Aktiivisen solun osoite

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aktiivisen solun osoite"

Transkriptio

1 Excel Opas 1 1 Excelin työtila Tiedon syöttäminen tapahtuu soluihin, joihin viitataan kirjaimilla A, B, C, (sarakkeet, yhteensä 255 kpl) ja numeroilla (rivit, yhteensä kpl). Soluihin kirjoitettavat tekstit tasautuvat automaattisesti vasempaan reunaan ja luvut oikeaan. Käytä numerojen syöttämiseen siihen tarkoitettu näppäimistön laskinosaa ja soluissa liikkumiseen kappaleenvaihto-, sarkain- tai nuoli-näppäimiä. Alla olevassa kuvassa on nähtävissä Excel 97 for Windowsin työtila. Otsikkorivi Vakiotyökalurivin valinta uusi työkirja Aktiivisen solun osoite Kaavarivi Valikkorivi Muotoilutyökalurivin valinta fontti Taulukkovalitsin solu Täyttökahva Pystyvierityspalkki Aktiivinen solu Vaakavierityspalkki 1.1 Otsikkorivi tai -palkki Otsikkopalkilla on paljon eri funktioita Windows-ohjelmissa. Ensimmäinen on ikkunoidun ohjelman liikuttaminen näytöllä. Kun hiiren kursori viedään otsikkopalkin päälle ja painetaan hiiren 1-näppäin (yleensä vasen) pohjaan ja pidetään siellä, voidaan ikkunan paikkaa siirtää näytöllä. Toinen on tiedoston nimen näyttäminen, jos auki oleva tiedosto peittää koko työtilan. Muita toimintoja, joita voidaan suorittaa vain otsikkopalkista ovat ikkunan koon muutokset, joita on kolme: Ohjelma voidaan pienetään tehtäväpalkkiin näpäyttämällä painikkeesta. Painamalla -painiketta saadaan ohjelma palautumaan edelliseen kokoonsa ikkunaksi ja samalla painike muuttaa muotoaan. Painamalla tätä muuttunutta painiketta, ohjelma saadaan peittämään koko näyttö, jolloin työskentelytila on mahdollisimman suuri. Ohjelma voidaan myös lopettaa, painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa -painiketta, sama toiminto voidaan tehdä ainakin neljällä eri tavalla. Jokaisen Windows-sovelluksen yläreunassa on otsikkorivi. Siitä voi nähdä avoinna olevan tiedoston nimen ja siitä voi siirtää hiirellä raahaten ikkunoitua sovellusta. Otsikkorivin oikeassa reunassa olevat painikkeet (pienennys-, palautus- ja lopettamispainikkeet) vaikuttavat koko ohjelmaan, kun taas alemmat samanlaiset valikkorivillä olevat painikkeet vaikuttavat vain auki olevaan tiedostoon.

2 2 Excel Opas 1.2 Valikot ja valikkorivi Ylhäällä olevassa kuvassa on nähtävinä Excel 97:ssa oletuksena olevat valikot. Windowsohjelmien käyttö helpottamaan eri tietokoneohjelmien tekijät ovat lupautuneet käyttämään tiettyjä sijoitteluja ja näppäinyhdistelmiä, jotka toistuvat samoina useissa Windowsohjelmissa. Tiedosto-, Muokkaa-, Ikkuna- ja Ohjevalikot ovat löydettävissä jokaisesta Windowsohjelmasta. Lisäksi niiden sisältö on samanlainen. Niitä ja työkalurivejä voi jokaisessa Windowsohjelmissa muokata. Valikoista voi poistaa tai niihin voi lisätä eri toimintoja tai peräti tehdä uuden valikon. Muokkaaminen tapahtuu siten, että viedään hiiren kursori valikkorivin päälle ja valitaan ilmestyvästä valikosta Mukauta Tämän jälkeen valikoista voidaan raahata pois turhat toiminnot ja lisätä sieltä mahdollisesti puuttuvia. Muutokset ovat aina palautettavissa. Valikoissa on mahdollista tehdä kolmen tyyppisiä valintoja. Katsotaan tarkemmin tiedostovalikon kohtia Uusi, Sulje ja Lähetä. Kohdassa sulje, ei ole mitään ylimääräistä, jolloin voi odottaa, että jotain tapahtuu heti. Tässä tapauksessa asiakirja sulkeutuu. Kohdassa Uusi sen sijaan on kolme pistettä tekstin perässä. Tällöin voi odottaa, että joutuu vastaamaan, johonkin dialogiin, tässä tapauksessa millaisen asiakirjan haluaan aloittaa. Kun valintaa Lähetä napautetaan, saadaan esille alivalikko, josta voidaan valita lisää eri toimintoja. Lisäksi valikon joku toiminto tai koko valikko voi olla harmaana. Tämä tarkoittaa silloin, että ko. valintaa ei voida tehdä. Esimerkiksi kopiointi ei voida suorittaa silloin kun mitään ei ole valittu. Valikkoja, kuten useimpia Windowsin osia voidaan käyttää myös näppäimistöltä. Alt-näppäin vai valikkoon ja alleviivatun kirjaimen painaminen avaa ko. valikon. Esimerkiksi painettaessa Alt+T avataan Tiedosto-valikko. Painettaessa uudelleen T-kirjainta saadaan aikaan tallennus. Valikko-rivillä nähtävät -painikkeet vaikuttavat auki olevaan asiakirjaan, samoin kuin edellä esitellyt otsikkopalkissa olevat samanlaiset painikkeet Tiedosto-valikko Tiedosto-valikko sisältää jokaisessa Windows-ohjelmassa ainakin seuraavat toiminnot: Lopeta, Tallenna, Tallenna nimellä, Uusi, Avaa, Sulje ja Tulosta. Joissain ohjelmissa voi olla muitakin toimintoja, kuten esimerkiksi Sivun asetukset. Uuden Windows-ohjelman omaksumista helpottaa esimerkiksi se seikka, että ohjelman voi aina lopettaa valitsemalla Tiedosto/Lopeta.

3 Excel Opas 3 Valinta suoritetaan siten, että napautetaan hiiren 1-näppäimellä ensin haluttu valikko auki, jonka jälkeen avautuneen valikon päällä hiiren kursoria kuljettaen viedään se halutun toiminnon päälle. Valittuna oleva toiminto värjäytyy kuten vieressä olevassa kuvassa. Tämän jälkeen voidaan jälleen painaa hiiren 1-näppäintä, jolloin valinta tulee suoritetuksi. Tässä tapauksessa ohjelman lopetus. Valikossa olevien komentojen edessä ja perässä on usein erilaisia merkintöjä, esimerkiksi Tallenna-valinnan jäljessä on Ctrl+S. Tämä tarkoittaa sitä, että painettaessa Ctrl-näppäintä ja S- kirjainta saadaan aikaan sama toiminto eli tallennus. Tallenna valinnan edessä on myös levykkeen kuva. Tällä viitataan Vakio-työkalurivissä olevaan samaan kuvakkeeseen, josta myös tallentaminen voidaan tehdä Muokkaa-valikko Jokaisesta Windows-ohjelman Muokkaa-valikon ensimmäisessä osiossa on toiminto Kumoa (ctrl+z tai alt+askelpalautin). Tämä toiminto on erittäin hyödyllinen ja Excel 97:ssa erittäin tehokas. Yleensä tavallisissa Windows-ohjelmissa voidaan peruuttaa 3-5 viimeisintä toimintoa. Word-ohjelmassa voidaan vaikka koko päivän työ peruuttaa valitsemalla aina kumoa yhä uudelleen ja uudelleen. Huomaa myös, että toiminto saadaan aikaan myös näppäimillä Ctrl+Z. Myös näppäimet Alt+del näppäimet ajavat saman asian. Muokkaa-valikon toisesta osiosta löytyvät myös Windows-ohjelmien käyttöön erittäin kiinteästi kuuluvat toiminnot. Ne ovat Leikkaa, Kopioi ja Liitä. Näiden toimintojen avulla on mahdollista kopioida ja siirtää esimerkiksi tekstiä paikasta toiseen tai asiakirjasta toiseen. Lisäksi näiden toimintojen kautta on jopa mahdollista siirtää eri ohjelmista tietoa toiseen. Tekstin (tai minkä tahansa objektin) kopiointi (tai siirto) tapahtuu siten että: - valitaan ensin siirrettävä objekti, esimerkiksi maalataan teksti, tämän jälkeen valitaan Muokkaa/Kopioi. Ihmettelet ehkä miksi mitään ei tapahtunut. Tämä johtuu siitä, että kopioitava teksti siirtyi Leikepöytä-nimiseen ohjelmaan.

4 4 Excel Opas - siirretään kursori paikkaa, jonne kopioitava teksti halutaan. - valitaan Muokkaa/Liitä, jolloin kopioitu teksti ilmestyy siihen paikkaa, jossa kursori on Haluttaessa siirtää tekstiä käytetään toimintoa Muokkaa/Leikkaa, jolloin valittu teksti häviää leikepöydälle. Tämän jälkeen siirretään kursori haluttuun paikkaa ja toimitaan samoin kuin kopioidessa Kopioiminen, leikkaaminen ja liittäminen näppäimistöltä Kopiointi ja leikkaaminen on monta kertaa paras tehdä näppäimistöltä. Syitä on monia, esimerkiksi nopeus ja hiiren huono käyttötaito. Alhaalla olevassa taulukossa on esitelty mitä näppäimiä voi käyttää. Siinä on erikseen Windows- ja Microsoft-näppäimet. Jako voi tuntua hassulta, koska Windows on Microsoftin tekemä, mutta Windows-näppäimet toimivat jokaisessa Windowsohjelmassa. Toiminto Windows Mikrosoft Työkalurivi Tekstin maalaulinäppäin Vaihto + nuo- Hiirellä raahaten Kopioi Ctrl + Insert Ctrl + C Leikkaa Vaihto + Delete Ctrl + X Liitä Vaihto + Insert Ctrl + V Ikkuna Ikkuna-valikolla on loogisesti vain ikkunoihin liittyviä toimintoja. Kuten lähes kaikissa Windows-ohjelmissa, myös Excelissä on mahdollista avata useita asiakirjoja yhtä aikaa. Ikkuna-valikon viimeisen osion kautta yksinkertaisesti vaihdetaan asiakirjasta toiseen. Esimerkiksi kuvassa on auki peräti 7 Asiakirjaa. Asiakirjat voidaan myös järjestää kaikki siten, että molemmat tai kaikki asiakirjat ovat näkyvissä. Kuvan tilanteessa Wordin työtila jakaantuisi 7 osaan tai ikkunaan. Jaa-toiminnolla asiakirja jaetaan kahteen osaan, jolloin voidaan kirjoittaa helposti vaikka asiakirjan alkuun ja loppuun. Uusi ikkuna valinta avaa uuden ikkunan jo auki olevasta asiakirjasta Ohje Jokaisessa Windows-ohjelmissa on viimeisenä Ohje-valikko. Sitä kautta saadaan tietoa ohjelman toiminnasta. F1-näppäimen painaminen ajaa saman asian. Tällöin käynnistyy pieni ohjelma, nimeltä avustaja.

5 Excel Opas 5 Kuva 1: Klemmari-avustaja Tästä kannattaa valita kohta: Näytä ohjeaiheet, jolloin käynnistyy varsinainen Microsoft Excel Ohje. Siinä on kolme välilehteä: Sisällys, Hakemisto ja Etsi, joita napauttamalla saadaan hiukan erilaisia ohjeita. Sisällys-välilehdellä on kerätty aihepiireittäin valmiiksi joitain ohjeita. Hakemistovälilehdellä ohjeiden aiheet ovat aakkosjärjestyksessä. Tehokkain valinta Etsi, mahdollistaa avustetietojen etsimisen hakusanojen perusteella. 1.3 Työkalurivit Excel 97:ssa on 13-valmiiksi tehtyä työkaluriviä. Painamalla työkalurivin päällä hiiren 2- näppäintä saadaan näkyviin valikko, josta voidaan valita halutut työkalurivit. Yleensä työkaluriveistä on näkyvissä eli valittuna Vakio- ja muotoilu-kohdat, joista enemmän tuonnempana.

6 6 Excel Opas Haluttaessa työkalurivi näyttöön, sen kohdalle lisätään tarkistusmerkki, aivan kuten Juhan oma tehtäväpalkin kohdalla on. Tehtäväpalkeista voidaan, samoin kuin valikoistakin, poistaa tarpeettomia painikkeita. Tietenikin toimintoja voidaan myös lisätä. Esimerkiksi haluttaessa lisätä Vakio-työkaluriviin toiminnot: Lähennä ja loitonna toimitaan seuraavasti: Valitaan Mukauta Valitaan välilehti Komennot Valitaan kohta Näytä ja etsitään -painike ja -painike Raahataan painikkeet Vakio-työkalurivin päälle siten, että näkyviin saadaan pystyviiva Vapautetaan hiiren 1-painike, toistetaan toiminto ja suljetaan dialogi Työkalurivit sisältävät usein kuvakkeita, joiden tulkinta on sangen vaikeaa. Tätä helpottamaan on tehty aputoiminto, joka näyttää pienen selitetekstin kun hiiren kursori jätetään vähäksi aikaa painikkeen päälle Vakio-työkalurivi Vakio-työkalurivin toiminnot ovat oikealta vasemmalle: Muotoilu-työkalurivi Uusi, Avaa, Tallenna Tulosta, Esikatselu, Kieliasun tarkistus Leikkaa, kopioi, Liitä, Muotoilusivellin Kumoa, Tee Uudelleen Lisää hyperlinkki, Web-työkalurivi Summa-funktio, Liitä funktio, Lajittele nousevasti, Lajittele laskevasti Ohjattu kaavion luominen, Kartta, Piirto, Zoomaa Office-avustaja. Muotoilu työkalurivissä on seuraavat toiminnot vasemmalta oikealle: Fontin valinta, fonttikoko Lihavointi, kursivointi, alleviivaus Solun tasaus vasempaan reunaan, solun tasaus keskelle, solun tasaus oikeaan reunaan, yhdistä ja keskitä Solun tietojen muuttaminen valuutaksi, prosenteiksi, pilkkumuodon lisääminen, desimaalien lisääminen, desimaalien vähentäminen Reunojen piirtäminen, solun täyttöväri ja fontin väri

7 Excel Opas 7 2 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu Excelillä Vaikka Excel ei olekaan mikään tekstinkäsittelyohjelma, joutuu silläkin tekemään tavanomaisia korostuksia liittyen fonttien kokoon ja muotoon sekä taustojen väriin yms. seikkoihin. 2.1 Harjoitus Kirjoita alla olevan taulukon kaltainen lukujärjestys alkaen solusta A1, käyttäen omia tietojasi. Käytä taulukon alkumuotoiluun automaattista muotoilua (Muotoile/Automaattinen muotoilu) ja lisää loput muotoilut (Muotoile solut) käsin. Lisää taulukon soluihin värejä, vaikka jokaiselle sarakkeelle omansa. Muuta ja lisää reunaviivoja, fonttien värejä jne. Tallenna taulukko nimellä harjoitus 1.xls. 2.2 Solujen kopiointi ja virheen korjaus Sulje edellinen tehtävä ja avaa uusi tiedosto (Tiedosto/Uusi/Työkirja). Kirjoita kuvassa näkyvät tiedot, lukuun ottamatta toista riviä, ja tallenna nimellä harjoitus 2.xls. Tämän jälkeen harjoitellaan solujen kopiointia ja muokkausta seuraavassa kappaleessa annettavien ohjeiden mukaan. Kirjoita teksti: Henkilö A soluun B2. Kopioi solu B2 soluihin C2 ja D2 ja korjaa A:t B:ksi ja C:ksi seuraavasti. Kopiointi voidaan suorittaa joko näppäimistöltä tai hiirellä. Solun kopiointi Tiedon korjaus Tee näin: vie kursori soluun B2, paina Ctrl+Insert (tai Ctrl+C), paina vaihto-näppäin (korotus, shift) pohjaa, paina oikeaa nuolta kaksi kertaa ja paina Insert (shift-näppäinhän on jo pohjassa tai näppäimiä Ctrl+V) Tämän jälkeen paina esimerkiksi solussa C2 näppäintä F2, Del-näppäintä (askelpalautin), iso kirjain B ja Enter. Virheen korjaaminen onnistuu myös kun näpäytetään hiirellä kaavarivillä haluttua kohtaa.

8 8 Excel Opas Tallenna jälleen kerran tiedosto, kun olet saanut tämän vaiheen valmiiksi. 2.3 Solujen siirto näppäimistöltä Solujen siirtäminen tapahtuu aivan samoin kuin kopiointikin, vain ensimmäinen kohta muutetaan seuraavaksi: Tämän jälkeen paina näppäimiä Ctrl+X (tai Shift+Delete), jolloin kaava leikataan tai siirretään ns. leikepöydälle. 3 Kaavojen kirjoittaminen Jatketaan samalla taulukolla edelleen. Aktivoi solu B6, ts. näpäytä sitä kerran hiirellä. Kirjoita siihen soluun kaava =B3+B4+B5. Hyväksy kaava painamalla Enter-näppäintä. Huomaa =-merkki (yhtäsuuruus) kaavojen alussa, tällöin Excelymmärtää solussa olevan tiedon kaavaksi eikä tekstiksi. Kirjoita soluun C6 kaava =Summa(C3:C5) ja soluun D6 joko kaava =D3+D4+D5 tai =Summa(D3:D5) Tallenna tämä tiedosto nimellä harjoitus 2b.xls 3.1 Tiedon päivittäminen Muuta solussa B4 oleva luku 1700:aan. Huomaa samalla summassa tapahtuva muutos kun hyväksyt muutoksen. Excel voidaan asettaa myös siten, että laskeminen tapahtuu vasta kun painetaan F9-näppäintä. Muuttaessa laskentataulukossa olevia arvoja, niitä ei tarvitse tuhota erikseen, vaan päälle kirjoitettava tieto korvaa solun sisällön Enter-näppäintä painettaessa. Päällekirjoituksen voi kumota näppäimillä Ctrl+Z tai Alt+Del tai komennolla Muokkaa/Peruuta.

9 Excel Opas 9 4 Suhteellinen osoitus ja kaavojen kopiointi näppäimistöltä Kirjoita taulukkoon kuvassa näkyvät tiedot. Tallenna taulukko verkkohakemistoosi nimellä harjoitus 3.xls. Huomaa lomakorvaus- ja palkka-sarakkeiden tietojen keskitys, ja sukunimien tasaus oikeaan reunaan. Kun olet kirjoittanut solussa E2 olevan kaavan pysähdy hetkeksi. Oletko aikeissa kirjoittaa kaikki soluissa E3-E12 olevat kaavat käsin? Entäpä jos työntekijöitä olisi sata tai tuhat? Kun solu E2 on aktiivinen, mutta ei kirjoitustilassa, niin kopiointi tapahtuu seuraavasti: Paina näppäimiä Ctrl+C (tai Ctrl+Insert), jolloin kaava kopioituu ns. leikepöydälle. Sitten voit painaa vaihto-näppäimen pohjaan ja painaa alanuolinäppäintä yksitoista kertaa, jolloin alue E3 E12:een maalautuu. Maalaaminen voidaan tehdä myös hiirellä ja solua E2 ei kannata yleensä maalata. Nyt voit lopuksi liitää kaavan näppäimillä Ctrl+V (tai Shift+Insert) soluihin E3 E12. Kopiointi voidaan suorittaa myös Muokkaa-valikon kautta hiirtä käyttäen. Muokkaa/Kopioi ja Muokkaa/Liitä. Tallenna ja vertaa kaavoja soluissa E3, E4, E5 jne. Mitä kaavoille on tapahtunut? Tätä kaavojen muutosta sanotaan suhteelliseksi muutokseksi, ts. mentäessä yksi rivi alaspäin, kaavassa oleva rivinumero muuttuu yhden ylöspäin ja kaava on siis suhteellisesti osoitettu. Lisää taulukkoon yhteensä rivi soluun C13, kirjoita soluun D13 =Summa(D2:D12) ja kopioi kaava soluihin D13 ja E13. Katso nyt mitä muutoksia näissä kaavoissa tapahtui. 4.1 Pähkinä purtavaksi suhteellisesta osoituksesta Edellisessä esimerkissä oli kyse ns. suhteellisesta osoituksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa siten, että kun kaava kopioidaan ylös- tai alaspäin, niin kaavassa olevat rivinumerot muuttuvat pykälällä ylös- tai alaspäin samassa suhteessa kuin kopiointikin tapahtui. Kopiointisuunnan ollessa vasen tai oikea, niin saraketunnukset muuttuvat samoin kuin rivinumerotkin. Mitä tapahtuu kuvassa olevalle kaavalle, kun se kopioidaan a) Soluun B5? b) Soluun D2?

10 10 Excel Opas Entä jos ko. solun kaava siirretään edellä mainittuihin soluihin. Kuinka silloin kaava muuttuu? 5 Absoluuttinen osoitus Syötä olevassa kuvassa oleva data taulukkoon. Älä missään nimessä syötä mustalla pohjalla olevia arvoja, koska ne saadaan laskemalla syötetyistä arvoista. Kirjoita soluun C4 kaava, joka laskee vuokran korotuksen markkoina, kuin korotusprosentti on annettu. Kopioi kaava soluihin C5 C9. Katso solujen kaavoja, mitä niissä on tuloksen lisäksi väärin? Muuta nyt solun C4 kaava oikean muotoon, ts. lisää B1-solun ympärille $-merkit ($B$1). Ne saa myös näppäintä F4-painamalla, kun kursori koskee kaavassa olevaan soluun. Kopioi kaava soluihin C5 C9. Katso solujen kaavoja, mitä erikoista niiden soluosoitteissa on? Lisää taulukkoon vielä Uusi vuokra sarake, joka laskee uuden vuokran sen jälkeen, kuin sitä on korotettu. Tallenna taulukko nimellä harjoitus 4.xls. Muuta lopuksi korotusprosenttia siten, että vuokranantaja saa tuhat markkaa enemmän rahaa käteen kuussa. Mikä on oikea prosentti? Tallenna tämä taulukko nimellä harjoitus 4b.xls. 6 Kaavion piirto 6.1 Syötä taulukkoon tiedot

11 Excel Opas 11 Käytä vieressä olevan kuvan tietoja, jotka kuvaavat erään luokan sukupuolijakaumaa. Tallenna tämä taulukko ja syntyvä kaavio nimellä harjoitus 5.xls. 6.2 Maalaa tiedot, joista kaavio piirretään Tässä kuvan tapauksessa maalaa alue siten, että aloitat solusta A1 lopetat soluun D3. Maalaaminen näppäimistöltä on usein nopeampaa ja tarkempaa kuin hiirellä, varsinkin jos kyseessä on iso taulukko. Kuvan tapauksessa mene soluun A1. Paina Ctrl- ja Vaihto-näppäimet pohjaan, kaksi kertaa vasenta nuolinäppäintä ja kaksi kertaa alanuolinäppäintä. Tämä temppu maalaa miten tahansa suuren yhtenäisen alueen. Huomaa, että solu A1 jää valkoiseksi, vaikka se on valittu! 6.3 Anna kaavionpiirto -komento -merkki, jonka jälkeen voit käydä läpi nelivaihei- Lisää/Kaavio tai valitse työkalupalkista sen ohjatun kaavion luomisen Kaavion laji 1. Vaihe Kaavioksi voidaan valita lukuisia erilaisia kaaviotyyppejä, pylväskaaviosta kupla kaavioon ja kaikkea siltä väliltä. Kaavion lajia valittaessa kannattaa kuitenkin olla huolellinen, koska valittu, vaikkakin hienon näköinen, kaavio ei välttämättä anna mitään tietoa.

12 12 Excel Opas Esimerkiksi pylväskaavioitakin voi piirtää joko kolmi- tai kaksiulotteisena tai arvoja voidaan verrata luokkien välillä tai osuutena kokonaistulokseen Kaavion lähdetiedot vaihe 2 Kun alue on valmiiksi valittu kaaviota piirrettäessä, niin tähän valintaa ei juurikaan tarvitse puuttua. Valinnasta Sarjat ovat: voidaan vaihtaa selitteen luokka-akselin tietojen paikkaa. Välilehdeltä Sarja taas voidaan arvoalueesta poistaa joitain sarjoja. Tietoalue tulee automaattisesti siitä alueesta, joka on maalattuna.

13 Excel Opas 13 Kun tehdään suuri määrä kaaviota ja niiden halutaan olevan samanlaisia, niin silloin kaaviot kopioidaan ja tietoalueet muutetaan yhtenäisyyden saavuttamiseksi Kaavion asetukset vaihe 3 Kaavion asetukset dialogissa on kuusi välilehteä, joista voidaan vaihtaa ja muokata useita kaavioon vaikuttavia asetuksia. Otsikot- ja Selite-välilehdet ovat ehkä ne eniten käytetyt. Kaikkia kaavion asetuksia voidaan muuttaa myös jälkikäteen, joten ei kannata huolestu, jos kaikille riveille ei keksi järkevää kirjoitettavaa Kaavion sijainti vaihe 4 Kaavion sijainti voidaan valita kahdesta mahdollisesta, joko uuteen taulukkoon tai objektina, jolloin kaavio ilmestyy samaan taulukkoon, jossa lähdetiedotkin ovat. Uuteen taulukkoon sijoitettu kaavio luo uuden taulukon, tässä tapauksessa Kaavio1-nimisen, jonne kaavio talletetaan. Tällä valinnalla saavutetaan sellainen etu, että kaavio on heti koko sivun kokoinen, eikä sen koko juurikaan tarvitse asetella haluttaessa tulostaa A4-kokoinen kaavio Valmis kaavio vaihe 5

14 14 Excel Opas Valmiin kaavion kokoa, kun on valuttu kaavion muodoksi objekti, voidaan muuttaa kaavion reunoilla olevista tartuntakahvoista. Näitä kahvoja on objektin kulmissa ja näiden välillä, yhteensä kahdeksan kappaletta. Kuten alla olevasta kuvasta on nähtävissä. 6.4 Kaavion asetusten muuttaminen jälkikäteen Kaavion asetusten muuttaminen tapahtuu siten, että valitaan kaavio aktiiviseksi ja annetaan komento Kaavio tai painetaan hiiren 2-painiketta kaavion päällä. Valikosta nähdään, että kaikkien neljän eri vaiheen palauttaminen onnistuu aina kaaviolajista sijaintiin asti. Tallenna taulukkosi vielä kerran ja kopioi tekemäsi kaavio ja muuta sitä kaaviolaji ja lähdetietojen sarjojen asetuksia kuvassa näkyvällä tavalla. Tallenna tämä taulukko ja syntyvä kaavio nimellä harjoitus 5b.xls. 7 Valmiiden funktioiden käyttö

15 Excel Opas 15 Avaa harjoitus 3.xls. Tallenna se nimellä harjoitus 6.xls. Liitä siihen maksimi- ja minimi funktiot. Kaikki Excelissä olevat funktiot löytyvät komennon Lisää/Funktio tai vakiotyökalupalkista kuvakkeen alta. 7.1 Valitse solu, johon funktion tulos sijoitetaan Ennen komennon antamista kannattaa se solu, johon tulos halutaan valita aktiiviseksi. Tässä tapauksessa mene soluun C15.Anna komento Lisää/Funktio. Valmiin funktion lisääminen on kaksivaiheinen tapahtuma. Ensin valitaan funktio kuvassa näkyvästä Liitä funktio -dialogista. Vasemmalla siinä on eri funktio luokat ja luokasta Kaikki, löytyvät sitten kaikki Excelissä olevat funktiot. 7.2 Valitse alue, josta funktion tulos lasketaan

16 16 Excel Opas Kun oikea funktio on sitten saatu valittua, niin valitaan alue, joka siihen vaikuttaa. Esimerkiksi erilaisissa rahoitusfunktioissa voidaan joutua valitsemaan useita alueita, joista funktion lopullinen tulos lasketaan. Jos funktion nimen ja syntaksin muistaa ulkoa, niin sen voi tietenkin kirjoittaa suoraan kaavariville, esimerkiksi =min(c2:c14). Valittu alue Kaavan tulos Valitut luvut Dialogissa on useita seikkoja, joita kannattaa seurata. Esimerkiksi kaavan tulos, jos se on tiedossa, niin onko se oikea. Ja ovatko oikeat luvut valittuina. Lukualue voidaan joko valita hiirellä tai kirjoittaa käsin. Alue, johon funktio vaikuttaa kirjoitetaan siten, että ensi annetaan alkupiste ja sitten loppupiste ja nämä kaksi erotetaan toisistaan kaksoispisteellä, kuten kuvasta on nähtävissä. Jos alueita on useita, niin alueet erotaettaan toisistaan puolipisteellä ja muuten merkitään samoin kuin yhden alueen tapauksessa.

17 Excel Opas 17 8 Tietojen linkitys Excelissä Samoin kuin käytät solujen osoitteita laskukaavoissa yhden taulukon sisällä, voit tehdä viittauksia myös muiden laskentataulukoiden tai tiedostojen soluihin. 8.1 Laskentapohjien kopiointi Syötä alla olevassa kuvassa olevat tiedot. Anna laskentapohjalle nimeksi: Myynti 1997 painamalla hiiren 2-näppäintä Taul1-tekstin päällä ja valitse komento nimeä uudelleen. Tallenna tässä vaiheessa tiedosto nimellä myyntitilasto 2000 verkkoasemaasi. Tee kopio taulukosta laskentapohjasta Myynti 1997 painamalla hiiren 2-näppäintä samassa paikassa kuten edellisessä tehtävässä ja valitsemalla komento siirrä tai kopioi. Muista lisätä rasti kohtaan: Tee kopio. Katso malli yllä olevasta kuvasta. Laskentapohjasta toiseen pääset siirtymään joko hiiren avulla tai näppäimillä Ctrl+Page up / Page Down. Siirry laskentapohjaan Myynti 1997 (2) eli tekemääsi kopioon. Muuta otsikko ja muut tiedot vastamaan vuoden 1998 myyntiä. Nimeä uudelleen laskentapohja ja anna sille nimeksi: Myynti Tee vielä tästä laskentapohjasta kopio ja nosta kaikkia hintoja markalla. Muuta laskentapohjan nimeksi ja otsikoksi Myynti Tee vielä yksi kopio ja kopioi tai siirrä tämä laskentapohja ensimmäiseksi. Pyyhi kaikki luvut pois taulukosta ja aloita tietojen linkitys. ='Myynti 1997'!D4+'Myynti 1998'!D4+'Myynti 1999'!D4

18 18 Excel Opas

19 Sisällysluettelo 1 Excelin työtila Otsikkorivi tai -palkki Valikot eli valikkorivi Tiedosto-valikko Muokkaa-valikko Ikkuna Ohje Työkalurivit Vakio-työkalurivi Muotoilu-työkalurivi 6 2 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu Excelillä Harjoitus Solujen kopiointi ja virheen korjaus Solujen siirto näppäimistöltä 8 3 Kaavojen kirjoittaminen Tiedon päivittäminen 8 4 Suhteellinen osoitus ja kaavojen kopiointi näppäimistöltä Pähkinä purtavaksi suhteellisesta osoituksesta 9 5 Absoluuttinen osoitus 10 6 Kaavion piirto Syötä taulukkoon tiedot Maalaa tiedot, joista kaavio piirretään Anna kaavionpiirto -komento Kaavion laji 1. Vaihe Kaavion lähdetiedot vaihe Kaavion asetukset vaihe Kaavion sijainti vaihe Valmis kaavio vaihe Kaavion asetusten muuttaminen jälkikäteen 14 7 Valmiiden funktioiden käyttö Valitse solu, johon funktion tulos sijoitetaan Valitse alue, josta funktion tulos lasketaan 15 8 Tietojen linkitys Excelissä 17

20 Excel- perusteita Huhtaharjun koulu Lukuvuosi Juha Korhonen

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 1 Kuva 1 Sakari Järvenpää sakari.o.a.jarvenpaa@student.jyu.fi TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 28.3.16 2 Sisällys 1 Kaaviot... 3 1.1 Kaavion osat... 3 1.2 Kaavion tekeminen... 4 1.3 Kaavion muokkaaminen...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010

I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio Tutkimusmenetelmät Likitalo & Mäkelä I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010 Tässä ohjeessa on mainittu ensi Excelin valinnan/komennon englanninkielinen

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Excel 2010 ja QlikView 6.11.2012 Markku Könkkölä J Y / IT -palvelut Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Datan pitää olla listamuotoinen ts. otsikkorivi ja sen alla tietorivit ilman tyhjiä välejä. Jokaisella

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Luento 7 Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä Aulikki Hyrskykari

Luento 7 Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä Aulikki Hyrskykari Luento 7 Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä 25.10.2016 Aulikki Hyrskykari Luento 7 o Kertausta: suhteellinen ja absoluuttinen viittaus o Tekstitiedoston tuonti Exceliin o Tietojen lajittelu, suodatus

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

LibreOfficen kaavaeditori

LibreOfficen kaavaeditori LibreOfficen kaavaeditori Esim. Koruketjun tiheyden määrittämiseksi ketjun massaksi mitattiin vaa'alla 74 g. Ketjun tilavuudeksi saatiin 24 ml upottamalla ketju mittalasissa olevaan veteen. Laske ketjun

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Excel kaaviot. Sisällys

Excel kaaviot. Sisällys Excel 2016 -kaaviot 20.2.2017 Markku Könkkölä J Y / Tietohallintokeskus Sisällys Käyttöliittymästä Visualisointia soluissa Piirtäminen ja vuokaaviot Kaaviot Kaaviot muihin ohjelmiin Kaavioiden jälkikäsittelystä

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan WordPress 1 Tulostettu 1.11.2012 WordPress Ilmainen blogi-sivusto. Voi tehdä blogin. Täytyy vain luoda käyttäjätunnus ja salasana. Osoite on http://fi.wordpress.com/. Paina Get Started Kysyy Sähköpostiosoitteen

Lisätiedot

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen Tämä ohje täydentää ja täsmentää osaltaan selostuskäytäntöä laboraatioiden osalta. Yleinen ohje työselostuksista löytyy intranetista, ohjeen on laatinut Eero Soininen

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut 2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut Shortcut Menut Shortcut menut voidaan aktivoida seuraavista paikoista. Shortcut menun sisältö riippuu siitä, mistä se aktivoidaan. 1. Shortcut menu suunnitellusta linjasta

Lisätiedot

Excel 2010 -funktiot. Sisällys

Excel 2010 -funktiot. Sisällys Excel 2010 -funktiot 5.11.2015 Markku Könkkölä J Y / Tietohallintokeskus Soluihin viittaaminen Sisällys Laskentakaavojen kirjoittaminen, kopiointi ja arvojen vakiointi Funktioiden käyttö: Laskenta Merkkijonot

Lisätiedot

ECDL Taulukkolaskenta

ECDL Taulukkolaskenta ECDL Taulukkolaskenta Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Taulukkolaskenta Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Taulukkolaskenta, joka määrittelee tarvittavat tiedot

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Meidän juttu -verkkolehti

Meidän juttu -verkkolehti Meidän juttu -verkkolehti Sisältö Drupalin perusteet Kuinka juttu tehdään? Jutun lisääminen Pääkuva ja video Kuvan lisääminen Videon lisääminen Kategorisointi Tekstin syöttäminen ja muotoilu Erilaiset

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET Libre Office Writer HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTON TIETOTORI Lielahtikeskus Teivaankatu

Lisätiedot

Excel kaaviot. Sisällys

Excel kaaviot. Sisällys Excel 2010 -kaaviot 14.11.2012 Markku Könkkölä J Y / Tietohallintokeskus Sisällys Käyttöliittymästä Visualisointia soluissa Piirtäminen ja vuokaaviot Kaaviot Kaaviot muihin ohjelmiin Kaavioiden jälkikäsittelystä

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

40 Excel-vinkkiä Minkä tahansa elementin pikamuotoilu. Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1

40 Excel-vinkkiä Minkä tahansa elementin pikamuotoilu. Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1 40 Excel-vinkkiä 1. Minkä tahansa elementin pikamuotoilu Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1 40 Excel-vinkkiä - 1 2. Sarakkeiden ja rivien koon tasaaminen pisimmän tekstin mukaan Tasataksesi

Lisätiedot

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Windows 2000 -käyttöjärjestelmän perusteet Sisällys sivu Mikrotietokoneen osat 1 Windows 2000:n käytön aloittaminen

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1. Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Taulukkolaskenta Microsoft

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen 1 Ylä- ja alatunniste Tunniste on tekstiä tai grafiikkaa, joka toistuu automaattisesti määritysten mukaan sivulta toiselle. View Print Layout näytössä ja esikatselussa tunnisteet näkyvät omilla paikoillaan.

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351 Tietokoneen asetukset -ohjelma Oppaan osanumero: 383705-351 Toukokuu 2005 Sisällysluettelo Tietokoneen asetukset -ohjelma Hakemisto Tietokoneen asetukset -ohjelman käynnistäminen.... 2 Tietokoneen asetukset

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET

EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET (@- ja a-ajokortti) KÄYTTÖOIKEUSTIEDOT Excel 2010 -taulukkolaskennan perusteet -opas on tuotettu Monimuotoiset opinpolut -hankkeen tuella. Hankkeen rahoittajina

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita 6. Harjoitusjakso II Seuraavaksi harjoitellaan algebrallisten syötteiden, komentojen ja funktioiden käyttöä GeoGebrassa. Tarjolla on ensimmäisen harjoittelujakson tapaan kahden tasoisia harjoituksia: perustaso

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma)

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Helsingin yliopisto WinOodi 1 (5) Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Opetustapahtumien hakua tarvitaan sekä opetustapahtumien käsittelyssä että raporttien tulostamisessa. Ohjeessa käsitellään

Lisätiedot

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska MIKÄ ON WINDOWS 95??...2 ALOITUS...2 WINDOWS 95 SAMMUTTAMINEN...2 OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN JA NIIDEN VÄLILLÄ LIIKKUMINEN...4 TEHTÄVÄPALKKI...5 KÄYNNISTÄ - VALIKKO TARKEMMIN...5 HIIREN KÄYTTÖ...6 YKKÖSPAINIKE...6

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Word-ohje. Erin Seppälä 23.9

Word-ohje. Erin Seppälä 23.9 Word-ohje Erin Seppälä 23.9 Sisällysluettelo Ohjelman osat ja terminologia.3 Työkalurivien painikkeet 4 Näppäinkomennot..4 Näppäimistön noulinäppäimillä 4 Hiirellä..4 Fontti eli kirjasinkoko.5 Kirjasinkoko.5

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU Tee allaoleva taulukko. Arvosana-sarakkeeseen pitää tehdä sellainen jos-funktio. joka määrittää arvosanaksi Hylätty tai Hyväksyttty. Jos pisteet ovat vähintään 10, arvosanaksi

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Siirtyminen OneNote versioon

Siirtyminen OneNote versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft OneNote 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin OneNote 2007. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

JAWSissa on suuri määrä asetuksia, jotka vaikuttavat ohjelman toimintaan. Tämä opas lähtee siitä, että käytössä ovat JAWSin oletusasetukset.

JAWSissa on suuri määrä asetuksia, jotka vaikuttavat ohjelman toimintaan. Tämä opas lähtee siitä, että käytössä ovat JAWSin oletusasetukset. JAWSin pikaopas JAWS on Windowsissa toimiva ruudunlukuohjelma. Ruudunlukuohjelma on nimensä mukaisesti ohjelma, jonka avulla sokea käyttäjä voi hahmottaa tietokoneen ruudun sisältöä synteettisen puheen

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

HP Workspace. Käyttöopas

HP Workspace. Käyttöopas HP Workspace Käyttöopas Copyright 2016 HP Development Company, L.P. @ 2016 Google Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Google Drive on Google Inc:n tavaramerkki. Windows on Microsoft Corporationin rekisteröity

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Siirtyminen PowerPoint versioon

Siirtyminen PowerPoint versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin PowerPoint 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

LUPAOSAKASLUETTELO (ns. yhteislupa) Liite hirvieläinten pyyntilupahakemukseen Sivu 1

LUPAOSAKASLUETTELO (ns. yhteislupa) Liite hirvieläinten pyyntilupahakemukseen Sivu 1 LUPAOSAKASLUETTELO (ns. yhteislupa) Liite hirvieläinten pyyntilupahakemukseen Sivu 1 Jos hakijoita on useampi kuin yksi (henkilö tai metsästysseura/-seurue), nimetään yksi hakijaksi ja kaikista metsästysoikeuden

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Luento 6 Taulukkolaskennan perusteista Aulikki Hyrskykari

Luento 6 Taulukkolaskennan perusteista Aulikki Hyrskykari Luent 6 Taulukklaskennan perusteista 18.10.2016 Aulikki Hyrskykari Luent 6 Taulukklaskennasta Miksi? Perusasiita ja esimerkkejä Kaavat Miksi? Ruutupaperin ja taskulaskimen krvaaja Tehkas kein käsitellä

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta:

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta: Kertausharjoitus Koe alkaa palvelimelta käynnistettävällä lyhyellä kuunteluosiolla, jonka sinä käynnistät. Sinun ei tarvitse odottaa kuunteluosion loppumista vaan voit edetä seuraaviin tehtäviin, kun koet

Lisätiedot