nzeb Hankeosaaminen - Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Hankkeen tavoitteet ja toteutus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "nzeb Hankeosaaminen - Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Hankkeen tavoitteet ja toteutus"

Transkriptio

1 - Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Hankkeen tavoitteet ja toteutus nzeb = nearly zero energy building

2 Taustaa Tällä hetkellä pientalot suunnitellaan ja rakennetaan hyvin hajanaisesti organisoituna ja eri järjestelmäratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan toisistaan erillään. Nykyiset suunnittelu- ja toteutusprosessit kokonaisratkaisujen toteutuksessa eivät toimi ja haasteita esiintyy erityisesti pientalorakentamisen alueella, jossa tilaaja on yleensä ns. maallikko. nzeb-rakennukset asettavat uusia vaatimuksia rakennusten suunnittelulle, laitevalinnoille, energiankäytölle ja sen ohjaukselle sekä erityisesti eri toimialojen osaamiselle. nzeb -tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että rakennusten arkkitehtuurija rakenneratkaisut on suunniteltu energiatehokkaiksi. Tämän lisäksi taloteknisten ratkaisujen, sekä LVI- että sähkötekniset järjestelmät, tulee olla oikein mitoitettuja ja laitekokonaisuuksien oikein valittuja ja yhteensopivia. Kokonaisuuksia tulee voida ohjata, mitata ja hallita älykkäästi.

3 Rakennuslupa Hankkeen johtaminen Hankeorganisaatio Tontin valinta Urakkaohjelma Jäähdytys Tarveselvitys Suunnittelun johtaminen Rakennesuunnitelmat Pihasuunnitelma Kokouskäytänteet Suunnitteluohje Tilaohjelma Ehdotussuunnitelma Käyttövesi Energiamuoto Lämmitysjärjestelmä Energiatehokkuus Uusiutuva energia Kustannusarvio Sähkösuunnitelma Sisustussuunnitelma Luonnossuunnitelma LVI-suunnitelmat Ilmanvaihtosuunnitelma Rakennuksen muoto Taloautomaatio Toteutustapa/ Rakennustapa Tontille sijoittaminen Valvonta ja työnjohto Rakennustyö Kesäajan lämpötila Tarkastusmenettely Valaistussuunnitelma Riskikartoitus Hankintasuunnitelma Rakenteet Tuotehyväksyntämenettely KVV-valvonta Rakennusselostus Turvallisuusasiakirja Käyttöönottosuunnitelma Ilmanpitävyys Aurinkosuojaus Käyttö-ja huoltokirja Vaihtoehtojen arviointi Säätö- ja ohjaus Vastaava työnjohtaja Rakennussuunnittelija KVV-valvoja Pääsuunnittelija Sisustussuunnittelija Valaistussuunnittelija Sähkösuunnittelija LVI-suunnittelija Rakennesuunnittelija Valvoja Tietomallisuunnittelu

4 Uudenlainen nzeb-rakentamisen ympäristö edellyttää : Nykyistä parempia rakenteita ja järjestelmiä. Uudenlaista osaamista ja toimintatapaa: - nzeb-rakentamisen vaatimukset huomioivan hankeosaamisen kehittämistä kaikilla rakentamisen eri osa-alueilla. - Uutta toimintamallia tarjota rakennuttajalle enemmän päätöksenteon edellyttämää informaatiota rakennuttajan ymmärrystä vastaavalla tasolla. - Uutta hankemallia, jolla voidaan vaikuttaa hankkeen eri osa-alueisiin liittyviin valintoihin ja hankkeen lopputulokseen kaikissa hankkeen eri toteutusvaiheessa - > kaikki hankkeen aikana tehtävät valinnat ja niiden vaikutukset tulisi kyetä arvioimaan. - Toimivaa ja osaavaa yhteistyöverkostoa - > hankkeen koko suunnitteluryhmä tulisi kyetä nimeämään jo valmisteluvaiheessa. - Kokonaisuuksien hallintaa - > suunnittelu tulisi organisoida yhtenä rinnakkain etenevänä ja keskitetysti johdettuna prosessina.

5 KVV-valvoja Kenen vastuulla on tiedon tuottaminen? LVI-suunnittelija Pihasuunnittelija Vastaava työnjohtaja Ominaisuuksien valinta Energiatehokkuus Lämmitysmuoto Aurinko Valaistus Ilmanvaihto Päätöksenteko ja valinnat miten tehdä päätös? Taloautomaatio / älytalo Rakenteet Toteutustapa ja materiaali.. jne Valvoja Talo-/ materiaalitoimittaja Pääsuunnittelija Rakennesuunnittelija Sisustussuunnittelija Valaistussuunnittelija Sähkösuunnittelija Rakennussuunnittelija Onnistunut lopputulos edellyttää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

6 projektin tavoitteet Tavoitteena on, että alan toimijat osaavat tunnistaa nzeb-rakennusten haasteet sekä osaavat tarjota yhteistoiminnallisesti pientalorakentajaperheille aidosti vähän energiaa käyttäviä kokonaisratkaisuja sekä palveluja. Tavoitteena on kehittää uutta osaamista nzeb pientalon kokonaisratkaisulle ja toimintatavoille. Samalla synnytetään kokonaan uutta palveluliiketoimintaa ja luodaan uusia työpaikkoja. Uusi toimintamalli, jossa rakennuksen suunnittelu, rakenteet ja tekniset ratkaisut (järjestelmät) valitaan ja toteutetaan kokonaisuutena (suunnitteluratkaisu). Tavoitteena on analysoida ja tuoda esille keskeiset eroavaisuudet perinteisen pientalon rakentamisen ja nzeb-talon rakentamisen välillä: miksi ja miten pitäisi toimia toisella tavalla kuin ennen. Luoda konkreettiset, eri rakentamisen vaiheiden työkalut siihen, miten kaikkien teknisten järjestelmien yhteensopivuus toteutuisi.

7 Työpajatyöskentely Hanke toteutetaan ongelmakeskeisen oppimisen ja työpajatyöskentelyn keinoin. Työpajoissa keskeisenä työskentelymuotoina ovat vuorovaikutteisuus ja monialaiset ryhmät, joissa eri alan toimijat (suunnittelijat, urakoitsijat) etsivät ja kehittävät ohjatusti uusia lähestymistapoja lähes nollaenergiarakentamiseen. Työpajoissa käydään läpi, mitä tietoa rakennushankkeen aikana täytyy rakennuttajalle tuottaa valintojen ja päätöksen teon tueksi. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on myös toimijoiden verkottuminen ja aikaisempaa laajempi kokonaisnäkemys. Tampereen ammattikorkeakoulun ja Ekokumppanit Oy:n ammattilaisten johdolla totutettujen työpajojen avulla tavoitteena on mahdollistaa johdonmukainen ja oikealla tavalla vaiheistettu suunnitteluprosessi, jonka lopputuloksena määritetään tavoitteet, luodaan vaihtoehdot ja valitaan keinot onnistuneen hankkeen toteuttamiseksi.

8 Hankevaiheittain etenevä suunnitteluprosessi uusi hankemalli Rakennuslupa Prosessi 1 Prosessi 2 Prosessi 3 Prosessi 4 Prosessi 5 Tavoitteet Edellytykset * Toteutustapa Luonnokset, rakenteet ja järjestelmät Ratkaisut, yhteensovittaminen ja dokumentointi Rakentamisen valmistelu, hankinnat ja rakentaminen Käyttöönottosuunnitelma ja käyttöönotto Suunnittelutyö Kustannussuunnittelu Aikataulusuunnittelu Suunnittelujärjestelmä Dokumentointi Tiedonhallinta Mallintaminen ja analyysit Rakennuslupa Muutosten hallinta Hankintojen suunnittelu Rakentamisen aloitus Hankeprosessi kokoaa selvitykset ja keskeiset ominaisuustavoitteet, ratkaisuvaihtoehdot sekä tuottaa arviot vaihtoehtojen vaikutuksista tavoiteltuun energiatehokkuuden tasoon. Tavoitteena tavoitellun energiatehokkuuden varmistavat ratkaisut, suunnitteludokumentit sekä varmistus suunnitelmien yhteensopivuudesta. *) Mitä asetetut tavoitteet edellyttävät eri alojen suunnittelijoilta ja koko hankkeelta

9 Keskeiset tulostavoitteet Tavoitteena on luoda uusi toimintamalli, jossa nzeb talon suunnitteluratkaisu ja kaikki tekniset ratkaisut (järjestelmät) suunnitellaan, valitaan ja toteutetaan kokonaisuutena. Malli sisältää suunnittelun, toteutuksen, käyttöönoton sekä dokumentoinnin ja se toimii sekä eri alojen toimijoille että rakennuttajalle toimenpideohjeena nzeb-rakennukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Mallissa keskeistä on luoda työpajatyöskentelyn kautta prosessi ja keinot, joiden avulla tuotetaan ratkaisuvaihtoehtoja hankkeen eri tavoitteisiin sekä arvioidaan eri ratkaisujen vaikutusta kokonaisenergiatehokkuuteen. Tavoitteena myös ohjeistus, joka toimii myös koulutusaineistona nzeb pientalon suunnitteluun, rakentamisprosessiin, käyttöönottoon ja käyttöön sekä näiden vaiheiden dokumentointiin.

10 Mitä mukaan lähtevät yritykset saavat projektista Uusinta tietoa nzeb -rakentamisesta. Ymmärrystä siitä, miten energiatehokkuuden tavoitteiden kiristyminen tulee muuttamaan eri toimialojen toimintaympäristöä ja osaamisen tarvetta. Kokonaisvaltaista näkemystä ja uusia ratkaisuvaihtoehtoja. Olla mukana kehittämässä johdonmukaista, energiatehokasta pientalorakentamisen hankemallia, jossa korostuu tiedon tuottaminen eri ratkaisuvaihtoehdoista rakennuttajan päätöksen teon tueksi. Olla mukana suunnittelemassa aidosti vähän energiaa käyttävän kokonaisratkaisun. Olla mukana miettimässä, millä keinoin suunnitelmien ja rakentamisen yhteensopivuutta voisi nykyisestä parantaa. Hankkeen aikana tukea ja opastusta rakennuksen energiatehokkuuden analysoinnissa ja mallintamisessa. Olla mukana verkostoitumassa oman alan muiden toimijoiden ja rakentamisen osapuolien kanssa. Tuotteistamis- ja palveluliiketoimintaosaamista sekä olet uusia ajatuksia siitä, millä tavoin suunnittelupalvelua olisi mahdollista tuotteistaa enemmän konsultoivaksi suunnittelupalveluksi ja samalla nostaa suunnittelun arvostusta.

11 Hankkeen aikataulu Hanke on käynnistynyt ja se on aikataulutettu päättyväksi Työpajatilaisuuksia järjestetään kevään ja kesän 2016 aikana 4-6 kertaa. Työpajat etenevät rakennushankkeen vaiheittain ja energiatehokkuuteen vaikuttavien aihepiirien ja teemojen mukaisesti. Työpajojen toteutuksesta vastaavat TAMK:in tutkijaopettajat yhdessä Ekokumppanit Oy:n kanssa. Tavoitteena on järjestää työpajat siten, että mukana olevat rakennuttajat voisivat hyödyntää uutta osaamista ja lähestymistapaa omissa hankkeissaan Vuoreksen alueella.

12 Tavoitetasot ja suunnitteluarvot *) Haaste toimintatapojen ja kulttuurin muutokselle!

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet Taustaa Tällä hetkellä pientalot suunnitellaan ja rakennetaan hyvin hajanaisesti organisoituna ja eri järjestelmäratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan toisistaan

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Pientalohanke projektina nzeb = nearly zero energy building Rakennushanke Rakennushanke on monimuotoinen jopa hyvin sirpaloitunut

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen - Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Hankkeen tausta ja tavoitteet

nzeb Hankeosaaminen - Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Hankkeen tausta ja tavoitteet - Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Hankkeen tausta ja tavoitteet nzeb = nearly zero energy building Taustaa Tällä hetkellä pientalot suunnitellaan ja rakennetaan

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Hankkeen tavoitteet ja mahdollisuudet rakennuttajalle: Miten eri suunnittelijat rakennushankkeen eri vaiheessa voisivat parhaiten

Lisätiedot

nzeb HANKEOSAAMINEN lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Projektin loppuseminaari klo

nzeb HANKEOSAAMINEN lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Projektin loppuseminaari klo nzeb HANKEOSAAMINEN lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Projektin loppuseminaari klo 13.00 17.00 Tampereen ammattikorkeakoulu, Teiskontie 33 Auditorio A3-27 (A-talo Building A) Seminaariohjelma

Lisätiedot

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 Hankeprosessin keskeiset tavoitteet: rakennushankkeen tavoitteiden määrittäminen, tiedon tuottaminen eri vaihtoehdoista

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Rakennuttajainfo yhteenveto 31.1.

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Rakennuttajainfo yhteenveto 31.1. Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Lisätietoa hankkeen kotisivuilta osoitteesta: http://nzeb.blogs.tamk.fi/ nzeb = nearly zero energy building Lähde: Arkkitehti

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Rakennuttajainfo yhteenveto 29.9.

nzeb Hankeosaaminen Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Rakennuttajainfo yhteenveto 29.9. Lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen ohjauksen kehittäminen Rakennuttajainfo yhteenveto 29.9.2016 Lisätietoa hankkeen kotisivuilta osoitteesta: http://nzeb.blogs.tamk.fi/ nzeb = nearly

Lisätiedot

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen Lähtökohta lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen

Lisätiedot

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia Kyselytutkimuksen tavoitteet Kysely-ja haastattelututkimuksen tavoitteena oli selvittää

Lisätiedot

Energiatehokkuus elinkaarimalleissa. Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo Pekka Mairinoja

Energiatehokkuus elinkaarimalleissa. Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo Pekka Mairinoja Energiatehokkuus elinkaarimalleissa Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo 4.10.2017 Pekka Mairinoja Sisältö: Elinkaarihankkeen määritelmä Elinkaarihankkeen vaiheet Energiatehokkuus elinkaarimallissa:

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Energiatehokkuus ja lämmitystavat Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Rakennusten energiankulutus nyt ja tulevaisuudessa Lämmitysmuotojen kustannuksia

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

Rakennushankkeiden energiajohtaminen

Rakennushankkeiden energiajohtaminen Rakennushankkeiden energiajohtaminen Ympäristö- ja toiminnallisen suunnittelujaoksen yhteisseminaari Teemu Salonen Mitä on rakennushankkeiden energiajohtaminen Prosessi Työkalut Tehtävät Vastuutahot Energiasimulointi

Lisätiedot

PERUSKORJAUSHANKKEEN KÄYTTÖÖNOTTO JA TAKUU

PERUSKORJAUSHANKKEEN KÄYTTÖÖNOTTO JA TAKUU Tekes, Korjausrakentamisen teematyöpaja 9.12.2014 PERUSKORJAUSHANKKEEN KÄYTTÖÖNOTTO JA TAKUU Teeman aktivaattori Jani Saarinen, Vison Alliance Partners Oy 9.12.2014 Tekes korjausrakentamisen kehittäminen

Lisätiedot

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos Lähdekirjallisuutta RIL 249-2009 Matalaenergiarakentaminen

Lisätiedot

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Pientaloteollisuus ry Tavoitteet, suunta ja mahdollisuudet Määritelmien selkeyttäminen ja määritelmiin sisältyvät haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

HYVÄ RAKENNESUUNNITTELU SISÄLTÖ JA ENERGIATEHOKKUUDEN HUOMIOIMINEN. nzeb Hankeosaaminen

HYVÄ RAKENNESUUNNITTELU SISÄLTÖ JA ENERGIATEHOKKUUDEN HUOMIOIMINEN. nzeb Hankeosaaminen SISÄLTÖ JA ENERGIATEHOKKUUDEN HUOMIOIMINEN Prosessi 1: Tavoitteet Tavoitteet, mahdollisuudet, toteutustapa, energiatehokkuus, hankeprosessi ja tehtävä Ota hankkeellesi mukaan rakennesuunnittelija jo hankesuunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

Uutta avoin energiaa-hanke: energia- ja rakennusalan MOOCit. Marja Keränen, johtaja VirtuaaliAMK-verkosto marja.keranen@tamk.fi

Uutta avoin energiaa-hanke: energia- ja rakennusalan MOOCit. Marja Keränen, johtaja VirtuaaliAMK-verkosto marja.keranen@tamk.fi Uutta avoin energiaa-hanke: energia- ja rakennusalan MOOCit Marja Keränen, johtaja VirtuaaliAMK-verkosto marja.keranen@tamk.fi UAE-hankkeessa (Uutta avointa energiaa) kehitetään uudentyyppinen, ketterä

Lisätiedot

COMBI-HANKEEN YLEISESITTELY 2015-2017. Prof. Juha Vinha 28.1.2016

COMBI-HANKEEN YLEISESITTELY 2015-2017. Prof. Juha Vinha 28.1.2016 COMBI-HANKEEN YLEISESITTELY 2015-2017 Prof. RAKENUSTEN ENERGIATEHOKKUUDEN PARANTAMISEN NYKYINEN AIKATAULU Uudisrakennukset 2016 lähes nollaenergiarakentamista koskevat määräykset tulevat lausunnolle. 2017

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINNAN MENETTELYT

KOSTEUDENHALLINNAN MENETTELYT Sirpa Pylväs projektinjohtaja Hannu Hyypiä projektipäällikkö KOSTEUDENHALLINNAN MENETTELYT Kosteudenhallinta rakennushankkeessa klinikka 4. työpaja 22.11.2013 1 Sirpa Pylväs projektinjohtaja Hannu Hyypiä

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA

LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA KÄRKÖLÄ, LAHTI, NASTOLA Yhteneväinen ennakoitava lupakäsittely ja katselmusmenettely Yhteinen, kattava ohjeistus kotisivuilla ja paperimuodossa

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Energiakonsepti Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Toimintamalli energiatehokkaaseen käyttöönottoon Yhteinen toimintatapa käyttöönottovaiheeseen Pääpainona käytönaikaisen energiatehokkuuden

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Tilaajien yhteiset tavoitteet ja kehittämisen tiekartta 16.1.2014

Tilaajien yhteiset tavoitteet ja kehittämisen tiekartta 16.1.2014 Tilaajien yhteiset tavoitteet ja kehittämisen tiekartta 16.1.2014 Tilaajien tavoitteet Ryhmätyön tulokset Tilaajien yhteinen tahto muutettavista asioista Riskien jaon periaatteet Tilaajien/tilaajan-tuottajan

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi Moniammatillinen lääkehoidon arviointi Taustaa Fimea kokosi vuoden 2012 alusta moniammatillista verkostoa ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Verkoston ydin rakentui tiiviistä kehittämisverkostosta,

Lisätiedot

Build Up Skills Finland 19.11.12. Energiaosaamisen koulutus Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Build Up Skills Finland 19.11.12. Energiaosaamisen koulutus Metropolia Ammattikorkeakoulussa Build Up Skills Finland 19.11.12 Energiaosaamisen koulutus Metropolia Ammattikorkeakoulussa ENERGIATEHOKKUUS Kuuma aihe, monta näkökulmaa Kiinteistöalalle profiilin noston mahdollisuus! 19.11.2012 Piia

Lisätiedot

Tekesin innovaatiorahoitus

Tekesin innovaatiorahoitus Tekesin innovaatiorahoitus Älykäs rakennettu elinympäristö PALVELUT TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI ICT INFRA JA SOVELLUKSET LIIKENNE KÄYTTÄJÄ YHDYSKUNTA- RAKENNE ENERGIA RAKENNUKSET Rahoitamme sellaisten

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Marko Palonen Aluejohtaja, dipl.ins. Lemminkäinen Talo Oy

Marko Palonen Aluejohtaja, dipl.ins. Lemminkäinen Talo Oy Marko Palonen Aluejohtaja, dipl.ins. Lemminkäinen Talo Oy Elinkaari- ja allianssimallit urakoitsijan näkökulmasta Marko Palonen Toteutettuja elinkaari- ja allianssihankkeita Valmiit: Oulun Kastellin monitoimitalo,

Lisätiedot

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Hannu Mönkkönen tarkastusinsinööri TAVOITTEENA TURVALLINEN JA TERVEELLINEN RAKENNUS Rakennuksen kosteuslähteet

Lisätiedot

buildingsmart Finland

buildingsmart Finland buildingsmart Finland Tero Järvinen buildingsmart Finland Talotekniikkatoimialaryhmä Finnbuild 2014 03.10.2014 TALOTEKNIIKKATOIMIALARYHMÄN KYSELY Kyselyn tarkoitus Kartoittaa talotekniikan tietomallikäytäntöjä

Lisätiedot

Ympäristö- ja elinkaarimittareiden hyödyntäminen ARA-kohteissa. Tulosten esittely Bionova Consulting / Tytti Bruce

Ympäristö- ja elinkaarimittareiden hyödyntäminen ARA-kohteissa. Tulosten esittely Bionova Consulting / Tytti Bruce Ympäristö- ja elinkaarimittareiden hyödyntäminen ARA-kohteissa Tulosten esittely Bionova Consulting / Tytti Bruce ARA-paja 18. maaliskuuta 2014 Bionova on asiantuntija- ja ohjelmistoyritys Tulosta mittaamalla,

Lisätiedot

MITEN ALLIANSSIURAKKA HYÖDYTTÄÄ TILAAJAA JA URAKOITSIJAA?

MITEN ALLIANSSIURAKKA HYÖDYTTÄÄ TILAAJAA JA URAKOITSIJAA? MITEN ALLIANSSIURAKKA HYÖDYTTÄÄ TILAAJAA JA URAKOITSIJAA? Sakari Pesonen Fira Oy 4.2.2015 FIRA OY Liikevaihto 2014 n.100m n.170 työntekijää, ei omia työmiehiä Etelä-Suomi, Lahti, Tampere http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1414298312484

Lisätiedot

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS Käyttö ja ylläpito Mikko Peltokorpi Toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Matinkylän Huolto Oy Käyttäjän ja ylläpitäjän näkökulma matalaenergiarakentamiseen Hyvän asumisen perusedellytyksistä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/6 23.05.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/6 23.05.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 92 Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto arviointikertomuksesta 2012 HEL 2013-003863 T 00 03 00 Päätös HKL liikelaitoksen johtokunta päätti antaa

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta

Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta Kestävää kaupunkirakentamista Espoo 22.10.2014 Pekka Kalliomäki Rakennusneuvos EU:n 2020 tavoitteet ja rakennukset Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi

Lisätiedot

Rakentamisen prosessi ja energiatehokkuus

Rakentamisen prosessi ja energiatehokkuus Rakentamisen prosessi ja energiatehokkuus 1 Hankeselvitysvaiheessa rakentamisen prosessissa Lähtötietojen varmistaminen Varmistetaan että kaikki mahdollinen projektin onnistumiseen välttämättömät tiedot

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja lupavalmistelu. TULEVAISUUDEN TALOT loppuseminaari 15.4.2016 tarkastusarkkitehti Anu Montin, Oulun rakennusvalvonta

Energiatehokkuus ja lupavalmistelu. TULEVAISUUDEN TALOT loppuseminaari 15.4.2016 tarkastusarkkitehti Anu Montin, Oulun rakennusvalvonta Energiatehokkuus ja lupavalmistelu TULEVAISUUDEN TALOT loppuseminaari 15.4.2016 tarkastusarkkitehti Anu Montin, Oulun rakennusvalvonta PILOTTIALUEEN KRITEERIT OHJEET JA OPPAAT HANKETAVOITTEET energiavalinnat

Lisätiedot

KOKONAISVALTAINEN RAKENNUSSUUNNITTELU -avain onnistuneeseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen

KOKONAISVALTAINEN RAKENNUSSUUNNITTELU -avain onnistuneeseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen KOKONAISVALTAINEN RAKENNUSSUUNNITTELU -avain onnistuneeseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen Pekka Väisälä Lehtori, korjausrakentaminen ja talonrakennustekniikka RA, DI 24.11.2017 RAKENNUSSUUNNITTELU

Lisätiedot

Tulevaisuuden rakennusten energiapalvelut tuottajan näkökulmasta. Rakennusten energiaseminaari 2014 Jarno Hacklin

Tulevaisuuden rakennusten energiapalvelut tuottajan näkökulmasta. Rakennusten energiaseminaari 2014 Jarno Hacklin Tulevaisuuden rakennusten energiapalvelut tuottajan näkökulmasta Rakennusten energiaseminaari 2014 Jarno Hacklin suunnittelee, toteuttaa, huoltaa ja ylläpitää käyttäjäystävällisiä ja energiatehokkaita

Lisätiedot

RAKENTAJAINFO 31.10.2013

RAKENTAJAINFO 31.10.2013 RAKENTAJAINFO 31.10.2013 RAKENTAJAINFO 31.10.2013 18:00 Tilaisuuden avaus (Mervi Fors ja Jaakko Niemi) 18:00 18:20 Tontinluovutuksen detaljit (Mervi Fors) 18:20 19:00 Pientalon laatu + rakennusvalvonnan

Lisätiedot

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015 Ilmari Hyvönen Digitalisaatio ja korkeakoulut Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat opetuksen ja tutkimuksen avulla sen tiedon ja osaamisen,

Lisätiedot

Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta 18.3.2015 Kari Vepsäläinen, Insinööritoimisto Savon Controlteam Oy

Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta 18.3.2015 Kari Vepsäläinen, Insinööritoimisto Savon Controlteam Oy Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta 18.3.2015 Kari Vepsäläinen, Insinööritoimisto Savon Controlteam Oy Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta Kuinka suunnittelua ohjataan Kuvat: RT 10-10387

Lisätiedot

MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA

MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA Image size: 7,94 cm x 25,4 cm MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA -Infrahankkeiden näkökulma Mikko Leppänen 28.5.2013 Infrarakentaminen vuonna

Lisätiedot

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen TkT Risto Ruotsalainen, tiimipäällikkö Rakennusten energiatehokkuuden palvelut VTT Expert Services Oy Rakenna & Remontoi -messujen asiantuntijaseminaari

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Yrittäjyysosaamista kasvualoille SOTE-palvelut kartalla Paikkatiedon hyödyntäminen terveydenhuollossa 27.11.2015 Jarkko Yliruka, erikoissuunnittelija,

Lisätiedot

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallipohjainen investointiprosessi

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallipohjainen investointiprosessi HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallipohjainen investointiprosessi Esitelmä 17.9.-14 HUS-Kiinteistöt Oy:n toimintaympäristö Onnistunut rakennusinvestointi Tietomallipohjainen investointiprosessi Tietomallintamisen

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma Tarkastusinsinööri Timo Laitinen 24.5.2012 Rakennusvalvonnan tehtävät Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa ja ohjata rakentamista sekä huolehtia kaupunkikuvasta.

Lisätiedot

3D/4D/5D-mallien hyödyntäminen älyrakennuksen käytössä ja ylläpidossa

3D/4D/5D-mallien hyödyntäminen älyrakennuksen käytössä ja ylläpidossa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY 3D/4D/5D-mallien hyödyntäminen älyrakennuksen käytössä ja ylläpidossa Kirjan RIL 267-2015 julkistamisseminaari Erikoistutkija Kalevi Piira (VTT) Määritelmiä Rakennuksen

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

sipti consulting Rakentamisen suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut Sipti Oy Sipti-Infra Oy Kymen Sipti Oy

sipti consulting Rakentamisen suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut Sipti Oy Sipti-Infra Oy Kymen Sipti Oy Rakentamisen suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut Sipti Oy Sipti-Infra Oy Kymen Sipti Oy www.sipti.fi Johdanto Kaivannon vaativuusluokituksen tarkoituksena on ohjata kaivannon toteutusta kokonaisuudessaan,

Lisätiedot

Kansallinen metatietovaranto Melinda ja yleiset kirjastot

Kansallinen metatietovaranto Melinda ja yleiset kirjastot Melinda ja yleiset kirjastot Minna Olkinuora-Tauru Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 7.4.2016 Yleisten kirjastojen käyttöönotot Ensimmäiset yleiset kirjastot (pilotit) mukana Tampere-Piki luetteloinnin

Lisätiedot

AHOT-prosessien johtaminen Pedaforum 2013

AHOT-prosessien johtaminen Pedaforum 2013 AHOT-prosessien johtaminen Pedaforum 2013 Tampere 21.8.2013 Riitta Pyykkö & Tero Keva Turun yliopisto AHOT-toiminnan vaiheita Suomessa Periaatteiden luominen Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen korkeakouluissa,

Lisätiedot

Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö

Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö Elinkaaritehokkuus & hankinnat 13.6.2013 Energiatehokkuustavoitteet suunnittelun ja urakoinnin hankinnoissa Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö TAMPEREEN ALUEEN PALVELURAKENNUKSET ENERGIATEHOKKAIKSI Tapren

Lisätiedot

Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka Koulutuspäällikkö, talotekniikka 14.2.2014 ASTA/ RT. P Harsia 1

Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka Koulutuspäällikkö, talotekniikka 14.2.2014 ASTA/ RT. P Harsia 1 Kohti nollaenergiarakentamista Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo uusia haasteita rakennusalalle Kehittyvä rakentaminen 2014 seminaari ASTA-messut Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka

Lisätiedot

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Hyvän pientalon rakentamisen perusteita Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Rakennusprojekti Oman talon rakentaminen on meille useimmille elämän ylivoimaisesti suurin ja tärkein

Lisätiedot

Tarkalla Ohjauksella Energiatehokkuutta TOE

Tarkalla Ohjauksella Energiatehokkuutta TOE Tarkalla Ohjauksella Energiatehokkuutta TOE Janne Jokinen projektipäällikkö Hankkeen toteutusaika ja budjetti 1.1.2016-30.6.2018 Laitehankintoihin lisäksi 40 000 Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Hankkeen

Lisätiedot

s u u n n i t t e l i j a

s u u n n i t t e l i j a s u u n n i t t e l i j a Pientalotyömaan ammattilaiset SUUNNITTELUVAIHE Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Rakennesuunnittelija Pohjarakennesuunnittelija Talotekninen suunnittelijat (Pohjatutkija)

Lisätiedot

Selvitys kotihoidon yöpäivystyksen aloittamisesta uudelleen

Selvitys kotihoidon yöpäivystyksen aloittamisesta uudelleen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 28 18.2.2015 Asianro 269/05.05.01/2015 71 Selvitys kotihoidon yöpäivystyksen aloittamisesta uudelleen Päätöshistoria Sosiaali-

Lisätiedot

Taloyhtiön korjaustarpeisiin 2000-luvun ratkaisut

Taloyhtiön korjaustarpeisiin 2000-luvun ratkaisut Rakennuttamisen Rakentaminen ammattilainen ammattina avuksesi! Uudenmaan Projektinjohtopalvelun kuvaus Taloyhtiön korjaustarpeisiin 2000-luvun ratkaisut Tekniikantie 12 Vaihde 020 779 0010 myynti@upj.fi

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo HUS-suunnittelijaseminaari 18.9.2014 Kari Kaleva / Granlund Oy Esityksen sisältö Uudet suunnitteluvaiheet Taloteknisen tehtäväluettelon rakenne Avoimen rakentamisen

Lisätiedot

Kieltenopetus ja Erasmus+ -ohjelma. NELLIP-hankkeen workshop 21.3.2014, Omnia Hannele Nevalampi CIMO

Kieltenopetus ja Erasmus+ -ohjelma. NELLIP-hankkeen workshop 21.3.2014, Omnia Hannele Nevalampi CIMO Kieltenopetus ja Erasmus+ -ohjelma NELLIP-hankkeen workshop 21.3.2, Omnia Hannele Nevalampi CIMO 2/2009 Erasmus+ 2-2020 Erasmus+ Koulutus Nuoriso Urheilu Budjetti 14.8 mrd (+43%) 3/2010 Jatkuvuutta & jotain

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. nzeb työpaja 22.8.2013. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. nzeb työpaja 22.8.2013. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Lähes nollaenergiarakentaminen (nzeb) - YM:n visio ja tarpeet nzeb työpaja 22.8.2013 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Ajan lyhyt oppimäärä I kehitysjakso 2007-2013 II kehitysjakso 2013-2018

Lisätiedot

Allianssihanke Vuolukiventie 1b

Allianssihanke Vuolukiventie 1b Allianssihanke Vuolukiventie 1b Vuolukiventien projektiallianssin pidennetty takuu ja sopimukseen sisältyvä ylläpito 9.12.2014 Marko Räisänen SRV Rakennus Oy Vuolukiventie 1b peruskorjaus Vuolukiventie

Lisätiedot

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015. Palautekyselyn tuloksia. www.tpy.fi

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015. Palautekyselyn tuloksia. www.tpy.fi Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015 Palautekyselyn tuloksia Alueellinen toiminta TPY:ssä Yhdistyksen alueelliseen toimintaan lukeutuvat alueelliset koulutukset ja työpajojen alueellisten

Lisätiedot

EKOHUOLTO+ Kustannustehokkaan kiinteistön täysihoito. 1 Lassila & Tikanoja Oyj

EKOHUOLTO+ Kustannustehokkaan kiinteistön täysihoito. 1 Lassila & Tikanoja Oyj EKOHUOLTO+ Kustannustehokkaan kiinteistön täysihoito 1 Lassila & Tikanoja Oyj TAVOITTEENA ENERGIATEHOKKUUS ENERGIATEHOKKUUDEN AVAIN ON ASENTEISSA JA OSAAMISESSA Ennakoiva kiinteistöhuolto: Ekohuolto koulutetut

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015 Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy TIETOMALLIPOHJAISEN HANKKEEN SUUNNITTELU Hankkeen käynnistysvaiheessa tulee suunnitella

Lisätiedot

Lämpöpumput lähes 0-energiataloissa

Lämpöpumput lähes 0-energiataloissa Lämpöpumput lähes 0-energiataloissa Suvi Häkämies Green Net Finland Suomen Lämpöpumppupäivät 30.10.2014 1 Miksi HP4NZEB-projekti tarvittiin? Suomen rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin liittyvä säädösvalmistelu

Lisätiedot

Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66

Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66 Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66 1 Sisältö Tutkimuksen tausta ja toteutus 3 Vastaajien taustatiedot

Lisätiedot

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2 hankkeen työpaja Juha Salminen TkT, Kehitysjohtaja, Consti Yhtiöt Kumppanisi korjausrakentamisessa www.consti.fi

Lisätiedot

www.prewise.fi Kun haluat tehdä muutoksesta totta. Osaamisen verran enemmän.

www.prewise.fi Kun haluat tehdä muutoksesta totta. Osaamisen verran enemmän. www.prewise.fi Kun haluat tehdä muutoksesta totta. Osaamisen verran enemmän. Koulutuksenaikainen seuranta ja tulosten mittaaminen suhteessa tavoitteisiin on tärkeää. Elektrobit Oyj prewise 2 Autamme yritystäsi

Lisätiedot

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Kimmo Liljeström Yksikönjohtaja Optiplan Oy 5.6.2014 Kimmo Liljeström 1 Sisältö Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa 1. Prosessi

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajahaastattelujen satoa Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajien edustajien haastattelut Tavoitteena oli kartoittaa työnantajien ja henkilöstönkehittäjien näkemystä

Lisätiedot

Sisäilmaongelmien ratkaisemisen haasteet Hankemallin vaikutus ongelmien ratkaisussa. Harri Korkalainen Sitowise Oy

Sisäilmaongelmien ratkaisemisen haasteet Hankemallin vaikutus ongelmien ratkaisussa. Harri Korkalainen Sitowise Oy Sisäilmaongelmien ratkaisemisen haasteet Hankemallin vaikutus ongelmien ratkaisussa Harri Korkalainen Sitowise Oy Esittely ja esityksen sisältö Harri Korkalainen, RI (yamk), RTA (VTT-C-22474-26-16) 1997

Lisätiedot

Asiantuntemuksen näkökulma talonsuunnitteluhankkeissa. Projektipäivät 12.11.2013 Harri Tinkanen

Asiantuntemuksen näkökulma talonsuunnitteluhankkeissa. Projektipäivät 12.11.2013 Harri Tinkanen Asiantuntemuksen näkökulma talonsuunnitteluhankkeissa Projektipäivät 12.11.2013 Harri Tinkanen Wise Group Finland Oy Talonrakennuksen konsultointi-, suunnittelu- ja rakennuttaminen Toimialat RAP, RAK,

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Työelämäpalvelut Harri Mikkonen 1. Tutkintokoulutus Ylempi (AMK) Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Avoin ammattikorkeakoulu 2. Täydennyskoulutus Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Esityksen sisältö Hankintalain kokonaisuudistuksen viivästyminen Käytännön ohjeita EU-hankintoihin Ajankohtaista Kipon

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

SUOMEN RAKMK D2 KORVAAVAN ASETUKSEN VAIKUTUKSET IV- SUUNNITTELUUN

SUOMEN RAKMK D2 KORVAAVAN ASETUKSEN VAIKUTUKSET IV- SUUNNITTELUUN SUOMEN RAKMK D2 KORVAAVAN ASETUKSEN VAIKUTUKSET IV- SUUNNITTELUUN IRENE JÄRVELÄ UUDISTUMISEN VAIKUTUKSET Rakennuslupahakemuksen vireille tulo Päätösten perustelu Tilaajan lähtötiedot Uudet rakentamismääräykset

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

Konsulttialoitteinen ryhmärakennuttaminen Sukupolviasuminen kerrostalossa

Konsulttialoitteinen ryhmärakennuttaminen Sukupolviasuminen kerrostalossa Konsulttialoitteinen ryhmärakennuttaminen Sukupolviasuminen kerrostalossa PAIKKA KUVALLE Saraco D&M Oy Projektijohtaja Mikko Kaartinen mikko.kaartinen@saraco.fi 0500 209 010 19.11.2015-1- Konsulttialoitteinen

Lisätiedot

nzeb- määräysten valmistelu3lanne ja aikataulu

nzeb- määräysten valmistelu3lanne ja aikataulu nzeb- määräysten valmistelu3lanne ja aikataulu 25.11.2014 Pekka Kalliomäki Rakennusneuvos Ympäristöministeriö EU:n 2020 ja 2030 tavoi/eet ja rakennuksia koskevat EU säädökset Rakennusten energiatehokkuusdirek3iv

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

ASUKASLÄHTÖISTEN TYÖKÄYTÄNTÖJEN KEHITTÄMINEN ASUMISPALVELUISSA

ASUKASLÄHTÖISTEN TYÖKÄYTÄNTÖJEN KEHITTÄMINEN ASUMISPALVELUISSA ASUKASLÄHTÖISTEN TYÖKÄYTÄNTÖJEN KEHITTÄMINEN ASUMISPALVELUISSA XX Valtakunnalliset päihde- ja mielenterveyspäivät 9.-10.10.2013 Arja Koski & Ilse Vogt Diakonia-ammattikorkeakoulu Yhteisöllistä asumissosiaalista

Lisätiedot

Saako sähköllä lämmittää?

Saako sähköllä lämmittää? Saako sähköllä lämmittää? Pirkko Harsia Yliopettaja, TkL Mitä tarkastellaan? Päästöt? Hinta? Energiatehokkuus? Tarpeet? Kulutus? Energian siirto? Lämmitysjärjestelmä? Mikä on hyväksyttävää sähkön käyttöä?

Lisätiedot

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Taloyhtiö 2016 -tapahtuma 6.4.2016 Simo Vihemäki lakimies, OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja Kiinteistöliitto Uusimaa 2 Hallituksen puheenjohtaja (AOYL

Lisätiedot

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015 SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta PÄTEVYYS - KELPOISUUS KOULUTUS + KOKEMUS = PÄTEVYYS PÄTEVYYS x KOHTEEN VAATIVUUSLUOKKA = KELPOISUUS Kelpoisuus

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vammaisfoorumi 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Susanna Haapala, Tiina Lappalainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous

Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous Helsinki 12.1.2016 Merja Ukkola Ohjausryhmän kokoonpanosta tavoitteena mahdollisimman laaja-alainen asiantuntemus valinta asiantuntemuksen perusteella ja läheltä

Lisätiedot