SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE. Versio 6.0

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE. Versio 6.0"

Transkriptio

1 SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE Versio 6.0 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt

2 1 AUDITOINNIN MENETTELYOHJEEN SOVELTAMISALA Sisäisen auditoinnin menettelyohjetta sovelletaan Jyväskylän yliopiston laadunhallintajärjestelmän auditoinneissa yliopisto-, tiedekunta-, erillislaitos- ja laitostasolla sekä yliopistopalveluissa. Tässä ohjeessa edellä mainituista organisaation osista käytetään termiä yksikkö. Jyväskylän yliopiston laatupolitiikan mukaan laadunhallintaa arvioidaan säännöllisesti sisäisin auditoinnein, itsearvioinnein ja muin arviointimenettelyin. Laadunhallintajärjestelmä muodostuu yhteisössä tunnetun vastuunjaon, hyviksi todettujen toimintatapojen ja käytänteiden sekä niihin kohdennettujen voimavarojen kokonaisuudesta. 2 SANASTO (AAKKOSISSA) Asiantuntija-auditoija Asiantuntija-auditoija on auditoitavaa teemaa tunteva auditoija. Auditoija Auditoija on yliopiston työntekijä tai opiskelija, joka arvioi yksikön laadunhallintaa auditointiteeman alueella. Auditoijana toimimisen edellytyksenä on, että auditoija on riippumaton auditoitavasta yksiköstä. Hänellä tulee olla koulutusta sisäiseen auditointiin. Auditoinnin yhdyshenkilö Auditoinnin yhdyshenkilö on yksikön työntekijä, jonka kanssa auditointia yliopistotasolla koordinoiva henkilö on yhteydessä auditoinnin järjestelyasioissa. Auditointiaineisto Auditointiaineisto on kirjallinen materiaali, jonka yksikkö toimittaa auditoijille. Auditointiaineiston dokumenteista sovitaan valmistelukokouksessa. Auditointihaastattelu Auditointihaastattelu on auditoijien ja yksikön edustajien keskustelutilaisuus auditointiteemasta auditoitavassa yksikössä. Auditointikriteerit Auditointikriteerit ovat lainsäätäjän, sopimuskumppaneiden, yliopiston johdon tai yksikön johdon asettamia vaatimuksia tai menettelyjä, joita auditoitavien yksikköjen tulee noudattaa. Auditointinäyttö Auditointinäyttönä ovat dokumentit tai muu todennettavissa oleva informaatio auditointikriteerien mukaisesta toiminnasta. Auditointiohjelma Auditointiohjelma on sisäisten auditointien aikataulu, josta näkyvät auditoitavat yksiköt, niiden auditoinnin yhdyshenkilöt (yleensä laatuvastaava), auditoijat, valmistelukokouksen aika ja paikka, auditointihaastattelujen aika ja paikka sekä raportoinnin vaiheet. Auditointiohjelma on sisäisten auditointien verkkosivulla. Auditointiraportti Pääauditoija kirjoittaa auditointiraportin, jossa raportoi auditoinnin aineistoista, kuten itsearvioinnista ja dokumenteista sekä auditointihaastattelusta syntyneen auditointiryhmän käsityksen yksikön laadunhallinnasta auditointiteeman alueella. 2 (8)

3 Auditointiryhmä Auditointiryhmä koostuu pääauditojasta ja yhdestä tai useammasta asiantuntija-auditoijasta. Auditointiteema Auditointiteemalla tarkoitetaan aihealuetta, jota auditoidaan ja jonka hyviä käytäntöjä ja kehittämiskohteita auditoijat tuovat esiin. Auditoitava yksikkö Yksiköllä tarkoitetaan yliopisto-, tiedekunta-, erillislaitos- tai laitostasoa. Sisäinen auditointi voi kohdistua mille tahansa näistä tasoista, jolloin yksi tai useampi yksikkö on auditoinnin kohteena eli auditoitavana yksikkönä. Hyvä käytäntö Hyvällä käytännöllä tarkoitetaan yksikössä olevaa, erittäin laadukkaan toiminnan ilmenemismuotoa. Se on esimerkillinen toimintapa, jota kannattaa levittää muuallekin (yliopistotasolle, muihin yksiköihin). Itsearviointi Itsearviointi on auditoinnin prosessiin kuuluva yksikön näkemys auditointiteeman alueesta. Itsearvioinnissa yksikkö vastaa kirjalliseen kyselyyn. Kehittämiskohde (tai kehittämissuositus) Kehittämiskohde on auditointiryhmän suositus yksikölle muuttaa toimintatapaa siten, että auditointiryhmän näkemyksen mukaan yksikön toiminta paranee ja laadunhallinta lisääntyy. Kokoomaraportti Kokoomaraportti on yksikköjen raporteista laatupäällikön laatima yhteenvetoraportti. Pääauditoija Pääauditoija on auditointiryhmän puheenjohtaja, joka vastaa auditoinnin kaikkien vaiheiden toteutumisesta. Pääauditoija myös kirjoittaa auditointiraportin. Sisäinen auditointi Sisäinen auditointi on järjestelmällinen, riippumaton ja dokumentoitu prosessi, jossa yliopisto hankkii auditointinäyttöä auditointikriteerien täyttämisestä. Sisäisen auditoinnin tuloksena yksikkö saa auditoijien näkemyksiä hyvistä käytännöistään ja myös kehittämiskohteista. Seurantataulukko Kustakin kehittämissuosituksesta yksikkö laatii kuukauden kuluessa auditointiraportin allekirjoittamisesta seurantataulukkoon määrämuotoisesti suunnitelman, miten aikoo toimintaa siltä osin kehittää. Tämän jälkeen laatupäällikkö pyytää yksikköä täydentämään taulukon ja raportoimaan kehittämisen tilan kahdesti vuodessa, huhtikuussa ja lokakuussa. Valmistelukokous Valmistelukokous on ennen auditointia yksikössä pidettävä palaveri, jossa sovitaan auditoinnin järjestelyistä. 3 TEEMOITTAINEN AUDITOINTI Kullakin auditoinnilla on tietty, kaikille auditoitaville yksiköille sama teema. Tarkastusvaliokunnan esityksestä yliopiston hallitus ( hyväksyy vuosittain yhden tai useamman auditointiteeman. Auditoitava yksikkö saa palautteena auditointiraportissa auditoijien näkemysten mukaiset hyvät käytänteensä ja kehittämiskohteet. 3 (8)

4 4 AUDITOINTIRYHMÄ Laatupäällikkö vastaa auditointisuunnitelman toimeenpanosta. Auditoinnin valmistelu-, toteutus- ja raportointityö voidaan jakaa laadunhallintatyössä olevien kesken. Auditoijana voi toimia yksi pääauditoija tai pääauditoija ja yksi tai useampia asiantuntija-auditoijia, jotka tuntevat auditoinnin kohteena olevan yksikön sisältöaluetta tai auditoitavaa teemaa. Kun auditointiteema koskettaa opiskelijoita, auditointiryhmään pyritään saamaan myös opiskelijaedustus. Auditoijat ovat auditoitavasta yksiköstä riippumattomia henkilöitä. Pääauditoija vastaa auditoinnin suunnittelusta, toteutuksesta ja raportoinnista. Hän myös antaa auditoinnista palautteen asiantuntija-auditoijana ensimmäistä kertaa toimivalle henkilölle. 5 AUDITOINTIOHJELMA Laatupäällikkö tai hänen valtuuttamansa henkilö laatii auditointiohjelman, joka on näkyvissä yliopiston laadunhallinnan verkkosivulla ( 6 AUDITOINTIPROSESSIN KULKU JA AIKATAULU Auditoinnin kohteena on yksikön toiminnan tietty osa-alue eli teema, joka vaihtelee vuosittain. Yksikölle edellisellä auditointikerralla suositeltujen kehittämiskohteiden edistymisen auditoijat käyvät auditoinnissa lyhyesti läpi, vaikka auditoinnin teema olisi täysin eri kuin edellisellä kerralla. 7 ITSEARVIOINTI Yksikön itsearviointi tukee auditoijien työskentelyä ja rakentaa pohjaa auditointitilaisuuden vuoropuhelulle. Laatupäällikkö tai hänen valtuuttamansa, sisäistä auditointia koordinoiva henkilö toimittaa yksiköille auditointiteemaa käsittelevän itsearviointilomakkeen. Yksikkö kokoaa edustavan ryhmän arvioimaan auditointiteeman mukaista toimintaansa ja palauttaa arviointivastauksensa lomakkeella määräaikaan mennessä itsearviointia koordinoivalle henkilölle. 8 VALMISTELUKOKOUS Auditointihaastattelua edeltää valmistelukokous yksikössä. Pääauditoija tai koko auditointiryhmä keskustelee yksikön edustajien kanssa seuraavat asiat: Auditointiprosessin kulku ja aikataulu Auditointiin osallistuvat ja heidän yhteystietonsa Auditointiteema Auditointiaineisto Yksikön itsearviointi auditointiteemasta Auditointitilaisuuden aikataulu Raportointi Kokouksesta kirjoittaa muistion yksikön edustaja. 4 (8)

5 9 AUDITOINTIIN OSALLISTUVAT Auditointiin osallistuvat yksikön toiminnan ja sen laadunhallinnan keskeiset henkilöt, jotka yksikkö nimeää. Yksikön johtaja ja laatuvastaava ovat paikalla auditointitilaisuudessa. Yksikkö lähettää auditoijille listan auditointiin osallistuvista henkilöistä auditointiaineiston lähettämisen yhteydessä. 10 AUDITOINTIAINEISTO Auditointiaineiston dokumentteina ovat itsearviointi ja muu lisäaineisto, jonka yksikkö katsoo kuuluvan laatudokumentaatioon. Lisäksi yksikkö voi antaa harkintansa mukaan lisäaineistoa. Auditoijat voivat edellyttää aineiston sisältävän tiettyjä dokumentteja. Yliopistotason aineistoa, kuten yliopiston strategioita, ohjelmia, johtosääntöä jne., jotka yksikönkin toimintaa linjaavat, ei toimiteta. Verkkolinkeissä viitattuihin asiakirjoihin tulee olla pääsy auditoinnin aikana. Aineisto voi useimmiten olla kokonaan sähköisessä muodossa. Laatupäällikkö antaa yksikölle sen aiemman sisäisen auditoinnin raportin ja siitä jätetyn kehittämiskohteiden parantamissuunnitelman. 11 AUDITOINTITILAISUUDEN AIKATAULU Auditointitilaisuus alkaa joko aloituspalaverilla (max ½ t) tai suoraan auditointihaastatteluilla. Aloituspalaveri voidaan sivuuttaa, mikäli auditointia edeltävässä valmistelukokouksessa ovat olleet läsnä kaikki auditointiin osallistuvat tai muuten yksikkö katsoo sen tarpeettomaksi. Mikäli aloituspalaveri pidetään, siinä käydään läpi auditoinnin kulku. Haastattelut kestävät korkeintaan 2½ tuntia. Auditoijat voivat haastatella yhdessä samaa ryhmää tai erikseen kahta (tai useampaa, jos auditoijia on enemmän kuin kaksi) ryhmää. Haastateltavat voidaan pyytää eri ryhminä paikalle. Haastatteluun osallistuvat etukäteen sovitut (ks. Auditointiin osallistuvat) henkilöt. Haastattelujen jälkeen auditoijat pitävät korkeintaan puoli tuntia kestävän yhteenvetoneuvottelun, jonka aikana he kokoavat auditoinnissa esiin tulleiden asioiden pääkohdat esitettäväksi loppupalaverissa. Auditoijat kertovat auditointihavaintojensa pääkohdat korkeintaan puoli tuntia kestävässä auditoinnin loppupalaverissa. Merkittävimmät kehittämisehdotukset kerrotaan jo tässä yhteydessä. 12 RAPORTOINTI Auditoinnin valmistelukokouksessa sovitaan auditointitulosten raportoinnista. Samalla sovitaan yksikön kanssa myös raportin julkisuudesta. Yksikkö voi niin halutessaan pitää raportin sisäisenä asiakirjanaan. Laatupäällikkö vastaa auditointiraporttien yhteenvedon laatimisesta. Auditoijat kirjoittavat auditointiraportin. Raportissa auditoijat esittävät näkemyksenä auditointiteeman yleisestä tilasta auditoidussa yksikössä sekä teeman aiheesta yksikössä havaitut hyvät käytännöt ja kehittämissuositukset. Auditoijat perustavat näkemyksensä itsearviointiin, muuhun auditointiaineistoon ja auditointihaastatteluun. Päävastuu auditointiraportista on pääauditoijalla. Auditointi raportoidaan viikon kuluessa, ja pääauditoija lähettää sen allekirjoittamanaan yksikköön etukäteen sovitulle henkilölle. Mikäli yksikkö ei 5 (8)

6 kommentoi raporttia, se allekirjoittaa sen. Yksikön halutessa kommentoida raporttia kommentit lähetetään pääauditoijalle viikon kuluessa. Tämän jälkeen pääauditoija muuttaa raporttia, jos toteaa kommentit aiheellisiksi. Aiheettomiksi katsomistaan kommenteista hän keskustelee yksikön johtajan ja laatuvastaavan kanssa. Yhteisymmärrykseen päästyään pääauditoija ja auditoidun yksikön edustaja allekirjoittavat raportin. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, raporttiin merkitään poikkeavat näkemykset. Yksikön edustaja lähettää alkuperäisen auditointiraportin laatupäällikölle, joka arkistoi sen. Raportin kopio jää auditoituun yksikköön. Yksikkö toimittaa raportin myös kaikille auditoijille. 13 KEHITTÄMISSUOSITUSTEN TOIMEENPANON RAPORTOINTI Yksikkö raportoi kuukauden kuluttua laatupäällikölle, mitä toimia kehittämissuosituksiksi esitetyille asioille on tehty, tai mikäli kehittäminen vie aikaa, suunnitelman, miten kohdetta kehitetään ja missä aikataulussa. Raportointiin käytetään määrämuotoista seurantataulukkoa. Laatupäällikkö seuraa kehittämissuositusten mukaisten parantamistoimien etenemistä ja pyytää yksiköltä kahdesti vuodessa seurantaraportin, jonka hän raportoi edelleen yliopiston tarkastusvaliokunnalle. 14 AUDITOINNIN ARVIOINTI Auditointihaastattelun päätteeksi yksikkö voi antaa palautetta auditoijille auditoinnin sujuvuudesta ja muista vaikutelmista. Myöhemmin yksiköitä pyydetään arvioimaan lyhyesti verkossa täytettävällä lomakkeella auditointikokemustaan ja sen hyödyllisyyttä. Auditointien palautteet käsitellään laadunohjausryhmässä. 15 AUDITOINNISTA TIEDOTTAMINEN Suositeltavaa on, että auditoinnin jälkeen yksikkö järjestää omalle henkilökunnalleen tilaisuuden, jossa kerrotaan sisäisen auditoinnin tuloksista, erityisesti yksikössä havaituista hyvistä käytänteistä ja kehittämissuosituksista. Yliopistoyhteisölle tiedotetaan laadunhallinnan viestintäsuunnitelman mukaisesti. 16 KOKOOMARAPORTIN LAATIMINEN Laatupäällikkö laatii auditointiraporttien perusteella yliopistotasoisen kokoomaraportin. Kokoomaraporttiin kootaan yksikköjen hyvät käytännöt ja kehittämissuositukset ja myös kehittämissuositukset, jotka ovat yliopistotasoisia ja esimerkiksi vaativat kehittämiskustannusten huomioonottamista seuraavassa budjetissa. Kokoomaraportti annetaan tarkastusvaliokunnalle ja laadunohjausryhmälle. 6 (8)

7 Jyväskylän yliopisto Liite Liitetaulukko 1. Auditointiprosessi yksikön näkökulmasta Tapahtuma Ajoitus Toimijat Auditoitavan yksikön itsearviointi auditointiteemasta Valmistelukokous Auditointiaineiston toimittaminen auditoijille Auditointiin osallistuvien nimilistan toimittaminen auditoijille Noin 2 kuukautta ennen auditointia Noin 4 viikkoa ennen auditointia Valmistelukokouksen jälkeen mahdollisimman pikaisesti Valmistelukokouksessa tai viimeistään noin 3 viikkoa ennen auditointia Yksikön edustajat Yksikön edustajia, yleensä vähintään johtaja ja laatuvastaava sekä auditoijat. Yksikön edustaja, yleensä laatuvastaava, toimittaa pääauditoijalle auditointiaineiston. Yksikön edustaja, yleensä laatuvastaava, toimittaa nimilistan pääauditoijalle. Auditointihaastattelu Kesto 2½ - 3 tuntia Auditointiin osallistuviksi ilmoitetut, auditoijat ja mahdollisesti laadunhallintatyön asiantuntija, joka kirjaa keskustelun Auditoinnin kommentointi auditoijille Raportin kommentit Raportin allekirjoitus Raportin lähettäminen laatupäällikölle ja auditoijille Informointi yksikössä Kehittämiskohteiden parantamissuunnitelma Palaute auditoinnista Puolen tunnin kuluttua auditointihaastattelun päättymisestä Viikon kuluessa raportin saamisesta Välittömästi, kun yksikkö on hyväksynyt raportin. Välittömästi lopullisen allekirjoituksen jälkeen Lopullisen allekirjoituksen jälkeen Kuukauden kuluttua raportin allekirjoituksesta Noin kuukauden kuluttua auditoinnista Auditointiin osallistuneet voivat antaa välitöntä palautetta auditoinnista auditoijille. Yksikkö toimittaa kommentit sähköpostitse pääauditoijalle viikon kuluessa siitä, kun pääauditoija on viikon kuluessa auditoinnista toimittanut yksikölle raporttiluonnokseen. Yksikön johtaja allekirjoittaa auditointiraportin. Auditoitu yksikkö toimittaa allekirjoitetun auditointiraportin laatupäällikölle ja auditoijille Yksikön johtaja informoi yksikköään auditoinnin tuloksista esim. laitoskokouksessa. Yksikkö toimittaa parantamissuunnitelman laatupäällikölle. Kun yksikön auditointiprosessi on päättynyt kehittämiskohteiden parantamissuunnitelmaan, auditointihaastatteluun osallistuneet antavat laatupäällikölle palautteen (Korppikyselyssä). 7 (8)

8 Jyväskylän yliopisto Liite Liitetaulukko 2. Auditointiprosessi auditoijan näkökulmasta Tapahtuma Ajoitus Toimijat Valmistelukokous Auditointiaineistoon tutustuminen Auditoijien neuvottelu Noin 4 viikkoa ennen auditointia Valmistelukokouksen jälkeen saatuun auditointiaineistoon tutustutaan mahdollisimman pian. Viimeistään noin viikko ennen auditointia Pääauditoija ja asiantuntija-auditoijat. Puhetta johtaa pääauditoija. Pääauditoija ja asiantuntija-auditoijat kukin tahollaan Pääauditoija ja asiantuntija-auditoijat yhdessä Auditointihaastattelu Kesto 2½ - 3 tuntia Auditointiin osallistuviksi ilmoitetut, auditoijat ja mahdollisesti laadunhallintatyön asiantuntija, joka kirjaa keskustelun Välitön palaute Pääauditoija Pääauditoija ja asiantuntija-auditoijat keskustelevat korkeintaan puolen tunnin ajan auditoinnin jälkeen kehittämistoimista. Merkittävimmät kehittämistoimet kerrotaan auditoidulle yksikölle välittömästi. Raportointi Viikon kuluessa auditoinnista Pääauditoija kirjoittaa auditointiraportin asiantuntija-auditoijien avustamana. Pääauditoija toimittaa auditointiraportin yksikköön etukäteen sovitulle henkilölle Raportin mahdollinen korjaaminen Lopullinen allekirjoitus Viikon kuluessa raportin saamisesta Viikon kuluessa raportin kommenteista tai jos yksikkö ei ole kommentoinut raporttia, välittömästi yksikön hyväksymisen saavuttua Pääauditoija ja asiantuntija-auditoijat arvioivat yksikön kommenttien aiheellisuuden, tarvittaessa korjaavat raporttia ja lähettävät uuden raporttinsa yksikköön allekirjoittamista varten. Pääauditoija toimittaa allekirjoittamansa auditointiraportin yksikköön. 8 (8)

SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE

SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE Versio 5.0 21.1.2014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 1 AUDITOINNIN MENETTELYOHJEEN SOVELTAMISALA Sisäisen auditoinnin menettelyohjetta sovelletaan Jyväskylän yliopiston laadunhallintajärjestelmän

Lisätiedot

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle.

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle. Jyväskylän yliopisto 1(5) Auditoinnin menettelyohjeiden soveltamisala Laadunvarmistusjärjestelmä on organisaation, vastuunjaon, vakiintuneiden, mutta silti kehittyvien menettelytapojen, prosessien ja voimavarojen

Lisätiedot

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö 1(5) L A A T U T Y Ö 16.1.9 SUUNNITELMA n sisäiset auditoinnit toteutetaan tiedekunta ja erillislaitostasolla samaan tapaan kuin ensimmäisellä kierroksella 2008, mutta kevennetyllä mallilla. Pääauditoijina

Lisätiedot

Laatuvastaavien tapaaminen

Laatuvastaavien tapaaminen Laatuvastaavien tapaaminen 24.10.2007 klo 10:15-12, A103 pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 soile.vaananen@adm.jyu.fi 014 260 1085 050 443 2363 Asioita Laatulista Sisäinen auditointi Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Laatuvastaavien perehdytys

Laatuvastaavien perehdytys Laatuvastaavien perehdytys Perehdytyksen tavoite Laatuvastaava ymmärtää oman tehtäväosuutensa yliopiston laadunhallintatyössä Laatuvastaavan tehtävistä: Koordinoi yksikössä laadunhallintatyötä Toimii laaturyhmän

Lisätiedot

SISÄINEN AUDITOINTI. Jyväskylän yliopisto. Anu Räisänen 2014

SISÄINEN AUDITOINTI. Jyväskylän yliopisto. Anu Räisänen 2014 SISÄINEN AUDITOINTI Jyväskylän yliopisto Anu Räisänen 2014 KOULUTUKSEN TAVOITTEET Selkeyttää auditoinnin osuutta yliopiston (JY) laadunhallinnan kokonaisuudessa Perehtyä auditointiprosessiin ja valmistautua

Lisätiedot

Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä 11.05.2009

Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä 11.05.2009 Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä 11.05.2009 2. Päivä Sisäinen auditointi Luovassa (1.6.09) Etätehtävien purku Auditoinnin suunnittelu ja menetelmät Poikkeamat Auditoinnin raportointi

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Hyväksytty laadunohjausryhmässä 25.2.2016 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään laatupolitiikassa yhteisössä tunnetun vastuunjaon,

Lisätiedot

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan tehtävät Koordinoi ja vastaa laadukkaasta näyttöön perustuvasta opiskelijan harjoittelujakson suunnittelusta,

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.1.2017 J Y V Ä S K Y LÄ N Y LI O PI S T O 26.1.2017 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

1.4.2014 (päivitykset kursiivilla) LAATUTARHAN YLEISET EHDOT (AUDITOINTISÄÄNNÖT) Sirkkalehtimerkin käyttöön liittyvät sitoumukset

1.4.2014 (päivitykset kursiivilla) LAATUTARHAN YLEISET EHDOT (AUDITOINTISÄÄNNÖT) Sirkkalehtimerkin käyttöön liittyvät sitoumukset LAATUTARHAN YLEISET EHDOT (AUDITOINTISÄÄNNÖT) 1.4.2014 (päivitykset kursiivilla) Sirkkalehtimerkin käyttöön liittyvät sitoumukset Kun yrittäjä tekee sopimuksen Puhtaasti/Kauniisti/Kestävästi kotimainen

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit 2005 - 1. Seuralla on nuorisovastaava ja hänellä tukihenkilö. Seuralla tulee olla nuorisotoiminnasta vastaava henkilö ja hänellä nimetty tukihenkilö. Nuorisovastaavalla

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut. 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan

Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut. 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan Lastensuojelun moniammatillinen asiantuntijaryhmä Keski-Suomessa 2016 Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan "Kunnan tai useamman

Lisätiedot

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Prosessipäivät 20.4.2016 Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Mikko Kuusela Senior Solution Architect p. 040 574 7414 mikko.kuusela@qlik.com 04, 2016 Pohditaan palveluiden ja prosessien

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

Hallintarekisteröityjen osakkaiden äänestäminen (yht. 7 osakasta, 1 943 198 ääntä)

Hallintarekisteröityjen osakkaiden äänestäminen (yht. 7 osakasta, 1 943 198 ääntä) Hallintarekisteröityjen osakkaiden äänestäminen (yht. 7 osakasta, 1 943 198 ääntä) Nro Asiakohta Puoltavat äänet 1 Hallituksen ehdotus osingon jakamisesta Vastustavat äänet Tyhjät äänet 1 943 198 0 0 OKMETIC

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1. Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-7

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1. Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-7 Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1 17.06.2016 Itä-Suomen yliopiston hallitus Aika 17.06.2016, 10:30-13:10 Paikka Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus, Melania-rakennus, ME201 Osallistujat Nimi Tehtävä

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa 18.9.2013 Marjukka Heikkilä LSL 22 Lapselle tulee lastensuojeluasiassa määrätä edunvalvoja käyttämään huoltajan sijasta lapsen

Lisätiedot

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tikkakosken varhaiskasvatuspalvelut 41160 Tikkakoski SISÄLLYS 1. TIKKAKOSKEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 2 2. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMIVA ARKI......3 3. HYVINVOIVA

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Teknillinen korkeakoulu 61 Riskienhallinta DTV projektissa Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 29.10.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio

Lisätiedot

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi Seurakehittäjät 10.-11.9.2018 Paasitorni Tiistai 11.9.2018 Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi 11.9.2018 2 Suomalainen seuratoiminta loistaa Tähtiseurassa. 11.9.2018 3 11.9.2018 4 Tähtimerkit

Lisätiedot

TOIMINNAN JA TALOUDEN SUUNNITTELU, SISÄINEN VALVONTA JA LAADUNVARMISTUS

TOIMINNAN JA TALOUDEN SUUNNITTELU, SISÄINEN VALVONTA JA LAADUNVARMISTUS Sibelius-Akatemian hallinnointiohjeen liite 6 Hallitus 25.1.2012 Päivitysvastuu: hallintojohtaja TOIMINNAN JA TALOUDEN SUUNNITTELU, SISÄINEN VALVONTA JA LAADUNVARMISTUS 1. Strategiaprosessi Hallitus hyväksyy

Lisätiedot

Punaisen Ristin valokuvaetsintä

Punaisen Ristin valokuvaetsintä Punaisen Ristin valokuvaetsintä Suomen Punainen Risti on mukana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aloittamassa Trace the Face -julistekampanjassa. Katastrofit ja kriisitilanteet saattavat erottaa

Lisätiedot

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla:

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla: Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin Espoon kaupungin hankintapalveluun saapui kysymyksiä koskien Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin

Lisätiedot

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa.

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa. LUONNOS LAMK-alumni ry:n sääntöehdotukset perustamiskokoukseen: Yhdistyksen nimi LAMK alumni ry Yhdistys on suomenkielinen. Yhdistyksen kotipaikka: Lahti Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa Auditointikoulutus 14.2.2019 2 Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa. 14.2.2019 3 14.2.2019 4 Tähtimerkit osa-alueittain 14.2.2019 5 14.2.2019 6 Tähtiseura-ohjelman polussa 3 vaihetta 14.2.2019 7 14.2.2019

Lisätiedot

SOTE III HANKKEEN SEMINAARIT JA TYÖPAJAT

SOTE III HANKKEEN SEMINAARIT JA TYÖPAJAT 1(6) SOTE III HANKKEEN SEMINAARIT JA TYÖPAJAT Kutsut Tilat ja tarjoilut Valmistelutiimi Julkisuus Sote III hanke on lähettänyt alustavat tiedon aloitus- ja päätösseminaareista ohjausryhmälle ja projektiryhmälle.

Lisätiedot

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Sisäinen viestintä viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010 Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Ohjelma tänään klo 13.15 Kahvi & avaus klo 13.30 Johdatus sisäiseen viestintään klo 14.15

Lisätiedot

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta. Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta.

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta. Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Ensimmäisen GILENYA-annoksen jälkeen lääkärisi pyytää sinua jäämään vastaanotolle vähintään kuuden tunnin ajaksi, jotta tarvittaviin

Lisätiedot

7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus

7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus a i n e i s t o 1(6) AUDITOINTIKOHDE: 7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus 1 Lvj:n tavoitteet, toiminnot, toimijat, vastuiden määrittely ja dokumentaatio 2 Laadunvarmistuksen kattavuus a) Tutkintotavoitteinen

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 56 Kirkkoneuvosto 5/2015 27.10.2015

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 56 Kirkkoneuvosto 5/2015 27.10.2015 56 53 KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Kirkkoneuvosto 27.10.2015 53 Kokouskutsu asialistoineen on lähetetty kirkkoneuvoston jäsenille sekä kirkkovaltuuston puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Autoalan perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Nivalan ammattiopisto Hyväksytty: Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4 4. JATKOOPINTOVALMIUKSIA

Lisätiedot

LUONNOS ELINVOIMAPOLIITTINEN KUMPPANUUSSOPIMUS. Kumppanuuden osapuolet

LUONNOS ELINVOIMAPOLIITTINEN KUMPPANUUSSOPIMUS. Kumppanuuden osapuolet ELINVOIMAPOLIITTINEN KUMPPANUUSSOPIMUS Kumppanuuden osapuolet Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia (y-tunnus 2109309-0) Urheilukatu 6 95400 Tornio Palvelunumero 040 713 9305 Sähköposti ammattiopisto@lappia.fi

Lisätiedot

Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa. Merja v. Schantz

Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa. Merja v. Schantz Yhteisöllisyys yhdistää / Tukevasti alkuun toimintamalli esiopetuksessa Yhteisöllisyyden tasot lapsiryhmä ja sen dynamiikka huoltajat yhdessä yhteistyö kodin kanssa henkilökunnan yhteistyö/ lähialueellisten

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

SÄÄTIÖLAIN UUDISTAMISTYÖRYHMÄ 26.1.2012

SÄÄTIÖLAIN UUDISTAMISTYÖRYHMÄ 26.1.2012 1 SÄÄTIÖLAIN UUDISTAMISTYÖRYHMÄ 26.1.2012 HANKESUUNNITELMA Oikeusministeri on 5.1.2012 asettanut säätiölain uudistamistyöryhmän, jonka tehtävänä on valmistella ehdotus uudeksi säätiölaiksi. Työryhmän toimikausi

Lisätiedot

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä Lapin sairaanhoitopiirin asiakasraadille Lapin keskussairaalassa tapahtuvasta saattohoidosta Tarja Huumonen Diakonissa-sairaanhoitaja AMK Saattohoito Saattohoidolla

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

SÄHKE2-SOVELLUSAUDITOINNIT

SÄHKE2-SOVELLUSAUDITOINNIT 1 (8) Kansallisarkisto SÄHKE2-SOVELLUSAUDITOINNIT PALVELUKUVAUS v. 2.0 (21.2.2013) VERSIOHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Sisältö 2.0 21.2.2013 Mikko Eräkaski Poistettu toiminta-auditointia koskeva osio

Lisätiedot

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 Työsuojelutoimikunta 13.01.2014 Aika 13.01.2014 klo10:30-12:00 Paikka NordLabin yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5B, Kiviharjuntie 11,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1

TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1 TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1 1 TUURIN ASEMAKAAVA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE OSAA KORTTELISTA 13 SEKÄ TIEALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 1. SUUNNITTELUALUE Kaavamuutosalueen pinta-ala

Lisätiedot

Projektien määrällinen ja laadullinen seuranta. Ira Nikoskinen ESR-hankkeiden käynnistysseminaari 18.3.2010 Helsinki

Projektien määrällinen ja laadullinen seuranta. Ira Nikoskinen ESR-hankkeiden käynnistysseminaari 18.3.2010 Helsinki Projektien määrällinen ja laadullinen seuranta Ira Nikoskinen ESR-hankkeiden käynnistysseminaari 18.3.2010 Helsinki Seuranta- ja raportointiaikataulut vuositasolla Maksatushakemus 31.10. (ajalta 1.5.-31.8.)

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 30.9.2011 klo 8:00-12:15 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi Moniammatillinen lääkehoidon arviointi Taustaa Fimea kokosi vuoden 2012 alusta moniammatillista verkostoa ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Verkoston ydin rakentui tiiviistä kehittämisverkostosta,

Lisätiedot

Seuranta ja raportointi KA2-hankkeessa. CIMO, Helsinki 17.9.2015. Esityksen sisältö. 1. Hankkeen sisäinen seuranta ja raportointi

Seuranta ja raportointi KA2-hankkeessa. CIMO, Helsinki 17.9.2015. Esityksen sisältö. 1. Hankkeen sisäinen seuranta ja raportointi Seuranta ja raportointi KA2-hankkeessa CIMO, Helsinki 17.9.2015 Esityksen sisältö 1. Hankkeen sisäinen seuranta ja raportointi 2. Raportointi kansalliselle toimistolle & hankkeiden monitorointi a) Väliraportti

Lisätiedot

Polikliininen opetus - prosessikuvaukset. Kalliomaan koulu, Tuusula 2012

Polikliininen opetus - prosessikuvaukset. Kalliomaan koulu, Tuusula 2012 Polikliininen opetus - prosessikuvaukset Kalliomaan koulu, Tuusula 2012 Prosessikuvaukset 1. Poliluokalle hakeutuminen vaiheet I-III 2. Poliluokalle hakeutuminen yhteistyötahojen näkökulma (oma koulu,

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille 1(6) Lappeenrannan kaupunki Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille Tulosta tämä ohje itsellesi. Täytä vakuutustodistus tämän ohjeen avulla. Internet-osoite:

Lisätiedot

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

- Kommentoi koodisi. Koodin kommentointiin kuuluu kuvata metodien toiminta ja pääohjelmassa tapahtuvat tärkeimmät toiminnat. Esim.

- Kommentoi koodisi. Koodin kommentointiin kuuluu kuvata metodien toiminta ja pääohjelmassa tapahtuvat tärkeimmät toiminnat. Esim. Projektityö olioista. Projektityön ohjeistus: - Jokainen valitsee vain yhden aiheen projektityökseen. Projektityön tarkoitus on opetella tekemään hieman isompi, toimiva ohjelma olioita käyttäen. Ohjelmakoodi

Lisätiedot

Urhea-toiminta Vantaalla. Urhea-seminaari, 17.3.2016, Jyväskylä Ilkka Kalo Perusopetuksen johtaja

Urhea-toiminta Vantaalla. Urhea-seminaari, 17.3.2016, Jyväskylä Ilkka Kalo Perusopetuksen johtaja Urhea-toiminta Vantaalla Urhea-seminaari, 17.3.2016, Jyväskylä Ilkka Kalo Perusopetuksen johtaja Taustaa Vantaalla 19 vuosiluokkien 7.-9.koulua, joissa oppilaita yhteensä n. 7000 18.3.2016 2 Taustaa Vantaalla

Lisätiedot

Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja

Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja Vaatimus kudoslaitoksille: Fimean määräys 3/2014 Liite V 6. Laatukatselmus 6.1 Toiminnoille, joille lupaa haetaan, on oltava käytössä auditointijärjestelmä.

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 Suunnittelija MuT Marja-Liisa Saarilammi Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Asiakasraatitoiminta tiiviisti Yhtymähallituksen jaosto päätti asiakasraati toiminnan aloittamisesta 27.11.2013 Asiakasraatia vetää kehittämispäällikkö, jonka vastuualueena

Lisätiedot

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2016 25

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2016 25 ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2016 25 Kokousaika 6.4.2016 kello 18.04 19.15 Kokouspaikka Palvelutalo, Turuntie 8 Läsnä Anne-Mari Kaarto, puheenjohtaja Ilkka Tuomisto Pekka

Lisätiedot

Helmi-koulutus Tuen lomakkeet

Helmi-koulutus Tuen lomakkeet Helmi-koulutus Tuen lomakkeet Anna-Riikka Kivikoski Marika Korpinurmi 1 Tampere siirtyy sähköisiin lomakkeisiin syksyllä 2016 Helmi-toiminnanohjausjärjestelmässä avataan henkilökunnan käyttöön 31.8. sähköiset

Lisätiedot

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Opettajasalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Rovaniemen kaupunki (1978283 1) Hallituskatu 7, PL 8216 96101 Rovaniemi jäljempänä kaupunki Laaninen, Mirja Elina Tuulikki

Lisätiedot

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA Kangasalan kunta pyytää tarjouksia alle 65-vuotiaiden omaishoidon vapaiden ja kehitysvammaisten tilapäishoidon

Lisätiedot

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski 1 (7) Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä n yhteystiedot Juuso Hyvärinen juuso.hyvarinen@vsky.fi puh. 044 906 0320 PL 119 37601 Valkeakoski Toiminnan vakiintuneisuus, esim. vuosikello. Laadunhallinnan

Lisätiedot

Meneekö viesti perille?

Meneekö viesti perille? Meneekö viesti perille? Viestintäkoulutus Mitä viestintä on? Viestintä on sekä sanomien siirtämistä että merkitysten tuottamista. Olennaista ei ole vain tiedon tai informaation välittäminen vaan yhteisen

Lisätiedot

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN Perehtyjä /pm Mentori / pm Huomiot, havainnot, kysymykset, kehittämisehdotukset yms. Perehtymissuunnitelman laatiminen Tavoitteet ja aikataulu Uusi laatuvastaava laatii oman

Lisätiedot

Syventävät auditoinnit - yleistä

Syventävät auditoinnit - yleistä Syventävät auditoinnit - yleistä Kliinisten auditointien kehittäminen KLIARY:n järjestämä seminaari 18.1.2016 Aluehallintavirasto, Pasila, Helsinki Hannu Järvinen Säteilyturvakeskus (STUK) Siht., Kliinisen

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI)

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) Vastaanottaja täyttää: Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: 1 Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Perehtyy yksikköön. Asettaa oppimisen tavoitteet. Ohjaa ja hyväksyy tavoitteet, osallistuu tavoitekeskusteluun

Perehtyy yksikköön. Asettaa oppimisen tavoitteet. Ohjaa ja hyväksyy tavoitteet, osallistuu tavoitekeskusteluun Sosiaali- ja terveysalan opiskelijan ohjatun harjoittelun/työssäoppimisen koordinointi- ja ohjausprosessi Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymässä sekä perusterveydenhuollossa

Lisätiedot

Liite 6 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION KRIISISUUNNITELMA

Liite 6 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION KRIISISUUNNITELMA Liite 6 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION KRIISISUUNNITELMA 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä kriisisuunnitelmasta... 3 2. Vastuullisuus kriisitilanteessa... 3 3. Kriisitilanteet ja toiminta niiden aikana...

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

KANTA-PALVELUIHIN LIITTYVÄN AUDITOINNIN MENETTELYT

KANTA-PALVELUIHIN LIITTYVÄN AUDITOINNIN MENETTELYT OHJE v1.1 1(4) 27.2.2012 KANTA-PALVELUIHIN LIITTYVÄN AUDITOINNIN MENETTELYT Auditoinnilla tarkoitetaan toimenpidettä, jolla varmistetaan, että KanTa-kokonaisuuteen liittyvät järjestelmät ja organisaatiot

Lisätiedot

TieVie-koulutus. Sisällön tuotanto -verkkojakso 21.10. - 15.11.2002. Hanna Seuranen, Markku Närhi

TieVie-koulutus. Sisällön tuotanto -verkkojakso 21.10. - 15.11.2002. Hanna Seuranen, Markku Närhi TieVie-koulutus Sisällön tuotanto -verkkojakso 21.10. - 15.11.2002 Hanna Seuranen, Markku Närhi Sisällön tuotanto -verkkojakso 21.10. - 15.11.2002 Jaksolla tutustutaan verkkomateriaalin kautta sisällön

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) MIELENTERVEYSASIAKKAIDEN ASUMISPALVELUJEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ, JONKA KAIKKI EHDOT VAHVISTETAAN Helsingin kaupungin hankintakeskus yhteistyönä sosiaali-

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

Sääntöjen 21, 25 ja 26

Sääntöjen 21, 25 ja 26 Mikä valtuusto Sääntöjen 15, 17, Valtuusto on Kennelliiton yllin päättävä elin yleiskokousten välillä Yleiskokouksessa suoritetaan valtuuston vaali seuraavan kalenterivuoden alussa alkavaksi kolmivuotiskaudeksi

Lisätiedot

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Henkilökohtaiseen jatko-opintosuunnitelmaan (HOPS) kirjataan tohtorin tutkintoon sisällytettävät

Lisätiedot

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Sisällys Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje... 1 Yleisohjeet...

Lisätiedot

2. Perhehoidossa oleva henkilö saa perheenomaista hoitoa ja läheisiä ihmissuhteita

2. Perhehoidossa oleva henkilö saa perheenomaista hoitoa ja läheisiä ihmissuhteita Perhehoidon laatuvaatimukset 1. Perhehoito on lakien ja määräysten mukaista ja valvottua 2. Perhehoidossa oleva henkilö saa perheenomaista hoitoa ja läheisiä ihmissuhteita 3. Perhehoito on asiakaslähtöistä:

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

Tarjoukset avattiin 1.6.2016 klo 12.45. Tarjousten avauspöytäkirja on liitteenä 1.

Tarjoukset avattiin 1.6.2016 klo 12.45. Tarjousten avauspöytäkirja on liitteenä 1. OPPILASKULJETUSTEN JA NIIHIN KYTKEYTYVÄN PALVELU- JA ASIOINTILIIKENTEEN HANKINTA Kasvatus- ja koulutuslautakunta 16.6.2016 ( 47): Lopen kunnan oppilaskuljetuksista ja niihin kytkeytyvästä palvelu- ja asiointiliikenteestä

Lisätiedot

OMAVALVONTA SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ. Riitta Husso, Valvira 25.8.2015

OMAVALVONTA SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ. Riitta Husso, Valvira 25.8.2015 OMAVALVONTA SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Riitta Husso, Valvira 25.8.2015 1 Omavalvonta Palveluntuottaja vastaa siitä, että palvelu täyttää sille asetetut vaatimukset. Omavalvonnalla tarkoitetaan

Lisätiedot

MUISTIO. Tampereen kaupunkiseudun työpoliittisen kehittämisohjelman 2012 2016 seutuohjausryhmä

MUISTIO. Tampereen kaupunkiseudun työpoliittisen kehittämisohjelman 2012 2016 seutuohjausryhmä MUISTIO Tampereen kaupunkiseudun työpoliittisen kehittämisohjelman 2012 2016 seutuohjausryhmä Kokous: 19.12.2012 kello 13 15.00 Paikka: Työllisyydenhoidon palveluyksikön kokoustila Omena, os. Hammareninkatu

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

AUDITOINTI, laatujärjestelmä 2015 Henri Alho, Suomen Palloliitto

AUDITOINTI, laatujärjestelmä 2015 Henri Alho, Suomen Palloliitto AUDITOINTI, laatujärjestelmä 2015 Henri Alho, Suomen Palloliitto LAATUJÄRJESTELMÄ TUKEE SEURATOIMINNAN KOLMEN LOGIIKAN JOHTAMISTA 1.TOIMINNAN SUUNNITELMALLISUUS Jäsenistö 3.TOTEUTUKSEN JA SEURANNAN JÄRJESTELMÄLLISYYS

Lisätiedot

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa Mainio Vire Oy Laura Saarinen Yrityksen arvopohja luo jo suunnan kohtaamiselle Yrityksemme arvot on luotu yhdessä henkilökuntamme

Lisätiedot

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. 1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. Valitsin henkilöksi. Valitsin juuri hänet, koska 2. Tee kuvin ja sanoin ajatuskartta lukemasi

Lisätiedot

SEITSEMÄS VAALIKAUSI (2009 2014) SYYSKUU 2009 PARLAMENTTIEN VÄLISISTÄ SUHTEISTA VASTAAVIEN VALTUUSKUNTIEN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSET 1

SEITSEMÄS VAALIKAUSI (2009 2014) SYYSKUU 2009 PARLAMENTTIEN VÄLISISTÄ SUHTEISTA VASTAAVIEN VALTUUSKUNTIEN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSET 1 SEITSEMÄS VAALIKAUSI (2009 2014) SYYSKUU 2009 PARLAMENTTIEN VÄLISISTÄ SUHTEISTA VASTAAVIEN VALTUUSKUNTIEN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSET 1 ooo JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSISSA SOVELLETTAVA MENETTELY Työjärjestyksen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. lokakuuta 2012 (26.10) (OR. en) 15496/12 STATIS 76 ECOFIN 882

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. lokakuuta 2012 (26.10) (OR. en) 15496/12 STATIS 76 ECOFIN 882 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 25. lokakuuta 2012 (26.10) (OR. en) 15496/12 STATIS 76 ECOFIN 882 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jens NYMAND- CHRISTENSEN, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Viestintäsuunnitelma 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Sisältö lyhyesti 1. Student Lifen viestinnän lähtökohdat ja nykytilanne 2. Viestinnän tavoitteet ja niiden saavuttaminen 3. Viestinnän kohderyhmät

Lisätiedot

Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt. Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt

Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt. Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt 1 Säätiön nimi on Turun musiikkijuhlasäätiö, ruotsiksi käännettynä Stiftelsen för Åbo musikfestspel, ja säätiön kotipaikka on Turun kaupunki 2 Säätiön tarkoituksena on

Lisätiedot