EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EXCEL- TAULUKKOLASKENTA"

Transkriptio

1 EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/)

2 Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen, sulkeminen ja tallentaminen... 2 Tietojen syöttäminen ja solualueen käsittely... 4 Laskeminen taulukossa... 6 Summa... 6 Keskiarvo... 7 Minimi ja maksimi... 8 Kaavan kopiointi eli täyttökahvan käyttö... 9 Peruslaskukaavat Suhteelliset ja suorat viittaukset Suhteellinen viittaus Suora viittaus Ulkoasun muotoilu Lukumuotoilut Fonttimuotoilu Tasaukset Reunaviivat ja taustavärit Taulukon lajittelu Kaaviot Kaaviolajit Kaavion luominen Kolmiulotteinen työkirja Taulukkovälilehtien käsitteleminen Laskeminen useammasta taulukosta Sivun asetukset ja tulostaminen... 30

3 1 Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä Taulukkolaskentaohjelma on tekstinkäsittelyohjelman ohella tietokoneen yleisimpiä sovelluksia. Sillä voit rakentaa erilaisia laskelmia, taulukoita, kaavioita ja muita dokumentteja. Voit esimerkiksi Suorittaa erilaisia laskutoimenpiteitä Hoitaa yrityksen laskutusta, kirjanpitoa, budjetointia ym. Pitää kirjaa taloutesi menoista ja tuloista Ylläpitää pieniä rekistereitä sekä paljon muuta. Taulukkolaskentaohjelmassa tiedot kirjoitetaan työkirjan sisältämiin laskentataulukoihin, joissa on numeroilla merkittyjä rivejä ja kirjaimilla merkittyjä sarakkeita. Laskentataulukon "ruudukko" koostuu pystysuorista sarakkeista ja vaakasuorista riveistä. Taulukon jokaiseen "ruutuun" eli soluun voit kirjoittaa tekstiä, luvun tai laskentakaavan. Näiden kolmen peruselementin avulla voit muotoilla erilaisia taulukoita ja lomakkeita, joilla voit laskea ja analysoida tietoa. -version käyttöliittymä on samantapainen kuin Word 2007:kin käyttöliittymä. Seuraavassa kuvassa on hieman esitelty käyttöliittymän eri osien nimityksiä.

4 2 Seuraavassa esitellään hiukan Excelin käyttöliittymää. Tämän version 2007 myötä käyttöliittymä muuttui melko lailla entisestä. Yllä olevassa kuvassa on nimetty joitakin tämän uuden käyttöliittymän osia. Katsotaan joitakin niistä kohta kohdalta. Valintanauhalta löytyy välilehtiä, välilehdiltä ryhmiä ja niistä painikkeita. Joissakin ryhmissä on myös ns. valintaikkunan avain, josta aukeaa lisää vaihtoehtoja kyseisiin toimintoihin. Pikatyökalurivillä on valmiina muutamia painikkeita. Voit lisätä sinne itsekin komentoja. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella pikatyökalurivin päällä ja valitse avautuvasta valikosta kohta Mukauta pikatyökalurviä ja siirrä haluamasi toiminnot vasemmanpuoleiselta listalta oikealle Lisääpainikkeella. Jos haluamasi komento ei näy listalla, valitse ylhäällä olevasta valikosta kohta kaikki komennot Suositut komennot- kohdan sijaan. Tiedoston avaaminen, sulkeminen ja tallentaminen Tavalliset tiedostotoiminnot ovat Excelissä samanlaiset kuin muissakin ohjelmissa. Ne löytyvät Office-painikkeen kautta avautuvasta valikosta. Office-painikkeen kautta avautuvassa valikossa näkyy viimeksi avattujen tiedostojen luettelo. Jos haluamasi tiedosto on tässä listassa, saat sen avattua klikkaamalla kyseisen tiedoston nimeä. Tiedoston nimen perässä olevaa nastaa klikkaamalla saat kiinnitettyä tiedoston tälle listalle eli se ei häviä listalta vaikka uusia tiedostoja tulisikin listalle.

5 3 Jos tiedostoa ei ole listalla, se avataan kohdasta Avaa, josta avautuu normaali tiedoston avausikkuna. Valitaan oikea levyasema ja kansio, varmistetaan, että tiedostotyyppi on oikea, eli sellainen, jota ollaan avaamassa. Lopuksi tietysti valitaan se haluttu tiedosto ja klikataan avaa. Tallennus menee samaan tapaan. Muista tallennus pienin väliajoin, niin et menetä suurta määrää tietoa ongelmien sattuessa. Valikossa on kohdat Tallenna ja Tallenna nimellä. Ensimmäistä kertaa työkirjaa tallennettaessa näillä ei ole eroa. Valitse oikea levyasema ja kansio. Varmista taas, että tallennusmuoto on oikea. Kirjoita vielä tiedoston nimi- ruutuun työkirjasi nimi ja paina Tallenna. Seuraavilla kerroilla kuitenkin pelkkä Tallenna -kohdan (tai tallennuksen pikanappulan pikatyökalurivillä) valinta tallentaa aina vanhan jo olemassa olevan tiedoston päälle kyselemättä mitään. Tallenna nimellä -kohta sen sijaan avaa aina uudestaan tallennuksen ikkunan ja voit vaihtaa levyasemaa, kansiota tai tiedoston nimeä tai tallennusmuotoa, ja ottaa näin vaikka tiedostosta varmuuskopion.

6 4 Hiukan noista tallennusmuodoista. Normaalisti Excel ehdottaa tallennusmuodoksi Excel-työkirjaa. Tämä tarkoittaa, että Excel tallentaa asiakirjan juuri tämän kyseisen version (2007) mukaiseen muotoon, eikä sitä saa välttämättä muulla ohjelmalla tai Excelin vanhemmalla versiolla auki. Listalta löytyy kohta Excel työkirja. Jos tallennat työkirjan tähän vanhemman ohjelman muotoon, voi olla, että kaikki muotoilut eivät säily ihan sellaisenaan. Excel suljetaan ikkunan oikean yläkulman rastista. Voit sulkea asiakirjan sulkematta Exceliä Office-painikkeen kautta kohdasta Sulje tai työkirjan oikean yläkulman rastista (alempi oikean yläkulman kahdesta rastista). Excel-työkirjassa on valmiina yleensä kolme taulukkoa, Taul1, Taul2 ja Taul3. Nämä näkyvät ruudun alalaidassa, taulukosta toiseen voi vaihtaa klikkaamalla näitä taulukonvalitsimia (ks. yllä oleva kuva). Tallennettaessa tallentuvat kaikki taulukot, vaikka ne olisivatkin tyhjiä. Tähän usean taulukon käyttöön palataan myöhemmin. Tietojen syöttäminen ja solualueen käsittely Kun solu on aktiivinen, voit kirjoittaa siihen tekstiä, numeroita ja kaavoja. Aktiivisen solun tunnistat tummista reunoista. Kun olet syöttänyt arvon soluun, voit hyväksyä sen Enter-näppäimellä tai siirtymällä nuolinäppäimellä tai hiirellä seuraavaan soluun. Syöttämisen voit peruuttaa napauttamalla Peruuta-painiketta tai näppäimistön esc-nappulalla. Aktiivinen solu: Aktiivisen solun osoite näkyy taulukon yläosassa ns. nimiruudussa. Yllä olevassa kuvassa solun osoite on C3. Pääset korjaamaan solun sisältöä kaksoisklikkaamalla solua. Tällöin näppäimistön nuolinäppäimet siirtävät kursoria solun sisällä eivätkä muuta aktiivista solua. Näin voit esim. korjata solussa olevan kirjoitusvirheen tarvitsematta kirjoittaa koko solua uusiksi. Voit valita useita vierekkäisiä soluja aktiiviseksi joko raahaamalla tai Shift- näppäimen avulla, ja useita erillisiä soluja/solualueita Ctrl- näppäimen avulla. Solun voit siirtää toiseen paikkaan joko raahaamalla tai leikepöydän kautta. Siirto raahaamalla tapahtuu seuraavasti: 1. Aktivoi solu/solualue, jonka haluat siirtää 2. Mene solualueen reunaan siten, että osoitin muuttuu nelipäiseksi nuoleksi 3. Paina hiiren vasen näppäin pohjaan ja raahaa solu/solualue haluamaasi paikkaan. Siirto tai kopiointi leikepöydän kautta tapahtuu seuraavasti: 1. Aktivoi solu/solualue, jonka haluat siirtää 2. Napauta Leikkaa - painiketta, tai Kopioi -painiketta, jolloin valitun alueen ympärille tulee vilkkuva katkoviivareunus. Jos et haluakaan liittää valitsemaasi aluetta, voit poistaa valinnan painamalla Esc- näppäintä 3. Napauta solua sen alueen vasemmassa yläreunassa, johon haluat liittää tiedot 4. Napauta työkaluriviltä Liitä-painiketta.

7 5 Sarakkeiden leveyttä voit muuttaa laskentataulukon yläreunassa näkyvien sarakkeiden tunnistuspainikkeiden avulla seuraavasti: 1. Vie hiiren osoitin muokattavan sarakkeen tunnistuspainikkeen reunalle siten, että osoitin muuttuu kaksikärkiseksi nuoleksi 2. Kaksoisnapauta tunnistuspainikkeen reunalla, jolloin sarakeleveys muuttuu leveimmän kohdan mukaiseksi. Jos haluat määritellä sarakeleveyden itse, voit raahata sarakeleveyttä suuremmaksi tai pienemmäksi osoittimen ollessa kaksikärkinen nuoli. Rivien korkeutta voit muuttaa laskentataulukon vasemmassa reunassa näkyvien rivien tunnistuspainikkeiden avulla samaan tapaan kuin sarakeleveyttäkin eli hiiren kanssa kaksoisklikkaamalla tai raahaamalla. Rivin ja sarakkeen lisääminen 1. Aktivoi rivi, jonka yläpuolelle haluat lisätä uuden rivin painamalla kyseisen rivin tunnistuspainiketta. 2. Klikkaa hiiren kakkospainiketta 3. Valitse avautuvasta valikosta kohta Lisää Sarakkeen lisääminen tehdään samaan tapaan, valitaan sarake ja hiiren kakkospainikkeen kautta avautuvasta valikosta valitaan Lisää. Etsi ja korvaa -toiminto Excelissä voi taulukosta etsiä jotain tiettyä lukua tai tekstiä ja tarvittaessa korvata se jollain muulla käyttämällä Etsi ja korvaa -toimintoa. Tämä toiminto löytyy Aloitus-välilehdeltä kohdasta Etsi ja valitse ja sieltä edelleen Korvaa.

8 6 Asetukset-painikkeesta saa lisää asetuksia näkyville (jos ne eivät jo ennestään näy). Etsittäväruutuun kirjoitetaan etsittävä teksti tai luku. Korvaava-ruutuun kirjoitetaan tietysti korvaava teksti tai luku. Rastittamalla kohta koko solun sisältö määrätään, että haetaan vain sellaisia soluja, joissa on juuri tuo sisältö, mikä on etsittävä-ruudussa, eikä mitään muuta. Jos esim. halutaan hakea soluja, joissa on luku 1, rastittamalla tuo kohta varmistetaan, ettei toiminto löydä esim. soluja, joiden sisältö on 10. Etsi seuraava -painike hakee seuraavan halutun kohteen, Korvaa-painike korvaa sen ja hakee seuraavan kohdan, Korvaa kaikki -painike korvaa kaiken kyselemättä. Laskeminen taulukossa Usein Excel otetaan käyttöön juuri sen takia, että halutaan laskea jotakin taulukosta. Seuraavaksi tutustutaan muutamiin yleisimpiin laskukaavoihin ja yleensäkin tapaan laskea Excelissä. Yleensä edetään niin, että syötetään (kirjoitetaan) ensin syöttötiedot eli tarvittavat luvut taulukkoon ja vasta sitten ruvetaan tekemään ja käyttämään laskukaavoja. Laskeminen aloitetaan yleensä aina niin, että mennään siihen soluun, johon laskun tai kaavan lopputulos halutaan. Excelissä on runsaasti valmiita laskukaavoja. Näitä käytetään niin, että valitaan ns. funktioluettelosta (tästä hetken päästä lisää) haluttu funktio ja annetaan tarvittavat tiedot eli argumentit funktion laskemista varten. Usein tarvittava tieto on vain se solualue, joka sisältää ne luvut, josta haluttu lasku halutaan laskea. Solualue ilmoitetaan soluosoitteiden avulla, esim. C5:E5 tarkoittaa taulukossa aluetta, jonka muodostavat solut C5,D5 ja E5. Summa Mene soluun, johon haluat ohjelman laskevan summan. Klikkaa Automaattinen summa -painiketta Aloitus-välilehden Muokkaaminen-ryhmästä. (Summa löytyy myös muualta, esim. Kaavat-välilehdeltä Tällöin ohjelma ehdottaa laskettavaa aluetta. Jos aluevalinta on oikein, paina Enter -näppäintä. Muutoin valitse laskettavat solut uudelleen raahaamalla hiirellä niiden yli.

9 7 Keskiarvo Kun haluat laskea keskiarvon, mene soluun, johon haluat ohjelman laskevan keskiarvon. Klikkaa Kaavat-välilehdeltä Lisää funktio -painike. Avautuu Funktion lisääminen -ikkuna. Voit valita kohdasta Tai valitse luokka kohdan Kaikki, jolloin Valitse-funktio -ruutuun tulevat aakkosjärjestyksessä kaikki Excelissä olevat valmiit funktiot. Suomenkielisessä Excelissä keskiarvofunktio on nimeltään keskiarvo. Valitse se ja klikkaa ok:

10 8 Funktion argumentit ruutuun voit valita taulukosta ne solut, joista haluat keskiarvon laskea. Jos tämä ikkuna on taulukon tiellä, voit raahata sen sivuun hiiren kanssa. Klikkaa Ok. Excel laskee keskiarvon. Huomaa, että ylhäällä kaavarivillä näkyy laskukaava (=KESKIARVO(B5:B9)), mutta taulukossa tietysti kaavan lopputulos. Jos haluat kaavan näkyville myös soluun, kaksoisklikkaa solua, jossa kaava on. Minimi ja maksimi Minimi ja maksimi eli pienin ja suurin arvo tietyltä alueelta (tietyistä luvuista) lasketaan aivan samoin kuin keskiarvokin, eli Lisää -funktio -painikkeen kautta valitaan haluttu funktio ja valitaan funktion argumenteiksi solualue, josta pienintä tai suurinta arvoa haetaan. Funktioiden nimet ovat min ja maks.:

11 9 Kaavan kopiointi eli täyttökahvan käyttö Kaavan kopioinnilla säästät vaivaa ja aikaa. Kun kopioit kaavan, sinun tarvitsee tehdä itse kaava vain kertaalleen, sen jälkeen voit kopioida sen muille riveille tai muihin sarakkeisiin. Kaavan kopiointi perustuu siihen, että kun kaavassa käytetään soluosoitteita, esim lasketaan yhteen aina kolme vasemmalla puolella olevaa lukua, kaavan argumentteina ovat juuri noiden kolmen solun osoitteet, esim. C5:E5. Tällainen kaava on kopioitavissa taulukossa mihin suuntaan tahansa, esim. alas tai oikealle. Tällöin soluosoitteet muuttuvat sen mukaan, mihin suuntaan liikutaan, eli jos liikutaan alas, soluosoitteen rivinumero kasvaa ja jos liikutaan oikealle, sarakkeen osoittava kirjain muuttuu. Esim. seuraavassa taulukossa on laskettu sadot yhteen lohkolta I, muille lohkoille lasket sadot helposti käyttämällä kaavan kopiointia. Kopioinnissa käytetään hyväksi ns. täyttökahvaa. Täyttökahvalla voit kopioida soluja sisältöineen hiirellä raahaamalla seuraavasti: Aktivoi solu, jonka haluat kopioida, mene siis soluun, jossa kopioitava kaava on. Vie hiiren kohdistin aktiivisen alueen oikeaan alareunaan siten, että osoitin muuttuu mustaksi ristiksi (pienen mustan neliön kohdalle) Raahaa hiirellä sen alueen yli, johon haluat kaavan kopioida. Kun päästät hiiren painikkeen ylös, Excel laskee tuolle alueelle kaavojen lopputulokset saman tien.

12 10 Peruslaskukaavat Excelissä voi kaavat tehdä myös "käsin" näppäimistöltä kirjoittamalla. Kaavan kirjoitus aloitetaan yhtäsuuruusmerkillä (=). Sen jälkeen klikataan solua, jossa on luku, joka halutaan ensimmäiseksi kaavaan. Sitten kirjoitetaan näppäimistöltä se operaattori, joka halutaan (+, -, *, /) ja sen jälkeen taas klikataan solua, jossa kaavan seuraava luku on jne. Seuraavassa esimerkit peruslaskutoimituksista: Yhteenlasku Vähennyslasku Kertolasku Jakolasku

13 11 Suhteelliset ja suorat viittaukset Suhteellinen viittaus: Suhteellinen viittaus syntyy aina viitatessasi johonkin soluun. Suhteellisessa viittauksessa kaavojen kopiointi muuttaa automaattisesti myös solujen osoitteet. Kun kopioit kaavaa alaspäin tai ylöspäin rivinumero muuttuu, ja vastaavasti kopioidessasi kaavaa oikealle tai vasemmalle saraketunnus muuttuu. Tarvittaessa tällainen suhteellinen viittaus voidaan muuttaa ns. suoraksi viittaukseksi. Esimerkki: Ennen kopiointia Kopioinnin jälkeen Suora viittaus: Suorat osoitteet eivät koskaan muutu kopioinnin yhteydessä. Eli vaikka kopioit kaavan, jossa on mukana suora soluosoite, tuollainen soluosoite ei muutu mihinkään vaan viittaa aina samaan soluun. Suoran osoitteen tunnistaa $-merkistä rivi- tai sarakeosoitteen edessä. Osoitetta voit muuttaa lisäämällä tai poistamalla $-merkin soluosoitteeseen tai näppäimistön F4 - näppäimen avulla joka lukitsee sekä solu- että riviosoitteen. Tehdessäsi viittauksen F4 - näppäimellä, vie kursori vilkkumaan kaavassa siihen soluosoitteeseen, josta haluat tehdä suoran soluviittauksen. Esimerkki: Ennen kopiointia Kopioinnin jälkeen Seuraavaksi tehdään esimerkkitaulukko, joka havainnollistaa vielä näitä asioita.

14 12 Suhteellinen viittaus Tehdään esimerkkitaulukko. Lasketaan summakaava. B-sarakkeessa kaava on =SUMMA(B2:B8).Lasketaan siis seitsemän aktiivisen solun yläpuolella olevaa lukua yhteen. Kopioidaan kaava muihin sarakkeisiin. Viittaukset muuttuvat vastaavasti. Saraketunnus muuttuu kaavaa oikealle kopioitaessa. Viittauksesta tulee suhteellinen automaattisesti. D-sarakkeessa kaava on =SUMMA(D2:D8). Eli edelleen lasketaan seitsemän aktiivisen solun yläpuolella olevaa lukua yhteen.

15 13 Suora viittaus Jatketaan esimerkkitaulukon tekemistä. Lasketaan alariville suhteelliset osuudet tuotteittain. Kaava on =B9/E9 Kopioidaan kaava ensin normaalisti ja katsotaan miten käy. Tulee jako nollalla -virheilmoitus. Kaava viittaa väärään, tyhjään, soluun. Tämä johtuu suhteellisesta viittauksesta. Esim. Solussa C10 on kaava C9/F9, eli F9 viittaa väärään soluun. Kaavaa kopioitaessa on myös tuon solun osoite muuttunut kopioinnin suuntaan eli oikealle. Tehdään kaava oikein käyttämällä suoraa viittausta. Palataan soluun B10 ja vaihdetaan viittaus suoraksi painamalla näppäimistön F4-nappulaa. $-merkit ilmestyvät soluosoitteeseen. Taulukossa soluosoitteeseen ilmestyy $-merkit. Nyt kopiointikin menee oikein.

16 14 Solussa C10 kaava on =C9/$E$9 Ulkoasun muotoilu Muotoiltaessa laskentataulukkoa valitse aktiiviseksi solut, joiden sisällön näyttötapaa haluat muuttaa. Erilaisia vaihtoehtoja solujen sisällön näyttötavoille löytyy Aloitus-välilehden Fontti-, Tasausja Numero-ryhmistä. Lukumuotoilut Lukumuotoilut löytyvät Numero-ryhmästä. Osa muotoiluista löytyy suoraan painikkeista tai lukumuotoilu-listasta.

17 15 Kaikki lukumuotoilut saat esiin Numero-ryhmän valintaikkunan avaimesta, josta aukeaa Muotoile solut -ikkuna. Seuraavassa on kerrottu lyhyesti tärkeimmistä lukumuotoiluista. Lukumuotoilu: Määrätään esitettäessä käytettävien desimaalien määrä, käytetäänkö tuhaterotinta ja negatiivisen luvun näyttötapa. Tekstimuotoilu: Määritetään solun sisältö tekstiksi. Sisältö on tällöin tekstiä myös sisältäessään numeroita. Jos haluat kirjoittaa lukuja, jotka alkavat nollalla, sinun täytyy määrittää tällaiset solut tekstimuotoon, jotta etunollat säilyvät, esim. postinumero Päivämäärä, aika: Päivämäärä: Esitetäänkö päiväys vain numeroilla, tuleeko mukaan päivä, kuukausi, vuosi ja kellonaika sekä valitaan sijainti halutun kielen asettamiseksi. Aika: Näytetäänkö sekunnit, käytetäänkö am/pm merkintöjä aamu-/iltapäivän yhteydessä. Valuutta Määritetään esitettäessä käytettävien desimaalien määrä, valuutan tunnus sekä negatiivisten lukujen esitystapa. Prosentti: Lisätään %-merkki luvun perään ja kerrotaan solun sisältö sadalla. Voit valita myös, montako desimaalia prosenttiluvuissa esitetään. Fonttimuotoilu Fontin voit määrittää Aloitus-välilehdeltä Fontti-ryhmästä. Huomaa, että myös tästä ryhmästä löytyy valintaikkunan avain, josta saat vielä lisää vaihtoehtoja fontin muotoilemiseen.

18 16 Tasaukset Tasaus-ryhmästä voit valita, miten solun sisältö asettuu soluun sekä pysty- että vaakasuunnassa. Voit muuttaa myös tekstin suuntaa (esim. laittaa tekstin pystysuoraan) Klikkaamalla Rivitä teksti -painiketta voidaan teksti yhden solun sisällä jakaa useammalle riville. Klikkaamalla Yhdistä ja keskitä -painiketta tehdään useammasta solusta yksi solu. Valitse ensin yhdistettävät solut ja klikkaa sitten ko. painiketta. Ja taas löydät lisää vaihtoehtoja Tasaus-ryhmän valintaikkunan avaimen kautta. Reunaviivat ja taustavärit Solujen reunaviivat voidaan lisätä Reunaviiva-painikkeesta. Se löytyy Fontti-ryhmästä. Klikkaamalla painikkeen reunassa olevaa nuolenkärkeä saat näkyviin listan valmiista reunaviivavaihtoehdoista. Jos mikään niistä ei ole tilanteeseen sopiva, pääset itse määrittämään viivat vielä tarkemmin tämän valikon kohdasta Lisää reunoja.

19 Sieltä aukeaa ikkuna, josta pääset hyvinkin tarkkaan määrittelemään reunaviivat. 17 Valitse ensin viivan tyyli ja väri ja klikkaile sen jälkeen Reunaviiva-ruutuun, mihin kohtiin haluat reunaviivat. (Tämän oppii parhaiten kokeilemalla.) Solujen täyttöväriä voit muuttaa Fontti-ryhmän Täyttöväri-painikkeesta, josta aukeaa lista samaan tapan kuin Reunaviiva-painikkeestakin. Ja samaan tapaan lisää vaihtoehtoja löytyy Lisää värejä - kohdasta. Täältä aukeaa ikkuna, jossa on kaksi välilehteä värin valitsemista varten.

20 18 Huomaa, että jos valitset tumman solun täyttövärin, muuta fontin väri vaaleaksi, jotta teksti näkyy tummalta taustalta. Taulukon lajittelu Lajittelulla tarkoitetaan taulukon järjestämistä jonkin tietyn sarakkeen perusteella järjestykseen. Lajiteltava tieto voi olla tekstiä tai lukuja. Voit siis järjestää taulukon vaikkapa aakkosjärjestykseen tai sitten joidenkin lukujen mukaan järjestykseen. Käydään lajittelu läpi esimerkin avulla. Tavallista taulukkoa lajiteltaessa ei yleensä tarvitse maalata mitään, riittää, että on jossakin taulukon solussa. Lajittelu löytyy Aloitus-välilehden ryhmästä Muokkaaminen painikkeesta Lajittele ja suodata. Valitse valikosta kohta Mukautettu lajittelu. Täältä aukeaa ikkuna, josta pääset määrittelemään Lajitteluasetukset.

21 19 Lajitteluperuste-kohtaan valitaan se sarake, jonka mukaan ensisijaisesti halutaan taulukko järjestää. Järjestä-kohdasta valitaan, lajitellaanko normaalin (A-Ö) vai käänteisen (Ö-A) aakkosjärjestyksen mukaan. Lukujen ollessa kyseessä järjestys-vaihtoehdot ovat pienimmästä suurimpaan tai suurimmasta pienimpään. Lisää taso -painikkeesta voi lisätä uuden lajitteluperusteen. Uusia lajitteluperusteita käytetään, jos taulukossa on useammalla rivillä sama arvo 1. lajitteluperusteen sarakkeessa. Tehdään meidän esimerkissämme lajittelu ensisijaisesti Tulojen mukaan nousevaan järjestykseen, 2. lajitteluperusteeksi valitaan Nimi. Eli laitetaan taulukko järjestykseen tulojen mukaan ja jos kahdella henkilöllä on samat tulot, niin sitten lajitellaan heidät nimen mukaiseen aakkosjärjestykseen. Lopputulos: Samaan tapaan taulukko olisi lajiteltu vaikkapa ensisijaisesti nimien mukaiseen aakkosjärjestykseen.

22 20 Kaaviot Kaaviolajit Excelissä voi valita useita eri kaaviolajeja. Valinta tehdään Lisää-välilehdeltä Kaaviot-ryhmästä. Yleisimmin käytettyjä kaaviolajeja lienevät pylväs, palkki, ympyrä, viiva ja piste. Muita kaaviovaihtoehtoja löytyy Muut kaaviot -valikon kautta. Kaavion luominen Yleensä kaavion teko kannattaa aloittaa maalamalla taulukosta se osa, josta kaavio tehdään. Ota maalaukseen mukaan myös otsikot: Sen jälkeen mene Lisää-välilehdelle ja valitse sopiva kaaviolaji. Tehdään tässä esimerkissä pylväskaavio ja valitaan edelleen sopiva pylväskaaviovaihtoehto, tässä ihan tavallinen kaksiulotteinen pylväskaavio.

23 21 Excel luo kaavion suoraan taulukkoon, samalle välilehdelle taulukon kanssa. Kaaviota voit siirtää taulukossa hiiren kanssa raahaamalla ottamalla kiinni kaavion reunasta. Kun kaavio on näin luotu, sen aetuksia voi muokata Kaavio-työkaluista, välilehdiltä Rakenne, Asettelu ja Muotoilu. Nämä välilehdet ovat näkyvissä valintanauhalla, kun kaavio on valittuna. Useimmiten kaavion asetuksista tarvitaan varmaankin otsikoita, koska Excel ei lisää automaattisesti kaavion pääotsikkoa eikä akselien otsikoita.

24 22 Otsikot voidaan lisätä Taulukkotyökalujen Asettelu-välilehdeltä Otsikot-ryhmästä. Kaavion pääotsikko lisätään kohdasta Kaavion otsikko. Tässä on valittu otsikko lisättäväksi kaavion yläpuolelle. Otsikko kirjoitetaan kaavion yläpuolelle ilmestyvään tekstikehykseen. Tehdään seuraavaksi akselien otsikot. Ne lisätään painikkesta Akselin otsikot. Sitä kautta löytyy sekä vaaka- että pystyakselin otsikoille oma toiminto.

25 Tehdään vaakasuuntaisen akselin otsikko akselin alapuolelle. 23 Kirjoita otsikko taas tekstikehykseen. ' Tehdään pystyakselille otsikko, valitaan tällä kertaa kierretty otsikko, jossa kirjaimet ovat kyljellään ja otsikko pystyssä.

26 24 Kaavio voidaan sijoittaa myös omalle taulukkovälilehdelleen, jolloin se näkyy muiden taulukkovälilehtien rinnalla (Taul1, Taul2, Taul3 rinnalla). Tämä tehdään Taulukkotyökalujen Rakennevälilehden kohdasta Sijainti ja sieltä painikkeesta Siirrä kaavio. Valitse Kaavion siirtäminen -ikkunasta kohta uuteen taulukkoon ja anna kaaviolle sopiva nimi. Tuo nimi näkyy taulukkovälilehden nimenä. Kaavio ilmestyy omalle välilehdelleen ja poistuu alkuperäisestä paikastaan.

27 25 Kaaviotyökalujen Rakenne-välilehdeltä painikkeesta Valitse tiedot pääset jälkikäteen muokkaamaan Kaavion tietoja eli esim. taulukon aluetta, mistä kaavio on tehty, vaaka-akselin otsikoita jne. Valitse muokattava sarja ja sen jälkeen klikkaa Selitteen osat -kohdassa näkyvää Muokkaapainiketta. Täältä pääset valitsemaan taulukosta alueen, jota (tässä esimerkissä) pylväät esittävät. Sarjan nimi näkyy ns. kaavion selitelaatikossa.

28 26 Vaaka-akselin otsikoita voi muokata Vaaka-akselin (luokka) otsikot -kohdan Muokkaapainikkeesta. Sieltäkin valitaan vain taulukosta alue, joka halutaan näkyvän vaaka-akselin otsikoina. Lisää sarjoja (tässä esimerkissä pylväsryhmiä) saat Lisää-painikkeesta. Täältä valitaan samaan tapaan taulukosta alue, joka sisältää tarvittavat, kaaviossa esitettävät luvut ja sarjan nimi. Tarpeettoman sarjan saa pois Poista-painikkeesta, kunhan ensin valitset poistetavan sarjan. Kolmiulotteinen työkirja Kuten aiemmin on todettu, Excel-työkirjassa on yleensä kolme taulukkovälilehteä, Taul1, Taul2 ja Taul3. Seuraavassa kerrotaan siitä, miten ja missä tilanteissa tätä ominaisuutta voi käyttää hyväksi. Taulukkovälilehtien käsitteleminen Lisäys Uuden taulukkovälilehden saa kohdasta painikkeesta Lisää laskentataulukko. Tämä painike löytyy taulukonvalitsimien perästä (Taul3-"lätkän") jälkeen ikkunan alaosasta. Poisto Taulukkovälilehti poistetaan klikkaamalla hiiren kakkospainikkeella poistettavan taulukkovälilehden valitsimen kohdalla ja valitsemalla avautuvasta valikosta kohta Poista. Huom! Välilehti poistuu pysyvästi, sitä ei saa kumoa-näppäimellä takaisin, joten ole varovainen, kun poistat taulukon!!

29 27 Siirto ja kopiointi Taulukkovälilehden voi siirtää tai kopioida viemällä hiiren taulukkovälilehden "lätkän" (Taul1, jne.) päälle ja klikkaamalla hiiren kakkospainiketta. Avautuvasta valikosta valitaan Siirrä tai kopioi ja sieltä edelleen, mihin siirretään tai kopioidaan. Jos haluat tehdä kopion, rastita kohta Tee kopio: Uudelleen nimeäminen Taulukkovälilehdelle voit antaa uuden nimen kaksoisklikkaamalla "lätkän" kohdalla ja kirjoittamalla uuden nimen vanhan päälle. Usean taulukon valitseminen ryhmäksi Voit valita useamman taulukon ryhmäksi näppäimistön ctrl-painikkeen avulla. valitse eli klikkaa "lätkän" päällä ensimmäisen valittavan taulukon kohdalla ja sen jälkeen klikkaile loput taulukkovälilehdet ctrl-painike pohjaanpainettuna. Huom! Jos sinulla on useampi taulukko valittuna, ja annat komenno Muokkaa - Poista taulukko, kaikki valitut taulukot poistuvat! Tulostettaessa oletusasetuksin kaikki valitut taulukot tulostuvat. Laskeminen useammasta taulukosta Käydään läpi tämä laskeminen usean taulukon välillä esimerkin avulla. Esimerkissämme seurataan muutaman henkilön menoja kahden kuukauden ajalta. Kumpikin kuukausi tehdään omaan taulukkoonsa ja lisäksi tehdään vielä kolmanteen taulukkoon yhteenveto noilta kahdelta kuukaudelta eli lasketaan menot kahdelta kuukaudelta yhteen. Tehdään ensin ensimmäisen kuukauden taulukko ihan normaalisti ja lasketaan summat riveittäin ja sarakkeittain. Tehdään siis tämän ensimmäisen kuukauden taulukko ihan valmiiksi asti, myös kaikki muotoilut kannattaa tehdä valmiiksi asti: Sen jälkeen kopioidaan taulukko edellisen kohdan ohjeiden mukaan:

30 28 Muutetaan tämän uuden taulukon otsikko ja korjataan luvut tuon toisen kuukauden tietojen mukaisiksi: Otetaan vielä kopio tästä taulukosta samaan tapaan kuin äskenkin ja tehdään siitä taulukosta tuo yhteenvetotaulukko, johon lasketaan näiden kahden kuukauden menot yhteen. Yhteenlasku tehdään periaatteessa ihan normaalisti. Tässä esimerkissä yhteenlasku tehdään näppäimistöltä kirjoittamalla, ei summa-funktiolla: 1. Mene tuohon taulukkoon, joka äsken kopioitiin ja siellä soluun, jossa on Sulon ruokamenot. 2. Aloita kaavan kirjoittaminen = -merkillä. 3. Tämän jälkeen klikkaa Taul1-lätkää (eli sen taulukon lätkää, jossa on ensimmäisen kuukauden tiedot ja täällä klikkaa solua, jossa on Sulon ruokamenot. Huomaa, että kaavarivillä on kaavan alku =Taul1!B4

31 29 4. Sen jälkeen kirjoita näppäimistöltä + -merkki. 5. Siirry nyt toisen kuukauden taulukkoon klikkaamalla Taul1 (2) -lätkää ja klikkaa siellä taas Sulon ruokamenoja. 6. Paina enter. Siirrytään tuohon yhteenvetotaulukkoon, johon on nyt laskettu Sulon ruokamenot yhteen noilta kahdelta kuukaudelta (kuvassa näkyy tuo kaava): 7. Tämän kaavan voit kopioida muiden henkilöiden riveille ja muut-sarakkeeseen, jonka jälkeen taulukko on valmis, kunhan olet muistanut muuttaa myös tämän taulukon otsikon : Jos haluat, voit muuttaa vielä taulukkovälilehtien nimet kuvaavimmiksi:

32 30 Sivun asetukset ja tulostaminen Taulukko kannattaa esikatsella ennen sen tulostamista. Esikatseluun pääset Office-painikkeen kautta kohdasta Tulosta ja sieltä edelleen kohdasta Esikatselu. Jos taulukossa on useampia sivuja, pääset selaamaan sivuja painikkeista Seuraava sivu ja Edellinen sivu. Zoomaa-painikkeella voit zoomata taulukkoa. Klikkaamalla painiketta Näytä reunukset voit hiirellä raahaamalla muuttaa reunuksia. Esikatselusta pääset pois Sulje tulostuksen esikatselu -painikkeesta. Näkymäpainikkeista (ruudun alalaidassa) Sivun asettelu tuo esille myös hyvin paljon esikatselun näköisen näkymän. Siinä esim. näet sivunvaihdot ja ylä- ja alatunnisteet.

33 31 Sivunvaihtoja pääset muuttamaan Sivunvaihtojen esikatselu-näkymäpainikkeen kautta. Sivunvaihdon voit tehdä haluamaasi kohtaan klikkaamalla hiirellä ja sen paikkaa voit muuttaa hiiren kanssa raahaamalla. Sivun asetuksia pääset muuttamaan Sivun asettelu-välilehdeltä Sivun asettelu -ryhmästä.

34 32 Reunukset-painikkeesta voit muuttaa reunuksia, Suunta-painikkeesta valitset, tulostetaanko taulukko pystyyn vai vaakaan. Jos haluat tulostaa vain tietyn alueen taulukosta, valitse ensin haluamasi alue ja klikkaa sitten Tulostusalue-painiketta ja valitse sieltä kohta Määritä tulostusalue. Lisää sivun asetuksia löytyy Sivun asetukset -ryhmän valintaikkunan avaimen kautta. Sivu-välilehdellä voit valita tulostuksen suunnan. Kohdassa Sovita voit "pakottaa" taulukon mahtumaan johonkin tiettyyn sivumäärään. Esim. jos taulukko menee kahdelle sivulle niin, että vain yksi sarake menee toiselle sivulle, kannattaa ehkä valita tästä sovita 1 vaakasivulle ja 1 pystysivulle, niin taulukko pienenee sen verran, että se tulostuu yhdelle sivulle. Reunukset välilehdellä voit muuttaa reunuksia eli marginaaleja.

35 33 Ylä- tai alatunniste -välilehdellä voit valita ylä- tai alatunnisteen joko valmiista listasta tai tehdä oman ylä- tai alatunnisteen klikkaamalla oma alatunniste/oma ylätunniste -painiketta. Oma tunniste on jaettu vasempaan, keski- ja oikeaan lohkoon. Täten voit valita, mitä tulee tunnisteen vasempaan tai oikeaan reunaan tai keskelle. Painikkeista voit lisätä vaikkapa sivunumeron tai päivämäärän tunnisteeseen. Ylä- ja alatunniste tulostuvat joka sivun ylä- tai alalaitaan. Ylä- ja alatunnisteet voit tehdä myös Lisää välilehden painikkeesta Ylä- ja alatunniste. Tällöin tunnisteet tehdään suoraan taulukkoon. Näkymä vaihtuu myös Sivun asettelu näkymään, josta oli puhetta aiemmin. Tässä näkymässä on valmiina tekstikehykset ylä- ja alatunnisteille. (ks. kuva tästä näkymästä ylempänä.) Taulukko-välilehdellä on moniakin määrityksiä. Kohdassa tulostusalue voit määrätä, että taulukosta tulostetaan vain tietty osa. Tämä tehdään viemällä kursori vilkkumaan tulostusalue-riville ja valitsemalla sen jälkeen taulukosta haluttu tulostusalue.

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET

EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET EXCEL 2010 -TAULUKKOLASKENNAN PERUSTEET (@- ja a-ajokortti) KÄYTTÖOIKEUSTIEDOT Excel 2010 -taulukkolaskennan perusteet -opas on tuotettu Monimuotoiset opinpolut -hankkeen tuella. Hankkeen rahoittajina

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1. Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Taulukkolaskenta Microsoft

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

40 Excel-vinkkiä Minkä tahansa elementin pikamuotoilu. Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1

40 Excel-vinkkiä Minkä tahansa elementin pikamuotoilu. Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1 40 Excel-vinkkiä 1. Minkä tahansa elementin pikamuotoilu Muotoillaksesi mitä tahansa elementtiä, paina CTRL + 1 40 Excel-vinkkiä - 1 2. Sarakkeiden ja rivien koon tasaaminen pisimmän tekstin mukaan Tasataksesi

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU Tee allaoleva taulukko. Arvosana-sarakkeeseen pitää tehdä sellainen jos-funktio. joka määrittää arvosanaksi Hylätty tai Hyväksyttty. Jos pisteet ovat vähintään 10, arvosanaksi

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Excel 2010 ja QlikView 6.11.2012 Markku Könkkölä J Y / IT -palvelut Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Datan pitää olla listamuotoinen ts. otsikkorivi ja sen alla tietorivit ilman tyhjiä välejä. Jokaisella

Lisätiedot

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT)

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT) MS Office 2013 Käytä työvälineohjelmia entistä tehokkaammin ja opi työtäsi helpottavia ominaisuuksia. Osallistujilta toivotaan tietokoneen peruskäytön hallintaa. Soveltuu myös Officen versioille 2007/2010.

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

ECDL Taulukkolaskenta

ECDL Taulukkolaskenta ECDL Taulukkolaskenta Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Taulukkolaskenta Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Taulukkolaskenta, joka määrittelee tarvittavat tiedot

Lisätiedot

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT)

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT) MS Office 2013 Käytä työvälineohjelmia entistä tehokkaammin ja opi työtäsi helpottavia ominaisuuksia. Osallistujilta toivotaan tietokoneen peruskäytön hallintaa. Soveltuu myös Officen versioille 2007/2010.

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn jatkokurssi Word Error! Not a valid link. Sisällys 1 Tekstin asettelu 1 1.1 Sarkaimet 1 1.2 Sivun

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 1 Kuva 1 Sakari Järvenpää sakari.o.a.jarvenpaa@student.jyu.fi TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 28.3.16 2 Sisällys 1 Kaaviot... 3 1.1 Kaavion osat... 3 1.2 Kaavion tekeminen... 4 1.3 Kaavion muokkaaminen...

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Soittorobotin käyttöohje

Soittorobotin käyttöohje Soittorobotin käyttöohje Sisällysluettelo 1. Tietojen tallennus sopivaan muotoon Excelissä 2. Toimeksiannon lisääminen 3. Soittorobotin käyttö 4. Tietojen vienti Exceliin 1. Tietojen tallennus sopivaan

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä 3/+^ 3 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen 3/ +^ 3 Liiku matematiikka alueella nuolinäppäimin. Kokeile

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

LibreOfficen kaavaeditori

LibreOfficen kaavaeditori LibreOfficen kaavaeditori Esim. Koruketjun tiheyden määrittämiseksi ketjun massaksi mitattiin vaa'alla 74 g. Ketjun tilavuudeksi saatiin 24 ml upottamalla ketju mittalasissa olevaan veteen. Laske ketjun

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Microsoft Office. Excel 2007

Microsoft Office. Excel 2007 Microsoft Office Excel 2007 SISÄLLYSLUETTELO 1 OHJELMAIKKUNA... 3 2 OHJE... 3 3 TALLENTAMINEN JA AVAAMINEN... 4 3.1 TALLENTAMINEN... 4 3.2 AVAAMINEN JA SULKEMINEN... 5 4 TAULUKON LAATIMINEN JA MUOTOILU...

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010

I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio Tutkimusmenetelmät Likitalo & Mäkelä I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010 Tässä ohjeessa on mainittu ensi Excelin valinnan/komennon englanninkielinen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Excel kaaviot. Sisällys

Excel kaaviot. Sisällys Excel 2010 -kaaviot 14.11.2012 Markku Könkkölä J Y / Tietohallintokeskus Sisällys Käyttöliittymästä Visualisointia soluissa Piirtäminen ja vuokaaviot Kaaviot Kaaviot muihin ohjelmiin Kaavioiden jälkikäsittelystä

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten.

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten. 1 (5) epalkat versio 2017 MUUTOKSET ULKOASUSSA epalkkojen ulkoasua on uudistettu ja tiivistetty, jotta ohjelma toimii luontevammin myös mobiililaitteilla. Lisäksi ulkoasua on yhdenmukaistettu muita Heeros-tuotteita

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Mervi Lavonen-Bohm ver 4.0

Mervi Lavonen-Bohm ver 4.0 Ohje 1 (9) VG-62 Tiliotteen tietojen vienti Tuloslaskelmaan Tiliotteen käsittelyä varten tehty automaatio toimii Excel2003/2007-versiossa. Automaatio on toteutettu VBA-ohjelmointina. Kaikki koodi/automaatio

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.2 päivitetty 28.9.

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.2 päivitetty 28.9. Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.2 päivitetty 28.9.2009 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

PageMaker 6.5 -moniste

PageMaker 6.5 -moniste PageMaker 6.5 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Yleiset asetukset...1 Uuden julkaisun aloittaminen...1 PageMakerin julkaisuikkunan osat...2 Värien määrittely...3 Piirtäminen...4 Apulinjat...5 Objektin

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti.

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. TULOSTUSTEN MUOKKAUS Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. Valitaan Asetukset - Tulostukset ja esille tulleesta ikkunasta valitaan tuloste jota halutaan muokata. Aseta ensin

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT...

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... Sivu 1/7 Sisällysluettelo Päästäksesi haluamaasi kohtaan napauta otsikkoa hiirellä. ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 2 ILMOITTAUTUMINEN-NÄKYMÄ... 2 YHTEISTYÖMAAT-NÄKYMÄ...

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot