Johdanto projektinhallintaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdanto projektinhallintaan"

Transkriptio

1 OPPITUNTI Johdanto projektinhallintaan ARVIOITU KESTO 5 min Tämän oppitunnin jälkeen: ymmärrät, mitä projektit ovat ja miten ne eroavat jatkuvasta toiminnasta osaat määrittää projekteja projektikolmion perusteella osaat käyttää Microsoft Project 2000:n ominaisuuksia projektien suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Projektinhallinta Lisätietoja Project Management Institutesta ja PMBOK:sta on liitteessä E, Seuraavaksi. Tällä oppitunnilla tutustutaan projektinhallintaan. Vaikka projektinhallinta on laaja aihe, tällä oppitunnilla keskitytään projektikolmiomalliin. Siinä projektit määritetään ajan, kustannusten ja laajuuden perusteella. Oppitunnilla ei tarvita Microsoft Projectia tai harjoitustiedostoa. Jatka vain lukemista. Mikä määrittää projektin Menestyminen projektipäällikkönä edellyttää, että projektit saadaan valmiiksi aikataulun ja budjetin mukaisesti ja että asiakkaat ovat tyytyväisiä lopputuotteeseen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta olet varmaan kuullut monistakin projekteista (tai työskennellyt niissä), jotka ovat valmistuneet myöhässä tai maksaneet liian paljon tai eivät täyttäneet asiakkaan tarpeita. Guide to the Project Management Body of Knowledge -kirja (PMBOK) määrittelee projektin väliaikaiseksi ponnistukseksi, jossa tarkoituksena on luoda yksilöllinen tuote tai palvelu. Seuraavassa käsitellään tätä määritelmää ja selvennetään, mikä projekti on ja mikä se ei ole.

2 2 Microsoft Project 2000 Trainer Projekti on ensinnäkin väliaikainen. Projektin kesto voi olla viikko tai se voi kestää vuosia, mutta jokaisella projektilla on päättymispäivä. Päättymispäivä ei ehkä ole tiedossa projektin alkaessa, mutta se on kuitenkin jossakin tulevaisuudessa. Projektit eivät ole sama asia kuin jatkuvat toiminnot, vaikka niillä on paljon yhteistäkin. Jatkuvat toiminnot jatkuvat määrittämättömän ajan. Niille ei ole määritetty päättymispäivää. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi useimmat kirjanpito- ja henkilöstöosastojen toiminnot. Jatkuvia toimintoja hoitavat henkilöt saattavat myös hallita projekteja. Esimerkiksi laajan organisaation henkilöstöosaston päällikkö voi suunnitella rekrytointitapahtuman oppilaitokseen. Projektit eroavat jatkuvista toiminnoista, koska niillä on odotettavissa oleva päättymispäivä, esimerkiksi rekrytointitapahtuman päivämäärä. Projekti on myös ponnistus. Resurssien, esimerkiksi henkilöiden ja laitteiden täytyy tehdä työtä. Ponnistuksen tekee tiimi tai organisaatio, joten projektit ovat tarkoituksellisia, suunniteltuja tapahtumia. Onnistuneet projektit eivät tapahdu spontaanisti. Niihin liittyy aina jonkin verran valmistelua ja ennakkosuunnittelua. Jokaisessa projektissa myös luodaan yksilöllinen tuote tai palvelu. Tämä on projektin lopputuote, projektin toteuttamisen syy. Bensiiniä tuottava jalostamo ei tuota yksilöllistä tuotetta. Sen ideana on nimenomaisesti tuottaa vakioitua tuotetta, koska käyttäjät eivät tavallisesti halua ostaa bensa-asemalta bensiiniä, joka on merkittävästi erilaista kuin joltakin toiselta asemalta ostettu bensiini. Kaupalliset lentokoneet taas ovat yksilöllisiä tuotteita. Vaikka kaikki Boeing 777 -lentokoneet näyttävät useimmille meistä suurin piirtein samanlaisilta, jokainen niistä on itse asiassa mukautettu pitkälti asiakkaan tarpeiden mukaiseksi. Alat varmaan jo ymmärtää, että suuri osa maailmassa tehtävistä töistä on projektityötä. Jos ajoitat, seuraat tai hallitset tällaisia töitä, onnittelut ovat paikallaan: teet jo hieman projektinhallintatyötä! Projektinhallinta on ollut tunnustettu ammatti suurin piirtein 950-luvulta lähtien, mutta jonkinlaista projektinhallintaa on tehty niin kauan kuin ihmiset ovat tehneet monimutkaisia töitä. Kun Egyptin pyramidit rakennettiin, joku seurasi resursseja, aikatauluja ja lopputuotteen määrityksiä. VIHJE Projektinhallinta on nykyään tunnustettu tehtävä useimmilla aloilla. Lisätietoja organisaatioista, jotka kouluttavat projektipäällikköjä ja edistävät projektinhallinnan ammattia on liitteessä E, Seuraavaksi.

3 Oppitunti Johdanto projektinhallintaan 3 Projektikolmio: Projektit ajan, kustannusten ja laajuuden määrittäminä Projektityötä voi visualisoida monin tavoin, mutta meidän suosikkimme on niin sanottu projektikolmio: Johdanto projektinhallintaan Teemasta on monta muunnelmaa, mutta perusajatuksena on, että jokaisella projektilla on jokin aikaraja, jonkinlainen budjetti ja se vaatii valmistuakseen jonkin määrän työtä. (Toisin sanoen sen laajuus on määritetty.) Termillä rajoitus on Microsoft Projectissa erityismerkitys, mutta tässä sitä käytetään yleisemmin tarkoittamaan rajoittavaa tekijää. Tutkitaan näitä rajoitteita yksitellen. Aika Oletko joskus työskennellyt projektissa, jossa oli määräaika? (Ehkä pitäisi kysyä, oletko joskus työskennellyt projektissa, jossa ei ollut määräaikaa.) Rajallinen aika on se projektien rajoitus, jonka luultavasti tunnemme kaikki parhaiten. Jos työskentelet projektissa tällä hetkellä, kysy tiimin jäseniltä, mikä projektin määräaika on. He eivät ehkä tunne projektin budjettia tai laajuutta kovin yksityiskohtaisesti, mutta luultavasti kaikki tietävät projektin määräajan. Aikarajoituksia ovat esimerkiksi seuraavat: " Kirjoitat esseetä koulua varten ja opettaja ei ota vastaan myöhästyneitä kirjoituksia.

4 4 Microsoft Project 2000 Trainer " Rakennat taloa ja katto on saatava valmiiksi ennen sadekauden alkua. " Kokoat suurta osastoa messuille, jotka alkavat kahden kuukauden kuluttua. " Kehität uutta varastonvalvontajärjestelmää, joka täytyy olla testattu ja käytössä ennen seuraavan tilikauden alkua. Useimmat meistä ovat oppineet tuntemaan kellon jo lapsena ja käytämme rannekelloja, paperi- ja sähköisiä kalentereita sekä muita työkaluja, jotka auttavat hallitsemaan aikaa. Aika on tärkein hallittava rajoitus monissa projekteissa, jotka tuottavat tuotteen tai tapahtuman. Kustannukset Kustannuksia voi pitää vain markkoina, mutta projektikustannuksien merkitys on laajempi: kustannuksia ovat kaikki resurssit, joita tarvitaan projektin toteuttamiseen. Kustannuksia ovat henkilöt ja laitteet, jotka tekevät työn, heidän käyttämänsä materiaalit sekä kaikki muut tapahtumat ja asiat, joihin tarvitaan rahaa tai jotka vaativat jonkun huomiota projektissa. Kustannusrajoituksia ovat esimerkiksi seuraavat: " Olet allekirjoittanut asiakkaan kanssa kiinteähintaisen sopimuksen varastonvalvontajärjestelmän toimittamisesta. Jos kustannukset ylittävät sovitun hinnan, asiakas voi olla ymmärtäväinen mutta ei luultavasti suostu muuttamaan hintaa. " Organisaation pääjohtaja on määrännyt asiakastutkimusprojektin toteutettavaksi vain oman osastosi henkilöstöllä ja laitteilla. " Olet saanut markan apurahan ympäristötaideteoksen tekemiseen. Muuta rahoitusta ei ole. Kustannukset ovat lopullinen rajoittava tekijä lähes kaikissa projekteissa. Vain harvojen projektien budjetti voi ylittyä ilman, että se vaatisi toimenpiteitä. Laajuus Laajuuteen liittyy kaksi näkökohtaa: tuotteen laajuus ja projektin laajuus. Jokainen onnistunut projekti tuottaa yksilöllisen tuotteen: konkreettisen tuotteen tai palvelun. Joitkin tuotteet kehitetään tietylle asiakkaalle. Toiset tuotteet kehitetään miljoonille potentiaalisille asiakkaille, jotka vain odottavat tilaisuutta päästä ostamaan tuotettasi (tai näin toivot). Asiakkailla on

5 Oppitunti Johdanto projektinhallintaan 5 Lisätietoja projektin laajuuden määrittämisestä on oppitunnissa 3, Tehtävien syöttäminen ja järjestäminen. tavallisesti joitakin odotuksia niiden tuotteiden ominaisuuksista ja toiminnoista, joita he harkitsevat ostavansa. Tuotteen laajuus kuvailee projektin lopputuotteen laadun, ominaisuudet ja toiminnot. Nämä tiedot sisältäviä asiakirjoja sanotaan toisinaan tuotteen määrityksiksi. Myös palvelulta tai tapahtumalta odotetaan tavallisesti joitakin ominaisuuksia. Kaikilla meillä on odotuksia sen suhteen, mitä teemme tai näemme juhlissa, konsertissa tai olympiakisoissa. Projektin laajuus taas kuvailee työtä, joka tarvitaan tuotteen laajuuden mukaisen tuotteen tai palvelun toimittamiseen. Vaikka tuotteen laajuudessa keskitytään tuotteen asiakkaaseen tai käyttäjään, projektin laajuudella on merkitystä lähinnä projektin toteuttajille. Projektin laajuutta mitataan tavallisesti tehtävinä ja vaiheina. Laajuusrajoituksia ovat esimerkiksi seuraavat: Johdanto projektinhallintaan " Organisaatio sai sopimuksen erään autotuotteen kehittämisestä, jolla on hyvin täsmälliset vaatimukset-esimerkiksi mittatarkkuus on 0,0 millimetriä. Tämä on tuotteen laajuuteen liittyvä rajoitus, joka vaikuttaa projektin laajuuden suunnitteluun. " Rakennat rakennusta tontille, jolle saa rakentaa enintään 7 metriä korkeita rakennuksia. " Saat käyttää tuotteen osan kehittämiseen vain sisäisiä palveluja. Sisäiset palvelut käyttävät tuotekehitysmenetelmää, joka on toisenlainen kuin olit suunnitellut. Tuotteen laajuus ja projektin laajuus liittyvät toisiinsa läheisesti. Projektin laajuutta hallitsevan projektipäällikön täytyy ymmärtää myös tuotteen laajuus tai osata kommunikoida niiden kanssa, jotka ymmärtävät sen. Aika, kustannukset ja laajuus: Projektin rajoitusten hallitseminen Projektinhallinta muuttuu kiinnostavaksi, kun projektin aikaan, kustannuksiin ja laajuuteen liittyvät rajoitukset täytyy tasapainottaa- tasapaino vähän niin kuin nuorallakävelyssä. Voi myös ajatella, että näitä rajoituksia heittelee jonglöörin tapaan, tai pallottelee nuoralla kävellen... Taidatkin jo tajuta. Palataan projektikolmiomalliin. Projektikolmio esittää rajoitusten tasapainotusprosessin, koska kolmion sivujen välillä on yhteys ja yhden sivun muuttaminen vaikuttaa ainakin yhteen toiseen sivuun. (Voit kokeilla tätä esimerkiksi kuminauhasta tai tulitikuista tehdyn mallin avulla.) Rajoitusten välistä tasapainoa kuvaavat seuraavat esimerkit.

6 6 Microsoft Project 2000 Trainer " Jos projektin kesto (aika) lyhenee, budjettia (kustannuksia) täytyy ehkä kasvattaa, koska saman työn tekemiseen lyhyemmässä ajassa tarvitaan enemmän resursseja. Jos budjettia ei voi kasvattaa, laajuutta joutuu ehkä rajoittamaan, koska nykyisillä resursseilla ei pysty tekemään koko suunniteltua työtä lyhyemmässä ajassa. Jos projektin kestoa täytyy lyhentää, varmista, että projektin kokonaislaatu ei heikkene tarkoittamattomasti. Esimerkiksi ohjelmistoprojekteissa testaus ja laadunvalvonta tapahtuvat usein viimeisinä. Jos projektin kestoa lyhennetään, ajansäästö voi tapahtua näissä tehtävissä. Projektin keston lyhentämisestä saatavia etuja on arvioitava mahdollisesti heikompilaatuisen lopputuotteen aiheuttamien vaikutusten suhteen. " Jos projektin budjetti (kustannukset) pienenee, tarvitaan ehkä lisää aikaa, koska projektiin ei pystytä palkkaamaan yhtä monta resurssia tai yhtä tehokkaita resursseja. Jos kestoa ei voi kasvattaa, laajuutta joutuu ehkä rajoittamaan, koska nykyisillä resursseilla ei pysty tekemään koko suunniteltua työtä käytettävissä olevassa ajassa.

7 Oppitunti Johdanto projektinhallintaan 7 Johdanto projektinhallintaan Jos projektin budjettia täytyy pienentää, kannattaa pohtia budjetoitujen materiaaliresurssien lajia. Oletko esimerkiksi suunnitellut kuvaavasi 35 mm filmillä, kun halvempi 6 mm filmikin kävisi? Alhaisemman luokan materiaali ei välttämättä ole laadultaan huonompi. Kunhan materiaalin laatu soveltuu käyttötarkoitukseen, se voi olla korkealaatuinen. Toinen esimerkki: pikaruoka ja gourmet-ruoka ovat kaksi ravintolaruoan lajia, mutta molemmista löytyy korkeaa ja heikkoa laatua. Myös käytettäväksi suunniteltujen henkilö- ja laiteresurssien kustannuksia kannattaa tutkia. Voisiko helpompiin tehtäviin valita vähemmän kokeneita henkilöitä, joiden palkka on alhaisempi? Projektikustannusten vähentäminen voi kuitenkin johtaa lopputuotteen huonompaan laatuun. Projektipäällikkönä tehtäväsi on arvioida (tai todennäköisemmin viestiä päätöksentekijöille) kustannusten vähentämisen etua suhteessa riskeihin. " Jos projektin laajuus kasva, tarvitaan ehkä lisää aikaa tai resursseja (kustannuksia) lisätyön tekemiseen. Projektin laajuus voi kasvaa myös projektin jo alettua. Projektin laajuuden muuttaminen projektin puolivälissä ei välttämättä ole huono asia. Suunniteltu asiakas on esimerkiksi voinut vaihtua ja uudelle asiakkaalle täytyy toimittaa toinen tuote. Projektin laajuuden muuttuminen on huono asia vain, jos projektipäällikkö ei tunnista ja ota suunnittelussa huomioon uusia vaatimuksia eli silloin, kun muita rajoituksia (kustannuksia ja aikaa) ei tarkastella ja tarvittaessa muuteta uuden tilanteen mukaisiksi.

8 8 Microsoft Project 2000 Trainer Aika, kustannukset ja laajuus ovat kaikkien projektien kolme oleellista tekijää. Projektipäällikkönä menestymiseen vaaditaan melkoinen määrä tietoa näiden rajoitteiden vaikutuksesta projekteihin. Niiden hallinnan avuksi tarvitaan työkalu. Projektien hallinta Microsoft Projectin avulla Maailman paras projektinhallintatyökalukaan ei voi korvata hyvää arviointikykyä. Työkalu voi ja sen tulee kuitenkin auttaa suoriutumaan seuraavista tehtävistä ja näyttää ja tuntua samanlaisilta kuin muut usein käyttämäsi tuottavuutta parantavat ohjelmat: " Projektin työstä, kestosta ja resurssivaatimuksista kerättävien tietojen seuranta. " Projektin visualisoiminen vakiintuneessa, hyvin määritetyssä muodossa. " Tehtävien ja resurssien ajoittaminen johdonmukaisesti ja tehokkaasti. " Projektitietojen välittäminen kaikille sidosryhmille intranetin tai Internetin välityksellä. " Yhteydenpito resurssien ja muiden sidosryhmien kanssa niin, että lopullinen valvonta pysyy kuitenkin projektipäälliköllä.

9 Oppitunti Johdanto projektinhallintaan 9 Eräs Microsoft Project - asiantuntija kuvailee ohjelmaa tietokannaksi, jolla on käsitys ajasta. Aavistit varmaan, että jossakin vaiheessa tätä oppituntia mainitsemme Microsoft Projectin? Seuraavilla oppitunneilla tutustut Microsoft Projectin monipuolisiin toimintoihin todentuntuisessa yhteydessä: projektin hallinta alusta loppuun. Eräs tapa visualisoida projektipäällikön työtä perustuu kolmen päätyöalueen ajalliseen jakautumiseen. Seuraavassa kuvassa viitataan kunkin projektinhallinnan vaiheen yhteydessä tämän kirjan osiin. Johdanto projektinhallintaan Kirjan osissa ja 2 kuvaillaan projektin suunnittelemista. Osassa 3 kuvaillaan viestintätoimia, joille voi olla tarvetta projektin keston kaikissa vaiheissa. Osassa 4 kuvaillaan, miten todellista työtä seurataan projektisuunnitelmaan nähden ja tehdään tarvittaessa korjaustoimia. Tämän kirjan kaikki kohdat eivät koske tarpeitasi ja luultavasti sinulla on myös tarpeita, joita ei käsitellä tässä kirjassa. Tämän kirjan harjoitusten tekemisen jälkeen pääset kuitenkin hienosti alkuun Microsoft Projectin käytössä. Sanasto Aika Yksittäisten tehtävien ja kokonaisprojektin suunniteltu kesto; aikataulu. Aika on projektikolmiomallin yksi sivu. Jatkuvat toiminnot Toiminnot, joilla ei ole suunniteltua päättymispäivää ja jotka ovat luonteeltaan toistuvia. Niitä ovat esimerkiksi kirjanpito, henkilöstöhallinto ja osa tuotannosta. Kustannukset Kaikki projektin suorittamiseen tarvittavat resurssit, esimerkiksi työn tekevät henkilöt ja laitteet sekä työn tekemiseen tarvittavat materiaalit. Kustannukset ovat projektikolmiomallin yksi sivu.

10 0 Microsoft Project 2000 Trainer Laajuus Projektin tuottamat tuotteet tai palvelut sekä niiden tekemiseen tarvittava työ. Projektisuunnittelun osalta kannattaa erottaa toisistaan tuotteen laajuus ja projektin laajuus. Laajuus on projektikolmiomallin yksi sivu. Laji Resurssin kuvaustapa, joka kuvaa resurssin oikeaa käyttöä, mutta ei resurssin laatua. Lopputuote Projektissa luotava lopputuote tai -palvelu. Projekti Väliaikainen ponnistus, jonka tarkoituksena on luoda yksilöllinen tuote tai palvelu. Projektikolmio Suosittu projektinhallinnan malli, jossa aika, kustannukset ja laajuus esitetään kolmion sivuina. Yhden sivun muuttaminen vaikuttaa jotenkin ainakin toiseen muista sivuista. Mallista on useita muunnelmia. Projektin laajuus Työmäärä, joka tarvitaan tuotettaessa lopputuote, jolla on sovittu laatu, ominaisuudet ja toiminnot. Resurssit Henkilöt, laitteet ja materiaalit (sekä niihin liitetyt kustannukset),joita tarvitaan projektin tehtävän toteuttamiseen. Sidosryhmät Henkilöt ja organisaatiot, joihin projektin toiminnot voivat vaikuttaa. Ryhmään kuuluvat projektissa työskentelevät henkilöt sekä muut projektityön ulkoiset henkilöt (esimerkiksi asiakkaat). Tuotteen laajuus Projektin lopputuotteen laatu, ominaisuudet ja toiminnot (joita sanotaan usein määrityksiksi).

Projektin suunnittelu. Pienryhmäopetus - 71A00300

Projektin suunnittelu. Pienryhmäopetus - 71A00300 Projektin suunnittelu Pienryhmäopetus - 71A00300 Projektikanvaasi Mikä on projektikanvaasi? Visuaalinen työkalu projektitiimille, joka helpottaa projektin suunnittelussa ja projektin tavoitteiden kommunikaatiossa

Lisätiedot

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Consultor Finland Oy Aluksi Suunnitelmien tekeminen on meille jokaiselle arkipäivää. Suunnitelmiin voi kuulua ostoksille menoa, illallista ja television

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan Projektinhallinta SFS-ISO 21500 mukaan (Ohjeita projektinhallinnasta, 2012) 13.4.2017 Panu Kiviluoma Osaamistavoitteet Luennon jälkeen osaat selittää, mitä tarkoitetaan Projektilla Projektinhallinnalla

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia

Hakemisto. Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia 417 Hakemisto Huomaa: Kursiivilla merkityt sivunumerot tarkoittavat muuta kuin tekstimateriaalia A Aika Katso myös Viive, Limitysaika Aika määritelmä 10, 68, 371 vapaa-aika 149-151 projektin rajoituksena

Lisätiedot

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus 25.1.2013 Karlos Artto TU-22.1120 Projektien suunnittelu ja ohjaus, kevät

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Aika Vaihe Lopputulos

Aika Vaihe Lopputulos Ruokis-hanke ICT PROJEKTI: Projektin ohjaaja: Lasse Seppänen Projektipäällikkö: Tommi Leppänen Projektin jäsenet: Jenita Karimäki, Tuija Pörhölä, Kalle Veuro ja Olli Savisaari Projekti Projektin tarkoitus

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin Juha Pietarinen Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin - Voiko riski olla mahdollisuus myös lakisääteisten

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA

OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA OHJEET KEHITYSKESKUSTELULLE ÅBO AKADEMIN PSYKOLOGIHARJOITTELIJOIDEN KANSSA Hyvät harjoittelunohjaajat, Åbo Akademin psykologian ja logopedian laitos (IPL) työskentelee projektin parissa, jonka tavoitteena

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy REALTIME CUSTOMER INSIGHT YMMÄRRÄ ASIAKASTA Asiakastyytyväisyyttä ja asiakaskokemusta mittaamalla saadaan arvokasta tietoa asiakasrajapinnasta. Analysoimalla tätä tietoa ja reagoimalla siihen asiakassuhteet

Lisätiedot

01. MÄÄRITTELE UNELMASI

01. MÄÄRITTELE UNELMASI BRÄNDISI PERUSTA 01. MÄÄRITTELE UNELMASI Monesti suurin syy miksi päädytään uudelleen brändäämiseen on toiminnan sekavuus ja epäröinti. Ei olla riittävästi ajateltu miltä oma unelma elämäänsä ja liiketoimintaansa

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

"Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu" Timo Häkkinen TTY PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit

Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu Timo Häkkinen TTY PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit "Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu" Timo Häkkinen TTY 7.6.2017 PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit Esityksen rakenne ja esittäjän taustat Seuraavassa esityksessä

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

Hankinnan problematiikka

Hankinnan problematiikka Antti Kirmanen Hankinnan problematiikka Toimittajan näkökulma Asiakkaan näkökulma www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2 1. Ristiriita www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 3 Asiakas haluaa Onnistuneen

Lisätiedot

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO

TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO TIETOJEN TUONTI TIETOKANNASTA + PIVOT-TAULUKON JA OLAP-KUUTION TEKO JOUNI HUOTARI 2005-2010 OLAP-OHJETEKSTIT KOPIOITU MICROSOFTIN OHJATUN OLAP-KUUTION TEKO-OHJEESTA ESIMERKIN KUVAUS JA OLAP-MÄÄRITELMÄ

Lisätiedot

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä

Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta. Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä OLAP-kuution teko Jouni Huotari OLAP-ohjetekstit kopioitu Microsoftin ohjatun OLAP-kuution teko-ohjeesta Esimerkin kuvaus ja OLAP-määritelmä Tavoitteena on luoda OLAP-kuutio Northwind-tietokannan tilaustiedoista

Lisätiedot

Microsoft Project 2007 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen 2008. Koulutus

Microsoft Project 2007 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen 2008. Koulutus KÄYTÖN PERUSTEET Kari J Keinonen 2008 Koulutus Käyttöoikeustiedot Tämän materiaalin sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsitelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Opintomateriaalin

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0. A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti Projektisuunnitelma Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Syksy 2013 Arto Mikola Aku Kyyhkynen 25.9.2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha Uusi työ on täällä Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä Kirsi Piha Dialogin missiona on parempi työelämä Dialogi mahdollistaa vuoropuhelun työnantajien ja nykyisten ja tulevien työntekijöiden välillä luo

Lisätiedot

Risto Pelin Microsoft Project 2002 projekti- ja yritystason järjestelmänä

Risto Pelin Microsoft Project 2002 projekti- ja yritystason järjestelmänä Risto Pelin Microsoft Project 2002 projekti- ja yritystason järjestelmänä PROJEKTIJOHTAMINEN OY RISTO PELIN 3 Sisällysluettelo ESIPUHE 7 OSA I PROJEKTIN HALLINTA PROJEKTITASOLLA 1 JOHDANTO 11 1.1 Projektiohjelmien

Lisätiedot

Projektin suunnittelu 71A00300

Projektin suunnittelu 71A00300 Projektin suunnittelu 71A00300 Tiimijako Projektisuunnitelma 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Projektitiimi Projektin tausta Projektin tavoitteet Tiimin roolit Sisäinen viestintä Riskianalyysi Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

PROJEKTIN HALLINTA 5 op KEVÄT 2016 KUM15SA. Savonia MUOTOILU Lehtori Marke Iivarinen

PROJEKTIN HALLINTA 5 op KEVÄT 2016 KUM15SA. Savonia MUOTOILU Lehtori Marke Iivarinen PROJEKTIN HALLINTA 5 op KEVÄT 2016 KUM15SA Savonia MUOTOILU Lehtori Marke Iivarinen MIKSI PROJEKTI? On vaihtoehtoinen tai korvaava tapa toimia Vastaus tiukkoihin aika- ja kustannusvaatimuksiin Mahdollistaa

Lisätiedot

Stratox Oy 12.9.2007 Heikki Nummelin

Stratox Oy 12.9.2007 Heikki Nummelin Stratox Oy 12.9.2007 Heikki Nummelin www.stratox.fi Aarrekartta on erinomainen työkalu kun haluat suunnitella omaa elämääsi ja tavoitteitasi. Tässä ohjeessa monivuotinen kumppanini Markku Jokila on kuvannut

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Ehdot ja edellytykset

Ehdot ja edellytykset Ehdot ja edellytykset 1. More Sony for You kampanjan ( kampanja ) järjestää Home Entertainment of Europe a division of Sony Europe Limited ( Sony ), osoite The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey KT13

Lisätiedot

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen

Projektin ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen OPPITUNTI 359 16 Projektin ongelmien tunnistaminen ja ARVIOITU KESTO 30 min Tämän oppitunnin jälkeen osaat: ajoittaa uudelleen keskeytetyn tehtävän jäljellä olevan työn muokata resurssivarausten työmääriä

Lisätiedot

työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu

työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu työryhmien SharePoint-yhteistyötä helpottava ratkaisu LIIKKEENJOHDON SUURIN HAASTE Modernin yrityksen on muutoksen kyydissä pysyäkseen suunniteltava tehokas strategia ja seurattava sitä. Siinä piilee kuitenkin

Lisätiedot

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje:

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje: Linkit Linkit ovat hypertekstin tärkein osa. Niiden avulla sivut liitetään toisiinsa ja käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus liikkua muille kiinnostaville sivuille. Linkit Linkkejä on kolmea eri tyyppiä:

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Ohjelmistoprojektien hallinta. Projektiorganisaation roolit ja tehtävät

Ohjelmistoprojektien hallinta. Projektiorganisaation roolit ja tehtävät Ohjelmistoprojektien hallinta Projektiorganisaation roolit ja tehtävät Projektiorganisaation roolit ja tehtävät TAVOITE: YMMÄRTÄÄ projektin organisoinnin merkitys projektin onnistumiselle It s not so good

Lisätiedot

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja.

Valintanauhan komentojen selaaminen Jokaisessa valintanauhassa on ryhmiä ja jokaisessa ryhmässä on joukko siihen liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Voit mukauttaa tämän alueen,

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Kiitokset vanhemmille, jotka jaksoitte vastata kyselyymme! Peräti 72 % perheistä palautti lomakkeen. Opetusvälineitä kehuttiin ja myös tiloja pidettiin asianmukaisina,

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

Amway Partner Stores. Din online-mulighed fra Amway

Amway Partner Stores. Din online-mulighed fra Amway Amway Partner Stores Pyydämme sinua lukemaan nämä sivut, ennen kuin ostat tuotteita Amivon yhteistyöyritysten verkkokaupoista. Amivon yhteistyöyrityksiä koskeva ohjelma tarjoaa ostosmahdollisuuksia, jotka

Lisätiedot

Antti-Jussi Lakanen Ohjelmointi 1, C# / kevät 2011

Antti-Jussi Lakanen Ohjelmointi 1, C# / kevät 2011 Antti-Jussi Lakanen Ohjelmointi 1, C# / kevät 2011 Yleistä olioista ja OOP:sta OOP, eng. Object Oriented Programming C#:ssa oliot luodaan käyttämällä (olio)luokkia Olio tarkoittaa yksinkertaisesti ohjelman

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista.

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista. PROFILOINNIN TYÖKALUT Yrityksen kaikilla merkeillä täytyy olla yhtenäinen linja. Visuaalinen kokonaisuus: symbolit, merkit, tunnukset, tunnusvärit, typografia muodostavat yhden eheän erottuvan linjan,

Lisätiedot

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy janne.metsolahti@yit.fi MITÄ ON GEMBA-WALK? Sana gemba tulee japanin kielestä ja tarkoittaa todellista paikkaa, paikkaa jossa arvo tuotetaan

Lisätiedot

Projektikurssi biotieteiden laitoksella 2012-2014

Projektikurssi biotieteiden laitoksella 2012-2014 Projektikurssi biotieteiden laitoksella 2012-2014 Jukka.T. Lehtonen@Helsinki.Fi Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta 3/11/15 1 Lähtökohtana Projektisuunnittelun ja hallinnan taitojen merkitys korostunut

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen AikatauluValpas Salla Ojala Paula Laitio 1. Projektin tavoite Projektimme

Lisätiedot

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Lähtökohtia Tavoitteena asiakkaan osallisuuden lisääminen. Asiakkaan kokemusmaailmaa tulee rikastuttaa tarjoamalla riittävästi elämyksiä ja kokemuksia. Konkreettisten

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Tuotannon luotettavuus

Tuotannon luotettavuus Tuotannon luotettavuus Tuomas Särkilahti Skanska Talonrakennus Oy 1 Sisältö 1. Skanskan Luotettavan Tuotannon Toimintapa (LTT) 2. Miksi tuotannon luotettavuus on tärkeää 3. Miten varmistamme luotettavan

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C. Luku 1 Johdatteleva esimerkki Herra K. tarjoaa osto-option Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Lisätiedot

Oikeat tavoitteet avain onnistuneeseen tapahtumaan

Oikeat tavoitteet avain onnistuneeseen tapahtumaan Oikeat tavoitteet avain onnistuneeseen tapahtumaan Onnistunut tapahtuma 12.11.2008 Mika Lehtinen toimitusjohtaja Expology Oy Associated Partner of the Esityksen tavoitteet Miksi mitattavien tavoitteiden

Lisätiedot

Toivon tietoa sairaudestani

Toivon tietoa sairaudestani Liite 4 LY1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan yläasteella olevan nuoren kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssille.

Lisätiedot

Grand Challenges. Smart Start-Ups? Ny Start Up erto örnberg

Grand Challenges. Smart Start-Ups? Ny Start Up erto örnberg + Grand Challenges Smart Start-Ups? Ny Start Up + Asiakas! Asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen kaiken keskiössä! Ketkä ovat asiakkaitamme?! Määrittele asiakas-segmentit! Tarve. Mihin tarkoitukseen asiakkaat

Lisätiedot

Liite B Project Management Institute

Liite B Project Management Institute Liite B Project Management Institute Johdanto Vuonna 1969 perustetusta ja jo yli 30 vuotta toimineesta Project Management Institutesta (PMI) on tullut ammattimaisen projektinhallinnan kehitysjärjestö.

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

Tietojärjestelmän kehittäminen syksy 2003

Tietojärjestelmän kehittäminen syksy 2003 Tietojärjestelmän kehittäminen syksy 2003 Ryhmä C2 Väliraportti 2-24.10. Päivi Laiterla Tomas Windahl Toni Nikkanen Antti Lehto 1 Sisällysluettelo Rich Picture...4 Käsitemalli...5 P-tason

Lisätiedot

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen ARVOKAS VANHUUS:MONINAISUUS NÄKYVÄKSI SEMINAARI 5.11.201, HELSINKI KÄÄNNÖS PUHEEVUOROSTA FRÉDÉRIC LAUSCHER, DIRECTOR OF THE BOARD ASSOCIATION

Lisätiedot

Kaveritoimintaa on montaa erilaista!

Kaveritoimintaa on montaa erilaista! Keh iitysvamma iisten Tuk ii ll ii iitto, Best Budd iies -pro jjekt ii, kesäkuu 201 2 Kaveritoimintaa on montaa erilaista! Esimerkkinä Best Buddies -kaveritoiminta Vapaaehtoista ystävä- ja kaveritoimintaa

Lisätiedot

Asiakaspalvelu- ja myyntisuoritusten arviointi

Asiakaspalvelu- ja myyntisuoritusten arviointi ASIAKASPALVELUSUORITUSTEN ANALYSOINTI Asiakaspalvelu- ja myyntisuoritusten arviointi Seuraavan, alla olevan helpon työkalun avulla voit itse nopeasti arvioida myynnissä ja asiakaspalvelussa työskentelevien

Lisätiedot

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info 1 Tervetuloa kolmannelle jaksolle! Tähän jaksoon sisältyy testi, miten käytät oman aikasi? Saat vinkkejä miten omat unelmat saadaan kirkkaaksi. Jotta voit ne toteuttaa Tarvitset suunnitelman ja työkalut.

Lisätiedot

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Tutkimuksen puheenvuoro Arjen turvaa kylissä

Lisätiedot

EDISTYMISRAPORTTI - PS Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

EDISTYMISRAPORTTI - PS Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 EDISTYMISRAPORTTI - PS Edited by Checked by Approved by Antti Tuomaala Harri Kauhanen i Sisällysluettelo DOKUMENTIN VERSIOT 1 1. PROJEKTIN TILA 2 2. SUORITETUT TEHTÄVÄT 3 Projektisuunnitelma 3 Vaatimusmäärittely

Lisätiedot

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET Selkokielen käyttö opetuksessa Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus Ihmisten viestinnän epätarkkuus johtaa usein virheellisiin tulkintoihin keskusteluissa!

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan välilehdissä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Project 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Mukauta tämä alue niin,

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Tilaisuuden järjestäjä FBO Facebook-opas Facebook-markkinoinnin käsikirja ja valmennusohjelma verkossa http://facebook-opas.akatemia.fi

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 30.3.2008,

Lisätiedot

File [Otsikko] 2014-02-26 40212. Projektisuunnitelma. SPT2014 Selvitysprojekti projektihallinnan työkaluista

File [Otsikko] 2014-02-26 40212. Projektisuunnitelma. SPT2014 Selvitysprojekti projektihallinnan työkaluista apj2014 Projektisuunnitelma 1 (6) Projektisuunnitelma SPT2014 Selvitysprojekti projektihallinnan työkaluista Versio 1.0 Muutoshistoria umero Pvm Selitys Tekijä(t) 0.1 12.2.2014 Projektisuunnitelmaluonnos

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Menetelmäohje Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Riku Hurmalainen, 24.3.2002 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Termit...4 3. Toteutus...5 3.1. Yleiskuvaus...5 3.2. Tekninen ratkaisu...5 3.3. Tietoturva...6

Lisätiedot

Muistitko soittaa asiakkaallesi?

Muistitko soittaa asiakkaallesi? webcrm Finland 1 webcrm Finland Muistitko soittaa asiakkaallesi? Riippumatta siitä, oletko myyntipäällikkö, markkinoija vai työskenteletkö HR tehtävissä, voit käyttää CRM ratkaisua erilaisiin tarpeisiin.

Lisätiedot

Strathclyde-prosessi

Strathclyde-prosessi Strathclyde-prosessi (Materiaali pohjautuu Terry Williamsin luentokalvoihin The Catastrophic Project - an examination of some real-life project failures and an exposure of root causes. Project Management

Lisätiedot

Toivon tietoa sairaudestani

Toivon tietoa sairaudestani Liite 5 N1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan nuoren kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssille. Tämä kyselylomake

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

Mikä Eräverkko? Kaikki eräelämykset yhdestä osoitteesta.

Mikä Eräverkko? Kaikki eräelämykset yhdestä osoitteesta. Mikä Eräverkko? Eräverkko on eräihmisten ja -palveluiden kohtauspaikka, josta löydät helposti ja nopeasti metsästysmahdollisuudet sekä metsästyksen oheispalvelut. Kaikki eräelämykset yhdestä osoitteesta.

Lisätiedot

Test World Oy. Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115

Test World Oy. Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115 Test World Oy Ohjelmistoprojekti 2004 T-76.115 TW QMD JA 13.9.2004 Page 1(5) 1. Yritys Test World Oy on suomalainen yksityinen vuonna 1991 perustettu yritys. Sen toimialana on autojen ja renkaiden testaus

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet. Ohjelmistoprojektin hallinta

OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet. Ohjelmistoprojektin hallinta OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet Ohjelmistoprojektin hallinta 1 Sisältö Projektiorganisaatio ja sidosryhmät Ohjelmistoprojektin kulku Projektin suunnittelu Ositus Osallistujat Työmäärän arviointi

Lisätiedot

Kuinka IdM-hanke pidetään raiteillaan

Kuinka IdM-hanke pidetään raiteillaan Kuinka IdM-hanke pidetään raiteillaan Projektipäällikön kokemuksia 4.10.2011 IdM-projektitkin pitää suunnitella Kaiken perustana on riittävä ymmärrys projektin sisällöstä, laajuudesta ja vaaditusta osaamisesta

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 Projektisuunnitelma 1. Projektitiimi 2. Projektin tausta 3. Projektin tavoitteet 4. Tiimin roolit 5. Sisäinen viestintä 6. Riskianalyysi 7. Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Ohjeet Google kalenteriin Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Valitse käyttämäsi kalenteri Kalenterivaihtoehtojen vieressä oleva värillinen ruutu ilmaisee näytetäänkö kalenterin tiedot. Tapahtuman

Lisätiedot

Project 2010 KJK. Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1

Project 2010 KJK. Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET. Kari J Keinonen KJK. Kari J Keinonen 1 Microsoft Project 2010 KÄYTÖN PERUSTEET Kari J Keinonen Kari J Keinonen 1 Käyttöoikeustiedot Ornanet Koulutuksen e-kirjat Apu- ja harjoitustiedostot Project 2010 Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain,

Lisätiedot