Marjo Nykänen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "13.3.2012 Marjo Nykänen"

Transkriptio

1

2 Laadukas MAMK Laatutyö MAMKissa

3

4 1990-l. Laatutyön pitkät perinteet Laatutyön kehittäminen käynnistyi va. ammattikorkeakoulussa 1994 Laatutyön organisaatio: yksiköihin laatupäälliköt, yhteinen laatutiimi, henkilöstön laatukoulutus 1996 Ensimmäinen yhteinen laatukäsikirja I-S AMKien itsearviointimallin kehittämishanke käynnistyi ( ) 1998 Ensimmäinen itsearviointi (SLP), v lähtien EFQM-pohjainen Ensimmäiset johdon katselmukset 1999 Laatujärjestelmän kansainvälinen arviointi (KKA) 2004 Yhteispohjoismainen korkeakoulujen laatuprojekti (kolmen parhaan joukossa) 2006 Laadunvarmistusjärjestelmän auditointi (KKA) 2009 Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmien kehittämis- ja seurantaseminaari 2012 Laatujärjestelmän auditointi (11/2012)

5 Laatutyön pitkät perinteet Lisäksi Erikoistumisopintojen akkreditointeja Koulutusohjelmien arviointeja Toimiluvan saamiseen, jatkotutkintokokeiluun ja laatuyksikköhakuihin liittyviä arviointeja Diploma Supplement Label 2006 ja 2009 Useita laadunhallintaan liittyviä benchmarking -projekteja (esim. TKItoiminta Savonia-AMKin kanssa, laadunhallinta ja toiminnanohjaus Turun AMKin kanssa, molemmista julkaisut) OKM:n tuloksellisuuspalkintoja (16 kertaa = toiseksi eniten) Koulutuksen laatuyksikkö (kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma)

6 MAMKin tuloksellisuus Vuonna 2011: opintoprosessin laatu ja tehokkuus ( ) Vuonna 2010: opintoprosessin laatu ja tehokkuus sekä aluevaikuttavuus ja työelämäyhteistyö. Tuloksellisuusrahaa saatiin myös kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelman laatuyksikkövalinnasta. (yht ) Vuonna 2009: tutkimus- ja kehitystyö sekä aluevaikuttavuus ja työelämäyhteistyö ( ) Vuonna 2008: tutkimus- ja kehitystyö ( ) Vuonna 2007: koulutuksen vetovoima ja opintojen eteneminen sekä aluevaikuttavuus ja työelämäyhteistyö ( ) Vuonna 2006: työelämäyhteydet sekä tutkimus- ja kehitystyötoiminta- ja uudistumiskyky ( ) Vuonna 2005: työelämäyhteistyö sekä tutkimus- ja kehitystyö ( ) Vuonna 2002: tehokas ja taloudellinen toiminta ( ) Lisäksi MAMK on saanut tuloksellisuusrahaa kansainvälisyyden perusteella vuosina 2002, 2000, 1999, 1997 ja 1995.

7 MAMKin laadunhallinnan yleiset periaatteet (laatukäsikirja) 1. Laatupolitiikka 2. Laatujärjestelmän kuvaus 2.1 Strateginen suunnittelu 2.2 Operatiivinen suunnittelu ja toteutus 2.3 Arviointi- ja palautejärjestelmä 2.4 Kehittämistoimenpiteet 2.5 Laatujärjestelmän kehittäminen 3. Laatujärjestelmä osana johtamista 4. Laatujärjestelmän dokumentointi ja viestintä

8 MAMKin laatupolitiikka Tavoitteena on toiminnan laadun jatkuva parantaminen. Kehitetään koulutuksen, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan, palvelutoiminnan sekä tukipalvelujen laatua. Päätöksenteko ja toiminnan parantaminen perustuu laatujärjestelmän systemaattisesti tuottamaan tietoon. Laadukas toiminta varmistaa MAMKin yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja on myös kilpailutekijä. Laadun tavoitteet, ylläpito ja parantaminen perustuvat MAMKin strategioihin ja integroituvat ammattikorkeakoulun ja sen yksiköiden toimintaan. Valitaan tehokkaita, taloudellisia sekä henkilöstöä ja opiskelijoita laadun parantamiseen motivoivia toimintamalleja ja menettelyjä. Noudatetaan avoimuutta, luotettavuutta ja luottamuksellisuutta.

9 laatupolitiikka Koko henkilöstö ja opiskelijat sitoutuvat laatutyöhön. Sidosryhmien edustajat osallistuvat toiminnan arviointiin ja kehittämiseen. Jokainen korkeakouluyhteisön jäsen vastaa oman toimintansa laadusta ja sen kehittämisestä. Laatuorganisaatio vastaa laatujärjestelmän toimivuudesta ja kehittämisestä. Laatutyön vastuut on kuvattu laatukäsikirjan liitteessä. Laatujärjestelmä ja sen tuottama tieto dokumentoidaan korkeakoulun sähköisiin tietojärjestelmiin käyttäjäryhmien tarpeiden mukaisesti. Laatujärjestelmän tuottaman tiedon viestintä läpäisee organisaation eri tasot.

10 Tavoitteena on MAMKin laatujärjestelmä tuottaa systemaattisesti tietoa johtamisen ja toiminnan kehittämisen tueksi ja näin varmistaa toiminnan laatu yhdenmukaistaa käytäntöjä ja levittää hyviä toimintamalleja tukea korkeakouluyhteisön jäsenten osallistumista toiminnan kehittämiseen vahvistaa laatukulttuuria. Laatujärjestelmässä ja laatutyössä sovelletaan jatkuvan kehittämisen kehää: Suunnittele Toteuta Arvioi Kehitä (Plan Do Check Act = Demingin laatu/johtamisympyrä, jatkuvan kehittämisen kehä ) Laatujärjestelmä on kuvattu kolmessa laatukäsikirjassa: Laadunhallinnan yleiset periaatteet, Yhteiset prosessit ja Lait, asetukset, säännöt, sopimukset ja menettelyohjeet. Laatujärjestelmän keskeiset osat on esitetty seuraavassa kuvassa.

11 MAMKin laatujärjestelmä Marjo Nykänen

12 Suunnittele: Strateginen suunnittelu MAMKin toimintaa ja laadunhallintaa ohjaa kehittämissuunnitelma, johon on kirjattu strategiset valinnat ja tavoitteet. Kehittämissuunnitelmaa täydentävät ydinprosessien mukaiset muut strategiat ja niitä täydentävät toimenpideohjelmat.

13 MAMKin strategisen johtamisen ja toiminnanohjauksen yhteydet laatujärjestelmään on kuvattu viereisessä kuvassa (laatukäsikirjan liite 1) Marjo Nykänen

14 Toteuta: Operatiivinen suunnittelu ja toteutus Toimintasuunnitelman ja talousarvion tekemisen yhteydessä valmistellaan MAMKin ja kunkin tulosyksikön keskeiset toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Toteutusvaiheessa toimintaa ohjaavat laatujärjestelmään kuuluvat yhteiset prosessit sekä lait, asetukset, säännöt, sopimukset ja menettelyohjeet, jotka on dokumentoitu sähköisiin järjestelmiin.

15 Arvioi: Arviointi- ja palautejärjestelmä Arviointi ja palautejärjestelmän tuottamaa tietoa käytetään johtamisessa ja toiminnanohjauksessa organisaation kaikilla eri tasoilla: Tuloskortit Opiskelija-, henkilöstö- ja sidosryhmäpalautteet Toteutetaan mittaussuunnitelman mukaisesti Kehityskeskustelut Katselmukset Johdon katselmus, OPS-katselmus, laatukierros Itsearvioinnit EFQM-pohjaiset Muut itsearvioinnit, ml. laatujärjestemän itsearviointi Ulkoiset arvioinnit KKA:n arvioinnit, mm. laatujärjestelmän auditointi Benchmarking-hankkeet OKM:n tuloksellisuusmittarit palvelevat myös ulkoisen arvioinnin tavoitteita

16

17 Tuloskortit Toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisen yhteydessä tehdään tulosyksikkökohtainen tuloskortti. Tuloskortti sisältää strategian toteutumisen seurannan kannalta keskeiset mittarit. Tuloskorttien mittarit tarkistetaan ja päivitetään kerran vuodessa. Toimintasuunnitelman ja talousarvion toteutumista seurataan ja raportoidaan hallituksille kaksi kertaa vuodessa

18 Opiskelija-, henkilöstö- ja sidosryhmäpalautteet Merkittävä osa palautetiedosta kootaan opiskelijoille, henkilöstölle ja sidosryhmille säännöllisesti tehtävillä kyselyillä. Palautteen keräämisessä noudatetaan mittaussuunnitelmaa, jossa on määritelty palaute kohderyhmä keräystapa ajankohta keräysvastuu analysointivastuu ja muutostoimenpiteistä vastuussa olevat henkilöt.

19 Kehityskeskustelut Esimiehet käyvät henkilöstönsä kanssa vuosittain kehityskeskustelut. Vuorovaikutteisessa keskustelussa käydään läpi henkilön itsearviointi, kehittymistarpeet sekä henkilön ja organisaation tavoitteet. Kehityskeskusteluissa noudatetaan yhteistä ohjeistusta, joka tarkistetaan vuosittain. Kehityskeskusteluista laaditaan yksikkökohtaiset yhteenvedot, jotka käsitellään henkilöstön kanssa ja toimitetaan henkilöstöpäällikölle. Henkilöstöpäällikkö laatii yhteenvedon johtoryhmän käsittelyyn.

20 Katselmukset MAMKin johtoryhmä tekee vuosittain yksiköissä johdon katselmuksen. Tavoitteena on arvioida yksikön toimintaa sekä tukea ja edistää itseohjattua kehitystyötä. Katselmuksessa käsitellään yksiköiden laatutyötä, toimintaa, tuloksia ja taloutta. Lisäksi käsitellään edellisenä vuonna sovitut kehittämistoimenpiteet ja sovitaan uusista kehittämistavoitteista palautejärjestelmän antamien tulosten ja johdon katselmuksen pohjalta. Laatu- ja palvelujohtaja ja laatusuunnittelija toteuttavat laatukierroksen yksiköissä noin kolmen vuoden välein. Tilaisuudessa yksiköt esittelevät omat laatutyön kuvauksensa ja laatudokumenttien sähköisen arkistoinnin. Lisäksi keskustellaan erikseen nimetyistä ajankohtaisista laadunhallintaan liittyvistä kehittämisteemoista. Opetusjohtaja ja laatu- ja palvelujohtaja tekevät OPS-katselmukset, kun opetussuunnitelmia uudistetaan tai uusi koulutusohjelma aloitetaan. Katselmuksen perustan muodostavat kansalliset ja MAMKin ops-työtä ja opetuksen toteuttamista ohjaavat strategiat ja toimenpideohjelmat. Katselmuksen tavoitteena on kehittää MAMKin opetussuunnitelmia ja opetuksen järjestämistä sekä tukea koulutusohjelmien omaa kehittämistyötä.

21 Itsearvioinnit Ammattikorkeakoulun johto tekee kokonaisarvioinnin EFQM-mallin pohjalta joka 3 5 vuoden välein. Arvioinnit johtavat strategisiin kehittämishankkeisiin, joille varataan erilliset resurssit. Myös ammattikorkeakoulun henkilöstö tekee yksikkökohtaisen itsearvioinnin joka 3 5 vuoden välein. Itsearvioinnin tuloksena saadaan yksiköiden vahvuudet ja kehittämiskohteet. Laatujärjestelmän itsearviointi tehdään joka kolmas vuosi. Lisäksi tehdään muita itsearviointeja esimerkiksi laatuyksikköhakemuksiin, rakenteelliseen kehittämiseen ja ulkoisiin arviointeihin liittyen.

22 Itsearvioinnit EFQM-malli

23 Ulkoiset arvioinnit Ulkoisen arvioinnin avulla MAMK saa tietoa toimintansa nykytilasta ja kehittymisestä suhteessa muihin korkeakouluihin ja muuhun toimintaympäristöön. Ulkoinen arviointi voidaan tehdä kokonaisarviointina, jonkin yksikön, koulutusohjelman tai erillisen prosessin arviointina. MAMK osallistuu mm. Korkeakoulujen arviointineuvoston arviointihankkeisiin. Ulkoisen arvioinnin tavoitteita palvelevat myös opetus- ja kulttuuriministeriön tuloksellisuusmittarit, erilaiset benchmarkinghankkeet ja työelämältä koulutuksen, tutkimus, kehitys- ja innovaatiotoiminnan, palvelutoiminnan sekä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja aluekehitystyön parantamiseksi hankitut palautteet.

24 Kehitä: Kehittämistoimenpiteet Ydin- ja tukiprosessien mukaista toimintaa kehitetään systemaattisesti. Kehittäminen perustuu kerättyyn ulkoiseen ja sisäiseen arviointi- ja palautetietoon. Tämän tiedon pohjalta esille nousseet kehittämistoimenpiteet suunnitellaan, toteutetaan, niiden toteutumista seurataan ja arvioidaan ja tulokset hyödynnetään ammattikorkeakoulun operatiivisessa toiminnassa tai strategisissa valinnoissa. Kehittämistoimenpiteet dokumentoidaan ja niistä tiedotetaan korkeakouluyhteisön jäsenille.

25 Laatujärjestelmää kehitetään Laatujärjestelmän kehittäminen itsearviointien (joka 3. vuosi KKA: auditointikäsikirjan mukaisesti) laatukierrosten kehittämis-ja benchmarking -hankkeiden avulla Laatujärjestelmän kehittämisestä vastaa MAMKin laatuorganisaatio, jonka muodostavat laatu- ja palvelujohtaja laatusuunnittelija laatu- ja arviointitiimi ja yksiköiden laatuvastaavat Laatu- ja arviointitiimi toimii tiedon välittäjänä ja valmistelee asiat johtoryhmän käsiteltäväksi. Laatujärjestelmän kehittämisen tueksi saadaan tietoa myös muista itsearvioinneista (laatuyksikköhakemuksiin, rakenteelliseen kehittämiseen, ulkoisiin arviointeihin liittyen)

26 Laatujärjestelmä osana johtamista MAMKin toiminnasta ja sen kehittämisestä vastaavat hallitus ja rehtori Lisäksi toiminnan kehittämisestä ja suunnittelusta vastaavat mm. johtoryhmä ja kehittämistiimit. MAMKin koko henkilöstö ja opiskelijat sitoutuvat laatutyöhön. Henkilöstö vastaa oman tehtäväalueensa toiminnan laadun kehittämisestä kehityskeskusteluissa sovittavien periaatteiden mukaisesti. Opiskelijat antavat palautejärjestelmän kautta palautetta toiminnasta ja osallistuvat kehittämistiimien ja ryhmien työskentelyyn. Laadunhallinnasta vastaavat johtoryhmä (päättää laatu- ja arviointitoiminnan toteuttamisesta), laatu- ja arviointitiimi (valmistelee asiat johtoryhmän käsittelyyn), laatu- ja palvelujohtaja (vastaa laatujärjestelmästä) sekä laatusuunnittelija. Yksikön laatutyöstä vastaa yksikön johtaja tukenaan laatuvastaava. Opiskelijavastaavan tehtävänä on käsitellä laatupalautteet yhdessä opiskelijoiden kanssa.

27 Laatujärjestelmän dokumentointi Henkilöstön intra (staff) on ensisijainen laatudokumenttien käyttö- ja säilytyspaikka. Osa laatudokumenteista julkaistaan myös opiskelijoiden intrassa (student) ja ulkoisilla verkkosivuilla ( joissa on myös englanninkielistä aineistoa. Yksiköt tallentavat laatudokumentit verkkoasemalle yhteisesti määritellyllä tavalla.

28 ja viestintä Laatujärjestelmästä ja sen tuottamasta tiedosta viestitään suunnitelman mukaisesti. Keskeisiä viestinnän tapoja ovat kyselytuloksista laaditut tiedotteet, perehdyttämistilaisuudet ja ohjeet, henkilöstöpäivät ja infot, esitteet ja valmiit esittelyaineistot.

29 Laatujärjestelmään liittyvä vastuunjako Vastuutaho Rehtori Johtoryhmän jäsenet Laatu- ja palvelu- Johtaja Vastuualue Kokonaisvastuu ammattikorkeakoulun toiminnan laadusta ja tuloksista. Vastuu oman toimialueensa toiminnan laadusta ja tuloksista. Kokonaisvastuu ammattikorkeakoulun laatupolitiikan toteutumisesta laatujärjestelmän avulla. Laatu- ja palvelu- johtaja Laatusuunnittelija Vastuu - ammattikorkeakoulun laatujärjestelmän kehittämisestä ja Laatu- ja arviointitiimin toiminnasta - laadunhallinnan koordinoinnista ja ohjeistuksesta yksiköille - laadunhallintaan liittyvästä sisäisestä ja tarvittaessa ulkoisesta viestinnästä - palautekyselyiden käynnistämisestä ja MAMK-tason tulosten analysoinnista - MAMK-tason kehittämistoimenpiteiden käynnistämisestä, seurannasta ja arvioinnista - laatujärjestelmään liittyvästä dokumentoinnista MAMK-tasolla

30 Laatujärjestelmään liittyvä vastuunjako Yksiköiden johtajat Laatuvastaavat Opiskelijavastaavat Henkilöstö Opiskelijat MAMOK ja alakohtaiset opiskelijayhdistykset Vastuu - yksikön toiminnan laadusta ja tuloksista - yksikön toiminnan laadunhallinnan toimivuudesta - yksikön kehittämistoimenpiteiden käynnistämisestä, seurannasta ja arvioinnista - jokaisen yksikössä työskentelevän laatutietoisuudesta. Vastuu - yksikön laatutyöstä yhteistyössä johtajan kanssa - palautekyselyiden käynnistämisestä ja yksikön tulosten analysoinnista ja niistä tiedottamisesta - laadunhallintaan liittyvästä dokumentoinnista yksikkötasolla. Vastuu laatujärjestelmän esittelystä opiskelijoille ja laatupalautteiden käsittelystä opiskelijoiden kanssa. Vastuu oman tehtäväalueen toiminnan laadusta ja kehittämisestä ja oikeus antaa kehittävää palautetta. Vastuu oppimisesta ja opintojen etenemisestä ja oikeus antaa kehittävää palautetta. Vastuu opiskelijoiden osallistumisesta MAMKin kehittämistyöhön (edustajat AMKhallituksessa, eri tiimeissä ja kehittämisfoorumeissa)

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUN LAADUNHALLINNAN YLEISET PERIAATTEET

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUN LAADUNHALLINNAN YLEISET PERIAATTEET Toimenpide Päivämäärä Tekijä Hyväksyjä Hyväksytty 08.11.2004 H. Malinen Johtoryhmä Päivitetty 15.08.2005 H. Malinen Johtoryhmä Päivitetty 10.09.2007 H. Malinen Johtoryhmä Päivitetty 14.11.2008 M. Nykänen

Lisätiedot

Marjo Nykänen

Marjo Nykänen MAMK laadunvarmistuksen kehittäjänä Yhteistyötä laadun vuoksi ammattikorkeakoulujen laatutoimijoiden tapaaminen 9.12.2010 Sisältö MAMK vuonna 2010 Laadunvarmistuksen pitkät perinteet Laatu MAMKissa MAMKin

Lisätiedot

Laadukas Mamk. Laatutyö Mamkissa

Laadukas Mamk. Laatutyö Mamkissa Laadukas Mamk Laatutyö Mamkissa Laatutyön pitkät perinteet 1990-l. Laatutyön kehittäminen käynnistyi va. ammattikorkeakoulussa 1994 Laatutyön organisaatio: yksiköihin laatupäälliköt, yhteinen laatutiimi,

Lisätiedot

Hyvät tyypit laadun takeena!

Hyvät tyypit laadun takeena! Hyvät tyypit laadun takeena! Mikkelin ammattikorkeakoulun laatujärjestelmän kuvaus Toimenpide Päivämäärä Tekijä Hyväksyjä Hyväksytty 08.11.2004 H. Malinen Johtoryhmä Päivitetty 15.08.2005 H. Malinen Johtoryhmä

Lisätiedot

Laadunhallinta Xamkissa

Laadunhallinta Xamkissa Laadunhallinta Xamkissa Sisältö 1. MIKSI laadunhallintaa tarvitaan korkeakouluissa? 2. MITÄ laatujärjestelmän kokonaisuuteen kuuluu? 3. MITEN ja millä työkaluilla toimintaa kehitetään? 4. KETKÄ ovat laadun

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulu

Mikkelin ammattikorkeakoulu Mikkelin ammattikorkeakoulu Mamk lyhyesti Mikkelin ammattikorkeakoulu on elinikäisen oppimisen korkeakoulu, opiskelijan korkeakoulu, kansainvälinen korkeakoulu, yhteisöllinen korkeakoulu, vahva TKI-korkeakoulu

Lisätiedot

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN LAADUNHALLINNAN KEHITTÄMINEN 2012 1. KORKEAKOULUN LAATUPOLITIIKKA t Laadunhallinnan jalkauttaminen laitoksille ja koulutusohjelmiin - EFQM-itsearvioinnin käytön kehittäminen - OPS- katselmusten kehittäminen,

Lisätiedot

Laadun vuoksi II. Mikkelin ammattikorkeakoulu laadunhallinnan kehittäjänä, vuodet 2009 2013. Marjo Nykänen (toim.)

Laadun vuoksi II. Mikkelin ammattikorkeakoulu laadunhallinnan kehittäjänä, vuodet 2009 2013. Marjo Nykänen (toim.) Laadun vuoksi II Mikkelin ammattikorkeakoulu laadunhallinnan kehittäjänä, vuodet 2009 2013 Marjo Nykänen (toim.) Marjo Nykänen (toim.) LAADUN VUOKSI II Mikkelin ammattikorkeakoulu laadunhallinnan kehittäjänä,

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

Toiminnan kehittämisen malli - opiskelijan näkökulmasta

Toiminnan kehittämisen malli - opiskelijan näkökulmasta Toiminnan kehittämisen malli - opiskelijan näkökulmasta Suvi Eriksson Laatutyöpaja opiskelijoille 9.10.2008 Laadunvarmistusjärjestelmä? Laatujärjestelmä? Toiminnan kehittämisen malli? Käsite laadunvarmistusjärjestelmä

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen. 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen. 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö koulutuskuntayhtymä koulutuskuntayhtymän oppilaitokset aikuisopisto ammattiopisto Jämsän ammattiopisto

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

VUODEN 2014 ULKOISEEN

VUODEN 2014 ULKOISEEN VUODEN 2014 ULKOISEEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Koulutusneuvosto 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Ulkoinen auditointi Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen Itsearviointi, case MAMK Laatu- ja palvelujohtaja Marjo Nykänen Lehtori, laatuvastaava Ulla Keto Ohjelma Itsearviointi korkeakoulun laatutyökaluna Itsearviointi MAMKissa EFQM-itsearvioinnit (1998, 1999)

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi 28.10.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö ULKOINEN AUDITOINTI Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö 12.5.2014 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 13. 15.1.2015 13.5.2014 Pirjo Halonen 2 TOTEUTTAJAORGANISAATIO Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

MAMKIN LAATUTYÖN KEHITTYMINEN

MAMKIN LAATUTYÖN KEHITTYMINEN MAMKIN LAATUTYÖN KEHITTYMINEN 12.3.2012 2 Laatutyö vuosina 1991-1994 (D = dokumentoitu) Laatutyön kehittäminen alkoi MAMKin aloittaessa toimintansa vuonna 1991 väliaikaisena ammattikorkeakouluna laatutyö

Lisätiedot

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely Työseminaari Vaasassa - Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiosaaminen Vaasa 15.1.2015 klo 9.15-10.45 OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien

Lisätiedot

Utajärven kunnan uusi hallintomalli. Kuntamarkkinat 12.9.2012

Utajärven kunnan uusi hallintomalli. Kuntamarkkinat 12.9.2012 Utajärven kunnan uusi hallintomalli Kuntamarkkinat 12.9.2012 Miksi uutta hallintomallia ryhdyttiin kehittämään? Valtuustopäätös 31.8.2010: Kunnassa käynnistetään hanke, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen toimialan esikunnan 3.2.1 1 (7) ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen johtaja 23.8.2012 Voimaan 1.9.2012 Sivistystoimen johtaja 17.12.2014 Voimaan

Lisätiedot

7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus

7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus a i n e i s t o 1(6) AUDITOINTIKOHDE: 7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus 1 Lvj:n tavoitteet, toiminnot, toimijat, vastuiden määrittely ja dokumentaatio 2 Laadunvarmistuksen kattavuus a) Tutkintotavoitteinen

Lisätiedot

Kriteeristön esittely

Kriteeristön esittely Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin aikataulu ja käytännön järjestelyt Kriteeristön esittely Sari Mikkola Koulutuskeskus Salpaus Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi 2015 Lähtökohta Itsearviointi

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta KOKOA seminaari 10.10.2013 Kuopio Pääsuunnittelija Sirpa Moitus & erikoissuunnittelija Touko Apajalahti KKA:n auditointimallin

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

Hyväksytty käyttöön 7.10.2009 Anna-Maija Ylimaula, johtaja LAATUKÄSIKIRJA 7.10.2009. Versio 1.00. Koulutus- ja tutkimuspalvelut

Hyväksytty käyttöön 7.10.2009 Anna-Maija Ylimaula, johtaja LAATUKÄSIKIRJA 7.10.2009. Versio 1.00. Koulutus- ja tutkimuspalvelut Hyväksytty käyttöön 7.10.2009 Anna-Maija Ylimaula, johtaja 7.10.2009 Versio 1.00 Koulutus- ja tutkimuspalvelut 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHTAMINEN... 3 1.1 KOULUTUS- JA TUTKIMUSPALVELUJEN PERUSTEHTÄVÄ...

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi Laadunvarmistuksesta 7.1.2009 Ismo Kantola Laatu Käsitykset laadusta on jäsennetty usein seuraavasti: laatu erinomaisuutena (excellence) itsestään selvää erinomaisuutta, tavanomaisesta poikkeavaa ja elitististä:

Lisätiedot

Laatu-Lyseo. Oulun Lyseon lukion laatukäsikirja. 10.11.2011, Sirpa Kova

Laatu-Lyseo. Oulun Lyseon lukion laatukäsikirja. 10.11.2011, Sirpa Kova Laatu-Lyseo Oulun Lyseon lukion laatukäsikirja 10.11.2011, Sirpa Kova Faktaa Lyseosta Koulun nimi Koulu netissä Koulun sijainti Koulun luonne Koulun johtajat Koulun opettajat Yli 60 Koulun oppilaat n.

Lisätiedot

Laatuvastaavien perehdytys

Laatuvastaavien perehdytys Laatuvastaavien perehdytys Perehdytyksen tavoite Laatuvastaava ymmärtää oman tehtäväosuutensa yliopiston laadunhallintatyössä Laatuvastaavan tehtävistä: Koordinoi yksikössä laadunhallintatyötä Toimii laaturyhmän

Lisätiedot

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Sisäinen viestintä viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010 Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Ohjelma tänään klo 13.15 Kahvi & avaus klo 13.30 Johdatus sisäiseen viestintään klo 14.15

Lisätiedot

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN Perehtyjä /pm Mentori / pm Huomiot, havainnot, kysymykset, kehittämisehdotukset yms. Perehtymissuunnitelman laatiminen Tavoitteet ja aikataulu Uusi laatuvastaava laatii oman

Lisätiedot

Kerrotaan lyhyesti, millaisia laadunhallinnan hyviä käytänteitä hankkeen partneriosapuolella on.

Kerrotaan lyhyesti, millaisia laadunhallinnan hyviä käytänteitä hankkeen partneriosapuolella on. Helsingin maalariammattikoulu n yhteystiedot Kornetintie 2b 00380 HELSINKI Kerrotaan lyhyesti, millaisia laadunhallinnan hyviä käytänteitä hankkeen partneriosapuolella on. mitattavissa oleva tulos, jonka

Lisätiedot

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka A100 A1 2/5 1. L A AT U K Ä S I K I R J A 1. 1 L a a t u k ä s i k i r j a n t a r k o i t u s Laatukäsikirjan pohjana on halu kehittää ja tehostaa toimintoja määrittelemällä suunnitteluvaiheen toimintatavat

Lisätiedot

SAMKin laadunkehittämistyö

SAMKin laadunkehittämistyö SAMKin laadunkehittämistyö Suunnittelija Erja Kuurila, SAMK Kohti nykyistä laadunhallintajärjestelmää Väliaikaiselle amkille luotiin yhteistä laatujärjestelmää Vuonna 1995 haettiin toimilupaa vakinaiselle

Lisätiedot

Toisen auditointikierroksen menetelmä

Toisen auditointikierroksen menetelmä Toisen auditointikierroksen menetelmä Rehtori, varapuheenjohtaja Pentti Rauhala Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen ja tavoitteellisem

Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen ja tavoitteellisem Strategiapohjainen osaamisen johtaminen 3.5.2016 Heidi Ahokallio-Leppälä Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen

Lisätiedot

Laadukas menestyy! All for the quality!

Laadukas menestyy! All for the quality! Laadukas menestyy! All for the quality! Laadunhallinta Xamkissa MITÄ laatujärjestelmän kokonaisuuteen kuuluu? MITEN ja millä työkaluilla toimintaa kehitetään? KETKÄ ovat laadun tekijöitä Xamkissa? MIKSI

Lisätiedot

Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä Projektiryhmä: Professori Seppo Hölttä, tutkimusjohtaja Timo Aarrevaara ja yliassistentti Jussi Kivistö

Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä Projektiryhmä: Professori Seppo Hölttä, tutkimusjohtaja Timo Aarrevaara ja yliassistentti Jussi Kivistö YLIOPISTOJEN UUDISTUVAT RAKENTEET JA DYNAMIIKKA Osaprojekti 3 yhteishankkeessa Yliopistojen rakenteellinen kehittäminen, akateemiset yhteisöt ja muutos (2008-09) Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä

Lisätiedot

KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT

KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT Tulos- ja tavoiteneuvotteluja taustoittava seminaari, Helsinki 7.3.2008 Johtaja Hannu Sirén LÄHTÖKOHTA Korkeakoulutus rakentuu duaalimallin pohjalle,

Lisätiedot

Tvt-opetusk korkeakouluissa. Matti Lappalainen Op.keh.pääll. TY

Tvt-opetusk korkeakouluissa. Matti Lappalainen Op.keh.pääll. TY Tvt-opetusk opetuskäyttö ja laatutyö korkeakouluissa Matti Lappalainen Op.keh.pääll. TY KORKEAKOULUTUKSEN LAADUNVARMISTUS Mikä takaa yliopistotutkinnon korkean laadun?» nykytilanne: perinne (v:sta 1640)

Lisätiedot

Mamkin laatutyön kehittyminen. Vuosilta

Mamkin laatutyön kehittyminen. Vuosilta Mamkin laatutyön kehittyminen Vuosilta 1991-2013 Laatutyö vuosina 1991-1994 Laatutyön kehittäminen alkoi Mamkin aloittaessa toimintansa vuonna 1991 väliaikaisena ammattikorkeakouluna laatutyö osana toiminnan

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

0 Perusmateriaali. 0:2 Kuvaus Oamkin laadunvarmistusjärjestelmästä sekä järjestelmän kytkeytymisestä. 0:4 Laadunvarmistusjärjestelmän kehityshistoria

0 Perusmateriaali. 0:2 Kuvaus Oamkin laadunvarmistusjärjestelmästä sekä järjestelmän kytkeytymisestä. 0:4 Laadunvarmistusjärjestelmän kehityshistoria 0 PERUSAINEISTO 0 Perusmateriaali SISÄLLYS 0:1 Oulun seudun ammattikorkeakoulu (Oamk) 0:2 Kuvaus Oamkin laadunvarmistusjärjestelmästä sekä järjestelmän kytkeytymisestä toiminnanohjaukseen 0:3 Laatukäsikirja

Lisätiedot

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan tehtävät Koordinoi ja vastaa laadukkaasta näyttöön perustuvasta opiskelijan harjoittelujakson suunnittelusta,

Lisätiedot

Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen

Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen Laatujärjestelmien kehittämisseminaari 14.6.2017 Laatupäällikkö Jukka Mäkinen Kehittämispäällikkö Leena Ahrio Esityksen

Lisätiedot

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta Palosuojelurahasto 2025 Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta 1 1. Toimintaympäristön muutokset, joihin rahaston strategialla pyritään osaltaan vastaamaan

Lisätiedot

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä Janne Murto 19.9.2017 1. Viranomaisten vaatimukset Koulutuksen järjestäjillä on oltava toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva

Lisätiedot

Hanketoiminta koulutusorganisaation strategisen ja pedagogisen osaamisen kehittämisen tukena. Aino Rikkinen 25.3.2010

Hanketoiminta koulutusorganisaation strategisen ja pedagogisen osaamisen kehittämisen tukena. Aino Rikkinen 25.3.2010 Hanketoiminta koulutusorganisaation strategisen ja pedagogisen osaamisen kehittämisen tukena Aino Rikkinen 25.3.2010 Toimipisteet kartalla Pohjois-Karjalan Aikuisopiston Kiinteät toimipisteet sijaitsevat

Lisätiedot

Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta. Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut

Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta. Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut LUT faktoja Perustettu 1969, yhdistänyt alusta asti tekniikan ja talouden Henkilökuntaa noin

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden arviointi Elina Harjunen Pro Lukio ry 9.5. Arviointi pohjautuu OKM:n toimeksiantoon Karvi kartoittaa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Opintojen tutkimus- ja palautetiedon hyödyntäminen ammattikorkeakoulussa

Opintojen tutkimus- ja palautetiedon hyödyntäminen ammattikorkeakoulussa Opintojen tutkimus- ja palautetiedon hyödyntäminen ammattikorkeakoulussa Korkeakoulujen KOTA -seminaari 17.9.2014 Ismo Kinnunen Oulun ammattikorkeakoulu Kehittämisen ja päätöksenteon tulee perustua tosiasioihin.

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin ympäristöjärjestelmätyön käynnistäminen

Kouvolan kaupungin ympäristöjärjestelmätyön käynnistäminen Kouvolan kaupungin ympäristöjärjestelmätyön käynnistäminen 10.3.2011 Tekninen johtaja Hannu Luotonen Kaupunkikehitys, Kouvolan kaupunki Merikeskus Vellamo, Kotka Esiintyjä 1 Kaupunkistrategia 2011- Esiintyjä

Lisätiedot

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski 1 (7) Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä n yhteystiedot Juuso Hyvärinen juuso.hyvarinen@vsky.fi puh. 044 906 0320 PL 119 37601 Valkeakoski Toiminnan vakiintuneisuus, esim. vuosikello. Laadunhallinnan

Lisätiedot

ESIPUHE LAADUKAS MENESTYY! ALL FOR THE QUALITY!

ESIPUHE LAADUKAS MENESTYY! ALL FOR THE QUALITY! ESIPUHE LAADUKAS MENESTYY! ALL FOR THE QUALITY! Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa arvostetaan laatua, ja laadun kehittäminen sisältyy koko henkilöstömme ja opiskelijoidemme toimintaan. Parannamme

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Puheenjohtaja Riitta Pyykkö Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Miksi juuri auditointi?

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN. Anu Räisänen

NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN. Anu Räisänen NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN Anu Räisänen LAADUNHALLINNAN AVAINKÄSITTEITÄ Kansallinen alueellinen paikallinen- institutionaalinen LAADUNHALLINTA: laatupolitiikka ja sen konkretisointi laadunohjauksessa

Lisätiedot

KAMK:n tapa toimia - ja kuinka sen teemme

KAMK:n tapa toimia - ja kuinka sen teemme KAMK:n tapa toimia - ja kuinka sen teemme Johtamis- ja laatukäsikirja 3.0 Sivu 2 / 26 Käsikirja v 3.0 hyväksytty 16.2.2015. SISÄLLYS Johdanto... 3 Laatupolitiikka... 3 Johtamis- ja laatujärjestelmä ja

Lisätiedot

Arviointi ja mittaaminen

Arviointi ja mittaaminen Arviointi ja mittaaminen Laatuvastaavien koulutus 5.6.2007 pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 Arviointi itsearviointia sisäisiä auditointeja ulkoisia auditointeja johdon katselmusta vertaisarviointeja

Lisätiedot

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

Laatuvastaavien tapaaminen nro 1

Laatuvastaavien tapaaminen nro 1 Laatuvastaavien tapaaminen nro 1 23.2.2007 A103 klo 10-12 Pirjo Halonen Laatupäällikkö Puh. 014 260 1180 GSM 050 4285315 E-mail pirjo.halonen@adm.jyu.fi Ohjelma n laatutyön tilannekatsaus Vararehtori,

Lisätiedot

Mamkin laatutyön kehittyminen. Vuosilta 1991-2015

Mamkin laatutyön kehittyminen. Vuosilta 1991-2015 Mamkin laatutyön kehittyminen Vuosilta 1991-2015 Laatutyö vuosina 1991-1994 Laatutyön kehittäminen alkoi Mamkin aloittaessa toimintansa vuonna 1991 väliaikaisena ammattikorkeakouluna laatutyö osana toiminnan

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI STRATEGIAN PÄIVITYS. Aija Tuimala FCG Konsultointi. 14.6.2016 Page 1

ORIVEDEN KAUPUNKI STRATEGIAN PÄIVITYS. Aija Tuimala FCG Konsultointi. 14.6.2016 Page 1 ORIVEDEN KAUPUNKI STRATEGIAN PÄIVITYS Aija Tuimala FCG Konsultointi 14.6.2016 Page 1 ORIVEDEN KAUPUNGIN STRATEGIA - TAUSTAA Strategia on päivitetty 28.10.2013 Toimintaympäristömuutosten vuoksi strategiaa

Lisätiedot

Esimerkkejä CAF-mallin hyödyntämisestä:

Esimerkkejä CAF-mallin hyödyntämisestä: Esimerkkejä CAF-mallin hyödyntämisestä: CAF:n käytöstä Espoon sosiaali- ja terveystoimessa 6.5.2011 Kuntatalo va. kehittämispäällikkö Eeva Honkanummi, sosiaali- ja terveystoimi, Espoon kaupunki Historian

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin

Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin Kestävä kehitys on koulun yhteinen asia Kuvat: Keke koulussa -esite/seppo Leinonen Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen Ympäristökasvatuksen

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUS - ASIANTUNTIJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUS - ASIANTUNTIJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUS - ASIANTUNTIJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2014 - Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi LIIKETOIMINNAN

Lisätiedot

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta KORKEAKOULUJEN LAATUTYÖ MITEN MENEE? Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta ja kehittämisseminaari 31.10.2018 Finlandia-talo Helka Kekäläinen, FT Yksikön

Lisätiedot

Laadukas menestyy! All for the quality!

Laadukas menestyy! All for the quality! Laadukas menestyy! All for the quality! Laadunhallinta Xamkissa MITÄ laatujärjestelmän kokonaisuuteen kuuluu? MITEN ja millä työkaluilla toimintaa kehitetään? KETKÄ ovat laadun tekijöitä Xamkissa? MIKSI

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI 31.10.2018 Tampereen ammattikorkeakoulu Päivi Karttunen, vararehtori Susanna Saarinen, kehittämispäällikkö TAMK numeroina yhteensä noin

Lisätiedot

Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä

Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä Laatustrategian toteuttaminen: Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi vuonna 2015 Opetusneuvos

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Perehdytystilaisuus -toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän itsearviointi Vaasa 31.10.2014 Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi

Lisätiedot

YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä. Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori

YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä. Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori Valtiokonttori: Monen eri toimialan virasto Hallinnon ohjaus Rahoitus Vakuutus Sisäinen

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Viestintäsuunnitelma 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Sisältö lyhyesti 1. Student Lifen viestinnän lähtökohdat ja nykytilanne 2. Viestinnän tavoitteet ja niiden saavuttaminen 3. Viestinnän kohderyhmät

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja tiivistelmä sidosryhmille Plan - Suunnittele Act - Kehitä Do - Tee Check - Arvioi 1 1 Itä-Suomen

Lisätiedot

Valtionavustukset -laatustrategian tuki

Valtionavustukset -laatustrategian tuki Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 1-2015, 4.11. Saimaan ammattiopisto Sampo Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos www.oph.fi Valtionavustukset

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa Mitä on laatu? Laatu on esim. asian, asiantilan, tuotteen, toiminnan ominaisuus, jolla kuvataan sitä, MISSÄ MÄÄRIN arvioinnin

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 27.2.2014 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaalihuollon kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous

Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous Helsinki 12.1.2016 Merja Ukkola Ohjausryhmän kokoonpanosta tavoitteena mahdollisimman laaja-alainen asiantuntemus valinta asiantuntemuksen perusteella ja läheltä

Lisätiedot

TOIMINNAN JA TALOUDEN SUUNNITTELU, SISÄINEN VALVONTA JA LAADUNVARMISTUS

TOIMINNAN JA TALOUDEN SUUNNITTELU, SISÄINEN VALVONTA JA LAADUNVARMISTUS Sibelius-Akatemian hallinnointiohjeen liite 6 Hallitus 25.1.2012 Päivitysvastuu: hallintojohtaja TOIMINNAN JA TALOUDEN SUUNNITTELU, SISÄINEN VALVONTA JA LAADUNVARMISTUS 1. Strategiaprosessi Hallitus hyväksyy

Lisätiedot

Tietoa Laureasta. Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014. Reijo Lähde 3/11/2014

Tietoa Laureasta. Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014. Reijo Lähde 3/11/2014 Tietoa Laureasta Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014 Reijo Lähde 3/11/2014 3/11/2014 Laurea-ammattikorkeakoulu 2 Laurean koulutusalat Fysioterapia Hoitotyö Hotelli-

Lisätiedot

Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä

Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä Laadun varmistus päätöksenteon pohjana 10.3.2015 Kuntatalo, B 3.8 Turun kaupunki Hyvinvointitoimiala Laatuasiantuntija, terveyspalvelujen

Lisätiedot

SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA

SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA Sotkamon kansalaisopiston henkilöstö on työstänyt Osaava - koulutuksen aikana vuosina 2011 2012 opistolle räätälöityä laatukäsikirjaa. Käsikirja on EFQM (European

Lisätiedot

Arvioinnilla luottamusta

Arvioinnilla luottamusta Arvioinnilla luottamusta Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteet Elina Harjunen, Risto Hietala, Laura Lepola, Anu Räisänen ja Aila Korpi Pohjois-Suomen AVI-alueen

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu opiskelijoita 4500 henkilöstöä 300 2 kampusta 4 koulutusalaa 18 tiimiä Kyamkin laatupolitiikka Laadusta viestitään ymmärrettävästi Vastuu laadusta ja kehittämisestä on kaikilla

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET Laatuvastaavat 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Aiheet Kertaus laadunhallintajärjestelmästä Ajankohtaiset muut asiat Kokonaisarkkitehtuurihanke Vuoden 2014 auditointiin

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.1.2017 J Y V Ä S K Y LÄ N Y LI O PI S T O 26.1.2017 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään

Lisätiedot

Tutkimustietoa ja kokemuksia vertaisarviointimallin 1. pilotointivaiheesta VERTAISARVIOINTI KEHITTÄMISTYÖN TUKENA - kehittämisen ja hanketyön tukena

Tutkimustietoa ja kokemuksia vertaisarviointimallin 1. pilotointivaiheesta VERTAISARVIOINTI KEHITTÄMISTYÖN TUKENA - kehittämisen ja hanketyön tukena Tutkimustietoa ja kokemuksia vertaisarviointimallin 1. pilotointivaiheesta VERTAISARVIOINTI KEHITTÄMISTYÖN TUKENA - Vertaisarviointimalli iointimalli oppimisympäristöjen mpäristöjen kehittämisen ja hanketyön

Lisätiedot

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 9.10.11.2011 Laurea Vuokko Kohtamäki, Tampereen yliopisto/ Higher Education Group Lähtökohtia

Lisätiedot

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa 31.10.2014 Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto Kainuun ammattiopisto (KAO) Osa Kajaanin kaupungin

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN RAKENNUSVALVONTAKESKUKSEN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN RAKENNUSVALVONTAKESKUKSEN TOIMINTAOHJE Rakennusvalvontakeskuksen toimintaohje 4.2.5 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN RAKENNUSVALVONTAKESKUKSEN TOIMINTAOHJE Teknisen toimen johtaja 6.4.2009 Voimaan 6.4.2009 1 Toiminta-ajatus Rakennusvalvontakeskuksen

Lisätiedot

JOHDATUS TEEMAAN KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA JA KEHITTÄMINEN

JOHDATUS TEEMAAN KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA JA KEHITTÄMINEN JOHDATUS TEEMAAN KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA JA KEHITTÄMINEN Vararehtori Pekka Auvinen Korkeakoulujen arviointijaoston jäsen Pörssitalo, Helsinki 14.10.2015 UUDET PERIAATTEET JA SUOSITUKSET

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laatutyö

Jyväskylän yliopiston laatutyö Jyväskylän yliopiston laatutyö Pirjo Halonen Laatupäällikkö 17.1.2007 1 Yliopistolain Jyväskylän yliopisto velvoite 5 Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista

Lisätiedot

Yhdessä erilainen. Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015

Yhdessä erilainen. Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015 Yhdessä erilainen Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015 Pedastrategiaa koostavat museolehtorit Raija Manninen, Suomen Käsityön museo Tuula Vuolio-Vallenius, Keski-Suomen

Lisätiedot