JOUKKUEEN PELIKENTTÄNÄ MAAILMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JOUKKUEEN PELIKENTTÄNÄ MAAILMA"

Transkriptio

1 JOUKKUEEN PELIKENTTÄNÄ MAAILMA Ulkoministeriön henkilöstöstrategia ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET

2 JOUKKUEEN PELIKENTTÄNÄ MAAILMA Ulkoministeriön henkilöstöstrategia

3 Alkusanat 3 1. Toimintaympäristön haasteet Ulkoiset muutospaineet Sisäiset muutospaineet 4 2. HESTRA mihin kysymyksiin se vastaa? 5 3. Oikein mitoitettu ja kohdennettu henkilöstö Henkilöstöresurssien mitoitus Rekrytointi Tehtäviin määrääminen ja siirrot Tehokas henkilöstösuunnittelu ja henkilöstövoimavarojen kohdentaminen Ammattitaitoinen ja kehittyvä henkilöstö Osaaminen ja kehittyminen ulkoasiainhallinnossa Kouluttaminen Kehittyminen ulkoasiainhallinnon ulkopuolella Motivoitunut, sitoutunut ja työssään hyvinvoiva henkilöstö Palkkaus UE korvaukset Puoliso- ja perheasiat Johtaminen Yhteistoiminta Hyvinvointi Toimeksi! 19

4

5 Alkusanat Ulkoministeriön strategia vahvistettiin Toiminta-ajatus, strategiset tavoitteet, toiminnan painopisteet sekä ennen kaikkea arvojen ja toimintatapojen kiteytyminen edellyttävät niitä tukevaa henkilöstöstrategiaa. Ulkoministeriön tulee kyetä suuntaamaan voimavaransa strategiansa kannalta oleelliseen toimintaan. Rekrytointikäytäntöjen, urakiertojen, suoritusten arviointien, palkitsemispolitiikan ja henkilöstön kehittämistoimenpiteiden tulee viestiä yhdensuuntaisesti haluttua strategista toimintaa. Ulkoministeriö kirjasi vuonna 1999 henkilöstöpoliittiset kehittämiskohteensa. Näistä on jo toteutettu rekrytointijärjestelmän kehittäminen, palkkausuudistus ja johtamiskoulutuksen vahvistaminen. Kesällä 2001 eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle annetussa selvityksessä Suomen ulkoasiainhallinnon tehtävistä ja voimavaroista ulkoministeriön työryhmä totesi, että...suomalainen yhteiskunta kohdistaa ulkoministeriössä ja edustustoissa toimiviin virkamiehiinsä suuria odotuksia. Niihin ei vastata ilman motivoitunutta, kouliutunutta ja riittävää henkilöstöä sekä toimivia rakenteita. Nyt laadittu henkilöstöstrategia vuosille luo perustan ministeriön henkilöstöpolitiikan kehitystyölle. Se kattaa koko ulkoministeriön hallinnonalan - ministeriön ja sen alaisen noin sadan toimipisteen edustustoverkon. Henkilöstöstrategian valmistelutyön ydinryhmään kuuluivat hallinnollisen osaston päällikkö Ulla Väistö, henkilöstölinjan johtaja Maarit Jalava sekä yksikönpäälliköt Antti Rytövuori (työn alussa edeltäjänsä Christer Michelsson), Lauri Aaltonen, Maarit Louekari ja Eero Suominen. UHVYn nimeäminä henkilöstön edustajina yhdinryhmässä olivat Marita Meranto ja Leo Olasvirta (myöhemmässä vaiheessa Asko Luukkainen). Ryhmän sihteerinä toimi Satu Vepsäläinen. Useat muut henkilöstölinjan edustajat ovat myös osaltaan antaneet panoksensa Hestran valmistelussa. Ydinryhmä kuuli laatimisprosessin aikana myös ulkopuolisia asiantuntijoita. Vuoden 2005 ensimmäisten kuukausien aikana Hestra-luonnos oli ulkoasiainhallinnossa laajan keskustelun kohteena. Monet annetuissa lausunnoissa ja kommenteissa esitetyt luonnoksen parannusehdotukset ovat löytäneet tiensä lopulliseen versioon. Henkilöstöstöstrategia on käsitelty henkilöstön kanssa yhteistoimintamenettelyssä ja hyväksytty ministeriön johtoryhmässä.

6 1. Toimintaympäristön haasteet Ulkoiset muutospaineet Suomen kansainvälinen toimintaympäristö on muuttunut suuresti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Globalisaatio, tietoteknologian kehitys, pääomien liikkuvuus ja talouksien yhteenkasvu ovat saattaneet maailman valtiot ennen kokemattomaan riippuvuussuhteeseen. Kansainvälisen toimintaympäristön muutokset asettavat uusia haasteita Suomelle ja edellyttävät entistä aktiivisempaa vaikuttamista kansainvälisen yhteistyön kentällä. Kriisitilanteisiin vastaaminen edellyttää nopeutta ja joustavuutta koko organisaatiolta. Euroopan unionin jäsenyys ja globalisaatiokehitys ovat vaikuttaneet perusteellisesti Suomen asemaan ja Suomen viranomaisten tehtäviin. Turvallisuusuhkien luonne on muuttunut ja kansainväliset suhteet monimutkaistuneet. Varmistaakseen turvallisuutensa ja hyvinvointinsa Suomi tarvitsee ulko- ja turvallisuuspolitiikan ammattitaitoisia toteuttajia ja osaajia, jotka pystyvät luotettavasti arvioimaan ja seuraamaan kansainvälistä kehitystä ja vaikuttamaan siihen Suomen eduksi. Toimintaympäristön muutosten vaikutukset näkyvät myös ulkoasiainhallinnon tehtäväkentässä. Tämä edellyttää ministeriön strategisen suunnittelun kykyä reagoida muutoksiin ja henkilöstöhallinnon valmiutta entistä nopeampaan henkilöstöresurssien kohdentamiseen toiminnan painopisteiden mukaan. EU-jäsenyys on tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta se on myös kasvattanut huomattavasti Suomen asialistaa. EU:n ulkosuhdepalvelun tuleva kehitys vaikuttaa osaltaan ulkoasiainhallinnon tehtäväkenttään ja tulee ottaa huomioon ministeriön rekrytointi- ja koulutussuunitelmissa Sisäiset muutospaineet Julkisen sektorin edellytetään kohottavan tuottavuuttaan. Myös ulkoministeriön tulee toimia entistä tehokkaammin ja vaikuttavammin. Samalla on kehitettävä toiminnan avoimuutta ja yhteistyötä muun hallinnon, yritysmaailman ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Ministeriön tietotekniikkaratkaisuilla tavoitellaan myös tuottavuuden lisäystä ja henkilöstöresurssien tehokkaampaa käyttöä.

7 Henkilöstö on ulkoministeriön tärkein voimavara ja siihen kohdistuu kasvavia vaatimuksia. Henkilöstön asiantuntemuksen kehitäminen edellyttää pitkäjänteistä urasuunnittelua sekä jatkuvaa koulutusta. Tähän saakka ulkoministeriö on koettu houkuttelevana työpaikkana, joka tarjoaa mielenkiintoisia työtehtäviä ja vaihtelevia uramahdollisuuksia. Kilpailu osaavasta työvoimasta kuitenkin kovenee ja ulkoministeriön on kehitettävä kilpailukykyään työnantajana kokonaisvaltaisesti. Vain hyvänä työnantajana ulkoministeriö voi houkutella korkeatasoista työvoimaa palvelukseensa ja säilyttää asemansa kansainvälisten suhteiden johtavana osaajana. Ulkoministeriön 2005 yhteensä n työntekijästä yli 400:n arvioidaan siirtyvän eläkkeelle tai eroavan ministeriön palveluksesta 2011 mennessä. Henkilöstön ikääntyminen on yksi tärkeimmistä haasteista, joihin ulkoasiainhallinnon tulee vastata pitkän aikavälin kokonaisvaltaisen henkilöstösuunnittelun ja työvoimatarpeen huolellisen arvioinnin avulla. Uudistuspaineiden ja henkilöstön ikärakenteen muutoksen myötä korostuu hyvän johtamisen merkitys. Haasteena on henkilöstö- ja resurssijohtamisen kehittäminen osana toimintojen strategista johtamista ja tulosohjausta. Ulkoministeriössä tarvitaan ammattimaista ja näkemyksellistä johtajuutta sekä kannustavaa johtamisilmapiiriä. Työyhteisöjen voimavarat kasvavat jokaisen yksilön osaamisesta ja hänen kehittymisensä sekä yksilöllisyytensä kunnioittamisesta ja tukemisesta. 2. HESTRA mihin kysymyksiin se vastaa? Ulkoministeriön toiminta-ajatuksena on edistää Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä toimia turvallisen ja oikeudenmukaisen maailman hyväksi. Ministeriö toteuttaa toiminta-ajatustaan strategisten tavoitteiden ja niistä johdettavien vuositason tulostavoitteiden avulla. Asiantuntijaorganisaatiossa henkilöstöpolitiikalla on keskeinen sija tavoitteiden saavuttamisessa. Siksi on määriteltävä selkeät ulkoasiainhallinnon henkilöstötavoitteet, joiden tulee olla vastaisuudessa kaiken henkilöstöpolitiikan lähtökohta.

8 Henkilöstöstrategian keskeiset tavoitteet Ulkoasiainhallinnolla tulee olla palveluksessaan: oikein mitoitettu ja kohdennettu ammattitaitoinen ja kehittyvä motivoitunut, sitoutunut ja työssään hyvinvoiva henkilöstö. Ulkoministeriön arvot ja toimintatavat heijastuvat henkilöstöstrategiassa. Arvot kertovat, mikä on tärkeää ja arvokasta ulkoministeriölle ja sen henkilöstölle. Ne merkitsevät jatkuvuutta, vaikka arvopohjaa on samalla jatkuvasti kehitettävä. Arvot heijastuvat organisaation kaikkeen toimintaan. Ne koskevat ulkoministeriötä työyhteisönä ja näkyvät sen suhteissa yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin. Jokaisella henkilöstön jäsenellä on oikeus arvojen mukaiseen kohteluun ja velvollisuus toimia niiden mukaisesti. Yhteistyö UM:n henkilöstö arvostaa työtovereitaan ihmisinä ja osaajina. Se noudattaa sovittuja pelisääntöjä, toimii avoimesti ja huolehtii tiedonkulusta. Tavoitteet voidaan saavuttaa vain yhteistyön avulla. UM toimii aktiivisessa yhteistyössä myös sidosryhmiensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa. Luovuus Kaikessa toiminnassa henkilöstöä kannustetaan uutta luovaan ja ennakkoluulottomaan ajatteluun. Jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä UM tarttuu rohkeasti uusiin haasteisiin. Henkilöstö on valmis ammatilliseen ja inhimilliseen kehittymiseen sekä oman organisaation aktiiviseen kehittämiseen. Tuloksellisuus UM:n henkilöstö osaa työnsä ja on luotettavaa. Henkilöstö vastaa osaltaan koko organisaation tuloksista ja palvelun laadusta ja puuttuu epäkohtiin. Se on valmis luopumaan ennakkoluulottomasti tuloksettomista toimintatavoista ja kehittämään niiden tilalle uusia, toimivampia ratkaisuja.

9 3. Oikein mitoitettu ja kohdennettu henkilöstö Henkilöresurssit ovat kiinteä osa strategiasta johdettujen tulostavoitteiden toteutumisen edellytyksiä. Tulostavoitteiden ja henkilöresurssien välillä tulee vallita tasapaino. Tulostavoitteita asetettaessa on huomioitava henkilöstöresurssien rajallisuus. Strategiaan perustuva henkilöstösuunnittelu mitoittaa ja kohdentaa henkilöstövoimavarat ministeriön strategisten tavoitteiden saavuttamista tukevalla tavalla Henkilöstöresurssien mitoitus Ulkoministeriön on jo lähivuosien aikana kyettävä toimimaan nykyistä pienemmillä henkilöstöresursseilla valtionhallinnon tuottavuusvaatimusten mukaisesti. Kehitysyhteistyömäärärahojen kasvaessa kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön hallintoa voidaan kuitenkin vahvistaa lisäresurssein ja hallintomenetelmiä tehostamalla. Suunnittelukauden puitteissa henkilöstön maksimivahvuus saavutetaan EUpuheenjohtajuuskauden yhteydessä vuonna 2006 ja sen jälkeen suuntaus on laskeva. EU:n ulkosuhdepalvelun kehittymiseen on varauduttava hyvissä ajoin. Tämä voi tarkoittaa jäsenmaiden ulkoministeriöiden henkilöstön sekondeerausta ulkosuhdepalveluun määräajaksi. Pidemmällä aikavälillä EU:n kehittyvä edustustoverkko saattaa joiltakin osin vähentää kansallisen edustautumisen tarvetta ja näin vapauttaa ministeriön henkilöstövoimavaroja muuhun käyttöön. Suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen on huomioitava henkilöstösuunnittelussa. Ministeriössä suurin eläkepoistuma toteutunee 2010 tienoilla. Virkamieskunnan keski-iän noustessa ulkoministeriön haasteena on pitää työkykyiset ja työhaluiset iäkkäämmät virkamiehet mahdollisimman pitkään tuottavassa työssä. Suurten ikäluokkien eläköityminen ja tätä korvaavien uusrekrytointien kohdentaminen avaavat toisaalta mahdollisuuksia suurempiinkin henkilöstön rakennemuutoksiin. Keinot Tuloksellinen toiminta edellyttää rajallisilla henkilöstöresursseilla toimittaessa onnistunutta strategista suunnittelua ja johtamista, tehtävien priorisointia ja keskittymistä olennaiseen. Ulkoasiainhallinnon toimintatapoja tehostetaan siten, että henkilöresursseja voidaan siirtää tukitehtävistä strategisten tavoitteiden mukaisesti vaikuttavuudeltaan keskeisiin ydintehtäviin.

10 Valtionhallinnon piirissä tapahtuvaa tukitehtävien keskittämistä hallinnonalojen yhteisiin palvelukeskuksiin hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Edustustojen tuki- ja palvelutehtävät täytetään entistä enemmän asemamaasta palvelukseen otetuilla henkilöillä sellaisissa tapauksissa, joissa se on toiminnallisesti tarkoituksenmukaista. Ministeriössä sihteerintehtäviä yhdistellään laajemmiksi kokonaisuuksiksi osastojen sisällä ja kehitetään samalla vaativammiksi. EU-instituutioiden kehitys otetaan huomioon henkilöstösuunnittelussa. Yleisuran virkanimikkeet yhdenmukaistetaan siten, että lehdistö- ja kehitysyhteistyöurien nimikkeet muutetaan ulkoasiansihteereiksi, lähetystöneuvoksiksi ja ulkoasiainneuvoksiksi. Näin hyödynnetään joustavasti eri tehtävissä koko ulkoasiainhallinnon asiantuntemusta. Kehityspoliittisten tavoitteiden kannalta keskeisiin edustustoihin voidaan sijoittaa kehitysyhteistyövaroin rahoitettavia sektorierityisasiantuntijoita ja asemamaasta palkattua projektihenkilöstöä Rekrytointi Ulkoministeriön periaatteena on tasa-arvon toteutuminen rekrytoinneissa ja tehtäviin määrättäessä. Keskitetty rekrytointi yleisuralle Ulkoasiainhallinnon uran luonne edellyttää, että henkilöstöllä on perusammattitaidon lisäksi valmiutta muuttaa maasta toiseen ja oppia uusia tehtäviä. Tehtävissä edellytetään monipuolista kieli- ja viestintätaitoa, joustavuutta sekä sopeutuvuutta uusiin kulttuureihin ja hankaliinkin olosuhteisiin sekä kykyä tulla toimeen erilaisissa työyhteisöissä. Keskitetyn rekrytoinnin avulla voidaan edellämainittuja ominaisuuksia omaavia henkilöitä seuloa tehokkaasti suuresta hakijamäärästä. Keskitetty rekrytointi KAVAKU- ja TOIVI-kursseineen myös sitouttaa ulkoasiainhallintoon. Keinot Ulkoasiainhallinnon yleisuran tehtäviin jatketaan keskitettyä rekrytointia kansainvälisten asioiden valmennuskurssin (KAVAKU) ja toimistosihteeri kurssin (TOIVI) kautta. Näitä molempia kehitetään edelleen sisällöllisesti.

11 Vahtimestarien ja kiinteistönhoidon tehtäviin rekrytoidaan tarpeen mukaan. Tällöin huomioidaan tekninen kehitys, tehtävien uudelleenorganisoinnit ja mahdollisuus palkata asemamaasta. Rekrytointikriteerejä tarkastellaan säännöllisesti ja niiden määrittelyssä huomioidaan tulevien vuosien osaamistarpeet. Muun henkilöstön rekrytointi Ministeriössä on suuri joukko tehtäviä joissa tarvitaan erityisosaamista ja tietyn alan ammattitaitoa. Tällaisia ovat oikeudelliset erityisasiantuntijat, eräät kauppapoliittiset asiantuntijatehtävät, kehitysyhteistyön sektorineuvonantajat, eräät kehitysyhteistyöhallinnon avustavat tehtävät, talous-, tieto-, turvallisuus-, kiinteistö- ja materiaalihallinnon erityistehtävät. Nämä tehtävät täytetään avoimella hakumenettelyllä myös ulkoasiainhallinnon ulkopuolelta. Edustustoissa vastaavia tehtäviä ovat kulttuuri- ja lehdistösektorin tehtävät sekä kehitysyhteistyön ja muiden hallinnonalojen sektoriasiantuntijoiden tehtävät. Edustustot rekrytoivat henkilöstöä myös suoraan asemamaasta. Asemamaasta palkatut ovat tärkeä ja määrältään kasvava osa koko ulkoasiainhallinnon henkilöstöä, joiden onnistuneeseen rekrytointiin tulee kiinnittää suurta huomiota. Keinot Kehitysyhteistyön sektorineuvonantajat voidaan rekrytoida ministeriöön koeajan jälkeen pysyvään palvelussuhteeseen. Määräaikaisiin palvelussuhteisiin rekrytoidaan silloin, kun tehtävien luonne tai muut erityiset syyt edellyttävät määräaikaisuutta. Ulkomaanedustukseen erityisasiantuntijat (ml. lehdistö- ja kulttuuritehtävät) ja muut erityistehtäviä hoitavat otetaan palvelukseen aina määräaikaisesti. Yhdessä edustustossa toimikauden pituus on enintään viisi vuotta. Ministeriön pysyvässä palvelussuhteessa olevat erityisasiantuntijat voivat hakea oman alansa määräaikaisia tehtäviä edustustoissa. Tultuaan valituiksi he voivat palata ministeriöön aikaisempaan tai sitä vastaavaan tehtävään. Osa lainsäädäntösihteerien virkanimikkeistä muutetaan lakimiehiksi, mikä kuvaa tehtävien luonnetta nykyistä paremmin.

12 3.3. Tehtäviin määrääminen ja siirrot Ulkoasiainhallinnon erityispiirre on työtehtävien ja asemapaikan vaihtuminen useita kertoja uran aikana. Näin tapahtuu osin myös muilla ura-alueilla. Tämä vaikuttaa oleellisesti ulkoasianhallinnon resurssien kohdentamiseen ja osaamisen kehittämiseen. Tehtäviin määräämis- ja nimityspolitiikassa on siirrytty avoimeen sisäiseen hakumenettelyyn, jossa painottuu hakijan osaaminen suhteessa tehtävänkuvan osaamisvaatimuksiin. Uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotto oli merkittävä askel tässä kehityksessä. Tehtävään määrääminen ja virkaan nimittäminen tapahtuu kirjattujen, kaikkien tiedossa olevien periaatteiden mukaisesti. Siirtoperiaatteita tulee kehittää siten, että huomioidaan henkilöstörakenteen muutokset ja ennenkaikkea henkilöstön ikääntyminen. Keinot Kulloinkin noudatettavat nimitys-, tehtävään määräämis- ja siirtoperiaatteet ovat mahdollisimman selkeästi kirjatut ja kaikkien tiedossa. Jokaisella hakijalla on mahdollisuus kuulla perusteet nimitys-, tehtävään määräämis- tai siirtopäätökselle. Kuhunkin tehtävään perehtyminen ja sen tehokas hoito edellyttävät riittävän pitkää palvelujaksoa tehtävässä. Ministeriössä tapahtuvan palvelun osalta lähtökohtana on vähintään kahden vuoden palvelujakso kussakin tehtävässä ennen siirtymistä uusiin tehtäviin. Lyhyempi palvelujakso on mahdollinen silloin, kun henkilö on joutunut vastaanottamaan tilapäisluonteisesti aikaisempaa tehtäväänsä vähemmän vaativan tehtävän. Ulkomaanedustustukseen on mahdollista siirtyä 64-vuotiaana mikäli on valmis palvelemaan asemapaikassa täyden palvelujakson.

13 3.4. Tehokas henkilöstösuunnittelu ja henkilöstövoimavarojen kohdentaminen Tehokkaan henkilöstösuunnittelun tehtävänä on mitoittaa ja kohdentaa käytettävissä olevat henkilöstövoimavarat mahdollisimman hyvin ulkoasiainhallinnon strategisten tavoitteiden mukaisesti. Henkilöstöhallinnon on toimittava kustannustehokkaasti ja nopeasti. Osastojen tulee suunnitella niille osoitettujen henkilöresurssien - sekä määrän että osaamisen - käyttöä tehokkaasti. Keinot Osastojen vaikutusmahdollisuuksia henkilöresurssiensa käyttöön lisätään ottamalla tulossopimusprosessin osana käyttöön puiteohjausjärjestelmä. Osastoille ja näiden edustamilla alueilla sijaitseville edustustoille määritellään ulkoministeriön strategian pohjalta vuosisuunnitteluprosessin yhteydessä henkilöstön määrän ja vaativuusluokat yhdistävä kokonaisresurssi. Tämän puitteissa osastot ja henkilöstösuunnittelu kehittävät edelleen tehtävien sisältöä ja vaativuusluokitusta. Sijaisuuksia hoidetaan entistä joustavammin osastojen sisällä yli yksikkörajojen. Järjestelmällistä urasuunnittelua ja osaamisen johtamista kehitetään kaikilla ura-alueilla. Näin lisätään henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa itse pidemmän aikavälin urakehitykseensä ja sovitetaan henkilökohtaisen kehittymisen tavoitteita yhteen ministeriön strategisista painopisteistä lähtevän osaamisen kehittämistavoitteiden kanssa. Tavoite- ja kehityskeskusteluja hyödynnetään tehokkaammin henkilöstö-ja koulutussuunnittelussa. Henkilöstöhallinnon edustajien kanssa käytävillä urasuunnittelukeskusteluilla voidaan täydentää henkilökohtaista ura- ja koulutussuunnittelua. Uuden henkilötietojärjestelmän avulla nopeutetaan päätöksentekoprosesseja ja vähennetään päällekkäisiä työvaiheita. Henkilötietojärjestelmän mahdollistamien reaaliaikaisten raportointiominaisuuksien avulla tehostetaan henkilöstöhallintoa ja osaamisen johtamista.

14 4. Ammattitaitoinen ja kehittyvä henkilöstö Ammattitaitoinen ja kehittyvä henkilöstö hallitsee ministeriön toimintaan liittyvät operatiiviset prosessit ja niihin tarvittavan tiedon sekä ymmärtää sen kansainvälisen ja kansallisen viitekehyksen, jossa ministeriö toimii. Ammattitaitoisuudesta kertoo myös valmius monipuolistaa ja syventää hankittuja tietoja ja taitoja sekä osallistua aktiivisesti ministeriön toimintaprosessien parantamiseen ja tehostamiseen Osaaminen ja kehittyminen ulkoasiainhallinnossa Kehittymismahdollisuuksien tarjoaminen koko henkilöstölle on tärkeä työnantajan velvollisuus ja suuri motivaatioon ja sitoutumiseen vaikuttava tekijä. Henkilöstön osaamisen kehittäminen ja ylläpitäminen on ulkoasiainhallinnossa haasteellista laajan tehtäväkentän ja työtehtävien kierron takia. Toisaalta työnkierron kautta virkamiesten ammattitaito kasvaa monipuoliseksi. Työtehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää laaja-alaista osaamista samoin kuin syvällisiä tietoja ja kokemusta. Organisaation osaaminen pitää sisällään tiedon, joka liittyy toimintaprosesseihin ja joka pysyy kussakin toimintayksikössä henkilökierrosta riippumatta. Organisaation osaaminen kasvaa työprosesseja ja menettelytapoja kehittämällä. Suunnitelmallinen osaamisen johtaminen edellyttää, että osastoilla, yksiköissä ja edustustoissa määritellään strategisten tavoitteiden määrittelyn yhteydessä sen osaamisen sisältö, jota tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseksi. Keinot Urasuunnittelu- sekä tavoite-ja kehityskeskusteluissa tarkastellaan, miten työtehtäviä ja niiden kautta kertyvää osaamista voidaan parhaiten hyödyntää ja kehittää. Urasuunnittelussa otetaan huomioon ministeriössä ja myös sen ulkopuolella hankittu ammattiin liittyvä koulutus ja työkokemus. Koulutuksessa huomioidaan tavoite- ja kehityskeskustelussa sekä urasuunnittelukeskusteluissa sovitut asiat ja pyritään löytämään keinoja jalostaa aiemman uran aikana hankittuja tietoja ja taitoja korkeampitasoiseksi ammattitaidoksi. Määritellään uralla etenemisen kriteerit kaikilla ura-alueilla.

15 Ulkoasiainhallinnossa tarvittavat keskeiset osaamisalueet (kompetenssit) määritellään ja kartoitetaan. Määriteltyjä osaamisia hyödynnetään tehtävänkuvien ja niiden vaativuusluokituksen kehittämisessä. Henkilökohtainen osaamisarviointi sisällytetään osaksi sekä urasuunnitteluettä tavoite- ja kehityskeskusteluja. Ulkoasiainhallinnon toiminnan vaikuttavuus edellyttää sekä moniosaamista että erikoistumista. Urasuunnittelukeskustelujen yhteydessä tarkastellaan kunkin virkamiehen osaamisalueita ja sovitaan niiden kehittämisestä. Panostetaan systemaattiseen ja jatkuvaan toimintojen ja työprosessien kehittämiseen osastoilla, yksiköissä ja edustustoissa. Luodaan mentorointijärjestelmä tukemaan tiedon ja kokemuksen siirtymistä. Osaamisen johtaminen sisällytetään osaksi johtamiskoulutusta Kouluttaminen Henkilöstön osaamista kehitetään koulutuksella ja työssä oppimalla. Koulutuksesta suuri osa toteutetaan yhteistyössä koulutuksesta vastaavan yksikön ja asianomaisten osastojen ja yksiköiden kanssa. Osastot määrittelevät koulutuksen tavoitteet ja sisällön ja koulutusyksikkö tarjoaa asiantuntemuksen liittyen menetelmiin ja koulutustilaisuuksien yleiseen järjestämiseen. Osastojen vastuu koulutuksen järjestämisessä ja sisällön suunnittelussa tulee kasvamaan. Koulutuksesta vastaavan yksikön tehtävät tulevat painottumaan parempien menetelmien kehittämiseen ja koulutuksen eri elementtien koordinaatioon. Kansainvälisten suhteiden osaajana ulkoasiainministeriön tulee tarjota entistä enemmän omaa tietämystään myös ministeriön ulkopuolelle. Edustustojen tulee huolehtia asemamaasta palkattujen osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Keinot Henkilöstösuunnittelun ja koulutuksen välistä yhteistyötä kehitetään systemaattiseksi osaamisen johtamiseksi. Ministeriössä tulee vallita myönteinen asenne koulutukseen. Tähän tarvitaan erityisesti johdon tukea. Koulutuksen monimuotoisuutta lisätään ja erityisesti osallistavaa ja verkkopohjaista koulutusta laajennetaan ja systematisoidaan.

16 Asemamaasta palkatun henkilöstön osallistumismahdollisuuksia ministeriön järjestämään koulutukseen lisätään ja samalla kehitetään tälle henkilöstöryhmälle soveltuvaa koulutusta. Ministeriön koulutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota toimintaprosesseihin ja niihin liittyvään tietoon. Osastoja ja edustustoja kannustetaan ottamaan enemmän vastuuta omien koulutustarpeidensa määrittelyssä sekä koulutuksen järjestämisessä ja tuottamisessa yhteistyössä koulutuksesta vastaavan yksikön kanssa. Perehdyttämistä kehitetään monimuotoisempaan suuntaan. Perehdyttämisohjeita päivitetään säännöllisesti ja niiden toteutusta seurataan aiempaa paremmin. Perehdyttämistoimintaan tarjotaan myös koulutusta Kehittyminen ulkoasiainhallinnon ulkopuolella Ulkoasiainhallinnon virkamiesten työskentelyn kansainvälisissä tehtävissä, kotimaisissa ministeriöissä ja järjestöissä samoin kuin yksityisellä sektorilla katsotaan kartuttavan osaamista. Palvelu EU:n instituutioissa rinnastetaan palveluun ulkoasiainhallinnossa. Kansainväliseen sektoriin liittyvät tutkimustehtävät sekä akateemiset jatko-opinnot ministeriön eri toimintasektoreilla kasvattavat ulkoasiainhallinnolle käyttökelpoisia tietoja ja taitoja. Keinot Kansainvälisiin tehtäviin myönnettäviä virkavapauksia koskevat käytännöt selkiytetään. Ulkomaisten Post Graduate Studies -opintojen sääntöjä selkeytetään. Opiskelumahdollisuuksia laajennetaan eri yliopistoihin. PGS-opinnot sidotaan nykyistä tehokkaammin työskentelyyn asianomaisella sektorilla tai asianomaisessa maassa. Akateemisia jatko-opintoja koskevia käytäntöjä selkiytetään. Yhteistyössä suunnittelu- ja tutkimusyksikön kanssa kartoitetaan jatko-opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua ministeriön rahoittamiin tutkimuksiin.

17 5. Motivoitunut, sitoutunut ja työssään hyvinvoiva henkilöstö Motivoitunut, sitoutunut ja hyvinvoiva henkilöstö on ulkoasiainhallinnon tärkein voimavara. Motivoitunut työntekijä on sisäistänyt työyhteisön tavoitteet ja arvot. Hän arvostaa työtänsä kokonaisuuden tärkeänä osana. Sitoutuneisuus ilmenee tahtona huolehtia tavoitteiden saavuttamisesta ja työn laadusta. Sitoutunut suhtautuu myönteisesti haasteisiin ja selviytyy muutostilanteista. Hyvän työyhteisön tunnusmerkkejä ovat avoin ilmapiiri, selkeät vastuualueet, työn ryhmittäminen mielekkäiksi kokonaisuuksiksi, oikeudenmukaisuus, turvallisuuden tunne sekä yksilön ja ryhmän mahdollisuus vaikuttaa työnsä sisältöön. Hyvässä työyhteisössä arvostetaan työtovereita, annetaan palautetta ja tukea, taataan kasvun ja oppimisen mahdollisuudet ja nähdään erilaisuus voimavarana Palkkaus Ministeriön palkkauspolitiikan tavoitteena on tukea toimintayksiköiden tuloksellista toimintaa, olla kannustava ja oikeudenmukainen sekä parantaa kilpailukykyä työnantajana. Se tukee johtamista, oikeanlaista rekrytointia ja edesauttaa henkilöstöä entistä parempiin suorituksiin ja itseään kehittämällä hakeutumaan vaativampiin tehtäviin. Palkkapolitiikassa lähtökohtana on ministeriön sisäisten palkkasuhteiden oikeellisuus. Samalla on huolehdittava hallinnonalan ulkoisesta palkkakilpailukyvystä. Ulkoasiainhallinnossa on useita erilaisia palvelussuhteita ja palkkausjärjestelmiä toimintakentän moninaisuudesta johtuen. Virkamiesten palkkauksessa ulkoasiainministeriö otti käyttöön koko valtionhallinnon palkkausuudistuksen periaatteiden mukaisesti uuden palkkausjärjestelmän, joka koskee suurinta osaa virkamiehiä. Ulkoasiainhallinnon uusi palkkausjärjestelmä (UPJ) rakentuu tehtävien vaativuuden, niistä suoriutumisen ja palkkauksen vastaavuuteen. Ministeriön ylimmän johdon osalta noudatetaan koko valtionhallinnolle yhteistä ylimmän virkamiesjohdon palkkausjärjestelmää UPJ:n lisäksi käytössä on euromääräisiä ja vanhojen A-palkkataulukoiden mukaisia palkkoja.

18 Keinot UPJ:n toimivuutta seurataan ja sitä kehitetään. UPJ:n ulkopuolelle jäävien palkkausjärjestelmien uudistushankkeissa noudatetaan soveltuvin osin UPJ:n periaatteita ja siitä saatuja kokemuksia. Palkkatasoa arvioidaan säännöllisesti tarkoituksena turvata ulkoinen palkkakilpailukyky erityisesti julkisella sektorilla. Huolehditaan avoimesta ja kattavasta palkkausjärjestelmiin liittyvästä tiedottamisesta. Asemamaasta palkattujen palkkausta kehitetään tavoitteena yhtenäisiä periaatteita noudattava ja motivoiva palkkausjärjestelmä UE-korvaukset Toimiva, virkamiehen ja hänen perheensä tarpeet riittävästi huomioon ottava ulkomaanedustuksen korvausjärjestelmä on välttämätön edellytys virkamiesten pysyvyyden ja siirtymisvalmiuden sekä viime kädessä ulkoasiainhallinnon toimintakyvyn säilyttämiseksi. Jotta turvataan parhaan mahdollisen henkilöstön rekrytointi ja pysyvyys ulkoasiainhallinnossa, on tarpeen huolehtia siitä, että korvausjärjestelmä kattaa ulkomailla perheelle koituvat lisäkustannukset ja että se on riittävän joustava soveltuakseen erilaisiin yksilöllisiin tarpeisiin ja perheolosuhteisiin. Keinot Vuoden 2006 aikana otetaan käyttöön uusi nykyistä joustavampi järjestelmä, joka perustuu aiempaa enemmän henkilöstön vapaaseen valintaan korvausten käytössä. UE-korvausjärjestelmän toimivuutta tarkastellaan säännöllisesti ja kehittämistoimia jatketaan. Laki ja asetus valtion virkamiehen ja työntekijän terveydenhuollosta ulkomailla uudistetaan vuosien aikana yhteensopivaksi uudistetun UE-korvauslainsäädännön kanssa.

19 5.3. Puoliso- ja perheasiat Työn ja perheen yhteensovittaminen on ulkoasiainhallinnossa erityisen haastavaa. Virkamiehen siirtoon liittyy koko perhettä koskevia muutoksia, jotka ovat kauaskantoisia. Keskeisiä haasteita ovat lasten koulutus sekä puolison asema työmarkkinoilla. Ulkoministeriön tulee motivoida ja sitouttaa työntekijä ja tukea tämän perhettä. Keinot Määritellään hyvät perhepoliittiset käytännöt ja asetetaan niiden kehittämistavoitteet. Seurataan kehittämistavoitteiden toteutumista työtyytyväisyysbarometrin ja henkilöstötilinpäätöksen avulla. Huomioidaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamistarpeet työaikajoustojen kehittämisessä. Jatketaan ulkoasiainhallinnon puolisotyöryhmän (v. 2000) suositusten pohjalta käynnistyneitä puolisoiden työttömyys- ja eläketurvaa sekä erityiskorvausta koskevia neuvotteluja. Tuetaan puolisoiden ja perheen asemaa ulkomaankomennuksilla siten, että edustustot nimeävät perheasioiden tukihenkilön, joka neuvoo puolison työllistymistä, lasten koulunkäyntiä ja muissa perheitä koskevissa kysymyksissä. Puoliso- ja perheasiamies laatii vuosittain raportin, jossa ilmeneviä kehittämiskohteita käsitellään yhteistyössä Ulkoministeriön Puolisoyhdistyksen, ULPU ry:n kanssa Johtaminen Tuloksellisesti työskentelevä ja työssään viihtyvä henkilöstö edellyttää taitavaa johtamista. Ulkoasiainhallinnossa, jossa vaikuttavuus perustuu osaamiseen, henkilöstön motivaatio, tuottavuus ja hyvinvointi riippuvat oleellisesti johtamisen laadusta. Johtajilla ja esimiehillä tulee olla kykyä saada aikaan asetettujen tavoitteiden mukaisia tuloksia heidän käyttöönsä asetetun henkilöstön ja organisaation kautta. Hyvä johtaminen ja johtajuus tarkoittavat kykyä hahmottaa tulevaisuuden vaihtoehtoja ja laajempia tavoitteita, hallita ja johtaa muutoksia ja saada henkilöstövoimavarat parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Hyvä johtaja huolehtii lisäksi henkilöstönsä työkyvystä ja työhyvinvoinnista.

20 Ihmisten johtamisessa keskeistä on vuorovaikutus - kyky kuuntelemiseen, keskustelemiseen, ymmärtämiseen, päätöksentekoon ja ristiriitojen ratkaisuun. Johtajan on kyettävä antamaan rehellistä palautetta rakentavassa hengessä. Hänen on myös itse kyettävä ottamaan vastaan avointa palautetta. Nykypäivän johtajilta ja esimiehiltä odotetaan ennen kaikkea työyhteisöjen ilmapiirin rakentamista, henkilöstön kannustamista sekä luottamukseen perustuvaa vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Johtajien itsensä on toimittava esimerkillisesti ja kohdeltava henkilöstöä oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti. Ulkoasiainministeriö on viime vuosina panostanut erityisesti johtamisensa uudistamiseen johtamiskoulutuksen, organisaatiouudistusten, strategiaprosessin sekä ministeriön ylimmän johdon prosessien uudistamisen kautta. Hyvä henkilöstöjohtamisen laatu on välttämätön edellytys myös uuteen palkkausjärjestelmään liittyvien tavoite- ja kehityskeskustelujen sekä suoritusarviointien onnistumiselle. Keinot Johtamistehtäviin siirtyvien edellytetään osallistuvan johtamiskoulutukseen. Johtajien ja esimiesten kykyä suoriutua tehtävistään lisääntyvien vaatimusten paineissa tuetaan eri keinoin, mm. mentoroinnin ja sellaisen esimiestukiryhmien avulla, joissa käsitellään vaikeiden tilanteiden hallintaa ja ristiriitojen ratkaisua. Ulkoasiainhallinnon johtamisen laatua ryhdytään arvioimaan säännöllisesti tehtävillä kyselytutkimuksilla sekä syventämällä työtyytyväisyysbarometria osasto- ja edustustotasolle. Johtamisesta saatu palaute otetaan huomioon nimitysvalmistelussa esimiestehtäviin. Valtionhallinnon ylimpiä johtotehtäviä koskevien uudistusten periaatteita noudatetaan soveltuvin osin.

21 5.5. Yhteistoiminta Henkilöstön vaikutusmahdollisuudet työhön ja työoloihin vaikuttavaan, ministeriön toimintaa koskevaan päätöksentekoon taataan yhteistoiminnalla. Henkilöstö käyttää yhteistoiminnassa asiantuntemustaan osallistumalla päätöksenteon valmisteluun. Yhteistoiminnan tavoitteena on myös edistää henkilöstöpolitiikan yleisten päämäärien toteutumista ja parantaa työyhteisön toimintaa ja työoloja. Keinot Yhteistoimintaa koskevien sopimusten toimivuutta tarkastellaan säännöllisesti. Henkilöstölle turvataan mahdollisuus vaikuttaa työnsä sisältöön ja työympäristöönsä organisaation eri tasoilla sekä saada tietoa työnsä tavoitteista, merkityksistä ja tuloksista. Ulkomaanedustustojen tulee yhteistoiminnassa ottaa huomioon työyhteisö kokonaisuutena ja turvata asemamaasta palkatulle henkilöstölle oikeus osallistua yhteistoimintaan Työhyvinvointi Työhyvinvointi perustuu työyhteisön avoimuudelle. Sitä edistää työyhteisöllinen toiminta, jossa vaikuttajina ovat kaikki työyhteisön jäsenet yhdessä. Kaikilla työyhteisön jäsenillä on vastuu hyvästä työilmapiiristä. Ensisijainen vastuu on lähiesimiehellä, joka seuraa tulosten saavuttamisen lisäksi myös sitä, että työn vaatimukset ja työntekijän taidot vastaavat mahdollisuuksien mukaan toisiaan. Arkisen hyvinvoinnin perustana on oma terveys ja omat henkiset voimavarat: paineidensietokyky, tunteiden tunnistamisen taito ja niiden ilmaisukyky sekä kanssakäymisen tapa. Näitä voimavaroja tuetaan työterveyshuollossa ja työhyvinvointisuunnitelmissa suunnitelluin hankkein. Tavoitteena on, että työssä halutaan jatkaa hyvinvoivina eläkeikään asti.

22 Keinot Työyksikön hyvällä johtamisella on keskeinen merkitys työhyvinvoinnille. Vastuu ongelmien tunnistamisessa, esille ottamisessa ja ratkaisemisessa on osa johtamista ja kuuluu esimiehelle. Tukea tarjoaa ministeriön henkilöstöhallinto ja työterveys. Vuonna 2002 valmistuneen Hyvän työyhteisön -oppaan hyvien käytäntöjen mukaista toimintaa toetutetaan koko organisaatiossa. Työn hyvällä organisoinnilla ja tehtäväkokonaisuuksien määrittelyllä tuetaan työn hallintaa. Uupumiseen liittyy useimmiten kokemus työnhallinnan menettämisestä. Ministeriö tukee henkilöstön työkyvyn ylläpidossa ja kehittämisessä läpi koko työuran. Työajan järjestelyillä ja joustoilla edesautetaan työssä jaksa mista ja huomioidaan henkilökohtainen ja perheen tilanne. Työsuojelun ja työterveyshuollon korkeaa moniammatillista laatua ylläpidetään ja sen toiminta sovitetaan ministeriön erityispiirteisiin. Työkyvyn vaarantumisen varhaiseen havaitsemiseen ja työkyvyn tukemiseen luodaan yhteinen menettely puuttumiskeinoineen työntekijän, esimiesten ja työterveyshuollon kesken. Työympäristön, -tilojen ja -välineiden suunnittelussa ja hankinnassa ylläpidetään hyvää laatua ergonomisesti hyvän ja viihtyisän työympäristön turvaamiseksi. Henkilöstöryhmissä tapahtuvia liikunta- ja kulttuuriharrastuksia sekä työyhteisöjen yhteistä virkistäytymistä tuetaan sekä vuosittaisen liikuntapäivän perinnettä jatketaan. Koko henkilöstöä koskeva työyhteisön psykososiaalisten haittojen kartoitusmalli otetaan käyttöön. Mallin avulla voidaan kerätä tietoa yleisimmin työyhteisöjen toimintaa haittaavista tekijöistä työturvallisuuslain mukaisestija kehittää riskienhallintamalli.

23 6. Toimeksi! Henkilöstöstrategian toteutus alkaa välittömästi strategian tultua vahvistetuksi. Haasteena on strategiakauden aikana parantaa koko joukkueemme pelitaitoa maailmanlaajuisella pelikentällämme. Hallinnollinen osasto tulee vuosittain raportoimaan sekä yhteistoimintajohtokunnassa että koko henkilöstölle niistä uudistustoimenpiteistä, joilla henkilöstöstrategiaa on toteutettu. Henkilöstöstrategia sisällytetään myös edustustojen päällikköiden toimintasuunnitelmien valmisteluaineistoon. Uudistusten vaikutusta seurataan säännöllisin väliajoin luotettavien barometrien ja mittarien avulla. Työyhteisön tilaa seurataan vuosittain valtiovarainministeriön työtyytyväisyysbarometrilla. Barometrin tietoja täydennetään psykososiaalisten haittojen kartoitusmallin tuloksilla, työterveyshuollon kertomuksista saatavilla tiedoilla, asemamaaraporttien tiedoilla sekä olosuhdehaittakyselyillä. Barometrin tiedot on mahdollista ottaa myös yksikkö- ja edustustokohtaisesti käyttöön omaksi työhyvinvoinnin ja työn kehittämisen mittariksi. Palkkausjärjestelmän toimivuutta koskevat henkilöstön mielipiteet kartoitetaan säännöllisesti. Kartoituksen tavoitteena on saada tietoa johdolle, esimiehille ja koko henkilöstölle siitä, miten palkkausjärjestelmä toimii ja mitä kehittämistarpeita siinä on. Tulosten pohjalta asetetaan vuosittaiset palkkausjärjestelmien kehittämistavoitteet. Henkilöstöstrategian toimenpiteitä jatketaan vuoteen 2010, jolloin strategiaa on syytä arvioida ja uudistaa vastaamaan muuttuvan toimintakentän uusia haasteita.

24 ULKOASIAINMINISTERIÖ Merikasarmi Laivastokatu 22 A PL 176, Helsinki Puhelin Faksi formin.finland.fi

SUOMEN ETU - GLOBAALI VASTUU. Ulkoministeriön strategia

SUOMEN ETU - GLOBAALI VASTUU. Ulkoministeriön strategia SUOMEN ETU - GLOBAALI VASTUU Ulkoministeriön strategia SUOMEN ETU - GLOBAALI VASTUU Ulkoministeriön strategia Helsingissä 19.10.2005 3 Ulkoministeriön strategian lähtökohdat Ulkoministeriön hallinnonala

Lisätiedot

Lapuan kaupunki. Henkilöstöstrategia 2015

Lapuan kaupunki. Henkilöstöstrategia 2015 Lapuan kaupunki Henkilöstöstrategia 2015 Visio Lapua on kasvava, energinen, toimivien palveluiden sekä monipuolisen kulttuurin ja viihtyisän ympäristön kaupunki. Kaupungin henkilöstö on asiantuntevaa,

Lisätiedot

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 Tuottavuutta ja hyvinvointia kannustavalla johtamisella Tuulikki Petäjäniemi Hyvä johtaminen on tuotannon johtamista sekä ihmisten osaamisen ja työyhteisöjen luotsaamista.

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

Henkilöstön asema muutostilanteessa. Info- ja keskustelutilaisuus

Henkilöstön asema muutostilanteessa. Info- ja keskustelutilaisuus Henkilöstön asema muutostilanteessa Info- ja keskustelutilaisuus 29.3.2007 VN:n päätökset 2001 ja 2006 Vuoden 2001 periaatepäätöksen tavoitteena varautua ikärakenteen muutoksesta johtuviin toimiin valtionhallinnossa

Lisätiedot

Kannuksen kaupungin henkilöstöpoliittinen ohjelma vuosille 2015-2020

Kannuksen kaupungin henkilöstöpoliittinen ohjelma vuosille 2015-2020 Kannuksen kaupungin henkilöstöpoliittinen ohjelma vuosille 2015-2020 Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 Voimaan 1.1.2015 Henkilöstöpoliittinen ohjelma 2015 2020 1 Sisällysluettelo 1 Mikä on henkilöstöpoliittinen

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017 Raisio KASVUN PAIKKA TULEVIEN VUOSIEN HENKILÖSTÖHALLINNOLLISIA HAASTEITA Niukat taloudelliset resurssit Henkilöstön eläköityminen Henkilöstön saatavuus ja

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

HENKILÖSTÖ 2010. Hyvinvointi Tavoitteena hyvä työkyky ja toimivat työyhteisöt. Palkitseminen Tavoitteena kannustavuus ja oikeudenmukaisuus

HENKILÖSTÖ 2010. Hyvinvointi Tavoitteena hyvä työkyky ja toimivat työyhteisöt. Palkitseminen Tavoitteena kannustavuus ja oikeudenmukaisuus TK-10-1635-03 HENKILÖSTÖ 2010 Toimintastrategia Valtion henkilöstöpolitiikan linja Valtioneuvoston periaatepäätös Henkilöstö 2010 Henkilöstö on menestyksen tekijä Osaaminen uudistuminen ja osaamisen turvaaminen

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen edistää työssä jatkamista. Tietoisku 10.1.2014

Osaamisen kehittäminen edistää työssä jatkamista. Tietoisku 10.1.2014 Osaamisen kehittäminen edistää työssä jatkamista Tietoisku 10.1.2014 Osaamisen uudistaminen ja työn vaatimukset Koulutuksella ja osaamisella on työkykyä ylläpitävä ja rakentava vaikutus, joka osaltaan

Lisätiedot

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOSTEKIJÄT Keskeisiä muutostekijöitä poliisin toimintaympäristössä ja niiden vaikutuksia osaamistarpeisiin ovat: niukkenevat toiminnalliset

Lisätiedot

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Visiomme 2025 Olemme osana Lahden aluetta tulevaisuutta innovatiivisesti rakentava, vetovoimainen ja ammattilaisiaan arvostava työpaikka Strateginen päämäärämme

Lisätiedot

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN POLIISIN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA 2017 2019 POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA Toimintaympäristön muutostekijät Keskeisiä muutostekijöitä

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Työ tukee terveyttä. sivu 1

Työ tukee terveyttä. sivu 1 UUDENKAUPUNGIN HENKILÖSTÖ- STRATEGIA 2010- Työ tukee terveyttä sivu 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä henkilöstöstrategia on? 3 2. Mihin henkilöstöstrategia perustuu? 4 3. Miten toteutamme kaupungin strategiaa?

Lisätiedot

JÄMPTI HOMMA. henkilöstöstrategia 2016KV 13.6.2011

JÄMPTI HOMMA. henkilöstöstrategia 2016KV 13.6.2011 JÄMPTI HOMMA. 2016 henkilöstöstrategia 2016KV 13.6.2011 Sisältö Henkilöstöstrategian tiivistelmä 3 1. Henkilöstöstrategian lähtökohdat ja tehtävä 3 2. Henkilöstöstrategian arvot 4 3. Henkilöstövisio 2016

Lisätiedot

Hyvän johtamisen ja kehittämistoiminnan merkitys rekrytoinnin kannalta

Hyvän johtamisen ja kehittämistoiminnan merkitys rekrytoinnin kannalta Hyvän johtamisen ja kehittämistoiminnan merkitys rekrytoinnin kannalta Terveyskeskusjohdon päivät 10.2.2012 Eija Peltonen Johtava hoitaja, TtT 10.2.2012 1 Hyvä johtaminen ja henkilöstö? Hyvät johtamis-

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työhyvinvoinnin tilannekuva - Työnantajan nykyiset tiedot ja taidot toimintaan Rauno Pääkkönen Elina Ravantti Selvityksen tarkoitus ja toteutus Muodostaa käsitys mitä työhyvinvoinnilla

Lisätiedot

Yhteistoimintalainsäädännön uudistaminen

Yhteistoimintalainsäädännön uudistaminen Yhteistoimintalainsäädännön uudistaminen 14.2.2017 Taustaa Nykyisen YT-lain tavoitteet: 1. Edistää työnantajan ja työntekijän välistä sekä henkilöstöryhmien keskinäistä vuorovaikutusta perustuen oikea-aikaisesti

Lisätiedot

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2010-2017 ja sen toimintaohjelma 2010-2013

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2010-2017 ja sen toimintaohjelma 2010-2013 HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2010-2017 ja sen toimintaohjelma 2010-2013 Henkilöstövoimavarojen johtamisen ja kehittämisen strategiset päämäärät ja tavoitteet vuoteen 2017 sekä toimenpiteet vuoteen 2013 HENKILÖSTÖJOHTAMISEN

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Henkilöstöjohtamisen rooli reformin

Henkilöstöjohtamisen rooli reformin Henkilöstöjohtamisen rooli reformin toteuttamisessa Johtaminen, säästöt ja henkilöstö Johdon ja henkilöstöjohtamisen kehittämispäivä 28.10.2015 Riikka-Maria Yli-Suomu, puheenjohtaja, AMKE:n HRMD-verkosto

Lisätiedot

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 17.2.2011 Hannele Waltari Mitä työhyvinvointi on? Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset

Lisätiedot

Poliisin työikäohjelma

Poliisin työikäohjelma Poliisin työikäohjelma Työelämän risteyksissä 30.1.2018 Poliisin työikäohjelman projektiryhmä 1 Toimintaympäristö muuttuu jatkuvaa muutosta hallittava tehtäviä on uudelleen organisoitava ja priorisoitava

Lisätiedot

. AMMATTIMAINEN................ JOHTAMISTAPA............. Osallistava johtajuus henkilöstön edustus kaikissa johtoryhmissä esimiehiä arvioidaan säännönmukaisesti kehityskeskustelut käydään vähintään joka

Lisätiedot

Valtion. ylimmän johdon valintaperusteet

Valtion. ylimmän johdon valintaperusteet Valtion ylimmän johdon valintaperusteet pähkinänkuoressa Valtionhallinnon johtajapolitiikkaa koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti valtiovarainministeriö on täsmentänyt yhdessä ministeriöiden

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Henkilöstöstrategia 2010 2013

Henkilöstöstrategia 2010 2013 Henkilöstöstrategia 2010 2013 1 Henkilöstöstrategia avuksi johtamiseen Henkilöstöstrategia on väline Raision kaupungin henkilöstöpolitiikan kehittämiseen. Se toteuttaa osaltaan kaupungin strategiaa. Henkilöstöstrategia

Lisätiedot

Valtion henkilöstö ja tulevaisuus. Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg Valtio Expo

Valtion henkilöstö ja tulevaisuus. Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg Valtio Expo Valtion henkilöstö ja tulevaisuus Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg 7.5.2019 Valtio Expo Julkisen hallinnon on yhdessä varmistettava julkisen talouden kestävyys Tuottavuus Toimivat ja tehokkaat

Lisätiedot

Uusi tunnus, uusi ilme

Uusi tunnus, uusi ilme Uusi tunnus, uusi ilme Johdanto Ulkoasiainministeriö uudistuu. Uudistumisesta kertoo ajanmukaistettu tunnus ja uusi, yhtenäinen visuaalinen ilme. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti ulkoasiainministeriö edistää

Lisätiedot

SUUPOHJAN AMMATTI-INSTITUUTTI

SUUPOHJAN AMMATTI-INSTITUUTTI SUUPOHJAN AMMATTI-INSTITUUTTI Käsittely: YH 10.11.2016 108 YV 25.11.2016 18 Versio 1.1 Sivu 2 / 8 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Strategiset lähtökohdat... 4 3 Strategiset tavoitteet... 5 4 Kriittiset

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin yhteistyökumppanuus Savonlinnan kaupunki

Työhyvinvoinnin yhteistyökumppanuus Savonlinnan kaupunki Työhyvinvoinnin yhteistyökumppanuus Savonlinnan kaupunki Työstä terveyttä ja elinvoimaa! -seminaari 23.4.2015 Kruunupuisto Henkilöstösihteeri Susanna Laine Sisältö Strategia Henkilöstö Työhyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Uuden kunnan henkilöstöpolitiikan ja henkilöstöjohtamisen periaatteet yhdistymissopimuksessa ja poliittisessa sopimuksessa

Uuden kunnan henkilöstöpolitiikan ja henkilöstöjohtamisen periaatteet yhdistymissopimuksessa ja poliittisessa sopimuksessa Uuden kunnan henkilöstöpolitiikan ja henkilöstöjohtamisen periaatteet yhdistymissopimuksessa ja poliittisessa sopimuksessa UK-henkilöstöryhmä, 10.6.2010 Henkilöstöjohtamisella tarkoitetaan tässä sitä johtamisen

Lisätiedot

HUS:n TYÖHYVINVOINTIOHJELMA. Hyvää työpäivää!

HUS:n TYÖHYVINVOINTIOHJELMA. Hyvää työpäivää! HUS:n TYÖHYVINVOINTIOHJELMA Hyvää työpäivää! HUS:N STRATEGIA JA ARVOT HYVÄÄ TYÖPÄIVÄÄ Johtaminen ja työprosessien kehittäminen Kehittymismahdollisuudet Henkilöstösuunnittelu, hallinta ja seuranta Yhteistoiminta

Lisätiedot

6.10.2015. Esimiestyö on pääsääntöisesti vaativampaa kuin esimiehen johtaman tiimin/ryhmän toimihenkilöiden tekemä työ.

6.10.2015. Esimiestyö on pääsääntöisesti vaativampaa kuin esimiehen johtaman tiimin/ryhmän toimihenkilöiden tekemä työ. Henkilöstöosasto 6.10.2015 ESIMIESTYÖN VAATIVUUSLUOKITUS Yleistä Esimiestyön vaativuuden arviointi perustuu vahvistettuun toimenkuvaukseen. Esimies toimii usein myös itse asiantuntijana, jolloin toimenkuvaukseen

Lisätiedot

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala 1 Vetovoimaisia työpaikkoja yhdistäviä tekijöitä: ü Henkilöstön saanti helppoa ü Henkilöstön

Lisätiedot

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN Kriittinen menestystekijä: Suunnitelmallinen henkilöstöpolitiikka Arviointikriteeri; henkilöstöstrategia ohjaa kunnan työnantajatoimintaa Tavoitteet

Lisätiedot

2014-2016. Henkilöstöstrategia. Kirkkonummen kunta henkilöstöpalvelut

2014-2016. Henkilöstöstrategia. Kirkkonummen kunta henkilöstöpalvelut Dnro:53/01.00.00/2014 t 2014-2016 Henkilöstöstrategia Kunnanvaltuuston hyväksymä 16.6.2014 Kirkkonummen kunta henkilöstöpalvelut 1 Henkilöstöstrategia 2014 2016 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan

Lisätiedot

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4.

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4. Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma 2017-2020 Hyväksytty Yhteistyöryhmä 6.3.2017 Kunnanhallitus 13.3.2017 Valtuusto 3.4.2017 4.4.2017 1 TYÖHYVINVOINNIN VISIO Työhyvinvointi on MEIDÄN

Lisätiedot

1. Henkilöstöstrategia yliopiston strategian toteuttamisessa. 7. Henkilöstön osallistuminen edistää työhyvinvointia

1. Henkilöstöstrategia yliopiston strategian toteuttamisessa. 7. Henkilöstön osallistuminen edistää työhyvinvointia Lapin yliopiston henkilöstöstrategia SISÄLTÖ 1. Henkilöstöstrategia yliopiston strategian toteuttamisessa 2. Strategiaa tukeva osaaminen 3. Osaamisen rekrytointi 4. Perehdyttäen yliopistoyhteisöön 5. Osaamisen

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

JOHTAMISEN JA ESIMIESTYÖN KEHITTÄMINEN Hr-toimintana Vaasa

JOHTAMISEN JA ESIMIESTYÖN KEHITTÄMINEN Hr-toimintana Vaasa JOHTAMISEN JA ESIMIESTYÖN KEHITTÄMINEN Hr-toimintana Vaasa Hr-verkoston ideatyöpaja 2/2013 Kuntatyönantajat Helsinki Leena Kaunisto henkilöstöjohtaja, Ktm Työhyvinvointiohjelma 2009-2012: Tuottavuusohjelma

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään 8.5.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

HENRY Foorumi 2010 Taitoprofiilit Oy/Saana Rantsi

HENRY Foorumi 2010 Taitoprofiilit Oy/Saana Rantsi Aiemmin hankitun n osaamisen tunnistaminen HENRY Foorumi 2010 Taitoprofiilit Oy/Saana Rantsi Osaamisen tunnistamisesta Osaamisen hallinta muuttuvassa toimintaympäristössä i i ä Tilanteen ja tavoitteiden

Lisätiedot

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Työhyvinvointikortti

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Työhyvinvointikortti Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Työhyvinvointikortti Pirkko Mäkinen pirkko.makinen@ttk.fi Työturvallisuuskeskus Koulutus- ja kehittämis- ja palveluorganisaatio Työhyvinvoinnin, yhteistoiminnan, tuloksellisuuden

Lisätiedot

HENKILÖSTÖ- OHJELMA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.11.2012 65

HENKILÖSTÖ- OHJELMA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.11.2012 65 HENKILÖSTÖ- OHJELMA Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.11.2012 65 1. STRATEGIA Henkilöstöohjelman taustalla ovat Haapajärven kaupunki-, elinkeino- ja konsernistrategiassa esitetyt asiat: Arvot, toiminta-ajatus

Lisätiedot

UusiKunta-taloustoimikuntaa avustava henkilöstövastaavien työryhmä

UusiKunta-taloustoimikuntaa avustava henkilöstövastaavien työryhmä UusiKunta-taloustoimikunnan esitys selvityshenkilö Osmo Soininvaaralle Uuden Kunnan henkilöstöjohtamisen periaatteiksi mukaan otettavaksi yhdistymissopimukseen tai sen liitteeseen UusiKunta-taloustoimikuntaa

Lisätiedot

Kuva: Heidi Luukkonen

Kuva: Heidi Luukkonen Kuva: Heidi Luukkonen Ulkoministeriön henkilöstötilinpäätös 2016 Johdanto Henkilöstötilinpäätös on tehty uudella tavalla vuodesta 2016. Tavoitteena on ollut muodostaa ytimekäs kokonaisuus ja siirtää liitteiden

Lisätiedot

Henkilöstö strategisena voimavarana

Henkilöstö strategisena voimavarana Henkilöstö strategisena voimavarana - henkilöstösuunnitelmat toiminnan tuloksellisuuden tukena Terttu Malo Kirkon koulutuskeskus Henkilöstö strategisena voimavarana - lähtökohta Toimintaympäristöjen muutokset

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

Osaamisen kehittymisen arviointi. Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6.

Osaamisen kehittymisen arviointi. Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6. Osaamisen kehittymisen arviointi Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6.2012 Helsinki Helsingin Energia Yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä.

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto RATUKE-seminaari 11.11.2010, Kansallismuseo Tarmo Pipatti Työturvallisuuskannanotto 2010-2015 :n hallitus asetti vuoden 2010 alussa tavoitteen, jonka mukaan

Lisätiedot

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA 2017-2021 Työeläke on keskeinen osa hyvinvointia ja siihen luotetaan. Se on rahoituksellisesti kestävä, edistää talouden vakautta ja on tehokkaasti järjestetty. on lakisääteinen

Lisätiedot

Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014. Käsitelty Johtoryhmässä 22.8.2014 Hyväksytty YT-toimikunnassa 27.8.2014

Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014. Käsitelty Johtoryhmässä 22.8.2014 Hyväksytty YT-toimikunnassa 27.8.2014 Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014 Käsitelty Johtoryhmässä 22.8.2014 Hyväksytty YT-toimikunnassa 27.8.2014 Tiedoksi kunnanhallitukselle 15.9.2014 Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014 1 (4) Toivakan

Lisätiedot

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2012-2015

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2012-2015 HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2012-2015 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän henkilöstöstrategia on johtamisen ja koko henkilöstön työväline, jonka avulla henkilöstöjohtamista ja työyhteisön toimintaa suunnataan

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta. Jani Listenmaa, Hanna Aho

HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta. Jani Listenmaa, Hanna Aho HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2017 Parikkalan kunta Jani Listenmaa, Hanna Aho Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa Parikkalan kunnan henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista, työyhteisön tilaa

Lisätiedot

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009 Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien toimintaympäristö Kuntaorganisaatioiden toimintaan ja tavoitteenasetteluun osallistuu monia suorittavia,

Lisätiedot

JOHTAMINEN ULKOASIAINHALLINNOSSA

JOHTAMINEN ULKOASIAINHALLINNOSSA JOHTAMINEN ULKOASIAINHALLINNOSSA Apulaisosastopäällikkö Klaus Korhonen ulkoasiainministeriö, itäosasto Helsingin yliopisto 2.10.2008 2 Mun kolme pointtia - eli miksi ja miten teemme tätä työtä Suomen etu

Lisätiedot

NURMEKSEN KAUPUNKI NURMEKSEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA HENKILÖSTÖSTRATEGIAN LÄHTÖKOHDAT

NURMEKSEN KAUPUNKI NURMEKSEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA HENKILÖSTÖSTRATEGIAN LÄHTÖKOHDAT NURMEKSEN KAUPUNKI 18.11.2005 NURMEKSEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA HENKILÖSTÖSTRATEGIAN LÄHTÖKOHDAT Monet ulkoiset ja kaupungin sisäiset tekijät vaativat kaupunkia selvittämään omat strategiset tavoitteensa

Lisätiedot

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa Uudistamme rohkeasti Uudistaminen on sitä, että reagoimme muuttuvaan toimintaympäristöön aiempaa herkemmin. Kehitämme ammattitaitoamme, kokeilemme rohkeasti uusia toimintatapoja ja opimme yhdessä luottaen

Lisätiedot

Ikäjohtaminen Fujitsu-konsernissa. Tuula Selonen

Ikäjohtaminen Fujitsu-konsernissa. Tuula Selonen Ikäjohtaminen Fujitsu-konsernissa Tuula Selonen Mitä ikäjohtamisella tarkoitetaan? 1/3 Ikäjohtaminen on eri-ikäisten ihmisten johtamista eli hyvää henkilöstöjohtamista. Työurien parantamiseen ja pidentämiseen

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriön rekrytointi. Henkilöstösuunnittelija Riku Warjovaara

Ulkoasiainministeriön rekrytointi. Henkilöstösuunnittelija Riku Warjovaara Ulkoasiainministeriön rekrytointi Henkilöstösuunnittelija Riku Warjovaara Suomen edustustoverkko Suomen silmät, korvat ja ääni maailmalla 2 Ministeriö ottaa palvelukseensa työntekijöitä (yleis- ja virkaura)

Lisätiedot

Työnohjaus osana ikäjohtamista. Taisto Hakala Viestintäpäällikkö & Ikääntyvän operatiivisen henkilöstön toimenpideohjelman projektipäällikkö

Työnohjaus osana ikäjohtamista. Taisto Hakala Viestintäpäällikkö & Ikääntyvän operatiivisen henkilöstön toimenpideohjelman projektipäällikkö Työnohjaus osana ikäjohtamista Taisto Hakala Viestintäpäällikkö & Ikääntyvän operatiivisen henkilöstön toimenpideohjelman projektipäällikkö Helsingin ikähanke 4-vuotinen kehittämisohjelma 2011-2014 Tavoitteena

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON. Strateg a

MAAHANMUUTTOVIRASTON. Strateg a MAAHANMUUTTOVIRASTON Strateg a 2013 2017 VISIO 2017 Maahanmuutosta kansalaisuuteen johtava asiantuntija, yhteistyökumppani ja palveluosaaja. Maahanmuuttovirasto on johtava toimija oleskeluluvan käsittelystä

Lisätiedot

Jyväskylä sopimuksen avainkohdat - Henkilöstötoimikunta 8.10.2007 - Pertti Malkki Henkilöstöjohtaja

Jyväskylä sopimuksen avainkohdat - Henkilöstötoimikunta 8.10.2007 - Pertti Malkki Henkilöstöjohtaja Jyväskylä sopimuksen avainkohdat - Henkilöstötoimikunta 8.10.2007 - Pertti Malkki Henkilöstöjohtaja Sisältö 1. Miksi Jyväskylä -sopimus? 2. Yhteistoiminta 3. Henkilöstösuunnittelu ja rekrytointi 4. Henkilöstön

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Miksi työaikaa kohdennetaan? Onko tässä järkeä?

Miksi työaikaa kohdennetaan? Onko tässä järkeä? Miksi työaikaa kohdennetaan? Onko tässä järkeä? Seija Friman 6.5.2015 Tilaisuus, Esittäjä Työajan kohdentaminen Kiekun myötä Kustannuslaskenta & tuottavuusnäkökulma Työajan kohdentaminen mahdollistaa kustannusten

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12. Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017 Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.2015 / 18 1 Tasa-arvosuunnitelma vuosille 2016-2017 Tasa-arvotilanteen selvitys

Lisätiedot

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista.

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista. ALAVIESKAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 1. Tavoitteet Kunnanvaltuusto 26.9.2006 19 Tavoitteena on tasa-arvoinen, yhteistyökykyinen ja kehittyvä sekä hyvää tulosta tekevä työyhteisö, jossa tasa-arvo on osa

Lisätiedot

MEILTÄHÄN TÄMÄ KÄY. Meillä osataan! reilu henki, parempi mieli! meillä tuetaan ja rohkaistaan! Avoimuus kunniaan! KEHITYMME JA KEHITÄMME YHDESSÄ!

MEILTÄHÄN TÄMÄ KÄY. Meillä osataan! reilu henki, parempi mieli! meillä tuetaan ja rohkaistaan! Avoimuus kunniaan! KEHITYMME JA KEHITÄMME YHDESSÄ! Meillä osataan! VÄLITÄMME TOISISTAMME! Meillä on mahdollisuuksia! Avoimuus kunniaan! MEILTÄHÄN TÄMÄ KÄY. Henkilöstöjohtamisella huipulle Kuopion kaupungin henkilöstöohjelma 2012 2015 meillä tuetaan ja

Lisätiedot

Se on piis! Alexander Stubb Ulkoasiainministeri

Se on piis! Alexander Stubb Ulkoasiainministeri Ulkoasiainministeriön henkilöstöstrategia 2010 2015 Hyvä työtoveri! Elämme vuotta 2010, mutta olemme rakentamassa 2020-luvun ulkoasiainhallintoa. Maailma ympärillämme muuttuu kovaa vauhtia. Niin se on

Lisätiedot

Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015. Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö

Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015. Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015 Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö Mie tahtoisin ihan tavallisen työpaikan semmosen missä pomo on paikalla kun sitä tarvii työkaveri ei

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

Palkitseminen osaamisen johtamisen tukena

Palkitseminen osaamisen johtamisen tukena Palkitseminen osaamisen johtamisen tukena Elina Moisio 11.12.2003 KOPA-projekti Kohti osaamisen palkitsemista Käynnistyi syksyllä 2002 Mukana Niilo Hakonen, Elina Moisio ja Aino Salimäki Palkitsemisjärjestelmän

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: alan vaativissa tehtävissä. Hän hallitsee alan työt ja työtehtäväkokonaisuudet sekä laajan materiaalivalikoiman.

Lisätiedot

Kivijärven kunta HENKILÖSTÖPOLITIIKKA

Kivijärven kunta HENKILÖSTÖPOLITIIKKA 1 Kivijärven kunta HENKILÖSTÖPOLITIIKKA 2 KIVIJÄRVEN KUNNAN HENKILÖSTÖPOLITIIKKA Henkilöstöpolitiikka on osa kunnan toimintapolitiikkaan. Se täydentää muuta henkilöstöhallinnon säännöstöä. Tavoitteiden

Lisätiedot

SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN HENKILÖSTÖSTRATEGIA

SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN HENKILÖSTÖSTRATEGIA SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2017-2019 Yhtymähallituksen hyväksymä SISÄLTÖ 1. Henkilöstöstrategian lähtökohdat ja perusta... 2 1.1 SASKY koulutuskuntayhtymän strategia... 2 1.2 Henkilöstöpolitiikan

Lisätiedot

Valtiokonttorin Kaiku-työhyvinvointipalvelut & Valtion henkilöstöpalvelut tukenanne organisaatioiden muutostilanteissa

Valtiokonttorin Kaiku-työhyvinvointipalvelut & Valtion henkilöstöpalvelut tukenanne organisaatioiden muutostilanteissa Valtiokonttorin Kaiku-työhyvinvointipalvelut & Valtion henkilöstöpalvelut tukenanne organisaatioiden muutostilanteissa TORI-henkilöstöfoorumi 19.12.2012 Liisa Virolainen, Kaiku-työhyvivointipalvelut Riitta

Lisätiedot

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Kehitetään työhyvinvointia yhdessä TTK Työhyvinvointipalveluista tukea Työhyvinvointikortti Pirkko Mäkinen pirkko.makinen@ttk.fi Mitä hyötyä? Hyöty on osoitettu tutkimuksin ja kehittämishankkeissa Työhyvinvoinnin

Lisätiedot

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013 Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n toimintastrategia 2014 2017 Visio Vahva, itsenäinen ja osaava toimija Toiminta-ajatus

Lisätiedot

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 Kriittinen menestystekijä: Suunnitelmallinen henkilöstöpolitiikka Arviointikriteeri; henkilöstöstrategia

Lisätiedot

Työyhteisön pelisäännöt - tuottavuutta työhyvinvoinnista

Työyhteisön pelisäännöt - tuottavuutta työhyvinvoinnista Työyhteisön pelisäännöt - tuottavuutta työhyvinvoinnista Jyväskylän kaupunki Henkilöstöhallinto Sisältö: 1. Henkilöstötyön keskeiset sisällöt 2. Miksi työyhteisön pelisäännöt? 3. Työhyvinvoinnin määritelmä

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Varhaisen tuen toimintamalli. Hyväksytty

Varhaisen tuen toimintamalli. Hyväksytty Varhaisen tuen toimintamalli Hyväksytty 2 Tavoitteet Varhaisen tuen mallin tavoitteena on sopia yhdessä menettelytavoista ja toimenpiteistä, joilla henkilöstön terveyteen ja työkykyyn voidaan kiinnittää

Lisätiedot

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä

Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Monimuotoisuuden johtamisella kaikille sopivia työpaikkoja ja työyhteisöjä Aulikki Sippola, KTT, monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija Ratko-menetelmä tarjoaa keinoja rakentaa monimuotoisuutta arvostavia

Lisätiedot

Työhyvinvointi ja johtaminen

Työhyvinvointi ja johtaminen Työhyvinvointi ja johtaminen Johtaja 2012 forum Riihimäen-Hyvinkään Kauppakamari 13.9.2012 Aino-Marja Halonen Vastaava työterveyshoitaja Riihimäen Työterveys ry Riihimäen Työterveys ry Perustettu 1981

Lisätiedot

Vaikuttavuutta työterveysyhteistyöllä vaikuttavan työterveysyhteistyön indikaattorit ja hyvät käytännöt (ESR )

Vaikuttavuutta työterveysyhteistyöllä vaikuttavan työterveysyhteistyön indikaattorit ja hyvät käytännöt (ESR ) Vaikuttavuutta työterveysyhteistyöllä vaikuttavan työterveysyhteistyön indikaattorit ja hyvät käytännöt (ESR 2015-2018) Yhtenä hankkeen tuotoksena syntyivät työterveysyhteistyön indikaattorit. ovat kuvailevia

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

Hoiva- ja hoito Perusterveydenhuolto TEHTÄVÄNKUVAUS ja TEHTÄVÄN VAATIVUUDEN ARVIOINTI

Hoiva- ja hoito Perusterveydenhuolto TEHTÄVÄNKUVAUS ja TEHTÄVÄN VAATIVUUDEN ARVIOINTI 1 Hoiva- ja hoito Perusterveydenhuolto TEHTÄVÄNKUVAUS ja TEHTÄVÄN VAATIVUUDEN ARVIOINTI 1. TEHTÄVÄN PERUSTIEDOT Tehtävän nimike: Koulutus ja KVTES:n hinnoitteluryhmä: Työyksikkö (esim. kotihoito): Työpaikka

Lisätiedot

TEHTÄVIEN VAATIVUUS OSAAMISPROFIILI JOHTAVAT VIRANHALTIJAT

TEHTÄVIEN VAATIVUUS OSAAMISPROFIILI JOHTAVAT VIRANHALTIJAT TEHTÄVIEN VAATIVUUS OSAAMISPROFIILI JOHTAVAT VIRANHALTIJAT Vakanssi: Palvelualuejohtaja Perustehtävä: Johtaa ja kehittää palvelualuettaan/palvelualueitaan kokonaisvaltaisesti ja strategian mukaisesti koko

Lisätiedot

OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA

OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA OPINNÄYTETYÖN TEKIJÄT TERO LUOKKANEN JA SINI OTTELIN OPINNÄYTETYÖN OHJAAJAT: LEHTORI, TUTKINTOVASTAAVA RAIJA RAJALA,

Lisätiedot

Yliopistojen työhyvinvointikysely 2011 Biologian laitos tukihenkilöstö. Vastaajia 21

Yliopistojen työhyvinvointikysely 2011 Biologian laitos tukihenkilöstö. Vastaajia 21 Yliopistojen työhyvinvointikysely 0 Biologian laitos tukihenkilöstö Vastaajia Hyvinvointikysely Taustatiedot - Sukupuoli: Yksittäisiä vastaajia: 0 8 6 8% 6% % 8% Nainen Mies Biologian laitos, Muu henkilökunta,

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen Nolla tapaturmaa 2020 Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015 Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus asetti

Lisätiedot

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 Työpaja: Eri-ikäisten johtaminen ja työkaarityökalu mitä uutta? Työpajan tavoitteet:

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja

VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja Valtiovarainministeriö vastaa valtioneuvoston osana» vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta,»

Lisätiedot

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI Copyright Mentorit Oy, 2006. www.mentorit.fi Mittarin käyttöoikeus vain tunnukset lunastaneella. Osittainenkin kopiointi tai muokkaus vain tekijän luvalla. Kyselyn perustana

Lisätiedot