Mikrobiologian näyteenottovälineet 1.1/ /8

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mikrobiologian näyteenottovälineet 1.1/ /8"

Transkriptio

1 1.1/ /8 Ohjeen luokka Näytteenoton käsikirja Versio/pvm 1.1/ Laatijat M Koskela, P Nauha, R Kursula, J Kauppila Vastuuhenkilö J Kauppila Hyväksyjä L Risteli Jakelu vain sähköisenä: VÄLINEET MIKROBIOLOGIAN NÄYTTEIDEN OTTAMISTA, SÄILYTTÄMISTÄ JA KULJETTAMISTA VARTEN JA NIIDEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET Sisällysluettelo Sivu Yleistä mikrobiologian näytteenottovälineistä 1 Potilas- ja lisätietotarrat 2 Yleisvälineitä Steriili kierrekorkillinen putki ja purkki 2 Steriili ruisku ja siihen sopiva steriili korkki 2 Objektilasit värjäysnäytteitä varten ja niiden kuljetuskotelo 3 Steriilit näytteenottotikut 3 Steriilit viljelysauvat 4 Näyte- ja tutkimuskohtaisia välineitä Anaerobiampulli bakteeri- ja sieniviljenäytteitä varten 4 Geelikuljetusputki ja dacronvanutikku bakteeri- ja sieniviljelyitä varten 4 Virusviljelyputki 5 Veriviljelypullot 5 Mykobakteeriveriviljelypullo (tubiveriviljely) 5 Elatusainemaljat nielu-, virtsa- ja likvoriviljelyitä varten 6 Erikoisputki silmän bakteeri- ja sieniviljelynäytteitä varten 6 Ulosteen bakteeri- ja virustutkimusnäytteiden kuljetusastia 6 Parasiittinäytteiden kuljetusputket ja purkit 7 Näyteastioiden postitusvälineet 8 Yleistä Mikrobiologian tutkimusnäytteet on otettava aseptisesti steriileihin astioihin niin, että astiaan saadaan vain näytettä ja sen sisältämiä mikrobeja eikä saastuteta sitä potilaan, näytteenottajan ja ympäristön mikrobeilla, ja toisaalta näytteellä ei saastuteta ympäristöä. Näytteenottoastia on ennen käyttöä oltava suljettu / sulje-tussa suojuksessa ja steriili. Steriilissä pakkauksessa olleet putket, korkit, vanutikut, viljelysauvat, objektilasit yms. kontaminoituvat ympäristön pölybakteereilla nopeasti, jos pakkaus jää avoimeksi. Näytteenottoastiaa on käsiteltävä näytteenoton, säilytyksen ja kuljetuksen aikana niin, että näyte ei pilaannu. Näytteenottovälineet tilataan pääsääntöisesti sairaalan / terveyskeskuksen keskusvarastosta. Mikrobiologian laboratoriosta tilattavat elatusaineputket ja maljat on erikseen mainittu niitä tarvitsevien tutkimusten ohjeissa. Käyttäjäyksikön on syytä tilata näytteenottovälineitä säilytettäväksi omissa tiloissaan vain sen verran, että ne tulevat käytettyä ennen tuotteissa olevaa viimeistä käyttöpäivämäärää. Niitä säilytetään pakkauksessa olevien ohjeiden mukaisesti. Huoneen lämpötilassa säilytettävät välineet on suojattava suoralta auringon-valolta ja kosteudelta. Jääkaapissa säilytettäviä välineitä ei saa päästää jäätymään.

2 1.1/ /8 Potilas- ja lisätietotarrat (NordLabin malli) Tutkimusten laboratoriotilausjärjestelmästä tulostetaan kullekin näytteelle omat tarrat. Potilastarra (1), jossa on potilaan nimi ja täydellinen henkilötunnus, tutkimuksen pyytäjä (sairaala, terveyskeskus tai lääkäriasema ja sen osasto (esim. OYS sis pkl), tutkimuksen lyhenne (esim. Pu-BaktVi1), ja näytteen ottopäivämäärä ja kellon aika (esim :45 ) sekä tutkimuksen tekopaikka (esim. OML). Lisätietotarra (2), jossa on näytteen laatu ja tarkenteessa näytteen ottokohta ja atk-numero. 1 2 Yleisvälineitä Steriili kierrekorkillinen muoviputki (1) 10 ml. Korkki on kiinni putkessa. Käyttötarkoitus: Nestemäiset näytteet, pienet kudospalat, kanyylien ja katetrien päät, vanutikku antigeeni- ja nukleiinihappotutkimuksiin. Käsittely: Irrota korkki putkesta. Aseta korkki suu ylöspäin alustalle että se ei kontaminoidu. Lisää näyte putkeen aseptisesti koskettamatta sen suuta. Sulje korkki putkeen niin tiiviisti, että näytettä ei pääse putkesta pois. Kiinnitä putken kylkeen potilas- ja lisätarrat ja sulje se suojapussiin. 1 2 Steriili kierrekorkillinen purkki (2) ml. Korkki on kiinni purkissa. Käyttötarkoitus: Kudosnäytteet, eritenäytteet; ihon, hiusten ja kynsien sieninäytteet. Käsittely: Irrota kansi purkista. Laske kansi suu ylöspäin alustalle, jotta se ei kontaminoidu. Lisää näyte purkkiin. Sulje kansi purkkiin niin tiukasti, että näytettä ei pääse purkista pois. Lisää purkin kylkeen potilas- la lisätietotarrat ja sulje se suojapussiin. Steriili ruisku (5, 10 tai 50 ml) ja siihen sopiva steriili korkki (3). Käyttötarkoitus: Aspiroitu märkä tms. nestemäinen näyte. Kuljetus heti (2 tunnin sisällä) mikrobiologian laboratorioon. Käsittely: Aspiroi näyte aseptisesti neulalla ruiskuun. Poista ilma. Avaa korkki suojakotelostaan. Irrota neula ruiskusta ja laske se neulankeräysastiaan. Kiinnitä korkki tiukasti ruiskuun, että se ei vuoda. Kiinnitä potilasja lisätarrat ja sulje ruisku suojapussiin. Toimita näyte heti laboratorioon. 3 Objektilasit ja niiden kuljetuskotelo

3 1.1/ /8 Käyttötarkoitus: Märkä- tai solunäytteen ottaminen objektilasille värjäys- tutkimuksia (mm. Gramvärjäys) varten. Tavallinen hiospäinen objektilasi ja lasien kuljetuskotelo. Käsittely: Lasit säilytetään pakkauksessaan pölyltä ja kosteudelta suojattuna huoneen lämpötilassa. Ota näyte lasille tutkimuskohtaisen ohjeistuksen mukaisesti. Merkitse lasin hiospäähän samalle puolelle lasia missä näyte on lyijykynällä (ei tussilla eikä kuulakärkikynällä, koska niiden muste lähtee lasilta värjäysten aikana) potilaan nimi ja syntymäaika, sairaala ja osasto, näytteenottopäivämäärä ja näytteen ottopaikka ja laatu. Kuivaa näyte lasille huoneen lämpötilassa. Sulje lasi objektilasien kuljetuskoteloon. Liimaa kotelon päälle potilas- ja lisätietotarrat. Lähetä kotelo laboratorioon suojapussissa. Steriilit näytteenottotikut Dacron-vanu. Puuvillavanu voi sisältää mikrobeille haitallisia rasvoja yms. Muovi- tai puuvarsi. Tavallinen vanutikku pussissa; vanupäät pussin pohjalla jotta ne pysyvät steriileinä (1). Yksittäin pakattuja tikkuja: harjapäinen, muovivartinen tikku (2) ja taipuisavartinen alginaattitikku (3). Geelikuljetusputkipakkauksessa on oma tikkunsa Käyttötarkoitus: Näytteen ottaminen iholta tai limakalvolta, haavasta, absessista tms. bakteerivärjäystä (kts Ps-BaktVi1), välittömästi tehtävää bakteeriviljelyä (mm. nieluviljely 2703 Ps-StrVi), antigeenimääritystä (mm. nielun streptokokki A antigeeni, 3635 Ps-StrAAg), tai nukleiinihappotutkimusta (mm. hinkuyskäbakteeritutkimus, pertussis pcr-näyte, 8358 Ps- BopeViP) varten. Kun näyte otetaan geelikuljetusputkeen, sen pakkauksessa on oma tikkunsa. Käsittely: Valmistele potilas ja näytteenottokohta näytteen ottamista varten. Avaa pakkauksen suu ja ota sieltä näytteenottotikku niin, että se ei kosketa pakkauksen ulkopintaa. Ota näyte ja sulje tikku aseptisesti steriiliin kuljetusputkeen tai sivele se objektilasille tutkimuskohtaisen ohjeen mukaisesti. Muista sulkea tikkupakkaus seuraavia käyttökertoja varten.

4 1.1/ /8 Viljelysauvat Steriilisti pakattuja pyöreäpäisiä (1) tai silmukkapäisiä (2) muovisauvoja. Käyttötarkoitus: Näytteen hajotusviljely elatusainemaljalle (Kts. Nielun streptokokkiviljely, 2703 Ps- StrVi ja virtsan bakteeriviljely,1155 U-BaktVi) Käsittely: Siirrosta näyte aseptisesti ruiskusta tai vanutikulla maljalle. Tee siitä viljelysauvalla hajotusviljely. Heitä viljelysauva infektiivisten jätteiden astiaan. Muista sulkea viljelysauvapakkaus seuraavia käyttökertoja varten. 1 2 Näyte- ja tutkimuskohtaisia välineitä Anaerobiampulli. Käyttötarkoitus: Märkäeritteen (yli 0,5 ml) kuljetus bakteeri- ja sienivärjäys- ja -viljelytutkimuksia varten. Käsittely: Desinfioi ampullin kumikorkin ulkopinta 80%:lla etanolilla kostutetulla taitoksella. Aspiroi märkä- tms. erite neulalla ruiskuun. Työnnä neula ampullin kumikorkin läpi ja ruiskuta näyte ilmattomasti agarin päälle. Vedä neula ja ruisku pois ampullista. Kiinnitä ruiskuun potilas- ja lisätietotarrat ja sulje se suojapussiin. (Kts 3491 Pu-BaktVi1:n näytteenoton ohjeistus). Huom! Jos ampullissa oleva kosteuttava agari on muuttunut sinertäväksi, ampulli on käyttökelvoton!

5 1.1/ /8 Geelikuljetusputki + vanutikku Käyttötarkoitus: Vanutikkuun otetun märkä-, uloste yms näytteen ja iholta tai limakalvolta otetun sivelynäytteen kuljetus bakteeri- ja hiivaviljelyitä varten Käsittely: Avaa pakkaus. Ota vanutikku ja sivele siihen näyte nielun ym. limakalvolta, haavan pohjalta tai imeytä siihen ulostetta tms. eritettä. Poista geeliputken korkki. Työnnä vanutikku putkeen geelin sisälle. Vanutikun pidin jää putkeen korkiksi. Lisää putkeen potilas- ja lisätietotarrat ja sulje se suojapussiin (Kts tutkimuskohtaiset näytteenotto-ohjeet esim Pu-BaktVi1) Huom! Jos pakkaus on murtunut tai jos geeli on muuttunut sinertäväksi, putki on käyttökelvoton. Huom! Käytössä on myös aktiivihiiltä sisältäviä, mustia geelikuljetusputkia. Virusviljelyputki Käyttötarkoitus: kudos-, punktio- ja eritenäytteiden kuljetus virusviljelytutkimusta sekä hengitystievirusten PCR-tutkimuksia varten. Käsittely: Leikkaa kudospalasta sopivia, putkeen helposti mahtuvia paloja (5 mm x 5 mm). Aspiroi juokseva näyte ruiskuun. Avaa putken korkki. Lisää näyte siihen niin, että se peittyy putkessa olevaan nesteeseen hyvin. Sulje korkki tiukasti kiinni. Kiinnitä putkeen potilas- ja lisätietotarrat. Sulje putki suojapussiin. (Kts. tarkemmin tutkimuskohtaiset ohjeet Veriviljelypullot NordLab Oulun käytössä olevat BactAlert-veriviljelyautomaatin aikuispotilaiden aerobipullo (1), anaerobipullo (2) ja lapsipotilaiden aerobi pullo (3). Pulloissa on alipaine ja sopiva kaasu valmiina, joten niihin otetaan vain näyte eikä päästetä ilmaa sisälle. Pullot ovat särkymätöntä muovia. Käyttötarkoitus: veren bakteeri- ja sieniviljely. Käsittely: Irrota korkin muovisuojus. Desinfioi korkin kumisuojus 80 %:lla etanolilla. Desinfioi potilaan iho verinäytteen ottokohdasta. Ota verinäyte potilaasta aseptisesti joko siipineulalla ja ruiskulla tai suoraan veriviljelypulloon kaksipäisen näytteenottoneulan ja holkin avulla. Lisää pulloihin potilastarrat ja lähetä laboratorioon BactAlert-automaattiin inkuboitumaan. (Kts. tarkemmin NordLabin veriviljelynäytteiden oton ohjeistus).

6 1.1/ /8 Mykobakteeriveriviljelypullo. Erikseen tilattava mikrobiologian laboratoriosta (OYS: puh ) kutakin näytteenottokertaa varten. Käyttötarkoitus: mykobakteerien (tubibasilli ym.) etsiminen veri- ja luuydinnäytteistä. Käsittely: Irrota korkin muovisuojus. Desinfioi pullon kumikorkki 80 %:lla etanolilla. Siirrosta ruiskulla ja neulalla pulloon aseptisesti verta 3-5 ml tai luuydinnäytettä 1-5 ml. (Kts. tarkemmin 4438 B-TbEvi). Elatusainemaljat (NordLab Oulun asiakkaat voivat tilata mikrobiologian laboratoriosta puh ) Käyttötarkoitus: Näytteen suora viljely maljalle heti näytteen oton jälkeen Perusvalikoima: Streptokokkiverimalja nielun streptokokkiviljelyä varten (1), virtsaviljelymalja (2) ja rikas suklaamalja (3) mm. selkäydinnestenäytteen ja rakkopunktiolla otettua virtsanäytteen viljelyä varten Käsittely: Säilytys jääkaapissa muovipussissa, jotta eivät kuiva. Tarkista viimeinen käyttöpäivä. Malja otetaan huoneen lämpöön 30 minuutiksi ennen käyttöä. Kts tarkemmin tutkimuskohtaisista näytteenotto-ohjeista. Bakteeri- ja sienitutkimusnäytteen ottoputki silmänäytteille (OYS:n sisäiseen käyttöön; tilataan NordLab Oulun mikrobiologian laboratoriosta puh ) Käyttötarkoitus: Silmästä otetun näytteen (pieni näytemäärä) kuljetus mikrobiologian laboratorioon bakteeri- ja sienitutkimuksia varten. Käsittely: Säilytys jääkaapissa. Tarkista viimeinen käyttöpäivämäärä. Ota putki huoneen lämpöön 30 minuutiksi ennen käyttöä. Ota näyte aseptisesti. Avaa putken korkki ja aseta se alustalle suu ylöspäin. Siirrosta näyte putkessa olevaan nesteeseen koskettamatta putkeen suuta. Sulje putken korkki huolellisesti. Liimaa siihen potilastarra(t) ja sulje se suojapussiin. Lähetä näyte mikrobiologian laboratorioon huoneen lämpöisenä. (Kts tarkemmin silmänäytteen ottaminen 3491 Pu-BaktVi1 tutkimusta varten).

7 1.1/ /8 Ulosteen bakteeri- ja virustutkimusnäytteiden kuljetusastia Käyttötarkoitus: ulostenäytteen säilytys ja kuljetus bakteeri- ja virustutkimuksia varten. Näytteenottolastalla varustettu kierrekorkillinen muovipurkki sekä vanutikku ja geelikuljetusputki ulostenäytteen ottamista varten puhtaaseen astiaan / alustalle ulostetusta ulosteesta. Käsittely: Kts. potilasohje: Ulostenäytteen otto-ohjeet. Parasiittinäytteiden säilytys ja kuljetusastiat Putket 2) ja 3) tilataan NordLabin Oulun mikrobiologian sienilaboratoriosta, puh Käyttötarkoitus: parasiittinäytteen säilyttäminen ja kuljetus Tavallinen ulosteen parasiittinäytteen kuljetusastia: 10 % formaliinia sisältävä purkki (1). Polyvinyylialkoholia sisältävä purkki eli PVA-purkki. (2) amebavärjäystutkimusta (4088 -AmebVr) varten. Kuljetusputki Acantamoeba-viljelytutkimusta (1808 AcantVi) varten (3). Kihomatonäytteen kuljetusputki 2053 F-EnveO-tutkimusta varten. Lisää keittosuolaa 2 ml (4). Tavallinen kierrekorkillinen muovipurkki ulosteen tuorenäytettä varten (5). Käsittely: Säilytys huoneen lämmössä tai jääkaapissa (3,4). Tarkista viimeinen käyttöpäivämäärä. Kts. Tarkemmin tutkimuskohtaiset ohjeet. Suojapussit Käyttötarkoitus: Näytteiden vuotovaaran vuoksi näytteet pakataan suojapussiin (Minigrip- tai vastaava sulkupussi). Käytä tarpeeksi suurta pussia, johon näyteastian voi hyvin sulkea. Jokaiselle näyteastialle oma suojapussi, jotta vuototapaturman sattuessa muut näytteet eivät turmellu.

8 1.1/ /8 Postitusvälineet Suomessa käytetään Postin Oyj:n hyväksymiä kelta-musta-raitaisia pahvipakkauksia, joihin näytteet pakataan suojapusseissaan. Selluloosavanua tms. käytetään pehmikkeinä. Oheisissa kuvissa on esimerkkinä geelikuljetusputkeen otettuja märkänäytteitä suojapusseissaan (1) ja seeruminäytteitä putkikotelossa (2) valmiina suljettavaksi postipakkaukseen (3) ja lähetettäväksi tutkittavaksi mikrobiologian laboratorioon Muutokset tässä versiossa: Ohjeen vastuuhenkilö muuttunut Oulun keskusvaraston tilausnumerot poistettu

VÄLINEET MIKROBIOLOGIAN NÄYTTEIDEN OTTAMISTA, SÄILYTTÄMISTÄ JA KULJETTAMISTA VARTEN JA NIIDEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET

VÄLINEET MIKROBIOLOGIAN NÄYTTEIDEN OTTAMISTA, SÄILYTTÄMISTÄ JA KULJETTAMISTA VARTEN JA NIIDEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- / 9 VÄLINEET MIKROBIOLOGIAN NÄYTTEIDEN OTTAMISTA, SÄILYTTÄMISTÄ JA KULJETTAMISTA VARTEN JA NIIDEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET Sisällysluettelo Sivu Yleistä mikrobiologian näytteenottovälineistä

Lisätiedot

Silmänäytteet 1.3 / /8 SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET VALVOMATON KOPIO. Gonokokkiviljely. Virusviljely

Silmänäytteet 1.3 / /8 SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET VALVOMATON KOPIO. Gonokokkiviljely. Virusviljely .3 / 2.9.206 /8 Ohjeen luokka Näytteenoton käsikirja Versio/pvm.3 / 2.9.206 Laatijat M Koskela, P Nauha, R Kursula Vastuuhenkilö J Kauppila 9.9.206 Hyväksyjä L Risteli 9.9.206 Jakelu vain sähköisenä: www.nordlab.fi

Lisätiedot

Major Version 2 effective on

Major Version 2 effective on 2 / 27.9.207 /8 Luokka Laatuj. Työohjeet Versio/pvm 2 / 27.9.207 Laatijat Vastuuhenkilö Hyväksyjä Tämä ohje koskee Näyte Kauppila Jaana; Kauranen Jari; Savolainen Laura Kauranen Jari Hörkkö Sohvi Bakteeri-

Lisätiedot

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET ./ 7.0.05 /7 Ohjeen luokka Näytteenoton käsikirja Versio/pvm./ 7.0.05 Laatijat M Koskela, P Nauha, R Kursula Vastuuhenkilö M Koskela (7.0.05) Hyväksyjä J Kauppila (7.0.05) Jakelu Näyte Bakteeri- ja sieninäyte*

Lisätiedot

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- / 8 SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET Näyte Bakteeri- ja sieninäyte* Sidekalvoerite, kyyneltiehyt-erite, enukleoidun silmän erite Kuntaliiton nro ja tutkimuspyyntö 49 Pu-BaktVi

Lisätiedot

Näytteenottovälineet mikrobiologisiin näytteisiin

Näytteenottovälineet mikrobiologisiin näytteisiin Näytteenottovälineet mikrobiologisiin näytteisiin Pu-BaktVi2 (3492) Ps-StrVi (2703) Fl-StrBVi (1729) - MRSAVi (4358) - ESBLVi (4817) - CandVI (1628) - SienVi (2631) - GcVi (1506) -MDRsVi (8589) Ts-HepyVi

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN Tiedote KU 2/2010 1(5) LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ Kuopion aluelaboratorio Kliininen mikrobiologia

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN Tiedote KU 2/2010 1(5) LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ Kuopion aluelaboratorio Kliininen mikrobiologia ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN Tiedote KU 2/2010 1(5) MUUTOKSIA VERIVILJELYPYYNNÖISSÄ JA NÄYTTEENOTOSSA ISLABin ssa otetaan käyttöön uusi veriviljelylaitteisto (BacT/ALERT 3D, biomérieux). Uuden laitteiston

Lisätiedot

Bakteeri- ja sieniviljelyt

Bakteeri- ja sieniviljelyt Putkikartta 1 (13) Laboratorio 6.3.2018 Bakteeri- ja sieniviljelyt Ps-BaktVi Bakteeriviljely, laaja, nielueritteestä Pu-BaktVi1 Bakteeri, viljely 1, syvä märkänäyte (anaerobi+aerobi) Pu-BaktVi2 Bakteeri,

Lisätiedot

VIRTSATUTKIMUKSET. Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) Lisäaineeton 10 ml muoviputki (esim. kuva 2)

VIRTSATUTKIMUKSET. Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) Lisäaineeton 10 ml muoviputki (esim. kuva 2) Näytteenotto-ohje 1 (15) VIRTSATUTKIMUKSET Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) U -BaktVi (1155) näytteen säilytys huoneenlämmössä ad 24h U-BaktEVi (1787) näytteen säilytys huoneenlämmössä

Lisätiedot

VIRTSATUTKIMUKSET. Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) Lisäaineeton 10 ml muoviputki (esim. kuva 2)

VIRTSATUTKIMUKSET. Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) Lisäaineeton 10 ml muoviputki (esim. kuva 2) Näytteenotto-ohje 1 (14) VIRTSATUTKIMUKSET Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) U -BaktVi (1155) näytteen säilytys huoneenlämmössä ad 24h U-BaktEVi (1787) näytteen säilytys huoneenlämmössä

Lisätiedot

MRSA-näytteenotto. Infektioyksikkö Ohje päivitetty

MRSA-näytteenotto. Infektioyksikkö Ohje päivitetty MRSA-näytteenotto Infektioyksikkö Ohje päivitetty 15.5.2018 Nenä-, nielu- ja esimerkiksi haavan MRSA-näytteet laitetaan samaan näyteputkeen 2 15.5.2018 MRSA-näytteenottoputket Kaikkien kolmen MRSAseulontaan

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO PREANALYTIIKKA Sivu 1(5) Versio: 2.0 / 03.01.2014 Laatijat: T.Kouri, J. Lilja, A-C. Berglund, U. Tuulos-Kontio, U. Koponen, E.Alppiranta, P.Hälikkä, R. Hilla, R. Loginov 03.01.2014 Tarkastajat: L.Uotila,

Lisätiedot

Preanalytiikka mikrobiologissa tutkimuksissa Risto Hilla HUSLAB Prosessivastaava, Preanalytiikan linja Helsinki ja Itä-Uusimaa

Preanalytiikka mikrobiologissa tutkimuksissa Risto Hilla HUSLAB Prosessivastaava, Preanalytiikan linja Helsinki ja Itä-Uusimaa Preanalytiikka mikrobiologissa tutkimuksissa Risto Hilla HUSLAB Prosessivastaava, Preanalytiikan linja Helsinki ja Itä-Uusimaa Esityksen sisältö Perustuu HUSLABin ohjeistukseen ja käytäntöihin. Mikrobiologisista

Lisätiedot

Bakteeriviljelynäytteen hyväksymiskriteerit. Primaarinäytteen värjäys ja viljely. Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia

Bakteeriviljelynäytteen hyväksymiskriteerit. Primaarinäytteen värjäys ja viljely. Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia Bakteeriviljelynäytteen hyväksymiskriteerit. Primaarinäytteen värjäys ja viljely. Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia Bakteeriviljelynäytteet Ainutkertaisia. Uutta näytettä ei saada tai se ei

Lisätiedot

PUTKIEN TARRAAMINEN. Työn suoritusta kuvaava ohje: Putkien tarraaminen 3.0/ /13

PUTKIEN TARRAAMINEN. Työn suoritusta kuvaava ohje: Putkien tarraaminen 3.0/ /13 3.0/16.03..2018 1/13 Ohjeen luokka Työn suoritusta kuvaava ohje Versio/pvm 3.0 / 16.03.2018 (1.0 / 08.05.2014 Tuula Laukkanen) Laatijat Tuula Laukkanen Vastuuhenkilö Pia Leino 17.1.2018 Tarkastaja Leena

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5)

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5) Kliininen mikrobiologia 20.10.2008 1(5) MUUTOKSIA PUUMALAVIRUSVASTA-AINETUTKIMUKSISSA JA KÄYTTÖÖN OTETAAN UUSI RIPULIEPIDEMIATUTKIMUS NOROVIRUSANTIGEENIN OSOITTAMISEKSI Puumalapikatesti käyttöön Kuopion

Lisätiedot

VIRTSATUTKIMUKSET. Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) Lisäaineeton 10 ml muoviputki (esim. kuva 2)

VIRTSATUTKIMUKSET. Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) Lisäaineeton 10 ml muoviputki (esim. kuva 2) Näytteenotto-ohje 1 (13) VIRTSATUTKIMUKSET Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki (10 ml, 4 ml) (kuva 1) U -BaktVi (1155) näytteen säilytys huoneenlämmössä ad 24h U-BaktEVi (1787) näytteen säilytys huoneenlämmössä

Lisätiedot

Fabryn taudin seuranta Ohjeet vasta-ainenäytteen (IgG antibody) käsittelyyn ja lähettämiseen

Fabryn taudin seuranta Ohjeet vasta-ainenäytteen (IgG antibody) käsittelyyn ja lähettämiseen Fabryn taudin seuranta Ohjeet vasta-ainenäytteen (IgG antibody) käsittelyyn ja lähettämiseen GZFI.FABR.17.12.0334a Testin ottaminen ja lähetys testauslaboratorioon 1. Tilaa näytelaatikot Sanofi Genzymen

Lisätiedot

Mikrobiologia. Viljelysauvat. Näytteenottotikut. Bakteerikuljetusputket. Viruskuljetusputket. Lasi- ja muovitarvikkeet. Kuljetus

Mikrobiologia. Viljelysauvat. Näytteenottotikut. Bakteerikuljetusputket. Viruskuljetusputket. Lasi- ja muovitarvikkeet. Kuljetus Mikrobiologia Viljelysauvat Näytteenottotikut Bakteerikuljetusputket Viruskuljetusputket Lasi- ja muovitarvikkeet Kuljetus Mekalasi Oy Perustamisestaan, vuodesta 1952 lähtien, Mekalasin johtotähtenä on

Lisätiedot

MIKROBIOLOGISTEN NÄYTTEIDEN OTTAMINEN

MIKROBIOLOGISTEN NÄYTTEIDEN OTTAMINEN päivitetty 1.3.2010 MIKROBIOLOGISTEN NÄYTTEIDEN OTTAMINEN Mikrobiologisten näytteiden kohdalla tärkeää on edustavuus, ts. että näyte on otettu oikeasta paikasta. Lisäksi näytteitä otettaessa on tärkeää

Lisätiedot

Mikrobiologia. Viljelysauvat ja -silmukat. Näytteenottotikut. LBM, nestemäiset kuljetusputket. Bakteerikuljetusputket, Amies-alusta

Mikrobiologia. Viljelysauvat ja -silmukat. Näytteenottotikut. LBM, nestemäiset kuljetusputket. Bakteerikuljetusputket, Amies-alusta Mikrobiologia Viljelysauvat ja -silmukat Näytteenottotikut LBM, nestemäiset kuljetusputket Bakteerikuljetusputket, Amies-alusta Lasi- ja muovitarvikkeet Kuljetus Mekalasi Oy Perustamisestaan, vuodesta

Lisätiedot

Mikrobiologinen näytteenotto: Sieni- ja märkänäytteet

Mikrobiologinen näytteenotto: Sieni- ja märkänäytteet Alueellinen vieritutkimuskoulutus 2014 Mikrobiologinen näytteenotto: Sieni- ja märkänäytteet Elina Aho Erikoistuva mikrobiologi Mikrobiologian yksikkö Seinäjoen keskussairaala Infektioepäilyjen vahvistaminen

Lisätiedot

WeAreMicrobiome tutkimus KOTIOHJEET. Luethan huolellisesti nämä ohjeet.

WeAreMicrobiome tutkimus KOTIOHJEET. Luethan huolellisesti nämä ohjeet. WeAreMicrobiome tutkimus KOTIOHJEET Hyvä tutkittava, Kiitos, että olet mukana tässä tutkimuksessa! Tässä paketissa on sinulle välineet 1) sylkinäytteen, 2) virtsanäytteen ja 3) ulostenäytteen ottamiseen.

Lisätiedot

MONIRESISTENTTIEN BAKTEERIEN SEULONTAOHJE

MONIRESISTENTTIEN BAKTEERIEN SEULONTAOHJE VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT MONIRESISTENTTIEN BAKTEERIEN SEULONTAOHJE MRSA, VRE ja moniresistentit Gram-negatiiviset sauvabakteerit (Acinetobacter baumannii,

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua

Lisätiedot

Mikrobiologia. Viljelysauvat ja -silmukat. Näytteenottotikut. LBM, nestemäiset kuljetusputket. Bakteerikuljetusputket, Amies-alusta

Mikrobiologia. Viljelysauvat ja -silmukat. Näytteenottotikut. LBM, nestemäiset kuljetusputket. Bakteerikuljetusputket, Amies-alusta Mikrobiologia Viljelysauvat ja -silmukat Näytteenottotikut LBM, nestemäiset kuljetusputket Bakteerikuljetusputket, Amies-alusta Lasi- ja muovitarvikkeet Kuljetus Mekalasi Oy Perustamisestaan, vuodesta

Lisätiedot

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi!

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Käyttöohje Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Palvelun käyttämiseen tarvitset internetyhteyden esimerkiksi matkapuhelimesta ja keinon tunnis tautua sähköisesti pankkitunnuksilla tai

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 1/3 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

Milloin nieluviljely

Milloin nieluviljely Milloin nieluviljely Nieluviljelyä käytetään nielutulehduksen tutkimuksessa Nieluviljely tehdään potilaille, joilla on kipeä tai tulehtunut nielu mutta ei nuhaa tai yskää Ratkaistaan, tarvitaanko tulehduksen

Lisätiedot

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Kuvallisten ohjeiden kehittäminen Kehittämistyö, Arcada, Hygieniahoitajan opinnot Maarit Juti Sisältö Miksi nämä ohjeet? Verinäytteenotto CVK:sta

Lisätiedot

Palauttakaa tämä ohje näytteen mukana seuraavin tiedoin:

Palauttakaa tämä ohje näytteen mukana seuraavin tiedoin: PPSHP:n KUNTAYHTYMÄ OYS, Laboratorio ohje LAB_H001 Palauttakaa tämä ohje näytteen mukana seuraavin tiedoin: Tutkimuspyyntö: U-KemSeul 1881 U-Solut 1940 U-Diffi 1941 U-BaktVi 1155 U-BaktLVi 8030 Tilaavan

Lisätiedot

MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA. Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML)

MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA. Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) MIKROBIOLOGINEN VIERITESTI Tutkimusmenetelmä, jolla: infektiotaudin laboratorio-diagnostiikka voidaan suorittaa

Lisätiedot

sivu 1 / 10 PUTKIEN TARRAAMINEN 13.11.2015

sivu 1 / 10 PUTKIEN TARRAAMINEN 13.11.2015 sivu 1 / 10 Yleisohjeita: - putkiin vain hyvin tulostuneita viivakooditarroja, monet koneet ovat tarkkoja - tarroissa oltava riittävästi valkoista viivakoodien molemmissa päissä = vähintään 3 mm - ohjaustarraa

Lisätiedot

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 TAIPUISIEN TÄHYSTIMIEN PUHDISTUS JA DESINFEKTIO Taipuisien tähystimien puhdistus tulee aloittaa välittömästi käytön jälkeen. Työntekijän suojavaatetuksena

Lisätiedot

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA Aseptiikka = kaikki toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyminen ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA LÄÄKEHOITO 1 A. KENTTÄ/M. M-K Aseptiikka lääkehoidon osana Lääkehoidon toteuttaminen

Lisätiedot

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi!

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Käyttöohje Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Palvelun käyttämiseen tarvitset internetyhteyden esimerkiksi matkapuhelimesta ja keinon tunnis tautua sähköisesti pankkitunnuksilla tai

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

B-Vasseu2, B-VasOHPK ja B-VasSeuK: Verinäytteenotto näytekortille

B-Vasseu2, B-VasOHPK ja B-VasSeuK: Verinäytteenotto näytekortille 6 / 4.4.2019 1/5 Luokka Laatuj. Työohjeet Versio/pvm 6 / 4.4.2019 Laatijat Vastuuhenkilö Hyväksyjä Tämä ohje koskee Myllynen Päivi; Kaila Kaisi; Nagy Irina Nagy Irina Kuopus Sirpa Kajaani; Kemi; Kokkola;

Lisätiedot

Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme?

Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme? Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme? Ulla Dunder, FT Koulutuspäällikkö, preanalytiikan koordinaattori 24.10.2017 1 Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme? Mitä on preanalytiikka? Miksi

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mika Paldanius Osastonhoitaja TtM, FT Mikrobiologian laboratorio Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mikrobit ovat erittäin muuntautumiskykyisiä Antibioottihoidoista

Lisätiedot

Näytteenotto B -AsylKar tutkimukseen (B -AsylKar 10317) Major Version 4 effective on Näytteenottokortin täyttäminen

Näytteenotto B -AsylKar tutkimukseen (B -AsylKar 10317) Major Version 4 effective on Näytteenottokortin täyttäminen Luokka Laatuj. Työohjeet Versio/pvm Laatijat Kaila Kaisi; Moilanen Helena; Bäckström Liisa; Myllynen Päivi; Nagy Irina Vastuuhenkilö Nagy Irina Hyväksyjä Kuopus Sirpa Tämä ohje koskee Oulu 1/5 (B -AsylKar

Lisätiedot

Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus

Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus NMKL Evira Tulli -näytteenottokoulutus 19.11.2015 Kristiina Ala-Fossi-Aalto 1 Näytteiden merkitseminen - Estetään näytteiden sekaantuminen - Varmistetaan

Lisätiedot

Seuraavissa NordLabin näytteenottopisteissä on mahdollisuus valvottuun virtsanäytteenantoon työelämän huumetestausta varten:

Seuraavissa NordLabin näytteenottopisteissä on mahdollisuus valvottuun virtsanäytteenantoon työelämän huumetestausta varten: 1 / 25.9.2017 1/5 Luokka Laatuj. Työohjeet Versio/pvm 1 / 25.9.2017 Laatijat Rytkönen Jani; Ikonen-Toivanen Jaana Vastuuhenkilö Rytkönen Jani Hyväksyjä Niemelä Onni Tämä ohje koskee Kajaani; Kemi Paperijakelu

Lisätiedot

Näytteenoton terminologia; näytteenottovälineet ja astiat

Näytteenoton terminologia; näytteenottovälineet ja astiat Näytteenoton terminologia; näytteenottovälineet ja astiat NMKL- Evira - Tulli -näytteenottokoulutus 19.11.2015 Kristiina Ala-Fossi-Aalto 1 Näytteenotto - Näytteen ottamisessa ja muodostamisessa käytetty

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2011. Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2011. Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2011 Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu Näyte 1 / 2011 Haavaerite. Leikkaushaavainfektio Löydös:

Lisätiedot

Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit

Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit Multitest Swab Specimen Collection Kit Aptima Käyttötarkoitus Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit (Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit - näytteenottosarja) on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

VERINÄYTTEENOTTOPUTKET KESKI-SUOMESSA

VERINÄYTTEENOTTOPUTKET KESKI-SUOMESSA 1/(3) VERINÄYTTEENOTTOPUTKET KESKI-SUOMESSA Tarra kiinnitettävä putkeen kuvan osoittamalla tavalla. Viivakoodia ei saa peittää. Putket on kuvattu näytteenottojärjestyksessä. Huom. Tarkemmat näytteenotto-

Lisätiedot

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Alueellinen haavakoulutuspäivä 03.03.2015 Kerttu Saha Kliininen mikrobiologia Krooninen alaraajahaava (=säärihaava) Tärkeimpiä kroonisen haavan tyyppejä ovat verenkiertopohjaiset

Lisätiedot

PUTKIEN TARRAAMINEN 8.5.2014

PUTKIEN TARRAAMINEN 8.5.2014 sivu 1 / 10 Yleisohjeita: - putkiin vain hyvin tulostuneita viivakooditarroja, monet koneet ovat tarkkoja - tarroissa oltava riittävästi valkoista viivakoodien molemmissa päissä = vähintään 3 mm - ohjaustarraa

Lisätiedot

Moniresistentit bakteerit

Moniresistentit bakteerit 25.8.2014 1 Moniresistentit bakteerit MRSA = Metisilliini Resistentti Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus on yleinen terveiden henkilöiden nenän limakalvoilla ja iholla elävä grampositiivinen kokkibakteeri.

Lisätiedot

KOULUTTAA. Vakuumiverinäytteenotto suonesta turvamekanismilla varustetulla neulalla

KOULUTTAA. Vakuumiverinäytteenotto suonesta turvamekanismilla varustetulla neulalla KOULUTTAA Vakuumiverinäytteenotto suonesta turvamekanismilla varustetulla neulalla Luennon sisältö Muistin virkistämiseksi Potilaan tunnistus Näytteenotto ja näytteen käsittely näytteenoton jälkeen Huomioitavaa

Lisätiedot

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Tämän oppaan tarkoituksena on neuvoa Uracyst-hoitoa saaville potilaille, kuinka virtsarakon voi katetroida itse. Oppaan sivuilta löytyvät yksityiskohtaiset ohjeet.

Lisätiedot

Aptima Multitest -vanupuikkonäytteenottopakkaus

Aptima Multitest -vanupuikkonäytteenottopakkaus Käyttötarkoitus Aptima Multitest -vanupuikkonäytteenottopakkaus on tarkoitettu käytettäväksi Aptima-määrityksissä. Aptima Multitest -vanupuikkonäytteenottopakkaus on tarkoitettu lääkärin ja potilaan käyttöön

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2015

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2015 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2015 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri Nordlab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Käyttöönottopäivä: 21.11.2011 1 (5) SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Atk-numero ja -lyhenne 1154 Li-BaktVi 1470 Li-Gluk 2186 Li-Laktaat 2514 Li-Prot 2655 Li-Solut 4059 Li-Syto Likvorin irtosolututkimus

Lisätiedot

Kliinisen mikrobiologian laboratorion valmiudet suorittaa märkäbakteeriviljelyä

Kliinisen mikrobiologian laboratorion valmiudet suorittaa märkäbakteeriviljelyä Kliinisen mikrobiologian laboratorion valmiudet suorittaa märkäbakteeriviljelyä Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) Perusvalmiudet Bakteerilaboratorio, jossa toimivat tilat: Näytteiden

Lisätiedot

HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN

HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN Kirsi Terho, hygieniahoitaja, sh, TtM VSSHP Sairaalahygienia ja infektiontorjuntayksikkö 19.9.2018 Aseptiikan periaatteiden noudattaminen

Lisätiedot

Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi

Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi Alueellinen sairaalahygienian ja mikrobiologian laboratorion koulutuspäivä 29.11.2017 Kerttu Saha, sairaalamikrobiologi Ripulin aiheuttajia Ripulin aiheuttaja

Lisätiedot

Pre- ja postanalytiikka kl mikrobiologian laboratoriotoiminnassa

Pre- ja postanalytiikka kl mikrobiologian laboratoriotoiminnassa Pre- ja postanalytiikka kl mikrobiologian laboratoriotoiminnassa Markku Koskela Kl mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Oulu LqDays 2018 Mikrobiologian preanalytiikka Lääkäri/sh tarvitsee kl mikrob

Lisätiedot

OYS:N KLIINISEN KEMIAN JA HEMATOLOGIAN LABORATORION YLEISOHJEET

OYS:N KLIINISEN KEMIAN JA HEMATOLOGIAN LABORATORION YLEISOHJEET OYS:N KLIINISEN KEMIAN JA HEMATOLOGIAN LABORATORION YLEISOHJEET Sivu 1/ 5 TUTKIMUSTEN TILAAMINEN Laboratoriotutkimukset tilataan ensisijaisesti atk-järjestelmään käyttäen tietojärjestelmässä mainittuja

Lisätiedot

Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet

Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet Alueellinen mikrobiologian ja infektioiden torjunnan toimintayksikön koulutuspäivä 21.10.2014 Sairaalamikrobiologi Kerttu Saha Uudet PCR-tutkimukset Mikrobiologian

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratorionäytteistä

Ajankohtaista laboratorionäytteistä Ajankohtaista laboratorionäytteistä Kaisu Rantakokko-Jalava Oyl, Tyks Kliininen mikrobiologia 30.11.2018 Sairaalahygieniayksikön alueellinen koulutus Ajankohtaista laboratorionäytteistä Etusivu uusiks:

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2011

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2011 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2011 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Tutkimus Näytteenottoastia Näytteen säilytyspaikka ja muuta huomioitavaa BAKTEERIVILJELY- PINNALLISET. Jääkaappi Geelikuljetusputki Transsystem M40

Tutkimus Näytteenottoastia Näytteen säilytyspaikka ja muuta huomioitavaa BAKTEERIVILJELY- PINNALLISET. Jääkaappi Geelikuljetusputki Transsystem M40 Näytteenoton Ohje 1/15 Versio 10.1 Kliininen mikrobiologia Laatija A Saarinen Tarkastaja M Metsolahti Päiväys 15.1.2019 Hyväksyjä J Kauppila mikrobiologisiin näytteisiin BAKTEERIVILJELY- PINNALLISET Geelikuljetusputki

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 10.4.1995 Korvaa menetelmän:

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 10.4.1995 Korvaa menetelmän: Sideaineet, yleistä PANK-1001 PANK SIDEAINEEN NÄYTTEENOTTO PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 10.4.1995 Korvaa menetelmän: 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN PERIAATE Menetelmässä esitetään näytteenotto

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012 1 (6) TAYS:N VERIKESKUS HOITAA YLÄ-PIRKANMAAN TERVEYDENHUOLTOALUEEN VERITILAUKSET 18.6.2012 ALKAEN Mäntän verikeskuksen toiminta siirtyy TAYS:n verikeskuksen hoidettavaksi 18.6.2012. Samalla myös Ylä-Pirkanmaan

Lisätiedot

Laadukas kl mikrobiologian laboratoriovastaus

Laadukas kl mikrobiologian laboratoriovastaus Laadukas kl mikrobiologian laboratoriovastaus Markku Koskela Kl mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Oulu Perusedellytykset Sujuva, joustava, hyvän tuloksen raportoinnin mahdollistava mikrobiologian

Lisätiedot

Näytteenotto-ohje alkuraskauden seulontanäytteiden (B -VRAb-Gr, S -ÄITSEUL, S -Tr1Seul) ottamiseen

Näytteenotto-ohje alkuraskauden seulontanäytteiden (B -VRAb-Gr, S -ÄITSEUL, S -Tr1Seul) ottamiseen PREANALYTIIKKA Sivu 1(6) Versio:19.8.2016 Laatija: Hannele Kangas, Marja-Liisa Kallio-Hägg 19.8.2016 Tarkastaja: Helene Markkanen Anne Lindqvist, Maija Lappalainen, Katja Salmela 22.8.2016 Hyväksyjä: Tiina

Lisätiedot

Aseptiikka pientoimenpiteissä Eija Similä, Leikkaussairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala

Aseptiikka pientoimenpiteissä Eija Similä, Leikkaussairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala Aseptiikka pientoimenpiteissä 28.09.2018 Eija Similä, Leikkaussairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala Aseptiikka Tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä tai toimintatapoja,

Lisätiedot

Laskimoverinäytteenotto

Laskimoverinäytteenotto Laskimoverinäytteenotto Syksy 2018 Armi Oikarinen Sisältö Laboratoriotutkimusprosessi Potilaan tunnistaminen ja esivalmistelu Laskimoverinäytteenotto Hyytymistutkimusten näytteenotto Ongelmatilanteita

Lisätiedot

Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat

Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat Maire Jaakkola Apulaisosastonhoitaja, OYS, Laboratorio Virtsatieinfektiot ja tutkimukset Laadukkaan

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

Geenimonistus -ongelmia

Geenimonistus -ongelmia Geenimonistus -etuja nopeus spesifisyys herkkyys ei tarvitse elävää virusta tunnistetaan viruksia, joita ei voida viljellä hitaasti kasvavien virusten tunnistus nopeutuu kvantitaatio, genotyypitys Geenimonistus

Lisätiedot

VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA)

VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA) Sivu 1 (5) VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA) HUOMIOT Laitteen tiiveyttä voi parantaa asettamalla FLEC:n päälle painoja. Jos epäilet, että mitatun pinnan emissio on

Lisätiedot

Bioanalyytikko- ja lähihoitaja opiskelijoiden harjoittelupaikat Islabissa

Bioanalyytikko- ja lähihoitaja opiskelijoiden harjoittelupaikat Islabissa Bioanalyytikko- ja lähihoitaja opiskelijoiden harjoittelupaikat Islabissa Tuotamme omistajasairaanhoitopiiriemme sekä niihin kuuluvien jäsenkuntien tarvitsemat terveyden- ja sairaanhoidon kliiniset laboratoriopalvelut

Lisätiedot

Ohjeita vesinäytteen ottamiseen TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO

Ohjeita vesinäytteen ottamiseen TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO Ohjeita vesinäytteen ottamiseen TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO Tässä ohjeistuksessa kerrotaan 1) kuinka otetaan vesinäyte laboratorioanalysointia varten 2) mitä muita vedenlaatuhavaintoja voi tehdä näytteenoton

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely ilj l 1 2/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400%

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

2. Tutkimuksen DNA, vasta-aineet IF (natiivi) (S -DNAnAb, 1261) nimi, menetelmä ja viitearvot muuttuvat.

2. Tutkimuksen DNA, vasta-aineet IF (natiivi) (S -DNAnAb, 1261) nimi, menetelmä ja viitearvot muuttuvat. ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 12/2010 1(6) LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ Kuopion aluelaboratorio Kliininen mikrobiologia 31.5.2010 Muutoksia natiivi-dna-vasta-ainetutkimuksissa: 1.

Lisätiedot

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa Uusi BIO-SET-yhdistäjä Potilaille, jotka käyttävät AVONEX ia (beeta-1a-interferoni) BIO-SET is a Trademark of BIODOME beeta-1a-interferoni

Lisätiedot

IV-kanyylien käsittely

IV-kanyylien käsittely IV-kanyylien käsittely Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 Hygieniahoitaja Tuula Keränen infektioiden torjuntayksikkö, OYS Puh 0405094097 Sisältö

Lisätiedot

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F 1(6) Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F Tässä on sinulle ohjeet siitä milloin pitäisi epäillä vatsakalvontulehdusta ja miten silloin on meneteltävä: Potilaan huomioitava oireet: 1. Vatsakipu

Lisätiedot

Näytteenotto-ohje alkuraskauden seulontanäytteiden (B -VRAb-Gr, S -ÄITSEUL, S -Tr1Seul) ottamiseen

Näytteenotto-ohje alkuraskauden seulontanäytteiden (B -VRAb-Gr, S -ÄITSEUL, S -Tr1Seul) ottamiseen PREANALYTIIKKA Sivu 1(5) Versio:17.10.2013 Laatija: Hannele Kangas, Teija Kaukosalmi-Virtanen Marja-Liisa Kallio-Hägg 17.10.2013 Tarkastaja: Helene Markkanen Anne Lindqvist, Maija Lappalainen, Katja Salmela

Lisätiedot

Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään?

Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään? Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään? Markku Koskela OYS/Mikrobiologian laboratorio Bakteeri- ja sienivärjäykset ja -viljelyt Perinteisesti tehty erikseen bakteeri- ja sienilaboratorioissa. Sienitutkimukset

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla 1(5) Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla Yleistä Sairaalaympäristössä mikrobien keskeisin tartuntareitti on kosketustartunta.

Lisätiedot

Näytteenotto -ohjeet AI/ND:n varalta

Näytteenotto -ohjeet AI/ND:n varalta Näytteenotto -ohjeet AI/ND:n varalta Eläinten terveys ja hyvinvointi - yksikkö/ Sari Haikka Patologian tutkimusyksikkö/ Laila Rossow 2.1.2007 1 Verinäyte Pyyhkäisynäyte Yksilöverinäytteet otetaan linnusta

Lisätiedot

HUUMETESTAUKSEN VALVOTTU NÄYTTEENOTTO

HUUMETESTAUKSEN VALVOTTU NÄYTTEENOTTO www.islab.fi 1 (5) HUUMETESTAUKSEN VALVOTTU NÄYTTEENOTTO Yleistä Terveydenhoidollisessa testauksessa on kyse yleensä päivystysluonteisesta potilaan diagnoosin tai erotusdiagnoosin tekemisestä, hoidollisesta

Lisätiedot

Muunneltavuutta Ensiapupakkaukset voidaan modifioida asiakaskohtaisesti, koska kukin ensiapupiste koostuu neljästä eri rasiasta.

Muunneltavuutta Ensiapupakkaukset voidaan modifioida asiakaskohtaisesti, koska kukin ensiapupiste koostuu neljästä eri rasiasta. Toimintamme ideana on ensiapupakkaukset, joiden sisältö täyttäisi mahdollisimman tarkasti asiakkaidemme tarpeet vaativilla toimialoilla. Lisäksi markkinoimme yleisiä, standardit täyttäviä ensiapupakkauksia,

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 23/2008. Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk (5) Jakelussa mainitut

LABORATORIOTIEDOTE 23/2008. Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk (5) Jakelussa mainitut Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk 26.5.2008 1 (5) Jakelussa mainitut MUUTOKSIA VERITILAUS- JA VERENSIIRTOKÄYTÄNNÖISSÄ 28.5.2008 ALKAEN Verikeskuksen uusi palvelunumero p. (03) 311 76550 Verikeskuksen

Lisätiedot

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 ls 6 Hygieniahoitaja Raija Järvinen p. 040

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Kylmälaitteet, pakastimet

Kylmälaitteet, pakastimet Kylmälaitteet, pakastimet Raja-arvo < + C tai < - C vuosi Pvm Laite 1 Lämpötila Laite 2 Lämpötila Laite 3 Lämpötila Laite 4 Lämpötila Laite 5 Lämpötila Korjaavat toimenpiteet, huomiot (esim. sulatukset)

Lisätiedot

Virtsanäytteenotto. Vacuette -virtsanäytteenottojärjestelmä. Näyteputket ja -pullot. Näytepurkit. Virtsankeräysastiat ja -tarvikkeet.

Virtsanäytteenotto. Vacuette -virtsanäytteenottojärjestelmä. Näyteputket ja -pullot. Näytepurkit. Virtsankeräysastiat ja -tarvikkeet. Virtsanäytteenotto Vacuette -virtsanäytteenottojärjestelmä Näyteputket ja -pullot Näytepurkit Virtsankeräysastiat ja -tarvikkeet Muut tarvikkeet Mekalasi Oy Perustamisestaan, vuodesta 1952 lähtien, Mekalasin

Lisätiedot

Lyhyt yhteenveto Labqualityn bakteeriviljelykierroksilta Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia

Lyhyt yhteenveto Labqualityn bakteeriviljelykierroksilta Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia Lyhyt yhteenveto Labqualityn bakteeriviljelykierroksilta 2014-2015 Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia Bakteeriviljely 2014-2015 4 kierrosta/vuosi; 4 näytettä/kierros 2 pinta- ja 2 syvänäytettä/kierros

Lisätiedot

PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA

PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Johtaja Dos. Raili Kauppinen, sisätautien erikoislääkäri Sähköposti: raili.kauppinen@hus.fi Puh. (09) 471 71910 Laboratorio tarjoaa analytiikka-

Lisätiedot

Edustava näyte - tärkein laadunmäärityksen vaihe

Edustava näyte - tärkein laadunmäärityksen vaihe Edustava näyte - tärkein laadunmäärityksen vaihe Ohjeet on valmisteltu Vilja-alan yhteistyöryhmässä yhdessä vilja- ja öljykasvisektorin toimijoiden kanssa Vilja-alan yhteistyöryhmä, syksy 2013 1 Edustava

Lisätiedot

Marja-Liisa Ollonen BP07S Tuomas Heini BP07S Daniel Usurel BP07S Juha Vattuaho BP07S Valtteri Walta BP07S

Marja-Liisa Ollonen BP07S Tuomas Heini BP07S Daniel Usurel BP07S Juha Vattuaho BP07S Valtteri Walta BP07S 1 Metropolia Ammattikorkeakoulu marja-liisa.ollonen@metropolia.fi tuomas.heini@metropolia.fi daniel.usurel@metropolia.fi juha.vattuaho@metropolia.fi valtteri.walta@metropolia.fi Ryhmä 3 Marja-Liisa Ollonen

Lisätiedot

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala ENSIHAVAINNOT Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu tuskainen ilme,

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO HUSLAB PREANALYTIIKKA PALVELUTUOTANTO, TYÖOHJE Sivu 1(5) Versio: 2.0 / 03.01.2014 Laatijat: T.Kouri, J. Lilja, A-C. Berglund, U. Tuulos-Kontio, U. Koponen, E.Alppiranta, P.Hälikkä, R. Hilla, R. Loginov

Lisätiedot