Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona. Anu Puusa, hankkeen johtaja Kirsi Hokkila, hankkeen projektitutkija

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona. Anu Puusa, hankkeen johtaja Kirsi Hokkila, hankkeen projektitutkija"

Transkriptio

1 Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona Anu Puusa, hankkeen johtaja Kirsi Hokkila, hankkeen projektitutkija

2 Johdanto Yrittäjyys kantava voima Suomen hyvinvointitaloudessa Pienten ja keskisuurten yritysten osuus yrityskannasta Kaksikymppinen yrittäjä on harvinaisuus. Alle 35-vuotiaat yrittäjät muodostavat alle neljänneksen suomalaisista yrittäjistä. Lähes kolmannes yrittäjistä on täyttänyt 54 vuotta. (Työministeriö 2012) On elintärkeää pyrkiä vahvistamaan niitä keinoja, joilla tuetaan myös nuorten ryhtymistä yrittäjiksi. Osaamisvaatimus niin työelämässä yleensä kuin yritystoiminnassakin kasvaa koko ajan. Koulutuksella on yhä suurempi merkitys uuden yrittäjyyden ja yrittäjyyshalukkuuden synnyttäjänä.

3 .. Koulutus = valmiudet, tiedot, taidot ja asenteet yrittäjyyttä, liike-elämää ja työelämää kohtaan. Osaamisen kehittäminen sekä yrittäjämäiseen toimintatapaan kasvaminen työpaikoilla ja kaikessa muussakin toiminnassa.

4 Hankkeen tavoitteet Pidetäänkö osuustoimintaa varteenotettavana yrittäjyyden muotona ja yrittäjäksi ryhtymisen polkuna? Miten hyvin tai huonosti osuustoimintaa yleisesti ja erityisesti yrittäjyysvaihtoehtona tunnetaan? Miten osuuskunta toimintamuotona voi edistää ihmisten omaehtoista työllistymistä ja sisäistä yrittäjyyttä?

5 Tarkastelutasot Potentiaaliset yrittäjät Toimivat osuuskunnat Sisäinen yrittäjyys Työntekijä- ja omistajanäkökulma: PKO & OP Asiakas- ja omistajanäkökulma: PKO & OP Sitoutuminen ja samaistuminen Mielikuvat, asenteet ja aikomukset osuustoimintaa ja yrittäjyyttä kohtaan Yrittäjänäkökulma: Sontikka, Napakka ja Mekastamo Osuustoiminnan arvojen ja periaatteiden toteutuminen käytännössä

6 Selvitys Nuorten osuustoimintatietämys, asenteet ja mielipiteet osuustoiminnasta Osuustoimintaan liitetyt liiketoiminta-arvot Koulutus, liike-elämän tuntemus ja yrittäjyysaikomukset Nuorten yrittäjyysasenne yleensä Asenteet yksin ja yhdessä yrittäjyyttä kohtaan Osuustoiminnan houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona

7 Kohderyhmä ja toteutustapa Kyselyn kohderyhmänä olivat kaikki Itä- Suomen Yliopiston, Karelia Ammattikorkeakoulun ja Pohjois- Karjalan koulutuskuntayhtymän oppilaat. Sähköinen kyselylomake lähetettiin syksyllä 2013 yhteensä oppilaalle. Vastauksia 3680 kpl, vastausprosentti 17.

8 Vastaajien profiili 70 % vastaajista naisia 41% iältään vuotiaita Korkein koulutus ylioppilastutkinto tai kandidaatin tutkinto 49% vastaajista 1. tai 2. vuoden opiskelijoita Osuuskunnassa vastaajista työskentelee 3%, aiemmin työskennellyt 10%, eos 7%

9 Keskeisiä johtopäätöksiä I - Miten nuoret suhtautuvat osuustoimintaan? Nuorten osuustoimintatietämys ja asenteet osuustoimintaa kohtaan

10 Osuustoimintatuntemus 4-10? Melkein 70% vastaajista arvioi osuustoimintatietämyksensä olevan kohtalainen, välttävä tai hylätty, ka 5,9.

11 Jäsenyys osuuskunnissa Kyllä 39% Ei 48% EOS n. 14 %

12 Mitä osuustoiminnasta tiedetään? Vain isot osuustoimintayritykset tunnetaan Noin 90 prosentissa vastauksia osuustoiminta yhdistettiin osuuskauppaan tai S-ryhmään. Noin 40 prosentissa vastauksia se yhdistettiin osuuspankkiin tai OP-ryhmään. Noin 10 prosenttia vastaajista kertoi tietävänsä osuustoiminnallisia maidontuottajia tai osuusmeijereitä. Noin 4 prosenttia mainitsi vastauksessaan Keskon tai K-ryhmän.

13 .. Keskimäärin 35 % vastaajista ei osannut vastata kysymyksiin. Osuuskunnassa työskentelevillä tai aiemmin työskennelleillä olivat huomattavasti paremmat tiedot osuustoiminnasta kaikilla osa-alueilla.

14 Koulutuksen merkitys Opinnoissaan paljon tietoa yrittäjyydestä ja eri yritysmuodoista saaneet tunsivat osuustoiminnan periaatteet huomattavasti paremmin kuin vastaajat, jotka olivat saaneet jonkin verran tai vähän yrittäjyys- ja liiketoimintaopetusta. Varsinkin vähän tietoa saaneiden ryhmään tietotason ero oli merkittävä. Opinnoissaan paljon tietoa saaneet suhtautuivat osuustoimintaan jonkin verran myönteisemmin kaikkien väittämien osalta. He myös pitävät osuustoimintaa itselleen varteenotettavampana työllistymisen vaihtoehtona (3,3) kuin muut ryhmät (2,7 3,2).

15 Asenteet osuustoimintaa kohtaan Asenteet osuustoimintaa kohtaan olivat pääsääntöisesti positiivisia. Osuustoiminta sopii hyvin nuorten arvomaailmaan Kaikkien positiivisten ja osuustoimintamyönteisyyttä ilmentävien väittämien keskiarvot olivat yli 3, lukuun ottamatta väittämää Osuustoiminta on minulle varteenotettava työllistymisen vaihtoehto nyt tai tulevaisuudessa (2,9).

16 Osuustoimintaan liitettävät arvot ERITTÄIN HYVIN KUVAAVAT EOS EI-KUVAAVAT KUVAAVAT Etujen tuottaminen Ympäristöystävällisyys Byrokraattisuus Ahneus jäsenille Yhteisöllisyys Joustavuus Lyhytjänteisyys Yhteistyö Yksilön hyöty Korkea riski Paikallisuus Edelläkävijyys Yhteisön hyöty Voiton maksimointi Pitkäjänteisyys Jatkuvuus Turvallisuus Kannattavuus Tasa-arvo Hyvinvoinnin edistäminen Matala riski Yhteiskuntavastuullisuus Perinteisyys Oikeudenmukaisuus Kasvuhakuisuus Muista ihmisistä välittäminen Rehellisyys Tehokkuus Kilpailukyky Nykyaikaisuus Avoimuus

17 Keskeisiä johtopäätöksiä II - Mitä kouluissamme opetetaan nuorille liike-elämästä ja yrittäjyydestä?

18 Liike-elämän tuntemus 4-10? Yli 80% vastaajista arvioi yleisen liike-elämän tuntemuksensa olevan kohtalainen, tyydyttävä tai hyvä, ka 6,9.

19 Koulutuksen merkittävä rooli Opinnoissa saadut tiedot yrittäjyydestä ja sen eri vaihtoehdoista lisäävät liiketoiminta- ja osuustoimintatuntemusta. Mitä enemmän tietoa yrittäjyydestä opiskelijat kokivat saaneensa opintojensa aikana, sitä korkeampia arvosanoja he antoivat omalle tietämykselleen sekä liiketoimintaan että osuustoimintaan liittyen.

20 .. 78% henkilöistä, jotka ilmoittivat saaneensa vain vähän tietoa eri yritysmuodoista, antoivat osuustoimintatietämykselleen arvosanaksi % niistä, jotka kokivat saaneensa paljon tietoa eri yritysmuotovaihtoehdoista, antoivat yleiselle liiketoimintaosaamiselleen arvosanaksi 8-10 ja osuustoimintatiedoilleen 7-10.

21 Mitä kouluissamme sitten opetetaan (ja ei opeteta) liike-elämästä ja yrittäjyydestä? 67% koki saaneensa opinnoissaan vähän tai ei ollenkaan tietoa yrittäjyydestä ja sen vaihtoehdoista tai ei ollenkaan. 25%: jonkin verran. 7% koki saaneensa paljon tietoa Oppiainekohtaisesti suuria eroja.

22 Puutteita kouluasteesta riippumatta Yliopisto: 47% koki saaneensa vain vähän tietoa yrittäjyydestä ja sen vaihtoehdoista, vain 5% paljon tietoa Amk: 40% vähän tietoa yrittäjyydestä ja sen vaihtoehdoista, 11% paljon tietoa. Ammattiopisto: 39% vähän tietoa yrittäjyydestä ja sen vaihtoehdoista, 11% paljon tietoa.

23 Osuuskunta yritysmuotojen tunnettuudessa pahnanpohjimmainen Opiskelijoilla on yritysmuotovaihtoehdoista yleisesti ottaen melko huonot tiedot (ka 1,8 2,1), eli niitä ei ole käsitelty opetuksessa lainkaan tai on käsitelty vain vähän. Opetuksessa painotetaan osakeyhtiötä Myös toiminimi ja julkinen osakeyhtiö. Osuuskunta yritysmuotona on saanut vähiten huomiota liiketoiminnan opetuksessa (1,8).

24 Keskeisiä johtopäätöksiä III - Ovatko itäsuomalaiset nuoret yrittäjyysorientoituneita? Yrittäjäkokemus ja yrittäjyysaikomus

25 Yrittäjäkokemus ja yrittäjyysaikomus 92%: ei yrittäjäkokemusta. 5% oli aiemmin toiminut yrittäjänä ja 3% toimi kyselyhetkelläkin yrittäjänä. 38%, joilla ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, voisi kuvitella ryhtyvänsä yrittäjäksi. Vain 3% vastaajista aikoo ryhtyä yrittäjäksi. 31% vastaajista ei voisi kuvitella itseään yrittäjänä. 28% EOS

26

27 .. Oppilaitosvertailussa Itä-Suomen yliopistossa suhtaudutaan kielteisimmin mahdolliseen yrittäjyyteen (33%). Suurin osa yrittäjiksi aikovista (6%) ja pienin osuus vastaajista, jotka eivät voisi kuvitella yrittäjäksi ryhtymistä (28%), olivat ammattioppilaitoksen opiskelijoita. Myös suurin osa ammattikorkeakoulun opiskelijoista (41%) voisi kuvitella ryhtyvänsä yrittäjäksi. Myönteisin suhtautuminen mahdolliseen yrittäjyyteen on ammattioppilaitoksessa, mutta myös ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat keskimäärin potentiaalisia yrittäjiä. Heistä 4 prosenttia ilmoitti ryhtyvänsä yrittäjäksi. Yliopistoopiskelijoistakin 38 prosenttia on yrittäjyydelle avoimia henkilöitä, vaikka vain 2 prosenttia heistä aikoo ryhtyä yrittäjäksi.

28 Opetuksella on väliä! Yrittäjyydestä ja eri yritysmuodoista saadut tiedot opintojen aikana vaikuttivat yrittäjyysaikomukseen merkitsevästi: Mitä enemmän vastaajat ovat saaneet tietoa, sitä potentiaalisempana he pitävät yrittäjäksi ryhtymistä. Esim: Jopa 8% opiskelijoista, jotka kokivat saaneensa paljon tietoa yrittäjyydestä ja sen eri vaihtoehdoista aikoo ryhtyä yrittäjäksi! (vrt vähän (2%) tai ei ollenkaan (1%) saaneet) Paljon tietoa saaneista yli puolet (53%) voisi myös kuvitella ryhtyvänsä yrittäjäksi!

29 Keitä yrittäjyys sitten kiinnostaa? Yliopistossa potentiaalisia yrittäjiä ovat kauppatieteiden (55%), tietojenkäsittelytieteiden (46%), metsätieteiden (45%), oikeustieteiden (45%), lääketieteiden sekä fysiikan ja matematiikan (42%) opiskelijat. Eniten yrittäjäksi aikovia oli metsätieteilijöissä (9%), kauppatieteilijöissä (5%) ja oikeustieteilijöissä (4%). Karelia Ammattikorkeakoulussa eniten yrittäjäksi aikovia oli kulttuurialan (8%) ja luonnonvara- ja ympäristöalan opiskelijoiden keskuudessa (8%). Tekniikan ja liikenteen (53%) sekä liiketalouden ja hallinnon alalla (51%) opiskelijoista yli puolet voisi kuvitella itsensä yrittäjänä, ja kulttuurialallakin lähes puolet (49%). Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä potentiaalisia yrittäjiä oli eniten luonnontieteiden (50%) sekä tekniikan ja liikenteen alalla (47%). Jälkimmäisessä ryhmässä oli myös toiseksi eniten yrittäjäksi aikovia (9%) liiketalouden ja hallinnon alan jälkeen (12%).

30 .. ja keitä se kiinnostaa vähiten? Yliopistossa kielteisimmin yrittäjyyteen suhtaudutaan soveltavan kasvatustieteen ja opettajakoulutettavien (47%), teologien (43%), kasvatustieteilijöiden ja psykologian opiskelijoiden (41%) sekä sosiaali- ja terveysjohtamisen opiskelijoiden keskuudessa (40%). Karelia Ammattikorkeakoulussa kielteisintä suhtautuminen yrittäjyyteen oli sosiaali- ja terveys- ja liikunta-alalla (43%). Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä kielteisintä suhtautuminen yrittäjyyteen oli humanistisen ja kasvatusalan keskuudessa (50%) ja sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opiskelijoiden keskuudessa (44%), yrittäjäksi aikovia ei heidän keskuudessaan ollut lainkaan.

31 Yrittäjyys ruokkii yrittäjyyttä! Opiskelijat, jotka olivat aiemmin toimineet yrittäjinä, suhtautuivat yrittäjyyteen huomattavasti positiivisemmin kuin opiskelijat, joilla ei ollut aiempaa yrittäjäkokemusta. Yli puolet (51%) kokemusta omaavista voisi kuvitella ryhtyvänsä uudelleen yrittäjäksi, heistä 8% aikoo ryhtyä uudelleen yrittäjäksi.

32 Yritysmuodon harkintajoukko

33 Yrittäjäksi - yksin vai yhdessä? Vastuullinen toiminta, itsenäisyys ja vapaus ovat nuorille tärkeitä. Raha ja status eivät ole merkittäviä motivaatiotekijöitä nuorten yritystoiminnassa, varsinkin kun kyseessä on yrittäjyys hypoteettisena tilanteena. Koko vastaajaryhmässä tarkasteltuna tulokset osoittavat, että nuoret perustaisivat yrityksen mieluummin yhdessä muiden kanssa kuin yksin - yhdessä yrittämisen etuja pidettiin merkittävinä. Taloudellinen helppous Vastuun jakaminen Yhteistyö ja yhdessä tekeminen ja Kuitenkin..

34 .. Ne vastaajat, jotka ilmoittivat aikovansa ryhtyä yrittäjiksi, olivat vahvemmin yksinyrittäjyyden kannalla (3,2). Mitä konkreettisempia yrittäjäksi ryhtymisen suunnitelmat ovat, sitä enemmän henkilöt suosivat yksinyrittäjyyttä ja motivoituvat vahvemmin maineesta ja statuksesta. Myös taloudellisen omakohtaisen hyödyn merkitys korostuu ja tulee tavoitellummaksi.

35 Selvityksen yhteenveto ja johtopäätöksiä

36 Yrittäjyysaikomusta vahvistaa.. Nuoret kokevat lähipiirinsä kannustavaksi yrittäjyysaikomuksessa. Rahoituksenkaan saamista ei koettu kovinkaan ongelmallisena (3,4). Ammattitaito luo melko hyvät edellytykset toimia yrittäjänä (3,2). Yhdessä yrittäminen on nuorille varteenotettava ja houkutteleva vaihtoehto.

37 ..Miksi yrittäjyys ei kiinnosta? Opetuksen riittävyys, opetussisällöt ja painotukset. Heikko liiketoimintaosaaminen ja tietämys yrittämisen vaihtoehdoista Yhteiskunnallisen ilmapiiriin ei koeta kovinkaan vahvasti kannustavan yrittäjyyteen (2,9). Riskinottohalu (vastaajat mieluummin välttävät riskejä kuin ottavat niitä (3,4). Yleinen mielipide siitä, että liike-elämässä vallitsevat kovat arvot (ka 3,9). Osuustoiminta vastauksena? Aikomus ja ideaalit vs kokemus ja käytäntö

38 .. Koulutus avainasemassa Nuoren tietämys talous- ja liike-elämään liittyvistä asioista ja erityisesti opintojen kautta tarjottava näihin liittyvän opetuksen määrä on yrittäjyysasenteisiin sekä osuustoimintatietämykseen ja asenteisiin merkittävästi vaikuttava tekijä =>Tieto ja kokemus yrittäjyydestä lisäävät nuorten yrittäjyyspotentiaalia.

39 ..Osuustoiminnasta tulisi kertoa aiempaa enemmän.. Osuuskunta on ns. matalan kynnyksen yrittäjyysvaihtoehto. Laki ei esimerkiksi määritä osuustoiminnan perustamisvaiheessa vaadittavaa minimipääomaa, joten se mahdollistaa jäseniensä osaamisten yhdistämisen ilman suuria aloituspääomia. Osuuskunta on erittäin sopiva yritysmuoto yrittäjyyden aloittamiseen erityisesti nuorten keskuudessa. Kuten muillakin yrityksillä, myös osuuskunnalla on oltava edellytykset kannattavaan toimintaan.

40 sillä tällä hetkellä.. Tieto osuustoiminnasta on nuorten keskuudessa heikko. Osuustoimintaan suhtaudutaan myönteisesti, sen erityinen humaanius ja yhteisöllisyys tunnistetaan, mutta tieto osuustoiminnasta käytännössä puuttuu. Osuustoiminta leimaantuu nuorten keskuudessa lähinnä osuuskaupaksi ja keskitetyksi pankkitoiminnaksi tai muiksi suuriksi osuustoiminnallisiksi yrityksiksi. Osuustoimintaa ei tunnisteta varteenotettavana vaihtoehtona pienemmän liiketoiminnan harjoittamiselle ja tämän takia se ei myöskään muodostu nuorten mielissä varteenotettavaksi yrittäjyysvaihtoehdoksi.

41 Tapaustutkimukset I-III - Miksi yrittäjä valitsee osuustoiminnan liiketoiminnan muodoksi? Yrittäjien kokemuksia osuustoiminnan erityispiirteistä

42 Valitut tapaukset ja toteutustapa Tavoitteena oli ymmärtää, miksi yrittäjät valitsivat nimenomaan osuustoiminnan liiketoimintamuodoksi? Millaisia ovat heidän näkökulmastaan osuustoiminnan erityispiirteet, hyvät käytännöt, ongelmat yms. Kolme tapausta: Osuuskunta Mekastamo, Osuuskunta Napakka ja Osuuskunta Sontikka Yhteensä 13 haastattelua (yksilö-, pari- ja ryhmähaastattelut)

43 Osuustoiminta yrittäjäksi ryhtymisen polkuna Motiivina itsensä työllistäminen. Työllisyys on myös itsetuntokysymys ja onnistuminen yritystoiminnassa synnyttää ansaittua ylpeyttä. Itsensä työllistäminen melko riskittömästi (taloudellinen ja sosiaalinen näkökulma) Osaamisen yhdistäminen ja osaamisen kehittäminen Yhdessä tekeminen Vastaisku harmaille markkinoille

44 Kimppasysteemi oli valtavan suuri kannustus myös Mie pystyn sitä kautta tekemään töitä yrittäjämäisesti ilman, että minä olen yrittäjän asemassa Tässä osuuskunnassa siinä mielessä pääsee helpommalla, että olet työntekijä, mutta olet toisaalta niin kuin itse yrittäjä, mutta ei tarvitse ajatella näitä hallinnollisia tehtäviä. Siinä mielessä tämä on hyvä. Kyllähän se se helppous tavallaan ja ku minä en oo ikinä ollu sellanen, että en oo tykänny näistä kirjanpidoista ja näin. Että enempi sellanen tekijätyyppi.

45 Osuustoimintaa leimaavia piirteitä.. Turvallisuus (luonteva ja vapaaehtoinen) Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen (henkinen ja käytännöllinen tuki) Monimuotoisuus (IHMISET, eri osaamisalueet, taustat, tilanteet ja motiivit, ALAT, OSUUSKUNNAT), erilaisuus lähtökohtana Omavastuisuus Joustavuus ja vapaus => Mahdollisuus ja riski

46 .. Joustavuus osuustoimintaa luonnehtivana piirteenä Vapaus Omavastuisuus Aktiivisuus Sitoutuminen Oppimisalusta Ponnahduslauta Omannäköinen työ Itsensä toteuttaminen Viihtyminen Monipuolisuus Pätkätyöt Kausivaihtelu Epävarmuus Työ elämän ehdoilla No hyvänä ainaki se, että minun työpaikka on tässä. Ja tästä on saanu ite tehdä mieleisensä....näillä tekijöillä on oma vapaus. Minä ainaki arvostan sitä. Että työntekemisessä pitää olla vapaus. Et tää on tällasta vapaaehtoista vastuullisuutta Tavallaan se on myös sitä vapautta, että saa olla osuuskunnan jäsenenä, että ei velvoiteta olemaan tietynlainen ihminen. Että saa olla se oma ja saa sen vapauden edetä elämässään miten haluaa... täällä xx;han me ollaan itse käyntikortteja tuolla kentällä. Ja siitä ne riippuu sitten ne työt, että jatkuuko asiakassuhteet ja tuleeko lisää töitä. Se vaatii sellasta tietynlaista sitoutumista ja halukkuutta...se ei sovi ihmisille, jotka ei osaa olla omatoimisia, jotka oottaa, että sanotaan mitä tehään. Jotka ei oo omatoimisia, sellasille se ei käy. Kyllähän jos ite hommaat töitä niin ne pitää hoitaa, ei niitä kukaan muu hoida. Vastuuttomuus Passiivisuus Sitoutumattomuus Välinpitämättömyys Opportunismi Jatkuvuus 8-16 Johdettu työ Raha Turvallisuus Jatkuvuus Säännöllisyys Elämä työn ehdoilla

47 .. Työ on hirveen monipuolinen, välillä on hirveen haastavaa, antaa haasteita. Mutta tämä monipuolisuus ja että ei oo sillä tavalla aikaan sidottu. Että ei kello 7 ja kello 16. Ja sitten ykskään päivä ei ole samanlainen. Todella tämmönen, välillä on hirmunen hässäkkä ja tänään on ollu rauhallisempaa. Siihenkin täytyy olla valmius...omalla kohdalla se on se, että en mie tiedä onko se laiskuutta vai mitä se on, mutta mie en halua olla joka päivä kahdeksasta neljään tai seittemästä neljään tai mikä se on se työaika. Mie arvostan vapaa-aikaa, mie arvostaan montaa muuta asiaa, en todellakaan halua olla ihan niin paljon. Se on tässä ku ite hommaa työt, niin pystyy sopimaan ja sanomaan asiakkaalle, että mie oon tuolloin tuon päivän poissa tai tuolla ei käy, ja että käykö seuraava päivä. Toki vastuuhan silti on, että ne hommat pitää silti tehä. Ehkä vielä enemmänkin.

48 .. Pohdittavaksi.. Kenelle osuustoiminta sopii ja kenelle ei? Onko osuustoiminta ihan oikeaa yritystoimintaa? ( epäyritys, yrittäjyyteen ponnistamisen välivaihe, kokeilu) Minä olen aina alleviivannu ja suurella kirjaimella kirjoittanu, että osuuskunta on yritys. Se ei poikkea muista yritysmuodoista, se pitää aina muistaa. Ei saa käyttää sellasena leikkikenttänä. Että jos tähän lähtee mukaan, ni pitää sitten lähtee ihan oikeesti. Tää on oikee yritys. Ja tästä et pääse luistelemaan, jos joku menee pieleen.

49 .. Osuustoiminnan tuntemus Idealismi vs realismi, miten ylläpitää alkuinnostus ja draivi? Suunnitelmallisuus, jatkuvuus Miten kasvaa ja mitä kasvu tuo mukanaan? Yksilöllisyys vs yhteisöllisyys osuustoiminnan uusi kaksoisrooli?

50 .. Osuustoiminta mahdollistaa mielekkään työn tekemisen omilla ehdoin, hyvillä mielin vastuullisesti...me tehdään töitä, että tärkeämpi on se työ kuin siitä saatu raha..paljon mukavampi olla, paljon pehmeempi olla tää, että sillo ku oli vieraan palveluksessa ni se stressi oli aina vieraanamme. Mut tää on sellasta lepposaa Niinku vois kuvitella, että jos minäkin olisin vaikka jonku osakeyhtiön johtaja, pörssiyhtiön johtaja, ni nämä osakkeenomistajat painas päälle, että nyt pitää saada tulosta, tulos tai ulos. Niinku varmasti sitä ei niinkun ulkopuoliset tajua, että tämä siinä mielessä pehmeempi täällä voidaan hymyillä vaan ja tehdä töitä.

51 Eikä edes liian hyvää ollakseen totta!!..ja tämä ajatuksenahan tuntu ihan, että mahottomuus, että näinkin voipi yrittää!

52 Tapaustutkimus IV Sitouttaako osuustoiminta asiakkaan tai henkilöstön erityisellä tavalla? Osuustoiminnallisen yrityksen ominaispiirteiden ja arvojen tunnettuus sisäisen ja ulkoisen asiakkaan näkökulmista

53 Tavoite, valitut tapaukset ja toteutustapa Millainen tietotaso ja ymmärrys kaksois- tai kolmoisroolissa olevilla osuustoiminnallisen yritysten asiakkailla ja henkilöstöllä on yrityksen toimintaa ohjaavista osuustoiminnan arvoista ja perusperiaatteista? Pohdimme myös onko niillä merkitystä sitoutumisen kannalta. Tutkitaan myös millainen vaikutus niillä on työntekijän sisäiseen yrittäjyyteen. Kohderyhminä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan henkilöstö ja asiakasomistajat sekä Pohjois-Karjalan Osuuspankin henkilöstö. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella tänä keväänä. Vastausprosentit Asiakasomistajat 19% Henkilökunta 16%

54 Asiakkaiden ja henkilöstön näkemyksiä toiminnan periaatteista Asiakkaat ja henkilöstö tunnistavat osuustoiminnallisten periaatteiden toteutumisen PKO:n toiminnassa 1. Vapaaehtoinen ja avoin jäsenyys (4,5) 2. Osuuskuntien keskinäinen yhteistyö (3,7) 3. Toimintaympäristövastuu (3,6) 4. Demokraattinen jäsenhallinto (3,6) 5. Jäsenten taloudellinen osallistuminen (3,5) 6. Koulutus, oppiminen ja viestintä (3,5) 7. Itsenäisyys ja riippumattomuus (3,2)

55 Asiakkaiden ja omistajien näkemys arvojen toteutumisesta Osuustoiminnan perusarvot toteutuvat PKO:n toiminnassa 1. Tasa-arvoisuus (3,6) 2. Oikeudenmukaisuus (3,6) 3. Demokraattisuus (3,5) 4. Omavastuisuus (3,4) 5. Omatoimisuus (3,2) 6. Solidaarisuus (3,2) Myös eettisten arvojen koetaan toteutuvan 1. Rehellisyys (3,6) 2. Yhteiskuntavastuu (3,6) 3. Avoimuus (3,5) 4. Muista ihmisistä välittäminen (3,1)

56 Arvoilla ja periaatteilla on merkitystä Henkilöstö tunnistaa toiminnan periaatteet asiakasomistajia paremmin Periaatteiden ja arvojen toteutuminen voimistaa asiakkaiden ja henkilöstön sekä osuuskunnan suhdetta Sitoutuminen Asiakas- ja työtyytyväisyys Yritykseen ja sen tavoitteisiin samaistuminen Henkilöstön sisäinen yrittäjyys

57 Asiakkaiden suhde osuuskuntaan Asiakasomistajat arvioivat olevansa vahvasti sitoutuneita osuuskuntaan (ka 8,7). Sitoutuminen perustuu tunteisiin Taloudellisten ja velvollisuuteen perustuvien tekijöiden merkitys vähäinen Asiakastyytyväisyys korkeaa (ka 9) Mitä pidempään asiakasomistajuus on kestänyt, sitä sitoutuneempi ja tyytyväisempi asiakas on. Mitä enemmän osuuskunnan palveluita käytetään, sitä vahvempaa ja tunteikkaampaa sitoutuminen on.

58 Henkilöstön suhde osuuskuntaan Henkilöstö on erittäin sitoutunutta (ka 8,7) Tunteisiin perustuva sitoutuminen vieläkin vahvempaa kuin asiakasomistajilla Taloudellisten ja velvollisuuteen perustuvien tekijöiden merkitys tässäkin ryhmässä on merkittävästi vähäisempi kuin tunteilla Työntekijät ovat tyytyväisiä työssään (ka 8,2) Mitä pidempään työsuhde on kestänyt, sitä sitoutuneempi ja tyytyväisempi työntekijä on Kokoaikaisesti työskentelevien sitoutuneisuus ja tyytyväisyys on korkeampi kuin osa-aikaisten työntekijöiden

59 Osuustoiminta ja sisäinen yrittäjyys Osuuskaupan työntekijöillä on sisäistä yrittäjyyttä 1) Yrittäjämäisyys ja henkilökohtainen aloitteellisuus (4,4) 2) Innovatiivisuus (3,8) 3) Riskinotto (3,2) Osuustoiminnan arvojen ja periaatteiden tunnistaminen lisää työntekijän sisäistä yrittäjyyttä Henkilökunnan identifikaatio (3,6) on merkittävästi voimakkaampi kuin asiakasomistajien (2,5) Arvot ja periaatteet voimistavat identifikaatiota Mitä voimakkaampaa organisaatioon samaistuminen on, sitä enemmän sisäistä yrittäjyyttä esiintyy

60 Osuustoiminnalliset arvot ja periaatteet Organisaatioon samaistuminen Sisäinen yrittäjyys 1. Tunnistaminen ja tiedostaminen 2. Mielipide käytännön toteutumisesta Oman sekä osuuskaupan arvomaailman ja tavoitteiden vastaavuus Yrittäjämäinen käyttäytyminen Henkilökohtainen aloitteellisuus Innovatiivisuus Vastuunotto Riskinotto Kannustaminen Oman äänen esilletuominen

61 .. Ihmiset sanovat: ajat ovat huonot ja vaikeat. Mutta ajat olemme me. Niin kuin me olemme, ovat myös ajat. -Augustinus-

62 Kysymyksiä? Kommentteja? Anu ja Kirsi kiittävät! Jos haluat jatkaa keskustelua, ole hyvä ja ota yhteyttä

63 Hankkeen loppuraportti ja muut hankkeen puitteissa julkaistavat materiaalit ovat hankkeen päättyessä löydettävissä osoitteessa: Haluatko osallistua keskusteluun? Osuustoimintatyöpaja pe klo 12 16, sali AU206. Seminaaripalautteet

Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona hankkeen loppupäätelmiä. Apulaisprofessori Anu Puusa Itä-Suomen yliopisto

Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona hankkeen loppupäätelmiä. Apulaisprofessori Anu Puusa Itä-Suomen yliopisto Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona hankkeen loppupäätelmiä Apulaisprofessori Anu Puusa Itä-Suomen yliopisto Hankkeen perustiedot Rahoitus: Euroopan sosiaalirahasto (ESR)

Lisätiedot

Osuustoiminta yrittäjäksi ryhtymisen polkuna Apulaisprofessori Anu Puusa Jatko-opiskelija Kirsi Hokkila

Osuustoiminta yrittäjäksi ryhtymisen polkuna Apulaisprofessori Anu Puusa Jatko-opiskelija Kirsi Hokkila Osuustoiminta yrittäjäksi ryhtymisen polkuna 22.5.2015 Apulaisprofessori Anu Puusa Jatko-opiskelija Kirsi Hokkila Tapaustutkimukset I-III - Miksi yrittäjä valitsee osuustoiminnan liiketoiminnan muodoksi?

Lisätiedot

Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona

Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona Osuustoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus yrittäjyysvaihtoehtona - Hankkeen loppuraportti Anu Puusa, hankkeen johtaja Kirsi Hokkila, projektitutkija 1 SISÄLLYSLUETTELO OSA 1: SELVITYS... 1 1.1 Vastaajien

Lisätiedot

Osuustoimintatutkimus 2017 VILJELIJÄT Yhteenveto. Osuustoimintatutkimus Kantar TNS Agri

Osuustoimintatutkimus 2017 VILJELIJÄT Yhteenveto. Osuustoimintatutkimus Kantar TNS Agri Osuustoimintatutkimus 2017 VILJELIJÄT Yhteenveto Osuustoimintatutkimus 2017 - Kantar TNS Agri 1 Yhteenveto Suhtautuminen Suhtautuminen osuustoimintaan on myönteisempää kuin 10 vuotta sitten Viljelijät

Lisätiedot

Osuustoimintatutkimus 2017 KOKO VÄESTÖ Yhteenveto. Osuustoimintatutkimus Kantar TNS Agri

Osuustoimintatutkimus 2017 KOKO VÄESTÖ Yhteenveto. Osuustoimintatutkimus Kantar TNS Agri Osuustoimintatutkimus 2017 KOKO VÄESTÖ Yhteenveto 1 Yhteenveto tunnettuus ja suhtautuminen Osuustoiminnan tunnettuus on kasvanut reippaasti 10 vuodessa Osuustoimintaa erittäin huonosti tai ei lainkaan

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa Joensuu 23.11.2012. Tervetuloa! www.yhteistoiminta.fi

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa Joensuu 23.11.2012. Tervetuloa! www.yhteistoiminta.fi Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa Joensuu 23.11.2012 Tervetuloa! OHJELMA 9.30-9.40 Tervetuloa koulutukseen Johtaja Risto Ravattinen, Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy 9.40-10.10 Yhteiskunnallisen

Lisätiedot

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta M/S Mariella 4.5.2017 Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry Maiju Korhonen #AMIS2016 Mikä on AMIS-tutkimus? Miten aineistonkeruu toteutettiin? Mitkä

Lisätiedot

INTOHIMOINEN OMISTAJUUS KANSALAISKYSELY

INTOHIMOINEN OMISTAJUUS KANSALAISKYSELY INTOHIMOINEN OMISTAJUUS KANSALAISKYSELY 22.6.2016 15.6.2016 15706 Intohimoinen omistajuus Johdanto Tämän tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy Suomalaisen työn liiton toimeksiannosta. Tutkimuksen

Lisätiedot

Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet

Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet Global Entrepreneurship Monitor (2003-2016) Osuus suomalaisista, joka arvioi perustavansa yrityksen kolmen vuoden kuluessa 20% 8% 5% 7% 6% 6% 7% 7% 9% 8% 8% 7%

Lisätiedot

Osuustoiminnan monimuotoisuus taloudellisen organisoitumisen mallina. Toimitusjohtaja, FL Sami Karhu Pellervo-Seura ry

Osuustoiminnan monimuotoisuus taloudellisen organisoitumisen mallina. Toimitusjohtaja, FL Sami Karhu Pellervo-Seura ry Osuustoiminnan monimuotoisuus taloudellisen organisoitumisen mallina Toimitusjohtaja, FL Sami Karhu Pellervo-Seura ry 1. Osuustoiminnan arvopohja ja organisoituminen Osuuskunta, osuustoiminta, arvot OSUUSKUNTA

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa 17.10.2012 OULU Tervetuloa!

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa 17.10.2012 OULU Tervetuloa! Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa 17.10.2012 OULU Tervetuloa! Ohjelma 9.30-9.40 Tervetuloa koulutukseen Hallintojohtaja Ari Heikkinen, Oulun kaupunki 9.40-10.10 Yhteiskunnallisen yrittäjyyden

Lisätiedot

Työnantajien suhtautuminen alle 30- ja yli 50-vuotiaisiin Toukokuu 2018

Työnantajien suhtautuminen alle 30- ja yli 50-vuotiaisiin Toukokuu 2018 Työnantajien suhtautuminen alle 30- ja yli 50-vuotiaisiin Toukokuu 2018 Tutkimuksen tiedot Tämän tutkimuksen on tehnyt IROResearch Oy toukokuussa 2018 työeläkeyhtiöiden toimeksiannosta. Tavoitteena oli

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 Augustkodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 AUGUSTKODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET OLOSUHTEET

Lisätiedot

Nuorisoyrittäjyys Euroopassa ja Suomessa. Tilastollinen tarkastelu

Nuorisoyrittäjyys Euroopassa ja Suomessa. Tilastollinen tarkastelu Nuorisoyrittäjyys Euroopassa ja Suomessa Tilastollinen tarkastelu 1 Eurofound: Youth Entrepreneurship in Europe (2015) 2 Yrittäjyyttä toivottavana ja mahdollisena uravaihtoehtona pitävät 15-34-vuotiaat

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa 24.4.2012 Tervetuloa!

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa 24.4.2012 Tervetuloa! Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa 24.4.2012 Tervetuloa! Ohjelma 9.00-9.10 Tervetuloa koulutukseen Markkinointipäällikkö Jussi Peltonen, Työeläkeyhtiö Varma 9.10-9.30 Yhteiskunnallisen yrittäjyyden

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPOLKU. Nuorten työllisyyspalvelut

YRITTÄJYYSPOLKU. Nuorten työllisyyspalvelut YRITTÄJYYSPOLKU Lahden nuorisopalvelut Nuorten työllisyyspalvelut Matti Martikainen Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT Lahti Tuija Oikarinen Yrittäjyyden ja työn murros - Yrittäjyys mahdollisuutena

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Sami Karhu Tampere

Toimitusjohtaja Sami Karhu Tampere Toimitusjohtaja Sami Karhu Tampere 27.1.2017 Osuuskunta yhtiöittämisen mallina Kansalaisten oma vastuunotto hyvinvoinnistaan Palveluja koko maassa Sote-osuuskunnat palveluntuottajina Dataosuuskunnilla

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014 Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 TAMMILEHDON PALVELUASUNTOJEN ASUKKAIDEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET

Lisätiedot

Osuustoimintatutkimus 2017 Viljelijät

Osuustoimintatutkimus 2017 Viljelijät Osuustoimintatutkimus 0 Viljelijät Contents Yhteenveto Tutkimuksen toteutus Suhtautuminen osuustoimintaan Osuustoiminnallinen yritysmuoto Osuustoimintaa koskevat väittämät Jäsenyys Jäsenaktiivisuus 0 Jäsenhyöty

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2019

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2019 August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 019 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN AUGUST-KODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET.1 Fyysiset ja aineelliset olosuhteet..

Lisätiedot

NUORET OSAAJAT TYÖELÄMÄSSÄ 2017

NUORET OSAAJAT TYÖELÄMÄSSÄ 2017 NUORET OSAAJAT TYÖELÄMÄSSÄ 2017 GRADUATES AT WORK Millaisia ajatuksia ja odotuksia nuorilla osaajilla on työelämästä? Nuoret Osaajat työelämässä -tutkimus on Studentworkin vuosittain toteuttama selvitys

Lisätiedot

Tohtoreiden uraseurannan tulokset. Urapalvelut

Tohtoreiden uraseurannan tulokset. Urapalvelut Tohtoreiden uraseurannan tulokset Urapalvelut Aarresaaren uraseuranta Aarresaari-verkosto on suomalaisten yliopistojen ura- ja rekrytointipalveluiden yhteistyöverkosto, johon kuuluu 12 yliopistoa Aarresaari

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 4B: KYLÄYHDISTYS JA YRITTÄJYYS MIELIPIDEVÄITTÄMÄT Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat Savon ammattija aikuisopistossa sekä Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevat

Lisätiedot

Mitä arvioitiin?

Mitä arvioitiin? Mira Huusko ja Juha Vettenniemi, Musiikkitalo 3.12.2018 Mitä arvioitiin? Miten opiskelijat kokivat oppineensa yrittäjyyttä nykyisten opintojensa aikana? Miten yrittäjyyttä opetettiin? Miten ammatillisen

Lisätiedot

Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista. Sakari Nurmela

Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista. Sakari Nurmela Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteuttaminen Aineiston kerääminen Tutkimusaineisto kerättiin Gallup Kanavalla 6. 2.6.7. Kyseessä on Kantar

Lisätiedot

Sijoittumisseuranta kysely vuonna 2011 tutkinnon suorittaneille. Koonti FUAS-ammattikorkeakouluista valmistuneiden vastauksista

Sijoittumisseuranta kysely vuonna 2011 tutkinnon suorittaneille. Koonti FUAS-ammattikorkeakouluista valmistuneiden vastauksista Sijoittumisseuranta kysely vuonna 2011 tutkinnon suorittaneille Koonti FUAS-ammattikorkeakouluista valmistuneiden vastauksista Huhtikuu 2013 2/12 SISÄLLYS JOHDANTO... 3 KYSYMYKSIÄ OPINNOISTA... 3 TYÖMARKKINATILANNE...

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet

Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet Korkeakoulujen uraseurantafoorumi 11.12.2017 Veli-Matti Lamppu Yrittäjyysasenteet ja -aikomukset vs. yrittäjyysaste Osuus suomalaisista, joka arvioi perustavansa

Lisätiedot

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia OAJ:n Työolobarometrin tuloksia 31.1.2014 OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 Opetusalan ammattijärjestön ja Finlands Svenska Lärarförbundin

Lisätiedot

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Anna-Liisa Lämsä KT, TYP-verkostopäällikkö Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työnantajakysely

Lisätiedot

Osuustoimintatutkimus 2017 koko väestö

Osuustoimintatutkimus 2017 koko väestö Osuustoimintatutkimus 0 koko väestö Sisällysluettelo Yhteenveto Tutkimuksen toteutus Suhtautuminen ja tunnettuus Osuustoiminnallinen yritysmuoto Yrityksen perustaminen Yrittäjyysväittämät 0 Jäsenyys 0

Lisätiedot

OPISKELIJASTA YRITTÄJÄKSI. Ydintuloksia selvityksestä Opiskelijayrittäjyys suomalaisissa korkeakouluissa lukuvuonna 2014 2015

OPISKELIJASTA YRITTÄJÄKSI. Ydintuloksia selvityksestä Opiskelijayrittäjyys suomalaisissa korkeakouluissa lukuvuonna 2014 2015 OPISKELIJASTA YRITTÄJÄKSI Ydintuloksia selvityksestä Opiskelijayrittäjyys suomalaisissa korkeakouluissa lukuvuonna 2014 2015 OPISKELIJASTA ON YRITTÄJÄKSI Suomalaisnuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan

Lisätiedot

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Kysely vuoden 2012 aikana AMKtutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Kyselyn toteutus ja vastaajat Vuoden 2012 aikana JAMKissa suoritettiin

Lisätiedot

Yrittäjämäinen toiminatapa oppiaineena

Yrittäjämäinen toiminatapa oppiaineena Yrittäjämäinen toiminatapa oppiaineena Yrittäjyyskasvatuspäivät 2017 Antti Iivari, Nurmon yläaste, Seinäjoki antti.iivari@seinajoki.fi Taustaa E-P:n yhteinen ops (17+1) Aineryhmittäin omat työryhmät (mukana

Lisätiedot

Yhteiskunnallisten yritysten superpäivä 27.2.2013 Tervetuloa!

Yhteiskunnallisten yritysten superpäivä 27.2.2013 Tervetuloa! Yhteiskunnallisten yritysten superpäivä 27.2.2013 Tervetuloa! Yhteiskunnallinen yrittäjyys ja osuustoiminta Projektijohtaja Niina Immonen Yhdessä yrittämään! hanke / Tampereen seudun osuustoimintakeskus

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

YLEINEN AMMATINVALINNAN PERUSTE OPISKELIJOILLE 1(3)

YLEINEN AMMATINVALINNAN PERUSTE OPISKELIJOILLE 1(3) YLEINEN AMMATINVALINNAN PERUSTE OPISKELIJOILLE 1(3) Ammatin sisällöllinen kiinnostavuus 34 40 21 4 1 4,00 Ammatin hyvä imago 35 41 14 8 3 10 55 25 10 38 37 23 3 44 44 12 35 22 26 9 9 10 50 40 60 40 8 32

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä yhteiskuntavastuullisesta yrittäjyydestä. Leena Haanpää FinSERN Helsinki

Nuorten käsityksiä yhteiskuntavastuullisesta yrittäjyydestä. Leena Haanpää FinSERN Helsinki Nuorten käsityksiä yhteiskuntavastuullisesta yrittäjyydestä Leena Haanpää FinSERN 5.9.2011 Helsinki Tutkimushankkeen taustaa Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys -tutkimus tarkastelee aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin

Lisätiedot

Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi)

Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi) Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi) Korkeakouluihin suunnatun opiskelijakyselyn tuloksia Mira Huusko ja Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö Osuustoiminnallinen yrittäminen ja yhteisötalous projekti: Yhdessä yrittämään

Työ- ja elinkeinoministeriö Osuustoiminnallinen yrittäminen ja yhteisötalous projekti: Yhdessä yrittämään TNS Työ- ja elinkeinoministeriö Osuustoiminnallinen yrittäminen ja yhteisötalous projekti: Yhdessä yrittämään Radiomedia, Radiomainonnan Huomioarvotutkimus Viikko 6 / Helmikuu 2010 Tämän tutkimuksen tulokset

Lisätiedot

Oppimalla ammattiin. Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta. Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy

Oppimalla ammattiin. Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta. Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy Oppimalla ammattiin Nuorten näkemyksiä oppisopimuksesta Harri Leinikka Toimitusjohtaja T-Media Oy 1 Kyselyn toteuttaminen Oppimalla ammattiin kyselyn kohderyhmänä olivat 16-29 - vuotiaat nuoret. Vastaajia

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Tampereen seudun kyselyn kohderyhmänä olivat paikalliset yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja ammattiopistossa

Lisätiedot

Yrittäjyyttä edistävä osaaminen. Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivä 27.1.2015 veli-matti.lamppu@yrittajat.fi

Yrittäjyyttä edistävä osaaminen. Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivä 27.1.2015 veli-matti.lamppu@yrittajat.fi Yrittäjyyttä edistävä osaaminen Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivä 27.1.2015 veli-matti.lamppu@yrittajat.fi 1 2 Yritykset Yritysrakenne v. 2013: Yrityksen koko lukumäärä henkilöstön määrä liikevaihto

Lisätiedot

OSUUSKUNNAT SUOMALAISTEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VÄLINEENÄ. KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

OSUUSKUNNAT SUOMALAISTEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VÄLINEENÄ. KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti OSUUSKUNNAT SUOMALAISTEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VÄLINEENÄ KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti AGENDA Taustaa Tutkimuksen tavoitteet Käsitteellinen viitekehys

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 3.10.2012 Rovaniemi

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 3.10.2012 Rovaniemi Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 3.10.2012 Rovaniemi 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! Lapin alueen kyselyn kohderyhmänä olivat Rovaniemellä ja Kemi-Torniossa opiskelevat nuoret. Vastaajat

Lisätiedot

Tekniikan alan yliopistoopiskelijoiden työssäkäynti 2014

Tekniikan alan yliopistoopiskelijoiden työssäkäynti 2014 Tekniikan alan yliopistoopiskelijoiden työssäkäynti 2014 Esittäjän nimi 24.11.2014 1 Sisältö: Keskeisiä tuloksia Aineiston kuvailu Taustatiedot (Sp, ikä, yliopisto, tutkinnot, vuosikurssi, opintopisteet)

Lisätiedot

NUORTEN TALOUSOSAAMINEN. Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista.

NUORTEN TALOUSOSAAMINEN. Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista. NUORTEN TALOUSOSAAMINEN Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista. 1 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT tarjoaa tietoa sekä kokemuksia taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä.

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden lisääminen

Lisätiedot

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta. Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta. Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Kysely vuoden 2013 aikana AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Kyselyn toteutus ja vastaajat Vuoden 2013 aikana JAMKissa suoritettiin

Lisätiedot

VARIA Mielikuva- ja vaikuttavuuskysely 2012

VARIA Mielikuva- ja vaikuttavuuskysely 2012 VARIA Mielikuva- ja vaikuttavuuskysely 2012 INNOLINK RESEARCH OY TAMPELLAN ESPLANADI 2, 4.krs, 33100 TAMPERE FREDRIKINKATU 34 B 22, 00100 HELSINKI Puh. 010 633 0200 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti 20-40

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti 20-40 Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti 20-40 Ammattistartti on valtakunnallisesti ja paikallisesti suunnattu ratkaisemaan ongelmia, jotka syntyvät nuoren uravalinnan

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2007

Nuorisotutkimus 2007 Nuorisotutkimus 2007 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin maaliskuussa 2007 nettikyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Nuoret journalistit -tutkimus Nuoret journalistit -tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena ovat journalismin uudet sukupolvet. Millainen on tulevien

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2010 17.2.2011 Toteutus: 11-12/2010 Vastaajia yhteensä 9783 Tutkimuksen toteutus Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Esityksen sisältö: Tiivistelmä s. 3-12 Numeeriset

Lisätiedot

Opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta

Opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta Opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta 22.11.2017 Juuso Luomala Pääsihteeri Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry OSKU ry Valtakunnallinen amisten opiskelijajärjestö OSKU

Lisätiedot

1., n= n=485 3., n=497 4., n=484 5., n=489 N., n=999

1., n= n=485 3., n=497 4., n=484 5., n=489 N., n=999 Työskentelin syventäviin tai ammattiaineisiin liittyvässä kesätyössä Olin opintoja sivuavassa kesätyössä / ns. "haalariharjoittelussa" 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1., n=350 2. n=485 3., n=497 4.,

Lisätiedot

PAMin vetovoimabarometri 2012. PAMin vetovoimabarometri 2012

PAMin vetovoimabarometri 2012. PAMin vetovoimabarometri 2012 Barometrin teki TNS-Gallup Toteutettu Gallup Forumissa lokamarraskuussa Tehty aikaisemmin 2010 ja 2011 Selvittää kaupan, majoitus-ja ravitsemisalan sekä kiinteistöpalvelualan vetovoimaisuutta (mukana joissain

Lisätiedot

Tilitoimistojen Asiakkuudet helmikuu 2012

Tilitoimistojen Asiakkuudet helmikuu 2012 Tilitoimistojen Asiakkuudet helmikuu 2012 Raportin kohderyhmä: Yrityspalvelu Pirjo Lundeqvist Oy Vastaajia yhteensä: 19 1 Raportin lukuohjeet - Raportin alussa näytetään tää indeksit: it Indeksi tarkoittaa

Lisätiedot

Osuuskuntayrittäjyys

Osuuskuntayrittäjyys Osuuskuntayrittäjyys Osuuskunnat Suomessa yhteensä n. 4 500 osuuskuntaa vuositasolla perustetaan noin 200 uutta osuuskuntaa Noin 2 700 pienosuuskuntaa 1 300 vesihuolto-ja energia osuuskuntaa 370 osuuspankkia

Lisätiedot

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE - KYSELYN TOTEUTUS - KÄSITYKSET AMK-TUTKINNOSTA JA KOULUTUKSESTA - AMK-TUTKINNON TUOTTAMA OSAAMINEN - TYÖLLISTYMISEEN

Lisätiedot

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) toteutti syksyllä 2017 yrittäjyyden ja innovaatiotoiminnan opiskelijakyselyn

Lisätiedot

Työosuuskunnat ja työosuuskuntien kautta työllistyminen Suomessa alustavia tuloksia tutkimusmatkan varrelta

Työosuuskunnat ja työosuuskuntien kautta työllistyminen Suomessa alustavia tuloksia tutkimusmatkan varrelta Työosuuskunnat ja työosuuskuntien kautta työllistyminen Suomessa alustavia tuloksia tutkimusmatkan varrelta Seminaari: Työllisyys ja osuuskunnat 25.5.2010, Eduskunta, Helsinki Hanna Moilanen YTM, jatko-opiskelija

Lisätiedot

Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. - kulma Copyright VirtuaaliAMK 1

Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. - kulma Copyright VirtuaaliAMK 1 Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa - opiskelijan näkökulman kulma 6.11.2006 Copyright VirtuaaliAMK 1 Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE kevät 2017 Vastausprosentti: 83,8 % I Työ, työnhaku ja työllistyminen Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2016 Vastausprosentti: 82,2 % I Työ, työnhaku ja työllistyminen Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

Elon Yrittäjämittari uskallatko katsoa peiliin?

Elon Yrittäjämittari uskallatko katsoa peiliin? Elon Yrittäjämittari uskallatko katsoa peiliin? Helsingin yrittäjät Elon työhyvinvointipalvelut Työhyvinvointikysely 8.1.-16.1.2018 N=366 Kiitos aktiivisuudesta! Vastaajien taustatietoja Helsingin yrittäjät,

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! Lahden alueen kyselyn kohderyhmänä olivat Lahdessa opiskelevat nuoret. Vastaajat opiskelevat ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

Matka yrittäjyyteen AMKopiskelijanaisten. suunnitelmat oman yrittäjäuran aloittamisessa

Matka yrittäjyyteen AMKopiskelijanaisten. suunnitelmat oman yrittäjäuran aloittamisessa Sanna Joensuu-Salo, Kirsti Sorama, Salla Kettunen ja Anmari Viljamaa YKTT-päivät Jyväskylä 2016 Matka yrittäjyyteen AMKopiskelijanaisten polut ja suunnitelmat oman yrittäjäuran aloittamisessa Taustaa Korkeakouluopiskelijoiden

Lisätiedot

Yrittäjyyttä tukeva korkeakoulu 2015 -kysely. ylitarkastaja Johanna Moisio, opetus- ja kulttuuriministeriö

Yrittäjyyttä tukeva korkeakoulu 2015 -kysely. ylitarkastaja Johanna Moisio, opetus- ja kulttuuriministeriö Yrittäjyyttä tukeva korkeakoulu 2015 -kysely ylitarkastaja Johanna Moisio, opetus- ja kulttuuriministeriö Paljon tapahtunut yrittäjyyden edistämisessä mutta kuinka paljon? Kuvat: Paula Ojansuu Kyselyn

Lisätiedot

AMMATTIIN OPISKELEVAT LUKIOLAISET YLÄKOULULAISET. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella helmimaaliskuussa

AMMATTIIN OPISKELEVAT LUKIOLAISET YLÄKOULULAISET. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella helmimaaliskuussa #kunkoululoppuu Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella helmimaaliskuussa 2018. Tutkimuksen toteutti Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toimeksiannosta T- Media Oy. YLÄKOULULAISET

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Akateeminen sivutoimiyrittäjyys Alussa, lopussa, välissä?

Akateeminen sivutoimiyrittäjyys Alussa, lopussa, välissä? Akateeminen sivutoimiyrittäjyys Alussa, lopussa, välissä? Anmari Viljamaa & Elina Varamäki Seinäjoen ammattikorkeakoulu 23.10.2014 Sisältö Tausta Sivutoimiyrittäjyys alussa ja lopussa välissä Johtopäätöksiä

Lisätiedot

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI YRITTÄJIEN HYVINVOINTI Yrittäjien työhyvinvointikysely 2013 tulokset 4.9.2013 Kati Huoponen, Mari Merilampi ja Jouni Vatanen TAUSTAA Kysely lähetettiin yli 10 000:lle Ilmarisen yrittäjäasiakkaalle Kyselyyn

Lisätiedot

Nuori Yrittäjyys Ry. Virpi Utriainen, toiminnanjohtaja Sivistysvaliokunta

Nuori Yrittäjyys Ry. Virpi Utriainen, toiminnanjohtaja Sivistysvaliokunta Nuori Yrittäjyys Ry Virpi Utriainen, toiminnanjohtaja Sivistysvaliokunta 13.4.2018 Yrittäjyysasennetta, työelämävalmiuksia, talouslukutaitoja tekemällä oppien. Nuori Yrittäjyys ry eli NY Vahvistaa 7-25-vuotiaiden

Lisätiedot

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta

Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Vuosi valmistumisesta - sijoittumisseuranta Kysely vuoden 2011 aikana AMKtutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta suorittaneille Kyselyn toteutus ja vastaajat Vuoden 2011 aikana JAMKissa suoritettiin

Lisätiedot

Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. Pähee OTE. Työtoiminnoista töihin OSUUSKUNTA. versio 1 6/18

Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. Pähee OTE. Työtoiminnoista töihin OSUUSKUNTA. versio 1 6/18 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen Pähee OTE Työtoiminnoista töihin OSUUSKUNTA versio 1 6/18 MIKÄ OSUUSKUNTA? 2 19.6.2018 Pähee OTE Työtoiminnoista töihin, Osuuskuntamalli OSUUSKUNTA TYÖLLISTYMISEN

Lisätiedot

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 9.10.11.2011 Laurea Vuokko Kohtamäki, Tampereen yliopisto/ Higher Education Group Lähtökohtia

Lisätiedot

Aloituskysely 2016 tulokset

Aloituskysely 2016 tulokset Perustutkintokoulutus VALMA-koulutus Vastaajia 474, vastausprosentti 80 % Aloituskyselyn toteutus syksyllä 2016 Aloituskysely toteutettiin Luovissa syyskuussa. Kyselyyn kohderyhmänä olivat syksyllä 2016

Lisätiedot

CxO Mentor Oy. Organisaatiokulttuurit. CxO Academy Eerik Lundmark. CxO Mentor Oy 2014

CxO Mentor Oy. Organisaatiokulttuurit. CxO Academy Eerik Lundmark. CxO Mentor Oy 2014 CxO Mentor Oy Organisaatiokulttuurit CxO Academy 16.4.2014 Eerik Lundmark Menestystekijät luovat kulttuurin Joustavuus Kontrolli Sisäinen Ulkoinen Painopiste Kohdennus Organisaatiokulttuurin moodit Joustavuus

Lisätiedot

ARCUSYS OY HYVINVOINNILLA TUOTTAVUUTTA

ARCUSYS OY HYVINVOINNILLA TUOTTAVUUTTA ARCUSYS OY HYVINVOINNILLA TUOTTAVUUTTA ARCUSYS OY 2003 perustettu Tietotekniikan innovatiivinen palveluyritys, joka on erikoistunut it-asiantuntijapalveluihin ja tietojärjestelmäratkaisuihin. Asiakkaina

Lisätiedot

NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2017

NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2017 1 NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2017 Vastausprosentti 80,9 % I Työ, työnhaku ja työllistyminen Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten tilannettasi opintojen päättyessä?

Lisätiedot

Tutkimuksen tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten organisaatioissa tuettiin osatyökykyisten työllistymistä ja työssä jatkamista ja mitkä tekijät estivät tai edistivät sitä. Tutkimuskysymyksiä

Lisätiedot

HAAGA-HELIA:. Yrittäjyydestä Yrittäjyydellä Yrittäjille. Tarja Römer-Paakkanen, MMT dos. Yrittäjyyden yliopettaja

HAAGA-HELIA:. Yrittäjyydestä Yrittäjyydellä Yrittäjille. Tarja Römer-Paakkanen, MMT dos. Yrittäjyyden yliopettaja HAAGA-HELIA:. Yrittäjyydestä Yrittäjyydellä Yrittäjille Tarja Römer-Paakkanen, MMT dos. Yrittäjyyden yliopettaja Oma yritys Wanha Satama 19.-20.3.2013 HAAGA-HELIA kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen

Lisätiedot

OSAKEYHTIÖN OSTOLLA KILPAILUETUA OSUUSKUNNALLE

OSAKEYHTIÖN OSTOLLA KILPAILUETUA OSUUSKUNNALLE OSAKEYHTIÖN OSTOLLA KILPAILUETUA OSUUSKUNNALLE Saila Rosas KTT Pankinjohtaja, Länsi-Kymen Osuuspankki Poimintoja 15.12.2015 tarkastetusta väitöskirjasta Co-operative acquisitions the contextual factors

Lisätiedot

Suomalaisten näkemyksistä Suomen valtionhallinnon virkamiesetiikan ja - moraalin tilasta

Suomalaisten näkemyksistä Suomen valtionhallinnon virkamiesetiikan ja - moraalin tilasta Suomalaisten näkemyksistä Suomen valtionhallinnon virkamiesetiikan ja - moraalin tilasta TNS 0 Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Kysely toteutettiin TNS Gallup Foruminternetpaneelissa. Yhteensä tehtiin

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2008

Nuorisotutkimus 2008 Nuorisotutkimus 08 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin huhtikuussa 08 verkkokyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry Asiakkaiden tyytyväisyys Tammilehdon päivähoidon palveluun 2019 SISÄLLYS 1. PALVELUKESKUS TAMMILEHDON PÄIVÄHOITO 2. ASIAKASTYYTYVÄISYYSTUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN 3. ASIAKKAIDEN TYYTYVÄISYYS PALVELUKESKUS

Lisätiedot

Opiskelijakysely toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille Tulosyhteenveto koulutuskuntayhtymän hallitukselle

Opiskelijakysely toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille Tulosyhteenveto koulutuskuntayhtymän hallitukselle Opiskelijakysely toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille Tulosyhteenveto koulutuskuntayhtymän hallitukselle Anne Mähönen 15.9.2016 SISÄLTÖ OPISKELIJAPALVELUT... 1 1. Tiedätkö, kuinka saat tarvittaessa

Lisätiedot

Työhyvinvointi ja johtaminen

Työhyvinvointi ja johtaminen Työhyvinvointi ja johtaminen Minna Kohmo, Henki-Tapiola 30.11.2011 23.11.2011 1 Tämä on Tapiola Noin 3 000 tapiolalaista palvelee noin 960 000 kuluttaja-asiakasta 63 000 yrittäjää 60 000 maa- ja metsätalousasiakasta

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Koulutilastoja Kevät 2014

Koulutilastoja Kevät 2014 OPETTAJAT OPPILAAT OPETTAJAT OPPILAAT Koulutilastoja Kevät. Opiskelijat ja oppilaat samaa Walter ry:n työpajat saavat lähes yksimielisen kannatuksen sekä opettajien, että oppilaiden keskuudessa. % opettajista

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE kevät 2016 Vastausprosentti: 87,6 % Työ, työnhaku ja työllistyminen Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

NAISYRITTÄJÄ TYÖNANTAJANA. Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten kyselytutkimus 2014.

NAISYRITTÄJÄ TYÖNANTAJANA. Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten kyselytutkimus 2014. NAISYRITTÄJÄ TYÖNANTAJANA Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten kyselytutkimus 2014. TAUSTAA Ilmarinen ja Yrittäjänaiset selvittivät verkkokyselyllä naisyrittäjien arkea ja jaksamista Tulokset julkaistiin

Lisätiedot

Listautumiskysely 2010

Listautumiskysely 2010 Listautumiskysely 2010 Listautumiset 2005-2009 Listautuneet yhtiöt, päämarkkina ja First North 60 50 40 0 Tukholma Helsinki Kööpenhamina 20 10 0 2005 2006 2007 2008 2009 Lähde: NASDAQ OMX Helsinki Oy 2

Lisätiedot

AMMATTISTARTIN ALOITTAVAT. Syksyn 2010 valtakunnallinen kysely. Yhteenvetoraportti, N=742, Julkaistu: 9.9.2010. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

AMMATTISTARTIN ALOITTAVAT. Syksyn 2010 valtakunnallinen kysely. Yhteenvetoraportti, N=742, Julkaistu: 9.9.2010. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat AMMATTISTARTIN ALOITTAVAT. Syksyn 2010 valtakunnallinen kysely. Yhteenvetoraportti, N=742, Julkaistu: 9.9.2010 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Oletko? Nainen 431 58,09% Mies 311 41,91% 742 100% Ikäsi?

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2009

Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketeollisuus ry Helmikuu 2009 TNS Gallup Oy Pyry Airaksinen Projektinumero 76303 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Asiantuntijaverkostot ja toimialaryhmät osana yhtenäisiä toimintatapoja

Asiantuntijaverkostot ja toimialaryhmät osana yhtenäisiä toimintatapoja Asiantuntijaverkostot ja toimialaryhmät osana yhtenäisiä toimintatapoja Tehokkuus, järjestäytyminen, vaikuttavuuden parantaminen, jne. 1 Webropol-kysely asiantuntijaryhmien jäsenille Lähetettiin AVIen

Lisätiedot