Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018"

Transkriptio

1 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018 Esivalmistelun kuntajohtajakokous Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja

2 Tilanne

3 Uudistuksen tilanne alkusyksystä 2018 Uudistuksen eduskuntakäsittely jatkuu valiokunnissa (StV, PeV ja muut) pitkälle syksyyn. Lakipaketti etenee suureen saliin vasta loppusyksystä ja varmuus lakien hyväksymisestä saadaan aikaisintaan 12/2018. Jos uudistus etenee, maakuntavaalit pidetään 5/2019 (tai viim. alkusyksystä 2019) ja maakunnan toiminta alkaa 1/2021. Tällä hetkellä on vaikea arvioida miten voimaperäisesti hallitus on valmis puskemaan esitystään läpi eduskunnasta. Jos uudistuksen käsittely keskeytyy ja se jää seuraavan hallituksen hoidettavaksi, tästä voidaan saada tieto jo aiemminkin. Muutosjohto on kesän aikana käydyissä taustakeskusteluissa vakuuttunut, että seuraava hallitus jatkaa uudistusta. Uudistuksen keskeiset piirteet eivät todennäköisesti ratkaisevasti eroaisi nyt käsittelystä olevasta mallista. Valinnanvapausmalli ja maakunnan tehtävät voivat elää, mutta tarve johtaa sote-palveluita yhtenäisenä kokonaisuutena tunnustetaan laajalti. Uusi hallitusohjelma julkistetaan 6/2019 ja sitä ennen edellä esitetty on vain arvio. Suuret kaupungit tullevat esittämään oman mallinsa sote-palveluiden järjestämisestä vielä syksyn aikana. Voi ennakoida, että syksyn kuluessa käydään vilkas keskustelu uudistuksen tarpeellisuudesta ja vaihtoehtoisista etenemismalleista.

4 Yleishankkeen tilanne Uusimaa2019 hankkeessa on suuresta valtakunnallisesta epävarmuudesta huolimatta pystytty etenemään järjestelmällisesti hyvä tunnelma ( go with the flow ) säilyttäen. Tästä kuuluu kiitos hankeorganisaation lisäksi Uudenmaanliiton johdolle! Kevään 2018 aikana keskityttiin vakiinnuttamaan muutamassa kuukaudessa monikertaistunut hankeorganisaatio sekä ottamaan haltuun valmistelukenttä muun muassa hankesuunnittelun ja johtamisen keinoin. Erityisesti panostettiin henkilöstön yhteistyöskentelyyn ja tiimiytymiseen. Hankejohdolle ja työntekijöille on muodostunut selkeä yhteinen ymmärrys uudistuksen tavoitteista sekä tehtävän laajuudesta. Hankehenkilöstö on sitoutunut työskentelemään uudistuksen onnistumisen varmistamiseksi. Kevään kuluessa varauduttiin myös uudistusta koskevan lainsäädännön voimaan tuloon laatimalla ensimmäiset luonnokset maakunnan hallinnon ja toiminnan käynnistämisen edellyttämistä keskeisimmistä suunnitelmista ja muista asiakirjoista. Näitä käsiteltiin kaikissa hankkeen sidosryhmissä. Käytännön valmistelun näkökulmasta lisävuosi tarkoittaa väljyyttä sekä valmisteluun että myös tulevan maakuntavaltuuston ja hallituksen päätöksentekoaikatauluihin ja tarkoittaa Maakunnan hallinnon käynnistämiseen välittömästi liittyvien asioiden valmisteluun n. 0,5 vuotta lisäaikaa Maakunnan substanssitoimialojen, palvelutuotannon ja hallinnon valmisteluun noin vuoden lisäaikaa Maakuntaan siirtyvän henkilöstön, sopimusten ja omaisuuden selvittämisprosesseihin vähintään 0,5 vuoden lykkäystä Henkilöstömäärä : 128 Resurssisopimuksilla 73 henkilöä, htv n. 28 (työaikapanos keskimäärin 40 %) Työsuhteisia 55 (valtaosa kokoaikaisia)

5 ICT hankkeen tilanne Yleistilanne Projekteja edistetään voimassa olevan suunnitelmien mukaisesti Yhteistyöhankkeita muiden maakuntien ja ICT-yhtiöiden kanssa valmistellaan Valmius edelleen alusta Henkilöstöresurssit Suunnitellut henkilöstöresurssit käytössä (n. 85 henkilöä) Työ- ja resurssisopimukset voimassa Samat resurssit suunniteltu jatkamaan Vuonna pieni lisäys Rahoitus Rahoitusvuodelle 2018 yhteensä 27,1 Meu Uusi rahoitussuunnitelma laadittu jo vuosille Rahoitussiirtymää vuodelta 2018 vuodelle 2019 noin 4 Meu Keskusteluyhteys VM:n kanssa hyvä Toiminta Projektien uudelleen ajoitus ja resurssitarve uudelleen laadittu TOSI-järjestelmien ja tekniikan ja tuen osalta lisävuosi huomioitu TORI-järjestelmissä kaksivaiheinen tuotantoon siirtyminen suunniteltu

6 Valtionvarainministeriön vuonna 2018 myöntämä esivalmisteluavustus ICT-hanke : euroa : euroa : euroa Yhteensä euroa, josta 8/2018 tilanteessa on sitomatta 4 milj. euroa Yleishanke Päätös 16.2: euroa Päätös 27.6 ( ): euroa Lisäksi vuodelta 2017 siirtynyt tälle vuodelle käytettäväksi euroa, ja VM:n kesäkuun avustushaun yhteydessä ilmoitettu loppuvuoden tarpeeksi (ns. väliaikaisen toimielimen rahoitus) euroa Yhteensä euroa, josta 8/2018 on sitomatta n. 3,5 4,5 milj. euroa riippuen syksyn valmistelun volyymeistä

7 Toimintalinja

8 2 vaihtoehtoista aikataulua (varmistuu 12/2018 mennessä) 1. Eduskunta hyväksyy lait 12/2018 mennessä, vaalit 5/2019. Maakunta järjestäytyy syksyllä 2019 ja sen palvelutoiminta alkaa 1/ Uudistus siirtyy seuraavan hallituksen linjattavaksi ja toteutettavaksi. Hallitusohjelma julkistetaan 6/2019, esitykset eduskunnalle aikaisintaan talvella 2019/2020. Palvelutuotanto voisi alkaa aikaisintaan Eteneminen syksyllä 2018 A. Jatketaan valmisteluja BAU (kuten suunniteltu), mutta uudelleen aikataulutettuna vaihtoehdon 1. pohjalta. Uudistuksen läpimeno on yhä mahdollista. B. Syksyn työn tulokset katselmoidaan 12/2018 laajassa sidosryhmätilaisuudessa. Emme tee tätä vain itsellemme! C. Syksyn työn onnistumiseksi kiteytetään vielä kerran uudistuksen tavoitteet Uudenmaan näkökulmasta ja mietitään yhdessä millaisella missiolla/työotteella töitä tehdään. D. Kesän aikana käytyjen taustakeskusteluiden perusteella tehty työ ei ole menemässä hukkaan sillä seuraavan hallituksen sote-malli ei todennäköisesti tule ratkaisevasti poikkeamaan nykyisestä.

9 Uudistuksen kovaa ydintä voi ja pitää puolustaa Sote-palvelut kootaan kuntia suurempien alueiden hoidettavaksi (#järjestäminen). Palveluita koskeva päätöksenteko, johtaminen ja rahoitus on samoissa käsissä. Aluejako vastaa keskussairaalapiirejä. Se mahdollistaa perusterveydenhuollon, vanhus- ja sosiaalipalveluiden sekä erikoissairaanhoidon johtamisen yhtenä kokonaisuutena, strategisista tavoitteista lähtien (#integraatio). Tämä on Uudellamaalla painavampi näkökulma kuin leveämmät hartiat. Palveluiden rahoitus tulee määräytymään kasvamassa määrin tarvetekijöiden perusteella. Perustuslain mahdollistama itsehallinnollinen alue (IHA, maakunta) on toimiva tapa toteuttaa uudistus. Kuntayhtymäpohjaisissa malleissa soten yhtenäinen johtaminen on vaikeaa. Maakuntamallin ongelmat tiedetään, mutta ns. aluekuntamallin koeponnistamien olisi todennäköisesti vuosien urakka. Tarve myöntää maakunnille 2020-luvulla verotusoikeus on viimeaikaisissa keskusteluissa saanut laajalti hyväksyntää.

10 Uudistuksen myötä palveluita voidaan parantaa Jos uudistus onnistuu, palveluita voidaan johtaa asiakkaiden tarpeet huomioiden, niiden vaikuttavuutta voidaan parantaa ja kustannusten kasvua hillitä. Yhtenäinen johtaminen vastaa nykyistä paremmin asiakkaiden koettuihin tarpeisiin sekä sosiaalija terveyspoliittisiin päämääriin. Peruspalveluiden saatavuus, #ennaltaehkäisy ja sujuvat #palveluketjut ovat prioriteetit. Vaativan tason palvelut (#esh, #sosiaalihuolto) keskitetään valtakunnallisesti, yhteistyöalueella ja maakunnassa (#laatu, #osaaminen). Lähipalvelut toteutetaan lähellä asiakasta (#itseohjautuvatiimi, #asiakaslähtöisyys). #integraatio vaatii ja mahdollistaa #tiedollajohtaminen, #asiakaslähtöisyys ja toiminnan tehostamisen. #digitalisaatio vaatii ja mahdollistaa alue- ja valtakunnallisen tason yhteensopivat tietorakenteet ja järjestelmät.

11 Valinnanvapaus ja yksityisten palvelutuottajien rooli #valinnanvapaus on käytössä jo nyt (terveysasema, keskussairaala, palveluseteli). Jatkossa sitä voidaan käyttää tavoitteellisemmin sitouttamaan potilaita/asiakkaita omaan hoitoonsa/palveluunsa. Yksityisiä palvelutuottajia voidaan hyödyntää nykyistä enemmän julkisen palvelutuotannon sparraamisessa asiakaslähtöisemmäksi ja tehokkaammaksi. Yksityisten palvelutuottajien rooli kasvaa suurella todennäköisyydellä perustasolla, mutta vaaditaan johdonmukaista ohjausta jotta julkisesti rahoitettu järjestelmä toimii toivutulla tavalla ja tuottaa vaikuttavia palveluita. Eduskunnan käsittelyssä olevaa valinnanvapausmallia täytyy korjata siirtymävaiheen osalta (ns. pidäkkeet, julkisten sote-keskusten asema). Myös tuleva hallitus tulee suurella todennäköisyydellä edistämään valinnanvapautta. Seuraavan hallituksen sote-mallissa valinnanvapaus/yksityisten palvelutuottajien osallistuminen toteutetaan todennäköisesti nyt eduskuntakäsittelyssä olevasta mallista jossain määrin poikkeavalla tavalla. Uusimaa2019 on valmis tarjoamaan asiantuntijaapua suunnittelulle.

12 Maakuntamalli mahdollistaa pelastustoimen ja valtion tehtävien uudelleen organisoinnin Pelastustoimessa on järkevää siirtyä samaan aluejakoon kuin sotessa sillä ensihoito kytkeytyy suoraan sairaalaverkkoon. Ensihoito ja kiireelliset sairaankuljetukset synnyttävät 1/3 pelastustoimen kustannuksista. Valtion piirihallinnon ja maakuntaliittojen tehtävät voidaan tässä yhteydessä siirtää maakuntien vastuulle. Ei päällekkäisiä organisaatioita! Aluekehittämisestä, maakuntakaavasta, ELY:n ja TE-keskuksen tehtävistä koottavissa johdonmukainen elinvoima-kokonaisuus maakunnalle. Laaja-alainen maakunta on ratkaisu maakunnan edunvalvontaan, jossa Uudellamaalla on paljon voitettavaa. Strategia! Neuvottelut suhteessa valtioon.

13 Miksi IHA? Miksi ei kuntayhtymä?

14 Miksi kuntayhtymä ei ole realistinen vaihtoehto? Auktoriteettiperustelu: Kolme näyttävät olevan asiasta eri mieltä. Asiaperustelu 1: On kokeiltu aiemmilla #sote kierroksilla ja #perustuslaki sta läpimenevää mallia ei ole saatu kasaan. Asiaperustelu 2: #sote menot ovat noin 1/2 kuntien menoista. Sellaisen rahan 5 mrd. ) siirtäminen pois suorasta poliittisesta kontrollista kuntayhtymän hallintaan ei ole yhteiskunnallisesti hyväksyttävä ratkaisu. Hki antaisi puolet rahoistaan muiden päätettäväksi? Asiaperustelu 3: Aiemman elämänkokemuksen nojalla ei ole uskottavaa, alueen kunnat pystyisivät sopimaan samanlaisesta #sote yhteistyöstä kun väestökadon kanssa painivat Itä-Suomen minimaakunnat. #realismi #inhorealismi Asiaperustelu 4: (Vapaaehtoisiin?) kuntayhtymiin perustuva #sote olisi valtakunnallisesti hajanainen, tuotanto-organisaatiovetoinen tilkkutäkki. Sen päälle olisi hyvin vaikeaa rakentaa *valtakunnallisia* #sotu (= yksikanavarahoitus) ja/tai ICT-rakenteita. #eitoimi

15 Strategia

16 Keväällä jatkovalmistelun pohjaksi hyväksytty Uudenmaan maakuntastrategia TURVALLINEN SIIRTYMÄ ROHKEA UUDISTUMINEN ohjaa valmistelua jatkossakin Strategia kelpaa siinäkin vaihtoehdossa että uudistus viivästyy seuralle hallituskaudelle. Se myös perustelee miten valtion ja Uudenmaan liiton tehtävät istuvat hyvin soten rinnalle maakunnan palvelukokonaisuuteen ja edunvalvontaan. Maakunta on mahdollisuus, ei uhka! Strategiatyöllä on jo nyt löydetty uutta agendaa uusmaalaiselle edunvalvonnalle. Haasteena on vakuuttaa alueen kunnat että Uudenmaan edunvalvonta ei ole pois niiden vaikuttamisesta vaan tukee sitä. Valtiota on jatkossa opetettava (tarvittaessa kovalla kädellä ), että Uusimaa on samanlainen etujansa valvova olio kuin muutkin maakunnat.

17

18 Strategiaan kytkeytyvät ohjelmat ja suunnitelmat Kestävä talous ohjelma Johtamisen ja esimiestyön kehittämisohjelma Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio ohjelma (TKI-ohjelma, sis. RIS3) Elinvoimaohjelma (sis. maakuntaohjelma, maakuntakaava, liikennejärjestelmä- sekä vesienhoitosuunnitelma) Turvallisuus- ja varautumisohjelma Osallisuusohjelma Henkilöstöpolitiikka Omistajapolitiikka omistamisen periaatteet Viestintä- ja markkinointiohjelma Sote-liikelaitoksen toimintasuunnitelma Pelastusliikelaitoksen toimintasuunnitelma Muut oman palvelutuotannon strategiset suunnitelmat Vuosittaiset tilannekuva- ja strategiamuistiot

19 Strategiasta nousevat edunvalvonnalliset tavoitteet (päivitettävä syksyllä 2018) Edellytetään pidempää siirtymäaikaa ja vaiheistusta sote-valinnanvapauteen siirtymisessä. Liian nopea aikataulu aiheuttaisi maakunnalle todennäköisesti hallitsemattoman sopeuttamistarpeen, jättäisi päällekkäistä tuotantokapasiteettia sekä aiheuttaisi huolta henkilöstössä. Valtion panostuksia alueen tutkimus-, kehitys, innovaatio- ja opetustoimintaan (TKIO) on nostettava. Tämä palvelee samalla myös koko Suomen kehitystä. Uuden maakunnan toiminnan ensimmäisinä vuosina tarvitaan investointeja toiminnan tuloksellisuutta ja tuottavuutta lisäävään kehittämistyöhön (digitalisaatio ja toimintojen yhdistämisen synergiahyödyt). Näin talouden kestävyys voidaan varmistaa keskipitkällä tähtäyksellä ( ). Maakunta- ja sote-uudistuksen rahoituslaissa on Uudenmaan näkökulmasta valuvirheitä, jotka on korjattava: Esim. väestön kasvu huomioidaan vain viiveellä (mittakaava m ) ja yliopistosairaaloiden kustannuksia ei ole huomioitu (mittakaava 70 m ). Myöskään siirtymävaiheen kustannuksia ei ole huomioitu, joiden vaikutus Uudellamaalla m. Yleiskatteellisen rahoituksen jakokaavaa on tarkistettava kasvupalveluiden osalta siten, että siinä huomioidaan vieraskielisyyden aiheuttamia kustannuksia. Uudenmaan maakunnan itsehallinnollista asemaa ja omaa liikkumavaraa on lisättävä tulevaisuuden lainsäädännössä ja valtion ohjauksen luonteessa. Näin palvelut voidaan järjestää parhaalla tavalla alueen olosuhteet huomioiden. Tavoitteena on maakunnallinen verotusoikeus, jonka tasaus on oikeudenmukainen Uudellemaalle.

20 Näin eteenpäin syksyllä 2018

21 Hankkeen henkilöstölle viestitty : Diagnoosi: Muutosjohto arvioi, että kaikissa oloissa hanke jatkuu Uudistus ei kaadu, mutta on iso riski että se hyhmääntyy ja viivästyy entisestään. Seuraava takaraja on n Uudistus voi kaatua, mutta se kaatuu eteenpäin. Vaste: Jatkamme töitä varautuen siihen että maakunta saadaan pystyyn alkuun 2021 mennessä. Pidempi valmisteluaikataulu käytetään laadun kohottamiseen ja riskien minimointiin. Teemme työt muistaen, että työmme ei mene hukkaan vaikka uudistus siirtyisi seuraavalle hallitukselle ratkottavaksi uusi sote- ja maakuntamalli on todennäköisesti nykyisen mallin lähisukulainen. Resurssit: Vuoden 2018 rahoitus on kassassa ja ylijäämää voidaan käyttää vuoden 2019 puolella (ennakkotieto ). Ensi vuoden rahoitus valtion talousarvioesityksessä (211 milj. ). Uudistuksen viivästyessä rahojen käyttö on kuitenkin suurennuslasin alla ja siksi menositoumukset harkitaan erittäin huolella. Suunniteltuja rekryjä on osin supistettu; jatkoa arvioidaan syksyn kuluessa. Henkilöstön asema: Muutosjohto palasi lomilta luottavaisin mielin. Tavoitteena on, että lokakuussa voidaan ilmoittaa tarkemmin hankkeen jatkumisesta vuonna Päinvastaisista huhuista huolimatta toiminnasta nyt vastaavat organisaatiot eivät ole vetämässä henkilöstöään takaisin hankkeesta.

22 Hankkeen poliittista ohjausta tiivistetään Maakuntahallitus on nimennyt 2 toimikuntaa maakuntavalmistelun poliittisen ohjauksen vahvistamiseksi: Toinen toimikunnista käsittelee sote-asioita, toiselle kuuluvat muut asiat. Toimikunnat mahdollistavat hankkeessa valmisteltujen asioiden (usein luonnoksia maakunnan tuleviksi päätöksiksi) yksityiskohtaisemman ja huolellisemman katselmoinnin. Toimikunnat edistävät myös vuoropuhelua kuntien kanssa yhdyspintojen määrittelemiseksi ja yhteistyön tehostamiseksi sekä valmistelevat ehdotuksia tulevaan hallitusohjelmaan. Muodostuvat maakuntahallituksen jäsenistä ja varajäsenistä sekä maakuntavaltuuston pj. Sote-toimikunta: 10 jäsentä, pj Timo Juurikkala. Syksylle suunniteltu 4 kokousta, ensimmäinen oli Ohjaa sote-palvelustrategian ja palvelulupauksen valmistelua sekä seuraa ja ohjaa maakunnan sotetoimialan valmistelua. Konserni- ja elinvoimatoimikunta: 8 jäsentä, pj Markku Markkula. Syksylle suunniteltu 4 kokousta, ensimmäinen Ohjaa maakuntakonsernin päätöksenteon ja tukipalvelujen valmistelua sekä seuraa ja ohjaa elinvoimatoimialan (mukaan lukien maakuntakaavoitus), ympäristöterveydenhuollon sekä pelastustoimen ja varautumisen valmistelua.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018 Uudenmaanliiton hallitus 20.8.2018 Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Tilanne Uudistuksen tilanne loppukesällä

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla syksyllä 2018 23.10.2018 (päivitetty versio) Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Tilannearvio Uudistuksen tilanne lokakuun

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 MHS 19.11.2018 Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Tilannearvio Uudistuksen tilanne marraskuussa 2018

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Maakuntavaltuusto 11.12.2018 Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Tilannearvio Uudistuksen tilanne joulukuussa

Lisätiedot

Uudenmaan kuntien ja kuntayhtymien hallinnon johtajien yhteisseminaari

Uudenmaan kuntien ja kuntayhtymien hallinnon johtajien yhteisseminaari Uudenmaan kuntien ja kuntayhtymien hallinnon johtajien yhteisseminaari 1.6.2018 Ajankohtaista rahoituksesta Poimintoja simuloinnista ja siirtolaskelmista Uusimaa 2019 hankejohtaja, rahoitus Ilari Soosalu

Lisätiedot

Simuloinnin tiekartta , neuvottelumenettelyn vuosikello ja poimintoja simuloinnista. Ilari Soosalu

Simuloinnin tiekartta , neuvottelumenettelyn vuosikello ja poimintoja simuloinnista. Ilari Soosalu Simuloinnin tiekartta 2017-2018, neuvottelumenettelyn vuosikello ja poimintoja simuloinnista Ilari Soosalu Mikä on maakuntatalouden neuvottelumenettely? Maakuntalain 13 säädetään valtion ja maakunnan välisestä

Lisätiedot

Kallion virastotalo, Toinen linja 4, neuvotteluhuone 6, 3. krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Maakunta-uudistuksen valmistelu Uudellamaalla 4

Kallion virastotalo, Toinen linja 4, neuvotteluhuone 6, 3. krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Maakunta-uudistuksen valmistelu Uudellamaalla 4 MUISTIO 1/2018 1 AIKA 01.10.2018 klo 08:30-12:00 PAIKKA Kallion virastotalo, Toinen linja 4, neuvotteluhuone 6, 3. krs KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakunta-uudistuksen valmistelu

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

2. Poliittinen ohjaus VATE:n toimikauden aikana

2. Poliittinen ohjaus VATE:n toimikauden aikana Maakuntahallitus 77 07.05.2018 Maakuntahallitus 115 21.05.2018 Maakunta- ja sote -uudistuksen ohjauksen vahvistaminen 510/04.00.02/2016 MHS 07.05.2018 77 Tiivistelmä Asian yksityiskohtainen selostus Maakuntahallitus

Lisätiedot

Maakuntahallituksen osallistuminen #Uusimaa2019 hankkeen ohjaamiseen. Markus Sovala, muutosjohtaja

Maakuntahallituksen osallistuminen #Uusimaa2019 hankkeen ohjaamiseen. Markus Sovala, muutosjohtaja Maakuntahallituksen osallistuminen #Uusimaa2019 hankkeen ohjaamiseen Markus Sovala, muutosjohtaja markus.sovala@uudenmaanliitto.fi 040-6646091 Sote- ja maakuntauudistuksen eteneminen Maakunnan toiminnan

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne. Asko Peltola

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne. Asko Peltola Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne Asko Peltola 16.11.2018 1 Toiminta syksyllä 2018 Keskitytty niihin asioihin, joita voidaan uudistaa jo nykyisissä rakenteissa ja nykyisellä lainsäädännöllä

Lisätiedot

Uusimaa 2019 hankkeen poliittinen. ohjaus Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja

Uusimaa 2019 hankkeen poliittinen. ohjaus Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uusimaa 2019 hankkeen poliittinen ohjaus 2018 Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja 7.5.2018 Ryhmien ja vastuuhenkilöiden roolit sekä työnjako keväällä 2018 Ryhmä Päätehtävät Raportoi

Lisätiedot

päättäminen Emmi Hyvönen

päättäminen Emmi Hyvönen Maakunta- ja soteuudistuksen valmistelun päättäminen Emmi Hyvönen 22.3.2019 Meneekö työ hukkaan? Vasta seuraavien lakiesitysten jälkeen tiedämme, paljonko tehtiin turhaa työtä KS2021-projektissa arvioitiin

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus 9.12.2016 Soma-esivalmistelun organisaatio (maakuntahallitus 21.11.2016) Neuvottelukunta valmistelutahot,

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja 1 2 Hyvinvoiva lapsi oppii ja kasvaa: varhaiskasvatus,

Lisätiedot

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa Kuntamarkkinat 13.9.2018 Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Lainvalmistelusta toimeenpanoon Lainvalmistelu alkaa olla valmista, lait ovat eduskunnan käsittelyssä

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus,

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, HB #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi Tarve muutokselle - Ikääntyminen Mahdollisuus muutokseen

Lisätiedot

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo Sote-uudistus muutosjohtaja, STM 16.1.2017 1-20.2.2018 Maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Kansalaisjärjestöt ja Sote-ja maakuntauudistus

Kansalaisjärjestöt ja Sote-ja maakuntauudistus Kansalaisjärjestöt ja Sote-ja maakuntauudistus Sinikka Salo Muutosjohtaja, STM Helsinki 26.8.2016 29.8.2016 1 Miksi ja mitä tavoitellaan? Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen Toimivammat palvelut

Lisätiedot

Sote-maku-info. #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta

Sote-maku-info. #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta Sote-maku-info #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi 60 80 % julkisista

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 26.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakkaitamme ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Onnistumme vain, kun asiakkaat ovat kanssamme kehittämässä

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus

Sote- ja maakuntauudistus Sote- ja maakuntauudistus Hallituksen esityksen (HE 15/2017 vp.) ja valinnanvapauslain luonnoksen mukaisesti 1 Sote- ja maakuntauudistus etenevät mutta toiminnallinen uudistuminen vaatii vielä työtä hallituksen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Neuvotteleva virkamies Katja Palonen Valtiovarainministeriö 1 28.5.2018 Etunimi Sukunimi Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta kesällä

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 26.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen. Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi

Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen. Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 30.5.2017 Työ- ja elinkeino Ympäristöterveydenhuolto Sosiaalija terveydenhuolto TE-toimistot ELY-keskukset AVIt

Lisätiedot

Elinvoimaohjelman konsepti LUONNOS

Elinvoimaohjelman konsepti LUONNOS Elinvoimaohjelman konsepti LUONNOS 7.11.2018 Maakunnan ohjausasiakirjat ja niiden hierarkia Strategia: sis. maakuntastrategia, palvelustrategia, palvelulupaus Toimintapolitiikat ja -linjaukset: Omistajapolitiikka,

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 17.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 31 29.01.2018 Kaupunginhallitus 48 12.02.2018 Kaupunginhallitus 66 26.02.2018 Kaupunginhallitus 86 12.03.2018 Kaupunginhallitus 103 26.03.2018 Kaupunginhallitus 111 09.04.2018 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia

Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia Markus Pauni Strategiajohtaja Uusimaa2019-hanke Maakuntastrategia on: Selkeyttä

Lisätiedot

Luomme itsehallinnollisen Uudenmaan Vi skapar ett självstyrt Nyland Creating autonomous Region of Helsinki

Luomme itsehallinnollisen Uudenmaan Vi skapar ett självstyrt Nyland Creating autonomous Region of Helsinki 25.8.2017 Luomme itsehallinnollisen Uudenmaan Vi skapar ett självstyrt yland Creating autonomous Region of Helsinki Markus Sovala, muutosjohtaja markus.sovala@uudenmaanliitto.fi 040-6646091 Keväällä 2017

Lisätiedot

Uusimaa2019 hankkeen tilannekuvat

Uusimaa2019 hankkeen tilannekuvat Uusimaa2019 hankkeen tilannekuvat Inka Tikkanen-Pietikäinen 28.2.2018 Operatiivinen johtoryhmä Hankekehikko: Projektoidut hankesalkut SJR/Hanketoimisto Hankekorit (valmistelualueet) Konserni-, hallinto-

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Pohjois-Savo, 23.10.2017 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 3. krs, nh 1, Helsinki. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Sote-uudistuksen valmistelu Uudellamaalla 4

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 3. krs, nh 1, Helsinki. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Sote-uudistuksen valmistelu Uudellamaalla 4 MUISTIO 1/2018 1 AIKA 10.09.2018 klo 08:30-11:45 PAIKKA Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 3. krs, nh 1, 00530 Helsinki KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Sote-uudistuksen valmistelu

Lisätiedot

ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa

ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa Näkökulmia sotepalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa Kuntoutuspäivät Kulttuuritehdas Korjaamo Varatoimitusjohtaja Hanna Tainio @HannaTainio 7.6.2019 2 Kuntaliiton linjaukset

Lisätiedot

Itsehallintoalueet. EPL seminaari Harri Jokiranta Projektinjohtaja Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus

Itsehallintoalueet. EPL seminaari Harri Jokiranta Projektinjohtaja Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Itsehallintoalueet EPL seminaari 22.2.2016 Harri Jokiranta Projektinjohtaja Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Soten vaiheet Kehittämisohjelmat Kansallinen terveyshanke

Lisätiedot

Ministeriön terveiset: Soteuudistuksen

Ministeriön terveiset: Soteuudistuksen Ministeriön terveiset: Soteuudistuksen tilannekatsaus Terveyttä Lapista -päivät 2.9.2015 Ylitarkastaja Kati Hokkanen Etunimi Sukunimi Perustuslakivaliokunnan lausunnot Perustuslakivaliokunta katsoo, että

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Väliaikainen hallinto alkaen

Sote- ja maakuntauudistus. Väliaikainen hallinto alkaen Sote- ja maakuntauudistus Väliaikainen hallinto 1.7.2017 alkaen 6.2.2017 Valmistelun vaiheet 9/2016 1.7.2017 1.7.2017 28.2.2018 1.3. 31.12.2018 Esivalmistelu 10 kk Väliaikainen hallinto 8 kk Käynnistäminen

Lisätiedot

Maakuntauudistus. Tilannekatsaus Maakuntahallitus

Maakuntauudistus. Tilannekatsaus Maakuntahallitus Maakuntauudistus Tilannekatsaus Maakuntahallitus 22.2.2019 Uudistuksen tilanne vakava Pelivara seitinohut, sillä eduskunnan viimeinen istuntopäivä pe 15.3.2019 Perustusvaliokunnan mietintö (tänään?) Reformiministerityöryhmän

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Katsaus maakunnan koetalousarvion valmisteluun 5. 4 Maakunnan johtamisjärjestelmä 6

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Katsaus maakunnan koetalousarvion valmisteluun 5. 4 Maakunnan johtamisjärjestelmä 6 MUISTIO 1/2019 1 AIKA 28.01.2019 klo 09:30-11:40 PAIKKA Kallion virastotalo, 3 krs, nh 7 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Katsaus maakunnan koetalousarvion valmisteluun

Lisätiedot

Neuvottelut maakunnan väliaikaisesta valmistelutoimielimestä; tilannekatsaus

Neuvottelut maakunnan väliaikaisesta valmistelutoimielimestä; tilannekatsaus Maakuntahallitus 56 24.04.2017 Maakuntahallitus 69 22.05.2017 Neuvottelut maakunnan väliaikaisesta valmistelutoimielimestä; tilannekatsaus 510/04.00.02/2016 MHS 24.04.2017 56 Tiivistelmä Asian yksityiskohtainen

Lisätiedot

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakkaitamme ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Onnistumme vain, kun asiakkaat ovat kanssamme kehittämässä

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola VATE

Maakunta- ja sote-uudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola VATE Maakunta- ja sote-uudistuksen ajankohtaiskatsaus Asko Peltola 22.11.2018 VATE 1 Toiminta syksyllä 2018 Keskitytty niihin asioihin, joita voidaan uudistaa jo nykyisissä rakenteissa ja nykyisellä lainsäädännöllä

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistus Katsaus sote- ja maakuntauudistusten tavoitteisiin ja etenemiseen #Uusimaa2019. Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistus Katsaus sote- ja maakuntauudistusten tavoitteisiin ja etenemiseen #Uusimaa2019. Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudenmaan sote- ja maakuntauudistus Katsaus sote- ja maakuntauudistusten tavoitteisiin ja etenemiseen #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi Uusi

Lisätiedot

Kainuun maakuntauudistuksen henkilöstöinfo

Kainuun maakuntauudistuksen henkilöstöinfo Kainuun maakuntauudistuksen henkilöstöinfo 11.9.2018 10.9.2018 Jaana Korhonen, valmistelujohtaja 11.9.2018 Kainuun maakuntauudistus / Jaana Korhonen Maakunta- ja sote-uudistuksen aikataulusuunnitelma 11-12/2018

Lisätiedot

SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla. Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja Uusimaa2019-hanke

SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla. Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja Uusimaa2019-hanke SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja 2019-hanke Uuden soten perusta 1.Maakunta on vahva järjestäjä Järjestäjä ja tuottaja on erotettu toisistaan Tuottajien toiminta

Lisätiedot

Väliaikaishallinnon organisoituminen ja sen poliittinen ohjaus. Esivalmistelun poliittinen ohjausryhmä

Väliaikaishallinnon organisoituminen ja sen poliittinen ohjaus. Esivalmistelun poliittinen ohjausryhmä Väliaikaishallinnon organisoituminen ja sen poliittinen ohjaus Esivalmistelun poliittinen ohjausryhmä 22.5.2017 Valmistelun vaiheet 12/2017 n. 9/2017 n. 9 kk Esivalmistelu Uudenmaan liiton alaisena projektina

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 4/2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus 4

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus 4 MUISTIO 3/2018 1 AIKA 12.11.2018 klo 08:30-10:20 PAIKKA Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus

Lisätiedot

Maakunnan keskeiset tehtävät

Maakunnan keskeiset tehtävät Työ- ja elinkeinopalvelut Ympäristöterveydenhuolto Sosiaalija terveydenhuolto TE-toimistot ELY-keskukset AVIt Maakuntien liitot Kunnat ja kuntien yhteistoiminta-alueet Maakunnan keskeiset tehtävät Pelastustoimi

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja sote-uudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja sote-uudistuksen ajankohtaiskatsaus Asko Peltola 13.12.2018 1 Valtakunnallinen tilanne Hallitus on sitoutunut viemään uudistuksen maaliin suunnitellusti kohti monialaisia maakuntia Perustuslakivaliokunta

Lisätiedot

Mikä maakuntauudistus ja miksi?

Mikä maakuntauudistus ja miksi? Mikä maakuntauudistus ja miksi? 1-27.1.2017 Miksi uudistus tehdään ja mitä sillä tavoitellaan? Tehokkaamman hallinnon avulla edistetään ihmisten ja yritysten toimintaa Uudistus tehdään avoimesti, asiakaslähtöisesti

Lisätiedot

Hoidon JÄRJESTÄMINEN uudessa SOTE:ssa. Mauno Vanhala, prof

Hoidon JÄRJESTÄMINEN uudessa SOTE:ssa. Mauno Vanhala, prof Hoidon JÄRJESTÄMINEN uudessa SOTE:ssa Mauno Vanhala, prof 04.04.2017 Uudistusten tavoitteet Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on: kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa

Lisätiedot

StV Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit

StV Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit StV 20.4.2018 Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit 14.5.2018 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Toimeenpanokelpoisuus Uudenmaan maakuntavalmistelun keskeinen tavoite on mahdollistaa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio

Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio 1 2.3.2017 - Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio Kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan yhden johdon eli maakunnan alaisuuteen. Maakunta vastaa palvelujen yhteensovittamisesta asiakaslähtöisesti

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja Luova tulee (ehkä) Viimeisimmät uutiset

Maakuntauudistus ja Luova tulee (ehkä) Viimeisimmät uutiset Maakuntauudistus ja Luova tulee (ehkä) Viimeisimmät uutiset PIMA-päivät 5.9.2018 Satu Pääkkönen, Uudenmaan ELY-keskus Tilannekatsaus sote- ja maakuntauudistukseen Aloituksen aikataulu siirtyi vuoteen 2021

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 17.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

Mikä maakuntauudistus ja miksi?

Mikä maakuntauudistus ja miksi? Mikä maakuntauudistus ja miksi? 1-17.2.2017 Miksi uudistus tehdään ja mitä sillä tavoitellaan? Tehokkaamman hallinnon avulla edistetään ihmisten ja yritysten toimintaa Uudistus tehdään avoimesti, asiakaslähtöisesti

Lisätiedot

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsaus Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 2.5.2017 Kari Hakari

Lisätiedot

VATE ja SOTEMAKUjory Johanna Sorvettula muutosjohtaja

VATE ja SOTEMAKUjory Johanna Sorvettula muutosjohtaja VATE ja SOTEMAKUjory 26.09.2017 Johanna Sorvettula muutosjohtaja Henkilötiedot www.ep2019.fi Henkilötiedot Yhteistoimintasopimus Henkilötietojen konvertointi testikantana monikantaan organisaatioittain

Lisätiedot

Neuvottelut maakunnan väliaikaisesta valmistelutoimielimestä; tilannekatsaus

Neuvottelut maakunnan väliaikaisesta valmistelutoimielimestä; tilannekatsaus Maakuntahallitus 56 24.04.2017 Maakuntahallitus 69 22.05.2017 Maakuntahallitus 86 19.06.2017 Neuvottelut maakunnan väliaikaisesta valmistelutoimielimestä; tilannekatsaus 510/04.00.02/2016 MHS 24.04.2017

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen yleisesittely

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen yleisesittely Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen yleisesittely Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus Luomme itsehallinnollisen Uudenmaan Vi skapar ett självstyrt Nyland Uuden soten pilarit 1. Vahva järjestäjä

Lisätiedot

Esivalmistelun henkilöstöfoorumi

Esivalmistelun henkilöstöfoorumi MUISTIO 8/2018 1 Esivalmistelun henkilöstöfoorumi Aika 21.08.2018 klo 15:36-16:43 Paikka Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, Helsinki, neuvotteluhuone 3 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 46 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Tilannekatsaus

Tilannekatsaus Tilannekatsaus 1.3.2017 Muutoksen laatikot Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet 3 5 10 1 6 1 1 1 28 9700 htv EP Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen Liikelaitos

Lisätiedot

Maakunnan perustaminen: Hallinnon järjestäminen Väliaikaishallinto Tukipalvelut

Maakunnan perustaminen: Hallinnon järjestäminen Väliaikaishallinto Tukipalvelut Maakunnan perustaminen: Hallinnon järjestäminen Väliaikaishallinto Tukipalvelut Paikkakunta: Päivämäärä: Muutosjohtajien maakuntakierros 1 23.2.17 Julkisten sosiaali ja terveyspalvelujen rakenne Maakunta

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5 MUISTIO 2/2019 1 AIKA 11.03.2019 klo 10:15-11:45 PAIKKA Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 b, Helsinki KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Etelä-Savo 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä (valtio,

Lisätiedot

Maakunnan toiminnan ja talouden neuvottelupäivät keväällä 2019

Maakunnan toiminnan ja talouden neuvottelupäivät keväällä 2019 Maakunnan toiminnan ja talouden neuvottelupäivät keväällä 2019 Jaakko Pesola, hankejohtaja, elinvoimatoimiala, Uusimaa 2019 -hanke 23.1.2019 Toiminnan ja talouden neuvottelupäivät 1(4) Keväällä 2019 valtioneuvosto

Lisätiedot

Hankejohtaminen keväällä 2018 & väliaikaisen toimielimen (VATE) valmistelu

Hankejohtaminen keväällä 2018 & väliaikaisen toimielimen (VATE) valmistelu LUONNOS 12.2.2018 UML:n hallituksen kokous (ver klo 9:00) Hankejohtaminen keväällä 2018 & väliaikaisen toimielimen (VATE) valmistelu Perustuu oletukseen että lainsäädäntö tulee voimaan 1.6.2018 tai 1.7.2018

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus

Maakunta- ja sote-uudistus Maakunta- ja sote-uudistus Hallituksen esitysluonnoksen ja eduskuntakäsittelyssä tehtyjen muutosten mukaisesti 1 2 Maakunnat perustetaan voimaanpanolain voimaantullessa (viimeistään joulukuu 2018). Maakunnan

Lisätiedot

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsaus Kuntajohtajakokous 24.3.2017 Kari Hakari muutosjohtaja Ajankohtaista Valtakunnallisesti:

Lisätiedot

Kymenlaakson Sote ja maakuntauudistus

Kymenlaakson Sote ja maakuntauudistus Kymenlaakson Sote ja maakuntauudistus Maakuntajohtaja Jaakko Mikkola Maakuntavaltuusto 12.12.2016 Lähtökohdat Sote ja maakuntauudistus valmistelee ja käynnistää 1.1.2019 aloittavan Kymenlaakson maakunnan.

Lisätiedot

Maakuntauudistus. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Aluetilaisuus Keski-Suomi

Maakuntauudistus. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Aluetilaisuus Keski-Suomi Maakuntauudistus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Aluetilaisuus Keski-Suomi 12.9.2016 12.9.2016 1 Miksi maakuntauudistus tarvitaan mitä tavoitellaan? Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen

Lisätiedot

Uudistuksen tilannekatsaus - SOTE. Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja

Uudistuksen tilannekatsaus - SOTE. Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudistuksen tilannekatsaus - SOTE Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Sote-valmistelun tavoitteet (muutosjohtajien muistio) Vastataan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan palvelutarpeen kasvuun Vahvistetaan

Lisätiedot

Maakuntalaki maakunnan toiminnan yleislaki

Maakuntalaki maakunnan toiminnan yleislaki Projektiryhmän liite 3 Maakuntalaki maakunnan toiminnan yleislaki Maakuntauudistuksen projektiryhmä 4.10.2016 29.9.2016 1 Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen VALTUUSTO Maakuntastrategia

Lisätiedot

Uudenmaan maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen riskiarvio Tiivistelmä

Uudenmaan maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen riskiarvio Tiivistelmä Uudenmaan maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen riskiarvio Tiivistelmä 21.8.2017 Tausta Projektin tavoitteena oli kartoittaa Uudenmaan maakunnan toiminnan käynnistämiseen liittyvät riskit valituilla

Lisätiedot

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu Sote-yrittäjyyden asialla Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu 26.1.2017 Pk-yritykset pyörittävät yhteiskuntaa Yritysrakenne Suomessa 2014 0,2% Keskisuuret yritykset 0,2% Suuryritykset (250

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus, ja kunnan uudet tehtävät. Luottamushenkilökoulutus Kaupunginjohtaja Kristina Stenman

Maakunta- ja sote-uudistus, ja kunnan uudet tehtävät. Luottamushenkilökoulutus Kaupunginjohtaja Kristina Stenman Maakunta- ja sote-uudistus, ja kunnan uudet tehtävät Luottamushenkilökoulutus 4.10.2017 Kaupunginjohtaja Kristina Stenman Maakunta- ja sote-uudistus 2020 1.1.2020 uusi aluehallinnon taso, maakunta Pohjanmaan

Lisätiedot

Uuden maakunnan valmistelun askeleet sekä visio ja strategia Maakuntaparlamenti

Uuden maakunnan valmistelun askeleet sekä visio ja strategia Maakuntaparlamenti Uuden maakunnan valmistelun askeleet sekä visio ja strategia Maakuntaparlamenti 23.11.2017 Markus Sovala, muutosjohtaja, Uusimaa2019-hanke Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja, Uusimaa2019-hanke Markus Pauni,

Lisätiedot

Sote-uudistuksen valmistelu ja toimeenpano

Sote-uudistuksen valmistelu ja toimeenpano Sote-uudistuksen valmistelu ja toimeenpano Kuntamarkkinat 14. - 15.9.2016 Hallitusneuvos Pekka Järvinen 23.9.2016 1 Tässä esityksessä Aikataulu Voimaanpanolaki Henkilöstö Omaisuus Rahoitus Maakunta sote-tehtävissä

Lisätiedot

Maakunnan hallintosääntö

Maakunnan hallintosääntö Maakunnan hallintosääntö Maku verkostotapaaminen 18.1.2018 Johtava lakimies Kirsi Mononen Hallintosäännön valmistelu Hallinto- verkosto» Kokoukset helmi- ja maaliskuussa» Lausuntokierros /nettiin kommentoitavaksi»

Lisätiedot

Konsernirakenne. POPmaakunta

Konsernirakenne. POPmaakunta Konsernirakenne Pohjois-Pohjanmaan maakunnan konsernirakenne LOPULLINEN päätös rakenteesta on saatava maakuntavaltuustossa alkuvuodesta 2019 JOTTA muu valmistelu pystytään toteuttamaan hallitusti ja tehokkaasti

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano

Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano Hallitusneuvos Pekka Järvinen Syyskuu 2016 5.9.2016 1 Tässä esityksessä Voimaanpanolaki Henkilöstö Omaisuus Rahoitus Maakunta sote-tehtävissä Toimeenpanon tuki

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen tilannekatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja soteuudistuksen tilannekatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja soteuudistuksen tilannekatsaus Asko Peltola 16.3.2018 Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu 3 / 2018 Lakipaketit saatu nyt suurimmalta osin eduskunnan käsittelyyn Maakunta(konserni)strategian

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Pohjois-Karjala 18.9.2017 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus Asko Peltola 17.4.2018 1 Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu 4 / 2018 Etelä-Pohjanmaan palvelurakenteen selvitystyö seminaari pidetty 27.3. SOTEMAKU-valmistelun

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun tilannekatsaus

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun tilannekatsaus Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun tilannekatsaus 15.12.2016 Maakuntahallituksen hyväksymä Soma-esivalmistelun organisaatio Neuvottelukunta valmistelutahot,

Lisätiedot

Päijät-Häme Pohdintaa maakunnan konsernirakenteesta Maaliskuu 2018

Päijät-Häme Pohdintaa maakunnan konsernirakenteesta Maaliskuu 2018 Päijät-Häme Pohdintaa maakunnan konsernirakenteesta Maaliskuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida

Tekijän nimi Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida MIKSI MAAKUNTA- JA SOTE-UUDISTUS TEHDÄÄN? KUVA: Eeva Mäkinen Lapin materiaalipankki Tekijän nimi 12.3.2018 Tätä tekstilaatikkoa voi kopioida Tasa-arvo

Lisätiedot

SOTE JA INFEKTIOIDEN TORJUMINEN. Janne Aaltonen, HUS

SOTE JA INFEKTIOIDEN TORJUMINEN. Janne Aaltonen, HUS SOTE JA INFEKTIOIDEN TORJUMINEN Janne Aaltonen, HUS 14.3.2018 JANNE AALTONEN Erikoislääkäri (anestesiologia), MBA Yhteyspäällikkö, HUS konsernihallinto Sote-koordinaatio, omistajaohjaus, markkinointi,

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI Hannu Leskinen

POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI Hannu Leskinen POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI 8.12.2016 Hannu Leskinen - Järjestämisvastuu Vastaa asukkaan lailla säädettyjen oikeuksien toteutumisesta (ML 7 ) Pitää huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen

Lisätiedot

Pohjois-Savon maakuntauudistus. Pohjois-Savo 2019

Pohjois-Savon maakuntauudistus. Pohjois-Savo 2019 Pohjois-Savon maakuntauudistus Pohjois-Savo 2019 Maakunnille siirtyvät tehtävät ja tekijät Sosiaalija terveydenhuolto Aluekehittäminen Ympäristöterveydenhuolto Maakunnan keskeiset tehtävät Pelastustoimi

Lisätiedot

Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistus. Maakuntakiertue, muutosjohtaja Seppo Huldén

Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistus. Maakuntakiertue, muutosjohtaja Seppo Huldén Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistus Maakuntakiertue, muutosjohtaja Seppo Huldén Maakunta- ja sote-uudistuksen aikataulu 2017 2018 2019 2020 7-11.2017: Uuden valinnanvapauslain valmistelu: pykälät

Lisätiedot

SATAKUNNAN SOTE&MAKU. Yyteri Terttu Nordman

SATAKUNNAN SOTE&MAKU. Yyteri Terttu Nordman SATAKUNNAN SOTE&MAKU Yyteri 19.4.2017 Terttu Nordman Karvia Honkajoki Merikarvia Siikainen Pohjoinen Kankaanpää Jämijärvi Pomarkku Reposaari Pihlava Noormarkku Läntinen Lavia Pori Ulvila Nakkila Harjavalta

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-virkamieskoordinaatioryhmä

Esivalmistelun sote-virkamieskoordinaatioryhmä MUISTIO 9/2018 1 Aika 13.09.2018 klo 14:03-15:45 Paikka Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 6, 3 krs. Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Uudenmaan maakunnan tilatoiminnon

Lisätiedot

Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa?

Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa? Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa? Tarja Myllärinen Johtaja Kuntaliitto Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.2014 Lahti Mitä tavoitellaan Sote-uudistuksen tarkoitus 1)

Lisätiedot

Mikkeli, Kenkäveron Rantapaviljonki

Mikkeli, Kenkäveron Rantapaviljonki 1 Maakuntauudistus - Poliittisen ohjauksen neuvottelukunta Kokousaika 06.06.2018 kello 15:00 19:00 Kokouspaikka Mikkeli, Kenkäveron Rantapaviljonki Muistio 4/2018 1. Kokouksen avaus... 3 2. Edellisen muistion

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA Marjukka Manninen Muutosjohtaja p

AJANKOHTAISTA Marjukka Manninen Muutosjohtaja p AJANKOHTAISTA Marjukka Manninen Muutosjohtaja p. 050-39 000 66 marjukka.manninen@popmaakunta.fi, @marjukka_m www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta Youtube: POPmaakunta 2-3/2019?

Lisätiedot

#Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta

#Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 2018 Yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon sekä yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Maakuntauudistus. Yleisesitys

Maakuntauudistus. Yleisesitys Maakuntauudistus Yleisesitys 1 Maakunta 2023 visio Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti Järkevin kustannuksin ja vaikuttava julkinen hallinto Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi

Lisätiedot