Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen"

Transkriptio

1 Sivu 1/14 Alhaisten koulu Salon kaupunki 1760/ /2015 Yleiset Koulu: Alhaisten koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä: 292 Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Koulukohtainen lisä (287,31 ): Koulun suunnitteluryhmän jäsenet: Elomaa, Mari 79,23 Teulahti, Kristiina 49,62 Lekberg, Tuukka 79,23 Nurminen, Minna 79,23 Tämän lisäksi henkilökohtaiset TVA-lisät. Koulukohtaiset lisätehtävät: Helenius, Terhi musiikkiesitysten hoitotyö (13 ) 0,5h Merikallio, Kaija musiikkiesitysten hoitotyö (13 )0,5h Kujala, Eeva oppilaskunnan ohjaustyö (17 ) 1,0h Lindholm, Kalle oppilaskunnan ohjaustyö (17 ) 0,5h Untinen, Maria kirjaston hoitotyö (11 ) 1,0h Lindholm, Kalle luokanvalvontatyö (14 ) 1,0h Tammioja, Sami luokanvalvontatyö (14 ) 1,0h Sovela, Saila tietotekniikkavastaava (16 ) 1,0h Tammioja, Sami Av-vastaava (16 ) 1,0h Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Laatukriteeri Kehittämiskohde Miten niihin pyritään? Oppimisen, kasvun ja hyvinvoinnin tuki Oppilaiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden tukeminen Oppilaskuntatyö Osallisuus ja vaikuttaminen Uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen työtavat Yhteinen kasvatusvastuu kotien kanssa (vanhempainyhdistys) Opetussuunnitelman toteuttaminen Uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen

2 Sivu 2/14 Yhteisopettajuus kirkastuminen jokaiselle opettajalle ja ohjaajalle Ilmiöpohjaisuus Innostaminen kokeilemaan ja haastamaan oma opettajuus Liikkuva koulu -hankkeen työtavat Muut kehittämishankkeet Tänä lukuvuonna koulumme jatkaa kolmea valtakunnallista hanketta. Liikkuva koulu hanke Liikkuva koulu hankkeen kautta haemme keinoja koululaisen koulupäivän liikunnallistamiseen. Tavoitteenamme on mahdollistaa jokaiselle lapselle monipuolinen liikkuminen kaikkina koulupäivinä. Konkreettisia keinoja meillä on tähän mennessä liikuntakerho keskiviikkoisin alkuopetusikäisille koko kouluvuoden ajan sekä 3-4 luokkalaisten siesta-kerhot tiistaisin. Siesta-kerhot ovat osa joustavan koulupäivän mallia, jonka tarkoituksena on tuoda lisää aktiivisutta, liikkuvuutta, viihtyvyyttä ja kerhomaista toimintaa keskelle koulupäivää. Välkkäritoiminta jatkuu ja (lapset leikittävät/tanssittavat lapsia) liikuttaa kaikkia koulun oppilaita perjantaisin aamupäivän pitkällä välitunnilla. Tavoitteena tänä lukuvuonna on saada oppilaat liikkeelle myös oppituntien aikana, sillä ihmistä ei ole luotu istumaan. Lisätietoja Kehittäjäkouluverkosto Koulumme on valittu mukaan Opetushallituksen kehittäjäkouluverkostoon eli Majakkaan viime syksynä. Verkoston tavoitteena on uudistaa koulun toimintakulttuuria ja pedagogiikkaa, luoda ja levittää uusia innovaatioita, edistää oppilaiden oppimista, kouluviihtyvyyttä ja motivaatiota, tukea opettajien osaamisen kehittämistä ja työssäjaksamista sekä kehittää johtamisen käytäntöjä. Tiivistettynä tämä tarkoittaa sitä, että olemme mukana luomassa paremmin nykypäivän haasteisiin vastaava koulua, josta jokainen lapsi ja nuori saa mahdollisimman hyvät eväät elämään. Kansainvälinen New Pedagogies for Deep Learning ohjelma jatkuu tänä lukuvuonna Pohjantähti-hankkeena. Hankkeen myötä koulu saa eväitä päivittää opetustaan ja toimintakulttuuriaan 2010-luvulle vahvasti liittyen tulevaan opetussuunnitelmauudistukseen. Yhdessä kuuden muun kaupungin koulujen kanssa kehitetään koulutuksen digitalisaatiota ja luodaan uutta oppimisen ekosysteemiä. Johtaminen Lukuvuonna rehtori Sainio aloittaa kolmannen lukukautensa Alhaisten koulussa. Kaksi ensimmäistä vuotta rehtori on pyrkinyt omalla esimerkillään innostamaan ja rohkaisemaan jokaisen tekemään parhaansa ja puhaltamaan yhteiseen hiileen. Tasapuolisuus, työyhteisöön luottaminen sekä läpinäkyvä hallinto, joka tiedottaa ja viestii avoimesti, ovat olleet johtamisen keskiössä. Nämä teemat pysyvät myös tulevana lukuvuonna johtamisen keskiössä.

3 Sivu 3/14 Lukuvuonna keskityimme johtajuudessa jaetun johtajuuden malliin siirtymiseen seuraavasti: Alhaisten koulussa on toiminut lukuvuonna kolme tiimiä(1-2.lk, 3-4.lk. ja 5-6.lk). Tiimien puheenjohtajat kuuluvat koulun suunnitteluryhmään. Vararehtori on yksi tiiminvetäjistä. Kaikki koulun kehittämiseen ja kouluarjen pyörittämiseen liittyvät tehtävät on jaettu tiimeille. Koulun kehittämisraha jaettiin suunnitteluryhmän jäsenten kesken. Suunnitteluryhmään kuuluu myös erityisopettaja, jolla ei ole tiiminvetovastuuta, vaan hän vastaa koulun KiVaKoulu toiminnasta sekä Salon perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelman toteutumisesta yhdessä rehtorin kanssa. Koko henkilökunnan kokoukset sekä tiimikokoukset on pidetty säännöllisesti joka viikko keskiviikkoaamuisin kello Suunnitteluryhmä on kokoontunut säännöllisesti viikoittain. Rakenteen tarkoituksena on ollut lisätä tiimien sisällä yhteistä suunnittelua ja pitää yhteiset henkilökunnan kokoukset suurten linjojen kokouksena. Rakenne on ollut toimiva ja kevään 2014 kehityskeskusteluissa toivottiin saman rakenteen myös jatkuvan tulevana lukuvuonna. Tiimit ovat toimineet itsenäisesti ja tiimien vetäjät ovat olleet omaaloitteisia ja vastuullisia. Lukuvuonna jatkamme samalla jaetun johtajuuden mallilla. Koulun ulkopuolinen opetus Ajankohta: Aihe: Vastuuhenkilö: (kevättalvi 2016) Yrityskylä, Turku 6. luokan opettajat Seurakuntayhteistyö Terhi Helenius Yhteistyö nuorisotoimen kanssa Minna Nurminen Kirjastovierailut luokanopettajat Yhteistyö taidemuseon luokanopettajat kanssa Liikkuva koulu -hankkeen Kalle Lindholm, rehtori mahdollistamat teemapäivät Yhteistyö urheiluseurojen kanssa Koulun kasvimaa-projekti Sagalundin museo ja Terhi Helenius sekä Maria Untinen toukokuu 2016 Vierailu Turun linnaan Markku Kivelä ja Sirpa Karjalainen toukokuu 2016 Luokkaretki Sami Tammioja 6a toukokuu 2016 Leirikoulu Kalle Lindholm 6b Oppilaskunnan toiminta Alhaisten koulun oppilaskuntatoiminnan tavoitteena on oppilaiden vaikuttamisen ja osallistumisen lisääminen koulun toiminnassa sekä koulun yhteisöllisyyden vahvistaminen. Lukuvuoden alussa oppilaskunnan hallitukseen valitaan vaaleilla kaksi jäsentä (tyttö ja poika) jokaiselta luokalta. Tavoitteena on, että jokainen koulun oppilas tuntee jonkun hallitukseen kuuluvan edustajan. Tämän välityksellä hän voi kertoa mielipiteensä hallituksessa käsiteltävistä asioista sekä tuoda tarvittaessa esille asioita hallituksen käsiteltäviksi. Lukuvuonna oppilaskuntatoiminnasta vastaa koulussamme Eeva Kujala, Kalle Lindholm sekä rehtori Elli Sainio.

4 Sivu 4/14 Kodin ja koulun yhteistyö Kodin ja koulun yhteistyö - Vanhempainillat Koko koulun vanhempainilta vähintään 1 krt/vuosi. Torstaina 3.9. järjestimme kaikkien luokkien vanhempainillat samana iltana ja kaikki koulun "ei luokalliset" opettajat sekä koulutyötä tukeva muu henkilökunta esittäytyi jokaisessa luokassa. Keväällä 2015 aloitimme työn koko koulun vanhempainyhdistyksen perustamista varten. Torstaina 3.9. pidettiin Alhaisten koulun vanhempainyhdistyksen perustamiskokous ja valittiin vanhempainyhdistyksen hallitus. Kodin ja koulun yhteistyö - Muu Tiedottaminen: Alhaisten koulun pääasiallinen tiedottamiskanava on Wilma. Rehtori vastaa siitä, että koulun tiedottaminen on selkeää, ennakoitua ja johdonmukaista. Vanhempainvartit vuosittain. Viime lukuvuonna otimme käytöön itsearvioinnin osana vanhempainvartteja eli opettajat teettävät joka oppilaalle itseavioinnin ennen vanhempainvarttia ja vanhempainvartissa itsearviointi läpikäydään yhdessä oppilaan, vanhemman sekä opettajan kanssa. Lukuvuonna jatkamme oppilaan, huoltajan sekä opettajan yhteisiä vanhempainvartteja sekä ensimmäisen lukuvuoden kokemuksella kehitämme itsearviointimalleja eteenpäin. Juuri perustetun vanhempainyhdistyksen sekä koulun yhteistyö aloitetaan. Odotamme innolla mitä kaikkea saamme yhdessä aikaan. Kerhot Lukuvuonna Alhaisten koulun kerhotoiminta painottuu tiistaisin keskellä koulupäivää luokkalaisille pidettäviin siesta kerhoihin. Siesta-kerhot on osa joustavan koulupäivän mallia. Joustavan koulupäivän tarkoituksena on tuoda lisää aktiivisuutta, liikkuvuutta, viihtyvyyttä ja kerhomaista toimintaa keskelle koulupäivää. Perinteisen kerhomallin sijaan kerhotoiminta ei ole koulupäivän jälkeen, vaan keskellä koulupäivää osana oppilaan lukujärjestystä. Lukuvuonna joustavan koulupäivän kerho tarjotaan luokka-asteille 3-4. Valitsimme siestakerholaisiksi juuri 3. 4.luokkalaiset, joiden koulupäivät eivät vielä ole kovin pitkiä ja mahdollisuus osallistua iltapäiväkerhotoimintaa loppuu 2. luokan lopussa. Toivottavasti pystymme laajentamaan siesta-kerhot kaikille luokka-asteille tulevaisuudessa. Luokkien lapset on jaettu kerhoja varten sekaryhmiin, joissa on oppilasta. Jokainen oppilas käy vuoden aikana neljän viikon jakson jokaisessa kerhossa.

5 Sivu 5/14 Siesta-kerhot kuvauksineen: Inspis Improvisaatiota, draamaa, kirjoittamista, luovaa toimintaa. Liisa Jännäri-Juva WAU Liikuntakerho. Tässä kerhossa aina kaksi ryhmää kerrallaan. Sanni Rantala Svenska klubben Tekemistä ja puuhailua ruotsin kielellä. Minna Nurminen High Five Leikkejä, pelejä, laulua englanniksi. Mari Elomaa Bumtsibum Soittoa, rytmejä, kehorytmejä, musan riemua. Kaija Merikallio Unelma Ryhmän itse ideoimaa toimintaa, askartelua, näpertelyä, pelaamista. Saila Sovela IT Opiskellaan ja luovan ohjelman käyttöä ja toteutetaan omaa. Tuukka Lekberg YT-ajan tarkoituksenmukainen käyttö Alhaisten koulussa on joka viikko YT-kokous keskiviikkoisin kello Joka toinen viikko pidämme koko opetushenkilöstön kokouksen ja joka toinen viikko tiimikokouksen, jossa tiiminvetäjä toimii puheenjohtajana. Koulunkäynninohjaajat osallistuvat kokouksiin. Myös koulussamme toimivan Hakastaron koulun erityisluokanopettaja sekä ohjaaja osallistuvat koulumme ope- ja tiimikokouksiin.tiimikokousten tarkoitus on suunnitella ja keskustella yhteisistä asioista, koko opetushenkilöstön kokous päättää tiimeissä valmistellut asiat. Tiimien tarkoitus on myös syventää luokkien välistä yhteistyötä, jotta koulun resurssit olisivat mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Joka maanantai pidämme infovälitunnin kello , jolloin tiedotetaan yhteisesti viikon tapahtumista. Suunnitteluryhmä kokoontuu tiistaisin kello Oppilashuoltoryhmä Oppilashuoltoryhmän kokoonpano Yhteisöllisen oppilashuollon tavoitteena on kehittää ja toteuttaa koko koulun tasolla hyvinvointia sekä osallisuutta. Koulun yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään kuuluvat rehtori, erityisopettaja, terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi. Ryhmään kutsutaan lisäksi tarvittaessa myös oppilaita, huoltajia, koulun henkilökuntaa ja muita yhteistyötahoja. Yksilökohtainen oppilashuolto keskittyy yksittäisen oppilaan tukemiseen. Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon kuuluvat kouluterveydenhuollon sekä kuraattori- ja psykologipalvelut. Yksittäisen oppilaan tueksi kootaan tapauskohtaisesti monialainen asiantuntijaryhmä ja asian käsittely kirjataan oppilashuoltokertomukseen. Opetuksen järjestämiseen ja toteuttamiseen liittyvissä asioissa opettajat ja huoltajat voivat konsultoida koulun moniammatillista työryhmää. Ryhmään kuuluvat rehtori, erityisopettaja, terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi.

6 Sivu 6/14 Oppilashuoltoryhmän aikataulu Yhteisöllinen oppilashuolto kokoontuu vähintään 2 kertaa lukukaudessa ja rehtori kutsuu ryhmän sekä muut mahdolliset osallistujat koolle. Yksilöllinen oppilashuolto kutsutaan koolle aina tarvittaessa tapauskohtaisesti. Oppilashuollon henkilöstö on Alhaisissa aina torstaisin Koulun moniammatillisen työryhmän aikataulua koordinoi erityisopettaja ja kutsuu ryhmän koolle tapauskohtaisesti torstaisin Kehittämisteema henkilöstön osaamiselle Lukuvuonna keskitymme voimaan tulevan uuden opetussuunnitelman oppimiskäsityksen mukaisten työtapojen kokeiluihin ja käyttöönottoon sekä Osuma! -hankkeen kautta opettajien sekä ohjaajien TVT-taitojen kehittämiseen. Strategian toimeenpano Asiakkaat Alhaisten koulussa pyrimme siihen, että pystymme joustavasti vastaamaan oppilaiden tarpeisiin jokaisena koulupäivänä. Erityisopettajan sekä resurssiopettajan tarjoama tuki on suunniteltu niin, että yhteisopettajuus toteutuu ja opetusryhmien joustavuus erilaisten ryhmittelyjen avulla onnistuu.panostamme varhaiseen tukeen eli tuemme lasta heti tuen tarpeen ilmaantuessa. Koulussamme oppilas saa paljon aikuisen kannustavaa tukea joka hetki. Prosessit Uuden opetussuunnitelman toteuttaminen Uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisenvtaitojen kirkastuminen jokaiselle opettajalle ja ohjaajalle innostamalla kokeilemaan uutta ja haastamaan oma opettajuus. Yhteissuunnitteluaikaa käytetään koulutuksiin ja pedagogisiin keskusteluihin. Rohkaistaan opettajia ja ohjaajia vertaisarviointiin ja avoimuuteen. Huomioidaan positiivisesti jokainen erilaisia toimintatapoja kokeilevat luokat (esim. luokka ilman pulpetteja, ilmiöpohjainen lähestyminen opiskeltavaan asiaan) ja ohjataan hankinnoissa kohti 2010-luvun koulua (mm. sähköiset materiaalit). Oppimisen, kasvun ja hyvinvoinnin tuki Keskitytään siihen, että mahdollisuudet vaikuttaa omaan oppimiseen ja omaan oppimisympäristöön lisäävät viihtyvyyttä ja oppimisen iloa. Ryhdytään luomaan uuden vanhempainyhdistyksen kanssa kaikkien vanhempien yhteinen kasvatusvastuu alueemme lapsista ja yhteisestä ympäristöstä. Johtaminen, osaaminen, henkilöstö

7 Sivu 7/14 Rehtori on käynyt kehityskeskustelut koulun opettajien sekä ohjaajien kanssa keväällä 2013 ja keväällä Kevällä 2014 keskustelun sai halutessaan käydä myös kävelylenkkinä tai yhdessä työparin sekä rehtorin kanssa. Rehtori on koonnut kehityskeskustelujen tulokset ja niitä on käytetty pohjana lukuvuosien toiminnan arvioinnissa sekä uusien suuntaviivojen asettamisessa. Rehtori pyrkii kaikessa toiminnassaan siihen, että koulun opettajille sekä ohjaajille taataan resurssit ja hyvät työolot työn tekemiseen mahdollisimman hyvin. Talous Alhaisten koulussa käytetään resurssit (tuntikehys) tehokkaasti ja keskitytään varhaiseen tukeen sekä resurssit huomioiden ylöspäin eriyttämiseen. Koulukuljetuksen valvonnan järjestäminen Alhaisten koulun viisi koulunkäynninohjaajaa hoitavat koulumme kuljetusvalvonnat osana työtehtäviään yhdessä rehtorin kanssa suunnitellun aikataulutuksen mukaisesti. Koulussamme valvotaan taksikuljetuksessa olevien erityisen tuen oppilaiden odotusajat sekä saatetaan 1-2. luokkalaiset linjaautoille sekä takseille iltapäivisin. Järjestyssäännöt Alhaisten koulun järjestyssäännöt sekä järjestyssääntöjä tukeva ohjeistus mobiililaitteiden käytölle Alhaisten koulu Järjestyssäännöt 1 Alhaisten koulun järjestyssäännöt on laadittu edistämään keskinäisen arvostuksen, hyvien käytöstapojen, suvaitsevaisuuden, erilaisuuden hyväksymisen ja lähimmäisen kunnioittamisen arvoja. 2 Kaikenlainen fyysinen ja henkinen kiusaaminen on kielletty. 3 Noudata koulun työaikoja. 4 Oppilaan tulee huolehtia omalta osaltaan koulun omaisuudesta, tarvikkeista sekä koulun ja koulupihan kunnosta ja siisteydestä.

8 Sivu 8/14 5 Käytä kaikkia koulun tarvikkeita ja tavaroita säästeliäästi. 6 Kännykkää ei käytetä koulupäivän aikana ilman opettajan lupaa. Kännykkä säilytetään repussa äänettömällä koko koulupäivän ajan. 7 Välitunnille siirrytään heti oppitunnin päätyttyä. Välitunnilta siirrytään luokkaan kellon soitua. Luokassa odotetaan rauhallisesti opettajan saapumista oppitunnille. 8 WC:ssä voi käydä välitunnille siirryttäessä. WC-tiloihin ei saa jäädä viettämään välituntia. WC-tiloissa noudatetaan ehdotonta siisteyttä. 9 Rappukäytävän kaiteella liukuminen on kielletty. Sisätiloissa liikutaan rauhallisesti. 10 Välitunnit vietetään, ellei toisin ole määrätty, ulkona piha-alueella. 11 Koulun alueelta poistuminen ilman opettajan lupaa on kielletty. 12 Polkupyöriin ei saa koskea koulupäivän aikana. Rullalautailu ja luistelu on kielletty välituntisin. 13 Lumipallojen ja kivien heittely on kielletty. 14 Liukuratojen tekeminen koulupihalle on kielletty. 15 Päähineen käytössä noudatetaan hyviä ja terveellisiä tapoja. 16

9 Sivu 9/14 Karamellien yms. syöminen koulussa ilman opettajan lupaa on kielletty. 17 Vältä rahan tuomista kouluun. 18 Tulitikkujen, sytyttimien, teräaseiden ja muiden mahdollisia vaaratilanteita aiheuttavien esineiden tuominen kouluun on kielletty. 19 Koulu ei vastaa sellaisesta omaisuudesta ja sille mahdollisesti aiheutuneesta vahingosta, jos ko. tarvikkeen tms. tuominen kouluun ei koulunkäynnin kannalta ole ollut välttämätöntä. 20 Päihtyneenä esiintyminen, päihteiden käyttö sekä tupakointi koulun alueella on kielletty. 21 a) Noudata koulumatkalla liikennesääntöjä ja hyvää käytöstä. Noudata hyvää käytöstä myös koulutakseissa ja busseissa. b) Koulumatkoilla ja koulun järjestämillä pyöräilyretkillä tulee noudattaa tieliikennelain 90 :n ohjetta pyöräilykypärän käyttämisestä. 22 Oppilaan tulee noudattaa kaikkien kouluyhteisön aikuisten antamia ohjeita ja määräyksiä. 23 Toimi kaikessa oman koulusi parhaaksi. Opettajakunta uusittu , ja Järjestyssääntöjä tukeva ohjeistus mobiililaitteiden käytöstä Alhaisten koulussa Älypuhelimet ja muut mobiililaitteet voivat olla koulussa mukana oppilaan omalla vastuulla. Koulu ei vastaa laitteiden rikkoutumisesta tai katoamisesta. Laitetta saa käyttää oppitunnilla vain opettajan luvalla. Muutoin laitteen tulee olla äänettömällä ja näkymättömissä.

10 Sivu 10/14 Välttämättömissä asioissa oppilas voi viestiä opettajan luvalla koulupäivän aikana. Omat laitteet saa liittää koulun Alhabyod- verkkoon. Omat laitteet tulee ladata kotona. Opetusta häiritsevään mobiililaitteen käyttöön puututaan ja se kirjataan Wilmaan oppitunnin häirintänä. Alhaisten koulun opettajakunta Suunnitelmat Painotetun opetuksen opetussuunnitelma Alhaisten koulun kielipainotteinen opetus Alhaisten koulussa on tarjottu kielipainotteista opetusta vuosiluokilla 3-6 syksystä 1996 alkaen. Päätös kaksikielisen luokan perustamisesta Alhaisten kouluun on tehty koulutuslautakunnassa Jo 18 vuoden ajan on kielipainotteinen 3. luokka aloittanut toisen 3. luokan rinnalla Alhaisissa. Kielipainotteinen luokka on ollut suosittu perustamisestaan lähtien ja profiloinut koko Alhaisten koulua. Lukuvuonna kaikki Alhaisten koulun oppilaat ovat nauttineet ylimääräisestä englannin kielen opiskelusta kerhotuntien muodossa, sillä alkuopetuksessa kaikki halukkaat ovat osallistuneet kielisuihku-tunneille ja osallistuminen on ollut 100 prosentin luokkaa. Kaikille koulumme 3-6 luokkalaisille on ollut natiiviopettajan tunti joka toinen viikko, jolloin on keskitytty itsensä ilmaisemiseen englannin kielellä. Alhaisten koulun kielipainotteinen opetus on ns. kielirikaisteista opetusta eli se vastaa CLIL-viitekehyksen mukaista mallia (Content and Language integrated learning). Kielipainotteisen opetuksen tavoitteena on luoda positiivinen asenne kieltenopiskeluun ja rohkaista oppilaita maailmankansalaisuuteen. Kielipainotteisen luokan oppilaiden arviointi noudattaa täysin samoja kriteerejä kuin muidenkin samanikäisten oppilaiden arviointi. Alhaisten koulun kielipainotteisen luokkien luokanopettajat ovat motivoituneita ja työlleen omistautuneita, sillä kaikki neljä kieliluokkaluokanopettajaamme ovat olleet kieliluokkaopettajana luokan perustamisesta alkaen. Opetuksen kustannukset Alhaisten koulun kielipainotteisten luokkien opetusmateriaalit ovat kokonaan kieliluokkien opettajien valmistamia ja kielipainotteisille luokille ei ole varattu ylimääräistä määrärahaa. Oppilaspaikkojen määrän peruste

11 Sivu 11/14 Alhaisten koulun kielipainotteiselle luokalle otetaan enintään 25 oppilasta, sillä Alhaisten koulun kieliluokan oppilaat siirtyvät 7. luokalle Hermannin kouluun, jossa kielipainotteinen opetus jatkuu. Hermanni kouluun voi oppilaita ottaa enintään 25 oppilasta/luokka. Keväällä 2014 Alhaisten koulun kielipainotteiselle luokalle voidaan ottaa enintään 4 oppilasta muista Salon kouluista. Paikkojen määrä on rajoitettu, koska Alhaisten koulun oppilasmäärä on kasvanut yli 30 oppilaalla Karjaskylän koulun sekä Montessoriluokkien lakkautuksen myötä. Alakoulun puolella luokkakoko luokilla 4-6 voisi olla myös enemmän kuin 25 oppilasta, mutta Hermannin koulun luokkatilojen koon vuoksi Alhaisten koulun kieliluokan oppilasmäärä on jouduttu rajaamaan 25 oppilaaseen. Keväällä 2015 Alhaisten koulun 2. luokkalaisia oppilaita on 46 ja luokkia on kaksi. Kieliluokka ei ole uusi perustettava luokka, vaan koulu on kaksisarjainen koko alakoulun ajan. Alhaisten koulun kasvattaminen kolmisarjaiseksi ei ole näköpiirissä koulun tilanpuutteen ja nyt jo tarjolla olevan koulutarjonnan vuoksi. Salon kaupungin keskusta-alueen kouluverkko on tiheä ja alueen muilta 3. luokilta löytyy tilaa. Ilmoittautuminen soveltuvuuskokeeseen Syksyisin Wilman kautta ilmestyvässä Salon perusopetuksen oppaassa 3.luokalta alkavat erikoisluokat selostetaan ilmoittautuminen oppilasvalintaan. Heti tämän jälkeen Alhaisten koulu lähettää tiedon oppilasvalintaan ilmoittautuneista kouluille. Kouluilla koulujen oma laajaalainen erityisopettaja testaa oppilasvalintaan ilmoittautuneet oppilaat koulupäivän aikana ja lähettää testit Alhaisten koululle. Selvitys soveltuvuuskokeesta Soveltuvuuskoe koostuu normitetuista suomen kielen lukemisen ja kirjoittamisen testeistä sekä haastattelusta. Normitetun testin testiarvosanan tulee olla vähintään keskitasoa. Muiden kuin Alhaisten koulun oppilaiden tehdyt testit lähetetään Alhaisten kouluun pisteytystä varten. Kaikki testit pisteyttää Alhaisten koulun erityisopettaja. Kaikki oppilasvalintaan ilmoittautuneet kutsutaan haastatteluun Alhaisten kouluun. Haastattelulla pyritään selvittämään oppilaiden motivoituneisuutta kieliluokkaopiskeluun. Haastattelun suorittaa koulun rehtori sekä englannin lehtori. Selvitys soveltuvuuskokeen pisteytyksestä Normitetun testin pisteytys on käytetyn testin ohjeistuksen mukainen. Haastattelun avulla hakijalla on mahdollisuus saada lisäpisteitä kahdella eri osa-alueella (motivaatio sekä kiinnostus kieleen).

12 Sivu 12/14 Oppilasvalinta Luokalla otetaan 25 oppilasta testin ja haastattelun perusteella. Varasijoille valitaan vähintään viisi oppilasta, jotta saamme täyden luokan. Tiedottaminen oppilasvalinnasta Kaikille hakijoille lähetään kirje kotiin valinnan tuloksista. Kirjeessä ilmoitetaan aikataulu, mihin mennessä oppilaspaikka pitää vastaanottaa. Kirjeessä selostetaan myös Salon kaupungin kuljetusperiaatteet. Jos oppilaspaikka vapautuu myöhemmin, miten oppilaaksiotto toimii Oppilas voidaan hyväksyä kielipainotteiselle luokalle muuna ajankohtana vain, mikäli oppilas muuttaa Alhaisten koulun oppilaaksiottoalueelle, hallitsee suomen kielen ikätasoisesti, läpäisee kielitestin ja mikäli luokalla on tilaa. Koulukyydit erikoisluokkaa käyvän oppilaan kohdalla Kielipainotteiselle luokalle hyväksytyille oppilaille lähetetään kotiin kirje tiedoksi oppilaspaikasta. Erikoisluokan oppilaiden koulukuljetuksissa noudatetaan kaupungin koulukuljetusperiaatteita. Alhaisten koulun opetussuunnitelma (sivut 86-88) KIELIPAINOTTEISEN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA ALHAISTEN KOULUSSA YLEISET TAVOITTEET - luoda positiivinen asenne kielenopiskeluun - ohjata oppilaita omatoimiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn - kannustaa oppilaita osallistumaan englanninkielisiin toimintoihin - rohkaista käyttämään kieltä eri vuorovaikutustilanteissa - pienimuotoisten kirjallisten ja suullisten esitysten tuottaminen - englanninkieliseen kirjallisuuteen tutustuminen ja erilaisten tekstien runsas lukeminen - tietojen hakeminen ja käsittely vieraalla kielellä - sanaston rikastuttaminen ENGLANNIKSI OPETTAMISEN PERIAATTEET Opettaja käyttää englantia kaikkine rakenteineen. Syntyperäisten englanninpuhujien malleja kuunnellaan äänitteiltä. Oppilaita kannustetaan reagoimaan puheeseen eleillä, ilmeillä ja lyhyillä puhekielen vastauksilla. Opetusmenetelmissä otetaan huomioon: - toiminnallisuus

13 Sivu 13/14 - havainnollisuus ja kaikkien aistien monipuolinen käyttö - leikinomaisuus ja tekemisen ilo - matkiminen ja toistaminen - ajankohtaisuus vuodenaikaan ja ympäristön tapahtumiin nähden (juhlat) Kielipainotteiset luokat noudattavat Alhaisten koulun yleistä ainekohtaista opetussuunnitelmaa, kuitenkin siten, että opetussisältöjä käydään läpi myös englannin kielellä. Opetuskokonaisuuksia voidaan tiivistellä ja järjestellä siten, että englannin kielen osuutta voidaan opetuksessa lisätä. OPETUSSISÄLLÖISTÄ JA ARVIOINNISTA - jokaiseen opetuskokonaisuuteen lisätään ainakin yksi kokonaan englanninkielinen osio (yksi tai useampia seuraavista: keskustelu aiheesta, läksyn kuulustelu, tehtävämoniste, taulutyö, vihkotyö, teksti) lk:lla erityinen oppimateriaali kielen rikastuttamiseksi ja sanaston kartuttamiseksi. Materiaalin tulee toimia kokonaisopetuksellisesti ja sopia luokanopettajan ja englannin kielen lehtorin yhteistyön avuksi lk:lla Picture Dictionary - oppilaiden arviointi suoritetaan kokonaan suomen kielellä. Kokeissa voi olla englanninkielinen ylimääräinen tehtävä, jolla voi saada lisäpisteitä. - Oppilaan ainekohtaisessa arvioinnissa englannin kielen osuutta ei huomioida. Arvioinnissa noudatetaan samoja arviointikriteerejä kuin rinnakkaisluokalla. Tuntityöskentelyn arvioinnissa oppilaan tuntiaktiivisuus osallistua myös englanninkieliseen keskusteluun on arvosanaa nostava tekijä. Luokkarutiinit Þ tervehtiminen Þ keskustelut päivänavauksen yhteydessä Þ kalenteri, päivämäärä, säätila Þ opettajan antamat ohjeet Could you open the window, please? jne Þ keskusteluaiheet How was your weekend? jne AINEKOHTAISIA SISÄLTÖJÄ Matematiikka - terminologiaa, numerot, peruslaskutoimitukset, englannin kieli osana ongelmanratkaisua ja matemaattisia sovelluksia Biologia & maantieto, historia - vihkomuistiinpanoja englanniksi, monisteita tukemaan kielen kehitystä, oppiaineen sisältöön sopivan sanaston keräämistä osana tuntityöskentelyä suullisesti ja kirjallisesti. - englanninkielinen nettiympäristö tiedonhankintataitojen kehittämiseksi

14 Sivu 14/14 Fysiikka/kemia - laborointitöiden ohjeistaminen ja englanninkieliset tehtävämonisteet suomenkielisen oppimateriaalin lisäksi. Musiikki - englanninkielisiä lauluja, musiikin sanastoa, nuotinlukua, nokkahuilun soittamisen ohjeistaminen englanniksi (4. lk--) Kuvataide - ohjeiden anto, materiaaleja, värioppi, taidekuvan tarkastelu Uskonto - ruokarukous, pieniä näytelmiä, tekstejä, lauluja, vihkotöitä, Isä Meidän, 10 käskyä Liikunta ja käsityöaineet voivat olla mukana soveltuvin osin. Turvallisuusnäkökohdat huomioidaan siten, ettei uusien tehtävien ohjeistusta anneta ko. oppiaineissa englannin kielellä.

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPAS. 3. luokalta alkavat erikoisluokat 5 L X 9. 3 o

PERUSOPETUKSEN OPAS. 3. luokalta alkavat erikoisluokat 5 L X 9. 3 o ä 6 h PERUSOPETUKSEN OPAS k 7 2 m 8 3. luokalta alkavat erikoisluokat 4 A 1 R C 5 L d t V j O f W U Z Ö e y i å P N S X 9 g B 3 o q 2014 Sisältö Oppilasvalinta Alhaisten koulun kielipainotteiselle luokalle

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25)

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Sivu 1/5 Pajulan koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Pajulan koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen Kivirannan koulun moniammatillinen yhteistyö joustavasti ja tavoitteellisesti Kivirannan koulu Oppilaita 320 16 opetusryhmää 2 pienryhmää luokanopettajia 16, kieltenopettajia

Lisätiedot

5 L. Lasten ja nuorten palvelut 2014. www.salo.fi/erikoisluokka3

5 L. Lasten ja nuorten palvelut 2014. www.salo.fi/erikoisluokka3 h 6 t 2 m A C k 7 4 U 5 L d V 8 j O f W Z 1 y i Ö eå N P X 9 S g B 3 q o R Lasten ja nuorten palvelut 2014 www.salo.fi/erikoisluokka3 ä 6 h PERUSOPETUKSEN OPAS k 7 2 m 8 3. luokalta alkavat erikoisluokat

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25)

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Sivu 1/6 Hajalan koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Hajalan koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 KOULU: Paraistenseudun koulu KEHITTÄMISSUUNNITELMA KEHITTÄMISKERTOMUS 1. JOHTAJUUS Työn kehittämistä tukevat käytänteet Koulun verkostoituminen ja yhteistyö

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14 Koulu: Iisveden koulu Lukuvuosi: 2014-2015 Virat ja toimet Viran ja toimen nimike Määrä Lisätietoja Rehtori Luokanopettaja 4 yhdellä rehtorin tehtävät Aineen lehtori Erityisopettaja Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys.

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys. Harhalan koulu Sivu 1/6 Vuosisuunnitelma Koulun perustiedot Koulu:Harhalan koulu Ylläpitäjä:Kaupungm ylläpitämä koulu Koulumuoto:Ala-asteen koulu Oppilasmäärä luokittain Suunnitelma l. luokka 5 2. luokka

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta

Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta MUNKKIVUOREN ALA-ASTEEN KOULUSSA LUODAAN MEIDÄN KOULU -HENKEÄ Koulussa arvostetaan kaikkia niin lapsia kuin aikuisia. Koulussa

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu MUHOKSEN KUNTA Laitasaaren alakoulu TYÖSUUNNITELMA LUKUVUOSI 2015 2016 KOULU- JA OPPILASTIEDOT LUKUVUONNA 2015-2016 2 KOULUTIEDOT koulun nimi Laitasaaren alakoulu koulun osoite Hotintie 22, 91510 Rova

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/6 Marian koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Marian koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2014-2015 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Lukuvuoden painopistealueet: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, kulttuurinen osaaminen ja vuorovaikutustaidot

Lukuvuoden painopistealueet: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, kulttuurinen osaaminen ja vuorovaikutustaidot Kallislahden koulu 1. Koulun tiedot Koulu: Kallislahden koulu Koulumuoto: Alakoulu Opetuskieli: Suomi Opiskelijamäärä: 26 0lk 2 oppilasta 1lk 4 oppilasta 2lk 3 oppilasta 3lk 3 oppilasta 4lk 5 oppilasta

Lisätiedot

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO OPPILAS- JA OPISKELUHUOLLON OSA-ALUEET YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO yhteisöllistä, ensisijaisesti ehkäisevää työtä YKSILÖKOHTAINEN OPISKELUHUOLTO yksilöllistä tukea monialaista

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/8 Muurlan koulu Yleiset Koulu: Muurlan koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä: 141 Koulukohtaiset lisätehtävät

Lisätiedot

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7 1/7 UTAJÄRVEN KUNTA Liite UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015 Lukuvuosi _2015-2016 OPETUSSUUNNITELMAN TOTEUTTAMINEN opetustunnit yleisopetus vkt sltk myöntänyt 136 käytössä 136 opiskelijamäärä vuosiluokittain

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo Koulutulokkaiden vanhempainaamu Tiistai 15.5.2018 klo 8.30-10 TERVETULOA! WELCOME! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 683 oppilasta 36 luokkaa

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

Tarja Ängeslevä-Furst / Laaja-alainen erityisopettaja Paula Loukkola / Erityisluokanopettaja

Tarja Ängeslevä-Furst / Laaja-alainen erityisopettaja Paula Loukkola / Erityisluokanopettaja Tarja Ängeslevä-Furst / Laaja-alainen erityisopettaja Paula Loukkola / Erityisluokanopettaja KOULUMME Yhtenäisperuskoulu Oppilasmäärä 794 Alakoulu 436 Yläkoulu 358 Jaksojärjestelmä Neljä jaksoa Oppitunnit

Lisätiedot

Liikkuva koulu hankkeen ensimmäinen toimintavuosi. 12.6.2011 Ketolanperän koululla, Ala-Rautalahti Tapio

Liikkuva koulu hankkeen ensimmäinen toimintavuosi. 12.6.2011 Ketolanperän koululla, Ala-Rautalahti Tapio Liikkuva koulu hankkeen ensimmäinen toimintavuosi 12.6.2011 Ketolanperän koululla, Ala-Rautalahti Tapio Hankkeen tavoite Lv 2010-2011: Liikkuva koulu hankkeen päätavoitteena on toimintakulttuurin kehittäminen

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Särkelässä tehdään työtä iloisessa kouluhengessä lähtökohtana kotiympäristö ja jokaisen yksilölliset kyvyt.

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

1-6.luokilla oppilaita opetetaan pääsääntöisesti perusopetusryhmissä luokanopettajien toimesta.

1-6.luokilla oppilaita opetetaan pääsääntöisesti perusopetusryhmissä luokanopettajien toimesta. Pyhäjoen kunta Yppärin koulun vuosisuunnitelma lv. 2014-2015 1. Koulun perustiedot: Oppilasmäärä: 57 Perusopetusryhmien määrä: 3, lisäksi esikouluryhmä 2. Lukuvuoden työ-/ja loma-ajat Sivistyslautakunnan

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

Pakilan yläasteen koulu

Pakilan yläasteen koulu Pakilan yläasteen koulu 6. luokkien vanhempainilta Rehtori Juha Leino Tukioppilastoiminnan tavoitteet Toiset huomioivat käyttäytymisen edistäminen koulussa Nuorten osallisuuden lisääminen koulussa Ongelmien

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/7 Meri-Halikon koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset : Meri-Halikon koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu muoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi piiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Rakenteiden laatu. 1. Johtaminen. tavoite kriteeri arviointi (kyllä/ei) vahvuudet, kehittämistarpeet

Rakenteiden laatu. 1. Johtaminen. tavoite kriteeri arviointi (kyllä/ei) vahvuudet, kehittämistarpeet Perusopetuksen laatukriteerit Hyväksytty sivistyslautakunnassa ppkkvvvv Tavoitteena on tukea opetuksen korkeaa laatua ja monipuolista tarjontaa turvata opetukselliset ja sivistykselliset perusoikeudet

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25)

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Sivu 1/7 Teijon koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Teijon koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Valitse kyllä tai ei sen mukaan miten ollaan viime lukuvuonna toimittu. Mikäli vastaat ei, perustele halutessasi lyhyesti, miksi näin ei ole tehty.

Valitse kyllä tai ei sen mukaan miten ollaan viime lukuvuonna toimittu. Mikäli vastaat ei, perustele halutessasi lyhyesti, miksi näin ei ole tehty. Laatukortti 13 Koulun kerhotoiminta 1. Suunnittelu Rehtori täyttää Valitse kyllä tai ei sen mukaan miten ollaan viime lukuvuonna toimittu. Mikäli vastaat ei, perustele halutessasi lyhyesti, miksi näin

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren koulu

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren koulu MUHOKSEN KUNTA Laitasaaren koulu TYÖSUUNNITELMA LUKUVUOSI 2011 2012 1 KOULU- JA OPPILASTIEDOT LUKUVUONNA 2011-2012 KOULUTIEDOT koulun nimi Laitasaaren koulu koulun osoite Hotintie 22, 91510 Rova opettajien

Lisätiedot

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k Huoltajapalautekysely_suruen (0) Iivisniemen koulu k 0 0..0 Osa-alueiden keskiarvot,,,,,8,7,8,,,,,,,,, Kaikki Osa-alueiden keskiarvot,,,,,,,,,,8,8,7,,,, Kaikki Johtaminen. Koulun rehtori johtaa kasvatus-

Lisätiedot

ILMAJOEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OHJAUSSUUNNITELMA

ILMAJOEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OHJAUSSUUNNITELMA ILMAJOEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OHJAUSSUUNNITELMA Suunnitelmassa kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet - ohjauksen eettiset periaatteet toimintatavat -vuosikellot alakoulu ja yläkoulu työn

Lisätiedot

TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014

TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014 TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014 OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUKSEN TAUSTATEKIJÄT Koulua ympäröivä maailma on muuttunut paljon 2000-luvun alusta globalisaation vaikutukset ja kestävän tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

Kielten opiskelu Oulussa

Kielten opiskelu Oulussa Kielten opiskelu Oulussa Kielten nimitykset Varhennettu leikinomainen ja toiminnallinen kielenopetus 1. tai 2. luokalla (koulukohtainen) A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaiset työ-/loma-ajat. Lauantaityöpäivät: Liikunta- ja liikenneturvallisuuspäivä

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaiset työ-/loma-ajat. Lauantaityöpäivät: Liikunta- ja liikenneturvallisuuspäivä Pyhäjoen kunta Yppärin koulun vuosisuunnitelma lv. 2017-2018 1. Koulun perustiedot: Oppilasmäärä: 54 oppilasta ja 10 esikoululaista Perusopetusryhmien määrä: 3, lisäksi esikouluryhmä 2. Lukuvuoden työ-/ja

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

Lasten- ja nuorten- Palvelut. ICT osana arkea. Mari Haapanen Opetuksen tukipalveluiden esimies Salon kaupunki www.sijoitusaloon.

Lasten- ja nuorten- Palvelut. ICT osana arkea. Mari Haapanen Opetuksen tukipalveluiden esimies Salon kaupunki www.sijoitusaloon. Lasten- ja nuorten- Palvelut ICT osana arkea Mari Haapanen Opetuksen tukipalveluiden esimies Salon kaupunki Tulevaisuuden työelämä tarvitsee: o yrittäjämäistä otetta o luovuutta, innovatiivisuutta o mukautuvaa

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

Osa alue Ydinkohdat Tavoitearvot Mittarit Seuranta. oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan.

Osa alue Ydinkohdat Tavoitearvot Mittarit Seuranta. oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Terveydenhoito Oppilashuoltoon osallistuminen terveydenhoitaja osallistuu oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Terveystarkastus kaikille vuosiluokille Toteutuu vuosittain Laaja terveystarkastus

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Meritalon koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Meritalon koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Erityiskoulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Ekaluokkalaisen päivä SEIJA NIEMELÄ JA MINNA KESTI 1AB OPPIMISKULTTUURIN MUUTOS opettajan ja lapsen rooli koulussa lapsen henkilökohtainen oppimispolku yhdessä tekeminen lapsen

Lisätiedot

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Oppilashuolto Huittisissa Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena 1.11.2017 Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Tuen ja oppilashuollon selvitystyö Huittisissa käynnistettiin keväällä

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Koulun alkaessa Vuodet eivät ole veljiä keskenään! Kun viime kouluvuosi polkaistiin käyntiin tutuilla opettajilla ja muulla henkilökunnalla, niin tämä vuosi

Lisätiedot

LOTILAN KOULU MUSIIKKILUOKAT, KIELET,ERITYISOPETUS. www.edu.lahti.fi/lotila www.wilmalahti.edu.lahti.fi www.soitankoulussa.fi

LOTILAN KOULU MUSIIKKILUOKAT, KIELET,ERITYISOPETUS. www.edu.lahti.fi/lotila www.wilmalahti.edu.lahti.fi www.soitankoulussa.fi LOTILAN KOULU MUSIIKKILUOKAT, KIELET,ERITYISOPETUS www.edu.lahti.fi/lotila www.wilmalahti.edu.lahti.fi www.soitankoulussa.fi Koulu keskellä kylää n n n n Lotilan koulu vuodesta 1955 Musiikkiluokat vuodesta

Lisätiedot

Yhteisiä asioita

Yhteisiä asioita Yhteisiä asioita 3.9.2014 Koulun järjestyssäännöt ja muut yhteiset sopimukset (mm. ruokailu, liikuntakäytänteet, mobiililaitteiden käyttö) Pihan yhteiskäyttö ja pihasta huolehtiminen Liikennekäyttäytyminen

Lisätiedot

Oppilaanohjauksen malli

Oppilaanohjauksen malli Espoon kristillinen koulu Oppilaanohjauksen malli Elina Palosaari 2015 Sisällys Espoon kristillisen koulun oppilaanohjauksen malli 1. Ohjauksen toteutuminen käytännössä Henkilökohtainen ohjaus Luokkamuotoinen

Lisätiedot

Pikkolan koulu TERVETULOA 6-LUOKKALAISTEN VANHEMPAINILTAAN TORSTAINA 18.2.2016

Pikkolan koulu TERVETULOA 6-LUOKKALAISTEN VANHEMPAINILTAAN TORSTAINA 18.2.2016 Pikkolan koulu TERVETULOA 6-LUOKKALAISTEN VANHEMPAINILTAAN TORSTAINA 18.2.2016 MIKÄ MUUTTUU YLÄKOULUUN SIIRRYTTÄESSÄ? (1/5) Hallinnollisesti ei mikään siirrytään peruskoulun luokalta 6 luokalle 7. Mutta

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VESON TYÖPAJA 10.1.15 Puusepän sali: 14. OSALLISTUMINEN, VAIKUTTAMINEN JA KESTÄVÄN TULEVAISUUDEN RAKENTAMINEN (L7)

VESON TYÖPAJA 10.1.15 Puusepän sali: 14. OSALLISTUMINEN, VAIKUTTAMINEN JA KESTÄVÄN TULEVAISUUDEN RAKENTAMINEN (L7) VESON TYÖPAJA 10.1.15 Puusepän sali: 14. OSALLISTUMINEN, VAIKUTTAMINEN JA KESTÄVÄN TULEVAISUUDEN RAKENTAMINEN (L7) Työpajan tuomia ajatuksia: OSALLISUUS - oppilaiden päätöksenteon oheneminen marginaaliasioihin

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Koulupolku alkaa Koulunkäynnin aloittaminen on iso asia lapsen ja koko perheen elämässä. Koulutulokkaat odottavat innolla, ehkä hieman jännittäen koulun alkamista

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 032 1 Meilahden ala-asteen koulun johtokunta Pikku Huopalahden ala-asteen koulun johtokunta Meilahden yläasteen koulun johtokunta LAUSUNTOPYYNTÖ PALVELUVERKON KEHITTÄMISESTÄ

Lisätiedot

Maahanmuuttajaoppilaat perusopetuksessa

Maahanmuuttajaoppilaat perusopetuksessa Maahanmuuttajaoppilaat perusopetuksessa Maahanmuuttajataustaisen oppilaan koulupolku Haasteita ja hyviä käytänteitä Kajaani 27.3.2017 Raimo Salo, KT Finland School of Education raimo.salo@fsoe.fi 044 375

Lisätiedot

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta

Lisätiedot

Siv.ltk 24.5.2011 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Siv.ltk 24.5.2011 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 0 Siv.ltk 24.5.2011 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Wiitaunioni Sivistystoimi 2011 1 1 Toiminta-ajatus ja tavoitteet Ai- toiminta tarjoaa lapselle tutun ja turvallisen aikuisen

Lisätiedot

PARKANON YHTENÄISKOULU

PARKANON YHTENÄISKOULU PARKANON YHTENÄISKOULU Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36, 39700 Parkano TIEDOTUSLEHTI PERUSOPETUKSEN 7. LUOKKIEN OPPILAILLE JA NÄIDEN HUOLTAJILLE KESÄKUU 2019 REHTORIN TERVEHDYS Yläluokille

Lisätiedot