Moi! Olavi Kokkonen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Moi! Olavi Kokkonen"

Transkriptio

1 Moi! Olavi Kokkonen

2

3 Château Chambord

4 Alueen historiaan liittyy mm. renesanssiajan kirjailija Franois Rabelais ( ), joka on syntynyt täällä. Hänen Gargantua-sarjansa ensimmäinen kirja Pantagruel King of the Dipsodes (Juopottelijoiden Kuningas) oli hyvin suosittu ja loppuunmyyty. Tässä kirjassaan hän ylistää Chinonin viinejä sekä niiden nauttimista ystävien kera. Chinonin viinit ovat punaviinejä (Cabernet Franc), joita tuotetaan ala-alueilla: Chinon, Bourgueil ja Saumur. Loiren aluetta kutsutaan myös nimellä Ranskan Kielen Kehto, sillä alueen asukkaat puhuvat puhtainta ranskaa. Loire Valley lisättiin UNESCON World Heritage-listalle vuonna 2000.

5 Loiren aluetta kutsutaan Ranskan puutarhaksi (Le Jardin de France), missä viiniviljelmät vuorottelevat kukkivien hedelmäpuiden ja keskiaikaisten linnojen kanssa. Kuten niin monella muullakin Euroopan viinialueella, myös täällä viininviljelyn aloittivat muinaiset roomalaiset. Varsinkin alueen luostareilla oli kiinteät yhteydet Bourgognen alueen suuriin emoluostareihin, joista viljelytekniikka siirtyikin sujuvasti Loire-joen laaksoon. Ranska

6 Jardin de France Azay-le-Rideau Château de Chenonceau Loire-joki on Ranskan pisin, yli 1000 km pitkä joki, jonka alkulähteet ovat Keskusylängön (Massif Central) alueella. Viinialueet seurailevat varsin tiukasti tätä jokea. Orléans ista Angers iin kulkevan tien varrella on upeita linnoja, jotka muistuttavat Ranskan historiasta. Tällaisia ovat mm. Chambordin linna, Azay-le-Rideau ja Château de Chenonceau.

7 Jardin de France Azay-le-Rideau Château de Chenonceau Loire-joki on Ranskan pisin, yli 1000 km pitkä joki, jonka alkulähteet ovat Keskusylängön (Massif Central) alueella. Viinialueet seurailevat varsin tiukasti tätä jokea. Orléans ista Angers iin kulkevan tien varrella on upeita linnoja, jotka muistuttavat Ranskan historiasta. Tällaisia ovat mm. Chambordin linna, Azay-le-Rideau ja Château de Chenonceau.

8 Jardin de France Azay-le-Rideau Château de Chenonceau Loire-joki on Ranskan pisin, yli 1000 km pitkä joki, jonka alkulähteet ovat Keskusylängön (Massif Central) alueella. Viinialueet seurailevat varsin tiukasti tätä jokea. Orléans ista Angers iin kulkevan tien varrella on upeita linnoja, jotka muistuttavat Ranskan historiasta. Tällaisia ovat mm. Chambordin linna, Azay-le-Rideau ja Château de Chenonceau.

9 Jardin de France Château de Chenonceau Loire-joki on Ranskan pisin, yli 1000 km pitkä joki, jonka alkulähteet ovat Keskusylängön (Massif Central) alueella. Viinialueet seurailevat varsin tiukasti tätä jokea. Orléans ista Angers iin kulkevan tien varrella on upeita linnoja, jotka muistuttavat Ranskan historiasta. Tällaisia ovat mm. Chambordin linna, Azay-le-Rideau ja Château de Chenonceau.

10 Loiren laakson viinialue on varsin laaja, ja ala-alueita on paljon. Jaamme nyt ala-alueet neljään ryhmään: 1. Upper Loire, joka käsittää itäisen osan (siniset alueet). 2. Touraine, joka käsittää keskiosan (oranssit alueet). 3. Anjou & Saumur, joka käsittää läntisen keskiosan (vihreät alueet). 4. Pays Nantais, joka käsittää läntisen osan (punaiset alueet). Loiren laakson viinituotanto yltää n. 4 miljoonaan hehtolitraan/vuosi.

11 Loiren laakson viinialue on varsin laaja, ja ala-alueita on paljon. Jaamme nyt ala-alueet neljään ryhmään: 1. Upper Loire, joka käsittää itäisen osan (siniset alueet). 2. Touraine, joka käsittää keskiosan (oranssit alueet). 3. Anjou & Saumur, joka käsittää läntisen keskiosan (vihreät alueet). 4. Pays Nantais, joka käsittää läntisen osan (punaiset alueet). Loiren laakson viinituotanto yltää n. 4 miljoonaan hehtolitraan/vuosi.

12 Ilmasto: Loiren alueen itäosissa, Pouilly-Fumén ja Sancerren alueilla, vallitsee selvästi sisämaan ilmasto. Talvet ovat melko kylmiä ja kesät lämpimiä. Keväthallat ovat uhkana viinitarhoilla. Tarhojen mikroilmastoilla on varsin suuri vaikutus viinien laatuun. Loiren laakson keskiosan alueilla Touraine, Saumur ja Anjou ilmasto luokitellaan mannerilmastoksi, joskin rannikon vaikutus tuntuu jo jonkin verran. Loire-joen vaikutus paikalliseen mesoilmastoon on varsin suuri. Nantes in alueella Loiren joen suistossa vallitsee lauhkea ja kostea rannikon ilmasto. Kuitenkin keväthallat saattavat täälläkin yllättää viininviljelijän. Viinien vuosikertojen välillä voi esiintyä melko suuriakin eroja.

13 Maaperä: Koska Loiren viinialue ulottuu kaukaa sisämaasta aina meren rantaan saakka, niin siellä tuotetaan hyvin erilaisissa maaperissä kasvaneista rypäleistä valmistettuja viinejä: o Alueen itäosassa, maaperä koostuu etupäässä savesta ja kalkkikivestä. Varsinainen salaisuus on kuitenkin se, että hienostuneimmat viinit tulevat tarhoilta, joissa maaperän päällimmäiseen sorakerrokseen on sekoittunut liitua, piimaata ja tuffeau-kiveä. Tällöin syntyy Sancerren ja Pouilly-Fumén arvostettuja viinejä. o Tuffeau on hyvin hienorakeista ja väriltään hieman kellertävää kalkkikiveä, joka sisältää valkoisia kiilleliuskeita (silicate minerals). Tämä kalkkikivi on osa ns. Kimmeridge-vyöhykettä, joka tunnetaan parhaana viinitarhan maaperänä keskisessä Ranskassa. Tuffeau-kiveä on käytetty myös monien Château-linnojen rakennusaineena Tuffeau-kiveä ei pidä sekoittaa tuff-maaperään, joka on huokoista, vulkaanisesta tuhkasta muodostunutta kiveä. Se onkin eri juttu.

14 Maaperä: Koska Loiren viinialue ulottuu kaukaa sisämaasta aina meren rantaan saakka, niin siellä tuotetaan hyvin erilaisissa maaperissä kasvaneista rypäleistä valmistettuja viinejä: o Alueen itäosassa, maaperä koostuu etupäässä savesta ja kalkkikivestä. Varsinainen salaisuus on kuitenkin se, että hienostuneimmat viinit tulevat tarhoilta, joissa maaperän päällimmäiseen sorakerrokseen on sekoittunut liitua, piimaata ja tuffeau-kiveä. Tällöin syntyy Sancerren ja Pouilly-Fumén arvostettuja viinejä. o Tuffeau on hyvin hienorakeista ja väriltään hieman kellertävää kalkkikiveä, joka sisältää valkoisia kiilleliuskeita (silicate minerals). Tämä kalkkikivi on osa ns. Kimmeridge-vyöhykettä, joka tunnetaan parhaana viinitarhan maaperänä keskisessä Ranskassa. Tuffeau-kiveä on käytetty myös monien Château-linnojen rakennusaineena Tuffeau-kiveä ei pidä sekoittaa tuff-maaperään, joka on huokoista, vulkaanisesta tuhkasta muodostunutta kiveä. Se onkin eri juttu.

15 Kimmeridge-vyöhyke Kimmeridge-vyöhyke on laatta, joka muodostuu kalkkikivipitoisesta merkelistä, ja se ulottuu Dorsetista Englannin rannikolta Ranskan viinialueiden Champagne, Loire Valley n itäosa ja Bourgogne kautta kohti etelää. Se muodostaa viiniköynnösten kannalta erään parhaista maaperistä, mikäli se kohtaa maan pinnan juuri viinitarhan kohdalla. Mesotsooisella maailmankaudella esiintyneen Jurakauden (Jurassic) toiseksi viimeisin vaihe on nimetty Kimmeridge-kaudeksi (Kimmeridgian Age). Tämän kauden aikana ( miljoonaa vuotta sitten) Kimmeridge vyöhyke muodostui.

16 Kimmeridge-vyöhyke Kimmeridge-vyöhyke on laatta, joka muodostuu kalkkikivipitoisesta merkelistä, ja se ulottuu Dorsetista Englannin rannikolta Ranskan viinialueiden Champagne, Loire Valley n itäosa ja Bourgogne kautta kohti etelää. Se muodostaa viiniköynnösten kannalta erään parhaista maaperistä, mikäli se kohtaa maan pinnan juuri viinitarhan kohdalla. Mesotsooisella maailmankaudella esiintyneen Jurakauden (Jurassic) toiseksi viimeisin vaihe on nimetty Kimmeridge-kaudeksi (Kimmeridgian Age). Tämän kauden aikana ( miljoonaa vuotta sitten) Kimmeridge vyöhyke muodostui.

17 Kimmeridge-vyöhyke Kimmeridge-kaudella osia nykyisen Euroopan alueista oli matalan meren peitossa. Tuon aikakauden maaperä Kimmeridge-vyöhykkeellä oli liitupitoista merkeliä ja merkelinsekaista kalkkikiveä. Jurakauden jälkeen Kimmeridge-kerrostumat kerääntyivät em. matalan meren pohjalle. Myöhemmin tertiäärikaudella (tämä termi on nykyään korvattu nimillä paleogeeni ja neogeeni) sekä kvartäärikaudella Ranskan sedimentaarinen alue, joka tunnetaan nykyään nimellä Pariisin allas (Paris Basin), alkoi hitaasti vajota ja samalla kallistua kohti läntistä merenrantaa. Tällöin pääsivät muodostumaan tärkeät joet: Loire, Yonne, Seine ja Aube. Pariisin altaan vajoamisen yhteydessä Kimmeridge-kerrostumien idän puoleinen reuna nousi maan pintaan em. jokien väliin. Näin luonto rakensi ja rajasi jokien avulla Ranskan tunnetut viinialueet: Sancerre, Pouilly Fumé, Chablis sekä Auben alaalue Champagnessa.

18 Pariisin allas Jurakauden aikaiset kerrostumat Tänne muodostuivat Ranskan tärkeimmät Kimmeridgealueet

19 Neljä jokea oli jo odottamassa, kun Pariisin altaan vajoaminen alkoi, ja joet pääsivät ryntäämään kohti Atlantia ja Englannin kanaalia!

20 Neljän joen väleissä Kimmeridgevöhyke kohtasi maan pinnan, jolloin muodostuivat tunnetut viinialueet. (Aube on Champagnen ala-alue)

21 Neljän joen väleissä Kimmeridgevöhyke kohtasi maan pinnan, jolloin muodostuivat tunnetut viinialueet. (Aube on Champagnen ala-alue)

22 Neljän joen väleissä Kimmeridgevöhyke kohtasi maan pinnan, jolloin muodostuivat tunnetut viinialueet. (Aube on Champagnen ala-alue)

23 Neljän joen väleissä Kimmeridgevöhyke kohtasi maan pinnan, jolloin muodostuivat tunnetut viinialueet. (Aube on Champagnen ala-alue)

24 Kimmeridgevyöhykkeen saarekkeet, joiden kohdalla liitupitoinen merkeli ja merkelinsekainen kalkkikivi nousivat maan pintaan.

25 Maaperä muilla alueilla o Muscadet n alueen maaperä on hyvin vettä läpäisevää soraa, sekä savi-, ja hiekkamaata. o Anjoun alueella on liuskekivisen perustan päällä kivinen ruokamultakerros. o Saumurissa maaperän tärkeimmät ainekset ovat liitu ja tuffeau-kalkkikivi. o Bourgueilissa ja Chinonissa vallitsee hiekansekainen sora.

26 Loire: Viiniluokitus Loiren alueella tuotetaan monenlaisia viinityyppejä: Tarhakohtaista laatuluokitusta ei ole. Sensijaan on olemassa neljä pientä, Grand Crualkuperämerkinnän saanutta aluetta, kaksi kuiville ja kaksi makeille viineille); esim.: Clos de la Coulée de Serrant, joka on Nicolas Jolyn perheen monopolitila. 2. AOP-viineissä (Appellation d Origine Protégée) valkoviinit ovat enemmistönä: Loiren alueelta löytyy 69 AOP-ala-aluetta. Joitakin esimerkkejä: Muscadet-Sèvre-et-Maine AOP, aluekohtainen luokka, Vouvray AOP, aluekohtainen luokka, Sancerre AOP, aluekohtainen luokka. Punaviini- ja rosee-viiniluokkia on myös, esim.: Chinon AOP, aluekohtainen luokka, Saint Nicolas de Bourgueil AOP, kyläkohtainen luokka Rosé de Loire AOP, koko Loiren alueen kattava luokka 3. Crémant de Loire AOP, koko Loiren alueen kattava kuohuviiniluokka. 4. IGP-viinejä, Ranskassa Vin de Pays (VDP) löytyy myös.

27 Loire: Rypälelajikkeet Loiren alueella tuotetaan määrällisesti eniten valkoviinejä. Näiden joukosta löytyvät myös alueen laadukkaimmat ja arvostetuimmat tuotteet. Tärkeimmät rypälelajikkeet ovat: Sauvignon Blanc Ala-alueilla: Pouilly-Fumé ja Sancerre Chenin Blanc (Pineau de la Loire) Ala-alueilla: Vouvray, Coteaux du Layon ja Anjou-Saumur Cabernet Franc Ala-alueilla: Chinon, Bourgueil ja Saumur Melon de Bourgogne (Muscadet) Ala-alueilla:Pays Nantais, Muscadet, Muscadet de Sèvre-et-Maine, Muscadet Côtes de Grand-Lieu, Fiefs Vendéens, Muscadet des Coteaux-de-la-Loire, Coteaux d Ancenis

28 Loire: Keskeisimmät rypäleet, yhteenveto MUISTA AINAKIN NÄMÄ!

29 Loire: Keskeisimpien valkoviinien värit Muscadet (Melon de Bourgogne) Chenin Blanc Sauvignon Blanc

30 : Crémant de Loire AOP Crémant de Loire on alueellinen appellaatio, jolla tuotetaan kuohuviinejä. Tämä appellaatio luotiin v. 1975, ja se sijoittuu Loiren ala-alueille Anjou, Saumur ja Touraine. Chenin Blanc on keskeisin rypäle Crémant de Loire-viinien valmistuksessa. Muita käytössä olevia rypäleitä ovat: Chardonnay Pinot Noir Cabernet Franc Pineau d Aunis (Chenin Noir) Grolleau Noir On jossakin määrin erikoista, että Crémant de Loire-viineihin ei hyväksytä Loiren alueen tähtirypälettä Sauvignon Blancia tämän runsaan hapokkuuden vuoksi. Kuitenkin esim. Crémant de Bordeaux-viineihin tämä rypäle hyväksytään.

31 Morin Crémant de Loire Rosé Brut Cabernet Franc AOP Crémant de Loire, Ranska Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, omenainen, metsämarjainen, kevyen yrttinen, hennon paahteinen, rosee. ALKOHOLI: 12,0 % SOKERI: 5,0 g/litra HAPOT: 6.7 g/litra ENERGIA: 70,0 kcal/100 ml LITRAHINTA: 19,39 TUOTENUMERO: PAKKAUS: Pullo SULJENTA: Luonnonkorkki VALMISTAJA: Domaine du Landreau - Raymond Morin TAVARANTOIMITTAJA: Zandora VALIKOIMA: Vakiovalikoima Maistetaan ja nautitaan! 14,64

32 Morin Crémant de Loire Rosé Brut Kuohuviini / AOP Crémant de Loire / Ranska Domaine du Landreau - Raymond Morin Cabernet Franc Huolella valmistettu roseekuohuviini Domaine du Landreau Rosé tulee Loiren laaksosta Ranskasta. Hieno kuohuviini on tasapainoinen, raikas ja erittäin kuiva. Sen maku sisältää hennon omenaisia, hivenen marjaisia ja sitruksisia vivahteita. Tuottaja Raymond Morinin tila Domaine du Landreau on säilynyt saman perheen omistuksessa jo viiden sukupolven ajan. Tilan vuosituotanto on pulloa, joista pulloa on roseekuohuviiniä. Varsin käyttökelpoinen kesä-arki-viini. Tarjoilulämpötilan tulee olla 6-8 astetta; piknikillä tarvitaan jäälaukku (Ice Bag).

33 Morin Crémant de Loire Rosé Brut Kuohuviini / AOP Crémant de Loire / Ranska Domaine du Landreau - Raymond Morin Cabernet Franc64 (0,75 l) Arvio: Puhdaspiirteinen, hennon marjainen tuoksu on lisäksi hieman paahteinen. Lähes kuiva maku on sekin lievästi marjainen. Siinä on erotettavissa myös yrttisyyttä ja hentoa mineraalisuutta. Eloisa hapokkuus antaa makuun kaivattua ryhtiä. Kokonaisuus jättää hieman suuta supistavan jälkivaikutelman. Ruokasuositus: Toimiva ruokakuohuviini. Vaikkapa paistetun kalan tai äyriäisten seuraan.

34 : Touraine Tours Vouvray Touraine Azay-le-Rideau Bourgueil & Chinon

35 : Touraine Touraine on Loire Valleyn ala-alue, joka sijoittuu Tours in kaupungin ympärille. Tällä alueella on oma geneerinen appellaationsa Touraine, joka kattaa koko alueen. Alueella tuotetaan lisäksi monenlaisia viinejä, jotka on nimetty paikan tai viinityypin mukaan, esim. Vouvray, Saint-Nicolas de Bourgueil ja Montlouis. Valkoviinien hallitseva rypälelajike on Chenin Blanc (Pineau de la Loire). o Vouvray on Chenin Blanc-rypäleen lippulaiva, ja ainoastaan Etelä-Afrikka yltää tämän rypäleen kanssa laadullisesti samalle tasolle. o Kilpailevia alueita Loiren alueella ovat Savennières sekä makeiden valkoviinien osalta Anjou. o Eräs merkittävä, Vouvray-viineihin liittyvä ominaisuus on niiden uskomattoman pitkä säilyvyys. Yli 30 vuotta vanha viini on voinut säilyttää pullossa raikkautensa ja arominsa erinomaisesti. Tämän sanotaan johtuva ensisijaisesti viinin korkeasta hapokkuudesta.

36 Chenin Blanc Chenin Blanc -rypäleen aromit kypsyysasteen mukaan Passiohedelmä Omena Päärynä Persikka

37 Flavour profile 1.Citrus Fruit: Including aromas of lemon, lime, grapefruit, orange and citrus zest 2.Stone Fruit: Including aromas of nectarine, peach, apricot, apple and pear 3.Tropical Fruit: Including aromas of pineapple, mango, kiwi, leechie, passion fruit 4.Honey: Sweet honeyed smells or a beeswax-like quality in the wine 5.Overall Body: From light to rich 6.Creaminess (or Oiliness): Sometimes a creamy aroma and often a texture of oiliness on the palate 7.Minerality (or Astringency): A textural quality of slight grittiness or an aromatic quality that smells like freshly wetted asphalt on a summer day (aka petichor) 8.Bitterness: A distinct bitter, quinine-like taste 9.Herbaceous Aromas: Grassy, herbal or other green aromas in the wine 10.Floral Aromas: Flower smells from light white flowers to intense rose

38 Chenin Blanc-viinien aromeja ymmärrettävässä asussa Akaasian hunaja Lehmuksenkukkatee Sitruuna Chenin Blanc Kvitteni Akaasian kukat Päärynä Persikka Inkivääri

39 Kuohuviini / AC Vouvray / Ranska Cave des Producteurs de Vouvray Chenin Blanc Runsaan omenainen, persikkaa, makeita mausteita ja sitruksia tulviva kuohuviini selkeämakuisten vaaleiden liharuokien ja punalihaisten kalojen seuraksi. TUOTENUMERO: ALKOHOLI: 12,5 % SOKERI: 11,0 g/litra HAPOT: 4,9 g/litra ENERGIA: 80,0 kcal/100 ml LITRAHINTA: 21,05 PAKKAUS: Pullo SULJENTA: Luonnonkorkki VALMISTAJA: Cave des Producteurs de Vouvray TAVARANTOIMITTAJA: Arvid Nordquist VALIKOIMA: Vakiovalikoima 15,89

40 Kuohuviini / AC Vouvray / Ranska Cave des Producteurs de Vouvray Chenin Blanc Arvio: Varsin runsas, leveän hedelmäinen tuoksu on kypsän omenainen, persikkainen ja keltaluumuinen. Siinä on lisäksi makeaa mausteisuutta. Lähes kuiva maku toistaa tuoksun runsaan hedelmäiset aromit. Suutuntumaltaan maku on melkoisen leveä. Eloisat kuplat yhdessä sitruksisen hapokkuuden kanssa ryhdittävät kypsää hedelmäisyyttä ja kantavat kokonaisuutta mineraaliseen, omenaiseen, vienon paahteisen mausteiseen jälkivaikutelmaan. Ruokasuositus: Monikäyttöinen kuohuviini ruokapöytään. Selkeämakuiset vaaleat lihat ja täyteläiset punalihaiset kalaruoat.

41 Chenin Blanc AOC Vouvray, Ranska Domaine Michel et Damien PINON Kuiva, hapokas, mineraalinen, hedelmäinen ALKOHOLI: 13,0 % SOKERI: 8,0 g/litra HAPOT: 7,5 g/litra ENERGIA: 80,0 kcal/100 ml LITRAHINTA: 31,48 TUOTENUMERO: PAKKAUS: Pullo SULJENTA: Luonnonkorkki VALMISTAJA: Damien Pinon TAVARANTOIMITTAJA: Muru Dining VALIKOIMA: Tilausvalikoima Maistetaan ja pisteytetään 23,61

42

43 Domaine Michel et Damien PINON Michel & Damien ovat kolmannen sukupolven viinintekijöitä. He omistavat 22 ha perhetilan, joka sijaitsee Vernou-sur-Brennen kunnassa Vouvrayn alueella. He tuottavat vain Chenin Blanc-viinejä. Rypäleet ovat kasvaneet tuffeau-kalkkikiveä sisältävässä maaperässä, ja viinit kypsytetään tuffeaumaaperään kaivetuissa kellareissa. Viinejä kuvataan aromeiltaan rikkaiksi ja tasapainoisiksi. Vernousur-Brenne

44 Domaine Michel et Damien PINON Michel & Damien ovat kolmannen sukupolven viinintekijöitä. He omistavat 22 ha perhetilan, joka sijaitsee Vernou-sur-Brennen kunnassa Vouvrayn alueella. He tuottavat vain Chenin Blanc-viinejä. Rypäleet ovat kasvaneet tuffeau-kalkkikiveä sisältävässä maaperässä, ja viinit kypsytetään tuffeaumaaperään kaivetuissa kellareissa. Viinejä kuvataan aromeiltaan rikkaiksi ja tasapainoisiksi. Vernousur-Brenne

45 Steven Spurrier s top wine recommendations of 2016: One of them: Joël Gigou, Clos St-Jacques, Jasnières, Loire, France 2014 From this small but historic appellation on the Loir (not the Loire) river north of Tours comes this 100% Pineau de la Loire (Chenin Blanc) picked at optimum ripeness, avoiding malolactic fermentation to preserve freshness. Good now and later. Alc 12.5% Taster: Steven Spurrier

46 Loiren laakson jokia Sarthe-joki Loir-joki Cheverny-joki Loire-joki Loire-joki Cher-joki Vienne-joki L Indre-joki Loire-joki

47

48 Muscadet Sèvre et Maine Muscadet on valkoviini, jota tuotetaan Loire Valley n länsiosassa lähellä Nantesin kaupunkia Pays Nantais in alueella. Sitä valmistetaan määrällisesti enemmän kuin mitään muuta Loiren alueen viiniä. Muscadet valmistetaan Melon de Bourgogne-rypäleestä, jota kutsutaan myös nimellä melon. Useimmat viinitutkijat uskovat, että hollantilainen kauppias toi Bourgognesta 1600-luvulla melon-köynnöksiä Pays Nantais in alueelle voidakseen tislata niiden tuottamasta valkoviinistä brandya (brandewijn). Muscadet-appellaatio on virallisesti perustettu v. 1937, ja se koostuu kolmesta aliappellaatiosta: 1. Muscadet-Sèvre et Maine, joka käsittää 21 kylää Loire-Atlantique- ja 2 kylää Maineet-Loire-maakunnissa. Tämä appellaatio tuottaa 80 % Loiren laakson Muscadetviineistä. Nämä viinit ovat laadultaan melko vaatimattomia. 2. Muscadet-Coteaux de la Loire, joka käsittää 24 kylää Loire-Atlantique- ja Maine-et- Loire-maakunnissa. 3. Muscadet-Côtes de Grandlieu, joka käsittää 17 kylää Loire-Atlantique- ja 2 kylää Vendée-maakunnissa. Tämän alueen viinit saavat nauttia Grandlieu-järven aiheuttamasta, laadun kannalta edullisesta mikroilmastosta.

49 Melon de Bourgogne Melon de Bourgogne on suhteellisen neutraali rypälelajike. Tästä syystä alueen viininvalmistuksessa on otettu käyttöön menetelmiä, jotka lisäävät viinin makuaromeja sekä viinin kompleksisuutta. Tunnetuin näistä menetelmistä on sur lie -kypsytys: Viinin käymisprosessin jälkeen viinin annetaan jäädä joksikin aikaa kuolleiden hiivasolujen muodostaman sakan päälle. Tänä aikana viiniä ei juoksuteta tynnyristä toiseen, vaan se käy läpi ns. autolyysiprosessin, joka muuttaa viinin suutuntuman kermaiseksi, jolloin viini tuntuu täyteläisemmältä. Samalla entsyymien vapautuminen estää viinin hapettumisen, jolloin viinin säilyvyys paranee. Tämä havaittiin jo Rooman vallan aikaisten viinien valmistuksen yhteydessä, vaikka ilmiötä ei silloin vielä ymmärretty luvun alussa, kun eräs Muscadet-tuottaja säilytti yhden viinitynnyrin sakkoineen perheen häätilaisuutta varten, viinistä tulikin niin hyvää, että tynnyri nimettiin Honeymoon Barrel luvulla Muscadet-viinien käyminen tammitynnyreissä sekä viinin sekoittaminen sakan päällä tulivat melko yleisiksi toimenpiteiksi. Sakka toimii eräänlaisena puskurina viinin ja tammen välissä, jolloin viinistä ei tule liian tanniinista. Pullotus tapahtuu melko aikaisin, kuten esim. Beaujolais Nouveau-viineillä on tapana. Tästä syystä pullotusvaiheessa Muscadet-viinissä saattaa esiintyä hiilidioksidia, joka näyttäytyy kuplina.

50 Autolyysi-prosessi, jos kiinnostaa Viinin käymisprosessin aikana hiivasolut muuntavat rypäleen sokeria (glukoosia) etanoliksi: = C₆H₁₂O₆ 2C₂H₅OH + 2CO₂ + lämpöä = 2 + 2CO₂ + lämpöä.

51 Autolyysi-prosessi, jatkoa Kun rypälemehussa oleva sokeri sekä tarvittavat ravinteet, kuten typpi, loppuvat, tai saavutetaan alkoholipitoisuus, joka on myrkyllistä hiivasoluille, niin käymisprosessin katalyysiaine eli hiivasolut kuolevat, laskeutuvat käymisastian pohjalle ja käyminen loppuu. Yleensä nämä kuolleet solut eli sakka ( lees ) poistetaan juoksuttamalla (racking) viini puhtaaseen astiaan. Jos sensijaan sakka jätetään käymisastiaan, niin entsyymit alkavat hajottaa kuolleita hiivasoluja, jolloin muodostuu mannoproteiineja sekä polysakkariideja, jotka liukenevat viiniin. Kuohuviinien valmistuksessa viini muuttuu kuohuvaksi pullossa tapahtuvan ns. toisen käymisen aikana. Sur lie-viinien tapauksessa taas viini saa uusia aromeja, kuten pähkinää ja paahtoleipää, jotka lisäävät viinin täyteläisyyttä. Yleensä viiniä sekoitetaan sakan päällä, jolloin viiniin ei pääse muodostumaan ei-toivottuja aromeja. Samalla muodostuu myös kuplia.

52 Flavour profile 1.Citrus Fruit: Including aromas of lemon, lime, grapefruit, orange and citrus zest 2.Stone Fruit: Including aromas of nectarine, peach, apricot, apple and pear 3.Tropical Fruit: Including aromas of pineapple, mango, kiwi, leechie, passion fruit 4.Honey: Sweet honeyed smells or a beeswax-like quality in the wine 5.Overall Body: From light to rich 6.Creaminess (or Oiliness): Sometimes a creamy aroma and often a texture of oiliness on the palate 7.Minerality (or Astringency): A textural quality of slight grittiness or an aromatic quality that smells like freshly wetted asphalt on a summer day (aka petichor) 8.Bitterness: A distinct bitter, quinine-like taste 9.Herbaceous Aromas: Grassy, herbal or other green aromas in the wine 10.Floral Aromas: Flower smells from light white flowers to intense rose

53 La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2015 Melon de Bourgogne AC Muscadet Sèvre et Maine Maistetaan ja pisteytetään! Drouet Frères Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, kevyen päärynäinen, yrttinen ALKOHOLI: 12,0 % SOKERI: 2,0 g/litra HAPOT: 5,8 g/litra ENERGIA: 70,0 kcal/100 ml LITRAHINTA: 13,19 TUOTENUMERO: PAKKAUS: Pullo SULJENTA: Metallinen kierrekapseli VALMISTAJA: Drouet Frères TAVARANTOIMITTAJA: Pernod Ricard VALIKOIMA: Vakiovalikoima Oisko sinisimpukoita tarjolla? 9,99

54 La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2015 Valkoviini / AC Muscadet Sèvre et Maine / Loire, Ranska Drouet Frères Melon De Bourgogne Arvio: Hento tuoksu on aromeiltaan melko neutraali, vaikka siitä voi erottaa päärynöitä ja kypsiä omenoita muistuttavia piirteitä, samoin sitruunankuorta. Kevyehkö maku on kuiva, mutta hedelmäinen. Suutuntuma on melko pyöreä ja aromimaailma neutraali. Viinin hedelmähapot nostavat veden kielelle ja kokonaisuus jättää harmonisen, vaikkakin varsin neutraalin viinillisen, myös vihreitä omenoita ja raparperia muistuttavan jälkivaikutelman. Ruokasuositus: Varsinkin äyriäiset ja kevyet kalaruoat.

55 La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2015 Valkoviini / AC Muscadet Sèvre et Maine Loire, Ranska Tuottaja: Drouet Frères Rypäle: Melon De Bourgogne Ruokasuositus: Äyriäisille ja simpukoille Sinisimpukkaritari: Tämä kevyt ja mieto, miellyttävän hapokas ja lievästi mineraalinen ranskalainen valkoviini on erityisen perinteinen simpukkaviini.

56 La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2008 Pekka Suorsa: A mussel dish with cherry 88 pistettä tomatoes and croutons Keltainen, vaalea, neutraalin kirpeän sitruunainen, hento tuoksu. Kuiva, hapokas, valkoherukkainen ja tasapainoinen maku. Keskimaussa limettiä. Sur lie eli viini on levännyt sakan päällä. Erinomainen ostos Drouet Frères'ltä. Ruokasuositus: Sinisimpukat (blue mussels) merimiehen tapaan. Ilta-Sanomien lauantain viinisivulta tutun kirjoittajan Pekka Suorsan Viiniopas 2017 kertoo, mikä viini on hintansa arvoinen Alkon myymälässä. Suositeltavat viinit on varustettu etikettikuvin.

57 Coteaux du Loire Coteaux du Vendômois Orléanais Coteaux du Giennois Cheverny Sancerre Valency Quincy Reuilly Menetou- Salon Pouilly- Fumé

58 Sancerre

59 Sancerre, historiaa (jos kiinnostaa) Sancerre on keskiajalta peräisin oleva, kukkulan huipulle rakennettu kylä tai kaupunki, joka katselee Loire-joelle päin. Perimätiedon mukaan kukkulan rinteellä olisi ollut aikoinaan roomalainen temppeli, joka oli pyhitetty Julius Caesarille. Nimi Sancerre on alun perin ollut muodossa Sacred to Caesar, joka on myöhemmin muuntunut kristittyyn muotoon Saint-Cere. Kylän ympäristössä on viljelty viinejä jo pitkään luvulla Sancerre oli Champagnen maakunnan kreivien omistuksessa, ja he rakennuttivat kukkulan huipulle linnan Château de Sancerre sekä suojavallit sen ympärille. Satavuotisen sodan aikana ( ) Sancerre oli ranskalaisten sotajoukkojen naisjohtajan Jeanne d Arc in tukikohtana. Uskonsotien aikana esiintyi ns. Sancerren piiritys ( ), jossa paikalliset hugenotit (Ranskan protestanttinen ryhmä) pitivät pintansa lähes 8 kuukauden ajan kuninkaan johtamia katolisia joukkoja vastaan. V alkuperäisen linnan raunioille rakennettiin palatsi Louis XII aikaiseen tyyliin, ja v palatsi ja osa viinitarhoista tuli alkoholijuomien valmistajan Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle omistukseen.

60 Sancerre on Loire Valleyn ala-alue, joka on tunnettu pirteistä, aromaattisista Sauvignon Blancviineistään sekä alueen viineihin hyvin istuvista vuohenjuustoistaan. Sancerre-appellaatio luotiin marraskuussa Klassinen Sancerre-viini on piristävän hapokas, ja siinä on melko terävät, karviaiseen viittaavat aromit sekä lisäksi ruohoa, nokkosta, herukan lehtiä ja kivien mineraalisuutta. Alueen läntisen osan viinit ovat hieman pehmeämpiä ja hedelmäisempiä, esim. passiohedelmään viittavia. Sancerre-viini on kuitenkin selvästi erilainen (mm. vähemmän ruohoinen) kuin uuden maailman, kuten esim. Marlborough n ja Casablancan Sauvignon Blanc-viinit. : Sancerre Sauvignon Blanc is like drinking the smell of a freshly mowed lawn.

61 Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc -rypäleen aromit kypsyysasteen mukaan Limetti Karviaismarja Passiohedelmä Persikka

62 Limetti Passiohedelmä Sitruunan kuori Greippi Ruoho Karviaismarja Limetti Kiivi Nektariini Persikka Hunaja Sitruunakreemi

63 : Sancerre ja Pouilly-Fumé Maaperällä voi olla suuri vaikutus viinin aromeihin, vaikka: Viinit on valmistettu samasta rypälelajikkeesta. Tuotantoalueet sijaitsevat lähellä toisiaan, ja ilmasto on samanlainen. Valmistuksen yhteydessä ei ole käytetty tammea, tai sitä on käytetty hyvin vähän. Mikroilmastot voivat toki olla erilaisia eri tarhoilla. Sancerren ja Pouilly-Fumén viinit ovat todiste tästä!

64

65 AROMIT PROFIILI Hedelmäisyys Täyteläisyys Makeus Hapokkuus

66 Flavour profile 1.Citrus Fruit: Including aromas of lemon, lime, grapefruit, orange and citrus zest 2.Stone Fruit: Including aromas of nectarine, peach, apricot, apple and pear 3.Tropical Fruit: Including aromas of pineapple, mango, kiwi, leechie, passion fruit 4.Honey: Sweet honeyed smells or a beeswax-like quality in the wine 5.Overall Body: From light to rich 6.Creaminess (or Oiliness): Sometimes a creamy aroma and often a texture of oiliness on the palate 7.Minerality (or Astringency): A textural quality of slight grittiness or an aromatic quality that smells like freshly wetted asphalt on a summer day (aka petichor) 8.Bitterness: A distinct bitter, quinine-like taste 9.Herbaceous Aromas: Grassy, herbal or other green aromas in the wine 10.Floral Aromas: Flower smells from light white flowers to intense rose

67 Melko erilaiset aromiprofiilit

68 Sauvignon Blanc Sukupuu

69

70 : Sancerre AOP Sancerre on erityisesti Sauvignon Blanc-viiniensä ansiosta arvostettu appellaatio Loiren laaksossa. Alueen kalkkipitoinen maaperä ja lähes mannermainen ilmasto luovat mahdollisuuden tuottaa vahvan rakenteen omaavia Sauvignon Blanc-viinejä, joissa voi aistia mm. karviaismarjan aromeja, piristävää hapokkuutta sekä piikiveen viittaavaa savua. Sancerren appellaation sisäpuolelta löytyy pieni kylä, jonka nimi on Chavignol. Tämä on kuuluisa paikka, siitä, että siellä valmistetaan pieniä vuohenjuustonappeja, jotka tunnetaan nimellä Crottin de Chavignol. Vuohenjuusto on kunnioitettu paikallinen ruoka, joka soveltuu hyvin nautittavaksi alueen Sauvignon Blanc-viinien kera. Alueen viinit taipuvat kuitenkin hyvin myös monien muiden ruokien seuraksi.

71 Tilan viinitarhat sijaitsevat vain kahden tunnin ajomatkan päässä Pariisista etelään, Loire-joen rannalla (kannattaa käydä). Tarhoja on yhteensä yli 270 ha, joista 80 % on Sauvignon Blanc-köynnöksille. Viinitila on voittanut kolme palkintoa: Au Concours Général Agricole 2012, 2013, 2014 Sancerre blanc-viineillään.

72

73

74

75

76

77 Valitaan tämä Oisko vuohenjuustoa tarjolla?

78 Sauvignon Blanc AC Sancerre, Ranska Franck Millet Kuiva, hapokas, limettinen, herukanlehtinen, viheromenainen, nokkosinen, mineraalinen ALKOHOLI: 12,5 % SOKERI: 2,0 g/litra HAPOT: 6,5 g/litra ENERGIA: 70,0 kcal/100 ml LITRAHINTA: 25,05 TUOTENUMERO: PAKKAUS: Pullo SULJENTA: Metallinen kierrekapseli VALMISTAJA: Franck Millet Maistetaan ja pisteytetään! TAVARANTOIMITTAJA: Red Bev VALIKOIMA: Vakiovalikoima 18,89

79 Domaine Franck Millet Sancerre 2016 Sauvignon Blanc 100% AC Sancerre, Ranska Single Guyot leikkaus. Viinin käyminen terästankeissa alhaisessa lämpötilassa 7-10 viikkoa; ei malolaktista käymistä. Käymisen jälkeen viiniä on sekoitettu sakan päällä 3 viikon ajan, jonka jälkeen suodatus ja pullotus. Voidaan säilyttää kellarissa 4-5 vuotta. Tarjoilulämpötila 12 ᵒC.

80 Valkoviini / AC Sancerre / Loire, Ranska Franck Millet Sauvignon Blanc Arvio: Kesäisiä aromeja tarjoavasta, avoimesta tuoksusta voi aistia herukanlehtiä, raparperia, karviaista ja vihreiden yrttien vivahteita. Maku on kuiva, mutta siinä on makean hedelmäisiä vivahteita. Tuoksun aromien lisäksi maussa on reilua mineraalisuutta ja vihreää omenaa. Tuntuva hapokkuus - yhdessä mineraalisuuden kanssa - tuo makuun napakkuutta ja veden kielelle nostattavaan jälkimakuun pituutta. Ruokasuositus: Monikäyttöinen kala- ja äyriäisviini. Erityisesti savustettujen tai graavattujen seuraan. Täällä on tapana, että viinietikettiin ei merkitä rypälettä, vaan kaupunki tai kylä, jossa viini on tuotettu.

81 Coteaux du Loire Coteaux du Vendômois Orléanais Coteaux du Giennois Cheverny Sancerre Valency Quincy Reuilly Menetou- Salon Pouilly- Fumé

82 Pouillyn alueen viininviljelijät käyttävät sanoja Blanc Fumé (Valkoinen Savu ) kuvatessaan Sauvignon Blanc rypälettä tai siitä valmistettua viiniä. Näin siksi, että kypsät Sauvignon Blanc -rypäleet ovat ikäänkuin valkoisen savun peittämiä. Fumé-sana viittaa myös näiden viinien tunnettuhin savuisiin aromeihin, eli piilukkokiväärin tai tupakansytyttimen aiheuttaamaan aromiin, kun kahta piikiveä hangataan toisiaan vasten.

83

84 Joseph Mellot Estate, historiaa (jos kiinnostaa) Viinitalo Joseph Mellot Estaten historia alkaa jo v Sancerren alueella. César Mellot, joka toimi Ranskan kuninkaan Louis XIV:n ( ) viiniasiantuntijana, oli intohimoinen viinitietouden levittäjä luvulla Alphonse Mellot oli ensimmäinen Sancerren viinintuottaja, joka esitteli viinejään Foire de Paris-vähittäismyyntitapahtumassa. Tämä erilaisten tuotteiden näyttely- ja myyntitapahtuma on järjestetty vuosittain aina vuodesta 1904 lähtien. Myöhemmin hän perusti viinitukkuliikkeen Halle aux Vins Pariisiin. Hänen kaksi poikaansa, Edmond ja Joseph jatkoivat tätä liiketoimintaa v V. 1969, Edmond ja Joseph Mellot jakoivat keskenään viinitilan Alphonse Mellot Domain. Joseph Mellot ryhtyi johtamaan viinin valmistusta, ja antoi winerylle oman nimensä: Joseph Mellot Estate. V Joseph Mellot in poika Alexandre Mellot perusti Pouilly-Fumén alueelle Tronsec Domain s Vines-nimisen, uuden viinitilan. Nyt pääsimme siis Pouilly-Fumén alueelle.

85 Joseph Mellot Estate Tänä päivänä Alexandre Mellot in vaimo Catherine Corbeau Mellot jatkaa aviomiehensä työtä. Viinitila Joseph Mellot Estate on saavuttanut Catherinen johtaessa varsin tunnetun ja arvostetun aseman. Tila on tuottanut AC Pouilly Fumé-viinejä vuodesta 1982 lähtien. Sen jälkeen Domain Joseph Mellot on laajentunut Loiren laakson muihin appellaatioihin, kuten Sancerre, Quincy, Reuilly, Menetou-Salon ja Coteaux du Giennois. Osa viineistä valmistetaan Domainen omilla tarhoilla kasvaneista rypäleistä. Osa rypäleistä sensijaan tulee veljelijäpartnereiden tarhoilta. Domain Joseph Mellot demonstroi uskoa alueen maaperään ja ilmastoolosuhteisiin, jotka säilyttävät kunkin viinin erikoispiirteet. Viinin valmistuksessa otetaan huomioon miltä tarhalta rypäleet ovat peräisin. Yleensä viinimehu saa kylmäkäsittelyn lämpötilassa 10 ᵒC ennen käymistä. Käymisen jälkeen varsinkin valkoviinit saavat lihoa sakan päällä (sur lie) ennen pullotusta.

86 Coteaux du Loire Coteaux du Vendômois Orléanais Coteaux du Giennois Cheverny Sancerre Valency Quincy Reuilly Menetou- Salon Pouilly- Fumé

87 Sauvignon Blanc AC Pouilly-Fumé Maistetaan ja pisteytetään! Joseph Mellot Kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen herukanlehtinen, mineraalinen, yrttinen TUOTENUMERO: ALKOHOLI: 12,5 % SOKERI: --- HAPOT: 5,2 g/litra ENERGIA: 70,0 kcal/100 ml LITRAHINTA: 27,6 PAKKAUS: Pullo SULJENTA: Metallinen kierrekapseli VALMISTAJA: Joseph Mellot TAVARANTOIMITTAJA: Vinetum VALIKOIMA: Vakiovalikoima 20,80

88 Valkoviini / AC Pouilly-Fumé / Loire, Ranska Joseph Mellot Sauvignon Blanc Arvio: Avoimen aromikas, mustaherukkapensaan lehtiä, raparperia ja sitruksia muistuttava, varsin rehevä tuoksu. Maku on kuiva ja suutuntumaltaan eloisan terhakka. Tarkasti tuoksua seuraavasta mausta voi erottaa kesäisen puutarhan yrttisiä ja karviaiseen viittaavia vivahteita - myös reilua mineraalisuutta. Pirteä hapokkuus tuo kokonaisuuteen tuntuvaa ryhtiä ja kantaa viiniä pitkään, veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan, Ruokasuositus: Paistetut ja erityisesti savustetut kalat ja äyriäiset.

89 : Touraine Tours Vouvray Touraine Azay-le-Rideau Bourgueil & Chinon

90 : Bourgueil & Chinon Punaviinien hallitsevat rypälelajikkeet ovat ja Cabernet Franc ja Gamay. Vähemmässä määrin viljellään myös Cabernet Sauvignon- Pinot Noir ja Malbec (tunnetaan täällä nimellä Côt) -lajikkeita. o Chinon on appellaatio, joka kattaa historiallisen Chinonin kaupungin ympäröivillä alueilla tuotetut viinit. Vaikka täällä tuotetaan sekä punaviinejä että valkoviinejä, niin painopiste on kuitenkin selvästi punaviinien puolella. Tyypillinen Chinonin viini on tanniininen, marjoille tuoksuva Cabernet Franc-viini. o Bourgueil on appellaatio, joka sekin tuottaa etupäässä Cabernet Franc-viinejä. Niinpä Bourgueil- ja Chinonalueita kutsutaankin usein yhteisellä nimellä Bourgueil & Chinon. Cabernet Franc-lajiketta kutsutaan paikallisesti nimellä Breton rypälettä viljelleen luostarin munkin mukaan.

91 : Chinon Chinon Rouge-viinit ovat tyyliltään erilaisia: Keskitäyteläiset ja hedelmäiset viinit muistuttavat Beaujolais n viinejä. Täyteläiset viinit muistuttavat selvästi mausteisten, punaisten marjojen aromeja. Näitä voisi verrata Bordeaux n, viileämpien alueiden Cabernet Franc-viineihin. Chinonin viinien maine sai aikoinaan melkoisen pukkauksen, kun aiemmin tässä esityksessä mainittu näytelmäkirjailija Franois Rabelais kirjoitti Pantagruel-kirjassaan: Minä tiedän missä Chinon ja maalattu viinikellari sijaitsevat, koska olen nauttinut siellä humalatilassa monta lasillista viileää viiniä. Alueen yliopistokin on nimetty Université Franois Rabelais kirjailijan kunniaksi.

92 : Chinon Tällä hetkellä suosituin (eniten myyty maailmassa) Chinon Rouge on tämä Ei löytynyt!

93 Les Charmes Chinon 2012 Cabernet Franc AOP Chinon, Ranska Charles Joguet Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, marjainen, vadelmainen ALKOHOLI: 12,5 % HAPOT: 5,2 g/litra ENERGIA: 70,0 kcal/100 ml LITRAHINTA: 41,67 TUOTENUMERO: PAKKAUS: Pullo SULJENTA: Luonnonkorkki VALMISTAJA: Charles Joguet TAVARANTOIMITTAJA: Tampereen Viinitukku VALIKOIMA: Tilausvalikoima Löytyi! Maistetaan ja pisteytetään! 31,25

94

95 Les Charmes Chinon 2012 Tämä AOP Chinon viini kuuluu tuottajan Charles Joguet tuotevalikoimaan Single Vineyard Selections. Cabernet Franc-köynnösten ikä on 35 vuotta, ja ne ovat kasvaneet savensekaista kalkkikiveä sisältävässä maaperässä (argilocalcaire), ja mikä on outoa, pohjoiseen avautuvalla rinteellä. Viinin käyminen on tapahtunut tammesta valmistetussa astiassa, jonka jälkeen viiniä on kypsytetty 6 kuukautta pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä.

96 Lasin no. 1(A) 2(B) 3(C) 4(D) 5(E) 6(F) Ulkonäkö (0 2 p.) Tuoksu (0 6 p.) Aihe: Loire Valley Wines (Olavi Kokkonen) Paikka: Figaro Winebistro Viini Viinin nimi / tuottaja / viinialue / laatumerkinnät / rypälelajikkeet Vsk Hinta ( ) H/L A Morin Crémant de Loire Rosé Brut / Domaine du Landreau - Raymond Morin / Ranska, Loire / AOP Crémant de Loire / Cabernet Franc ,64 0 B Damien Pinon Tuffo / Damien Pinon / Ranska, Loire / AOP Vouvray / Chenin Blanc , C La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie / Drouet Frères / Ranska, Loire / AC Muscadet Sèvre et Maine / Melon de Borgogne ,99-1 D Domaine Franck Millet Sancerre / Franck Millet / Ranska, Loire / AC Sancerre / Sauvignon Blanc ,89 0 E Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge / Joseph Mellot / Ranska, Loire / AC Pouilly-Fumé / Sauvignon Blanc , F Les Charmes Chinon / Charles Joguet / Ranska Loire / AOP Chinon / Cabernet Franc ,25 0 Maku (0 9 p.) Kokonaisuus (0 3 p.) Pisteet yht. (0 20 p.) Viinin sijaluku

97 Lasin no. 1( ) 2( ) 3( ) 4( ) 5( ) 6( ) Ulkonäkö (0 2 p.) Tuoksu (0 6 p.) Aihe: Loire Valley Wines (Olavi Kokkonen) Paikka: Figaro Winebistro Viini Viinin nimi / tuottaja / viinialue / laatumerkinnät / rypälelajikkeet Vsk Hinta ( ) H/L A Morin Crémant de Loire Rosé Brut / Domaine du Landreau - Raymond Morin / Ranska, Loire / AOP Crémant de Loire / Cabernet Franc ,64 0 B Damien Pinon Tuffo / Damien Pinon / Ranska, Loire / AOP Vouvray / Chenin Blanc , C La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie / Drouet Frères / Ranska, Loire / AC Muscadet Sèvre et Maine / Melon de Borgogne ,99-1 D Domaine Franck Millet Sancerre / Franck Millet / Ranska, Loire / AC Sancerre / Sauvignon Blanc ,89 0 E Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge / Joseph Mellot / Ranska, Loire / AC Pouilly-Fumé / Sauvignon Blanc , F Les Charmes Chinon / Charles Joguet / Ranska Loire / AOP Chinon / Cabernet Franc ,25 0 Maku (0 9 p.) Kokonaisuus (0 3 p.) Pisteet yht. (0 20 p.) Viinin sijaluku

98 Lasin no. 1(A) 2(B) 3(C) 4(D) 5(E) 6(F) Ulkonäkö (0 2 p.) Tuoksu (0 6 p.) Aihe: Loire Valley Wines (Olavi Kokkonen) Paikka: Figaro Winebistro Viini Viinin nimi / tuottaja / viinialue / laatumerkinnät / rypälelajikkeet Vsk Hinta ( ) H/L A Morin Crémant de Loire Rosé Brut / Domaine du Landreau - Raymond Morin / Ranska, Loire / AOP Crémant de Loire / Cabernet Franc ,64 0 B Damien Pinon Tuffo / Damien Pinon / Ranska, Loire / AOP Vouvray / Chenin Blanc , C La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie / Drouet Frères / Ranska, Loire / AC Muscadet Sèvre et Maine / Melon de Borgogne ,99-1 D Domaine Franck Millet Sancerre / Franck Millet / Ranska, Loire / AC Sancerre / Sauvignon Blanc ,89 0 E Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge / Joseph Mellot / Ranska, Loire / AC Pouilly-Fumé / Sauvignon Blanc , F Les Charmes Chinon / Charles Joguet / Ranska Loire / AOP Chinon / Cabernet Franc ,25 0 Maku (0 9 p.) Kokonaisuus (0 3 p.) Pisteet yht. (0 20 p.) Viinin sijaluku

99 Kiitos Olli! Tää AC Sancerren viini oli hyvää! Olavi Kokkonen

PERUSRYPÄLETTÄ. Harri Juutilainen

PERUSRYPÄLETTÄ. Harri Juutilainen KOLME VALKOISTA PERUSRYPÄLETTÄ Harri Juutilainen 21.4.2008 2008 1 Lajikkeet ja valkoviinityypit Maailmassa on satoja viiniköynnöslajikkeita, mutta vain harvoilla on taloudellista merkitystä. Tänään maistelussa

Lisätiedot

I IV III. Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku. Vilkaise muutamaa, illan aikana kuultua kommenttia.

I IV III. Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku. Vilkaise muutamaa, illan aikana kuultua kommenttia. 1 2 3 4 5 6 Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku Zuccardi Serie A Torrontés Torrontés Zuccardi, Salta Alko Oy 590277 Terrazas de los Andes Reserva Chardonnay Chardonnay Terrazas de los

Lisätiedot

Munskänkarna 12.11.2012

Munskänkarna 12.11.2012 Munskänkarna 12.11.2012 Riistaviinit Yleisesti riistaviineistä Yleisesti riistaa pidetään juhlaruokana ja sen kanssa avataan yleensä laatuviini. Riistan voimakkaaseen makuun sopivat useimmissa tapauksissa

Lisätiedot

Argentiinalaiset punaviinit. 11.01.2012 Lambropoulos Paavo

Argentiinalaiset punaviinit. 11.01.2012 Lambropoulos Paavo Argentiinalaiset punaviinit 11.01.2012 Lambropoulos Paavo Argentiina viinimaana Kansainvälisesti uusi viinimaa, tullut tunnetuksi vasta 1990 luvulla Viininviljely aloitettu 400 vuotta sitten katolisten

Lisätiedot

Auli Poutanen. Viinimaistelu

Auli Poutanen. Viinimaistelu Auli Poutanen Viinimaistelu 19.03.2018 Kansainvälisiä Sauvignon Blanc-päiviä vietettiin 19.04. 04.05.2017 Myöhästyimme hieman. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. ABC of Sauvignon Blanc -rypäleeseen sopiva

Lisätiedot

Munska Valkoviinit

Munska Valkoviinit Munska 17.3.2016 Valkoviinit Laroche Chablis La Jouchère 2014 vivahteikas & ryhdikäs Kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon päärynäinen, mineraalinen, kevyen yrttinen valkoviinit Ranska, Bourgogne Chardonnay.

Lisätiedot

Yhdysvaltojen valkoviinit. 14.03.2012 Maria Siikanen

Yhdysvaltojen valkoviinit. 14.03.2012 Maria Siikanen Yhdysvaltojen valkoviinit 14.03.2012 Maria Siikanen Historia Siirtolaiset huomasivat viiniköynnöksen viihtyvän maassa Rypäleet makeita, mutta oudon makuisia Vinifera ei menestynyt Phylloxera Kuumat ja

Lisätiedot

Viognierin matkassa maailmalla. tasting-tilaisuus / Kaarina Tilli

Viognierin matkassa maailmalla. tasting-tilaisuus / Kaarina Tilli Viognierin matkassa maailmalla tasting-tilaisuus 26.2.2016 / Kaarina Tilli Perustietoja Kotiseutu Ranskassa pohjois-rhonen laaksossa, mutta viljellään Ranskassa myös Lanquedoc- Rousillon alueella Viitteitä,

Lisätiedot

Sauvignon Blanc. 15.09.2010 Markus Kihlström

Sauvignon Blanc. 15.09.2010 Markus Kihlström Sauvignon Blanc 15.09.2010 Markus Kihlström Sauvignon Blanc 2 Sauvignon Blanc Kotoisin Loire Valleysta. Tunnetaan myös nimellä Fume Blanc USA:ssa Cabernet Sauvignonin toinen vanhemmista. Marlborough, Sancerre

Lisätiedot

Pinot Noir. 10.11.2010 Marjo Frisk Treasury Wine Estates

Pinot Noir. 10.11.2010 Marjo Frisk Treasury Wine Estates Pinot Noir 10.11.2010 Marjo Frisk Treasury Wine Estates Pinot Noir Ehkäpä maailman arvostetuimmat viinit tuotetaan Bourgognen viileässä ilmastossa tästä rypäleestä, joka tarjoaa kasvattajalleen runsaasti

Lisätiedot

Talon punaviini House Red 4,50 / 12 cl 5,95 / 16 cl 28,00 / plo

Talon punaviini House Red 4,50 / 12 cl 5,95 / 16 cl 28,00 / plo VIINILISTA Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red 4,50 / 12 cl 5,95 / 16 cl 28,00 / plo Condor Peak Malbec Argentiina Tuoksu: luumua, kirsikkaa Maku: keskitäyteläinen, paahteinen, tumman hedelmäinen

Lisätiedot

Täyteläinen, kypsän hedelmäinen, pehmeä ja raikas 28 / plo 4,80 / 12 cl Monipuolinen viini erilaisille liha ja pastaruoille

Täyteläinen, kypsän hedelmäinen, pehmeä ja raikas 28 / plo 4,80 / 12 cl Monipuolinen viini erilaisille liha ja pastaruoille TALONVIINIT,, Hardy s Wine Company Hardys Stamp Cabernet Merlot, punaviini Täyteläinen, kypsän hedelmäinen, pehmeä ja raikas 28 / plo 4,80 / 12 cl Monipuolinen viini erilaisille liha ja pastaruoille Hardys

Lisätiedot

VIINILISTA. Punaviinit Red wines

VIINILISTA. Punaviinit Red wines VIINILISTA Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Hardys Mill Cellars Shiraz New South Wales, Australia Tuoksu: tummia marjoja Maku: täyteläinen, pehmeä, mausteinen Rypäle: Shiraz 4,50 / 12 cl

Lisätiedot

Viinin nimi Tuottaja Tuotantoalue

Viinin nimi Tuottaja Tuotantoalue Viinin nimi Tuottaja Tuotantoalue Robert Mondavi Fumé Blanc, 2008 Robert Mondavi Winery Oakville AVA Rypäle-lajikkeet Sauvignon Blanc Pisteet 267 Beringer Private Reserve Chardonnay, 2008 Beringer Wineyards

Lisätiedot

Noormarkun Klubi & Kauttuan Klubi 1.8.2013 alkaen. Champagne de Castelnau Brut 97,00. Veuve Clicquot Brut 165,00. Cava Cristalino Brut 36,00

Noormarkun Klubi & Kauttuan Klubi 1.8.2013 alkaen. Champagne de Castelnau Brut 97,00. Veuve Clicquot Brut 165,00. Cava Cristalino Brut 36,00 Champagne de Castelnau Brut Ranska, Champagne 38 % Chardonnay, 16 % Pinot Noir, 46 % Pinot Meunier Tuoksu raikkaan hedelmäinen, paahteinen ja hennon toffeinen. Kuiva, runsas ja pirteä. Maussa anasta ja

Lisätiedot

Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère 4,65 / 12 cl 6,20 / 16 cl 29,00 / plo MontePasso 5,30 / 12 cl 7,10 / 16 cl

Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère 4,65 / 12 cl 6,20 / 16 cl 29,00 / plo MontePasso 5,30 / 12 cl 7,10 / 16 cl Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère Central Valley, Chile Tuoksu: mehevä tuoksu, jossa punaisia marjoja, mausteita ja aavistus vaniljaa Maku: keskitäyteläinen ja tasapainoinen,

Lisätiedot

ARGENTIINAN VALKOISET. 12.09.2012 Heikki Savikko

ARGENTIINAN VALKOISET. 12.09.2012 Heikki Savikko ARGENTIINAN VALKOISET 12.09.2012 Heikki Savikko HISTORIAA Viinit tulivat Argentiinaan espanjalaisten pappien mukana 1600 luvulla La Riojan alueelle. Taantui pahasti, mutta 1990 luvulla alkoi uusi kiinnostus

Lisätiedot

PUNAVIINIT / RÖDVINER / RED WINES

PUNAVIINIT / RÖDVINER / RED WINES PUNAVIINIT / RÖDVINER / RED WINES LAIVAN PUNAVIINI BÅTENS RÖDVIN 6,90 7,90 29,80 SHIP S RED WINE RANSKA / FRANCE Le Cirque 6,90 7,90 30,00 Syrah/ Merlot, keskitäyteläinen, keskitanniininen Marjainen, mausteinen

Lisätiedot

WYNDHAM ESTATE BIN 444 CABERNET SAUVIGNON * Täyteläinen, notkea, lämmin, pitkä * Mainio viini pihveille ja riistalle

WYNDHAM ESTATE BIN 444 CABERNET SAUVIGNON * Täyteläinen, notkea, lämmin, pitkä * Mainio viini pihveille ja riistalle Punaviinit Talon punaviini, Yhdysvallat BLOSSOM HILL WINEMAKER S RESERVA CABERNET SAUVIGNON 31,50 / plo * Keskitäyteläinen, hedelmäinen, vaniljainen * Viini moneen makuun ja käyttöön, myös seurusteluun

Lisätiedot

Manhattan Steak House : Esplanadi Viinilista

Manhattan Steak House : Esplanadi Viinilista Punaviinit : Red wine Talon punaviini/ house red wine Puerto Viejo Reserva Syrah, Chile Syvä purppuranpunainen, tuoksussa vadelmaa, pippuria ja kypsiä mustia marjoja, maku hedelmäinen ja tasapainoinen

Lisätiedot

Viinikevät 2015. Vin Nature Viinie. Agroksenmäen holvikellari ma 9.3. ja 10.3.2015. Yhteistyössä: Turun Ravintola-akatemian viinimestarikoulutus

Viinikevät 2015. Vin Nature Viinie. Agroksenmäen holvikellari ma 9.3. ja 10.3.2015. Yhteistyössä: Turun Ravintola-akatemian viinimestarikoulutus Viinikevät 2015 Agroksenmäen holvikellari ma 9.3. ja 10.3.2015 Yhteistyössä: Vin Nature Viinie Mukana myös: Turun Ravintola-akatemian viinimestarikoulutus Viinilasien verkkokauppa Ceestashop.fi 1 Viinikevät

Lisätiedot

KUOHUVAT & RUOKA. Markus Laukkanen. Äyriäiset o mm. Osterit Sushi Savukala Miedot juustot Perunalastut Kaviaari/mäti Kermakastikkeet KORKEA HAPOKKUUS

KUOHUVAT & RUOKA. Markus Laukkanen. Äyriäiset o mm. Osterit Sushi Savukala Miedot juustot Perunalastut Kaviaari/mäti Kermakastikkeet KORKEA HAPOKKUUS HAPOKKUUS lisättyä Sushi Savukala Miedot juustot Perunalastut Kaviaari/mäti Kermakastikkeet TAI HAPOKKUUS Doux: Hedelmäiset ruuat Kevyen makeat hedelmäiset Tuoreet mansikat Hedelmäsalaatti HAPOKKUUS lisättyä

Lisätiedot

* * * * * * * * * Etelä-Afrikka ZONNENBURG SHIRAZ - CABERNET SAUVIGNON/ Western Cape * 60 % Shiraz, 40 % Cabernet Sauvignon

* * * * * * * * * Etelä-Afrikka ZONNENBURG SHIRAZ - CABERNET SAUVIGNON/ Western Cape * 60 % Shiraz, 40 % Cabernet Sauvignon Punaviinit Talon punaviini, Espanja MURVIEDRO RESERVA/ DO Valencia 30,00 /plo 5,00 /12 cl * Monastrell 40%, Tempranillo 40 % ja Syrah 20 % * Täyteläinen, savuista hedelmällisyyttä, vaniljaa, tummaa suklaata,

Lisätiedot

Languedoc-Roussillon vs. muun maailman Grenache-viinit Maria Siikanen

Languedoc-Roussillon vs. muun maailman Grenache-viinit Maria Siikanen Languedoc-Roussillon vs. muun maailman Grenache-viinit 08.06.2011 Maria Siikanen Grenache Kotoisin Espanjasta, jossa tunnetaan nimellä Garnacha Viihtyy kuumassa ja kuivassa ilmastossa Viljellään myös Etelä-Rhônen

Lisätiedot

Terroir 2012. Ravintola Groteskin baari ma 10. ja ti 11.9.2012. Yhteistyössä: Fine Wine Finland ja Vin Nature

Terroir 2012. Ravintola Groteskin baari ma 10. ja ti 11.9.2012. Yhteistyössä: Fine Wine Finland ja Vin Nature Terroir 2012 Ravintola Groteskin baari ma 10. ja ti 11.9.2012 Yhteistyössä: Fine Wine Finland ja Vin Nature Mukana myös viinilasien verkkokauppa Ceestashop.fi Pääteemana Etelä-Ranskan punaviinit Vin Nature

Lisätiedot

SUOSITTELEMME. Suomi 100 juhlavuoden viralliset viinit, joiden etikettejä koristaa osa Tove Janssonin Juhlat maalla -freskosta:

SUOSITTELEMME. Suomi 100 juhlavuoden viralliset viinit, joiden etikettejä koristaa osa Tove Janssonin Juhlat maalla -freskosta: VIINILISTA SUOSITTELEMME Suomi 100 juhlavuoden viralliset viinit, joiden etikettejä koristaa osa Tove Janssonin Juhlat maalla -freskosta: Wine Gallery Suomi 100 Champagne Ranska Elegantti ja hienostunut

Lisätiedot

Helena Rantasuo: Viinimaistelu 19.11.2012

Helena Rantasuo: Viinimaistelu 19.11.2012 Helena Rantasuo: Viinimaistelu 19.11.2012 Emiliana Late Harvest Sauvignon Blanc 2011, Chile Brown Brothers Orange Muscat & Flora 2010, Australia Willi Opitz Cuvee Beerenauslese 2008, Itävalta Château Carsin

Lisätiedot

Pihvin kanssa suosittelemme / We recommend with Steak

Pihvin kanssa suosittelemme / We recommend with Steak Pihvin kanssa suosittelemme / We recommend with Steak Condor Peak Malbec Mendoza, Argentiina Tuoksu: luumua, kirsikkaa Maku: keskitäyteläinen, paahteinen, tumman hedelmäinen Rypäle: Malbec 4,55 / 12 cl

Lisätiedot

Samppanja & kuohuviini - Champagne & Sparkling Wine

Samppanja & kuohuviini - Champagne & Sparkling Wine Samppanja & kuohuviini - Champagne & Sparkling Wine Plo LANSON WHITE LABEL 84,00 Champagne, Chardonnay - Pinot Noir FREIXENET CARTA NEVADA SEMI SECO 0,50 / 35 DO CAVA Espanja, Macabeo - Parellada - Xarello

Lisätiedot

Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère 4,60 / 12 cl 6,10 / 16 cl 28,50 / plo Brown Brothers Everton Red 5,20 / 12 cl

Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère 4,60 / 12 cl 6,10 / 16 cl 28,50 / plo Brown Brothers Everton Red 5,20 / 12 cl Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère Central Valley, Chile Tuoksu: mehevä tuoksu, jossa punaisia marjoja, mausteita ja aavistus vaniljaa Maku: keskitäyteläinen ja tasapainoinen,

Lisätiedot

MISSÄ TAHANSA VIINIRYPÄLE KASVAA. Nina Parkkinen R640SNB

MISSÄ TAHANSA VIINIRYPÄLE KASVAA. Nina Parkkinen R640SNB MISSÄ TAHANSA VIINIRYPÄLE KASVAA Kasvatetaan ainakin jonkin verran lähes kaikilla maailman viinintuotantoalueilla Ranskan Bordeaux ja Rhône ainoat alueet, joille ei ole levinnyt Viljelyalueen perusteella

Lisätiedot

Vino Nobile di Montepulciano Brunello di Montalcino

Vino Nobile di Montepulciano Brunello di Montalcino 21.10.2013 Vino Nobile di Montepulciano Brunello di Montalcino Chiantin alueen rypäleet Sangiovese on hallitseva rypälelajike paitsi Chiantissa, myös koko Toscanan alueella. Muita alueella viljeltäviä

Lisätiedot

Rhône vs. muun maailman Syrah-viinit. 20.01.2011 Maria Siikanen

Rhône vs. muun maailman Syrah-viinit. 20.01.2011 Maria Siikanen Rhône vs. muun maailman Syrah-viinit 20.01.2011 Maria Siikanen Syrah Maailman vanhimpia lajikkeita Kotoisin Etelä-Ranskasta Rhônen laaksosta Viihtyy lämpimässä tai kuumassa ilmastossa ja karussa maaperässä

Lisätiedot

Kullankeltainen. Oranssinpunainen. Tiilenpunainen. Punaruskea. Tummanpunainen. Tiilenpunainen. tuoksu, jossa on kuivattuja hedelmiä ja pähkinää.

Kullankeltainen. Oranssinpunainen. Tiilenpunainen. Punaruskea. Tummanpunainen. Tiilenpunainen. tuoksu, jossa on kuivattuja hedelmiä ja pähkinää. Viini Viinin nimi / tuottaja / laatumerkinnät ja viinialue / rypäleet Vsk Hinta ( ) H/L A Burmester Dry White Porto / Burmester / 22,90 B Burmester Tawny Porto / Burmester / 21,20 C Taylor s 10 Year Old

Lisätiedot

Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère 4,60 / 12 cl 6,10 / 16 cl 28,50 / plo Heredad de Almizra Merlot Barrica

Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère 4,60 / 12 cl 6,10 / 16 cl 28,50 / plo Heredad de Almizra Merlot Barrica Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red Tarapacá Carmenère Central Valley, Chile Tuoksu: mehevä tuoksu, jossa punaisia marjoja, mausteita ja aavistus vaniljaa Maku: keskitäyteläinen ja tasapainoinen,

Lisätiedot

Ruffino Prosecco 48,00 7,50 Italia Rypäleet: Glera 100 % Maku: Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, yrttinen

Ruffino Prosecco 48,00 7,50 Italia Rypäleet: Glera 100 % Maku: Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, yrttinen VIINI- JA JUOMALISTA KuninkaanLohet SHAMPPANJAT 12 cl Bollinger Special Cuvée 95,00 Ranska Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier Maku: Erittäin kuiva ja hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen,

Lisätiedot

Pomares Tinto. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5%

Pomares Tinto. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5% Pomares Tinto Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5% Tuoksussa kypsää marjaa, vaniljaa ja paahteisuutta. Maku on pehmeän täyteläinen ja toistaa tuoksun aromit. Maukas viini

Lisätiedot

PENFOLD S KOONUNGA HILL SHIRAZ-CABERNET, AUSTRALIA 38,00 Täyteläinen, kypsän hedelmäinen. Sopii liharuokien kanssa. Rypäleet: Shiraz, Cabernet

PENFOLD S KOONUNGA HILL SHIRAZ-CABERNET, AUSTRALIA 38,00 Täyteläinen, kypsän hedelmäinen. Sopii liharuokien kanssa. Rypäleet: Shiraz, Cabernet VALKOVIINI plo 16 cl TALON VIINI CASTILLO DE MOLINA SAUVIGNON BLANC, CHILE 32,00 7,00 Kuiva, sopivan hapokas, sitruunaa/limea. Suosittelemme aperitiiviksi, salaateille, äyriäisille, vaalealle kalalle Rypäleet:

Lisätiedot

Viinilista. Kuohuviinit& Samppanja

Viinilista. Kuohuviinit& Samppanja Kuohuviinit& Samppanja Italia, Gancia Prosecco Runsaat pienet kuplat, tuore ja aromikas, vihreän omenen hedelmäisyyttä sisältävä tuoksu. Kuiva, pehmeä ja miellyttävä, melko runsas ja tasapainoisen hedelmäinen

Lisätiedot

Vuoden viinit voittajat 2014

Vuoden viinit voittajat 2014 Vuoden viinit voittajat 2014 Tutustu Vuoden Viinit -kilpailussa 2014 menestyneisiin Viinimaan viineihin! Vuoden Viinit 2014 -kilpailussa jaettiin mitaleita kaikkiaan 19 eri sarjassa. Jo 17. kertaa järjestettyyn

Lisätiedot

Domäne Wachau Federspiel Grüner Veltliner Dürnstein

Domäne Wachau Federspiel Grüner Veltliner Dürnstein Tampereen viiniklubin viini-ilta 21.8.2013 Itävaltalaiset valkoviinit Federspiel Grüner Veltliner Dürnstein maailman vaikutusvaltaisin viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman luultavasti laadukkaimmaksi

Lisätiedot

Alsacen viinejä

Alsacen viinejä Alsacen viinejä 17.09.2018 Alsace: Osa-alueet Alsace on varsin omaleimainen viinialue. Alueen viinituotannosta n. 90 % on valkoviinejä. Alue on n. 120 km pitkä ja vain 1 5 km leveä. Se sijaitsee Ranskan

Lisätiedot

Alsace vs. muun maailman Rieslingviinit Maria Siikanen

Alsace vs. muun maailman Rieslingviinit Maria Siikanen Alsace vs. muun maailman Rieslingviinit 10.08.2011 Maria Siikanen Riesling Tuottaa hapokkaita, hedelmäisiä ja aromikkaita viinejä Myöhään kypsyvä, sopii late harvest-viineihin Viljellään ympäri viinimaailmaa,

Lisätiedot

CODORNÍU CLÁSICO SECO 20cl 8,20 1/1 26,00. FRESITA 20cl 8,20 1/1 28,00. Rypälelajikkeet: Moscatel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Alicante Bouschet

CODORNÍU CLÁSICO SECO 20cl 8,20 1/1 26,00. FRESITA 20cl 8,20 1/1 28,00. Rypälelajikkeet: Moscatel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Alicante Bouschet KUOHUVIINIT JA SAMPPANJAT CODORNÍU CLÁSICO SECO 20cl 8,20 1/1 26,00 Espanja Kapeankeltainen, hedelmäinen ja hieman ikääntynyt kuohuviini, jossa on hienostuneet kuplat. Maku on kuiva, tasapainoinen, omenainen,

Lisätiedot

RUFFINO PROSECCO FRESITA PICCOLO 20 CL ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO

RUFFINO PROSECCO FRESITA PICCOLO 20 CL ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO VIINILISTA KUOHUVIINIT KUOHUVIINIT Chile FRESITA PICCOLO 20 CL Raikas ja makean mansikkainen kuohuviini, jonka valmistuksessa on käytetty aitoja mansikoita. 20 cl 8,00 RUFFINO PROSECCO Klassinen italialainen

Lisätiedot

Matkustamme Espanjaan. 11.3.2009 Olli Muukka

Matkustamme Espanjaan. 11.3.2009 Olli Muukka Matkustamme Espanjaan 11.3.2009 Olli Muukka Tastingviinit Tinta De Toro 2007 (Kastilia-León), DO Toro Rypäleet: Tempranillo (Tinta De Toro) Infinitus Syrah (La Mancha), VdlT de Castilla Rypäleet: Syrah

Lisätiedot

Before Dinner. After Dinner

Before Dinner. After Dinner Before Dinner Dry Martini 6,00 Sweet Martini 6,00 3cl Gordon Dry Gin 3cl Gordon Dry Gin 1cl Martini Dry 1cl Martini Rosso oliivi kirsikka Cosmopolitan 7,80 Lakka-malja 5,00 3cl Smirnoff Vodka 2cl Lapponia

Lisätiedot

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20%

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Vuosikerta Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Käyminen pysäytetty 7-8 g/l jäännössokeripitoisuuden kohdalle. Vaalean lohenpunainen kaunis väri. Raikas ja aromaattinen tuoksu, jossa selkeästi havaittavissa

Lisätiedot

Samppanja - Champagne

Samppanja - Champagne Samppanja - Champagne piccolo 20 cl LANSON WHITE LABEL 23,90 98 AC Champagne, Lanson Père & Fils Chardonnay (38%), Pinot Noir (37%), Pinot Meunier (25%) Tuoksussa valkoisia hedelmiä, raikas. Maku kuiva

Lisätiedot

PUNAVIINIT. MOREAU CHABLIS, RANSKA 52,50 Kuiva, runsas, hedelmäinen Erinomainen valinta kala- ja äyriäisruokien kanssa. Rypäleet: Chardonnay

PUNAVIINIT. MOREAU CHABLIS, RANSKA 52,50 Kuiva, runsas, hedelmäinen Erinomainen valinta kala- ja äyriäisruokien kanssa. Rypäleet: Chardonnay VALKOVIINIT Plo 16cl TALON VALKOVIINI PENFOLD S RAWSONS RETREAT RIESLING, AUSTRALIA 28,00 6,20 Kuiva, sitrusarominen, pirskahtelevan hapokas, tasapainoinen Suosittelemme kala- ja äyriäisruoille sekä salaateille.

Lisätiedot

Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, kevyen persikkainen, mausteinen, vivahteikas. Jäännössokeria 9g/l.

Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, kevyen persikkainen, mausteinen, vivahteikas. Jäännössokeria 9g/l. VIINILISTA MANNENKATU 4 90130 OULU 040 5533 079 INFO@RAVINTOLARAUHALA.FI WWW.RAVINTOLARAUHALA.FI KUOHUVIINIT Sgajo Prosecco Extra Dry Italia, Veneto 100% Glera Sgajo on italialaisen luomutuottaja Perlagen

Lisätiedot

Terroir 2011. Ravintola Groteskin baari ma 10. ja ti 11.10.2011. Yhteistyössä: Fine Wine Finland ja Vin Nature

Terroir 2011. Ravintola Groteskin baari ma 10. ja ti 11.10.2011. Yhteistyössä: Fine Wine Finland ja Vin Nature Terroir 2011 Ravintola Groteskin baari ma 10. ja ti 11.10.2011 Yhteistyössä: Fine Wine Finland ja Vin Nature Mukana myös Decanter Oy, Riedelin lasien maahantuoja Pääteemana Chenin Blanc Domaine Huet Vin

Lisätiedot

KUOHUVIINI SAMPPANJA. AURORA NUUKSIO - NUUKSION KANSALLISPUISTO - nuuksio@auroranuuksio.fi

KUOHUVIINI SAMPPANJA. AURORA NUUKSIO - NUUKSION KANSALLISPUISTO - nuuksio@auroranuuksio.fi KUOHUVIINI Codorniu Ecologica Cava (LUOMU) Codorniu Raventos Maultaan Cava on kuiva, raikas, elegantti ja tasapainoinen; omenan, sitruksen ja mantelin aromeja sekä pitkä jälkimaku. Mahtava aperitiivina

Lisätiedot

JACOBS CREEK RIESLING, AUSTRALIA 37,00 Kuiva, sitrusmaisen hapokas, erittäin raikas. Sopii salaateille sekä kala- ja äyriäisruoille.

JACOBS CREEK RIESLING, AUSTRALIA 37,00 Kuiva, sitrusmaisen hapokas, erittäin raikas. Sopii salaateille sekä kala- ja äyriäisruoille. VALKOVIINIT plo 16cl TALON VALKOVIINI 33,00 7,70 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA Kuiva, keskitäyteläinen ja trooppisten hedelmien sävyttämä. Raikas ja lempeän hapokas. Mainio seurusteluviini,

Lisätiedot

St. Martin 5,50 35,00 Chardonnay Ranska, France

St. Martin 5,50 35,00 Chardonnay Ranska, France VALKOVIINIT WHITE WINES 12 cl St. Martin 5,50 35,00 Chardonnay Kuiva, raikas sekä pirteän hapokas ja hedelmäinen valkoviini. Kala- ja äyriäisruokien sekä salaattien kumppani. Dry, crisp and refreshingly

Lisätiedot

Jälkiruokaviinit. 89,00 /plo

Jälkiruokaviinit. 89,00 /plo Samppanjat ja kuohuviinit SAMPPANJA/ Ranska MONTAUDON RESERVE PREMIUM BRUT/Ac Champagne * Pinot Noir 50 %, Chardonnay 30 %, Pinot Meunier 20 % * Erittäin kuiva, keskihapokas, maku raikas, hedelmäinen 89,00

Lisätiedot

Viinikevät 2013. Fine Wine Finland Vin Nature. Agroksenmäen holvikellari ma 4.3. ja ti 5.3.2013. Ceestashop.fi ja Zalton viinilasit Itävallasta

Viinikevät 2013. Fine Wine Finland Vin Nature. Agroksenmäen holvikellari ma 4.3. ja ti 5.3.2013. Ceestashop.fi ja Zalton viinilasit Itävallasta Viinikevät 2013 Agroksenmäen holvikellari ma 4.3. ja ti 5.3.2013 Yhteistyössä: Fine Wine Finland Vin Nature Mukana myös: Ceestashop.fi ja Zalton viinilasit Itävallasta 1 Viinikevät 2013 Tervetuloa Viinikevät

Lisätiedot

M E N D O Z A / V A L L E D E U C O N V I I N I A L U E

M E N D O Z A / V A L L E D E U C O N V I I N I A L U E A R G E N T I I N A M E N D O Z A / V A L L E D E U C O N Argentinan kymmenestä viinialueista Mendoza on suurin. Mendozan neljästä ala-alueesta Valle de Ucon suosio on nousemassa viileän ilmaston takia.

Lisätiedot

TALON PUNAVIINI, Argentiina, Andean Vineyards PUNAVIINIT

TALON PUNAVIINI, Argentiina, Andean Vineyards PUNAVIINIT TALON PUNAVIINI, Argentiina, Andean Vineyards Condor Peak Malbec, punaviini Andean Vineyards Keskitäyteläinen, pitkä, miellyttävä 28 / plo 4,80 / 12 cl Erinomainen viini grillatuille liharuoille ja pastalle

Lisätiedot

Viinikevät 2014. Vin Nature Moestue & Cask. Agroksenmäen holvikellari ma 10.3. ja 11.3.2014. Turun Ravintola-akatemia Viinimestarikoulutus

Viinikevät 2014. Vin Nature Moestue & Cask. Agroksenmäen holvikellari ma 10.3. ja 11.3.2014. Turun Ravintola-akatemia Viinimestarikoulutus Viinikevät 2014 Agroksenmäen holvikellari ma 10.3. ja 11.3.2014 Yhteistyössä: Vin Nature Moestue & Cask Mukana myös: Turun Ravintola-akatemia Viinimestarikoulutus Ceestashop.fi ja Zalton viinilasit Itävallasta

Lisätiedot

Johdatusta Portugalin punaviineihin. 14.01.2009 Olli Muukka

Johdatusta Portugalin punaviineihin. 14.01.2009 Olli Muukka Johdatusta Portugalin punaviineihin 14.01.2009 Olli Muukka Tastingviinit Paxis (DOC Douro) Rypäleet: Touriga Franca, Tinta Roriz Dom Dinis Reserva Tinto (VR Ribatejo) Rypäleet: Periquita, Tinta Miúda Tagus

Lisätiedot

SAMPPANJA. Munska 20.4.2015

SAMPPANJA. Munska 20.4.2015 SAMPPANJA Munska 20.4.2015 Dom Perignon Samppanjan isä -yritti päästä kuplista eroon -alkoi käyttämään Pinot Noir lajiketta, eli saatiin punaisista rypäleistä valkoista viiniä -alkoi sekoittamaan eri alueiden

Lisätiedot

FRESITA PICCOLO 20 CL RUFFINO PROSECCO ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO

FRESITA PICCOLO 20 CL RUFFINO PROSECCO ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO VIINILISTA KUOHUVIINIT KUOHUVIINIT Chile FRESITA PICCOLO 20 CL Raikas ja makean mansikkainen kuohuviini, jonka valmistuksessa on käytetty aitoja mansikoita. 20 cl 8,00 RUFFINO PROSECCO Klassinen italialainen

Lisätiedot

Itävalta valkoviinit. 21.08.2013 Maria Siikanen

Itävalta valkoviinit. 21.08.2013 Maria Siikanen Itävalta valkoviinit 21.08.2013 Maria Siikanen Vuosituotanto 2,5 m hl Itävalta ¼ Saksan vuosittaisesta tuotannosta 48 500 ha Keskimääräinen sato 50 hl/ha Viinit samankaltaisia kuin Saksassa Lajikkeet,

Lisätiedot

Tuhteja punaviinejä ja maukkaita juustoja Espanjasta. 11.11.2009 Kaisa Valtee

Tuhteja punaviinejä ja maukkaita juustoja Espanjasta. 11.11.2009 Kaisa Valtee Tuhteja punaviinejä ja maukkaita juustoja Espanjasta 11.11.2009 Kaisa Valtee Maisteltavat viinit 11.11.2009 Casa de la Ermita Crianza 2006, Alko 455467 (14,50 ) DO Jumilla, Murcia, luomuviini, 100% Monastrell,

Lisätiedot

PUNAVIINIT TANNIINI ELI PARKKIHAPPO, RYPÄLEIDEN KUORISTA JA SIEMENISTÄ HEDELMÄISYYS: RYPÄLEIDEN KYPSYYS LISÄÄ, TAMMITUS HEIKENTÄÄ

PUNAVIINIT TANNIINI ELI PARKKIHAPPO, RYPÄLEIDEN KUORISTA JA SIEMENISTÄ HEDELMÄISYYS: RYPÄLEIDEN KYPSYYS LISÄÄ, TAMMITUS HEIKENTÄÄ PUNAVIINIT PUNAVIINIT TANNIINI ELI PARKKIHAPPO, RYPÄLEIDEN KUORISTA JA SIEMENISTÄ HAPOKKUUS: VIINIHAPPO, OMENAHAPPO, MAITOHAPPO PRIMÄÄRI- AROMIT: RYPÄLELAJIKKEET HEDELMÄISYYS: RYPÄLEIDEN KYPSYYS LISÄÄ,

Lisätiedot

Espanjan valkoisia Olli Muukka

Espanjan valkoisia Olli Muukka Espanjan valkoisia 16.09.2009 Olli Muukka Tastingviinit Torres Viña Sol, DO (Katalonia) Rypäleet: Parellada Barón de Ley Blanco, DOCa (Rioja) Rypäleet: Viura, Malvasía Vermador Ecológico Blanco, laatuluokka?

Lisätiedot

Codorníu Clásico Brut 5,80 / 12 cl 36,00 / plo Espanja Kuiva, raikas, tasapainoinen ja hedelmäinen Rypäleet: Xarel-lo, Parellada, Macabeo

Codorníu Clásico Brut 5,80 / 12 cl 36,00 / plo Espanja Kuiva, raikas, tasapainoinen ja hedelmäinen Rypäleet: Xarel-lo, Parellada, Macabeo Kuohuvaa - Sparkling Codorníu Clásico Brut 5,80 / 12 cl 36,00 / plo Kuiva, raikas, tasapainoinen ja hedelmäinen Rypäleet: Xarel-lo, Parellada, Macabeo Codorníu Clásico Sec 5,80 / 12 cl 36,00 / plo Puolikuiva,

Lisätiedot

Punaviinit * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Chile VINA CASABLANCA CEFIRO PINOT NOIR/ Casablanca Valley

Punaviinit * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Chile VINA CASABLANCA CEFIRO PINOT NOIR/ Casablanca Valley Punaviinit Talon punaviini, Chile SANTA LUCIA SUPERMO CABERNET SAUVIGNON/Central Valley 31,00 /p lo 5,30 /12 cl * Cabernet Sauvignon * Keskitäyteläinen, pehmeä, mustaherukkaa, kirsikkaa vaniljaa * Viini

Lisätiedot

Naantalin Viiniseura. Maaliskuun viinipruuvi 14.3.2014. Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät

Naantalin Viiniseura. Maaliskuun viinipruuvi 14.3.2014. Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät Maaliskuun viinipruuvi 14.3.2014 Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät Maaliskuun pruuvissa oli vuorossa Unkarilaiset viinit ja pruuvi-isäntänä totutusti Heikki. Paikalla oli mukavasti 16 Navislaista. Casino,

Lisätiedot

AURA 4,5% 0,33 l / 0,4 l / 0,5 L. 5,00/ 6,00 / 7,00. LAHDEN ERIKOIS OLUET 0,33 l...6,00 Pils, Ipa, Vehnä ja Neipa valikoimassa vaihdellen.

AURA 4,5% 0,33 l / 0,4 l / 0,5 L. 5,00/ 6,00 / 7,00. LAHDEN ERIKOIS OLUET 0,33 l...6,00 Pils, Ipa, Vehnä ja Neipa valikoimassa vaihdellen. OLUET HANASSA AURA 4,5% 0,33 l / 0,4 l / 0,5 L. 5,00/ 6,00 / 7,00 Saazer-jalohumalalla viimeistelty vaalea lager PULLOSSA LAHDEN ERIKOIS OLUET 0,33 l......6,00 Pils, Ipa, Vehnä ja Neipa valikoimassa vaihdellen.

Lisätiedot

Samppanjat. André Clouet Brut Grande Réserve 69,00 / 75cl. Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs 89,00/ 75cl

Samppanjat. André Clouet Brut Grande Réserve 69,00 / 75cl. Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs 89,00/ 75cl Samppanjat André Clouet Brut Grande Réserve 69,00 / 75cl Pinot Noir. Kuiva, täyteläinen, hyvin moniulotteinen ja pitkä. Ranska Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs 89,00/ 75cl Chardonnay. Kuiva,

Lisätiedot

Espanjan (ja Portugalin) kuohuvat 8.4.2009. 8.4.2009 Kaisa Valtee

Espanjan (ja Portugalin) kuohuvat 8.4.2009. 8.4.2009 Kaisa Valtee Espanjan (ja Portugalin) kuohuvat 8.4.2009 8.4.2009 Kaisa Valtee Taustaa Cava on espanjalainen shampanja-menetelmällä valmistettu, maailman eniten myydyin kuohuviini Josep Raventósia pidetään cavan luojana,

Lisätiedot

Joulukuun viinipruuvi Naviksen pikkujoulu 5.12.2012. Syyskauden viimeinen pruuvi Naviksen pikkujoulut järjestettiin tällä kertaa TYKSin

Joulukuun viinipruuvi Naviksen pikkujoulu 5.12.2012. Syyskauden viimeinen pruuvi Naviksen pikkujoulut järjestettiin tällä kertaa TYKSin Joulukuun viinipruuvi Naviksen pikkujoulu 5.12.2012 Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät Syyskauden viimeinen pruuvi Naviksen pikkujoulut järjestettiin tällä kertaa TYKSin hallinnoimassa Metsä Jukolassa.

Lisätiedot

Cattier Brut 1er Cru Non Vintage. Catti

Cattier Brut 1er Cru Non Vintage. Catti Champagne Cattier sijaitsee ihastuttavassa Chigny Le Roses:n kylässä Montagne de Reims:n alueella Samppanjan maakunnassa. Cattier on täysin itsenäinen samppanjan tuottaja ja perheyritys. Heillä on kaikkiaan

Lisätiedot

VALKOVIINIT WHITE WINES

VALKOVIINIT WHITE WINES VALKOVIINIT WHITE WINES PASQUA TREBBIANO 5,95 36,50 Italia, Italy 29,95 Hedelmäisen raikas, miellyttävän hapokas viini. Tuoksu on sitruksinen ja kevyen yrttinen. Kalaruokien ja salaattien ihanteellinen

Lisätiedot

KUOHUVAT STEININGER SEKT BRUT NATUR 8,00 42,00 CHARLES SMITH ITALIAN BUBBLES SECCO ROSE 2012 39,00 CHAMPAGNE ANDRÉ CLOUET BRUT GRANDE RESERVE 69,00

KUOHUVAT STEININGER SEKT BRUT NATUR 8,00 42,00 CHARLES SMITH ITALIAN BUBBLES SECCO ROSE 2012 39,00 CHAMPAGNE ANDRÉ CLOUET BRUT GRANDE RESERVE 69,00 KUOHUVAT 12 CL / PLO STEININGER SEKT BRUT NATUR 8,00 42,00 RIESLING, ITÄVALTA CHARLES SMITH ITALIAN BUBBLES SECCO ROSE 2012 39,00 RABOSO PIAVE, PINOT NOIR, ITALIA CHAMPAGNE ANDRÉ CLOUET BRUT GRANDE RESERVE

Lisätiedot

HOUSE WINE FATTORIA DI VAIRA BIANCO ORGANIC BIO VEGAN Perlage, IGT Terre degli Osci, Molise, Italy

HOUSE WINE FATTORIA DI VAIRA BIANCO ORGANIC BIO VEGAN Perlage, IGT Terre degli Osci, Molise, Italy Whites HOUSE WINE FATTORIA DI VAIRA BIANCO ORGANIC BIO VEGAN Perlage, IGT Terre degli Osci, Molise, Italy Kuiva ja raikas, hedelmäinen, kukkea, maussa greippiä, ananasta ja melonia. Biodynaamisesti tuotettu

Lisätiedot

Jouluviinit. Viinistä viiniin kirja. Juomanlaskijan viinikirja. Kauppalehti Optio. Alkon jouluviinit 2015

Jouluviinit. Viinistä viiniin kirja. Juomanlaskijan viinikirja. Kauppalehti Optio. Alkon jouluviinit 2015 Jouluviinit Viini-lehti Viinit valitsevat viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo ja Viini-lehden kustantaja Juha Berglund, jotka maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin-kirjaa ja Viinilehden

Lisätiedot

Ruffino Prosecco 48,00 7,50 Italia Rypäleet: Glera 100 % Maku: Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, yrttinen

Ruffino Prosecco 48,00 7,50 Italia Rypäleet: Glera 100 % Maku: Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, yrttinen VIINI- JA JUOMALISTA KuninkaanLohet SHAMPPANJAT 12 cl Bollinger Special Cuvée 95,00 Ranska Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier Maku: Erittäin kuiva ja hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen,

Lisätiedot

HEINEKEN 5% 0,25 / 0,5 l... 5,00 / 7,70 Kevyen raikas täysmallas olut. AURA 4,5% 0,4 l... 6,00 Saazer-jalohumalalla viimeistelty vaalea lager

HEINEKEN 5% 0,25 / 0,5 l... 5,00 / 7,70 Kevyen raikas täysmallas olut. AURA 4,5% 0,4 l... 6,00 Saazer-jalohumalalla viimeistelty vaalea lager OLUET HANASSA HEINEKEN 5% 0,25 / 0,5 l... 5,00 / 7,70 Kevyen raikas täysmallas olut AURA 4,5% 0,4 l... 6,00 Saazer-jalohumalalla viimeistelty vaalea lager PULLOSSA LAPIN KULTA PURE GLUTEENITON 4,5% 0,315

Lisätiedot

Argentiinanviini-ilta Olli 15.2.2010. Olli Kokkonen Heikki Puolakka

Argentiinanviini-ilta Olli 15.2.2010. Olli Kokkonen Heikki Puolakka Argentiinanviini-ilta Olli 15.2.2010 j Olli Kokkonen Heikki Puolakka Argentiina viinimaana Historiaa Viinituotantoalueet Ilmasto ja olosuhteet maistelu Historiaa Ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin

Lisätiedot

Terroir 2013. Pääteemana. LounaisRanskan. ja Rhônen punaviinit. www.vinnature.fi. Fine Wine Finland ja Vin Nature. Grotesk WineBar ma 9. ja 10.9.

Terroir 2013. Pääteemana. LounaisRanskan. ja Rhônen punaviinit. www.vinnature.fi. Fine Wine Finland ja Vin Nature. Grotesk WineBar ma 9. ja 10.9. Terroir 2013 Grotesk WineBar ma 9. ja 10.9.2013 Yhteistyössä: Fine Wine Finland ja Vin Nature Pääteemana LounaisRanskan ja Rhônen punaviinit Vin Nature viinitukku Oy Linnaisten kartano, Gållaksen talo

Lisätiedot

WHITES. 12 cl 6,90 / 16 cl 9,20 / 75 cl 43,00

WHITES. 12 cl 6,90 / 16 cl 9,20 / 75 cl 43,00 WHITES HOUSE WINE Fattoria di Vaira Bianco Organic Bio Vegan Perlage, IGT Terre degli Osci, Molise, Italy Kuiva ja raikas, hedelmäinen, kukkea, maussa greippiä, ananasta ja melonia. Biodynaamisesti tuotettu

Lisätiedot

Punaviinit Red wines 1/1 / 12 CL. TORRES NATUREO SYRAH (Alkoholiton) 37,5 cl 8,50

Punaviinit Red wines 1/1 / 12 CL. TORRES NATUREO SYRAH (Alkoholiton) 37,5 cl 8,50 Juomat Punaviinit Red wines 1/1 / 12 CL TORRES NATUREO SYRAH (Alkoholiton) 37,5 cl 8,50 KWV CLASSIC COLLECTION PETIT VERDOT 35 / 6 Etelä-Afrikka, KWV Petit Verdot Maku: Täyteläinen, hedelmäinen, tanniininen

Lisätiedot

Hillokellari. - Aperitiiviksi - Champagne Jacques Selosse. Champagne Roses de Jeanne. Sekthaus Raumland

Hillokellari. - Aperitiiviksi - Champagne Jacques Selosse. Champagne Roses de Jeanne. Sekthaus Raumland Hillokellari = hukatun pääoman pohjaton kaivo... Kyseessä ei ole viinilista vaan viimeiset pullot jotka ovat kypsymässä... Samoja viinejä jotka ovat viinipaketissa tarjolla nuorena... Matkalla kohti täyttä

Lisätiedot

VALKOVIINI 31,00 6,80 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA

VALKOVIINI 31,00 6,80 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA VALKOVIINIT plo 16cl TALON VALKOVIINI 31,00 6,80 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA Kuiva, keskitäyteläinen ja trooppisten hedelmien sävyttämä. Raikas ja lempeän hapokas. Mainio seurusteluviini,

Lisätiedot

Calliolan viinilista 2013

Calliolan viinilista 2013 Calliolan viinilista 2013 Hei! Käsissäsi on Calliolan viini- ja juomalista, johon maailmalla kiertävät ja seikkailevat agenttimme ovat kanssamme löytäneet mielenkiintoisia ratkaisuja. Myös viinien valinnassa

Lisätiedot

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen Riojan punaviinit Espanjan klassikko 19.02.2014 Jarmo Makkonen Pohjois- Espanjassa Joet Rio Ebro Rio Oja Alue vuoristoista DOCa Rioja 2 Ala-alueet 3 Tämän näköistä seutua 4 Yleistä Rioja on Espanjan maineikkain

Lisätiedot

Lutter & Wegner Trocken 36,00 6,50 Saksa Rypäle: Riesling Maku: Puolikuiva, pehmeän hedelmäinen, tasapainoinen melko runsas suutuntuma.

Lutter & Wegner Trocken 36,00 6,50 Saksa Rypäle: Riesling Maku: Puolikuiva, pehmeän hedelmäinen, tasapainoinen melko runsas suutuntuma. VIINILISTA TILAUSRAVINTOLA KUNINKAAN LOHET, KUNINKAANTIE 28, 01740 VANTAA PUH. + 358 9 253 25300 MYYNTIPALVELU@KUNINKAANLOHET.COM WWW.KUNINKAANLOHET.COM SHAMPPANJAT Rene Schloesser Brut 99,00 17,00 Ranska,

Lisätiedot

REDS. 6,30 / 12 cl 8,40 / 16 cl 39,50 / 75 cl

REDS. 6,30 / 12 cl 8,40 / 16 cl 39,50 / 75 cl REDS ST BIO BIO MERLOT Veneto, Italy Keskitäyteläinen, kypsien tanniinien ja pehmeän hapokkuuden ryhdittämä maku on pehmeän hedelmäinen ja mehukas.100% Merlot 6,30 / 12 cl 8,40 / 16 cl 39,50 / 75 cl PENAFLOR

Lisätiedot

CHABLIS DOMAINE DE MALANDES, RANSKA 49,00 Viini on kuiva ja tyylikkään hapokas. Mineraalinen ja vivahteikas maku. Rypäleet: Chardonnay

CHABLIS DOMAINE DE MALANDES, RANSKA 49,00 Viini on kuiva ja tyylikkään hapokas. Mineraalinen ja vivahteikas maku. Rypäleet: Chardonnay VALKOVIINIT plo 16cl TALON VALKOVIINI 32,80 7,60 JACOB S CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA Kuiva, keskitäyteläinen ja trooppisten hedelmien sävyttämä. Raikas ja lempeän hapokas. Mainio seurusteluviini,

Lisätiedot

Voimassa asti

Voimassa asti Voimassa 6.9.2017 asti SPARKLING WINES Freixenet Cordon Negro Brut 49,00 / 75 cl, 15,00 / 20 cl piccolo Kuiva, melko voimakas ja hapokas. Dry, relatively strong and acidic. CHAMPAGNE Lanson Black Label

Lisätiedot

Savun Glögi/Savu s Glögg 8,90 Jaloviinalla ryyditetty punaviiniglögi itse tehdystä voimaliemestä Warm red glögg spiked with Finnish cut brandy

Savun Glögi/Savu s Glögg 8,90 Jaloviinalla ryyditetty punaviiniglögi itse tehdystä voimaliemestä Warm red glögg spiked with Finnish cut brandy Savun Glögi/Savu s Glögg 8,90 Jaloviinalla ryyditetty punaviiniglögi itse tehdystä voimaliemestä Warm red glögg spiked with Finnish cut brandy Lämmin alkoholiton Glögi/Warm non-alcoholic Glögg 6,00 ESTATE

Lisätiedot

Ruokalistamme, ole hyvä.

Ruokalistamme, ole hyvä. Ruokalistamme, ole hyvä. vol. 17 Kuplivaisia Lasillinen, 10 CL, samppanjaa 12 Kysy tarjoilijalta lisää. Beaumont des Grayères Grande Réserve 69 Erittäin kuiva, keskihapokas, eloisa, hedelmäinen, sitruksinen.

Lisätiedot

SPARKLING WINES. Sgàjo Prosecco 51,90 / 75 cl Kuiva, hedelmäinen ja maukas. Luomu. Extra dry, fruity and tasty. Organic.

SPARKLING WINES. Sgàjo Prosecco 51,90 / 75 cl Kuiva, hedelmäinen ja maukas. Luomu. Extra dry, fruity and tasty. Organic. kausi 2016 2017 SPARKLING WINES Italy Sgàjo Prosecco 51,90 / 75 cl Kuiva, hedelmäinen ja maukas. Luomu. Extra dry, fruity and tasty. Organic. Freixenet Cordon Negro Brut 49,00 / 75 cl, 15,00 / 20 cl piccolo

Lisätiedot

Tammikuun viinipruuvi 18.1.2013

Tammikuun viinipruuvi 18.1.2013 Tammikuun viinipruuvi 18.1.2013 Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät Kevätkauden ensimmäinen pruuvi on pidetty ja erinomaisella osallistujamäärällä, yhteensä 19. Paikalla oli myös uusi jäsenemme Lea Mannerlehto,

Lisätiedot

Kuohuvat, Ranska vs. muu maailma. 14.04.2011 Lambropoulos Paavo

Kuohuvat, Ranska vs. muu maailma. 14.04.2011 Lambropoulos Paavo Kuohuvat, Ranska vs. muu maailma 14.04.2011 Lambropoulos Paavo Samppanjan historiaa #1 Roomalaiset aloittivat viininviljelyn Alueen nimi alun perin Campania, josta myöhemmin Champagne Kuninkaiden suosiossa

Lisätiedot

NELJÄN TUOTTAJAN VIINIT TILATTAVISSA

NELJÄN TUOTTAJAN VIINIT TILATTAVISSA NELJÄN TUOTTAJAN VIINIT TILATTAVISSA Slovenia- seuran vuoden 2013 viinimatkan neljä suosituinta viinitilaa olivat Kogl, Steyer, Aci Urbajs ja Sumenjak. Nämä viinitilat onneksi myös suostuivat yhteiskuljetukseen,

Lisätiedot

REDS. 6,60 / 12 cl 8,70 / 16 cl 41,00 / 75 cl

REDS. 6,60 / 12 cl 8,70 / 16 cl 41,00 / 75 cl REDS BIO BIO MERLOT Keskitäyteläinen, pehmeän hapokas, hedelmäinen ja maukas, luumun ja yrttien aromeja Medium bodied wine with soft and juicy taste, notes of prunes and herbs 6,60 / 12 cl 8,70 / 16 cl

Lisätiedot