Tässä yhteydessä Espoon kaupunki sitoutuu neuvottelemaan sopimushinnoista ja erilaisten kannustimien käyttöönotosta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tässä yhteydessä Espoon kaupunki sitoutuu neuvottelemaan sopimushinnoista ja erilaisten kannustimien käyttöönotosta."

Transkriptio

1 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (7) RUOKA- JA ATERIAPALVELUIDEN HANKINTA Ruoka- ja ateriapalveluita hankitaan yhteensä 55 toimipaikalle. Tarjouksen kohteena olevat keittiöt, niille hankittavat tuotteet määrineen, keittiötyypit, osoitteet sekä laiteluettelot ovat liitteissä 3 ja 6. Palvelujen järjestämisen ja palveluverkon tavoitetila Espoon kaupunki edellyttää, että sen palveluntuottajat tutustuvat valtuuston joulukuussa 2010 hyväksymään palvelujen järjestämisen ja palveluverkon tavoitetilaan 2020 ja sitoutuvat toimimaan hyvässä yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa tämän tavoitetilan saavuttamiseksi. Ohjelma löytyy osoitteesta ruoka- ja ateriapalvelujen tarjouspyyntö sivulla. Sopimuksen kohdetta voidaan täsmentää/muuttaa sopimuskauden aikana yhteisissä neuvotteluissa, mikäli muutokset palvelevat Espoon kaupunkia palvelujen järjestämisen ja palveluverkon tavoitetilan 2020 saavuttamisessa. Tässä yhteydessä Espoon kaupunki sitoutuu neuvottelemaan sopimushinnoista ja erilaisten kannustimien käyttöönotosta. Työllistäminen osana hankinnan kohdetta Espoon kaupunki on uudistanut työllisyystoimiaan osana työllisyyspolitiikkaa ja TE-toimiston kanssa tehtävän yhteistyön kehittämistä. Osana työllistämisen uudistamista Espoo kasvattaa palveluntuottajiensa ja tavarantoimittajien roolia sosiaalisesti vastuullisina toimijoina. Tässäkin hankinnassa Espoo asettaa palveluntuottajalle velvoitteen työllistää sopimuskauden aikana vähintään kaksi henkilöä siten, että työllistämistoimet ja rekrytointi suoritetaan vuoden 2012/2013 loppuun mennessä. Työllistämiseen on mahdollista saada tukea tämän tarjouspyynnön liitteellä 5.5 olevan kuvauksen mukaisesti. Palvelun järjestämistapa Tuotanto- ja palvelukeittiöille hankitaan kokonaisvaltaista ruokapalvelua (ateriat + tarjoilu). Palvelupisteille hankitaan lämmintä lounasruokaa, valmiita välipaloja ja aamupalatarvikkeita.

2 Tarjouksen kohteena olevat toimipaikat: Tarjouksen kohteet Tuotantokeittiöt 10 Palvelukeittiöt 16 Palvelupisteet 29 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 2 (7) Tuotantokeittiöt Toimittaja valmistaa ruoat paikan päällä ja hoitaa ruoan tarjoilun sekä muut keittiötoiminnot. Palvelukeittiöt Toimittaja lähettää palvelukeittiöön lämpimän lounasruoan, valmiit välipalat ja aamupalatarvikkeet tarjouksen kohteena olevista tuotantokeittiöistä tai muista keittiöistään, hoitaa ruoan tarjoilun sekä muut keittiötoiminnot. Palvelupisteet Ovat pieniä päiväkoteja, ryhmäperhepäiväkoteja tai asukaspuistoja. Toimittaja lähettää palvelupisteeseen lämpimän lounasruoan, valmiit välipalat tai aamupalatarvikkeet joko tarjouksen kohteena olevista tuotantokeittiöistä tai muista keittiöistään. Palvelupisteen tuotevalikoima on ilmoitettu kohteittain liitteellä 3. Palvelupisteen henkilökunta huolehtii ruokien tarjoilusta, astiahuollosta, keittiötilojen siivouksesta, aamupalojen valmistuksesta sekä tilaa ruoat ja raaka-aineet tuotantokeittiöstä. Ruoankuljetusta järjestettäessä on huomioitava, että - toimipaikkakohtaiset ruokailuajat saattavat vaihtua toimintakausittain - palvelupisteiden ruokatoimitukset ovat perillä ajankohtana, jolloin toimipaikassa on työntekijä sitä vastaanottamassa tai vaihtoehtoisesti ruoan toimittajalla on avain toimipaikkaan, koska ruokatoimitusta ei voi jättää toimipaikan ulko-ovelle - toimitukset ovat perillä toimipaikoissa viimeistään 15 minuuttia ennen ruokailun alkamisajankohtaa - ruoat tulee olla pakattuina GN-astioihin Palveluja koskeva sisältö 1. Astiat, keittiön työvälineet ja laitteet Kilpailun kohteena olevat tuotanto- ja palvelukeittiöt annetaan toimittajan hoidettavaksi ilman astioita ja keittiön työvälineitä.

3 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 3 (7) Toimittajan tulee järjestää palvelun sujumisen ja toimipaikan asiakasmäärän mukaisesti riittävä määrä astioita kuhunkin kohteeseen. Asiakaskäytössä oleva ruokailuastiasto tulee olla kussakin kohteessa yhtenäinen, asiakasryhmän (päiväkotilapsi, koululainen jne.) tarpeisiin soveltuva ja omavalvonnan kriteerit täyttävä (ehjä, puhdas jne). Toimittaja järjestää astiat ja keittiön työvälineet: - erikseen syvät ja erikseen matalat lautaset - juomalasit, mukit - ruokailuvälineet (ruokahaarukat, -veitset ja -lusikat) - tarjottimet - lautasliinajakelijat - tarjoilukauhat, -lusikat, -ottimet, -pihdit - tarjoiluvadit, leipäkorit - salaattien tarjoiluastiat, salaatinkastikeastiat - vesikannut, kaatimet - kahvikupit, -lautaset ja -lusikat, kermakot, sokerikot - termoskannut, kahvipannut - valmistus- ja säilytyskulhot - kattilat - leikkuuveitset ja -laudat - melat, sekoittimet, annostelukauhat - mikroaaltouunit, kahvinkeittimet, vaa'at, vatkaimet - astianpesukorit - keittiövaunut Espoo Catering antaa toimittajan käyttöön sopimusajaksi ne GN-astiat ja - kannet (ruostumaton teräs) ja maitoannostelijat (Novolaitteet), jotka sopimuksen alkamishetkellä ovat tuotanto- ja palvelukeittiöissä. Laitteet Laitteet, jotka kaupunki antaa toimittajan käyttöön ilmenevät liitteestä Toiminta-ajat ja ruokailuun osallistuvien määrät Koulut ja asukaspuistot noin 190 koulupäivää/vuosi. Päivä- ja ryhmäperhepäiväkodit noin 240 päivää/vuosi. Lukioiden abiturientit lopettavat koulun helmikuun puolessa välissä, mutta heillä on oikeus ruokailla koulussa kevätlukukauden loppuun saakka. Yläkoulujen 9-luokkien oppilaat ovat työharjoittelussa kaksi viikkoa lukuvuodessa. Lukioiden koeviikot vaikuttavat ruokailijamääriin. Em. syistä sekä ruokailijoiden poissaoloista johtuen arvioitu päivittäinen ruokailun osallistujamäärä on keskimäärin: o alakoulut %

4 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 4 (7) o yläkoulut % o lukiot % o päiväkodit (lounas ja välipala) % o päiväkodit (aamupala) 60 % o ryhmäperhepäiväkodit % 3. Ateriat 3.1. Ravitsemuksellinen laatu Espoo Catering noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia. Koulu- ja päiväkotiateriat ovat monipuolisia, tasapainoisia, kohtuullisia ja nautittavia ateriakokonaisuuksia. Ruokien tulee olla hyvän makuista, korkealuokkaisista raaka aineista valmistettuja, ulkonäöltään herkullisia ja ruokahalua herättäviä. Elintarvikkeiden käytössä tulee noudattaa seuraavia periaatteita: - Juustoissa rasvaa korkeintaan 17 % - Ruokajuomana rasvaton maito - Jogurtit ja viilit laktoosittomia, maustamattomia ja rasvattomia - Leivät täysjyvätuotteita ja vähäsuolaisia - Riisit ja pastat täysjyvätuotteita ja runsaskuituisia - Jauhelihassa rasvaa korkeintaan 10 % - Lihoissa E-lajitelmat, rasvaa korkeintaan 10 % - Ruokamakkaroissa rasvaa korkeintaan 18 % ja suolaa enintään 1,7 % - Leikkelemakkaroissa rasvaa korkeintaan 19 % ja suolaa enintään 1,6 % - Leivänpäällysmargariinit kasviöljypohjaisia, rasvaa 60 % ja vähä- tai normaalisuolaisia - Salaatinkastikkeet ruokaöljypohjaisia - Natriumglutamaatittomat liemivalmisteet, leikkeleet, makkarat, valmisruoat sekä mausteet, mausteseokset ja -tahnat - Suolattomat mauste- ja yrttiseokset - Vähäsuolaiset liemivalmisteet - Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa suositaan ruokaöljyjä, esimerkiksi rypsiöljyä - Luomuhiutaleet puuroissa ja velleissä päiväkodeissa 3.2. Ruokalistat Ruokalistoja laadittaessa huomioidaan eri ruokalajien kierto ja vaihtelevuus, ravitsemuksellisuus, asiakkaiden toiveet, ruokailuun käytettävissä olevat määrärahat ja ruokien toteutettavuus suurkeittiöissä.

5 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 5 (7) Lounasruokalistoilla tarjotaan vaihdellen: keittoruokaa kalaruokaa sianliha-, naudanliha- tai broilerinliharuokaa jauheliharuokaa kappalemaista ruokaa, esimerkiksi lihapullia, kalapuikkoja, ohukaisia jne. lisukkeineen (peruna, perunasose, pasta, riisi) kasvisruokaa puuroja (pelkästään kouluissa) makkara- tai nakkiruokaa tuoreleipää kerran viikossa hedelmää tms. jälkiruokaa keittoruoan kera Espoo Cateringin ruokalistat ovat nähtävillä Internet -sivuilla Juhla- ja teemapäivät Vaihtelua ruokalistalle tuodaan tarjoamalla juhlapäivinä (mm. itsenäisyyspäivä, joulu, pääsiäinen, vappu) tai teemapäivinä (mm. laskiainen) tavanomaisesta päiväkoti- ja koululounaasta poikkeava juhlavampi tai kyseessä olevaan teemaan liittyvä ateriakokonaisuus. Juhla ja teemapäivinä aterioiden esillepanoon, kattaukseen, somistukseen ja palveluun panostetaan tavallisia päiviä enemmän. Yksityiskohtaisista juhla- ja teemalounaspäivien järjestelyistä sovitaan toimipaikkakohtaisesti kunkin teeman kohdalla erikseen. Juhla- ja teemapäivien ruoat ilmoitetaan ruokalistoilla Retkieväät Koulu- ja päiväkotilounas voidaan korvata retkieväällä. Retkievään tulee vastata hinnaltaan koulu/päiväkotilounasta. Rekieväiden sisällöstä, mahdollisen lämpimän ruokavaihtoehdon ottamisesta retkikohteeseen ja retkieväisiin liittyvistä erityistoiveista neuvotellaan ja sovitaan Tilaaja asiakkaan ja Toimittajan (keittiön) kesken ennen retkipäivää. Evästilaukset tehdään evästilauslomakkeella kahta viikkoa ennen retkeä. Tilaaja valitsee retkelle retken luoteeseen sopivat, hyvin säilyvät evästuotteet. Keittiö pakkaa kylmäsäilytystä vaativat eväät kylmäkuljetuslaatikoihin. Herkästi pilaantuvia evästuotteita säilytetään kylmäkuljetuslaatikoissa niiden tarjoiluun saakka ja ylijääneet tuotteet tilaaja vie roskiin.

6 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 6 (7) 3.4. Erityisruokavaliot Päiväkoti- ja kouluruokailussa noin 86 prosenttia lapsista ja nuorista noudattaa perusruokavaliota ja 14 prosenttia erityisruokavaliota. Erityisruokavalion mukaista ruokaa tarjotaan, mikäli siihen on selvät lääketieteelliset tai uskonnolliset syyt. Lääkärintodistusta tai terveydenhoitajan lausuntoa edellytetään ruokailijoilta seuraavissa ruokavalioissa: diabetes maitoallergia vilja allergia ruoka allergia keliakia laktoositon ruokavalio Erityisruokavaliot pyritään valmistamaan samantyyppisiksi perusruoan kanssa. Ruokailijat ilmoittavat erityisruokavalioista Ilmoitus erityisruokavaliosta lomakkeella, joka löytyy osoitteesta Sianlihaton ruokavalio Sianlihaa sisältäviä ruokia on ruokalistalla noin kerran viikossa. Sianlihaa sisältävät ruoat korvataan lakto ovovegetaarisella kasvisruoalla. Kliiniset ravintovalmisteet ja muut lääkärin määräämät yksilölliset elintarvikkeet Ruokailijat tai heidän huoltajansa toimittavat kliiniset ravintovalmisteet tai niihin verrattavat tuotteet, jotka korvataan asiakkaalle sairausvakuutuslain (364 / 63) nojalla. Kliinisellä ravintovalmisteella tarkoitetaan erityisruokavaliovalmistetta, joka on erityisesti valmistettu tai koostettu ja tarkoitettu ruokavaliohoitoon ainoaksi tai täydentäväksi ravinnoksi. Kliinisiä ravintovalmisteita käytetään lääkärin ohjauksessa sellaisille potilaille, joilla tavanomaisten elintarvikkeiden nauttiminen, sulaminen, imeytyminen, aineenvaihdunta tai erittyminen on puutteellista tai häiriintynyttä, tai joilla on muita ravitsemuksellisia tarpeita, joita ei voida tyydyttää tavanomaista ruokavaliota muuttamalla tai muita erityisruokavaliovalmisteita käyttämällä. Kliinisiä ravintovalmisteita ovat muun muassa erilaisten aineenvaihduntahäiriöiden, imeytymishäiriöiden ja ravitsemustilojen hoidossa käytettävät erityisruokavaliovalmisteet Kasvisruokailu Kasvisruokailijoille tarjotaan lakto ovovegetaarista kasvisruokaa, joka kasviskunnan tuotteiden lisäksi sisältää kananmunaa ja maitovalmisteita.

7 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 7 (7) Kasvisruokavalion mukaista ruokaa syö päiväkotien lapsista ja alakoulujen oppilaista noin 2 prosenttia ja aikuisista noin 10 prosenttia ruokailijoista. Yläkouluissa ja lukioissa lakto-ovovegetaarinen kasvisruoka on toinen ruokavaihtoehto perusruoan rinnalla. Kasvisruoan valmistukseen ei käytetä lihaa, lihavalmisteita tai makkaraa. Sen sijaan liivatetta, eläinrasvaa (esim. margariineissa) ja eläinrasvasta valmistettuja lisäaineita voi ruuissa olla. Kasvisruoka valmistetaan tavallisista elintarvikkeista. Ituja ei tarjota hygieenisten riskien vuoksi. Lakto-ovovegetaarinen kasvisruoka on samantyyppistä kuin tarjottava pääruoka. Esimerkiksi lihakeittopäivänä tarjotaan kasviskeittoa, lihapatapäivänä kasvispataa. Lakto-ovovegetaarisesta kasvisruoasta saa suunnilleen saman verran energiaa kuin tavallisesta pääruoasta. Kasvisateriaan kuuluvat samat lisäkkeet (peruna/riisi/pasta, tuoresalaatti kastikkeineen, ruokajuoma, leipä ja levite) kuin peruslounaaseen. Lakto-ovovegetaarisen ruokavalion lisäksi muita kasvisruokavaihtoehtoja ei tarjota.

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

kauraa ei siedä gluteenitonta vehnätärkkelystä Ruoka-aineallergia, jossa vaikeita oireita Adrenaliiniruiske varalääkkeenä

kauraa ei siedä gluteenitonta vehnätärkkelystä Ruoka-aineallergia, jossa vaikeita oireita Adrenaliiniruiske varalääkkeenä RUOKAILIJAN PERUSTIEDOT Alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja täyttää Sukunimi Etunimet Päiväkoti / Koulu Huoltaja Sähköpostiosoite Syntymävuosi Ryhmä / Luokka Puhelinnumero ERITYISRUOKAVALIO TERVEYDELLISISTÄ

Lisätiedot

Espoon kaupungin hankintapalveluihin saapui kysymyksiä koskien ruoka- ja ateriapalveluiden tarjouspyyntöä. Kiitämme mielenkiinnosta.

Espoon kaupungin hankintapalveluihin saapui kysymyksiä koskien ruoka- ja ateriapalveluiden tarjouspyyntöä. Kiitämme mielenkiinnosta. RUOKA- JA ATERIAPALVELUIDEN HANKINTA Dnro: 3422/02.08.00/2011 Espoon kaupungin hankintapalveluihin saapui kysymyksiä koskien ruoka- ja ateriapalveluiden tarjouspyyntöä. Kiitämme mielenkiinnosta. Tarjouspyynnön

Lisätiedot

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 5.9.2016 Palveluesimies Päivi Ylönen Mikkelin Ruoka- ja puhtauspalvelu tunnuslukuina v. 2016 Liikevaihto 12,5 milj., henkilöstöä 200 Asiakkaina päiväkodit,

Lisätiedot

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit Päivitetty 2011 Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit diabeetikoiden ja MBO-potilaiden kuntoutusta järjestävissä laitoksissa Diabeetikoiden ja MBO-potilaiden (metabolista oireyhtymää sairastavien)

Lisätiedot

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustyötä osa oppilashuoltoa, tavoitteenaan: tukea oppilaan kasvua

Lisätiedot

Yritys jäljempänä Toimittaja Osoite Y-tunnus ja. Espoon kaupunki jäljempänä Asiakas PL 640 02070 ESPOON KAUPUNKI Y 0101263-6

Yritys jäljempänä Toimittaja Osoite Y-tunnus ja. Espoon kaupunki jäljempänä Asiakas PL 640 02070 ESPOON KAUPUNKI Y 0101263-6 TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 5 1 (15) RUOKA- JA ATERIAPALVELUIDEN HANKINTA Sopijaosapuolet Sopimuksen yhteyshenkilöt Sopimuksen kohde ja tavoitteet Yritys jäljempänä Toimittaja Osoite Y-tunnus ja Espoon kaupunki

Lisätiedot

Sydänmerkki kertoo terveellisemmistä ruokavalinnoista

Sydänmerkki kertoo terveellisemmistä ruokavalinnoista Sydänmerkki kertoo terveellisemmistä ruokavalinnoista Sydänmerkki auttaa kuluttajaa Ainoa ravitsemuslaadusta kertova symboli Kuluttajille ruoan terveellisyys on tärkeää, mutta terveellisesti syöminen on

Lisätiedot

Toteutuvatko suolasuositukset joukkoruokailussa? 8.2.2011 www.sodexo.fi Sodexo - Jokaisesta päivästä parempi Sodexo edistää omalta osaltaan suomalaisten terveyttä Annamme asiakkaille mahdollisuuden syödä

Lisätiedot

Tiivistelmä. koulu- ruokailu- suosituksista

Tiivistelmä. koulu- ruokailu- suosituksista Tiivistelmä koulu- ruokailu- suosituksista Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2008 Johdanto Kouluruokailu on oleellinen osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Kouluaikaisen ruokailun tarkoituksena

Lisätiedot

Saapuneet kysymykset & vastaukset koskien Taivassalon kunnan peruspalveluiden alaisten vanhuspalveluiden- ja päiväkotiruokien kilpailutusta.

Saapuneet kysymykset & vastaukset koskien Taivassalon kunnan peruspalveluiden alaisten vanhuspalveluiden- ja päiväkotiruokien kilpailutusta. T aivassalo Graniitinluja silakkapitäjä vuodesta 1155 Saapuneet kysymykset & vastaukset koskien Taivassalon kunnan peruspalveluiden alaisten vanhuspalveluiden- ja päiväkotiruokien kilpailutusta. 11.8.15

Lisätiedot

Puhelin/sähköposti. Diabetes (henkilökohtainen ateriasuunnitelma tarvittaessa liitteeksi)

Puhelin/sähköposti. Diabetes (henkilökohtainen ateriasuunnitelma tarvittaessa liitteeksi) ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA 1(5) Voimassaolo: / /20 alkaen ei tarvitse uusia (keliakia, diabetes, laktoositon) RUOKAILIJAN PERUSTIEDOT Sukunimi Etunimi Syntymäaika Päiväkoti Koulu Huoltaja Ryhmä Luokka

Lisätiedot

Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun

Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun Makuaakkoset-diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä.

Lisätiedot

Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010. Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset

Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010. Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010 RUOKAVALIOT JA NIIDEN KUVAUKSET Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset Nimi Perusruokavalio (perus) Vähälaktoosinen ruokavalio

Lisätiedot

Laatua lautaselle Miten vaikuttaa tarjottavan ruoan ravitsemuslaatuun? Anna Kara 26.5.2013 1

Laatua lautaselle Miten vaikuttaa tarjottavan ruoan ravitsemuslaatuun? Anna Kara 26.5.2013 1 Laatua lautaselle Miten vaikuttaa tarjottavan ruoan ravitsemuslaatuun? Anna Kara 1 Taustoja Arkilounaskriteerit: Helppo työkalu ravitsemuslaadun omavalvontaan. Sydänmerkki-ateria: Tarkka menetelmä ravitsemuslaadun

Lisätiedot

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET Airi Rintamäki 1(5) KOULUJN JA OPPILAITOSTN RITYISRUOKAVALIOT SKÄ TTIST VAKAUMUKST 1. rityisruokavalioiden suunnittelun yleiset periaatteet ja ilmoitusmenettely koulu- ja opiskelijaruokapalveluissa 1.1.

Lisätiedot

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänystävällinen, terveellinen ravinto 12.9.2017 Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänliiton ravitsemussuositus Sydänterveyttä edistävä eli sydänystävällinen ruoka on kaikille suositeltavaa

Lisätiedot

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET

KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOKAVALIOT SEKÄ EETTISET VAKAUMUKSET Airi Rintamäki 1(5) OULUJEN JA OPPILAITOSTEN ERITYISRUOAVALIOT SEÄ EETTISET VAAUMUSET 1. Erityisruokavalioiden suunnittelun yleiset periaatteet ja ilmoitusmenettely koulu- ja opiskelijaruokapalveluissa

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Luettelossa esitetään yleiset maksutiedot, ei sopimuskohtaisia

Tekninen lautakunta Luettelossa esitetään yleiset maksutiedot, ei sopimuskohtaisia NAANTALIN KAUPUNKI Tekninen lautakunta MAKSULUETTELO Luettelossa esitetään yleiset maksutiedot, ei sopimuskohtaisia Maksun nimi Maksuluokka, veloitusperuste, päätöksentekijä Nykyinen yksikköhinta (tai

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (5) 465 V 7.5.2014, Sj / Valtuutettu Terhi Koulumiehen aloite koulujen kasvisruokapäivästä luopumisesta HEL 2013-014515 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa 15.4.2019 Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Suositusten vuosi 2010 Ikääntyneiden ravitsemussuositukset Ravitsemushoitosuositus Ruoan rakennemuutokset

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS Kouluruokailun tavoitteena on tukea nuoren kasvua, kehitystä sekä terveellisiä ruokailutottumuksia. Tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan allergian, muun

Lisätiedot

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 Poiminta kaikki vastaukset ovat mukana Taustamuuttujat Ikä 51-60 vuotta 1 1,89 % 61-70 vuotta 6 11,32 % 71-80 vuotta 8 15,09 % 81-90 vuotta 25 47,17

Lisätiedot

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Tehostettu ruokavalio 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Hyvä ravitsemustila on terveyden, toipumisen ja hyvinvoinnin edellytys. Sairaus altistaa vajaaravitsemuksen

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Kohdekohtainen palveluohjelma, Joensuun kaupunki, päiväkodit ja ryhmät

Kohdekohtainen palveluohjelma, Joensuun kaupunki, päiväkodit ja ryhmät Polkka - Pohjois-Karjalan tukipavlelut oy Ateriapalvelut Liite 3 / taulukko1 Kohdekohtainen palveluohjelma, Joensuun kaupunki, päiväkodit ja ryhmät Tavoite Ateriapalvelu Palvelun sisältö Tarjoilu Ravintosisältö

Lisätiedot

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa:

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Päiväkotilapset, koululaiset, ikäihmisten kokopäivähoito ja kotipalvelulounas ikäihmisille. Noora Rajamäki Laillistettu

Lisätiedot

RUOKA- JA ATERIAPALVELUIDEN HANKINTA

RUOKA- JA ATERIAPALVELUIDEN HANKINTA RUOKA- JA ATERIAPALVELUIDEN HANKINTA Sopijaosapuolet Yritys jäljempänä Toimittaja Osoite Y-tunnus ja Taivassalon kunta jäljempänä Asiakas Sopimuksen yhteyshenkilöt Yhteyshenkilöiden tehtävänä on seurata

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

Uuden suosituksen tausta. Syödään ja opitaan yhdessä - uudet kouluruokailusuositukset

Uuden suosituksen tausta. Syödään ja opitaan yhdessä - uudet kouluruokailusuositukset Syödään ja opitaan yhdessä - uudet kouluruokailusuositukset Arja Lyytikäinen/VRN, 29.8.2017 Uuden suosituksen tausta Esi- ja perusopetuksen uusi opetussuunnitelma kouluruokailu osana opetusta Kansalliset

Lisätiedot

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Syödään ja opitaan yhdessä koulutus Seinäjoki 30.8.2017 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Sisältö

Lisätiedot

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Haluamme palvella asiakkaitamme Espoo Catering -liikelaitos järjestää Espoon kaupungin ateriapalvelut. Palveluhenkiset alan ammattilaiset tuottavat

Lisätiedot

Hollolan kunta. koulujen ja varhaiskasvatuksen. ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018

Hollolan kunta. koulujen ja varhaiskasvatuksen. ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018 Hollolan kunta koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018 Koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelun asiakaskyselyn toteutus ja tavoite Kyselyjen tavoitteena on osallistaa

Lisätiedot

(soija) L G N S K. Kasvishernekeittoa luomuherneistä L G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa. Kasvispihvit M L G N S K (soija) Kikhernekastiketta

(soija) L G N S K. Kasvishernekeittoa luomuherneistä L G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa. Kasvispihvit M L G N S K (soija) Kikhernekastiketta Helsingin kaupungin palvelukeskus ovat Portaat luomuun -ohjelman tasolla 3 14.-20.3.2016 vk 1/11 Aamupala Lounas Kasvisruoka Välipala Päivällinen Iltapala kaurapuuroa Kasvis-perunasosevuokaa marjoja (soija)

Lisätiedot

Kasvis-perunasosevuokaa (soija) L G N S K. Kasvishernekeittoa luomuherneistä L G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa

Kasvis-perunasosevuokaa (soija) L G N S K. Kasvishernekeittoa luomuherneistä L G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa 21.12-27.12.2015 vk 52/1 Aamupala Lounas Kasvisruoka Välipala Päivällinen Iltapala kaurapuuroa marjoja Jauheliha-perunasosevuokaa L G S K Kasvis-perunasosevuokaa (soija) Sämpylä luomuviljoista Kalkkuna-juureskeittoa

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA. Varhaiskasvatuksen ruokailuopas

SIILINJÄRVEN KUNTA. Varhaiskasvatuksen ruokailuopas SIILINJÄRVEN KUNTA Varhaiskasvatuksen ruokailuopas 1 Sisällysluettelo sivu Ruokailu varhaiskasvatuksessa 2 - varhaiskasvatuksen ruokailun ravitsemuksellinen ja kasvatuksellinen tavoite Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

21.11.2015 Ekokokki-kurssi

21.11.2015 Ekokokki-kurssi RUOKAA TÄHTEISTÄ 21.11.2015 Ekokokki-kurssi KÄYTÄ TARKKAAN JA SÄILYTÄ OIKEIN Älä osta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa. Nykyisin monet kaupat ovat auki sunnuntaisinkin. Tutki jääkaappi ja ruokakaapit

Lisätiedot

Ravitsemusfoorumi 2015 Ikääntyneiden ruokapalvelut kehittyvät käytäntöä ja hyviä kokemuksia Lappeenrannassa

Ravitsemusfoorumi 2015 Ikääntyneiden ruokapalvelut kehittyvät käytäntöä ja hyviä kokemuksia Lappeenrannassa Ravitsemusfoorumi 2015 Ikääntyneiden ruokapalvelut kehittyvät käytäntöä ja hyviä kokemuksia Lappeenrannassa Elina Särmälä, ruokapalvelujohtaja 10.9.2015 Saimaan Tukipalvelut Oy Saimaan Tukipalvelut Oy

Lisätiedot

Tehostettu ravitsemushoito

Tehostettu ravitsemushoito Tehostettu ravitsemushoito Tehostettu ruokavalio ja muut ravitsemushoidon tehostamiskeinot rt Leena Simola, VSSHP/Ravintopalvelut 6.4.2011 Ravitsemushoidon kulku VeTe Potilas Vajaaravitsemusriski Vajaaravitsemusriskin

Lisätiedot

RUOKAPÄIVÄKIRJA JA RUUANKÄYTTÖKYSELY

RUOKAPÄIVÄKIRJA JA RUUANKÄYTTÖKYSELY RUOKAPÄIVÄKIRJA JA RUUANKÄYTTÖKYSELY ARVOISA ASIAKAS Ruokapäiväkirjan ja ruuankäyttökyselyn avulla selvitämme ruokatottumuksianne ja ravinnonsaantianne. Tietojanne käsitellään täysin luottamuksellisesti,

Lisätiedot

PÄIVÄHOITOIKÄISEN LAPSEN HYVINVOINNIN ABC. Tämä lehtinen on tarkoitettu oppaaksi päivähoidon henkilöstölle

PÄIVÄHOITOIKÄISEN LAPSEN HYVINVOINNIN ABC. Tämä lehtinen on tarkoitettu oppaaksi päivähoidon henkilöstölle Päi UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sivistyspalvelukeskus Päivähoitopalvelut PÄIVÄHOITOIKÄISEN LAPSEN HYVINVOINNIN ABC Tämä lehtinen on tarkoitettu oppaaksi päivähoidon henkilöstölle ja lasten vanhemmille. Lapsi

Lisätiedot

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008 1. Kehitys koostuu ns. kehityskolmiosta. Jonka osina ovat Harjoittelu, Lepo ja Ravinto. 2. Ruokailun tavoite on olla yksi luonteva osa urheilijan kokonaisuutta. Urheilijan ravitsemuksen A B C A= Arkiruokailu

Lisätiedot

(soija) L G N S K. Kasvis-linssisosekeittoa VL G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa. Kasvispyörykät M L G N S K (soijaa)

(soija) L G N S K. Kasvis-linssisosekeittoa VL G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa. Kasvispyörykät M L G N S K (soijaa) 1.-7.2.2016 vk 5/1 Aamupala Lounas Kasvisruoka Välipala Päivällinen Iltapala MA kaurapuuroa Kasvis-perunasosevuokaa marjoja (soija) Jauheliha-perunasosevuokaa L G S K Sämpylä luomuviljoista Kalkkuna-juureskeittoa

Lisätiedot

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Palautetaan oman koulun terveydenhoitajalle. Käytä tätä lomaketta silloin, kun ruokavalioon liittyy monia rajoituksia. Ruokailijan nimi

Lisätiedot

Ruokapalvelut Vanttilassa

Ruokapalvelut Vanttilassa Kouluruokailu Ruokapalvelut Vanttilassa Keittiössä työskentelee neljä henkilöä Ruokasalissa ruokailee päivittäin n. 480 lasta ja henkilökuntaan kuuluvaa Ruokaa valmistetaan koulun lisäksi Vanttilan, Vantinkulman

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ

4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ II Terveyden voimavaroja 4 RAVINNOSTA TERVEYTTÄ s. 42 54 1 Ravinnosta terveyttä Ravitsemussuosituksen pääperiaatteet (tuntityöskentely) Ravitsemussuosituksen noudattamisen terveydellinen merkitys (tuntityöskentely)

Lisätiedot

Pärjääminen päivästä toiseen. 50 avioliittovuoden jälkeen ei voisi muuta tehdä kuin hoitaa hänet. - Omaishoitaja Päijät-Hämeestä -

Pärjääminen päivästä toiseen. 50 avioliittovuoden jälkeen ei voisi muuta tehdä kuin hoitaa hänet. - Omaishoitaja Päijät-Hämeestä - Etenevien muistisairauksien oireisiin kuuluu muistivaikeuksien lisäksi heikentyminen muillakin toimintakyvyn osa-alueilla. Läheisesi toimintakyvyn heikentymistä voidaan hidastaa monin keinoin, esimerkiksi

Lisätiedot

VALITSE PEHMEÄÄ RASVAA!

VALITSE PEHMEÄÄ RASVAA! Maaliskuu 2015 Valitse hyvää itsellesi ja läheisillesi VALITSE PEHMEÄÄ RASVAA! Katso herkulliset reseptit! PEHMEÄT JA KOVAT RASVAT LAATU RATKAISEE Rasva voi olla laadultaan pehmeää tai kovaa. Kova rasva

Lisätiedot

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä:

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä: Taulukko 1: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat alla olevaan listaan. Merkitse yhdelle riville vain yksi Taulukko 2: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat

Lisätiedot

MALLIASIAKIRJA Ravitsemuslaadun huomioiminen ruokapalveluiden kilpailutuksessa

MALLIASIAKIRJA Ravitsemuslaadun huomioiminen ruokapalveluiden kilpailutuksessa MALLIASIAKIRJA Ravitsemuslaadun huomioiminen ruokapalveluiden kilpailutuksessa Ravitsemuslaadun huomioiminen ruokapalveluiden kilpailutuksessa Sisällysluettelo 1. Henkilöstöruokailun palvelukuvaus... 3

Lisätiedot

Terveyttä ruoasta Mistä koostuu hyvä ruokavalio? 1.4.2014

Terveyttä ruoasta Mistä koostuu hyvä ruokavalio? 1.4.2014 Terveyttä ruoasta Mistä koostuu hyvä ruokavalio? 1.4.2014 Laura Rantalainen, ravitsemussuunnittelija Servica - Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä SERVICA - ITÄ-SUOMEN HUOLTOPALVELUT LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Sivu 1 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO TUTKINNON OSA: LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Sivu 2 LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Tutkinnon suorittaja Tutkintotilaisuuden paikka Tutkintotilaisuuden aika

Lisätiedot

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun 20 / 20 -seminaari 21.3.2013, Pro Luomu ja EkoCentria Ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson Koulu- ja päiväkotipalvelut Palmia catering-palvelut aulikki.johansson@palmia.fi

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat kouluissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat kouluissa 1 (5) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.2. Kouluruokailun sisältö Kouluruokailun tavoitteena on: ylläpitää ja edistää koululaisen terveyttä ja työtehoa tyydyttää osan oppilaan päivittäisestä ravinnontarpeesta

Lisätiedot

Leikki-ikäisen ruokavalio

Leikki-ikäisen ruokavalio Leikki-ikäisen ruokavalio Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Näin ollen juuri lapsuus on tärkeä ajankohta tehdä terveyttä edistäviä ruokavalintoja.

Lisätiedot

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero:

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: CHFRH_v2 Liite 1. RUOKAPÄIVÄKIRJA Täytetään kotona Lomake tarkistettu: Tutkittavan tunnus: Lapsen nimi: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: Ruokapäiväkirjaa pidetään: Otathan yhteyttä, jos joku päivistä

Lisätiedot

Sydäntä keventävää asiaa

Sydäntä keventävää asiaa Sydäntä keventävää asiaa Kolesterolia kannattaa alentaa aktiivisesti Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus 1. Kun veressä on liikaa kolesterolia, sitä alkaa

Lisätiedot

Syödään ja opitaan yhdessä Miten hyödynnän ravitsemussuosituksia? Mikä ruoassa puhuttaa juuri nyt?

Syödään ja opitaan yhdessä Miten hyödynnän ravitsemussuosituksia? Mikä ruoassa puhuttaa juuri nyt? Syödään ja opitaan yhdessä Miten hyödynnän ravitsemussuosituksia? Mikä ruoassa puhuttaa juuri nyt? Arja Lyytikäinen, 25.9.2014 Tampere Ravitsemus lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukena -koulutus https://www.julkari.fi/handle/10024/129744

Lisätiedot

Mahdollisuuksien lähiruoka julkisissa keittiöissä

Mahdollisuuksien lähiruoka julkisissa keittiöissä Mahdollisuuksien lähiruoka julkisissa keittiöissä Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK 1 Julkiset ruokapalvelut Suomessa merkittävässä roolissa ravitsemusosaamiselle

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 1.7.2015 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ

Tarjouspyyntö 1.7.2015 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ 1 Tarjouspyyntö 1.7.2015 Siivous-ruokapalveluyksikkö PL 33, 31761 Urjala RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ Urjalan kunnan siivous-ruokapalveluyksikkö pyytää tarjoustanne liitteenä olevan

Lisätiedot

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU Palveluksessanne 31.1.2014 2009 Tampereen Ateria KOUKUN HELMI Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa suurella sydämellä maukkaita aterioita

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Eroon aiheettomista allergiaruokavalioista. Erja Tommila

Eroon aiheettomista allergiaruokavalioista. Erja Tommila Eroon aiheettomista allergiaruokavalioista Erja Tommila 8.2.2018 Allergia-ohjelman tavoitteet ruoka-allergiassa mitään ei vältetä varmuuden vuoksi vältön tarve pitää osoittaa ja sitä pitää seurata aiheettomat

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Koukun Helmen kotiateriapalvelu

Koukun Helmen kotiateriapalvelu Koukun Helmen kotiateriapalvelu Palveluksessanne! 2015 Tampereen Voimia Koukun Helmi Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa maukkaita aterioita kotiateriapalvelun asiakkaille.

Lisätiedot

3. Mitkä seuraavista ovat esimerkkejä hyvästä ympäristöasioiden hoitamisesta? Valitse 0-4 vaihtoehtoa.

3. Mitkä seuraavista ovat esimerkkejä hyvästä ympäristöasioiden hoitamisesta? Valitse 0-4 vaihtoehtoa. KESTÄVÄ KEHITYS 1. Mikä seuraavista kuluttaa eniten energiaa ammattikeittiöissä? Valitse yksi vaihtoehto. keittiön lämmitys ja ilmanvaihto ruuan valmistus valaistus astiahuolto 2. Materiaalitehokkuus tarkoittaa,

Lisätiedot

Toteutuvatko suolasuositukset joukkoruokailussa? Kauniaisten kaupungin ruokapalvelut

Toteutuvatko suolasuositukset joukkoruokailussa? Kauniaisten kaupungin ruokapalvelut Toteutuvatko suolasuositukset joukkoruokailussa? Kauniaisten kaupungin ruokapalvelut K.Hassel 1 Lähestyminen Mikä on tavoitetila? Millaisia suolapitoisuuksia on aterian eri elintarvikkeissa? Millaisia

Lisätiedot

Katetaan kauniisti juhlitaan hyvin

Katetaan kauniisti juhlitaan hyvin Katetaan kauniisti juhlitaan hyvin 1 Sisältö Asiakkaiden toiveiden kartoittaminen Suunnittelussa huomioitavia asioita Juhlien järjestäjän muistilista Mistä tarjoiluastiat kodin juhliin Vuokraa ja lainaa

Lisätiedot

LIIKKUVAN LAPSEN RAVINTO-OPAS

LIIKKUVAN LAPSEN RAVINTO-OPAS LIIKKUVAN LAPSEN RAVINTO-OPAS Kaikki liikunta on lapselle hyväksi, olipa kyseessä koulumatkan pyöräily, välitunti- tai pihaleikit, ulkoilu perheen kanssa, harrastusliikunta tai muu arjessa tapahtuva liikkuminen.

Lisätiedot

RUOKAPALVELUN PALVELUKUVAUS

RUOKAPALVELUN PALVELUKUVAUS 1 (9) Liite 2 RUOKAPALVELUN PALVELUKUVAUS SISÄLTÖ 2 / 16 1. Ruokailun tavoitteet... 3 2. Palvelun sisältö... 3 3. Ruokalistasuunnittelun periaatteet... 3 4. Tarjottavat tuotteet ja ateriat... 4 5. Henkilöstöruokailu...

Lisätiedot

Ravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Ravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ruokapyramidi 2000 kcal:n energiataso Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Asiakastyytyväisyys alakoulut, Kaulanperän koulu 1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Auvaisten koulu 0 0% Heikinsuon koulu 0 0% Karinaisten koulu 0 0% Kaulanperän koulu 32 96,97% Mustanojan koulu 1 3,03% 1/8

Lisätiedot

Lapsen syömään oppimisen tukeminen lasten ruokailusuositukset

Lapsen syömään oppimisen tukeminen lasten ruokailusuositukset Lapsen syömään oppimisen tukeminen lasten ruokailusuositukset Arja Lyytikäinen Ravitsemuskoordinaattori/Sapere hankkeen johtaja arja.lyytikainen@ksshp.fi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri/ Perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Kouluruoka, ravitsemus Uudet ravitsemuskriteerit kilpailutukseen

Kouluruoka, ravitsemus Uudet ravitsemuskriteerit kilpailutukseen Kouluruoka, ravitsemus Uudet ravitsemuskriteerit kilpailutukseen Ateria 2009 tapahtuma, 4.11.2009 Sirpa Sarlio-Lähteenkorva Sosiaali- ja terveysministeriö, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osasto

Lisätiedot

Skaffari ym. Päiväkoti-ikäisten lasten ruokavalio 3 LASTEN RUOKAVALIO

Skaffari ym. Päiväkoti-ikäisten lasten ruokavalio 3 LASTEN RUOKAVALIO 3 LASTEN RUOKAVALIO Lasten ruokavalion koostumusta tarkasteltiin luokittelemalla samankaltaiset ruoat ja elintarvikkeet 13 pääryhmään sekä edelleen alaryhmiin. elintarvikeryhmät esimerkkielintarvikkeineen

Lisätiedot

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Lahti 21.4.2016/ Arja Lyytikäinen https://www.julkari.fi/handle/10024/129744 Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Hyvinvointioppiminen ja ruoka

Lisätiedot

5.1.2015. Kehityskolmio. Urheilija kehittyy ja pysyy terveenä + - Kunnon ruokaa luistelijalle. tammikuu 2015. Harjoittelu. Lepo Kehon huolto.

5.1.2015. Kehityskolmio. Urheilija kehittyy ja pysyy terveenä + - Kunnon ruokaa luistelijalle. tammikuu 2015. Harjoittelu. Lepo Kehon huolto. Kunnon ruokaa luistelijalle tammikuu 2015 Johanna Kleemola Kehityskolmio Harjoittelu Ravinto HYVÄ LUISTELIJA Lepo Kehon huolto Urheilija kehittyy ja pysyy terveenä Harjoittelun sisältö ja harjoitusten

Lisätiedot

RUOKAPALVELUSOPIMUS POMARKUN KUNTA POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ

RUOKAPALVELUSOPIMUS POMARKUN KUNTA POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ 1 RUOKAPALVELUSOPIMUS POMARKUN KUNTA POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ 2 RUOKAPALVELUSOPIMUS Sopijapuolet Tuottaja/ myyjä Pomarkun kunta Ruokapalvelut Tilaaja/ ostaja Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä

Lisätiedot

Taitaja2014 Lahti, 503 Cateringkokki

Taitaja2014 Lahti, 503 Cateringkokki Taitaja2014 Lahti, 503 Cateringkokki Semifinaali 14. 16.1.2014 Taitaja kilpailujen Cateringkokkilajin kilpailu on kaksiosainen. Ilmoittautuneet joukkueet kilpailevat ensimmäisessä vaiheessa eri paikkakunnilla

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli

Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli 8.11.2014 Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo:

Lisätiedot

Luonnollisen läheltä

Luonnollisen läheltä Luonnollisen läheltä Se tulee läheltä. MAITOKOLMION MAITO ON AITOA LÄHIMAITOA Maitokolmion maito tuotetaan lähitiloilla melkein naapurissa. Se kerätään viikon jokaisena päivänä, pakataan ja lähetetään

Lisätiedot

Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa

Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 384/12.01.03/2017 121 Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa historia Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 3.5.2013 ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 Gluteenittomuusväitteiden valvonnan projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Sanna Tuomi terveystarkastaja Viranomaispalvelut Wetterhoffinkatu 2

Lisätiedot

Ikääntyneen ruokavalio

Ikääntyneen ruokavalio Ikääntyneen ruokavalio Iän myötä ruokamäärät usein pienenevät ja ruokavalion laatu heikkenee. Ravintoaineiden tarve pysyy kuitenkin ennallaan tai jopa kasvaa. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio ylläpitää

Lisätiedot

Kasvis-perunasosevuokaa (soija) L G N S K. Kasvishernekeittoa luomuherneistä VL G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa

Kasvis-perunasosevuokaa (soija) L G N S K. Kasvishernekeittoa luomuherneistä VL G N S K. Juustoista perunakasvisvuokaa 28.9.-4.10.2015 vk 40/1 Aamupala Lounas Kasvisruoka Välipala Päivällinen Iltapala kaurapuuroa marjoja Jauheliha-perunasosevuokaa L G S K Kasvis-perunasosevuokaa (soija) Sämpylä luomuviljoista Kalkkuna-juureskeittoa

Lisätiedot

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen SYDÄNTÄ keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen Kolesterolia kannattaa ALENTAA AKTIIVISESTI Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus

Lisätiedot

VALITSE PEHMEÄÄ RASVAA!

VALITSE PEHMEÄÄ RASVAA! Tammikuu 2016 Valitse hyvää itsellesi ja läheisillesi VALITSE PEHMEÄÄ RASVAA! Katso herkulliset reseptit! Onko mediassa käyty rasvakeskustelu saanut sinut ymmälleen? Millaista rasvaa me tarvitsemme ja

Lisätiedot

Ohjeita Sydänmerkki-aterian käyttöönottoon. Mari Olli Sydänliitto 2017

Ohjeita Sydänmerkki-aterian käyttöönottoon. Mari Olli Sydänliitto 2017 Ohjeita Sydänmerkki-aterian käyttöönottoon Mari Olli Sydänliitto 2017 Esityksen sisältöä Miksi ruuan terveellisyyteen kannattaa panostaa? Mitä hyötyä Sydänmerkistä on? Sydänmerkki-aterian toteuttaminen:

Lisätiedot

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville.

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville. TerveysInfo Diabetes ja keliakia: ruokaopas Opas kertoo käytännönläheisesti diabetes ja keliakiaruokavalioiden yhdistämisestä. Se sisältää mm. useita erilaisia raaka aine ja tuotetaulukoita, jotka auttavat

Lisätiedot

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat suoritusta harjoituksissa

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat

Lisätiedot

KELAN MAKSAMAN ATERIATUEN KRITEERIT PÄHKINÄNKUORESSA Päivitetty

KELAN MAKSAMAN ATERIATUEN KRITEERIT PÄHKINÄNKUORESSA Päivitetty KELAN MAKSAMAN ATERIATUEN KRITEERIT PÄHKINÄNKUORESSA Päivitetty 23.10.2018 Tiivistelmään on listattu tärkeimmät asiat, jotka tulee huomioida ateriatuettuja aterioita suunniteltaessa ja tarjottaessa. Opiskelijaravintolat

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot