Aktiivisen solun osoite

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aktiivisen solun osoite"

Transkriptio

1 Excel Opas 1 1 Excelin työtila Tiedon syöttäminen tapahtuu soluihin, joihin viitataan kirjaimilla A, B, C, (sarakkeet, yhteensä 255 kpl) ja numeroilla (rivit, yhteensä kpl). Soluihin kirjoitettavat tekstit tasautuvat automaattisesti vasempaan reunaan ja luvut oikeaan. Käytä numerojen syöttämiseen siihen tarkoitettu näppäimistön laskinosaa ja soluissa liikkumiseen kappaleenvaihto-, sarkain- tai nuoli-näppäimiä. Alla olevassa kuvassa on nähtävissä Excel 97 for Windowsin työtila. Otsikkorivi Vakiotyökalurivin valinta uusi työkirja Aktiivisen solun osoite Kaavarivi Valikkorivi Muotoilutyökalurivin valinta fontti Taulukkovalitsin solu Täyttökahva Pystyvierityspalkki Aktiivinen solu Vaakavierityspalkki 1.1 Otsikkorivi tai -palkki Otsikkopalkilla on paljon eri funktioita Windows-ohjelmissa. Ensimmäinen on ikkunoidun ohjelman liikuttaminen näytöllä. Kun hiiren kursori viedään otsikkopalkin päälle ja painetaan hiiren 1-näppäin (yleensä vasen) pohjaan ja pidetään siellä, voidaan ikkunan paikkaa siirtää näytöllä. Toinen on tiedoston nimen näyttäminen, jos auki oleva tiedosto peittää koko työtilan. Muita toimintoja, joita voidaan suorittaa vain otsikkopalkista ovat ikkunan koon muutokset, joita on kolme: Ohjelma voidaan pienetään tehtäväpalkkiin näpäyttämällä painikkeesta. Painamalla -painiketta saadaan ohjelma palautumaan edelliseen kokoonsa ikkunaksi ja samalla painike muuttaa muotoaan. Painamalla tätä muuttunutta painiketta, ohjelma saadaan peittämään koko näyttö, jolloin työskentelytila on mahdollisimman suuri. Ohjelma voidaan myös lopettaa, painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa -painiketta, sama toiminto voidaan tehdä ainakin neljällä eri tavalla. Jokaisen Windows-sovelluksen yläreunassa on otsikkorivi. Siitä voi nähdä avoinna olevan tiedoston nimen ja siitä voi siirtää hiirellä raahaten ikkunoitua sovellusta. Otsikkorivin oikeassa reunassa olevat painikkeet (pienennys-, palautus- ja lopettamispainikkeet) vaikuttavat koko ohjelmaan, kun taas alemmat samanlaiset valikkorivillä olevat painikkeet vaikuttavat vain auki olevaan tiedostoon.

2 2 Excel Opas 1.2 Valikot ja valikkorivi Ylhäällä olevassa kuvassa on nähtävinä Excel 97:ssa oletuksena olevat valikot. Windowsohjelmien käyttö helpottamaan eri tietokoneohjelmien tekijät ovat lupautuneet käyttämään tiettyjä sijoitteluja ja näppäinyhdistelmiä, jotka toistuvat samoina useissa Windowsohjelmissa. Tiedosto-, Muokkaa-, Ikkuna- ja Ohjevalikot ovat löydettävissä jokaisesta Windowsohjelmasta. Lisäksi niiden sisältö on samanlainen. Niitä ja työkalurivejä voi jokaisessa Windowsohjelmissa muokata. Valikoista voi poistaa tai niihin voi lisätä eri toimintoja tai peräti tehdä uuden valikon. Muokkaaminen tapahtuu siten, että viedään hiiren kursori valikkorivin päälle ja valitaan ilmestyvästä valikosta Mukauta Tämän jälkeen valikoista voidaan raahata pois turhat toiminnot ja lisätä sieltä mahdollisesti puuttuvia. Muutokset ovat aina palautettavissa. Valikoissa on mahdollista tehdä kolmen tyyppisiä valintoja. Katsotaan tarkemmin tiedostovalikon kohtia Uusi, Sulje ja Lähetä. Kohdassa sulje, ei ole mitään ylimääräistä, jolloin voi odottaa, että jotain tapahtuu heti. Tässä tapauksessa asiakirja sulkeutuu. Kohdassa Uusi sen sijaan on kolme pistettä tekstin perässä. Tällöin voi odottaa, että joutuu vastaamaan, johonkin dialogiin, tässä tapauksessa millaisen asiakirjan haluaan aloittaa. Kun valintaa Lähetä napautetaan, saadaan esille alivalikko, josta voidaan valita lisää eri toimintoja. Lisäksi valikon joku toiminto tai koko valikko voi olla harmaana. Tämä tarkoittaa silloin, että ko. valintaa ei voida tehdä. Esimerkiksi kopiointi ei voida suorittaa silloin kun mitään ei ole valittu. Valikkoja, kuten useimpia Windowsin osia voidaan käyttää myös näppäimistöltä. Alt-näppäin vai valikkoon ja alleviivatun kirjaimen painaminen avaa ko. valikon. Esimerkiksi painettaessa Alt+T avataan Tiedosto-valikko. Painettaessa uudelleen T-kirjainta saadaan aikaan tallennus. Valikko-rivillä nähtävät -painikkeet vaikuttavat auki olevaan asiakirjaan, samoin kuin edellä esitellyt otsikkopalkissa olevat samanlaiset painikkeet Tiedosto-valikko Tiedosto-valikko sisältää jokaisessa Windows-ohjelmassa ainakin seuraavat toiminnot: Lopeta, Tallenna, Tallenna nimellä, Uusi, Avaa, Sulje ja Tulosta. Joissain ohjelmissa voi olla muitakin toimintoja, kuten esimerkiksi Sivun asetukset. Uuden Windows-ohjelman omaksumista helpottaa esimerkiksi se seikka, että ohjelman voi aina lopettaa valitsemalla Tiedosto/Lopeta.

3 Excel Opas 3 Valinta suoritetaan siten, että napautetaan hiiren 1-näppäimellä ensin haluttu valikko auki, jonka jälkeen avautuneen valikon päällä hiiren kursoria kuljettaen viedään se halutun toiminnon päälle. Valittuna oleva toiminto värjäytyy kuten vieressä olevassa kuvassa. Tämän jälkeen voidaan jälleen painaa hiiren 1-näppäintä, jolloin valinta tulee suoritetuksi. Tässä tapauksessa ohjelman lopetus. Valikossa olevien komentojen edessä ja perässä on usein erilaisia merkintöjä, esimerkiksi Tallenna-valinnan jäljessä on Ctrl+S. Tämä tarkoittaa sitä, että painettaessa Ctrl-näppäintä ja S- kirjainta saadaan aikaan sama toiminto eli tallennus. Tallenna valinnan edessä on myös levykkeen kuva. Tällä viitataan Vakio-työkalurivissä olevaan samaan kuvakkeeseen, josta myös tallentaminen voidaan tehdä Muokkaa-valikko Jokaisesta Windows-ohjelman Muokkaa-valikon ensimmäisessä osiossa on toiminto Kumoa (ctrl+z tai alt+askelpalautin). Tämä toiminto on erittäin hyödyllinen ja Excel 97:ssa erittäin tehokas. Yleensä tavallisissa Windows-ohjelmissa voidaan peruuttaa 3-5 viimeisintä toimintoa. Word-ohjelmassa voidaan vaikka koko päivän työ peruuttaa valitsemalla aina kumoa yhä uudelleen ja uudelleen. Huomaa myös, että toiminto saadaan aikaan myös näppäimillä Ctrl+Z. Myös näppäimet Alt+del näppäimet ajavat saman asian. Muokkaa-valikon toisesta osiosta löytyvät myös Windows-ohjelmien käyttöön erittäin kiinteästi kuuluvat toiminnot. Ne ovat Leikkaa, Kopioi ja Liitä. Näiden toimintojen avulla on mahdollista kopioida ja siirtää esimerkiksi tekstiä paikasta toiseen tai asiakirjasta toiseen. Lisäksi näiden toimintojen kautta on jopa mahdollista siirtää eri ohjelmista tietoa toiseen. Tekstin (tai minkä tahansa objektin) kopiointi (tai siirto) tapahtuu siten että: - valitaan ensin siirrettävä objekti, esimerkiksi maalataan teksti, tämän jälkeen valitaan Muokkaa/Kopioi. Ihmettelet ehkä miksi mitään ei tapahtunut. Tämä johtuu siitä, että kopioitava teksti siirtyi Leikepöytä-nimiseen ohjelmaan.

4 4 Excel Opas - siirretään kursori paikkaa, jonne kopioitava teksti halutaan. - valitaan Muokkaa/Liitä, jolloin kopioitu teksti ilmestyy siihen paikkaa, jossa kursori on Haluttaessa siirtää tekstiä käytetään toimintoa Muokkaa/Leikkaa, jolloin valittu teksti häviää leikepöydälle. Tämän jälkeen siirretään kursori haluttuun paikkaa ja toimitaan samoin kuin kopioidessa Kopioiminen, leikkaaminen ja liittäminen näppäimistöltä Kopiointi ja leikkaaminen on monta kertaa paras tehdä näppäimistöltä. Syitä on monia, esimerkiksi nopeus ja hiiren huono käyttötaito. Alhaalla olevassa taulukossa on esitelty mitä näppäimiä voi käyttää. Siinä on erikseen Windows- ja Microsoft-näppäimet. Jako voi tuntua hassulta, koska Windows on Microsoftin tekemä, mutta Windows-näppäimet toimivat jokaisessa Windowsohjelmassa. Toiminto Windows Mikrosoft Työkalurivi Tekstin maalaulinäppäin Vaihto + nuo- Hiirellä raahaten Kopioi Ctrl + Insert Ctrl + C Leikkaa Vaihto + Delete Ctrl + X Liitä Vaihto + Insert Ctrl + V Ikkuna Ikkuna-valikolla on loogisesti vain ikkunoihin liittyviä toimintoja. Kuten lähes kaikissa Windows-ohjelmissa, myös Excelissä on mahdollista avata useita asiakirjoja yhtä aikaa. Ikkuna-valikon viimeisen osion kautta yksinkertaisesti vaihdetaan asiakirjasta toiseen. Esimerkiksi kuvassa on auki peräti 7 Asiakirjaa. Asiakirjat voidaan myös järjestää kaikki siten, että molemmat tai kaikki asiakirjat ovat näkyvissä. Kuvan tilanteessa Wordin työtila jakaantuisi 7 osaan tai ikkunaan. Jaa-toiminnolla asiakirja jaetaan kahteen osaan, jolloin voidaan kirjoittaa helposti vaikka asiakirjan alkuun ja loppuun. Uusi ikkuna valinta avaa uuden ikkunan jo auki olevasta asiakirjasta Ohje Jokaisessa Windows-ohjelmissa on viimeisenä Ohje-valikko. Sitä kautta saadaan tietoa ohjelman toiminnasta. F1-näppäimen painaminen ajaa saman asian. Tällöin käynnistyy pieni ohjelma, nimeltä avustaja.

5 Excel Opas 5 Kuva 1: Klemmari-avustaja Tästä kannattaa valita kohta: Näytä ohjeaiheet, jolloin käynnistyy varsinainen Microsoft Excel Ohje. Siinä on kolme välilehteä: Sisällys, Hakemisto ja Etsi, joita napauttamalla saadaan hiukan erilaisia ohjeita. Sisällys-välilehdellä on kerätty aihepiireittäin valmiiksi joitain ohjeita. Hakemistovälilehdellä ohjeiden aiheet ovat aakkosjärjestyksessä. Tehokkain valinta Etsi, mahdollistaa avustetietojen etsimisen hakusanojen perusteella. 1.3 Työkalurivit Excel 97:ssa on 13-valmiiksi tehtyä työkaluriviä. Painamalla työkalurivin päällä hiiren 2- näppäintä saadaan näkyviin valikko, josta voidaan valita halutut työkalurivit. Yleensä työkaluriveistä on näkyvissä eli valittuna Vakio- ja muotoilu-kohdat, joista enemmän tuonnempana.

6 6 Excel Opas Haluttaessa työkalurivi näyttöön, sen kohdalle lisätään tarkistusmerkki, aivan kuten Juhan oma tehtäväpalkin kohdalla on. Tehtäväpalkeista voidaan, samoin kuin valikoistakin, poistaa tarpeettomia painikkeita. Tietenikin toimintoja voidaan myös lisätä. Esimerkiksi haluttaessa lisätä Vakio-työkaluriviin toiminnot: Lähennä ja loitonna toimitaan seuraavasti: Valitaan Mukauta Valitaan välilehti Komennot Valitaan kohta Näytä ja etsitään -painike ja -painike Raahataan painikkeet Vakio-työkalurivin päälle siten, että näkyviin saadaan pystyviiva Vapautetaan hiiren 1-painike, toistetaan toiminto ja suljetaan dialogi Työkalurivit sisältävät usein kuvakkeita, joiden tulkinta on sangen vaikeaa. Tätä helpottamaan on tehty aputoiminto, joka näyttää pienen selitetekstin kun hiiren kursori jätetään vähäksi aikaa painikkeen päälle Vakio-työkalurivi Vakio-työkalurivin toiminnot ovat oikealta vasemmalle: Muotoilu-työkalurivi Uusi, Avaa, Tallenna Tulosta, Esikatselu, Kieliasun tarkistus Leikkaa, kopioi, Liitä, Muotoilusivellin Kumoa, Tee Uudelleen Lisää hyperlinkki, Web-työkalurivi Summa-funktio, Liitä funktio, Lajittele nousevasti, Lajittele laskevasti Ohjattu kaavion luominen, Kartta, Piirto, Zoomaa Office-avustaja. Muotoilu työkalurivissä on seuraavat toiminnot vasemmalta oikealle: Fontin valinta, fonttikoko Lihavointi, kursivointi, alleviivaus Solun tasaus vasempaan reunaan, solun tasaus keskelle, solun tasaus oikeaan reunaan, yhdistä ja keskitä Solun tietojen muuttaminen valuutaksi, prosenteiksi, pilkkumuodon lisääminen, desimaalien lisääminen, desimaalien vähentäminen Reunojen piirtäminen, solun täyttöväri ja fontin väri

7 Excel Opas 7 2 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu Excelillä Vaikka Excel ei olekaan mikään tekstinkäsittelyohjelma, joutuu silläkin tekemään tavanomaisia korostuksia liittyen fonttien kokoon ja muotoon sekä taustojen väriin yms. seikkoihin. 2.1 Harjoitus Kirjoita alla olevan taulukon kaltainen lukujärjestys alkaen solusta A1, käyttäen omia tietojasi. Käytä taulukon alkumuotoiluun automaattista muotoilua (Muotoile/Automaattinen muotoilu) ja lisää loput muotoilut (Muotoile solut) käsin. Lisää taulukon soluihin värejä, vaikka jokaiselle sarakkeelle omansa. Muuta ja lisää reunaviivoja, fonttien värejä jne. Tallenna taulukko nimellä harjoitus 1.xls. 2.2 Solujen kopiointi ja virheen korjaus Sulje edellinen tehtävä ja avaa uusi tiedosto (Tiedosto/Uusi/Työkirja). Kirjoita kuvassa näkyvät tiedot, lukuun ottamatta toista riviä, ja tallenna nimellä harjoitus 2.xls. Tämän jälkeen harjoitellaan solujen kopiointia ja muokkausta seuraavassa kappaleessa annettavien ohjeiden mukaan. Kirjoita teksti: Henkilö A soluun B2. Kopioi solu B2 soluihin C2 ja D2 ja korjaa A:t B:ksi ja C:ksi seuraavasti. Kopiointi voidaan suorittaa joko näppäimistöltä tai hiirellä. Solun kopiointi Tiedon korjaus Tee näin: vie kursori soluun B2, paina Ctrl+Insert (tai Ctrl+C), paina vaihto-näppäin (korotus, shift) pohjaa, paina oikeaa nuolta kaksi kertaa ja paina Insert (shift-näppäinhän on jo pohjassa tai näppäimiä Ctrl+V) Tämän jälkeen paina esimerkiksi solussa C2 näppäintä F2, Del-näppäintä (askelpalautin), iso kirjain B ja Enter. Virheen korjaaminen onnistuu myös kun näpäytetään hiirellä kaavarivillä haluttua kohtaa.

8 8 Excel Opas Tallenna jälleen kerran tiedosto, kun olet saanut tämän vaiheen valmiiksi. 2.3 Solujen siirto näppäimistöltä Solujen siirtäminen tapahtuu aivan samoin kuin kopiointikin, vain ensimmäinen kohta muutetaan seuraavaksi: Tämän jälkeen paina näppäimiä Ctrl+X (tai Shift+Delete), jolloin kaava leikataan tai siirretään ns. leikepöydälle. 3 Kaavojen kirjoittaminen Jatketaan samalla taulukolla edelleen. Aktivoi solu B6, ts. näpäytä sitä kerran hiirellä. Kirjoita siihen soluun kaava =B3+B4+B5. Hyväksy kaava painamalla Enter-näppäintä. Huomaa =-merkki (yhtäsuuruus) kaavojen alussa, tällöin Excelymmärtää solussa olevan tiedon kaavaksi eikä tekstiksi. Kirjoita soluun C6 kaava =Summa(C3:C5) ja soluun D6 joko kaava =D3+D4+D5 tai =Summa(D3:D5) Tallenna tämä tiedosto nimellä harjoitus 2b.xls 3.1 Tiedon päivittäminen Muuta solussa B4 oleva luku 1700:aan. Huomaa samalla summassa tapahtuva muutos kun hyväksyt muutoksen. Excel voidaan asettaa myös siten, että laskeminen tapahtuu vasta kun painetaan F9-näppäintä. Muuttaessa laskentataulukossa olevia arvoja, niitä ei tarvitse tuhota erikseen, vaan päälle kirjoitettava tieto korvaa solun sisällön Enter-näppäintä painettaessa. Päällekirjoituksen voi kumota näppäimillä Ctrl+Z tai Alt+Del tai komennolla Muokkaa/Peruuta.

9 Excel Opas 9 4 Suhteellinen osoitus ja kaavojen kopiointi näppäimistöltä Kirjoita taulukkoon kuvassa näkyvät tiedot. Tallenna taulukko verkkohakemistoosi nimellä harjoitus 3.xls. Huomaa lomakorvaus- ja palkka-sarakkeiden tietojen keskitys, ja sukunimien tasaus oikeaan reunaan. Kun olet kirjoittanut solussa E2 olevan kaavan pysähdy hetkeksi. Oletko aikeissa kirjoittaa kaikki soluissa E3-E12 olevat kaavat käsin? Entäpä jos työntekijöitä olisi sata tai tuhat? Kun solu E2 on aktiivinen, mutta ei kirjoitustilassa, niin kopiointi tapahtuu seuraavasti: Paina näppäimiä Ctrl+C (tai Ctrl+Insert), jolloin kaava kopioituu ns. leikepöydälle. Sitten voit painaa vaihto-näppäimen pohjaan ja painaa alanuolinäppäintä yksitoista kertaa, jolloin alue E3 E12:een maalautuu. Maalaaminen voidaan tehdä myös hiirellä ja solua E2 ei kannata yleensä maalata. Nyt voit lopuksi liitää kaavan näppäimillä Ctrl+V (tai Shift+Insert) soluihin E3 E12. Kopiointi voidaan suorittaa myös Muokkaa-valikon kautta hiirtä käyttäen. Muokkaa/Kopioi ja Muokkaa/Liitä. Tallenna ja vertaa kaavoja soluissa E3, E4, E5 jne. Mitä kaavoille on tapahtunut? Tätä kaavojen muutosta sanotaan suhteelliseksi muutokseksi, ts. mentäessä yksi rivi alaspäin, kaavassa oleva rivinumero muuttuu yhden ylöspäin ja kaava on siis suhteellisesti osoitettu. Lisää taulukkoon yhteensä rivi soluun C13, kirjoita soluun D13 =Summa(D2:D12) ja kopioi kaava soluihin D13 ja E13. Katso nyt mitä muutoksia näissä kaavoissa tapahtui. 4.1 Pähkinä purtavaksi suhteellisesta osoituksesta Edellisessä esimerkissä oli kyse ns. suhteellisesta osoituksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa siten, että kun kaava kopioidaan ylös- tai alaspäin, niin kaavassa olevat rivinumerot muuttuvat pykälällä ylös- tai alaspäin samassa suhteessa kuin kopiointikin tapahtui. Kopiointisuunnan ollessa vasen tai oikea, niin saraketunnukset muuttuvat samoin kuin rivinumerotkin. Mitä tapahtuu kuvassa olevalle kaavalle, kun se kopioidaan a) Soluun B5? b) Soluun D2?

10 10 Excel Opas Entä jos ko. solun kaava siirretään edellä mainittuihin soluihin. Kuinka silloin kaava muuttuu? 5 Absoluuttinen osoitus Syötä olevassa kuvassa oleva data taulukkoon. Älä missään nimessä syötä mustalla pohjalla olevia arvoja, koska ne saadaan laskemalla syötetyistä arvoista. Kirjoita soluun C4 kaava, joka laskee vuokran korotuksen markkoina, kuin korotusprosentti on annettu. Kopioi kaava soluihin C5 C9. Katso solujen kaavoja, mitä niissä on tuloksen lisäksi väärin? Muuta nyt solun C4 kaava oikean muotoon, ts. lisää B1-solun ympärille $-merkit ($B$1). Ne saa myös näppäintä F4-painamalla, kun kursori koskee kaavassa olevaan soluun. Kopioi kaava soluihin C5 C9. Katso solujen kaavoja, mitä erikoista niiden soluosoitteissa on? Lisää taulukkoon vielä Uusi vuokra sarake, joka laskee uuden vuokran sen jälkeen, kuin sitä on korotettu. Tallenna taulukko nimellä harjoitus 4.xls. Muuta lopuksi korotusprosenttia siten, että vuokranantaja saa tuhat markkaa enemmän rahaa käteen kuussa. Mikä on oikea prosentti? Tallenna tämä taulukko nimellä harjoitus 4b.xls. 6 Kaavion piirto 6.1 Syötä taulukkoon tiedot

11 Excel Opas 11 Käytä vieressä olevan kuvan tietoja, jotka kuvaavat erään luokan sukupuolijakaumaa. Tallenna tämä taulukko ja syntyvä kaavio nimellä harjoitus 5.xls. 6.2 Maalaa tiedot, joista kaavio piirretään Tässä kuvan tapauksessa maalaa alue siten, että aloitat solusta A1 lopetat soluun D3. Maalaaminen näppäimistöltä on usein nopeampaa ja tarkempaa kuin hiirellä, varsinkin jos kyseessä on iso taulukko. Kuvan tapauksessa mene soluun A1. Paina Ctrl- ja Vaihto-näppäimet pohjaan, kaksi kertaa vasenta nuolinäppäintä ja kaksi kertaa alanuolinäppäintä. Tämä temppu maalaa miten tahansa suuren yhtenäisen alueen. Huomaa, että solu A1 jää valkoiseksi, vaikka se on valittu! 6.3 Anna kaavionpiirto -komento -merkki, jonka jälkeen voit käydä läpi nelivaihei- Lisää/Kaavio tai valitse työkalupalkista sen ohjatun kaavion luomisen Kaavion laji 1. Vaihe Kaavioksi voidaan valita lukuisia erilaisia kaaviotyyppejä, pylväskaaviosta kupla kaavioon ja kaikkea siltä väliltä. Kaavion lajia valittaessa kannattaa kuitenkin olla huolellinen, koska valittu, vaikkakin hienon näköinen, kaavio ei välttämättä anna mitään tietoa.

12 12 Excel Opas Esimerkiksi pylväskaavioitakin voi piirtää joko kolmi- tai kaksiulotteisena tai arvoja voidaan verrata luokkien välillä tai osuutena kokonaistulokseen Kaavion lähdetiedot vaihe 2 Kun alue on valmiiksi valittu kaaviota piirrettäessä, niin tähän valintaa ei juurikaan tarvitse puuttua. Valinnasta Sarjat ovat: voidaan vaihtaa selitteen luokka-akselin tietojen paikkaa. Välilehdeltä Sarja taas voidaan arvoalueesta poistaa joitain sarjoja. Tietoalue tulee automaattisesti siitä alueesta, joka on maalattuna.

13 Excel Opas 13 Kun tehdään suuri määrä kaaviota ja niiden halutaan olevan samanlaisia, niin silloin kaaviot kopioidaan ja tietoalueet muutetaan yhtenäisyyden saavuttamiseksi Kaavion asetukset vaihe 3 Kaavion asetukset dialogissa on kuusi välilehteä, joista voidaan vaihtaa ja muokata useita kaavioon vaikuttavia asetuksia. Otsikot- ja Selite-välilehdet ovat ehkä ne eniten käytetyt. Kaikkia kaavion asetuksia voidaan muuttaa myös jälkikäteen, joten ei kannata huolestu, jos kaikille riveille ei keksi järkevää kirjoitettavaa Kaavion sijainti vaihe 4 Kaavion sijainti voidaan valita kahdesta mahdollisesta, joko uuteen taulukkoon tai objektina, jolloin kaavio ilmestyy samaan taulukkoon, jossa lähdetiedotkin ovat. Uuteen taulukkoon sijoitettu kaavio luo uuden taulukon, tässä tapauksessa Kaavio1-nimisen, jonne kaavio talletetaan. Tällä valinnalla saavutetaan sellainen etu, että kaavio on heti koko sivun kokoinen, eikä sen koko juurikaan tarvitse asetella haluttaessa tulostaa A4-kokoinen kaavio Valmis kaavio vaihe 5

14 14 Excel Opas Valmiin kaavion kokoa, kun on valuttu kaavion muodoksi objekti, voidaan muuttaa kaavion reunoilla olevista tartuntakahvoista. Näitä kahvoja on objektin kulmissa ja näiden välillä, yhteensä kahdeksan kappaletta. Kuten alla olevasta kuvasta on nähtävissä. 6.4 Kaavion asetusten muuttaminen jälkikäteen Kaavion asetusten muuttaminen tapahtuu siten, että valitaan kaavio aktiiviseksi ja annetaan komento Kaavio tai painetaan hiiren 2-painiketta kaavion päällä. Valikosta nähdään, että kaikkien neljän eri vaiheen palauttaminen onnistuu aina kaaviolajista sijaintiin asti. Tallenna taulukkosi vielä kerran ja kopioi tekemäsi kaavio ja muuta sitä kaaviolaji ja lähdetietojen sarjojen asetuksia kuvassa näkyvällä tavalla. Tallenna tämä taulukko ja syntyvä kaavio nimellä harjoitus 5b.xls. 7 Valmiiden funktioiden käyttö

15 Excel Opas 15 Avaa harjoitus 3.xls. Tallenna se nimellä harjoitus 6.xls. Liitä siihen maksimi- ja minimi funktiot. Kaikki Excelissä olevat funktiot löytyvät komennon Lisää/Funktio tai vakiotyökalupalkista kuvakkeen alta. 7.1 Valitse solu, johon funktion tulos sijoitetaan Ennen komennon antamista kannattaa se solu, johon tulos halutaan valita aktiiviseksi. Tässä tapauksessa mene soluun C15.Anna komento Lisää/Funktio. Valmiin funktion lisääminen on kaksivaiheinen tapahtuma. Ensin valitaan funktio kuvassa näkyvästä Liitä funktio -dialogista. Vasemmalla siinä on eri funktio luokat ja luokasta Kaikki, löytyvät sitten kaikki Excelissä olevat funktiot. 7.2 Valitse alue, josta funktion tulos lasketaan

16 16 Excel Opas Kun oikea funktio on sitten saatu valittua, niin valitaan alue, joka siihen vaikuttaa. Esimerkiksi erilaisissa rahoitusfunktioissa voidaan joutua valitsemaan useita alueita, joista funktion lopullinen tulos lasketaan. Jos funktion nimen ja syntaksin muistaa ulkoa, niin sen voi tietenkin kirjoittaa suoraan kaavariville, esimerkiksi =min(c2:c14). Valittu alue Kaavan tulos Valitut luvut Dialogissa on useita seikkoja, joita kannattaa seurata. Esimerkiksi kaavan tulos, jos se on tiedossa, niin onko se oikea. Ja ovatko oikeat luvut valittuina. Lukualue voidaan joko valita hiirellä tai kirjoittaa käsin. Alue, johon funktio vaikuttaa kirjoitetaan siten, että ensi annetaan alkupiste ja sitten loppupiste ja nämä kaksi erotetaan toisistaan kaksoispisteellä, kuten kuvasta on nähtävissä. Jos alueita on useita, niin alueet erotaettaan toisistaan puolipisteellä ja muuten merkitään samoin kuin yhden alueen tapauksessa.

17 Excel Opas 17 8 Tietojen linkitys Excelissä Samoin kuin käytät solujen osoitteita laskukaavoissa yhden taulukon sisällä, voit tehdä viittauksia myös muiden laskentataulukoiden tai tiedostojen soluihin. 8.1 Laskentapohjien kopiointi Syötä alla olevassa kuvassa olevat tiedot. Anna laskentapohjalle nimeksi: Myynti 1997 painamalla hiiren 2-näppäintä Taul1-tekstin päällä ja valitse komento nimeä uudelleen. Tallenna tässä vaiheessa tiedosto nimellä myyntitilasto 2000 verkkoasemaasi. Tee kopio taulukosta laskentapohjasta Myynti 1997 painamalla hiiren 2-näppäintä samassa paikassa kuten edellisessä tehtävässä ja valitsemalla komento siirrä tai kopioi. Muista lisätä rasti kohtaan: Tee kopio. Katso malli yllä olevasta kuvasta. Laskentapohjasta toiseen pääset siirtymään joko hiiren avulla tai näppäimillä Ctrl+Page up / Page Down. Siirry laskentapohjaan Myynti 1997 (2) eli tekemääsi kopioon. Muuta otsikko ja muut tiedot vastamaan vuoden 1998 myyntiä. Nimeä uudelleen laskentapohja ja anna sille nimeksi: Myynti Tee vielä tästä laskentapohjasta kopio ja nosta kaikkia hintoja markalla. Muuta laskentapohjan nimeksi ja otsikoksi Myynti Tee vielä yksi kopio ja kopioi tai siirrä tämä laskentapohja ensimmäiseksi. Pyyhi kaikki luvut pois taulukosta ja aloita tietojen linkitys. ='Myynti 1997'!D4+'Myynti 1998'!D4+'Myynti 1999'!D4

18 18 Excel Opas

19 Sisällysluettelo 1 Excelin työtila Otsikkorivi tai -palkki Valikot eli valikkorivi Tiedosto-valikko Muokkaa-valikko Ikkuna Ohje Työkalurivit Vakio-työkalurivi Muotoilu-työkalurivi 6 2 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu Excelillä Harjoitus Solujen kopiointi ja virheen korjaus Solujen siirto näppäimistöltä 8 3 Kaavojen kirjoittaminen Tiedon päivittäminen 8 4 Suhteellinen osoitus ja kaavojen kopiointi näppäimistöltä Pähkinä purtavaksi suhteellisesta osoituksesta 9 5 Absoluuttinen osoitus 10 6 Kaavion piirto Syötä taulukkoon tiedot Maalaa tiedot, joista kaavio piirretään Anna kaavionpiirto -komento Kaavion laji 1. Vaihe Kaavion lähdetiedot vaihe Kaavion asetukset vaihe Kaavion sijainti vaihe Valmis kaavio vaihe Kaavion asetusten muuttaminen jälkikäteen 14 7 Valmiiden funktioiden käyttö Valitse solu, johon funktion tulos sijoitetaan Valitse alue, josta funktion tulos lasketaan 15 8 Tietojen linkitys Excelissä 17

20 Excel- perusteita Huhtaharjun koulu Lukuvuosi Juha Korhonen

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

Juha Haataja 4.10.2011

Juha Haataja 4.10.2011 METROPOLIA Taulukkolaskenta Perusteita Juha Haataja 4.10.2011 Lisätty SUMMA.JOS funktion käyttö (lopussa). Tavoite ja sisältö Tavoite Taulukkolaskennan peruskäytön hallinta Sisältö Työtila Omat kaavat,

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit KSAO Liiketalous 1 Perusteet 1110 12 9 1 2 8 3 4 18 5 7 6 14 13 16 15 15 17 1 Vakiotyökalurivi Vakio 10 vastaa Enter -näppäintä 2 Muotoilutyökalurivi Motoilu 11 vastaa Esc näppäintä 3 Työkirjan otsikkorivi

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007)

Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007) Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007) TAULUKON NIMEÄMINEN 1. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella Taul1 eli taulukon nimen kohdalla. Valitse kohta Nimeä uudelleen. 2. Kirjoita taulukolle

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman perusteet 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä listoja, luetteloita

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskennan perusteet Yleistä Tämä harjoitus käsittelee taulukkolaskentaohjelman perustoimintoja. Harjoitus sisältää laskentakaavan muodostamisen, suoran ja suhteellisen viittauksen, taulukon muotoilun

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Excel. -taulukkolaskennan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Excel. -taulukkolaskennan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Excel -taulukkolaskennan perusteet Sisällys sivu 1 Excel työkirjan peruskäsitteitä 1 2 Kuinka käytän laskentataulukkoa

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Excel syventävät harjoitukset 31.8.2015

Excel syventävät harjoitukset 31.8.2015 Yleistä Excel on taulukkolaskentaohjelma. Tämä tarkoittaa sitä että sillä voi laskea laajoja, paljon laskentatehoa vaativia asioita, esimerkiksi fysiikan laboratoriotöiden koetuloksia. Excel-ohjelmalla

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

Ohjeet Libre Officen käyttöön

Ohjeet Libre Officen käyttöön 1 Ohjeet Libre Officen käyttöön Toisinaan Libre Officen kanssa sama asia on koitettava tehdä kolme kertaa ennen kuin se onnistuu. Kannattaa ottaa rauhallisesti. 1. Pylväsdiagrammi ohje Askel 1 Klikkaa

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet H6: Tehtävänanto Taulukkolaskennan perusharjoitus Ennen kuin aloitat harjoituksen teon, lue siihen liittyvä taustamateriaali. Se kannattaa käydä läpi kokeilemalla samalla siinä annetut esimerkit käyttämässäsi

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I

LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT KEVÄT 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 24.10.2017 LUENTO 7 24.10.2017 Tällä luennolla 1. Teema 4 Taulukkolaskenta Miksi? Harjoitukset 2. Taustaa yksilöharjoitukseen

Lisätiedot

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu Excel-harjoitus 1 Tietojen syöttö työkirjaan Kuvitteellinen yritys käyttää Excel-ohjelmaa kirjanpidon laskentaan. He merkitsevät taulukkoon päivittäiset ostot, kunnostuskulut, tilapäistilojen vuokramenot,

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Plasmatelevision hintoja 3 000,00 2 900,00 2 800,00 2 700,00 2 600,00 2 500,00 2 400,00 2 300,00 32" 37" 42" 2 (33) Microsoft Excel

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman

Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman Microsoft Word-tekstinkäsittelyohjelman opas Tähän oppaaseen on koottu opiskelussa tarvittavia Word-ohjelman perustoimintoja. Pidemmälle vietyjä ohjeita löytyy opaskirjoista ja muista lähteistä. Tämä opas

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

Mitä tehdä Excel 2000:lla? Copyright Teknolit Oy

Mitä tehdä Excel 2000:lla? Copyright Teknolit Oy Kalvosarjan käyttö Tervetuloa käyttämään Excel 2000:n käyttöä esittelevää pdf-kalvosarjaa! Siirry ensin Koko näyttö -tilaan valitsemalla View/Full Screen ja käytä liikkumiseen sivun alareunassa olevia

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelman käynnistys

Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelman käynnistys Taulukkolaskenta (1. kerta) 1 Harjoitus 1 Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelman käynnistys Käynnistä Microsoft Excel ensimmäistä taulukkolaskentaharjoitusta varten. Ratkaisu 1 1. Napsauta näytön alareunassa

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 2 Sisällys Sisällys 1. Yleistä... 3 1.1 Office- ohjelmien muuttaminen suomen kielelle... 3 1.2 Wordin oma ohjetoiminto...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn perusteet

Tekstinkäsittelyn perusteet TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn perusteet Word Sisällys Word-tekstinkäsittelyohjelma 1 1 Wordin näyttötilat 1 2 Valikot ja näppäimistö

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Word ja Excel Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 13.5.2008 Ohjelmisto Tietokoneohjelma on joukko toimintaohjeita ja käskyjä, jotka tietokoneen

Lisätiedot

TAULUKKOLASKENTAOHJELMA EXCEL PERUSTEET (Mervi Ruotsalainen 25.10.05

TAULUKKOLASKENTAOHJELMA EXCEL PERUSTEET (Mervi Ruotsalainen 25.10.05 1 TAULUKKOLASKENTAOHJELMA EXCEL PERUSTEET (Mervi Ruotsalainen 25.10.05 1. YLEISTÄ... 2 2. EXCEL-IKKUNAN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 2 2.1 ESITTELY... 2 2.2 TYÖKALURIVIEN LISÄÄMINEN JA POISTAMINEN (NÄYTÄ / TYÖKALURIVIT

Lisätiedot

11.8.2000 Excel 97 harjoituksia 1

11.8.2000 Excel 97 harjoituksia 1 11.8.2000 Excel 97 harjoituksia 1 1. SUHTEELLINEN VIITTAUS Avaa tiedosto Tunti1.xls hakemistosta Verkkoympäristö\Atkope\Excel. Lisää taulukkoon sarakkeeseen F ja riville 11 yhteensä-otsikon summakaavat.

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) pääaine- ja sivuaineopiskelijat Taulukkolaskennan perusteet Yleistä Tämä harjoitus käsittelee taulukkolaskentaohjelman perustoimintoja. Harjoituksissa opetellaan

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Yleistä Windowsin pikanäppäimistä

Yleistä Windowsin pikanäppäimistä Helsinki Business College Juha Konttinen Yleistä Windowsin pikanäppäimistä Voit käyttää Windowsissa työskennellessäsi pikanäppäimiä hiiren sijasta. Pikanäppäinten avulla voit liikkua Käynnistä-valikossa,

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja MICROSOFT K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS Petri Ilmonen ja Juha Hällfors -sarja Sisällysluettelo Saatesanat 3 Johdanto 6 Kirjan rakenne ja tasomerkinnät 6 Käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen Ryhmäkirjeen hyödyntäminen hannele.rajaniemi@jyu.fi konkkola@cc.jyu.fi Sisältö Joukkokirje-toiminnon (Wordin ja Excelin yhteiskäytön) periaatteet Excel tietolähteenä tutuksi (valmis harjoitustiedosto)

Lisätiedot

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Käyttäjän käsikirja CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Tuotemerkit Accudraw, Bentley, B Bentley logo, MDL, MicroStation, MicroStation/J, QuickVision ja SmartLine ovat rekisteröityjä

Lisätiedot

9233831 painos 3. FI. Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä.

9233831 painos 3. FI. Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. 9233831 painos 3. FI Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Pikanäppäimet Seuraavassa esitellään laitteen joitakin pikanäppäimiä. Yleiset pikanäppäimet Ctrl+A

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 1 Kuva 1 Sakari Järvenpää sakari.o.a.jarvenpaa@student.jyu.fi TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 28.3.16 2 Sisällys 1 Kaaviot... 3 1.1 Kaavion osat... 3 1.2 Kaavion tekeminen... 4 1.3 Kaavion muokkaaminen...

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö

Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 5 Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on kirjallinen kysymys; välikysymyksen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Tässä osiossa tutustutaan / palautetaan mieleen tekstinkäsittelyn perusteita ja opitaan (?) muutamia hyödyllisiä (?) vinkkejä.

Tässä osiossa tutustutaan / palautetaan mieleen tekstinkäsittelyn perusteita ja opitaan (?) muutamia hyödyllisiä (?) vinkkejä. Sivu 1 / 7 Oulun seudun amk Luonnonvara-alan yksikkö / Jouko Karhunen Tietotekniikkaa / Wordin asioita 1 Tässä osiossa tutustutaan / palautetaan mieleen tekstinkäsittelyn perusteita ja opitaan (?) muutamia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö

Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 5 Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on toimenpidealoite; keskustelualoitteen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 ATK-taitojen päivitys luento 1 Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 1 Taustaa Pielavesi, Hyvinkää, Helsinki, Maaninka Yhden megan Winchester WordPerfect korvaa sihteerin Pankki on kotona Sitä sanaa

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot