Syöpäpotilaan suun ongelmia ja niiden ratkaisua ennen ja jälkeen hoitojen (1h)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Syöpäpotilaan suun ongelmia ja niiden ratkaisua ennen ja jälkeen hoitojen (1h)"

Transkriptio

1 Syöpäpotilaan suun ongelmia ja niiden ratkaisua ennen ja jälkeen hoitojen (1h) Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia

2 Syöpähoidoista pään ja kaulan alueen syövissä Hoidon kolme menetelmää: Operatiivinen hoito Lääkkeellinen hoito Sädehoito

3 Mistä syövästä on kysymys? Onko kyse karsinoomasta? Lymfoomien hoito on yleensä hyvin erilaista. Mikä on sairauden anatominen sijainti? Onko se levinnyt kaulalle?

4 Sädehoidon vaikutukset Sylkirauhaset fibrotisoituvat - hyposalivaatio Luun metabolia muuttuu, paranemisriskit Limakalvon paraneminen heikkenee Joustavuus vähenee Nieleminen heikkenee Hampaat heikkenevät Suun avaus rajoittuu Lisää uuden maligniteetin riskiä

5 Sädehoidon vaikutukset hampaisiin Radiation caries--radiogenic destruction of dental collagen. Springer ym. Oral Oncol Etenkin kiilledentiinirajalla säteily hajottaa hammasta. Sen lisäksi voidaan havaita demineralisaatiota kiilteessä sädehoidon jälkeen. Pulpan hypovaskulaarisuus. Sekundaaridentiinimuodostus jne Obliteraatio Hampaan joustavuus menetetään, lohkeamat Gy hampaat alkavat heikentyä >60Gy hammasvauriot 10-kertaistuvat Ja tämä on hyposalivaation lisäksi!

6 Kemoterapian vaikutus Sädehoito yksinään aiheuttaa vähemmän limakalvo-ongelmia Kemosädehoidettu kudos on korppua Siitä on erittäin vaikeaa esimerkiksi poistaa hammas ja sulkea kuoppa primaaristi.

7 Hoitojen jälkeen: Potilaan paraneminen vie pitkään: Sädemukosiitti hälvenee Suun avausrajoitus hiljalleen parantuu Pysyvät haitat jäävät: Kuivuus Kariesriski Makuaistin häiriöt Limakalvo-ongelmat Uuden taudin riski Paranemisongelmat

8 Case 1

9 Deformiteetti rekonstruktio 76-vuotias nainen. Potilaalla oli 2011 leikattu suulaesta melanooma. Suulaen alue oli rekonstruoitu kyynärvarsisiirteellä ja kaulalle oli tehty dissektio residiivi hoidettiin sädehoidolla. Kasvaimen hoidon jälkeen potilaan yläleuka oli hampaaton. Potilas ei kyennyt käyttämään suulaen alueen laajan ja liikkuvan pehmytkudossiirteen vuoksi irrotettavaa proteesia. Mikrovaskulaarisiirre ei ulottunut alveoliharjanteelle, jossa oli riittävästi kiinnittynyttä ientä implantointia ajatellen. Alveoliharjanne yläleuassa oli kapea, mutta korkeudeltaan riittävä irtoproteesia kiinnittävien implanttien asettamiseksi. Irrotettavaa proteesia pidettiin ensisijaisena vaihtoehtona sen mahdollistavan paremman tuumorikontrollin vuoksi. Implanttien kapeus olisi ollut myös mekaaninen riski implanttiproteesille. Potilas ei ollut kiinnostunut alahammaskaaren pidentämisestä, joten tavoite oli yläleuan kiskokiinniteinen implanttiproteesi potilaalle asetettiin ilman kirurgista ohjainta neljä Astra TX 3.5x11 mm (Dentsply) implanttia kaksivaiheisesti yläleuan positioihin 14,12,22 ja 24. 6kk osseointegraation jälkeen kaikki implantit olivat stabiilit ja marginaalinen luuraja oli moitteeton.

10 Deformiteetti rekonstruktio Alveoliharjanne yläleuassa oli kapea, mutta korkeudeltaan riittävä irtoproteesia kiinnittävien implanttien asettamiseksi. Irrotettavaa proteesia pidettiin ensisijaisena vaihtoehtona sen mahdollistavan paremman tuumorikontrollin vuoksi. Asetettavien implanttien kapeus olisi saattanut olla myös mekaaninen riski kiinteälle implanttiproteesille. Potilas ei ollut kiinnostunut alaleuan hammaskaaren pidentämisestä, joten hoitosuunnitelman tavoite oli yläleuan kiskokiinniteinen implanttiproteesi.

11 Deformiteetti rekonstruktio Huhtikuussa 2014 potilaalle asetettiin ilman kirurgista ohjainta neljä Astra TX 3.5x11 mm (Dentsply Sirona, Mölndal, Ruotsi) implanttia kaksivaiheisesti yläleuan positioihin 14,12,22 ja 24 (Kuva 7). Kuuden kuukauden osseointegraation jälkeen kaikki implantit olivat stabiilit ja marginaalinen luuraja oli moitteeton.

12 RFA siirre radial forearm Kyynärvarsisiirre Deformiteetti rekonstruktio

13 Deformiteetti rekonstruktio Dolder-kiskot kiinnitettyinä yläleuan implanteihin irrotettavan proteesin retentiota ja tukea varten Proteesi kiinnitettynä Dolder-kiskoille. Osa okkludoivasta pinnasta on valmistettu kromikoboltista rakenteen kestävyyden parantamiseksi. Proteesin toiminta oli hyvä ja se mahdollisti hyvän tuumorin paikallisen kontrollin.

14 Case 2

15 Deformiteetti rekonstruktio 64-vuotias mies, jolla perustauteina olivat flimmeritaipumus, astma ja keuhkosarkoidoosi. Joulukuussa 2013 tehtiin laaja suulaen resektio ja parotisrauhasen poisto oikealle. Alue rekonstruoitiin temporaalisiirteellä todettiin suulaen karsinooma läheltä tuberaluetta oikealta. Tuumori oli destruoinut alveoliharjannetta sekä poskiontelon seinämää lateraalisesti, ei metastaaseja. T4aN0M0 Gradus 1.

16 Poisto oli radikaali, mutta marginaali niukka: potilas sai postoperatiivisen kemosädehoidon, tuumorialueelle 66/63 Gy. Sädehoidon yhteydessä annettiin kuusi sisplatiini-infuusiota. Sädehoito päättyi alkuvuodesta Seurannoissa ei ole todettu residiiviä.

17 Ennen sädehoitoa Ennen sädehoitoa potilaalla on ollut yläleuassa lähes täysi hampaisto. Tuumoriresektion yhteydessä oikean puolen sivualueen hampaat dd poistettiin. Sädehoitoa edeltäen poistettiin resektioalueen antagonistihampaat dd

18 Suurin päivittäinen ongelma oli suun voimakas kuivuminen, johon hän oli saanut ohjeet suuja leukasairauksien klinikalla. Suuhygienia oli hyvä, ei kariesta tai kiinnityskudossairautta. Oikean puolen hampaiston menetyksen vuoksi potilas toivoi purennan kuntoutusta.

19 Tietokonesuunnittelun (Nobel Clinician) perusteella arvioitiin implantointi mahdolliseksi alaleuan regioissa 37, 36 ja implantoitiin fully-guided ohjaimella kaksivaiheisesti Brånemark -implantit (Nobel Biocare, Sveitsi): regio 37 Mk 3 Shorty RP 3.75x7 mm, regio 36 Mk3 TiUnite RP 3.75x10 ja regio 45 Mk3 TiUnite RP 3.75x11.5 mm. Vasemmalla puolella suun rajoittuneesta avauksesta johtuen ohjaimella tehtiin ainoastaan implantin aseman merkkaukset ja suunnitelmasta poiketen jouduttiin käyttämään lyhyempää 7 mm:n fikstuuraa.

20 Case 3

21 Vuonna 2010 potilaalla todettiin ensimmäinen kasvain, joka histologisesti oli verrukoottinen karsinooma

22 Ennen alaleuan resektiota, potilaalla oli vajaa, mutta hyväkuntoinen alaleuan hampaisto.

23 Alaleuan resektion, sädehoidon ja residiivin vuoksi tehdyn uuden leukaresektion seurauksena potilas menetti alaleuan hampaiston.

24 Tämän jälkeen irrotettavan hammasproteesin valmistus ei ollut enää mahdollista. Syöminen, puhuminen ja nieleminen tuottivat vaikeuksia.

25 Implanttien asema ei mahdollistanut kiskon ulottamista vasemmalla regio 33 aluetta pidemmälle.

26 Procera-kisko suussa. Rakenne sijaitsee alueella, jossa ei ole lainkaan huulipoimua ja hyvin vähäinen tila rakenteelle. Kiskon sylinterit on viistetty ja pyöristetty, samoin ulokkeiden päät on pyöristetty limakalvoärsytyksen välttämiseksi. Proteesin labiaalilevy on lyhennetty alueelta, jossa huuli estää akryylilevyn käytön.

27 Procera-kisko suussa. Rakenne sijaitsee alueella, jossa ei ole lainkaan huulipoimua ja hyvin vähäinen tila rakenteelle. Kiskon sylinterit on viistetty ja pyöristetty, samoin ulokkeiden päät on pyöristetty limakalvoärsytyksen välttämiseksi. Proteesin labiaalilevy on lyhennetty alueelta, jossa huuli estää akryylilevyn käytön.

28 Osteoradionekroosi Määritelmänä paljastunut luu leuassa kolme kuukautta, mutta yleensä muutama viikkokin riittää diagnoosin varhaiseksi epäilyksi. ORN on harvinaistumassa, insidenssi noin 3% (Whal 2006) Tästä voinee kiittää uusia sädehoitotekniikoita. ORN riski nousee annosvasteen mukaan: Alle 50Gy harvoin tulee. Yli 60Gy se on yleisempää. Eräässä tutkimuksessa 93% ORN potilaista oli saanut 64Gy tai enemmän. ORN riskiä on eniten mandibulan posterioriosassa

29 Osteoradionekroosi Alunperin 68 tulivat megavoltage-sädekoneet jotka vähensivät ihokomplikaatioita ja ORN. Viime 20v aikana 3D konformaalinen sädehoito on vähentänyt entisestään riskiä Sädekenttää muotoillaan kollimaattorilla IMRT tekniikalla nyt 2000 luvulla ovat riskit sylkirauhasille, luulle, silmille etc. Entisestään vähentyneet.

30 Osteoradionekroosin ehkäisy Riittävä saneeraus ennen sädehoitoa -> ei poistoja Perushammashoiton laatu on kaikkein tärkein ORN ehkäisevä tekijä! Ei ekstraktioita tai kroonisia infektioita -> ei ORN Ekstraktiot Chang et al juuri Dental ennen Prophylaxis RT and voivat Osteoradionecrosis: myös aiheuttaa A Population-Based ORN Study. J Dent Res HNSCC potilasta 941 ORN potilasta matched kontrollia -> Klooriheksidiinin käyttö 2vk ennen sädehoitoa lisäsi ORN riskiä 2.43 kertaiseksi -> Depuraatio 2vk ennen sädehoitoa lisäsi riskiä 1.28 kertaiseksi. -> Fluoraus ei haitannut.

31 Osteoradionekroosin ehkäisy Huonosti istuvat proteesit! Tupakointi(?) >5mm ientaskut ovat jonkinasteinen riski (Katsura 2008) Riski saattaa vähentyä vuosien varrella muttei kaikkien tutkimusten mukaan ja Chavez&Atkinson (2001) esittivät että se jopa saattaisi nousta(!).

32 Cochrane Database of Systematic Reviews Dental extractions prior to radiotherapy to the jaws for reducing post radiotherapy dental complications Cochrane Systematic Review - Intervention Version published: 28 February 2013 Main results No randomised controlled trials were found. Authors' conclusions There are no randomised controlled trials to assess the effect of extracting teeth prior to radiotherapy compared to leaving teeth in the mouth during radiotherapy to the jaws.

33 Syövän jälkeen: Potilas, joka on saanut leukojen alueelle sädehoitoa yli 50 Gy ovat riskissä osteoradionekroosille. Invasiiviset toimenpiteet ab profylaksiassa. Kaikkiin toimenpiteisiin pitää liittää seuranta sillä ORN ei manifestoidu heti. HBO hoitoja ei TYKSissä anneta paranemisen tukemiseksi, näytön asiasta ollessa vähäistä. Siispä ekstraktiotekniikka on ainoa millä voi vaikuttaa asiaan.

34 Osteoradionekroosin hoito Näytön aste heikkoa Yleensä pieniin riittää raaputtelu ekskavaattorilla ja tarv. poraaminen matalaksi.

35 Kirurgisen hoidon tavoitteet Kuolleen kova- ja pehmytkudoksen, vierasmateriaalin ja muun fokuksen eliminointi. Näytteenotot Huolellinen debridement Kuolleen tilan hallinta Hyvin verisuonitetun ja elinkelpoisen kudosympäristön saavuttaminen alueelle: dekortikaation mekanismi.

36 Saneeraus suusyövän yhteydessä Yleensä jos sädehoito kohdistuu suun alueelle ollaan radikaaleja: Vaikeasti puhdistettavat hampaat Furkaatioleesiot (II asteen+), apikaalimuutokset, perikoroniitti Laajasti restauroidut hampaat, syvä karies Alaleuka > Yläleuka Huonoennusteiset / juurihoidetut hampaat primaarikentässä

37 Saneeraus suusyövän yhteydessä Jos kuitenkin suussa jokin MUU syöpä, kuten lymfoomat: Lähinnä apikaalimuutokset, edennyt parodontiitti Syvä karies Perikoroniitti jos infektiota. Yleensä lymfoomahoidoilla on todella kiire!

38 Muusyöpä Esimerkiksi lymfoomissa kokonaisannos yleensä on Gy väliltä. Muttei aina! ei vaikuta hammashoitoon myöhemmin. Kuitenkin, tarvitsee muistaa että sytostaattihoidon jälkeen puoli vuottakin myöhemmin veriarvot saattavat olla kehnot. Kantasolusiirron saaneilla ne ovat lähes aina kummalliset etenkin ensimmäisenä vuonna.

39 Entäs miten parannetaan syövän ennustetta?

40 Hoidon läpivienti leikkauksesta CRT päättymiseen (Ghanem 2019): >>> Saneeraus ei saa viivästyä eikä saa tulla paranemisongelmia!

41 Conclusions Hammaslääkärin rooli suusyövän ja muidenkin pään ja kaulan syöpien hoidossa on olennainen: Hyväkuntoinen suu on mahdollinen vaikka se olisi kuiva Toimenpiteitä voi tehdä mutta ne tulee miettiä Potilaiden elämänlaatu on tiiviisti liitoksissa syömisen ja puhumisen onnistumiseen!

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä SUUN TERVEYS

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä SUUN TERVEYS TERVEYS 2000 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä SUUN TERVEYS T2250 SUUNTERVEYS (muuttujat lihavoituna) Tutkittavan numero 2) Päivämäärä..200 3) Tallentaja: SUUT_ANTIB 5) Antibioottisuojaus:

Lisätiedot

Syöpähoitojen vaikutukset suun alueella. Syövän ilmeneminen suun alueella. Kemoterapian haittavaikutukset. Syöpäpotilaan suunhoito

Syöpähoitojen vaikutukset suun alueella. Syövän ilmeneminen suun alueella. Kemoterapian haittavaikutukset. Syöpäpotilaan suunhoito Syöpäpotilaan suunhoito Syöpäpotilaan suunhoito Anna-Maija Matela Erikoistuva hammaslääkäri, parodontologia PKS-SEHYK (10/2014-3/2016 HUS Kirurginen sairaala) annamaija.matela@hel.fi SISÄLTÖ Syövän ja

Lisätiedot

Proteettisen hoidon suunnittelu ja perusteet. Kaija Hiltunen Hammaslääketieteen laitos

Proteettisen hoidon suunnittelu ja perusteet. Kaija Hiltunen Hammaslääketieteen laitos Proteettisen hoidon suunnittelu ja perusteet Kaija Hiltunen Hammaslääketieteen laitos Kurssin sisältöä: peruskäsitteistöä protetiikan mahdollisuudet labravaiheet proteesien jaottelu hoidon tarpeen arvio

Lisätiedot

Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito

Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito Tiina Jahkola HYKS Plastiikkakirurgian klinikka Malignit ihokasvaimet - tavalliset insidenssi Suomessa v. 2004 Levyepiteelikarsinooma = okasolusyöpä = ca spinocellulare

Lisätiedot

Sarkoomien onkologiset hoidot onko sarkoomatyypillä väliä? Paula Lindholm TYKS, syöpätautien klinikka

Sarkoomien onkologiset hoidot onko sarkoomatyypillä väliä? Paula Lindholm TYKS, syöpätautien klinikka Sarkoomien onkologiset hoidot onko sarkoomatyypillä väliä? Paula Lindholm TYKS, syöpätautien klinikka Pehmytkudos- ja luusarkoomissa eri hoito-ohjelmat pehmytkudossarkoomissa yleensä kirurgia ensin Onkologinen

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja.

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Milloin olet viimeksi puraissut omenaa? Kammoatko julkista esiintymistä huonosti istuvien proteesien vuoksi? Aiheuttaako proteesisi sinulle vaivaa ja epämukavuutta,

Lisätiedot

Seminooman sädehoito. Paula Lindholm Tyks, syöpätaudit

Seminooman sädehoito. Paula Lindholm Tyks, syöpätaudit Seminooman sädehoito Paula Lindholm Tyks, syöpätaudit Miten seminooma leviää? 85% kliininen stage I ja 11% st II para-aortaali-imusolmukkeet Ipsilateraaliset parailiakaaliset Ipsilateraalinen munuaishilus

Lisätiedot

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio on yleisempää naisilla kuin miehillä on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma on ongelmana jopa 46,7 %:lla vanhuksista ja 10 %:lla koko väestöstä* liittyy moniin

Lisätiedot

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan?

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Stick Techin kuitulujitteiset hoitoratkaisut www.sticktech.com Stick, everstick Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Kysy miellyttävästä, hampaitasi säästävästä hoitoratkaisusta hammaslääkäriltäsi.

Lisätiedot

SUU-RTG -muuttujat, lisätietoja

SUU-RTG -muuttujat, lisätietoja SUU-RTG -muuttujat, lisätietoja 1. Yleistä 1.1 Ohjelmassa ennen tulkitsemista valmiina olleet oletustiedot ja muuttujien väliset loogiset yhteydet Tavanomaisesta käytännöstä poiketen alla mainituissa muuttujissa

Lisätiedot

Joka viidennen aikuisen vaiva

Joka viidennen aikuisen vaiva Kuiva suu ei laula. Joka viidennen aikuisen vaiva Suun kuivuus (kserostomia) johtuu alentuneesta syljen erityksestä ja hoitamattomana horjuttaa ihmisen koko yleisterveyttä ja hyvinvointia. Suun kuivumisesta

Lisätiedot

Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta?

Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta? Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta? Suomen yleislääkäriyhdistys 13.05.2016 Päivi Salminen-Peltola osastonylilääkäri HUS Hyvinkään sairaala Sisältö Lähettäminen ja tutkimukset perusterveydenhuollossa

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti 1 HAMMASLÄÄKÄRIEN - JA SV-KOODIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELOSSA MÄÄRÄTTYJEN JA SAIRAUSVAKUUTUKSEN PALAUTUSTAKSASSA MÄÄRÄTTYJEN TOIMENPITEIDEN 1.9.2001 LUKIEN Tutkimukset 201 Tutkimus,

Lisätiedot

Lasten panoraamatutkimukset miten pienille?

Lasten panoraamatutkimukset miten pienille? Lasten panoraamatutkimukset miten pienille? HLT, EHL (hampaiston oikomishoito), dos., Janna Waltimo-Sirén, Hammaslääketieteen laitos, Helsingin yliopisto Leukojen panoraamatomografiatutkimus (PTG) antaa

Lisätiedot

Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet, joiden perusteella myyntilupien ehdot on muutettava

Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet, joiden perusteella myyntilupien ehdot on muutettava Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet, joiden perusteella myyntilupien ehdot on muutettava Tieteelliset päätelmät Ottaen huomioon arviointiraportin, jonka lääketurvatoiminnan riskinarviointikomitea

Lisätiedot

Mitä uutta eturauhassyövän sädehoidosta? Mauri Kouri HUS Syöpätautien klinikka Onkologiapäivät 31.8.13 Turku

Mitä uutta eturauhassyövän sädehoidosta? Mauri Kouri HUS Syöpätautien klinikka Onkologiapäivät 31.8.13 Turku 1 Mitä uutta eturauhassyövän sädehoidosta? Mauri Kouri HUS Syöpätautien klinikka Onkologiapäivät 31.8.13 Turku 2 ASCO GU 2013 Radikaali prostatektomian jälkeinen sädehoito ARO 92-02 / AUO AP 09/95 10v

Lisätiedot

Suun sairaudet yleissairauksien hoidossa. Urpo Silvennoinen Ylihammaslääkäri/LKS HLT, Suukirurgi

Suun sairaudet yleissairauksien hoidossa. Urpo Silvennoinen Ylihammaslääkäri/LKS HLT, Suukirurgi Suun sairaudet yleissairauksien hoidossa Urpo Silvennoinen Ylihammaslääkäri/LKS HLT, Suukirurgi Sydän tai aivoinfarktin syy? Tupakka Korkea verenpaine Keskivartalolihavuus II tyypin diabetes Kohonnut kolesteroli

Lisätiedot

Päänsärky, purenta ja TMD. 26.5.2016 Taru Kukkula Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Porin perusturva, Suun terveydenhuolto

Päänsärky, purenta ja TMD. 26.5.2016 Taru Kukkula Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Porin perusturva, Suun terveydenhuolto Päänsärky, purenta ja TMD 26.5.2016 Taru Kukkula Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Porin perusturva, Suun terveydenhuolto Etiologia Epäselvä, monitekijäinen Useita etiologialtaan ja patologialtaan erilaisia

Lisätiedot

IAP Kuopio 27.9.2007. Mesenkymaalisia. kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB

IAP Kuopio 27.9.2007. Mesenkymaalisia. kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB IAP Kuopio 27.9.2007 Mesenkymaalisia kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB Pehmytkudoskasvainten patologiaa Valtaosa pehmytkudoskasvaimista benignejä, malignit harvinaisia,

Lisätiedot

Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä...

Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä... Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä... Lisätietoja BIOMET 3i -hammasimplanttiratkaisuista Saat lisätietoja hammasimplanteista lukemalla koodin älypuhelimellasi. Suuren rahoitusalan yrityksen

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS

Tekonivelinfektiot. 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Tekonivelinfektiot 5.10.2012 Teija Puhto Infektiolääkäri Infektioiden torjuntayksikkö, OYS Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Lääkelaitos: Endoproteesirekisteri Tekonivelinfektio Lonkan ja polven primaaritekonivelistä

Lisätiedot

Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa

Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa Onkologiapäivät 30.8.2013 Sairaalafyysikko Sami Suilamo Tyks, Syöpäklinikka Esityksen sisältöä Tervekudoshaittojen todennäköisyyksiä Tervekudosten annostoleransseja

Lisätiedot

Leikkauspotilaan hampaiston ja leukojen statuksen arviointi. KIRURGIAN RUNKOKOULUTUSTILAISUUS 4.2.2011 Suu- ja leukakirurgian EHL, LL Satu Yli-Petäys

Leikkauspotilaan hampaiston ja leukojen statuksen arviointi. KIRURGIAN RUNKOKOULUTUSTILAISUUS 4.2.2011 Suu- ja leukakirurgian EHL, LL Satu Yli-Petäys Leikkauspotilaan hampaiston ja leukojen statuksen arviointi KIRURGIAN RUNKOKOULUTUSTILAISUUS 4.2.2011 Suu- ja leukakirurgian EHL, LL Satu Yli-Petäys Hoitokriteerit Leukakirurgia Kiireellisen hoidon kriteerit,

Lisätiedot

Fer$litee$n säästävä munasarjasyöpäkirurgia. Erikoislääkäri, LT Annika Auranen TYKS Naistenklinikka GKS koulutuspäivät 27.9.2013

Fer$litee$n säästävä munasarjasyöpäkirurgia. Erikoislääkäri, LT Annika Auranen TYKS Naistenklinikka GKS koulutuspäivät 27.9.2013 Fer$litee$n säästävä munasarjasyöpäkirurgia Erikoislääkäri, LT Annika Auranen TYKS Naistenklinikka GKS koulutuspäivät 27.9.2013 Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LT, naistentau$en ja synnytysten

Lisätiedot

HUULI- JA SUULAKIHALKIOT

HUULI- JA SUULAKIHALKIOT HUULI- JA SUULAKIHALKIOT halkiotyypit hammashoidon ja oikomishoidon erityispiirteet luunsiirtoleikkaus ortognaattinen kirurgia Dos Arja Heliövaara, HUSUKE HUULI- JA SUULAKIHALKIOT huuli-suulakihalkiot

Lisätiedot

Kliiniset toimenpiteet & tuoteluettelo. Immediate Provisional Implant

Kliiniset toimenpiteet & tuoteluettelo. Immediate Provisional Implant Kliiniset toimenpiteet & tuoteluettelo Immediate Provisional Implant Nobel Biocare AB -yrityksellä ja kaikilla tuotantoyksiköillä on ympäristöjärjestelmien mukainen ISO 14001 -sertifiointi Kaikkia tuotteita

Lisätiedot

HINNASTO 2013 ja 2014

HINNASTO 2013 ja 2014 HINNASTO 2013 ja 2014 Tutkimukset KELA-koodi 2013 2014 Suun suppea tutkimus SAA01 35,00 Suun perustutkimus SAA02 60,00 62,00 Suun laaja tutkimus SAA03 97,00 100,00 Suun erityistutkimus SAA04 138,00 142,00

Lisätiedot

Sakrumin pahanlaatuisten luukasvainten kirurginen hoito

Sakrumin pahanlaatuisten luukasvainten kirurginen hoito Sakrumin pahanlaatuisten luukasvainten kirurginen hoito Toni-Karri Pakarinen 1, Piia Suomalainen 1, Hannu Kuokkanen 2, Minna Laitinen 1 1 Sarkoomayksikkö, Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualue, TAYS

Lisätiedot

UNIAPNEAPOTILAAN KISKOHOITO

UNIAPNEAPOTILAAN KISKOHOITO UNIAPNEAPOTILAAN KISKOHOITO Laatija: Jarkko Vuoriluoto, TYKS/Suu- ja leukasairauksien klinikka Nämä ohjeet perustuvat ensisijaisesti Uniapnea (obstruktiivinen uniapnea aikuisilla)- suositukseen ja sen

Lisätiedot

Suusyövän ehkäisy ja miten hammaslääkäri tekee diagnoosin ajoissa. Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia

Suusyövän ehkäisy ja miten hammaslääkäri tekee diagnoosin ajoissa. Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia Suusyövän ehkäisy ja miten hammaslääkäri tekee diagnoosin ajoissa. Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia Prevention is better than cure Nyt tiedämmekin jo miten

Lisätiedot

WINHIT PARODONTOLOGINEN STATUS. Parodontologisen statuksen ohjekirja

WINHIT PARODONTOLOGINEN STATUS. Parodontologisen statuksen ohjekirja WINHIT PARODONTOLOGINEN STATUS Parodontologisen statuksen ohjekirja 2017 2 / 8 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTATIETOA PARODONTOLOGISESTA STATUKSESTA... 3 1.1. PARODONTOLOGISEN JA KARIOLOGISEN STATUKSEN TOIMINTA

Lisätiedot

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi?

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Tervettä elämää munuaissairauden kanssa - Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Suuhygienisti, sairaanhoitaja Heidi Hänninen Tays/Suu- ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys osana

Lisätiedot

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelun vuosi 2014 29.7.2014 Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelimen vuosisuunnitelma 2014 Maaliskuu: Duodecim- FinMeSH THL- Suun terveydenhuollon tietosisältö

Lisätiedot

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA EHL, HLT Päivi Siukosaari, suugeriatrian erityispätevyys Yliopistohammasklinikka suu on ensimmäinen osa ruuansulatuselintä ruokavaliolla on yhteys suun terveyteen

Lisätiedot

Tekonivelinfektion riskitekijät. Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS

Tekonivelinfektion riskitekijät. Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS Tekonivelinfektion riskitekijät Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS Yleistä Infektion kehittymiseen vaikuttavat monet eri tekijät Riskiin vaikuttaa potilas-,

Lisätiedot

Hammasimplanteilla. Esite potilaille

Hammasimplanteilla. Esite potilaille Hammasimplanteilla TURVALLISESTI ESTEETTINEN LOPPUTULOS Esite potilaille Hyvä lukija Hampaiden implanttihoito tehdään noudattaen luonnon esimerkkiä. Omien hampaidesi toiminta palautuu täydellisesti samalla

Lisätiedot

Hysteroskopian komplikaatiot - ja niiden välttäminen. Riikka Aaltonen TYKS naistenklinikka GKS 2011

Hysteroskopian komplikaatiot - ja niiden välttäminen. Riikka Aaltonen TYKS naistenklinikka GKS 2011 Hysteroskopian komplikaatiot - ja niiden välttäminen Riikka Aaltonen TYKS naistenklinikka GKS 2011 Hysteroskopiankomplikaatiot Anestesia Asento Itse toimenpide tai liitännäistoimenpide Hysteroskopiankomplikaatiot

Lisätiedot

Kohti potilaskeskeistä hoitoa digitaalisten palveluiden avulla

Kohti potilaskeskeistä hoitoa digitaalisten palveluiden avulla Kohti potilaskeskeistä hoitoa digitaalisten palveluiden avulla Sosiaali- ja terveyspalvelut suurten murrosten kynnyksellä ja valtavien mahdollisuuksien äärellä 16.11.2017 Henri Virtanen Head of Product

Lisätiedot

Hammasimplantit Suomessa 2009 Tandimplantat i Finland 2009

Hammasimplantit Suomessa 2009 Tandimplantat i Finland 2009 TILASTORAPORTTI Statistikrapport Statistical report Hammasimplantit Suomessa 29 Tandimplantat i Finland 29 Antti Pihakari +358 4 53 9956 antti.pihakari@fimnet.fi Pekka Kallio + 358 5 559 5536 pekka@kallio.freeserve.co.uk

Lisätiedot

Diagnostiikka... 9 Kehittyminen suusyöväksi Hoito... 7 Nuuskan aiheuttamat muutokset... 8 Suun punajäkälä ja sen kaltainen muutos...

Diagnostiikka... 9 Kehittyminen suusyöväksi Hoito... 7 Nuuskan aiheuttamat muutokset... 8 Suun punajäkälä ja sen kaltainen muutos... Käypä hoito -suositus 1 (37) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 Sisällysluettelo Keskeinen sanoma... 3 Tavoitteet ja kohderyhmät... 3 Rajaukset...

Lisätiedot

Hammaskeskus Oy. 170,00 138,00 80,00 100,00 38,00 kipsistä, jotka kipsattu artikulaattoriin kasvokaariindeksin

Hammaskeskus Oy. 170,00 138,00 80,00 100,00 38,00 kipsistä, jotka kipsattu artikulaattoriin kasvokaariindeksin Hammaslaborpalvelut H023-12-1 HEL 2011-009227 OSIO 2. ERIKOISHAMMASLÄÄKÄRITASOISET PROTEETTISET JA PURENTAFYSIOLOGISET TYÖT = valittu toimittaja Hinnan painoarvo 40% Laadun painoarvo 60 % Tarjoajat: Tilausarvio

Lisätiedot

JIK SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUSETELI

JIK SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUSETELI JIK SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUSETELI Yleistä suun terveydenhuollon palvelusetelistä: Kunnan velvollisuutena on järjestää suun terveydenhuollon palveluja kuntalaisille. Suun terveydenhuollon ammattihenkilö

Lisätiedot

hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA

hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA Suun kautta soteen Hyvä suunterveys on osa yleisterveyttä. Suun ongelmat vaikuttavat ruokailuun ja ravintoon, heikentävät kroonisten

Lisätiedot

Yleissairauksien ja lääkitysten merkitys suun hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa

Yleissairauksien ja lääkitysten merkitys suun hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa Yleissairauksien ja lääkitysten merkitys suun hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa Suun hoidon tarpeen arviointi päivystystilanteessa Yleissairaudet ja suu Diabetes Umpieritysrauhasten sairaudet

Lisätiedot

HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku

HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku Olli Carpén VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI HOSPITAL DISTRICT OF VARSINAIS-SUOMI Kohdunkaulan syöpä ja esiasteet HPV ja kohdunkaulan

Lisätiedot

207 Konsultaatiotutkimus lausuntoineen tai hoitosuunnitelma 409 Purennan hoidon suunnittelu 701 Tutkimus, enintään 50 min

207 Konsultaatiotutkimus lausuntoineen tai hoitosuunnitelma 409 Purennan hoidon suunnittelu 701 Tutkimus, enintään 50 min 1 HAMMASLÄÄKÄRIEN - JA SV-KOODIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELOSSA MÄÄRÄTTYJEN JA SAIRAUSVAKUUTUKSEN PALAUTUSTAKSASSA MÄÄRÄTTYJEN TOIMENPITEIDEN 1.4.2000 LUKIEN TUTKIMUKSET 201 Tutkimus,

Lisätiedot

Hammasimplantit Suomessa 2010

Hammasimplantit Suomessa 2010 TILASTORAPORTTI Statistikrapport Statistical report Hammasimplantit Suomessa 2010 Tandimplantat i Finland 2010 Hanna Rautiainen +358 40 143 9344 hanna.rautiainen@thl.fi Anu Perälä +358 20 610 7362 anu.perala@thl.fi

Lisätiedot

Avoin seminaari: PALVELUVALIKOIMALLA SOTE-OHJAUSTA Erityisasiantuntija Sari Koskinen

Avoin seminaari: PALVELUVALIKOIMALLA SOTE-OHJAUSTA Erityisasiantuntija Sari Koskinen Avoin seminaari: PALVELUVALIKOIMALLA SOTE-OHJAUSTA 22.11.2016 Erityisasiantuntija Sari Koskinen 23.11.2016 Sidonnaisuudet - Edellinen työnantaja HUS - ei sivutoimia - Karjalohjan aluetoimikunnan vpj.,

Lisätiedot

Leena Pulkkanen, Heidi Lirkki, Tomas Högman, Outi Käppi, Juho Heikkilä

Leena Pulkkanen, Heidi Lirkki, Tomas Högman, Outi Käppi, Juho Heikkilä TEHTÄVÄ 6. Leena Pulkkanen, Heidi Lirkki, Tomas Högman, Outi Käppi, Juho Heikkilä Reg dd. 13, 21 on asetettu fikstuurat, joiden annetaan luutua useita kuukausia. Kun fikstuurat ovat kiinnittyneet lujasti

Lisätiedot

Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto

Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto 1.3.2017 SV-koodi, toimenpide SA Tutkimukset SAA01 Suun suppea tutkimus 35,00 9,50 SAA02 Suun perustutkimus 50,00 15,50 SB Täydentävät tutkimukset

Lisätiedot

Kestääkö muovi? Kestävän ja kauniin muovipaikan tekeminen. Päivän pohdinnat:

Kestääkö muovi? Kestävän ja kauniin muovipaikan tekeminen. Päivän pohdinnat: Kestävän ja kauniin muovipaikan tekeminen Rovaniemi 23.08.2019 Kaj Karlsson, HLL Lääketieteellinen johtaja, PlusTerveys Hammaslääkärit Oy Päivän pohdinnat: Yhdistemämuovi materiaalina Kaviteetin preparointi

Lisätiedot

Syöpäpotilaan. Suunhoito-opas

Syöpäpotilaan. Suunhoito-opas Syöpäpotilaan Suunhoito-opas 2 Saatteeksi Suun hyvinvointi on osa terveyden kokemusta. Terve suu tukee monia perustoimintoja, kuten syömistä, juomista, puhumista ja laulamista. Suulla ja ilmeillä on erityinen

Lisätiedot

Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu

Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu Vanhat kysymykset 20.10.2017 alkaen Hammaslääketieteellinen diagnostiikka/suuradiologia... 2 Hampaiston oikomishoito... 3 Kliininen hammashoito/kariologia

Lisätiedot

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 TAP -käyttöohje SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 www.scheu-dental.com 58642 Iserlohn, Germany Hei! Olet saanut uuden TAP-uniapneakojeen hammaslääkäriltäsi/oikojaltasi. Se auttaa unenaikaiseen kuorsaamiseen

Lisätiedot

Onko rinnan sädehoitotekniikka seurannut sädehoitolaitteiden kehitystä?

Onko rinnan sädehoitotekniikka seurannut sädehoitolaitteiden kehitystä? Onko rinnan sädehoitotekniikka seurannut sädehoitolaitteiden kehitystä? sairaalafyysikko Mikko Björkqvist sädehoitopoliklinikka, TYKS Onkologiapäivät 30.8.2013, Valtion virastotalo, Turku Esityksessä keskitytään

Lisätiedot

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS XGEVA (denosumabi) POTILASOPAS SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Miksi saat XGEVAa 3 Ennen XGEVA-hoitoa sekä hoidon aikana 5 Raskaus ja imetys 8 XGEVAn haittavaikutukset 8 Mitä on hyvä muistaa 10 Anna tämä kortti

Lisätiedot

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito 4.4.2019 Saila Pakarinen IKÄÄNTYNEEN ELÄMÄNKOKEMUS HOITOHISTORIA, MITEN PANOSTANUT OMAAN HAMMASHOITOON AIEMMIN HAMMASHOIDON SAATAVUUS OLLUT VÄHÄISEMPÄÄ (ALUEELLISESTI

Lisätiedot

SUOMI - JAPANI. hermo hioa hoitaa hoitoaika hoitoon tulosyy huolellisesti huoltaja huomata

SUOMI - JAPANI. hermo hioa hoitaa hoitoaika hoitoon tulosyy huolellisesti huoltaja huomata SUOMI - JAPANI ajanvaraus alaleuka allerginen alue arka asento ateria diagnoosi edetä (tauti pahenee) ehkäistä eliminoida/poistaa elintarvikeväri (plakkiväri) epämukava erikoishammaslääkäri eroosio, hampaan

Lisätiedot

Varhaisvaiheen puhdistusleikkauksen tulokset lonkan ja polven tekonivelinfektion hoidossa - retrospektiivinen seurantatutkimus

Varhaisvaiheen puhdistusleikkauksen tulokset lonkan ja polven tekonivelinfektion hoidossa - retrospektiivinen seurantatutkimus Varhaisvaiheen puhdistusleikkauksen tulokset lonkan ja polven tekonivelinfektion hoidossa - retrospektiivinen seurantatutkimus Markku Vuorinen, Kaisa Huotari, Ville Remes Lääketieteellinen tiedekunta,

Lisätiedot

MITÄ UUTTA SARKOOMIEN HOIDOSSA?

MITÄ UUTTA SARKOOMIEN HOIDOSSA? MITÄ UUTTA SARKOOMIEN HOIDOSSA? O S A S T O N Y L I L Ä Ä K Ä R I M A I J A T A R K K A N E N H Y K S S Y Ö P Ä K E S K U S LUENNON SISÄLTÖ luu- ja pehmytkudossarkoomat ei pediatrisia tutkimuksia ei gynekologisia

Lisätiedot

Lapsi ja nuori syöpäpotilaana. Carea, Kymenlaakson Syöpäyhdistys, Sylva Toivo Salmi 20.3.2014

Lapsi ja nuori syöpäpotilaana. Carea, Kymenlaakson Syöpäyhdistys, Sylva Toivo Salmi 20.3.2014 Lapsi ja nuori syöpäpotilaana Carea, Kymenlaakson Syöpäyhdistys, Sylva Toivo Salmi 20.3.2014 Lasten ja nuorten syöpä, lukumäärät 0-14 vuotiaat n.150 uutta tapausta vuosittain 15-24 vuotiaat n. 140 uutta

Lisätiedot

3M ESPE MDI. Mini-implantit. Pikavalintaopas

3M ESPE MDI. Mini-implantit. Pikavalintaopas 3M ESPE MDI Mini-implantit Pikavalintaopas MDI komponentit Valintaopas 1.8 mm, 2.1 mm & 2.4 mm Implantit Kaulukselliset pallopääimplantit Yhteensopivat MDI kauluksellisen pallopääimplantti replican kanssa

Lisätiedot

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SA Tutkimukset SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SAA02 Suun perustutkimus 63,00 47,00 50,00 SB Täydentävät tutkimukset SBB10 Hampaiston jäljennökset ja kipsimallit

Lisätiedot

POTILAAN LÄHETTÄMINEN PÄÄKAUPUNKISEUDUN JA KIRKKONUMMEN SUUN ERIKOISHOIDON YKSIKKÖÖN

POTILAAN LÄHETTÄMINEN PÄÄKAUPUNKISEUDUN JA KIRKKONUMMEN SUUN ERIKOISHOIDON YKSIKKÖÖN POTILAAN LÄHETTÄMINEN PÄÄKAUPUNKISEUDUN JA KIRKKONUMMEN SUUN ERIKOISHOIDON YKSIKKÖÖN PKS-SEHYK hoitaa lähetepotilaita, jotka eivät vaadi sairaalaolosuhteita, mutta joiden hammaslääketieteellinen hoito

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Miksi yhdenkin puuttuvan hampaan korvaaminen on tärkeää.

Täydennä itsesi. Miksi yhdenkin puuttuvan hampaan korvaaminen on tärkeää. Täydennä itsesi. Miksi yhdenkin puuttuvan hampaan korvaaminen on tärkeää. Oletko menettänyt hampaan etkä tiedä, mitä asialle tekisit? Onko hammaslääkärisi poistanut takahampaasi, etkä näe syytä sen korvaamiselle?

Lisätiedot

Aivan kuin luonnolliset hampaat

Aivan kuin luonnolliset hampaat Aivan kuin luonnolliset hampaat DENSPLY Implantsilla on pitkät perinteet tutkimus- ja tuotekehitystyössä. Laaja tieteellinen ja kliininen tutkimusohjelmamme todistaa, että ASTRA TECH Implant System -järjestelmän

Lisätiedot

Yleistä. Pään ja kaulan alueen syöpien. Etiologia. Oireet ja löydökset. Tutkiminen, levinnäisyysselvitykset. Diagnoosi

Yleistä. Pään ja kaulan alueen syöpien. Etiologia. Oireet ja löydökset. Tutkiminen, levinnäisyysselvitykset. Diagnoosi Yleistä Pään ja kaulan alueen syöpien onkologinen hoito 600 uutta tapausta Suomessa vuosittain yleisimmät: kurkunpää, huuli, nielu, suuontelo, kieli esiintyvyys vaihtelee eri puolilla maailmaa Euroopassa,

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Hampaidesi korjaaminen parantaa elämääsi.

Täydennä itsesi. Hampaidesi korjaaminen parantaa elämääsi. Täydennä itsesi. Hampaidesi korjaaminen parantaa elämääsi. Vältteletkö hymyilemistä yhden tai useamman puuttuvan hampaan vuoksi? Milloin olet viimeksi puraissut huoletta omenaa? Oletko lakannut tapaamasta

Lisätiedot

Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5

Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 KT YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 1 (5) TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELON SOVELTAMISOHJEET

Lisätiedot

Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu

Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu 20.10.2017 Hampaiston oikomishoito... 2 Kliininen hammashoito/parodontologia... 3 Kliininen hammashoito/protetiikka ja purentafysiologia... 4 Suu- ja leukakirurgia

Lisätiedot

SUU JA YLEISSAIRAUDET

SUU JA YLEISSAIRAUDET SUU JA YLEISSAIRAUDET YLEISLÄÄKÄRIPÄIVÄT 29.11.2012 Scandic Marina Congress Center EHL, LL Tanja Ketola-Kinnula Apulaisylihammaslääkäri Lohjan suun terveydenhuolto SUU INFEKTIOFOKUKSENA TAUSTALLA NE TAVALLISET

Lisätiedot

Mitä onkologi toivoo patologilta?

Mitä onkologi toivoo patologilta? Mitä onkologi toivoo patologilta? Mikä PAD-lausunnossa vaikuttaa kilpirauhassyövän hoitoon Hanna Mäenpää, dos HUS, Syöpätautien klinikka Onkologian trendejä Entiteetit pirstoutuvat pienemmiksi: lisää tietoa

Lisätiedot

Hammasimplantti ihmisen yleistyvä varaosa

Hammasimplantti ihmisen yleistyvä varaosa Katsaus Hammasimplantti ihmisen yleistyvä varaosa Antti Pihakari, Jaakko Rintala, Uula Kitti, Mauno Könönen, Robin Linden, Jaakko Peltola, Seppo Santavirta ja Yrjö T. Konttinen Hammaskuoppaharjanteen luuhun

Lisätiedot

REFLUKSISAIRAUS eli NÄRÄSTYS. Ilari Airo

REFLUKSISAIRAUS eli NÄRÄSTYS. Ilari Airo REFLUKSISAIRAUS eli NÄRÄSTYS MITÄ REFLUKSI TARKOITTAA? Mahalaukun tai ohuensuolen sisällön pääsy ruokatorveen ilman oksentamista fysiologinen refluksi kenellä tahansa sopivissa olosuhteissa patologinen

Lisätiedot

Ravitsemus- kaikkien asia

Ravitsemus- kaikkien asia Ravitsemus- kaikkien asia Harriet Finne-Soveri Ikäihmisten palvelut, THL 12.2.2013 Esityksen nimi / Tekijä 1 Palauteraportti tulee yksikköönne noin kahden kuukauden kuluessa tietojen lähettämisestä Raportin

Lisätiedot

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja KK-hinnoitteluohjelma sisältää: 1) Rajattoman määrän hammaslääkärin tarkastuksia sopimuskautena 2) Rajattoman määrän suuhygienistikäyntejä sopimuskautena 3) Kaikki tarvittavat röntgentutkimukset 4) Kaiken

Lisätiedot

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo suu Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hakusanat: hoito, suu, sairaudet, oireet Diabeetikon suunhoito Lehtisessä kerrotaan diabeetikon suunhoidosta. Hakusanat: hampaidenhoito,

Lisätiedot

Residuan diagnostiikka ja hoito. GKS 27.09.2012 Sari Silventoinen

Residuan diagnostiikka ja hoito. GKS 27.09.2012 Sari Silventoinen Residuan diagnostiikka ja hoito GKS 27.09.2012 Sari Silventoinen Aiheita O Synnytyksen jälkeinen O Mitä jos istukasta puuttuu pala? O Keskeytyksen ja keskenmenon lääkkeellisen hoidon jälkeinen residua

Lisätiedot

SUUN TAUDIT HAMPAIDEN KIINNITYSKUDOSSAIRAUDET

SUUN TAUDIT HAMPAIDEN KIINNITYSKUDOSSAIRAUDET SUUN TAUDIT Suu on ensimmäinen osa kehoa, joka on kosketuksessa tupakansavun kanssa, ja olisi luonnollista, että savulla olisi haitallinen vaikutus hampaisiin ja näiden tukikudoksiin. Tupakoinnin terveyshaitat

Lisätiedot

SDA01 Parodontologinen hoito, erittäin suppea 24,00. SDA02 Parodontologinen hoito, suppea 59,00. SDA03 Parodontologinen hoito 84,00

SDA01 Parodontologinen hoito, erittäin suppea 24,00. SDA02 Parodontologinen hoito, suppea 59,00. SDA03 Parodontologinen hoito 84,00 Palvelusetelien t 1.5.2011 31.12.2011 2 (5) SDA01 Parodontologinen hoito, erittäin suppea 24,00 SDA02 Parodontologinen hoito, suppea 59,00 SDA03 Parodontologinen hoito 84,00 SDA04 Parodontologinen hoito,

Lisätiedot

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Hakusanat: hampaidenhoito, Diabeetikon suunhoito Lehtisessä

Lisätiedot

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA VINKKEJÄ TERVEYSTARKASTUKSEN TEKIJÄLLE SUU JA HAMPAAT Tässä oppaassa käydään läpi yleisimpiä riskejä suun terveydelle ja kerrotaan asioita, joita voitte hyödyntää

Lisätiedot

Onko karies enää ongelma? Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen

Onko karies enää ongelma? Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen Onko karies enää ongelma? Plandentin Kaamospäivät Kuusamo 25.1.2018 Prof, EHL Vuokko Anttonen Tämän esityksen sisältö Suunterveys, mitäs se on? yhteys yleisterveyteen ja elämänlaatuun Kariestilanne ja

Lisätiedot

Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento , Oulu

Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento , Oulu Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento 12.11.2016, Oulu Päivi Jussila, HLL Suun terveyden tutkimusyksikkö Suun tutkimukseen kutsuttiin 3150 henkilöä, jotka asuivat 100 km säteellä Oulusta

Lisätiedot

Karieksen hallinta riskin arvionti ja diagnostiikka Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen

Karieksen hallinta riskin arvionti ja diagnostiikka Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen Karieksen hallinta riskin arvionti ja diagnostiikka Plandentin Kaamospäivät Kuusamo 26.1.2018 Esityksen sisältö Terveyden edistämien sairauden ehkäisy sairauden hoito KARIEKSEN HALLINTA Kariesriskin arviointi

Lisätiedot

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI 1 RINTAOIREET JA RINTOJEN SEURANTA Jokaisen naisen on syytä pitää huolta rintojensa terveydestä. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn

Lisätiedot

Olkaluun SuturePlate -levy ja ruuvit DFU-0139 UUSI VERSIO 11

Olkaluun SuturePlate -levy ja ruuvit DFU-0139 UUSI VERSIO 11 Olkaluun SuturePlate -levy ja ruuvit DFU-0139 UUSI VERSIO 11 A. LAITTEEN KUVAUS Arthrexin olkaluun SuturePlate -levy on matalaprofiilinen lukituslevy- ja ruuvijärjestelmä. SuturePlate-levy on suunniteltu

Lisätiedot

Kartiokeilatietokonetomografia(KKTT) Ero TT:hen. Viranomaisohjeet ja lähetesuositukset

Kartiokeilatietokonetomografia(KKTT) Ero TT:hen. Viranomaisohjeet ja lähetesuositukset Kartiokeilatietokonetomografia(KKTT) Viranomaisohjeet ja lähetesuositukset HLT, EHL Soili Kallio-Pulkkinen v Tarkka leukojen, hampaiden ja kallon kuvantamiseen kehitetty menetelmä v Kliinisessä käytössä

Lisätiedot

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Pidä hymysi Suojaa suusi syöpähoidon aikana Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Suun hoito syöpähoidon aikana Syöpähoidolla voi olla hampaisiin ja suuhun kohdistuvia

Lisätiedot

SAA02 Suun perustutkimus

SAA02 Suun perustutkimus Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto Hinnat ovat hintoja ENNEN Kel SV-koodi, toimenpide SA Tutkimukset Normaali EUR Alennus -25% Alennus -20% SAA01 Suun suppea tutkimus SAA02 Suun perustutkimus

Lisätiedot

Kartiokeilatietokonetomografia(KKTT) Ero TT:hen. Viranomaisohjeet ja lähetesuositukset

Kartiokeilatietokonetomografia(KKTT) Ero TT:hen. Viranomaisohjeet ja lähetesuositukset Kartiokeilatietokonetomografia(KKTT) Viranomaisohjeet ja lähetesuositukset v Tarkka leukojen, hampaiden ja kallon kuvantamiseen kehitetty menetelmä v Kliinisessä käytössä n.17 vuoden ajan v Toimintaperiaate

Lisätiedot

Suun hoito. Steppi-hanke Lapuan terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosasto AGENTIT: Sh Marita Pökkä, lh Katja Hautala ja lh Ritva-Liisa Mäkelä

Suun hoito. Steppi-hanke Lapuan terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosasto AGENTIT: Sh Marita Pökkä, lh Katja Hautala ja lh Ritva-Liisa Mäkelä Suun hoito Steppi-hanke Lapuan terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosasto AGENTIT: Sh Marita Pökkä, lh Katja Hautala ja lh Ritva-Liisa Mäkelä Lapuan terveyskeskuksen akuutti-ja kuntoutusosasto Yhteensä

Lisätiedot

Näin hoidan kierukkavammaa

Näin hoidan kierukkavammaa Näin hoidan kierukkavammaa Jyrki Halinen Ortopedi, Diacor Urheilulääketiede 2016 Näin hoidan kierukkavammaa Jyrki Halinen ortopedi Diacor Ruoholahti Diacor Leppävaara Diacor Tikkurila Leikkaukset Diacorin

Lisätiedot

Suusyöpä. Määritelmät

Suusyöpä. Määritelmät Käypä hoito -suositus Hoitosuositustyöryhmä: Maria Malmström (pj.), Reidar Grenman, Marjukka Mäkelä, Anne Nordblad, Antti Ojala, Sinikka Suominen, Stina Syrjänen, Anna-Lisa Söderholm Keskeinen viesti Suusyövän

Lisätiedot

NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA

NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA 1 RINTAOIREET JA RINTOJEN SEURANTA Nainen huolehdi rintojesi terveydestä. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn seulontatutkimuksen

Lisätiedot

Sidekudosoireyhtymät. Perinnölliset sidekudosoireyhtymät. Marfanin oireyhtymä (s. 284) Luusto. Silmät. Perinnölliset sidekudoksen sairaudet 24.8.

Sidekudosoireyhtymät. Perinnölliset sidekudosoireyhtymät. Marfanin oireyhtymä (s. 284) Luusto. Silmät. Perinnölliset sidekudoksen sairaudet 24.8. Sidekudosoireyhtymät Perinnölliset sidekudosoireyhtymät Sirpa Kivirikko Perinnöllisyyslääkäri, dos 24.08.2012 Marfanin oireyhtymä Ehlers-Danlos oireyhtymä Osteogenesis imperfekta Perinnölliset sidekudoksen

Lisätiedot