BK65A0201 Teknisen suunnittelun peruskurssi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BK65A0201 Teknisen suunnittelun peruskurssi"

Transkriptio

1 Kurssille vaadittavat esitiedot: BK65A0201 Teknisen suunnittelun peruskurssi Tekninen piirustus 1 suoritettuna. Statiikka suoritettuna. Lisäksi suosituksena dynamiikka 1 ja lujuusoppi 1. Harjoitustyöohje Teknisen suunnittelun peruskurssin harjoitukset sisältävät ryhmätyönä toteutettavan moottoroidun kulkuneuvon mekaniikan suunnittelun ja osallistumisen valmistettavaksi valittujen kulkuneuvojen valmistukseen. Ryhmäkohtaisesti perehdytään joko akselistoratkaisun, runkorakenteen tai koko kulkuneuvon konseptin suunnitteluun ja valmistukseen. Suunnittelutyön tarkoituksena on ongelmalähtöiseen projekti- ja ryhmätyöskentelyyn tutustumisen lisäksi esitellä systemaattisen ongelmanratkaisun mahdollisuudet rakenteen suunnittelun yhtenä työkaluna. Suunnittelutyön tehtävän asetteluun, rakenteen luonnosteluun ja kehittelyyn ja viimeistelyyn sovelletaan systemaattisen ongelmanratkaisun keinoja. Kuvassa 1 on yksinkertaisesti esitetty yleisen ongelmanratkaisun lähestymistapa. Harjoitustyössä käsitellään kuvan 1 mukaiset ongelmanratkaisuun ja päätöksentekoon liittyvät vaiheet. Kuvan 1 kaaviossa on esitettynä 7 eri työvaihetta, joiden soveltaen suunnittelutyö etenee. Ongelmanratkaisun metodiikka esitellään luennoilla. Harjoitusten yhteydessä annetaan tarvittaessa ohjeita kunkin viikon työvaiheesta ja sen suorittamiseen tarvittavista toimenpiteistä sekä työvaiheen suorittamisen johdosta saavutettavasta tuloksesta. Ryhmät pyrkivät itsenäisesti työskentelemään projekti-, suunnittelu- ja tuotantopäälliköiden johdolla projektikurssin aikataulun mukaisesti. Projektiryhmä muodostuu 8 9 opiskelijan muodostamasta ryhmästä. Osa ryhmän jäsenistä on Tuotantotekniikan laboratoriokurssilta (joista yksi toimii tuotantopäällikkönä) ja projektipäällikkö n projektipäällikkökurssilta. Suunnittelupäällikön ryhmä valitsee teknisen suunnittelun peruskurssin opiskelijoista. Yhteistyötä tehdään myös sähkötekniikan opiskelijaryhmien kanssa. Ryhmä kokoontuu ja työskentelee pääosin itseohjautuvasti, toki kannattaa hyödyntää lukujärjestyksiin tehtyjä aika- ja tilavarauksia. Näinä virallisina harjoitusaikoina myös vastuuopettajia on enemmän tai vähemmän säännöllisesti paikalla. SAMMIO innovaatiotila on joustavasti käytössä ilman varausjärjestelmää. Projektin opinnäytteenä kulkuneuvojen lisäksi vaaditaan kirjallinen harjoitustyöraportti, jossa ryhmä esittelee työnsä keskeiset tulokset. Ryhmän raportissa teknisen suunnittelun opiskelijat vastaavat suunnitteluosuuksien raportoinnista ja tuotantotekniikan laboratoriokurssilaiset valmistuksellisiin asioihin liittyvistä asioista. Projektin tuloksia esitellään myös kurssin lopussa järjestettävässä mediatilaisuudessa sekä Joulella pisimmälle kilpailussa.

2 Kuva 1. Kehitystyön ja konstruoinnin yleinen kulku suunnittelun osalta

3 Konstruoinnin kulku yksityiskohtaisemmin, noudattaminen soveltaen sen mukaan, onko kyseessä akselisto-, runko- vai talliryhmä: Tehtävän määritys ja vaatimusluettelon laadinta Vaatimusten kokoaminen: Mikä toiminto pitää ongelman ratkaisun olla? Mitkä ominaisuudet ratkaisulla pitää olla? Muutetaan tilaajan vaatimukset täsmällisiksi numeroarvoiksi ja lausumat muotoillaan selvästi toteuttavaa osastoa palveleviksi Ryhmittele vaatimukset pääominaisuuksien mukaan esim. geometria, kinematiikka, energia, materiaalit (katso liite 1). Erottele vaatimukset (V) toivomuksista (T): vaatimus on sellainen ominaisuus, toiminto yms. minkä rakenteen pitää ehdottomasti toteuttaa, esim. nostokyky 200 kg, rakennemateriaali teräs, nopeus 3 m/s toivomus on muodoltaan samanlainen kuin vaatimus, mutta rakenteen ei välttämättä tarvitse toteuttaa sitä, vaan toivomuksen toteuttaminen tulee tavallaan vaatimusten toteuttamisen ohessa ylimääräisenä plussana jos se on kohtuullisilla kustannuksilla ja työmäärällä toteutettavissa Laadi vaatimusluettelo kaavakkeelle seuraavan esimerkin mukaisesti: Laituri VAATIMUSLISTA muutos V/T V = vaatimus, T = toivomus V kyettävä kantamaan 5 aikuista (90 kg / henkilö) V sallittu kiertymä pituusakselin suhteen 3 astetta V sallittu taipuma 5 mm V laiturin osat siirrettävissä 2 henkilön voimin T laiturin osat siirrettävissä 1 henkilön voimin Tarkista vaatimusluettelo ja tee mahdolliset täsmennykset ja täydennykset Vaatimusluettelo täydentyy harjoitustyön edetessä!

4 Abstrahointi: Abstrahoitu ongelman määrittely vaatimuslistan perusteella Abstrahoinnilla pyritään laajentamaan suunnittelijan näkökulmaa haettaessa ratkaisua tutkittavalle ongelmalle. Ongelman yleistämisellä pyritään löytämään ratkaisuvaihtoehtoja, jotka ovat olleet suunnittelijan ennakkokäsitysten ja mielikuvien ulkopuolella. Abstrahointi : pyritään esittämään ratkaistava ongelma mahdollisimman yleisessä muodossa abstrahoidussa ongelman asettelussa esitetään vain oleellinen ongelman asettelussa ei ennakolta sitouduta mihinkään tiettyyn ratkaisuun Abstrahoinnin työaskeleet vaatimuslistan pohjalta: 1. askel: jätetään toivomukset pois 2. askel: jätetään sellaiset vaatimukset pois, jotka eivät välittömästi koske toimintaa ja oleellisia ehtoja 3. askel: määrälliset vaatimukset muutetaan laadullisiksi 4. askel: laajennetaan mielekkäästi tähän asti tunnettua 5. askel: muotoillaan ongelma ratkaisuun nähden neutraaliksi Abstrahoinnin jälkeen ongelman pitäisi olla tiivistettynä yhteen lauseeseen, jossa se ilmaistaan ratkaisusta riippumattomana. Esim. Jatkuvasti mitattava ja osoitettava ajan funktiona muuttuva nestemäärä mielivaltaisen muotoisissa astioissa. Toimintorakenne [Pahl & Beitz, 1990, s.81]: Kokonaistoiminto Abstrahoinnilla aikaansaatu ongelman muotoilu sisältää myös toiminnollisen riippuvuuden. Se sisältää halutun tavoitteen. Jos siis kokonaistehtävä on muotoiltu ydinolemuksensa mukaan, kokonaistoiminto voidaan esittää lohkokaavion muodossa ja energia-, aines- ja/tai signaalimuunnoksesta riippuvaisena, jolloin se ilmoittaa tulo- ja lähtösuureiden välisen yhteyden ratkaisusta riippumattomalla tavalla. Lohkokaavio on esitettävä niin konkreettisesti kuin mahdollista.

5 Jako osatoimintoihin Riippuen ratkaistavan tehtävän monimutkaisuudesta tulee myös sille määritettävä kokonaistoiminto vastaavasti enemmän tai vähemmän mutkikkaaksi. Monimutkaisuudella tarkoitetaan tulo- ja lähtösuureiden välisen riippuvuuden epähavainnollisuutta, tarvittavien fyysisten tapahtumien moninaisuutta sekä odotettavissa olevien rakenneryhmien ja yksittäisten osien lukumäärää. Samoin kuin tekninen järjestelmä voidaan jakaa osajärjestelmiin ja järjestelmäelementteihin, myös mutkikkaat toiminnot voidaan hajottaa useampiin, yksinkertaisempiin ja havainnollisempiin osatoimintoihin. Tehtävänasettelussa vaadittu kokonaistoiminto voidaan siis jaotella osatoimintoihin. Yksittäisten osatoimintojen yhdistäminen tuottaa toimintorakenteen, joka esittää kokonaistoimintoa. Esillä olevan työaskeleen päämäärä on: jatkossa seuraavaa ratkaisun hakua helpottava vaaditun kokonaistoiminnon jako osatoimintoihin ja näiden osatoimintojen liittäminen yksinkertaiseksi ja yksikäsitteiseksi toimintorakenteeksi. Päätoiminto ja sivutoiminto Rakenteen toiminnolliset yhteydet tunnistetaan vaatimuslistaan kirjattujen vaatimusten ja toivomusten perusteella. Toiminnot on hyödyllistä arvioida tärkeytensä perusteella. Päätoimintoja ovat ensisijaisesti rakenteen pääasiallisen käytön mahdollistavat toiminnot. Sivutoiminnot liittyvät oleellisesti päätoimintoon ja ovat sitä täydentäviä. Rakenteen päätoiminto yhdessä sivutoimintojen kanssa aikaansaa tuotteen toimimisen halutulla tavalla (kokonaistoiminto). Toimintorakenteen kuvaamiseen käytetään vuokaaviota, johon piirretään tuotteen päätoiminto ja sitä tukevat sivutoiminnot. Sivutoimintojen liittyminen päätoimintoon ja toisiin sivutoimintoihin esitetään kuvassa nuolien avulla. Toimintorakenteen laatiminen: 1. Erota tuotteelta vaaditut oleelliset toiminnot (osatoiminnot) 2. Aseta toiminnot tärkeysjärjestykseen, erottele päätoiminto ja sivutoiminnot 3. Tee toimintorakenteesta kaavio yhdistämällä päätoiminto ja siihen liittyvät sivutoiminnot 4. Tunnista eri toimintojen liittyminen päätoimintoon ja muihin sivutoimintoihin.

6 Ratkaisuperiaatteiden ideointi: Teknillinen tiedekunta Etsi ratkaisuvaihtoehtoja osatoiminnoille, kirjaa toimintaperiaate ja ratkaisun geometria. 2. Arvioi ratkaisuperiaatteita ja kirjaa niiden hyvät ja huonot puolet. 3. Valitse parhaat ratkaisuperiaatteet jokaiselle osatoiminnolle. Ratkaisuperiaatteet voi järjestää taulukkomuotoon (morfologinen laatikko) havainnollisuuden parantamiseksi. Kokonaistoiminnon toteuttaminen Osatoimintojen ratkaisuperiaatteista yhdistellään kokonaistoiminnon toteuttavia ratkaisuvaihtoehtoja. Ratkaisuvaihtoehdosta piirretään mittakaavaiset luonnokset: jokainen ryhmän jäsen piirtää yhden luonnoksen, luonnoksessa on tärkeimmät päämitat ja siitä selviää ratkaisuvaihtoehdon toimintaperiaate, projektiot riittävän monelta suunnalta tai 3D- kuva jos se on havainnollinen. Valitaan ja perustellaan jatkokehitykseen parhaiten soveltuvat ratkaisut: ratkaisuista esitetään hyvät ja huonot puolet ja valitaan niiden perusteella jatkokehitykseen otettavat ratkaisuvaihtoehdot, jos parhaat ratkaisuvaihtoehdot eivät erotu heti niin valinnassa voi käyttää apuna pistearviointia eli vaatimuslistan perusteella laaditaan lista arvosteltavista ominaisuuksista ja näille ominaisuuksille annetaan pisteitä sen mukaan kuinka hyvin ne täyttävät ko. vaatimuksen, jos jotakin/joitakin ominaisuuksia pidetään selvästi tärkeämpinä kuin muita niin sille/niille voi antaa painokertoimen. Vielä jatkossakin on oleellista tarkkailla, voidaanko ratkaisuja vielä muuttaa paremmin vaadittuja toimintoja toteuttavaksi. Parhaan ratkaisuvaihtoehdon kehittäminen Parhaaksi arvioitua ratkaisuvaihtoehtoa kehitetään: statiikan laskenta; momentti- ja leikkausvoimakuviot, tukireaktiot yms., rakenteen lujuuden tarkistaminen; lasketaan jännitykset ja verrataan sallittuihin,

7 Parhaan ratkaisuvaihtoehdon viimeistely Teknillinen tiedekunta tarkistetaan siirtymien suuruus, valitaan materiaalit; mitat, profiilit yms., rakenteen valmistus ja asentaminen, yksityiskohtien hahmottelua. Parhaan ratkaisuvaihtoehdon viimeistely: piirustukset; kokoonpano, osapiirustukset, osaluettelo, animaatiot kukin ryhmän jäsen piirtää vähintään yhden piirustuksen, yhteenveto rakenteen toimivuudesta, teknillinen ja taloudellinen arviointi, jatkokehitysehdotukset Talliryhmien tulee vuoden 2011 loppuun mennessä kilpailuttaa runko- ja akselistoryhmät, eli heidän kanssa neuvottelemalla valita suunnittelemaansa konseptiin teknisiltä ja valmistuksellisilta ratkaisuiltaan sekä kustannuksiltaan sopivin runko- ja akselistoratkaisu. Tiedonvälitykseen ryhmien kesken on syytä panostaa heti alusta lähtien. Viikolla 49 talliryhmien konseptit pitää olla selvillä. Kulkupelien valmistukseen ja suunnittelun viimeistelyyn osallistuvat kaikki ryhmät siten, että kulkuneuvot valmistuvat Joulella Pisimmälle kilpailuun kevääksi Seuratkaa teknisen suunnittelun peruskurssin Noppa ympäristöä ja LUT Sammio 2 -projektin Blackboard - ympäristöön tallennettua ja sinne päivittyvää muuta ohjeistusta ja aikataulutusta! Molemmissa pyritään esittämään olennainen informaatio.

8 LIITE 1 TUOTTEEN PÄÄTUNNUSPIIRTEET GEOMETRIA KINEMATIIKKA VOIMAT ENERGIA AINES SIGNAALI TURVALLISUUS ERGONOMIA VALMISTUS TARKASTUS ASENNUS KULJETUS KÄYTTÖ KUNNOSSAPITO KIERRÄTYS KUSTANNUKSET MÄÄRÄAJAT

BK65A0202 Teknisen suunnittelun peruskurssi

BK65A0202 Teknisen suunnittelun peruskurssi Kurssille vaadittavat esitiedot: BK65A0202 Teknisen suunnittelun peruskurssi Tekninen piirustus 1 suoritettuna. Statiikka suoritettuna. Lisäksi suosituksena dynamiikka 1 ja lujuusoppi 1. Harjoitustyöohje

Lisätiedot

Teknillinen tiedekunta 29.11.2011 Konetekniikan koulutusohjelma Koneensuunnittelu Kerkkänen, Eskelinen, Haapanen. LUT Sammio 2 -projekti.

Teknillinen tiedekunta 29.11.2011 Konetekniikan koulutusohjelma Koneensuunnittelu Kerkkänen, Eskelinen, Haapanen. LUT Sammio 2 -projekti. LUT Sammio 2 -projekti Aikataulu LUT Sammio 2 projektin Konetekniikan opintojaksojen luennot ja harjoitukset Viikko Teknisen suunnittelun pk. Projektipäällikkökurssi Tuotantotekniikan laboratoriotyöt Luento

Lisätiedot

BK65A0300 KONEENSUUNNITTELUOPPI

BK65A0300 KONEENSUUNNITTELUOPPI Teknillinen tiedekunta LUT Metalli Tutkijaopettaja Kimmo Kerkkänen Harjoitustyön yleisohje Syksy 2011 BK65A0300 KONEENSUUNNITTELUOPPI 1. Harjoitustyön aihe Harjoitustyönä on käytännön tarpeesta, yleensä

Lisätiedot

Tulevaisuuden joustavan pakkauslinjaston muodonantolaitteen alaosan suunnittelu

Tulevaisuuden joustavan pakkauslinjaston muodonantolaitteen alaosan suunnittelu LUT Metalli Konetekniikan koulutusohjelma Tulevaisuuden joustavan pakkauslinjaston muodonantolaitteen alaosan suunnittelu Lappeenrannassa 12.08.2009 Sami Matthews 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 4 2 KÄYTETTÄVÄT

Lisätiedot

LUT Sammio 2 projekti Powered by Electric Motor. Seminaari 8.12.2011. 8.12.2011 LUT Sammio 2 -projekti 1

LUT Sammio 2 projekti Powered by Electric Motor. Seminaari 8.12.2011. 8.12.2011 LUT Sammio 2 -projekti 1 LUT Sammio 2 projekti Powered by Electric Motor Seminaari 8.12.2011 8.12.2011 LUT Sammio 2 -projekti 1 Seminaari 8.12.2011 1. Yleisiä asioita 2. Seminaariesitykset 8.12.2011 LUT Sammio 2 -projekti 2 1.

Lisätiedot

KJR C2005 Tuotesuunnittelu, Vaatimuslista. Raporttien arviointi ja palaute

KJR C2005 Tuotesuunnittelu, Vaatimuslista. Raporttien arviointi ja palaute KJR C2005 Tuotesuunnittelu, 2015 Vaatimuslista Raporttien arviointi ja palaute Perusasiat 1/5 p 2 Kansilehti Tiedostomuoto Ajoissa Raportin selkeys ja pituus Erityisen hyvä listan rakenne PISTEET Kansi

Lisätiedot

KJR C2005 Tuotesuunnittelu, Vaatimuslista. Raporttien arviointi ja palaute

KJR C2005 Tuotesuunnittelu, Vaatimuslista. Raporttien arviointi ja palaute KJR C2005 Tuotesuunnittelu, 2018 Vaatimuslista Raporttien arviointi ja palaute Vaatimuslistan tärkein asia on antaa lukijalle yksikäsitteinen lista siitä, mitä vaatimuksia ja toimintoja valmiin tuotteen

Lisätiedot

Projekti A: iskunvaimennindynamometri

Projekti A: iskunvaimennindynamometri Projekti A: iskunvaimennindynamometri PROJEKTISUUNNITELMA Tekijät: Mälkönen Joonas Orhanen Samppa Pajula Matti Forsström Niko 83D 838C 8757V 8830U Nurminen Tuomas Päiväys: 5.3. Kon-6.08 Ajoneuvojen tuotekehitys

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 16.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinetiikka (Kirjan luvut 12.6, 13.1-13.3 ja 17.3) Oppimistavoitteet Ymmärtää, miten Newtonin toisen lain

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE OPETUSSUUNNITELMALOMAKE v0.90 Tällä lomakkeella dokumentoit opintojaksoasi koskevaa opetussuunnitelmatyötä. Lomake on suunniteltu niin, että se palvelisi myös Oodia varten tehtävää tiedonkeruuta. Voit

Lisätiedot

Harjoitus 1: Projektin aikataulu- ja resurssisuunnittelu

Harjoitus 1: Projektin aikataulu- ja resurssisuunnittelu Harjoitus 1: Projektin aikataulu- ja resurssisuunnittelu Yleiset ohjeet: Lue huolellisesti ohjeet ja tutustu annettuun materiaaliin ennen harjoituksen aloittamista. Harjoitus tehdään pareittain. Kunkin

Lisätiedot

Joulupukin työpaja leipomalla piparkakkutaikinasta kolmen kurssin yhteinen harjoitustyö

Joulupukin työpaja leipomalla piparkakkutaikinasta kolmen kurssin yhteinen harjoitustyö Joulupukin työpaja leipomalla piparkakkutaikinasta kolmen kurssin yhteinen harjoitustyö TkT Kari Kisko TkT Juha Lindfors Oulun yliopisto Itä-Suomen yliopisto Tuotantotalouden Kansanterveystiede ja kliininen

Lisätiedot

3. Abstrahointi ja toimintorakenne

3. Abstrahointi ja toimintorakenne KJR C2005 Tuotesuunnittelu, 2016 3. Abstrahointi ja toimintorakenne Raporttien arviointi ja palaute Yleistä Yleiset asiat (max 0,5 p.) Johdanto (max 0,5 p.) 2 Kansilehti Tiedostomuoto ja nimeäminen Ajoissa

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 15.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinematiikka: asema, nopeus ja kiihtyvyys (Kirjan luvut 12.1-12.5, 16.1 ja 16.2) Osaamistavoitteet Ymmärtää

Lisätiedot

3D-TEHTÄVÄ C Hiomakone 201 - CAD-suunnittelu Finaali

3D-TEHTÄVÄ C Hiomakone 201 - CAD-suunnittelu Finaali 1 3D-tehtävä: Kestoaika: Annettu: Tehtävä: Erittely: Hiomakoneen osien mallinnus, kokoonpano ja visualisointi. 6 tuntia. Paperikopiot hiomakoneen osista, kokoonpanosta ja osaluettelosta, osa osista tiedostoina

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut

TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut TEP-Teräsrakentamisen eurooppalaiset pelisäännöt TEP / WP4, Sisältö Yleistä Piirustukset Luettelot Tekniset eritelmät

Lisätiedot

Gumenius Sebastian, Miettinen Mika Moottoripyörän käynnistysalusta

Gumenius Sebastian, Miettinen Mika Moottoripyörän käynnistysalusta Gumenius Sebastian, Miettinen Mika Moottoripyörän käynnistysalusta Metropolia Ammattikorkeakoulu Kone- ja tuotantotekniikka Projektisuunnitelma 23..204 Sisällys Lyhenteet Johdanto 2 Projektin tavoitteet

Lisätiedot

Muotoilualan määritelmät - Tuotesuunnitteluprosessi

Muotoilualan määritelmät - Tuotesuunnitteluprosessi TEOLLISEN MUOTOILUN PÄÄMÄÄRIÄ Tuotteiden käyttöarvon kohottaminen - käytettävyys - turvallisuus - huollettavuus - ergonomia - viihtyvyys - käyttömukavuus - ymmärrettävyys Esteettisen laadun kohottaminen

Lisätiedot

VOITELUAINEPAKKAUSTEN KORKITUSLAITTEISTON SUUNNITTELU

VOITELUAINEPAKKAUSTEN KORKITUSLAITTEISTON SUUNNITTELU Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknillinen tiedekunta LUT Metalli BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari VOITELUAINEPAKKAUSTEN KORKITUSLAITTEISTON SUUNNITTELU DESIGN OF CORKING MACHINE FOR LUBRICANT

Lisätiedot

Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti

Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti TkT Harri Eskelinen Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti vuodesta 2011 alkaen Tutkimusaihepiirit:

Lisätiedot

Insinöörien ja arkkitehtien koulutus uudistuu Aaltoyliopistossa

Insinöörien ja arkkitehtien koulutus uudistuu Aaltoyliopistossa Insinöörien ja arkkitehtien koulutus uudistuu Aaltoyliopistossa RET_RIL 22.5.2012 Insinööritieteiden korkeakoulu Rakennustekniikan laitos Juha Paavola Rakentamisen haasteet Aaltoyliopistossa Insinöörien

Lisätiedot

KJR C2005 Tuotesuunnittelu, Konseptisuunnittelu ja osatoiminnot Raporttien arviointi ja palaute

KJR C2005 Tuotesuunnittelu, Konseptisuunnittelu ja osatoiminnot Raporttien arviointi ja palaute KJR C2005 Tuotesuunnittelu, 2016 4. Konseptisuunnittelu ja osatoiminnot Raporttien arviointi ja palaute Yleistä RYHMÄ Yleiset asiat (max 0.5 p.) PISTEET Johdanto (max 0.5 p.) PISTEET Ratkaisujen etsiminen

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 4 Palvelukuvaus -pohja Versio: 1.0 Julkaistu: 11.9.2009 Voimassaoloaika: Toistaiseksi PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio

Lisätiedot

KJR-C2005 Tuotesuunnittelu Aloitusluento

KJR-C2005 Tuotesuunnittelu Aloitusluento KJR-C2005 Tuotesuunnittelu Aloitusluento You cannot teach a man anything. You can only help him to find it for himself -Galileo Galilei 2 KJR-C2005 Tuotesuunnittelu Tiimi: -Petri Kuosmanen, prof., vastaava

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä automaation perustaitoihin kuuluvia työtehtäviä työpaikkaolosuhteissa. Työtä tehdään

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN REKISTERÖINTIÄ HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien rekisteröinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen tahon tekemä

Lisätiedot

Rak-43.3001 Rakennuksen rungon suunnittelu I Harjoitustyö 2015

Rak-43.3001 Rakennuksen rungon suunnittelu I Harjoitustyö 2015 Rak-43.3001 Rakennuksen rungon suunnittelu I Harjoitustyö 2015 DI Matti Pirinen Rak-43.3001 Suunnitteluharjoitustyö 2015: Tavoitteena rungon yleisuunnitelma Asuin-, liike-, toimisto- tai teollisuusrakennus

Lisätiedot

TIETOJENKÄSITTELYTIETEIDEN LAITOS

TIETOJENKÄSITTELYTIETEIDEN LAITOS TIETOJENKÄSITTELYTIETEIDEN LAITOS PROJEKTITOIMINNAN PERUSTEET TENTTI 28.4.2001 Tonja Molin-Juustila Kustakin tehtävästä max 6 pistettä. Vastaukset arvostellaan 0,5 pisteen tarkkuudella. Oikeat vastaukset

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla tieto- ja tietoliikennealan yrityksissä erilaisissa työkokonaisuuksissa ja tehtävissä sekä

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS Johtamisharjoituksen tavoitteet Johtamisharjoituksen eli ns. välitehtävän tarkoitus on antaa sinulle onnistunut kokemus johtamisesta partiossa. Harjoituksen

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Sisältö ja käytännöt Helsingin kaupunki 21/03/17 Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Mikä on käyttäjätarina Käyttäjätarina perinteisessä hankkeessa Käyttäjätarinan

Lisätiedot

5. Kokonaisratkaisuvaihtoehtojen arviointi ja valinta

5. Kokonaisratkaisuvaihtoehtojen arviointi ja valinta KJR C2005 Tuotesuunnittelu, 2016 5. Kokonaisratkaisuvaihtoehtojen arviointi ja valinta Raporttien arviointi ja palaute Yleistä Alkuun tärkein: Muistakaa arvioida ainakin se, miten ratkaisuvaihtoehdot toteuttavat

Lisätiedot

Jyrki Kullaa ohjaava opettaja. Mika Miettinen puheenjohtaja

Jyrki Kullaa ohjaava opettaja. Mika Miettinen puheenjohtaja TKI-Projekti: /3 Aloituskokous Aika 6..204 klo.00 Paikka Metropolia AMK, Eerikinkatu 36, Helsinki Läsnä Sebastian Gumenius sihteeri Jyrki Kullaa ohjaava opettaja Mika Miettinen puheenjohtaja. Kokouksen

Lisätiedot

Kandidaatin opinnäyteseminaari. Intro

Kandidaatin opinnäyteseminaari. Intro Kandidaatin opinnäyteseminaari Intro Seminaari? Seminaari on sarja kokoontumisia, joiden tarkoitus on tukea syksyllä alkavaa opinnäytteen suunnittelua ja keväällä toteutusta. Syksystä kevääseen kulkeva

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 1 Mallintaminen ja UML Ohjelmistojen mallintamisesta ja kuvaamisesta Oliomallinnus ja UML Käyttötapauskaaviot Luokkakaaviot Sekvenssikaaviot 2 Yleisesti

Lisätiedot

Sivu 1(2) Aksonometriset kuvannot kappaleesta ja kuvantoihin liittyvät nimellismitat.

Sivu 1(2) Aksonometriset kuvannot kappaleesta ja kuvantoihin liittyvät nimellismitat. Sivu 1(2) 201 CAD-SUUNNITTELU 16.12.2008 /MMk/JHa 1. KILPAILUPÄIVÄ OSIO A 2D-TEHTÄVÄ KIKKARE 2D-tehtävä: Kestoaika: Annettu: Piirustus: Kappaleen piirustusten laatiminen aksonometrisen luonnoksen avulla.

Lisätiedot

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi Ohje v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi XX.XX.201X 2 (13) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessin vaiheet... 3 2.1. Vaihe

Lisätiedot

Tuotekehityskustannusten hallintaa laadukkaalla suunnittelulla Teemu Launis

Tuotekehityskustannusten hallintaa laadukkaalla suunnittelulla Teemu Launis Tuotekehityskustannusten hallintaa laadukkaalla suunnittelulla Teemu Launis Suunnittelun laatu? Suunnittelu on onnistunut kun Tuote tulee asiakkaalle aikataulussa Tuotteessa on sille määritellyt ominaisuudet

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (6) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen

Lisätiedot

Projektityö

Projektityö Projektityö 21.10.2005 Projektisuunnitelma Työn ositus Projektisuunnitelman sisältö Kurssin luennoitsija ja projektiryhmien ohjaaja: Timo Poranen (email: tp@cs.uta.fi, työhuone: B1042) Kurssin kotisivut:

Lisätiedot

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen Tämä ohje täydentää ja täsmentää osaltaan selostuskäytäntöä laboraatioiden osalta. Yleinen ohje työselostuksista löytyy intranetista, ohjeen on laatinut Eero Soininen

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 1.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Jäykän kappaleen tasapaino ja vapaakappalekuva (Kirjan luvut 5.1-5.4) Osaamistavoitteet: 1. Ymmärtää, mitä tukireaktiot ovat

Lisätiedot

Myynnin ja suunnittelun automatisoinnilla lisää tuottavuutta yrityksellesi

Myynnin ja suunnittelun automatisoinnilla lisää tuottavuutta yrityksellesi Myynnin ja suunnittelun automatisoinnilla lisää tuottavuutta yrityksellesi Cielo on Ihme-3d Oy:n kehittämä pilvipohjainen, nettiselaimella käytettävä palvelu, jolla automatisoidaan mittatilaustyönä valmistettavien

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. Matematiikkaa pintakäsittelijöille. Ongelmanratkaisu. Isto Jokinen 2017

MATEMATIIKKA. Matematiikkaa pintakäsittelijöille. Ongelmanratkaisu. Isto Jokinen 2017 MATEMATIIKKA Matematiikkaa pintakäsittelijöille Ongelmanratkaisu Isto Jokinen 2017 SISÄLTÖ 1. Matemaattisten ongelmien ratkaisu laskukaavoilla 2. Tekijäyhtälöt 3. Laskukaavojen yhdistäminen 4. Yhtälöiden

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 23.2.2016 Susanna Hurme Tervetuloa kurssille! Mitä on statiikka? Mitä on dynamiikka? Miksi niitä opiskellaan? Päivän aihe: Voiman käsite ja partikkelin tasapaino

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info Kon-41.3023 Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info 1. Yleistä - Hydrauliikan ja Pneumatiikan tutkimustehtävät ja niihin sisältyvät laboratorioharjoitukset tehdään neljän (4) hengen ryhmissä,

Lisätiedot

MALLIPOHJAISEN TUOTEMÄÄRITTELYN MAHDOLLISUUDET. Jukka-Pekka Rapinoja METSTA

MALLIPOHJAISEN TUOTEMÄÄRITTELYN MAHDOLLISUUDET. Jukka-Pekka Rapinoja METSTA MALLIPOHJAISEN TUOTEMÄÄRITTELYN MAHDOLLISUUDET Jukka-Pekka Rapinoja METSTA Mitä mallipohjainen tuotemäärittely tarkoittaa EN-kielinen termi MBD, Model-based Definition Kaikki tuotetieto on 3D-mallissa

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus 25.1.2013 Karlos Artto TU-22.1120 Projektien suunnittelu ja ohjaus, kevät

Lisätiedot

PROJEKTINHALLINTA

PROJEKTINHALLINTA 2900050 PROJEKTINHALLINTA Marko Seppänen marko.seppanen@tut.fi FB109, p. 3115 3655 2900050 PROJEKTINHALLINTA (2ov)! Luennot keskiviikkoisin klo 12-14 Pikku Sali 1 3.3. Kurssin tavoitteet, rakenne ja järjestelyt.

Lisätiedot

RAK-31000 Statiikka 4 op

RAK-31000 Statiikka 4 op RAK-31000 Statiikka 4 op Opintojakson kotisivu on osoitteessa: http://webhotel2.tut.fi/mec_tme harjoitukset (H) harjoitusten malliratkaisut harjoitustyöt (HT) ja opasteet ilmoitusasiat RAK-31000 Statiikka

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CSE-A1111 30.9.2015 CSE-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 30.9.2015 1 / 27 Mahdollisuus antaa luentopalautetta Goblinissa vasemmassa reunassa olevassa valikossa on valinta Luentopalaute.

Lisätiedot

SUUNNITTELUTAVAN VALINTA SUUNNITTELUPROJEKTIN MÄÄRITYS DI KARI SIRÉN

SUUNNITTELUTAVAN VALINTA SUUNNITTELUPROJEKTIN MÄÄRITYS DI KARI SIRÉN SUUNNITTELUTAVAN VALINTA SUUNNITTELUPROJEKTIN MÄÄRITYS DI KARI SIRÉN SUUNNITTELUTAVAN VALINTA Suunnittelutapa määräytyy projektin muiden ominaisuuksien perusteella. Suunnittelutapaan vaikuttavat mm. seuraavat

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Länsirannikon Koulutus Oy WinNova pyytää tarjoustanne käytetystä astianpesukoneesta tämän tarjouspyynnön mukaisesti.

Länsirannikon Koulutus Oy WinNova pyytää tarjoustanne käytetystä astianpesukoneesta tämän tarjouspyynnön mukaisesti. SUURTALOUSLAITTEEN HANKINTA Hankinnan kohde ja hankintamenettely Länsirannikon Koulutus Oy WinNova pyytää tarjoustanne käytetystä astianpesukoneesta tämän tarjouspyynnön mukaisesti. 1. HANKINNAN KOHDE

Lisätiedot

www.finlex.fi Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 20.3.2015/300 Laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala

Lisätiedot

RAK Statiikka 4 op

RAK Statiikka 4 op RAK-31000 Statiikka 4 op Opintojakson kotisivu on osoitteessa: http://webhotel2.tut.fi/mec_tme harjoitukset (H) harjoitusten malliratkaisut harjoitustyöt (HT) ja opasteet ilmoitusasiat RAK-31000 Statiikka

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot A130A0760 Ekonomin viestintätaidot Johdanto ja ohjeita kurssille Opettajat: Päivi Maijanen-Kyläheiko Heidi Parkkinen Lauri Haiko Mirka Rahman Päivän ohjelma 9.15 10.00 Esittäytyminen 10.00 10.45 Kurssin

Lisätiedot

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0. A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti Projektisuunnitelma Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Syksy 2013 Arto Mikola Aku Kyyhkynen 25.9.2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE OPETUSSUUNNITELMALOMAKE v0.90 Tällä lomakkeella dokumentoit opintojaksoasi koskevaa opetussuunnitelmatyötä. Lomake on suunniteltu niin, että se palvelisi myös Oodia varten tehtävää tiedonkeruuta. Voit

Lisätiedot

Miksi: Suunnittelun sidosryhmien ja joskus suunnittelijoidenkin valmistaminen hankkeen käynnistykseen, mm. tiedonkeruuta ja työajan käyttöä varten

Miksi: Suunnittelun sidosryhmien ja joskus suunnittelijoidenkin valmistaminen hankkeen käynnistykseen, mm. tiedonkeruuta ja työajan käyttöä varten 6 ESISUUNNITTELU 6.1 Tiedotus Suunnittelun sidosryhmien ja joskus suunnittelijoidenkin valmistaminen hankkeen käynnistykseen, mm. tiedonkeruuta ja työajan käyttöä varten Sidos- ja intressitahojen alustava

Lisätiedot

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Dnro 67/011/2015 Sisällys 1. Teollisen kylmän suunnittelu... 2 1.1 Ammattitaitovaatimukset ja ammattitaidon osoittaminen... 2 1.2

Lisätiedot

Liite 1 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO/ kodinhuoltaja / toimitilahuoltaja

Liite 1 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO/ kodinhuoltaja / toimitilahuoltaja TUTKINTOSUORITUSTEN ARVIOINTI Liite 1 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO/ kodinhuoltaja / toimitilahuoltaja Tutkinnon osa Tutkinnon suorittaja Kerroshoitopalvelut Ajankohta Arvioija Näyttöympäristö

Lisätiedot

YHDYSKUNTATEKNIIKAN SUUNNITTELUPALVELUIDEN PUITESOPIMUS 2014 2016

YHDYSKUNTATEKNIIKAN SUUNNITTELUPALVELUIDEN PUITESOPIMUS 2014 2016 1 (5) YHDYSKUNTATEKNIIKAN SUUNNITTELUPALVELUIDEN PUITESOPIMUS 2014 2016 LISÄKIRJE 1 Liittyen 13.2.2014 päivättyyn tarjouspyyntöön koskien Järvenpään kaupungin Yhdyskuntatekniikan suunnittelupalveluiden

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 10.3.2016 Susanna Hurme Statiikan välikoe 14.3.2016 Ajankohta ma 14.3.2016 klo 14:15 17:15 Salijako Aalto-Sali: A-Q (sukunimen alkukirjaimen mukaan) Ilmoittautuminen

Lisätiedot

1. Tarkastellaan seuraavaa kaaviota

1. Tarkastellaan seuraavaa kaaviota HELSINGIN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN LAITOS JOHDATUS SOVELLUSSUUNNITTELUUN (JSS) 19.12.2001 (H.Laine) 1. Tarkastellaan seuraavaa kaaviota Mitkä seuraavista väitteistä ovat kaavion mukaisia t.s.

Lisätiedot

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 5 Palvelukuvaus pohja Palvelukuvaus versio x.x 1/5 Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 2 Termit ja lyhenteet...3

Lisätiedot

SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE

SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE Arviointilomake on tarkoitettu Sovellusprojektin vastaavan ohjaajan arvioinnin tueksi, eikä sillä siten tule korvata erillistä projektilausuntoa. Useaa arviointikohtaa

Lisätiedot

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ SISÄLTÖ Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet uusien tietoteknisten menetelmien ja välineiden hyödyntämiseen.

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Matkailutapahtumien näyttö toteutetaan osallistumalla matkailutapahtuman toimintaan omalla työosuudellaan. Tutkinnon osan tavoitteisiin on osallistua 7 matkailutapahtuman

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN Pekka Seppänen Oulu 2.9.2010 Oulu Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA MITÄ ON HANKESUUNNITTELU - Korjaustarpeen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE OPETUSSUUNNITELMALOMAKE Tällä lomakkeella dokumentoit opintojaksoasi koskevaa opetussuunnitelmatyötä. Lomake on suunniteltu niin, että se palvelisi myös Oodia varten tehtävää tiedonkeruuta. Voit siis dokumentoida

Lisätiedot

IPT 2. Hankinnan suunnittelu työpaja Allianssikyvykkyys ja ryhmätyöskentelyn arviointi Annika Brandt

IPT 2. Hankinnan suunnittelu työpaja Allianssikyvykkyys ja ryhmätyöskentelyn arviointi Annika Brandt IPT 2 Hankinnan suunnittelu työpaja 8.-9.6.2017 Allianssikyvykkyys ja ryhmätyöskentelyn arviointi Annika Brandt Aiemmasta IPT-työpajasta Tarjoajan vähimmäisvaatimukset ja valintakriteerit? Tilaajan tavoitteet

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE OPETUSSUUNNITELMALOMAKE Tällä lomakkeella dokumentoit opintojaksoasi koskevaa opetussuunnitelmatyötä. Lomake on suunniteltu niin, että se palvelisi myös Oodia varten tehtävää tiedonkeruuta. Voit siis dokumentoida

Lisätiedot

5. Kokonaisratkaisuvaihtoehtojen arviointi ja valinta

5. Kokonaisratkaisuvaihtoehtojen arviointi ja valinta KJR C2005 Tuotesuunnittelu, 2015 5. Kokonaisratkaisuvaihtoehtojen arviointi ja valinta Raporttien arviointi ja palaute Ratkaisuvaihtoehtojen etsiminen Muistakaa perustella miten valitsitte kolme vaihtoehtoa

Lisätiedot

SAS-ohjelmiston perusteet 2010

SAS-ohjelmiston perusteet 2010 SAS-ohjelmiston perusteet 2010 Luentorunko/päiväkirja Ari Virtanen 11.1.10 päivitetään luentojen edetessä Ilmoitusasioita Opintojakso suoritustapana on aktiivinen osallistuminen harjoituksiin ja harjoitustehtävien

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE OPETUSSUUNNITELMALOMAKE v0.90 Tällä lomakkeella dokumentoit opintojaksoasi koskevaa opetussuunnitelmatyötä. Lomake on suunniteltu niin, että se palvelisi myös Oodia varten tehtävää tiedonkeruuta. Voit

Lisätiedot

Joskus yleistäminen voi tapahtua monen ominaisuuden pohjalta. Myös tällöin voi tulla moniperintätilanteita.

Joskus yleistäminen voi tapahtua monen ominaisuuden pohjalta. Myös tällöin voi tulla moniperintätilanteita. Moniperintä 2 Joskus yleistäminen voi tapahtua monen ominaisuuden pohjalta. Myös tällöin voi tulla moniperintätilanteita. Oliomallinnus TITE.2040 Hannu K. Niinimäki 1 Delegointi 1 Moniperinnän toteuttaminen

Lisätiedot

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Vihreät hankinnat ja hankintalaki Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari 18.01.2010 Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Yleisiä lähtökohtia Hankintalaki perustuu pitkälti EU-lainsäädäntöön,

Lisätiedot

TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ

TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ TEEMU JAUHIAINEN, JONI NORDSTRÖM TYÖOHJEET VR-HYVINKÄÄ Metropolia Ammattikorkeakoulu KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKKA Projektisuunnitelma 19.3.2014 Sisällys Lyhenteet 1 Johdanto 1 2 Projektin tavoitteet 1 3

Lisätiedot

Kulttuurituotanto projektina. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Kulttuurituotanto projektina. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Kulttuurituotanto projektina Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Tuotannon vaiheet (IDEA) tavoitteiden määrittely määrälliset, laadulliset, taloudelliset suunnittelu toteutus

Lisätiedot

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee työtään yhteistyössä työyhteisön kanssa asiakaskohteen toiminnan, palvelukuvauksen ja työohjeiden

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 17.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Energian, työn ja tehon käsitteet sekä energiaperiaate (Kirjan luku 14) Osaamistavoitteet: Osata tarkastella partikkelin kinetiikkaa

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan.

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Pelituotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja testata pelin, jossa on useita erilaisia pelitiloja, grafiikkaa,

Lisätiedot

Keskeiset aihepiirit

Keskeiset aihepiirit TkT Harri Eskelinen Keskeiset aihepiirit 1 Perusmääritelmät geometrisiä toleransseja varten 2 Toleroitavat ominaisuudet ja niiden määritelmät 3 Teknisiin dokumentteihin tehtävät merkinnät 4 Geometriset

Lisätiedot

IPMA C-sertifiointivalmennus

IPMA C-sertifiointivalmennus Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin! IPMA C-sertifiointivalmennus Harjoitukset Tieturi Oy Helsinki, Tampere, Turku, Tukholma, Göteborg www.tieturi.fi Harjoitus 1 / Tavoitemääritys Lapsesi koululuokka

Lisätiedot

Kon Mekanismiopin perusteet

Kon Mekanismiopin perusteet Kon-16.4001 Mekanismiopin perusteet Kari Tammi Tommi Lintilä Kurssin osasuoritteet Viikkoharjoitukset: 6 kpl 1/3 arvosanasta Harjoitustyö: 2/3 arvosanasta - Molemmat suoritetaan itsenäisesti! Hyväksyttyyn

Lisätiedot

Teräsrakenteen palonsuojamaalauksen suunnittelu - kustannusten näkökulma

Teräsrakenteen palonsuojamaalauksen suunnittelu - kustannusten näkökulma Teräsrakenteen palonsuojamaalauksen suunnittelu - kustannusten näkökulma Teemu Tiainen Tampereen teknillinen yliopisto, Metallirakentamisen tutkimuskeskus Mukana tutkimuksissa myös Kristo Mela, Timo Jokinen

Lisätiedot

LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN

LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN TÄYDENTÄMÄÄN OSASTON DIPLOMITYÖOHJETTA http://www.ee.oulu.fi/opiskelu/lomakkeet/diplomity%f6/diplomity%f6n.teko-ohjeet.pdf Prof. Mika Ylianttila Informaationkäsittelyn

Lisätiedot

Kilpailu on valtakunnallinen ja kattaa seuraavat viisi maantieteellistä aluetta: (Etelä Suomi, Länsi Suomi, Keski Suomi, Itä Suomi, Pohjois Suomi).

Kilpailu on valtakunnallinen ja kattaa seuraavat viisi maantieteellistä aluetta: (Etelä Suomi, Länsi Suomi, Keski Suomi, Itä Suomi, Pohjois Suomi). 1 OLOSUHDETALKOOT 2011 SUUNNITTELUKILPAILU KILPAILUN SÄÄNNÖT 1. Kilpailun järjestäjä Schneider Electric Buildings Finland Oy Kellokukantie 2 PL 250 01300 Vantaa 2. Kilpailu ja sen tausta Schneider Electric

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE

OPETUSSUUNNITELMALOMAKE OPETUSSUUNNITELMALOMAKE v0.90 Tällä lomakkeella dokumentoit opintojaksoasi koskevaa opetussuunnitelmatyötä. Lomake on suunniteltu niin, että se palvelisi myös Oodia varten tehtävää tiedonkeruuta. Voit

Lisätiedot

RTEK-2000 Statiikan perusteet. 1. välikoe ke LUENTOSALEISSA K1705 klo 11:00-14:00 sekä S4 klo 11:15-14:15 S4 on sähkötalossa

RTEK-2000 Statiikan perusteet. 1. välikoe ke LUENTOSALEISSA K1705 klo 11:00-14:00 sekä S4 klo 11:15-14:15 S4 on sähkötalossa RTEK-2000 Statiikan perusteet 1. välikoe ke 27.2. LUENTOSALEISSA K1705 klo 11:00-14:00 sekä S4 klo 11:15-14:15 S4 on sähkötalossa RTEK-2000 Statiikan perusteet 4 op 1. välikoealue luennot 21.2. asti harjoitukset

Lisätiedot

Tenttikysymykset. + UML-kaavioiden mallintamistehtävät

Tenttikysymykset. + UML-kaavioiden mallintamistehtävät Tenttikysymykset 1. Selitä mitä asioita kuuluu tietojärjestelmän käsitteeseen. 2. Selitä kapseloinnin ja tiedon suojauksen periaatteet oliolähestymistavassa ja mitä hyötyä näistä periaatteista on. 3. Selitä

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Haastattelijan arki. Tässä paketissa keskitytään käytännön vinkkeihin. Lisäksi on syytä kaivaa esille haastatteluja käsitteleviä metodikirjoja

Haastattelijan arki. Tässä paketissa keskitytään käytännön vinkkeihin. Lisäksi on syytä kaivaa esille haastatteluja käsitteleviä metodikirjoja Haastattelijan arki Tässä paketissa keskitytään käytännön vinkkeihin. Lisäksi on syytä kaivaa esille haastatteluja käsitteleviä metodikirjoja Arviointikriteerit laadullisessa tutkimusotteessa tutkija lähestyy

Lisätiedot