Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille"

Transkriptio

1 Tampere Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille Benviron - Ympäristöntarkkailuohjelma täyttää valtioneuvoston asetuksessa 444/10 nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista edellytetyt vaatimukset liittyen laitteistojen ja rakenteiden määräaikaistarkastuksiin (12 ), toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailuun (14 ) sekä kirjanpitoon (16 ).

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO Yleistä Tavoite Kohderyhmä Tekijänoikeudet Integroitavuus muihin asiakirjoihin ja järjestelmiin MENETELMÄN KUVAUS Menetelmän vaiheet Esitäytetty tarkkailukirja Jakeluasemaan tutustuminen Tarkkailtavien kohteiden valitseminen Tarkkailuvälit Asemapiirros Aloitetaan tarkkailu TARKKAILTAVAT KOHTEET JA TARKKAILUVÄLIT Tarkkailtavat kohteet Tarkkailuvälit ESIMERKKEJÄ JA MALLEJA Yleistä Kansilehti Jakeluaseman tietosivu Tarkkailtavat kohteet ja tarkkailuvälit -sivu Asemapiirros... 13

3 3 4.6 Tarkkailusivut Kunto Tehtävät toimenpiteet Muuta huomioitavaa Säiliöiden hoitokuilut Täyttöputkien pidätyskaivot Ylitäytönestimet Ilmaputkien yli- ja alipaineventtiilit Bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän vedenpoistoyhde vaippasäiliöiden hälytysjärjestelmä Jakelumittarit; putkiliitokset Jakelumittarit; bensiinihöyryjen talteenotto (2-vaihe) Öljyn- ja bensiininerottimet Öljyn- ja bensiininerottimet, hälytysjärjestelmä Hiekanerotuskaivot Ilmansulkukaivo Näytteenotto- ja sulkuventtiilikaivo Sadevesikaivot Tarkastuskaivot Jakelualueen huokosilmaputkituksen tarkkailukaivo Täyttöpaikan huokosilmaputkituksen tarkkailukaivo Säiliöalueen huokosilmaputkituksen tarkkailukaivo Säiliöalueen tarkkailukaivo Mittarikoroke Maadoitukset Kaapelikaivot ja kaapeliputket Imeytysaineastia Asiakasturvalaitteet Liikepaikkamerkki Jakelualueen päällyste Täyttöpaikan päällyste Muun liikennealueen päällyste Jätehuolto Ongelmajäte Häiriöt ja onnettomuudet Polttonesteen vuosimyynti Asemanhoitajan ja/tai henkilökunnan koulutus...20

4 4 1. Johdanto Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelman ja siihen liittyvän tarkkailuteknisen menetelmän kehittämisen perusperiaatteena on ollut, että Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelman käyttäminen on tehokasta, mutta helppoa ja vaivatonta riippumatta ohjelmaan liittyvän ohjelmaa käyttävän henkilön tai yrityksen teknisestä osaamisesta. Maahan kannattaa sijoittaa, sillä sen valmistaminen on lopetettu. (Mark Twain) Edellä mainittu aforismi liitetään yleensä maan hankintaan ja kiinteistöliiketoimintaan. Ympäristöntarkkailuun liittyen erityisen tärkeää on oivaltaa, että myös jo hankittuun maahan kannattaa ja pitää sijoittaa, jotta maan arvo vähintäänkin säilyy mieluimmin nousee. 1.1 Yleistä Jakeluaseman määritelmä Suomessa puhutaan yleisesti huoltoasemista, bensiiniasemista, automaattiasemista, jakelupisteistä ja jakeluasemista. Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelmassa ja tässä selostuksessa käytetään kaikista huolto-, bensiini-, automaatti- ja jakeluasemista ja jakelupisteistä yhteistä nimitystä jakeluasema valtioneuvoston asetuksen 444/10 nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista, kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen 415/98 ja standardin SFS 3352 Palavien nesteiden käsittely ja varastointi jakeluasemalla määritelmän mukaisesti: Jakeluasemalla sellaista paikkaa jakelulaitteineen, nestemäisen polttoaineen säiliöineen ja mahdollisine huolto- ja pesuhalleineen sekä muine rakennuksineen, jossa polttoainetta myydään tai luovutetaan pääasiassa moottoriajoneuvojen tai moottoriveneiden polttoaineeksi. (valtioneuvoston asetus nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista 444/10, 2, 1 momentti). Jakeluasemalla tarkoitetaan paikkaa jakelulaitteineen, palavan nesteen säiliöineen ja mahdollisine rakennuksineen. (kauppa- ja teollisuusministeriön päätös 415/98, 3, 1 momentti). Jakeluasemalla tarkoitetaan sellaista paikkaa jakelulaitteineen, palavan nesteen säiliöineen ja mahdollisine rakennuksineen, jossa palavaa nestettä myydään tai luovutetaan pääasiassa moottoriajoneuvojen tai moottoriveneiden polttoaineeksi. (SFS 3352 Palavien nesteiden käsittely ja varastointi jakeluasemalla, luku 3).

5 5 Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelman määritelmä Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelmalla tarkoitetaan sekä ympäristöntarkkailumenetelmää että ympäristöntarkkailuohjelmaa, johon liittyy kirjallisen esitäytetyn tarkkailukirjan käyttäminen työvälineenä tarkkailtaessa polttonesteen jakeluasemien tilaa. Riskejä ja päästölähteitä Polttonesteen jakeluasemalla on useita erilaisia laitteita, rakenteita ja toimintoja, joista voi aiheutua ympäristöhaittoja tai riskejä. hallitulla menetelmällä, Benviron - Ympäristöntarkkailuohjelmalla ja sen oikeaoppisella käyttämisellä pyritään ennaltaehkäisemään ympäristöhaittoja, parantamaan turvallisuutta ja aikaan-saamaan kustannussäästöjä. Polttoneste voi päästä maahan tai pohjaveteen useasta eri paikasta. Mikäli mahdollisia päästökohteita ei tarkkailla, voivat ne aiheuttaa huomattavia henkilö-, omaisuus- tai ympäristövahinkoja. Erilaisia päästölähteitä ja riskikohteita ovat muun muassa, laitteet, rakenteet, putkistot ja viemärit, joista voi aiheutua polttonestevuotoja laiterikkojen ja huolimattoman toiminnan seurauksena. 1.2 Tavoite Oikealla tavalla ja oikea-aikaisesti käytettynä Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelma ennaltaehkäisee ympäristöhaittoja, lisää turvallisuutta, auttaa uusien asemien lupaprosesseissa, auttaa olemassa olevien asemien viranomaisasioinnissa, lisää aseman elinkaarta, on kunnossapidon perustyökalu, säästää kustannuksia, pienentää vakuutusmaksuja ja lisää good will -imagoa.

6 6 1.3 Kohderyhmä Potentiaalisimman kohderyhmän muodostavat öljy-yhtiöt ja öljy-yhtiöiden toimeksiannosta kiinteistönhoitoon osallistuvat yritykset. Muu kohderyhmä on jakeluasemakiinteistöjä omistavat kauppiaat, öljyalan urakoitsijat ja suunnittelijat sekä viranomaiset. 1.4 Tekijänoikeudet Ympäristöntarkkailuohjelman tekijänoikeudet ovat Oy PN-Line Ltd:llä. Benviron - Ympäristöntarkkailuohjelmaa voi käyttää ainoastaan Oy PN-Line Ltd:n luvalla. Asennusliike Lahtinen Oy:lle on luovutettu ohjelman käyttöoikeus. Myös muille öljyalan toiminnanharjoittajille ja sidosryhmille voidaan myöntää käyttöoikeuksia. 1.5 Integroitavuus muihin asiakirjoihin ja järjestelmiin Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelmaan voi liittää muun muassa räjähdyssuojausasiakirjan, pelastussuunnitelman ja/tai tarkkailtavan kohteen mahdollisia pohjaveden tai maaperän seurantaan liittyviä järjestelmiä.

7 7 2. Menetelmän kuvaus Menetelmänä Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelma perustuu säännölliseen ja jatkuvaan omaehtoiseen tarkkailuun, havaintojen tekemiseen, raportointiin, sekä tarkkailun seurauksena tehtäviin toimenpiteisiin, joita ovat muun muassa tarvittavat parannus- ja korjaustoimet. 2.1 Menetelmän vaiheet Menetelmän vaiheet ovat - esitäytetyn Benviron -tarkkailukirjan hankkiminen, - kohteeseen tutustuminen, - tarkkailtavien kohteiden listaus ja valitseminen, - tarkkailukirjan täyttäminen kohteen tiedoilla, - tarkkailun aloittaminen ja - säännöllinen tarkkailu sekä ylläpito. 2.2 Esitäytetty tarkkailukirja Esitäytetty Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelman tarkkailukirja sisältää tämän selosteen ja käyttöohjeen sekä esitäytetyt sivut jakeluaseman tiedoista, luettelon tarkkailtavista kohteista ja tarkkailuväleistä, mallin asemapiirroksesta sekä yksittäisiä sivuja tarkkailtavista kohteista. 2.3 Jakeluasemaan tutustuminen Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelman käynnistäminen ja tarkkailukirjan täyttäminen edellyttää jakeluasemaan tai sen suunnitelmiin tutustumista. Tarkkailtavat kohteet valitaan jakeluasemalla tai suunnitelmista. 2.4 Tarkkailtavien kohteiden valitseminen Tarkkailtavat kohteet valitaan Tarkkailtavien kohteiden listalta sillä perusteella, mitä laitteita ja rakenteita jakeluasemalla on. Kullekin tarkkailtavalla kohteelle määritetään symboliksi numero juoksevan numeroinnin perusteella.

8 8 2.5 Tarkkailuvälit Tarkkailtaville kohteille määritetään tarkkailuvälit tapauskohtaisesti tarkkailtavan kohteen merkittävyyden mukaan. 2.6 Asemapiirros Asemapiirrokseen merkitään kaikki tarkkailtavat kohteet; sijainti ja numerosymboli. Asemapiirros voidaan laatia joko käsin piirtäen tai käyttäen tietokoneavusteista suunnitteluohjelmaa. Menetelmän yksinkertaistamiseksi käsin piirretty asemapiirros on riittävä. Tärkeintä on, että asemapiirroksesta selviää pääpiirteittäin tarkkailtavien kohteiden sijainti. 2.7 Aloitetaan tarkkailu Kun Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelman tarkkailukirja on valmiiksi täytetty lukuun ottamatta tarkkailumerkintöjä, voidaan aloittaa tarkkailu.

9 9 3. Tarkkailtavat kohteet ja tarkkailuvälit 3.1 Tarkkailtavat kohteet Tarkkailtavat kohteet ovat - säiliöiden hoitokuilut, - täyttöputkien pidätyskaivot, - ylitäytönestimet, - ilmaputkien yli- ja alipaineventtiilit, - bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän (1-vaihe) vedenpoistoyhde, - 2-vaippasäiliöiden hälytysjärjestelmä, - elektroninen varastovalvontajärjestelmä, - jakelumittarit; putkiliitokset, - jakelumittarit; bensiinihöyryjen talteenotto (2-vaihe), - öljyn- ja bensiininerottimet, - öljyn- ja bensiininerottimien hälytysjärjestelmät, - hiekanerotuskaivot, - näytteenottokaivot, - ilmansulkukaivot, - tarkastuskaivot, - sadevesikaivot, - jakelualueen huokosilmaputkiston tarkkailukaivo, - täyttöpaikan huokosilmaputkiston tarkkailukaivo, - säiliöalueen huokosilmaputkiston tarkkailukaivo, - säiliöalueen tarkkailukaivo, - mittarikorokkeet,

10 10 - maadoitukset, - kaapelikaivot ja kaapeliputket, - imeytysaineastia, - asiakasturvalaitteet, - liikepaikkamerkki, - jakelualueen päällyste, - täyttöpaikan päällyste ja - muun liikennealueen päällyste, sekä - muut mahdolliset asemakohtaisesti määritettävät kohteet. Muita mahdollisia asemakohtaisesti määritettäviä kohteita voivat olla muun muassa pesuhallin hiekanerotuskaivot ja rasvanerotuskaivot. Menetelmän eräs perusperiaate on, että nimenomaan asemakohtaisesti valitaan ympäristöntarkkailun kannalta ne oleelliset kohteet, joita tarkkaillaan. Kuten kohdassa 2.4 on mainittu, jakeluasemakohtaiseen tarkkailukirjaan valitaan kohteet soveltuvin osin. Esimerkkinä mainittakoon, että 2-vaippasäiliöiden hälytysjärjestelmää ei valita tarkkailukohteeksi silloin, kun jakeluaseman säiliöt ovat 1-vaippaisia. Jokaiselle tarkkailtavalla kohteelle laaditaan oma tarkkailusivu. Esimerkiksi; jos jakeluasemalla on kolme säiliötä, laaditaan kunkin säiliön hoitokuilulle oma tarkkailusivu. Kukin tarkkailusivu numeroidaan erikseen juoksevan numeroinnin periaatteella. Jakeluasema-asetus 444/ tuli voimaan valtioneuvoston asetus 444/10 nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista. Tämä asetus edellyttää joitakin sellaisia tarkkailutoimia, joita Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelmaa kehitettäessä ei ollut tiedossa vuosina Vuoden 2011 päivityksen jälkeen Benviron - Ympäristöntarkkailuohjelma täyttää valtioneuvoston asetuksessa 444/10 nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista edellytetyt vaatimukset liittyen laitteistojen ja rakenteiden määräaikaistarkastuksiin (12 ), toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailuun (14 ) sekä kirjanpitoon (16 ).

11 11 Edellä kerrotun johdosta Benviron -Ympäristöntarkkailuohjelmaan on määritetty tarkkailtaviksi kohteiksi seuraavat asiat: - jätehuolto, - ongelmajäte, - häiriöt ja onnettomuustilanteet, - polttonesteen vuosimyynti ja - asemanhoitajan/henkilöllökunnan koulutus. 3.2 Tarkkailuvälit Tarkkailuvälit määritetään tapauskohtaisesti. Eräs perusperiaate on, että eri kohteiden tarkkailuväli on jaollinen samalla luvulla. Esimerkkikirjassa tarkkailuväleinä on noudatettu niin sanottua kuuden kuukauden moduulia, jolloin tarkkailuväleiksi muodostuu 6 ja 12 kuukautta. Vastaavat tarkkailuvälit olisivat neljän kuukauden moduulilla 4, 8 ja 12 kuukautta.

12 12 4. Esimerkkejä ja malleja 4.1 Yleistä Kaikki Benviron -tarkkailukirjan sivut merkitään tekijänoikeusmerkinnällä ( ). 4.2 Kansilehti Kansilehti otsikoidaan jakeluaseman mukaisesti. 4.3 Jakeluaseman tietosivu Jakeluaseman tietosivulle kirjataan kaikki jakeluaseman päivittäiseen hoitoon liittyvät tiedot. Näitä tietoja ovat - jakeluaseman nimi, - jakeluaseman osoite, - kiinteistörekisteritiedot, - toiminnanharjoittajan yhteystiedot, - jakeluasemanhoitajan yhteystiedot ja - muut mahdolliset oleelliset tiedot. Benviron - tarkkailukirjan tiedot täyttävä henkilö päivää ja allekirjoittaa jakeluaseman tietosivun. 4.4 Tarkkailtavat kohteet ja tarkkailuvälit -sivu Kyseessä olevalle sivulle kirjataan valitut tarkkailtavat kohteet ja tarkkailuvälit. Tarkkailukirjan tiedot täyttävä henkilö päivää ja allekirjoittaa myös tämän sivun.

13 Asemapiirros Asemapiirros laaditaan jakeluasemaan tutustumisen perusteella. Asemapiirustuksen laatimisessa voidaan käyttää olemassa olevia arkistossa olevia piirustuksia. Tällöin tiedot on kuitenkin tarkistettava jakeluasemaan tutustumisen yhteydessä. Myös asemapiirros päivätään ja allekirjoitetaan. 4.6 Tarkkailusivut Jokaiselle tarkkailtavalla kohteelle laaditaan oma tarkkailusivunsa. Tarkkailusivuja ei allekirjoiteta ja päivätä erikseen, vaan allekirjoituksena ja päiväyksenä sovelletaan tarkkailun seurauksena tehtäviä merkintöjä. Jokainen erillinen tarkkailukerta todennetaan omalle riville. Tarvittaessa voidaan käyttää useampia rivejä. Sarakkeisiin Päiväys ja Tarkastaja merkitään päiväys ja tarkastavan henkilön tiedot tarkkailusivussa varatulle asianomaiselle kohdalle. Sarakkeisiin Kunto, Tehtävät toimenpiteet ja Muuta huomioitavaa on annettu lisäohjeita ja malliesimerkkejä kohdissa Kunto Sarakkeeseen Kunto merkitään lyhyesti tarkkailtavan kohteen tila. Mikäli kaikki on kunnossa eikä ole mitään huomauttamista, voidaan sarakkeeseen Kunto merkitä OK tai Hyvä Mikäli tarkkailtavan kohteen tilassa on jotain vialla tai huomautettavaa, merkitään sarakkeeseen Kunto esimerkiksi Huono tai Korjattava Tehtävät toimenpiteet Sarakkeeseen Tehtävät toimenpiteet merkitään tehtävät toimenpiteet lyhyesti ja selvästi. Merkintä voi olla esimerkiksi Puhdistetaan, Korjataan, Uusitaan tai Tyhjennetään tarkkailtavan kohteen mukaan Muuta huomioitavaa Sarakkeeseen Muuta huomioitavaa voidaan merkitä muita mahdollisia huomioita tarkkailtavasta kohteesta. Tätä saraketta voidaan käyttää myös lisätilana merkinnöille.

14 Säiliöiden hoitokuilut Säiliön hoitokuiluja tarkkailtaessa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: - Hoitokuilun tulee olla kuiva, mikäli vettä tai polttonestettä on havaittavissa, on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin. - Hoitokuilun tulee olla siisti. Mahdolliset roskat on poistettava. - Hoitokuilussa olevat putket ja muut laitteet tarkastetaan visuaalisesti. Tarvittaessa pyydetään asentaja tarkistamaan liitoksia ja läpivientejä Täyttöputkien pidätyskaivot Täyttöputkien pidätyskaivoja tarkkailtaessa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: - Pidätyskaivon tulee olla kuiva, mikäli vettä tai polttonestettä on havaittavissa, on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin. - Pidätyskaivon tulee olla siisti. Mahdolliset roskat on poistettava. - Lukitus. - Täyttöputkien liittimien kunto Ylitäytönestimet Ylitäytönestimien osalta tarkastuksessa tarkistetaan niiden toimivuus. Tarkastusvaihtoehtoja on kolme. - Elektronisen ylitäytönestimen toimivuus tarkastetaan elektronisella laitteella, tai - Elektronisen että mekaanisen ylitäytönestimen toimivuus tarkastetaan säiliöiden täytön yhteydessä. Säiliö täytetään maksimitilavuuteen ja samalla varmistetaan, että ylitäytönestin katkaisee polttonesteen virtauksen säiliön täytyttyä, tai - Varmistetaan säiliön täytön yhteydessä, että kuljettaja tarkastaa ylitäytönestimen toimivuuden.

15 Ilmaputkien yli- ja alipaineventtiilit Ilmaputkien yli- ja alipaineventtiilien toimivuus tarkastetaan erikseen bensiini-, diesel- ja polttoöljysäiliöillä. Tarkastusvaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäisessä vaihtoehdossa tarkkaillaan venttiilejä säiliöiden täytön ja asiakastankkauksen yhteydessä. - Bensiinisäiliöiden täytön yhteydessä venttiilien kautta ei saa kulkeutua bensiinihöyryä. Mikäli ylipaineventtiili päästää visuaalisesti havaittavan kaasupilven ilmaan, ei venttiili toimi. - Diesel- ja polttoöljysäiliöistä poistuvia kaasuja ei kerätä talteen. Säiliöiden täytön yhteydessä tulee havaita väreilevä kaasupilvi. - Asiakastankkauksen yhteydessä säiliö ottaa korvausilman ilmaputkien (yli- ja alipaineventtiilien kautta). Asiakastankkauksen aikana venttiililautanen liikkuu ja sen tulee pitää pientä kilinää. Toinen vaihto yli- ja alipaineventtiilien tarkastukselle on tehdä tarkastus asentajan toimesta Bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän vedenpoistoyhde Vedenpoistoyhteen toimivuus tarkistetaan painamalla vedenpoistoyhteen painiketta vaippasäiliöiden hälytysjärjestelmä Suurimmalla osalla maanalaisilla 2-vaippasäiliöillä on olemassa vesiglykoliseokseen ja paisunta-astiaan perustuva hälytysjärjestelmä. Tällöin 2-vaippasäiliöiden hälytysjärjestelmä tarkastetaan siten, että tehdään keinotekoinen hälytys. Helpoimmin se tehdään nostamalla anturi pois paisunta-astiasta. Tarkastukseen liittyy myös paisunta-astian kunnon ja glykolin määrän tarkistaminen. Uusimmilla 2-vaippasäiliöillä on olemassa niin sanottu paineilmatoiminen hälytysjärjestelmä. Tällöin järjestelmä testataan valmistajan tai järjestelmän asentaneen asennusliikkeen ohjeen mukaan Jakelumittarit; putkiliitokset Jakelumittarien putkiliitoksia tarkkailtaessa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: - Jakelumittarin hydrauliikkaosa ei saa olla märkä polttonesteestä. Mikäli polttonestettä on havaittavissa, on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin. - Jakelumittarin alapuolella oleva levy voi olla hieman kostea, sillä ilmanerotuskammiosta poistuu ajoittain myös polttonestettä.

16 16 - Jakelumittarin alapuolella olevan levyn ja putkiston välisen liitosten tulee olla tiiviit. Polttoneste ei saa päästä maahan jakelumittarin alapuolelta Jakelumittarit; bensiinihöyryjen talteenotto (II-vaihe) Jakelumittarien bensiinihöyryjen talteenoton (II-vaihe) toimivuus tarkastetaan visuaalisesti (haju) tai erillisellä mittarilla. Bensiinihöyryjen talteenotosta jakeluasemilla annetussa valtioneuvoston asetuksessa 1085/2011 (liittyy nimenomaan bensiinihöyryjen talteenoton II-vaiheeseen) on annettu määräyksiä talteenoton toimivuuden mittaamisesta. Tästä tullaan antamaan myös Benviron -tarkkailuun liittyviä lisäohjeita mittaustapojen vakiinnuttua Öljyn- ja bensiininerottimet Öljyn- ja bensiininerottimien tarkkailussa kiinnitetään huomiota kolmeen asiaan: - Öljyn tilavuus ei olla yli sallitun. Öljyn tilavuus tarkistetaan mittakepillä. - Lietteen määrä ei saa olla yli sallitun. Lietteen tilavuus tarkistetaan mittakepillä. - Öljyn- ja bensiininerottimessa on oltava vettä. Tarvittaessa öljyn- ja bensiininerotin tyhjennetään. Tyhjennyksen jälkeen erotin on täytettävä vedellä Öljyn- ja bensiininerottimet, hälytysjärjestelmä Öljyn- ja bensiininerottimen hälytysjärjestelmä tarkastetaan siten, että tehdään keinotekoinen hälytys. Helpoimmin se tehdään nostamalla anturi pois erottimesta Hiekanerotuskaivot Hiekanerotuskaivojen tarkkailussa kiinnitetään huomiota kahteen asiaan: - Hiekan/lietteen määrä ei saa olla yli sallitun. Lietteen tilavuus tarkistetaan mittakepillä. - Hiekanerotuskaivossa on oltava vettä. Tarvittaessa hiekanerotuskaivo tyhjennetään. Tyhjennyksen jälkeen se on täytettävä vedellä.

17 Ilmansulkukaivo Ilmansulkukaivon tarkkailussa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin: - Ilmansulkukaivossa ei saa olla hiekkaa/lietettä. Tarvittaessa kaivo tyhjennetään. - Ilmansulkukaivossa on oltava riittävästi vettä. - Ilmasulkukaivoon tulevissa putkissa on oltava vesilukot Näytteenotto- ja sulkuventtiilikaivo Näytteenottokaivon tarkkailussa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin: - Näytteenottokaivossa ei saa olla hiekkaa/lietettä. Tarvittaessa kaivo tyhjennetään. - Näytteenottokaivossa on oltava riittävästi vettä. - Näytteenottokaivon sulkuventtiilin toimivuus on tarkastettava Sadevesikaivot Sadevesikaivossa ei saa olla hiekkaa/lietettä yli sallitun määrän. Lietteen tilavuus tarkistetaan mittakepillä. Tarvittaessa sadevesikaivo tyhjennetään Tarkastuskaivot Jäte- ja sadevesiviemärien tarkastuskaivojen tarkkailussa kiinnitetään huomiota siihen, että kaivot ovat kunnossa, ja että veden virtaus on suunnitelman mukainen. Tarvittaessa kaivot on puhdistettava Jakelualueen huokosilmaputkituksen tarkkailukaivo Tarkkailukaivossa tarkastetaan se, että siellä ei ole hiilivetyjä. Tarkkailukaivoon on johdettu huokosilmaputki(a) jakelualueen alapuolelta. Jokaisessa putkessa on tulppa. Tarkastus tehdään siten, että jokaisen putken päässä oleva tulppa poistetaan, jonka jälkeen tarkastetaan se, että putkessa ei ole hiilivetyjä. Tarkastus voidaan tehdä visuaalisesti hajuaistin perusteella tai tarkastukseen voidaan käyttää digitaalista mittaria. Mikäli tarkkailukaivossa havaitaan hiilivetyjä, on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin päästölähteen selvittämiseksi.

18 Täyttöpaikan huokosilmaputkituksen tarkkailukaivo Tarkkailukaivossa tarkastetaan se, että siellä ei ole hiilivetyjä. Tarkkailukaivoon on johdettu huokosilmaputki(a) täyttöpaikan alapuolelta. Jokaisessa putkessa on tulppa. Tarkastus tehdään siten, että jokaisen putken päässä oleva tulppa poistetaan, jonka jälkeen tarkastetaan se, että putkessa ei ole hiilivetyjä. Tarkastus voidaan tehdä visuaalisesti hajuaistin perusteella tai tarkastukseen voidaan käyttää digitaalista mittaria. Mikäli tarkkailukaivossa havaitaan hiilivetyjä, on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin päästölähteen selvittämiseksi Säiliöalueen huokosilmaputkituksen tarkkailukaivo Tarkkailukaivossa tarkastetaan se, että siellä ei ole hiilivetyjä. Tarkkailukaivoon on johdettu huokosilmaputki(a) säiliöalueelta. Jokaisessa putkessa on tulppa. Tarkastus tehdään siten, että jokaisen putken päässä oleva tulppa poistetaan, jonka jälkeen tarkastetaan se, että putkessa ei ole hiilivetyjä. Tarkastus voidaan tehdä visuaalisesti hajuaistin perusteella tai tarkastukseen voidaan käyttää digitaalista mittaria. Mikäli tarkkailukaivossa havaitaan hiilivetyjä, on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin päästölähteen selvittämiseksi Säiliöalueen tarkkailukaivo Säiliöalueen tarkkailukaivosta voidaan seurata säiliöalueen veden pinnan korkeutta. Lisäksi tarkkailukaivosta tarkastetaan se, että siellä ei ole hiilivetyjä. Tarkastus voidaan tehdä visuaalisesti hajuaistin perusteella tai tarkastukseen voidaan käyttää digitaalista mittaria. Mikäli säiliöalueen tarkkailukaivossa on vettä, tuleen veden pinnankorkeus maanpinnasta mitattuna merkitä tarkkailusivulle Mittarikoroke Mittarikorokkeen tarkkailu tehdään silmämääräisesti. Mittarikorokkeen tulee olla ehjä Maadoitukset Maadoitusten tarkkailu tehdään silmämääräisesti. Ensimmäisenä varmistetaan se, että täyttöpaikalla on maadoitustappi säiliöauton maadoittamista varten. Lisäksi varmistetaan, että kaikki näkyvillä olevat maadoituskaapelit ovat ehjiä.

19 Kaapelikaivot ja kaapeliputket Kaapelikaivojen ja kaapeliputkien tarkkailu tehdään silmämääräisesti. Ensimmäisenä varmistetaan se, että kaapelikaivot on täytetty kanteen saakka joko hiekalla tai mineraalivillalla. Lisäksi varmistetaan se, että kaikkien näkyvillä olevat kaapeliputket ja kaapeliputkien läpiviennit (muun muassa hoitokuiluissa) on tulpattu ja tiivistetty Imeytysaineastia Tarkastetaan, että asemalla on imeytysaineastia ja että imeytysaineastiassa on riittävästi imeytysainetta Asiakasturvalaitteet Asiakasturvalaitteiden tarkastus saattaa vaihdella asemakohtaisesti. Asiakasturvalaitteiden tarkastuksella tarkoitetaan vähintään sitä, että varmistetaan se, että asemalla on sammutin ja se, että hätä-seis-kytkimet toimivat Liikepaikkamerkki Tarkastetaan, että liikepaikkamerkki on ehjä Jakelualueen päällyste Jakelualueen päällysteen tarkkailu tehdään silmämääräisesti. Päällysteen tulee olla tiivis ja ehjä Täyttöpaikan päällyste Täyttöpaikan päällysteen tarkkailu tehdään silmämääräisesti. Päällysteen tulee olla tiivis ja ehjä Muun liikennealueen päällyste Päällysteen tarkkailu tehdään silmämääräisesti. Päällysteen tulee olla ehjä Jätehuolto Tarkkailusivulle kirjataan jätehuoltoon liittyvät toimenpiteet.

20 Ongelmajäte Tarkkailusivulle kirjataan ongelmajätteen jätehuoltoon liittyvät toimenpiteet Häiriöt ja onnettomuudet Tarkkailusivulle kirjataan mahdolliset sellaiset häiriöt ja onnettomuudet, joista on tai olisi voinut aiheutua ympäristöhaitta tai ympäristövahinko Polttonesteen vuosimyynti Tarkkailusivulle kirjataan edellisen vuoden vuosimyynti sekä polttonestelaaduittain että kokonaismyynnin osalta. HUOM! Polttonestemyynnin tiedot eivät ole julkisia Asemanhoitajan ja/tai henkilökunnan koulutus Tarkkailusivulle kirjataan asemanhoitajalle ja/tai henkilökunnalle annettu jakeluaseman hoitamiseen, kunnossapitoon, tarkkailuun tai muuhun vastaavan toimintaan liittyvä koulutus.

Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille

Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille Tampere 31.12.2010 Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille Benviron - Ympäristöntarkkailuohjelma täyttää valtioneuvoston asetuksessa 444/10 nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista

Lisätiedot

Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista

Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista Pvm: Aseman nimi: Paikalla: Räjähdysvaarallisissa tiloissa työskentely edellyttää antistaattisten suojavaatteiden, välineiden ja laitteiden käyttöä.

Lisätiedot

JAKELUASEMAN RAKENNUSTYÖ

JAKELUASEMAN RAKENNUSTYÖ Lomakkeen julkaisija: Öljy- ja biopolttoaineala ry 1 (32) Päiväys / JAKELUASEMAN RAKENNUSTYÖ MERKITTÄVIEN TYÖVAIHEIDEN LAADUNVARMISTUSSELVITYS Kohde: Lomakkeen julkaisija: Öljy- ja biopolttoaineala ry

Lisätiedot

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.)

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.) YMPJOSTO 1 1. 13 s s NESTEMÄISTEN POLTTOINEIDEN JKELUSEMN ILMOITUS YMPÄRIS- TÖNSUOJELUN TIETOJÄRJESTELMÄÄN REKISTERÖINTIÄ VRTEN ILMOITUKSEN TUNNISTETIEDOT (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Ilmoitus

Lisätiedot

Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista

Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista Räjähdysvaarallisissa tiloissa työskentely edellyttää antistaattisten suojavaatteiden, välineiden ja laitteiden käyttöä. Pvm: Kohde: Osoite: Tarkastuksessa

Lisätiedot

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.)

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.) YHPJAOSrÖ ao.3.14 P31 bij7 3 NESTEMAISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUASEMAN ILMOITUS YMPÄRIS- TÖNSUOJELUN TIETOJÄRJESTELMÄÄN REKISTERÖINTIÄ VARTEN ILMOITUKSEN TUNNISTETIEDOT Rekisteröinti -ilmoitus koskee jakeluasemia

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 308 06.05.2003 1 Ymp 1401-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24) Ympkaalk 308 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista Annettu Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2010 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty ympäristöministeriön

Lisätiedot

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.)

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.) NESTEMÄISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUASEMAN ILMOITUS YMPÄRIS- TÖNSUOJELUN TIETOJÄRJESTELMÄÄN REKISTERÖINTIÄ VARTEN ILMOITUKSEN TUNNISTETIEDOT (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot

Lisätiedot

Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24)

Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 386 27.05.2003 4 Ymp 1397-2003 (235) Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24) Ympkaalk 386 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Liikenneasema ei sijaitse pohjavesialueella.

Liikenneasema ei sijaitse pohjavesialueella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 388 27.05.2003 6 Ymp 1399-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Pitkämäenkatu 4) Ympkaalk 388 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 7 14.01.2003 2 Ymp 9147-2002 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) Ympkaalk 7 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

ao.a.in. ' 02o1 o l3 21. 08. 2013 NESTEMÄISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUASEMAN ILMOITUS YMPÄRIS- TÖNSUOJELUN TIETOJÄRJESTELMÄÄN REKISTERÖINTIÄ VARTEN

ao.a.in. ' 02o1 o l3 21. 08. 2013 NESTEMÄISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUASEMAN ILMOITUS YMPÄRIS- TÖNSUOJELUN TIETOJÄRJESTELMÄÄN REKISTERÖINTIÄ VARTEN ao.a.in. ' 02o1 NESTEMÄISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUASEMAN ILMOITUS YMPÄRIS- TÖNSUOJELUN TIETOJÄRJESTELMÄÄN REKISTERÖINTIÄ VARTEN ILMOITUKSEN TUNNISTETIEDOT (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Ilmoitus

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 282 29.04.2003 1 Ymp 1402-2003 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24) Ympkaalk 282 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Jakeluasemien valvonnasta

Jakeluasemien valvonnasta Jakeluasemien valvonnasta Ympäristötarkastaja Juhana Jalkanen Säädöstaustaa Kaava / sijoituspaikkalupa SFS 3352 velvoitettu rakennetaso KTM 415/1998 jakeluasemapäätös SFS 3352 ei enää velvoittava YSL 86/2000

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 333 13.05.2003 2 Ymp 1289-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24) Ympkaalk 333 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 609 03.09.2002 4 Ymp 7812-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) Ympkaalk 609 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16)

Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 364 20.05.2003 6 Ymp 981-2003 (235, 222) Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16) Ympkaalk 364 Ympäristönsuojelutoimisto 12.5.2003/TL

Lisätiedot

Ympäristönsuojelutoimisto 2.12.2005 / Tiina Liira, Olli-Pekka Mäki. Oy Teboil Ab, PL 102, 00121 Helsinki

Ympäristönsuojelutoimisto 2.12.2005 / Tiina Liira, Olli-Pekka Mäki. Oy Teboil Ab, PL 102, 00121 Helsinki TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 768 13.12.2005 4 Ymp 15902-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Hämeentie 31 Tiivistelmä: - Ympkaalk 768 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 387 27.05.2003 5 Ymp 1291-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191) Ympkaalk 387 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 723 02.11.2004 3 Ymp 10322-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33 Ympkaalk 723 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640)

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 564 19.08.2003 3 Ymp 10911-2002 (235, 222) Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) Ympkaalk 564

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 334 13.05.2003 3 Ymp 979-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29) Ympkaalk 334 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20)

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 407 03.06.2003 1 Ymp 1553-2003 (235, 222) Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20) Ympkaalk 407 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2003/TL

Lisätiedot

Jakeluasemien pohjavesisuojaukset, uudet suunnittelu- ja rakennusohjeet - Uusi jakeluasemastandardi SFS 3352:2014

Jakeluasemien pohjavesisuojaukset, uudet suunnittelu- ja rakennusohjeet - Uusi jakeluasemastandardi SFS 3352:2014 Jakeluasemien pohjavesisuojaukset, uudet suunnittelu- ja rakennusohjeet - Uusi jakeluasemastandardi SFS 3352:2014 Suomen Vesiyhdistys ry:n teemailtapäivä Katsaus pilaantuneen pohjeveden puhdistamiseen

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3. 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015

HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3. 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015 HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3 Ympäristö- ja rakennuslautakunta Ympäristönsuojelulain Rauhankatu 3 28 :n mukaisessa 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015 ASIA

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 449 17.06.2003 3 Ymp 1403-2003 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131) Ympkaalk 449 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenranna seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu Annettu julkipanon jälkeen 00 LAPPEENRANTA..0 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA. Hakija Saimaan Polttoaine Oy

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm. 23.8.1999 Kokouspvm 19.8.1999 HAKIJA Laitos ja sen sijainti Kiinteistön

Lisätiedot

JANO-asetuksen uudistaminen

JANO-asetuksen uudistaminen JANO-asetuksen uudistaminen Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Hallitussihteeri Sini Pietilä Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen Nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimukset:

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA LOHJA -PISTEESTÄ

Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA LOHJA -PISTEESTÄ LOHJAN KAUPUNKI ILMOITUS Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / PL 71 TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA 08101 LOHJA -PISTEESTÄ HUOM! Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Käytöstä poistetuista säiliöistä ilmoitetaan

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 44 25.01.2005 2 Ymp 10143-2003 (235, 222) Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2 Ympkaalk 44 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 59 23.01.2007 6 Ymp 10756-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oritur Oy SEO, Tuontiväylä Tiivistelmä: - Ympkaalk 59 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 492 27.06.2006 3 Ymp 5191-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85 Ympkaalk 492 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus

JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 290 07.05.2002 3 Ymp 1938-2002 (235) JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus Ympkaalk 290 Ympäristönsuojelutoimisto 19.4.2002/EP

Lisätiedot

Kuolemaan johtanut tulityöonnettomuus Tina Sammi Öljy- ja biopolttoaineala

Kuolemaan johtanut tulityöonnettomuus Tina Sammi Öljy- ja biopolttoaineala 22.5.2015 Kuolemaan johtanut tulityöonnettomuus Tina Sammi Öljy- ja biopolttoaineala Kuolemaan johtanut onnettomuus 9.7.2014 Jakeluasema, miehittämätön Valmistelevat työt maanalaisen bensiinisäiliön sisäpuoliselle

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 607 03.09.2002 2 Ymp 4362-2002 (235) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Kiinteistönhaltija Nimi Osoite Puhelinnumero ja sähköpostiosoite Tiedot kiinteistöstä omistus vuokra Kiinteistön osoite Kylä ja RN:o Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Hiekan-, öljyn- ja rasvanerottimet

Hiekan-, öljyn- ja rasvanerottimet Hiekan-, öljyn- ja rasvanerottimet Hiekan-, öljyn- ja rasvanerottimet SISÄLTÖ Sivu PW-erottimet moneen tarpeeseen... 3 PW-hiekan-, öljyn- ja bensiininerottimet... 4 Hiekan ja lietteen erottimet... 5 Öljynerottimet,

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 27.6.2005 Kokouspvm 21.6.2005 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2)

Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 447 17.06.2003 1 Ymp 437-2003 (235, 222) Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2) Ympkaalk 447 Ympäristönsuojelutoimisto 9.6.2003/TL

Lisätiedot

BioBox XL n asennus, hoito, huolto

BioBox XL n asennus, hoito, huolto 650 BioBox XL n asennus, hoito, huolto Kiitos, että valitsit Biobox XL puhdistamon puhdistamaan harmaata jätevettä. Vaikka BioBox XL on helppo asentaa ja ylläpitää, se tarvitsee muutamia toimenpiteitä

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kiinteistön haltija

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN KIINTEISTÖN OMISTAJA Nimi: Osoite: Puhelin kotiin: Puhelin työhön: RAKENNUS- PAIKKA Kiinteistön haltija (jos eri kuin omistaja): Kylä: Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

< > Ympäristölupapäätös/ Jakeluasema J. Kärkkäinen Oy, Myyntimiehenkatu/Pasaasi, Lahti Lahden seudun ympäristölautakunta

< > Ympäristölupapäätös/ Jakeluasema J. Kärkkäinen Oy, Myyntimiehenkatu/Pasaasi, Lahti Lahden seudun ympäristölautakunta 1 Lahden kaupunki Asia Päättäjä Päätöspäivä 13.05.2008 Pykälä 45 Ympäristölupapäätös/ Jakeluasema J. Kärkkäinen Oy, Myyntimiehenkatu/Pasaasi, Lahti Lahden seudun ympäristölautakunta 45

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39 Ympäristö- ja tekninen lautakunta 59 29.04.2015 Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39 YMPTEKLT 59 Ympäristötarkastaja Asia Osuuskauppa Maakunta on toimittanut ympäristönsuojeluviranomaiselle

Lisätiedot

ESD- seminaari. Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 3.11.2006 JYH

ESD- seminaari. Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 3.11.2006 JYH ESD- seminaari Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 1 Tarkoitus Suojamaadoitus ja potentiaalintasaus: pyritään hallitsemaan staattisen sähkön, sähkölaiteen eristysvian,

Lisätiedot

Ympäristölautakunta DN:o 2385/11.01.00/2013 Päätöksen antopäivä 10.9.2013

Ympäristölautakunta DN:o 2385/11.01.00/2013 Päätöksen antopäivä 10.9.2013 ESPOON KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta DN:o 2385/11.01.00/2013 Päätöksen antopäivä 10.9.2013 Asia Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee St1

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

Päivämäärä Numero Diaarinumero 35301 Orivesi 21.12.2015 7/2015 267/66.66101.01/2013

Päivämäärä Numero Diaarinumero 35301 Orivesi 21.12.2015 7/2015 267/66.66101.01/2013 1 ORIVEDEN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen PL 7 Päivämäärä Numero Diaarinumero 35301 Orivesi 21.12.2015 7/2015 267/66.66101.01/2013 ASIA Hakija Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, Vöyri

Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, Vöyri VÖYRIN KUNTA Jätevesijärjestelmä Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, 66600 Vöyri selvitys olemassa olevasta järjestelmästä jätevesijärjestelmän uusiminen uusi jätevesijärjestelmä rakennusluvan

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 10 m 3

Uponor-umpisäiliö 10 m 3 Uponor-umpisäiliö 10 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WCjäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 10 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA 2 Kokouspvm. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 23.6.2010 58 OY SHELL AB / POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPA

TUUSULAN KUNTA 2 Kokouspvm. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 23.6.2010 58 OY SHELL AB / POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPA TUUSULAN KUNTA 2 Kokouspvm. Dno KYK:521 /2009 58 OY SHELL AB / POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPA KU-YK 58/23.6.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 29.6.2010, jolloin sen katsotaan tulleen

Lisätiedot

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi Suomen Turvallisuusneuvonantajat Laatu ja turvallisuus auditointi Yritys: Tarkastelun kohde: Auditoija: Päiväys: 1.1 Vastuuhenkilöt 1.1.1 Onko kemikaalien maakuljetuksille nimetty turvallisuusneuvonantaja?

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA St 1 Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee polttonesteiden jakeluaseman toimintaa osoitteessa Vanhasahankatu

Lisätiedot

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen)

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 652 30.10.2001 1 Ymp 6012-2001 (231) Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) Ympkaalk

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 202 09.04.2002 2 Ymp 12095-2001 (233) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

39 HOK-ELANTO LIIKETOIMINTA OY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMALLE TUUSULAN MAJAVANTIELLÄ

39 HOK-ELANTO LIIKETOIMINTA OY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMALLE TUUSULAN MAJAVANTIELLÄ Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2010 15 Dno KYK:830 /2009 39 HOK-ELANTO LIIKETOIMINTA OY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMALLE TUUSULAN MAJAVANTIELLÄ KU-YK 39/11.5.2010 ASIA Päätös

Lisätiedot

NESTE MARKKINOINTI OY:N EURAN KAUTTUAN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖKSEN JA SEN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN

NESTE MARKKINOINTI OY:N EURAN KAUTTUAN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖKSEN JA SEN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 78 20.05.2014 NESTE MARKKINOINTI OY:N EURAN KAUTTUAN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖKSEN JA SEN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN 370/64.641/2013 PJSYMPLK 78 LUVAN HAKIJA

Lisätiedot

St1 Oy:n St1 Automaatti Lohja Koisjärven jakeluaseman rekisteröinti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään

St1 Oy:n St1 Automaatti Lohja Koisjärven jakeluaseman rekisteröinti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään Vetovoimalautakunnan lupajaosto 20 28.02.2019 St1 Oy:n St1 Automaatti Lohja Koisjärven jakeluaseman rekisteröinti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään 528/11.01.00/2018 LUPJ 28.02.2019 20 Jakeluaseman

Lisätiedot

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA 1 (5) JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA Ympäristölautakunta Puistokatu 35 40200 JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta lupahakemuksesta. ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA HAKIJA Osuuskauppa Keskimaa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 15.9.2003 Kokouspvm 11.9.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus /ABC, Koulukatu 29

Ympäristölupahakemus /ABC, Koulukatu 29 Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 8247-2009 (235) Ympäristölupahakemus /ABC, Koulukatu 29 Tiivistelmä: - Ympkaalk 436 Ympäristönsuojelutoimisto 19.8.2009 / Tiina Liira 1. Asia Turun Osuuskauppa on jättänyt

Lisätiedot

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 332 08.05.2007 4 Ymp 1472-2007 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Shell Ab, Pansiontie 14 Tiivistelmä: - Ympkaalk 332 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Esso Ab:n ympäristölupahakemus, Gregorius IX:n tie 12

Oy Esso Ab:n ympäristölupahakemus, Gregorius IX:n tie 12 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 134 25.02.2003 3 Ymp 12924-2002 (235, 222) Oy Esso Ab:n ympäristölupahakemus, Gregorius IX:n tie 12 Ympkaalk 134 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI

ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI Dnro 3737/06/2004 Jakeluasemalla Lopella 18.8.2004 sattunut räjähdys Tutkijaryhmä: Timo Kukkola ONNETTOMUUSTUTKINNAN TIIVISTELMÄ Onnettomuustapaus Lopen Jokiniemessä olevalla

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.7.2001 Kokouspvm 12.7.2001 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / TS-Yhtymän autokeskus, Länsikaari 15

Ympäristölupahakemus / TS-Yhtymän autokeskus, Länsikaari 15 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 823 07.12.2004 1 Ymp 13321-2003 (235) Ympäristölupahakemus / TS-Yhtymän autokeskus, Länsikaari 15 Ympkaalk 823 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Hannu Kononen, Turvallisuusinsinööri, Tukes 15.5.2008 STAHA ATEX työryhmän 6.

VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Hannu Kononen, Turvallisuusinsinööri, Tukes 15.5.2008 STAHA ATEX työryhmän 6. VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Turvallisuusinsinööri, Tukes työryhmän 6. kokoontuminen PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) 00181 HELSINKI WWW.TUKES.FI PUHELIN 010 6052 000 ETUNIMI.SUKUNIMI@TUKES.FI

Lisätiedot

St1 Oy:n Shell TS Lohja Karnaisen jakeluaseman rekisteröinti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään

St1 Oy:n Shell TS Lohja Karnaisen jakeluaseman rekisteröinti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään Vetovoimalautakunnan lupajaosto 89 20.12.2018 St1 Oy:n Shell TS Lohja Karnaisen jakeluaseman rekisteröinti ympäristönsuojelun tietojärjestelmään 427/11.01.00/2018 LUPJ 20.12.2018 89 Rekisteröintimenettelystä

Lisätiedot

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake Jani Kemppainen Rakennustuotteen kelpoisuus MRL 152 : Rakennustuotteen, joka on tarkoitettu käytettäväksi pysyvänä osana rakennuskohteessa,

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

HIKLU-ALUEEN OHJE KUIVA- JA MÄRKÄNOUSUJOHTOJEN SUUNNITTELUSTA JA TOTEUTUKSESTA

HIKLU-ALUEEN OHJE KUIVA- JA MÄRKÄNOUSUJOHTOJEN SUUNNITTELUSTA JA TOTEUTUKSESTA OHJE 35/13/RIHOS 1 (5) Ohje on laadittu yhteistyössä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa.

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42)

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 249 08.04.2003 2 Ymp 614-2003 (235, 222) Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) Ympkaalk 249 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Ruopankatu 4

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Ruopankatu 4 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 211 12.04.2005 6 Ymp 17205-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Ruopankatu 4 Ympkaalk 211 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1

Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 669 12.10.2004 1 Ymp 10655-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1 Ympkaalk 669 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Hyvä valinta ystävä. Lue ohje kokonaan ennen asentamista!

Hyvä valinta ystävä. Lue ohje kokonaan ennen asentamista! Hyvä valinta ystävä! Vestelli biomoduulit 8 - asennus-, käyttö ja huolto-ohje Vestelli Biomoduulit 8 toiminta Vestelli Biomoduulit 8 asennus Vestelli Biomoduulit 8 käyttö ja huolto Yleistä Lue ohje kokonaan

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oy Esso Ab, Gregorius IX:n tie 12

Ympäristölupahakemus / Oy Esso Ab, Gregorius IX:n tie 12 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 43 27.01.2004 2 Ymp Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 61 03.02.2004 1 Ymp 12924-2002 (235, 222, 021) Ympäristölupahakemus / Oy Esso Ab,

Lisätiedot

TOIMINNAN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUSUUNNITELMA ATOR-CONSULTANTS OY / TIMO RUOTSALAINEN

TOIMINNAN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUSUUNNITELMA ATOR-CONSULTANTS OY / TIMO RUOTSALAINEN 2016 TOIMINNAN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUSUUNNITELMA ATOR-CONSULTANTS OY / TIMO RUOTSALAINEN SISÄLLYS 1.0 TOIMINNAN KUVAUS... 2 2.0 KÄYTTÖ-, PÄÄSTÖ- JA VAIKUTUSTARKKAILU... 2 2.1 Käyttötarkkailu... 2 2.2

Lisätiedot

Liite 2 1(20) Tarkastukset Tekla NIS Offline Inspection ohjelmistolla. Käyttöohje asentajille

Liite 2 1(20) Tarkastukset Tekla NIS Offline Inspection ohjelmistolla. Käyttöohje asentajille Liite 2 1(20) Tarkastukset Tekla NIS Offline Inspection ohjelmistolla Käyttöohje asentajille Kemin Energia/ Arto Tikkanen 22.2.2013 Liite 2 2(20) Sisältö 1. Tarkastusohjelmisto... 3 2. Puuttuvan tarkastuskohteen

Lisätiedot

71 :n mukaisessa lupa-asiassa. Toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan lupaehtojen tarkistaminen

71 :n mukaisessa lupa-asiassa. Toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan lupaehtojen tarkistaminen KEURUUN KAUPUNKI Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Multiantie 1 42700 KEURUU PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisessa lupa-asiassa Päätös annettu julkipanon jälkeen 22.4.2015 (kokous 15.4.2015 30)

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011 Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011 Painelaitteita koskevien säädösten vaikutus sammutuslaitteistoihin 21.10.2011 Hannu Nuolivirta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 11.6.2009 Kokouspvm 9.6.2009 Diaarinro 819/1101

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 11.6.2009 Kokouspvm 9.6.2009 Diaarinro 819/1101 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 11.6.2009 Kokouspvm 9.6.2009 Diaarinro

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Hakija Osuuskauppa Maakunta Veturitie Kajaani Yhteyshenkilö: Keijo Tuikka puh sähköposti

Hakija Osuuskauppa Maakunta Veturitie Kajaani Yhteyshenkilö: Keijo Tuikka puh sähköposti Teknisen lautakunnan valvontajaosto 50 08.09.2010 OSUUSKAUPPA MAAKUNNAN POLTTOAINEJAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPA 156/8/86/2010 VALVJAOS 50 Valmistelija: vs. ympäristönsuojelusihteeri Harri Piirainen, puh:

Lisätiedot

Tilan nimi ja RN:o. Onko rakennuspaikka pohjavesialueella kyllä ei omakotitalo rivitalo vapaa-ajan asunto sauna maatilan asuinrakennus

Tilan nimi ja RN:o. Onko rakennuspaikka pohjavesialueella kyllä ei omakotitalo rivitalo vapaa-ajan asunto sauna maatilan asuinrakennus SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ 2007 1. KIINTEISTÖN OMISTAJA Nimi: Osoite: Puhelin kotiin: Puhelin työhön: 2. RAKENNUS- PAIKKA Kiinteistön haltija (jos eri kuin omistaja): Kylä: Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

Plastic Pipes UMPISÄILIÖT: J i t a k u l k e e a s k e l t a e d e m p ä n ä!

Plastic Pipes UMPISÄILIÖT: J i t a k u l k e e a s k e l t a e d e m p ä n ä! UMPISÄILIÖT: J i t a k u l k e e a s k e l t a e d e m p ä n ä! Jita sakosäiliöt / 2009 3-osastoiset harmaille + wc:n jätevesille 2500 L 3000 L 3500 L 1500 L 2-osastoinen harmaille jätevesille 5500 L 1-osastoinen

Lisätiedot

Tampere Helsingin Kauppakiinteistöt Oy:n omistama kiinteistö osoitteessa Kolmihaarankatu 6, Tampere

Tampere Helsingin Kauppakiinteistöt Oy:n omistama kiinteistö osoitteessa Kolmihaarankatu 6, Tampere 1(6) Tampere 31.12.2012 HULEVESISELVITYS Viite Vireillä oleva kaavamuutos, hulevesiselvitys tehdään Tampereen kaupungin kaavoittajan vaatimuksesta Kohde ja osoite Helsingin Kauppakiinteistöt Oy:n omistama

Lisätiedot

192-0340-9702. Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä

192-0340-9702. Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.nro KUNTOSELVITYS Rakennuskohde RAPORTTI Asiakirjan sisältö Lummepolunpäiväkoti Lummepolku 01300 Vantaa

Lisätiedot

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT POISTUMISREITTIVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS- PÖYTÄKIRJA 08/07 VOT6502 2 Poistumisreittivalaistuksen kunnossapito-ohjelma Poistumisreitin

Lisätiedot

Finncont Oy, Virrat henkilöstöä n. 130 liikevaihto n. 20 milj. Perustettu v. 1974. Räätälöityjä ratkaisuja 40 vuotta

Finncont Oy, Virrat henkilöstöä n. 130 liikevaihto n. 20 milj. Perustettu v. 1974. Räätälöityjä ratkaisuja 40 vuotta Teollisuuden polttonesteet -seminaari 9.-10.9.2015, Tampere Työmaiden ja maatilojen siirrettävät (ja varasto-) säiliöt käyttökelpoiset vaihtoehdot eri kohteisiin Timo Linjamaa, myyntipäällikkö, vakiotuotteet

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n tekemä rekisteröinti-ilmoitus ympäristönsuojelun tietöjärjestelmään

Neste Markkinointi Oy:n tekemä rekisteröinti-ilmoitus ympäristönsuojelun tietöjärjestelmään Ympäristölautakunta 110 10.10.2017 Neste Markkinointi Oy:n tekemä rekisteröinti-ilmoitus ympäristönsuojelun tietöjärjestelmään 166/11.01.00/2017 Ympäristölautakunta 10.10.2017 110 Neste Markkinointi Oy

Lisätiedot

Y m p ä r i s t ö v a h i n k o v a s t u u s o p i m u k s e n u l k o p u o l e l l a

Y m p ä r i s t ö v a h i n k o v a s t u u s o p i m u k s e n u l k o p u o l e l l a Y m p ä r i s t ö v a h i n k o v a s t u u s o p i m u k s e n u l k o p u o l e l l a 22.11.2011 S Y S : n s y y s k o k o u s K a r i M a r t t i n e n P a r t n e r A s i a n a j o t o i m i s t o

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot