Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013"

Transkriptio

1 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun kautta töitä ei siis voi julkaista toisten opiskelijoiden nähtäväksi. Jos opettaja haluaa, että opiskelijat näkevät toistensa palauttamat tehtävät esim. kommentointia varten, opiskelijoiden kannattaa palauttaa tehtävänsä keskustelualueelle viestin liitetiedostona, tietokantatyökalulla, wikillä jne. (ks. Vinkkejä verkko-opetukseen -ohjepaketti) Lisää aktiviteetti tai aineisto valikossa näet ylimpänä uuden Tehtävä -työkalun, joka yhdistää aikaisempien tehtävätyökalujen ominaisuudet (ks. Tehtävä ohje). Alapuolella näet Moodlen versiossa ja sitä aiemmissa versioissa käytössä olleet tehtävätyypit, jotka ovat edelleen käytössäsi. Moodlen tehtävä 2.2 -työkalulla opettaja voi antaa opiskelijoille tehtävänannon ja valita yhden neljästä tavasta, jolla opiskelijat tehtävään vastaavat: - Yhden tiedoston palautus: Opiskelija vastaa tehtävään lähettämällä opettajalle yhden tiedoston (esim. Word). Soveltuu pitempien tekstien, kuten harjoitustöiden ja esseiden palauttamiseen, joissa myös tekstin muotoilu on tärkeää. - Tiedostojen palautus: Opiskelija voi lähettää useita tiedostoja samaan tehtävään. Opettaja määrittelee, montako tiedostoa opiskelija voi enintään lähettää. - Verkkoteksti: Opiskelija vastaa tehtävään kirjoittamalla vastauksen suoraan avautuvaan vastauskenttään. Tämä tehtävätyyppi soveltuu lyhyen vastauksen vaativiin tehtäviin tai vastauksiin, joita tulisi voida jatkaa tai muokata useaan kertaan. (esim. oppimispäiväkirja). - Tehtävänanto: Opettaja julkaisee pelkästään tehtävänannon Moodlessa, mutta tehtävää ei voi palauttaa Moodleen (opiskelija palauttaa vastauksen paperilla tai suorittaa tehtävän esim. näyttökokeena). Opettaja voi kuitenkin antaa arvioinnin Moodlen kautta, jolloin arvioinnit tallentuvat Moodleen ja opiskelija näkee oman arviointinsa Moodlesta.

2 Yhden tiedoston palautus Nimeä tehtävä. Kirjoita tähän tehtävänanto ja ohjeet opiskelijoille. Jos ruksaat ruudun, Kuvaus -kenttään kirjoittamasi teksti (tehtävänanto ja ohjeet) tulee näkyviin myös kurssialueen etusivulle tehtävän linkin alapuolelle. Voit määritellä aikavälin, jolloin opiskelijoiden tulee palauttaa tehtävä. Jos haluat tehtävän olevan jatkuvasti avoinna, poista ruksit "Ota käyttöön" - ruuduista. Voit valita, saako opiskelija palauttaa tehtävänsä myöhässä. Voit arvioida tehtäväpalautukset valitsemasi asteikon mukaan. Valittavana on myös "Ei arviointia", mutta vaikka valitsisit sen, voit silti antaa sanallista palautetta. Voit valita arviointimenetelmäksi yksinkertainen, suora arviointi, (arvosana ja sanallista palautetta) arviointiopas tai arviointimatriisi (luo oma arviointimatriisi ja kriteerit) Sallitko tehtävän uudelleenpalautuksen, eli voiko opiskelija palauttaa tehtävänsä uudelleen sen jälkeen kun opettaja on arvioinut sen. Haluatko opettajille sähköposti-ilmoituksen, kun opiskelija palauttaa tehtävän tai muuttaa vastaustaan? Valitse palautettavan tiedoston suurin sallittu koko. Jos valitset ryhmämoodiksi näkyvät tai erilliset ryhmät, voit tarkastella opiskelijoiden tehtäväpalautuksia ryhmittäin. Opiskelijoille ryhmämoodilla ei ole merkitystä. Tehtävään pääsylle voi asettaa alkamis- ja päättymispäivät, sekä muita ehtoja.

3 Tiedostojen palautus Nimeä tehtävä. Kirjoita tähän tehtävänanto ja ohjeet opiskelijoille. Jos ruksaat ruudun, Kuvaus -kenttään kirjoittamasi teksti (tehtävänanto ja ohjeet) tulee näkyviin myös kurssialueen etusivulle tehtävän linkin alapuolelle. Voit määritellä aikavälin, jolloin opiskelijoiden tulee palauttaa tehtävä. Jos haluat tehtävän olevan jatkuvasti avoinna, poista ruksit "Ota käyttöön" - ruuduista. Voit valita, saako opiskelija palauttaa tehtävänsä myöhässä. Voit arvioida tehtäväpalautukset valitsemasi asteikon mukaan, ja valita arviointimenetelmän (ks. yllä) Palautettavan tiedoston suurin sallittu koko. Kyllä: Opiskelijat voivat poistaa jo lataamiaan tiedostoja siihen asti, kunnes palauttavat tiedostot arvioitaviksi. Montako tiedostoa opiskelija saa palauttaa tehtävään. Huom. Tämä luku ei näy opiskelijoille missään, muista kertoa tiedostomäärä tehtävänannossa. Kyllä: Opiskelijalle tulee tekstikenttä esim. muistiinpanoja ja palautusta koskevia lisätietoja varten. Kyllä: Kuvaus ei näy opiskelijoille ennen aloituspäivää. Haluatko opettajille sähköposti-ilmoituksen, kun opiskelija palauttaa tehtävän tai muuttaa vastaustaan? Kyllä: Opiskelija voi Lähetä arvioitavaksi - painikkeella ilmoittaa opettajalle, milloin hänen palautuksensa on valmis ja arvioitavissa. Opettaja voi tarvittaessa palauttaa tehtävän uudelleen muokattavaksi. Jos valitset ryhmämoodiksi näkyvät tai erilliset ryhmät, voit tarkastella opiskelijoiden tehtäväpalautuksia ryhmittäin. Opiskelijoille ryhmämoodilla ei ole merkitystä. Tehtävään pääsylle voi asettaa alkamis- ja päättymispäivät, sekä muita ehtoja.

4 Verkkoteksti Nimeä tehtävä. Kirjoita tähän tehtävänanto ja ohjeet opiskelijoille. Jos ruksaat ruudun, Kuvaus kentän teksti (tehtävänanto ja ohjeet) tulee näkyviin myös kurssialueen etusivulle tehtävän linkin alapuolelle. Voit määritellä aikavälin, jolloin opiskelijoiden tulee palauttaa tehtävä. Jos haluat tehtävän olevan jatkuvasti avoinna, poista ruksit "Ota käyttöön" -ruuduista. Voit valita, saako opiskelija palauttaa tehtävänsä myöhässä. Voit arvioida tehtäväpalautukset valitsemasi asteikon mukaan ja valita arviointimenetelmän. Sallitko tehtävän uudelleenpalautuksen, eli voiko opiskelija palauttaa tehtävänsä uudelleen sen jälkeen kun opettaja on arvioinut sen. Haluatko opettajille sähköposti-ilmoituksen, kun opiskelija palauttaa tehtävän tai muuttaa vastaustaan? Kyllä: Opiskelijan palauttama teksti kopioidaan palautteesi pohjaksi palautekenttään. Huom. Opiskelijan vastausta ja opettajan palautetta ei erotella mitenkään, joten opettajan kannattaa korostaa palautettaan esim. erivärisellä tekstillä, taustavärillä tai erottamalla palaute omiin kappaleisiinsa, opettajan nimellä varustettuna. Jos valitset ryhmämoodiksi näkyvät tai erilliset ryhmät, voit tarkastella opiskelijoiden tehtäväpalautuksia ryhmittäin. Opiskelijoille ryhmämoodilla ei ole merkitystä. Tehtävään pääsylle voi asettaa alkamis- ja päättymispäivät, sekä muita ehtoja.

5 Tehtävänanto Nimeä tehtävä. Kirjoita tähän tehtävänanto ja ohjeet opiskelijoille. Jos ruksaat ruudun, Kuvaus -kenttään kirjoittamasi teksti (tehtävänanto ja ohjeet) tulee näkyviin myös kurssialueen etusivulle tehtävän linkin alapuolelle. Voit määritellä aikavälin, jolloin opiskelijoiden tulee palauttaa tehtävä. Jos haluat tehtävän olevan jatkuvasti avoinna, poista ruksit "Ota käyttöön" -ruuduista. Voit myös valita, saako opiskelija palauttaa tehtävänsä myöhässä. Huom. Tehtävänanto -tyyppisessä tehtävässä aikavälin asettamisella ei ole samanlaista merkitystä kuin muissa tehtävätyypeissä, koska tehtävää ei palauteta Moodleen. Voit arvioida tehtävät valitsemasi asteikon mukaan. Valitse arviointimenetelmä, jota käytetään arvosanojen laskemiseen. Tämä asetus määrittää kategorian, johon aktiviteetin arvosanat sijoitetaan Arvioinneissa. Jos valitset ryhmämoodiksi näkyvät tai erilliset ryhmät, voit arvioida opiskelijoiden tehtävät ryhmittäin. Opiskelijoille ryhmämoodilla ei ole merkitystä. Haluatko tehtävänannon heti opiskelijoiden näkyville vai piilotatko sen vielä toistaiseksi? Tehtävään pääsylle voi asettaa alkamis- ja päättymispäivät, sekä muita ehtoja.

6 Tehtävään vastaaminen opiskelijan näkymässä: 1) Yhden tiedoston palautus Valmis tehtävä näyttää opiskelijan näkymässä tältä: Kuvaus-kenttään kirjoittamasi tehtävänanto, ohjeet yms. teksti näkyy opiskelijalle tässä. Opiskelija vastaa tehtävään palauttamalla yhden tiedoston, jonka hän hakee koneeltaan Lähetä tiedostopainikkeen avulla. Aikaväli, jonka määrittelit tehtävän palauttamiselle. Haettuaan tiedoston Valitse tiedosto -painikkeella opiskelija lähettää sen opettajan arvioitavaksi Tallenna muutokset - painikkeella. 2) Tiedostojen palautus Valmis tehtävä näyttää opiskelijan näkymässä tältä: Kuvaus-kenttään kirjoittamasi tehtävänanto, ohjeet yms. teksti näkyy opiskelijalle tässä. Aikaväli, jonka määrittelit tehtävän palauttamiselle. Opiskelija vastaa tehtävään palauttamalla tiedostoja, jotka hän hakee koneeltaan Lähetä tiedostot -painikkeen avulla. Kun Lähetä arvioitavaksi - toiminto on käytössä, opiskelijan palautus näkyy keskeneräisenä niin kauan kunnes hän on lähettänyt palautuksensa arvioitavaksi.

7 Opiskelija hakee tiedostot koneeltaan yksitellen Lisää -painikkeella; hän voi myös luoda kansion, johon tiedostot sijoittaa. Tiedoston tuotuaan opiskelija painaa Tallenna muutokset -painiketta. Lähetä arvioitavaksi -painike Lähetä arvioitavaksi -painike näkyy opiskelijalle koko ajan, mutta painiketta ei tule painaa ennen kuin opiskelija on palauttanut tehtävään kaikki tiedostot. Opiskelija näkee tehtävään jo palauttamansa tiedostot (tässä tiedostot on tallennettu kansioon). Muokkaa näitä tiedostoja - painikkeella opiskelija pääsee hakemaan uuden tiedoston koneeltaan sekä poistamaan jo palauttamiaan tiedostoja (ennen niiden lähettämistä arvioitavaksi). Lähetä arvioitavaksi -painiketta painettuaan opiskelija ei voi enää palauttaa tehtävään uusia tiedostoja eikä poistaa jo palauttamiaan tiedostoja.

8 3) Verkkoteksti Valmis tehtävä näyttää opiskelijan näkymässä tältä: Kuvaus-kenttään kirjoittamasi tehtävänanto, ohjeet yms. teksti näkyy opiskelijalle tässä. Lisää palautus -painikkeesta opiskelijalle avautuu tekstieditori, johon hän kirjoittaa vastauksensa. Aikaväli, jonka määrittelit tehtävän palauttamiselle. 4) Tehtävänanto Valmis tehtävä näyttää opiskelijan näkymässä tältä: Opiskelija näkee Kuvaus-kenttään kirjoittamasi tehtävänannon ja ohjeet sekä tehtävän tekemiselle asettamasi aikavälin, mutta tehtävää ei voi palauttaa Moodleen.

9 Tehtävien tarkastelu, arviointi ja palautteen antaminen: Kunkin tehtävätyypin asetuksissa on valittavissa kaksi vaihtoehtoista arviointimenetelmää: yksinkertainen, suora arviointi ja rubriikki. Alla olevissa esimerkeissä on käytetty yksinkertaista, suoraa arviointia. Rubriikki - tyyppisestä arvioinnista on esimerkki tämän ohjeen lopussa, sivulta 23 alkaen. 1) Yhden tiedoston palautus Opettajalla näkyy tehtävän kohdalla oikeassa yläkulmassa teksti Katso palautettuja tehtäviä. Linkkiä klikkaamalla saat näkyviin opiskelijoiden palautukset. Esiin avautuu seuraavanlainen taulukko: Opiskelijan palauttama tehtävä ja palautuksen ajankohta näkyvät Viimeksi muutettu (Palautus) -sarakkeessa kunkin opiskelijan kohdalla. Arviointi-painikkeesta opettaja pääsee lukemaan ja arvioimaan tehtävän. (Painikkeen teksti on ensin Arviointi, mutta kun opettaja on antanut palautetta opiskelijalle, painikkeen tekstiksi vaihtuu Päivitä.)

10 Avaa opiskelijan lähettämä tiedosto klikkaamalla sen nimeä. Valikosta voit antaa arvosanan opiskelijalle. Tekstikenttään voit kirjoittaa sanallista palautetta opiskelijalle. Voit myös lähettää opiskelijalle palautetiedoston Lisää -painikkeella. Antamasi palaute ja arviointi tulevat opiskelijan luettavaksi, kun olet tallentanut sen (Tallenna muutokset). Tallenna ja näytä seuraava -painikkeesta voit siirtyä suoraan seuraavan opiskelijan työhön. Jos ruksaat Lähetä ilmoitukset sähköpostitse -ruudun, Moodle lähettää opiskelijalle sähköpostitse tiedon antamastasi arvioinnista. Huom. Asetuksesi tallentuu käytettäväksi kaikissa tehtävissä kaikilla kursseillasi. Arviointi- ja Kommentoisarakkeissa näkyy, että opettaja on arvioinut tehtävän ja antanut siitä palautetta. Viimeksi muutettu (Arviointi) - sarakkeessa näkyy arvioinnin ajankohta. Päivitä-painikkeesta opettaja voi palata muokkaamaan antamaansa palautetta.

11 2) Tiedostojen palautus Opettajalla näkyy tehtävän kohdalla oikeassa yläkulmassa teksti Katso palautettuja tehtäviä. Linkkiä klikkaamalla saat näkyviin opiskelijoiden palautukset. Esiin avautuu seuraavanlainen taulukko: Opiskelijan palauttamat tiedostot ja palautuksen ajankohta näkyvät Viimeksi muutettu (Palautus) -sarakkeessa kunkin opiskelijan kohdalla. Opiskelijan palautus näkyy keskeneräisenä, jos hän ei ole vielä painanut Lähetä arvioitavaksi -painiketta. Arviointi-painikkeesta opettaja pääsee lukemaan ja arvioimaan tehtävän. (Painikkeen teksti on ensin Arviointi, mutta kun opettaja on antanut palautetta opiskelijalle, painikkeen tekstiksi vaihtuu Päivitä.) Avaa opiskelijan lähettämät tiedostot klikkaamalla niiden nimiä. Palauta muokattavaksi -painikkeella voit palauttaa tehtävän opiskelijan muokattavaksi, jotta hän voi palautteesi perusteella korjata tehtäväänsä ja palauttaa sen uudestaan. Huom. Voit palauttaa tehtävän opiskelijan muokattavaksi myös silloin, jos opiskelija on vahingossa painanut Lähetä arvioitavaksi -painiketta liian aikaisin eikä sen vuoksi pääse enää palauttamaan lisää tiedostoja tehtävään.

12 Valikosta voit antaa arvosanan opiskelijalle. Tekstikenttään voit kirjoittaa sanallista palautetta opiskelijalle. Voit myös lähettää opiskelijalle palautetiedoston Lisää -painikkeella. Antamasi palaute ja arviointi tulevat opiskelijan luettavaksi, kun olet tallentanut sen (Tallenna muutokset). Tallenna ja näytä seuraava - painikkeesta voit siirtyä suoraan seuraavan opiskelijan työhön. Jos ruksaat Lähetä ilmoitukset sähköpostitse -ruudun, Moodle lähettää opiskelijalle sähköpostitse tiedon antamastasi arvioinnista. Huom. Asetuksesi tallentuu käytettäväksi kaikissa tehtävissä kaikilla kursseillasi. Arviointi- ja Kommentoi-sarakkeissa näkyy, että opettaja on arvioinut tehtävän ja antanut siitä palautetta. Viimeksi muutettu (Arviointi) -sarakkeessa näkyy arvioinnin ajankohta. Päivitä-painikkeesta opettaja voi palata muokkaamaan antamaansa palautetta.

13 3) Verkkoteksti Esiin avautuu seuraavanlainen taulukko: Opettajalla näkyy tehtävän kohdalla oikeassa yläkulmassa teksti Katso palautettuja tehtäviä. Linkkiä klikkaamalla saat näkyviin opiskelijoiden palautukset. Opiskelijan palauttama tehtävä ja palautuksen ajankohta näkyvät Viimeksi muutettu (Palautus) -sarakkeessa kunkin opiskelijan kohdalla. Arviointi-painikkeesta opettaja pääsee lukemaan ja arvioimaan tehtävän. (Painikkeen teksti on ensin Arviointi, mutta kun opettaja on antanut palautetta opiskelijalle, painikkeen tekstiksi vaihtuu Päivitä.) Sivun yläosassa näet opiskelijan vastauksen. Voit myös avata sen erilliseen ikkunaan Avaa popup-ikkuna -linkistä. Valikosta voit antaa arvosanan opiskelijalle. Jos ruksaat Lähetä ilmoitukset sähköpostitse -ruudun, Moodle lähettää opiskelijalle sähköpostitse tiedon antamastasi arvioinnista. Huom. Asetuksesi tallentuu käytettäväksi kaikissa tehtävissä kaikilla kursseillasi. Tekstikenttään voit kirjoittaa sanallista palautetta opiskelijalle. Antamasi palaute ja arviointi tulevat opiskelijan luettavaksi, kun olet tallentanut sen (Tallenna muutokset). Tallenna ja näytä seuraava -painikkeesta voit siirtyä suoraan seuraavan opiskelijan työhön. Arviointi- ja Kommentoi-sarakkeissa näkyy, että opettaja on arvioinut tehtävän ja antanut siitä palautetta. Viimeksi muutettu (Arviointi) - sarakkeessa näkyy arvioinnin ajankohta. Päivitä-painikkeesta opettaja voi palata muokkaamaan antamaansa palautetta.

14 4) Tehtävänanto Opettajalla näkyy tehtävän kohdalla oikeassa yläkulmassa teksti Katso tehtävien arviointeja ja palautteita (linkkiä palautettuihin tehtäviin ei ole, koska tehtävänanto - tyyppisessä tehtävässä tehtäviä ei palauteta Moodleen). Linkkiä klikkaamalla pääset tallentamaan arvioinnin opiskelijoiden tehtävistä. Arviointi-painikkeesta opettaja pääsee tallentamaan arvioinnin tehtävästä. (Painikkeen teksti on ensin Arviointi, mutta kun opettaja on antanut palautetta opiskelijalle, painikkeen tekstiksi vaihtuu Päivitä.) Valikosta voit antaa arvosanan opiskelijalle. Tekstikenttään voit kirjoittaa sanallista palautetta opiskelijalle. Jos ruksaat Lähetä ilmoitukset sähköpostitse -ruudun, Moodle lähettää opiskelijalle sähköpostitse tiedon antamastasi arvioinnista. Huom. Asetuksesi tallentuu käytettäväksi kaikissa tehtävissä kaikilla kursseillasi. Antamasi palaute ja arviointi tulevat opiskelijan luettavaksi, kun olet tallentanut sen (Tallenna muutokset). Tallenna ja näytä seuraava -painikkeesta voit siirtyä suoraan tallentamaan seuraavan opiskelijan arviointia. Arviointi- ja Kommentoi-sarakkeissa näkyy, että opettaja on arvioinut tehtävän ja antanut siitä palautetta. Viimeksi muutettu (Arviointi) -sarakkeessa näkyy arvioinnin ajankohta. Päivitäpainikkeesta opettaja voi palata muokkaamaan antamaansa palautetta.

15 Salli nopea arviointi: Jos haluat käyttää nopeaa arviointia, ruksaa arviointinäkymässä Salli nopea arviointi -ruutu ja paina Tallenna asetukset -painiketta. Nopean arvioinnin avulla voit helposti arvioida useita opiskelijapalautuksia samalla sivulla. Poistamalla ruksin Salli nopea arviointi -kohdasta ja painamalla Tallenna asetukset - painiketta pääset takaisin normaaliin taulukkonäkymään. Voit avata opiskelijoiden tehtävät luettavaksi sekä antaa arvioinnin ja palautetta suoraan taulukkonäkymässä. Tallenna kaikki kirjaamasi arvioinnit yhdellä kerralla sivun alareunan Tallenna arvioinnit -painikkeella. Normaalit arviointipainikkeet näkymän oikean reunan Tilanne-sarakkeessa toimivat tavalliseen tapaan, jos tarvitset enemmän tilaa sanallisen palautteen kirjoittamiselle tai haluat liittää palautteeseesi tiedoston.

16 Arvioinnin ja palautteen tarkastelu opiskelijan näkymässä: Yhden tiedoston palautus Opettajan antama arvosana, sanallinen palaute ja palautetiedosto. Opiskelija näkee oman tehtäväpalautuksensa tässä. Tiedostojen palautus Opettajan antama arvosana, sanallinen palaute ja palautetiedosto. Opiskelija näkee omat tehtäväpalautuksensa tässä.

17 Verkkoteksti Opettajan antama arvosana ja sanallinen palaute. Opiskelija näkee oman vastauksensa tehtävään tässä. Tehtävänanto Opettajan antama arvosana ja sanallinen palaute.

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tentti Tentti -työkalun avulla opettaja voi laatia tentin, jonka tulokset tallentuvat Moodleen. Tentissä on mahdollista käyttää erilaisia kysymystyyppejä: monivalintakysymyksiä, tosi/epätosi -väittämiä,

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 3 1.1 Oma kotisivu... 5 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Wiki Wiki-työkalu mahdollistaa dokumenttien työstämisen kurssilla yhteisesti siten, että opettaja ja opiskelija/opiskelijat voivat muokata samaa dokumenttia. Opettaja voi luoda Jokaiselle opiskelijalle

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

Tentin luominen aloitetaan kirjautumalla tenttipalveluun. Sähköisen tenttipalvelun osoite on: https://tenttis.utu.fi

Tentin luominen aloitetaan kirjautumalla tenttipalveluun. Sähköisen tenttipalvelun osoite on: https://tenttis.utu.fi Sähköinen tenttipalvelu Turun yliopiston sähköinen tenttijärjestelmä on tietojärjestelmä, joka mahdollistaa kirjallisuuskuulustelujen, opintojakso-/luentotenttien ja tasotestien toteuttamisen tietoverkon

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager Manuaali 2.5 KALAS Sitemanager 1. Johdanto...............................................................1 1.1 Järjestelmävaatimukset.............................................1 1.1.1 Sivujen esittäminen...................................................1

Lisätiedot

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012 Käyttöohje CSI LakiMies Versio 2.7 Joulukuu 2012 (1/118) Sisällysluettelo 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 6 1.2.1 Listatoiminnot... 6 1.2.2 Ikkunatoiminnot...

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Visma Approval 1.50 Käsikirja. Ohje

Visma Approval 1.50 Käsikirja. Ohje Visma Approval 1.50 Käsikirja Ohje Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖOHJAUSJÄRJESTELMÄ. ~Pikaohjeet ohjaajakurssin käyttöön~

OPINNÄYTETYÖOHJAUSJÄRJESTELMÄ. ~Pikaohjeet ohjaajakurssin käyttöön~ OPINNÄYTETYÖOHJAUSJÄRJESTELMÄ ~Pikaohjeet ohjaajakurssin käyttöön~ OHJAAJAKOHTAINEN KURSTASO Rakenteen ensimmäisellä tasolla opiskelijat siirtyvät vaiheeseen, jonka suorittamisessa jokaisella opiskelijalla

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi KÄYTTÖOPAS Sisältö 1. PERUSSANASTO... 1 1.1 Kysymystyypit... 1 1.2 Palvelun termit... 2 2. KYSELYN LUONTI... 5 2.1 Pikaopas... 5 2.2 Eri kysymystyyppien luonti (Classic mode)... 7 2.2.1 Otsikko... 7 2.2.2

Lisätiedot

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-04-05 Sisällysluettelo Webforum Alusta - Johdanto... 5 Johdanto... 5 Sisään kirjautuminen... 5 Monikielinen alusta... 6

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE SIVU 1/30 POLKU SIVU 2/30 POLKU JÄSENREKISTERIN LYHYT KÄYTTÖOHJE Julkaisun tiedot: Toimittaja: Päivitys: Kuvittaja: Julkaisija: Laura Kalervo, Suunnittelutoimisto Omena Eero Tuomenoksa, Suomen Partiolaiset

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA

RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA 24.8. 2007 RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA VUONNA 2007 HYVÄKSYTYT HANKKEET SISÄLTÖ: RAP4LEO KÄYTTÖOHJEET KOORDINAATTORILLE.2 1 VASEMMAN VALIKON TOIMINNOT...4 2 APURAHANSAAJIEN JA ULKOMAANJAKSOJEN REKISTERÖINTI...5-7

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL).

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). 1 Käyttöohje SÄHKÖPOSTIPALVELU Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). Sisältö SELAINPOSTIIN KIRJAUTUMINEN... 2 Kirjautumisosoite... 2 Kirjautuminen...

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot