Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelman käynnistys

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelman käynnistys"

Transkriptio

1 Taulukkolaskenta (1. kerta) 1 Harjoitus 1 Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelman käynnistys Käynnistä Microsoft Excel ensimmäistä taulukkolaskentaharjoitusta varten. Ratkaisu 1 1. Napsauta näytön alareunassa tehtäväpalkissa olevaa Käynnistä-painiketta. 2. Osoita Kaikki ohjelmat -valintaa. 3. Etsi ja napsauta Microsoft Excel, jolloin ohjelma käynnistyy ns. työtilaan. Katso alla oleva kuvaa. Napata tässä 4. Napauta hiirellä solua A1 ja kirjoita sana lukujärjestys 5. Siirry seuraavaan tehtävään.

2 Microsoft Excel (Tiedostonhallinta) 2 Harjoitus 2 Tallentaminen Tee Omat tiedostot kansioon omalla nimelläsi kansio. Tallenna edellä kirjoittamasi tiedot Omat tiedostot\oma nimi nimiseen kansioon. Anna tiedostolle nimeksi lukujärjestys. Ratkaisu 2 6. Anna valikkokomento Tiedosto/Tallenna tai paina näppäimiä Ctrl+S (s=save). Voit myös painaa levykkeen kuvaa Vakio-työkalurivissä. 7. Valitse kohteeksi Omat tiedostot kansio, kuten alla olevassa kuvassa. 8. Teen Omat tiedostot kansioon kansio omalla nimelläsi. Yllä olevassa ensimerkkikuvassa se on Juha-niminen kansio. 9. Kaksoisnapauta omalla nimellä tekemääsi kansiota. Katso, että kohde on samoin kuin alla olevassa kuvassa. 10. Kirjoita Tiedoston nimi -kentään teksti Lukujärjestys. 11. Lopeta Excelin käyttö valikkokomennolla Tiedosto/Lopeta tai näppäinyhdistelmällä Alt+F4. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

3 Taulukkolaskenta (1. kerta) 3 Harjoitus 3 Tiedoston avaaminen Avaa edellisessä tehtävässä tallentamasi tiedosto Omat tiedostot\oma nimi kansiosta. Ratkaisu Käynnistä Excel. 13. Anna valikkokomento Tiedosto/Avaa tai käytä näppäimiä Ctrl+O (o=open). 14. Valitse kohteeksi Omat tiedostot kansio ja sieltä edelleen omalla nimessäsi tekemä kansio. Katso, että tilanne on periatteellisesti sama kuin alla olevassa kuvassa. 15. Kaksoisnapauta Tiedosto-ikkunassa näkyvää Lukujärjestys.xls tiedostoa, jolloin se avautuu. 16. Älä sulje Exceliä tai tiedostoa, vaan mene seuraavaan tehtävään.

4 Microsoft Excel (Taulukkolaskennan perusteet) 4 Harjoitus 4 Tekstin kirjoittaminen ja Excelin perusmuotoilut. Kirjoita lukujärjestyksesi Excelillä oppiaksesi sen merkki yms. Excelin muotoilut. Muuta fontin kokoa esimerkiksi 16 pt, väriä, taustasolujen väri jne. Tee lukujärjestyksestä mahdollisimman värikäs, muuta esimerkiksi jokaisen lukujärjestyksen sarakkeen tausta ja fontin väri erilaiseksi. Tallenna tiedosto Omat tiedostot kansioon tekemääsi kansioon nimeillä Lukujärjestys.xls. Huomaa, että tiedostotunniste tulee automaattisesti, ts. sitä ei yleensä tarvitse kirjoittaa. Ratkaisu Vie kohdistin soluun A1, esimerkiksi käyttäen nuolinäppäimiä tai hiirellä naputtaen. 18. Kirjoita teksti: Kello ja paina Enter-näppäintä. 19. Paina Sarkain-näppäintä ja kirjoita ensimmäinen viikonpäivä. Paina uudelleen sarkainnäppäintä ja kirjoita seuraava viikonpäivä (tiistai). 20. Jos viikonpäivät eivät mahdu sarakkeeseen, esimerkiksi keskiviikko, niin vie hiiren kursoria saraketunnusten D ja E väliin ja vedä hiirellä saraketta leveämmäksi. 21. Toinen tapa on maalata sovitettava alue ja antaa valikkokomento Muotoile/Sarake/Sovita valinta, jolloin saraketta venytetään leveimmän tekstin mukaan. Leveydeksi voidaan antaa myös joku arvo, jolloin sarakkeista saadaan tasalevyisiä. 22. Mene soluu A2 ja kirjoita ensimmäisen tunnin alkamisaika Kirjoita loput kellonajat soluihin A3:A10. Tasaa kellonajat sarakkeen oikeaan reunaan. 23. Kirjoita tuntisi oikeille paikoille. Soluja voit yhdistää yllä olevassa kuvassa Muotoilu-työkalurivissä olevalla painikkeella. 24. Solujen ja fontin väriä, reunaviivoja ja tasausta ja paljon muuta Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

5 Taulukkolaskenta (2. kerta) voit muuttaa valikkokomennolla Muotoile/Solut (Ctrl+F1). Myös hiiren 2-näppäin maalatulla alueella tuo esiin valikon, josta löytyy myös vastaava komento. Katso vieressä oleva kuva 25. Soluja muotoillessa kannattaa muotoilla kaikkia samalla muotoilulla tulevat alueet kerralla. Tämä tapahtuu maalamalla ensin kaikki solut ja vasta sitten antamalla muotoilu komento Lisää tuntien numerot vielä taulukon (lukujärjestys) vasemmalle puolelle. Tämä tapahtuu seuraavasti: 27. Vie hiiren kursori saraketunnuksen A päälle ja paina hiiren 2-näppäintä ja anna komento lisää, jolloin taulukon pitäisi siirtyä yhden sarakkeen verran oikealle. 28. Lisää myös taulukon yläpuolelle yksi rivi, johon voit kirjoittaa oman nimesi ja jakson numeron.

6 Microsoft Excel (Taulukkolaskennan perusteet) 29. Tallenna taulukko luomaasi kansioon, anna tiedostolle nimeksi Lukujärjestys. 6 Harjoitus 5 Tulostaminen Excelissä on tulostettaessa eräs paljon käytetty ominaisuus. Siinä nimittäin pystyy tulostuksen sovittamaan halutulle sivu määrälle. Vaihda sivun suunta vaakapaperiksi ja jos lukujärjestys ei vieläkään sopi yhdelle sivulle, niin skaalaa sivu siten, että se sopii. Ratkaisu Ennen tulostusta muista antaa valikkokomento Tiedosto/Esikatselu, jotta näet mahtuuko lukujärjestys sivulle. Jos näin ei ole vaihda esimerkiksi paperin suunta vaakapaperiksi. 31. Voit myös käyttää komennolla Tiedosto/Esikatsele/Asetukset löytyvää Skaalaustoimintoa. Katso alla olevasta kuvasta mallia. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

7 Taulukkolaskenta (2. kerta) 7 Harjoitus 6 Lukujen kirjoittaminen soluihin ja solujen kopiointi Tee kuvassa näkyvä taulukko ja tallenna se H:\ -aseman Excel kansioosi nimellä Perusharjoitus 1. Älä kuitenkaan kirjoita soluissa C2 ja D2 olevia tietoja vaan kopioi ja muokkaa ne käyttäen apuna solun B2 tietoja. Lihavoi otsikot ja suurenna Budjetti-sanan fonttia sekä vaihda sen väri punaiseksi. Huomaa kun kirjoitat lukuja ne tasaantuvat solun oikeaan reunaa kun taas teksti tasataan solun vasempaan reunaan. Ratkaisu 6 Lihavoi 1. Ota esille tyhjä taulukkolaskentapohja. 2. Kirjoita taulukossa soluun A1 teksti: Budjetti. Tallenna taulukko. 3. Paina Enter-näppäintä kaksi kertaa ja kirjoita teksti: Ruoka soluun A3. Jne. Solujen kopiointi 4. Kirjoita soluun B2 teksti: Henkilö A ja paina Enter-näppäintä. 5. Mene takaisin soluun B2 ja toimi seuraavasti 6. Kopioi solu B2 esimerkiksi komennolla Muokkaa/Kopioi (Ctrl+C). 7. Maalaa solut C2 ja D2. 8. Anna komento Muokkaa/Liitä (Ctrl+V) liittääksesi solun B2 tiedot leikepöydältä. Solun tietojen muokkaus 9. Mene soluun C2, paina funktionäppäintä F2, paina askelpalautin-näppäintä kerran poistaaksesi A-kirjaimen ja kirjoita A:n paikalle B-kirjain. 10. Mene soluun D2 ja toista edellinen kohta. Korvaa kuitenkin A-kirjain C-kirjaimella. Tallenna taulukko. 11. Tee tarvittavat fontti-muotoilut, lihavointi ja fontin värin muutos. Käytä esimerkiksi komento Muotoile/Solut (Ctrl+F1). 12. Maalaa taulukko ja anna komento Muotoile/Automaattinen muotoilu ja valitse malliksi: Yksinkertainen.

8 Microsoft Excel (Taulukkolaskennan perusteet) Harjoitus 7 Taulukon solujen yhteen laskeminen eli kaavojen kirjoittaminen Laske nyt henkilöiden A, B ja C menot yhteensä. 8 Ratkaisu Mene soluun B8 kirjoita seuraava teksti: =b3+b4+b5+b6+b7 ja paina lopuksi Enter-näppäintä. Nyt soluun B8 pitäisi ilmestyä summa soluista B3:B7. Huomioi! On aivan sama käytätkö pieniä vai suuria kirjaimia. 14. Mene soluun C8 ja kirjoita sinne: = c3+c4+c5+c6+c7. Tee samoin solulle D8, mutta vaihda tietenkin c-kirjaimet d- kirjaimiksi. 15. Tallenna taulukko valikkokomennolla Tiedosto/Tallenna tai Ctrl+S. Harjoitus 8 Taulukon solujen tietojen muuttaminen Muuta henkilön A ruokamenot 65,55 ja Henkilön B vaatemenot 10. Mitä tapahtui solujen B8 ja C8 luvuille? Laske myös Ruoka-, juoma- jne. menot yhteensä eli E-sarake. Katso alla olevasta kuvasta mallia. Muuta luvut valuutaksi (katso kuvasta sopiva painike). Lihavoi yhteensä sarakkeen luvut ja muuta niiden fontin väriksi punainen. Muista myös välitallennukset eli paina aina silloin tällöin esimerkiksi levykkeen kuvaa, Ratkaisu 8 1. Mene soluun B2 kirjoita luku: 65,55 ja hyväksy muutos painamalla Enter-näppäintä. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

9 Taulukkolaskenta (3. kerta) 2. Mene soluun C5 ja kirjoita sinne luku 10 ja hyväksy muutos painamalla Enternäppäintä. 3. Kopioi solusta A8 teksti: Yhteensä ja liitä se soluun E2. 4. Kirjoita tarvittavat kaavat soluihin E3:E8. 5. Maalaa koko taulukko ja anna uudelleen komento Muotoile/Automaattinen muotoilu. 6. Maalaa luvut ja paina Muotoilu-työkalurivistä löytyvää valuuttamuunninta. Katso edellinen kuva. 7. Maalaa sarakkeen E luvut ja myös rivin 8 ja paina lihavoi-painiketta (Ctrl+B). 8. Tallenna taulukko vielä kerran ja siirry seuraavaan tehtävään. Harjoitus 9 Tee alla oleva taulukko ja laske myyntikate se käyttökate. Myyntikate lasketaan siten, että myynnistä vähennetään muuttuvat kustannukset ja käyttökate lasketaan siten, että myyntikatteesta vähennetään kiinteät kustannukset. 9 Kuinka paljon on maaliskuun käyttökate, jos myynti on vain 19500? Ratkaisu 9 1. Kirjoita tekstit ja luvut tyhjään taulukkopohjaan. 2. Mene soluun B5 ja kirjoita siihen kaava: =B3-B4. Laske myös solut C5 ja D5 samaan tapaan. 3. Mene soluun B7 ja vähennä siinä solut B5 ja B6. Laske myös solut C5 ja D5 samaan tapaan. 4. Mene soluun D3 ja muuta luku luvuksi ja katso kuinka solussa D7 oleva käyttökate muuttuu. 5. Tallenna tiedosto nimellä Harjoitus 10.

10 Microsoft Excel (Taulukkolaskennan perusteet) 10 Harjoitus 10 Tavallisimmat laskentaoperaattorit Tee kuvassa näkyvä taulukko tai sen kolme ensimmäistä riviä. Tehdään loput myöhemmin kun se käy nopeammin. Syötä luvut sarakkeisiin A ja B käsin ja laske muut kaavoilla. Käytä lukujen syöttämiseen näppäimistöltä löytyvää laskinosaa. Eri laskuoperaatioiden merkit ovat seuraavat: Summa on +, erotus -, tulo * ja potenssi ^. Vaihda Osamäärä-sarakkeessa olevien lukujen muoto murtoluvuiksi. Tallenna taulukko nimellä HARJOITUS 11 omaan D:\ -asemassa olevaan kansioosi. Ratkaisu Tee yllä olevan taulukon kolme ensimmäistä riviä, ts. solut A1:G3. 2. Esimerkiksi solussa C2 oleva luku saadaan siten, että lasketaan samalla rivillä sarakkeissa A ja B olevat luvut yhteen. Solussa D2 taas on samojen lukujen erotus. 3. Summa +, erotus -, osamäärä /, tulo *, potenssi ^ (=hattu). 4. Tallenna taulukko nimellä Harjoitus 11. Palataan tähän tehtävään myöhemmin, kun osataan tehdä se nopeammin. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

11 Taulukkolaskenta (4. kerta) 11 Harjoitus 11 Solujen ja kaavojen kopiointi sekä suhteellinen muutos Tee alla oleva taulukko ja laske eri kuukausien myynnit. Muista, että vain B8 soluun tarvitsee kirjoittaa kaava, muut kaavat soluihin C8:K8 voidaan kopioida. Samoin voidaan menetellä kuukausien kohdalla. Vain tammikuu täytyy kirjoittaa muut saadaan automaattisesti. Laske myös rivit yhteen L-sarakkeeseen. Viimeisen rivin summan pitäisi olla 76800, josta voit tarkistaa olet saanut tehtyä tehtävän oikein. Tallenna taulukko tiedostonimellä Harjoitus 12 Excel kansioosi. Ratkaisu Ota tyhjä laskentataulukkopohja (Ctrl+N tai Tiedosto/Uusi/Yleiset/Työkirja). 2. Kirjoita muut tekstit ensin paitsi kuukaudet. 3. Tallenna taulukko ensimmäisen kerran annetulla nimellä. Muista tallentaa aina silloin tällöin ja aina lopuksi! 4. Mene soluun B4 ja kirjoita teksti: Tammikuu ja paina Enter-näppäintä. 5. Mene takaisin soluun B4, vie hiiren kursori solun täyttökahvan päälle, napauta hiiren 1- näpäin alas, pidä se siellä ja vedä hiirellä kohti solua K4, jolloin loppujen kuukausien pitäisi ilmestyä. 6. Mene soluun B8. Kirjoita siihen kaava joka laskee yhteen tammikuun myynnit Helsingin, Tampereen ja Turun osalta. 7. Anna komento kopioi. Esimerkiksi valikkokomento Muokkaa/kopioi (Ctrl+C tai Crtl+Insert tai tai hiiren 2-näppäin maalatun alueen päällä ja kopioi) 8. Maalaa solut C8:sta K8:aan. Maalaaminen käy esimerkiksi hiirellä tai Vaito+nuolinäppäin yhdistelmällä. 9. Anna komento liitä. Esimerkiksi valikkokomento Muokkaa/liitä (Crtl+V tai Vaihto+Insert tai ) 10. Katsele nyt solujen C8:K8 kaavoja. Huomaa, että ne ovat muuttuneet juuri sopivasta kopioitaessa. 11. Tallenna tiedosto esimerkiksi näppäinkomennolla Ctrl+s. 12. Mene soluun L5 ja kirjoita kaava joka laskee solut B5-K8 yhteen. 13. Kopioi solu L5, maalaa solut L6:L8 ja anna komento liitä. 14. Muuta vielä L-sarakkeessa olevat luvut valuutaksi ja poista mahdolliset ylimääräiset desimaalit Vähennä desimaaleja painikkeella Muotoilu-työkalurivissä (katso kuva). 15. Tallenna vielä kerran ja siirry seuraavaan tehtävään.

12 Microsoft Excel (perusteet) Harjoitus 12 Tee alla oleva taulukko, joka on lähes sama kuin viime kerralla tekemäsi taulukko. Huomaa kuinka paljon vähemmän aikaa sen tekemiseen nyt menee kun kopioit tarvittavat kaavat. Tee lukuja 30-riviä ja huomaa, että vain koko taulukon kaksi ensimmäistä riviä täytyy tehdä käsin. Tallenna tiedosto nimellä Harjoitus 13.xls. 12 Vaihda E-sarakkeessa olevien lukujen muodoksi: Murtoluku. Muuta myös G-sarakkeen lukujen muodoksi: Luku. Kuten yllä olevassa kuvassa on. Ratkaisu Ota tyhjä taulukkolaskentapohja esille. 2. Kirjoita tarvittavat otsikot ja lihavoi ne. 3. Mene soluun A2 ja kirjoita luku 32 ja paina Enter-näppäintä. 4. Kirjoita soluun A3 kaava, joka kasvattaa solun arvo yhdellä verrattuna yläpuolella olevaan soluun, ts. =A Kopioi kaava soluihin A4:A Tee samoin B-sarakkeen kanssa. 7. Mene soluun C2 ja kirjoita kaava joka laskee soluissa A2 ja B2 olevat luvut yhteen. 8. Kopioi kaava soluihin C3:C Tee loput sarakkeet eli erotus (vähennyslasku), osamäärä (jakolasku), tulo (kertolasku) ja potenssi (=A2^B2). 10. Maalaa E-sarake soluista E2:E31. Anna komento Muotoile/Solut/Luku. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

13 Taulukkolaskenta (4. kerta) Harjoitus 13 Tee alla oleva perinteinen yhteenlaskutaulukko, jossa voidaan katsoa ensimmäisen rivillä ja sarakkeella olevien lukujen summa näiden leikkauspisteestä. 13 Muista kopioida kaavat! Pane sarakkeen leveydeksi 2,5. Muotoile A-sarake ja 1-rivi kuten kuvassa eli tausta on väriltään musta ja teksti valkoinen. Lisää myös kuvassa näkyvä ruudukko. Tallenna tiedosto kansioosi nimellä Harjoitus??. Ratkaisu Ota tyhjä taulukkolaskentapohja. 2. Mene soluun A2 ja kirjoita luku yksi (1). 3. Mene soluun A3 ja kirjoita kaava: =A Kopioi kaava soluihin A4:A Mene soluun B1 ja kirjoita luku yksi (1). 6. Siirry soluu C1 ja kirjoita luku kaksi (2). 7. Maalaa solut B1 ja C1. 8. Vedä täyttökahvasta soluun U1 asti. Voit myös kirjoittaa kaavan soluun C1 että B1+1 ja kopioida sitä soluihin D1-U1. 9. Mene soluun B2 ja kirjoita yllä olevassa kuvassa oleva kaava. 10. Kopioi kaava solusta B2.

14 Microsoft Excel (perusteet) 11. Maalaa solut B2:U21 ja anna komento Liitä. 12. Tee vielä tarvittavat muotoilut ja tallenna taulukko. 14 Harjoitus 14 Tee kertolaskutaulukkoa. Taulukon voidaan tehdä siten, että kirjoitetaan viiteen eri soluun, jonka jälkeen loput arvot voidaan saada kopioimalla. Ratkaisu Aktivoi solu B1 ja kirjoita siihen luku Aktivoi solu B2 ja kirjoita siihen luku Maalaa solut B1 ja B Vedä tartuntakahvasta soluun K1 asti. 17. Toista sama soluille A2:A Mene soluun B2 ja kirjoita siihen kaava, joka kertoo solut B1 ja A2 keskenään. 19. Lukitse solun B2 kaava sopivasti ja kopioi se alueelle B2:K11 ja niin taulukko on valmis. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

15 Taulukkolaskenta (4. kerta) 15 Harjoitus 15 Teemme alla olevassa kuvassa näkyvän kalenterin. Muokkaa taulukko sopivan näköiseksi, esimerkiksi sunnuntait punaiseksi, samoin muut vapaapäivät kuten itsenäisyyspäivä (6.12.) Ratkaisu Syötä itse 1. rivillä ja A-sarakkeessa olevat tiedot. Tee viikkoja tietenkin 52:een asti. 2. Mene soluun B2 ja syötä vuoden 1. Päivämäärä ( ) huolellisesti. Huomaa, että päivän täyttyy olla maanantai. 3. Kirjoita soluun C2 kaava joka lisää yhden soluun B2. Kopioi tämä kaava soluihin D2:H2.

16 Microsoft Excel (Summa-funktio) 4. Mene soluun B3 ja kirjoita siihen yllä olevassa kuvassa näkyvä kaava. 5. Kopioi solun C2 kaava soluihin C3:H3. 6. Kopioi nyt koko rivi B3:H3 ja liitä se soluihin B4:H Tee tarvittavat merkki- yms. muotoilut. 8. Tallenna kalenteri D:\-asemaasi. 16 Harjoitus 16 Summa-painikkeen käyttäminen eli ensimmäinen funktio Tee seuraavana oleva taulukko ja laske Yhteensä-sarakkeen tiedot käyttäen Excelin Summa-painiketta (katso kuva). Kuvassa näkyvää kaaviota ei tarvitse tehdä. Ratkaisu Kirjoita kuvassa näkyvät tiedot tyhjään taulukkolaskenta pohjaan. 2. Tallenna tiedosto nimellä Harjoitus 16.xls. 3. Aktivoi solu B9. Paina kuvassakin näkyvää summa-painiketta ja hyväksy kaava painamalla Enter-näppäintä. 4. Tallenna taulukko vielä kerran esimerkiksi komennolla Ctrl+S. 5. Sulje tiedosto (Crtl+F4) ja siirry seuraavaan tehtävään. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

17 Taulukkolaskenta (5. kerta) 17 Harjoitus 17 Syötä alla olevassa kuvassa olevat tiedosto tyhjää taulukkolaskentapohjaan. Laske nykyinen hinta, kun alennus on tiedossa. Huomaa, että levyaseman hinta on noussut eli alennus on negatiivinen. Tällä kertaa lasketaan hintojen summa eli yhteensä-rivi käyttäen Summa-funktiota. Nykyinen hinta lasketaan siten, että alkuperäisestä hinnasta vähennetään alennus. Ratkaisu Kirjoita kuvassa näkyvät tiedot tyhjään taulukkolaskenta pohjaan. 2. Tallenna tiedosto nimellä Harjoitus 16.xls 3. Aktivoi solu D4. Kirjoita kaava, joka laskee nykyisen hinnan, kun tiedetään vanha hinta ja annettu alennus. 4. Kopioi kaava soluihin D5:D8. 5. Aktivoi solu B9. Paina kuvassakin näkyvää summa-painiketta. 6. Kopioi solun B9:n summa-kaava soluihin C9 ja D9. 7. Muotoile taulukko automaattisesti esimerkiksi mallilla Laskenta Tallenna taulukko vielä kerran esimerkiksi komennolla Ctrl+S. 9. Sulje tiedosto (Crtl+F4) ja siirry seuraavaan tehtävään. Harjoitus 18 Tee seuraavana oleva taulukko ja laske yhteensä-sarakkeen tiedot käyttäen Excelin Summapainiketta. Yhdistä solut B1:E1. Tallenna taulukko D:\Oppilaat\9atv?\oma nimi kansioosi. Anna taulukolle nimeksi Harjoitus 18.xls.

18 Microsoft Excel (Summa-funktio) 18 Ratkaisu Kirjoita kuvassa näkyvät tiedot tyhjään taulukkolaskenta pohjaan. 2. Mene soluun B8 ja paina Vakio-työkalurivissä olevaa Summa-painiketta. Ole huolellinen, että alue, josta summa otetaan tulee oikein. Summan pitäisi olla Kopioi solun B8:n kaava soluihin C8:E8. 4. Yhdistä solut B1:E1 Muotoilu-työkalurivistä löytyvällä yhdistä ja keskitä painikkeella. 5. Tallenna taulukko annetulla nimellä. Harjoitus 19 Tee alla oleva kassakone. Tallenna tiedosto nimellä kassakone. Korota kaikki määriä 10 kappaleella, tällöin maksettavaksi pitäisi tulla 335,90 mk. Ratkaisu Kirjoita taulukkopohjassa näkyvät tiedot. Älä kirjoita soluissa C2 ja C6 olevia tietoja, koska ne lasketaan. 2. C2-solun arvo on summa ostoksista eli yhteensä-sarakkeesta. Ja solun C6 arvo on tietenkin solujen C4 ja C2 erotus eli annetusta rahasta vähennetään ostosten hinta Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

19 Taulukkolaskenta (5. kerta) 3. á-hinta on hinta per kappale ja määrä on kappalemäärä, joten yhteensä-sarake saadaan näiden tulona. Harjoitus 20 Tee seuraavan oleva taulukko. Käytä summa painiketta laskeaksesi menot yhteensä. 19 Ratkaisu Kirjoita taulukossa näkyvät tiedot ja luvut. 2. Mene soluun B16 ja paina Muotoilu-työkalurivissä olevaa Summa-painiketta. 3. Kopioi kaava solusta B16 esimerkiksi näppäimillä Ctrl+Insert. 4. Maalaa solut C16:E16 esimerkiksi Vaihto+Oikea nuolinäppäin ja kolme painallusta. 5. Liitä kaava leikepöydältä näppäinkomennolla Vaihto+Insert. 6. Tallenna taulukko sopivalla nimellä.

20 Microsoft Excel (Summa-funktio) 20 Harjoitus 21 Tee seuraavassa oleva taulukko. Laske maiden myynnit yhteensä käyttäen Summafunktiota. Poista hinnoista desimaalit ja lisää otsikkosoluun varjo. Muista kaavojen kopiointi solusta F5 soluihin F6:F8. Tallenna tiedosto D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi nimellä Harjoitus 21. Ratkaisu Mene soluun A1 ja kirjoita Finland Gourment Ltd. 2. Yhdistä solut A1:D1. 3. Napauta Piirto-työkalurivin Varjostettupainiketta. katso vieressä oleva kuva. 4. Valitse Varjostuksen tyyli Aktivoi solu F5, paina Summa-painiketta ja hyväksy alue painamalla Enter-näppäintä. 6. Kopioi solun F5 kaava soluihin F6:F8. (Mene soluun F5, anna komento Ctrl+C, maalaa solut B6:B8 ja anna komento Ctrl+V) 7. Maalaa solut B5:F8. Paina Vähennä desimaaleja painiketta Muotoilutyökalurivissä. (katso kuva) 8. Tallenna tiedosto annettuun paikkaan D:\Oppilaat\9atv?\Oma Nimi - kansioosi. Harjoitus 22 Tee seuraavassa oleva taulukko. Laske tuotteiden myynnit yhteensä käyttäen Summafunktiota. Poista hinnoista desimaalit ja lisää otsikkosoluun varjo. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

21 Taulukkolaskenta (6. kerta) 21 Tallenna tiedosto D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi nimellä Harjoitus 22. Ratkaisu 22 Harjoitus 23 Funktio-harjoitus Tee alla olevassa kuvassa näkyvä taulukko. Hae eri päivien sarakkeista halutut arvot eli paras, huonoin, keksiarvo ja keskihajonta. Hae nämä arvot eri funktioilla. Ratkaisu Syötä otsikot ja luvut tyhjää taulukkolaskentapohjaan. 2. Mene soluun B14 eli paras tulos ja anna valikkokomento Lisää/Funktio

22 Microsoft Excel 97 (Funktioiden käyttäminen) Valitse funktio Maks, joka etsii lukujen joukosta suurimman ja katso, että alue on oikea ja hyväksy kaava painamalla OK-painiketta. Katso seuraava kuva. 4. Kopioi kaava soluihin C14:F Mene soluun B15, anna komento Lisää/Funktio ja etsi funktio nimeltään Min, joka etsii argumenttien eli lukujen joukosta pienimmän arvon. 6. Katso, että valittu alue on oikea, eikä esimerkiksi jo etsitty suurin arvo tule lukujen joukkoon, joita suurin arvo etsitään. 7. Kopioi kaava soluihin C15:F Mene soluun B16 ja lisää siihen keskiarvo-niminen funktio. 9. Kopioi kaava soluihin C16:F Mene soluun B17 ja lisää siihen keskihajonta-niminen funktio. 11. Kopioi kaava soluihin C17:F Mene soluun B18 ja lisää siihen mediaani-niminen funktio. 13. Kopioi kaava soluihin C18:F18. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

23 Taulukkolaskenta (6. kerta) 14. Tallenna taulukko D:\Oppilaat\9atv?\Oma Nimi kansioosi nimellä Harjoitus Harjoitus 24 Syöt viereisessä kuvassa olevat tiedosto tyhjään taulukkolaskentapohjaan. Hae sopivat funktiot soluihin B11:C14. Ratkaisu Kirjoita tiedot ja tallenna tiedosto D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi. 2. Mene soluun B11 ja tai Summa painiketta Vakio-työkalurivissä. 3. Mene soluun B12 ja anna valikkokomento Lisää/Funktio tai paina Liitä funktio painiketta Vakio-työkalurivissä ja etsi keskiarvofunktio. Ole huolellinen, että funktio laskee keskiarvon oikealta alueelta. Harjoitus 25 Syötä kuvassa näkyvät arvot taulukkoon. Tallenna taulukko nimellä Oy Business Ab, jotta voit käyttää sitä sitten myöhemmin. Hae koko vuoden suurimman ja pienimmän myynnin arvo sekä koko vuoden keskiarvo.

24 Microsoft Excel 97 (Funktioiden käyttäminen) 24 Ratkaisu Syötä luvut ja tallenna taulukko D:\-asemaasi. 2. Mene soluun E3 ja anna valikkokomento Lisää/Funktio. 3. Hae funktion MAKS ja valitse hiirellä oikea alue. Katso yllä olevasta kuvasta mallia. 4. Toimi samoin pienimmän arvon ja keskiarvon suhteen. 5. Tallenna taulukko vielä kerran esimerkiksi komennolla Ctrl+s. 6. Sulje tiedosto valikkokomennolla Tiedosto/Sulje tai Ctrl+F4. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

25 Taulukkolaskenta (6. kerta) 25 Harjoitus 26 Ratkaisu 26

26 Microsoft Excel 97 (Funktioiden käyttäminen) 26 Harjoitus 27 Tee alla oleva taulukko tyhjään taulukkolaskentapohjaan. Tallenna taulukko kansioosi nimellä Harjoitus 27. Nettopalkka lasketaan siten, että bruttopalkasta vähennetään palkkaennakko. Yhteensä riville tulee bruttopalkoista, palkkaennakosta ja nettopalkoista. Keskiarvo, suurin ja pienin palkka lasketaan samoista luvuista kuin yhteensä rivikin. Ratkaisu Kirjoita taulukossa näkyvät tiedot. 2. Tallenna tiedosto annetulla nimellä. 3. Mene soluun D5 ja kirjoita siihen kaava, joka laskee nettopalkan kun bruttopalkka ja palkkaennakko tiedetään. 4. Kopioi kaava soluihin D6:D Mene soluun B15, paina Summa-painiketta, katso oikea alue ja paina Enter-näppäintä. 6. Kopioi kaava soluihin B15:D Mene soluun B Anna valikkokomento Lisää/Funktio tai paina Liitä funktio painiketta Vakiotyökalurivissä. 9. Etsi funktio Keskiarvo ja valitse oikea alue ja hyväksy kaava painamalla OK-painiketta. 10. Kopioi kaava soluihin B16:D Soluun B17 etsi funktion Max. 12. Kopioi kaava soluihin B17:D Soluun B17 etsi funktion Min. 14. Kopioi kaava soluihin B18:D Tallenna tiedosto vielä kerran. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

27 9. luokan tietotekniikka (6. kerta) Harjoitus 28 Tee alla oleva taulukko tyhjään taulukkolaskentapohjaan. Tallenna taulukko kansioosi nimellä Harjoitus Ratkaisu Harjoitus 29 Ratkaisu

28 Microsoft Excel 97 (Absoluuttinen osoittaminen) 28 Harjoitus 30 Solujen Oletuksena Excelin soluosoitteet ovat suhteellisia, eli ne muuttuvat kopioitaessa suhteessa kaavan lähtöpaikkaan. On olemassa tilanteita, joissa kaavan pitäisi osoittaa aina samaan ruutuun, kopiointiinpa kaava sitten mihin tahansa. Tällöin täytyykin käyttää ns. absoluuttista, eli kiinnitettyä soluosoitusta. Syötä kuvassa näkyvät arvot. Tuotteen eli wc-rullan hintaa korotetaan sitten myöhemmin 12,61 markkaan. Tallenna tiedosto nimellä Harjoitus 30 kansioosi. Ratkaisu Syötä kuvassa näkyvät luvut. 2. Tallenna tiedosto annetulla nimellä. 3. Mene soluun C6 ja kirjoita kaava, joka laskee hinnan yhteensä kun tiedetään kappalehinta ja määrä. Ts. kirjoita soluun näiden lukujen tulo. Katso kuvasta mallia. 4. Kopioi kaava soluihin C7:C14. Huomaa, että laskeminen ei onnistut. 5. Mene esimerkiksi soluun C7 ja katso mikä on vialla kaavassa painamalla F2-funktionnäppäintä. 6. Muutatetaan solussa C6 olevaa kaavaa siten, että kaavassa oleva viittaus soluun B3 pystyy aina sama. Tämä saadaan aikaan siten, että kirjoitetaan $-merkit lukittavien viittausten eteen. 7. Muuta kaava muotoon B6*$B$3! 8. Kopioi kaava soluihin C7:C Mene soluun B15 ja hae siihen Summa-kaava, joka laskee rulline kappalemäärän yhteen. 10. Kopioi tämä kaava soluun C Muuta WC-paperirullan hinta 12,61 markkaan. Tällöin hinnan yhteensä pitäisi olla 3 051,62 mk, jos luvut on syötetty oikein. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

29 9. luokan tietotekniikka (7. kerta) Harjoitus 31 Tietokoneliikkeessä on konepaketit alennuksessa. Määrää alennusprosentti siten, että kone paketin hinnaksi tulee tasan markkaa. Alennus lasketaan siten, että alennusprosentilla kerrotaan tuotteen hinta. Alennettu hinta saadaan tietenkin vähentämällä alkuperäisestä hinnasta alennus. Tallenna taulukko kansioosi nimellä harjoitus Ratkaisu Syötä tuotteen ja niiden hinnat tyhjään taulukkolaskentapohjaan. 2. Tallenna tiedosto annetulla nimellä. 3. Lisää soluihin B12:D12 Summa-kaava. 4. Kirjoita alennusprosentti soluun C3. 5. Aktivoi solu C6 ja kirjoita siihen kaava, joka laskee alennuksen. Dollarimerkit saat myös painamalla funktionäppäintä F4 kursorin ollessa kiinni solussa. 6. Kopioi kaava soluihin C6:C11 ja muista että solu C3 täytyy olla lukittuna. 7. Mene soluun D6 ja kirjoita siihen kaava, joka laskee alennetun hinnan. 8. Kopioi kaava soluihin D6:D Mene soluun C3 ja kokeile millä alennusprosentilla konepaketin hinnaksi muodostuu haluttu markkaa. 10. Tallenna tiedosto vielä kerran.

30 Microsoft Excel 97 (Absoluuttinen osoittaminen) 30 Harjoitus 32 Laske eri ohjelmien suhteellinen osuus koko myynnistä eli Tuotteen myyntimäärä/myyntimäärällä yhteensä. Laske ensin myyntimäärä yhteensä ja vasta sitten prosenttiosuudet. Ratkaisu Kirjoita taulukossa näkyvät tiedot tyhjää laskentapohjaan. 2. Tallenna tiedosto annetulla nimellä. 3. Mene soluun C17 ja hae siihen Summa-kaava, joka laskee solut C3:C16 yhteen. 4. Mene soluun D3 ja kirjoita kaava joka laskee WordPerfectin osuuden ohjelmien koko myynnistä. Kaavahan oli Myyntimäärä/Myynnillä yhteensä. 5. Paina %-painiketta Muotoilu-työkalurivissä, jolloin kaavaa ei tarvitse kertoa sadalla. 6. Kopioi kaava soluihin D4:D Jos kopiointi ei onnistut, olet unohtanut lukita solun. 8. Mene soluun D3, paina F2-näppintä, vie kursori lukittavan soluosoitteen päälle ja paina F4-funktionäppäintä, jolloin solun ympärille ilmestyvät $-merkit. 9. Hyväksy muutos painamalla Enter-näppäintä. 10. Tallenna tiedosto vielä kerran. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

31 9. luokan tietotekniikka (7. kerta) 31 Harjoitus 33 Laske myyntipiirin voitto ja kate sekä keskimääräiset tulot, menot jne. Tallenna tiedosto kansioosi nimellä myyntipiiri. Ratkaisu Voitto lasketaan siten, että tuloista vähennetään menot. 2. Kate % lasketaan siten, että voitto/tulot* Keskimäärin lasketaan siten, että otetaan keskiarvo ko. sarakkeesta.

32 Microsoft Excel 97 (Absoluuttinen osoittaminen) 32 Harjoitus 34 Laske alla olevasta taulukosta kysytyt arvot. Hae keskiarvo, suuri ja pienin arvo funktioilla. Yhteensä on summa kaikista saman sarakkeen tai rivin myynneistä. %-osuus lasketaan siten, että katsotaan kuinka monta prosenttia tammikuun myynti on ollut koko alkuvuoden myynnistä. Tallenna tiedosto kansioosi nimellä Harjoitus??. Ratkaisu Ota esille tyhjä taulukkolaskentapohja ja syöt siihen yllä olevassa kuvassa näkyvät tiedot. 2. Tallenna taulukko ensimmäisen kerran tässä vaiheessa. 3. Aktivoi solu B7 ja paina summa-painiketta Muotoilu-työkalurivissä. Hyväksy kaava painamalla kappaleenvaihtonäppäintä. 4. Kopioi kaava soluihin C7:E7. (Ctrl+Insert, maalaus C7:E7 ja Vaihto+Insert). 5. Aktivoi solu F3 ja summaa solut B3:E3. 6. Kopioi kaava soluihin F4:F Aktivoi solu B8 ja laske tammikuun myynnin osuus koko alkuvuoden myynnistä. 8. Kopioi kaava soluihin C8:E8. 9. Aktivoi solu B9 ja anna valikkokomento Lisää/Funktio. 10. Etsi keskiarvofunktio ja katso, että keskiarvo lasketaan oikealta alueelta. Kopioi kaava soluihin C9:E Toimi samoin suurimman ja pienimmän myynnin kanssa. 12. Tallenna tiedosto vielä kerran. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

33 9. luokan tietotekniikka (8. kerta) 33 Harjoitus 35 Muuta WC-paperikaupan hinnat euroiksi, dollareiksi ja punniksi. Tallenna tiedosto kansioosi nimellä Harjoitus??. Ratkaisu Avaa aikaisemmin tallentamasi harjoitus Tallenna tiedosto heti uudella nimellä: Harjoitus Kirjoita soluun D3 euron kurssi. 4. Kirjoita soluun E3 dollarin kurssi. 5. Kirjoita soluun F3 punnan kurssi. 6. Jos solun D6 kaava on kirjoitettu oikein, niin se voidaan kopioida koko alueelle D6:F Muuta lopuksi Muotoile/Solut/Luku/Valuutta/Symboli oikeat yksiköt dollarille ja punnalle. Katso kuvasta mallia. Eurolle ei valitettavasti ole Office 97 symbolia. 8. Etsi netistä oikeat, tarkat kurssit punnalle ja dollarille. ( 9. Tallenna tiedosto omaan (D:)-asemaasi harjoituksen nimellä.

34 Microsoft Excel 97 (Absoluuttinen osoittaminen) 34 Harjoitus 36 Muuta alla oleva palkanlaskentataulukko euroaikaan. Kun olet saanut kirjoitettua kaavat muuta veroprosentti 22,5. Euroina-sarakkeeseen lasketaan nettopalkka euroina. Tallenna tiedosto kansioosi nimellä Harjoitus??. Ratkaisu Markat saadaan muutettua euroiksi siten, että ne jaetaan euronkurssilla. 2. Tallenna tiedosto kerran viidessä minuutissa ja lopuksi vielä ennen kuin suljet tiedoston. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

35 9. luokan tietotekniikka (9. kerta) 35 Harjoitus 37 Piirrä kaavio poikien ja tyttöjen suhteesta luokallasi. Tallenna tiedosto nimellä kaavio 1, oppilasjakauma, kansioosi. Ratkaisu Ota esille tyhjä taulukkolaskenta pohja. 2. Kirjoita soluun A1 teksti: tyttöjä, soluun A2 luku 15 jne. katso kuvasta loput. 3. Maalaa solut A1:B2 (katso kuva) ja anna valikkokomento Lisää/Kaavio 4. Ilmestyvästä (alla olevasta) dialogista 1/4 valitaan Kaavion laji ja kaavion vaihtoehdot. 5. Valitse kaavion lajiksi ympyrä ja vaihtoehdoksi ympyräkaavio, jossa on kolmiulotteinen tehoste. 6. Tämän jälkeen voit painaa Seuraava > -painiketta. 7. Ohjatun kaavion luomisen vaiheessa 2/4 annetaan olla sellaisenaan ja siirrytään suoraan seuraavaan vaiheeseen kolme. 8. Nyt voit jälleen painaa Seuraava > -painiketta.

36 Microsoft Excel 97 (Kaavioiden piirtäminen) Vaiheessa kolme tehdään seuraavat valinnat: Kaavion Otsikot, selite ja Arvopisteiden otsikot. 10. Aseta kaaviolle yllä olevassa kuvassa näkyvä otsikko: Tyttöjen ja poikien prosentuaalinen osuus luokalla 9?. Vaihda luokan paikalle oma luokkasi. 11. Napauta nyt Selite-välilehteä, poistaaksesi selite. Katso seuraavasta kuvasta mallia ja poista rasti Näytä selite kohdasta, jolloin selite katoaa kaaviosta. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

37 9. luokan tietotekniikka (9. kerta) Mene nyt Arvopisteiden otsikot välilehdelle. Välilehdeltä toiselle pääsee hiiren lisäksi näppäinyhdistelmällä Ctrl+Page Down. Lisää kaavioon arvopisteiden otsikot ja prosentit. 13. Tämän jälkeen voit painaa Seuraava > -painiketta ja siirtyä viimeiseen neljänteen vaiheeseen ohjatussa kaavion luonnissa, jossa valitaan kaavion paikka.

38 Microsoft Excel 97 (Kaavioiden piirtäminen) 14. Sijoitetaan kaavio tällä kertaa uuteen taulukkoon, jolloin kaaviosta tulee suoraan vaakaan sijoitetun A4:sen kokoinen. 38 Kaaviosi on sijoitettu nyt taulukkopohjaan nimeltä Kaavio1 ja kirjoittamasi tiedostot tyttöjen ja poikien lukumäärästä ovat taulukkopohjassa Taul Siirry kirjoittamiisi numerotietoihin napauttamalla Taul1-taulukkopohjaa. Katso kuvasta mallia, mistä kohden taulukkovalitsin löytyy. 16. Vaihda lukujen paikalle nyt oikeat tiedot luokastasi ja napauta takasin Kaavio1- taulukkopohjaan. 17. Huomaa kuinka kaavio ja prosentit ovat muuttuneet (todennäköisesti) tekemässä kaaviossasi. 18. Suurenna selitteiden fontin kokoa. Anna kooksi esimerkiksi 20pt. 19. Napauta selitteitä kerran, jolloin ne tulevat valituksi ja valitse haluamasi fontin koko. 20. Tallenna taulukko vielä kerran annetulla nimellä. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

39 9. luokan tietotekniikka (9. kerta) 39 Harjoitus 38 Piirrä pylväsdiagrammi yläasteen oppilaiden väsymystilasta luokittain. Tallenna tiedosto nimellä kaavio 2a, kysely, D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi. Ratkaisu Syötä kuvassa näkyvät vastausten lukumäärät kuvassa näkyvällä tavalla tyhjään taulukkolaskentapohjaan. 2. Lisää yhteensä sarakkeeseen soluun B8 kaava, joka laskee solut B4, B5, B6 ja B7 yhteen eli niiden summan, jotta voit tarkistaa onko luvut syötetty oikein. 3. Maalaa solut A3:D7. Ole tarkkana oikean alueen suhteen, koska yhteensä riviä ei tarvita lopputuloksessa. 4. Anna valikkokomento Lisää/Kaavio Valitse Pylväs-kaavio ja vaihtoehto yksi eli samoin kuin vieressä olevassa kuvassa. 6. Paina nyt Valmispainiketta, jolloin kaavio ilmestyy samalle taulukkolaskentapohjalle.

40 Microsoft Excel 97 (Kaavioiden piirtäminen) 40 Kuinka usein tunnet itsesi väsyneeksi koulupäivän aikana? lk 8. lk 9. lk 5 0 aina joskus harvoin en koskaan 7. Lisää nyt kuvassa näkyvä otsikko kaavioon eli Kuinka usein tunnet itsesi väsyneeksi koulupäivän aikana? 8. Paina hiiren 2-näppäintä kaavion päällä ja valitse ilmestyvästä valikosta Kaavion asetukset komento. Mene otsikko-välilehdelle ja kirjoita otsikko. 9. Tallenna tiedosto annetulla nimellä kaavio 2a, kysely. 10. Vaihda nyt kaavion arvoalue siten, että se sarjat ovat riveillä eivätkä sarakkeissa. 11. Tallenna tämä tiedosto nimellä kaavio 2b, kysely. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

41 9. luokan tietotekniikka (9. kerta) Harjoitus 39 Tee kuvassa näkyvä taulukko ja piirrä kolmiulotteinen ympyräkaavio syöttämistäsi tiedoista. Laske myös prosenttiosuudet myyneistä. Muuta viipaleiden väri ja kuviointia (ei näy kuvassa). 41 Ratkaisu Syötä luvut, laske summa ja prosenttiosuudet. 2. Maalaa solut A1:B10 ja anna valikkokomento Lisää/Kaavio 3. Valitse kaavion asetuksista Arvopisteiden otsikot ja edelleen Näytä arvo ja prosentti. 4. Muotoile otsikot ja prosentit kuvassa näkyvällä tavalla. Se tapahtuu siten, että raahaat otsikoita hiukan ulommas kaaviosta. 5. Vaihda kahden (ruuvinväännin ja hiomakone) fontin väri ja raahaa ne kuvassa näkyvää paikkaa. 6. Viipaleiden värin ja kuvioinnin muuttaminen käy siten, että napautetaan ja kaksoisnapautetaan haluttua viipaletta ja valitaan komento Kuviot/Täytön tehosteen/kuvio. 7. Tallenna tiedosto annetulla nimellä (D:) asemaasi.

42 Microsoft Excel 97 (Kaavioiden piirtäminen) 42 Harjoitus 40 Tee kuvassa oleva sääpäiväkirja ja laske kuukauden pienin, suurin ja keskimääräinen lämpötila. Laske myös kuukauden sademäärä yhteensä. Tallenna tiedosto nimellä sääpäiväkirja, D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi. Ratkaisu Ota esille tyhjä taulukkolaskenta pohja, johon voit syöttää kuvassa näkyvät tiedot. 2. Tallenna taulukko annetulla nimellä (D:) asemaasi. 3. Mene soluun F3, anna valikkokomento Lisää/Funktio ja etsi funktio MIN, joka etsii annetuista luvuista pienimmän. 4. Valitse alueeksi sarake, jossa lämpötilat sijaitsevat. 5. Toimi samoin maksimilämpötilan solussa F4 kanssa, mutta käytä funktiota MAKS. 6. Keskiarvo soluun F5 löytyy samoin kuin kaksi edellistä, mutta funktioksi valitaan KESKIARVO. 7. Solussa F6 oleva kuukauden sademäärä saadaan kun lasketaan yhteen sarakkeessa C olevat sademäärät. Käytä SUMMAfunktiota. 8. Tallenna tiedosto vielä kerran. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

43 9. luokan tietotekniikka (9. kerta) 43 Harjoitus 41 Tee muuntotaulukot, joilla voit helposti muuttaa markat euroiksi ja päinvastoin. Lisää soluun E30 ja E31 kaava, joka näyttää oikean tuloksen. Tallenna tiedosto nimellä valuutanmuuntotaulukko, D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi. Ratkaisu Syötä taulukossa näkyvät tiedot tyhjään taulukkolaskentapohjaan. 2. Numerot 1-10 (soluissa A4:A13 ja A18:A27), ja saat kaavojen avulla eli kirjoitat seuraavalle riville kaavan joka lisää edelliseen 1, 10 tai 100, jonka jälkeen voit kopioida kaavaa alaspäin. 3. Numero voi tehdä myös täyttökahvan avulla, jolloin kirjoitetaan sarakkeesta kaksi ensimmäistä numeroa malliksi, maalataan ne, jonka jälkeen täyttökahvasta vedettäessä alaspäin sarja jatkuu mallin mukaan. 4. Mene soluun B4 ja kirjoita kaava (markat jaetaan euroilla)joka muuntaa viereisessä solussa (A4) olevat markat eroiksi. 5. Kopioi kaava alaspäin ja samoin myös kahteen muuhun sarakkeeseen.

44 Microsoft Excel 97 (Kaavioiden piirtäminen) Harjoitus 42 Piirrä ns. pinottu pylväskaavio poikien ja tyttöjen määrästä eri vuosina. Muokkaa pylväiden väriä eli täytön tehosteita siten, että tulostettaessa mustavalkoisena ne erottuvat hyvin toisistaan. Lisää kaavion myös arvopisteiden otsikot sekä arvotaulukko (viimeinen kuva). Laske myös tyttöjen ja poikien prosentuaalinen osuus eri vuosina. Solun B7 kaava saadaan eli Poikien osuus = poikien lukumäärällä / oppilaiden lukumäärällä. Tallenna tiedosto D:\Oppilaat\9atv?\Etu Sukunimi kansioosi nimellä kaavio 3. Ratkaisu Ota esille tyhjä taulukkolaskentapohja ja syötä soluihin A1:D3 kuvassa näkyvät arvot. 2. Tallenna taulukko annettuun paikkaa annetulla nimellä. 3. Laske yhteensä rivi summafunktiolla. 4. Maalaa sopiva alue ja anna valikkokomento Lisää/Kaavio. Voit painaa myös alla olevassa kuvassa näkyvää Ohjattu kaavion luominen painiketta Valitse tehtävässä mainittu kaavio ja lisää kuvassa näkyvä otsikko ja selite. 6. Muokkaa pylväiden täytön tehosteet kuvassa näkyvän mukaisiksi, kokeile kaksoisnapautusta. 7. Poista harmaa tausta, kokeile jälleen kaksoisnapautusta. 8. Kopioi solut A1:D4 soluihin A6:D9. Näin selviät vähemmällä kirjoittamisella. Poista tyttöjen ja poikien lukumäärät ja lisää tarvittavat prosenttikaavat. Jos teet solun B7 kaavan hyvin, niin voit kopioida sen kerralla kaikkiin soluihin. 9. Lisää arvotaulukko ja arvopisteiden otsikot kaavion asetuksista. 10. Tallenna taulukko (Ctrl+S) Oppilaiden lkm Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu: Poikia Tyttöjä

45 9. luokan tietotekniikka (9. kerta) 45 Harjoitus 43 Avaa Verkkoympäristöstä atkope/9atv kansiosta tiedosto nimeltä hiihtokilpailu.xls. Lisää taulukkoon lähtönumerot (1001, 1002, 1003,,1200), lähtöaika 45 sekunnin välein ja laske lopuksi hiihtoaika. Ratkaisu Kopioi annettu tiedosto verkkoympäristöstä D:\Oppilaat\9atv?\Etu Sukunimi kansioosi. 2. Avaa tiedosto. 3. Lähtönumerot saat siten, että kirjoitat kaksi ensimmäistä, maalaat ne, jonka jälkeen täyttökahvasta vedettäessä Excel jatkaa sarjaa antamasi mallin mukaan. 4. Lähtöajat saat samoin. 5. Hiihtoaika lasketaan vähentämällä tuloajasta lähtöaika. 6. Etsi funktiolla min pienin hiihtoaika eli nopein hiihtäjä. Kuka se oli. 7. Tallenna tiedosto.

46 Microsoft Excel 97 (Kaavioiden piirtäminen) 46 Harjoitus 44 Syötä kuvassa näkyvät kulutustiedot vuosilta Piirrä tiedoista kaavio ja poista kaaviosta nestemäisten maitovalmisteiden pylväät. Ratkaisu Syötä kuvassa näkyvät tiedosto tyhjää taulukkolaskenta pohjaan. 9. Maalaa solut A3:A15 ja C3:F15. Tämä käy siten, että kun olet maalannut A-sarakkeen paina Ctrl-näppäin pohjaan ja maalaa alue C3:F Anna valikkokomento Lisää/Kaavio 11. Valitse linkitetty pylväskaavio, lisää otsikko, selite ja muu tarvittava. Hyväksy kaavio painamalla Valmis-painiketta. 12. Mene kaavion asetuksissa nyt lähdetiedot valitse että sarjat ovat riveillä ja mene Sarjavälilehdelle ja poista siellä nestemäiset maitotuotteet kohta. Katso yllä olevasta kuvasta mallia. 13. Tallenna taulukko nimellä kulutustietoja. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

47 9. luokan tietotekniikka (10. kerta) 47 Harjoitus Laske YRITYS OY:n palkat. Avaa alla olevassa kuvassa näkyvä tiedosto palkanlaskenta 1.xls kansiosta verkkoympäristöstö\atkope\9atv. / ½ p 2. Vero mk lasketaan siten, että Bruttopalkka kerrotaan veroprosentilla ja jaetaan sadalla. (Kaavana: Vero mk = Bruttopalkka X Vero % / 100). / 1 p 3. Kopioi kaava soluihin E7:E205. / 1 p 4. Maksetaan tilille lasketan siten, että Bruttopalkasta vähennetään Vero mk. (Kaavana: Maksetaan tilille = Bruttopalkka Vero mk). / 1 p 5. Kopioi kaava soluihin F7:F205. / 1 p 6. Laske soluun F3 summa maksetaan tilille sarakkeesta (F7:F205), jotta tietäisit kuinka paljon palkkoja joudutaan kaiken kaikkiaan maksamaan. / 1 p 7. Lihavoi otsikot (rivillä 5) kuten kuvassa. / ½ p 8. Lisää nimesi ja luokkasi soluun A3. / ½ p 9. Suurenna otsikon fonttia solussa A1 22pt ja vaihda sen väri punaiseksi. Muuta myös solun F3 solun tausta mustaksi ja fontin väri valkoiseksi. / 1 p 10. Lisää kuvassa näkyvä reunaviiva otsikkorivin solujen alareunaan. / ½ p 11. Muotoile Bruttopalkat-sarakkeessa olevat luvut valuutaksi kuten yllä olevassa kuvassa. / ½ p 12. Tallenna taulukko D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi. Anna tiedostolle nimeksi palkat 1, oma nimi.

48 Microsoft Excel 97 (Kertaus) Harjoitus Muunna YRITYS OY:n palkat euroiksi ( ). Huomaa kaavoja kopioidessasi, että työntekijöitä on 200 henkilöä. Kaava: Bruttopalkka jaetaan euron kurssilla. / 1 p Kopioi kaava soluihin E6:E204. / 2 p 3. Lisää sarake taulukon vasempaan reunaa. / ½ p 4. Lisää yllä olevassa kuvassa näkyvä juokseva numerointi A-sarakkeeseen. Tee numerointi viimeiseen työntekijään asti. Kuinka monta työntekijää firmassa on? Vastaus: kpl. / 1 p 5. Ilmoita europalkat kolmella desimaalilla. / ½ p 6. Tallenna taulukko D:\Oppilaat\9atv?\Oma nimi kansioosi. Anna tiedostolle nimeksi palkat 2, oma nimi. Ratkaisu 45 Ratkaisu 46 Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

49 9. luokan tietotekniikka (10. kerta) 49 Harjoitus 47 Tee alla olevassa kuvassa oleva luettelo. Lajittele se aakkosjärjestykseen sukunimen perusteella. Tallenna tiedosto nimellä lajittelu 1. Ratkaisu Kirjoita yllä olevassa kuvassa olevat tiedot ja tallenna tiedosto D:\Oppilaat\9atv?\Etu Sukunimi kansioosi. Huomio! Jätä D-sarake tyhjäksi. 2. Maalaa lajiteltava alue. Usein riittää, että aktiivinen solu on lajiteltavan alueen sisällä, jos alue on yhtenäinen. Jos kumpikaan edellisistä ehdoista ei toteudu, saadaan alla oleva virheilmoitus. 3. Anna valikkokomento Tiedot/Lajittele. Valitse ensin, että luettelossa on Otsikkorivi ja sen jälkeen valitse 1. lajitteluperusteeksi Sukunimi. 4. Hyväksy lajittelu OK-painikkeesta. 5. Huomaa, että luettelo ei ole täydellisesti aakkosten mukaan oikein järjestetty. Esimerkiksi Korhonen, Atte on aakkosjärjestyksessä ennen Juha Korhosta. 6. Anna uudelleen valikkokomento Tiedot/Lajittele ja anna myös 2. Lajitteluperuste, joka on etunimi. Nyt luettelo lajitellaan ensisijaisesti sukunimen mukaan ja jos on kaksi samanlaista sukunimeä, niin tämän jälkeen verrataan etunimiä. Väärä paikka

50 Microsoft Excel 97 (Lajittelu) 50 Harjoitus 48 Avaa aikaisemmin tekemäsi tehtävä hiihtokilpailu.xls tiedosto. Tiedosto voi löytyä myös Verkkoympäristö/Atkope/9atv kansiosta. Selvitä hiihtokilpailujen tulokset kuten alla olevasta kuvassa. Ratkaisu Laske hiihtoajat. 2. Lajittele taulukko hiihtoaikojen suhteen nousevaan järjestykseen. Lajittelu: 3. Maalaa lajiteltava alue, jos se ei ole yhtenäinen. Muutoin riittää, että jokin lajiteltavan alueen solu on aktiivinen. 4. Anna valikkokomento Tiedot/Lajittele. 5. Valitse 1. lajitteluperusteeksi hiihtoaika. Jos luettelossa on otsikkorivi, niin lajitteluperusteet näkyvät suoraan otsikkorivillä olevilla otsikoilla. Muutoin ne ovat tyyliä Sarake A, Sarake B jne. 6. Lisää sarakeotsikko sijoitus H- sarakkeeseen. 7. Kirjoita kaksi ensimäistä sijoitusta ja vedä loput täyttökahvasta. 8. Tallenna tiedosto nimellä hiihtokilpailun tulokset (D:\Oppilaat\9atv?\Etu Sukunimi ) kansioosi. 9. Sulje tiedosto (Ctrl+F4) ja siirry seuraavaan tehtävään. Juha Korhonen Excel-kurssi Tulostettu:

51 9. luokan tietotekniikka (10. kerta) 51 Harjoitus 49 Edellisessä hiihtokilpailussa tarvitaan tulokset myös luokittain, koska luokan parhaalle on päätetty antaa myös palkinto. Ota esille edellinen hiihtokilpailun tulokset tiedosto ja lajittele tiedosto siten, että kilpailijat ovat luokittain paremmuusjärjestyksessä. Katso alla oleva kuva. Kopioi jokainen luokka omaa taulukkolaskentapohjaan, mutta silti saman tiedostoon. Nimeä pohjat aina luokkien mukaan, esimerkiksi 7b ja 7c kuten alla olevassa kuvassa. Ratkaisu Ota edellisestä tehtävässä tekemäsi tiedosto esille. 2. Anna valikkokomento Tiedot/Lajittele. Anna kuvassa näkyvät lajitteluperusteet. 3. Maalaa 7b tiedot ja anna valikkokomento Muokkaa/Kopioi. 4. Siirry taulukkolaskentapohjaan Taul2, napauta hiirellä tai käytä näppäimiä Ctrl+Page Down. 5. Anna valikkokomento Muokkaa/Liitä. 6. Paina hiiren Taul2-laskentapohjan päällä ja valitse komento Nimeä uudelleen. 7. Anna pohjalle nimeksi 7B. Anna myös Taul1-laskentapohjalle nimeksi kuvassakin näkyvä: Tulokset. 8. Siirry laskentapohjaan, jossa on tulokset ja kopioi sieltä luokan 7c tulokset. Kopioi ne Taul3-laskentapohjalle ja nimeä se uudelleen. Anna nimeksi 7c. 9. Lisää taulukkolaskentapohjia saat kun painat hiiren 2-näppäintä taulukkolaskentapohjan päällä ja valitse komennon Lisää. Katso yllä oleva kuvapari.

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu Excel-harjoitus 1 Tietojen syöttö työkirjaan Kuvitteellinen yritys käyttää Excel-ohjelmaa kirjanpidon laskentaan. He merkitsevät taulukkoon päivittäiset ostot, kunnostuskulut, tilapäistilojen vuokramenot,

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007)

Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007) Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007) TAULUKON NIMEÄMINEN 1. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella Taul1 eli taulukon nimen kohdalla. Valitse kohta Nimeä uudelleen. 2. Kirjoita taulukolle

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

Excel syventävät harjoitukset 31.8.2015

Excel syventävät harjoitukset 31.8.2015 Yleistä Excel on taulukkolaskentaohjelma. Tämä tarkoittaa sitä että sillä voi laskea laajoja, paljon laskentatehoa vaativia asioita, esimerkiksi fysiikan laboratoriotöiden koetuloksia. Excel-ohjelmalla

Lisätiedot

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet H6: Tehtävänanto Taulukkolaskennan perusharjoitus Ennen kuin aloitat harjoituksen teon, lue siihen liittyvä taustamateriaali. Se kannattaa käydä läpi kokeilemalla samalla siinä annetut esimerkit käyttämässäsi

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman perusteet 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä listoja, luetteloita

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Juha Haataja 4.10.2011

Juha Haataja 4.10.2011 METROPOLIA Taulukkolaskenta Perusteita Juha Haataja 4.10.2011 Lisätty SUMMA.JOS funktion käyttö (lopussa). Tavoite ja sisältö Tavoite Taulukkolaskennan peruskäytön hallinta Sisältö Työtila Omat kaavat,

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Plasmatelevision hintoja 3 000,00 2 900,00 2 800,00 2 700,00 2 600,00 2 500,00 2 400,00 2 300,00 32" 37" 42" 2 (33) Microsoft Excel

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) pääaine- ja sivuaineopiskelijat Taulukkolaskennan perusteet Yleistä Tämä harjoitus käsittelee taulukkolaskentaohjelman perustoimintoja. Harjoituksissa opetellaan

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen Ryhmäkirjeen hyödyntäminen hannele.rajaniemi@jyu.fi konkkola@cc.jyu.fi Sisältö Joukkokirje-toiminnon (Wordin ja Excelin yhteiskäytön) periaatteet Excel tietolähteenä tutuksi (valmis harjoitustiedosto)

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskennan perusteet Yleistä Tämä harjoitus käsittelee taulukkolaskentaohjelman perustoimintoja. Harjoitus sisältää laskentakaavan muodostamisen, suoran ja suhteellisen viittauksen, taulukon muotoilun

Lisätiedot

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU Tee allaoleva taulukko. Arvosana-sarakkeeseen pitää tehdä sellainen jos-funktio. joka määrittää arvosanaksi Hylätty tai Hyväksyttty. Jos pisteet ovat vähintään 10, arvosanaksi

Lisätiedot

Excel. -taulukkolaskennan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Excel. -taulukkolaskennan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Excel -taulukkolaskennan perusteet Sisällys sivu 1 Excel työkirjan peruskäsitteitä 1 2 Kuinka käytän laskentataulukkoa

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus

TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus Kirjoita teksti, jossa kerrot lyhyesti, max. ½ sivua, mitä kaikkea olet tietokoneiden kanssa tähän mennessä puuhastellut. Mitä jo osaat ja mitä tarvitsisi vielä oppia?

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit KSAO Liiketalous 1 Perusteet 1110 12 9 1 2 8 3 4 18 5 7 6 14 13 16 15 15 17 1 Vakiotyökalurivi Vakio 10 vastaa Enter -näppäintä 2 Muotoilutyökalurivi Motoilu 11 vastaa Esc näppäintä 3 Työkirjan otsikkorivi

Lisätiedot

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

11.8.2000 Excel 97 harjoituksia 1

11.8.2000 Excel 97 harjoituksia 1 11.8.2000 Excel 97 harjoituksia 1 1. SUHTEELLINEN VIITTAUS Avaa tiedosto Tunti1.xls hakemistosta Verkkoympäristö\Atkope\Excel. Lisää taulukkoon sarakkeeseen F ja riville 11 yhteensä-otsikon summakaavat.

Lisätiedot

Aktiivisen solun osoite

Aktiivisen solun osoite Excel Opas 1 1 Excelin työtila Tiedon syöttäminen tapahtuu soluihin, joihin viitataan kirjaimilla A, B, C, (sarakkeet, yhteensä 255 kpl) ja numeroilla (rivit, yhteensä 65536 kpl). Soluihin kirjoitettavat

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET

EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET (@- ja a-ajokortti) KÄYTTÖOIKEUSTIEDOT Excel 2010 -taulukkolaskennan perusteet -opas on tuotettu Monimuotoiset opinpolut -hankkeen tuella. Hankkeen rahoittajina

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I

LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT KEVÄT 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 24.10.2017 LUENTO 7 24.10.2017 Tällä luennolla 1. Teema 4 Taulukkolaskenta Miksi? Harjoitukset 2. Taustaa yksilöharjoitukseen

Lisätiedot

Ohjeet Libre Officen käyttöön

Ohjeet Libre Officen käyttöön 1 Ohjeet Libre Officen käyttöön Toisinaan Libre Officen kanssa sama asia on koitettava tehdä kolme kertaa ennen kuin se onnistuu. Kannattaa ottaa rauhallisesti. 1. Pylväsdiagrammi ohje Askel 1 Klikkaa

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

OpenOffice.org Calc 3.1.0

OpenOffice.org Calc 3.1.0 OpenOffice.org Calc 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Nimityksiä...1 2 Taulukon käsittely...1 3 Siirtyminen taulukossa...2 4 Valitseminen...2 5 Tekstin syöttäminen ja muotoilu...3 6 Lukujen syöttäminen...5 7 Lukujen

Lisätiedot

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Excel 2010 ja QlikView 6.11.2012 Markku Könkkölä J Y / IT -palvelut Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Datan pitää olla listamuotoinen ts. otsikkorivi ja sen alla tietorivit ilman tyhjiä välejä. Jokaisella

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Word ja Excel Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 13.5.2008 Ohjelmisto Tietokoneohjelma on joukko toimintaohjeita ja käskyjä, jotka tietokoneen

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Taulukkolaskenta (30 pistettä)

Taulukkolaskenta (30 pistettä) Taulukkolaskenta (30 pistettä) Yleistä Tehtävässä käsitellään koiranäyttelyn budjettia varten tehtyä Excel -työkirjaa. Käytä kaavan kopiointia ja kiinteitä viittauksia aina kun mahdollista. Käytettävät

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Taulukkolaskenta SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

TAULUKKOLASKENTAOHJELMA EXCEL PERUSTEET (Mervi Ruotsalainen 25.10.05

TAULUKKOLASKENTAOHJELMA EXCEL PERUSTEET (Mervi Ruotsalainen 25.10.05 1 TAULUKKOLASKENTAOHJELMA EXCEL PERUSTEET (Mervi Ruotsalainen 25.10.05 1. YLEISTÄ... 2 2. EXCEL-IKKUNAN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 2 2.1 ESITTELY... 2 2.2 TYÖKALURIVIEN LISÄÄMINEN JA POISTAMINEN (NÄYTÄ / TYÖKALURIVIT

Lisätiedot

HARJOITUS 1 Monen taulukkosivun käsittely

HARJOITUS 1 Monen taulukkosivun käsittely Excel Harjoituksia 5 1 (8) HARJOITUS 1 Monen taulukkosivun käsittely 1. Aloita uusi työkirja 2. Nimeä taulukkosivut seuraavalla sivulla olevan mallin mukaan, tarvittaessa lisää taulukkosivuja valitsemalla

Lisätiedot

EXCEL -OHJELMAN PERUSOHJEITA (2010)

EXCEL -OHJELMAN PERUSOHJEITA (2010) EXCEL -OHJELMAN PERUSOHJEITA (2010) Ohjelman käynnistys kaikki ohjelmat Peruskäsitteet Ikkunan säätöpainikkeet pienennä, palauta/suurenna, sulje Kumoa painike Rivitunnus Solun tartuntakahva (solun oikea

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

SUOMEN LASTENKULTTUURIKESKUSTEN LIITTO TILASTOPOHJAN KÄYTTÖ. Noora Herranen Kirsi Jaakkola Elina Järvelä Pilvi Kuitu

SUOMEN LASTENKULTTUURIKESKUSTEN LIITTO TILASTOPOHJAN KÄYTTÖ. Noora Herranen Kirsi Jaakkola Elina Järvelä Pilvi Kuitu SUOMEN LASTENKULTTUURIKESKUSTEN LIITTO TILASTOPOHJAN KÄYTTÖ Noora Herranen Kirsi Jaakkola Elina Järvelä Pilvi Kuitu 14.3.2017 TILASTOPOHJAN RAKENNE VÄLILEHDITTÄIN TOIMINTATIETOLOMAKE Kartoitetaan kunkin

Lisätiedot

Yleistä Windowsin pikanäppäimistä

Yleistä Windowsin pikanäppäimistä Helsinki Business College Juha Konttinen Yleistä Windowsin pikanäppäimistä Voit käyttää Windowsissa työskennellessäsi pikanäppäimiä hiiren sijasta. Pikanäppäinten avulla voit liikkua Käynnistä-valikossa,

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn jatkokurssi Word Error! Not a valid link. Sisällys 1 Tekstin asettelu 1 1.1 Sarkaimet 1 1.2 Sivun

Lisätiedot

TAULUKKOLASKENTA. Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Käytettävät tiedostot. excel.xlsx. Case kuvaus

TAULUKKOLASKENTA. Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Käytettävät tiedostot. excel.xlsx. Case kuvaus Taulukkolaskenta 1 (5) TAULUKKOLASKENTA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materials\Excel\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi Excel_omanimi, jossa

Lisätiedot

40 Excel-vinkkiä Minkä tahansa elementin pikamuotoilu. Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1

40 Excel-vinkkiä Minkä tahansa elementin pikamuotoilu. Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1 40 Excel-vinkkiä 1. Minkä tahansa elementin pikamuotoilu Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1 40 Excel-vinkkiä - 1 2. Sarakkeiden ja rivien koon tasaaminen pisimmän tekstin mukaan Tasataksesi

Lisätiedot

FUNKTIOITA. Sisällysluettelo

FUNKTIOITA. Sisällysluettelo Excel 2013 Funktioita Sisällysluettelo FUNKTIOITA FUNKTIOITA... 1 Keskiarvo-funktio... 1 Minimi ja maksimi... 1 Lukumäärä... 1 IF-funktio (JOS)... 2 IF-funktion tekeminen funktioluettelon avulla... 2 IF-funktio,

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

LUENTO 5 TAULUKKOLASKENTA

LUENTO 5 TAULUKKOLASKENTA LUENTO 5 TAULUKKOLASKENTA TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT ELOKUU 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 22.8.2017 LUENTO 5 22.8.2017 Tällä luennolla Taustaa harjoituksiin 7 ja 8: 1. Yleistä kurssiasiaa 2. Taulukkolaskenta

Lisätiedot

1. MITÄ VOIT TEHDÄ EXCEL 97:LLA?

1. MITÄ VOIT TEHDÄ EXCEL 97:LLA? SISÄLLYS 1. Mitä voit tehdä Excel 97:lla?.. 2 2. Excelin käynnistäminen ja ikkunaan tutustuminen... 3 3. Tietojen syöttäminen soluun... 4 4. Virheiden korjaaminen... 5 5. Automaattinen täydennys... 6 6.

Lisätiedot

GEOS. Diagrammit LibreOfficeohjelmistolla

GEOS. Diagrammit LibreOfficeohjelmistolla GEOS Diagrammit LibreOfficeohjelmistolla Sisältö: Yleisiä ohjeita Dia 3 Pylväsdiagrammi Dia 7 Viivadiagrammi Dia 14 Ympyrädiagrammi Dia 23 LibreOffice-ohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/lataa/luotettavinlibreoffice/.

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja Visma Business AddOn Tuotetarrat Käsikirja Oppaan päiväys: 30.8.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä

Lisätiedot

Mitä tehdä Excel 2000:lla? Copyright Teknolit Oy

Mitä tehdä Excel 2000:lla? Copyright Teknolit Oy Kalvosarjan käyttö Tervetuloa käyttämään Excel 2000:n käyttöä esittelevää pdf-kalvosarjaa! Siirry ensin Koko näyttö -tilaan valitsemalla View/Full Screen ja käytä liikkumiseen sivun alareunassa olevia

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen

Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen 1 Valintaperusteiden mallinnus Tämä osio koskee sekä tilanteita, joissa haku Opintopolun kautta tai korkeakoulun omalla tavalla. Jos erillishaussa on useampia hakukohteita,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot