Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus. VOH 1.7j

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus. VOH 1.7j"

Transkriptio

1 1 Tieomaisuuden ytenäinen kuntoluokitus VOH 1.7j

2 2 Projektin tavoitteet 1 Kunnon ytenäinen palvelutasoluokitus (32/2004) Ytenäisen palvelutasoluokituksen jalkautus 2 Päällystettyjen teiden kunto Sorateiden kunto Siltojen kunto Kevyen liikenteen väylien kunto Varusteiden ja laitteiden kunto tieomaisuuden eri osille niiden luonteeseen sopivalla tavalla... Pvt 3 URA IRI VS Kant T, K, P Runkok Tp-tarv YKA LYK Vauriot IRI VS N joka perustuu nykyisiin kuntotietoiin sekä 4 Mittaukset, ennusteet Inventoinnit Inventoinnit Mittaukset Inventoinnit nykyisiin mittaus-, ennuste- ja inventointimenetelmiin. (varusteet ja laitteet jäävät ytenäisen luokituksen ulkopuolelle, koska kuntomittarit ovat vasta keitteillä)

3 3 Projektin lätökodat Esiselvitys tieomaisuuden kunnon ytenäisestä palvelutasoluokituksesta Näkökulmat: tienpitäjä tienkäyttäjä yteiskunta 5-portainen luokitus Toimenpiderajana tyydyttävän ja uonon raja Tieallinnon jotajiston päätös (elokuu 2004) Kaikkien tienpitoon liittyvien kuntoluokitusten osalta siirrytään viisiportaiseen luokitteluun (1-5, jossa 5 on uudenveroinen). Luokittelua sovelletaan vuotta 2006 koskevassa tulosojauksessa. Saarinen ojeistaa tarkemmin.

4 4 Projektin toteutustapa Raja-arvojen määrittäminen Periaateratkaisut Dataanalyysit Jakaumien arviointi Tilaaja / ojausrymä Konsultti

5 5 Tarkasteltu tieomaisuus ja sen kunnon mittaaminen Mittari Määrätietoja Kuntokeityksen luonne Kuntomittarit Päällystetyt tiet km 99,7 % yleisten teiden liikennesuoritteesta Rappeutuvat kuormituksen ja sään seurauksena. Ilmenee epätasaisuutena ja vaurioina. Kunnon ennustettavuus yvä. Mittaukset ja kuntoennusteet. Keskeiset mittarit: urasyvyys, tasaisuus (IRI), vauriot. Vertailukelpoinen data Soratiet km 0,3 % yleisten teiden liikennesuoritteesta Pintakunto ja kelirikko vaitelevat sääolosuteiden seurauksena. Kunnon ennustettavuus eikko. Pintakunto- ja kelirikkoinventoinnit. Keskeiset mittarit: kelirikko, palvelutaso (kiinteys, tasaisuus, pölyävyys). Vertailukelpoinen data kelirikosta 1996, palvelutasosta Sillat kpl Rappeutuvat liikenteen ja ympäristöolosuteiden seurauksena. Kunnon ennustettavuus yvä. Yleistarkastukset (5 6 vuoden välein). Keskeiset mittarit: vaurioluokka, laskettu yleiskunto, yleiskuntoarvio. Kevyen liikenteen väylät km Rappeutuvat läinnä ympäristöolosuteiden seurauksena. Kunnon ennustettavuus yvä. Vaurioinventoinnit, tasaisuusmittaukset. Keskeiset mittarit: vauriot, tasaisuus (IRI).

6 6 Erittäin yvä (5) Kuntoluokituksen ydenmukaistuksen tasot Ydenmukaistuksen kode Kuntoluokkien Mitattu / Tienpitäjän lukumäärä ja avaittu kunto näkökulma järjestys paras uudenveroinen täyttää vaatimukset, tarvitsee vain oitoa vastaa vaatimuksia, tarvitsee vain oitoa Hyvä (4) toiseksi paras korkeintaan ieman kulunut Tienkäyttäjän kokemus tienkäyttäjä on erittäin tyytyväinen tienkäyttäjä on tyytyväinen Tyydyttävä (3) keskimääräinen kulunut mutta tyydyttävä tyydyttää vaatimukset, tarvitsee teostettua seurantaa Huono (2) toiseksi uonoin uonokuntoinen vaatimukset alitetaan paikoin, ylläpidon kannattavin etki Erittäin uono (1) uonoin erittäin uonossa kunnossa vaatimukset ja äpeärajan alittanut, toimenpiteet jo myöässä Ydenmukaistus madollista ja järkevää näissä rajoissa tienkäyttäjä ei ole tyytyväinen eikä tyytymätön tienkäyttäjä on tyytymätön tienkäyttäjä on erittäin tyytymätön

7 7 Uuden luokituksen yleiset periaatteet Korjaustarve A. Erittäin yvä: Uutta vastaava kunto. Rappeutumisesta jotuvia ylläpitotarpeita ei ole. Tarvitaan vain tavanomaisia oitotoimia, kuten pesua. Suunnitellut toimivuus- ja kestävyysvaatimukset täyttyvät. B. Hyvä: Kunto on yvä, vaikka normaalia kulumista jo esiintyykin. Rappeutumisesta jotuvia ylläpitotarpeita ei ole. Tarvitaan vain tavanomaista oitoa. Suunnitellut toimivuus- ja kestävyysvaatimukset täyttyvät. C. Tyydyttävä: Tyydyttävä kunto. Hoidon lisäksi tarvitaan yleensä kunnon teostettua seurantaa. Yksittäisiä ylläpitotoimia saattaa olla jo tarpeen tedä. Tyydyttää vielä suunnitellut toimivuus- ja kestävyysvaatimukset. D. Huono: Korjausta vaativa kunto. Yteiskunnan kokonaisyödyn ja teknistaloudellisesti järkevän tienpidon kannalta optimaalinen ylläpito- ja peruskorjaustoimenpiteiden toteutusetki. Kyky vastata suunniteltuiin toimivuus- ja kestävyysvaatimuksiin alkaa selvästi eiketä. E. Erittäin uono: Heikko, ei enää yväksyttävissä oleva kunto. Ylläpito- ja peruskorjaustoimenpiteiden lykkääntyminen aieuttaa ylimääräisiä kustannuksia niin tienpitäjälle kuin tienkäyttäjille. Suunnitellut toimivuusja kestävyysvaatimukset alitetaan.

8 8 Uuden luokituksen kytkentä toteutukseen Korjaustarve A. Erittäin yvä: Suunnilleen kuluneen vuoden aikana korjattu tai rakennettu määrä tieomaisuutta. B. Hyvä: 2 5 viimeksi kuluneen vuoden aikana korjattu tai rakennettu tieomaisuus. C. Tyydyttävä: Pian työn alle tuleva tieomaisuus, joka vastaa omaisuuslajista riippuen noin TTS-kauden aikana toteutettavaa korjaustyötä. D. Huono: Suunnilleen vuoden aikana korjattavissa oleva määrä tieomaisuutta. E. Erittäin uono: Edottomasti selvästi väemmän kuin uonokuntoisia, mutta niitä on optimitilanteessakin jonkin verran.

9 9 Päällystetyt tiet: Kuntoluokkien kuvaukset 5 Erittäin yvä 4 Hyvä 3 Tyydyttävä 2 Huono 1 Erittäin uono Tie on uusi, juuri päällystetty tai muutoin erittäin yvässä kunnossa suteessa liikennemäärään ja nopeustasoon. Ylläpitotarpeita ei ole. Tie on normaalisti kulunut, mutta yvässä kunnossa suteessa liikennemäärään ja nopeustasoon. Ylläpitotarpeita ei ole. Tiellä on jo epätasaisuutta tai vaurioita, mutta kunto on tyydyttävä suteessa liikennemäärään ja nopeustasoon. Huonokuntoisempien tiejaksojen yteydessä näiden tiejaksojen ylläpitotoimet ovat kuitenkin jo perusteltuja. Tien pintakunto on liikennemäärä ja nopeustaso uomioon ottaen korjausta edellyttävässä kunnossa. Ylläpitotoimenpiteet kodistetaan ensisijaisesti tämän kuntoluokan teille. Tie on erittäin epätasainen tai vaurioitunut ja suteessa liikennemäärään ja nopeustasoon ävettävän uonossa kunnossa. Päällyste on perusteltua korjata tai purkaa pikaisesti.

10 VS (m 2 / m) IRI (mm /m) 1,0 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0 2,2 2,4 2,6 2,8 3,0 3,2 3,4 3,6 3,8 4,0 4,2 4,4 4,6 4,8 5,0 5,2 5,4 5,6 5,8 6,0 6,2 >6,4 195 > KVL > KVL KVL KVL <350 KVL > KVL KVL KVL <350 Päällystetyt tiet: Raja-arvot Tasaisuu sluokka Erittäin yvä Hyvä Tyydyttä vä Huono Erittäin uono Vaurioluokka Erittäin yvä Hyvä Tyydyttävä Huono Erittäin uono Erittäin yvä Hyvä Tyydyttävä Huono Erittäin uono Erittäin yvä Hyvä Tyydyttävä Huono Erittäin uono Erittäin yvä Hyvä Tyydyttävä Huono Erittäin uono Erittäin yvä Hyvä Tyydyttävä Huono Erittäin uono Erittäin yvä Hyvä Uraisuusluokka Tyydyttävä Huono Erittäin uono Ura (mm) >24 KVL > KVL KVL

11 11 Päällystetyt tiet: Urasyvyyden raja-arvot Ura (mm) > KVL > KVL KVL

12 12 Päällystetyt tiet: Tasaisuuden raja-arvot IRI (mm /m) 1,0 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0 2,2 2,4 2,6 2,8 3,0 3,2 3,4 3,6 3,8 4,0 4,2 4,4 4,6 4,8 5,0 5,2 5,4 5,6 5,8 6,0 6,2 >6,4 120 KVL > KVL KVL KVL <350

13 13 Päällystetyt tiet: Vaurioiden rajaarvot VS (m 2 / m) > KVL > KVL KVL KVL <350

14 14 Päällystetyt tiet: Kuntojakaumat URA PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN PALVELUTASO VAURIOJAKAUMA OSUUS PÄÄLLYSTETYISTÄ TIEVERKOSTA [%] YHDISTETTY PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN PALVELUTASO YHDISTETTY JAKAUMA PALVELUTASOLUOKKA (5 = ERITTÄIN HYVÄ) OSUUS PÄÄLLYSTETYISTÄ TIEVERKOSTA [%] PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN PALVELUTASO TASAISUUSJAKAUMA PALVELUTASOLUOKKA (5 = ERITTÄIN HYVÄ) PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN PALVELUTASO URAJAKAUMA VAURIOT OSUUS PÄÄLLYSTETYISTÄ TIEVERKOSTA [%] OSUUS PÄÄLLYSTETYISTÄ TIEVERKOSTA [%] PALVELUTASOLUOKKA (5 = ERITTÄIN HYVÄ) PALVELUTASOLUOKKA (5 = ERITTÄIN HYVÄ)

15 15 Soratiet: Kuntokuvaukset 5 Erittäin yvä 4 Hyvä 3 Tyydyttävä 2 Huono 1 Erittäin uono Runkokelirikosta ei aieudu aittaa eikä toimenpidetarpeita. Tie on pääosin tasainen, pölyämätön ja irtoaineksesta vapaa. Runkokelirikosta aieutuva aitta on vääinen eikä toimenpidetarvetta ole. Tien on melko tasainen, pölyämätön ja irtoaineksesta vapaa. Runkokelirikosta aieutuva aitta on vielä yväksyttävällä tasolla. Tiellä on jonkin verran kuoppia ja muuta epätasaisuutta tai tie on läes kauttaaltaan irtoaineksen peitossa. Tie on runkokelirikon takia uonossa kunnossa. Toimenpiteiden järkevin toteutusetki. Tie on runkokelirikon takia vaurioitunut läes ajokelvottomaksi on muutoin yvin epätasainen ja suurelta osin irtoaineksen peitossa. Tie on perusteltua korjata pikaisesti.

16 16 Soratiet: Raja-arvot Runkokelirikkoavaintoja Ei kertaakaan viimeisen 5 vuoden aikana (tai korjattu) Kerran viimeisen 5 vuoden aikana (eikä korjattu) Useammin kuin kerran viimeisen 5 vuoden aikana (eikä korjattu) Palvelutaso (tasaisuus, kiinteys, pölyäminen) yli 4,00 3,51 4,00 2,51 3,50 1,51 2,50 alle 1,50

17 17 Soratiet: Kuntojakauma 2004 SORATEIDEN KUNTO OSUUS SORATIEVERKOSTA [%] PALVELUTASOLUOKKA (5 = ERITTÄIN HYVÄ)

18 18 Sillat: Kuntokuvaukset 5 Erittäin yvä 4 Hyvä 3 Tyydyttävä 2 Huono 1 Erittäin uono Uusi tai läes uuden veroinen silta. Hyväkuntoinen silta, jossa on normaalia kulumista ja ikääntymistä. Jonkin päärakenneosan kuntoarvio voi olla tyydyttävä tai uono. On jo puutteita ja vaurioita, kuten rapautumista tai ruostumista, mutta korjaamista voidaan vielä siirtää. Jonkin päärakenneosan kuntoarvio voi olla uono tai erittäin uono. Useita selvästi avaittavia korjausta vaativia vaurioita tai jokin yksittäinen vakava vaurio. Erikoistarkastuksen ja peruskorjauksen tarve on ilmeinen. Silta on täydellisen peruskorjauksen tai jopa uusimisen tarpeessa. Kunto ei ole yväksyttävissä. Vaurioita on niin paljon, että pelkästään niiden kirjaaminen on työlästä.

19 19 5 Erittäin yvä 4 Hyvä 3 Tyydyttävä 2 Huono 1 Erittäin uono Sillat: Raja-arvot Luokittelukriteerit Varsinaiset Teräsputkisillat sillat LYK = 0,00 0,20 ja YK = 0 LYK = 0,21 1,25 tai YK = 1 eikä kumpikaan uonompi LYK = 1,26 2,00 tai YK = 2 eikä kumpikaan uonompi LYK = 2,01 3,00 tai YK = 3 eikä kumpikaan uonompi tai risteyssillan reunapalkin vaurioluokka = 4 tai vesivuodon vaurioluokka = 4 LYK = 3,01 4,00 tai YK = 4 LYK = 0,00 0,20 ja YK = 0 LYK = 0,21 1,25 tai YK = 1 eikä kumpikaan uonompi LYK = 1,26 3,00 tai YK = 2 eikä kumpikaan uonompi - LYK = 3,01 4,00 tai YK = 4 tai teräsputken vaurioluokka = 4

20 20 Sillat: Kuntojakauma 2004 SILTOJEN KUNTO OSUUS SILLOISTA [%] PALVELUTASOLUOKKA (5 = ERITTÄIN HYVÄ)

21 21 Kevyen liikenteen väylät: Kuntokuvaukset 5 Erittäin yvä 4 Hyvä 3 Tyydyttävä 2 Huono 1 Erittäin uono Väylä on uutta vastaava, tasainen, läes täysin vaurioton ja miellyttävä liikkua. Kunto on yvä. Väylällä on satunnaisia vaurioita ja loivia epätasaisuuksia, joiin valtaosa liikkujista tuskin kiinnittää uomiota. Kunto tyydyttää mutta vaatii teostettua seurantaa. Väylällä on vaurioita tai epätasaisuutta, jotka aittaavat esimerkiksi rullaluistelijoita ja kilpapyörällä liikkuvia. Korjaustoimenpiteet voivat olla perusteltuja yksittäistapauksissa. Kunto edellyttää ylläpitotoimenpiteitä. Väylällä on uomattava määrä vaurioita tai selvää epätasaisuutta ja teräviä eittoja. Polkupyörällä liikkuminen vaatii jo erityistä tarkkaavaisuutta, rullaluisteluun väylä ei enää oikein sovellu. Väylä on kauttaaltaan vaurioitunut tai yvin epätasainen. Liikkuminen on kulkuneuvosta riippumatta vaurioiden ja epätasaisuuden takia ankalaa ja epämukavaa.

22 22 Kevyen liikenteen väylät: Raja-arvot Luokka Kriteerit 5 Erittäin yvä 4 Hyvä 3 Tyydyttävä 2 Huono 1 Erittäin uono VS 1 tai alle ja IRI? 0,2 (jos IRI tunnetaan) VS = 1 20 tai IRI = 0,2 1,2 VS = 20 tai IRI = 1,2 1,5 VS = 120 tai IRI = 1,5 2,0 VS 120 tai yli tai IRI? 2,0

23 23 Kevyen liikenteen väylät: Kuntojakaumat 2004 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN KUNTO OSUUS KEVARIVERKOSTA [%] PALVELUTASOLUOKKA (5 = ERITTÄIN HYVÄ)

24 24 Tiestön kunto 2004 lukuina Kuntoluokka 5 Erittäin yvä Uutta vastaava kunto. 4 Hyvä Kunto on yvä, vaikka normaalia kulumista jo esiintyykin. 3 Tyydyttävä Tyydyttävä kunto. Hoidon lisäksi tarvitaan kunnon teostettua seurantaa. 2 Huono Korjausta vaativa kunto. Ylläpito- ja peruskorjaustoimenpiteitä pitää ja kannattaa tedä tässä kuntoluokassa. 1 Erittäin uono Heikko, ei enää yväksyttävissä oleva kunto. Päällystet yt tiet 15 % km 51 % km 27 % km 5 % km 3 % km YHTEENSÄ % km Sillat Soratiet Kevyen liikenteen väylät 11 % kpl 54 % kpl 27 % kpl 7 % 876 kpl 2 % 236 kpl % kpl 0 % 0 km 17 % km 67 % km 14 % km 3 % 772 km % km 26 % km 44 % km 23 % km 4 % 196 km 3 % 140 km % km

25 25 Tiestön kunto 2004 kuvina 70 % 120 % 60 % % 50 % % 40 % 30 % 60 % 20 % 40 % 10 % 20 % 0 % Erittäin yvä Hyvä Tyydyttävä Huono Erittäin uono 0 % Erittäin yvä Hyvä Tyydyttävä Huono Erittäin uono Päällystetyt tiet Soratiet Sillat Kevyen liikenteen väylät Päällystetyt tiet Soratiet Sillat Kevyen liikenteen väylät

26 26 Päätelmät ja suositukset Uusi kuntoluokitus on muodostettu eijastamaan eri näkökulmat ja tarpeet uomioon ottaen kestävää tienpitoa. Näkökulma on tienpitäjän / yteiskunnan. Tienkäyttäjän kokemaa kuntoa luokitus ei kuvaa. Tienpidon ojauksessa ytenäistä kuntoluokitusta voidaan käyttää kuvaamaan seuraavia asioita koko verkon tasolla: Miten kestävään tienpitoon on päästy aiempina vuosina? Millaisen raoitustason kestävä tienpito vaatii tulevina vuosina? Miten paljon kestävän tienpidon tavoitteesta jäädään jälkeen, jos raoitustaso on alempi? Uusi kuntoluokitus suositellaan otettavaksi käyttöön tieomaisuuden kunnon raportoinnissa, toimintalinjojen sekä toiminta- ja taloussuunnitelmien laadinnassa ja tulosojauksessa. Ylläpidon allintaan liittyvät ojausjärjestelmät (PMSpro, Kurre, Siltarekisteri, Hanke-SiHa, TM-Sori, TM-Sora, HIBRIS) on käytävä läpi ja tarvittavat muutokset tetävä.

Väyläomaisuuden ylläpidon hallinta

Väyläomaisuuden ylläpidon hallinta Väyläomaisuuden ylläpidon Tiedonkeruu, tiedon, järjestelmät 1 Mitä on väyläomaisuus? Päällystetyt tiet 50 616 km Soratiet 27 552 km Varusteet ja laitteet?? kpl Sillat 14176 kpl Kevyen liikenteen väylät

Lisätiedot

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Versio 28.8.2006 2 Ylläpidon toimintaympäristö 2006 Tieverkko 78 168 km (65 % päällystetty) Liikennesuorite 34 Mrd ajokm/v Vuotuinen ylläpito 0,22

Lisätiedot

Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus. Tiehallinnon selvityksiä 57/2005

Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus. Tiehallinnon selvityksiä 57/2005 Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus Tiehallinnon selvityksiä 57/2005 Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus Tiehallinnon selvityksiä 57/2005 Tiehallinto Helsinki 2005 Kannen kuva: Heikki Metsäranta

Lisätiedot

Sorateiden pintakunnon määrittäminen

Sorateiden pintakunnon määrittäminen Sorateiden pintakunnon määrittäminen ISBN 978-952-221-106-4 TIEH 2200055-08 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN 978-952-221-107-1 TIEH 2200055-v-08 Edita Prima Oy Helsinki 2008 Julkaisua

Lisätiedot

KATUVERKON KORJAUSVELAN MÄÄRITTÄMINEN KUNTOMITTAUKSILLA

KATUVERKON KORJAUSVELAN MÄÄRITTÄMINEN KUNTOMITTAUKSILLA KATUVERKON KORJAUSVELAN MÄÄRITTÄMINEN KUNTOMITTAUKSILLA Case: Oulu Pertti Virtala SISÄLTÖ Oulun kaupungin katuomaisuuden kunnonhallinnan kehittäminen Infraomaisuuden hallinta Korjausvelan määrittäminen

Lisätiedot

SILTAOMAISUUDEN HALLINTAA HELSINGISSÄ. KEHTO-FOORUMI 03.10.2013 Timo Rytkönen

SILTAOMAISUUDEN HALLINTAA HELSINGISSÄ. KEHTO-FOORUMI 03.10.2013 Timo Rytkönen SILTAOMAISUUDEN HALLINTAA HELSINGISSÄ KEHTO-FOORUMI 03.10.2013 Timo Rytkönen Omaisuus on hallinnassa, kun omaisuus on tiedossa tietorekisterit ovat ajan tasalla omaisuuden kunto on tiedossa käytössä on

Lisätiedot

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto Tiehallinnon selvityksiä 31/2007

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto Tiehallinnon selvityksiä 31/2007 Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 26 Tiehallinnon selvityksiä 31/27 Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 26 Tiehallinnon selvityksiä 31/27 Tiehallinto Helsinki 27 ISBN 978-951-83-98-5 ISSN 1457-9871

Lisätiedot

VOH 2.13 : Tieomaisuuden ylläpidon jälkeenjäämä. Projektin yhteenveto. Harri Spoof & Vesa Männistö

VOH 2.13 : Tieomaisuuden ylläpidon jälkeenjäämä. Projektin yhteenveto. Harri Spoof & Vesa Männistö VOH 2.13 : Tieomaisuuden ylläpidon jälkeenjäämä Projektin yhteenveto Harri Spoof & Vesa Männistö Projektin sisältö Selvitettiin kirjallisuuden perusteella erilaiset pohjoismaiset tavat laskea ylläpidon

Lisätiedot

Elinkeinoelämä ja tieolot Kymenlaaksossa

Elinkeinoelämä ja tieolot Kymenlaaksossa Elinkeinoelämä ja tieolot Kymenlaaksossa 2 Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää: Kuinka suuri merkitys tieverkon kunnolla ja erityisesti tien pintakunnolla on raskaan liikenteen toimintaolosuhteisiin

Lisätiedot

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimus- ja kehitystarpeet VOHtutkimusohjelman

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimus- ja kehitystarpeet VOHtutkimusohjelman Väyläomaisuuden hallinnan tutkimus- ja kehitystarpeet VOHtutkimusohjelman jälkeen 2 Projektin tausta, tavoitteet ja rajaukset VOH on paikannut monia tiedon ja menetelmien puutteita, mutta uusiakin tarpeita

Lisätiedot

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4)

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Vesa Männistö Inframan Oy 17.12.2003 Kevyen liikenteen väylien hallinta 1 17.12.2003 Sisällysluettelo 1 Yleistä...3 2 Väylien osoitteisto...3...3...3

Lisätiedot

Palvelutaso tärkein matkalla kohti edullista tienpitoa

Palvelutaso tärkein matkalla kohti edullista tienpitoa Palvelutaso tärkein matkalla kohti edullista tienpitoa Ensiksi määriteltävä mitä tehdään, vasta sitten miten Vähäliikenteisellä verkolla korostuu asiakkaan kokema palvelutaso Asiakkaan tärkeäksi kokemia

Lisätiedot

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 2002

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 2002 Juho Meriläinen, Mikko Inkala, Ulf Lindström Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 22 Tiehallinnon selvityksiä 27/23 Juho Meriläinen, Mikko Inkala, Ulf Lindström Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto

Lisätiedot

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto Tiehallinnon selvityksiä 16/2006

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto Tiehallinnon selvityksiä 16/2006 Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 25 Tiehallinnon selvityksiä 16/26 Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto Tiehallinnon selvityksiä 16/26 Tiehallinto Helsinki 26 ISBN 951-83-699-3 ISSN 1457-9871 TIEH

Lisätiedot

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 2004 Tiehallinnon selvityksiä 34/2005

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 2004 Tiehallinnon selvityksiä 34/2005 Juho Meriläinen, Mikko Inkala, Ulf Lindström Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 24 Tiehallinnon selvityksiä 34/25 Juho Meriläinen, Mikko Inkala, Ulf Lindström Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto

Lisätiedot

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 2003

Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 2003 Juho Meriläinen, Ulf Lindström, Mikko Inkala Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 23 Tiehallinnon selvityksiä 4/24 Juho Meriläinen, Ulf Lindström, Mikko Inkala Tiehallinnon teiden ja siltojen kunto 23

Lisätiedot

TAITORAKENTEIDEN OMAISUUDEN - HALLINTA. SKTY - SYYSPÄIVÄT 04.11.2013 Timo Rytkönen

TAITORAKENTEIDEN OMAISUUDEN - HALLINTA. SKTY - SYYSPÄIVÄT 04.11.2013 Timo Rytkönen TAITORAKENTEIDEN OMAISUUDEN - HALLINTA SKTY - SYYSPÄIVÄT 04.11.2013 Timo Rytkönen TAITORAKENTEEN MÄÄRITELMÄ Taitorakenteita ovat kaikki sellaiset rakenteet, joiden rakentamiseksi on laadittava lujuuslaskelmiin

Lisätiedot

Maanteiden kunnossapidon haasteet ja mahdollisuudet. Jukka Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskus

Maanteiden kunnossapidon haasteet ja mahdollisuudet. Jukka Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskus Maanteiden kunnossapidon haasteet ja mahdollisuudet Jukka Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskus 31.10.2014 2 3 Liikennejärjestelmän rahoitus vuonna 2015 noin 1,5 mrd., ostovoima heikkenee joka vuosi 3%, vuonna

Lisätiedot

Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Tienkäyttäjän ja tienpitäjän näkökulma

Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Tienkäyttäjän ja tienpitäjän näkökulma Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Kun tien liikennemäärä on pieni ja alemman tieverkon kuntoon kohdennettava rahoitus rajallista, voidaan päällystetty tie joutua muuttamaan soratieksi.

Lisätiedot

VOH 2.15 Painorajoitussuunnittelun kriteerien kehittäminen

VOH 2.15 Painorajoitussuunnittelun kriteerien kehittäminen VOH 2.15 Painorajoitussuunnittelun kriteerien kehittäminen 2 Tavoitteet Painorajoitussuunnittelun kehittäminen Toimintamallin kehittäminen Tarkennetaan päällystettyjen teiden kelirikkoalttiuden määräytymistä.

Lisätiedot

Siltarekisterin käyttö ja mahdollisuudet kunnille. Kuntien siltaomaisuudenhallinta DI Marja-Kaarina Söderqvist 5.2.2014

Siltarekisterin käyttö ja mahdollisuudet kunnille. Kuntien siltaomaisuudenhallinta DI Marja-Kaarina Söderqvist 5.2.2014 Siltarekisterin käyttö ja mahdollisuudet kunnille Kuntien siltaomaisuudenhallinta DI Marja-Kaarina Söderqvist 5.2.2014 Sisältö 1. Yleistä tilastotietoa, esimerkkejä Siltarekisteristä 2. Siltojen kuntoa

Lisätiedot

Teiden talvihoidon ja kunnossapidon näkymät ja tarpeet. VTT Namis-Car Työpaja Otto Kärki / Liikennevirasto

Teiden talvihoidon ja kunnossapidon näkymät ja tarpeet. VTT Namis-Car Työpaja Otto Kärki / Liikennevirasto Teiden talvihoidon ja kunnossapidon näkymät ja tarpeet VTT Namis-Car Työpaja 1.9.2016 Otto Kärki / Liikennevirasto Kunnossapidon pääongelmat ja haasteet Maanteillä päällysteiden, tierakenteiden ja siltojen

Lisätiedot

Tienpidon strategia Tie- Toimintalinjat. Tierakenteet. Yksityistiet. Varusteet ja laitteet. Tieomaisuus

Tienpidon strategia Tie- Toimintalinjat. Tierakenteet. Yksityistiet. Varusteet ja laitteet. Tieomaisuus Sillat hallinnassa Mikko Inkala Diplomi-insinööri Tiehallinto Tieomaisuus ja sen hallinta Tieomaisuudella tarkoitetaan tiehen välittömästi liittyviä ja kiinteästi paikkaan sidottuja rakenteita ja varusteita.

Lisätiedot

XL Siltatekniikan päivät

XL Siltatekniikan päivät XL Siltatekniikan päivät Minna Torkkeli 25.1.2017 Liikenneverkko huomenna 20.1.2017 2 Mitä on korjausvelka? Valtion omistamat maantiet, radat ja vesiväylät Korjausvelka muodostuu huonokuntoisen, korjaustarpeessa

Lisätiedot

Väyläomaisuuden hallinnan tavoitetila VOH-tutkimusohjelma 2004

Väyläomaisuuden hallinnan tavoitetila VOH-tutkimusohjelma 2004 Väyläomaisuuden hallinnan tavoitetila VOH-tutkimusohjelma 2004 Heikki Metsäranta, Starfica Oy Vesa Männistö, Inframan Oy Ari Kähkönen, Inframan Oy 1 VÄYLÄOMAISUUDEN HALLINNAN TAVOITETILA 1.1 Tavoitetilakuvauksen

Lisätiedot

Tieomaisuuden kunnon yhtenäinen palvelutasoluokitus

Tieomaisuuden kunnon yhtenäinen palvelutasoluokitus Tieomaisuuden kunnon yhtenäinen palvelutasoluokitus Perusteet, nykytila ja ehdotus luokitukseksi Tiehallinnon selvityksiä 32/2004 Tieomaisuuden kunnon yhtenäinen palvelutasoluokitus Perusteet, nykytila

Lisätiedot

Massat ja mitat -muutoksen vaikutukset Varsinais-Suomen ja Satakunnan siltoihin

Massat ja mitat -muutoksen vaikutukset Varsinais-Suomen ja Satakunnan siltoihin Massat ja mitat -muutoksen vaikutukset Varsinais-Suomen ja Satakunnan siltoihin Sillat Varsinais-Suomen ELY:n alueella on noin 1 800 siltaa Huonokuntoisia siltoja 130 kpl - > hieman yli 7 % silloista Painorajoitettuja

Lisätiedot

YLEISTARKASTUSRAPORTTI. Kynsijoen sillat, Luukkaanahontie Posio. RI(amk) Veikko Heikkinen

YLEISTARKASTUSRAPORTTI. Kynsijoen sillat, Luukkaanahontie Posio. RI(amk) Veikko Heikkinen 1 YLEISTARKASTUSRAPORTTI Kynsijoen sillat, Luukkaanahontie Posio 25.8.2015 RI(amk) Veikko Heikkinen 2 1. Perustiedot 1.1 Sillan ominaistiedot ja rakenne 1.1.1 Silta 1. Sillan ominaistiedot Mitattu/todettu/lähtötiedot

Lisätiedot

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4)

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Esko Hätälä Inframan Oy 31.12.2004 Kevyen liikenteen väylien hallinta 1 31.12.2004 Sisällysluettelo 1 Yleistä...3 2 Uudet muuttujat...3...3...3

Lisätiedot

KUNTATEKNIIKKA 2014 ELINKAARILASKENNASTA OMAISUUDEN HALLINTAAN. Juha Äijö, Ramboll, 11.2013

KUNTATEKNIIKKA 2014 ELINKAARILASKENNASTA OMAISUUDEN HALLINTAAN. Juha Äijö, Ramboll, 11.2013 KUNTATEKNIIKKA 2014 ELINKAARILASKENNASTA OMAISUUDEN HALLINTAAN Juha Äijö, Ramboll, 11.2013 ELINKAARILASKENNASTA OMAISUUDEN HALLINTAAN ELI MITEN NÄHDÄÄN METSÄ PUILTA TAVOITE 10 20 30 40 50 60 70 80 90 Toleranssi

Lisätiedot

Metsäteiden kunto ja kehittämistilanne

Metsäteiden kunto ja kehittämistilanne Metsäteiden kunto ja kehittämistilanne Alempi tieverkko puunhuollon pullonkaulana-seminaari 7.11.2014 Anna Rakemaa ( Seppo Ollikainen ja Seppo Niskanen) Metsäteiden kunto Tiestöstä 80 % on rakennettu ennen

Lisätiedot

VOH 2.10 Ajokustannusten kuntoriippuvuus päällystetyillä teillä ja sorateillä

VOH 2.10 Ajokustannusten kuntoriippuvuus päällystetyillä teillä ja sorateillä VOH 2.10 Ajokustannusten kuntoriippuvuus päällystetyillä teillä ja sorateillä Arto Ahonen, Tieliikelaitos Jukka Ristikartano, Tieliikelaitos Ari Kalliokoski, Tieliikelaitos Markku Knuuti, Tieliikelaitos

Lisätiedot

Suomen tieverkosto ja sillat

Suomen tieverkosto ja sillat Suomen tieverkosto ja sillat Maantie on sellainen tie, joka on luovutettu yleiseen liikenteeseen ja jonka ylläpitämisestä valtio huolehtii. Finnish Transport Agency 2 Suomen tiestö Tie-ja katuverkko yhteensä

Lisätiedot

ELY-keskuksen talvihoitoinfo Varsinais-Suomi. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö

ELY-keskuksen talvihoitoinfo Varsinais-Suomi. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö ELY-keskuksen talvihoitoinfo 6.11.2018 Varsinais-Suomi Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö Sääolosuhteet muuttuneet etenkin rannikolla Varsinaiset talvikelit tulevat myöhemmin ja kestävät lyhyemmän aikaa

Lisätiedot

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN 978-952-221-257-3

Lisätiedot

ELY keskuksen talvihoitoinfo Satakunta. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö

ELY keskuksen talvihoitoinfo Satakunta. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö ELY keskuksen talvihoitoinfo 9.11.2018 Satakunta Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö Talvikelit haastavat Viime talvikausien sääolosuhteet ovat olleet poikkeuksellisen vaikeat tienpidolle ja liikenteelle.

Lisätiedot

Joensuun kaupungin katujen ja kevyenliikenteenväylien kunnonhallinnan palvelu 2011-2014. Jari Marjeta, projektipäällikkö

Joensuun kaupungin katujen ja kevyenliikenteenväylien kunnonhallinnan palvelu 2011-2014. Jari Marjeta, projektipäällikkö Joensuun kaupungin katujen ja kevyenliikenteenväylien kunnonhallinnan palvelu 2011-2014 Jari Marjeta, projektipäällikkö KATUVERKON KUNNON HALLINTA PERUSMITTAUKSET -Päällystevaurioinventointi (syyperusteinen)

Lisätiedot

Siltojen ylläpito. Toimintalinjat

Siltojen ylläpito. Toimintalinjat Siltojen ylläpito Toimintalinjat Siltojen ylläpito Toimintalinjat Tiehallinto Helsinki 2005 ISBN 951-803-461-3 TIEH 1000090-05 Verkkojulkaisu (http://www.tiehallinto.fi/julkaisut) pdf ISBN 951-803-462-1

Lisätiedot

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma 2003 2006 Loppuraportti

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma 2003 2006 Loppuraportti Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma 2003 2006 Loppuraportti Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma 2003 2006 Loppuraportti Esipuhe Tiehallinto on toteuttanut nelivuotisen Väyläomaisuuden hallinnan

Lisätiedot

Ajoneuvojen mitta/massa -uudistus Tiemäärärahojen riittävyys Raimo Tapio Liikennevirasto

Ajoneuvojen mitta/massa -uudistus Tiemäärärahojen riittävyys Raimo Tapio Liikennevirasto Ajoneuvojen mitta/massa -uudistus Tiemäärärahojen riittävyys Raimo Tapio Liikennevirasto 13.11.2013 Asetus ja sen tavoitteita Asetus tuli voimaan 1.10.2013 Varsinainen muutos Ajoneuvoyhdistelmän kokonaispaino

Lisätiedot

Tiestön kuntomittaukset - laadukasta tietoa tieverkolta

Tiestön kuntomittaukset - laadukasta tietoa tieverkolta Tiestön kuntomittaukset - laadukasta tietoa tieverkolta Mikko Inkala Tietopäällikkö, DI Tiehallinto 1. Tieomaisuuden hallinta Tieomaisuudella tarkoitetaan tiehen välittömästi liittyviä ja kiinteästi paikkaan

Lisätiedot

Satu Pekkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula

Satu Pekkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 23.2.2016 Satu Pekkanen Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 2016-2021 1 Karstulan alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 2016-2021 Pääasiallinen alue: Karstula Saarijärvi Kyyjärvi

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET 3. painos ISBN 951-47-9082-0 TIEL 2230010 Oy Edita Ab Helsinki 1999 Julkaisua myy Tiehallinto, julkaisumyynti Telefax 0204 22 2652 Tielaitos TIEHALLINTO Tie- ja liikennetekniikka

Lisätiedot

Näin pidät yksityistiesi

Näin pidät yksityistiesi Näin pidät yksityistiesi kunnossa Kun olet hankkinut OTSO:lta upouuden tien, tai jos olemassa oleva tiesi on juuri laitettu kuntoon, siitä kannattaa pitää huolta. Tien säännöllinen hoitaminen pidentää

Lisätiedot

Monitavoiteoptimointi tienpidon tuotteiden välisessä rahanjaossa

Monitavoiteoptimointi tienpidon tuotteiden välisessä rahanjaossa Monitavoiteoptimointi tienpidon tuotteiden välisessä rahanjaossa Menetelmän testaaminen Kaakkois-Suomen tiepiirin aineistolla Esittäjä, paikka, aika Teknillinen korkeakoulu PL 1100, 0 TKK 1 Taustaa Tienpidon

Lisätiedot

VT 19 Hankearviointi. Alustavat tulokset. Sito Parhaan ympäristön tekijät

VT 19 Hankearviointi. Alustavat tulokset. Sito Parhaan ympäristön tekijät Alustavat tulokset Sito Parhaan ympäristön tekijät Lähtökohdat ja tarkastellut vaihtoehdot Tässä hankearvioinnissa on tarkasteltu valtatien 19 parantamista välillä Seinäjoki- Lapua ja siihen liittyviä

Lisätiedot

Petri Keränen. Pohjois-Savon ELY-keskus

Petri Keränen. Pohjois-Savon ELY-keskus Petri Keränen Pohjois-Savon ELY-keskus 30.10.2014 KESTÄVÄ KEHITYS KANNATTAVA JA KEHITTYVÄ YRITYSTOIMINTA TOIMIVA ALUERAKENNE ELYjen palvelut Yrityksille ja yhteisöille Osaava työvoima Maatalouden tuki

Lisätiedot

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. Kesäylläpidon laadunseuranta - Seurannan tulokset 2015

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. Kesäylläpidon laadunseuranta - Seurannan tulokset 2015 Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Kesäylläpidon laadunseuranta - Seurannan tulokset 2015 SEURANTAMENETELMÄN MITTARISTO Seurattavien päämittareiden valintaan kolme eri perustetta: Ylläpidon taloudellinen merkitys

Lisätiedot

Liikennemerkkien kuntoluokitus

Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) 978-952-221-256-6 2200060-v-09 TIEHALLINTO

Lisätiedot

MISTÄ KORJAUSVELKA KOOSTUU JA MITEN SE SAATAISIIN POISTETTUA

MISTÄ KORJAUSVELKA KOOSTUU JA MITEN SE SAATAISIIN POISTETTUA Parlamentaarinen työryhmä, LVM 19.10.2017 MISTÄ KORJAUSVELKA KOOSTUU JA MITEN SE SAATAISIIN POISTETTUA Timo Saarenketo, PhD, Adj.Prof. CEO, Roadscanners Group Finland ESITYS POHJAUTUU PÄÄOSIN SEURAAVIIN

Lisätiedot

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Väyläviraston julkaisuja Sisällysluettelo 16/2019 Esipuhe 3 Kuivatuksen kunnossapito on tärkeä osa päällysteiden

Lisätiedot

Oulun tiepiirin päällysteiden ylläpidon ja palvelutason selvitys. Tiehallinnon selvityksiä 35/2004

Oulun tiepiirin päällysteiden ylläpidon ja palvelutason selvitys. Tiehallinnon selvityksiä 35/2004 Oulun tiepiirin päällysteiden ylläpidon ja palvelutason selvitys Tiehallinnon selvityksiä 35/2004 Oulun tiepiirin päällysteiden ylläpidon ja palvelutason selvitys Tiehallinnon selvityksiä 35/2004 TIEHALLINTO

Lisätiedot

OMAISUUDEN HALLINNAN HYÖDYT JA HAASTEET. 17.2.2012 Teemu Perälä

OMAISUUDEN HALLINNAN HYÖDYT JA HAASTEET. 17.2.2012 Teemu Perälä OMAISUUDEN HALLINNAN HYÖDYT JA HAASTEET 17.2.2012 Teemu Perälä KATUOMAISUUDEN HALLINNAN MERKITYS Kuntien tämän hetken tehtävien tärkeysjärjestys: 1. Vesi- ja viemäriverkoston kunnossapito Sen tärkeydestä

Lisätiedot

Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 20, Yrityskylän liittymä, Kiiminki

Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 20, Yrityskylän liittymä, Kiiminki Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 20, Yrityskylän liittymä, Kiiminki Mika Räsänen Valtatie 20, Yrityspuiston liittymä 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta nykyisin

Lisätiedot

Veli Pekka Lämsä SOP teiden ylläpito Vähäliikenteisten teiden taloudellinen ylläpito - tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 39/2005

Veli Pekka Lämsä SOP teiden ylläpito Vähäliikenteisten teiden taloudellinen ylläpito - tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 39/2005 Veli Pekka Lämsä SOP teiden ylläpito Vähäliikenteisten teiden taloudellinen ylläpito - tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 39/2005 Veli Pekka Lämsä SOP teiden ylläpito Vähäliikenteisten teiden taloudellinen

Lisätiedot

SORATEIDEN KULUTJSKERROKSEN KUNTO JA KUNNOSSAPITOKUSTAN NUKSET F7

SORATEIDEN KULUTJSKERROKSEN KUNTO JA KUNNOSSAPITOKUSTAN NUKSET F7 SORATEIDEN KULUTJSKERROKSEN KUNTO JA KUNNOSSAPITOKUSTAN NUKSET F7 - - - - \i --;. TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS KUNNOSSAPITOTOIMISTO HELSINKI 1988 SORATEIDEN KULUTUSKERROKSEN KUNTO JA KtJNNOSSAPITOKUSTANNTJKSET

Lisätiedot

,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V

,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V ,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V '\\ \ TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Tiensuunnittelutoimisto YLEISTEN TEIDEN VALAISTtJSPOLITIIKKA Tienpidon suuntaviivat ja keskeiset toimenpiteet

Lisätiedot

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Sysmän kansankäräjät 2013, Uudenmaan ELY-keskus 25.8.2013 Hoito ylläpito - investoinnit Hoito: Heinolan alueurakka 2012 17 Talvihoito Sorateiden hoito (sis.

Lisätiedot

VÄHÄLIIKENTEISTEN PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN KUNNOSSAPITOSELVITYS

VÄHÄLIIKENTEISTEN PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN KUNNOSSAPITOSELVITYS Pia Penttilä VÄHÄLIIKENTEISTEN PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN KUNNOSSAPITOSELVITYS Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus Tekniikka ja liikenne 2012 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennuttamisen YAMK TIIVISTELMÄ Tekijä Pia Penttilä

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

Tiemerkintöjen kuntoluokitus. Kunnossapidon laatu

Tiemerkintöjen kuntoluokitus. Kunnossapidon laatu Tiemerkintöjen kuntoluokitus Kunnossapidon laatu Tiemerkintöjen kuntoluokitus 1 Tiemerkintöjen kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2004 2 Tiemerkintöjen kuntoluokitus Kansikuva:

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ajankohtaiset liikenneasiat. Anders Östergård

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ajankohtaiset liikenneasiat. Anders Östergård Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ajankohtaiset liikenneasiat Anders Östergård 17.02.2015 Vt 8 Sepänkylän ohitustie - Avattu liikenteelle, viimeistelytyöt menossa, Skanska Infra pääurakoitsija - Urakkasumma

Lisätiedot

Vuoden 2017 rahoituksen riittävyys Varsinais-Suomen ELY-keskuksen näkökulmasta

Vuoden 2017 rahoituksen riittävyys Varsinais-Suomen ELY-keskuksen näkökulmasta Vuoden 2017 rahoituksen riittävyys Varsinais-Suomen ELY-keskuksen näkökulmasta Liikennejaosto 4.10.2016 Toiminnanohjauspäällikkö Pekka Puurunen 3.10.2016 Pääosa ELY-keskuksen perustienpidon perusrahoituksesta

Lisätiedot

I II LSJ. I Il : Jakelussa mainitut PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN KUNTO 2000 JA KUNTOENNUSTE VUODELLE 2001

I II LSJ. I Il : Jakelussa mainitut PÄÄLLYSTETTYJEN TEIDEN KUNTO 2000 JA KUNTOENNUSTE VUODELLE 2001 Savo TIEHALLINTO Juho Meriläinen, Ismo Iso -Heiniemi, Tuomas Toivonen, Pertti Virtala Päällystettyjen teiden kunto 2000 ja kuntoennuste vuodelle 2001 Kaakkois- Suomi Häme 1996 1997 1998 U 1999 U 2000 -Kaala

Lisätiedot

KAUPUNKIOMAISUUDEN HALLINTA CASE JOENSUU. Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014

KAUPUNKIOMAISUUDEN HALLINTA CASE JOENSUU. Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014 KAUPUNKIOMAISUUDEN HALLINTA CASE JOENSUU Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014 MÄÄRÄTIETOJA Kantakaupunki Eno Kiihtelysvaara ja Pyhäselkä Yhteensä Tuupovaara Ajoradat: Kunnossapitoluokka 1 62 km 0 km 0 km

Lisätiedot

Tiestötarkastukset ja vahingonkorvauskäsittely

Tiestötarkastukset ja vahingonkorvauskäsittely Tiestötarkastukset ja vahingonkorvauskäsittely Urakoitsijaseminaari 17.8.2016 17.8.2016 Taustaa Lapin ELY-keskuksen vahingonkorvauskäsittelyssä on noussut esille 1.10.2015 alkaneiden sopimusten myötä tilanteita,

Lisätiedot

Digitalisaation kehityksen suuntaviivat ja hyödyntäminen infra-alalla. Päällystealan digitalisoinnin työpaja

Digitalisaation kehityksen suuntaviivat ja hyödyntäminen infra-alalla. Päällystealan digitalisoinnin työpaja Digitalisaation kehityksen suuntaviivat ja hyödyntäminen infra-alalla Päällystealan digitalisoinnin työpaja 11.11.2015/ Mirja Noukka Digitalisaatiolle on tällä hallituskaudella vahva tilaus 17.11.2015

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys 2016 Taustat ja tavoitteet Tavoitteena kehittää menetelmä ja määrittää maantieverkon henkilöliikenteelle ja kuljetuksille tarjoama palvelutaso,

Lisätiedot

Tiestö ja kulkeminen harvan asutuksen alueen tieverkon rooli kuljetusjärjestelmässä

Tiestö ja kulkeminen harvan asutuksen alueen tieverkon rooli kuljetusjärjestelmässä Tiestö ja kulkeminen harvan asutuksen alueen tieverkon rooli kuljetusjärjestelmässä 27.5.2013 Timo Mäkikyrö 29.5.2013 1 Sisältö POP ELY Tieluokituksesta, mikä on vähäliikenteinen tie Vähäliikenteisten

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua , erityispiirteet

Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua , erityispiirteet Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua 2016-2021, erityispiirteet Ranuan kunta Hoidettava tiestö pääasiassa Ranuan kirkonkylää. Lisäksi Ristijärvi- Penämö ja Simontaipaleentie yht. 27,5 km 1.03 Tiestön

Lisätiedot

Koerakentamisella uusia ratkaisuja käytäntöön

Koerakentamisella uusia ratkaisuja käytäntöön 1 Jani Huttula Tiehallinto, Oulun tiepiiri 2 TAUSTAA Tienpidon niukkojen resurssien ja avautuneiden markkinoiden aikana tarpeen etsiä uusia ratkaisuja alemman verkon tienpitoon Uusien ratkaisujen kautta

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon hankinta

Hoidon ja ylläpidon hankinta Hoidon ja ylläpidon hankinta Oulun tiepiiri Sisäisiä julkaisuja 13/2007 Hoidon ja ylläpidon hankinta Oulun tiepiiri Sisäisiä julkaisuja 13/2007 Tiehallinto Oulu 2007 Kansikuva Eerik Jarkko ISSN 1458-1561

Lisätiedot

Ajankohtaista POS-ELYstä

Ajankohtaista POS-ELYstä Ajankohtaista POS-ELYstä Tiemerkintäpäivät Kuopiossa 16.2.2017 Pohjois-Savon ELY-keskus / Airi Muhonen Sisältö Toimintaympäristö Itä-Suomen liikennestrategia Tienpidon rahoitus Tiehankkeet Pohjois-Savon

Lisätiedot

Liikenneviraston omaisuudenhallinnan tila ja kehityssuunnat. Vesa Männistö,

Liikenneviraston omaisuudenhallinnan tila ja kehityssuunnat. Vesa Männistö, Liikenneviraston omaisuudenhallinnan tila ja kehityssuunnat Vesa Männistö, Oma esittely Vesa Männistö, FM Väyläomaisuuden hallinnan johtava asiantuntija Rahoituksen ja palvelutason suunnittelu (tiet, radat,

Lisätiedot

Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä. Maria Vinter

Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä. Maria Vinter Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä Maria Vinter 2 Taustaa Diplomityö: Tietomallinnuksen hyödyntäminen siltojen ylläpidossa, valmis 09/2017 https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf8/opin_2017-03_tietomallinnuksen_hyodyntaminen_web.pdf

Lisätiedot

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma. Sisäisiä julkaisuja 8/2003

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma. Sisäisiä julkaisuja 8/2003 Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 8/2003 Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 8/2003 TIEHALLINTO Helsinki 2003 ISSN 1457-991X TIEH 4000365 ISSN 1458-1561

Lisätiedot

Metsäteiden kuntoinventointi ja metsätierekisteri

Metsäteiden kuntoinventointi ja metsätierekisteri Metsäteiden kuntoinventointi ja metsätierekisteri Julkaisu: Metsäteiden kuntoinventoinnin ja kuntotiedon hyödyntämisen toimintamalli. Metsätehon raportti 202, 2.12.2008 Tavoite ja toteutus Kehitettiin

Lisätiedot

Tienpidon ja liikenteen ajankohtaisia Pohjois-Savon MYR

Tienpidon ja liikenteen ajankohtaisia Pohjois-Savon MYR Tienpidon ja liikenteen ajankohtaisia Pohjois-Savon MYR 19.11.2018 Maakuntauudistus Tienpidon tilannekuva Tommi Huttunen, Pohjois-Savon ELY-keskus Pohjois-Savon maakuntauudistus - tiepidon, liikenteen

Lisätiedot

Miten sillat voivat Helsingissä?

Miten sillat voivat Helsingissä? Miten sillat voivat Helsingissä? U-6187 Katajanokan silta kanavan yli Timo Rytkönen katualueella 424 siltaa puistoalueella 124 siltaa Sillat lukuina vanhin silta: Mannerheimintien silta rautatien yli (v.1894)

Lisätiedot

Hiljaisten päällysteiden kestävyys ja käyttöikä

Hiljaisten päällysteiden kestävyys ja käyttöikä Hiljaisten päällysteiden kestävyys ja käyttöikä Marko Kelkka Teknillinen korkeakoulu / tielaboratorio 25.10.2007 Melua vaimentavat päällysteet - seminaari Mitkä asiat vaikuttavat käyttöikään? Päällysteen

Lisätiedot

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. Tiemerkintöjen kuntoluokitus ohjejulkaisun päivitys

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. Tiemerkintöjen kuntoluokitus ohjejulkaisun päivitys Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Tiemerkintöjen kuntoluokitus ohjejulkaisun päivitys KUNTOLUOKITUSOHJEEN PÄIVITTÄMINEN Lähtökohdat ja tavoitteet: Ohjeistaa jatkuvan kuntoarvotiedon mittaaminen Mittausten

Lisätiedot

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan Projektisuunnitelma 11.2.2009 Toimeksiantajat: Pöyry Infra Oy (Pekka

Lisätiedot

OOga. Keski-Suomen tiepiirin hoito- ja ylläpitosuunnitelma. ry' Z 1. .t#g ig TIEHALLINTO VÄGFÖRVALTNINGEN. oe T/e'/*c

OOga. Keski-Suomen tiepiirin hoito- ja ylläpitosuunnitelma. ry' Z 1. .t#g ig TIEHALLINTO VÄGFÖRVALTNINGEN. oe T/e'/*c OOga Keski-Suomen tiepiirin hoito- ja ylläpitosuunnitelma 2009-2012 ry'. i - t - Z 1.t#g ig I oe T/e'/*c TIEHALLINTO VÄGFÖRVALTNINGEN 1 ' 'l 4 4 I Tieverkon talvihoito 3 Muu tieverkon hoitotoiminta 5 Päällystettyjen

Lisätiedot

Urakoitsijaseminaarin avaus

Urakoitsijaseminaarin avaus Urakoitsijaseminaarin avaus LVM:n hallinnonalan virastouudistus ja maakuntauudistus 22.8.2017 LVM:n hallinnonalan virastouudistus 31.5.2017 2 3 Maakuntauudistus ja maantielain uudistus (luonnos 5.7.2017)

Lisätiedot

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa 17.2.2017 Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue Toimialue

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS

NOKIAN KAUPUNGIN KUNNOSSAPITOLUOKITUS NOKAN KAUPUNGN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Sisällysohje 1. KATUJEN KUNNOSSAPTOLUOKTUS Yleistä Ajoradat Kevyenliikenteenväylät Pinnan tasaus ja polanteiden poisto ajoradoilla ja kevyenliikenteenväylillä Liite 1

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016 Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016 Taustat ja tavoitteet Tavoitteena kehittää menetelmä ja määrittää maantieverkon henkilöliikenteelle ja kuljetuksille tarjoama

Lisätiedot

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1 Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa Manu Marttinen Työpäällikkö 3.6.2015 NCC Roads Oy 1 TIEDONHALINNAN Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi

Lisätiedot

Siltojen ylläpito. toimintalinjat. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 2012:9

Siltojen ylläpito. toimintalinjat. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 2012:9 Siltojen ylläpito toimintalinjat 1 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO PL 1500 00099 HELSINGIN KAUPUNKI KUVAILULEHTI Tekijä(t) Jaakko Dietrich ja Mikko Inkala, Pöyry Julkaisun yhdyshenkilö rakennusvirastossa

Lisätiedot

Siltojen ylläpito. Toimintalinjat

Siltojen ylläpito. Toimintalinjat Siltojen ylläpito Toimintalinjat Siltojen ylläpito Toimintalinjat Tiehallinto Helsinki 2009 Kannen kuva: Puumalansalmen silta / Siltarekisteri / Erkki Vaahtersalo ISBN 978-952-221-164-4 TIEH 1000217-09

Lisätiedot

Siirto-projekti. Suositus kuntotietojen muunnoskaavoiksi

Siirto-projekti. Suositus kuntotietojen muunnoskaavoiksi Siirto-projekti Suositus kuntotietojen muunnoskaavoiksi Vanhan ja uuden uran korrelaatiokuva 30 25 uusi (mm) 20 15 10 5-40 -30-20 -10 0 10 20 30 vanha (mm) 0 Vesa Männistö Inframan Oy 12.12.2003 Siirto-projekti

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Urakoitsijaseminaari Jari Pietilä

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Urakoitsijaseminaari Jari Pietilä VAHVA SUOMALAINEN Urakoitsijaseminaari 21.8.2018 Jari Pietilä Suomi Finland 100 Tiet kuntoon ja turvallisiksi Toimiva tieverkko on Suomen talouskasvun perusta. Toimeliaan talvikauden aikana kuljetusala

Lisätiedot

Seppo Järvinen, Kari Lehtonen. Tien epätasaisuus 3 6 vuotta rakentamisen tai parantamisen jälkeen

Seppo Järvinen, Kari Lehtonen. Tien epätasaisuus 3 6 vuotta rakentamisen tai parantamisen jälkeen Seppo Järvinen, Kari Lehtonen Tien epätasaisuus 3 6 vuotta rakentamisen tai parantamisen jälkeen Seppo Järvinen, Kari Lehtonen Tien epätasaisuus 3 6 vuotta rakentamisen tai parantamisen jälkeen Tiehallinnon

Lisätiedot

Valtiovallan tavoitteet ja toimenpiteet tieverkon kehittämisessä

Valtiovallan tavoitteet ja toimenpiteet tieverkon kehittämisessä Valtiovallan tavoitteet ja toimenpiteet tieverkon kehittämisessä Alempi tieverkko puuhuollon pullonkaulana -päättäjä seminaari 7.11.2014 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö 1 Metsäteiden

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot

Sorateiden hallinnan nykytilan ja tavoitetilan kuvaus. Tiehallinnon selvityksiä 10/2006

Sorateiden hallinnan nykytilan ja tavoitetilan kuvaus. Tiehallinnon selvityksiä 10/2006 Sorateiden hallinnan nykytilan ja tavoitetilan kuvaus Tiehallinnon selvityksiä 10/2006 Sorateiden hallinnan nykytilan ja tavoitetilan kuvaus Tiehallinnon selvityksiä 10/2006 Tiehallinto Helsinki 2006

Lisätiedot

Keskeisen päätieverkon toimintalinjat

Keskeisen päätieverkon toimintalinjat Keskeisen päätieverkon toimintalinjat Tytti Viinikainen Kanta-Hämeen liikennejärjestelmätyöryhmän kokous 21.4.2017 Taustaa Työtä esitelty aiemmin Kanta-Hämeen liikennejärjestelmätyöryhmässä keväällä 2016

Lisätiedot

Hoito- ja ylläpitosuunnitelman laatimisohje

Hoito- ja ylläpitosuunnitelman laatimisohje Hoito- ja ylläpitosuunnitelman laatimisohje Hoito- ja ylläpitosuunnitelman laatimisohje Tiehallinto Helsinki 2009 HOITO- JA YLLÄPITOSUUNNITELMAN LAATIMISOHJE 3 Taitto ja kannen piirros: Kauko Kyöstiö/Spatio

Lisätiedot

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi 2016 2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen vaativa urakka Sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa Sijoittuu Oriveden, Mänttä-Vilppulan, Juupajoen sekä osin Tampereen

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon alueurakat. Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen. Viiteaineistomoniste 31.1.2011. 1. InfraRYL 21120 Suodatinkankaat

Hoidon ja ylläpidon alueurakat. Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen. Viiteaineistomoniste 31.1.2011. 1. InfraRYL 21120 Suodatinkankaat Hoidon ja ylläpidon alueurakat Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen Viiteaineistomoniste 31.1.2011 1. InfraYL 21120 Suodatinkankaat 2. InfraYL 21310 Sitomattomat kantavat kerrokset 3. akenteilla

Lisätiedot