Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koodistopalvelun johtoryhmän kokous"

Transkriptio

1 Pöytäkirja 6/2012 1(30) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi THL (x) Varapuheenjohtaja Palotie-Heino Tiina THL (x) Jäsenet Eronen Marianne Kela (-) Sij. Helminen Sari () Hartikainen Kauko Suomen Kuntaliitto (x) Sij. Savolainen Tuija () Häkkinen Pirjo THL (x) Sij. Räikkönen Outi () Härkönen Sampo Lääkärikeskus Aava Oy (-) Junttila Kristiina HUS, Hoitotyö (x) Sij. Vinkanharju Anne () Kaskinen Timo HL7 Finland ry. (-) Kopra Kyösti HUS (-) Sij. Lukander Maisa () Kälviä Minna Eksote, Sosiaalityö (x) Sij. Marttinen Paula () Leinonen Kirsiliina Helsingin kaupunki (-) Sij. Kallio Leea (x) Lindgren Marina Kela (-) Sij. Toivola Kari (x) Mettovaara Vesa Valvira (x) Sij. Toiviainen Hanna () Porrasmaa Jari STM (-) Sij. Mäntyranta Taina () Pouta Anneli THL (x) Sij. Salo Jarmo () Räsänen Maija Vaasan sairaanhoitopiiri (-) Siipola Anne Helsingin Kaupunki (-) Sij. Tikanoja Minna (x) Siponen Tiina PSSHP (-) Virkkunen Heikki THL (x) Sij. Saario Minna (-) Virtanen Martti Nordic Casemix Center (-) Sij. Lukander Maisa (-) Witick Tanja Kokkolan sosiaali- ja terveystoimi (x) Sij. Andtbacka Marjo (-) Ylönen Saija Tilastokeskus (x) Sij. Kaukonen Essi () KP-tiimi Alasaarela Mervi THL (x) Eerola Johanna THL (x) Honkio Terhi THL (-) Kajander Ani THL (x) Lehtonen Jari THL (-) Lehtovirta Jukka THL (x) Meriläinen Outi THL (-) Mäkelä-Bengs Päivi THL (x) Peltonen Veli-Pekka THL (x) Esittelijät Häkälä Niina Itä-Suomen yliopisto Asiakohta (3) Kärki Jarmo THL Asiakohta (4) Virkkunen Heikki THL Asiakohdat (2a ja 2b)

2 Pöytäkirja 6/2012 2(30) Yhteenveto kokouksen päätöksistä Asia 2. a) Tiedoksi/Hyväksyttäväksi: THP/Tietosisältö Diagnoosit Päätös: Koodistopalvelun johtoryhmä hyväksyi diagnoositiedon hallintamallin, sekä tarkennetun tietomäärittelyn ja totesi, että ei ole estettä julkaisemiselle. Asia 2. b) Hyväksyttäväksi: THP:n tietosisällöt: 1. Toimenpiteet 2. Riskitiedot Päätös: 1. Toimenpiteet Hyväksyttiin luokitus alla mainitut asiat huomioiden: Jatkokehityksessä on huomioitava päivystysluonteisuus. Lisäksi SPAT luokituksen osalta on tehtävä suunnitelma siitä miten edetään ja miten siltaus tehdään. Myös komplikaatiotiedon hallinta on huomioitava tulevissa määrittelyissä. 2. Riskitiedot Hyväksytään luokitus alla mainituilla saatesanoilla: Koska riskitiedon aste on hankala määriteltävä ja ylipäätään se, mitkä ovat riskitietoja, on ohjeistuksella ja koulutuksella, sekä siltauksilla tulevaisuudessa merkittävä rooli. Lisäksi palautteet käytännön työstä ovat ratkaisevia ja määrittävät sen mikä on toimiva menetelmä riskitietojen merkitsemisessä. Asiantuntijaryhmän keskeinen tehtävä on antaa ohjeistusta ja kehittää luokitusta niin, että se tulee toimimaan käytännön työssä hyvin. Asia 3): Hankkeen avaus: neljä sosiaalihuollon luokitusta: 1. Suojatoimenpide 2. Työvoimaan kuuluminen 3. Lastensuojeluasian vireilletulon tapa 4. Ilmoittajataho Päätös: Hyväksyttiin hankkeen avauksena sosiaalihuollon luokitukset 3 kpl 1. Suojatoimenpide 3. Lastensuojeluasian vireilletulon tapa 4. Ilmoittajataho Hyväksyttiin edellä mainitut luokitukset alla mainitut asiat huomioiden: 1. Suojatoimenpide Hyväksytään valmisteluun, mutta pitää saada parempi selvitys siitä, miten nyt valmisteltava luokitus ja terveydenhuollon rajoittamistoimenpiteet voitaisiin harmonisoida yhdeksi luokitukseksi, vai voiko näin ylipäätään tehdä. Katsottava, että onko mahdollista saada suojatoimenpiteisiin liittyvät luokitukset

3 Pöytäkirja 6/2012 3(30) toimimaan yksi yhteen. Tämä luokitus palvelee tällä hetkellä kehitysvammahuoltoa, joten luokituksen nimessä tulee näkyä, että kyseessä on kehitysvammahuoltoon liittyvä luokitus. 3. Lastensuojeluasian vireilletulon tapa Hyväksytään valmisteluhankkeen avaus alla mainituilla tarkennuksilla. Koodistojen määritelmät on oltava selkeitä. Kaikki olemassa oleva materiaali ja asiantuntemus kannattaa hyödyntää valmistelussa. 4. Ilmoittajataho Hyväksyttiin valmisteluhankkeen avaus siten, että valmistelussa on määriteltävä luokituksen käyttötarkoitus ja se kuinka paljon luokkia on tarkoituksenmukaista olla. Päätös: Ei hyväksytty hankkeen avausta sosiaalihuollon luokitus 1 kpl 2. Työvoimaan kuuluminen Päätettiin, että tällaisena ei kannata käynnistää valmisteluhankkeena, vaan ensin on selvittävä olemassa olevat luokitukset ja sen jälkeen harmonisoida sosiaalihuollon luokituksen kanssa. Eri hallinnon alojen sisällä hajautuneet luokitukset tulee käydä läpi ja sen perusteella päättää mitä poikkihallinnollisia luokituksia nyt voidaan käyttää. Tilastokeskuksen tämän hetkinen kansallinen luokitus on myös huomioitava selvityksessä. Asia 4): Hyväksyttäväksi neljä sosiaalihuollon luokitusta: 1. Ulkomaalaisen oleskeluoikeus 2. Kielenhallinta 3. Erityisryhmä 4. Yritysmuoto Päätös: Hyväksyttiin sosiaalihuollon luokitukset 4 kpl 1. Ulkomaalaisen oleskeluoikeus Hyväksyttiin luokitus. Valmistelussa voisi vielä pohtia järjestyksen loogisuutta, että onko tarpeellista muuttaa järjestystä vai ei. Viimeistään laaturyhmän käsittelyyn tuotaessa, luokituksen sisäisten koodien järjestys on oltava päätettynä. 2. Kielenhallinta Hyväksyttiin luokitus. 3. Erityisryhmä Hyväksyttiin luokitus, kuitenkin niin että pohdittava vielä järjestystä ja kiintiöpakolaistermiä. Lisäksi luokan 8 selitteessä tulee käydä ilmi, että kyseessä on väliaikainen luokitus. 4. Yritysmuoto Hyväksyttiin luokitus. Palvelee tässä muodossaan sosiaalihuoltoa. Tuotava laaturyhmälle tiedoksi, että miten Yritysrekisterissä luokitus on käytössä.

4 Pöytäkirja 6/2012 4(30) 1. Osallistujat, asialistan hyväksyminen ja edellisen kokouksen pöytäkirja Varapuheenjohtaja avasi kokouksen kello Todettiin läsnäolijat. Hyväksyttiin johtoryhmälle kahta viikkoa ennen kokousta toimitettu asialista. Edellisen kokouksen ( ) pöytäkirja hyväksyttiin. Pöytäkirja julkaistaan Koodistopalvelun verkkosivuilla. 2. a) Tiedoksi/Hyväksyttäväksi: THP/Tietosisältö Diagnoosit Ylilääkäri Heikki Virkkunen THL:sta, toi johtoryhmälle tiedoksi Diagnoosit tietomäärittelyn tämänhetkisen valmistelutilanteen. Koodistopalvelun johtoryhmän kokouksessa hyväksyttiin tiedonhallintapalvelun tietomäärittelyiden ja niihin liittyvien luokitusten päivittämisen hankkeen avaaminen. Osana projektia on tiedonhallintapalvelun asiakirjojen tietomäärittelyiden tuottaminen koodistopalvelimelle. Diagnoosin tietomäärittelyt aikataulutettiin 6/2012. Kyseessä on ensimmäinen koodistopalveluun kuvattava kertomusasiakirjan tietomäärittely. Koodistopalvelun johtoryhmän kokouksessa, todettiin, että Diagnoosien tietomäärittelylle olisi hyvä saada lisää käsittely- ja kommentointiaikaa, jotta asiaan voisi perehtyä tarkemmin. Kommentointiaikaa annettiin kaksi viikkoa, eli juhannukseen saakka. Kommentit toimitettiin Heikki Virkkuselle. Heikki Virkkusen esityksenä on, että luovutaan ylläpidettävän asiakirjan teknisestä ratkaisusta, koska siihen liittyy useita ongelmia mm. kieltojen hallintaan, tietojen hyödyntämiseen ja kirjaamismalliin. Diagnoosit hallitaan merkintäpohjaisesti koosteasiakirjana. Mallia yksinkertaistetaan (perustuu nykyiseen kirjaamismalliin). Erillistä pitkäaikaisdiagnoosien listaa ei tehdä vaan nämä poimitaan listasta diagnoosien pysyvyyden mukaisesti. Lisäksi saatujen kommenttien perusteella diagnoosien tietomäärittelyjä tarkennettiin ja tarkennettu versio esiteltiin nyt Koodistopalvelun johtoryhmälle. Päätös: Koodistopalvelun johtoryhmä hyväksyi diagnoositiedon hallintamallin, sekä tarkennetun tietomäärittelyn ja totesi, että ei ole estettä julkaisemiselle. Tietosisällöstä on tarkempi esittely, joka on pöytäkirjan liitteenä b) Hyväksyttäväksi: THP:n tietosisällöt: 1. Toimenpiteet 2. Riskitiedot Ylilääkäri Heikki Virkkunen THL:sta, esitteli Tiedonhallintapalvelun (THP) tietosisällöistä hyväksyttäväksi seuraavat tietosisällöt: Toimenpiteet ja Riskitiedot.

5 Pöytäkirja 6/2012 5(30) 1. Toimenpiteet Taustaa Koodistopalvelun johtoryhmä päätti pitämässään kokouksessa avata valmisteluhankkeen valtakunnallisen KanTa-arkiston tiedonhallintapalvelun tietorakenteiden tietomäärittelyjen valmistelemiseksi koodistopalveluun ja tähän liittyvien luokitusten valmistelemiseksi. Tiedonhallintapalvelun määrittelyiden yhteydessä käydään läpi kaikki tiedonhallintapalvelun asiakirjoihin liittyvät luokitukset / koodistot arvioidaan ne ja tehdään niihin tarvittavat muutosehdotukset sekä arvioidaan uusien luokitusten ja luokitusten siltauksien tarpeet ja tehdään tarvittavat uusien luokitusten tai siltauksien ehdotukset. Suuret uudet luokitukset, siltaukset ja luokitusmuutokset tuodaan tarvittaessa omana hankkeen avauksenaan koodistopalvelun johtoryhmään. Toimenpiteet tietosisällöt aikataulutettiin ensimmäisen vaiheen määrittelyihin 12/2012. Toimenpiteet tulee kirjata potilastietojärjestelmissä rakenteisesti ja tallentaa KanTa-arkistoon osana potilaskertomusta, mistä ne kootaan tiedonhallintapalvelun avulla toimenpidekoosteeseen. Tarkempi kuvaus Toimenpiteet tietosisällöstä on Excel-taulukossa liitteessä 2. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Todettiin, että toimenpiteen tietorakenne on luonteva. - Kysyttiin, että mikä on perusterveydenhuollon tilanne kirjauksissa? Vastaus: SPATilla kirjatut toimenpiteet eivät tule tähän. Perusterveydenhuollossa on kuitenkin selkeitä toimenpiteitä ja käyttöaste on huono. SPATin toimenpiteitä ei haluta listaan. - AvoHILMOn asiantuntijaryhmässä tämä asia on otettu uudelleen käsittelyyn, koska siltaus SPATin kautta on tulevaisuudessa todennäköisesti tehtävä. - Todettiin myös, että ensin on selvitettävä mitä luokitusta perusterveydenhuollossa käytetään. - Kysyttiin, onko lisäkoodeissa huomioitu toimenpiteen kirjaaminen päivystystilanteissa, koska potilaan hoidon seurannan kannalta päivystysluonteisuudella on merkitystä, eli olisiko päivystys oltava lisäkoodeissa? Vastaus: Tällä hetkellä päivystystä ei ole huomioitu. Tämä tulee kuitenkin käydyn keskustelun pohjalta huomioida tulevissa määrittelyissä. - Todettiin, että koodisto on yleisesti hyvin valmisteltu. - Kysyttiin, miten leikannut lääkäri saa komplikaatioista tiedon? Vastaus: Todettiin, että tätä ei ole vielä työstetty. Haittatapahtumat tulisi kuvata diagnooseilla. Tämä tulee huomioida tulevissa määrittelyissä. Päätösesitys: Ehdotettiin luokituksen hyväksymistä. Huolellisesta valmistelusta huolimatta, jatkokehityksessä on huomioitava päivystysluonteisuus. Lisäksi SPAT luokituksen osalta on tehtävä suunnitelma siitä miten edetään ja miten siltaus tehdään. Myös komplikaatiotiedon hallinta on huomioitava tulevissa määrittelyissä.

6 Pöytäkirja 6/2012 6(30) Päätös: Hyväksyttiin luokitus alla mainitut asiat huomioiden: Jatkokehityksessä on huomioitava päivystysluonteisuus. Lisäksi SPAT luokituksen osalta on tehtävä suunnitelma siitä miten edetään ja miten siltaus tehdään. Myös komplikaatiotiedon hallinta on huomioitava tulevissa määrittelyissä. 2. Riskitiedot Taustaa Koodistopalvelun johtoryhmä päätti pitämässään kokouksessa avata valmisteluhankkeen valtakunnallisen KanTa-arkiston tiedonhallintapalvelun tietorakenteiden tietomäärittelyjen valmistelemiseksi koodistopalveluun, sekä tähän liittyvien luokitusten valmistelemiseksi. Käynnistettiin riskiluokituksella luokiteltujen diagnoosi- ja toimenpideluokkien siltaaminen riskitiedon tyyppiin ja mahdollisesti muihin riskiä tarkentaviin tietoihin ja riskitiedon tyyppiluokituksen päivittäminen. Sovittiin, että työ viedään KAYRA-ryhmään, joka valmistelee esityksen ja ryhmän hyväksymä esitys tuodaan edelleen KP-joryn käsiteltäväksi. Tarkempi kuvaus tietosisällöstä on Excel-taulukossa liitteessä 2. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Todettiin, että Riskitiedon tyyppi-luokitus on parasta aikaa kommentointikierroksella ja tulee myöhemmässä vaiheessa Koodistopalvelun johtoryhmän käsittelyyn. - Todettiin, että riskitiedon astetta on arjen työssä hankala arvioida, koska se voi tilanteesta riippuen olla kriittinen tieto, esimerkiksi kun lonkkaleikkauspotilas menee toisen kerran leikkaukseen, on riskitiedon aste jo eri luokkaa, kuin potilaalla, jonka lonkka leikataan ensimmäistä kertaa. Tulkintaa on tällä hetkellä monenlaista ja se riippuu tulkitsijasta. - Ehdotettiin kehittämistoiveeksi, että olisi vain yksi ainut riskitieto, eikä siihen kirjattaisi kaikkea mahdollista. - Todettiin, että halutaan kirjata myös lievemmät riskit ja pyritään huomioimaan se, että onko kyseessä kriittinen riskitieto. - Tuotiin esille, että yksiselitteistä kirjaamista ei pystytä tekemään, tämä on aiheuttanut ristiriitoja tulkinnoissa aiemminkin. - Kysyttiin, onko yhteinen konsensus asiaan Suomen sisällä löytynyt? Vastaus: Todettiin, että aika hyvin on päästy konsensukseen. Pelko kuitenkin siitä, että riskitietolistasta tulee pitkä, on olemassa. - Todettiin myös, että pitää saada erilliset ohjeet siitä mitä kirjataan. Luokitus ja rakennemäärittelyt eivät riitä, vaan tarvitaan opas rakenteiseen kirjaamiseen. Päätösesitys: Ehdotettiin luokituksen hyväksymistä. Koska riskitiedon aste on hankala määriteltävä ja ylipäätään se, mitkä ovat riskitietoja, on ohjeistuksella ja koulutuksella, sekä siltauksilla tulevaisuudessa merkittävä rooli. Lisäksi palautteet käytännön työstä ovat ratkaisevia ja määrittävät sen mikä on

7 Pöytäkirja 6/2012 7(30) toimiva menetelmä riskitietojen merkitsemisessä. Asiantuntijaryhmän keskeinen tehtävä on antaa ohjeistusta ja kehittää luokitusta niin, että se tulee toimimaan käytännön työssä hyvin. Päätös: Hyväksytään luokitus alla mainituilla saatesanoilla. Koska riskitiedon aste on hankala määriteltävä ja ylipäätään se, mitkä ovat riskitietoja, on ohjeistuksella ja koulutuksella, sekä siltauksilla tulevaisuudessa merkittävä rooli. Lisäksi palautteet käytännön työstä ovat ratkaisevia ja määrittävät sen mikä on toimiva menetelmä riskitietojen merkitsemisessä. Asiantuntijaryhmän keskeinen tehtävä on antaa ohjeistusta ja kehittää luokitusta niin, että se tulee toimimaan käytännön työssä hyvin. 3. Hankkeen avaus: neljä sosiaalihuollon luokitusta: Projektitutkija Niina Häkälä Itä-Suomen yliopistosta, esitteli neljä sosiaalihuollon luokitusta hankkeen avaamiseksi. 1. Suojatoimenpide 2. Työvoimaan kuuluminen 3. Lastensuojeluasian vireilletulon tapa 4. Ilmoittajataho 1. Suojatoimenpide Taustaa Luokitus on osa Rajoitus-tietokomponenttia, jonka rakenne on esitetty tarkemmin liitteessä 3. Kyseisellä komponentilla on tarkoitus kuvata sekä lastensuojelussa että vammaisten ja kehitysvammaisten erityishuollossa laissa annetun valtuutuksen perusteella tapahtuvaa asiakkaan perusoikeuksien rajoittamista. Suojatoimenpide-luokitus sisältää kolme luokkaa, jotka kuvaavat käytettävän suojatoimenpiteen luonnetta: Fyysistä vapautta rajoittavat suojatoimenpiteet, Itsemääräämisoikeutta rajoittavat toimenpiteet ja Äärimmäiset menettelytavat. Luokitus on käytössä vammaispalvelujen ja kehitysvammaisten erityishuollon asiakirjoissa nimeltä Suojatoimenpidepäätös ja Suojatoimenpiteiden käyttöä koskeva toimintaohje. Luokituksen lähteenä on Tikesos-hankkeessa laadittu selvitys vammais- ja kehitysvammahuollon asiakastiedoista. Kyseiseen selvitykseen luokitus on lainattu erityishuoltopiirien toimintaohjeista. Sosiaali- ja terveysministeriössä toimii Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan itsemääräämisoikeus -työryhmä, joka kehittää suojatoimenpideluokitusta ja luokituksesta pyritään tekemään yhtenäinen työryhmässä valmistuvan luokituksen kanssa. Luokituksella on sosiaalihuollon ammattilaisen työtä ohjaava ja rakenteista kirjaamista edistävä tarkoitus. Luokitus mahdollistaa myös tilastoinnin. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

8 Pöytäkirja 6/2012 8(30) Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Todettiin, että lastensuojelussa on myös oma luokitus. Lisäksi terveydenhuollossa on myös samanlaisia rajoittamistoimenpiteitä, esimerkiksi psykiatrisella puolella. Olisi hyvä, jos voitaisiin tehdä yksi yhteinen luokitus terveydenhuollon ja sosiaalihuollon osalta. - Lastensuojelussa on tarkka määritelmä siitä, miten rajoittamistoimenpiteitä käytetään. Pohdittiin miten luokitus pitäisi ottaa tarkasteluun lasten osalta ja lain perustelut rajoittamiseen huomioitava. Mietittävä olisiko harmonisoinnille tarvetta. - Tiedusteltiin myös, olisiko päihdehuollolla mahdollisuutta tulla mukaan. Päätösesitys: Ehdotetaan, että hyväksytään valmisteluun, mutta pitää saada parempi ymmärrys siitä miten nyt valmisteltava luokitus ja terveydenhuollon rajoittamistoimenpiteet voitaisiin harmonisoida yhdeksi luokitukseksi, vai voiko näin ylipäätään tehdä. Katsottava, että onko mahdollista saada suojatoimenpiteet toimimaan yksi yhteen. Tämä luokitus palvelee tällä hetkellä kehitysvammahuoltoa, joten luokituksen nimessäkin pitää näkyä, että on kehitysvammahuoltoon liittyvä luokitus. Päätös: Hyväksytään valmisteluun, mutta pitää saada parempi selvitys siitä, miten nyt valmisteltava luokitus ja terveydenhuollon rajoittamistoimenpiteet voitaisiin harmonisoida yhdeksi luokitukseksi, vai voiko näin ylipäätään tehdä. Katsottava, onko mahdollista saada suojatoimenpiteisiin liittyvät luokitukset toimimaan yksi yhteen. Tämä luokitus palvelee tällä hetkellä kehitysvammahuoltoa, joten luokituksen nimessä tulee näkyä, että kyseessä on kehitysvammahuoltoon liittyvä luokitus. 2. Työvoimaan kuuluminen Taustaa Työvoimaan kuuluminen -luokitus on osa Yksityishenkilö-tietokomponenttia, jonka rakenne on esitetty tarkemmin liitteessä 3. Luokitus sisältää kahdeksan luokkaa, joilla kuvataan asiakkaan työvoimaan kuulumisen tilannetta: Työssä, Työtön työnhakija, Työvoiman ulkopuolella, Kotiäiti tai koti-isä, Opiskelija, Eläkkeellä, Muu, Ei tietoa. Luokitusta käytetään Päihdehuollon tilannearviossa, mutta se soveltuu tarvittaessa useisiin muihinkin tilannearvioasiakirjoihin ja toimeentulotukihakemukseen. Luokituksen lähteenä on Tikesos-hankkeessa laadittu selvitys päihdetyön asiakastiedoista. Luokituksella on rakenteista kirjaamista edistävä ja sosiaalihuollon ammattilaisen työtä ohjaava tarkoitus. Luokitus mahdollistaa myös tilastoinnin. Huumehoidon tietojärjestelmässä on vastaavan kaltainen luokitus vielä toistaiseksi, mutta sitä suunnitellaan muutettavaksi. Suunnitteilla oleva muutos perustuu EMCDDA:n (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) ohjeistukseen tulleisiin muutoksiin. Mahdolliset muutokset otetaan huomioon luokituksen valmisteluhankkeessa. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

9 Pöytäkirja 6/2012 9(30) Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Keskustelua herätti opiskelu-termin merkitys. Eli mitä opiskelulla tässä luokituksessa tarkoitetaan. Yleensä opiskelija opiskelee päätoimisesti, mutta miten huomioidaan esimerkiksi opiskelija, joka opiskelee ansiosidonnaisella päivärahalla. - Tarkennuksia vaadittiin myös silloin kun kyseessä on kotihoidon tuella oleva isä tai äiti, jolla ei ole kytköksiä työelämään tai voi olla, mikäli kyseessä on voimassa oleva työsuhde, esimerkiksi virkasuhde. - Myös sosioekonominen luokitus tulee huomioida. - Samoin todettiin, että yhteneväisyys muiden luokitusten, sekä kansallinen luokitus on huomioitava. Päätösesitys: Ehdotettiin, että tällaisena ei kannata käynnistää valmisteluhankkeena, vaan pitää selvittää olemassa olevat luokitukset ja sen jälkeen harmonisoida sosiaaliluokituksen kanssa. Eri hallinnon alojen sisällä hajautuneet luokitukset tulee käydä läpi ja sen perusteella päättää mitä poikkihallinnollisia luokituksia nyt voidaan käyttää. Tilastokeskuksen tämän hetkinen kansallinen luokitus on myös huomioitava selvityksessä. Päätös: Päätettiin, että tällaisena ei kannata käynnistää valmisteluhankkeena, vaan ensin on selvittävä olemassa olevat luokitukset ja sen jälkeen harmonisoida sosiaalihuollon luokituksen kanssa. Eri hallinnon alojen sisällä hajautuneet luokitukset tulee käydä läpi ja sen perusteella päättää mitä poikkihallinnollisia luokituksia nyt voidaan käyttää. Tilastokeskuksen tämän hetkinen kansallinen luokitus on myös huomioitava selvityksessä. 3. Lastensuojeluasian vireilletulon tapa Taustaa Lastensuojelun vireilletulon tapa -luokitusta käytetään kahdessa lastensuojelun asiakasasiakirjassa, Lastensuojelutarpeen selvityksessä ja Hakemuksessa hallinto-oikeudelle luvan myöntämiseksi lapsen tutkimista varten kuvaamaan sitä, kuinka kyseinen lastensuojeluasia on tullut vireille. Rakenne on esitetty tarkemmin liitteessä 3. Luokitus sisältää neljä koodia: Lastensuojeluilmoitus, Ennakollinen lastensuojeluilmoitus, Pyyntö lastensuojelutarpeen arvioimiseksi, Hakemus ja Muulla tavoin esille tullut lastensuojelun tarve, Luokitus on kehitetty Tikesos-hankkeessa. Luokituksen luokkien ja niiden määritelmien lähteenä on lastensuojelulain 26. Luokituksella on työtä ohjaava tarkoitus ja se mahdollistaa myös tilastoinnin. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

10 Pöytäkirja 6/ (30) Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Kysyttiin Hakemus-sanasta, joka on yleinen termi, että pitäisikö määritellä niin, että kyse on perheen hakemuksesta. - Todettiin, että kaikki mahdollinen asiantuntemus tulee käyttää määrittelyssä apuna, jotta koodiston ymmärtää myös henkilö, jolla ei ole juristikoulutusta. Päätösesitys: Ehdotettiin valmisteluhankkeen avausta. Päätös: Hyväksytään valmisteluhankkeen avaus alla mainituilla tarkennuksilla. Koodistojen määritelmät on oltava selkeitä. Kaikki olemassa oleva materiaali ja asiantuntemus kannattaa hyödyntää valmistelussa. 4. Ilmoittajataho Taustaa Ilmoittajataho-luokitus kuuluu Ilmoittaja-tietokomponenttiin, jonka rakenne on esitetty tarkemmin liitteessä 3. Sen lisäksi liitteessä 3 on esitetty Ilmoitus-tietokomponentin rakenne, koska Ilmoittajataho kuuluu siihen. Ilmoittaja-tietokomponentilla kuvataan henkilöä, joka on tehnyt ilmoituksen sosiaalihuoltoon mahdollisesta palvelujen tarpeessa olevasta henkilöstä. Ilmoitustietokomponentti kuvaa Ilmoitus-asiakirjojen perusrakennetta. Luokituksen lähteenä on Tikesos-hankkeessa laaditut selvitykset palvelukohtaisista asiakastiedoista, THL:n Lastensuojelun käsikirjan lomakkeet sekä lastensuojelulain 25. Luokituksen tarkoituksena on kuvata sitä henkilöä, joka tekee ilmoituksen sosiaalihuoltoon henkilöstä, joka on mahdollisesti palvelujen tarpeessa. Luokitusta on tarkoitus käyttää soveltuvin seuraavissa asiakirjoissa: Lastensuojeluilmoitus, Pyyntö lastensuojelutarpeen arvioimiseksi, Ilmoitus sosiaalipalvelujen tarpeesta (sosiaalipäivystys ja ikäihmiset), Ilmoitus kotipalvelujen tarpeesta (ikäihmiset), Yhteydenotto koulukuraattoriin, Ilmoitus vammaispalvelujen tarpeesta ja Ilmoitus kehitysvammaisten erityishuollon tarpeesta. Luokituksesta suodatetaan ne kentät, mitä missäkin asiakirjassa tarvitaan. Luokituksella on työtä ohjaava ja rakenteista kirjaamista edistävä tarkoitus. Luokitus myös mahdollistaa tilastoinnin. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Todettiin, että myös tässä luokituksessa määrittelyjä on tarkennettava.

11 Pöytäkirja 6/ (30) Päätösesitys: Ehdotettiin valmisteluhankkeen avausta. Päätös: Hyväksyttiin valmisteluhankkeen avaus siten, että valmistelussa on määriteltävä luokituksen käyttötarkoitus ja se kuinka paljon luokkia on tarkoituksenmukaista olla. 4. Hyväksyttäväksi neljä sosiaalihuollon luokitusta: Projektipäällikkö Jarmo Kärki THL:sta, esitteli neljä sosiaalihuollon luokitusta hyväksyttäväksi. 1. Ulkomaalaisen oleskeluoikeus 2. Kielenhallinta 3. Erityisryhmä 4. Yritysmuoto 1. Ulkomaalaisen oleskeluoikeus Taustaa Luokituksen tarve havaittiin maahanmuuttajien asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa. Valmisteluhanke avattiin Koodistopalvelun joryssä , jolloin samassa kokouksessa oleskeluoikeus-luokitus hyväksyttiin julkaistavaksi koodistopalvelimella testistatuksella. Luokituksen käyttötarkoitus täsmennettiin, luokkien nimet tarkastettiin ja luokkien määritykset lisättiin. Luokituksen nimeksi täsmennettiin "ulkomaalaisen oleskeluoikeus". Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan, ja totesi sen hyväksi ja tarpeelliseksi. Luokituksella kuvataan ulkomaalaisen oleskeluoikeuden luonnetta. Luokitus kuvaa ulkomaalaisille myönnettäviä oleskelulupatyyppejä kahdelta kannalta: ulkomaalaislain 301/ :n mukaista oleskelun luonnetta, jonka lupaviranomainen merkitsee kirjaintunnuksella ulkomaalaiselle annettavaan oleskelulupakorttiin, ja ulkomaalaislain 301/ :n tai 162 :n mukaisen oleskelukortin, joka myönnetään Euroopan Unionin kansalaisen perheenjäsenelle, joka ei ole unionin kansalainen, voimassaoloaikaa. Luokitus on kuvattu tarkemmin liitteessä 4. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa:

12 Pöytäkirja 6/ (30) - Kysyttiin, että mihin ryhmään pakolaiset kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollossa? Vastaus: Tämä luokitus ei kuvaa statusta, eli ei kuulu tähän luokitukseen, kyseessä on vain oleskeluoikeus. - Todettiin luokituksen järjestyksestä, että nyt esitetty malli ei ole looginen, vaan ensin olisi pysyvä oleskeluoikeus ja sitten jatkuva jne. Eli pysyvyydestä tilapäiseen. Päätösesitys Ehdotettiin luokitusta hyväksyttäväksi. Päätös: Hyväksyttiin luokitus. Valmistelussa voisi vielä pohtia järjestyksen loogisuutta, että onko tarpeellista muuttaa järjestystä vai ei. Viimeistään laaturyhmän käsittelyyn tuotaessa, luokituksen sisäisten koodien järjestys on oltava päätettynä. 2. Kielenhallinta Taustaa Luokituksen tarve havaittiin maahanmuuttajien asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa. Valmisteluhanke avattiin Koodistopalvelun joryssä , jossa samassa kokouksessa Kielitaito-luokitus esitettiin hyväksyttäväksi ja julkaistavaksi koodistopalvelimella testistatuksella. Päätös: Hyväksyttiin päätösesitys sillä ehdolla, että käyttöoikeus selvitetään. Luokituksen käyttötarkoitus, luokkien nimet ja luokkien määritykset lisättiin käyttäen Euroopan Neuvoston Eurooppalaisen kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteisen viitekehyksen (CEFR) määritelmiä. Luokituksen nimeksi täsmennettiin kielitaidon sijasta "kielenhallinta". Luokitukseen saatiin maahanmuuttajatyön ammattilaisten kommentteja 6/2012. Käyttöoikeustiedustelu tehtiin Euroopan neuvoston Language Policy Divisionille elokuussa ja uusittiin syyskuussa. Vastausta ei ole vielä saatu. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan, jossa päätettiin siirtää luokka "ei hallitse kieltä" loogisuuden vuoksi ensimmäiseksi. Luokitus kuvaa tasoja, joilla arvioidaan henkilön kielitaitoa tietyn kielen osaamisen eri osaalueilla. Osaamisalueita ovat kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, suullinen vuorovaikutus, puheen tuottaminen ja kirjoittaminen. Luokitus perustuu Kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteiseen eurooppalaiseen CEFRviitekehykseen, joka määrittelee ja kuvaa kielitaidon taitotasoja peruskäyttäjätasolta taitavan

13 Pöytäkirja 6/ (30) kielenkäyttäjän tasolle kuusiportaisella asteikolla A1-C2. Sosiaalihuollossa luokitusta käytetään kielitaito-tietokomponentissa. Luokitus on kuvattu tarkemmin liitteessä 4. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Keskusteltiin luokituksen käyttötarkoituksesta, joka voi olla moninainen. Voidaan käyttää esimerkiksi työnhakutilanteisiin, jossa työntekijän kielenhallintaa voidaan luokitella. - Todettiin myös, että tulkin tarve esim. hoitotilanteessa ratkeaa kielitaidon perusteella. Päätösesitys Ehdotettiin luokitusta hyväksyttäväksi. Päätös: Hyväksyttiin luokitus. 3. Erityisryhmä Taustaa Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa. Hankkeen avaus tehtiin Koodistopalvelun joryssä Silloin todettiin, että luokitusten sisältämien koodien määritelmät ovat tärkeitä ja niiden tuottamiseen tulee kiinnittää huomiota. Luokitusten käyttötarkoituskuvaukset tulee tuottaa muotoon, jossa ne voidaan julkaista koodistopalvelimella. Luokituksen saatiin maahanmuuttajatyön ammattilaisten kommentteja 6/2012. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan. Luokituksen käyttötarkoitus ja luokkien määritykset lisättiin. Lisäksi lisättiin luokat: 5 Alkukartoituksessa oleva maahanmuuttaja 8 Henkilön erityisryhmän selvittäminen kesken Luokka Erityissopimuspakolainen muutettiin kiintiöpakolaiseksi. Yhdistettiin luokat Pakolainen ja Turvapaikanhakija luokaksi 2 Pakolainen tai pakolaiseen rinnastettava henkilö. Luokitus ryhmittelee sellaisia yksityishenkilöä koskevia taustatietoja, joiden perusteella sosiaalipalvelun järjestämisestä aiheutuneita kustannuksia korvataan osin tai kokonaan valtion varoista. Korvauksista säädetään sotavammalaissa 404/1948 ja kotoutumislaissa 1386/2010. Sosiaalihuollossa luokitusta käytetään Yksityishenkilö-tietokomponentissa. Luokitus on kuvattu tarkemmin liitteessä 4.

14 Pöytäkirja 6/ (30) Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Todettiin, että termi kiintiöpakolainen on huono, pitäisi keksiä parempi termi. Päätösesitys: Ehdotettiin luokitusta hyväksyttäväksi. Päätös: Hyväksyttiin luokitus, niin että on pohdittava vielä järjestystä ja kiintiöpakolaistermiä. Lisäksi luokan 8 selitteessä tulee käydä ilmi, että kyseessä on väliaikainen luokka. 4. Yritysmuoto Taustaa Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa Valmisteluhanke avattiin KP-joryssä : Tuolloin todettiin, että luokitusten sisältämien koodien määritelmät ovat tärkeitä ja niiden tuottamiseen tulee kiinnittää huomiota. Luokitusten käyttötarkoituskuvaukset tulee tuottaa muotoon, jossa ne voidaan julkaista koodistopalvelimella. Luokituksen käyttötarkoitus ja luokkien määritykset lisättiin. Luokituksen on saatu toimeentulotuen, aikuissosiaalityön ja sosiaalisen luototuksen ammattilaisten kommentteja 6/2012. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokitukset kokouksessaan. Valmistelun aikana todettiin, että "taloudellinen yhdistys" -luokkaa ei erikseen tarvita. Luokitus ryhmittelee suomalaisia yritystoiminnan muotoja. Yrityksellä tarkoitetaan yhden tai usean henkilön yhdessä harjoittamaa ja taloudellista hyötyä tavoittelevaa toimintaa. Yritysmuoto määrätään yritykselle sitä perustettaessa tai sen toimintaa muutettaessa. Sosiaalihuollossa luokitusta voidaan käyttää laskettaessa yrittäjän tuloja ja varallisuutta toimeentulotuen, sosiaalisen luototuksen tai palveluun liittyvän asiakasmaksun määrittämisen yhteydessä. Se on osana sosiaalihuollon Yritys-tietokomponenttia. Luokitus on kuvattu tarkemmin liitteessä 4. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Kysyttiin, että mitä jaottelua yritysrekisteri käyttää? Vastaus: Yritysrekisteri käyttää tätä samaa jaottelua. - Kysyttiin myös, että hallinnoidaanko Tilastokeskuksessa yritysluokitusta? Vastaus: Selvitetään asia. - Todettiin myös, että Yritysrekisterissä ei ole Osuuskuntaa. Päätösesitys: Ehdotettiin luokitusta hyväksyttäväksi.

15 Pöytäkirja 6/ (30) Päätös: Hyväksyttiin luokitus. Palvelee tässä muodossaan sosiaalihuoltoa. Tuotava laaturyhmälle tiedoksi, että miten Yritysrekisterissä luokitus on käytössä. 5. Koodistopalvelun ajankohtaiset asiat tiedoksi THL esitteli Koodistopalvelun ajankohtaisia asioita. Ajankohtaiset asiat on koottu erilliseen liitteeseen (1 sivu), joka jaettiin kokouksessa jokaisen pöydälle. Ajankohtaiset asiat-liite julkaistaan myös koodistopalvelun verkkosivulla. 6. Ennakkokatsaus seuraavan johtoryhmäkokouksen sisältöön Puheenjohtaja esitteli syksyn seuraavan kokouksen sisältöä, johon tulossa paljon asioita käsiteltäväksi. Kokousaiheet on esitelty tarkemmin liitteessä Muut asiat Muita asioita ei ollut käsiteltävänä. 8. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen Syksyn seuraava kokous pidetään tiistaina klo Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Osastojohtaja Puheenjohtaja Kehittämispäällikkö Sihteeri Päivi Hämäläinen Mervi Alasaarela Liitteet 5 kpl

16 Pöytäkirja 6/ (30) Liite 1 THP Diagnoosien käsittelyn muutos Luovutaan ylläpidettävän asiakirjan teknisestä ratkaisusta Useita ongelmia mm. kieltojen hallinta, tietojen hyödyntäminen, uusi kirjaamismalli Diagnoosit hallitaan merkintäpohjaisesti koosteasiakirjana Yksinkertaistaa mallia (perustuu nykyiseen kirjaamismalliin) Ei erillistä pitkäaikaisdiagnoosien listaa Poimitaan yhdestä listasta Dg pysyvyyden mukaisesti Diagnoosi tietomäärittely Pitkäaikaisdiagnoosi / Käyntidiagnoosi (P) Poistettu: Hallintamallia yksinkertaistetaan. Arkistoidaan kaikki samalla periaatteella ja suodatetaan näyttävässä järjestelmässä Pysyvyyden perusteella Diagnoosin nimi (teksti) (P) Oletuksena koodin mukainen nimi - tekstiä voi muokata (Epsos, Hilmo, Avohilmo) Diagnoosikoodi ja luokitus (EP) Käytettävä jos ei ICPC-koodia (Epsos, Hilmo, Avohilmo) Rinnakkaiskoodi ICPC (EP) Käytettävä jos ei ICD-koodia (Avohilmo) Diagnoosin tarkenne (-) Ei toistaiseksi käytössä Lisäkoodit (EP) (T) Ulkoisen syyn ja tapaturmakoodit Pakollinen diagnooseilla, jotka vaativat lisäkoodin (Hilmo, Avohilmo) Diagnoosin tila (Label) Varmuusaste (-) Pysyvyys (P) Diagnoosin episoditunnus (-) Varattu paikka Käyttö vaatii tarkempaa määrittelyä Diagnoosin tarkenne (-) Ei toistaiseksi käytössä Lisäkoodit (EP) (T) Ulkoisen syyn ja tapaturmakoodit Pakollinen diagnooseilla, jotka vaativat lisäkoodin (Hilmo, Avohilmo) Diagnoosin tila (Label) Varmuusaste (-)

17 Pöytäkirja 6/ (30) Pysyvyys (P) Diagnoosin episoditunnus (-) Varattu paikka Käyttö vaatii tarkempaa määrittelyä Tiedon lähde (-) Oletuksena oma organisaatio? Terveydenhuoltoa toteuttava (Label) Henkilö (-) Oletuksena kirjaaja (sanelija) voi muuttaa Henkilötunnus omana kenttänään (ei näytetä) Organisaatioyksikkö (P) Oletuksena kirjaajan organisaatio Päiväys, diagnoosin anto (-) (Epsos (alkupv)) Kertomusteksti (Label) Linkki kertomustekstiin: tarkennettu ja yksinkertaistettu Diagnoosin päättyminen (Label) Päiväys, dg päättyminen (EP) Pakollinen jos päättymismerkintä (Epsos) Päättymisen syy (EP) Pakollinen jos päättymismerkintä Päättymisen syyn tarkenne (teksti) (-) (Epsos) Kertomusteksti - päättyminen (Label) Linkki kertomustekstiin: tarkennettu ja yksinkertaistettu

18 Pöytäkirja 6/ (30) Liite 2

19 Pöytäkirja 6/ (30) Liite 2

20 Pöytäkirja 6/ (30) Liite 3 1. Suojatoimenpide -luokitus Luokitus on osa Rajoitus-tietokomponenttia, jonka rakenne on esitetty alla. Kyseisellä komponentilla on tarkoitus kuvata sekä lastensuojelussa että vammaisten ja kehitysvammaisten erityishuollossa laissa annetun valtuutuksen perusteella tapahtuvaa asiakkaan perusoikeuksien rajoittamista. Kuva 1. Rajoitus-tietokomponentti ( Suojatoimenpide-luokitus sisältää kolme luokkaa, jotka kuvaavat käytettävän suojatoimenpiteen luonnetta: Koodin Koodin nimi Koodin määritelmä tunniste 1 Fyysistä vapautta rajoittavat suojatoimenpiteet Fyysistä vapautta rajoittava toimenpide, jolla suojataan asiakasta ja ympäristöä uhkaavassa tilanteessa. Niitä ovat esimerkiksi fyysinen ohjaaminen tai siirtäminen tahdosta riippumatta, kiinni pitäminen, rajoittavien siteiden tai muiden apuvälineiden käyttö, lukitseminen huoneeseen, turvahuoneen 2 Itsemääräämisoikeutta rajoittavat toimenpiteet käyttö tai liikkumisvapauden rajoittaminen. Itsemääräämisoikeutta rajoittava toimenpide, jolla suojataan asiakasta ja ympäristöä

21 Pöytäkirja 6/ (30) uhkaavassa tilanteessa. Niitä ovat esimerkiksi välttämätön hoitotoimenpide, omaisuuden haltuunotto, omaisuuden tai lähetysten tarkistaminen, henkilöntarkastus tai - katsastus tai yhteydenpidon rajoittaminen. 3 Äärimmäiset menettelytavat Äärimmäinen suojatoimi, jolla suojataan asiakasta ja ympäristöä uhkaavassa tilanteessa. Esimerkkinä lepositeiden käyttö. Luokitus on käytössä Vammaispalvelujen ja kehitysvammaisten erityishuollon asiakirjoissa Suojatoimenpidepäätös ja Suojatoimenpiteiden käyttöä koskeva toimintaohje. Luokituksen lähteenä on Tikesos-hankkeessa laadittu selvitys Vammais- ja kehitysvammahuollon asiakastiedoista. Kyseiseen selvitykseen luokitus on lainattu erityishuoltopiirien toimintaohjeista. Sosiaali- ja terveysministeriössä toimii Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan itsemääräämisoikeus -työryhmä, joka kehittää suojatoimenpideluokitusta ja luokituksesta pyritään tekemään yhtenäinen työryhmässä valmistuvan luokituksen kanssa. Luokituksella on sosiaalihuollon ammattilaisen työtä ohjaava ja rakenteista kirjaamista edistävä tarkoitus. Luokitus mahdollistaa myös tilastoinnin. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2. Työvoimaan kuuluminen -luokitus Työvoimaan kuuluminen -luokitus on osa Yksityishenkilö-tietokomponenttia, jonka rakenne on esitetty alla.

22 Pöytäkirja 6/ (30) Kuva 2. Yksityishenkilö-tietokomponentti ( Luokitus sisältää kahdeksan luokkaa, joilla kuvataan asiakkaan työvoimaan kuulumisen tilannetta: Koodin Koodin nimi Koodin määritelmä tunniste 1 Työssä henkilö on koko- tai osa-aikaisessa työssä vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa, yrittäjänä, työharjoittelussa, työkokeilussa tai muussa vastaavassa toimenpiteessä 2 Työtön työnhakija henkilö on työtön työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoittautunut työnhakija 3 Työvoiman ulkopuolella henkilö ei kuulu työvoimaan 3.1 Kotiäiti tai koti-isä henkilö on kotiäitinä tai koti-isänä 3.2 Opiskelija henkilö opiskelee 3.3 Eläkkeellä henkilö on eläkkeellä Luokkaan kuuluu myös työkyvyttömyyseläkkeellä ja osa-aikaeläkkeellä olevat henkilöt. 3.4 Muu henkilö on työvoiman ulkopuolella, mutta hänen status on jokin muu kuin muissa luokissa mainitut,

23 Pöytäkirja 6/ (30) esimerkiksi sairauslomalla tai kuntoutustuella 5 Ei tietoa henkilön työvoimaan kuulumisesta ei ole tietoa Luokitusta käytetään Päihdehuollon tilannearviossa, mutta se soveltuu tarvittaessa useisiin muihinkin tilannearvioasiakirjoihin ja toimeentulotukihakemukseen. Luokituksen lähteenä on Tikesos-hankkeessa laadittu selvitys päihdetyön asiakastiedoista. Luokituksella on rakenteista kirjaamista edistävä ja sosiaalihuollon ammattilaisen työtä ohjaava tarkoitus. Luokitus mahdollistaa myös tilastoinnin. Huumehoidon tietojärjestelmässä on vastaavan kaltainen luokitus vielä toistaiseksi, mutta sitä suunnitellaan muutettavaksi. Suunnitteilla oleva muutos perustuu EMCDDA:n (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) ohjeistukseen tulleisiin muutoksiin. Mahdolliset muutokset otetaan huomioon luokituksen valmisteluhankkeessa. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 3. Lastensuojelun vireilletulon tapa -luokitus Lastensuojelun vireilletulon tapa -luokitusta käytetään kahdessa lastensuojelun asiakasasiakirjassa, Lastensuojelutarpeen selvityksessä ja Hakemuksessa hallinto-oikeudelle luvan myöntämiseksi lapsen tutkimista varten kuvaamaan sitä, kuinka kyseinen lastensuojeluasia on tullut vireille. Luokitus sisältää neljä koodia: Koodin Koodin nimi Koodin määritelmä tunniste 1 Lastensuojeluilmoitus lastensuojeluasia on tullut vireille kun sosiaalityöntekijä tai muu lastensuojelun työntekijä on vastaanottanut lastensuojeluilmoituksen mahdollisesta 2 Ennakollinen lastensuojeluilmoitus 3 Pyyntö lastensuojelutarpeen arvioimiseksi lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta lastensuojeluasia on tullut vireille ennakollisen lastensuojeluilmoituksen kohteena olevan lapsen syntymästä lastensuojeluasia on tullut vireille kun sosiaalityöntekijä tai muu lastensuojelun työntekijä on vastaanottanut pyynnön lastensuojelutarpeen arvioimiseksi Pyyntö eroaa ilmoituksesta siten, että sen tekevät yhteistyössä perhe tai lapsi ja ilmoitusvelvollinen henkilö. 4 Hakemus lastensuojeluasia on tullut vireille hakemuksesta 5 Muulla tavoin esille tullut lastensuojeluasia on tullut vireille kun

24 Pöytäkirja 6/ (30) lastensuojelun tarve sosiaalityöntekijä tai muu lastensuojelun työntekijä on saanut muutoin kuin yllä olevien luokkien tavoilla tietää mahdollisesta lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta Luokitus on kehitetty Tikesos-hankkeessa. Luokituksen luokkien ja niiden määritelmien lähteenä on lastensuojelulain 26. Luokituksella on työtä ohjaava tarkoitus ja se mahdollistaa myös tilastoinnin. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 4. Ilmoittaja-luokitus Ilmoittaja-luokitus kuuluu Ilmoittaja-tietokomponenttiin, jonka rakenne on esitetty alla. Sen lisäksi alla on esitetty Ilmoitus-tietokomponentin rakenne, koska Ilmoittaja kuuluu siihen. Ilmoittajatietokomponentilla kuvataan henkilöä, joka on tehnyt ilmoituksen sosiaalihuoltoon mahdollisesta palvelujen tarpeessa olevasta henkilöstä. Ilmoitus-tietokomponentti kuvaa Ilmoitus-asiakirjojen perusrakennetta. Kuva 3. Ilmoitus- ja Ilmoittaja-tietokomponentit (

25 Pöytäkirja 6/ (30) Luokitus kuvaa lain mukaan ilmoitusvelvollisia sekä muita henkilöitä, jotka voivat tehdä sosiaalihuoltoon ilmoituksen mahdollisesta sosiaalipalvelujen tarpeessa olevasta henkilöstä. Luokitus sisältää 21 koodia: Koodin Koodin nimi Koodin määritelmä tunniste 1 Henkilö itse Henkilö omassa asiassaan 2 Samassa taloudessa asuva perheenjäsen Samassa taloudessa asuva perheenjäsen. Luokkaan kuuluvat myös henkilöt, jotka tekevät ilmoituksen 3 Läheinen tai perheenjäsen, joka ei asu samassa taloudessa 4 Naapuri, koulutoveri tai muu yksityishenkilö asuinkumppaninsa asiassa. Omaiset, läheiset ja perheenjäsenet, jotka eivät asu samassa taloudessa ilmoituksen kohteena olevan henkilön kanssa Naapuri, koulutoveri tai muu yksityishenkilö, joka ei kuitenkaan ole ilmoituksen kohteena olevan henkilön perheenjäsen tai omainen 5 Edunvalvoja Ilmoituksen kohteena olevan henkilön edunvalvoja. Edunvalvoja voi olla yksityinen tai kaupungin yleinen edunvalvoja. 6 Sosiaalihuolto Sosiaalihuollon palveluksessa tai luottamustoimessa oleva tai muun sosiaalipalvelujen tuottajan palveluksessa oleva henkilö tai vastaavissa tehtävissä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva henkilö 7 Terveydenhuolto Terveydenhuollon palveluksessa tai luottamustoimessa oleva tai muun terveydenhuollon palvelujen tuottajan palveluksessa oleva henkilö tai vastaavissa tehtävissä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva henkilö tai mikä tahansa terveydenhuollon ammattihenkilö 8 Sosiaalipäivystys Sosiaalipäivystystoimintaa harjoittava yksikön palveluksessa oleva henkilö. Luokalla tarkoitetaan sosiaalipäivystyksen omaa havaintoa, kun luokkaa käytetään sosiaalipäivystyksen asiakirjassa. 9 Poliisitoimi Poliisitoimen palveluksessa tai luottamustoimessa oleva henkilö 10 Palo- ja pelastusviranomainen Palo- ja pelastustoimen palveluksessa tai luottamustoimessa oleva henkilö 11 Hätäkeskus Hätäkeskustoimintaa harjoittavan yksikön palveluksessa oleva henkilö 12 Rikosseuraamuslaitos Vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomaisen palveluksessa tai luottamustoimessa oleva henkilö 13 Turvapaikanhakijoiden Kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta

26 Pöytäkirja 6/ (30) vastaanottokeskus 14 Seurakunta tai muu uskonnollinen yhdyskunta annetun lain (746/2011) 3 :ssä tarkoitetun vastaanottokeskuksen ja järjestelykeskuksen palveluksessa tai luottamustoimessa oleva henkilö Evankelisluterilaisen ja kreikkalaiskatolisen kirkon seurakunnan tai muun rekisteröidyn uskontoa harjoittavan yhdyskunnan palveluksessa tai luottamustoimessa oleva henkilö 15 Lasten päivähoito Lasten päivähoitopalveluita tarjoavan yksikön palveluksessa oleva henkilö tai vastaavassa tehtävässä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva henkilö 16 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta 17 Opetustoimi tai muu opetuksen ja koulutuksen järjestäjä Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa harjoittavan yksikön palveluksessa oleva henkilö Julkisen opetustoimen palveluksessa tai luottamustoimessa oleva henkilö tai muun opetuksen tai koulutuksen järjestäjän palveluksessa oleva henkilö. Luokkaan kuuluu myös kouluterveydenhuollossa työskentelevät henkilöt. 18 Nuorisotoimi Nuorisotoimen palveluksessa tai luottamustoimessa oleva henkilö 19 Muu Muu taho 20 Nimetön ilmoitus Ilmoitus on tehty nimettömänä 21 Ei ilmene ilmoituksesta Ilmoituksen tekijä ei ilmene ilmoituksesta Luokituksen lähteenä on Tikesos-hankkeessa laaditut selvitykset palvelukohtaisista asiakastiedoista, THL:n Lastensuojelun käsikirjan lomakkeet sekä lastensuojelulain 25. Luokituksen tarkoituksena on kuvata sitä henkilöä, joka tekee ilmoituksen sosiaalihuoltoon henkilöstä, joka on mahdollisesti palvelujen tarpeessa. Luokitusta on tarkoitus käyttää soveltuvin seuraavissa asiakirjoissa: Lastensuojeluilmoitus, Pyyntö lastensuojelutarpeen arvioimiseksi, Ilmoitus sosiaalipalvelujen tarpeesta (sosiaalipäivystys ja ikäihmiset), Ilmoitus kotipalvelujen tarpeesta (ikäihmiset), Yhteydenotto koulukuraattoriin, Ilmoitus vammaispalvelujen tarpeesta ja Ilmoitus kehitysvammaisten erityishuollon tarpeesta. Luokituksesta suodatetaan ne kentät, mitä missäkin asiakirjassa tarvitaan. Luokituksella on työtä ohjaava ja rakenteista kirjaamista edistävä tarkoitus. Luokitus myös mahdollistaa tilastoinnin. Luokituksen ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

27 Pöytäkirja 6/ (30) Liite 4 Ulkomaalaisen oleskeluoikeus Luokituksen tarve havaittiin maahanmuuttajien asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa Valmisteluhanke avattiin Koodistopalvelun joryssä , jossa oleskeluoikeusluokitus hyväksyttiin julkaistavaksi koodistopalvelimella testistatuksella. Luokituksen käyttötarkoitus, luokkien nimet tarkastettiin ja luokkien määritykset lisättiin. Luokituksen nimeksi täsmennettiin "ulkomaalaisen oleskeluoikeus". Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan, ja totesi sen hyväksi ja tarpeelliseksi. Luokituksella kuvataan ulkomaalaisen oleskeluoikeuden luonnetta. Luokitus kuvaa ulkomaalaisille myönnettäviä oleskelulupatyyppejä kahdelta kannalta: ulkomaalaislain 301/ :n mukaista oleskelun luonnetta, jonka lupaviranomainen merkitsee kirjaintunnuksella ulkomaalaiselle annettavaan oleskelulupakorttiin, ja ulkomaalaislain 301/ :n tai 162 :n mukaisen oleskelukortin, joka myönnetään Euroopan Unionin kansalaisen perheenjäsenelle, joka ei ole unionin kansalainen, voimassaoloaikaa. Luokituksen käyttö Sosiaalihuollossa luokitusta käytetään Maahanmuutto-nimisessä tietokomponentissa. Maahanmuutto-tietokomponenttia käytetään esimerkiksi kotoutumisen alkukartoituksessa. Sosiaalihuolto Kielenhallinta Luokituksen tarve havaittiin maahanmuuttajien asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa Valmisteluhanke avattiin Koodistopalvelun joryssä , jossa Kielitaito-luokitus esitettiin hyväksyttäväksi ja julkaistavaksi koodistopalvelimella testistatuksella. Päätös: Hyväksyttiin päätösesitys sillä ehdolla, että käyttöoikeus selvitetään. Luokituksen käyttötarkoitus, luokkien nimet ja luokkien määritykset lisättiin käyttäen Euroopan Neuvoston Eurooppalaisen kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteisen viitekehyksen (CEFR) määritelmiä. Luokituksen nimeksi täsmennettiin kielitaidon sijasta "kielenhallinta". Luokitukseen saatiin maahanmuuttajatyön ammattilaisten kommentteja 6/2012. Käyttöoikeustiedustelu tehtiin Euroopan neuvoston Language Policy Divisionille elokuussa ja uusittiin syyskuussa, ei vielä vastausta. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan, jossa päätettiin siirtää luokka "ei hallitse kieltä" loogisuuden vuoksi ensimmäiseksi. Luokitus kuvaa tasoja, joilla arvioidaan henkilön kielitaitoa tietyn kielen osaamisen eri osaalueilla. Osaamisalueita ovat kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, suullinen vuorovaikutus, puheen tuottaminen ja kirjoittaminen.

28 Pöytäkirja 6/ (30) Luokitus perustuu Kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteiseen eurooppalaiseen CEFR-viitekehykseen, joka määrittelee ja kuvaa kielitaidon taitotasoja peruskäyttäjätasolta taitavan kielenkäyttäjän tasolle kuusiportaisella asteikolla A1-C2. Sosiaalihuollossa luokitusta käytetään kielitaito-tietokomponentissa. Luokitusta käytetään Kotoutumisen alkukartoituksessa. Kielitaito -arvio asiakkaan kielitaidosta (äidinkielellä, suomeksi/ruotsiksi ja mahdollisilla muilla kielillä), asiakkaan oma arvio tai suomen/ruotsin kielen opettajan antama arvio, jos asiakas on jo käynyt suomen/ruotsin kielen kurssin. Sosiaalihuolto Erityisryhmä Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa. Hankkeen avaus Koodistopalvelun joryssä : Luokitusten sisältämien koodien määritelmät ovat tärkeitä ja niiden tuottamiseen tulee kiinnittää huomiota. Luokitusten käyttötarkoituskuvaukset tulee tuottaa muotoon, jossa ne voidaan julkaista koodistopalvelimella. Luokituksen saatiin maahanmuuttajatyön ammattilaisten kommentteja 6/2012. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan. Luokituksen käyttötarkoitus ja luokkien määritykset lisättiin. Lisäksi lisättiin luokat: 5 Alkukartoituksessa oleva maahanmuuttaja 8 Henkilön erityisryhmän selvittäminen kesken Luokka Erityissopimuspakolainen muutettiin kiintiöpakolaiseksi. Yhdistettiin luokat Pakolainen ja Turvapaikanhakija luokaksi 2 Pakolainen tai pakolaiseen rinnastettava henkilö. Luokitus ryhmittelee sellaisia yksityishenkilöä koskevia taustatietoja, joiden perusteella sosiaalipalvelun järjestämisestä aiheutuneita kustannuksia korvataan osin tai kokonaan valtion varoista. Korvauksista säädetään sotavammalaissa 404/1948 ja kotoutumislaissa 1386/2010. Sosiaalihuollossa luokitusta käytetään Yksityishenkilö-tietokomponentissa. Sosiaalihuolto Yritysmuoto Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa Valmisteluhanke avattiin KP-joryssä : Luokitusten sisältämien koodien määritelmät ovat tärkeitä ja niiden tuottamiseen tulee kiinnittää huomiota Luokitusten käyttötarkoituskuvaukset tulee tuottaa muotoon, jossa ne voidaan julkaista koodistopalvelimella. Luokituksen käyttötarkoitus ja luokkien määritykset lisättiin. Luokituksen on saatu toimeentulotuen, aikuissosiaalityön ja sosiaalisen luototuksen ammattilaisten kommentteja 6/2012.

Miten lasta ja perhettä tuetaan sosiaalihuollossa ja lastensuojelussa kun olen ilmaissut huoleni?

Miten lasta ja perhettä tuetaan sosiaalihuollossa ja lastensuojelussa kun olen ilmaissut huoleni? Miten lasta ja perhettä tuetaan sosiaalihuollossa ja lastensuojelussa kun olen ilmaissut huoleni? Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystys Pia Mäkeläinen 7.3.2019 Lastensuojelu mediassa Mielenterveyspalvelut

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(22) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi 1 Esityksen sisältö Pohjustusta keskusteluun Tausta ja johdanto Taustaa

Lisätiedot

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet MÄÄRÄYS 3/2015 1(7) Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015) 22 1 Kohderyhmät Voimassaoloaika Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Koodistopalvelun tilannekatsaus

Koodistopalvelun tilannekatsaus Koodistopalvelun tilannekatsaus Sote-tietoarkkitehtuurin ohjausryhmän kokous 20.9.2018 Mikko Härkönen THL OPER Valmistelussa olevat tietorakenteet tilanne 14092018 Katso erillinen pdf-liite asialistalta

Lisätiedot

LASTENSUOJELULAKI ja ILMOITUSVELVOLLISUUS Lastensuojelun yhteistyötahojen näkökulmasta. 8.3.2013 Lakimies Kati Saastamoinen 1

LASTENSUOJELULAKI ja ILMOITUSVELVOLLISUUS Lastensuojelun yhteistyötahojen näkökulmasta. 8.3.2013 Lakimies Kati Saastamoinen 1 LASTENSUOJELULAKI ja ILMOITUSVELVOLLISUUS Lastensuojelun yhteistyötahojen näkökulmasta 8.3.2013 Lakimies Kati Saastamoinen 1 LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN Viranomaisten välinen yhteistyö 8.3.2013

Lisätiedot

johtoryhmässä (JORY)

johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 14.12.2015 klo 10:55 Latausta odottavat valmiit koodistot Käsittelypäivä koodistopalvelun julkaisutoimikunnassa eli laaturyhmässä (LAATU) tai Koodistopalvelutiimissä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2012 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2011 1(6) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30-16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), kokoushuone Tiira, 8.kerros Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Sanastotyö luokittelun tukena Tikesos-hankkeessa. NordTERM 2011 Antero Lehmuskoski ja Maarit Laaksonen

Sanastotyö luokittelun tukena Tikesos-hankkeessa. NordTERM 2011 Antero Lehmuskoski ja Maarit Laaksonen Sanastotyö luokittelun tukena Tikesos-hankkeessa NordTERM 2011 Antero Lehmuskoski ja Maarit Laaksonen Esityksen sisältö Tikesos-hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet Sanastotyö osana Tikesos-hankkeen tietoarkkitehtuurityötä

Lisätiedot

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin MÄÄRÄYS 1/2017 1(10) Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin Valtuutussäännös Kohderyhmä Voimassaoloaika Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015)

Lisätiedot

LAPSEN SUOJELU VIRANOMAISTEN VÄLISENÄ YHTEISTYÖNÄ

LAPSEN SUOJELU VIRANOMAISTEN VÄLISENÄ YHTEISTYÖNÄ LAPSEN SUOJELU VIRANOMAISTEN VÄLISENÄ YHTEISTYÖNÄ Erityisesti lastensuojeluilmoituksen näkökulmasta Lakimies Kati Saastamoinen Lakimies Kati Saastamoinen 1 LAPSEN ETU JA SEN HUOMIOIMINEN Kaikkien lasten

Lisätiedot

Asiakastyön dokumentoinnin tavoitetila. Maarit Laaksonen projektipäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuntamarkkinat 14.9.

Asiakastyön dokumentoinnin tavoitetila. Maarit Laaksonen projektipäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuntamarkkinat 14.9. Asiakastyön dokumentoinnin tavoitetila Maarit Laaksonen projektipäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuntamarkkinat 14.9.2011 Mitä on dokumentointi? Dokumentointi asiakirjojen laatimista ja kirjoittamista

Lisätiedot

Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa

Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, SosKanta-hanke Kaisa Pesonen & Jaana Taina SOSKANTA-HANKE Eksote

Lisätiedot

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Asiakirjat, kirjaaminen ja itsemäärämisoikeus 18.1.2017 Niina Häkälä Operatiivisen toiminnan ohjaus -yksikkö 1 Kanta-palvelut ja sosiaalihuollon

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. Koodistopal- velun (JORY) määrä. johtoryhmässä (JORY)

Käsittelypäivämäärä. Koodistopal- velun (JORY) määrä. johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 18.5.2015 klo 12:00 Latausta odottavat valmiit koodistot AR/LOMAKE - Perushenkilötietolomake (HEN),PÄIVITYS Käsittelypäivä- Käsittelypäivä määrä

Lisätiedot

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke 2(7) Sisällys Lastensuojeluasian vireilletulo...3 Arvio toimenpiteiden tarpeesta...4 Kiireelliset lastensuojelutoimenpiteet...4 Lastensuojelutarpeen selvitys...5 Avohuollon tukitoimet...5 Huostaanotto

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa Kansallinen Terveysarkisto - KanTa KanTa-palvelut pähkinänkuoressa 14.5.2012 Heikki Virkkunen THL / OPER 1 KanTa-palvelut: Tiivistetysti KanTa-palvelut ovat kansallisia terveydenhuollon tietojen sähköisiä

Lisätiedot

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri Pöytäkirja sivu 1(5) nro 2/2017 Elin: Vähemmistökielinen lautakunta Aika: 21.11.2017, klo 13.00 14.30 Paikka: Vaasan keskussairaala, X-talon 6. kerroksen kokoushuone Päätöksentekijät Läsnäolijat: Holm

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 30.1.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 29.1.2008 klo 12:30-16 Paikka Stakes, Auditorio, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Osallistujat Aaltonen Erkki (-) sij.

Lisätiedot

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin 2017 THL / OPER 1 Käytönvalvonnan kokonaisuus Ammattioikeus ja organisaation määrittelemät työtehtävät Lokivalvonta Ammattihenkilön

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 8/2009 1(7 n kokous Aika Keskiviikko klo 12:30 16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipiste, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus terveydenhuollon valtakunnallisista tietojärjestelmäpalveluista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä (JORY)

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 24.8.2015 klo 12:00 Latausta odottavat valmiit koodistot Käsittelypäivämäärä Koodistopalvelun johtoryhmässä (JORY) Käsittelypäivä koodistopalvelun

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2013 1(20) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Paciuksenkatu 21, Saunakabinetti 8. krs. Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2010 1(13) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 18.5.2010 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoushuone Tiira, 8. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut

Lapsiperheiden palvelut Lapsiperheiden palvelut Vaasa ja Pietarsaari Eeva Liukko Erityisasiantuntija Järjestelmät/Reformit Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 15.2.2019 1 SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTAMINEN VUONNA 2015 LAPSIPERHEIDEN

Lisätiedot

Palveluluokitusten kehittämisen tilannekatsaus

Palveluluokitusten kehittämisen tilannekatsaus Palveluluokitusten kehittämisen tilannekatsaus Sote KA -työryhmä 19.3.2019 Sisältö Johdanto Keskeisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja kuvaavia luokituksia Riippuvuuksia muihin palveluja kuvaaviin

Lisätiedot

KiTi-hankkeen kehittämistyön kaari ja tulokset. Anni Kuhalainen ja Matti Karvonen

KiTi-hankkeen kehittämistyön kaari ja tulokset. Anni Kuhalainen ja Matti Karvonen KiTi-hankkeen kehittämistyön kaari ja tulokset Anni Kuhalainen ja Matti Karvonen KiTi pähkinänkuoressa Hankesuunnitelman pohjalla esiselvitys 2013 Hankerahoitus THL OPER-yksiköstä 1.3.2014-28.2.2016 Mukana

Lisätiedot

Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi

Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi Hilmo- 2019 - oppaaseen 16.11.2018 tehdyt muutokset Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi 1.3 Tiedonkeruuta ohjaavat 7 lait suorittaminen (Euroopan parlamentin ja neuvoston tietosuoja-asetuksen (2016/679)

Lisätiedot

REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24

REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispäivä: 6.3.2012 Tällä lomakkeella ovat sekä rekisteriselosteen tiedot (HetiL 10 ) että rekisteröidyille annettava informaatio

Lisätiedot

Kanta-palvelut Yleisesittely

Kanta-palvelut Yleisesittely Kanta-palvelut Yleisesittely Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut Lääketietokanta Terveyskeskus A Apteekki Reseptikeskus THL koodistopalvelu Valviran attribuuttipalvelu

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. Koodistopalvelun johtoryhmässä (JORY)

Käsittelypäivämäärä. Koodistopalvelun johtoryhmässä (JORY) 1/6 Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 27.9.2013 klo 14:45 KP:n julkaisutoimikunnan (LAATU) hyväksymät, teknisessä viimeistelyssä olevat koodistot AR/LABRA - Tutkimusvastauksien tulkintakoodit,

Lisätiedot

LASTENSUOJELULAKI JA ARJEN KOHTAAMINEN

LASTENSUOJELULAKI JA ARJEN KOHTAAMINEN LASTENSUOJELULAKI JA ARJEN KOHTAAMINEN Seinäjoen lastensuojelupäivät 16.2.2017 OTK Kati Saastamoinen LAPSEN SUOJELU: OSA VIRANOMAISEN JULKISTA HALLINTOTEHTÄVÄÄ Lapsen suojelu kuuluu julkiselle vallalle

Lisätiedot

Koulu haastavuuden kesyttäjänä Marja-Liisa Autio Auroran koulu

Koulu haastavuuden kesyttäjänä Marja-Liisa Autio Auroran koulu Koulu haastavuuden kesyttäjänä 29.4.2010 Marja-Liisa Autio Auroran koulu 1 Haastavuus ja hyvän yhteistyön ennakointi Oma ammatillisuus ja aikuisuus / haastavuus Oman asenteen tunnistaminen Työhön sitoutuminen

Lisätiedot

THL rokotusrekisterikoulutus 14.-15.5.2012. Copyright Mediconsult Oy. Helena Astala järjestelmäasiantuntija, projektipäällikkö, sh

THL rokotusrekisterikoulutus 14.-15.5.2012. Copyright Mediconsult Oy. Helena Astala järjestelmäasiantuntija, projektipäällikkö, sh THL rokotusrekisterikoulutus 14.-15.5.2012 Copyright Mediconsult Oy Helena Astala järjestelmäasiantuntija, projektipäällikkö, sh Mediatri: Rokotuskirjausten AvoHILMO-poiminta Mediatrin AvoHILMO osiota

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Terveydenhuollon ATK-päivät Turun kongressikeskus Logomo 28. 29.5.2013 Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 7/2012 1(17) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet. Itsemääräämisoikeus ja asiakasasiakirjat Niina Häkälä

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet. Itsemääräämisoikeus ja asiakasasiakirjat Niina Häkälä Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Itsemääräämisoikeus ja asiakasasiakirjat 18.11.2016 Niina Häkälä 1 Kanta-palvelut ja sosiaalihuollon asiakirjat Sosiaalihuollon asiakastiedot

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1302/2014 Laki. lastensuojelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2014

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1302/2014 Laki. lastensuojelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2014 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014 1302/2014 Laki lastensuojelulain muuttamisesta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

johtoryhmässä (JORY)

johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 12.12.2016 klo 10:00 Latausta odottavat valmiit koodistot Trafi/Lomake-Esitiedot ajokyvyn arviointia varten Trafi/Lomake-Laajennettu lääkärinlausunto

Lisätiedot

ACUTE OHJE Riskitietojen kirjaaminen ja tarkastelu

ACUTE OHJE Riskitietojen kirjaaminen ja tarkastelu ACUTE OHJE Riskitietojen kirjaaminen ja tarkastelu Sisällysluettelo Johdanto Riskitiedot Star of life Riskitietojen tarkastelu Lisäys ja muokkaus Uuden riskin lisääminen ICD10 koodin valinta riskille Aiemmin

Lisätiedot

asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli

asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista kutsutaan lyhyesti asiakaslaiksi.

Lisätiedot

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Koulutusorganisaatiot Kansa-koulu-IIhankkeessa -aloitusseminaari Sisältö Kanta-palvelut sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon asiakastiedon

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 1/2015 1(9) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai 26.1.2015 klo 12.30 16.00 Paikka Astma- ja allergiatalon kongressikeskus, neuvotteluhuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki (-) Puheenjohtaja

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 Sivu 38 (45) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 Sivu 38 (45) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 Sivu 38 (45) Valtuusto KOKOUSAIKA Tiistai 16.6.2015 kello 18.00 20.00 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET valtuutettua LIITE A

Lisätiedot

Sote-palveluluokitukset ja nimikkeistöt esiselvitys ja jatkosuunnitelmat

Sote-palveluluokitukset ja nimikkeistöt esiselvitys ja jatkosuunnitelmat Sote-palveluluokitukset ja nimikkeistöt esiselvitys ja jatkosuunnitelmat 17.10.2017 Juha Mykkänen, Jarmo Kärki, Niina Peränen + valmisteluryhmä, THL 1 Mistä on kyse Sote-palvelujen sisällölliseen luokitteluun

Lisätiedot

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen SFS-EN ISO 9999 Vammaisten apuvälineet Luokitus ja termit

Lisätiedot

Yhdenmukainen arviointi ja asiakkaan oikeudet

Yhdenmukainen arviointi ja asiakkaan oikeudet Yhdenmukainen arviointi ja asiakkaan oikeudet Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 17.3.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 Asiakkaan oikeuksista sosiaalihuollossa Oikeus

Lisätiedot

VALIOKUNNAN KANNANOTOT

VALIOKUNNAN KANNANOTOT SIVISTYSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 9/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi eräiden koulutusta koskevien lakien muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 8 päivänä syyskuuta 2009 lähettänyt sivistysvaliokuntaan

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2013 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tilkan Viuhka, Mannerheimintie 164a, 2. krs, kokoustila 2 Puheenjohtaja

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE. yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja. Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24. Pvm: päivitetty 6.3.

TIETOSUOJASELOSTE. yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja. Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24. Pvm: päivitetty 6.3. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Lempäälän kunnan hyvinvointilautakunta Yhteystiedot (osoite, puhelin) Lempäälän kunta PL 34 37501 Lempäälä TIETOSUOJASELOSTE yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja

Lisätiedot

Marja Pajari-Korhonen, kirjoitustulkki Arja Purtilo, kirjoitustulkki

Marja Pajari-Korhonen, kirjoitustulkki Arja Purtilo, kirjoitustulkki Kokous Vammaisneuvoston kokous 1/2018 Aika, paikka Tiistaina 23.1.2018 kello 16.00-17.50 Imatran kaupungintalo, kokoustila Imatrankoski, h 308 Osallistujat Heikki Luukkanen, puheenjohtaja Helena Roiha,

Lisätiedot

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 19.2.2014 1 (5) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset sekä koodistopalvelun muut päivitykset 20.1.2014 jälkeen Koodistopalvelutiedote

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON ASIAKASASIAKIRJOJEN RAKENTEET

SOSIAALIHUOLLON ASIAKASASIAKIRJOJEN RAKENTEET SOSIAALIHUOLLON ASIAKASASIAKIRJOJEN RAKENTEET Terveydenhuollon ATK-päivät Jyväskylä 26.5.2009 Päivi Tossavainen Projektitutkija Shiftec-tutkimusyksikkö Kuopion yliopisto Esityksen rakenne asiakirjamääritystyön

Lisätiedot

Nieminen Emilia jäsen

Nieminen Emilia jäsen 2/2018 25 Kokousaika 27.02.2018 klo 16:00-18:53 Kokouspaikka Terveyskeskus, iso kokoushuone Saapuvilla olleet jäsenet Oikarinen Eira puheenjohtaja Akujärvi Kari varajäsen Palokangas Reijo II varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Julkisuutta ja tietosuojaa koskevia säädöksiä perusopetuksessa Perustuslaki (731/1999) 10 : Jokaisen yksityiselämä,

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

Perusturvan toimialan siirrosta johtuvat hallintosääntömuutokset alkaen

Perusturvan toimialan siirrosta johtuvat hallintosääntömuutokset alkaen Kaupunginhallitus 506 07.12.2016 Kaupunginvaltuusto 116 12.12.2016 Perusturvan toimialan siirrosta johtuvat hallintosääntömuutokset 1.1.2017 alkaen 40/01/010/2015 KH 506 Selostus: Savonlinnan kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

SOSKANTA-HANKKEEN ASIANTUNTIJATYÖRYHMIEN TYÖSKENTELY Jaana Taina & Kati Utriainen

SOSKANTA-HANKKEEN ASIANTUNTIJATYÖRYHMIEN TYÖSKENTELY Jaana Taina & Kati Utriainen SOSKANTA-HANKKEEN ASIANTUNTIJATYÖRYHMIEN TYÖSKENTELY 16.10.2017 Jaana Taina & Kati Utriainen PROSESSITUNTEMUKSIA Taina & Utriainen 16.10.2017 2 SOSKANTA-HANKKEEN ASIANTUNTIJATYÖRYHMÄT Nykytilan kartoittamiseksi

Lisätiedot

Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden tukeminen ja valvontaohjelma

Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden tukeminen ja valvontaohjelma Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden tukeminen ja valvontaohjelma Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden vahvistaminen ja rajoitustoimenpiteiden käyttö erityishuollossa Oulu 12.12.2016 Ylitarkastaja

Lisätiedot

Heikinkuja MÄNTSÄLÄ puhelin (vaihde) sosiaalipalvelupäällikkö Arja Tolttila Heikinkuja MÄNTSÄLÄ

Heikinkuja MÄNTSÄLÄ puhelin (vaihde) sosiaalipalvelupäällikkö Arja Tolttila Heikinkuja MÄNTSÄLÄ TIETOSUOJASELOSTE - yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja - Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 1. Rekisterinpitäjä Mäntsälän kunta, Heikinkuja 4 04600 MÄNTSÄLÄ puhelin (vaihde) 019 264 5000

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(19) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Kanta-palveluiden tulevat toiminnallisuudet ja sisällöt Potilastiedon arkiston hyödyntäminen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä

AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä 26.10.2010 26.10.2010 Pirjo Tuomola 1 AvoHILMO-luokitusten ylläpito ja kehittäminen AvoHILMOssa käytettävistä luokituksista ja niiden kehittämisestä vastaa pth avohoidon

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 30.3.2015 klo 12:00 Latausta odottavat valmiit koodistot AR/LOMAKE - Perushenkilötietolomake (HEN),PÄIVITYS julkaisutoimikunnan hyväksymät, teknisessä

Lisätiedot

FinCC luokituskokonaisuuden päivitys FinCC seminaari THL, Helsinki

FinCC luokituskokonaisuuden päivitys FinCC seminaari THL, Helsinki Anneli Ensio FinCC luokituskokonaisuuden päivitys FinCC seminaari 28.2.2012 THL, Helsinki Kansallinen hoitotyön kirjaamismalli 1. Päätöksenteon prosessimalli (WHOn hoitotyön malli, Suomeen 1970 luvulla)

Lisätiedot

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013 Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Päiväys Moniammatillinen yhteistyö Lasten ja perheiden

Lisätiedot

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS)

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Pia Alava Suunnittelija Welfare ICT Forum 10.10.2014 Uudistuksen taustaa Palautteet Lomakkeissa liian vähän tilaa, täyttäminen vie liikaa aikaa, epäselviä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous [ASIAKIRJAN NIMI] PÖYTÄKIRJA 1/2009 1(7) n kokous Aika 27.01.2009 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipaikka, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

YHTEISTYÖ LASTENSUOJELUN ASIOISSA THL & lastensuojelun alueelliset kehittäjäryhmät

YHTEISTYÖ LASTENSUOJELUN ASIOISSA THL & lastensuojelun alueelliset kehittäjäryhmät YHTEISTYÖ LASTENSUOJELUN ASIOISSA THL & lastensuojelun alueelliset kehittäjäryhmät FSKC:n lastensuojelun kehittämisverkosto 11.2.2015 26-02-15 Esityksen nimi / Tiina Muukkonen 1 Asialista 1. Ajankohtaista

Lisätiedot

15 Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys kaupungin- ja kunnanhallituksille toimintavuodelta 2014

15 Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys kaupungin- ja kunnanhallituksille toimintavuodelta 2014 Mäntyharju Pöytäkirja 3/2015 1 (9) Aika 30.06.2015, klo 16:07-16:58 Paikka Villa Aurora, Tervaniementie 2 Käsitellyt asiat 12 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 13 Pöytäkirjan tarkastus 14 Perusturvalautakunnan

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Jarmo Kärki & Erja Ailio 24.6.2014 Asiakastietomallin hallinta / Kärki & Ailio 1 Esityksen sisältö Millainen ylläpidon ja kehittämisen rakenne on sosiaalihuollon

Lisätiedot

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Sanastotyö THL:SSÄ 18.5.2011 9.11.2014 Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Miksi THL:ssä tehdään sanastotyötä? Sanastotyö on THL:ssä lakisääteistä: Laki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta 688/2008

Lisätiedot

Potilaan asema ja oikeudet

Potilaan asema ja oikeudet Potilaan asema ja oikeudet Lakimies, VT Heli Kajava 12.9.2018 1 Potilaan oikeudet potilaslaissa (laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992) oikeus laadultaan hyvään terveydentilan edellyttämään hoitoon

Lisätiedot

2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Johtokunnan kokous Pöytäkirja Paikka: Isonnevantien toimipisteen kokoushuone Aika: 18.03.2008 klo 18.00 Läsnä Kimmo Kuisma, puheenjohtaja Henry Koskinen, varapuheenjohtaja Maria Niva Anneli Väisänen Kari

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 8/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 8/2016 Pöytäkirja 1 (9) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 8/2016 Aika 7.6.2016 kello 18:00-19:13 Paikka n kaupunginhalllituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2011 1(11) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoustila Monitoimi A, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

KUNNAN ROOLI ALKUVAIHEEN KOTOUTTAMISESSA. Jenni Lemercier Johtava sosiaalityöntekijä Espoon maahanmuuttajapalvelut

KUNNAN ROOLI ALKUVAIHEEN KOTOUTTAMISESSA. Jenni Lemercier Johtava sosiaalityöntekijä Espoon maahanmuuttajapalvelut KUNNAN ROOLI ALKUVAIHEEN KOTOUTTAMISESSA Jenni Lemercier Johtava sosiaalityöntekijä Espoon maahanmuuttajapalvelut Organisaatiokaavio (toiminnot) Maahanmuuttajapalvelut InEspoo Monikulttuurinen neuvonta

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Kokousaika kello 9:00 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

Turvapaikanhakijoiden sosiaali- ja terveyspalvelut. Viveca Arrhenius STM:n valmiuseminaari Haikon kartano

Turvapaikanhakijoiden sosiaali- ja terveyspalvelut. Viveca Arrhenius STM:n valmiuseminaari Haikon kartano Turvapaikanhakijoiden sosiaali- ja terveyspalvelut Viveca Arrhenius STM:n valmiuseminaari Haikon kartano 26.5.2016 Hallituksen hyväksymät linjaukset Maahanmuuttopoliittiset toimenpiteet 11.9.2015 Turvapaikkapoliittinen

Lisätiedot

Lastensuojeluilmoitusten rekisteri

Lastensuojeluilmoitusten rekisteri Tietosuojaseloste 1/6 1. Rekisterinpitäjä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta Peltolantie 2 D, 01300 Vantaa 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Perhepalvelujen johtaja Maritta Pesonen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 8/2012 1(21) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Lastensuojelu koulunkäynnin tukena

Lastensuojelu koulunkäynnin tukena Lastensuojelu koulunkäynnin tukena Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2012 Kehittämispäällikkö Mikko Oranen Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -yksikkö Mitä lastensuojelu on? Lasten hyvinvoinnin

Lisätiedot

Sosiaalihuollon luokitusten käyttö ja tiedon rakentuminen Apotissa

Sosiaalihuollon luokitusten käyttö ja tiedon rakentuminen Apotissa Sosiaalihuollon luokitusten käyttö ja tiedon rakentuminen Apotissa Annukka Paasivirta, kehittämispäällikkö, Apotti Susanna Kaisla, kehittämispäällikkö, Apotti 16.2.2017, sosiaalityön tutkimuksen päivät,

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2014 1(18) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Allergiatalon kongressikeskus, Kokoushuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma

Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma Palvelutarpeen arvioinnin kriteerit lainsäädännössä Erityisasiantuntija Marja Pajukoski, THL 29.3.2012 1 Yleiset tarpeen arvioinnin kriteerit

Lisätiedot

Maria-Katariinan talo, Kehityspoliklinikan kokoushuone

Maria-Katariinan talo, Kehityspoliklinikan kokoushuone KESKI-POHJANMAAN ERIKOISAIRAANHOITO- PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 Aika 27.05.2015 Klo 14:00-15:30 Paikka Maria-Katariinan talo, Kehityspoliklinikan kokoushuone SISÄLLYSLUETTELO Sivu 22 Kokouksen avaus 3 23 Kokouksen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Talousryhmä - Kokousaika 24.10.2017 kello 8:30 10:25 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen

Lisätiedot

Kanta-palveluiden vaikutukset sosiaalihuollon kirjaamisen ja palveluprosessien yhdenmukaistamiseen

Kanta-palveluiden vaikutukset sosiaalihuollon kirjaamisen ja palveluprosessien yhdenmukaistamiseen Kanta-palveluiden vaikutukset sosiaalihuollon kirjaamisen ja palveluprosessien yhdenmukaistamiseen Minna Kälviä 8.5.2019 Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät EKSOTE 1 3.5.2019 Eksoten sosiaalipalvelut

Lisätiedot

Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A

Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A Sivu 1/5 Pöytäkirja 23/2017 Aika: 8. kesäkuuta 2017 klo 8.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A Miika Tiainen, puheenjohtaja Inari Harjuniemi,

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(22) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Tiira 9.krs. Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

MIKÄ ON KANSA? Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta

MIKÄ ON KANSA? Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojapäivät 11.-12.11.2015 Jyväskylä 12.11.2015 12.11.2015 / Maarit Rötsä 1 MIKÄ ON KANSA?

Lisätiedot

SOTE-organisaatiorekisterin ylläpitokäyttöliittymä

SOTE-organisaatiorekisterin ylläpitokäyttöliittymä SOTE-organisaatiorekisterin ylläpitokäyttöliittymä Koulutustapahtuma Helsinki Congress Paasitorni 27.11.2015 27.11.2015 Koodistopalvelu 1 Ohjelma 9.30- Tervetuloa tutustumaan uuteen SOTE-käyttöliittymään!

Lisätiedot

ENNAKOLLISET LASTENSUOJELUILMOITUKSET

ENNAKOLLISET LASTENSUOJELUILMOITUKSET ENNAKOLLISET LASTENSUOJELUILMOITUKSET Jenni Weck-Näse LSL 25 C Ennen lapsen syntymää 25 :n 1 momentissa mainittujen henkilöiden on salassapitosäännösten estämättä tehtävä ennakollinen lastensuojeluilmoitus,

Lisätiedot

3/2012 Toimintatapojen tarkennuksia väitöskirjatyön valmistumisen loppuvaiheen prosesseihin

3/2012 Toimintatapojen tarkennuksia väitöskirjatyön valmistumisen loppuvaiheen prosesseihin 8.10.2012 OULUN YLIOPISTO TUTKIJAKOULUN JOHTORYHMÄN PÖYTÄKIRJA, KOKOUS 9/2012 Aika Maanantai 8.10.2012 klo 8.15 10.15 Paikka: KE 1021-2, Student Center Käsiteltävät asiat 1/2012 Kokouksen laillisuus ja

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 5/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 5/2016 Pöytäkirja 1 (12) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 5/2016 Aika 19.4.2016 kello 18:00-19:53 Paikka Porin kaupunginhallituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

KIRKKONEUVOSTON KOKOUS

KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Kirkkoneuvosto 12.4.2018 1 (7) KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Aika Torstaina 12.4.2018 klo 16:30 16:40 Paikka Uudenkaupungin seurakuntakeskus Kirjasto, Koulukatu 6 Läsnä Esa Mierlahti puheenjohtaja Lasse Virtanen

Lisätiedot