Tekn. ltk liite. Siilinjärven kunta TOIMITILAOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekn. ltk liite. Siilinjärven kunta TOIMITILAOHJELMA"

Transkriptio

1 Tekn. ltk liite Siilinjärven kunta TOIMITILAOHJELMA FCG KONSULTOINTI OY

2 TOIMITILAOHJELMA 2 (19) Sisällys Sivu 1. TYÖN TAUSTA, TARKOITUS JA TOTEUTUS TOIMITILAOHJELMAN STRATEGISET TAVOITTEET TOIMITILAKANNAN NYKYTILANNE Nykyinen rakennuskanta Sisäinen vuokra TOIMITILAKANNAN KORJAUSVELKALASKENTA Laskennan teoriaa Siilinjärven kunnan rakennusten korjausvelka ENNUSTEET Väestöennusteet Palvelutarve-ennusteet Palvelutarve-ennuste uudessa kunnassa RAKENNUSTEN KÄYTTÖTARPEET JA TILATEHOKKUUS Palvelut ja toimitilat Tilatehokkuus Palveluiden tilatarpeet Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset RAKENNUSKANNAN SALKUTUS Salkutuksen periaatteet Kunnan toimitilojen salkkujako TOIMITILAOHJELMAN TOTEUTUS JA PÄIVITTÄMINEN Salkkukohtaiset toimenpiteet Sisäinen vuokra Palveluverkkojen kehittäminen Tilatehokkuuden kasvattaminen Investointien PTS Ylläpitotoiminnan kehittäminen Ohjelman päivittäminen... 19

3 TOIMITILAOHJELMA 3 (19) 1. TYÖN TAUSTA, TARKOITUS JA TOTEUTUS Siilinjärven kunnan rakennusten korjausvelkalaskenta on tehty v (tilanne ). Kunnassa on nähty tärkeäksi päivittää laskenta vastaamaan tämän hetken tilannetta ja samalla laatia kuntaan toimitilaohjelma salkutuksineen tukemaan kunnan pitkäjänteisen kiinteistönpidon tavoitteita. sai tehtäväkseen tehdä edellä mainitun laskennan ja laatia toimitilaohjelman. Työ rajattiin koskemaan ainoastaan kunnan omistamia toimitiloja eli vuokrakohteet, kiinteistöt (tontit) ja asunnot jätettiin tarkastelun ulkopuolelle. Työ toteutettiin yhteistyössä kunnan toimitilapalveluiden kanssa, jossa yhteyshenkilönä oli toimitilapäällikkö Jukka Kellokumpu. FCG:ltä työhön osallistuivat johtavat konsultit Esko Korhonen ja Riitta Ekuri. Työ toteutettiin huhti- toukokuussa Työn taustalla on käytetty soveltuvin osin Kuntaliiton julkaisua Harkittua omistajuutta toimitiloihin, ohjeita kuntakonsernien tilaomaisuuden hallintaan, jossa toimitilakysymysten kehittämisen kokonaisuutta on tarkasteltu kuvan 1 mukaisesti. Kuva 1. Palveluiden ja toimitilojen yhteensovittaminen = omistajaohjauksen ketju (Suomen Kuntaliitto). 2. TOIMITILAOHJELMAN STRATEGISET TAVOITTEET Siilinjärvellä on kunnanvaltuuston vuonna 2013 hyväksymä ja voimassa oleva kuntastrategia Siinä on strategiset tavoitteet esitetty kuvan 2 mukaisesti.

4 TOIMITILAOHJELMA 4 (19) Kuva 2. Kuntastrategiassa esitetyt strategiset tavoitteet. Toimitilaohjelmaa linjaaviksi tavoitteiksi kuvasta voidaan johtaa erityisesti kestävän kuntatalouden tavoitteet. 3. TOIMITILAKANNAN NYKYTILANNE 3.1 Nykyinen rakennuskanta Kunnalla on tässä tarkastelussa toimitiloja yhteensä n htm². Ne jakaantuvat kuvan 3 mukaisesti. Koulujen osuus on lähes 2/3 koko rakennuskannasta ollen yhteensä n htm². Tarkemmat tiedot on esitetty taulukossa 1. Kuva 3. Rakennuskannan jakauma käyttötarkoituksen mukaan huoneistoneliömetriä (htm²).

5 TOIMITILAOHJELMA 5 (19) 3.2 Sisäinen vuokra Kunnalla on käytössä sisäisen vuokran järjestelmä, jolla katetaan toimitiloista aiheutuvat ylläpitokustannukset ja omistamisen pääomakustannukset. Vuokrat vahvistetaan kullekin vuodelle talousarviokäsittelyn yhteydessä. Vuoden 2017 sisäiset vuokrat ovat yhteensä noin 9,6 milj.. 4. TOIMITILAKANNAN KORJAUSVELKALASKENTA 4.1 Laskennan teoriaa Rakennuksen kulumista voidaan havainnollistaa oheisella yksinkertaistetulla kuvalla 4. Kuva 4. Rakennuksen kuluminen ja korjaustarpeet. Kun rakennus valmistuu, sen kuntoluokka on 100 %. Rakennus alkaa kuitenkin heti valmistumisensa jälkeen kulua ja laskennallisesti kuluminen tapahtuu n 1,5 2,0 %/vuosi. Kulumisen (ja samalla arvon alenemisen) vauhti riippuu sekä rakennustyypistä että käytön intensiteetistä. Rakennuksen jälleenhankinta-arvo (= uudishinta) tarkoittaa hintaa, jonka vastaavankokoinen rakennus maksaisi nykyisin. Tekninen nykyarvo puolestaan kuvaa rakennuksen laskennallista, nykyistä arvoa kun uudishinnasta on vähennetty rakennuksen vuotuisesta kulumisesta aiheutunut arvon aleneminen ja vastaavasti siihen on lisätty rakennuksen arvoa nostavat taseaktivoidut korjausinvestointien jäännösarvot. Kuntoluokka on teknisen nykyarvon ja uudishinnan suhde. Hyvänä tasona pidetään yli 75 % kuntoluokkaa, jolloin rakennukseen ei ole vielä syntynyt ns. korjausvelkaa. Kun rakennuksen kuntoluokka alittaa tason noin 60 %, alkaa rakennuksen peruskorjaus tulla ajankohtaisesti. Useimmiten tämä ajoittuu välille vuotta rakennuksen valmistumisesta. Rakennuksen ns. kulumattoman osan arvo on n. 30 %. Sekin kuluu, mutta huomattavan hitaasti eikä sitä yleensä huomioida laskelmissa. Kuntoluokan 50 % alittavat rakennukset ovat yleensä jo huonokuntoisia. Kuntoluokkia on yleensä viisi, joiden pohjalta nähdään, miten koko omaisuus on jakautunut erinomaisessa (>90 %), hyvässä (75 90 %), tyydyttävässä (60 75 %), välttävässä (50 60 %) ja huonossa kunnossa (< 50 %) oleviin rakennuksiin.

6 TOIMITILAOHJELMA 6 (19) Korjausvastuu on kuntoluokkien % välinen alue, jolla rakennukseen ei tarvitse vielä tehdä arvoa kohottavia investointeja vaan rakennuksen kuntoa pidetään yllä normaalien ylläpitotoimenpiteiden avulla. Korjausvastuu kuvaa samalla sitä vuotuista rahamäärää, joka rakennukseen pitäisi panostaa, jotta rakennuksen kuntoluokka pysyy ennallaan. Yleensä tällä tarkoitetaan koko rakennuskannan keskimääräistä korjausvastuun määrää, koska yksittäiseen rakennukseen ei joka vuosi ole tarpeen tehdä investointeja. Mikäli rakennuksen kuntoluokka laskee alle 75 %:n tason, alkaa syntyä korjausvelkaa. Korjausvelka kuvaa kunkin rakennuksen laskennallisen kuntoluokan ja kuntoluokan 75 % välistä euromääräistä arvoa. On huomattava, että rakennuskannan korjausvelkalaskenta on suuntaa antava arvio rakennuskannan tilasta eikä välttämättä kuvaa kovin tarkasti yksittäisen rakennuksen tilannetta. Yksittäisen rakennuksen todellinen kunto saattaa poiketa laskennallisesta riippuen rakennuksen käytöstä ja ylläpidon asteesta. 4.2 Siilinjärven kunnan rakennusten korjausvelka Kunnan rakennusten korjausvelkalaskenta toteutettiin kunnan toimittaman aineiston pohjalta siten, että siihen ei sisällytetty kohdekäyntejä. Muutamien rakennusten kuntoarviointien/-tutkimusten ja sisäilmatutkimusten tietoja oli käytettävissä ja niitä on laskennassa huomioitu soveltuvin osin kuntoa alentavina tai kohottavina tekijöinä. Taulukossa 1 on esitetty Siilinjärven kunnan omistuksessa olevan rakennuskannan nykytilanne. Sen mukaan kunnalla on toimitiloja (tässä tarkastelussa mukana olevia) yhteensä htm² (v htm²). Rakennuskannan ylläpidosta aiheutuu kustannuksia noin 5,0 milj. /vuosi (5,1 milj. ). Omaisuuden tasearvo on noin 49,2 milj. (45,8 milj. ), jälleenhankinta-arvo noin 164,9 milj. (166,9 milj. ) ja tekninen nykyarvo noin 101,0 milj. (104,7 milj. ). Rakennuskannan kuntoluokka on noin 61 % (v %), mikä yleiseen hyvän kunnon tavoitetasoon 75 % verrattuna on alhainen ja kuvastaa sitä, että suunnitelmallisiin pitkän aikavälin tavoitteellisiin toimenpiteisiin on syytä ryhtyä tilanteen korjaamiseksi. Rakennusten korjausvastuu on yhteensä noin 2,9 milj. (v ,9 milj. ) eli sen verran pitäisi rakennusten tasevaikutteisiin korjauksiin ainakin vuosittain panostaa, jotta rakennukset pysyisivät nykykunnossaan. Korjausvelkaa on muodostunut noin 25,7 milj. (24,3 milj. ), mikä on noin 358 /m² (335 /m²) kun tavoitteellisena rakennuskannan korjausvelan tasona pidetään yleensä noin 100 /m². Huomautettakoon, että korjausvelan kokonaan poistamiseen ei ole järkevää pyrkiä, mutta sen saattaminen kohtuulliselle tasolle on kannattavaa.

7 TOIMITILAOHJELMA 7 (19) Taulukko 1. Rakennuskannan nykytilanne ja korjausvelka. Omassa omistuksessa olevat: Pinta-ala Tilakustannukset Sis. vuokrakust. Tasearvo Uudishinta Tekninen nykyarvo Kuntoluokka Korjausvastuu Korjausvelka Kohteet htm² (alv 0 %)/v (alv 0 %)/v (alv 0 %) (alv 0 %) (alv 0 %) % (alv 0 %)/v (alv 0 %) Koulut Hamulan uusi koulu , Siilinjärven lukio / Ahmon koulu , Suininlahden koulu , Siilinlahden koulu , Siilinlahden koulun uudisrakennus , Vuorelan koulu , Toivalan koulu , Kasurilan koulu , Pöljän koulu , Päivärinteen koulu , Kuuslahden koulu , Kehvon koulu , Koulut yhteensä , Päiväkodit Leppäkaarteen päiväkoti , Päiväkoti Pikkusiili , Päivärinteen päiväkoti , Toivalan päiväkoti , Päiväkodit yhteensä , Sote-rakennukset Kehitysvammaisten asuntola , Pääterveysasema , Lääkäritalo , Sote-rakennukset yhteensä , Muut rakennukset Kunnantalo , Kirjasto , Paloasema , Toimistorakennus, Oppipojantie , Lämmin / kylmävarasto , Varastorakennus kylmä , Autotallit , Keskusvarasto (vanha) , Nuorisotalo , Koulu- ja työtila Hilmanrinne , Museo, myllytupa , Siilinjärven aikuiskoulutuskeskus , Huoltorakennus Ahmo , Huoltorakennus Sahara , Manttu , Siilinlahden huoltorakennus , Tanhula , Muut rakennukset yhteensä , Kaikki yhteensä , Rakennustyyppikohtaisesti tarkasteltuna voidaan todeta, että koulurakennukset ovat keskimäärin tyydyttävässä kunnossa, kuntoluokka 68 % (v %). Kuuslahden ja Kehvon koulut ovat laskennallisesti jo peruskorjauksen tarpeessa. Myös Suininlahden ja Vuorelan kouluissa sekä Siilinlahden koulun vanhassa osassa peruskorjaukset ovat ajankohtaisia lähivuosina. Tyydyttäväkuntoisia ovat myös päiväkodit, kuntoluokka 67 % (v %). Päiväkoti Pikkusiili on hyväkuntoinen, mutta muiden päiväkotien osalta peruskorjausten ohjelmointiin on syytä ryhtyä. Sote-rakennusten kuntoluokka on keskimäärin noin 58 % (v %). Lääkäritalo on tyydyttävässä kunnossa, mutta Pääterveysaseman ja Kehitysvammaisten asuntolan peruskorjaukset ovat lähivuosina tarpeen. Ryhmään muut rakennukset sijoitetut kohteet ovat keskimäärin huonokuntoisia, kuntoluokka noin 42 % (v %) ja niissä on paljon sekä peruskorjaus- että perusparannustarvetta. Merkittävimmiksi kohteiksi nousevat Kunnantalo, Kirjasto ja Paloasema, joiden peruskorjausajankohta on jo laskennallisesti käsillä. Tässä ryhmässä on myös paljon kohteita, joiden tasearvo on jo 0 tai lähellä sitä ja samoin kuntoluokka 30 %, mikä tarkoittaa sitä, että rakennuksen kunto on laskennallisesti jo alimmalla tasollaan (rakennuksen osista vain kantavilla rakenteilla elinkaarta jäljellä). Yleisesti voidaan todeta, että kunnan rakennuskantaan on kertynyt paljon korjaustarvetta (korjausvelkaa) ja tilanne on vuonna 2015 tehtyyn selvitykseen verrattuna

8 TOIMITILAOHJELMA 8 (19) vielä jonkin verran heikentynyt, joten toimenpiteet tilanteen kestävälle tasolle saattamiseksi on käynnistettävä pikaisesti. 5. ENNUSTEET 5.1 Väestöennusteet Ennusteet on laadittu käyttäen pääsääntöisesti pohjana tilastokeskuksen väestöennusteita 2014 ja tilinpäätöstietoja Kuvassa 5 on ennuste Siilinjärven väestömäärän kehityksestä vuoteen 2031 saakka. Sen mukaan väestömäärä kasvaa ennustejakson loppuun mennessä nykyisestä (2015) yli 1200 henkilöllä ja on ennustejakson lopussa Kasvu noudattelee kutakuinkin koko maan väestömäärän kehitystä ja on selvästi suurempi kuin koko Pohjois-Savossa. Ennustettu väestökehitys : +6% Koko väestö 110 Siilinjärvi Pohjois-Savo Koko maa 105 Koko Siilinjärvi maa 2015= Pohjois-Savo Tilastokeskus, väestöennuste 2015 Siilinjärvi Pohjois-Savo Koko maa Asukkaita = Asukkaita = Asukkaita = Kuva 5. Ennustettu väestökehitys Kuvassa 6 on esitetty Siilinjärven eri ikäryhmien kehitystrendit ennustekaudella. Ennusteen mukaan kaikkien muiden ikäryhmien henkilömäärät kasvavat tai pysyvät samana paitsi 1-6 vuotiaiden ja työikäisten määrät, joissa on odotettavissa hienoista laskua. Yli 65 vuotiaiden osuus kasvaa selvästi ja se lähes puolitoistakertaistuu ennustejakson aikana. Kehitys vaikuttaa myös huoltosuhteeseen epäedullisesti.

9 TOIMITILAOHJELMA 9 (19) Kuva 6. Ennustettu väestökehitys ikäluokittain Palvelutarve-ennusteet Kuvassa 7 on esitetty kuinka eri palveluiden tarpeet kehittyvät ennustejakson aikana. Palvelutarve-ennuste perustuu ikäluokkakohtaisen väestöennusteen, nykyisten yksikkökustannusten ja palveluiden käyttötietoihin. Kasvu on voimakkainta vanhusten hoidossa ja erikoissairaanhoidossa ja myös muissa palveluissa on kasvua odotettavissa paitsi päivähoidossa ja esiopetuksessa sekä työikäisten osalta, joissa on hienoista laskua.

10 TOIMITILAOHJELMA 10 (19) Kuva 7. Palvelutarpeiden kehitys Palvelutarve-ennuste uudessa kunnassa Maakuntauudistuksen jälkeen alkaen vuodesta 2019 sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja niiden tuotanto siirtynevät maakuntien vastuulle. Kuvassa 8 on esitetty kuinka eri palveluiden tarpeet kehittyvät ennustejakson aikana em. tilanteessa. Palvelutarve-ennuste perustuu vastaaviin lähtöoletuksiin kuin kuvassa 7. Kasvu on voimakkainta muissa palveluissa. Perusopetuksen osalta havaitaan hetkellinen melko voimakas kasvu. Päivähoidon ja esiopetuksen palvelutarve laskee tasaisesti koko tarkastelujakson ajan. Työikäisten määrä laskee tarkastelujaksolla 4 %, mikä saattaa vaikuttaa verotulojen kertymään.

11 TOIMITILAOHJELMA 11 (19) Kuva 8. Palvelutarpeiden kehitys (uuden kunnan palvelut). 6. RAKENNUSTEN KÄYTTÖTARPEET JA TILATEHOKKUUS 6.1 Palvelut ja toimitilat Rakennusten käyttötarpeiden määrittelemiseksi tulee tuntea palveluiden prosessit ja tilatarpeet pitkälle tulevaisuuteen. Tilojen ja palveluihin liittyvien tilatarpeiden yhteensovittaminen onkin keskeisin ongelma tilamäärän optimoinnissa ja toimitilahallinnossa. Tätä voidaan havainnollistaa yksinkertaisella kuvalla.

12 TOIMITILAOHJELMA 12 (19) Kuva 9. Toimitilojen ja palveluiden tilatarpeiden tasapaino. Palveluiden tuotantotavat ovat muuttuneet voimakkaasti viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta yksinkertaistuksen vuoksi tässä käsitellään vain palveluita, joihin tarvitaan toimitiloja. Kunnissa samaan palvelualueeseen sisältyvät osapalvelut muodostavat palvelukokonaisuuden eli palveluverkon. Palveluverkon toimipisteet ovat yleensä rakennuksia tai rakennusten osia. Palveluiden muuttuessa on myös tarpeen tarkastella palvelupisteiden sijoittumista ja niiden määrää palveluverkkosuunnittelun avulla. Kuntatalouden kiristyessä on suuntauksena yleensä siirtyminen suurempiin palveluiden tuotantoyksiköihin, vaihtoehtoisten palveluiden tuotantotapojen käyttöönottoon sekä yhteiskäyttöisyyden ja tilatehokkuuden lisäämiseen. Kuvassa 9 on Siilinjärven organisaatiokaavio, josta samalla selviää eri palveluiden sijoittuminen palvelualueisiin, joita ovat: - Konserni- ja maankäyttöpalvelut - Sivistyspalvelut - Sosiaali- ja terveyspalvelut - Talous- ja tukipalvelut - Tekniset palvelut Mahdollisen sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen tulee muuttamaan merkittävästi kunnan toimintaa ja taloutta. Tämä on otettu huomioon siltä osin kuin se on ollut mahdollista tässä toimitilaohjelmassa.

13 TOIMITILAOHJELMA 13 (19) 6.2 Tilatehokkuus Kuva 10. Siilinjärven kunnan organisaatiokaavio. Siilinjärvellä ei ole toistaiseksi tehty kaikkien palvelualueiden palveluverkkotarkasteluita vaan toimipisteiden tilanteita on ratkottu tapauskohtaisesti. Näin ollen palvelualueiden näkemyksiä tarvittavista tilaresursseista ei ole ollut käytettävissä käsillä olevan ohjelman laadinnassa. Rakennuksia tulisi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Tilojen käytölle on käytännössä muotoutunut tavoitteellisia tunnuslukuja. Esim. vuonna 2014 voimaan tulleessa valtioneuvoston periaatepäätöksessä valtion toimitilastrategiaksi on uudisrakennusten toimistotilojen tilatehokkuustavoitteeksi asetettu 15 m²/htv kun käytännössä tilatehokkuus nykyisin on noin 30 m²/htv. Kunnissa vastaavaa ohjeistusta ei ole, mutta toimistotilojen osalta tavoite voisi olla järkevää olla samalla tasolla. Opetushallitus on antanut suositukset esi- ja perusopetuksen sekä lukio-opetuksen tilatarpeiden tunnusluvuiksi. Nämä ovatkin paljon käytettyjä, mutta nykyisin ollaan siirtymässä yhä enemmän uudenlaisiin oppimisympäristöihin, joihin suositukset eivät enää sovellu. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tiloihin ei ole olemassa neliöpohjaisia tilatehokkuussuosituksia. Nämä palvelut ovat lisäksi voimakkaassa muutoksessa ja uudenlaisia prosesseja, palveluiden synergioita ja uusia tapoja tuottaa palveluita kehitetään edelleen. Niiden tilatarpeet määräytyvät selkeästi palveluiden lähtökohdista ja tapauskohtaisesti vähentävät jopa merkittävästi tilojen määrää. Kunnissa on keskimäärin tilamassaa noin 6,3 krsm²/asukas. Tavoitetasoksi on määritelty keskimäärin noin 4,0 krsm²/asukas. Tässä Siilinjärven tarkastelussa mukana olevien rakennusten tilamäärä on yhteensä htm², mikä on noin

14 TOIMITILAOHJELMA 14 (19) krsm². Tämä tarkoittaa noin 4,0 krsm²/asukas eli kunnan tilanne tämän osalta on varsin hyvä, mutta edelleen kehittäminen on mahdollista. 6.3 Palveluiden tilatarpeet Siilinjärven kunnan palveluiden tilatarpeiden kartoittamiseksi olisi tarpeen käynnistää kaikkia palvelualueita koskevat palveluverkkoselvitykset ja tilatarvetarkastelut. Niiden tuloksena määritellään tuotettavat palvelut, niiden tuotantotavat sekä palveluita vastaavat optimaaliset tilat ja niiden investointi- ja realisointiohjelma pitkälle tulevaisuuteen. Tässä ohjelmassa on jäljempänä esitetty toimitilojen salkutus tehty olemassa olevilla tiedoilla ja siksi salkutusta tulee päivittää myöhemmin kuvattavalla tavalla. Koska kunnan toimitilojen kuntoluokka on keskimäärin verrattain alhainen, korjausvelkaa on kertynyt runsaasti ja kuntatalouden vakauttaminen on välttämätöntä, tulee investointi- ja realisointiohjelma kytkeä kuntatalouden kestävän kantokyvyn mukaiselle tasolle. Tässä tulee kuitenkin huomioida kokonaisuus siten, että nopeasti tuloa tuottavien investointien toteuttaminen on mahdollista joustavasti ja tarvittaessa käyttäen erilaisia toimitilojen omistamisen ja hallinnan muotoja sekä investointien toteutustapoja. 6.4 Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset Valmistelussa olevan sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnosten mukaan kunnan järjestämisvastuulle jäävien tehtävien määrä pienenee oleellisesti vuoden 2019 alusta lähtien. Lakiluonnoksessa kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien sote-tuotannossa oleva kiinteistöomaisuus (varat, velat ja irtainomaisuus) siirtyy maakunnille, ja edelleen maakuntien yhteisesti omistamalle valtakunnalliselle toimitila- ja kiinteistöhallinnon palvelukeskukselle, Maakuntien Tilakeskus Oy:lle. Tämän lisäksi maakunnat vuokraavat kunnilta sote-tuotannossa ja pelastustoimessa olevat kiinteistöt määräaikaisilla vuokrasopimuksilla vähintään kolmen vuoden siirtymäajalle. Uudistuksen kaikkia seurannaisvaikutuksia kunta- ja kiinteistötalouteen ja varsinkin siirtymäkauden jälkeiseen aikaan ei vielä täysin tunneta. 7. RAKENNUSKANNAN SALKUTUS 7.1 Salkutuksen periaatteet Rakennuksen käyttötarve ja kunto ovat yleensä keskeisimmät tekijät, jotka määrittelevät karkeasti salkutusprosessia. Kuvassa 11 on esitetty tästä periaatekuva. Salkutus on lisäksi jatkumo, jossa yksittäisen rakennuksen sijoittuminen voi ajan myötä muuttua.

15 TOIMITILAOHJELMA 15 (19) Kuva 11. Periaatekuva rakennuksen käyttötarpeen ja kunnon yhdistämisestä salkutusprosessissa. 7.2 Kunnan toimitilojen salkkujako Kunnan rakennuskanta jaettiin neljään salkkuun seuraavasti: Salkku A. Ylläpidettävät toimitilat Kunnan ydintehtäviä ja palvelutuotantoa palvelevat toimitilat, jotka tarvitaan kunnan käytössä pitkälle tulevaisuuteen. Niitä ylläpidetään, säilytetään ja kehitetään. Kohteiden ylläpito järjestetään laadittavan ylläpito-ohjelman mukaisesti laadukkaasti ja ennalta ehkäisevästi ja tarvittavat korjaukset hoidetaan ajallaan. Tarvittaessa tehdään myös tilamuutoksia, joiden tavoitteena on lisätä ja parantaa tilojen käyttömahdollisuuksia. Näitä rakennuksia on yhteensä 24 kpl pinta-alaltaan htm². Salkku B. Maakunnalle vuokrattavat toimitilat Nämä kohteet ovat sote- ja maakuntauudistusta koskevien lakiluonnosten pohjalta ennakoitu vuokrattaviksi tulevalle maakunnalle. Kohteet on tarkoitettu säilytettäviksi (pitkäaikaiset vuokrasopimukset tmv.) ja niiden ylläpito ja korjaustoiminta järjestetään kuten salkussa A. Tarvittaessa salkut A ja B voidaan yhdistää. Salkun B rakennuksia on yhteensä 4 kpl ja niiden yhteenlaskettu pinta-ala on htm². Lisäksi Kunnantalosta vuokrauksen piiriin tulee tiloja yhteensä 511 htm². Salkku C. Palveluverkko- ja tarveselvityksillä selvitettävät toimitilat Nämä toimitilat palvelevat toistaiseksi vielä kunnan perustoimintaa, mutta niiden tulevaisuus on epäselvä. Osa niistä saattaa tällä hetkellä olla vajaakäytössä, mutta tarve voi muuttua. Siksi niiden tuleva tarve tulee arvioida palveluverkko- tai tarveselvityksillä. Selvityksen jälkeen osa voidaan myydä, purkaa tai jalostaa uutta/nykyistä käyttötarkoitusta vastaavaksi tai käyttää loppuun. Kohteet saattavat parem-

16 TOIMITILAOHJELMA 16 (19) min toimiakseen tarvita hankesuunnittelua ja investointeja. Näiden kohteiden ylläpito järjestetään jatkokäytön mukaisesti edullisella tavalla. Näitä rakennuksia on yhteensä 4 kpl yhteispinta-alaltaan htm² Salkku D. Myytävät ja purettavat toimitilat Nämä ovat toimitiloja, joille kunnalle ei ole enää käyttötarvetta tai joiden omistus ei ole kunnalle tärkeää ja niistä voidaan luopua. Nämä rakennukset ovat yleensä huonokuntoisia ja ne käytetään loppuun tai myydään tai puretaan. Kiinteistöt, jotka on hankittu maapoliittisista syistä, jalostetaan esim. kaavoituksella muuhun käyttöön. Suoraan myytävien tai purettavien rakennusten toimenpiteet toteutetaan mahdollisimman nopealla aikataululla. Tämän salkun rakennuksia on yhteensä 4 kpl yhteispinta-alaltaan htm². Edellä esitetty salkkujako kohdetietoineen on taulukossa 2. Taulukko 2. Rakennuskannan salkkujako. Omassa omistuksessa olevat: Pinta-ala Tasearvo Uudishinta Tekninen nykyarvo Kuntoluokka Korjausvastuu Korjausvelka Salkut ja kohteet htm² (alv 0 %) (alv 0 %) (alv 0 %) % (alv 0 %)/v (alv 0 %) Salkku A. Ylläpidettävät toimitilat Hamulan uusi koulu , Siilinjärven lukio / Ahmon koulu , Suininlahden koulu , Siilinlahden koulu , Siilinlahden koulun uudisrakennus , Vuorelan koulu , Toivalan koulu , Kasurilan koulu , Pöljän koulu , Päivärinteen koulu , Kuuslahden koulu , Kehvon koulu , Leppäkaarteen päiväkoti , Päiväkoti Pikkusiili , Päivärinteen päiväkoti , Toivalan päiväkoti , Kirjasto , Toimistorakennus, Oppipojantie , Lämmin / kylmävarasto , Varastorakennus kylmä , Autotallit , Museo, myllytupa , Siilinlahden huoltorakennus , Huoltorakennus Ahmo , Yhteensä , Salkku B. Maakunnalle vuokrattavat toimitilat Kehitysvammaisten asuntola , Pääterveysasema , Lääkäritalo , Paloasema , Yhteensä , Salkku C. Selvitettävät toimitilat Kunnantalo , Manttu , Siilinjärven aikuiskoulutuskeskus , Huoltorakennus Sahara , Yhteensä , Salkku D. Myytävät ja purettavat toimitilat Nuorisotalo , Keskusvarasto (vanha) , Koulu- ja työtila Hilmanrinne , Tanhula , Yhteensä , TOIMITILAOHJELMAN TOTEUTUS JA PÄIVITTÄMINEN 8.1 Salkkukohtaiset toimenpiteet Salkku A. Ylläpidettävät toimitilat. Tähän salkkuun on sijoitettu kaikki nykyiset koulut ja päiväkodit. Näiden osalta tehdään korjausten kiireellisyysjärjestysluokitus

17 TOIMITILAOHJELMA 17 (19) mahdollisimman pian ja laaditaan investointiohjelma. Kuuslahden ja Kehvon koulujen peruskorjaukset ovat jo laskennallisesti ajankohtaisia. Myös Suininlahden ja Vuorelan kouluissa sekä Siilinlahden koulun vanhassa osassa peruskorjaukset ovat ajankohtaisia lähivuosina, mutta tilanne selvitetään tarkemmin luokituksella, jossa teknisen kunnon lisäksi terveellisyys ja turvallisuus määrittävät kiireellisyysjärjestystä. Kirjastorakennus on myös jo laskennallisesti peruskorjauksen tarpeessa. Sen ohjelmointiin on syytä varautua lähivuosina. Samalla on syytä tutkia mahdollisuudet sen monikäyttöisyyden lisäämiseksi. Rakennuksen mahdollinen suojelutarve tulee huomioida. Muiden salkkuun kuuluvien rakennusten osalta jatketaan ylläpitoa ja korjauksia tehdään tarpeen mukaan. Salkku B. Maakunnalle vuokrattavat toimitilat. Tähän salkkuun kuuluvat Pääterveysasema, Kehitysvammaisten asuntola, Lääkäritalo ja Paloasema. Nämä ovat säilytettäviä ja sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa ne vuokrataan maakunnalle (Maakuntien Tilakeskus Oy:n kautta) vähintään väliseksi ajaksi. Vuokrasopimusta on mahdollista jatkaa yhdellä vuodella. Valtioneuvoston asetusluonnoksen mukaan vuokra määräytyisi valtuuston hyväksymän ja kunnassa laajasti käytössä olevan sisäisen vuokrajärjestelmän mukaan tai mikäli sitä ei ole, asetuksessa määritellyn teknisen arvon 6 prosentin tuottovaatimuksen ja ylläpitokustannusten pohjalta. Kunnalla ei ole tällä hetkellä valtuuston hyväksymää vuokrajärjestelmää. Salkun rakennuksista erityisesti Paloasemalla on tehtyjen tutkimusten mukaan paljon riskirakenteita ja jo kiireellistä korjausta vaativia kohteita. Rakennuksen korjausten ohella tulisi tehdä tarkastelu myös uudisrakentamisen ja sen eri hallinta- ja toteutusmuotojen välillä elinkaarikustannukset huomioiden. Tarkastelun yhteydessä on syytä pohtia myös aseman alueellista sijaintipaikkaa. Pääterveysasemalla on myös välttämättömiä korjaustarpeita, jotka tulisi toteuttaa heti ja laajempia korjaustöitä, jotka voidaan toteuttaa peruskorjauksen yhteydessä 2020-luvulla. Vastaava korjaustarve on Lääkäritalossa. Kehitysvammaisten asuntolasta ei ole tehty kuntotutkimuksia, mutta laskennallisen kuntoluokan perusteella senkin peruskorjausvaihe ajoittuu samoihin aikoihin kuin Pääterveysaseman. Kaikkien salkun kiinteistöjen osalta tulee selvittää, onko niiden omistaminen jatkossa kunnalle tärkeää ja erityisesti, kuinka menetellään vuokrakauden päättyessä. Myös rakennuksiin ja toimintoihin kuuluvan merkittävän irtaimen omaisuuden siirtoon liittyvät järjestelyt tulee selvittää jo kuluvan vuoden aikana. Salkku C. Palveluverkko- ja tarveselvityksillä selvitettävät toimitilat. Selvitettävien rakennusten listalla tärkein on Kunnantalo. Vuonna 2013 tehdyn kuntoarvioinnin perusteella rakennuksen peruskorjaukseen tulisi ryhtyä noin viiden vuoden aikana. Laskennallisesti rakennuksen kuntoluokka tukee näkemystä. Huomionarvoista on, että rakennuksesta soten käytössä olevat 511 htm² tulee vuokrattavaksi maakunnalle. Rakennuksen tuleva käyttö (esim. monikäyttöisyys) ja omistamisen tarpeellisuus tulee luonnollisesti ratkaista ennen peruskorjauksen suunnittelun käynnistämistä. Rakennukseen on sitoutunut huomattava korjausvelka n. 5,3 milj.. Salkun muiden rakennusten Mantun, Siilinjärven aikuiskoulutuskeskuksen ja Saharan tuleva käyttö tulee vastaavasti selvittää. Rakennusten laskennalliset kuntoluokat viittaavat peruskorjauksen tarpeellisuuteen.

18 TOIMITILAOHJELMA 18 (19) 8.2 Sisäinen vuokra Salkku D. Myytävät ja purettavat toimitilat. Salkun kaikki rakennukset Nuorisotalo, Vanha keskusvarasto, Hilmanrinne ja Tanhula esitetään ensisijaisesti myytäviksi kuitenkin niin, että tontit jäisivät kunnan omistukseen, ellei jatkossa muuta päätetä. Salkun rakennusten ylläpitoa jatketaan taloudellisesti ja tarpeen mukaan. Palvelualueilta peritään tilojen käytöstä sisäistä vuokraa. Sisäisessä vuokrassa tilojen käyttäjä vastaa kaikista tilojensa kustannuksista mukaan lukien pääomavuokran osuus. Sisäisen vuokrauksen tavoitteena on ohjata tilojen käyttäjää tarkoituksen mukaiseen ja tehokkaaseen tilojen käyttämiseen. Vuokrauksen pelisääntöjen selkiyttämiseksi tulee laatia sisäisen vuokrauksen ohje, jonka valtuusto voi hyväksyä. 8.3 Palveluverkkojen kehittäminen Käytännön toiminnassa tavoitteena on aikaansaada palvelutuotannon tarpeisiin soveltuvat ja toimintaa tukevat, turvalliset, terveelliset ja viihtyisät tilat, joiden ylläpito on järjestetty suunnitelmallisesti, taloudellisesti ja ongelmia ennaltaehkäisevästi. Toimitilojen ydinongelma on tarpeettomaksi tai vajaakäytölle jäänyt ja kunnoltaan heikkenevä rakennuskanta, jonka ylläpitäminen tuottaa ylimääräisiä kustannuksia. Ratkaisuna on rakennuskannan vähentäminen ohjelmassa esitetyillä tavoilla. Tuleva toimitilakanta määräytyy tulevan palveluverkon perusteella. Siksi palveluverkkoa on suunniteltava pitkäjänteisesti etukäteen ja suunnitelmaa on pidettävä ajan tasalla. Korjausvelan taittaminen edellyttää niin ikään ylläpito- ja peruskorjausten suorittamista ajallaan sekä tarpeettomista rakennuksista luopumista. Oikea-aikainen korjaaminen edellyttää myös oikea-aikaista rahoitusta. Kiireisin toimenpide on näin ollen kaikkien palvelualueiden palveluverkkojen läpikäynti, jossa tulee huomioida sekä palvelualuerajat että ylikunnalliset mahdollisuudet. 8.4 Tilatehokkuuden kasvattaminen 8.5 Investointien PTS Toimitilojen tilatehokkuutta ja käyttöastetta seurataan ja parannetaan, jonka tavoitteena ovat säästöt kustannuksissa. Toimitilojen muuntojoustavuus huomioidaan erityisesti uudis- tai peruskorjaushankkeissa. Merkittävimmät tilatarveratkaisut tehdään palveluverkkosuunnittelun ja sen päätöksenteon yhteydessä sekä hankkeiden tarveselvitysvaiheessa, minkä merkittävyyttä tulee korostaa ja sen vaiheen toteuttamiseen varata riittävästi aikaa. Palveluverkkoselvitysten, toimitilaohjelman, rakennusten teknisen luokituksen ja salkutuksen pohjalta laaditaan pitkän tähtäimen investointiohjelma vuosille ja liitetään se käsillä olevaan toimitilaohjelmaan. Uusia toimitiloja suunniteltaessa tulee ottaa huomioon rakennuksen energiatehokkuus, tilojen muuntojoustavuus, elinkaariedullisuus sekä ylläpitokustannusten kustannustehokkuus. Peruskorjauksen ja uudishankkeen edullisuutta punnittaessa tulee tehdä tarkastelu elinkaaren aikaisten investointi-, ylläpito- ja toimintakustannusten välillä. Hankkeissa tulee tarvittaessa tarkastella myös erilaiset omistamisen ja hallinnan muodot sekä hankkeiden toteutustavat.

19 TOIMITILAOHJELMA 19 (19) 8.6 Ylläpitotoiminnan kehittäminen Tehdyn salkutuksen pohjalta teetetään kuntoarviot ja tarkemmat kuntotutkimukset tarvittaviin rakennuksiin. Näiden pohjalta laaditaan kunnossapidon pitkän tähtäimen ohjelma, kuten investoinneissakin. Ohjelmaa päivitetään talousarvioprosessin yhteydessä. Kiinteistönhoidon ja huollon toimintaa kehitetään rakennusten huolto-ohjeiden läpikäynnillä, korjaustarpeiden ilmoittamismenettelyä tehostamalla ja huoltohenkilöstön kouluttamisella. Erityisesti korostetaan ennalta ehkäisevän huollon merkitystä, sisäilmaongelmien ripeää selvittämistä ja energiatehokkuuden parantamista. Rakennusautomaation ja muiden digitaalisten menetelmien hyödyntämistä lisätään. 8.7 Ohjelman päivittäminen Toimitilaohjelmaa päivitetään valtuustokausittain ja ohjelman pohjalta laadittavat investointi- ja korjausohjelmat sekä myytävien ja purettavien rakennusten luettelot hyväksytetään talousarvioprosessin yhteydessä.

Inarin kunta Rakennuskannan korjausvelkalaskenta

Inarin kunta Rakennuskannan korjausvelkalaskenta Inarin kunta Rakennuskannan korjausvelkalaskenta 4.7.2017 FCG KONSULTOINTI OY 4.7.2017 RAPORTTI 2 (6) Sisällys Sivu 1. Tausta ja tavoite... 3 2. Toimeksiannon sisältö ja toteutus... 3 3. Toimitilakannan

Lisätiedot

ALUEIDEN JA KIINTEISTÖJEN KÄYTÖN TEHOSTAMINEN

ALUEIDEN JA KIINTEISTÖJEN KÄYTÖN TEHOSTAMINEN ALUEIDEN JA KIINTEISTÖJEN KÄYTÖN TEHOSTAMINEN 13.5.2015 ESKO KORHONEN JOHTAVA KONSULTTI (FT, RI, RTA) FCG KONSULTOINTI OY esko.korhonen@fcg.fi 050 361 1781 4,0 3,5 3,0 Kuntien ja kuntayhtymien vuosikate,

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA tekninen ltk xx.xx.2017 kunnanhallitus xx.xx.2017 kunnanvaltuusto

1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA tekninen ltk xx.xx.2017 kunnanhallitus xx.xx.2017 kunnanvaltuusto 1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA 2.11.2017 tekninen ltk xx.xx.2017 kunnanhallitus xx.xx.2017 kunnanvaltuusto 2(5) 1. JOHDANTO Kiinteistöstrategialla tavoitellaan kunnan rakennetun kiinteistöomaisuuden

Lisätiedot

1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA. Luonnos tekninen ltk

1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA. Luonnos tekninen ltk 1(5) KIINTEISTÖSTRATEGIA JOUTSAN KUNTA Luonnos 16.2.2017 tekninen ltk 2(5) 1. JOHDANTO Kiinteistöstrategialla tavoitellaan kunnan rakennetun kiinteistöomaisuuden ylläpidon pitkäjänteistä kehittämistä sekä

Lisätiedot

Kuntaliitto ja FCG kuntien asialla

Kuntaliitto ja FCG kuntien asialla PALVELUVERKOSTA KIINTEISTÖSALKUTUKSEEN 27.10.2016 ESKO KORHONEN JOHTAVA KONSULTTI (FT, RI, RTA) esko.korhonen@fcg.fi 050 361 1781 20.10.2016 Page 1 Kuntaliitto ja FCG kuntien asialla 1 FCG:n kotimaan toimipaikat

Lisätiedot

Hyväksyntä Nokian kaupunginhallitus Valmistelu Tilapalvelut Valmistelu Kaupungin johtoryhmä Valmistelu Tilapalvelut

Hyväksyntä Nokian kaupunginhallitus Valmistelu Tilapalvelut Valmistelu Kaupungin johtoryhmä Valmistelu Tilapalvelut Hyväksyntä Nokian kaupunginhallitus 15.10.2018 Valmistelu Tilapalvelut 9.10.2018 Valmistelu Kaupungin johtoryhmä 8.10.2018 Valmistelu Tilapalvelut 5.10.2018 Alustava käsittely Nokian kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 30/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 6215/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 30/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 6215/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (1) 350 Asianro 6215/10.03.02.04/2015 Kuopion Tilakeskuksen hallinnassa olevien rakennusten jakaminen tilasalkkuihin Konserniohjausjohtaja Janne Airaksinen Omistajaohjaus

Lisätiedot

Harkittua omistajuutta toimitiloihin. Päättäjäohje kuntakonsernien tilaomaisuuden hallintaan

Harkittua omistajuutta toimitiloihin. Päättäjäohje kuntakonsernien tilaomaisuuden hallintaan Harkittua omistajuutta toimitiloihin Päättäjäohje kuntakonsernien tilaomaisuuden hallintaan Sisältö 1 Päättäjänä olet vastuussa kuntasi toimitilaomaisuudesta 3 2 Perustana kuntastrategia 5 3 Palveluohjelma

Lisätiedot

Sastamalan kaupunki TOIMITILAOHJELMA

Sastamalan kaupunki TOIMITILAOHJELMA 1 (27) Sastamalan kaupunki TOIMITILAOHJELMA 2 (27) Sisällys Sivu 1. TYÖN TAUSTA, TARKOITUS JA TOTEUTUS... 3 2. KAUPUNGIN JA TILAKESKUKSEN ORGANISAATIORAKENNE... 4 2.1 Konsernirakenne... 4 2.2 Tilakeskuksen

Lisätiedot

FORSSAN PALVELUVERKKOSELVITYS - vaihtoehtoluonnokset

FORSSAN PALVELUVERKKOSELVITYS - vaihtoehtoluonnokset FORSSAN PALVELUVERKKOSELVITYS - vaihtoehtoluonnokset 2.11.2015 ESKO KORHONEN & RAILA OKSANEN FCG KONSULTOINTI OY Toimeksianto Toimeksianto Etenemissuunnitelma Aloituspalaveri ja tehtävän tarkentaminen

Lisätiedot

TUUSULA SALKUTUS. Tuusula / Harri Isoniemi

TUUSULA SALKUTUS. Tuusula / Harri Isoniemi TUUSULA SALKUTUS Tuusula 28.11.217 / Harri Isoniemi Raportin sisällysluettelo Salkutuksen eteneminen 1. OMAISUUS Jälleenhankinta- ja Tekniset arvot Korjausvelka, perusparannustarve ja kuntoprofiili 3.

Lisätiedot

KARHUKUNTIEN OMISTAMIEN RAKENNUSTEN TEKNISTEN JA JÄLLEENHANKINTA-ARVOJEN MÄÄRITYS V. 2012 SEKÄ OMAISUUDEN TUNNUSLUKUJEN VERTAILU PORIN KAUPUNKI

KARHUKUNTIEN OMISTAMIEN RAKENNUSTEN TEKNISTEN JA JÄLLEENHANKINTA-ARVOJEN MÄÄRITYS V. 2012 SEKÄ OMAISUUDEN TUNNUSLUKUJEN VERTAILU PORIN KAUPUNKI KARHUKUNTIEN OMISTAMIEN RAKENNUSTEN TEKNISTEN JA JÄLLEENHANKINTA-ARVOJEN MÄÄRITYS V. 212 SEKÄ OMAISUUDEN TUNNUSLUKUJEN VERTAILU PORIN KAUPUNKI Harri Isoniemi 12.12.212 Sisällys 1. RAKENNUSTEN ARVOT JA

Lisätiedot

Hankenumero Ahmon koulu Irtaimiston kustannusarvio. Kustannukset yhteensä suunnitelmavuosina

Hankenumero Ahmon koulu Irtaimiston kustannusarvio. Kustannukset yhteensä suunnitelmavuosina TALOUSARVIOESITYKSET Ahmon koulu 63242 Ahmontie 1 800 000 Hankkeeseen liittyvä henkilöstö eriteltynä 100 000 500 000 200 000 Ahmon koulun A-osan korjaussuunnittelu ja muiden tilojen sisäilmaongelmien selvittelyä

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TOIMITILOISTA: - SISÄILMAONGELMIA JA KORJAUSVELKAA

AJANKOHTAISTA TOIMITILOISTA: - SISÄILMAONGELMIA JA KORJAUSVELKAA AJANKOHTAISTA TOIMITILOISTA: - SISÄILMAONGELMIA JA KORJAUSVELKAA ESKO KORHONEN 21.3.2013 Erityisasiantuntija/Toimitilat esko.korhonen@kuntaliitto.fi SISÄILMAONGELMIEN NYKYTILANNE 2 Vesa Pekkola, STM TIETOA

Lisätiedot

KIINTEISTÖJEN KORJAUSVELKA HALTUUN. SSTY Hämeenlinna / Harri Isoniemi

KIINTEISTÖJEN KORJAUSVELKA HALTUUN. SSTY Hämeenlinna / Harri Isoniemi KIINTEISTÖJEN KORJAUSVELKA HALTUUN SSTY Hämeenlinna 8.2.2017 / Harri Isoniemi 1) Julkisen sektorin toimitilat 2) Korjausvelan laskennan lähtökohdat 3) Korjausvelan/teknisen arvon laskenta 4) Yhteenveto

Lisätiedot

Omaisuusjärjestelyt sote- ja maakuntauudistuksessa HE 15/2017

Omaisuusjärjestelyt sote- ja maakuntauudistuksessa HE 15/2017 Omaisuusjärjestelyt sote ja maakuntauudistuksessa HE 15/2017 Ympäristövaliokunta 8.6.2017 MinnaMarja Jokinen Lainsäädäntöneuvos, Valtiovarainministeriö 1 6.6.2017 Etunimi Sukunimi Omaisuusjärjestelyjen

Lisätiedot

Jukka Latvala Tilaisuus Sote- ja maakuntauudistuksen muutostukiklinikka: Toimitilat Pvm

Jukka Latvala Tilaisuus Sote- ja maakuntauudistuksen muutostukiklinikka: Toimitilat Pvm Nimi Jukka Latvala Tilaisuus Sote- ja maakuntauudistuksen muutostukiklinikka: Toimitilat Pvm 14.9.2017 MAAKUNTAUUDISTUKSESSA KOLME PALVELUKESKUSTA Maakunnat Toimitila- ja kiinteistöhallinnon palvelukeskus

Lisätiedot

Kuntien ja maakuntien yhteistyö toimitilaasioissa

Kuntien ja maakuntien yhteistyö toimitilaasioissa Finlands framgång skapas lokalt Yhteistyössä Kuntaliitto & Maakuntien tilakeskus: Kuntien ja maakuntien yhteistyö toimitilaasioissa Kuntamarkkinat 12.- 13.9.2018 Kuntaliitto, Toinen linja 14 Tilapalvelupäällikkö,

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI KUNNAN JA MAAKUNNAN VÄLI- SEN VUOKRAN MÄÄRÄYTYMISESTÄ SIIRTYMÄKAUDEN AIKANA

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI KUNNAN JA MAAKUNNAN VÄLI- SEN VUOKRAN MÄÄRÄYTYMISESTÄ SIIRTYMÄKAUDEN AIKANA LIITE 1(5) LUONNOS 17.5.2018 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI KUNNAN JA MAAKUNNAN VÄLI- SEN VUOKRAN MÄÄRÄYTYMISESTÄ SIIRTYMÄKAUDEN AIKANA 1. Ehdotuksen pääasiallinen sisältö Asetuksella ehdotetaan säädettäväksi

Lisätiedot

Maakuntien tilakeskus Oy Kuntamarkkinat

Maakuntien tilakeskus Oy Kuntamarkkinat Maakuntien tilakeskus Oy Kuntamarkkinat 12.-13.9.2018 MAAKUNTIEN TILAKESKUS OY AUTTAA ASIAKKAITAAN PARANTAMAAN TILOJEN KÄYTÖN TEHOKKUUTTA JA PIENENTÄMÄÄN TILOISTA AIHEUTUVIA KUSTANNUKSIA MAAKUNTIEN OMISTAMA

Lisätiedot

Rakennusten terveys- ja talousvaikutukset. DI Olavi Holmijoki Rakennusfoorumi 2.6.2015 Rakennustietosäätiö

Rakennusten terveys- ja talousvaikutukset. DI Olavi Holmijoki Rakennusfoorumi 2.6.2015 Rakennustietosäätiö Rakennusten terveys- ja talousvaikutukset DI Olavi Holmijoki Rakennusfoorumi 2.6.2015 Rakennustietosäätiö YM:n, STM:n ja Suomen Kuntaliiton rahoittama projekti Rakennusten ylläpidon ja korjausten terveysja

Lisätiedot

Maakunnan ja kuntien yhteistyö ja sopimukset

Maakunnan ja kuntien yhteistyö ja sopimukset Maakunnan ja kuntien yhteistyö ja sopimukset Kuntapäivä 8.5.2018 Jukka Mäkilä Yhteiset asiakkaat Maakunnan asukkaat ovat yhteisiä asiakkaita ja verojen kautta maksavat toiminnan kustannukset Maakunnan

Lisätiedot

Joroisten kunta kiinteistöstrategia. Vuosille

Joroisten kunta kiinteistöstrategia. Vuosille Joroisten kunta kiinteistöstrategia Vuosille 2019-25 Visio ja strategia Joroisten kunnalla on v. 2025 käytössään palvelutuotannossaan tarvitsevansa määrä tilatehokkaita, tarkoituksenmukaisia sekä turvallisia

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 21.3.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää mitä

Lisätiedot

Kuntatalous ja kiinteistöt

Kuntatalous ja kiinteistöt Kuntatalous ja kiinteistöt Kiinteistöinvestointien priorisointi kunnissa, kuka päättää ja miten? 12.9.2019 Toimialajohtaja Sami Miettinen & johtava konsultti Esko Korhonen sami.miettinen@fcg.fi esko.korhonen@fcg.fi

Lisätiedot

Suunnitelmavaihtoehtoluonnokset ja niiden kustannukset

Suunnitelmavaihtoehtoluonnokset ja niiden kustannukset Suunnitelmavaihtoehtoluonnokset ja niiden kustannukset Tehtävänä oli laatia palveluverkkoselvitys, joka sisältää kuvauksen kiinteistöistä ja niiden toiminnan nykytilasta sekä kolme vaihtoehtoista mallia

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMITILASEMINAARI Tilaomaisuuden määrä, salkutus, kunto ja korjausvelka

TALOUS- JA TOIMITILASEMINAARI Tilaomaisuuden määrä, salkutus, kunto ja korjausvelka TALOUS- JA TOIMITILASEMINAARI 2015 Tilaomaisuuden määrä, salkutus, kunto ja korjausvelka Lähtötilanne 2008 Kiinteistökanta suurelta osin rakennettu 70- luvulla, jota vaivaavat ajalle tyypilliset virheelliset

Lisätiedot

Palvelulupaus maakunnille

Palvelulupaus maakunnille Palvelulupaus maakunnille 23.3.2017 KESKEISET EDUT TILAKESKUKSEN TOIMINNASTA Tilakeskus tarjoaa parhaan tiloihin liittyvän osaamisen ja sitä kautta parhaat toimintaympäristöt maakuntien toiminnoille Tilakeskus

Lisätiedot

Liikelaitokset + konserni perehdyttämistilaisuus

Liikelaitokset + konserni perehdyttämistilaisuus Liikelaitokset + konserni perehdyttämistilaisuus 2.10.2017 Tilapalvelu-liikelaitoksen yleisesittely Esko Eriksson, kiinteistöjohtaja Jyväskylän kaupunki Tilapalvelu-liikelaitoksen toimintaorganisaatio

Lisätiedot

Kiinteistöstrategia Valtuustoseminaari

Kiinteistöstrategia Valtuustoseminaari Kiinteistöstrategia Valtuustoseminaari 31.1.2019 Tekninen johtaja Jaakko Stauffer Kaupunkistrategia 2017 2021 Uudistuvat palvelut Kaupunki laatii kiinteistöstrategian, jossa linjataan kaupungin kiinteistöjen

Lisätiedot

Kuntapalveluiden kokonaisuuden hallinta ja tulevaisuus - palveluohjelman laadinta. 10.9.2014 klo 13.00 13.45 Aija Tuimala, Taina Ketola

Kuntapalveluiden kokonaisuuden hallinta ja tulevaisuus - palveluohjelman laadinta. 10.9.2014 klo 13.00 13.45 Aija Tuimala, Taina Ketola Kuntapalveluiden kokonaisuuden hallinta ja tulevaisuus - palveluohjelman laadinta 10.9.2014 klo 13.00 13.45 Aija Tuimala, Taina Ketola Kuntapalvelut Talous Tuottajat Käyttäjät Kohteet, tilat Tehostuspotentiaali

Lisätiedot

Maakunnille siirtyvä vuokravastuu Asiakkuusjohtaja Mikko Hollmén

Maakunnille siirtyvä vuokravastuu Asiakkuusjohtaja Mikko Hollmén Maakunnille siirtyvä vuokravastuu Asiakkuusjohtaja Mikko Hollmén 20.11.2017 VUOKRAJÄRJESTELMÄN PERUSTEET Vuokrajärjestelmä tuottaa Maakuntien tilakeskus Oy:lle tulovirran, jolla katetaan yhtiön juoksevat

Lisätiedot

Olavi Hiekka Tilaisuus Maakunnat kunnat, siirtymäkauden sopimukset Pvm

Olavi Hiekka Tilaisuus Maakunnat kunnat, siirtymäkauden sopimukset Pvm Nimi Olavi Hiekka Tilaisuus Maakunnat kunnat, siirtymäkauden sopimukset Pvm 22.2.2017 Agenda Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Johdatus aiheeseen Tehtävän määrittely Ratkaisuehdotus Ryhmän tuleva

Lisätiedot

KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017

KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017 KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017 1. KUNNILTA MAAKUNNILLE SIIRTYVIEN TEHTÄVIEN JA NIIDEN RAHOITUKSEN SIIRTO MAAKUNNILLE SIIRTYVIEN

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Maailma muuttuu maakunta muuttuu seminaari

Maailma muuttuu maakunta muuttuu seminaari Maailma muuttuu maakunta muuttuu seminaari 18.1.2017 Kuntakiinteistöjen haasteet lähitulevaisuudessa Esko Eriksson, kiinteistöjohtaja Jyväskylän kaupunki Kuntakiinteistöjen haasteet lähitulevaisuudessa

Lisätiedot

VALTIMON KUNNAN KIINTEISTÖSTRATEGIA 2013 2020

VALTIMON KUNNAN KIINTEISTÖSTRATEGIA 2013 2020 Kh 9.10.2013 186 Tekn. ltk 20.6.2013 21 Tekninen toimi VALTIMON KUNNAN KIINTEISTÖSTRATEGIA 2013 2020 SISÄLTÖ 1 PÄÄPERIAATTEET 3 2 VISIO JA STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT 3 2.1 Visio 2020 3 2.2 Strategiset päämäärät

Lisätiedot

Siirtymäkauden jälkeinen vuokraaminen. Kunnat maakuntien vuokranantajina-seminaari Helsinki

Siirtymäkauden jälkeinen vuokraaminen. Kunnat maakuntien vuokranantajina-seminaari Helsinki Siirtymäkauden jälkeinen vuokraaminen Kunnat maakuntien vuokranantajina-seminaari 8.5.2018 Helsinki ALUKSI 4 ERILAISTA VUOKRAMALLIA Tilakeskuksen omistamat kiinteistöt Kuntien omistamat kiinteistöt Muiden

Lisätiedot

Maakuntien alustavat tilavuokrat

Maakuntien alustavat tilavuokrat Maakuntien alustavat tilavuokrat 16.5.2018 SISÄLLYS Vuokrajärjestelmä kokonaisuudessaan Näin vuokrat on laskettu Vuokrat maakunnittain Vuokrajärjestelmän perusteet Tilakeskuksen omistamat kiinteistöt VUOKRAJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Terveet Tilat työpaja. Tilaomaisuuden hallinta ja sisäilmaongelmat

Terveet Tilat työpaja. Tilaomaisuuden hallinta ja sisäilmaongelmat Terveet Tilat 2028 -työpaja Tilaomaisuuden hallinta ja sisäilmaongelmat 15.3.2019 FCG Konsultointi Oy/Esko Korhonen (esko.korhonen@fcg.fi, puh. 050 361 1781) 20.3.2019 Page 1 Terveet tilat 2028 -toimintamalli

Lisätiedot

Harkittua omistajuutta toimitiloihin Harko-toimitilaprojekti

Harkittua omistajuutta toimitiloihin Harko-toimitilaprojekti Harkittua omistajuutta toimitiloihin Harko-toimitilaprojekti Jussi Niemi / 19.11.2015 Harko -projektikokonaisuus ü Kuntaliitto on käynnistänyt HARKO -projektikokonaisuuden, jossa on tarkoitus kehittää

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 59 Lausunto valtiovarainministeriölle valtioneuvoston asetusluonnoksesta kunnan ja maakunnan välisen siirtymäkauden vuokrasopimuksen vuokran määräytymisestä

Lisätiedot

SOTEMAKU esiselvitysraportti

SOTEMAKU esiselvitysraportti Esiselvitys SOTEMAKU esiselvitysraportti Talous / alatyöryhmä kiinteistöt: Jari Hakala, epshp pj Timo Hakala, Eskoo Jorma Hemminki, epshp Jussi Aittoniemi, Seinäjoen kaupunki Timo Ketola, Alajärvi Marko

Lisätiedot

Tilakustannukset osana palvelun kustannusrakennetta

Tilakustannukset osana palvelun kustannusrakennetta Tilakustannukset osana palvelun kustannusrakennetta Investointien ja toiminnan muutosten vaikutukset palvelujen kustannuksiin Keskeiset periaatteet Kuntayhtymä vuokraa tilat pääsääntöisesti jäsenkunnilta

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin salkutusjärjestelmä on seuraavanlainen:

Lappeenrannan kaupungin salkutusjärjestelmä on seuraavanlainen: Tekninen lautakunta 382 12.11.2014 Puiteohjelman 2015-2028 päivitys 1283/02.02.00.00/2013 TEKLA 382 Valmistelija/lisätiedot Tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen puh. 0400 659 338 ilpo.koponen@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Kiinteistökatsaus Mikko Hollmén, kiinteistöjohtaja Hallituksen seminaari

Kiinteistökatsaus Mikko Hollmén, kiinteistöjohtaja Hallituksen seminaari Kiinteistökatsaus Mikko Hollmén, kiinteistöjohtaja Hallituksen seminaari 28.2.2017 Hallinto- ja tukipalvelut Ensisijaisesti kuntien itsensä ratkaistava, miten tukipalvelut järjestetään Toivottu, että kuntajohtaja

Lisätiedot

Mikko Hollmén Uudenmaan maakuntaparlamentti

Mikko Hollmén Uudenmaan maakuntaparlamentti Mikko Hollmén Uudenmaan maakuntaparlamentti 24.11.2017 YHTIÖ LYHYESTI Maakuntien tilakeskus Oy tarjoaa toimitiloja suomalaisten hyvinvointia ja alueiden elinvoimaisuutta edistäviin palveluihin. Tehtävämme

Lisätiedot

Mitä tapahtuu kuntien sote-kiinteistöille?

Mitä tapahtuu kuntien sote-kiinteistöille? Mitä tapahtuu kuntien sote-kiinteistöille? Suomen Kuntaliitto ry:n ja Kuntarahoitus Oyj:n yhteinen riskienhallintapäivä 4.5.2017 Tuomas Määttä Inspira 1Copyright inspira Agenda 4.5.2017 1 2 Suomen sote-kiinteistökanta

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Maakunnan talous ja omaisuus

Maakunnan talous ja omaisuus Maakunnan talous ja omaisuus Sote ja maakuntauudistus 1 3Kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat tilat maakunta vuokraa vähintään

Lisätiedot

Olavi Hiekka Tilaisuus Eduskunnan ympäristövaliokunta Pvm

Olavi Hiekka Tilaisuus Eduskunnan ympäristövaliokunta Pvm Nimi Olavi Hiekka Tilaisuus Eduskunnan ympäristövaliokunta Pvm 8.6.2017 Yhtiö MAAKUNTIEN TILAKESKUS OY 1 Maakuntien yhteisesti omistama osakeyhtiö, jonka tehtävä on tuottaa tilapalvelut maakuntien kaikkeen

Lisätiedot

Helsinki-Uudenmaan metropolimaakunnan tilapalvelut ja Maakuntien Tilakeskus Oy; Lähtökohdat ja valmistelun tilanne

Helsinki-Uudenmaan metropolimaakunnan tilapalvelut ja Maakuntien Tilakeskus Oy; Lähtökohdat ja valmistelun tilanne Helsinki-Uudenmaan metropolimaakunnan tilapalvelut ja Maakuntien Tilakeskus Oy; Lähtökohdat ja valmistelun tilanne Carl Slätis 9.2.2018 Tilajohtaja Uusimaa2019-hanke Uudenmaan asukasluku 1.650.000 Uusimaa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin 16.06.2014 Sivu 1 / 1 2648/00.01.03/2014 47 Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto 1 KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA 1. Johdanto Liikelaitoksen tehtävänä on vastata kaupungin omistuksessa tai hallinnassa olevista toimitiloista ja yritystiloista ja niihin välittömästi liittyvistä

Lisätiedot

Kotkassa sijaitsevien kampuskiinteistöjen korvaaminen uudisrakentamisella

Kotkassa sijaitsevien kampuskiinteistöjen korvaaminen uudisrakentamisella Kaakkois-Suomen Kaakkois-Suomen Kaakkois-Suomen 73 20.06.2017 91 30.08.2017 104 08.09.2017 Kotkassa sijaitsevien kampuskiinteistöjen korvaaminen uudisrakentamisella 88/10.00/2017 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kajaanin kaupungin rakennusten arvo- ja korjausvelkaselvityksen päivitys 2016

Kajaanin kaupungin rakennusten arvo- ja korjausvelkaselvityksen päivitys 2016 Vimpelinlaakson keh.liikelaitoksen johtokunta 24 16.12.2016 Kajaanin kaupungin rakennusten arvo- ja korjausvelkaselvityksen päivitys 2016 VIMJK 24 (valm. Markku Haverinen) Trellum Consulting Oy on tehnyt

Lisätiedot

Kuntien rakennusten kosteus- ja homevaurioiden merkittävimmät ongelmat

Kuntien rakennusten kosteus- ja homevaurioiden merkittävimmät ongelmat Kuntien rakennusten kosteus- ja homevaurioiden merkittävimmät ongelmat Tarkastusvaliokunta ja ympäristövaliokunta / 20.6.2017 Suomen Kuntaliitto ry Rakennusten kosteus- ja homeongelmat / kuuleminen / 20.6.2017

Lisätiedot

Investointiohjelma Yhteenveto pohjaesityksen vaikutuksista

Investointiohjelma Yhteenveto pohjaesityksen vaikutuksista Investointiohjelma 2018-2032 Yhteenveto pohjaesityksen vaikutuksista Taustaa Investointiohjelman 2018-2032 valmistelu alkanut jo kesällä 2017 Lausuntopyynnöt ja lausunnot syksyllä 2017 Selvityksiä tehty

Lisätiedot

Kuntien rakennuskannan kehitys- ja säästöpotentiaali

Kuntien rakennuskannan kehitys- ja säästöpotentiaali Kuntien rakennuskannan kehitys- ja säästöpotentiaali Esko Korhonen esko.korhonen@fcg.fi, 050 361 1781 FCG Konsultointi Oy 11.4.2018 9.4.2018 Page 1 Kuntien rakennuskannan kehitys- ja säästöpotentiaali

Lisätiedot

INVESTOINNIT

INVESTOINNIT Kunnanjohtajainfo 30.8.2018 INVESTOINNIT 2019-2024 SATAKUNNAN KESKUSSAIRAALA SAIRAALA-ALUEEN MASTERPLAN INVESTOINNIT 2019-2024 v.2019 v.2020 v.2021 v.2022 v.2023 v.2024 Laitehankinnat -sairaanhoito 1,50

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla

Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla Sami Suikkanen, 7.3.2017 Yleistä uudistuksesta Uudistusta koskevat lait ovat tulossa keväällä eduskunnan käsittelyyn. Lakiluonnosten lähtökohtana

Lisätiedot

Valtuustoaloite sisäilmaongelmatilanteen päivittämiseksi ja investointiohjelman uudelleen arvioinnista

Valtuustoaloite sisäilmaongelmatilanteen päivittämiseksi ja investointiohjelman uudelleen arvioinnista Valtuustoaloite sisäilmaongelmatilanteen päivittämiseksi ja investointiohjelman uudelleen arvioinnista Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1039/00.02.10/2017 Esittelijä: Kaupunginjohtaja Jarva Kimmo (Kaupunginjohtaja)

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja kiinteistö. Uudet työn tekemisen tavat, prosessit ja digitalisaatio kiinteistöistä palveluihin 3L Education, Helsinki 12.1.

Maakuntauudistus ja kiinteistö. Uudet työn tekemisen tavat, prosessit ja digitalisaatio kiinteistöistä palveluihin 3L Education, Helsinki 12.1. Maakuntauudistus ja kiinteistö Uudet työn tekemisen tavat, prosessit ja digitalisaatio kiinteistöistä palveluihin 3L Education, Helsinki 12.1.2017 Maakuntauudistus pähkinänkuoressa Rakennusneuvos Matti

Lisätiedot

Olavi Hiekka Tilaisuus Palveluasuntokiinteistöt Sote- ja maakuntauudistuksessa Pvm

Olavi Hiekka Tilaisuus Palveluasuntokiinteistöt Sote- ja maakuntauudistuksessa Pvm Nimi Olavi Hiekka Tilaisuus Palveluasuntokiinteistöt Sote- ja maakuntauudistuksessa Pvm 30.5.2017 MAAKUNTIEN TILAKESKUS OY Yhtiön tehtävänä on tuottaa tilapalvelut kaikkeen maakunnan toimintaan inhouse-statuksella

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA/KOKOUSKUTSU 2/2017. Perusturvalautakunta (8)

SAVONLINNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA/KOKOUSKUTSU 2/2017. Perusturvalautakunta (8) Perusturvalautakunta 03.05.2017 1(8) Esityslista 03.05.2017 Aika Kello 16:30 Paikka Kh:n iso kabinetti, Olavinkatu 27 Läsnä Linnamurto Erja puheenjohtaja Jantunen Mikko varapuheenjohtaja Cederström Tiina

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Ii Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Ii Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston. Tilakeskus

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston. Tilakeskus Helsingin kaupungin kiinteistöviraston Tilakeskus Tilakeskuksen tehtävät Ammattimainen Helsingin kaupungin toimitilojen hallinta Tilojen osto, myynti ja kiinteistökehitys Vuokraus hallintokunnille ja ulkopuolisille

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGIN TILALIIKELAITOKSEN RISKIENHALLINTASUUNNITELMA 2017

ROVANIEMEN KAUPUNGIN TILALIIKELAITOKSEN RISKIENHALLINTASUUNNITELMA 2017 ROVANIEMEN KAUPUNGIN TILALIIKELAITOKSEN RISKIENHALLINTASUUNNITELMA 2017 Sisältö 1. Riskienhallintasuunnitelman perusteet... 3 2. Tilaliikelaitoksen merkittävimmät riskit... 3 2.1 Riskit... 3 2.1.1 Infrastruktuurin

Lisätiedot

Maakuntien tilat ja vuokrajärjestelmä

Maakuntien tilat ja vuokrajärjestelmä Maakuntien tilat ja vuokrajärjestelmä 9.5.2018 MAAKUNTIEN TILAKESKUS OY AUTTAA ASIAKKAITAAN PARANTAMAAN TILOJEN KÄYTÖN TEHOKKUUTTA JA PIENENTÄMÄÄN TILOISTA AIHEUTUVIA KUSTANNUKSIA MAAKUNTIEN OMISTAMA YHTIÖ

Lisätiedot

ASIANTUNTIJALAUSUNTO EDUSKUNNAN TARKASTUSVALIOKUNNALLE

ASIANTUNTIJALAUSUNTO EDUSKUNNAN TARKASTUSVALIOKUNNALLE ASIANTUNTIJALAUSUNTO EDUSKUNNAN TARKASTUSVALIOKUNNALLE TOIMENPITEET MIETINNÖN TRVM 5/2014 VP JOHDOSTA / K 10/2016 VP TIISTAI 12.04.2016 KLO 12:30 TOIMITUSJOHTAJA JARI SARJO SENAATTI-KIINTEISTÖT KESKEISIMMÄT

Lisätiedot

Arviointimalli sisäilman terveyshaittojen talousvaikutuksista

Arviointimalli sisäilman terveyshaittojen talousvaikutuksista Arviointimalli sisäilman terveyshaittojen talousvaikutuksista Olavi Holmijoki Tutkija, DI (rak.) Sisäilmastoseminaari 2017 Esitelmä pohjautuu YM:n ja STM:n rahoittamaan ja Suomen Kuntaliitossa toteutettuun

Lisätiedot

Terveellinen rakennus - kiinteistön omistajan vaihtoehdot

Terveellinen rakennus - kiinteistön omistajan vaihtoehdot Terveellinen rakennus - kiinteistön omistajan vaihtoehdot Petri Hartikainen tilapäällikkö Kuopion Tilakeskus https://www.kuopio.fi/kuopion-tilakeskus Kaupunginhallitus 2/12 Kuopion Tilakeskus huolehtii

Lisätiedot

Toiminnan volyymien arviointi

Toiminnan volyymien arviointi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 10/2016 1 (1) 136 81/10.03.02/2016 Puijon sairaalan master plan-suunnitelma Kuntayhtymän hallitus 136 Kuntayhtymän valtuusto käsitteli kokouksessaan 13.10.2014

Lisätiedot

Vuokrajärjestelmän perusteet

Vuokrajärjestelmän perusteet Vuokrajärjestelmän perusteet 17.4.2018 MISSIOMME SUOMEN SUURIN PALVELUKSESSASI Maakuntien omistusosuudet Maakuntien tilakeskuksesta vuoden 2020 alusta lähtien. Omistusosuus perustuu maakunnan väestömäärään.

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Muhos Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Muhos Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

22 m K E S K IMÄÄRÄINEN VALTION TOIMIST OJE N TILATEHO K K U U S 2 /HTV. Tilatehokkuustavoitteet: U U DISRAKENNUK S IS S A. Min.

22 m K E S K IMÄÄRÄINEN VALTION TOIMIST OJE N TILATEHO K K U U S 2 /HTV. Tilatehokkuustavoitteet: U U DISRAKENNUK S IS S A. Min. VALTION TILAT JA TILANKÄYTTÖ Valtion kiinteistövarallisuus 9 000 500 KO KONAIS- RAKENNUSTA SUOJELTUAARVORAKENNUSTA PINTA-ALA 5,9 Mm 2 1 YKSITYISILTÄ MARKKINOILTA VUOKRATTU alle Mm 2 Valtion toimitilastrategia

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Liminka Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Liminka Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Tyrnävä Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Tyrnävä Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Oulu Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Oulu Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh 06.02.2017 Sivu 1 / 1 340/2017 10.03.02 14 Rakennusten kunnossapidon vuosiohjelman 2017 hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh. 046 877 3583 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Ylläpito osana kiinteistöstrategiaa

Ylläpito osana kiinteistöstrategiaa Ylläpito osana kiinteistöstrategiaa TT 2028 työpaja Sari Hildén Miksi kiinteistöstrategia tarvitaan? Kaupungin pystyttävä pitämään huolta siitä, että kaupunkilaiset saavat hyvää palvelua ajanmukaisissa

Lisätiedot

Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM

Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM Kuntayhtymän talousarviossa ja suunnitelmassa investointien määrä on pyritty pitämään poistojen suuruusluokassa. Suuret rakennusinvestoinnit (esim.

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahe Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahe Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Pyhäjoki Siikajoki n seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Pyhäjoki 15.8.2014 Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Pyhäjoki 15.8.2014 Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Siikajoki Raahen seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Tiedote Verkkolaskuoperaattori ja verkkolaskuosoite

Tiedote Verkkolaskuoperaattori ja verkkolaskuosoite Tiedote 16.11.2018 Verkkolaskuohje Hyvä yhteistyökumppani Pyydämme kiinnittämään huomiota lähettämienne laskujen toimitustapaan (verkkolasku/paperilasku). Siilinjärven kunnan tavoitteena on siirtyä vastaanottamaan

Lisätiedot

Luonnos Kuntaliiton lausunnoksi sote- ja maakuntauudistuksesta Lakiasiain johtaja Arto Sulonen

Luonnos Kuntaliiton lausunnoksi sote- ja maakuntauudistuksesta Lakiasiain johtaja Arto Sulonen Luonnos Kuntaliiton lausunnoksi sote- ja maakuntauudistuksesta 22.9.2016 Lakiasiain johtaja Arto Sulonen Lausuntoluonnoksen tarkoitus Tukea kuntia niiden valmistellessa omia lausuntojaan Antaa kunnille

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Siikajoki 15.8.2014 Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Siikajoki 15.8.2014 Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Pyhäjoki Raahen seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahen seudun selvitysalue Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahen seudun selvitysalue Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi selvitysalue 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Pyhäjoki Siikajoki selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

160 JOENSUUN TILAKESKUS Vastuuhenkilö: tilakeskuksen johtaja. Tulosalueen toiminnan kuvaus

160 JOENSUUN TILAKESKUS Vastuuhenkilö: tilakeskuksen johtaja. Tulosalueen toiminnan kuvaus 160 JOENSUUN TILAKESKUS Vastuuhenkilö: tilakeskuksen johtaja Tulosalueen toiminnan kuvaus Joensuun Tilakeskus toimii 1.1.2014 alkaen taseyksikkönä. Taseyksikölle asetetaan tulostavoite ja sille laaditaan

Lisätiedot

Tietopyynnöt palveluverkkoselvitykseen, laskentaperusteet ja tulkitseminen

Tietopyynnöt palveluverkkoselvitykseen, laskentaperusteet ja tulkitseminen Tietopyynnöt palveluverkkoselvitykseen, laskentaperusteet ja tulkitseminen Mika Rajala talonrakennuttamispäällikkö Iltakoulu Raatihuone, Hämeenlinna Tarveselvitysvaihe Jokaisesta hankkeesta tulee tehdä

Lisätiedot

Maakuntien toimitila- ja kiinteistöhallinnonpalvelukeskus

Maakuntien toimitila- ja kiinteistöhallinnonpalvelukeskus Maakuntien toimitila- ja kiinteistöhallinnonpalvelukeskus Esitys Etelä-Pohjanmaan maakunnan SOTEMAKU-seminaarissa 18.11.2016 Esitys perustuu hallituksen 29.6.2016 antamiin Sote- ja maakuntalakiehdotuksiin

Lisätiedot

FORSSAN PALVELUVERKKOSELVITYS - vaihtoehtoluonnokset

FORSSAN PALVELUVERKKOSELVITYS - vaihtoehtoluonnokset FORSSAN PALVELUVERKKOSELVITYS - vaihtoehtoluonnokset 28.1.2016 ESKO KORHONEN & RAILA OKSANEN FCG KONSULTOINTI OY Toimeksianto Esko Korhonen 24.8.2015 Toimeksianto Esko Korhonen 24.8.2015 Tehtävä Työsuunnitelma

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Tekninen lautakunta

Siilinjärven kunta. Tekninen lautakunta Siilinjärven kunta Tekninen lautakunta Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta 1.1. 30.4.2016 Tekniset palvelut Sitovuus: valtuusto, brutto Vastuuhenkilö: tekninen johtaja Ari Kainulainen Arvio mahdollisista

Lisätiedot

KATEDRALSKOLAN, PERUSKORJAUS

KATEDRALSKOLAN, PERUSKORJAUS 2.2.2015 Sivu 1/4 JA Tilaaja: PL 11 20101 Turku Hanke: Katedralskolan, peruskorjaus Osoite: Itäinen Rantakatu 2 / Vanha Suurtori 1, 20100 Turku KATEDRALSKOLAN, PERUSKORJAUS Suurtorin rakennuksiin kuuluvan

Lisätiedot

63203 Paloasema * Kulut , ,3 Netto , ,3

63203 Paloasema * Kulut , ,3 Netto , ,3 SIILINJÄRVEN KUNTA W_invhanke_tuotot-kulut Sivu 1 61 TEKNINEN LAUTAKUNTA 630 Rakennukset 630 Rakennukset 6320 Toimitilainvestoinnit 63202 Kunnantalo * Kulut 0-35.000-3.305-31.695 9,4-215 0,0 Netto 0-35.000-3.305-31.695

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Lumijoki Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Lumijoki Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

KORJAUSVELAN MÄÄRITYS. Helsinki Harri Isoniemi

KORJAUSVELAN MÄÄRITYS. Helsinki Harri Isoniemi KORJAUSVELAN MÄÄRITYS Helsinki 6.4.2011 Harri Isoniemi SISÄLTÖ Korjausvelka lähtökohta ja sisältö Korjausvelan määritysprosessi Korjausvelka esimerkki - Päijät-Hämeen koulutuskuntayhtymä - Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

L APPEE N RA N N A N K A UPU N K I. Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 1

L APPEE N RA N N A N K A UPU N K I. Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 1 L APPEE N RA N N A N K A UPU N K I Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 1 Tilakeskuksen organisaatio TEKNINEN LAUTAKUNTA TEKNINEN TOIMI TILAKESKUS Toimitilajohtaminen Rakennuttaminen

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Kempele Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Kempele Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot