OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA

2 JYVÄSKYLÄN LUKIOKOULUTUS OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA

3 2 (15) Sisällys 1. Opiskeluhuollon keskeiset tavoitteet ja toimintaperiaatteet Opiskeluhuollon organisoituminen Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut Psykologi- ja kuraattoripalvelut Opiskeluterveydenhuollon palvelut Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen toimintatavat Opiskeluhuollon ryhmät Lukiokohtainen hyvinvointisuunnitelma Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen Varhaisen puuttumisen malli Lukion monialainen asiantuntijaryhmä (LUMO) Opiskeluhuoltokertomusten laatiminen Opiskeluhuoltorekisterin salassapito- ja kirjaamiskäytänteet Yhteistyö opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa Opiskelijan osallisuus Koulun ja huoltajien välinen yhteistyö Huoltajille tiedottaminen Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen Muut nuorten palvelut Nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut Etsivätyö Sosiaalipalvelut Nuorisopalvelut ja Ohjaamo Sisä-Suomen poliisilaitos Kolmannen sektorin palvelut Seurakunta... 15

4 3 (15) 1. Opiskeluhuollon keskeiset tavoitteet ja toimintaperiaatteet Jyväskylän lukiokoulutuksen opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona. Lukion opiskeluhuollon kokonaisuuteen sisältyvät koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto sekä opiskeluhuollon palvelut, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut. Palveluiden järjestämisestä vastaa oppilaitoksen sijaintikunta. Opiskelijalla on oikeus saada maksutta sellainen opiskeluhuolto, jota koulutukseen osallistuminen edellyttää lukuun ottamatta yli 18- vuotiaiden opiskelijoiden sairaanhoidollisia lääkäripalveluja. Opiskeluhuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijoiden, heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. Opiskeluhuolto on kaikkien oppilaitoksessa työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Ensisijainen vastuu opiskeluyhteisön hyvinvoinnista on oppilaitoksen henkilökunnalla. Lukiokoulutus tekee opiskeluhuoltotyössä yhteistyötä Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ammatillisen koulutuksen kanssa. Sijaintikunnan hyvinvointisuunnitelma ohjaa omalta osaltaan lukioissakin tapahtuvaa opiskeluhuoltotyötä. Opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia: edistää opiskelijoiden osallisuutta ehkäistä ongelmien syntyä edistää opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja koulun yhteistyötä tukea yksilöä opiskeluyhteisön toimintaa kehittämällä antaa opiskelijalle hänen tarvitsemansa yksilöllinen tuki ja ohjaus antaa opettajalle tukea opetustyössä 2. Opiskeluhuollon organisoituminen Jyväskylän lukiokoulutuksen opiskeluhuollon ohjausryhmä vastaa lukiokoulutuksen opiskeluhuoltotyön suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Kunkin lukion opiskeluhuoltoryhmä vastaa (jatkossa hyvinvointiryhmä) koulunsa opiskeluhuoltotyön käytännön toteuttamisesta. Lukioilla opiskelijahuoltotyötä johtaa lukion rehtori. Lukiokoulutuksen opiskeluhuollon ohjausryhmä kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa. Lukioiden opiskeluhuoltoryhmät kokoontuvat useammin kuin kaksi kertaa vuodessa kunkin lukion toimintasuunnitelman mukaisesti.

5 4 (15) Kuvio 1. Opiskelijahuollon rakentuminen 3. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut Jyväskylän lukiokoulutuksessa on noin 3000 lukiolaista. Jyväskylän lukiokoulutus tarjoaa opiskelijoilleen Jyväskylän kaupungin heille osoittamia kuraattori- ja psykologipalveluja. Jyväskylän lukioilla on koulupäivien aikana käytettävissä terveydenhoitajan palvelut sekä mahdollisuus saada virka-aikana välittömästi yhteys opiskeluterveydenhuoltoon. Jyväskylän aikuislukion perusopetuksen tutkintotavoitteiset opiskelijat ovat myös oikeutettuja näihin palveluihin. Lukiokoulutuksen johtoryhmä arvioi vuosittain opiskeluhuollon resurssitarpeet omien resurssien puitteissa sekä yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.

6 5 (15) Lukiokoulutuksen opiskeluhuollon toiminta muodostaa yhtenäisen ja suunnitelmallisen kokonaisuuden, jota toteutetaan koulutuksen järjestäjän sekä Jyväskylän kaupungin yhteistyönä. Toimijat ovat eri organisaatioista ja edustavat monia ammattiryhmiä. Tämän vuoksi opiskeluhuollon toteuttamisessa noudatetaan yhteisesti sovittuja toimintatapoja, ja ammattiryhmien vastuut sekä roolit on sovittu erikseen. Opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen sekä opiskeluterveydenhuollon ammattiryhmien toimenkuvat sisältävät sekä yhteisöllistä että yksilökohtaista työtä. Koulutuksen järjestäjä vastaa yhteisöllisen opiskeluhuollon koordinoinnista jokaisessa lukiossa ja toimipisteessä. Psykologi, kuraattori ja terveydenhoitaja osallistuvat lukion yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittämiseen lukiokoulutuksen opiskeluhuollon ohjausryhmässä sekä lukiokohtaisissa (Lyseo, Schildt) hyvinvointiryhmissä. Lisäksi he osallistuvat monialaiseen verkostotyöhön sekä mm. hyvinvoinnin vuosikellon mukaisiin hyvinvointia edistäviin ja ylläpitäviin tapahtumiin lukioissa. Opiskeluterveydenhuolto osallistuu opiskeluympäristön terveydellisten olojen valvontaan. Opiskeluterveydenhuollon henkilöstö tekee myös terveydenedistämistyötä mm. savuttomuuden ja päihteiden käytön ehkäisemiseksi yhdessä lukion muun henkilöstön kanssa. Yksilökohtaista opiskeluhuoltoa toteutetaan tarvittaessa opiskelijan tilanteen mukaisesti kootussa lukion monialaisessa asiantuntijaryhmässä (LUMO). Monialaisuudella tarkoitetaan sitä, että paikalla on opiskeluhuollon eri ammattiryhmien edustajia. Yksilökohtaisista palveluista kerrotaan lisää seuraavissa kappaleissa. Palveluja ohjaa yhteistyö opiskelijan kanssa ja luottamuksellisuus, työntekijöitä sitoo salassapitovelvollisuus. Palveluista tiedotetaan opiskelijoille ja huoltajille mm. lukioiden verkkosivujen ja Wilman kautta sekä uusille opiskelijoille suunnatuissa tilaisuuksissa. Opiskelija voi itse hakeutua kuraattori- tai psykologipalveluihin tai tulla niihin opettajan, huoltajan tai muun tahon aloitteesta ja ohjauksesta. 3.1 Psykologi- ja kuraattoripalvelut Psykologi- ja kuraattoripalveluilla tarkoitetaan opiskeluhuollon psykologin ja kuraattorin opiskelijalle antamaa tukea ja ohjausta. Kuraattori- ja psykologipalveluja toteutetaan opiskelijan tilanteen mukaan yhteistyössä huoltajien tai muiden läheisten kanssa. Kuraattori ja psykologi tekevät yhteistyötä opettajien ja muiden verkostossa toimivien tahojen kanssa. Tuen tarvetta arvioidaan ja tukitoimia suunnitellaan yhteistyössä huoltajien sekä lukion muun henkilöstön kanssa. Kuraattori tukee opiskelijoita ja heidän läheisiään neuvomalla ja ohjaamalla erityisesti vuorovaikutukseen, sosiaalisiin suhteisiin sekä arjen hallintaan, osallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

7 6 (15) Psykologin työn tavoitteena on edistää niin yksittäisen opiskelijan kuin myös koko oppilaitosyhteisön hyvinvointia ja turvallisuutta sekä myönteistä opiskeluilmapiiriä. Psykologi tukee opiskelijoita ja heidän huoltajiaan neuvomalla ja ohjaamalla kehitykseen, psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Kuraattori tai psykologi on tavoitettavissa puhelimella joka arkipäivä ja palveluihin pääsee ajanvarauksella. Kiireellisessä tapauksessa opiskelijalle tarjotaan aikaa samana tai seuraavana oppilaitoksen työpäivänä. Kiireettömässä tilanteessa aikaa tarjotaan seitsemän oppilaitoksen työpäivän aikana. 3.2 Opiskeluterveydenhuollon palvelut Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy opiskelijoiden yksilöllinen terveyden- ja sairaanhoito, joka sisältää mm. terveystarkastukset, rokotukset, seksuaaliterveysasiat sekä mielenterveys- ja päihdetyötä. Yhteistyötä tehdään tarvittaessa myös huoltajien, opettajien ja muun opiskeluhuollon henkilöstön sekä yhteistyötahojen kanssa. Jyväskylän kaupunki järjestää opiskeluterveydenhuoltopalvelut yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (JYTE) toimintana. Opiskeluterveydenhuoltopalvelut järjestetään lukioilla toimipistekohtaisesti. Opiskeluterveydenhuollossa on sekä ajanvarauksetonta että ajanvarauksella toimivaa palvelua. Tämän lisäksi virka-aikaan päivystää puhelin, johon vastaa opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja. Lääkärin vastaanotolle varataan ajat terveydenhoitajan kautta. Opiskeluterveydenhuollosta ohjataan opiskelijoita myös tarvittaviin jatkotutkimuksiin. Lisäksi opiskelijat saavat sairaanhoitopalveluja asuinalueensa terveysasemalta sisältäen suun terveydenhoidon. 4. Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen toimintatavat Yhteisöllinen opiskeluhuolto on osa oppilaitosten toimintakulttuuria. Toiminta tapahtuu yhteistyössä lukion eri toimijoiden ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Huoltajien kasvatustyön tukeminen sekä kodin ja koulun yhteistyön vahvistaminen kuuluvat yhteisölliseen opiskeluhuoltoon. 4.1 Opiskeluhuollon ryhmät Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukiokoulutuksessa on opiskeluhuollon ohjausryhmä, joka laatii lukiokoulutuksen yhteisen opiskeluhuoltosuunnitelman. Tämä on pohjana lukioiden omille hyvinvointisuunnitelmille. Opiskeluhuollon ohjausryhmän tehtävänä on järjestää joka lukuvuosi opiskeluhuollon kehittämispäivä, jonka tarkoituksena on jakaa yhteisiä käytänteitä sekä toimia työnohjauksellisena tapaamisena sekä päivittää vuosittain Jyväskylän lukiokoulutuksen keskeiset opiskeluhuollon asiakirjat.

8 7 (15) Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa suunnittelevat lukioiden hyvinvointiryhmät. Ryhmän jäseninä voivat toimia: opiskeluhuollosta vastaava rehtori, opinto-ohjaaja(t), terveydenhoitaja, terveystiedon opettaja, ryhmänohjaajien edustus, oppilaskunnan edustus sekä huoltajien edustus. Ryhmän kokouksiin kutsutaan psykologi, kuraattori ja erityisopettaja. Ryhmä kootaan ja se kokoontuu vuosittain sovittavalla tavalla. Opiskeluhuollosta vastaava lukion rehtori on toimipisteiden välinen linkki, joka huolehtii toimipisteiden yhteisten linjausten toteutumisesta. Hyvinvointiryhmän keskeisin tehtävä on huolehtia opiskeluyhteisön kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Ryhmä suunnittelee ja toteuttaa sekä arvioi hyvinvointia edistäviä ja ylläpitäviä toimenpiteitä. 4.2 Lukiokohtainen hyvinvointisuunnitelma Lukiokohtainen hyvinvointiryhmä vastaa rehtorin johdolla yhteisöllisen opiskeluhuollon toiminnan suunnittelusta, toteutumisesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Hyvinvointiryhmä laatii/päivittää vuosittain toimipistekohtaisen hyvinvointisuunnitelman, jossa kuvataan: yhteistyö ja toimenpiteet opiskelijoiden ja huoltajien osallisuuden vahvistamiseksi yhteistyö nuorisotoimen, lastensuojelun, poliisin ja muiden tahojen kanssa terveysneuvonnan ja terveystiedon opetuksen välinen yhteistyö poissaolojen seuranta ja niihin puuttuminen Yhteisöllinen opiskeluhuolto voi sisältää erilaisten hyvinvointiin liittyvien teemojen esille nostamista osana koulun arkea. Se sisältää myös kouluyhteisön hyvinvoinnin arviointia esimerkiksi vuosittaisilla viihtyvyys-, työympäristö- tai jaksamiskyselyillä (esim. INKA-, ATTITUDE- ja hyvinvointikyselyt). Arviointityössä käytetään apuna Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen nuorten kouluterveyskyselyitä, joiden koulukohtaiset tulokset tilataan vuosittain joka lukiolle. Myös työyhteisön sisäisen toiminnan arviointi voi olla osana kehittämistyötä. Hyvinvointisuunnitelmat toimitetaan lukuvuoden alussa lukiokoulutuksen opiskeluhuollon ohjausryhmälle. Toimipistekohtaiset hyvinvointisuunnitelmat yhdenmukaistetaan lukiokohtaisiksi vuosien välisenä aikana. Hyvinvointisuunnitelma sisältää turvakansion, jossa on kuvattu: opiskeluympäristön esteettömyys, toimet tapaturmien ehkäisemiseksi ja ensiavun järjestämiseksi hoitoonohjaus oppilaitoksessa päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen

9 8 (15) suunnitelma opiskelijan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä kriisitilanteiden ehkäisy toiminta kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa sekä johtamisen periaatteet ja vastuunjako sekä tiedottaminen ko. tilanteissa oppilaitoksen pelastussuunnitelma ja toimintavalmiuksien harjoittelu Opiskeluhuollosta vastaava rehtori huolehtii turvakansion päivittämisestä, seurannasta ja arvioinnista sekä siitä, että oppilaitosyhteisössä on turvakansioon perehdytystä. Kansiosta tiedotetaan myös koteihin ja tarvittaville yhteistyötahoille. Kansio säilytetään kansliassa ja on myös kaikkien saatavilla sähköisenä. 5. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen Yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa yhteistyö eri toimijoiden kesken alkaa heti opintojen alussa. Opiskelija suunnittelee opintonsa itse niin, että suunnitelma tukee opiskelijan hyvinvointia ja jaksamista. Opintojen eteneminen ja suunnittelu ovat keskeinen osa ohjausprosessia. Jokainen opiskelija laatii itselleen jatko-opintosuunnitelman. Yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon kuuluvat koulun henkilökunnan lisäksi opiskeluterveydenhuollon palvelut, psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto (LUMO). Nämä palvelut tarjotaan opiskelijoille lähipalveluina oppilaitoksissa Varhaisen puuttumisen malli Varhainen puuttuminen tarkoittaa huolta herättävien asioiden aktiivista puheeksi ottamista. Opettaja ei ole yksin vastuussa puuttumisesta vaan hänen tukenaan ja työparinaan on muut opiskeluhuollon työntekijät. Opettaja tai oppilaitoksen työntekijä käy tarvittaessa pedagogisia keskusteluja oppilaitoksen tai opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa. Näitä ei kirjata opiskeluhuollon kertomukseen. Opetuksen järjestämiseen liittyviä keskusteluita voidaan käydä ilman opiskelijan lupaa vaitiolovelvollisuuden estämättä. Aineenopettaja Jos aineenopettaja havaitsee opiskelijan oppimiseen liittyviä pulmia, poissaoloja on paljon tai opiskelijassa tapahtuu jokin erityinen muutos, opettaja keskustelee huolenaiheestaan opiskelijan kanssa. Jos opiskelija ei tule kurssille/lakkaa käymästä tunneilla, ottaa aineenopettaja yhteyttä opiskelijaan sekä ilmoittaa asiasta ryhmänohjaajalle ja opinto-ohjaajalle.

10 9 (15) Aineenopettaja kertoo myös opiskelijaa koskevista havainnoistaan viipymättä ryhmänohjaajalle. Jos kyseessä on toisen lukion opiskelija, laittaa aineenopettaja viestin asiasta kyseisen lukion opinto-ohjaajalle. Ryhmänohjaaja selvittää, ovatko muut opettajat havainneet samanlaisia huolenaiheita. Opettajalla on myös velvollisuus ottaa viipymättä ja salassapitosäännösten estämättä yhteyttä kuraattoriin, psykologiin tai terveydenhoitajaan, jos hän on huolissaan opiskelijan opiskeluvaikeuksista tai terveydellisistä, psyykkisistä tai sosiaalisista vaikeuksista. Ryhmänohjaaja Ryhmänohjaaja seuraa säännöllisesti oman ryhmänsä opiskelijoiden poissaoloja sekä kurssien kertymistä. Selvittämättömistä tai runsaista poissaoloista tulee olla yhteydessä opiskelijaan tai huoltajaan ja pyytää selvitystä. Jos poissaolot ovat ilmeisen aiheettomia, tulee opiskelija ohjata keskustelemaan kuraattorin kanssa kokonaistilanteen ja tuen tarpeen arvioimiseksi. Ryhmänohjaaja ja opinto-ohjaaja tapaavat säännöllisesti ja käyvät läpi esille nousseet huolenaiheet. Ryhmänohjaaja ja opinto-ohjaaja sopivat, miten tilannetta lähdetään selvittämään. He kirjaavat tapaamisen ylös Wilmaan opiskelijan ohjauksen seurantalomakkeelle. Ryhmänohjaaja tai aineenopettaja ottaa yhteyttä alle 18-vuotiaan opiskelijan huoltajiin keskusteltuaan ensin tilanteesta opiskelijan kanssa. Ryhmänohjaaja kirjaa yhteydenoton opiskelijan ohjauksen seurantalomakkeelle. Opiskeluhuollossa pyritään mahdollisimman avoimeen yhteistyöhön, mutta opettajalla on oikeus salassapitosäännösten estämättä kertoa opiskelijaa koskevasta huolesta kuraattorille, psykologille tai terveydenhoitajalle myös ilman opiskelijan lupaa. Jos opiskelijan tilanne pitkittyy tai se vaikuttaa huolestuttavalta konsultoidaan terveydenhoitajaa, erityisopettajaa, psykologia tai kuraattoria. Se henkilö, jolla huoli herää tilanteesta, kutsuu opiskelijan luvalla koolle monialaisen asiantuntijaryhmän (LUMO). Tällöin aloitetaan myös opiskeluhuoltokertomuksen kirjaaminen opiskeluhuoltorekisteriin, joka löytyy Wilma-ohjelman lomakkeista Lukion monialainen asiantuntijaryhmä (LUMO) Monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto käynnistyy opiskelijan, hänen ryhmänohjaajansa, opettajan, huoltajan tai muun henkilön aloitteesta silloin, kun on huolta opiskelijan hyvinvointiin, terveyteen tai opiskeluun liittyvässä asiassa. Opiskelijan kanssa sovitaan

11 10 (15) yhdessä mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Monialainen asiantuntijaryhmä (LUMO) kootaan opiskelijan tarpeiden mukaan. Asiantuntijaryhmä nimeää keskuudestaan vastuuhenkilön. Yksilökohtainen opiskeluhuolto edellyttää aina opiskelijan suostumusta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa. Opiskelijan osallisuus, toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa. Opiskelijalla on myös halutessaan oikeus päästä henkilökohtaiseen keskusteluun kuraattorin tai psykologin kanssa. Opiskelijan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella hänen asiansa käsittelyyn voi osallistua muitakin henkilöitä. Alaikäinen voi painavasta syystä kieltää huoltajaansa tai muuta laillista edustajansa osallistumasta itseään koskevan opiskeluhuoltoasian käsittelyyn sekä antamasta itseään koskevia salassa pidettäviä opiskeluhuollon tietoja huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen, jollei se ole selvästi hänen etunsa vastaista. Huoltajalla ei ole oikeutta kieltää alaikäistä käyttämästä opiskeluhuollon palveluja. Monialaisen asiantuntijaryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa opiskelijan asiassa tarpeelliseksi katsomiltaan asiantuntijoilta ja ilmaista heille siinä tarkoituksessa salassa pidettäviä tietoja. Opiskelijan yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseen ja toteuttamiseen osallistuvilla on salassapitovelvollisuuden estämättä oikeus saada toisiltaan ja luovuttaa toisilleen sekä opiskeluhuollosta vastaavalle viranomaiselle sellaiset tiedot, jotka ovat välttämättömiä yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi Opiskeluhuoltokertomusten laatiminen Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi tarpeelliset tiedot kirjataan opiskeluhuollon kertomukseen, joka laaditaan jatkuvaan muotoon aikajärjestyksessä eteneväksi. Ryhmän vastuuhenkilö kirjaa tiedot opiskeluhuoltokertomukseen. Jos sivulliselle annetaan opiskeluhuoltokertomukseen sisältyviä tietoja, asiakirjaan on lisäksi merkittävä, mitä tietoja, kenelle sivulliselle ja millä perusteella on luovutettu. Päätöksen tietojen luovuttamisesta tekee rehtori. Rekisteri on sähköisessä muodossa Wilmaohjelmassa Opiskeluhuoltorekisterin salassapito- ja kirjaamiskäytänteet Opiskelukertomukset sekä muut opiskeluhuoltotehtävissä laaditut tai saadut yksittäistä opiskelijaa koskevat asiakirjat tallennetaan opiskeluhuoltorekisteriin. Opetuksen järjestäjä vastaa henkilötietojen kirjaamisesta, käsittelystä, ylläpitää rekisteriä ja määrittää käyttöoikeudet rekisteriin. Opiskeluhuoltorekisteriin tallennetut tiedot, jotka koskevat yksittäistä opiskelijaa taikka muuta yksityistä henkilöä, ovat salassa pidettäviä. Salassa pidettäviä tietoja ei saa antaa sivulliselle, ellei siihen ole kirjallista lupaa asianomaiselta opiskelijalta tai ellei hänellä ole edellytyksiä arvioida suostumuksen merkitystä, hänen huoltajaltaan. Opiskeluterveydenhuollon henkilöstö ja opiskeluhuollon psykologi kirjaavat yksilökohtaisen asiakastyön terveydenhuoltolain mukaisesti potilaskertomukseen ja muihin potilasasiakir-

12 11 (15) joihin sekä kuraattori kirjaa asiakastiedot sosiaalihuoltolain mukaiseen asiakaskertomukseen. 6. Yhteistyö opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa 6.1 Opiskelijan osallisuus Yhteisöllisessä opiskeluhuollossa opiskelijakunta- ja tutortoiminta antavat opiskelijoille mahdollisuuden osallistua koulun yhteisölliseen kehittämiseen. Opiskelijoiden edustajat osallistuvat kunkin lukion hyvinvointiryhmien toimintaan. Opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa kouluyhteisön kehittämiseen myös valtakunnallisen kouluterveyskyselyn sekä muiden palautekyselyiden (mm. INKA kyselyn) kautta. Kyselyt toteutetaan säännöllisesti ja niiden tulokset käydään läpi opiskelijoiden kanssa. Tuloksia hyödynnetään myös opiskelijoiden hyvinvoinnin kehittämisessä. Yksilökohtaista opiskeluhuoltoa tehdään yhteistyössä opiskelijan kanssa. 6.2 Koulun ja huoltajien välinen yhteistyö Opiskeluhuoltoa tehdään yhteistyössä kotien kanssa. Tämä edellyttää vuorovaikutusta, luottamusta ja yhteistyötä opiskelijan kokonaisvaltaisen terveen kasvun ja hyvän oppimisen tukemisessa. Opiskelijaan liittyvissä asioissa ryhmänohjaaja on ensisijainen yhteydenpitäjä kodin ja koulun välillä. Huoltajat kutsutaan tarvittaessa opiskelijan antamalla luvalla osallisiksi myös monialaisen asiantuntijaryhmän työskentelyyn. Huoltajilla on edustus lukioiden hyvinvointiryhmissä. 6.3 Huoltajille tiedottaminen Lukioiden opiskeluhuoltotyöstä tiedotetaan kunkin lukion www-sivuilla, koulujen tiedotteissa sekä vanhempainiltojen yhteydessä. Lukioiden opiskeluhuoltohenkilökunta osallistuu asiantuntijoina vanhempainiltoihin. Jyväskylän lukiokoulutus käyttää Wilma-käyttöjärjestelmää opiskeluhuoltotyön tukena. Wilmaa käytetään mm. poissaolojen kirjaamisiin, tiedon välittämiseen opiskeluhuoltohenkilöstön välillä ja kodin ja koulun väliseen viestintään. Yhteydenotto koulukuraattoriin, - psykologiin ja -terveydenhoitajaan ohjeistetaan erikseen. Opiskelijoiden huoltajia tiedotetaan lukioiden hyvinvointiryhmien toiminnasta ja heitä pyydetään osallistumaan ryhmien toimintaan. 7. Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen Jyväskylän lukiokoulutuksen lukiokohtaiset hyvinvointiryhmät kehittävät ja arvioivat toimintaansa itsenäisesti osana lukiokoulutuksen johdon ohjeistamaa ja toteuttamaa yhteistä

13 12 (15) arviointia. Opiskeluhuoltotyön arvioinnin tulee olla suunnitelmallista, monipuolista ja jatkuvaa. Opiskeluhuoltotyön laadun näkökulmasta on tärkeää, että työn tekemisen edellytykset ovat asianmukaiset ja toimintatavoissa voidaan aidosti ottaa huomioon opiskelijan etu. Opiskelijan fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi saavutetaan parhaiten ennaltaehkäisevällä työllä luomalla kunkin lukion arkinen työskentely, toimintaympäristö ja toimintakulttuuri hyvinvointia tuottaviksi. Lukiokoulutuksessa tehdään vuosittain henkilökunnalle henkilöstökysely, jolla omalta osalta kartoitetaan myös opiskeluhuoltotyön toteutumista. 8. Muut nuorten palvelut Oppilaitos tekee yhteistyötä jatko-opintoja tarjoavien oppilaitosten, sosiaali- ja terveystoimen, nuorisotoimen sekä muiden nuorten kasvua ja kehitystä tukevien toimijoiden kanssa. Opiskelijoille annetaan tietoa heidän käytettävissään olevista palveluista ja tarvittaessa heidät ohjataan näiden palveluiden piiriin. 8.1 Nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut Oppilashuollon psykiatriset sairaanhoitajat Oppilashuollon psykiatriset sairaanhoitajat tukevat alle 18-vuotiaita opiskelijoita ja heidän perheitään päihteiden käyttöön ja mielenterveyteen liittyvissä huolissa. Yhteyttä voi ottaa opiskelija itse tai vanhemmat. Aloitteen voi tehdä myös opettaja, terveydenhoitaja tai muu opiskeluhuollon työntekijä. Depressiohoitajat ja päihdehoitajat Yli 18-vuotiaat nuoret voivat hakea apua masennus- ja päihdeongelmiin terveysasemilla työskenteleviltä päihde- ja depressiohoitajilta. Nuorisopsykiatrian palvelut Erikoissairaanhoidon nuorisopsykiatrialla tutkitaan ja hoidetaan vuotiaita, tarvittaessa hoito voi jatkua pidempäänkin. Nuorisopsykiatrian liikkuva työryhmä Kolikko ja nuorisopsykiatrinen kuntoutus tarjoavat palveluita 22 ikävuoteen asti. Yli 18-vuotiaat ohjataan aikuispsykiatrian palveluihin. Erikoissairaanhoidon psykiatrisiin palveluihin ohjataan lääkärin lähetteellä, poikkeuksena tästä on Kolikon konsultaatio ja hoidon tarpeen arviointi. Kolikkoa voi pyytää opiskeluhuollon avuksi tilanteissa, joissa on huolta nuoren mielenterveydestä tai sosiaalisesta toimintakyvystä. Kolikon työskentely tapahtuu yhteistyössä yhteyttä ottaneen työntekijän kanssa.

14 13 (15) Kriisikeskus Mobile Mobile tarjoaa apua erilaisissa elämän kriiseissä 24/7. Yhteyttä voi ottaa avuntarvitsija itse tai kuka tahansa tilanteesta huolestunut. Mobilen kautta saa myös tukea oppilaitosyhteisöä tai sen jäseniä kohdanneessa kriisitilanteessa. Nuorisovastaanotto Nuorisovastaanotto tarjoaa jyväskyläläisille vuotiaille nuorille mielenterveys-, päihde- ja psykososiaalisten ongelmien arviointia ja lyhytaikaista hoitoa. Nuori voi ottaa nuorisovastaanotolle yhteyttä itse tai yhdessä läheisten kanssa tai muiden ammattilaisten ohjaamana. Nuorisovastaanotolle ei tarvita lähetettä, palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. 8.2 Etsivätyö Etsivä nuorisotyön ohjaajat tarjoavat ohjausta vuotiaille nuorille, jotka ovat vaarassa jäädä opiskelun ja työ-elämän ulkopuolelle tai muuten kaipaavat apua arkeensa. Etsivän työn ohjaaja auttaa nuorta tulevaisuuden suunnittelussa ja arjenhallinnassa sekä ohjaa tarvittavien palveluiden piiriin. Yhteyttä voivat ottaa myös nuoren vanhemmat. Etsivä työ on nuorelle vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. 8.3 Sosiaalipalvelut Opintotuki KELA voi hakemuksesta maksaa opintorahaa yli 17-vuotiaalle lukiolaiselle päätoimisiin opintoihin. Vanhempien tulot vaikuttavat alle 20-vuotiaan nuoren opintotukeen. Asumislisää voidaan myöntää myös alle 17-vuotiaalle itsenäisesti asuvalle opiskelijalle. Yli 10 km pituiseen, yhdensuuntaiseen koulumatkaan saa KELAn koulumatkatukea. Opiskelijoiden toimeentulotuki Opiskelijalle voidaan myöntää toimeentulotukea esim. kesäkuukausiksi samoin perustein kuin muillekin asiakkaille. Opintolainan valtiontakauksen saaneen opiskelijan edellytetään hakevan pankista opintolainaa ensisijaisena toimeentulon lähteenä ja hakevan aktiivisesti kesätyötä. Jyväskylän kaupungin sosiaalipalveluissa on nimetyt työntekijät, jotka vastaavat opiskelijoiden toimeentulotukiasioista. Lastensuojelu Lastensuojelun sosiaalityössä autetaan alle 18-vuotiasta nuorta ja tuetaan huoltajia nuoren kasvatuksessa ja huolenpidossa. Jokaisella lukion henkilökuntaan kuuluvalla on velvollisuus ottaa yhteyttä lastensuojeluun, jos hän on tehtävässään saanut tietää nuoresta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehi-

15 14 (15) tystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää lastensuojelun tarpeen selvitystä. Sosiaalipäivystys Sosiaalipäivystys on kunnan sosiaalitoimen ympärivuorokautinen välittömään avun tarpeeseen vastaava palvelu. Sosiaalipäivystys järjestää kiireelliset sosiaalipalvelut mm. lastensuojelu- ja perhekriisitilanteissa sekä neuvoo ja ohjaa erilaisissa sosiaalisissa ongelmissa. Yhteyttä voi ottaa kuka tahansa tarvitessaan itse apua tai huomatessaan toisen välittömän avun tarpeen. Sosiaalipäivystyksen palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Kriisikeskus Mobile vastaa sosiaalipäivystyksestä virka-ajan ulkopuolella, mutta auttaa myös arkisin. 8.4 Nuorisopalvelut ja Ohjaamo Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut tarjoavat nuorille ohjattua toimintaa, tietoa ja neuvontaa nuorisotiloissa, vaikuttajaryhmissä ja verkkopalveluissa. LiikuntaLaturi tarjoaa vuotiaille nuorille maksuttomia ja ohjattuja liikuntavuoroja eri liikuntalajeissa. Veturitalleilla toimii työllisyyspalveluiden Ohjaamo, josta alle 30-vuotiaat saavat tukea elämänhallintaan, urasuunnitteluun, oman opiskelualan löytämiseen, työllistymiseen sekä sosiaalisten taitojen ja valmiuksien kehittämiseen. Ohjaamon päivystyksessä voi asioida ilman ajanvarausta ti, ke ja to iltapäivisin. 8.5 Sisä-Suomen poliisilaitos Jyväskylän lukioille on nimetty lukiopoliisit. Poliisi voi käydä antamassa mm. liikennevalistusta, laillisuuskasvatusta sekä päihde- ja huumevalistusta. Poliisi antaa apua ja ohjeita kouluille myös yksittäisten tapahtumien selvittelyn tueksi, esimerkiksi uhkailu-, häirintä- tai kiusaamisasioissa. Äkillisissä tilanteissa, joissa poliisi tarvitaan välittömästi koululle, otetaan yhteyttä yleiseen hätänumeroon (112). Lukion henkilökuntaan kuuluvilla on lastensuojelulain mukainen velvollisuus ilmoittaa poliisille, jos hänellä on syytä epäillä alle 18- vuotiaaseen kohdistuneen seksuaali- tai väkivaltarikoksen. Ilmoitusvelvollisella on mahdollisuus kysyä asiaa ensin yleisellä tasolla poliisilta, jos tilanteessa tuntuu vaikealta arvioida onko ilmoitus tehtävä. 8.6 Kolmannen sektorin palvelut Kolmas sektori kattaa laajan toimijaverkoston, joista nuorille tarjoaa palveluja mm. Jyvälän Nuoret ry:n Oiva ja Ilona -hanke, Jyväskylän hoivapalveluyhdistyksen Juniorinuotta hanke, Monikulttuurisuuskeskus Gloria sekä monet nuorisotyötä tekevät järjestöt ja yhdistykset.

16 15 (15) 8.7 Seurakunta Jyväskylän seurakunta tarjoaa oppilaitosdiakonin palveluja lukioiden opiskelijoille. Diakoni on tavattavissa Lyseon lukiolla kahtena päivänä viikossa. Opiskelijat voivat itse varata ajan tapaamiseen. Diakonin kanssa voi keskustella mm. ihmissuhteista, jaksamisesta, taloudellisista huolista tai hengellisistä asioista. Seurakunta järjestää myös kristillistä opiskelijatoimintaa.

17 KRIISISUUNNITELMA Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 1

18 2 (12) Sisällysluettelo 1. Turvallinen opiskeluympäristö Johtaminen kriisitilanteissa ja niihin varautuminen Kriisiryhmien toiminta Yleistoimintaohjeet kriisitilanteessa Viestintä, tiedottaminen ja raportointi kriisitilanteissa Toiminta äkillisissä kriisitilanteissa Opiskelijan kuolema Henkilöstöön kuuluvan kuolema Opiskelijan lähiomaisen kuolema Fyysiset väkivaltatilanteet Itsemurha Onnettomuus tai muu vakava tapahtuma oppilaitoksessa Pommiuhkaus Opiskelijan tai työntekijän vakava sairaus Muut mahdolliset tilanteet Oppilaitoksen ulkopuoliset kriisit Traumaattisen kriisin vaiheet ja jälkihoito Traumaattisen kriisin jälkihoito Toimenpiteet kriisivalmiuden ylläpitämiseksi Kriisisuunnitelman päivittäminen Uusien työntekijöiden perehdyttäminen Vuosittainen tiedotus työyhteisöille ja kodeille Koulutustilaisuudet... 12

19 3 (12) 1. Turvallinen opiskeluympäristö Oppilaitoksen turvallisuus, viihtyisyys ja yhteisöllisyys ovat toiminnan lähtökohtana. Jokaisella Jyväskylän lukiokoulutuksessa olevalla opiskelijalla ja henkilöstön jäsenellä on oikeus turvalliseen opiskelu- ja työympäristöön. Kriisitilanteita pyritään ennalta ehkäisemään ohjaus- ja tukitoimilla sekä opiskeluhuollon keinoin. Riskejä arvioidaan ja opiskeluhuoltoa kehitetään arvioinnin pohjalta. Henkilöstöä koulutetaan kriisitilanteiden varalta. Oppilaitoksella on tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kuten poliisihallinnon, seurakunnan ja pelastustoimen kanssa. Tässä suunnitelmassa annetaan toimintaohjeet opiskelijoita tai henkilöstöä kohtaaviin kriisi-, väkivalta- ja onnettomuustilanteisiin. Lisäksi suunnitelmassa annetaan ohjeet miten kriisitilanteita johdetaan ja miten niistä tiedotetaan. Kriisitilanteiden toimintaohjeet ovat koulujen nettisivuilla. Oppilaitosyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä edistetään järjestyssäännöillä. Järjestyssäännöt löytyvät koulujen nettisivuilta ja Wilmasta. Pelastussuunnitelmista löytyvät fyysiseen turvallisuuteen liittyvät asiat. Pelastussuunnitelmissa kuvataan onnettomuus- ja uhkatilanteiden johtaminen, vastuut ja toimenpiteet. Opiskelijan suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta sekä häirinnältä on oma suunnitelma. Suunnitelmassa käsitellään kriisien ehkäisyä ennalta sekä niihin puuttumista. 2. Johtaminen kriisitilanteissa ja niihin varautuminen Kriisitilanteissa toimitaan lukioiden johtamisjärjestelmän mukaisesti. Oppilaitosta koskevien äkillisten kriisitilanteiden hoitamisesta vastaa kunkin lukion johtoryhmä. Rehtori johtaa toimintaa ja hänellä on päävastuu kriisityöstä. Vakavan kriisitilanteen sattuessa poliisi- tai pelastusviranomaiset ottavat tilanteen hallintaan. Rehtori vastaa toiminnan organisoimisesta ja tiedottamisesta omassa koulussaan. Rehtori vastaa myös tiedottamisesta omalle henkilöstölle sekä opiskelijoille Kriisiryhmien toiminta Toimipistekohtainen kriisiryhmä kartoittaa tilanteen ja järjestää mahdolliset tukitoimenpiteet ja jatkotoimenpiteet kriisin tai onnettomuuden sattuessa. Tilanteesta riippuen tarvittaessa otetaan yhteyttä Mobilen kriisipalveluun. Rehtori kutsuu koolle kriisiryhmän. Kriisiryhmä tekee tiivistä yhteistyötä rehtorin ja muun johdon kanssa. Kriisiryhmän selvittää kriisitilanteessa tärkeät yh-

20 4 (12) teistyötahot ja huolehtii välittömästä henkisen tuen tarpeesta sekä mahdollisista jatkotoimista. Kriisiryhmä osallistuu kriisien ennalta ehkäisevän työn suunnitteluun. Kriisitilanteissa tärkeitä auttajia ovat muun muassa poliisi-, pelastustoimi, sosiaali- ja terveystoimi, lastensuojelu ja seurakunta. Kriisiryhmä organisoi yhteistyön paikallisten yhteistyötahojen kanssa. Jokaisessa toimipisteessä on kriisiryhmä. Kriisiryhmänä toimii hyvinvointiryhmä tai sen osa, johon kuuluu monialaisia asiantuntijoita siten, että kaikki toimipisteessä toimivat tulevat edustetuksi. Kriisiryhmään kuuluu johdon edustaja / edustajia, henkilöstön edustaja, opiskeluterveydenhuollon edustaja sekä opiskelijahuollon asiantuntijoita (kuraattori, psykologi, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, oppilaitospappi jne.)

21 5 (12) 2.2 Yleistoimintaohjeet kriisitilanteessa KRIISITILANNE TIEDON VASTAANOTTAJA selvitä tiedon paikkansapitävyys henkilöltä itseltään tai omaisilta tai koulun ulkopuolisissa kriisitilanteissa yleisistä tiedotusvälineistä mitä on tapahtunut, missä ja milloin kuka tai ketkä ovat uhrit tiedon antajan henkilöllisyys ja puhelinnumero mikä on tilanne nyt onko jokin muu taho ryhtynyt toimenpiteisiin ilmoita tapahtuneesta rehtorille toimi tilanteen vaatimalla tavalla REHTORI, päävastuu kriisityöstä vastaa kriisiviestinnästä kutsuu tarvittaessa kriisiryhmän koolle ilmoittaa tarvittaessa pelastusviranomaisille toimii kriisitilanteissa tiiviissä yhteistyössä opiskelijahuoltoryhmien kanssa PELASTUSVIRANOMAISET Poliisi, Pelastuslaitos ottaa tilanteen hallintaan vakavan onnettomuuden / kuolemantapauksen sattuessa ilmoittaa kuolemantapauksissa lähiomaisille vastaa virallisesta tiedottamisesta ammattiopiston ulkopuolelle KRIISIRYHMÄT yksiköiden hyvinvointiryhmät tai niiden osa toimivat kriisiryhmänä ryhmää voidaan täydentää kriisitilanteessa tarvittavilla asiantuntijoilla järjestää mahdolliset tukitoimet ja jatkotoimenpiteet ryhmät tekevät tiivistä yhteistyötä johdon sekä kuraattorin, psykologin ja terveydenhoitajan kanssa Pelastussuunnitelman mukainen Turvallisuusorganisaatio pelastussuunnitelma mukainen toiminta vakavissa onnettomuuksissa Rehtori vastaa tiedottamisesta ja ohjeiden toimeenpanosta omassa koulussa

22 6 (12) 3. Viestintä, tiedottaminen ja raportointi kriisitilanteissa Rehtori vastaa kriisiviestinnästä. Hän vastaa sisäisestä ja ulkoisesta tiedottamisesta kriisitilanteessa. Rehtori voi siirtää tapauskohtaisesti tiedotusvastuun apulaisrehtorille tai muulle lukion henkilökuntaan kuuluvalle. Lukioiden rehtorit vastaavat, että tieto tavoittaa sen osan henkilöstöstä ja opiskelijoista, joita kriisi koskettaa välittömästi. Mediakynnyksen ylittävissä kriisitilanteissa noudatetaan kuntayhtymän viestinnän ja tiedottamisen yleisiä linjauksia. Ainoastaan rehtori antaa tietoja / lausuntoja kriisistä medialle koulun nimissä. Median yhteydenottopyynnöt ohjataan rehtorille. Uudet työntekijät perehdytetään opiskeluhuoltoon liittyviin sekä kriisi- ja pelastussuunnitelmien sisältöihin. Opiskelijoille ja heidän huoltajilleen tiedotetaan opiskeluhuolto- ja kriisitilanteita koskevien tilanteiden ohjeistuksista www-sivuilla sekä Wilmassa. Henkilöstölle järjestetään koulutustilaisuuksia kriisitilanteissa toimimisesta. Kriisitilanteet, joihin puututaan välittömästi, raportoidaan tilanteen jälkeen läheltä piti lomakkeella. Lomaketta käytetään kahteen tarkoitukseen: 1) henkilöstön työsuojelu- ja turvallisuusasioiden (mm. tapaturmat, onnettomuus) ja 2) opiskeluhuollollisten (mm. opiskelijoiden tapaturmat ja onnettomuudet, väkivalta, vakava kiusaaminen tai kriisitilanne) raportointi Lomake löytyy AO Intranetistä sekä Wilmasta. Täytetty lomake menee rehtorille sekä henkilöstöpäällikölle (Työsuojelu- ja turvallisuusasiat). 4. Toiminta äkillisissä kriisitilanteissa Seuraavana kuvataan välittömät toimintaohjeet sekä tukitoimet äkillisissä kriisitilanteissa. 4.1 Opiskelijan kuolema toiminnan käynnistämiseksi tarvitaan virallinen tieto kuolemasta (omaiset/ poliisi/ kuolinilmoitus) kuolemantapaukseen liittyvien huhujen todenperäisyys tarkennetaan heti tapahtumasta tiedotetaan välittömästi rehtorille omaisilta kysytään lupa kuolinsyyn kertomiseen

23 7 (12) tapahtumasta tiedotetaan yksikössä (mitä on tapahtunut, ketä suruviesti koskee) lippu nostetaan puolitankoon (mukana voi olla lähimpiä koulutovereita ja opettajia) tapahtunutta käsitellään opiskelijaryhmässä jonkun kriisiryhmän jäsenen mukana ollessa kaikille läheisille henkilöille järjestetään mahdollisuus keskusteluun asiasta oppilaitospappi pyydetään tarvittaessa opiskelijoiden kanssa keskustelemaan ja käsittelemään asiaa Hiljentymishetken järjestäminen luokalle opiskelijoiden annetaan surra ja muistella kuollutta toveriaan tilaisuutta varten varataan tarkoituksenmukainen tila ja varmistetaan, ettei ryhmä tule häirityksi kesken muistohetken varataan riittävästi aikaa ja varmistetaan, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus ilmaista tuntemuksiaan Hiljentymishetken järjestäminen opiskelijoille opiskelijoiden annetaan surra ja muistella kuollutta toveriaan tilaisuutta varten varataan tarkoituksenmukainen tila ja varmistetaan, ettei ryhmä tule häirityksi kesken muistohetken varataan riittävästi aikaa ja varmistetaan, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus ilmaista tunteitaan opiskelijoille järjestettävään hiljentymishetkeen voidaan tehdä surupöytä opiskelijan omalle paikalle tai keskeiselle paikalle muistopöydälle asetetaan valkoinen liina, vainajan kehystetty kuva sekä vainajan nimi, syntymä- ja kuolinpäivä ryhmälle järjestettävään hiljentymishetkeen voidaan tehdä surupöytä opiskelijan omalle paikalle tai keskeiselle paikalle surumateriaalia tulee olla jokaisella koululla surumateriaalia: o valkoinen liina o yhden kukan maljakko o kynttilänjalka o valkoinen kynttilä o tulitikut o valokuvakehys o surumusiikki -CD

24 8 (12) Hautajaisiin osallistuminen hautajaisiin osallistumisesta keskustellaan omaisten kanssa mietitään tapauskohtaisesti, ketkä osallistuvat hautajaisiin mikäli opiskelijat eivät osallistu hautajaisiin (ryhmä muistaa omaisia muistoadressilla, kirjeellä tms. muistotilaisuuteen sopivalla tavalla ) koulu lähettää omaisille rehtorin lähettämän adressin 4.2 Henkilöstöön kuuluvan kuolema tapahtumasta ilmoitetaan välittömästi rehtorille esimies ilmoittaa tapahtuneesta henkilöstölle virallisen tiedon varmistuttua sovitaan kuinka kuolemantapauksesta tiedotetaan opiskelijoille lippu nostetaan puolitankoon, mukana voi olla lähimpiä työtovereita lukion toimipisteessä järjestetään muistohetki vainajan muiston kunnioittamiseksi. kaikille läheisille järjestetään mahdollisuus asian käsittelyyn 4.3 Opiskelijan lähiomaisen kuolema Välittömät toimenpiteet saataessa asiasta tieto kesken päivän kerrotaan se opiskelijalle kahden kesken huolehditaan, että opiskelija ei jää yksin pyydetään läheisensä menettäneen lupa, että voidaanko asiasta kertoa luokassa Jälkityö henkilökuntaa ja opiskelijoita valmistellaan kohtaamaan läheisensä menettänyt opiskelija sekä tukemaan häntä kykyjensä mukaan harkitaan suruvalittelujen esittämistapa tapauskohtaisesti läheisensä menettäneestä opiskelijasta huolehditaan erityisesti (seurataan sekä välittömiä että mahdollisesti pidemmän ajan kuluttua ilmeneviä reaktioita) tarvittaessa tarjotaan mahdollisuus ammattiapuun mahdollisten muiden opiskelijoiden pelkotiloista keskustellaan avoimesti 4.4 Fyysiset väkivaltatilanteet Fyysinen väkivaltatilanne on aina tapauskohtainen. Tärkeintä on säilyttää rauhallisuus ja pyrkiä saamaan tilanne hallintaan. Kenenkään ei tarvitse asettaa itseään vaaraan, vaan tilanteen selvittelyssä tulisi olla myös toinen henkilö mukana.

25 9 (12) tehdään tilannearvio puututaan aina ja varmistetaan, että tilanteessa on työpari kutsutaan virkavalta paikalle hätänumerosta 112, mikäli väkivaltatilanne jatkuu uhkaavana rikosilmoitus tehdään tarvittaessa Väkivaltatilanteen jälkeen annetaan fyysinen ensiapu (opiskeluterveydenhuolto, terveyskeskus, sairaala) tarvittaessa mahdollistetaan saattaja tilanteen jälkeen kuullaan tapahtumaan osallisina olleita henkilöitä otetaan yhteys alaikäikäisten huoltajiin vakavissa tapauksissa otetaan yhteys oppilaitoksen johtoon väkivaltatilanteesta tehdään ilmoitus Läheltä piti -lomakkeella (Wilma/Opiskeluhuolto) mikäli tilanne vaatii jatkoselvittelyä, kutsutaan koolle kriisiryhmä tai tapauskohtainen ryhmä seurataan tilannetta ja tarvittaessa tilanteeseen puututaan uudelleen tarjotaan opiskelijahuollon palveluja 4.5 Itsemurha Itsemurhan sattuessa oppilaitoksessa toimitaan annettujen ohjeiden mukaisesti. opiskelijan tai kouluyhteisön jäsenen tehdessä itsemurhan otetaan aina yhteys kriisiryhmään, joka selvittää mitä on tapahtunut ja ryhtyy tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin muilta osin toimitaan kuten kuolemantapauksissa 4.6 Onnettomuus tai muu vakava tapahtuma oppilaitoksessa Onnettomuuden tai muun vakavan tapahtuman sattuessa oppilaitoksessa toimintaa pelastussuunnitelman ohjeiden mukaisesti onnettomuustilanteissa: tarvittaessa otetaan yhteys hätäkeskukseen 112 rehtoria tai apulaisrehtoria informoidaan siitä, mitä on tapahtunut, ketä tapaus koskee ja miten on jo toimittu vakavista onnettomuuksista tai tapahtumista ilmoitetaan välittömästi rehtorille, joka tiedottaa asiasta edelleen informoidaan opiskeluterveydenhuoltoa ja opiskeluhuoltoa rehtori tai apulaisrehtori tiedottaa asiasta henkilöstölle ja kriisiryhmä kutsutaan koolle, tilanteen niin vaatiessa

26 10 (12) henkilövahinkojen sattuessa rehtori tai apulaisrehtori ottaa yhteyttä asianomaisten huoltajiin tai läheisiin pyydetään apua ulkopuolisilta asiantuntijoilta mikäli ryhmä- tai oppilaitosyhteisössä ilmenee tarvetta asian tarkempaan selvittelyyn järjestetään tarvittava jälkihoito 4.7 Pommiuhkaus pommiuhasta ilmoitetaan välittömästi poliisille, rehtorille ja apulaisrehtorille opiskelijat, työntekijät ja vierailijat ohjataan ulos rakennuksesta henkilökunta vastaa rakennuksen tyhjentämisestä henkilöistä ennen viranomaisten saapumista tai mikäli he ilmoitusta tehtäessä eivät muuta ohjeista rakennuksen tyhjentämisessä menetellään pelastussuunnitelman mukaisesti toimitaan poliisin antamien ohjeiden mukaisesti pommiuhkauksiin on aina suhtauduttava vakavasti vaikka ne usein osoittautuvatkin aiheettomiksi järjestetään tarvittava jälkihoito 4.8. Opiskelijan tai työntekijän vakava sairaus Edetään henkilön ehdoilla - jos henkilö on alaikäinen, niin huoltajan ehdoilla. Mikäli asiasta todetaan tarvittavan tiedottamista, rehtori tai apulaisrehtori sopii asiasta yhdessä asianosaisen henkilön kanssa. 4.9 Muut mahdolliset tilanteet Oppilaitoksen ulkopuoliset kriisit Oppilaitoksen ulkopuoliset kriisit ovat esimerkiksi lähistöllä sattunut liikenneonnettomuus tai tulipalo, paikkakunnalla sattunut tuhoisa onnettomuus tai joku yhteiskuntaa koskettava kriisi. Ulkopuolisissa tilanteissa tiedon saanut työntekijä ilmoittaa tapahtuneesta rehtorille ja apulaisrehtorille varmistetaan tieto yleisestä luotettavasta tiedotusvälineestä kriisiryhmä kokoontuu tarvittaessa tapahtuneesta tiedotetaan henkilöstölle ja opiskelijoille tarvittaessa. Tiedottamisesta vastaa rehtori.

27 11 (12) 5. Traumaattisen kriisin vaiheet ja jälkihoito Kriisien läpikäymisessä tunnistetaan neljä eri vaihetta eli shokki-, reaktio-, käsittelyvaihe- ja uudelleen suuntautumisen vaiheesta. Jyväskylän lukiokoulutuksessa traumaattisen kriisin hoidossa huomioidaan kriisin eri vaiheet sekä yksilöiden avun tarve kriisistä selviytymiseen. Shokkivaihe alkaa heti kriisin laukaisseen tilanteen jälkeen ja vaihtelee eri tekijöiden mukaan. Shokkivaiheen aikana ihminen ei kykene vielä käsittämään kriisin aiheuttanutta tapahtumaa. Reaktiovaihe kestää yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Reaktiovaiheessa ihminen vähän kerrassaan alkaa kohdata muuttuneen todellisuuden ja yrittää muodostaa käsitystä siitä, mitä on tapahtunut. Reaktiovaiheessa mieli alkaa käynnistyä käsittelemään tapahtumaa. Tässä kriisin vaiheessa ihminen tasapainoilee sietämättömältä kokemukselta suojautumisen ja sen käsittelemisen aloittamisen välillä. Käsittelyvaihe eli läpityöskentelyn ja korjaamisen vaihe kestää muutamista kuukausista noin vuoteen. Tämän aikana kriisin aiheuttanut tapahtuma aletaan hyväksyä. Kriisin uudelleen suuntautumisen vaiheessa kriisi alkaa hiljalleen muuttua osaksi elämää ja kokemusta omasta identiteetistä. Kriisin aiheuttaneesta tapahtumasta on tässä vaiheessa tavallisimmin aikaa vuodesta kahteen. 5.1 Traumaattisen kriisin jälkihoito Jyväskylän lukiokoulutuksessa hankitaan kriisitilanteeseen ulkopuolista apua silloin, kun traumaattinen tapahtuma koskee lukiokoulutuksen työntekijöitä ja opiskelijoita. Kriisiryhmässä kartoitetaan tuen tarvitsijat, tarvittavien tukitoimien järjestäminen ja jatkotoimenpiteet. Henkistä ensiapua annetaan traumaattisissa tapahtumissa ja tilanteissa välittömästi tapahtuman jälkeen. Opiskelijoille ja henkilöstölle järjestetään kriisin jälkeen purkukokous, jossa käsitellään kriisin purkamista, vaarattomaksi tekemistä ja tilanteen aiheuttamien haittojen lievittämistä. Opiskelijoille ja henkilöstölle järjestetään kriisin jälkeen ulkopuolisen ammattilaisen vetämä ryhmäkeskustelu. 6. Toimenpiteet kriisivalmiuden ylläpitämiseksi Kriisisuunnitelma on käytännön asiakirja, jota täydennetään, jos ilmenee uhkia, joihin ei aiemmin ole osattu varautua. Toimintaohjeita muutetaan kriisitilanteiden sattuessa ja parannetaan

28 12 (12) kokemusten karttuessa. Henkilöstöä koulutetaan säännöllisin väliajoin ja perehdytetään suunnitelmiin. 6.1 Kriisisuunnitelman päivittäminen Kriisisuunnitelman päivittämisestä vastaa lukiokoulutuksen opiskelijahuollon ohjausryhmä. Kriisiryhmien kokoonpanot ja auttavien puhelimien numerot tarkistetaan vähintään kerran lukuvuodessa. 6.2 Uusien työntekijöiden perehdyttäminen Uudet työntekijät perehdytetään kriisi- ja pelastussuunnitelmiin sekä muihin asiakirjoihin. 6.3 Vuosittainen tiedotus työyhteisöille ja kodeille Kriisisuunnitelman muutoksista ja toimenpiteistä kriisitilanteissa tiedotetaan henkilöstölle ja kodeille lukuvuosittain. 6.4 Koulutustilaisuudet Henkilöstölle järjestetään koulutusta kriisitilanteissa toimimisesta.

29 Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 2 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA

30 2 (9) Sisällysluettelo 1. LUKIOKOULUTUS JA PÄIHTEET KOULU JA PÄIHTEET LAINSÄÄDÄNNÖN NÄKÖKULMASTA SAVUTON OPPILAITOS JA TYÖPAIKKA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ PÄIHTEIDEN KÄYTÖN TUNNISTAMINEN Päihteiden käyttöön puuttuminen ja hoitoonohjaus Huumeainetestaus ja määräys huumetestaukseen Toiminta huumausainerikoksissa... 8 Kuvio 1. Huoli päihteiden käytöstä... 8 Kuvio 2. Päihtynyt opiskelija... 9

31 3 (9) 1. Lukiokoulutus ja päihteet Jyväskylän lukiokoulutuksessa opiskelijat ovat pääsääntöisesti nuoria henkilöitä. Nuorten kanssa työskenneltäessä päihteidenkäytön ehkäisyssä huomioidaan erityisesti kasvatukselliset ja lastensuojelulliset näkökulmat. Jyväskylän lukiokoulutus edistää nuorten terveellisiä elämäntapoja sekä hyvää terveyttä. Päihdeongelmien ennaltaehkäisyllä, varhaisella tunnistamisella, hoitoonohjauksella ja kuntoutuksella vähennetään terveyshaittoja, parannetaan oppilaitoksen työturvallisuutta, vaikutetaan oppilaitoksen ilmapiiriin sekä tuetaan opiskelijoiden hyvinvointia. Ehkäisevällä päihdetyöllä vaikutetaan päihteitä koskevaan tietouteen ja asenteisiin sekä suojataan päihteiden käytön haitoilta. Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on edistää terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Opiskelijoille tarjotaan apua oppilaitoksen asiantuntijoiden avulla sekä muiden sidosryhmien palveluihin ohjaamalla. Kuraattoripalveluilla sekä opiskeluterveydenhuollolla on merkittävä osuus päihteettömyyden edistämisessä. Nuoren päihteiden käyttö liittyy usein hänen henkilökohtaisiin vaikeuksiinsa ja elämäntilanteeseensa. Perhetausta, ystäväpiiri ja kouluyhteisö vaikuttavat päihteiden käyttöön. Ympäröivä yhteisö ja yhteiskunta vaikuttavat nuoreen ja hänen käytökseensä. Jyväskylän lukiokoulutuksessa pyritään tukemaan nuorta positiivisesti ja häntä autetaan, jos hänellä on vaikeuksia. Nuorten päihteiden käytöllä on erilaisia muotoja, on kokeilua, käyttöä, ongelmakäyttöä, ja erilaisia käyttökulttuureja. Siksi ennalta ehkäisevän toiminnan lähtökohtana on tunnistaa päihteiden käytön erilaiset muodot, joiden perusteella tehdään ratkaisuja nuoren asian hoitamisessa. 2. Koulu ja päihteet lainsäädännön näkökulmasta Jyväskylän lukiokoulutuksessa jokaisella opiskelijalla ja työntekijällä on oikeus turvalliseen työympäristöön. Päihteettömyydellä varmistetaan turvallisuus koulussa kaikille koulurakennuksissa työskenteleville. Koulu- ja tapaturmavakuutukset eivät korvaa päihtyneelle sattuneita tapaturmia. Jyväskylän lukiokoulutuksessa opiskelija velvoitetaan noudattamaan järjestyssääntöjä, jotka kieltävät päihtyneenä esiintymisen tai päihteiden käytön koulussa. Jyväskylän lukiokoulutuksessa on alkoholilain mukaan kiellettyä alkoholin käyttö ja hallussapito. Lisäksi laki kieltää alkoholin välittämisen alaikäiselle.

32 4 (9) Jyväskylän lukiokoulutuksessa huumausainelain mukaan huumausaineen tuotanto, valmistus, maahantuonti, maastavienti, jakelu, kauppa, hallussapito ja käyttö on kielletty muihin kuin lääkinnällisiin, tieteellisiin tai huumausainerikosten ehkäisemistä tai tutkintaa edistäviin tarkoituksiin. Lastensuojelulain mukaan viranomaisilla on velvollisuus ilmoittaa päihteiden käytöstä sosiaalityöntekijälle. Laki velvoittaa sosiaaliviranomaisia välittömiin toimenpiteisiin, jos nuoren kasvuolot vaarantuvat tai ne eivät nuoren kehitystä ja terveyttä. Tämä koskee myös tapauksia, joissa nuori omalla käyttäytymisellään vaarantaa terveytensä tai kehityksensä. 3. Savuton oppilaitos ja työpaikka Kaikki Jyväskylän koulutuskuntayhtymän oppilaitokset ovat savuttomia. Savuttomuus koskee opiskelijoita sekä henkilökuntaa. Päätös koskee tupakointia, nuuskaamista, tupakkatuotteiden kaltaisten tuotteiden (sähkötupakan) sekä tupakkatuotteiden esilläpitoa ja käyttöä. Keskeisenä periaatteena on tupakoinnin vähentäminen ja lopettavien tukeminen. Savuttomuudesta tiedotetaan ryhmänohjaajien tunneilla sekä koulujen opinto-oppaissa ja nettisivuilla. Savuttomuuden lähtökohtana on koko koulun esimerkki savuttomuudesta koulupäivän aikana. Tavoitteena on käytännönläheinen, yhteisöllinen ja toiminnallinen tuki opiskelijoille. Opiskelijoille tarjotaan ohjausta ja vertaistukea tupakoinnin lopettamiseen. Yksittäiselle opiskelijalle mahdollistetaan henkilökohtainen tuki opiskelijaterveydenhuollosta. Lisäksi opiskelijoilla on käytössä virtuaalivieroituksen sivustot (mm. fressis.fi nuorille suunnattu virtuaalivieroitussivusto sekä stumppi.fi henkilökohtaista neuvontaa puhelimitse). Lisäksi erilaisia savuttomuus-kampanjatapahtumia järjestetään vuosittain. Savuttomuuden edistäminen oppilaitoksessa on koko oppilaitosyhteisön asia. Savuttomuuteen pyritään ennen kaikkea positiivisella kannustamisella, motivoinnilla ja tukemalla savuttomuuteen. Jokaisen työntekijän tehtävänä on ottaa opiskelijoiden tupakointi puheeksi: muistuttaa säännöistä, valvoa niiden toteutumista ja keskustella tupakoinnin lopettamisesta sekä ohjata lopettamisen tuen piiriin. Ohessa on kuvattu savuttoman alueen tupakointikiellon huomioimatta jättämisen seuraamukset vaiheittain.

KRIISISUUNNITELMA. Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 1

KRIISISUUNNITELMA. Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 1 KRIISISUUNNITELMA Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 1 2 (12) Sisällysluettelo 1. Turvallinen opiskeluympäristö... 3 2. Johtaminen kriisitilanteissa ja niihin varautuminen... 3 2.1. Kriisiryhmien toiminta...3

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM)

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) (Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) Päivitetty 8.8.2018 opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän

Lisätiedot

Kallion lukion opiskeluhuoltosuunnitelma

Kallion lukion opiskeluhuoltosuunnitelma 1 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Kallion lukion opiskeluhuoltosuunnitelma 1. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Sisältö 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Mikä on kriisi?... 3 1.2. Suunnitelman tarkoitus ja tavoitteet... 3 2. TOIMINTATAVAT KRIISITILANTEISSA... 4 2.1.

Lisätiedot

LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO Opetussuunnitelman kuntakohtainen osa Kotkan lukiokoulutuksessa opiskelijahuollon osalta 1.8.2014 lukien. LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO Opiskeluhuolto sisältää lain mukaan koulutuksen järjestäjän hyväksymän

Lisätiedot

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto 2014 Paltamon kunta Paltamon lukio [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto PALTAMON KUNNAN NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO LIITE 6/011/2014 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista,

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUKSEN OPISKELUHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA

LUKIOKOULUTUKSEN OPISKELUHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA LUKIOKOULUTUKSEN OPISKELUHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista

Lisätiedot

Espoon perusopetuksen opetussuunnitelman luku 5.4. Oppilashuolto

Espoon perusopetuksen opetussuunnitelman luku 5.4. Oppilashuolto 5.4 Oppilashuolto Oppilashuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa koulun perustoimintaa. Se liittyy läheisesti koulun kasvatus- ja opetustehtävään. Oppilashuollon tavoitteena on oppilaan kokonaisvaltaisen

Lisätiedot

KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 1 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ

OPPILASHUOLTO LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ 13.4. Oppilashuollon ja turvallisuuden edistäminen paikallisessa opetussuunnitelmassa OPPILASHUOLTO LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ Me Kempeleessä haluamme taata kaikille kasvatuskumppanuuden

Lisätiedot

4.3 Opiskeluhuolto. 4.3.1. Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet

4.3 Opiskeluhuolto. 4.3.1. Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet 1 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä

Lisätiedot

Lukion opiskeluhuollon suunnitelma vuodelle 2019

Lukion opiskeluhuollon suunnitelma vuodelle 2019 Lukion opiskeluhuollon suunnitelma vuodelle 2019 Uuden oppilas- ja opiskeluhuoltolain tuomat muutokset koulun opiskeluhuollossa astuivat voimaan 1.8.2014. Lain tarkoituksena on 1) edistää opiskelijoiden

Lisätiedot

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE Tärkeitä puhelinnumeroita Yleinen hätänumero 112 Ylätalon kanslia 5360196 Alatalon kanslia 5360187 Ylätalon op.huone 5360195 Alatalon op.huone 5360189 Lukion kanslia

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen OPPILASHUOLTO Savonlinnan normaalikoulu 26.5.2014 / 12.4.2017 Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen SNOR - Oppilashuoltokäytännöt uudistuvat ENNEN / OPS 2012 Oppilashuollolla tarkoitetaan Oppilaan

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Oulussa 6.2.2014 Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumisesta 2. yhteistyön

Lisätiedot

Oppilashuollon määritelmä perusopetuksen opetussuunnitelmassa

Oppilashuollon määritelmä perusopetuksen opetussuunnitelmassa 1. JOHDANTO Oppilashuollon määritelmä perusopetuksen opetussuunnitelmassa Oppilashuoltoon kuuluu lapsen ja nuoren oppimisen perusedellytyksistä, fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista

Lisätiedot

JUVAN LUKION OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA

JUVAN LUKION OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA JUVAN LUKION OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut 3 2. Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen toimintatavat 4 3. Yksilökohtaisen

Lisätiedot

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS VAMMAISTEN OPISKELIJOIDEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN

Lisätiedot

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan

Lisätiedot

Palveluja tarjotaan opiskelijoille siten, että ne ovat helposti saatavilla. Palvelut järjestetään lain edellyttämässä määräajassa.

Palveluja tarjotaan opiskelijoille siten, että ne ovat helposti saatavilla. Palvelut järjestetään lain edellyttämässä määräajassa. Luku 4.3. Opiskeluhuolto Opiskeluhuoltoon sisältyvät koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen ennaltaehkäisevä ja yhteisöllinen opiskeluhuolto sekä lakisääteinen yksilökohtainen opiskeluhuolto.

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO LIITE 6/011/2014 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO Lempäälän kunta / lukio Kuntakohtaiset osuudet sinisellä. 4.3 Opiskeluhuolto Lukion

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

2014 ESIOPETUS LUONNOS 1.

2014 ESIOPETUS LUONNOS 1. OPETUS- JA VARHAISKASVATUSLAUTAKUNTA XX.XX.2014 XXX 2014 ESIOPETUS LUONNOS 1. LIITE 1 (12) 5/011/2014 MUHOKSEN KUNNAN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.3 Muhoksen kunta Opetus-

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

6.2.2 Oppilashuollon ja turvallisuuden edistäminen paikallisessa opetussuunnitelmassa

6.2.2 Oppilashuollon ja turvallisuuden edistäminen paikallisessa opetussuunnitelmassa 6.2.2 Oppilashuollon ja turvallisuuden edistäminen paikallisessa opetussuunnitelmassa Me Kempeleessä haluamme taata kaikille kasvatuskumppanuuden ja monialaisen yhteistyön keinoin hyvinvoivan ja turvallisen

Lisätiedot

Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu?

Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu? Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XIII 27.-28.11.2013 Vastaava koulukuraattori Hanna Gråsten-Salonen, Tampere

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Helsingissä 27.2.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Kuopiossa 26.3.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Summa summarum Opiskeluhuoltoa järjestetään joko yhteisöllisenä tai yksilökohtaisena Yksilökohtaista

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 8 UUDESSA OPS:SSA

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 8 UUDESSA OPS:SSA PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 8 UUDESSA OPS:SSA LUKU 5.4 Oppilashuolto Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään

Lisätiedot

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO OPPILAS- JA OPISKELUHUOLLON OSA-ALUEET YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO yhteisöllistä, ensisijaisesti ehkäisevää työtä YKSILÖKOHTAINEN OPISKELUHUOLTO yksilöllistä tukea monialaista

Lisätiedot

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA TÄRKEÄT NUMEROT Koulun osoite: MUISTA RAUHALLISUUS! YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 Poliisi 112 Palo- ja pelastusasiat 112 Kangasalan terveyskeskus 03-5655 400 Pälkäneen

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa. (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Tuula Lybeck

Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa. (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Tuula Lybeck Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Tuula Lybeck Tavoitteet Siirrytään nuorten julkisen sektorin palvelujärjestelmässä varhaisemman tuen toteuttamiseen

Lisätiedot

OPISKELIJAHUOLTO LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ

OPISKELIJAHUOLTO LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ LUKU X.X OPISKELUHUOLTO OPISKELIJAHUOLTO LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ Me Kempeleessä haluamme taata kaikille kasvatuskumppanuuden ja monialaisen yhteistyön keinoin hyvinvoivan ja turvallisen

Lisätiedot

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa Sivistystoimi Sisällysluettelo Oppilashuolto lapsen koulunkäyntiä tukemassa... 3 Koulukuraattoreiden ja koulupsykologien tarjoama tuki... 4 Koulukuraattori...

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Marjaana Pelkonen, STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden Opiskeluhuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Opiskeluhuollosta ja siihen liittyvistä suunnitelmista säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa 1.

Opiskeluhuollosta ja siihen liittyvistä suunnitelmista säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa 1. 1 LUKION OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 6.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on 1) edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistä

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO Ressun lukiossa koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa luku 5.3 5.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon

Lisätiedot

Espoon suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman muutos, Luku 3.2 Opiskelijahuolto

Espoon suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman muutos, Luku 3.2 Opiskelijahuolto 1 Espoon suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman muutos, Luku 3.2 Opiskelijahuolto 3.2 Opiskeluhuolto Opiskeluhuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa oppilaitoksen perustoimintaa. Opiskeluhuollon

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Uudenmaan liitto 26.4. LAINSÄÄDÄNNÖLLISIÄ NÄKÖKULMIA TOISEN ASTEEN AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN ARJEN TYÖHÖN Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Crister Nyberg, ohjauspalveluiden

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Opiskeluhuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto - Ajankohtaista Kuopio 26.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies, STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Aulanko 2.4.2014

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Aulanko 2.4.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Aulanko 2.4.2014 1 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (voimaan 1.8.2014) Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja yksilökohtaisen opiskeluhuolto Ennaltaehkäisevyys ja suunnitelmallisuus

Lisätiedot

Opiskeluhuollon asiantuntijaryhmän asettaminen ja toiminta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus

Opiskeluhuollon asiantuntijaryhmän asettaminen ja toiminta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus Opiskeluhuollon asiantuntijaryhmän asettaminen ja toiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus 17.6.2015 Sisällys Ryhmän asettaminen ja sen toimintatavat... 3 Opiskeluhuollon rekisterit ja kertomukset

Lisätiedot

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Oppilas- ja opiskeluhuollon kansalliset kehittämispäivät 28.11.2013 Järvenpää Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Lisätiedot

Lukion opiskeluhuollon suunnitelma lv

Lukion opiskeluhuollon suunnitelma lv Lukion opiskeluhuollon suunnitelma lv 2016-2017 Uuden oppilas- ja opiskeluhuoltolain tuomat muutokset koulun oppilashuollossa astuivat voimaan 1.8.2014. Lain tarkoituksena on 1) edistää opiskelijoiden

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhoito

Opiskeluterveydenhoito Opiskeluterveydenhoito Opiskeluterveydenhuolto Opiskeluterveydenhuollolla tarkoitetaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 17 :n mukaista opiskeluterveydenhuoltoa, jota toteuttavat terveydenhoitaja ja lääkäri.

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa

Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa 25.9.2015 Tampere Käytännön kokemuksia yhteistyöstä Hanna Gråsten-Salonen Vastaava koulukuraattori Varhaiskasvatus ja perusopetus Tampere

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö kouluterveydenhuollossa opiskeluhuoltolain säädöksistä toimivaan käytäntöön

Monialainen yhteistyö kouluterveydenhuollossa opiskeluhuoltolain säädöksistä toimivaan käytäntöön Monialainen yhteistyö kouluterveydenhuollossa opiskeluhuoltolain säädöksistä toimivaan käytäntöön Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Seinäjoki 4.9.2018 Perälä M-L ym. Monialainen opiskeluhuolto ja sen

Lisätiedot

Opiskeluhuoltoryhmä. Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus

Opiskeluhuoltoryhmä. Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus Opiskeluhuoltoryhmä Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus Opiskeluhuolto on yhteisöllistä työtä ja yksilöllistä tukea Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä, koko

Lisätiedot

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä 4.6.2015 Mikkeli Itä-Suomen opiskeluhuollon päivät Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon kokonaisuus ja määritelmät

Lisätiedot

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA LIITE 9 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA Päivitys 05.08.2015/mnh Hyväksytty 18.04.2016 sivistyslautakunta LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA 1. YLEISTÄ... 4 2. KOULUN

Lisätiedot

Opiskelijan opintojen ohjaus ja opiskelijan muu tukiverkosto Tikkurilan lukiossa

Opiskelijan opintojen ohjaus ja opiskelijan muu tukiverkosto Tikkurilan lukiossa Aineenopettajat Ryhmänohjaajat Terveydenhoitajat Kuraattori Opintoohjaajat Erityisopettaja Rehtori Opiskelijan opintojen ohjaus ja opiskelijan muu tukiverkosto Tikkurilan lukiossa ROtuokiot Tutorit 2011

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN

PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN RAAHEN KAUPUNKI Varhaiskasvatuspalvelut OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA Raahessa esi- ja perusopetuksella sekä lukioilla on yhteinen opiskelu/ oppilashuoltosuunnitelma.

Lisätiedot

Oppilaitoksen kriisivalmius

Oppilaitoksen kriisivalmius 1 Hyväksytty 16.6.2011 Oppilaitoksen kriisivalmius Oppilaitoksen opiskelijat ja henkilökunta voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen tai uhkaavaan tilanteeseen, joko oppilaitoksessa tai sen ulkopuolella.

Lisätiedot

Opiskeluhuollon palvelut. Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen

Opiskeluhuollon palvelut. Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen Opiskeluhuollon palvelut Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen 24.3.2015 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) tuli voimaan 1.8.2014, mikä muuttui? Opiskeluhuollon suunnittelu

Lisätiedot

Oppilashuollosta hyvinvointia

Oppilashuollosta hyvinvointia Oppilashuollosta hyvinvointia Uudistuva esiopetus Joensuu 26.11.2014 Kristiina Laitinen Opetusneuvos Opetushallitus Mihin oppilashuoltoa koskevaan kysymykseen haluaisit saada vastauksen tänään? Kristiina

Lisätiedot

1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa

1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa Opiskeluhuollon opas 1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa 1. Johdanto Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki (1287/2013) tuli voimaan

Lisätiedot

Oppilashuolto Koulussa

Oppilashuolto Koulussa 1.8. 2014 Oppilashuolto Koulussa Keskeistä uudessa oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa Kokoaa yhteen oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevat säännökset, jotka aiemmin olleet hajallaan lainsäädännössä. Korostetaan

Lisätiedot

1 Johdanto Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen

1 Johdanto Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen 22.9.2016 1 Johdanto... 1 2 Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut... 2 3 Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen toimintatavat... 4 4 Yksilökohtaisen opiskeluhuollon

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia 1 Esipuhe Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia perustuu Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin(1287/2013), joka astui voimaan 1.8.2014. Strategian tavoitteena

Lisätiedot

3. OPISKELIJAN OHJAUS JA TUKEMINEN. 3.1 Yhteistyö kotien kanssa. 3.2 Ohjauksen järjestäminen. 3.2.1. Ohjauksen sisällöt ja työnjako

3. OPISKELIJAN OHJAUS JA TUKEMINEN. 3.1 Yhteistyö kotien kanssa. 3.2 Ohjauksen järjestäminen. 3.2.1. Ohjauksen sisällöt ja työnjako 3. OPISKELIJAN OHJAUS JA TUKEMINEN 3.1 Yhteistyö kotien kanssa Koti ja koulu ovat yhdessä vastuussa nuoren kasvusta hyvään aikuisuuteen. Molemmat tukevat opiskelijoita sekä opiskelua että hyvinvointia

Lisätiedot

1287/2013 Lauri Liusvaara Oikeus- ja koulutuspalvelu Law Point ay

1287/2013 Lauri Liusvaara Oikeus- ja koulutuspalvelu Law Point ay 1287/2013 Lauri Liusvaara Oppilas = opiskelija Koulu = oppilaitos Vastuu koulutuksen järjestäjällä Opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuoltosuunnitelma toteutuu Yhteistyö opetus ja sosiaali- ja terveyspuolen

Lisätiedot

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon toteuttaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola Opiskeluhuollosta hyvinvointia 17.9.2014

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon toteuttaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola Opiskeluhuollosta hyvinvointia 17.9.2014 Yksilökohtaisen opiskeluhuollon toteuttaminen oppilaitoksissa Marke Hietanen-Peltola Opiskeluhuollosta hyvinvointia 17.9.2014 Esityksen termit Opiskelija = esikoululainen, peruskoululainen ja lukion tai

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA Kannuksen lukio

OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA Kannuksen lukio 1 OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA Kannuksen lukio 2 SISÄLTÖ 1. Opiskeluhuolto 3 2. Yhteisöllinen opiskeluhuolto 3 2.1. Opiskeluhuoltoryhmä 3 2.2. Opiskeluhuollon kokonaistarve 3 2.3. Opiskeluhuollon toimenpiteet

Lisätiedot

KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO

KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO 1. PERUSTOIMINTAMALLI 2. KUOLEMANTAPAUS 3. ONNETTOMUUS 4. KIUSAAMINEN 5. ALKOHOLI, LÄÄKKEET, HUUMEET 6. OPPILAAN PSYYKKINEN KRIISITILANNE JOHDANTO Koulumaailmassakin

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Esimerkkinä Keuruu Merja Pihlajasaari 12.5.2016 Merja Pihlajasaari Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa perhe-, sukulais-, pari- ja seurustelusuhteissa

Lisätiedot

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa.

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa. K R I I S I S U U N N I T E L M A Koulun turvallisuussuunnitelman yksi tärkeä osio on koulun kriisisuunnitelma. Sen tavoitteena on antaa koulun henkilökunnalle selkeät toimintaohjeet koulun kriisitilanteissa.

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnan sivistysvaliokunta pyytää ehdotuksesta lausuntoa

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä

Lisätiedot

Etsivä työ osana organisaatiota

Etsivä työ osana organisaatiota ETSIVÄ NUORISOTYÖ Etsivä työ osana organisaatiota Nuorisojohtaja Kehittämistoiminta Ulkoiset ohjaus- ja neuvontapalvelut Alueellisen- ja kulttuurisen nuorisotyön palvelut Sosiaalisen tuen palvelut Nuorisosihteeri

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS 7.3.2016 Annamari Murtorinne yläkoulun rehtori ja Niina Rekiö-Viinikainen erityisopettaja TOIMINTAKULTTUURIN KESKEISET PIIRTEET Hyvinvointi ja turvallinen arki Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Alppilan lukion opiskeluhuoltosuunnitelma

Alppilan lukion opiskeluhuoltosuunnitelma 1 Alppilan lukion opiskeluhuoltosuunnitelma 1. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut Alppilan lukiossa on noin 465 opiskelijaa sekä 60 Stadin ammattiopistolaista

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa Kasvatus- ja opetuslautakunta 39 18.06.2014 Kunnanhallitus 134 11.08.2014 Valtuusto 29 29.09.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa 1305/12.01.03/2014 Kasvope

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

Yhteisestä työstä hyvinvointia -

Yhteisestä työstä hyvinvointia - Yhteisestä työstä hyvinvointia - opiskeluhuoltoryhmä perusopetuksessa Helsinki 31.10.2018 Kristiina Laitinen, Opetusneuvos, Opetushallitus Marke Hietanen-Peltola, Ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

määritelty opetussuunnitelman perusteissa:

määritelty opetussuunnitelman perusteissa: Nousiainen määritelty opetussuunnitelman perusteissa: - edistää lapsen ja nuoren oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä - oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos SORA-KOULUTUS 31.1.2013 Anne Heikinkangas Lyhennelty OKM:n ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhosen esityksestä Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki uudistuu Koskee esi- ja perusopetusta

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta 22.9.2017 Autio Eva Opiskeluhuolto sisältää koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuollon

Lisätiedot

EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT

EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON PSYKOLOGI- JA KURAATTORIPALVELUT Psykologi- ja kuraattoripalveluilla tarkoitetaan opiskeluhuollon psykologin ja

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Kehittyvä opiskeluhuolto Lasten suojelun kesäpäivät 9.6.2015 Lastensuojelun haasteet 2015 - kehittämistyöllä tuloksiin

Kehittyvä opiskeluhuolto Lasten suojelun kesäpäivät 9.6.2015 Lastensuojelun haasteet 2015 - kehittämistyöllä tuloksiin Kehittyvä opiskeluhuolto Lasten suojelun kesäpäivät 9.6.2015 Lastensuojelun haasteet 2015 - kehittämistyöllä tuloksiin Marjaana Pelkonen Neuvotteleva virkamies, STM Sisällys Uuden lain tausta ja tarkoitus

Lisätiedot

[OPS MUUTOS OPISKELIJAHUOLTO, YHTENÄISKOULU] 23. toukokuuta 2014

[OPS MUUTOS OPISKELIJAHUOLTO, YHTENÄISKOULU] 23. toukokuuta 2014 1. Opiskelijan tukeminen 1.1. Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön

Lisätiedot

Ville Järvi

Ville Järvi LSSAVI Lastensuojelukoulutus Ville Järvi 21.2.2017 Näkökulma päivän aiheeseen Millaisia oppilaan kasvua ja oppimista ja arjen hallintaa tukevia toimenpiteitä varhaiskasvatuksessa ja koulussa tehdään ennen

Lisätiedot

EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT

EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON PSYKOLOGI- JA KURAATTORIPALVELUT Psykologi- ja kuraattoripalveluilla tarkoitetaan opiskeluhuollon psykologin ja

Lisätiedot

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto,

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto, Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli VIP-verkosto, 14.2.2019 Yhteisöllinen oppilashuolto Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän (KOR) työskentelystä Työn tavoitteena on opiskelijan ja yhteisön

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu - missä mennään lainvalmistelussa? Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu - missä mennään lainvalmistelussa? Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu - missä mennään lainvalmistelussa? Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen Uudistuksen taustaa Oppilashuoltoon liittyvän lainsäädännön uudistamistyöryhmässä (STM selvityksiä

Lisätiedot

Opiskeluhuollon käsikirja toisen asteen ammatilliseen peruskoulutukseen

Opiskeluhuollon käsikirja toisen asteen ammatilliseen peruskoulutukseen Opiskeluhuollon käsikirja toisen asteen ammatilliseen peruskoulutukseen Käsikirja on toimitettu osana Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallinnoimaa Polkuja läpäisyn tehostamiseen - hanketta keväällä 2014

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelmat

Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon suunnitelmat (OHL 12 ja 13 sekä POL 14, LL 10 ja AMPL 37 a ) Lastensuojelulain

Lisätiedot

Moision koulu Ylöjärven kaupunki

Moision koulu Ylöjärven kaupunki Moision koulu Ylöjärven kaupunki Väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja siihen puuttuminen kuuluvat kaikille kouluyhteisössä työskenteleville. 1. KIUSAAMINEN, HÄIRINTÄ JA VÄKIVALTA Väkivalta,

Lisätiedot