Katsaus virtauslaskennan kehitykseen. Seppo Laine lentotekniikan emeritusprofessori. CFD-päivä, Hanasaari 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Katsaus virtauslaskennan kehitykseen. Seppo Laine lentotekniikan emeritusprofessori. CFD-päivä, Hanasaari 2013"

Transkriptio

1 Katsaus virtauslaskennan kehitykseen Seppo Laine lentotekniikan emeritusprofessori 2013 CFD-päivä, Hanasaari 2013

2 Sisältö Virtauksen laskeminen: eri menetelmiä menetelmien kehitys Transitio Automaattinen muodon suunnittelu

3 Mitä on laskennallinen virtausdynamiikka? CFD ei vain Navier-Stokesin yhtälöiden numeerista ratkaisua vaan yleensä virtausta kuvaavien yhtälöiden numeerista ratkaisua yhdistettynä mahdollisesti lämmönsiirtoon, liikkuviin seinämiin jne. Ei aina tarvitse käyttää täydellisiä virtausyhtälöitä riittävän tarkkuuden saavuttamiseksi. Approksimoinnissa tarvitaan virtausmekaniikan osaamista luvulta alkaen lento- ja avaruusteollisuus on integroinut CFD-tekniikan lentokoneiden ja suihkumoottorien tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Myöhemmin menetelmiä on sovellettu polttomoottorien, kaasuturbiinien, polttokattiloiden, pumppujen jne. suunnitteluun. Lopullinen tavoite CFD:n kehittämisessä: tarjota kyky, joka verrattavissa muihin tietokoneavusteisen suunnittelun (CAE) työkaluihin, kuten jännitysanalyysikoodeihin.

4 Suora simulointi Suora simulointi: Nykyisillä superkoneilla, joiden on nopeus Teraflopsia, voidaan periaatteessa laskea muutamassa tunnissa kanavavirtausta suoralla simuloinnilla, kun virtauksen Reynoldsin luku tai pienempi. Vielä 40 vuotta sitten sen aikaisilla tietokoneilla ja menetelmillä olisi sama laskenta kestänyt miljardeja vuosia. Suoraa simulointia on käytetty: - virtauksen transitiotutkimuksissa - turbulenssin tutkimuksissa Kolmiulotteiset tutkimukset esimerkiksi spektraalimenetelmillä, kaksiulotteiset (laminaaria virtausta koskevat) differenssimenetelmillä 1970-luvun alussa. I321402/07 I

5 Täydelliset Navier-Stokesin yhtälöt Rajakerrosyhtälöt Differenssimenetelmä Kitkaton virtaus Isojen pyörteiden simulointi, LES Reynoldsin yhtälöt Linearisoitu nopeuspotent. yhtälö Paneelimenetelmä Transsooninen pienten häiriöiden nopeuspot. yhtälö Differenssimenetelmä Täydellinen nopeuspotentiaalin yhtälö Differenssimenetelmä Eulerin yhtälöt Kontrollitilav./ elementtimenet. Karakteristikoiden menetelmä ylisoon. virtaukselle

6 Ensimmäinen tietokoneella tehty virtauskentän numeerinen ratkaisu Z. Kopal, MIT, 1947 tiivistysaalto Ma 1 = 2 β ω Θ=10 0 p c paine p ω 0 Kartio ylisoonisessa virtauksessa. Virtaussuureet kulman ω funktioita.

7 Karakteristikoiden menetelmä Soveltuu vain ylisooniseen kitkattomaan virtaukseen Aluksi laskettu vain 2-ulotteisia virtauksia. Ensimmäinen sovellutus: ylisoonisen tuulitunnelin suutinvirtaus, laskettu käsin (L. Prandtl ja A. Busemann, 1929) Myöhemmin menetelmä lavennettiin myös kolmiulotteisen virtauksen laskentaan TKK:ssa oli käytössä RAXBOD-ohjelma pyörähdyssymmetristen kappaleiden ohi tapahtuvan virtauksen laskentaan

8 [John D. Anderson, 2003]

9 Ludwig Prandtl ( )

10 Adolf Busemann ( )

11 Linearisoitu nopeuspotentiaalin φ : ali- ja ylisoonisessa virtauksessa n yhtälö φ φ φ (1 Ma ) + + = x y z missä häiriönopeuspotentiaali φ määritellään seuraavasti: u φ =, v x φ =, w y 2 φ = z Tässä u, v ja w ovat häiriönopeuskomponentit. Lineaarisuudesta johtuen superpositioperiaate on voimassa. Voidaan ratkaista lähteiden (nielujen), kaksoislähteiden ja/tai pyörteiden avulla. Paneelimenetelmä eli reunaelementtimenetelmä Käytetty 60-luvulta alkaen menestyksellisesti lentokoneiden suunnittelussa. Myöhemmin myös sisäpuolisten virtausten, kuten pumppujen ja puhaltimien laskennassa. Laskennan tarkkuutta voidaan parantaa ottamalla huomioon kitkan vaikutus painejakautumaan rajakerroslaskujen avulla. TKK:lla oli useita paneelimenetelmiä käytössä.

12 Ohuen siiven panelointi pyörteillä: pinnalla sidotut pyörteet, jättövirtauksessa vapaat pyörteet. [J.Katz and A. Plotkin, 1991]

13 F-18:n nostovoimakerroin kohtauskulman funktiona paneelimenetelmällä. [J. Katz and A. Plotkin, 1991]

14 Paneelimenetelmän paneelijako ja laskettu painejakautuma (Turbovinha / Redigo) Aerodynamiikan laboratorio/tkk

15 Epästationaari potentiaalivirtaus Ajasta riippuvia virtauksia, joissa seinämän liike kytkeytyy virtaukseen, ryhdyttiin myös laskemaan nopeuspotentiaalin yhtälöön pohjautuen 1960-luvun lopulta. Tällaisia probleemoja esiintyy esimerkiksi lentokoneen joutuessa värähdysliikkeeseen puuskan takia jne. Puhutaan aeroelastiikasta. Aeroelastiikan laskut ali- ja ylisoonisessa nopeusalueessa onnistuvat ajasta riippuvalla paneelimenetelmällä ja siihen kytketyllä lentokoneen elastisella mallilla. Tulivat käyttöön 1970-luvulla. Sen sijaan transsoonisen virtauksen laskeminen, mikä olisi lentotekniikassa tärkeää, ei onnistu tällä keinolla. Yleensäkin transsoonisen potentiaalivirtauksen laskeminen on epäluotettavaa, sillä rajakerrosvirtauksen ja tiivistysaaltojen vuorovaikutus on merkittävä.

16 Rajakerrosvirtauksen laskenta differenssimenetelmällä Yhtälöt parabolista tyyppiä. Laskenta etenee pitkin pintaa myötävirtaan. Voidaan helposti ottaa huomioon lämmönsiirto. Menetelmiä 60-luvulta alkaen; aluksi laskettiin laminaareja rajakerroksia. virtaus rajakerroksen paksuus x i alkuarvot seinä Rivin i+1 arvot voidaan laskea rivien i ja i-1 arvojen avulla.

17 Navier-Stokesin yhtälöiden ratkaisu 2-ulotteisessa, puristumattomassa laminaarissa virtauksessa Ensimmäiset ratkaisut koskivat 2-ulotteista laminaaria virtausta, ja yleensä vielä pienehköllä Reynoldsin luvulla. Menetelmäkehitystä tehtiin mm. Yhdysvalloissa Los Alamosin laboratoriossa. Eräs tällöin käytetty tapa (J.E. Fromm 1965) laminaarin, puristumattoman, 2-ulotteisen virtauksen laskemiseksi oli muuttaa yhtälöt muotoon, missä muuttujina ovat virtafunktio ψ ja pyörteisyys ω. Tällä tavalla saadaan vain kaksi muuttujaa kolmen muuttujan (u, v ja p) asemasta. Virtaus voi olla ajasta riippuva. Tällaisia laskuja tehtiin myös TKK:ssa 1970-luvun alkupuolelta alkaen. Ongelma on se, että suurilla Reynoldsin luvuilla kuljetustermien katkaisuvirhe tuottaa kitkatermiin verrattavaa virhettä, joka voi olla suurempi kuin kitkatermi. Lääkkeenä käytettiin 4. kertaluvun diskretointia sekä tutkittiin probleemoja, joissa virtaus lähes hilaviivojen suuntaista tai joissa Re-luku pieni. Ongelma ei ole niin merkittävä, jos virtaus on turbulentti, koska tällöin kitkatermi voi olla jopa tuhatkertainen viskositeetin synnyttämään kitkatermiin nähden ja siis katkaisuvirhe ei niin vaikuttava.

18 Puristumaton 2-ulotteinen kitkallinen virtaus primitiivimuuttujia käytettäessä Tällöin paineen ratkaiseminen tuottaa ongelmia, sillä jatkuvuusyhtälö ei ole siinä muodossa kuin kuljetusyhtälöt luvun lopulla käytettiin kahta eri keinoa puristumattoman virtauksen ratkaisemiksi differenssimenetelmällä. -Näennäispuristuvuuskeino (A. Chorin 1967) -Painekorjausmenetelmä (MAC, Los Alamos, F.H. Harlow ja J.E. Welch) josta myöhemmin SIMPLE-menetelmä (limitetty hila) SIMPLE käy myös transienttiin laskentaan (ajan suhteen integroitaessa)

19

20 Puristuva kitkallinen virtaus Navier-Stokesin yhtälöiden ratkaisumenetelmien kehitystä Venäläinen Sergei Godunov (1959) ehdotti moniulotteisten puristuvien virtausten ratkaisemiseksi Riemannin probleeman ratkaisun käyttämistä vuon laskennassa laskentakopin seinämille. Godunovin ehdottama menettely oli kuljetustermien ylävirtapainotteinen 1. kertaluvun diskretointi, jolloin saadaan mahdollinen tiivistysaalto tarkasti. Godunovin mukaan lineaarisista numeerisista menetelmistä vain 1. kertaluvun menetelmä toteuttaa tarkasti Riemannin probleeman ratkaisun. Tämä tarkoittaa sitä, että vain 1. kertaluvun lineaarisella menetelmällä on sellainen ominaisuus, että se ei generoi uusia (epäfysikaalisia) ääriarvoja. Olisi ollut tuhoisaa laskennan vaatimalle tarkkuudelle, jos olisi tyydytty käyttämään vain 1. kertaluvun menetelmiä.

21 Bernhard Riemann ( )

22 Sergei Godunov (1929-)

23 Puristuva virtaus Navier-Stokesin yhtälöiden ratkaisumenetelmiä Peter Laxin artikkeli (1954) tärkeä menetelmien kehittelyssä: osoitettiin, että virtauksessa mahdolliset tiivistysaallot, epäjatkuvuuskohdat, voidaan kuvata ns. heikkona ratkaisuna, kun differentiaaliyhtälöt diskretoidaan säilymismuodossa. esitettiin, kuinka lineaaristen yhtälöiden differenssimenetelmän konvergenssi voidaan osoittaa. Aluksi käytettiin differenssimenetelmiä; 60-luvun puolivälistä alkaen kokeiltiin myös elementtimenetelmiä, aluksi vaatimattomin tuloksin. Tavallisesti virtausta laskettiin epästationaareja Navier-Stokesin yhtälöitä käyttäen, integroimalla yhtälöitä ajansuhteen, vaikka virtaus olisikin stationaari. Yksi tunnettu menetelmä oli R.W. MacCormackin kehittämä menetelmä vuodelta Siinä integrointi ajan suhteen oli eksplisiittinen, jolloin aika-askel oli rajoitettu. Uudessa MacCormackin menetelmässä vuodelta 1981 käytettiin implisiittistä aikaintegrointia, jolloin laskenta-aika lyheni lähes tuhannesosaan. Näin siis jo 70-luvulla tehtiin huomattavaa kehitystä menetelmien nopeuttamiseksi.

24 Peter Lax (1926-)

25 Turbulenttien virtausten laskenta Turbulenssin mallittaminen eli Reynoldsin jännitysten huomioon ottaminen alkoi 1970-luvulla. Jo 60-luvun puolella oli esitetty k-ε-malli (F.H. Harlow ja P.I. Nakayama 1967). Ensimmäisiä yrityksiä yksinkertaisten virtaustapauksien laskemiseksi tehtiin esim. Imperial College issa kehitetyllä Phoenics-ohjelmistolla. (S. Patankar ja B. Spalding) Tuolloisessa ohjelmaversiossa kuitenkin alueen reuna kuvattiin epätarkasti olettaen sen noudattelevan suorakulmiohilan muotoja. Siitä huolimatta ohjelmaa yritettiin soveltaa käytännön virtauskoneiden suunnittelussa. Hilapisteiden lukumäärät yleensä alle Suomessa Phoenics-ohjelmistolla laskettiin esimerkiksi syklonien tai virtauskoneiden virtausta. (VTT hankki 1983 Phoenicsin Ydinvoimatekniikan laboratorioon, Tampereen TKK:lle ohjelma tuli 1984.)

26 Suhas V. Patankar (1941-)

27 Brian Spalding (1923-)

28 Kuljetustermien ylävirtapainotteinen diskretointi Kuljetustermien diskretoinnin tarkkuuden parantamiseksi (verrattuna 1. kertaluvun menetelmään) kehitettiin useita eri keinoja: 1. Vuovektorin ositus (flux-vector splitting), (J. L. Steger and R. F. Warming 1979, Bram van Leer 1981) 2. Approksimatiivinen Riemann-ratkaisija (flux-difference splitting) (Philip Roe 1981) 3. TVD (Total variation diminishing) (Ami Harten 1983) Jos virtauksessa on suuria gradientteja, yllä esitettyjen menetelmien yhteydessä on tarpeen käyttää vuon rajoitinta (limiter) vaimentamaan epäfysikaalisia heilahteluja. Erilaisia rajoittimia on käytössä (van Leer, van Albada jne.).

29 Bram van Leer

30 Philip Roe

31 Monihilamenettely Iteratiivisen ratkaisun konvergenssia kiihdytetään monihilamenettelyssä laskemalla ratkaisun korjauksia eri hilatasoilla (eri hilatiheyksillä), jolloin ns. pitkäaaltoisimmat häiriöt saadaan vaimenemaan harvimmalla hilalla. Menetelmää kehittivät ensin venäläiset R.P. Fedorenko (1962) ja N.S. Bahvalov (1966) ja sitten israelilainen A. Brandt (1977). Englantilais-yhdysvaltalainen A. Jameson esitti, että menetelmää voitaisiin soveltaa myös Euler-yhtälöihin (1983) ja (1985). Monihilamenettely merkitsi huomattavaa nopeutumista laskuissa. Ennen 1980-lukua, Euler-koodilla tarvittiin askelta konvergenssiin, mutta monihilamenettelyllä askelmäärä supistui 1990-luvulla URANS-laskuissa monihilamenettelyn käyttö ei antanut oleellista parannusta. (J. Hoffren, TKK)

32 R.P. Fedorenko ( ) N.S. Bahvalov ( )

33 Achi Brandt (1938-)

34 Antony Jameson (1934-)

35 Boeing-matkustajalentokoneiden suunnittelun CFD-työkaluja ja siiven tuulitunnelimallien lukumäärä [D.N. Ball, 2003] PANAIR paneelimenetelmä, FLO 22 nopeuspotentiaaliyhtälön ratkaisu, TRANAIR nopeuspotentiaaliyhtälön ratkaisu + rajakerros, TLNS3D RANS-koodi, ohut-kerros appr., OVERFLOW RANS-koodi

36 A. Jamesonin käsitys CFD:n tilasta ja kehitystarpeista CFD:llä on ollut tasannevaihe viimeisten 15 vuoden aikana. 2. kertaluvun tarkat menetelmät RANS-yhtälöille lähes universaalisti käytettyjä kaupallisissa ja tutkimuslaitosten koodeissa, joilla voidaan laskea monimutkaisia konfiguraatioita. Näillä menetelmillä ei voi laskea luotettavasti monimutkaisia irronneita, epästationaareja ja pyörteiden dominoivia virtauksia. Käynnissä olevat edistysaskeleet sekä numeerisissa algoritmeissa että tietokoneissa ja niiden ohjelmistoissa tulevat edistämään LES:n käyttöä teollisuussovellutuksissa nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. Tutkimuksen pitäisi keskittyä korkeamman kertaluvun menetelmiin, joissa on minimaalinen numeerinen dissipaatio rakenteettomille hiloille, jotta kyetään laskemaan komplekseja konfiguraatioita. Mahdollisesti DNS voi tulla käyttökelpoiseksi suurten Reynoldsin lukujen virtauksille.ja toivottavasti pienemmällä tehon kulutuksella kuin tuulitunneli.

37 LES = Large Eddy Simulation eli Suurten pyörteiden simulointi Fysikaalinen pohja Suurten pyörteiden simuloinnille on Kolmogorovin ideat pyörteistä. Kolmogorov in mukaan (1941) pyörteet voidaan jakaa kolmeen ryhmään: Suurimmat pyörteet ovat samaa suuruusluokkaa kuin geometrian pituusskaalat, esimerkiksi rajakerroksen paksuus, ja ne riippuvat virtauksen ulkoisista olosuhteista. Nämä pyörteet sisältävät suurimman osan pyörteiden energiasta. Kaikkein pienimmät pyörteet eli Kolmogorovin skaalat, määrittää viskositeetti ja dissipaationopeus. Näiden mittakaavojen pyörteissä kineettinen energia dissipoituu lämmöksi ja paikallinen Reynoldsin luku on luokkaa yksi. Kahden edellisen välillä on olemassa joukko eri kokoisia pyörteitä, joilla paikallinen Reynoldsin luku on suuri, ja ne ovat riippumattomia viskositeetistä.

38 Turbulentissa virtauksessa erikokoisia pyörteitä, eri skaaloja Isoja pyörteitä Pieniä pyörteitä

39 Andrei Kolmogorov ( )

40 LES:n periaate Lasketaan virtauskenttä ajasta riippuvana, ajan suhteen tarkasti, lukuun ottamatta hilakoon suuruisia pyörteitä. Turbulenssin synnyttämät näennäiset jännitykset tulevat automaattisesti laskettua. Suodatetaan liikeyhtälöt siten, että muodostetaan tasoitettu arvo integroimalla tarkasteltavan kopin ja naapurikoppien yli käyttäen jotain painokerrointa. Hilakoon suuruusluokkaa olevien pyörteiden vaikutus jännityksiin mallinnetaan (alihilajännitys): Alihilajännitys voidaan yrittää laskea Boussinesq approksimaatiota käyttäen

41 Smagorinsky (1963) ehdotti pyörreviskositeetille lauseketta missä parametria C s kutsutaan Smagorinskyn vakioksi, Δ on pituusmittakaava ja ja Pituusmittakaava riippuu koppikoosta ja valitaan esimerkiksi seuraavasti: = 3 V missä V on kopin tilavuus. Smagorinskyn vakion arvo näyttää riippuvan virtaustapauksesta: C s = 0,08 0,23 Lisäksi lähellä seinämää vakion arvon täytyy pienentyä C s s0 + ( 1 exp( / 25) ) = C z

42 Joseph Smagorinsky ( )

43 Joseph V. Boussinesq ( )

44 LES:in etuja 1. Mallitus koskee vain pienen mittakaavan pyörteitä (lähes isotrooppisia) 2. Menetelmä sallii epästationaarien 3-ulotteisten virtausten laskennan LES:n haittapuolia 1. On kallis, erityisesti seinämään rajoittuvissa virtauksissa verrattuna RANS-laskentaan 2. Numeerisen diskretoinnin virhe voi vaikuttaa tuloksiin voimakkaasti

45 Vertailu LES:n ja RANS:in välillä Tasolevyllä turbulentti rajakerrosvirtaus, johon osuu tiivistysaalto heijastuen siitä LES RANS Kuvassa lämpötilajakautumat T/T

46 DNS:n ja LES:n vertailu Tarvittava koppimäärä kanavirtauksen laskemiseksi Uh/ν u τ h/(2ν) N DNS N LES ,7x10 6 6,1x ,0x10 7 3,0x ,5x10 8 1,0x ,1x10 9 1,0x10 8 LES: isot pyörteet tulee kuvattua ja pienet mallitetaan LES vie 5 % -10 % CPU aikaa verrattuna DNS:än Lähde: Rogallo and Moin 1984

47 Transitio: laminaarista turbulentiksi Kriteerejä putkivirtauksen muuttumisesta laminaarista turbulentiksi tutki O. Reynolds Rajakerroksen muuttumista laminaarista turbulentiksi yritettiin tutkia pienten, rajakerrosvirtaukseen superponoitujen harmonisten nopeushäiriöiden kasvua/vaimentumista seuraamalla (Orr-Sommerfeldin yhtälöt 1907, 1908). Vasta 1929 ratkaisu tasolevylle (W. Tollmien) ja 1932 painegradientin tapauksessa (H. Schlichting). Kun Reynoldsin luku tarpeeksi suuri, harmoniset nopeusheilahtelut kasvavat eräästä kohdasta (neutraalikohta) myötävirtaan kulkiessaan Tollmien-Schlichting aallot. Luultiin että teorian ennustama neutraalikohta eli kriittinen kohta olisi lähellä transitiokohtaa. Näin ei kuitenkaan yleensä ole, vaan esim. tasolevyn rajakerroksen transitiokohdassa Re x 3*10 6 kun neutraalikohdassa Re x 10 5, jos tulovirtauksen turbulenssiaste on pieni.

48 Osborne Reynoldsin putkivirtauskoe 1883

49 Osborne Reynolds ( )

50 Hermann Schlichting ( )

51 Rajakerroksen transitio Kehitetty erilaisia neutraalikohdan ja transitiokohdan välisen etäisyyden määrittäviä keinoja. Etäisyys riippuu ulkoisen virtauksen painegradientista ja ulkoisen virtauksen turbulenssiasteesta. Yksinkertaisimmilla menetelmillä transitiokohdan Re θ on funktio paikallisesta λ:sta ja turbulenssiasteesta. 2 θ du λ = ν ds Lentokoneen siiven transitiokohdan määrittämiseen on käytetty tarkempia menetelmiä, joista e n -menetelmä on todettu parhaaksi. Suora simulointi on ainoa tarkka tapa, mutta se ei ole käyttökelpoinen muuta kuin tutkimuksessa. Aivan liian raskas.

52 Menterin ja Langtryn menetelmä Estetään turbulenssin kineettisen energian tuotto laminaarissa alueessa. Tuottotermi kerrotaan turbulenssin ajoittaisuudella (intermittency) γ. Transitioalueessa γ kasvaa 0 1 Transitioalue alkaa kun Re θ > Re θc (kriittinen eli neutraalikohdan Reynoldsin luku) Kriittinen Re θ -luku on funktio parametrista λ ja turbulenssiasteesta 2 θ du λ = ν ds Reynoldsin luku Re θ voidaan laskea likikaavasta Re θ = 2 ρy u max( ) µ y 2,193

53 Menterin ja Langtryn menetelmä, jatkoa Perustuu kahden kuljetusyhtälön integrointiin: - Yhtälö turbulenssin ajoittaisuudelle γ - Transition alkaminen liikemääräpaksuuteen referoidun Re θt -luvun perusteella missä muuttuu rajakerroksen sisällä ja on rajakerroksen ulkopuolella = Re θt Re θt on funktio λ:sta ja turbulenssiasteesta. Käytetyt yhtälöt eivät yritä mallittaa fyysisiä transitioprosesseja vaan muodostavat keinon implementoida transitiokorrelaatioita yleiskäyttöisiin CFD-koodeihin. Käytetään vain paikallisia muuttujan arvoja. ( ) ( ) = + j f t j j j x x E P E P x U t γ σ µ µ ρ ργ γ γ γ γ ( ) ( ) ( ) + + = + j t t t j t j t j t x x P x U t θ θ θ θ θ µ µ σ ρ ρ e R ~ R ~ e R ~ e R ~ e θt

54 Osa tuuliturbiinin siipiprofiilin laskentahilasta

55 Langtry Tuuliturbiinin siipiprofiilin transitiokohta eri kohtauskulmilla. Xfoil on paneelimenetelmää ja rajakerrosteoriaa käyttävä siipiprofiilien laskumenetelmä

56 Langtry Tuuliturbiinin siipiprofiilin vastuskerroin eri kohtauskulmilla

57 Automaattinen muodon suunnittelu, muodon optimointi Tulossa tärkeäksi osaksi suunnitteluprosessia. Tämä on nyt käytännössä mahdollista, koska laskentakapasiteetti on riittävästi kehittynyt. Perinteinen suunnittelu: lasketaan virtaus valitulle geometrialle ja reunaehdoille, ja järkeillään tulosten perusteella, mitä pitäisi tehdä. Nyt perinteisen yrityksen ja erehdyksen menetelmän asemasta voidaan muodon optimointi automatisoida.

58 Yksinkertaisin optimointimenettely Määritellään muoto suunnitteluparametrien joukolla, jotka voivat olla painokertoimia α i, joita sovelletaan muotofunktioihin b i (x): α i f ( x) = b ( x) i Käytetään jotain sakkofunktiota, esimerkiksi lentokoneen tapauksessa vastuskerrointa, joka on parametrien α i funktio. Sakkofunktion avulla saadaan selville, mihin suuntaan muotoa on muutettava eri laskentakierroksilla. Sakkofunktio I voisi olla esimerkiksi vastuskerroin annetulla nostovoimakertoimella. I on siten α i :n funktio: I I( α i + δα i) I( α i ) = α i δαi Gradienttivektoria I/ α voidaan nyt käyttää määrittämään parannuksen suunta. Tehdään askel negatiiviseen suuntaan α = α λ α n + 1 n I Tämä menettely voi kuitenkin tulla liian työlääksi.

59 Käänteinen ongelma Valitaan jonkin virtaussuureen arvo ja haetaan sitä vastaavaa geometriaa. Puhutaan käänteisprobleemasta. Aerodynamiikassa valitaan esimerkiksi painejakautuma ja haetaan sitä vastaava geometria. Suunnittelija usein tietää, mikä on hyvä painejakautuman muoto. Valitettavasti valittua painejakautumaa vastaavaa fyysistä muotoa ei välttämättä ole. Ongelma voidaan kiertää siten, että käänteisprobleema formuloidaan optimointiprobleeman erikoistapauksena. Sakkofunktiona I olisi tällöin I = S ( p p d ) 2 ds missä p d on valittu painejakautuma, p löydettyä muotoa vastaava paine ja S on kappaleen pinta-ala. Haittapuolena tässä on se, että nyt tulee lisää optimointiprosessista johtuvaa laskentatyötä.

60 Säätöteorian soveltaminen optimointiongelmaan (Adjoint based optimisation) Kolmas ja ilmeisesti tehokkain tapa on säätöteorian soveltaminen muodon optimointiprosessiin. Kehittäneet mm. O. Pironneau (1974) ja A. Jameson (1988). Menetelmässä muodostetaan virtausyhtälöille liittoyhtälöt, joiden kertoimet riippuvat virtaussuureista. Liittofunktion ratkaisu antaa sakkofunktion herkkyyden pinnan normaalin suuntaiseen siirtymään nähden eli sakkofunktion gradientin kussakin pinnan hilapisteessä. Gradientin arvon perusteella siirretään seinämää ja saadulle uudelle kappaleelle lasketaan virtaus sekä jälleen liittofunktio ja gradientti. Iteraatiota jatketaan kunnes gradientti 0.

61 ), ( F w I I = Olkoon sakkofunktio I missä w on virtausmuuttuja ja F hilamuuttuja R(w,F) = 0 on virtausyhtälöt Määritellään liittofunktio ψ siten että w I w R T = ψ jolloin F F R F I I T δ ψ δ = kertoo pinnan hilan muutoksen herkkyyden sakkofunktioon

62

63 Adjoint based optimisation, jatkoa Menettelyä on sovellettu kokonaisen lentokoneen muodon optimointiin sekä kitkattomassa että kitkallisessa virtauksessa. Esimerkiksi tavoitteena on ollut vastuksen minimointi matkalentotilanteessa, jossa nostovoimakerroin kiinnitetty. Lisäksi reunaehtoina on ollut tiettyjä vaatimuksia siiven paksuudelle. Muita sovellutuksia auton aerodynamiikka (esim. C. Othmer 2006) sisäpuolisissa virtauksissa: kanavan muodon optimointi kanavavirtauksessa tavoitteena pienet häviöt ja tasainen nopeusjakautuma kanavan ulosvirtauksessa.

64 Siiven painejakautuma 3 eri optimointikierroksella (0, 10 ja 20) [A. Jameson, 2001]

65 Auton pinnan eri kohtien siirtymien herkkyys auton ilmanvastukseen. Punainen väri vastaa voimakkainta herkkyyttä. [C. Othmer, 2006]

66 [C. Othmer, 2006] Virtaus auton keulan ohitse.

67 Auton etuosan pinnan eri kohtien siirtymien herkkyys auton ilmanvastukseen. Nuolen suunta kertoo siirtymän suunnan ja pituus gradientin suuruuden. [C. Othmer, 2006]

68 Lähteitä 1. John D. Anderson, Modern Compressible Flow With Historical Perspective, 3. edition, McGraw-Hill, Douglas N. Ball, Supercomputing at Boeing Commercial Airplanes. Past Successes and Future Challengers, SC 2003 Conference, High End Computing Revitalization Task Force (HECRTF), Nov Michael B. Giles et al., Algorithm Developments for Discrete Adjoint Methods, AIAA Journal, Vol. 41, No. 2, pp , Antony Jameson, A perspective on computational algorithms for aerodynamic analysis and design. Progress in Aerospace Sciences, Vol 37, No 2, pp , Antony Jameson, Advances in Aerodynamic Shape Optimization, ICCFD3 Toronto, Canada, July 14, Antony Jameson, Computational Fluid Dynamics and Airplane Design: Its Current and Future Impact, Int. Aero. Sci. and Eng. Workshop, Hong Kong, Antony Jameson, Reflections on Four Decades of CFD A Personal Perspective, San Diego, CA, Joseph Katz and Allen Plotkin, Low-Speed Aerodynamics, McGraw-Hill, R.B. Langtry and F.R. Menter, Transition Modeling for General CFD Applications in Aeronautics, 43rd AIAA Aerospace Sciences Meeting and Exhibit, Reno, Nevada, Carsten Othmer, CFD Topology and shape optimization with adjoint methods, VDI Fahrzeug- und Verkehrstechnik, 13. Internationaler Kongress, Berechnung und Simulation im Fahrzeugbau, Würzburg, September 2006.

Chapter 1. Preliminary concepts

Chapter 1. Preliminary concepts Chapter 1 Preliminary concepts osaa kuvata Reynoldsin luvun vaikutuksia virtaukseen osaa kuvata virtauksen kannalta keskeiset aineominaisuudet ja tietää tai osaa päätellä näiden yksiköt osaa tarvittaessa

Lisätiedot

MUISTIO No CFD/MECHA pvm 22. kesäkuuta 2011

MUISTIO No CFD/MECHA pvm 22. kesäkuuta 2011 Aalto yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Virtausmekaniikka / Sovelletun mekaniikan laitos MUISTIO No CFD/MECHA-17-2012 pvm 22. kesäkuuta 2011 OTSIKKO Hilatiheyden määrittäminen ennen simulointia

Lisätiedot

9. Kitkaton virtaus ja potentiaaliteoria. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

9. Kitkaton virtaus ja potentiaaliteoria. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 9. Kitkaton virtaus ja potentiaaliteoria KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten ja millä edellytyksillä virtausongelmaa voidaan yksinkertaistaa? Motivointi: Navier-Stokes yhtälöiden ratkaiseminen

Lisätiedot

valitseminen vaikuttaa laskennan aikana ratkaistaviin yhtälöryhmiin.

valitseminen vaikuttaa laskennan aikana ratkaistaviin yhtälöryhmiin. Aalto yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Virtausmekaniikka / Sovelletun mekaniikan laitos MUISTIO No CFD/MECHA-19-2011 pvm 28. heinäkuuta 2011 OTSIKKO Diskretointimenetelmät OpenFOAMissa LAATIJA(T)

Lisätiedot

15. Rajakerros ja virtaus kappaleiden ympäri. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

15. Rajakerros ja virtaus kappaleiden ympäri. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 15. Rajakerros ja virtaus kappaleiden ympäri KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten virtaus käyttäytyy fluidiin upotetun kappaleen ympärillä ja erityisesti sen välittömässä läheisyydessä?

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe :00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe :00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe 16.2.2018 13:00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin. Arvioinnin

Lisätiedot

Teknillinen korkeakoulu CFD-ryhmä / Sovelletun termodynamiikan laboratorio

Teknillinen korkeakoulu CFD-ryhmä / Sovelletun termodynamiikan laboratorio Teknillinen korkeakoulu CFD-ryhmä / Sovelletun termodynamiikan laboratorio MUISTIO No CFD/TERMO-13-97 pvm 15 tammikuuta, 1997 OTSIKKO Liukuvan hilan reunaehdon testaus LAATIJA(T) Esa Salminen TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Käsitteelliset tehtävät Käsitteelliset tehtävät Ulkopuoliset virtaukset Miten Reynoldsin luku vaikuttaa rajakerrokseen?

Lisätiedot

Teknillinen Korkeakoulu CFD-ryhma/ Sovelletun termodynamiikan laboratorio MUISTIO No CFD/TERMO-8-96 pvm 15 tammikuuta, 1997 OTSIKKO IFRF polttokammion laskenta k ; turbulenssimallilla, case 11 LAATIJA(T)

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 5. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 5 () Numeeriset menetelmät / 28

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 5. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 5 () Numeeriset menetelmät / 28 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 5 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 5 () Numeeriset menetelmät 3.4.2013 1 / 28 Luennon 5 sisältö Luku 4: Ominaisarvotehtävistä Potenssiinkorotusmenetelmä QR-menetelmä

Lisätiedot

Virtauslaskentaan liittyvä tutkimus TKK:n koneosastolla. Timo Siikonen

Virtauslaskentaan liittyvä tutkimus TKK:n koneosastolla. Timo Siikonen Virtauslaskentaan liittyvä tutkimus TKK:n koneosastolla Timo Siikonen Sisältö Vähän TKK:n CFD ryhmästä Rooli koulutuksessa Tieteellinen ja muu toiminta Osallistuminen alan kansallisen osaamisen ylläpitoon

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät

Numeeriset menetelmät Numeeriset menetelmät Luento 6 To 22.9.2011 Timo Männikkö Numeeriset menetelmät Syksy 2011 Luento 6 To 22.9.2011 p. 1/38 p. 1/38 Ominaisarvotehtävät Monet sovellukset johtavat ominaisarvotehtäviin Yksi

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät

Numeeriset menetelmät Numeeriset menetelmät Luento 12 To 13.10.2011 Timo Männikkö Numeeriset menetelmät Syksy 2011 Luento 12 To 13.10.2011 p. 1/38 p. 1/38 Tavalliset differentiaaliyhtälöt Yhtälöissä tuntematon funktio Tavalliset

Lisätiedot

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi?

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi? Tehtävä 1 Vettä (10 astetta) virtaa suorassa valurautaisessa (cast iron) putkessa, jonka sisähalkaisija on 100 mm ja pituus 70 m. Tilavuusvirta on 15 litraa minuutissa. (a) Osoita, että virtaus on turbulenttia.

Lisätiedot

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi Tehtävä 1 Tornadon virtauskenttää voidaan approksimoida kaksiulotteisen nielun ja pyörteen summana Oleta, että nielun voimakkuus on m < ja pyörteen voimakkuus on > (a Määritä tornadon potentiaali- ja virtafunktiot

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 12. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 12 () Numeeriset menetelmät / 33

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 12. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 12 () Numeeriset menetelmät / 33 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 12 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 12 () Numeeriset menetelmät 25.4.2013 1 / 33 Luennon 2 sisältö Tavallisten differentiaaliyhtälöiden numeriikasta Rungen

Lisätiedot

Helsinki University of Technology CFD-group/ Laboratory of Applied Thermodynamics. MEMO No CFD/THERMO DATE: December 11th 2007

Helsinki University of Technology CFD-group/ Laboratory of Applied Thermodynamics. MEMO No CFD/THERMO DATE: December 11th 2007 Helsinki University of Technology CFD-group/ Laboratory of Applied Thermodynamics MEMO No CFD/THERMO-56-27 DATE: December 11th 27 TITLE FINFLO- ja -laskennan vertailu 2D U-kanavassa AUTHOR(S) Ari Miettinen

Lisätiedot

0. Johdatus virtausmekaniikkaan ( , 1.11, 23 s.)

0. Johdatus virtausmekaniikkaan ( , 1.11, 23 s.) Kurssin keskeinen sisältö 0. Johdatus virtausmekaniikkaan (1.1-1.8, 1.11, 23 s.) Mitä virtaus on, miksi se on kiinnostavaa ja mitkä ovat siihen keskeisesti liittyvät käsitteet? Motivointi: Flows occur

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai 26.5.2017 8:00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin.

Lisätiedot

6 Turbulentin virtauksen laskenta

6 Turbulentin virtauksen laskenta 154 6 Turbulentin virtauksen laskenta 6.1 Turbulentti virtaus Ensimmäisessä luvussa kuvailtiin eräitä yksinkertaisia virtaustapauksia, joissa turbulenssin käsite tuli esille. Harva käsite on arkikielessä

Lisätiedot

Osakesalkun optimointi. Anni Halkola Turun yliopisto 2016

Osakesalkun optimointi. Anni Halkola Turun yliopisto 2016 Osakesalkun optimointi Anni Halkola Turun yliopisto 2016 Artikkeli Gleb Beliakov & Adil Bagirov (2006) Non-smooth optimization methods for computation of the Conditional Value-at-risk and portfolio optimization.

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät

Numeeriset menetelmät Numeeriset menetelmät Luento 5 Ti 20.9.2011 Timo Männikkö Numeeriset menetelmät Syksy 2011 Luento 5 Ti 20.9.2011 p. 1/40 p. 1/40 Choleskyn menetelmä Positiivisesti definiiteillä matriiseilla kolmiohajotelma

Lisätiedot

(b) Tunnista a-kohdassa saadusta riippuvuudesta virtausmekaniikassa yleisesti käytössä olevat dimensiottomat parametrit.

(b) Tunnista a-kohdassa saadusta riippuvuudesta virtausmekaniikassa yleisesti käytössä olevat dimensiottomat parametrit. Tehtävä 1 Oletetaan, että ruiskutussuuttimen nestepisaroiden halkaisija d riippuu suuttimen halkaisijasta D, suihkun nopeudesta V sekä nesteen tiheydestä ρ, viskositeetista µ ja pintajännityksestä σ. (a)

Lisätiedot

1 1 Johdanto Tassa muistiossa on tarkasteltu totuudenmukaisempien nopeuden, turbulenssin kineettisen energian ja dissipaation jakaumien kayttoa suutin

1 1 Johdanto Tassa muistiossa on tarkasteltu totuudenmukaisempien nopeuden, turbulenssin kineettisen energian ja dissipaation jakaumien kayttoa suutin Teknillinen Korkeakoulu CFD-ryhma/ Sovelletun termodynamiikan laboratorio MUISTIO No CFD/TERMO-19-97 pvm 10 lokakuuta, 1997 OTSIKKO Suutinvirtauksen nopeusproilin vaikutus mallinnettaessa kaksiulotteista

Lisätiedot

Luento 10: Optimointitehtävien numeerinen ratkaiseminen; optimointi ilman rajoitusehtoja

Luento 10: Optimointitehtävien numeerinen ratkaiseminen; optimointi ilman rajoitusehtoja Luento 10: Optimointitehtävien numeerinen ratkaiseminen; optimointi ilman rajoitusehtoja Seuraavassa esitetään optimointitehtävien numeerisia ratkaisumenetelmiä, eli optimointialgoritmeja, keittokirjamaisesti.

Lisätiedot

Teknillinen korkeakoulu CFD-ryhmä / Sovelletun termodynamiikan laboratorio. Liukuvan hilan reunaehdon testaus - Krainin impelleri

Teknillinen korkeakoulu CFD-ryhmä / Sovelletun termodynamiikan laboratorio. Liukuvan hilan reunaehdon testaus - Krainin impelleri Teknillinen korkeakoulu CFD-ryhmä / Sovelletun termodynamiikan laboratorio MUISTIO No CFD/TERMO-16-97 pvm 6 helmikuuta, 1997 OTSIKKO Liukuvan hilan reunaehdon testaus - Krainin impelleri LAATIJA(T) Esa

Lisätiedot

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa 8. NESTEEN VIRTAUS 8.1 Bernoullin laki Tässä laboratoriotyössä tutkitaan nesteen virtausta ja virtauksiin liittyviä energiahäviöitä. Yleisessä tapauksessa nesteiden virtauksen käsittely on matemaattisesti

Lisätiedot

Tehtävä 4.7 Tarkastellaan hiukkasta, joka on pakotettu liikkumaan toruksen pinnalla.

Tehtävä 4.7 Tarkastellaan hiukkasta, joka on pakotettu liikkumaan toruksen pinnalla. Tehtävä.7 Tarkastellaan hiukkasta, joka on pakotettu liikkumaan toruksen pinnalla. x = (a + b cos(θ)) cos(ψ) y = (a + b cos(θ)) sin(ψ) = b sin(θ), a > b, θ π, ψ π Figure. Toruksen hajoituskuva Oletetaan,

Lisätiedot

Kimppu-suodatus-menetelmä

Kimppu-suodatus-menetelmä Kimppu-suodatus-menetelmä 2. toukokuuta 2016 Kimppu-suodatus-menetelmä on kehitetty epäsileiden optimointitehtävien ratkaisemista varten. Menetelmässä approksimoidaan epäsileitä funktioita aligradienttikimpulla.

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Differentiaaliyhtälöt, osa 1 Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 2015 1 / 20 R. Kangaslampi Matriisihajotelmista

Lisätiedot

Tfy Fysiikka IIB Mallivastaukset

Tfy Fysiikka IIB Mallivastaukset Tfy-.14 Fysiikka B Mallivastaukset 14.5.8 Tehtävä 1 a) Lenin laki: Muuttuvassa magneettikentässä olevaan virtasilmukkaan inusoitunut sähkömotorinen voima on sellainen, että siihen liittyvän virran aiheuttama

Lisätiedot

Osakesalkun optimointi

Osakesalkun optimointi Osakesalkun optimointi Anni Halkola Epäsileä optimointi Turun yliopisto Huhtikuu 2016 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Taustatietoja 2 3 Laskumetodit 3 3.1 Optimointiongelmat........................ 4 4 Epäsileän

Lisätiedot

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op)

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) Sisältö: Nestevirtaukset Elastiset muodonmuutokset Kineettinen kaasuteoria Termodynamiikan käsitteet Termodynamiikan pääsäännöt Termodynaamiset prosessit Termodynaamiset

Lisätiedot

KULJETUSSUUREET Kuljetussuureilla tai -ominaisuuksilla tarkoitetaan kaasumaisen, nestemäisen tai kiinteän väliaineen kykyä siirtää ainetta, energiaa, tai jotain muuta fysikaalista ominaisuutta paikasta

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 8. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 8 () Numeeriset menetelmät / 35

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 8. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 8 () Numeeriset menetelmät / 35 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 8 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 8 () Numeeriset menetelmät 11.4.2013 1 / 35 Luennon 8 sisältö Interpolointi ja approksimointi Funktion approksimointi Tasainen

Lisätiedot

FYSA2031 Potentiaalikuoppa

FYSA2031 Potentiaalikuoppa FYSA2031 Potentiaalikuoppa Työselostus Laura Laulumaa JYFL YK216 laura.e.laulumaa@student.jyu.fi 16.10-2.11. 2017 Ohjaus Työn ja ohjelman esittely ( 30 min) Harjoitellaan ohjelman käyttöä Harmoninen potentiaali

Lisätiedot

Tulipalon vaikutus rakenteisiin CFD-FEM mallinnuksella

Tulipalon vaikutus rakenteisiin CFD-FEM mallinnuksella Tulipalon vaikutus rakenteisiin CFD-FEM mallinnuksella Palotutkimuksen päivät 2013 Antti Paajanen, Timo Korhonen, Merja Sippola ja Simo Hostikka, VTT 2 Tulipalon ja rakenteen vuorovaikutus Rakenteiden

Lisätiedot

2v 1 = v 2, 2v 1 + 3v 2 = 4v 2.. Vastaavasti ominaisarvoa λ 2 = 4 vastaavat ominaisvektorit toteuttavat. v 2 =

2v 1 = v 2, 2v 1 + 3v 2 = 4v 2.. Vastaavasti ominaisarvoa λ 2 = 4 vastaavat ominaisvektorit toteuttavat. v 2 = TKK, Matematiikan laitos Pikkarainen/Tikanmäki Mat-1.1320 Matematiikan peruskurssi K2 Harjoitus 12, A=alku-, L=loppuviikko, T= taulutehtävä, P= palautettava tehtävä, W= verkkotehtävä 21. 25.4.2008, viikko

Lisätiedot

Mat Työ 1: Optimaalinen lento riippuliitimellä

Mat Työ 1: Optimaalinen lento riippuliitimellä Mat-2.132 Työ 1: Optimaalinen lento riippuliitimellä Miten ohjaan liidintä, jotta lentäisin mahdollisimman pitkälle?? 1 työssä Konstruoidaan riippuliitimen malli dynaamisen systeemin tilaesitys Simuloidaan

Lisätiedot

Näihin harjoitustehtäviin liittyvä teoria löytyy Adamsista: Ad6, Ad5, 4: 12.8, ; Ad3: 13.8,

Näihin harjoitustehtäviin liittyvä teoria löytyy Adamsista: Ad6, Ad5, 4: 12.8, ; Ad3: 13.8, TKK, Matematiikan laitos Gripenberg/Harhanen Mat-1.432 Matematiikan peruskurssi K2 Harjoitus 4, (A=alku-, L=loppuviikko, T= taulutehtävä, P= palautettava tehtävä, W= verkkotehtävä ) 12 16.2.2007, viikko

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai 1.9.2017 klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin.

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 23.3.2016 Susanna Hurme Rotaatioliikkeen kinetiikka: hitausmomentti ja liikeyhtälöt (Kirjan luvut 17.1, 17.2 ja 17.4) Osaamistavoitteet Ymmärtää hitausmomentin

Lisätiedot

Integrointialgoritmit molekyylidynamiikassa

Integrointialgoritmit molekyylidynamiikassa Integrointialgoritmit molekyylidynamiikassa Markus Ovaska 28.11.2008 Esitelmän kulku MD-simulaatiot yleisesti Integrointialgoritmit: mitä integroidaan ja miten? Esimerkkejä eri algoritmeista Hyvän algoritmin

Lisätiedot

Värähdysliikkeet. q + f (q, q, t) = 0. q + f (q, q) = F (t) missä nopeusriippuvuus kuvaa vaimenemista ja F (t) on ulkoinen pakkovoima.

Värähdysliikkeet. q + f (q, q, t) = 0. q + f (q, q) = F (t) missä nopeusriippuvuus kuvaa vaimenemista ja F (t) on ulkoinen pakkovoima. Torstai 18.9.2014 1/17 Värähdysliikkeet Värähdysliikkeet ovat tyypillisiä fysiikassa: Häiriö oskillaatio Jaksollinen liike oskillaatio Yleisesti värähdysliikettä voidaan kuvata yhtälöllä q + f (q, q, t)

Lisätiedot

11. Dimensioanalyysi. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

11. Dimensioanalyysi. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 11. Dimensioanalyysi KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten yksittäisen virtaustapauksen tuloksia voidaan yleistää tarkastelemalla ilmiöön liittyvien suureiden yksiköitä? Motivointi: dimensioanalyysin

Lisätiedot

Lentokoneen ulkoisen kuorman Navier-Stokes -pohjainen pudotussimulointi

Lentokoneen ulkoisen kuorman Navier-Stokes -pohjainen pudotussimulointi TEKNILLINEN KORKEAKOULU Konetekniikan osasto Juho Ilkko Lentokoneen ulkoisen kuorman Navier-Stokes -pohjainen pudotussimulointi Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomi-insinöörin

Lisätiedot

Ruiskuvalumuotin jäähdytys, simulointiesimerkki

Ruiskuvalumuotin jäähdytys, simulointiesimerkki Ruiskuvalumuotin jäähdytys, simuloiesimerkki School of Technology and Management, Polytechnic Institute of Leiria Käännös: Tuula Höök - Tampereen Teknillinen Yliopisto Mallinnustyökalut Jäähdytysjärjestelmän

Lisätiedot

u = 2 u (9.1) x + 2 u

u = 2 u (9.1) x + 2 u 9. Poissonin integraali 9.. Poissonin integraali. Ratkaistaan Diriclet n reuna-arvotehtävä origokeskisessä, R-säteisessä ympyrässä D = {(x, y) R x +y < R }, t.s. kun f : D R on annettu jatkuva funktio,

Lisätiedot

Luku 6. reunaehtoprobleemat. 6.1 Laplacen ja Poissonin yhtälöt Reunaehdot. Kun sähkökentän lauseke E = φ sijoitetaan Gaussin lakiin, saadaan

Luku 6. reunaehtoprobleemat. 6.1 Laplacen ja Poissonin yhtälöt Reunaehdot. Kun sähkökentän lauseke E = φ sijoitetaan Gaussin lakiin, saadaan Luku 6 Sähköstatiikan reunaehtoproleemat 6.1 Laplacen ja Poissonin yhtälöt Kun sähkökentän lauseke E = φ sijoitetaan Gaussin lakiin, saadaan ( φ) = ρ ε 0, (6.1) josta 2 φ = ρ ε 0. (6.2) Tämä tulos on nimeltään

Lisätiedot

Rajoitetun kantaman ja pitkän kantaman luotien kehitys ja stabiliteettitarkastelut (RaKa-Stab vaihe 2, 44000 )

Rajoitetun kantaman ja pitkän kantaman luotien kehitys ja stabiliteettitarkastelut (RaKa-Stab vaihe 2, 44000 ) Rajoitetun kantaman ja pitkän kantaman luotien kehitys ja stabiliteettitarkastelut ( vaihe 2, 44000 ) Arttu Laaksonen Timo Sailaranta Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Raka-Stab Sisällysluettelo

Lisätiedot

Wiener-prosessi: Tarkastellaan seuraavanlaista stokastista prosessia

Wiener-prosessi: Tarkastellaan seuraavanlaista stokastista prosessia Wiener-prosessi: Tarkastellaan seuraavanlaista stokastista prosessia { z(t k+1 ) = z(t k ) + ɛ(t k ) t t k+1 = t k + t, k = 0,..., N, missä ɛ(t i ), ɛ(t j ), i j ovat toisistaan riippumattomia siten, että

Lisätiedot

Tampere University of Technology

Tampere University of Technology Tampere University of Technology EDE- Introduction to Finite Element Method. Exercise 3 Autumn 3.. Solve the deflection curve v(x) exactly for the beam shown y,v q v = q z, xxxx x E I z Integroidaan yhtälö

Lisätiedot

Alustan heterogeenisyys

Alustan heterogeenisyys Alustan heterogeenisyys pinnan rosoisuuden (tms) muuttuessa syntyy sisäinen rajakerros (InnerBoundaryLayer) (Katso Stull p.596) KATSO KUVA Fig 14.8 Stull p.596 (näkee google booksissa) IBL:n korkeus kasvaa

Lisätiedot

Liite F: laskuesimerkkejä

Liite F: laskuesimerkkejä Liite F: laskuesimerkkejä 1 Lämpövirta astiasta Astiasta ympäristöön siirtyvää lämpövirtaa ei voida arvioida vain astian seinämien lämmönjohtavuuksilla sillä ilma seinämä ja maali seinämä -rajapinnoilla

Lisätiedot

FYSA234 Potentiaalikuoppa, selkkarityö

FYSA234 Potentiaalikuoppa, selkkarityö FYSA234 Potentiaalikuoppa, selkkarityö Jari Partanen, Jani Komppula JYFL FL246, S118 japapepa@jyu.fi, jani.komppula@jyu.fi 16. lokakuuta 2013 Ohjaus Työn ja ohjelman esittely (15-30 min) Harjoitellaan

Lisätiedot

infoa Viikon aiheet Potenssisarja a n = c n (x x 0 ) n < 1

infoa Viikon aiheet Potenssisarja a n = c n (x x 0 ) n < 1 infoa Viikon aiheet Tentti ensi viikolla ma 23.0. klo 9.00-3.00 Huomaa, alkaa tasalta! D0 (Sukunimet A-) E204 (Sukunimet S-Ö) Mukaan kynä ja kumi. Ei muuta materiaalia. Tentissä kaavakokoelma valmiina.

Lisätiedot

Höyryturbiinin kanavistojen numeerinen virtauslaskenta

Höyryturbiinin kanavistojen numeerinen virtauslaskenta LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Energiatekniikan koulutusohjelma Höyryturbiinin kanavistojen numeerinen virtauslaskenta Lappeenrannassa 22.9.2014 Eero Inkeri 0326288 2 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Reuna-arvotehtävien ratkaisumenetelmät

Reuna-arvotehtävien ratkaisumenetelmät Reuna-arvotehtävien ratkaisumenetelmät Keijo Ruotsalainen Division of Mathematics Malliprobleema Kahden pisteen reuna-arvotehtävä u (x) = f (x) (1) u() = u(1) = Jos u C ([,1]) ratkaisu, niin missä x u(x)

Lisätiedot

13. Taylorin polynomi; funktioiden approksimoinnista. Muodosta viidennen asteen Taylorin polynomi kehityskeskuksena origo funktiolle

13. Taylorin polynomi; funktioiden approksimoinnista. Muodosta viidennen asteen Taylorin polynomi kehityskeskuksena origo funktiolle 13. Taylorin polynomi; funktioiden approksimoinnista 13.1. Taylorin polynomi 552. Muodosta funktion f (x) = x 4 + 3x 3 + x 2 + 2x + 8 kaikki Taylorin polynomit T k (x, 2), k = 0,1,2,... (jolloin siis potenssien

Lisätiedot

1 Peruskäsitteet. Dierentiaaliyhtälöt

1 Peruskäsitteet. Dierentiaaliyhtälöt Teknillinen korkeakoulu Matematiikka Dierentiaaliyhtälöt Alestalo Tässä monisteessa käydään läpi tavallisiin dierentiaaliyhtälöihin liittyviä peruskäsitteitä ja ratkaisuperiaatteita. Esimerkkejä luennoilla

Lisätiedot

Luento 2: Liikkeen kuvausta

Luento 2: Liikkeen kuvausta Luento 2: Liikkeen kuvausta Suoraviivainen liike integrointi Kinematiikkaa yhdessä dimensiossa Luennon sisältö Suoraviivainen liike integrointi Kinematiikkaa yhdessä dimensiossa Liikkeen ratkaisu kiihtyvyydestä

Lisätiedot

Dynaamisten systeemien teoriaa. Systeemianalyysilaboratorio II

Dynaamisten systeemien teoriaa. Systeemianalyysilaboratorio II Dynaamisten systeemien teoriaa Systeemianalyysilaboratorio II 15.11.2017 Vakiot, sisäänmenot, ulostulot ja häiriöt Mallin vakiot Systeemiparametrit annettuja vakioita, joita ei muuteta; esim. painovoiman

Lisätiedot

Luento 13: Periodinen liike. Johdanto Harmoninen värähtely Esimerkkejä F t F r

Luento 13: Periodinen liike. Johdanto Harmoninen värähtely Esimerkkejä F t F r Luento 13: Periodinen liike Johdanto Harmoninen värähtely Esimerkkejä θ F t m g F r 1 / 27 Luennon sisältö Johdanto Harmoninen värähtely Esimerkkejä 2 / 27 Johdanto Tarkastellaan jaksollista liikettä (periodic

Lisätiedot

Virtaus ruiskutusventtiilin reiästä

Virtaus ruiskutusventtiilin reiästä Jukka Kiijärvi Virtaus ruiskutusventtiilin reiästä Kaasu- ja polttomoottorin uudet tekniset mahdollisuudet Polttomoottori- ja turbotekniikan seminaari 2014-05-15 Otaniemi Teknillinen tiedekunta, sähkö-

Lisätiedot

Kuva 1: Funktion f tasa-arvokäyriä. Ratkaisu. Suurin kasvunopeus on gradientin suuntaan. 6x 0,2

Kuva 1: Funktion f tasa-arvokäyriä. Ratkaisu. Suurin kasvunopeus on gradientin suuntaan. 6x 0,2 HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Vektorianalyysi I, syksy 018 Harjoitus Ratkaisuehdotukset Tehtävä 1. Olkoon f : R R f(x 1, x ) = x 1 + x Olkoon C R. Määritä tasa-arvojoukko Sf(C) = {(x 1, x

Lisätiedot

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op)

PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) PHYS-A3121 Termodynamiikka (ENG1) (5 op) Sisältö: Nestevirtaukset Elastiset muodonmuutokset Kineettinen kaasuteoria Termodynamiikan käsitteet Termodynamiikan pääsäännöt Termodynaamiset prosessit Termodynaamiset

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 7 Harmonisen värähdysliikkeen energia Jousen potentiaalienergia on U k( x ) missä k on jousivakio ja Dx on poikkeama tasapainosta. Valitaan

Lisätiedot

Kvanttifysiikan perusteet 2017

Kvanttifysiikan perusteet 2017 Kvanttifysiikan perusteet 207 Harjoitus 2: ratkaisut Tehtävä Osoita hyödyntäen Maxwellin yhtälöitä, että tyhjiössä magneettikenttä ja sähkökenttä toteuttavat aaltoyhtälön, missä aallon nopeus on v = c.

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 6. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 6 () Numeeriset menetelmät / 33

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 6. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 6 () Numeeriset menetelmät / 33 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 6 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 6 () Numeeriset menetelmät 4.4.2013 1 / 33 Luennon 6 sisältö Interpolointi ja approksimointi Polynomi-interpolaatio: Vandermonden

Lisätiedot

KUULAKEKOREAKTORIN SYDÄMEN JÄÄHDYTEVIR- TAUKSEN CFD-MALLINNUS CFD-MODELLING OF COOLANT FLOW IN PEBBLE BED REACTOR CORE

KUULAKEKOREAKTORIN SYDÄMEN JÄÄHDYTEVIR- TAUKSEN CFD-MALLINNUS CFD-MODELLING OF COOLANT FLOW IN PEBBLE BED REACTOR CORE LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Energia BH10A0200 Energiatekniikan kandidaatintyö ja seminaari KUULAKEKOREAKTORIN SYDÄMEN JÄÄHDYTEVIR- TAUKSEN CFD-MALLINNUS CFD-MODELLING

Lisätiedot

Johdatusta moniskaalamallinnukseen. malleissa on usein pieniä/suuria parametreja. rajaprosessi voi johtaa laadullisesti erilaiseen rajayhtälöön

Johdatusta moniskaalamallinnukseen. malleissa on usein pieniä/suuria parametreja. rajaprosessi voi johtaa laadullisesti erilaiseen rajayhtälöön Johdatusta moniskaalamallinnukseen malleissa on usein pieniä/suuria parametreja rajaprosessi voi johtaa laadullisesti erilaiseen rajayhtälöön ratkaisussa useampi pituusskaala epäsäännölliset häiriöt monen

Lisätiedot

dt 2. Nämä voimat siis kumoavat toisensa, jolloin saadaan differentiaaliyhtälö

dt 2. Nämä voimat siis kumoavat toisensa, jolloin saadaan differentiaaliyhtälö Mathematican version 8 mukainen. (25.10.2012 SKK) Tavallinen heiluri Otetaan tarkastelun kohteeksi tavallinen yksinkertainen heiluri. Tämä koostuu kitkattomaan niveleen kiinnitetystä (massattomasta) varresta

Lisätiedot

7. Differentiaalimuotoinen jatkuvuusyhtälö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

7. Differentiaalimuotoinen jatkuvuusyhtälö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 7. Differentiaalimuotoinen jatkuvuusyhtälö KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten lähestymistapaa pitää muuttaa, jos halutaan tarkastella virtausta lokaalisti globaalin tasetarkastelun

Lisätiedot

Luento 11: Rajoitusehdot. Ulkopistemenetelmät

Luento 11: Rajoitusehdot. Ulkopistemenetelmät Luento 11: Rajoitusehdot. Ulkopistemenetelmät ja sisäpistemenetelmät Lagrangen välttämättömien ehtojen ratkaiseminen Newtonin menetelmällä Jos tehtävässä on vain yhtälörajoituksia, voidaan minimipistekandidaatteja

Lisätiedot

FYSA234 Potentiaalikuoppa, selkkarityö

FYSA234 Potentiaalikuoppa, selkkarityö FYSA234 Potentiaalikuoppa, selkkarityö Jari Partanen, Jani Komppula JYFL FL246, S118 japapepa@jyu.fi, jani.komppula@jyu.fi 13. lokakuuta 2014 Ohjaus Työn ja ohjelman esittely (15-30 min) Harjoitellaan

Lisätiedot

Lineaarinen toisen kertaluvun yhtälö

Lineaarinen toisen kertaluvun yhtälö Lineaarinen toisen kertaluvun yhtälö Keijo Ruotsalainen Mathematics Division Lineaarinen toisen kertaluvun differentiaaliyhtälö Toisen kertaluvun täydellinen lineaarinen yhtälö muotoa p 2 (x)y + p 1 (x)y

Lisätiedot

Viikon aiheena putkivirtaukset

Viikon aiheena putkivirtaukset Viikon aiheena putkivirtaukset Tänään keskitytään putkivirtausten luonteeseen ja keskeisiin käsitteisiin Seuraavalla kerralla putkivirtausongelmien ratkaisemisesta Putkivirtausten käytännön relevanssi

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät

Numeeriset menetelmät Numeeriset menetelmät Luento 11 Ti 11.10.2011 Timo Männikkö Numeeriset menetelmät Syksy 2011 Luento 11 Ti 11.10.2011 p. 1/34 p. 1/34 Automaattiset integrointialgoritmit Numeerisen integroinnin tarkkuuteen

Lisätiedot

Icewing III hankkeen alustavia tuloksia

Icewing III hankkeen alustavia tuloksia Icewing III hankkeen alustavia tuloksia Trafin auditorio 30.10.2014 klo 14 Pekka Koivisto Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Taustaa Icewing hankkeen ensimmäinen vaihe aloitettiin Trafin rahoittamana

Lisätiedot

Oletetaan ensin, että tangenttitaso on olemassa. Nyt pinnalla S on koordinaattiesitys ψ, jolle pätee että kaikilla x V U

Oletetaan ensin, että tangenttitaso on olemassa. Nyt pinnalla S on koordinaattiesitys ψ, jolle pätee että kaikilla x V U HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Vektorianalyysi II, syksy 018 Harjoitus 4 Ratkaisuehdotukset Tehtävä 1. Olkoon U R avoin joukko ja ϕ = (ϕ 1, ϕ, ϕ 3 ) : U R 3 kaksiulotteisen C 1 -alkeispinnan

Lisätiedot

Malliratkaisut Demot

Malliratkaisut Demot Malliratkaisut Demot 3 7.3.07 Tehtävä Olkoon tilamuuttujat Tällöin saadaan rekursioyhtälö f n (x n ) = max yn {0,} ynwn xn f 0 ( ) = 0. x n = vaiheessa n jäljellä oleva paino, n =,...,N, esine n pakataan

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät

Numeeriset menetelmät Numeeriset menetelmät Luento 2 To 8.9.2011 Timo Männikkö Numeeriset menetelmät Syksy 2011 Luento 2 To 8.9.2011 p. 1/33 p. 1/33 Lukujen tallennus Kiintoluvut (integer) tarkka esitys aritmeettiset operaatiot

Lisätiedot

Investointimahdollisuudet ja investoinnin ajoittaminen

Investointimahdollisuudet ja investoinnin ajoittaminen Investointimahdollisuudet ja investoinnin ajoittaminen Ajoituksen ratkaisu dynaamisella optimoinnilla Optimointiopin seminaari - Syksy 000 / Esitelmän sisältö Investoinnin ajoitusongelman esittely Ongelman

Lisätiedot

14. Putkivirtausten ratkaiseminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

14. Putkivirtausten ratkaiseminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 14. Putkivirtausten ratkaiseminen KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten erilaisia putkistovirtausongelmia ratkaistaan? Motivointi: putkijärjestelmien mitoittaminen sekä painehäviöiden

Lisätiedot

Yhtälöryhmät 1/6 Sisältö ESITIEDOT: yhtälöt

Yhtälöryhmät 1/6 Sisältö ESITIEDOT: yhtälöt Yhtälöryhmät 1/6 Sisältö Yhtälöryhmä Yhtälöryhmässä on useita yhtälöitä ja yleensä myös useita tuntemattomia. Tavoitteena on löytää tuntemattomille sellaiset arvot, että kaikki yhtälöt toteutuvat samanaikaisesti.

Lisätiedot

Ydin- ja hiukkasfysiikka 2014: Harjoitus 5 Ratkaisut 1

Ydin- ja hiukkasfysiikka 2014: Harjoitus 5 Ratkaisut 1 Ydin- ja hiukkasfysiikka 04: Harjoitus 5 Ratkaisut Tehtävä a) Vapautunut energia saadaan laskemalla massan muutos reaktiossa: E = mc = [4(M( H) m e ) (M( 4 He) m e ) m e ]c = [4M( H) M( 4 He) 4m e ]c =

Lisätiedot

Differentiaaliyhtälöryhmä

Differentiaaliyhtälöryhmä Differentiaaliyhtälöryhmä Ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälöryhmä vaikkapa korkeamman kertaluvun yhtälöä vastaava normaaliryhmä voidaan ratkaista numeerisesti täsmälleen samanlaisilla kaavoilla

Lisätiedot

5.7 Uskottavuusfunktioon perustuvia testejä II

5.7 Uskottavuusfunktioon perustuvia testejä II 5.7 Uskottavuusfunktioon perustuvia testejä II Tässä pykälässä pohditaan edellä tarkasteltujen kolmen testisuureen yleistystä malleihin, joiden parametri on useampiulotteinen, ja testausasetelmiin, joissa

Lisätiedot

LASSE TUOMINEN PALAMISEN MALLINNUS SUURTEN PYÖRTEIDEN SIMULOINNISSA Diplomityö

LASSE TUOMINEN PALAMISEN MALLINNUS SUURTEN PYÖRTEIDEN SIMULOINNISSA Diplomityö LASSE TUOMINEN PALAMISEN MALLINNUS SUURTEN PYÖRTEIDEN SIMULOINNISSA Diplomityö Tarkastaja: professori Antti Oksanen Tarkastaja ja aihe hyväksytty Kone- ja automaatiotekniikan tiedekuntaneuvoston kokouksessa

Lisätiedot

Ensimmäisen kertaluvun yhtälön numeerinen ratkaiseminen

Ensimmäisen kertaluvun yhtälön numeerinen ratkaiseminen nummen.nb 1 Ensimmäisen kertaluvun yhtälön numeerinen ratkaiseminen Eulerin menetelmä alkaurvoprobleeman y' = f Hx, yl, yhx 0 L = y 0 ratkaisemiseksi voidaan ohjelmoida Mathematicalle euler-nimiseksi funktioksi

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 31.3.2016 Susanna Hurme Dynamiikan välikoe 4.4.2016 Ajankohta ma 4.4.2016 klo 16:30 19:30 Salijako Aalto-Sali: A-P (sukunimen alkukirjaimen mukaan) Ilmoittautuminen

Lisätiedot

y x1 σ t 1 = c y x 1 σ t 1 = y x 2 σ t 2 y x 2 x 1 y = σ(t 2 t 1 ) x 2 x 1 y t 2 t 1

y x1 σ t 1 = c y x 1 σ t 1 = y x 2 σ t 2 y x 2 x 1 y = σ(t 2 t 1 ) x 2 x 1 y t 2 t 1 1. Tarkastellaan funktiota missä σ C ja y (y 1,..., y n ) R n. u : R n R C, u(x, t) e i(y x σt), (a) Miksi funktiota u(x, t) voidaan kutsua tasoaalloksi, jonka aaltorintama on kohtisuorassa vektorin y

Lisätiedot

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p).

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p). 3. Peruslait 3. PERUSLAIT Hydrauliikan peruslait voidaan jakaa hydrostaattiseen ja hydrodynaamiseen osaan. Hydrostatiikka käsittelee levossa olevia nesteitä ja hydrodynamiikka virtaavia nesteitä. Hydrauliikassa

Lisätiedot

Keskeiset tulokset heikko duaalisuus (duaaliaukko, 6.2.1) vahva duaalisuus (6.2.4) satulapisteominaisuus (6.2.5) yhteys KKT ehtoihin (6.2.

Keskeiset tulokset heikko duaalisuus (duaaliaukko, 6.2.1) vahva duaalisuus (6.2.4) satulapisteominaisuus (6.2.5) yhteys KKT ehtoihin (6.2. Duaalisuus Lagrangen duaalifunktio ja duaalitehtävä määrittely ja geometria max θ(u,v), missä θ(u,v)=inf x X ϕ(x,u,v) s.e u 0 Lagr. funktio ϕ(x,u,v)=f(x)+u T g(x)+v T h(x) Keskeiset tulokset heikko duaalisuus

Lisätiedot

Lyhyt yhteenvetokertaus nodaalimallista SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY

Lyhyt yhteenvetokertaus nodaalimallista SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Lyhyt yhteenvetokertaus nodaalimallista SÄTELYTUVAKESKUS STÅLSÄKEHETSCENTALEN ADATON AND NUCLEA SAFETY AUTHOTY Ei enää tarkastella neutronien kulkua, vaan työn alla on simppeli tuntemattoman differentiaaliyhtälöryhmä

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 17.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Energian, työn ja tehon käsitteet sekä energiaperiaate (Kirjan luku 14) Osaamistavoitteet: Osata tarkastella partikkelin kinetiikkaa

Lisätiedot

Dierentiaaliyhtälöistä

Dierentiaaliyhtälöistä Dierentiaaliyhtälöistä Markus Kettunen 4. maaliskuuta 2009 1 SISÄLTÖ 1 Sisältö 1 Dierentiaaliyhtälöistä 2 1.1 Johdanto................................. 2 1.2 Ratkaisun yksikäsitteisyydestä.....................

Lisätiedot

4.0.2 Kuinka hyvä ennuste on?

4.0.2 Kuinka hyvä ennuste on? Luonteva ennuste on käyttää yhtälöä (4.0.1), jolloin estimaattori on muotoa X t = c + φ 1 X t 1 + + φ p X t p ja estimointivirheen varianssi on σ 2. X t }{{} todellinen arvo Xt }{{} esimaattori = ε t Esimerkki

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 24.3.2016 Susanna Hurme Rotaatioliikkeen liike-energia, teho ja energiaperiaate (Kirjan luku 18) Osaamistavoitteet Ymmärtää, miten liike-energia määritetään kiinteän

Lisätiedot