OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely"

Transkriptio

1 Työseminaari Vaasassa - Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiosaaminen Vaasa klo OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi

2 Tilaisuuden tavoitteet Tukea itsearviointien toteutusta ja edistää itsearviointien luotettavuutta. Lisätä osallistujien yhteistä näkemystä kriteerien tulkinnasta. Jakaa kokemuksia itsearviointien toteutuksesta erityisesti liittyen kriteerien käyttöön. Informoida ulkoisen validoinnin keskeisistä periaatteista ja toteutuksesta. Informoida itsearvioinnin tulosten julkistamisesta ja arvioinnin raportoinnista. Perehdytystilaisuus toteutetaan valtionavustushankkeena. Mahdollisuus seurata ja kommentoida etäyhteyden kautta.

3 Laadunhallintajärjestelmien arviointi ja aikataulu Arviointi OKM:n kirje , 13/591/2014 koulutuksen järjestäjille ja Opetushallitukselle ja Karville Tuloksia käytetään ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan kehittämisessä kansallisella ja paikallisella/koulutuksen järjestäjän tasolla. Arvioinnin tuloksia käytetään myös yhtenä tausta-aineistona ammatillisen koulutuksen järjestämislupien uudistamisprosessissa. On vaikuttanut aikatauluun. Kriteeriperusteinen itsearviointi klo Tulokset viedään Survette- järjestelmään. Ulkoinen validointi eli arviointikäynnit välisenä aikana. Itsearviointien tulosten julkistaminen ja arvioinnin alustavat tulokset 6/2015 Opetushallituksen sivuille. Arviointiraportin laatiminen mennessä.

4 Toimijat Opetus- ja kulttuuriministeriö Laaturyhmä toimii ohjausryhmänä. Opetushallitus Karvi Koulutuksen järjestäjät ja heidän itsearviointeihinsa osallistuvat henkilöstön, opiskelijoiden ja ulkoisten sidosryhmien edustajat Validointiin osallistuvat ulkoiset arvioijat. Karvi ja Opetushallitus yhdessä valitsevat. Arvioijien valinta 12/2014-1/2015. Arvioijien perehdytyspäivä 9.2. Pääarvioijien valmistautumispäivä maaliskuun loppupuoli.

5 Itsearviointi Opetushallitus vastaa itsearvioinnista. Perehdytystilaisuudet laadunhallintajärjestelmän itsearviointiin järjestettiin johdolle ja itsearvioinnin vastuuhenkilöille 10-11/2014 (6kpl). Perehdytystilaisuudet kriteeristöön Oulu, Vaasa ja HDO Laatustrategian tuki-hankkeet ja alueelliset verkostot tukevat myös vuoden 2015 itsearviointia. Opas ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearviointiin sisältää itsearvioinnin tukimateriaalia. Kriteerit laadunhallintajärjestelmien arviointiin. Molemmat ovat saatavilla sekä suomeksi ja ruotsiksi. tuki.

6 Itsearviointi Itsearvioinnin tulokset raportoidaan Survette kyselyllä, ja siihen osallistuvat kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät. Survette-kyselyn tunnukset ovat lähteneet kaikille ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille ja lisäkoulutuksen järjestäjille lähdössä viimeistään13.1. Koulutuksen järjestäjä voi jakaa tunnuksia haluamallaan tavalla ja viedä tuloksia Survette-järjestelmään vaiheittain. (Tarkemmat ohjeet on annettu kyselyn alussa). Koulutuksen järjestäjä voi tulostaa omat vastauksensa pdfmuodossa (ohje on kyselyssä). Kultakin koulutuksen järjestäjä täyttää vain yhden Survettekyselyn. Tietojen antajat: Sisältökysymykset Tekninen tuki

7 Itsearviointiin osallistuminen Eri arviointikohtien arviointiin tulee osallistua ko. arviointikohdan kannalta keskeisten toimijoiden edustajat tarkoituksenmukaisella tavalla. Arviointikohdat ( ) arvioidaan ensin ja niistä saadut tulokset ovat pohjana arviointikohdan 4.1. arvioinnissa. Arviointikohdan 4.1. arviointiin tulisi osallistua koulutuksen järjestäjän johto ja kunkin koulutusmuodon, järjestämismuodon ja toiminnan edustajat. Opiskelijoiden edustajien tulee osallistua ainakin arviointialueen 4 arviointikohtien arviointiin. Näkemys auttaa muidenkin arviointikohteiden osalta arviointikriteerikohtaisen tason määrittämisessä. Työelämän edustajien osallistuminen perustehtävien arviointiin ja muuten näkemyksen huomioonottaminen vastaavilla tavoilla kuin opiskelijoiden näkemykset. Muiden keskeisten sidosryhmien ja kumppaneiden näkemykset tulee ottaa huomioon tarkoituksenmukaisella tavalla.

8 Itsearvioinnin sisältö Taustatiedot Tiedot arviointiin osallistuneista ryhmistä Koulutuksen järjestäjän laadunhallinnan ja itsearvioinnin yleinen kuvaus Mikäli koulutuksen järjestäjän toiminta ei kata kaikkea toimintaa, jonka kysely sisältää, jätetään tältä osin vastaamatta. Kunkin kriteerin kohdalla arvioidaan koulutuksen järjestäjän tilanne asteikolla: 1= puuttuva 2= alkava 3= kehittyvä 4= edistynyt Kyselyn loppuun tulevat kaikkien arviointiin osallistuneiden nimet ja asema (lista voidaan kopioida) Kunkin arviointikohdan kohdalla kuvataan arvio koulutuksen järjestäjän tilanteesta ja sitä tukeva näyttö.

9 Ulkoinen validointi Karvi ja Opetushallitus toteuttavat yhdessä. Ulkoiseen validointiin valitaan n. 15 % koulutuksen järjestäjistä (35 kpl) itsearviointien tulosten pohjalta. Itsearviointien tulosten pohjalta järjestetään koulutuksen järjestäjät ja ulkoiseen arviointiin otetaan noin joka 5. koulutuksen järjestäjä siten, että mukaan tulee 35 koulutuksen järjestäjää. Koulutuksen järjestäjät saavat tiedon ulkoiseen arviointiin valikoitumisesta viimeistään Arviointikäynnit kestävät yhdestä päivästä 1,5 2 päivään. Arviointiryhmän koko 3-4 arvioijaa, isommissa voi olla 6. Ulkoinen arviointi perustuu itsearviointien tuottamaan aineistoon ja otantana tehtävillä arviointikäynneillä saatavaan informaatioon. Suullinen palaute käynnin päätteeksi ja lyhyt kirjallinen palauteraportti.

10 Itsearvioinnin tulosten julkistaminen Itsearviointien tulokset julkistetaan koulutuksen järjestäjittäin ja arviointikohdittain (1-3) ja (5-6). Arviointikohdassa 4 julkistetaan myös alakohtien ( ) tulokset sekä koulutuksen järjestäjän itsearvioinnissa kohdasta 4 antama kokonaisarvio. Mikäli koulutuksen järjestäjä ei tee itsearviointia, sekin tulos julkaistaan. Itsearviointien tulokset julkistetaan Opetushallituksen verkkosivuilla. Tuloksia käytetään laadunhallinnan kehittämisessä kansallisella tasolla.

11 Koulutuksen järjestäjien toimenpiteet arvioinnin jälkeen Palautekysely (Survette-kysely) koulutuksen järjestäjille tehdään koko prosessin jälkeen. Koulutuksen järjestäjä julkistaa arviointien keskeiset tulokset. Koulutuksen järjestäjä tekee mahdollisesti tarvittavat laadunhallintajärjestelmään tai sen toimivuuteen kohdistuvat korjaavat toimenpiteet. Koulutuksen järjestäjä laatii itsearviointin tulosten pohjata laadunhallintajärjestelmän kehittämissuunnitelman ja päättää suunnitelman toteutumisen seurantamenettelyn. Koulutuksen järjestäjä arvioi kehittämistoimien tuloksellisuutta ja informoi tuloksista.

12 Kriteerien laadinnan ja käytön periaatteet Käyttäjälähtöisyys Kriteerit eivät saa rajoittaa koulutuksen järjestäjien mahdollisuutta valita toimintaympäristöön parhaiten soveltuvan järjestelmän. Perustehtävien korostuminen kriteeristössä auttaa koulutuksen järjestäjää kohdistamaan kehittämistoimia. Luottamus Näyttö kriteerien mukaisesta toiminnasta on koulutuksen järjestäjän vastuulla. Toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys Tulokset ja prosessi ovat julkisia, ja tulokset helposti saatavilla. Tasalaatuisuus ja erinomaisuuteen pyrkiminen Kriteerit on laadittu neljälle tasolle. Innovatiivisuus, uudistumiskyky ja toisilta oppiminen Kriteerit sisältävät myös vaatimuksia järjestelmän innovatiivisuudelle, uudistumiskyvylle ja toisilta oppimiselle.

13 Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit Arviointikohdat: 1. Laatukulttuuri ja laadunhallinnan kokonaisuus Kriteerikohtaiset arviot (puuttuva, alkava, kehittyvä, edistynyt) Kokonaisarvio (puuttuva, alkava, kehittyvä, edistynyt) Arvio omasta tilanteesta arviointikohdittain Arviota tukeva näyttö 2. Strateginen johtaminen ja toiminnan ohjaus 3. Henkilöstö ja muut koulutuksen toimijat 4. Perustehtävien ja niitä tukevien toimintojen laadunhallinta 5. Arviointi ja tulosten käyttö 6. Parantaminen

14 Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit Arviointikohdan 4 alakohdat: 4.1 Perustehtävien laadunhallinta kokonaisuutena Kriteerikohtaiset arviot (puuttuva, alkava, kehittyvä, edistynyt) Kokonaisarvio (puuttuva, alkava, kehittyvä, edistynyt) Arvio omasta tilanteesta alakohdittain Arviota tukeva näyttö 4.2 Oppilaitosmuotoisen ammatillisena koulutuksena järjestettävä koulutus 4.3 Näyttötutkintojen järjestäminen ja niihin valmistava koulutus (pt, at, eat) 4.4 Oppisopimuskoulutus 4.5 Muu koulutus (valmistavat ja valmentavat, muu ei-tutkintotavoitteinen koulutus, työpajatoiminta) 4.6 Maksullinen palvelutoiminta 4.7 Opiskelijoille tarjottavat tukipalvelut 4.8 Ammatillisen erityisoppilaitosten erityisopetuksen kehittämis-, ohjausja tukitehtävät

15 Yleistä kriteereistä Kriteerin eri tasot ovat kumulatiivisia ja siten ei aina alemmalla tasolla esitettyjä vaatimuksia toisteta seuraavalle tasolle siirryttäessä. Näyttö: Näyttö on koulutuksen järjestäjän esittämä evidenssi siitä, että koulutuksen järjestäjän toiminta täyttää kriteerin edellyttämät tunnuspiirteet arvioimallaan tasolla. Vain keskeinen näyttö ja mahdollisella ulkoisella arviointikäynnillä koulutuksen järjestäjältä esittää kattavammin näyttöä arvionsa perustaksi. Näyttöä järjestelmän toimivuudesta ja jatkuvasta parantamisesta edellytetään yleensä vähintään kolmen vuoden ajalta edistyneessä vaiheessa. Laadunhallintajärjestelmän tulee kattaa myös työpaikalla tapahtuvan oppimisen laadun varmistamisen. Kun kriteerissä on useampia asioita, arvio ei ole keskiarvo, vaan yhteisen keskustelun pohjalta muodostettu arvio. Kriteeristöön sisältyy jatkuvan parantamisen periaate (EQAVETviitekehys) sekä kokonaisvaltaisesti koulutuksen järjestäjän tasolla että myöskin kunkin arviointikohteen tasolla ja myös edistyneellä tasolla.

16 Alkava taso Laadunhallinnan menettelyt kattavat osan organisaation toiminnoista. Laadunhallinta kytkeytyy vain osin johtamisjärjestelmään. Laadunhallinnan tavoitteet ja vastuut ovat epäselvät. Puutteita on suunnitelmallisuudessa, kattavuudessa ja dokumentoinnissa. Opiskelijoiden ja sidosryhmien osallistuminen on satunnaista tai yksiköittäin vaihtelevaa. Kerätään systemaattisesti yksittäisiä arviointi-, palaute- ja muita tulostietoja, joihin reagoidaan. On jonkin verran näyttöä menettelytapojen kehittämisestä.

17 Kehittyvä taso Laadunhallinnan menettelytavat muodostavat toimivan järjestelmän. Laadunhallintajärjestelmä kattaa keskeisiltä osin koulutuksen järjestäjän perustehtävät ja tarkoituksenmukaisella tavalla toiminnan kehittämistä Johto johtaa laadunvarmistusta ja laadun kehittämistä ja laadunhallinta kytkeytyy melko hyvin osaksi johtamisjärjestelmää. Sidosryhmät ja kumppanit osallistuvat laadunvarmistamiseen ja kehittämiseen. Laatukulttuurin muodostumista tuetaan laadunhallinta- ja arviointiosaamisen systemaattisella kehittämisellä. Organisaatiolla on yhteinen näkemys, miten koulutuksen laatua varmistetaan ja parannetaan ja toiminnan kehittäminen pohjautuu olemassa olevaan laatukulttuuriin. Itsearvioinnin, kansallisen ja muun arvioinnin sekä tulos- ja palautetiedon pohjalta on käynnistetty kehittämistoimia. Laadunhallintajärjestelmän vaikuttavuudesta toiminnan kehittämiseen on jonkin verran näyttöä.

18 Edistynyt taso Laadunhallinta on keskeinen osa johtamisjärjestelmää. Laadunhallinnan menettelytavat muodostavat kokonaisvaltaisen ja dynaamisen järjestelmän. Laadunhallintajärjestelmä kattaa kaikki koulutuksen järjestäjän toiminnot ja tasot ja tukee erinomaisella tavalla koulutuksen järjestäjän koulutuspoliittisten tavoitteiden pohjalta asetettujen ja omien strategisten tavoitteiden saavuttamista. On näyttöä menettelytapojen soveltamisesta yhteisesti sovituilla tavoilla eri toiminnoissa, yksiköissä ja tasoilla. Laatukulttuurin muodostumista tuetaan laadunhallinta- ja arviointiosaamisen systemaattisella kehittämisellä ja sen vaikuttavuudesta on selvää ja jatkuvaa näyttöä. Vakiintunut laatukulttuuri tukee erinomaisella tavalla koulutuksen järjestäjän toimintaa ja sen kehittämistä.

19 Edistynyt taso Laadunhallintajärjestelmän laadintaan ja toteuttamiseen osallistuu henkilöstö, opiskelijat ja muut sidosryhmät ja kumppanit tarkoituksenmukaisilla tavoitteiden saavuttamista tukevilla tavoilla. Laadunhallintajärjestelmä kattaa menettelytapojen ja niiden soveltamisen arvioinnin ja parantamisen. Laadunhallintajärjestelmän vaikuttavuudesta toiminnan kehittämiseen on selkeää ja jatkuvaa näyttöä.

20 Esimerkkejä kriteerien käytöstä Asiakkaat: Koulutuksen järjestäjä päättää, ketkä ovat keskeisimmät asiakkaat ja minkälaisia palveluja tai tuotteita heille tarjotaan. Johto, kumppanit koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla Dokumentointi: Laadunhallintajärjestelmän ja sen tuotaman tiedon dokumentointi tulisi tehdä systemaattisesti ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Tarkoituksenmukaisilla tavoilla: Kriteereissä tarkoituksenmukaisuutta tarkastellaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin eli esimerkiksi siihen, miten valittu toimintatapa edistää tavoitteiden saavuttamista. Toimintatapojen yhteneväisyys: Koulutuksen järjestäjä määrittelee sen, miten yhtenäistä organisaation toiminnan tulee olla esim. eri yksiköissä tai koulutusaloilla ottaen huomioon normit.

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus

Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Perehdytystilaisuus -toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän itsearviointi Vaasa 31.10.2014 Kriteerien yleisesittely ja itsearvioinnin toteutus Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi

Lisätiedot

Kriteeristön esittely

Kriteeristön esittely Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin aikataulu ja käytännön järjestelyt Kriteeristön esittely Sari Mikkola Koulutuskeskus Salpaus Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi 2015 Lähtökohta Itsearviointi

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia

Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos Leena Koski Työseminaariin osallistuvat organisaatiot ABB Oy Ammatillinen erikoisoppilaitos

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit 1. LAATUKULTTUURI JA LAADUNHALLINNAN KOKONAISUUS Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää toiminnan ohjausta ja toimintaa 1.1 Laadunhallinta ei kytkeydy johtamisjärjestelmään.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

Pilotoinnin toteutus ja palautteen hankinta

Pilotoinnin toteutus ja palautteen hankinta Pilotoinnin perehdyttämispäivä - kriteeristö ja arviointiprosessi - 17.12.2013 - Pilotoinnin toteutus ja palautteen hankinta Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Pilotointiin osallistuvien koulutuksen

Lisätiedot

29.10.2014/Marjut Huttunen

29.10.2014/Marjut Huttunen Toimivaa laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän itsearviointi Luovissa kevään 2014 pilotissa - Alueellinen perehdytystilaisuus 29.10.2014 Oulu Toimivaa laadunhallintaa ja

Lisätiedot

Toimivaa laadunhallintaa ammatilliseen koulutukseen

Toimivaa laadunhallintaa ammatilliseen koulutukseen Toimivaa laadunhallintaa ammatilliseen koulutukseen Keskustelu- ja kuulemistilaisuus 11.2.2013 Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen laatustrategian toteuttaminen Koulutuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa 31.10.2014 Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto Kainuun ammattiopisto (KAO) Osa Kajaanin kaupungin

Lisätiedot

Laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän arviointi pilotoinnin kokemuksia Koulutuskeskus Salpauksessa

Laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän arviointi pilotoinnin kokemuksia Koulutuskeskus Salpauksessa Laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän arviointi pilotoinnin kokemuksia Koulutuskeskus Salpauksessa Kehittämispäällikkö Sari Mikkola LARK3-hankkeen workshop 7.4.2014 Valmistautuminen

Lisätiedot

Opas ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearviointiin

Opas ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearviointiin Opas ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearviointiin 2015 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Lähtökohdat ja tavoitteet... 4 2.1 Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan kehittäminen... 4 2.2

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmän itsearviointi

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmän itsearviointi 2015 Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmän itsearviointi Riittamaija Pulli Kanneljärven Opisto 13/05/2015 13 1 SISÄLLYS 1. JOHDANTO...2 2. KANNELJÄRVEN OPISTON LAADUNHALLINJÄRJESTELMÄN KUVAUS...2

Lisätiedot

VUODEN 2014 ULKOISEEN

VUODEN 2014 ULKOISEEN VUODEN 2014 ULKOISEEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Koulutusneuvosto 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Ulkoinen auditointi Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 1-2016, 18.4. Ahlmanin ammattija aikuisopisto Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Leena Koski Opetusneuvos Leena Koski

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatujärjestelmien arviointi Sivu 1 / 38

Ammatillisen koulutuksen laatujärjestelmien arviointi Sivu 1 / 38 Ammatillisen koulutuksen laatujärjestelmien arviointi Sivu 1 / 38 1. LAATUKULTTUURI JA LAADUNHALLINNAN KOKONAISUUS Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää, toiminnan ohjausta

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta

Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta Työseminaari arvioinnista kehittämiseen Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta Opetusneuvos Leena Koski www.oph.fi leena.koski@oph.fi Perustietoja Työseminaari arvioinnista

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATURYHMÄN EDOTUS: LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERIT JA AR- VIOINTIPROSESSI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATURYHMÄN EDOTUS: LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERIT JA AR- VIOINTIPROSESSI 1 OKM 17.5.2013 LUONNOS AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATURYHMÄN EDOTUS: LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERIT JA AR- VIOINTIPROSESSI 1 Johdanto Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadun varmistaminen ja järjestämisedellytysten arviointi. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen laadun varmistaminen ja järjestämisedellytysten arviointi. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen laadun varmistaminen ja järjestämisedellytysten arviointi Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta: laatustrategian lähtökohtia Edistetään korkealaatuista

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Alueellinen seminaaripäivä -Työelämä, henkilöstö ja opiskelijat mukaan ammatillisen koulutuksen laadun kehittämiseen 9.11.2018 Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Leena Koski Opetusneuvos

Lisätiedot

Kestävä kehitys osana koulutuksen järjestäjän laadunhallintaa - Johdantopuheenvuoro, itsearvioinnin tulokset Opetusneuvos Leena Koski.

Kestävä kehitys osana koulutuksen järjestäjän laadunhallintaa - Johdantopuheenvuoro, itsearvioinnin tulokset Opetusneuvos Leena Koski. Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 1-2015, 4.11. Saimaan ammattiopisto Sampo Kestävä kehitys osana koulutuksen järjestäjän laadunhallintaa - Johdantopuheenvuoro, itsearvioinnin tulokset

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Kansallisen laatuverkoston kokoontuminen, HAMK 2.11.2018 Leena Koski Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi Action Grant 2017 - Support to the European

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden arviointi Elina Harjunen Pro Lukio ry 9.5. Arviointi pohjautuu OKM:n toimeksiantoon Karvi kartoittaa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä

Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä Laatustrategian toteuttaminen: Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi vuonna 2015 Opetusneuvos

Lisätiedot

Valtionavustukset -laatustrategian tuki

Valtionavustukset -laatustrategian tuki Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 1-2015, 4.11. Saimaan ammattiopisto Sampo Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos www.oph.fi Valtionavustukset

Lisätiedot

Ehdotus ammatillisen koulutuksen laatustrategiaksi ja muut laadunhallinnan ajankohtaiset asiat

Ehdotus ammatillisen koulutuksen laatustrategiaksi ja muut laadunhallinnan ajankohtaiset asiat Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen Helsingin Diakoniaopisto 22.3.2011 Ehdotus ammatillisen koulutuksen laatustrategiaksi 2011-2020 ja muut laadunhallinnan ajankohtaiset asiat Opetusneuvos

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatujärjestelmien arviointi Sivu 1 / 39

Ammatillisen koulutuksen laatujärjestelmien arviointi Sivu 1 / 39 Ammatillisen koulutuksen laatujärjestelmien arviointi Sivu 1 / 39 1. LAATUKULTTUURI JA LAADUNHALLINNAN KOKONAISUUS Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää, toiminnan ohjausta

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Leena Koski

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Leena Koski Ammatillisen koulutuksen kansallisen laatuverkoston tapaaminen 14.5.2013 klo 12.30 14.00 Joensuu Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email:leena.koski@oph.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 1-2012 Salpaus 16.03. 2012 klo 10.00-10.45 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi Kansallinen koulutuspoliittinen

Lisätiedot

Arvioinnilla luottamusta

Arvioinnilla luottamusta Arvioinnilla luottamusta Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteet Elina Harjunen, Risto Hietala, Laura Lepola, Anu Räisänen ja Aila Korpi Pohjois-Suomen AVI-alueen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Informaatiotilaisuus 5.3.2018, OPH Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Leena Koski Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi Laatupalkinnon tavoitteet

Lisätiedot

Ei näyttöä tai puheen tasolla

Ei näyttöä tai puheen tasolla Jyväskylän yliopisto 1(5) Dokumenteilla tarkoitetaan suuntaa ohjaavia asiakirjoja, strategioita ja linjauksia. Keskeisiä ovat vain ko. auditointikohdetta koskevat ja ohjaavat dokumentit. Dokumentit voivat

Lisätiedot

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä Janne Murto 19.9.2017 1. Viranomaisten vaatimukset Koulutuksen järjestäjillä on oltava toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013. Erityisteema: Yrittäjyys. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013. Erityisteema: Yrittäjyys. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013 Erityisteema: Yrittäjyys Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto Laatupalkinnon tavoitteena on kannustaa ammatillisen

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Alueellinen seminaaripäivä (Etelä-Suomi) -Työelämä, henkilöstö ja opiskelijat mukaan ammatillisen koulutuksen laadun kehittämiseen 22.11.2018 Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Leena

Lisätiedot

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Ammatillisen peruskoulutuksen syksyn 2013 valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus 26.02.2014 Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi www.oph.fi Vaikuttavuus

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAADUNHALLINTAJÄRJESTELMIEN ITSEARVIOINNIN KRITEERIT

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAADUNHALLINTAJÄRJESTELMIEN ITSEARVIOINNIN KRITEERIT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAADUNHALLINTAJÄRJESTELMIEN ITSEARVIOINNIN KRITEERIT Action Grant 2016 Support to the European Quality Assurance in Vocational Education and Training National Reference Points

Lisätiedot

Toimikuntien jäsenet laadunvarmistajan roolissa

Toimikuntien jäsenet laadunvarmistajan roolissa Laatuykkönen 4.12.2018 Toimikuntien jäsenet laadunvarmistajan roolissa Opetusneuvos Leena Koski Leena.koski@oph.fi Työelämätoimikuntien tehtävät OSALLISTUMINEN TUTKINTOJEN KEHITTÄMISEEN Työelämätoimikunnat

Lisätiedot

++(1) +(2) -(4) (0) ++(1) +(1) -(5) --(0) ++(2) +(2) -(3) --(0) ++(1) +(2) -(2) --(0)

++(1) +(2) -(4) (0) ++(1) +(1) -(5) --(0) ++(2) +(2) -(3) --(0) ++(1) +(2) -(2) --(0) Arviointialue 6: Vaikuttavuus Indikaattorit Esimerkkejä arviointikriteereistä Arviointi: ++ erittäin hyvä + hyvä - kehitettävää -- vaatii pikaisesti toimenpiteitä Tietolähteitä Tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus 1.3.2017 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Laatupalkintokilpailu Laatupalkinnolla tuetaan ja kannustetaan

Lisätiedot

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN LAATUKRITEERIT LAATUTEKIJÄ PUUTTUVA LAATU ALKAVA LAATU KEHITTYVÄ LAATU EDISTYNYT LAATU 1. Järjestön koulutuksen kokonaissuunnittelu

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Koul Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina Johdanto Ammatillisen

Lisätiedot

Toisen auditointikierroksen menetelmä

Toisen auditointikierroksen menetelmä Toisen auditointikierroksen menetelmä Rehtori, varapuheenjohtaja Pentti Rauhala Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Laadunhallinnan itsearviointi 2015 2015-02-24

Laadunhallinnan itsearviointi 2015 2015-02-24 Laadunhallinnan itsearviointi 2015 2015-02-24 SID: 4216032 Koulutuksen järjestäjä Turun kaupunki Järjestämispaikkakunnat/alue/sijainti - aluevirastojen käyttämiä (lähde www.avi.fi/ Aluehallintovirastot,

Lisätiedot

PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO

PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 4 Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1 JÄRJESTÄJILLE 1 Taustatiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjätyyppi Kunta Kuntayhtymä Muu taustayhteisö Vastaajan nimi Vastaajan asema organisaatiossa Vastaajan sähköpostiosoite Vastaajan

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2017 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2017 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Informaatiotilaisuus 1.3.2017, OPH Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2017 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Leena Koski Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi Laatupalkinnon tavoitteet

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien. Järjestäjien palaute

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien. Järjestäjien palaute Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien tila-arviointi Järjestäjien palaute 4. Osallistuitteko laadunhallintajärjestelmien arviointia koskeviin ennakkoon järjestettyihin tilaisuuksiin

Lisätiedot

Työelämätoimikuntien jäsenet laadunvarmistajan roolissa Laatuykkönen , Helsinki

Työelämätoimikuntien jäsenet laadunvarmistajan roolissa Laatuykkönen , Helsinki Työelämätoimikuntien jäsenet laadunvarmistajan roolissa Laatuykkönen 13.12.2018, Helsinki opetusneuvos Riikka Vacker riikka.vacker@oph.fi Työelämätoimikuntien tehtävät Laki ammatillisesta koulutuksesta

Lisätiedot

VST. Osaamisen ja sivistyksen asialla

VST.  Osaamisen ja sivistyksen asialla VST www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttötutkinnot Ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia tutkintoja Työkokemuksella, opinnoissa tai muun toiminnan kautta hankittu osaaminen osoitetaan

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO 16.3.2005 2 SISÄLTÖ 1. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö 2. Opinnäytetyöprosessi 3. Opinnäytetyön arviointi 4. Opinnäytetyön julkaiseminen

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus 8.4.2016 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Laatupalkintokilpailu Laatupalkinnolla tuetaan ja kannustetaan

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit 1. LAATUKULTTUURI JA LAADUNHALLINNAN KOKONAISUUS Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää toiminnan ohjausta ja toimintaa 1.1 Laadunhallinta ei kytkeydy johtamisjärjestelmään.

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Koul Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Kuv Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen oppimistulosten

Lisätiedot

Laatustrategian vaikutukset ammatillisen oppilaitoksen arkeen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Laatustrategian vaikutukset ammatillisen oppilaitoksen arkeen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatustrategian vaikutukset ammatillisen oppilaitoksen arkeen Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan keskeisiä periaatteita:

Lisätiedot

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta KORKEAKOULUJEN LAATUTYÖ MITEN MENEE? Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta ja kehittämisseminaari 31.10.2018 Finlandia-talo Helka Kekäläinen, FT Yksikön

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarvioinnilla tulosta hankeverkosto - Malli kehitettiin koko Välkky-verkosto ja sen

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulu

Mikkelin ammattikorkeakoulu Mikkelin ammattikorkeakoulu Mamk lyhyesti Mikkelin ammattikorkeakoulu on elinikäisen oppimisen korkeakoulu, opiskelijan korkeakoulu, kansainvälinen korkeakoulu, yhteisöllinen korkeakoulu, vahva TKI-korkeakoulu

Lisätiedot

HANKETOIMINNAN JA HANKKEIDEN VERTAISARVIOINNIN ARVIOINTIALUEET JA -KRITEERIT 2014

HANKETOIMINNAN JA HANKKEIDEN VERTAISARVIOINNIN ARVIOINTIALUEET JA -KRITEERIT 2014 HANKETOIMINNAN JA HANKKEIDEN VERTAISARVIOINNIN ARVIOINTIALUEET JA -KRITEERIT 2014 Oppaat ja käsikirjat 2014:2 Opetushallitus Oppaat ja käsikirjat 2014:2 ISBN 978 952 13 5780 0 (nid.) ISBN 978 952 13 5781

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto Hakemuksen laatiminen. Tiedotustilaisuus Opetusneuvos Leena Koski

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto Hakemuksen laatiminen. Tiedotustilaisuus Opetusneuvos Leena Koski Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2011 Hakemuksen laatiminen Tiedotustilaisuus 28.2.2011 Opetusneuvos www.oph.fi Hakemuksen laatimisen vaiheet Tehdään päätös hakemisesta ja keskustellaan omista tavoitteista.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2014

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2014 Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2014 EFQM-malli ja ammatillisen koulutuksen laatupalkinto - hakemuksen laatiminen, kokemuksia aiempien hakukierrosten prosessista ja arvioinnista Tiedotustilaisuus

Lisätiedot

Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma. Markku Kokkonen, Opetushallitus Työelämätoimikuntien webinaari ja

Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma. Markku Kokkonen, Opetushallitus Työelämätoimikuntien webinaari ja Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma Markku Kokkonen, Opetushallitus Työelämätoimikuntien webinaari 6.9.2018 ja 13.9.2018 Esityksen sisältö 1. Työelämätoimikunnat ammatillisen koulutuksen kehittämisen

Lisätiedot

Erityinen tuki omaehtoisessa koulutuksessa

Erityinen tuki omaehtoisessa koulutuksessa Erityinen tuki omaehtoisessa koulutuksessa Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Prosessin asiakastarpeet ja -odotukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne

Lisätiedot

Järjestelmä kattaa vain. ja/tai yksiköistä/koulutusaloista. Menettelytapojen vaikuttavuudesta. Menettelytapojen vaikuttavuudesta toiminnan

Järjestelmä kattaa vain. ja/tai yksiköistä/koulutusaloista. Menettelytapojen vaikuttavuudesta. Menettelytapojen vaikuttavuudesta toiminnan KOHTEET Luonnos 17.5.2013 1. Laatukulttuuri ja laadunhallinnan kokonaisuus KRITEERIT Puuttuva Alkava Kehittyvä Edistynyt Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää, toiminnan ohjausta

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN. Anu Räisänen

NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN. Anu Räisänen NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN Anu Räisänen LAADUNHALLINNAN AVAINKÄSITTEITÄ Kansallinen alueellinen paikallinen- institutionaalinen LAADUNHALLINTA: laatupolitiikka ja sen konkretisointi laadunohjauksessa

Lisätiedot

Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö. Suunnitteluryhmä. Tukijat ja yhteistyökumppanit

Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö. Suunnitteluryhmä. Tukijat ja yhteistyökumppanit Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö Suunnitteluryhmä Tukijat ja yhteistyökumppanit Kestävän kehityksen toimintaohjelma kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin

Lisätiedot

Ajankohtaista laadunhallinnasta

Ajankohtaista laadunhallinnasta Ammatillisen koulutuksen laadun kehittäminen 2017 Valtionavustushankkeiden päätösseminaari Ajankohtaista laadunhallinnasta Opetusneuvos Leena Koski Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Sisältö Osaamisen osoittamisen,

Lisätiedot

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi Laadunvarmistuksesta 7.1.2009 Ismo Kantola Laatu Käsitykset laadusta on jäsennetty usein seuraavasti: laatu erinomaisuutena (excellence) itsestään selvää erinomaisuutta, tavanomaisesta poikkeavaa ja elitististä:

Lisätiedot

Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista

Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista Vertaisarvioinnilla tulosta verkosto Janne Hietanummi Vertaisarvioinnilla

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä Koul KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina - Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen

Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen Mittaamiseen liittyvien termien määrittelyä: - Mittaväline = mittauslaite - Tunnusluku = osoitin/ilmaisin = mittarin tulos = indikaattori Mihin laadun arviointi

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Erityisteema: Hyvinvoiva oppimisympäristö. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Erityisteema: Hyvinvoiva oppimisympäristö. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Erityisteema: Hyvinvoiva oppimisympäristö Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto laatupalkinnon tavoitteena on

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 4 Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen

Lisätiedot

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 emeritusprofessori Paavo Okko Auditointiryhmän

Lisätiedot

Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu. Esittelymateriaali

Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu. Esittelymateriaali Viitta talous- ja henkilöstöhallinnon itsearviointityökalu Esittelymateriaali Esityksen sisältö Viitta-työkalun tausta Miten työkalu on syntynyt? Viitta-työkalun tavoitteet ja hyödyt Itsearviointiprosessi

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 2 Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Uudistettujen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta

Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen 5.9.2018 OKM-OPH-Karvi-työryhmä, 3.9.2018 Toimijoiden roolit ja vastuut Opetushallitus OPH:n rooli ja vastuut

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

Avaussananat 3.11.2008. Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä. Osaamisen ja sivistyksen asialla

Avaussananat 3.11.2008. Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä. Osaamisen ja sivistyksen asialla Avaussananat 3.11.2008 Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä Osaamisen ja sivistyksen asialla PERUSOPETUKSESSA TAPAHTUU Hallitusohjelma voimavaroja suunnataan erityisesti perusopetuksen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Koul Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina Johdanto Ammatillisen

Lisätiedot

Ajankohtaista näyttötutkinnoista. Markku Kokkonen Maaliskuu 2011

Ajankohtaista näyttötutkinnoista. Markku Kokkonen Maaliskuu 2011 Ajankohtaista näyttötutkinnoista Markku Kokkonen Maaliskuu 2011 www.oph.fi/nayttotutkinnot Tutkintotoimikunnat 1.8.2010-31.7.2013 toimikausi on käynnistynyt 152 tutkintotoimikuntaa (edellisellä kaudella

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Erityisteema: Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Erityisteema: Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Erityisteema: Hyvinvoiva oppimisympäristö Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto laatupalkinnon tavoitteena on

Lisätiedot

Toimivan laadunhallinnan ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän kriteeristö Arviointialue 2

Toimivan laadunhallinnan ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän kriteeristö Arviointialue 2 Toimivan laadunhallinnan ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän kriteeristö Arviointialue 2 Jaakko Tuomi Helsinki Business College Oy 7.4.2014 Arvioinnin taustaa Pilotointi toteutettiin hyödyntämällä

Lisätiedot

Kestävä kehitys osana oppilaitosten laadunhallintaa KOMMETTIPUHEENVUORO. Opetusneuvos Leena Koski. Osaamisen ja sivistyksen asialla

Kestävä kehitys osana oppilaitosten laadunhallintaa KOMMETTIPUHEENVUORO. Opetusneuvos Leena Koski. Osaamisen ja sivistyksen asialla Kestävä kehitys osana oppilaitosten laadunhallintaa KOMMETTIPUHEENVUORO Opetusneuvos Leena Koski LAADUNHALLINTASUOSITUKSEN TAVOITTEET (luonnos) Tehtävänä on tukea koulutuksen järjestäjiä koulutuksen laadunhallinnan

Lisätiedot

EFQM Excellence malli

EFQM Excellence malli Laatukeskus EFQM Excellence malli 10.10.2012 Heikki Niemi p. 040 536 6001 heikki.niemi(at)laatukeskus.fi Copyright 2012 Laatukeskus ja EFQM EFQM Excellence -malli Erinomaisuuden tunnuspiirteet Huipputulosten

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2012 Euroopan laatupalkinto (EFQM) ja ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon arviointiperusteet ja erityisteema Tiedotustilaisuus 3.2.2012 Opetusneuvos www.oph.fi

Lisätiedot

puuttuva alkava kehittyvä edistynyt 1. Laatukulttuuri ja laadunhallinnan kokonaisuus Laadunhallinta osana koulutuksen

puuttuva alkava kehittyvä edistynyt 1. Laatukulttuuri ja laadunhallinnan kokonaisuus Laadunhallinta osana koulutuksen Taulukon otsikko 1. Laatukulttuuri ja laadunhallinnan kokonaisuus Laadunhallinta osana koulutuksen järjestäjän johtamisjärjestelmää, toiminnan ohjausta ja toimintaa Koulutuksen järjestäjällä on käytössä

Lisätiedot

KOULUTUSKOKEILUJEN ARVIOINTI

KOULUTUSKOKEILUJEN ARVIOINTI hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut 2014-2018 KOULUTUSKOKEILUJEN ARVIOINTI Koordinoijan (Osekk) esitys arviointisuunnitelman tarkentamisesta Esitys ohjausryhmälle 24.11.2014 Marja Veikkola Sivu 1 Koulutuskokeiluille

Lisätiedot

Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö. Suunnitteluryhmä. Tukijat ja yhteistyökumppanit

Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö. Suunnitteluryhmä. Tukijat ja yhteistyökumppanit Sertifioinnin ylläpitäjä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö Suunnitteluryhmä Tukijat ja yhteistyökumppanit Kestävän kehityksen toimintaohjelma kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA 1 VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen

Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen Läpäisyn tehostamisohjelman työseminaari Tallink Silja Line 6.5.2013 Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus - yksikön päällikkö, opetusneuvos

Lisätiedot

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Valmisteluvaihe ja tausta Tiedotus Osallistaminen Pilotointiprosessin toteutus Itsearviointi-istunnot Tietojen koonti ja syöttö Mitä maksoi? Hyödyt: Organisaatiolle

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAADUNHALLINTAJÄRJESTELMIEN ARVIOINTI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAADUNHALLINTAJÄRJESTELMIEN ARVIOINTI PALAUTERAPORTTI 30.6.2015 Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAADUNHALLINTAJÄRJESTELMIEN ARVIOINTI YLEISTÄ ARVIOINTIRYHMÄ Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa

Lisätiedot