Syöpäpotilaan. Suunhoito-opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Syöpäpotilaan. Suunhoito-opas"

Transkriptio

1 Syöpäpotilaan Suunhoito-opas

2 2 Saatteeksi Suun hyvinvointi on osa terveyden kokemusta. Terve suu tukee monia perustoimintoja, kuten syömistä, juomista, puhumista ja laulamista. Suulla ja ilmeillä on erityinen merkitys kommunikaatiossa ja tunteiden välittäjänä. Suun terveyden merkityksen huomaa usein vasta, kun sen menettää. Syöpä koskettaa yhä useamman suomalaisen elämää. Syöpähoidot aiheuttavat eriasteista infektioherkkyyttä. Suun limakalvovauriot avaavat suun bakteereille pääsyn syvemmälle kudoksiin ja verenkiertoon. Käy säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, jotta suunterveyden heikentyminen havaitaan ajoissa. Hammaslääkäri ja suuhygienisti opastavat sinua suunhoitovälineiden käytössä. Yleistä suun terveydestä 3 Proteesien hoito-ohjeet 5 Syöpähoitojen vaikutukset suussa 6 Mukosiitin hoito-ohjeet 8 Suun alueen erityistilanteita 10 Sädehoito suun ja nielun alueelle 10 Suunhoito ja luustolääkitys 12 Kuivan suun hoito 13 Suunterveys syöpähoitojen jälkeen 15 Hälytysmerkit 16 Muistiinpanot 18 Lähteet 19

3 3 Yleistä suun terveydestä S uunterveyden perusta on hampaiden ja suun päivittäinen huolellinen puhdistus sekä yleiset terveelliset elämäntavat. Monipuolinen ja runsaasti kasviksia sisältävä ravinto tukee suun terveyttä. Tupakointi on vaaraksi myös suun terveydelle. Suun puhdistuksen tavoitteena on poistaa hampaiden pinnalle kertynyt plakki ja ruoka-aines. Jäädessään hampaan pinnalle plakki mineralisoituu, jolloin muodostuu hammaskiveä. Karies-bakteerit pääsevät kasvamaan plakissa ja aiheuttavat reikiintymistä. Happohyökkäykset tulee rajoittaa 5-6 kertaan päivässä. Tällöin syljen suojaava vaikutus pystyy neutraloimaan happohyökkäykset ja sylkeen liuenneet mineraalit palautuvat hampaan pinnalle, eikä hampaisto pääse reikiintymään. Toistuvat happohyökkäykset aiheuttavat hampaiden reikiintymisen lisäksi yleistä hammaskiilteen liukenemista eli eroosiota.

4 4 Harjaa hampaat 2 kertaa päivässä pehmeällä harjalla. Harja tulee vaihtaa riittävän usein, noin kolmen kuukauden välein. Puhdista hammasvälit kerran päivässä hammastikulla, -harjalla tai -langalla. Fluoripitoiset suunhoitotuotteet tukevat hammaskiilteen vahvistumista erityisesti, jos hampaissa on alkavia reikiä tai hampaisto on altistunut toistuville happohyökkäyksille. Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Ksylitolipurukumit- ja pastillit ruokailun jälkeen lyhentävät happohyökkäystä. Myös hampaaton suu puhdistetaan 2 kertaa päivässä purskuttelemalla ja tarvittaessa limakalvot, kieli, poskien poimut ja suulaki pyyhitään puhtaaksi käyttämällä sormenpäähän käärittyä kostutettua sideharsotaitosta.

5 5 Proteesien hoito-ohjeet Proteesit jaetaan kiinteään ja osaprotetiikkaan. Kiinteät proteesit on kiinnitetty nimensä mukaisesti tukihampaisiin tai implantteihin, ja osaproteesit ovat irrotettavia proteeseja. Kiinteät proteesit pestään kuten omat hampaat tarvittavilla apuvälineillä. Irtoproteesien hoito-ohjeet Irtoproteesit otetaan suusta pois ja puhdistetaan tarvittavilla apuvälineillä kerran päivässä saippualla tai astianpesuaineella. Tavallista hammastahnaa ei saa käyttää, koska se rikkoo proteesin pinnan! Tällöin suun mikrobit pääsevät kiinnittymään paremmin proteesin huokoiseen pintaan. Irtoproteesit jätetään pesun jälkeen yöksi kuivumaan. Jos proteesit eivät aamulla istu suuhun, voi proteesit jättää yöksi puhtaaseen vesilasiin. Limakalvojen ärtyessä irtoproteeseja tulisi käyttää mahdollisimman vähän.

6 6 Syöpähoitojen vaikutukset suussa Syöpähoidot aiheuttavat eriasteista infektioherkkyyttä. Suun limakalvovauriot avaavat suun bakteereille pääsyn syvemmälle kudoksiin ja verenkiertoon. Syöpähoitojen aiheuttamaa suun limakalvovauriota kutsutaan mukosiitiksi, joka voi vaikea-asteisena olla hyvin kivulias. Riittävän ravinnon saaminen on edellytys syöpähoitojen haitoista toipumiselle. Suun limakalvot ja ikenet sekä muut kudokset voivat parhaiten ja haavojen paraneminen on suotuisaa, kun riittävä ravitsemus on turvattu. Syövän lääkehoitojen haittoja suussa ei hyvälläkään suunhoidolla voi täysin estää, mutta limakalvojen paranemista voi tukea hyvällä suuhygienialla.

7 7 Pahoinvointi ja oksentelu ovat syöpähoitojen ikäviä haittavaikutuksia. Oksentamisen jälkeen tulee suu huuhdella saman tien vedellä. Hampaita ei saa pestä heti oksentamisen jälkeen, koska harjaus vaurioittaa vatsahappojen liuentamaa hampaiden pintaa. Matalasoluvaiheessa tulisi hampaat puhdistaa erityisen hellävaraisesti, koska herkkien ja vaurioituneiden limakalvojen läpi suun bakteerit pääsevät entistä helpommin verenkiertoon. Hematologiset syövät muodostavat oman erityisryhmänsä, jossa syöpäsairaus ja hoidot aiheuttavat tyypillisesti syvemmän infektioherkkyyden kuin kiinteiden kasvainten lääkehoidot. Näiden syöpien hoitoon liittyvät erityisohjeet antaa hoitava lääkäri. Syövän hormonaaliset hoidot, kuten rintasyövän antiestrogeenihoito ja eturauhassyövän antiandrogeenihoito, lisäävät suun kuivumista ja yleistä suun kudosten herkkyyttä.

8 8 Mukosiitin hoito-ohjeet Mukosiittia aiheuttavat perinteiset solunsalpaajat, mutta myös uudet täsmälääkkeet ja vasta-ainehoidot. Mukosiitin hoidossa tulee yleisten suunhoito-ohjeiden lisäksi kiinnittää erityinen huomio limakalvojen hoitoon. Hyvä suuhygienia ja hyvä ravitsemustila tukevat mukosiitin paranemista. Huuhtele suu useita kertoja hampaiden pesun ja ruokailun jälkeen vedellä ja suola(sooda)liuoksella. Suola(sooda)liuos rauhoittaa ärtyneitä limakalvoja 1. Suola(sooda)liuoksen valmistusohje: 1 tl suolaa +/- 1 tl soodaa sekoitetaan 1 l lämmintä vettä. Liuos säilytetään jääkaapissa. 1 rkl liuosta purskutellaan viileänä ja syljetään pois. Huuhtelua toistetaan n. 3 kertaa peräkkäin ja n. 2 tunnin välein tai yksilöllisen tarpeen mukaan. Päivittäin valmistetaan uusi liuos. Voitele ärtyneitä limakalvoja useita kertoja päivässä ruokaöljyillä (esim. oliivi- tai rypsiöljy) ja/tai apteekin suunhoitovalmisteilla. Suukivun hoito on ensisijaisen tärkeää. Hoitamaton suukipu estää suun hoitotoimenpiteet sekä riittävän nesteytyksen ja ravinnon turvaamisen. Kerro aina hoitohenkilökunnalle, jos suussa on kipua. Hoitava lääkäri määrää reseptillä kipulääkityksen.

9 9 Jos suukivun vuoksi harjaaminen tai miedonkaan hammastahnan käyttö ei ole mahdollista, tulee suu pyyhkiä puhtaaksi keittosuolaan kostutetulla vanulapulla. Puudutusgeelit ja -mikstuurat helpottavat suukipua ja auttavat riittävän ravitsemuksen turvaamisessa 1. Suukivun hoitoon voi kokeilla jääpaloja/mursketta 1. Suun herkkiä limakalvoja voi hoitaa eri keinoin. Mukosiitin hoidossa pätevät samat ohjeet kuin herkän suun hoidossa. Yksilöllisiä eroja toki on. Käytä vaahtoutumattomia fluoripitoisia herkän suun hammastahnoja ja alkoholittomia suuvesiä. Vältä kovin kylmää tai kuumaa ruokaa ja juomaa. Ruoan tulee olla pehmeää ja mietoa. Kova ja karkea ruoka voi rikkoa ja hangata herkkiä limakalvoja. Vältä happamia ruokia ja juomia. Myös sitrushedelmät, tomaatti, paprika, mansikka ja muut kirpeät ruoka-aineet voivat ärsyttää limakalvoja. Hapanmaitotuotteet ovat mietoja ärtyneille limakalvoille. Ne ovat energiapitoisia sekä sisältävät kalsiumia ja mikrobitasapainoa suosivia probiootteja. Kamomillateetä on perinteisesti käytetty suun ja nielun limakalvojen hoitoon.

10 10 Suun alueen erityistilanteita Syöpähoidot ja syöpäsairaus voivat altistaa suun ja nielun erilaisille tulehduksille ja infektioille. Limakalvosairaudet, kuten aftat, voivat aktivoitua. Suupielet tulehtuvat herkästi limakalvojen kuivuessa ja vaurioituessa. Bakteerit viihtyvät vaurioituneella limakalvolla. Kaikkien suun alueen tulehdusten ja infektioiden hoidon kulmakivi on hyvä suuhygienia. Tavallisimpia suun alueen infektioita tässä elämäntilanteessa ovat suun hiivasieni-infektiot ja herpesinfektiot. Suun sieni-infektiot ja herpesinfektiot on tärkeä hoitaa, koska ne ylläpitävät limakalvovauriota ja hidastavat paranemista. Kerro hoitavalle lääkärillesi, jos huomaat suun terveydessä muutoksia. Sädehoito suun ja nielun alueelle Sädehoito suun ja nielun alueelle aiheuttaa välittömiä ja pitkäaikaisia haittoja. Haittavaikutukset ovat erityisen vaikeita, kun sädehoitoa annetaan yhdessä solunsalpaajien kanssa. Erityinen haaste on riittävän ravinnon turvaaminen sädehoidon aikana. Limakalvot vaurioituvat 3 15 vrk:n kuluessa sädehoidosta, jolloin ne tulehtuvat ja kipeytyvät. Sädehoidon aiheuttamaa suun ja nielun limakalvovauriota kutsutaan (säde)mukosiitiksi ja sen hoito-ohjeet ovat samat kuin lääkehoidon aiheuttamassa mukosiitissa.

11 11 Maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tavallisia ohimeneviä haittoja. Limakalvot paranevat yleensä kuukauden kuluessa hoidon päättymisestä. Suun sieni-, virus- ja bakteeri-infektiot ovat yleisiä. Sädehoidon merkittävin haitta on suun kuivuminen, koska se on yleensä jonkinasteisena pysyvä. Sylkirauhasten toipumista tapahtuu kahteen vuoteen asti 2. Muita pitkäaikaishaittoja ovat purentalihasten ja muiden kudosten ohentuminen ja kiristyminen. Suun avausrajoitus voi kehittyä myös aiemman suusyöpäleikkauksen seurauksena. Osteoradionekroosi eli luukuolio on sädehoidon haitta, jolle altistavat suukirurgiset toimenpiteet ja huono suuhygienia 3. Korkea-annoksisen suun ja leukojen alueen sädehoidon jälkeen hampaiston toimenpiteet suositellaan tehtävän erikoissairaanhoidossa. Suunterveyden ylläpitäminen sädehoidon aikana perustuu ennaltaehkäisevään hammashoitoon, limakalvojen hoitoon, kivun ja tulehdusten hoitoon sekä riittävään ravitsemukseen.

12 12 Suunhoito ja luustolääkitys Syövän antiresorptiivisen lääkityksen eli luustolääkityksen aikana tulee huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja ennaltaehkäisevästä hammashoidosta. Syövän luustolääkkeet (bisfosfonaatit ja denosumabi) vahvistavat ja kovettavat luustoa, jolloin leukojen alueen tulehdukset ja haavat paranevat hitaammin ja huonommin. Osteonekroosin eli luukuolion riski on huomioitava luustolääkkeiden käytössä. Ennen lääkityksen aloitusta tarkistetaan suunterveys ja hoidetaan mahdolliset suun tulehdukset. Riskiä osteonekroosin kehittymiselle pystyy merkittävästi vähentämään huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta, jotta hampaanpoistoja tai muita suukirurgisia toimenpiteitä ei tarvitsisi tehdä 4,5. Leukojen osteonekroosin kehittymiselle altistavat hampaiston ja leukojen alueen toimenpiteet, kuten hampaanpoistot ja pienkirurgia, sekä ennen kaikkea hoitamattomat suun tulehdukset 4,5.

13 13 Luustolääkityksen aikana suukirurgiset toimenpiteet tehdään antibioottisuojassa. Kerro aina hoitavalle hammaslääkärillesi, mikäli olet saanut tai käytät luustolääkettä! Yleisten suunhoito-ohjeiden lisäksi luustolääkettä saavien potilaiden suositellaan käyvän säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin tarkastuksissa puolen vuoden välein 4,5. Yksilöllisen arvion mukaan tiheämmätkin käynnit voivat olla tarpeen. Kuivan suun hoito Kuiva suu on varsin tavallinen oire. Suun kuivuminen on yleistä lääkitysten, hormonaalisten muutosten ja sairauksien seurauksena. Syljellä on erityisen tärkeä merkitys suunterveydelle. Sylki hoitaa suun limakalvoja. Sylkeä erittyy päivittäin n. 0,5 1 litraa. Syljen mukana niellään mm. bakteereja suolistoon. Kun syljen eritys vähenee, vähenee myös nieleminen, jolloin mikrobimäärä suussa kasvaa. Kuivassa suussa happohyökkäykset kestävät huomattavan pitkään, jopa kaksi tuntia, koska syljen neutraloiva vaikutus on huonompi tai puuttuu kokonaan. Kuiva suu altistaa limakalvovaurioille, mikrobi-infektioille, maku- ja hajuaistin häiriöille, kivulle, nielemisvaikeuksille, ientulehduksille ja hampaiden reikiintymiselle. Apteekista on saatavilla erilaisia kuivan suun tuotteita (suihkeet, geelit, suuvedet, pastillit ja hammastahnat).

14 14 Huolehdi riittävästä päivittäisestä nesteen saannista. Aikuinen ihminen tarvitsee noin 2 litraa nesteitä päivässä suotuisan aineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Huuhtele suuta pitkin päivää pienin vesikulauksin. Juo pieniä kulauksia nesteitä ennen ruokailua ja ruokailun aikana nielemisen tueksi. Ruokailun jälkeen huuhtele suu hyvin ruoan tähteistä. Vihannesten, kasvisten, hedelmien ja leipien syöminen lisää syljeneritystä. Syödessä ruoka tulee pureskella hyvin. Ruokaöljyt, kuten oliivi- ja rypsiöljy, hoitavat tehokkaasti kuivia limakalvoja. Sopiva annos on esim. 0,5 1 tl ennen ruokailua ja pitkin päivää oireen mukaan. Kuiva suu on myös herkkä suu. Hammastahnaa, joka sisältää natriumlauryylisulfaattia ei suositella kuivalle tai herkälle suulle.

15 15 Suunterveys syöpähoitojen jälkeen Syöpähoitojen jälkeen toipuminen vie aikaa sekä henkisesti että fyysisesti. Vaikka suunterveys on kovilla syöpähoitojen aikana, vahinkoja voi korjata tehostetulla hammashoidolla syöpähoitojen välissä tai jälkeen. Hammaslääkärin tarkastukseen voi hakeutua koska tahansa, mutta on tärkeä kertoa hammaslääkärille mitä syöpähoitoja on saanut tai saamassa. Oireilevat hampaat tulee hoitaa mahdollisimman pian. Toimenpiteet tehdään yksilöllisen arvion mukaan antibioottisuojassa. Hampaisiin kohdistuvia kirurgisia toimenpiteitä on syytä siirtää, kunnes on toipunut syöpähoidoista. Hammaslääkäri ja hoitava lääkäri suunnittelevat turvallisen ajankohdan toimenpiteille.

16 16 Hälytysmerkit Solunsalpaajahoidot lisäävät riskiä vakaville yleisinfektioille. Matalasoluvaiheessa infektion merkit puuttuvat ja kuume voi olla ainoa merkki vakavasta infektiosta! Vaikea mukosiitti (suun limakalvojen tulehdus) tai muun suun oire heijastaa usein muitakin vakavia oireita (ripuli, elektrolyyttihäiriöt, kivut, uupumus, laihtuminen, vajaaravitsemus). Laihtuminen, oksentelu, pyörtyminen, tasapainovaikeudet ja yleistilanlasku edellyttävät hoitohenkilökunnan arviota. Kipu suun alueella, hampaan/hampaiden lisääntynyt liikkuvuus, ikenen turvotus, veren tai muun eritteen vuoto, limakalvojen mustelmat tai haavaumat, nielemisvaikeudet ja luun paljastuminen edellyttävät hammaslääkärin arviota.

17 17 Käy säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, jotta suunterveyden heikentyminen havaitaan ajoissa. Hammaslääkäri ja suuhygienisti opastavat sinua suunterveyden ylläpitämisessä. Hammashoitolan yhteystiedot Hoitavan hammaslääkärin nimi Syöpäklinikan yhteystiedot Hoitavan lääkärin nimi

18 18 Muistiinpanot

19 19 Lähteet 1. Lalla RV, Bowen J, Andrei B ym. MASCC/ISOO Clinical Practice Guidelines for the Management of Mucositis Secondary to Cancer Therapy. Cancer 2014;120: Doi: /cncr Kielbassa AM, Hilkelbein, W Hellwig Elmar ym. Radiation-related damage to dentition. Lancet Oncol 2006; 7: Sroussi HY, Epstein JB, Bensadoun R-J ym. Common oral complications of head and neck cancer radiation therapy: mucositis, infections, saliva change, fibrosis, sensory dysfunctions, dental caries, periodontal disease, and osteonecrosis. Cancer Medicine 2017;6: Doi: /cam Bonacina R et al. Preventive strategies and clinical implications for bisphosphonate-related osteonecrosis of the jaw: a review of 282 patients. J Can Dent Assoc 2011;77:b Bramati A et al. Prospective, mono-institutional study of the impact of a systematic prevention program on incidence and outcome of osteonecrosis of the jaw in patients treated with bisphosphonates for bone metastases. J Bone Miner Metab 2015;33: Doi: /s x. Syöpäpotilaan suunhoito-oppaan asiantuntijana on toiminut LT, HLL Lotta Grönholm, HUS ja HY.

20 Amgen AB, sivuliike Suomessa PL 86 (Keilaranta 16) ESPOO puh. (09) FIN-P-162x /18

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi?

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Tervettä elämää munuaissairauden kanssa - Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Suuhygienisti, sairaanhoitaja Heidi Hänninen Tays/Suu- ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys osana

Lisätiedot

Joka viidennen aikuisen vaiva

Joka viidennen aikuisen vaiva Kuiva suu ei laula. Joka viidennen aikuisen vaiva Suun kuivuus (kserostomia) johtuu alentuneesta syljen erityksestä ja hoitamattomana horjuttaa ihmisen koko yleisterveyttä ja hyvinvointia. Suun kuivumisesta

Lisätiedot

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS XGEVA (denosumabi) POTILASOPAS SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Miksi saat XGEVAa 3 Ennen XGEVA-hoitoa sekä hoidon aikana 5 Raskaus ja imetys 8 XGEVAn haittavaikutukset 8 Mitä on hyvä muistaa 10 Anna tämä kortti

Lisätiedot

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS RAVINTO JA HAMMASTERVEYS HYVÄN HAMMASTERVEYDEN PERUSTEET Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Ravinto ja hammasterveys

Ravinto ja hammasterveys Ravinto ja hammasterveys Hyvän hammasterveyden perusteet Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Opas suun omahoitoon Lähes kaikki suun sairaudet ovat ehkäistävissä ja hoidettavissa potilaan ja suun terveyden ammattilaisen hyvällä yhteistyöllä. Koska monet suun

Lisätiedot

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016 Raskauden aikainen suun terveys Raskaus ja suun terveys Odottavan äidin suun terveys Raskaus, perhe ja suut Sikiön suun terveys Tupakointi Ravinto Hampaiden puhdistus Suun hoitotoimenpiteet raskausaikana

Lisätiedot

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio on yleisempää naisilla kuin miehillä on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma on ongelmana jopa 46,7 %:lla vanhuksista ja 10 %:lla koko väestöstä* liittyy moniin

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

Syöpähoitojen vaikutukset suun alueella. Syövän ilmeneminen suun alueella. Kemoterapian haittavaikutukset. Syöpäpotilaan suunhoito

Syöpähoitojen vaikutukset suun alueella. Syövän ilmeneminen suun alueella. Kemoterapian haittavaikutukset. Syöpäpotilaan suunhoito Syöpäpotilaan suunhoito Syöpäpotilaan suunhoito Anna-Maija Matela Erikoistuva hammaslääkäri, parodontologia PKS-SEHYK (10/2014-3/2016 HUS Kirurginen sairaala) annamaija.matela@hel.fi SISÄLTÖ Syövän ja

Lisätiedot

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Pidä hymysi Suojaa suusi syöpähoidon aikana Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Suun hoito syöpähoidon aikana Syöpähoidolla voi olla hampaisiin ja suuhun kohdistuvia

Lisätiedot

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio...

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio... Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan.....4 Suun puhdistus......5 Terveellinen ruokavalio......7 Kuiva suu....9 Suun sieni-infektio....11 Proteesien puhdistus.12 Tietoa suun hoidosta

Lisätiedot

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Lukijalle Suun terveyteen liittyvät terveystavat vakiintuvat jo varhaislapsuudessa. Suun terveydellä on merkitys ihmisen kokonaisterveydelle. Monet

Lisätiedot

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-opas ALKUSANAT Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-oppaassa käsitellään

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet Kurssi sisältää Geron intro nelosille Kaija Hiltunen Kustaankartanon käynti 4.kurssi Vallilan kotikäynti 5.kurssi Vallilan hammashoitola 5.kurssi Geron teoriaa 5.kurssi Oppimiskysymykset/tavoitteet miksi

Lisätiedot

Puijon Diabetesyhdistys Ry

Puijon Diabetesyhdistys Ry Puijon Diabetesyhdistys Ry 1 Johdanto 2 Diabetes ja suun terveys 2.1 Näin voit ehkäistä suun sairauksia 3 Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti 4 Hampaiden reikiintyminen eli

Lisätiedot

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas Kissaa on suuhun katsominen Kissojen hampaidenhoito-opas Kissa ei osaa hoitaa hampaitaan Aikuisella kissalla on 30 hammasta. Hampaan näkyvää osaa kutsutaan kruunuksi ja ikenen alla olevaa osaa juureksi,

Lisätiedot

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A.

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Copyright 2012 Sleeping Well, LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Zquiet on Sleeping Well, LLC -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.

Lisätiedot

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 Hampaiden kuluminen (eroosio) mahdollinen hapan ylösnousu suuhun asti kuluttaa hampaita tavallisen syömisen ja juomisen lisäksi suu

Lisätiedot

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito 4.4.2019 Saila Pakarinen IKÄÄNTYNEEN ELÄMÄNKOKEMUS HOITOHISTORIA, MITEN PANOSTANUT OMAAN HAMMASHOITOON AIEMMIN HAMMASHOIDON SAATAVUUS OLLUT VÄHÄISEMPÄÄ (ALUEELLISESTI

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO SUUN JA HAMPAIDEN HOITO www.eksote.fi Voit itse pitää huolta suun ja hampaiden terveydestä syömällä terveellisesti, harjaamalla hampaasi kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käymällä säännöllisesti

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo suu Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hakusanat: hoito, suu, sairaudet, oireet Diabeetikon suunhoito Lehtisessä kerrotaan diabeetikon suunhoidosta. Hakusanat: hampaidenhoito,

Lisätiedot

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Hakusanat: hampaidenhoito, Diabeetikon suunhoito Lehtisessä

Lisätiedot

Vectibix (panitumumabi) levinneessä suolistosyövässä. Opas potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle

Vectibix (panitumumabi) levinneessä suolistosyövässä. Opas potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle Vectibix (panitumumabi) levinneessä suolistosyövässä Opas potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle Vectibix (panitumumabi) levinneessä suolistosyövässä Opas potilaan ohjaukseen lääkärille ja hoitajalle

Lisätiedot

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi 2015 1 Ravitsemustilan merkitys ikääntyneelle Ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja lihaskuntoa

Lisätiedot

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi MIELENTERVEYSKUNTOUTUJA JA SUUN TERVEYS PSYYKKINEN SAIRAUS VAIKUTTAA SUUN TERVEYTEEN MONIN TAVOIN Useat psyykenlääkkeet kuivattavat suuta. Syöminen on silloin

Lisätiedot

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä Hampaat ja hammashoito Oma nimi Työn päivämäärä Sisällys Sisällys... 1 1 Helli hampaitasi hetki päivässä... 2 Nuoret aikuiset välinpitämättömiä... 2 Hammaslanka ikenien ilo... 3 Suu vaahdossa valkoiset

Lisätiedot

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 5.9.2018 Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Terve Suu Toimiva purentaelimistö Ehjät hampaat Ehjät ja oireettomat tukikudokset

Lisätiedot

Odottavien perheiden suun terveyden huolto

Odottavien perheiden suun terveyden huolto Odottavien perheiden suun terveyden huolto Sisältö Ravinto Hampaat Puhdistus Karies Imetys Hampaiden puhkeaminen Lasten suunhoito Ksylitoli Fluori Tutti ja purenta Hammashoito Karviaisessa RAVINTO Äidin

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Mitä aftat ovat? Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä haavaumia, joita voi olla yksi tai useita samalla kertaa.

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta www.denta.fi Suun terveys osana hyvää ravitsemusta 27.1.2015 Suuhygienisti, Ttm Anna Dahlgren -Kuvat poistettu Terve suu Terve suu on kokonaisuus, jolla tarkoitetaan oireettomia hampaita ja niiden kiinnityskudoksia

Lisätiedot

Syöpäpotilaan. Suunhoitoopas

Syöpäpotilaan. Suunhoitoopas Syöpäpotilaan Suunhoitoopas SISÄLLYSLUETTELO Yleistä suun terveydestä 3 Katsaus syöpähoitoihin 4 Syöpäpotilaan suu 5 Yleiset suunhoito-ohjeet 13 Mukosiitin hoito-ohjeet 16 Syövän tukihoidot 21 Suun hoidon

Lisätiedot

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta Sisällys T2D lisäsairaudet Sydän ja verisuonet Munuaiset Hermosto Jalat Silmät Suu 4 7 10 11 12 13 14 Sydän ja verisuonet Diabeetikoiden yleisin kuolinsyy

Lisätiedot

Syöpäpotilaan luunhoito

Syöpäpotilaan luunhoito Syöpäpotilaan luunhoito Petteri Hervonen Syöpätautien el, LT Oyl, HYKS Syöpäkeskus 18.4.2018 ja 26.4.2018 Syöpäpotilaan luunhoito Eturauhassyöpäpotilaan luunhoito Hormonaalinen liitännäishoito Levinneen

Lisätiedot

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon abc Sisältö Miksi suunhoito on tärkeää? - 3 Terve suu -------------------------- 4 Suun ongelmat ja sairaudet

Lisätiedot

Suun kuivuminen lääkehaittana

Suun kuivuminen lääkehaittana Suun kuivuminen lääkehaittana STEPPI Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 21.3.2018 Meri Järvenpää Proviisori Seinäjoen keskussairaalan sairaala-apteekki Kuiva suu ja sen aiheuttajat Syljen erityksen

Lisätiedot

Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo

Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo Tämän täydennyskoulutustilaisuuden tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan

Lisätiedot

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA VINKKEJÄ TERVEYSTARKASTUKSEN TEKIJÄLLE SUU JA HAMPAAT Tässä oppaassa käydään läpi yleisimpiä riskejä suun terveydelle ja kerrotaan asioita, joita voitte hyödyntää

Lisätiedot

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Suunterveys Johdattelua aiheeseen Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Hampaiden reikiintyminen on merkittävä kansanterveysongelma, joka käy kalliiksi sekä yhteiskunnalle että yksittäisille kansalaisille

Lisätiedot

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 ls 6 Hygieniahoitaja Raija Järvinen p. 040

Lisätiedot

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon a b c Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon 2015 Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Tekijät Metropolia Ammattikorkeakoulu Suuhygienistiopiskelijat: Sanna Dyer, Silja

Lisätiedot

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA EHL, HLT Päivi Siukosaari, suugeriatrian erityispätevyys Yliopistohammasklinikka suu on ensimmäinen osa ruuansulatuselintä ruokavaliolla on yhteys suun terveyteen

Lisätiedot

Ikääntyneiden suun terveyden edistäminen

Ikääntyneiden suun terveyden edistäminen Ikääntyneiden suun terveyden edistäminen Kukka-Maaria Leivonen, osastonhoitaja, suuhygienisti, TtM Sari Kyytinen, terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Palveluntarve ja mitoitukset suun terveydenhuollossa

Lisätiedot

YLI 100 VUOTTA SUOMALAISTA TUOTEKEHITYSTÄ

YLI 100 VUOTTA SUOMALAISTA TUOTEKEHITYSTÄ YLI 100 VUOTTA SUOMALAISTA TUOTEKEHITYSTÄ Lapsiperheiden suosikit, Oxygenol Xylitol -hammastahnat, on valmistettu Suomessa. Samoin moni niiden pääraaka-aine tulee Suomesta. Suomen Hammaslääkäriliitto suosittaa

Lisätiedot

Suun terveydenhoidon

Suun terveydenhoidon Suun terveydenhoidon OMAHOITO-OPAS HUOMIO SUUHUN -oppaasta löydät tietoa aftojen hoidosta sammaksesta hammastapaturmista huuliherpeksestä kuivan suun hoidosta pahanhajuisesta hengityksestä suupielten haavaumista

Lisätiedot

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SISÄLLYS SUUN OMAHOITO... 3 Hampaiden harjaus... 3 Harjaustekniikka... 5 Hammasvälien puhdistaminen... 9 Hammasproteesien puhdistaminen... 12 RAVINNON VAIKUTUS SUUN TERVEYTEEN...

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 1

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 1 NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 1 Vammaisneuvosto 18.05.2017 KÄSITELLYT ASIAT Sivu 8 Suunterveydenhuollon puheenvuoro / asiantuntija suuhygienisti Riitta Kiljunen 9 Edellisen kokouksen pöytäkirjan

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

Saattohoitopotilaan suun hoito miksi ja miten? Parasta aikaa Finlandia-talo

Saattohoitopotilaan suun hoito miksi ja miten? Parasta aikaa Finlandia-talo Saattohoitopotilaan suun hoito miksi ja miten? 25.10.2018 Parasta aikaa Finlandia-talo 50 vuotias Äiti Vaimo Sisko Täti, erityisesti Konstan Tätskä Tytär Niina Nivala-Huhtaniska Hammashoitaja ja suuhygienisti,

Lisätiedot

Asukkaiden ravitsemustila iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa Helsingissä

Asukkaiden ravitsemustila iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa Helsingissä Asukkaiden ravitsemustila iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa Helsingissä 2013-2017 Riitta Saarela, FT; Helena Soini, dos; Seija Muurinen, dos; Niina Savikko, dos; Taija Puranen, FT;

Lisätiedot

Ravitsemus- kaikkien asia

Ravitsemus- kaikkien asia Ravitsemus- kaikkien asia Harriet Finne-Soveri Ikäihmisten palvelut, THL 12.2.2013 Esityksen nimi / Tekijä 1 Palauteraportti tulee yksikköönne noin kahden kuukauden kuluessa tietojen lähettämisestä Raportin

Lisätiedot

Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa. TPA Tampere ravitsemus

Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa. TPA Tampere ravitsemus Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa Perustieto Määritelmä Yleisyys Syyt Havainnointi Hoito Syventävä tieto Seuraukset Ravintoaineet Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa Virheravitsemus: ravinnonsaanti

Lisätiedot

Ksylitolin käyttö päivähoitoikäisillä lapsilla. Ksylitolitiedottaja Milla Vihanto Cloetta Suomi Oy (ent. Leaf)

Ksylitolin käyttö päivähoitoikäisillä lapsilla. Ksylitolitiedottaja Milla Vihanto Cloetta Suomi Oy (ent. Leaf) Ksylitolin käyttö päivähoitoikäisillä lapsilla Ksylitolitiedottaja Milla Vihanto Cloetta Suomi Oy (ent. Leaf) 2 STM:n suositus lokakuu 2013 Päivittäinen ksylitoliannos maksutta päivähoitoikäisille Sosiaali-

Lisätiedot

Hoitoon liittyvän virtsatieinfektion ja keuhkokuumeen ehkäisy

Hoitoon liittyvän virtsatieinfektion ja keuhkokuumeen ehkäisy Hoitoon liittyvän virtsatieinfektion ja keuhkokuumeen ehkäisy Maarit Tanhuanpää Hygieniahoitaja Tampereen yliopistollinen sairaala Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Hoitoon liittyvä infektio Sosiaali- tai terveydenhuollossa

Lisätiedot

Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet, joiden perusteella myyntilupien ehdot on muutettava

Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet, joiden perusteella myyntilupien ehdot on muutettava Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet, joiden perusteella myyntilupien ehdot on muutettava Tieteelliset päätelmät Ottaen huomioon arviointiraportin, jonka lääketurvatoiminnan riskinarviointikomitea

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle kunnan on lakisääteisesti järjestettävä vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio, jonka tekee

Lisätiedot

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori Suu ja diabetes Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri Tellervo Tervonen Professori Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto Terveet hampaat ja niiden kiinnityskudokset Kiille Hammasluu Juurisementti

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

RASKAUDEN VAIKUTUKSET SUUN TERVEYTEEN. Jemina Lesonen ja Pauliina Pääkkönen 2015 Opinnäytetyö

RASKAUDEN VAIKUTUKSET SUUN TERVEYTEEN. Jemina Lesonen ja Pauliina Pääkkönen 2015 Opinnäytetyö RASKAUDEN VAIKUTUKSET SUUN TERVEYTEEN Jemina Lesonen ja Pauliina Pääkkönen 2015 Opinnäytetyö RASKAUSHORMONIEN VAIKUTUKSET SUUHUN Hormonitoiminnan muutokset raskauden aikana Suun ph laskee, suu happamoituu

Lisätiedot

Nielemisvaikeus eli dysfagia

Nielemisvaikeus eli dysfagia Nielemisvaikeus eli dysfagia Mitä on nielemisvaikeus? Aivoverenkiertohäiriö ja nielemisvaikeus Nieleminen on monimutkainen liikesarja, jossa ruoka- tai juoma-annos kulkeutuu suusta nielun kautta ruokatorveen

Lisätiedot

Ksylitoli viisas valinta. Marjo Tipuri

Ksylitoli viisas valinta. Marjo Tipuri Ksylitoli viisas valinta Marjo Tipuri 14.3.2019 Ksylitoli viisas valinta Yleistä ksylitolista Käyttösuositukset Historiaa lyhyesti Opiskelijoiden ksylitolin käyttö Miksi ksylitolia? Mitä ksylitoli on?

Lisätiedot

Opas valkoisempaan hymyyn

Opas valkoisempaan hymyyn Opas valkoisempaan hymyyn Miksi hampaisiin tulee tummentumia ja värjäytymiä? Hammaskiilteen luonnollinen väri on kuultavan valkoinen. Vuosien saatossa syömis-, juomis- tai tupakointitottumustemme myötä

Lisätiedot

Nielemisvaikeus eli dysfagia

Nielemisvaikeus eli dysfagia Nielemisvaikeus eli dysfagia Mitä on nielemisvaikeus? Aivoverenkiertohäiriö ja nielemisvaikeus Nieleminen on monimutkainen liikesarja, jossa ruoka- tai juoma-annos kulkeutuu suusta nielun kautta ruokatorveen

Lisätiedot

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen Suuhygienia ja hyvä hampaiden hoito ovat tärkeitä elämän alkumetreiltä alkaen. Suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yleiskuntoomme ja terveyteemme. PL 15, 00131

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea polven/polvien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Tehostettu ruokavalio 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Hyvä ravitsemustila on terveyden, toipumisen ja hyvinvoinnin edellytys. Sairaus altistaa vajaaravitsemuksen

Lisätiedot

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TOSIASIOITA USKOMUSTEN TAKANA HARVINAISET SAIRAUDET I MS-TAUTI I ONKOLOGIA I IMMUNOLOGIA 1 LUKIJALLE Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä.

Lisätiedot

Ikäihmisten suun hoito

Ikäihmisten suun hoito Ikäihmisten suun hoito opas sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle Hyvällä suun hoidolla voidaan parantaa ikäihmisen elämänlaatua ja toimintakykyä. Terveellä suulla voidaan vaivattomasti syödä ja maistella

Lisätiedot

Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje

Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje www.eksote.fi Sisällys PEG-syöttöletku... 3 PEG-letkun laitto... 3 Kivun hoito... 3 Ravitsemus... 4 Lääkkeet... 5 Ihon hoito... 5 Kiinnityslevy...

Lisätiedot

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro!

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Su(u)n vuoro! Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Tupakointi aiheuttaa useita sairauksia sekä vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa ja heikentää

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN?

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN? Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN? Kuva:Heidi-Maria Haaranen Imetyksellä on todettu myönteisiä vaikutuksia leukojen ja purennan kehitykseen.

Lisätiedot

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani)

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani) Jinarc (tolvaptaani) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Lisätiedot

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Niina Nivala-Huhtaniska Suuhygienisti Länsi-Pohjan shp ky/hammas- ja suusairauksien poliklinikka niina.nivala-huhtaniska@lpshp.fi Tietoa on mutta ei tekoja?

Lisätiedot

Mielenterveyden ongelmat näkyvät suun terveydessä

Mielenterveyden ongelmat näkyvät suun terveydessä Mielenterveyden ongelmat näkyvät suun terveydessä Annukka Vuorinen Ylihammaslääkäri, terveyspalveluyksikön johtaja YTHS Tampere Silmät ovat sielun peili, ja suu on portti peremmälle. Kuvat Päivi Jääsaari

Lisätiedot

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät Ravitsemustietoa tule-terveydeksi Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät 23.11.2018 Reumasairaudet ja ravitsemus Reumasairaus vaikuttaa ravitsemukseen monin

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Hammaslääkärin tai lääkärin määräyksestä: Pre- ja postoperatiivinen desinfiointi suukirurgiassa ja parodontaalisessa kirurgiassa.

VALMISTEYHTEENVETO. Hammaslääkärin tai lääkärin määräyksestä: Pre- ja postoperatiivinen desinfiointi suukirurgiassa ja parodontaalisessa kirurgiassa. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Corsodyl 2 mg/ml liuos suuonteloon 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Klooriheksidiiniglukonaatti 2 mg/ml Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

Yhteinen vastuu ikääntyneistä ihmisistä. Tukevasti kotona

Yhteinen vastuu ikääntyneistä ihmisistä. Tukevasti kotona Yhteinen vastuu ikääntyneistä ihmisistä Tukevasti kotona Iäkkäiden suun terveydenhuollon palvelujen nivominen kiinteäksi osaksi muita iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluita sekä erityisasiantuntemuksen

Lisätiedot

Ludwigin angiina HLT, EHL Piia Saalasti

Ludwigin angiina HLT, EHL Piia Saalasti HLT, EHL Piia Saalasti 4.10.2016 Ludwigin angiina Ennen antibiootteja Ludwigin angiinaan liittyi miltei 50 prosentin kuolleisuus, kun nykyisin ainoastaan noin 8 10 % menehtyy sairauteensa 1 Akutti hammasvaiva

Lisätiedot

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 TAP -käyttöohje SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 www.scheu-dental.com 58642 Iserlohn, Germany Hei! Olet saanut uuden TAP-uniapneakojeen hammaslääkäriltäsi/oikojaltasi. Se auttaa unenaikaiseen kuorsaamiseen

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Hammasproteesia käyttävän suunhoitoopas. hoitohenkilökunnalle. Kuva: Kirsi Kaipainen. Kirsi Kaipainen & Moona Korva

Hammasproteesia käyttävän suunhoitoopas. hoitohenkilökunnalle. Kuva: Kirsi Kaipainen. Kirsi Kaipainen & Moona Korva Hammasproteesia käyttävän suunhoitoopas hoitohenkilökunnalle Kuva: Kirsi Kaipainen Kirsi Kaipainen & Moona Korva Sisältö Oppaan käyttäjälle--------------------------------------------------------------------3

Lisätiedot

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle 2 Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Lääkärisi on määrännyt Sinulle Xarelto - lääkevalmistetta. Tekonivelleikkauksen jälkeen laskimotukoksen eli veritulpan riski on tavallista

Lisätiedot

Tietoa nielurisaleikkauksesta

Tietoa nielurisaleikkauksesta Aikuispotilaat >> Tietoa nielurisaleikkauksesta Tietoa nielurisaleikkauksesta Nielurisaleikkaus on nopea kirurginen toimenpide, joka suoritetaan nukutuksessa. Leikkaus voidaan suorittaa kahdella eri tavalla.

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. XGEVA 120 mg injektioneste, liuos denosumabi

PAKKAUSSELOSTE. XGEVA 120 mg injektioneste, liuos denosumabi PAKKAUSSELOSTE XGEVA 120 mg injektioneste, liuos denosumabi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea lonkan/lonkkien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1b Tietoa sairauden esiintyvyydestä Vuonna

Lisätiedot