Kahdeksan tietä veroparatiisiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kahdeksan tietä veroparatiisiin"

Transkriptio

1 Talous sunnuntaina Kahdeksan tietä veroparatiisiin HS keräsi yli kaksi miljoonaa sivua Luxemburgin ja Sveitsin kaupparekisterien tietoja. Aineisto kertoo, miksi suomalaista käyttää veroparatiiseja. Jyri Hänninen HS Esa Mäkinen HS Tuomo Pietiläinen HS Suomalaiset yritykset ja yksityishenkilöt käyttävät veroparatiiseja hanakasti, ilmenee Helsingin Sanomien keräämästä laajasta tietokannasta. HS kokosi tietokannan Luxemburgin ja Sveitsin kaupparekistereistä. Lehden hallussa on yli kaksi miljoonaa sivua rekisterien asiakirjoja. Tämä on kansainvälisesti ainutlaatuisen iso aineisto veroparatiiseista. Suomalaisia löytyi Luxemburgin ja Sveitsin yhtiöistä selvästi yli kaksituhatta. Todellinen määrä on tätä suurempi. Kaupparekisterien avulla ei pysty selvittämään omistajia yhtiöissä, joita pyörittävät bulvaanit eli sijaisjohtajat. Selvityksessä paljastui yli tuhat Sveitsissä ja Luxemburgissa vuosina perustettua yritystä, joihin suomalaisilla on kytkentä. Kytkentä tarkoittaa, että suomalainen hallinnoi yritystä yksin, yhdessä muiden suomalaisten kanssa, tai hallinnoijien joukossa on vähintään yksi suomalainen. Hallinnointi tarkoittaa esimerkiksi jäsenyyttä yhtiön hallituksessa tai yhtiön omistamista kokonaan tai osittain. Suomalaiset yksityishenkilöt ovat hallinnoineet Sveitsin ja Luxemburgin kautta useita satoja miljoonia euroja. Jos mukaan otetaan myös yhtiöt, summa nousee miljardeihin euroihin. Luvut ovat suuntaa-antavia, sillä HS:llä ei ole kaikkien yhtiöiden tilinpäätöksiä. Yhtiöistä noin 700 on perustettu Luxemburgiin, joka on merkittävä finanssikeskus. Sveitsissä suomalaiset ovat olleet mukana ainakin 350 yhtiössä. Sveitsi on veroparatiisitalouden ja tiukan pankkisalaisuuden edelläkävijöitä. Osa suomalaisyhtiöistä on lakkautettu, mutta moni sijoitusyhtiö on toiminut jo vuosikymmeniä.

2 Yhtiön perustaminen tai oman omaisuuden hallinnointi veroparatiisissa ei ole laitonta, kunhan yhtiö noudattaa toiminnassaan Suomen verolakeja ja kunhan yksityishenkilö ilmoittaa tulonsa Suomen verottajalle. Veroparatiisien käyttöön on useita syitä. Ne houkuttelevat, koska niissä on alhainen verotus ja sijoituksia suosiva lainsäädäntö, ja koska ne luovuttavat vain niukasti tietoa. Tiukka salassapito viettelee myös rikollisia tahoja. EU:n komissio on arvioinut, että jäsenmaat menettävät vuosittain tuhat miljardia euroja verotuloja erilaisen verosuunnittelun ja veronkierron takia. Verosuunnittelu on laillista, veronkierto taas yleensä laitonta. Veroparatiiseja tutkiva kansalaisjärjestö Tax Justice Network on arvioinut, että pelkästään yksityishenkilöillä on veroparatiiseissa varallisuutta miljardia euroa. Aineiston pohjalta hahmottuu selvä kuva siitä, miksi suomalaiset käyttävät veroparatiiseja. HS esittelee kahdeksan syytä. Kohdat 1 6 kertovat pääosin laillisista toimintatavoista. Niissä voi kuitenkin syntyä tilanteita, joissa rikotaan verolakeja, jos toimintaa ei esimerkiksi ilmoiteta asianmukaisesti verottajalle. Monien laillisten järjestelyjen arvostelu on kiihtynyt Suomessa ja muualla maailmassa. Kohdat 7 8 kuvaavat kyseenalaista tai laitonta toimintaa. 1. Johdon palkitsemisjärjestelyt Useat Suomessa toimivat yhtiöt käyttävät veroparatiiseja, kun ne tekevät palkitsemis- ja omistusjärjestelyitä johtajilleen. Siten yhtiöt voivat pitää johdon palkkioita salassa sidosryhmiltä ja julkisuudelta ja hyödyntää veroparatiisivaltioiden matalaa verotusta. Pörssiyhtiöt eivät toimi näin. Niiden tulee tiedottaa johdon palkitsemisjärjestelyistä laajasti. Pörssiyhtiöt pitävät veroparatiisijärjestelyitä ongelmallisina myös julkisen kuvan kannalta. Muun muassa terveysalan yhtiö Mehiläinen, luottotietoja myyvä Suomen Asiakastieto, kiinteistöhuoltoyhtiö ISS-Palvelut ja teknologia-alan yritys Nextmesh ovat luoneet johtajilleen palkitsemisjärjestelmät Luxemburgin avulla. Kaksitoista Mehiläisen ja kuusi Asiakastiedon johtajaa ovat saaneet ostaa Luxemburgiin rekisteröityjen holdingyhtiöiden osakkeita. Holdingyhtiöt ovat Mehiläisen ja Asiakastiedon omistajayhtiöitä. Järjestely muistuttaa pörssiyhtiöiden osakekannustinjärjestelmiä. Johtajien osakkeiden hinnan arvo nousee, mikäli yhtiön arvo kasvaa. Tällä tavoin johtoa kannustetaan nostamaan yhtiön arvoa. Mehiläisen johtajien omistusten kirjanpitoarvo holdingyhtiössä oli vuonna 2010 yhteensä 7,2 miljoonaa euroa, ilmenee Luxemburgin kaupparekisterin tiedoista. Toimitusjohtaja Matti Bergendahlin osakeomistusten kirjanpitoarvo oli noin kaksi miljoonaa euroa.

3 Bergendahlin mukaan johtajien osakeomistukset on keskitetty Luxemburgiin, koska myös holdingyhtiö toimii Luxemburgista käsin. Pari vuotta sitten holdingyhtiön omistajien joukkoon tuli energiayhtiö Fortumin entinen toimitusjohtaja Mikael Lilius. Hänen osakeomistuksensa arvo yhtiössä on noin euroa. Fortumissa miljoonaoptioilla vaurastunut Lilius kuuluu Mehiläisen emoyhtiön hallitukseen. Asiakastiedon omistaa bahrainilainen pääomarahasto Investcorp. Se on perustanut Luxemburgiin holdingyhtiön hallinnoimaan Asiakastiedon omistusta. Toimitusjohtaja Jukka Ruuskalla on hallussaan noin holdingyhtiön osaketta. Niistä runsaat puolet on etuoikeutettuja osakkeita. Ruuska kertoo ostaneensa osakkeet samaan hintaan kuin muutkin osakkaat. Osakkeiden hinnoitteluun ei hänen mukaansa siis liity palkitsemista. Osakkeiden markkinahinta selviää lopullisesti vasta kun pääomasijoittaja myy yhtiön eteenpäin. "Pääomarahastojen omistamissa yhtiöissä ylin johto on yleensä mukana omistajina. Tämä järjestely toteutettiin alun perin siinä yhteydessä, kun nykyinen omistajamme hankki Suomen Asiakastiedon", Ruuska kertoo. Pääomarahastot pitävät omistuksiaan yhtiöissä yleensä 3 7 vuotta, minkä jälkeen ne myyvät omistuksensa eteenpäin. Ylin johto tapaa myydä omistuksensa samassa yhteydessä. Ruuskan ja Bergendahlin mukaan järjestely ei tuo heille verohyötyä, vaan he maksavat osakkeiden mahdollisesta myynnistä tulevaisuudessa pääomaverot Suomeen tavalliseen tapaan. 2. Eläkejärjestelyt Eläkerahoja sijoittavat yhtiöt saavat Luxemburgilta erityisiä verohelpotuksia. Sen vuoksi joukko suomalaisyhtiöitä hoitaa eläkerahojen sijoitustoimintaa Luxemburgista. Yksi yhtiöistä on kahvi- ja mausteyhtiö Paulig. Se perusti vuonna 2005 Luxemburgiin The Paulig Group SEPCAV-nimisen eläkerahaston. Kyse on vapaaehtoisesta eläkejärjestelystä. Yhtiössä oli tilinpäätöstietojen mukaan vuoden 2012 lopulla varoja vajaat kolme miljoonaa euroa. Pauligin viestinnästä kerrottiin, että yhtiö "on aikanaan perustettu konsernin mahdollisia tulevia kansainvälisiä ryhmäeläkejärjestelyjä varten". Pauligin mukaan yhtiössä havaittiin, ettei eläkerahastolle olekaan tarvetta, minkä takia sitä ollaan purkamassa. Luxemburgin yhtiön toiminta on tarkistettu Pauligin viestinnän mukaan Suomen verottajan kanssa. 3. Yrityskaupat

4 Suomalaiset ovat tehneet useita kymmeniä yrityskauppoja Luxemburgin ja Sveitsin kautta. Näin on toiminut esimerkiksi Suomessa edelleen pääkonttoria pitävä eristeyhtiö Paroc. Yhtiön osti yhdysvaltalainen pääomasijoittaja Arcapita vuonna Samassa yhteydessä Parocin suomalainen johto myi omistuksensa Parocissa. Kauppa toteutettiin Luxemburgin kautta. Satakunta suomalaista Parocin omistajaa oli keskittänyt omistuksiaan yhtiössä sinne. Parocin ylin johto järjesteli omistuksensa vielä yhden lisämutkan kautta. Yhtiön silloinen toimitusjohtaja Peder Biese sekä seitsemän muuta johtajaa perustivat erilliset holdingyhtiöt Belgiaan ja Suomeen. Belgian kaupparekisteritietojen mukaan suomalaisjohtajien varoja siirtyi Luxemburgista Belgiaan ainakin kaksikymmentä miljoonaa euroa. Luxemburgissa verolait mahdollistavat joissain tapauksissa sen, ettei yritysten myynnistä saaduista voitoista makseta lainkaan veroja. 4. Yksityishenkilöiden varat Monet Suomen talouselämän vaikuttajat sijoittavat varallisuuttaan Luxemburgin ja Sveitsin kautta. He käyttävät maita monesta syystä, kuten veroetujen ja sijoituksia suosivan lainsäädännön takia. Maissa toimivien finanssialan ammattilaisten palvelut vetävät myös puoleensa. Luxemburgin kautta sijoituksiaan hallinnoivat monet tunnetut suvut ja henkilöt, kuten Ehrnroothin suvun edustajat, Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila, sijoitusyhtiö eq:n omistajiin kuuluva Janne Larma, Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh ja sijoittaja Ahti Vilppula. Fortumin entinen toimitusjohtaja Mikael Lilius oli 2000-luvulla mukana luxemburgilaisessa White Invest -sijoitusyhtiössä. Omistajat lakkauttivat yhtiön vuonna Luxemburgissa toimii myös formulamaailmasta tuttujen Keijo ja Nico Rosbergin yhtiö Grand Ocean. Sillä oli vuoden 2012 lopussa varallisuutta 8,7 miljoonaa euroa. Rosbergit asuvat yksityishenkilöiden veroparatiisissa eli Monacossa. Kimi Räikkösellä taas on Sveitsissä Car Star -niminen yhtiö. Hän myös asuu Sveitsissä. 5. Suursijoittajat Pankit, työeläkeyhtiöt ja muut isot institutionaaliset toimijat hallinnoivat sijoituksiaan usein veroparatiisien kautta. Isot institutionaaliset sijoittajat eri puolilta maailmaa sijoittavat valtavia rahasummia esimerkiksi kiinteistörahastoihin. Työeläkeyhtiöt osallistuvat rahastoihin usein perustamalla holdingyhtiöitä veroparatiisiin. Työeläkeyhtiöt pyrkivät minimoimaan sijoituksistaan maksamansa verot ja ostavat tätä varten myös verosuunnittelua koskevia palveluita (HS ). Yleinen tapa on niin sanottu alikapitalisointi.

5 Siinä yhtiöt ohjaavat varallisuuttaan korkean verotuksen maista alhaisen verotuksen maihin konsernin sisäisillä veloilla. Kirjanpitoyhtiö KPMG suositteli veromuistiossaan tätä tapaa Kevalle (HS ). Työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen ovat olleet mukana lukuisissa holdingyhtiöissä Luxemburgissa vuosina Myös kuntien ja valtion hallitsemat työeläkelaitokset Keva ja Valtion eläkerahasto ovat hallinnoineet sijoituksiaan sitä kautta. Suomalaisten työeläkerahaa sijoitetaan veroparatiiseissa toimivien rahastojen ja yritysten kautta miljardien eurojen arvosta. Suomalaiset tai Suomessa toimivat finanssi- ja pankkialan yritykset kuten Nordea, Danske Bank ja Tapiola hoitavat sijoituksiaan etenkin Luxemburgin kautta. Nordealla on Luxemburgissa myös oma konttori. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kehotti viimeksi joulukuussa työeläkeyhtiöitä välttämään veroparatiiseja sijoituksia tehdessään. 6. Suuryritykset Suuret kansainväliset yhtiöt käyttävät veroparatiiseja rahoitustoiminnassaan. Suomalaiset suuryritykset ovat perustaneet tätä varten yhtiöitä veroparatiiseihin. Esimerkiksi metsäyhtiö Stora Enso ja energiayhtiö Fortum ovat hoitaneet investointejaan sekä rahoitustaan Luxemburgin kautta. Toiminta on viime aikoina muuttunut yhtiöiden kannalta aiempaa epävarmemmaksi. Suomen ja Ruotsin verottajat määräsivät tammikuun alussa Fortumille 200 miljoonan euron jälkiverot Belgian rahoitusyhtiön toiminnasta. Fortum aikoo valittaa päätöksestä. Osa oikeustieteilijöistä on arvostellut verottajan uutta linjausta. Heidän mielestään verotuksen ennakoitavuus ja varmuus kärsivät (HS 16.1.). Merkittävä osa suomalaisista pörssiyrityksistä myös hallinnoi Suomen ulkopuolella toimivia tytäryrityksiään veroparatiisien kautta. 7. Omistusten häivyttäminen Suomalaiset ovat mukana lähes sadassa yrityksessä, joissa yhtiöiden omistukset on ketjutettu toisen veroparatiisin kautta. Ketjutuksia on tehty muun muassa Jerseyn saaren, Brittiläisten Neitsytsaarien ja Caymansaarten kautta. Esimerkiksi venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtšenko on ketjuttanut omistuksiaan näin. Hän on yksi Hartwall Areenan ja jääkiekkoseura Jokereiden omistajista.

6 Ketjutusten taustalla on yleensä kaksi syytä. Joko ketjutus on osa erityisen pitkälle vietyä verosuunnittelua tai sitten yhtiöiden omistajat haluavat piiloutua bulvaanien eli sijaisjohtajien taakse. Salaisuusasteet vaihtelevat eri veroparatiiseissa. Eurooppalaisista veroparatiiseista on yleensä mahdollista saada edes jotain tietoja yhtiöiden omistajista ja tilanteesta. Caymansaaren tapainen veroparatiisi taas tarjoaa lähes läpäisemättömän salaisuuden muurin. Tietoja omistajista on vaikea saada. Ja vaikka saisi, yhtiön omistajiksi voi olla merkittynä bulvaani, joka on tyypillisesti paikallinen, vaikeneva juristi. Ehrnroothin suvun yhtiöiden omistukset kulkevat usein Brittiläisille Neitsytsaarille. Salaaminen aiheuttaa talouteen epävarmuutta. Esimerkiksi energiayhtiö Enron piilotteli tappioitaan veroparatiiseissa. Se teki yhden Yhdysvaltain suurimmista konkursseista. 8. Laiton toiminta Luxemburgia ja Sveitsiä käytetään laajasti verosuunnitteluun. Veroparatiiseja käytetään kuitenkin myös veronkiertoon. Se on rikollista tai vähintäänkin moitittavaa toimintaa. Moitittava veronkierto johtaa hallinnollisiin toimenpiteisiin, kuten jälkiveroihin ja veronkorotuksiin. Tietoa suomalaisten veronkierrosta veroparatiisien avulla on äärimmäisen vähän. Ilmiötä valotti liechtensteinilaisen LGT-pankin tietovuoto vuonna Sen yhteydessä parikymmentä suomalaista jäi kiinni veronkierrosta. Suomen verottaja keräsi Liechtenstein-aineiston avulla yli kymmenen miljoonaa euroa jälkiveroja. Joukossa oli muun muassa vuorineuvos Casimir Ehrnrooth sekä kahvi- ja mausteyhtiö Pauligin omistajiin kuuluva Bertel Paulig. Tiukkojen salaisuuskäytänteiden takia veroparatiiseja käyttävät myös rikolliset, kuten huumekauppiaat, talousrikolliset ja diktaattorit. Veroparatiiseja hyödynnetään esimerkiksi sisäpiirikaupoissa, rahanpesussa ja korruptiossa. Suomessa ei ole tehty kunnollista arviota siitä, minkälainen verovaje maalle veroparatiisien käytöstä aiheutuu.

Veroparatiisien salaisuudet

Veroparatiisien salaisuudet Veroparatiisien salaisuudet Kuinka veroparatiiseja tutkitaan Jyri Hänninen & Esa Mäkinen & Tuomo Pietiläinen, Helsingin Sanomat Veroparatiisit ovat nousseet julkiseen keskusteluun Suomessa ja eri puolilla

Lisätiedot

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 16.11.2011 Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 Suomalaiset aikovat sijoittaa muita pohjoismaalaisia innokkaammin tulevina kuukausina finanssikriisistä huolimatta, käy ilmi Danske Invest

Lisätiedot

Suomalaisten veroparatiisikytkennät. Veroparatiiseja käytetään monenlaisiin tarkoituksiin

Suomalaisten veroparatiisikytkennät. Veroparatiiseja käytetään monenlaisiin tarkoituksiin Kansantaloudellinen aikakauskirja 111. vsk. 3/2015 Suomalaisten veroparatiisikytkennät Katri Kosonen Jyri Hänninen, Veroparatiisit ja Suomi. Eli kuinka liituraitamafiaa pyörittää varjotaloutta ja laskun

Lisätiedot

LBOyrityskauppojen. vaikutus Suomen pääomamarkkinoilla. Elokuu 2012

LBOyrityskauppojen. vaikutus Suomen pääomamarkkinoilla. Elokuu 2012 LBOyrityskauppojen vaikutus Suomen pääomamarkkinoilla Elokuu 1 Top 5 Buy-outit ja IPO:t Buy-out-sijoitukset muodostavat merkittävän 1 osan Suomen 1 pääomamarkkinasta. 8 Top-5 IPO:t Top-5 Buy-outit Buy-out-sijoituksia

Lisätiedot

Hanna Arvela. Pieni veronkiertoopas

Hanna Arvela. Pieni veronkiertoopas Hanna Arvela Pieni veronkiertoopas Verosuunnittelua, joksi veronkiertoa virallisesti nimitetään, voi harjoittaa Suomessa laillisesti. Tämä opas kertoo lukijalleen kädestä pitäen, miten välttyä ansiotuloverotukselta

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MEHILÄISEN TULOS JA VEROT 2015

MEHILÄISEN TULOS JA VEROT 2015 MEHILÄISEN TULOS JA VEROT 2015 Toukokuu 2016 Katsaus Mehiläisen vuoden 2015 tuloksiin Mehiläisen tulos 2015» Yritysrakenne ja verot Kysymyksiä ja vastauksia MEHILÄISEN AVAINLUVUT 2015 Mehiläinen kasvoi

Lisätiedot

Vuosikatsaus Vuosikatsaus ja lainaportfolion tilanne

Vuosikatsaus Vuosikatsaus ja lainaportfolion tilanne Vuosikatsaus 2016 Vuosikatsaus ja lainaportfolion tilanne 31.12.2016 26.5.2017 2 Sisältö Yritysesittely Sijoittajat ja lainat Tunnusluvut Tulevaisuuden näkymät 3 5 6 7 Temply Annual Report 2015 GF Money

Lisätiedot

Omistajaohjausosaston verojalanjälkiselvitys 2014

Omistajaohjausosaston verojalanjälkiselvitys 2014 Omistajaohjausosaston verojalanjälkiselvitys 2014 2.6.2014 Marja Pokela Johtava erityisasiantuntija Vastuullisuus Yrityksen verojalanjälkeä on pidettävä osana yritysten yhteiskuntavastuuta Verojen välttäminen,

Lisätiedot

AMERIKKA SIJOITUSRAHASTO

AMERIKKA SIJOITUSRAHASTO AMERIKKA SIJOITUSRAHASTO UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- UB Amerikka patentoidulla sijoitusprosessilla tuloksiin UB Amerikka on Yhdysvaltain osakemarkkinoille sijoittava rahasto, jonka salkunhoidossa

Lisätiedot

Työeläkeyhtiön kommentit. Sijoitusjohtaja Jussi Laitinen 13.11.2007

Työeläkeyhtiön kommentit. Sijoitusjohtaja Jussi Laitinen 13.11.2007 Työeläkeyhtiön kommentit Sijoitusjohtaja Jussi Laitinen 13.11.2007 Työeläkevarojen sijoitustoiminnan tavoitteet Mahdollisimman hyvän tuoton saavuttaminen rahastoiduille eläkevaroille, hallitulla riskinotolla

Lisätiedot

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius avasi kokouksen.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius avasi kokouksen. WÄRTSILÄ OYJ ABP:N Aika: klo 15.00 16.37 Paikka: Messukeskuksen kongressisiipi, Helsinki Läsnä: Kokouksessa olivat läsnä tai edustettuina kokouksessa vahvistetusta ääniluettelosta ilmenevät osakkeenomistajat.

Lisätiedot

HYLLYKALLION YRITYSKAUPPA - ERKIN VAIHTOEHDOT. 29 tammikuuta 2011

HYLLYKALLION YRITYSKAUPPA - ERKIN VAIHTOEHDOT. 29 tammikuuta 2011 HYLLYKALLION YRITYSKAUPPA - ERKIN VAIHTOEHDOT 29 tammikuuta 2011 1. Nykyinen suunnitelma 1. Wasaborg myy uusille osakkaille Hyllykallion liikkeen saaden 450,000 myyntituloa Tästä ei jouduta maksamaan myyntivoittoveroa,

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus Euroclear Finlandissa. Helsinki 10.6.2014. Kim Lindström

Keskustelutilaisuus Euroclear Finlandissa. Helsinki 10.6.2014. Kim Lindström OMISTAMISEN JULKISUUS SIJOITTAJAN NÄKÖKULMASTA Keskustelutilaisuus Euroclear Finlandissa Helsinki 10.6.2014 Kim Lindström Cardia Invest Oy Ab Puh. 09-596859 Mob. 050-3699695 kim.lindstrom@cardia.fi ALUSTAJAN

Lisätiedot

Kori 1 Kori 2 Kori 3 Ei liputusta.

Kori 1 Kori 2 Kori 3 Ei liputusta. 1 (12) Liputusesimerkkejä Liputusvelvollisuus voi syntyä kolmessa eri korissa. Koriin 1 sisältyy olemassa oleva omistus- ja ääniosuus. Koriin 2 sisältyvät rahoitusvälineet, jotka oikeuttavat hankkimaan

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia jakautumisesta

Kysymyksiä ja vastauksia jakautumisesta Kysymyksiä ja vastauksia jakautumisesta Mitkä ovat keskeisimmät perustelut osittaisjakautumiselle? Qt- ja Kotimaa-liiketoimintojen johtaminen ja kehittäminen sekä rahoitustarpeet eroavat toisistaan erilaisen

Lisätiedot

Veroparatiisi: hyödyt, haitat ja väärinymmärrykset. Johtava veroasiantuntija Tero Honkavaara

Veroparatiisi: hyödyt, haitat ja väärinymmärrykset. Johtava veroasiantuntija Tero Honkavaara Veroparatiisi: hyödyt, haitat ja väärinymmärrykset Johtava veroasiantuntija Tero Honkavaara Veroparatiisi mikä se on? OECD:n määritelmän mukaan se on maa tai alue, jossa mm.: olemattomat tai vain nimelliset

Lisätiedot

Suomalainen Ranskassa Ratkaisuja ja Välineitä Verosuunnitteluun

Suomalainen Ranskassa Ratkaisuja ja Välineitä Verosuunnitteluun Tax Services Suomalainen Ranskassa Ratkaisuja ja Välineitä Verosuunnitteluun Markku Järvenoja Handelsbanken Private Banking Luxemburg Antibes, 29.11.2007 1 Kohtaamispisteet Kansainvälinen kahdenkertainen

Lisätiedot

1993 vp - HE 284 YLEISPERUSTELUT

1993 vp - HE 284 YLEISPERUSTELUT 1993 vp - HE 284 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräille omaisuudenhoitoyhtiöille myönnettävistä veronhuojennuksista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki valtion

Lisätiedot

ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA

ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA Tämä Varallisuusviesti käsittelee ulkomaisista yhtiöistä saatujen osinkojen verotukseen liittyviä käytännön seikkoja. Sampo Pankki on kansainvälisen osakesijoittamisen

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus Sampo-konsernin tulos. Konsernijohtaja Kari Stadigh

Tiedotustilaisuus Sampo-konsernin tulos. Konsernijohtaja Kari Stadigh Tiedotustilaisuus Sampo-konsernin tulos Konsernijohtaja Kari Stadigh 7.2.2018 1 Vakuutusliiketoiminnoissa vahva viimeinen vuosineljännes EURm Sampo-konsernin liiketoimintojen tulos ennen veroja lokajoulukuussa

Lisätiedot

Helsingin seudun kauppakamari Yritysrahoituksen uudet mahdollisuudet

Helsingin seudun kauppakamari Yritysrahoituksen uudet mahdollisuudet Helsingin seudun kauppakamari Yritysrahoituksen uudet mahdollisuudet Verotietoisku 16.3.2016 Pääomasijoitus oman pääoman ehtoinen sijoitus tai yrityskauppa Oman pääoman ehtoinen sijoitus Osakekauppa Kauppahinta

Lisätiedot

Muutoksia sijoitusjakaumassa. Salkusta on kevennetty (viikolla 6) Nokiaa ja lisätty Fortumin osakkeita noin 10,2 prosentin painoon.

Muutoksia sijoitusjakaumassa. Salkusta on kevennetty (viikolla 6) Nokiaa ja lisätty Fortumin osakkeita noin 10,2 prosentin painoon. Muutoksia sijoitusjakaumassa NOKIAN KEVENNYS, FORTUMIN LISÄYS TÄMÄN VIESTIN TARKOITUS Salkusta on kevennetty (viikolla 6) Nokiaa ja lisätty Fortumin osakkeita noin 10,2 prosentin painoon. Nokiassa koko

Lisätiedot

Joustava tapa palkita

Joustava tapa palkita Palkkiorahasto Anna rahan kasvaa Palkkiorahasto on tehokas palkitsemisen keino. Yrityksen johdolle rahasto on johtamisen työkalu, joka räätälöidään palvelemaan yrityksen liiketoiminnan tavoitteita, henkilöstön

Lisätiedot

Talouskriisi ei näy osingoissa

Talouskriisi ei näy osingoissa Talouskriisi ei näy osingoissa Author : albert 1 / 6 2 / 6 Pörssifirmojen yhtiökokouksissa eivät ilmeet luultavasti tänä keväänä ole kovinkaan synkät, sillä monet yhtiöt korottavat osinkoa. Vajaata 40

Lisätiedot

Kaukolämpötoiminta Siikalatvan kunnassa sisältää seuraavaa:

Kaukolämpötoiminta Siikalatvan kunnassa sisältää seuraavaa: Kunnanhallitus 236 08.12.2014 Kunnanhallitus 253 22.12.2014 Kunnanhallitus 18 12.01.2015 Kunnanvaltuusto 10 26.01.2015 KUNNAN KAUKOLÄMPÖTOIMINNAN YHTIÖITTÄMINEN Kunnanhallitus 08.12.2014 236 Kuntalain

Lisätiedot

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 26.11.2013 Vesa Mäkinen

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 26.11.2013 Vesa Mäkinen 1 Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 26.11.2013 Vesa Mäkinen 27.11.2013 Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 2 Yleistä Finnverasta Finnveran rahoitus

Lisätiedot

Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi

Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi SDP:n kansainvälisen veronkierron vastaisen ohjelman julkaisutilaisuus Eduskunnan Pikkuparlamentti, 13.9.2017

Lisätiedot

Suomen energia alan rakenne liikevaihdolla mitattuna:

Suomen energia alan rakenne liikevaihdolla mitattuna: Suomen energia alan rakenne liikevaihdolla mitattuna: Energiayrityskanta käsittää vain itsenäisiä, voittoa tavoittelevia energiayhtiöitä ja konserneja. Yksittäisiä yrityksiä tarkastellessa kaikki luvut

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan yrityskaupat teknologianäkökulmasta. Satu Ahlman Myyntijohtaja AWD Oy

Sosiaali- ja terveysalan yrityskaupat teknologianäkökulmasta. Satu Ahlman Myyntijohtaja AWD Oy Sosiaali- ja terveysalan yrityskaupat teknologianäkökulmasta Satu Ahlman Myyntijohtaja AWD Oy Satu Ahlman Ahlman & Wuorinen Development AWD Oy:n myyntijohtaja ja osakas, toimitusjohtajana ja toisena osakkaana

Lisätiedot

YRITYKSEN VEROSTRATEGIA - Yhteiskuntavastuu ja verosuunnittelu

YRITYKSEN VEROSTRATEGIA - Yhteiskuntavastuu ja verosuunnittelu YRITYKSEN VEROSTRATEGIA - Yhteiskuntavastuu ja verosuunnittelu Hallitusammattilaiset MIKSI VEROTUS ON NOUSSUT HALLITUSTEN AGENDALLE? (1/2) Kansainvälinen yhteistyö verovalvonnan tehostamiseksi ja verosuunnittelun

Lisätiedot

asiakastieto.fi POYAKIRJA 1/2016 ASIAKASTIETO GROUP OYJ:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS Aika: 1.4.2016 klo 1000 Paikka:

asiakastieto.fi POYAKIRJA 1/2016 ASIAKASTIETO GROUP OYJ:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS Aika: 1.4.2016 klo 1000 Paikka: asiakastieto.fi POYAKIRJA 1/2016 ASIAKASTIETO GROUP OYJ:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS Aika: 1.4.2016 klo 1000 Paikka: Läsnä: Finlandia talo (Terassisali), Mannerheimintie 13 E, Helsinki. Kokouksessa olivat

Lisätiedot

Pääomasijoitukset. Matkailuyritysten rahoitus- yritystilaisuudet 29.12.-03.12.2013

Pääomasijoitukset. Matkailuyritysten rahoitus- yritystilaisuudet 29.12.-03.12.2013 Pääomasijoitukset Matkailuyritysten rahoitus- yritystilaisuudet 29.12.-03.12.2013 Kalle Lumio Toimitusjohtaja Nordia Management Oy puh. 040 737 1559 kalle.lumio@nordiamanagement.fi 0 Mitä pääomasijoittaminen

Lisätiedot

Yritysmuodot. T:mi OY AY OSK. Anna Airaksinen

Yritysmuodot. T:mi OY AY OSK. Anna Airaksinen Yritysmuodot T:mi OY KY AY OSK Yritysmuoto, eli yhtiömuoto on oikeudellinen muoto, jolla harjoitetaan yritystoimintaa. Suomessa yhtiön pitää rekisteröityä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään

Lisätiedot

Selvitys 50 pörssiyhtiöstä: Osingot ennätystasolla

Selvitys 50 pörssiyhtiöstä: Osingot ennätystasolla Selvitys 50 pörssiyhtiöstä: Osingot ennätystasolla Author : albert Erilaiset analyytikot ovat viime kuukausina ennustaneet jo usein tälle vuodelle osinkojen reipasta kasvua. Jo viime marraskuussa Danske

Lisätiedot

Joukkorahoitus eli crowdfunding

Joukkorahoitus eli crowdfunding Joukkorahoitus eli crowdfunding Joukkorahoitus on vaihtoehtoinen tapa yritykselle löytää rahoitusta Ideana on esitellä yrityksen tuotteet ja palvelut suurelle joukolle ja saada heidät kiinnostuneiksi yrityksestä

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen Yhtiökokous 2011. Hotelli Scandic Marski 16.3.2011 klo 17.00

Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen Yhtiökokous 2011. Hotelli Scandic Marski 16.3.2011 klo 17.00 Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen Yhtiökokous 2011 Hotelli Scandic Marski 16.3.2011 klo 17.00 Amanda vuonna 2010 Vuosi 2010 Tunnuslukuja (M ) 2010 2009 Hallinnointipalkkiot 4.0 4.3 Sijoitustoiminnan

Lisätiedot

Faktaa ja fiktiota veroparatiiseista

Faktaa ja fiktiota veroparatiiseista 1 Faktaa ja fiktiota veroparatiiseista Keskustelu veroparatiiseista on tärkeää. Veronkierto ja harmaa talous ovat laittomia, vääristävät kilpailua ja aiheuttavat veromenetyksiä. Valitettavaa sen sijaan

Lisätiedot

OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT

OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT OSAKKEET HKScan Oyj:n maksettu ja kaupparekisteriin merkitty osakepääoma oli vuoden 2016 alussa ja lopussa 66 820 528 euroa. Osakkeiden kokonaismäärä oli 55 026 522 osaketta,

Lisätiedot

Globaalin verokilpailun syöksykierre

Globaalin verokilpailun syöksykierre Globaalin verokilpailun syöksykierre Mitä Tansanialle jää käteen ulkomaisista investoinneista? Eva Nilsson Kehityspoliittinen asiantuntija 04/09/2014 Mitä raportissa tarkastellaan? Ulkomaisten investointien

Lisätiedot

KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006. Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1

KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006. Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1 KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006 Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1 Arvopaperien omistaminen 2006 ( suomalaisista talouksista) (kohderyhmä 18-69 vuotiaat yks.hlöt) (n=1002) Omistaa arvopapereita

Lisätiedot

ILMARISEN OMISTAJA- POLITIIKKA 18.12.2013

ILMARISEN OMISTAJA- POLITIIKKA 18.12.2013 ILMARISEN OMISTAJA- POLITIIKKA 18.12.2013 TEHTÄVÄMME Pidämme huolta työntekijöiden ja yrittäjien lakisääteisestä työeläketurvasta Sijoitamme eläkevarat tuottavasti, turvaavasti & vastuullisesti Pitkäjänteisellä

Lisätiedot

LUOVUTUSKIRJA Sibelius-Akatemian, Yleisradio Oy:n Helsingin Kaupungin Sekä Helsingin Musiikkitalo Oy:n välillä

LUOVUTUSKIRJA Sibelius-Akatemian, Yleisradio Oy:n Helsingin Kaupungin Sekä Helsingin Musiikkitalo Oy:n välillä LUOVUTUSKIRJA Sibelius-Akatemian, Yleisradio Oy:n ja Helsingin Kaupungin Sekä Helsingin Musiikkitalo Oy:n välillä 2 (8) Allekirjoittaneet sopijapuolet ovat tänään tehneet seuraavan luovutuskirjan (jäljempänä

Lisätiedot

Mihin tarvitaan omistajia?

Mihin tarvitaan omistajia? OHJELMA Mihin tarvitaan omistajia? Suomalaisen omistajuuden toimintaohjelman julkistus Avaussanat Toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Elinkeinoelämän keskusliitto EK Suomalaisen omistajuuden toimintaohjelma

Lisätiedot

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus 1/5 Verohallinto Ylitarkastaja Janne Myllymäki PL 325 0052 VERO janne.myllymaki@vero.fi Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus Lausunnonantajasta

Lisätiedot

Trussmatic Oy siltalaina 5kk

Trussmatic Oy siltalaina 5kk Trussmatic Oy siltalaina 5kk 400.000, korko 12% www.sijoittajapro.fi Trussmatic Oy Trussmatic Oy on vuonna 2015 perustettu teknologiayhtiö, joka kehittää ja myy täysin automatisoituja kattoristikoita valmistavia

Lisätiedot

Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa

Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa yksi maailman laajimpia Kunnat ja valtio kantavat suurimman

Lisätiedot

Yrityskaupan juridinen rakenne ja verotus

Yrityskaupan juridinen rakenne ja verotus Yrityskaupan juridinen rakenne ja verotus Yrityskauppatilaisuus, Vantaa 5.10.2016 Lakimies Mikko Ranta Nordea Private Banking Yrityskauppa ja siihen valmistautuminen Kaupan kohde Osakekannan kauppa (myyjänä

Lisätiedot

Uudenlainen tapa sijoittaa kiinteistöihin verotehokkaasti. Sijoitusjohtaja Jussi Pekka Talsi Arvoasuntopäivä, Pörssitalo, Helsinki, 06.05.

Uudenlainen tapa sijoittaa kiinteistöihin verotehokkaasti. Sijoitusjohtaja Jussi Pekka Talsi Arvoasuntopäivä, Pörssitalo, Helsinki, 06.05. Uudenlainen tapa sijoittaa kiinteistöihin verotehokkaasti Sijoitusjohtaja Jussi Pekka Talsi Arvoasuntopäivä, Pörssitalo, Helsinki, 06.05.2015 Investium Oy Perustettu 1994 Suomen suurin ja vanhin finanssialan

Lisätiedot

Työeläkelaitokset veroparatiisien tukijoina?

Työeläkelaitokset veroparatiisien tukijoina? Työeläkelaitokset veroparatiisien tukijoina? Suomalainen työeläkesijoittaminen ja vastuullinen veronmaksu attac 1 Tiivistelmä Finnwatchin toukokuussa 2014 julkaistusta raportista Eläkkeitä muiden maiden

Lisätiedot

Osinkojuhlissa pöytä koreana

Osinkojuhlissa pöytä koreana Osinkojuhlissa pöytä koreana Author : albert Osinkojuhlissa pöytä koreana. Tällainen otsikko oli Kauppalehden pörssisivuilla torstaina 12. helmikuuta. Totta varmaan onkin, että sellaisissa perheissä, joissa

Lisätiedot

OTK, ON täydennystentti 26.10.2007

OTK, ON täydennystentti 26.10.2007 OIKEUSTIETEELLINEN TIEDEKUNTA Julkisoikeuden laitos OTK, ON täydennystentti 26.10.2007 FINANSSIOIKEUS Aineopinnot 1 Vastaukset kysymyksiin 1, 2, 3a ja 3b eri arkeille. Kysymykseen 4 vastataan erilliselle

Lisätiedot

Kiinnostaako rahoittajia energia? Mitä pääomasijoittaja tavoittelee?

Kiinnostaako rahoittajia energia? Mitä pääomasijoittaja tavoittelee? Kiinnostaako rahoittajia energia? Mitä pääomasijoittaja tavoittelee? Energiateollisuuden tutkimusseminaari Pia Santavirta 30.1.2019 @FVCAfi @PiaSantavirta Pääomasijoittajat ry Edistää yritysten kasvua,

Lisätiedot

Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan?

Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan? Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan? Team Finland talo 14.9.2017 Janne Koivuniemi Finnvera Oyj Finnveran rooli pk-yritysten rahoituksessa Finnvera tarjoaa rahoituspalveluita erityisesti

Lisätiedot

CapMan Oyj osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2006. 5.5.2006 Heikki Westerlund

CapMan Oyj osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2006. 5.5.2006 Heikki Westerlund CapMan Oyj osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2006 5.5.2006 Heikki Westerlund 05 May 2006 1 CapMan johtava pääomasijoittaja Pohjoismaissa Pohjoismainen läsnäolo ja markkinaasema perustettu 1989 toimistot Helsingissä,

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja. rahoituspäällikkö Johanna Reinikainen

Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja. rahoituspäällikkö Johanna Reinikainen Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja rahoituspäällikkö Johanna Reinikainen 2 [pvm] 3 [pvm] Finnveran rahoitusperiaatteet 4 [pvm] Finnveran rahoitusperiaatteet Pk-yritykset Painopisteenä on

Lisätiedot

Virossa virtaa yrittäjyyteen?

Virossa virtaa yrittäjyyteen? Virossa virtaa yrittäjyyteen? Viro uhka vai mahdollisuus? Irma Pahlman Yliopettaja oikeustieteen tohtori, varatuomari, MBA www.laurea.fi Mikä Viro? Asukkaita 1,3 miljoonaa Euroopan unionin jäsen 2004 Sotilasliitto

Lisätiedot

Omakustannushintainen mankalatoimintamalli. lisää kilpailua sähköntuotannossa

Omakustannushintainen mankalatoimintamalli. lisää kilpailua sähköntuotannossa Omakustannushintainen mankalatoimintamalli lisää kilpailua sähköntuotannossa Mankalatoimintamalli lisää kilpailua sähkömarkkinoilla Omakustannushintainen mankalatoimintamalli tuo mittakaava- ja tehokkuusetuja

Lisätiedot

Tuottoa vertais- ja joukkorahoituslainoista @fellowfinancefi Fellow Finance Oyj Joukkorahoitusta ihmisille ja yrityksille Perustettu 2013 Toimii Suomessa, Saksassa ja Puolassa 165 miljoonaa euroa välitetty

Lisätiedot

Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisraportti vuodelta 2012

Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisraportti vuodelta 2012 Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisraportti vuodelta 2012 1 Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisperiaatteet perustuvat Danske Bank -konsernissa noudettaviin periaatteisiin, joiden lähtökohtana on

Lisätiedot

Pääomasijoittaminen Suomessa Q3/

Pääomasijoittaminen Suomessa Q3/ Pääomasijoittaminen Suomessa Q3/215 3.12.215 1 Päähavainnot =lastoista Q3/215 Suomalaisyrityksille uusia omistajia Irtautumismarkkinat ovat vetäneet hyvin tämän vuoden aikana. Pääomasijoittajat ovat tehneet

Lisätiedot

Pörssisäätiön Sijoituskoulu Tampereen Sijoitusmessuilla. 25.3.2014 Sari Lounasmeri

Pörssisäätiön Sijoituskoulu Tampereen Sijoitusmessuilla. 25.3.2014 Sari Lounasmeri Pörssisäätiön Sijoituskoulu Tampereen Sijoitusmessuilla 25.3.2014 Sari Lounasmeri Pörssisäätiö edistää arvopaperisäästämistä ja arvopaperimarkkinoita Sijoittajan verotus Osingot ja luovutusvoitot / Sari

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen Yhtiökokous 2012

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen Yhtiökokous 2012 Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen Yhtiökokous 2012 eq -konserni Tapahtumia vuodelta 2011-2012 eq Oyj (entinen Amanda Capital) osti eq Varainhoidon ja Advium Corporate Financen maaliskuussa 2011 Alettiin

Lisätiedot

eq Oyj Janne Larma Sijoitus Invest

eq Oyj Janne Larma Sijoitus Invest eq Oyj Janne Larma Sijoitus Invest 2015-12.11.2015 eq Täyden palvelun varainhoitaja ja corporate finance-talo Varainhoito Corporate Finance Sijoitukset Täyden palvelun varainhoitaja Sijoitusrahastot Private

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja. Hannu Puhakka

Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja. Hannu Puhakka Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja Hannu Puhakka 16.5.2016 2 [pvm] 3 [pvm] Pk-rahoituksen painopistealueet - yritysten yleisimmät muutostilanteet ja niihin liittyvät rahoitustarpeet Yrityksen

Lisätiedot

Osakesäästämisen abc. Talous tutuksi syksy 2011 Antti Jylhä

Osakesäästämisen abc. Talous tutuksi syksy 2011 Antti Jylhä Osakesäästämisen abc Talous tutuksi syksy 2011 Antti Jylhä Mihin säästää? Taloudellinen epävarmuus, moni miettii mitä tehdä Pitäisi säästää eläkepäivien varalle, mutta mihin sijoittaa Korkotaso (12 kk

Lisätiedot

Ulkomaiset yritykset Suomessa Invest in Finlandin, Suomen Pankin ja Tilastokeskuksen tilastoissa

Ulkomaiset yritykset Suomessa Invest in Finlandin, Suomen Pankin ja Tilastokeskuksen tilastoissa Ulkomaiset yritykset Suomessa Invest in Finlandin, Suomen Pankin ja Tilastokeskuksen tilastoissa Helmikuu 2008 Tilastokeskus Työpajankatu 13 00022 Tilastokeskus Puh. (09) 17 341 Invest in Finland Kaivokatu

Lisätiedot

Parempi suunnitelma varoillesi

Parempi suunnitelma varoillesi Parempi suunnitelma varoillesi xx.xx.2014 Presentation name / Author 16.9.2014 2 Tapaamisessa tänään 1. Esittäytyminen 2. Oma tilanteesi 3. Omat tavoitteesi 4. Ratkaisumme sinun tarpeisiisi 5. Päätökset

Lisätiedot

Yrityskaupan toteuttaminen - ostajan ja myyjän ajatuksia

Yrityskaupan toteuttaminen - ostajan ja myyjän ajatuksia Yrityskaupan toteuttaminen - ostajan ja myyjän ajatuksia Nordea Tampere, 8.5.2014 Riku Salomaa Yrityskaupan kulku Strategian ja kohteen valinta Kaupan toteuttamisvaihtoehdot Arvonmääritys Esisopimus Kaupan

Lisätiedot

vuosikertomus 31.12.2003 Erikoissijoitusrahasto HEX25 Indeksiosuusrahasto

vuosikertomus 31.12.2003 Erikoissijoitusrahasto HEX25 Indeksiosuusrahasto vuosikertomus 31.12.2003 Erikoissijoitusrahasto HEX25 Indeksiosuusrahasto 2(8) TOIMINTAKERTOMUS 1.1. - 31.12.2003 Erikoissijoitusrahasto HEX25 Indeksiosuusrahasto Sijoituspolitiikka ja hallinto Päättynyt

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Sijoittajan sanastoa Pörssisäätiön sijoituskoulu VERO 2014 Prof. Minna Martikainen Hanken School of Economics, Finland Sijoitusmaailman termistö ja logiikka, omat toimet ja näin luen. SIJOITUSMAAILMAN

Lisätiedot

Hereditas Elinkorkolaitoksesta osakeyhtiöksi 24.9.2014

Hereditas Elinkorkolaitoksesta osakeyhtiöksi 24.9.2014 Hereditas Elinkorkolaitoksesta osakeyhtiöksi 24.9.2014 1 Menestyksekästä sijoittamista jo 109 vuotta Elinkorkolaitos Hereditas perustettiin 4.6.1905 Keisarillisen Senaatin antaman toimiluvan perusteella.

Lisätiedot

Kotitalouksien säästämistutkimus. julkistustilaisuus 30.5.2011

Kotitalouksien säästämistutkimus. julkistustilaisuus 30.5.2011 Kotitalouksien säästämistutkimus julkistustilaisuus 30.5.2011 Kotitalouksien säästäminen Ohjelma Säästämistutkimus Sari Lounasmeri Nuorten talousosaaminen toimijat, kanavat ja tavat Anu Raijas Sijoittajan

Lisätiedot

Yrityskaupan Rahoitus Tampere, 6.3.2013 Pekka Tammela Illan esityksen sisältö Esittely Kauppaprosessin kuvaus Strukturointi Hinnoittelusta lyhyesti Esimerkkikauppa Yhteenveto Pekka Tammela, KTM, KHT, HHJ

Lisätiedot

HALLITUKSEN EHDOTUKSET YHTIÖKOKOUKSELLE

HALLITUKSEN EHDOTUKSET YHTIÖKOKOUKSELLE HALLITUKSEN EHDOTUKSET YHTIÖKOKOUKSELLE 11.4.2013 1 Osinkopolitiikka ja osingonmaksu Osinkopolitiikka: Osinkona jaetaan vähintään 35 % nettotuloksesta. Nokian Renkaat Oyj:n voitonjakokelpoiset varat 31.12.2012

Lisätiedot

HALLITUSPALKKIOT VALTION OMISTAMISSA YHTIÖISSÄ VUONNA 2013

HALLITUSPALKKIOT VALTION OMISTAMISSA YHTIÖISSÄ VUONNA 2013 1 VALTIONEUVOSTON KANSLIA Omistajaohjausosasto/Markku Tapio 8.8.213 HALLITUSPALKKIOT VALTION OMISTAMISSA YHTIÖISSÄ VUONNA 213 Tässä muistiossa arvioidaan valtion omistamien yhtiöiden hallitusten jäsenten

Lisätiedot

puolivuotis- KATSAUS Erikoissijoitusrahasto Seligson & Co HEX25 Indeksiosuusrahasto

puolivuotis- KATSAUS Erikoissijoitusrahasto Seligson & Co HEX25 Indeksiosuusrahasto puolivuotis- KATSAUS 30.6.2002 Erikoissijoitusrahasto Seligson & Co HEX25 Indeksiosuusrahasto 1(2) ERIKOISSIJOITUSRAHASTO SELIGSON & CO HEX25 -INDEKSIOSUUSRAHASTO Rahastotyyppi HEX25 -indeksin mukaan sijoittava

Lisätiedot

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 2/2014

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 2/2014 Danske Bank Oyj, www.danskebank.fi DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 2/2014 Tietoa Osaketalletuksesta: Talletuksen vastaanottaja: Danske Bank Oyj OSAKETALLETUS 2/2014 Osaketalletus 2/2014 kohde-etuudeksi

Lisätiedot

Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. 1(5) ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. Ei-ammattimainen asiakas Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. Ammattimainen asiakas 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla

Lisätiedot

OP Kymenlaakso. Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola

OP Kymenlaakso. Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola OP Kymenlaakso Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola 4.4.2017 OP lyhyesti Noin 1,7 miljoonaa omistaja-asiakasta Noin 170 osuuspankkia Hyperpaikallinen digitaalinen finanssiryhmä Asiakkaidensa omistama

Lisätiedot

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 1 (5)

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 1 (5) PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 1 (5) Tämä esitys on Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodin (2010) suosituksessa 47 tarkoitettu Raisio Oyj:n palkka- ja palkkioselvitys. Esitetyt tiedot ovat pääsääntöisesti

Lisätiedot

YHTIÖITÄ, JOIDEN LIIKETOIMINNAT PALVELEVAT SEN OSAKKAIDEN VOIMANTUOTANTOA JA ENERGIAN HANKINTAA. LISÄKSI POWEST TARJOAA PALKKAHALLINNON PALVELUJA.

YHTIÖITÄ, JOIDEN LIIKETOIMINNAT PALVELEVAT SEN OSAKKAIDEN VOIMANTUOTANTOA JA ENERGIAN HANKINTAA. LISÄKSI POWEST TARJOAA PALKKAHALLINNON PALVELUJA. POWEST OMISTAA SELLAISIA YHTIÖITÄ, JOIDEN LIIKETOIMINNAT PALVELEVAT SEN OSAKKAIDEN VOIMANTUOTANTOA JA ENERGIAN HANKINTAA. LISÄKSI POWEST TARJOAA POHJOLAN VOIMALLE TALOUS- JA PALKKAHALLINNON PALVELUJA.

Lisätiedot

HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNTAKAMPANJA Pikamatka harmaaseen talouteen

HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNTAKAMPANJA Pikamatka harmaaseen talouteen HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNTAKAMPANJA Pikamatka harmaaseen talouteen Mitä on harmaa talous? Harmaalla taloudella ja talousrikollisuudella tarkoitetaan yleensä yritystoiminnassa tai

Lisätiedot

Yleistulokset 2013 vuoden PR-Barometer Business -tutkimuksesta

Yleistulokset 2013 vuoden PR-Barometer Business -tutkimuksesta 2013 Yleistulokset 2013 vuoden PR-Barometer Business -tutkimuksesta Tietoja tutkimuksesta Aalund Nordic s PR-Barometer on viestintätutkimus, joka mittaa toimittajien mielipidettä erilaisista Suomessa toimivista

Lisätiedot

SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA. Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014

SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA. Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014 SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014 2 Ilmarinen lyhyesti HUOLEHDIMME YLI 900 000 SUOMALAISEN ELÄKETURVASTA 529 000 työntekijää TyEL

Lisätiedot

Sulautuva Yhtiö sulautuu selvitysmenettelyttä osakeyhtiölain 16 luvun mukaisesti alla mainituin ehdoin siten, että:

Sulautuva Yhtiö sulautuu selvitysmenettelyttä osakeyhtiölain 16 luvun mukaisesti alla mainituin ehdoin siten, että: SULAUTUMISSUUNNITELMA Yhteisöpalvelut Oy, jäljempänä "Sulautuva Yhtiö", (Y-tunnus 2443672-2) ja Varainhoito Oyj, jäljempänä "Vastaanottava Yhtiö", (Y-tunnus 1918955-2) hallitukset ovat laatineet seuraavan

Lisätiedot

Yrityskaupan suunnittelu ja valmistelu

Yrityskaupan suunnittelu ja valmistelu Yrityskaupan suunnittelu ja valmistelu Omistajanvaihdostilaisuus Tuusula 20.9.2017 Lakimies Mikko Ranta Nordea Private Banking Yrityskauppa ja siihen valmistautuminen Kaupan kohde Osakekannan kauppa (myyjänä

Lisätiedot

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Yrittäjät ovat parhaita asiantuntijoita

Lisätiedot

Hyvinvointivaltio Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Fatbardhe Hetemaj 18.11.2014

Hyvinvointivaltio Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Fatbardhe Hetemaj 18.11.2014 Hyvinvointivaltio Suomi tarvitsee maahanmuuttajia Fatbardhe Hetemaj 18.11.2014 Suomen väestöllinen huoltosuhde vuosina 1970-2040 Lähde: valtiovarainministeriö Osaamista katoaa valtava määrä Työvoima 2,5

Lisätiedot

E.ON Kainuu Oy:n muut osakkeenomistajat ovat Kajaanin kaupunki (37,47 %) ja Sotkamon kunta (11,98 %).

E.ON Kainuu Oy:n muut osakkeenomistajat ovat Kajaanin kaupunki (37,47 %) ja Sotkamon kunta (11,98 %). Kunnanvaltuusto 4 17.06.2013 E. ON Kainuun Oy:n ja Karhu Voima Oy:n osakkeiden ostaminen KVALT 4 Khsal 28 Kunnanjohtaja E.ON-konserni on maailman suurin yksityisessä omistuksessa oleva energiayhtiö, jonka

Lisätiedot

TARINAHARJUN GOLF OY TILIKAUSI 1.1.2013-31.12.2013

TARINAHARJUN GOLF OY TILIKAUSI 1.1.2013-31.12.2013 TARINAHARJUN GOLF OY TILIKAUSI 1.1.2013-31.12.2013 TOIMINTAKERTOMUS Yleistä Tarinaharjun Golf Oy:n kahdeskymmeneskuudes toimikausi sujui toimintasuunnitelman mukaisesti. Pelikausi oli vilkas. Tarinan kentillä

Lisätiedot

Yhtiössä on erilaisia osakkeita seuraavasti:

Yhtiössä on erilaisia osakkeita seuraavasti: Y-tunnus: 0347890- Sivu JOENSUUN PYSAKOINTI OY:N YHTIOJARJESTYS 1 Yhtiön toiminimi on Joensuun Pysäköinti Oy ja kotipaikka on Joensuun kaupunki. 2 Yhtiön toimialana on maankäyttö- ja rakennuslain sekä

Lisätiedot

LASKELMIA OSINKOVEROTUKSESTA

LASKELMIA OSINKOVEROTUKSESTA LASKELMIA OSINKOVEROTUKSESTA Oheisissa taulukoissa ja kuvioissa kuvataan osinkoverotuksen muutosta hallituksen korjatun kehyspäätöksen mukaisesti. Nykyisessä osinkoverotuksessa erotetaan toisistaan pörssiyhtiöiden

Lisätiedot

JAKAUTUMISEN PERUSTEET

JAKAUTUMISEN PERUSTEET JAKAUTUMISEN PERUSTEET Sievi Capital Oyj:n hallitus allekirjoitti 11.8.2011 jakautumissuunnitelman, jonka mukaan sopimusvalmistusliiketoiminta siirtyy uudelle perustettavalle julkiselle osakeyhtiölle Scanfil

Lisätiedot

32E2220 Elinkeinoverotus. Kotiharjoitustyö Käytännön ohjeet ja harjoituskysymykset

32E2220 Elinkeinoverotus. Kotiharjoitustyö Käytännön ohjeet ja harjoituskysymykset 32E2220 Elinkeinoverotus Kotiharjoitustyö Käytännön ohjeet ja harjoituskysymykset Kotiharjoitustyö Luentojen jälkeen mahdollisuus tehdä harjoitustyö, joka vastaa 50 % kokonaisarvosanasta Harjoitustyöllä

Lisätiedot

Professori Seppo Penttilä Sijoittajan kansainvälinen verotus

Professori Seppo Penttilä Sijoittajan kansainvälinen verotus Johtamiskorkeakoulu Professori Seppo Penttilä Sijoittajan kansainvälinen verotus Sijoitusmessut Tampere 25.3.2014 Kenen saamat tulot verotetaan Suomessa? Suomessa verotetaan Verovelvolliset Yleisesti verovelvollinen

Lisätiedot