Tuulahduksia työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Kevättapaaminen oppisopimuksen äärellä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuulahduksia työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Kevättapaaminen oppisopimuksen äärellä"

Transkriptio

1 Tuulahduksia työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta Kevättapaaminen oppisopimuksen äärellä

2 Ohjelma Avaussanat: professori Petri Nokelainen, TTY Yhteistä työskentelyä ja keskustelua tutkimusteemojen ympärillä Kahvitauko Yhteinen työskentely jatkuu Tilaisuuden päätös

3 Kahoot! -ohjeet Kirjoita kännykän selaimen osoiteriville osoite kahoot.it Syötä avautuvalle sivulle kohta taululla näkyvä PINkoodi

4 Opiskelija

5 Ammatillinen osaamisen kehittyminen (Developmental model of professional and vocational excellence, Pylväs, Nokelainen & Roisko, 2015)

6 Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja oppisopimuskoulutus Ajankohtaisia tutkimuksen suuntaviivoja NeMo1 MAE Tavoitteellisuus Koulutusjärjestelmä ja opetussuunnitelma Oppimisympäristö NeMo2 Ohjaus Motivaatio Osallisuus Itsesäätely Ammatillinen osaaminen Konnektiivisuus Teoria Käytäntö Opiskelija Työyhteisö Työnantaja Oppilaitos

7 Itsesäätely Oppiminen ei ole jotakin, joka tapahtuu oppijalle; se on jotakin, joka tapahtuu oppijan ansiosta (Zimmerman, 2001) Oppija on aktiivisesti mukana omassa oppimisprosessissaan; hän sa a telee ajatuksiaan, tunteitaan ja toimintojaan oppimistavoitteiden saavuttamiseksi. Ha n hankkii myo s palautetta oppimisprosessin aikana tarkkailemalla opiskelumenetelmien tai oppimisstrategioiden toimivuutta ja reagoimalla palautteeseen. (Zimmerman, 2000.) Itsesa a tely on tilannesidonnaista, ei yleinen piirre/valmius tai saavutettu kehitystaso. Oppijat eiva t myo ska a n sa a tele toimintaansa samalla tavoin kaikissa oppiaineissa tai erilaisia oppisisa lto ja opiskellessaan. (Schunk, 2001.) Taitavilla itsesa a telijo illa on valmiudet, joiden avulla he voivat luoda edellytykset muutosprosessille: He pystyva t sa a telema a n vireytta a n ja ka sittelema a n stressia, emootioita, levottomuutta ja ika vystymista, ominaista myös sisaïnen tarve muutokseen ja halu oppia uutta. (Ruohotie, 2003; ks. Nokelainen, 2010; Pylväs, Nokelainen & Roisko, 2015) Oppija voi olla taitava sa a telema a n omaa toimintaansa, mutta ha n ei pa a se soveltamaan taitojaan, ellei ha nella ole riitta va a ammattispesifia osaamista (Luque, 2003).

8 Itsesäätelyn osa-alueet Motivaatio: valmisteluvaihe Sisäinen motivaatio (tavoitteena oppiminen/ammatillinen kehittyminen jne.) ja/tai ulkoinen motivaatio (saavutukset/arvosanat/palkka yms.) Usko omiin kykyihin ja tavoitteiden saavuttamiseen Pitka ja nteisyys: suoritusvaihe Opiskelumenetelmien ja -strategioiden valitseminen ja soveltaminen Oman toiminnan ja ympäristön olosuhteiden tarkkailu -> myös tarkkaavaisuuden suuntaaminen ja keskittäminen Tavoitetason mukauttaminen Itsereflektio: arviointivaihe Tavoitteiden saavuttamisen arviointi Onnistumisten/epäonnistumisten tulkitseminen (taustalla harjoittelun määrä vs. kyvyt) ja reaktiot tulkintojen jälkeen Sisa inen motivaatio auttaa ylla pita ma a n oppimisponnisteluja myös ilman ulkopuolista tukea ja kannustusta (Ruohotie, 2005). Taitavat oppijat osaavat hyo dynta a opiskelussaan itseohjausta, mentaalisia mielikuvia, ajanka ytto a, ympa risto n ja rjestelyja ja toisten apuun turvautumista. Keskeinen itsetarkkailun muoto on muistiinpanojen tekeminen ja ongelmien kirjaaminen. (Ruohotie, 2005.) Myo nteiset reaktiot vahvistavat positiivista tulkintaa itsesta oppijana, kuten uskoa omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin, oppimisorientaatiota ja sisa ista mielenkiintoa tehta va a kohtaan (Merenti-Va lima ki, Nokelainen & Tirri, 2005). Lähteet: Bandura 1997; Corno, 1993; Ruohotie, 2005; Zimmerman 2000, 1998, 2011; Zimmerman & Kitsantas, 1997)

9 Työelämänäkökulma (opso-aineisto): Ammatillinen osaaminen Teoriaan/käytäntöön liittyvät tiedot ja taidot: Tiedonka sittely, loogis-matemaattinen päättelykyky (erit. ongelmanratkaisutaidot), sosiaaliset taidot (esim. vuorovaikutus, yhteistyo, ihmistuntemus), itsetuntemus Itsesäätelyvalmiudet: Tarvitaan opintojen alusta la htien Motivaatio: kiinnostus ammattialaan, halu oppia Kehittyva t opintojen aikana Opiskelijat: opintoihin hakeuduttaessa taustalla kiinnostus ammattialaan, mutta myös ulkoisia motivaatiotekijöitä (lähipiirin suositukset, työn ohessa opiskelu taloudellisista syistä jne.) Pohdittavaa: Millainen motivaatio opiskelijalla on ammattialaa ja ammatillista kehittymistä kohtaan? Työelämäedustajat: opiskelijan aloitteellisuus ja asenne yhteydessä rekrytointiin, ohjaukseen kiinnittymiseen ja työnantajien tyytyväisyyteen, yhteisten tavoitekeskusteluiden tarve nousi myös esille. Pohdittavaa: Millaisia (pitkän ja lyhyen aikavälin) tavoitteita opiskelija itselleen asettaa? Usko ja keinot tavoitteiden saavuttamiseen?

10 Pitkäjänteisyys: tarkkuus ja huolellisuus, rauhallisuus ja keskittyminen, organisointitaidot Opiskelijat ja työelämäedustajat: Oppimistilanteet korostivat kokeneemman työntekijän seuraamista ja tarkkailua, lisäkysymyksiä voi esittää tarvittaessa. Opiskelija vastuussa omasta oppimisestaan. Pohdittavaa: Millaisia opiskelumenetelmiä ja strategioita opiskelija valitsee ja soveltaa opinnoissa ja työssä? Mihin asioihin opiskelija keskittää huomionsa? Pohdittavaa: Miten opiskelija tarkkailee omaa toimintaansa ja ympäristöään, ja mukauttaa tarvittaessa toimintaansa? Itsearviointi: Itsearviointi ja itsetuntemus (erit. sosiaali- ja terveysala) Arviointi ei noussut voimakkaasti esille haastatteluissa. Sosiaali- ja terveysalalla korostui itsetuntemuksen merkitys; asiakkaiden kohtaaminen ja palautteen vastaanottaminen. Pohdittavaa: Miten opiskelija arvioi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamista? Pohdittavaa: Miten opiskelija tulkitsee onnistumisiaan/epäonnistumisiaan? Vahvistuuko vai heikentyykö näkemykset itsestä oppijana ja ammattilaisena?

11 Työpaikkakouluttaja

12 Työpaikkakouluttaja - Vaikka ohjaus oppisopimuskoulutuksessa on usein yhteisöllistä, on myös työpaikkakouluttajan ja opiskelijan välinen suhde merkittävä Ohjausta edistävää Tukeva, vastavuoroinen ohjaussuhde Ohjaukselle varattu aika ja resurssit Ohjaajan pedagogiset taidot ohjausmenetelmät tiedon jakaminen reflektoinnin aikaansaaminen kouluttautunut ohjaaja? Ohjaajan kiinnostus ohjaukseen ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen Ohjaajan oma arvio riittävästä ammatillisesta osaamisesta Ohjausta estävää Sitoutumattomuus ohjaussuhteeseen Riittämättömät resurssit ohjaukselle Riippuvuus ja valtasuhteet, vastavuoroisuuden puute Ohjauskeskustelun vähäisyys Ohjaajan epäjohdonmukainen käytös Epäselvät ohjausvastuut Konfliktit opiskelijat ja ohjaajan välillä (Mikkonen, Pylväs, Rintala, Nokelainen & Postareff, 2017; Pylväs, Nokelainen & Rintala, 2017)

13 Pohdittavaksi Millä keinoilla työpaikalla voitaisiin varmistaa työpaikkakouluttajalle riittävästi aikaa ohjaukselle? Millainen merkitys on työpaikkakouluttajan pedagogisella osaamisella, ja tarvitaanko ohjaustyössä muodollista koulutusta? Mikä on työpaikkakouluttajan rooli opiskelijan ohjaamisessa muuhun työyhteisöön nähden?

14 Työyhteisö

15 Työyhteisö Osallisuus Talouselämä Tunne työyhteisöön kuulumisesta, hyväksyntä, arvostus, rohkaisee esittämään kysymyksiä ja kyseenalaistamaan käytäntöjä Oppiminen Ohjaus Työpaikat tarjoavat vaihtelevia oppimisympäristöjä, alakohtaiset erot: työnkuva ja tehtävien vastuullisuus, haastavuus, monipuolisuus, tuottavuus (toisaalta opiskelija-aseman tunnistaminen, toisaalta haasteita ja vastuuta) Opiskelijan oma itseohjautuvuus ja motivaatio Vastavuoroisuus: opiskelijaltakin voi oppia! Työyhteisön tuki: oppimisprosessin jäsentäminen ja rakentaminen (työpaikkakouluttajan valinta, tavoitteiden asettaminen, tehtävien jaksotus, tuki) Vuorovaikutus: 1. tarkkailu, 2. mallintaminen, selittäminen, 3. tiedon soveltaminen

16 Työyhteisön ja oppisopimusopiskelijan yhteensopivuus Yksilöillä on ominainen tapa toimia luovuutta vaativissa tilanteissa tai ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotilanteissa: Sopeutujat haluavat tehdä asiat paremmin. He kehittävät helposti hyödynnettäviä ideoita ja noudattavat ryhmän toimintatapoja, ongelmanratkaisu on harkittua ja ennakoitavaa. Innovaattorit haluvat tehdä asiat eri tavalla. Heillä on omalaatuisia ideoita ja he eivät piittaa yhtä paljon tehokkuudesta ja ryhmään sopeutumisesta kuin sopeutujat. (Chan, 1996; Kirton, 1994.) Yksilöt pyrkivät löytämään työn tai ympäristön, joka vastaa heidän tyyliään. (Foxall & Hackett, 1994) Sopeutujat tunnistivat paremmin työpaikan oppimismahdollisuuksia (mahdollisuus kartuttaa työkokemusta, taitojen kehittäminen, tietoisuus uramahdollisuuksista) Jos opiskelija arvioi pystyvänsä tuottamaan ideoita, hän arvioi myös työpaikan oppimista mahdollistavaksi ennemmin kuin rajoittavaksi Oppimista mahdollistavat työpaikat mahdollistavat myös kokeilun ja uudet toimintatavat (keskiössä ei tehokkuus, tarkkuus, samaa mieltä oleminen)

17 Pohdittavaksi Miten opiskelija saadaan parhaiten osaksi työyhteisöä? Voidaanko alakohtaisille eroille tehdä jotakin? Miten opiskelijoiden ja työpaikkojen yhteensopivuutta voidaan edistää?

18 Ammatillinen koulutus

19 Ammatillinen koulutusjärjestelmä Ammatillinen koulutusjärjestelmä on osa isompaa palapeliä Suomessa oppisopimuskoulutus aikuisten ammatillista lisäkoulutusta, tehtävänä paikata koulutusjärjestelmän aukkoja sekä tukea työllisyyspolitiikkaa taantumien aikoina? Oppisopimuskoulutus: vahva vai heikko järjestelmä? Elementti (Scott, 2014) Lait ja säännöt Odotukset, arvot ja tavoitteet Ajattelutavat, jaetut käsitykset Pohdittavaa Tukevatko lait ja säännöt oppisopimuskoulutuksen toteutusta? Toteutuvatko koulutukseen kohdistuvat odotukset ja arvot oppisopimuskoulutuksessa? Edistävätkö käsitykset oppisopimuskoulutuksesta koulutuksen valintaa? (Rintala, Nokelainen & Pylväs, 2017)

20 Pohdittavaksi Järjestelmät muuttuvat yksilöllisiksi koulutuspoluiksi Mitä haasteita seuraa? Eurooppalaiset järjestelmät yhdenmukaistuvat, akateemiset koulutuspolut vahvistuvat (ammatillisessa koulutuksessa tavoitteena on jatkuva osaamisen kehittäminen, elinikäinen oppiminen ja työllistettävyys) Mikä on ammatillisen koulutuksen keskeinen tavoite Suomessa? Ammatillisen osaamisen edistäminen, työllisyyden edistäminen, syrjäytymisen ehkäiseminen, jatko-opintovalmiuksien antaminen. Tavoitteena laaja osaamisperusta vai työllistymiseen riittävät valmiudet? Mitä työnantajien toteuttamalta koulutukselta voidaan odottaa?

21 Lähteet Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. Chan, D. (1996). Cognitive misfit of problem-solving style at work: A facet of person-organization fit. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 68(3), Corno, L. (1993). The best-laid plans. Modern conceptions of volition and educational research. Educational Researcher, 2, Foxall, G. R., & Hackett, P. M. W. (1994). Styles of managerial creativity: A comparison of adaption-innovation in the United Kingdom, Australia and the United States. British Journal of Management, 5(2), Kirton, M. J. (1994). A theory of cognitive style. In M. J. Kirton (Ed.), Adaptors and innovators: Styles of creativity and problem-solving (pp. 1 33). London: Routledge. Luque, L. M. (2003). The role of domain-specific knowledge in intentional conceptual change. Teoksessa G. M. Sinatra & P. R. Pintrich (Toim.), Intentional Conceptual Change (pp ). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates. Merenti-Va lima ki, H-L., Nokelainen, P., & Tirri, K. (2005). Teknisen ammattikorkeakoulun opiskelijan matemaattinen lahjakkuus itsearvioinnin ja vanhempien vaikutuksen valossa. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 7(3), Mikkonen, S., Pylväs, L., Rintala, H., Nokelainen, P. & Postareff, L. (2017). Guiding workplace learning in vocational education and training: A literature review. Empirical Research in Vocational Education and Training, 9(9), Nokelainen, P. (2010), Mistä on ammatilliset huippuosaajat tehty? [What Are Vocational Experts Made Of?], Ammattikasvatuksen aikakauskirja [Journal of Professional and Vocational Education], Vol. 12 No. 2, pp Pylväs, L., Nokelainen, P., & Roisko, H. (2015). The role of natural abilities, intrinsic characteristics, and extrinsic conditions in air traffic controllers vocational development. Journal of Workplace Learning, 27(3), Rintala, H., Nokelainen, P., & Pylväs, L. (2017). Katsaus oppisopimuskoulutukseen instituutiona Saksassa, Englannissa ja Suomessa. Kasvatus, 48(2),

22 Ruohotie, P. (2003). Mita on ammatillinen huippuosaaminen? Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 5(1), Ruohotie, P. (2005). Metakognitiiviset taidot ja ka sitteellinen oppiminen. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 7(1), Schunk, D. H. (2001). Social cognitive theory and self-regulated learning. Teoksessa B. J. Zimmerman & D. H. Schunk (toim.), Self-Regulated Learning and Academic Achievement: Theoretical Perspectives. Mahwah, N.J.: Lawrence Erlbaum Associates. Scott, W. R. (2014). Institutions and organizations: Ideas, interests and identities. 4. painos. Thousand Oaks, CA: Sage. Zimmerman, B. J. (1998). Developing self-fulfilling cycles of academic regulation: An analysis of exemplary instructional models. In D. H. Schunk & B. J. Zimmerman (Eds.), Self-Regulated Learning: From Teaching to Self-Reflective Practice (pp. 1 19). New York: The Guilford Press. Zimmerman, B. J. (1998). Academic studying and the development of personal skill: A self-regulatory perspective. Educational Psychologist, 33(3), Zimmerman, B. J. (2000). Attaining self-regulation: A social cognitive perspective. In M. Boekaerts, P. R. Pintrich, & M. Zeidner (Eds.), Handbook of Self-Regulation (pp ). San Diego: Academic Press. Zimmerman, B. J. (2001). Theories of self-regulated learning and academic achievement: an overview and analysis. In B. J. Zimmerman, & D. H. Schunk (Eds.), Self-regulated learning and academic achievement: theoretical perspectives (2nd ed.) (pp. 1 38). Mahwah, NJ: Erlbaum. Zimmerman, B. J. (2011). Theories of self-regulated learning and academic achievement: An overview and analyses. In B. J. Zimmerman, & D. H. Schunk (Eds.), Self-regulated learning and academic achievement. Theoretical perspectives (pp. 1-37). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers. Zimmerman, B. J., & Kitsantas, A. (1997). Developmental phases in self-regulation: Shifting from process to outcome goals. Journal of Educational Psychology, 89,

OPPIMINEN ja SEN TUKEMINEN Supporting learning for understanding

OPPIMINEN ja SEN TUKEMINEN Supporting learning for understanding OPPIMINEN ja SEN TUKEMINEN Supporting learning for understanding Vetäjät: Jonna Malmberg jonna.malmberg@oulu.fi Tutkimusryhmä: Oppimisen ja Koulutusteknologian Tutkimusyksikkö (LET) LET tutkii (1) Conceptual

Lisätiedot

Ammatillisen osaamisen kehittyminen oppisopimuskoulutuksessa

Ammatillisen osaamisen kehittyminen oppisopimuskoulutuksessa Ammatillisen osaamisen kehittyminen oppisopimuskoulutuksessa Nemo-seminaari, 26.9.2016 Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Laura Pylväs, Tampereen yliopisto (laura.pylvas@staff.uta.fi) Petri

Lisätiedot

Työpaikasta oppimisympäristöksi: hyvät käytännöt

Työpaikasta oppimisympäristöksi: hyvät käytännöt Työpaikasta oppimisympäristöksi: Työpaikalla tapahtuvan oppimisen hyvät käytännöt NeMo2-tutkimushanke 4.10.2017, Joensuu Heta Rintala (heta.rintala@tut.fi) Eija Lehtonen (eija.lehtonen@staff.uta.fi) #nemo2

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen tutkimus Työpaikka oppimisympäristönä Opiskelijan ohjaus ja ammatillinen kasvu työpaikalla

Oppisopimuskoulutuksen tutkimus Työpaikka oppimisympäristönä Opiskelijan ohjaus ja ammatillinen kasvu työpaikalla Oppisopimuskoulutuksen tutkimus Työpaikka oppimisympäristönä Opiskelijan ohjaus ja ammatillinen kasvu työpaikalla Tutkimushankkeen johtaja prof. Petri Nokelainen petri.nokelainen@uta.fi Kasvatustieteiden

Lisätiedot

NeMo - Oppisopimuskoulutus ja muuttuvat ammattitaitovaatimukset (2014-2017) MAE - Ohjaus oppisopimuskoulutuksessa

NeMo - Oppisopimuskoulutus ja muuttuvat ammattitaitovaatimukset (2014-2017) MAE - Ohjaus oppisopimuskoulutuksessa NeMo - Oppisopimuskoulutus ja muuttuvat ammattitaitovaatimukset (2014-2017) MAE - Ohjaus oppisopimuskoulutuksessa (2015-2018) Tutkimushankkeen johtaja prof. Petri Nokelainen petri.nokelainen@uta.fi Kasvatustieteiden

Lisätiedot

Oppilaitoksesta oppisopimukseen

Oppilaitoksesta oppisopimukseen Oppilaitoksesta oppisopimukseen opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta Katarina Ojala katarina.ojala@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Tutkimuksen toteutus Laadullinen

Lisätiedot

Työpaikka oppimisympäristönä opiskelu koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla

Työpaikka oppimisympäristönä opiskelu koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla Työpaikka oppimisympäristönä opiskelu koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla NeMo2-tutkimushanke 30.5.2018, Tampere Heta Rintala (heta.rintala@tut.fi) Laura Pylväs (laura.pylvas@uta.fi) Eija Lehtonen (eija.lehtonen@tut.fi)

Lisätiedot

Ammatillinen asiantuntijuus

Ammatillinen asiantuntijuus Ammatillinen asiantuntijuus Laura Pylväs, Petri Nokelainen, Heta Rintala Tampereen teknillinen yliopisto & Tampereen yliopisto Osahanke 6: Tulevaisuuden työelämä ja työssä tapahtuva oppiminen Taidot Työhön

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa

Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa Prof. Sanna Järvelä Oulun yliopisto Oppijan taidot & oppivan yhteiskunnan haasteet Tarvitaan ehjät ja pidemmät työurat. Pään sisällä tehtävän työn osuus

Lisätiedot

SUOMEN KEHITYSVAMMALÄÄKÄRIT FINLANDS LÄKARE FÖR UTVECKLINGSSTÖRDA R.Y. KEHITYSVAMMALÄÄKETIETEEN ERITYISPÄTEVYYSOHJELMA TUUTORI-OPAS

SUOMEN KEHITYSVAMMALÄÄKÄRIT FINLANDS LÄKARE FÖR UTVECKLINGSSTÖRDA R.Y. KEHITYSVAMMALÄÄKETIETEEN ERITYISPÄTEVYYSOHJELMA TUUTORI-OPAS SUOMEN KEHITYSVAMMALÄÄKÄRIT FINLANDS LÄKARE FÖR UTVECKLINGSSTÖRDA R.Y. KEHITYSVAMMALÄÄKETIETEEN ERITYISPÄTEVYYSOHJELMA TUUTORI-OPAS Hakeutuminen erityispätevyysohjelmaan Suomen Kehitysvammalääkärit - Finlandsläkare

Lisätiedot

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Lukiopäivät 11.-12.11.2015 Eija Kauppinen, Kimmo Koskinen, Anu Halvari & Leo Pahkin Perusteiden oppimiskäsitys (1) Oppiminen on seurausta

Lisätiedot

OSATA. Osaamispolkuja tulevaisuuteen

OSATA. Osaamispolkuja tulevaisuuteen OSATA Osaamispolkuja tulevaisuuteen Miksi OSATA? Tulevaisuuden työelämässä uudenlaiset osaamisyhdistelmät korostuvat eikä työ sitoudu enää välttämättä tiettyyn ammattiin Opinto- ja työpolut eivät ole enää

Lisätiedot

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Koulutuksen ja työelämän yhteistyö 21.3.2013 Arto Saloranta 3/20/2013 Työllistyvyyden käsite Ohjaus ja työllistyvyys Työllistyvyys korkea asteella Tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Research is focused on Students Experiences of Workplace learning (WPL) 09/2014 2 Content Background of the research Theoretical

Lisätiedot

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa 31.10.2007 Oulun yliopisto Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Millaista oppimista tarvitaan? Epäselvien, muuttuvien ja avoimien ongelmien ratkaisu Oman ja muiden

Lisätiedot

Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti?

Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti? Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti? 9.6.2015 Merja Enkovaara-Pälvi Urapalvelut 9.6.2015 1 ESITYKSEN TAVOITTEENA ON SELVITTÄÄ Mitä lisäarvoa harjoittelu

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi - hanke 2014-2015. Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssä oppimisen uudistamisen toimenpidekokonaisuus

Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi - hanke 2014-2015. Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssä oppimisen uudistamisen toimenpidekokonaisuus Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi - hanke 2014-2015 Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssä oppimisen uudistamisen toimenpidekokonaisuus Päätavoitteet Työpaikkakouluttajan osaaminen Roolin sisäistäminen

Lisätiedot

Opiskelijoiden kokemuksia oppisopimuskoulutuksen oppimisympäristöistä

Opiskelijoiden kokemuksia oppisopimuskoulutuksen oppimisympäristöistä Opiskelijoiden kokemuksia oppisopimuskoulutuksen oppimisympäristöistä Heta Rintala, Tampereen teknillinen yliopisto heta.rintala@tut.fi Petri Nokelainen, Tampereen teknillinen yliopisto petri.nokelainen@tut.fi

Lisätiedot

Trialoginen oppiminen: Miten edistää kohteellista, yhteisöllistä työskentelyä oppimisessa?

Trialoginen oppiminen: Miten edistää kohteellista, yhteisöllistä työskentelyä oppimisessa? Trialoginen oppiminen: Miten edistää kohteellista, yhteisöllistä työskentelyä oppimisessa? Tekijä: Sami Paavola, Helsingin yliopisto 1 Muuttaako uusi teknologia oppimista? Miten oppimisen tulisi muuttua?

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Työpaikalla tapahtuva koulutus Oppisopimuksella ammattilaiseksi. Jyväskylän oppisopimuskeskus

Työpaikalla tapahtuva koulutus Oppisopimuksella ammattilaiseksi. Jyväskylän oppisopimuskeskus Työpaikalla tapahtuva koulutus Oppisopimuksella ammattilaiseksi 1 Jyväskylän oppisopimuskeskus HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUOHJELMA SUUNNITTELU OPPISOPIMUSKOULUTUS PÄHKINÄNKUORESSA TYÖSSÄ OPPIMINEN JA OHJAAMINEN

Lisätiedot

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa prof. Sanna Järvelä Oulun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö tietokoneavusteinen opetus etäopetus tietoverkkojen

Lisätiedot

Opiskelijapalaute vuodelta 2017

Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1 (14) Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1. Yksikkö, jossa suoritit harjoittelun: 2 (14) 2. Ikäsi: 3. Onko sinulla aikaisempaa ammatillista tutkintoa? 5. Minkä lukuvuoden opiskelija tällä hetkellä olet?

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta

Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta Eija Lehtonen eija.lehtonen@omnia.fi / eija.e.lehtonen@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Teoreettinen viitekehys

Lisätiedot

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Miten arviointi suuntaa oppimista? Viivi Virtanen 28.2.2011 1/10 Millä keinoin opiskelijan saisi oppimaan sen mitä opetan? 2/10 Miten arviointi vaikuttaa siihen, miten

Lisätiedot

OPPIMISEN LAADUSTA ON PIDETTÄVÄ HUOLTA, KUN NUORTEN KOULUTUSTA SIIRTYY TYÖPAIKOILLE

OPPIMISEN LAADUSTA ON PIDETTÄVÄ HUOLTA, KUN NUORTEN KOULUTUSTA SIIRTYY TYÖPAIKOILLE OPPIMISEN LAADUSTA ON PIDETTÄVÄ HUOLTA, KUN NUORTEN KOULUTUSTA SIIRTYY TYÖPAIKOILLE Petri Nokelainen, Taidot työhön Heta Rintala, Taidot työhön Hanna Virtanen, Polkuja työhön Soile Juujärvi, COPE Kaisa

Lisätiedot

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa 3.5.2007 Kirsi Juntti Oulun yliopisto Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Rakenne - Johdanto - Mitä on oppiminen? - Motivaatio - Oppimisen itsesäätely - Scamo/Learning

Lisätiedot

Lisätietoja ja syvempää tietoa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ja koulutuksesta ja

Lisätietoja ja syvempää tietoa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ja koulutuksesta  ja Starttikoulutus 1 Sisällys Mitä oppisopimuskoulutus tarkoittaa? 2 Yhteistyön osapuolet, roolit ja tehtävät 3-5 Oppisopimuksen alussa sovittavat asiat 7-8 Työpaikalla tapahtuvan koulutuksen suunnittelu

Lisätiedot

Kirjasto oppimisympäristönä

Kirjasto oppimisympäristönä Kirjasto oppimisympäristönä Kirjastopedagogiikan seminaari 28.10.15 I Asiakas elinikäisenä oppijana II Opettamisesta ohjaukseen pedagogiikan rooli ja muodot III Kirjastot oppimisen tiloina Anu Haapala

Lisätiedot

Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen!

Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen! OPPISOPIMUS Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen! KEUDA 1 1.4.2015 OPPISOPIMUS Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Omistajakunnat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula sekä

Lisätiedot

Itse- ja vertaisarviointi metataitoja kehittämässä. Jyväskylän yliopisto Opettajankoulutuslaitos mirja.tarnanen@jyu.fi

Itse- ja vertaisarviointi metataitoja kehittämässä. Jyväskylän yliopisto Opettajankoulutuslaitos mirja.tarnanen@jyu.fi Itse- ja vertaisarviointi metataitoja kehittämässä Jyväskylän yliopisto Opettajankoulutuslaitos mirja.tarnanen@jyu.fi Kurkistus oppimis- sekä taito- ja osaamiskäsityksiimme Millaisessa kontekstissa opetamme?

Lisätiedot

* * * * * *-merkistä tavoitteisiin ja sisältöön *-merkistä tehtäviin. Opiskelijaohjaajakoulutus 3 op Lähiopetus 18,5 h Verkko-opiskelu 62 h

* * * * * *-merkistä tavoitteisiin ja sisältöön *-merkistä tehtäviin. Opiskelijaohjaajakoulutus 3 op Lähiopetus 18,5 h Verkko-opiskelu 62 h Opiskelijaohjaajakoulutus 3 op Lähiopetus 18,5 h Verkko-opiskelu 62 h Verkkostartti 2 x 1,5 h Verkkotyöskenteltyöskenteltyöskentely Verkko- Verkko- 1. 2. 3. Lähipäivä Lähipäivä Lähipäivä * 25 h * 21 h

Lisätiedot

APA-tyyli. Petri Nokelainen

APA-tyyli. Petri Nokelainen APA-tyyli Petri Nokelainen petri.nokelainen@uta.fi American Psychology Association (APA, 2001). Yleisin sosiaalitieteiden käyttämä tyylikirjasto. Artikkelin teksti, jossa on viittaus (referointi) lähdeluettelossa

Lisätiedot

Stressaantunut aikuisopiskelija vai tyytyväinen tavoitteiden saavuttaja? Itsesäätelytaidot aikuisopiskelussa

Stressaantunut aikuisopiskelija vai tyytyväinen tavoitteiden saavuttaja? Itsesäätelytaidot aikuisopiskelussa Stressaantunut aikuisopiskelija vai tyytyväinen tavoitteiden saavuttaja? Itsesäätelytaidot aikuisopiskelussa Avointen yliopistojen neuvottelupäivät 14.11.2012 Pedagoginen yliopistonlehtori Saara Repo Helsingin

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Mikkelin Teatterin välinen strateginen kumppanuus alueellisen yhteistyön ja oppimisen muotona

Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Mikkelin Teatterin välinen strateginen kumppanuus alueellisen yhteistyön ja oppimisen muotona Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Mikkelin Teatterin välinen strateginen kumppanuus alueellisen yhteistyön ja oppimisen muotona 25.11.2011 Eeva Kuoppala Tutkimuskysymykset: 1) Miten MAMK:n ja Teatterin välinen

Lisätiedot

Ohjausta ensimmäisen vuoden kandidaattiopiskelijan urasuunnitteluun. Tiina Kerola ja Susanna Reunanen, Aalto-yliopisto

Ohjausta ensimmäisen vuoden kandidaattiopiskelijan urasuunnitteluun. Tiina Kerola ja Susanna Reunanen, Aalto-yliopisto Ohjausta ensimmäisen vuoden kandidaattiopiskelijan urasuunnitteluun Pienryhmäohjaus johdatus opiskeluun - kurssilla Johdatus opiskeluun kurssi - antaa valmiudet yliopisto-opiskelun käynnistymiselle ja

Lisätiedot

Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus)

Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus) Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus) Oppimistehtävät ovat mielekkäitä ja sopivan haasteellisia (mm. suhteessa opittavaan asiaan ja oppijan aikaisempaan tietotasoon).

Lisätiedot

Tuire Palonen Oppimistutkimuksen keskus

Tuire Palonen Oppimistutkimuksen keskus TEKEEKÖ HARJOITUS MESTARIN? Futurex seminaari 6.6.2011 Tuire Palonen Oppimistutkimuksen keskus Taituruus ilmenee: Hyvin organisoituneena ja käyttökelpoisena tietämyksenä taitona ratkaista ongelmia tehokkaalla

Lisätiedot

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila Konstruktiivisesti linjakas opetus Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 17.11.2014 Opetuksen linjakkuus (Biggs & Tang 2007) Seuraavat opetuksen osat tukevat toisiaan oppimistavoitteet sisällöt

Lisätiedot

10.10.2014. Oppisopimuskoulutuksen tutkimus. Ammattikasvatuksen tutkimus. Työpaikkalähtöinen oppiminen. Tutkimuksen lähtökohtia

10.10.2014. Oppisopimuskoulutuksen tutkimus. Ammattikasvatuksen tutkimus. Työpaikkalähtöinen oppiminen. Tutkimuksen lähtökohtia Ammattikasvatuksen tutkimus Oppisopimuskoulutuksen tutkimus Prof. Petri Nokelainen Kasvatustieteiden yksikkö Tampereen yliopisto Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen (MoVE) 2007-2008, OKM Ammatillisen

Lisätiedot

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Luennon teemat Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Hanna Salovaara, tutkija Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Oulun Yliopisto Pedagogiset mallit ja skriptaus

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Aktiivisuus, vuorovaikutus ja myönteiset kokemukset oppimiskäsityksen kuvauksessa Tampere 28.1.2015 Eija Kauppinen Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Arvioinnin paikallisesti päätettävät asiat Arviointikulttuuri & itseja vertaisarviointi

Arvioinnin paikallisesti päätettävät asiat Arviointikulttuuri & itseja vertaisarviointi Arvioinnin paikallisesti päätettävät asiat Arviointikulttuuri & itseja vertaisarviointi Treduka 2015 Tamperetalo 7.11.2015 Tunnin työpajatyöskentelyn aikana: Asiantuntija-alustus (30 min) Syventäviä näkökulmia

Lisätiedot

OPStuki TYÖPAJA Rauma

OPStuki TYÖPAJA Rauma OPStuki TYÖPAJA 2. 29.1.2014 Rauma kouluttajat: Tuija Saarivirta Paula Äimälä Pohdintaan tarvitaan jokaisen aivot ja sydän IRMELI HALINEN OPStuki TYÖPAJA 2 Tulevaisuuden koulu Oppiminen ja opiskelu muutoksessa

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Ajanhallinta ja tavoitteellinen opiskelu. Oppimisesta Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta

Ajanhallinta ja tavoitteellinen opiskelu. Oppimisesta Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta Ajanhallinta ja tavoitteellinen opiskelu Oppimisesta Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 20.2.2012 esitys löytyy http://teemailtapaivat.wikispaces.com Oppimisen prosessi tehtävän ymmärtäminen

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaus valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa. Opetushallitus Kirsti Kupiainen

Opiskelijan ohjaus valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa. Opetushallitus Kirsti Kupiainen Opiskelijan ohjaus valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa Opetushallitus 4.12.2009 Kirsti Kupiainen Sisältö Säädökset ja määräykset Ohjaus käsitteenä ja toimintana Ohjausyhteistyö Ryhmänohjaus

Lisätiedot

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Vanajaveden Rotaryklubi Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Organisaatio, systeemi, verkostot Yksilöiden ja tiimin kasvumahdollisuudet, oppiminen Tiimin tehtäväalue, toiminnan

Lisätiedot

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010)

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito muodostuu: ammattieettisestä osaamisesta eettisten ongelmien tunnistaminen, käsittely ja ratkaisu vastuullinen ja oikeudenmukainen

Lisätiedot

Parasta Palvelua. Oppisopimusopiskelijan ohjaaminen

Parasta Palvelua. Oppisopimusopiskelijan ohjaaminen Parasta Palvelua Oppisopimusopiskelijan ohjaaminen Oppisopimus Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden suorittaa lyhyemmätkin työjaksot koulutussopimuksella tai oppisopimuksella

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Mitä nuorten elämänhallintaan kuuluu?

Mitä nuorten elämänhallintaan kuuluu? Mitä nuorten elämänhallintaan kuuluu? Nuoret, päihteet ja elämänhallinta Päihdetiedotusseminaari 3.6.2014 Suunnittelija, psykologi Elina Marttinen elina.marttinen@nyyti.fi Agenda 1. Mitä nuoruuteen kuuluu?

Lisätiedot

Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala)

Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala) Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala) Opiskelijoiden vastauksia PKSSK:n toimintaan liittyen: 14. Tukiko PKSSK:ssa järjestetty alkuperehdytys ja vastaanotto harjoitteluun tuloasi? 15. Oliko harjoitteluyksikössä

Lisätiedot

KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille

KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille Vapaaehtoistoiminnan harjoittelu - oppimisen arviointilomake sosionomiopiskelijoille Lomake täytetään vapaaehtoistoiminnan harjoittelun (4. Harjoittelu) lopuksi

Lisätiedot

Miten tukea luokanopettajaopiskelijoiden myönteistä suhtautumista yhdessä työskentelyyn?!

Miten tukea luokanopettajaopiskelijoiden myönteistä suhtautumista yhdessä työskentelyyn?! Miten tukea luokanopettajaopiskelijoiden myönteistä suhtautumista yhdessä työskentelyyn?! Anne Virtanen*, Johanna Pöysä-Tarhonen*, Piia Näykki**, Päivi Häkkinen* & Sanna Järvelä**! *Jyväskylän yliopisto,

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

Korkeakouluopinnot ja työ - korkeakouluopetuksen muutoshaasteita

Korkeakouluopinnot ja työ - korkeakouluopetuksen muutoshaasteita Korkeakouluopinnot ja työ - korkeakouluopetuksen muutoshaasteita Päivi Tynjälä Korkeakoulutuksen kärkihankkeet ja Eurostudent VI - käynnistysseminaari 1.3. 2016 Ilmasto, energia, ympäristö Poliittinen

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi 11.12.2017 Jaana Kullaslahti Pedagoginen johtaminen ja koulutuksen kehittäminen mitä tietoa?

Lisätiedot

TOIVOKESKEINEN OHJAUSMENETELMÄ

TOIVOKESKEINEN OHJAUSMENETELMÄ TOIVOKESKEINEN OHJAUSMENETELMÄ OHJATAAN YHDESSÄ OULU 25.11.2016 POHDINTATEHTÄVÄ LUENNON AJAKSI KUKA ASIAKKAISTASI HYÖTYISI TÄLLAISESTA LÄHESTYMISTAVASTA? TAUSTAA Professori Spencer Niles: The Hope-Centered

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka

UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS 26.1.2019 EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka teppo.t.toikka@jyu.fi Ammatillinen kehittyminen uutta luova asiantuntijuus oppivassa

Lisätiedot

Työnhakuvalmennus 10.2.2011. Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen

Työnhakuvalmennus 10.2.2011. Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen Työnhakuvalmennus 10.2.2011 Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen Tunnetko itsesi, hahmotatko osaamisesi? Urasuunnittelun ja työnhaun onnistuminen perustuu hyvään itsetuntemukseen Työnhaku on osaamisesi

Lisätiedot

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA OPISKELIJAN OHJAAMINEN - Työssäoppijalle määritellään henkilökohtainen työpaikkaohjaaja, joka on vastuussa

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Työpaikkaohjaus Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Sisältö 1. Pohjois-Suomen koulutusverkosto 2. Perehdyttämisen tavoitteet 3. Suomen koulutusjärjestelmä 4. Työpaikalla tapahtuva

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE www.varia.fi SISÄLLYS Mitä oppisopimuskoulutus on?... 2 Oppisopimuskoulutus ja yleinen tutkintorakenne... 4 Oppisopimusprosessi... 5 Oppisopimuksen

Lisätiedot

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Nokia 16.9.2015 Päivi Nilivaara 1 17.9.2015 Mikä edistää oppimista? Resurssit Opiskeluun käytetty aika Palautteen anto Tvt opetusvälineenä Kotitausta Luokalle

Lisätiedot

Työpajatoiminta ja osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Työpajatoiminta ja osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Työpajatoiminta ja osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Tilastotietoja (OKM / AVI) Materiaalia vaikuttamistyöhön Synergiaseminaari 10. 11.10.2017 Reetta Pietikäinen tieto- ja laatupäällikkö www.tpy.fi

Lisätiedot

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Myötätuulessa toimintaa ja tuloksia ammatilliseen koulutukseen 19-21.3.2012 OPH seminaari Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Simulaatiopedagogiikka ammatillisen asiantuntijuuden kehittämisen välineenä sote-alan koulutuksessa

Simulaatiopedagogiikka ammatillisen asiantuntijuuden kehittämisen välineenä sote-alan koulutuksessa Simulaatiopedagogiikka ammatillisen asiantuntijuuden kehittämisen välineenä sote-alan koulutuksessa TAITO2017 Osaamisen ydintä etsimässä. Taitokeskus, Tampere 25.- 26.4.2017 Piia Silvennoinen & Outi Ahonen

Lisätiedot

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Elinkeinoelämän järjestöt yhteistyössä ammatillisen koulutuksen uudistumisen tukena #UUSIAMIS on tervetullut

Lisätiedot

Hanketreffit Lahdessa 27-28.2014 Työpaikkakouluttajan ammatillinen kasvu. 27.10.2014 Miia Ojalainen 31.10.2014 Miia Ojalainen

Hanketreffit Lahdessa 27-28.2014 Työpaikkakouluttajan ammatillinen kasvu. 27.10.2014 Miia Ojalainen 31.10.2014 Miia Ojalainen Hanketreffit Lahdessa 27-28.2014 Työpaikkakouluttajan ammatillinen kasvu 27.10.2014 Miia Ojalainen Oppisopimuskoulutus ja muuttuvat ammattitaitovaatimukset. Tutkimusprojektin johtaja prof. Petri Nokelainen

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen

Pedagoginen johtaminen Pedagoginen johtaminen Pedagogisten johtajien koulutus 30.10.2006 Pedagoginen johtaminen Opetustoiminnan tukeminen Yhteisöllisyyden muodostumisen tukeminen Tavoite I Tavoite II Oppimisen edistäminen Laadukas

Lisätiedot

Mitä on kasvun ajattelutapa ja miten se edistää lahjakkuuksien kehittymistä? Professori Kirsi Tirri Helsingin yliopisto

Mitä on kasvun ajattelutapa ja miten se edistää lahjakkuuksien kehittymistä? Professori Kirsi Tirri Helsingin yliopisto Mitä on kasvun ajattelutapa ja miten se edistää lahjakkuuksien kehittymistä? Professori Kirsi Tirri Helsingin yliopisto 2 Ajattelutapaa (Mindsets) Carol Dweck, 2006. Mindset. 1. Muuttumaton ajattelutapa

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen ohjaaminen teknologiatuetuissa ympäristöissä

Yhteisöllisen oppimisen ohjaaminen teknologiatuetuissa ympäristöissä Yhteisöllisen oppimisen ohjaaminen teknologiatuetuissa ympäristöissä Tieto-ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnittelu eri koulutusjärjestelmissä Essi Vuopala, yliopisto-opettaja Oppimisen ja koulutusteknologian

Lisätiedot

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Optek Opetusteknologia koulun arjessa Jari Lavonen, Professor of Physics and Chemistry Education, Head of the department Department of Teacher Education,

Lisätiedot

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Rovaniemen koulutuskuntayhtymä koulutuksen osa Osaamis- n itsetuntemus Hyväksymismerkinnät 1 (6) ryhmä- tai vertaisarviointia. n itsearviointi selvittää fyysisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä edellytyksiään

Lisätiedot

Pedagoginen toimintaympäristö opetuksen laadun mittarina

Pedagoginen toimintaympäristö opetuksen laadun mittarina Pedagoginen toimintaympäristö opetuksen laadun mittarina Anne Nevgi Peda-forum päivät 17.-18.8.2016, Jyväskylä / opetuksen laadun mittarina 22.8.2016 1 Lähtökohdat ja tavoite Opiskelijoiden kokemuksia

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus

eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus 1 (5) eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus Kohderyhmä ja käyttäjät Arviointi Muistiinpanot Käyttäjät ja heidän tarpeensa huomioidaan suunnittelussa ja tuotantovaiheessa sekä toteutuksen aikana.

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Ammatillinen osallisuus

Ammatillinen osallisuus Ammatillinen osallisuus Tampereen kaupunkiseudun kasvatusalalla Tiina Soini KT, dosentti, tutkimusjohtaja Tampereen yliopisto, Aretai Oy 21.3.2019 Arvioinnin tausta Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat

Lisätiedot

Suomalaisen koulun kehittäminen

Suomalaisen koulun kehittäminen Suomalaisen koulun kehittäminen 31.10.2016 Aulis Pitkälä, pääjohtaja Opetushallitus Yhteinen visio Tavoitteena on eheä oppimisen polku jokaiselle lapselle ja nuorelle. Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia

Lisätiedot

Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen

Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen Hannele Nevalampi etunimi.sukunimi@cimo.fi Ammatillinen koulutus, CIMO Innovaation siirto hankkeet (Transfer of Innovation)

Lisätiedot

Autenttiset oppimisratkaisut syväoppimisen tukena. Leena Vainio, Omnia Irja Leppisaari, Centria

Autenttiset oppimisratkaisut syväoppimisen tukena. Leena Vainio, Omnia Irja Leppisaari, Centria Autenttiset oppimisratkaisut syväoppimisen tukena Leena Vainio, Omnia Irja Leppisaari, Centria Miten koukutamme oppimaan? Minkälaisilla pedagogisilla ratkaisuilla voitaisiin vahvistaa työelämäläheistä

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

11. Oppimismotivaatio ja tehokas oppiminen. (s )

11. Oppimismotivaatio ja tehokas oppiminen. (s ) 11. Oppimismotivaatio ja tehokas oppiminen (s. 124-133) Käsitys itsestä oppijana käsitys itsestä oppijana muodostuu kokemusten pohjalta vaikuttavat esim. skeemat itsestä oppijana ja oppiaineesta tunteet

Lisätiedot

Sulautuva ohjaus oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa

Sulautuva ohjaus oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa Opintoasiain ja Peda forum päivät 2011, 23.8.2011 Työpaja 3 Sulautuva ohjaus oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa Tiina Pyrstöjärvi ja Leila Saramäki Koulutus ja kehittämispalvelu Aducate, Avoin yliopisto

Lisätiedot