OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA"

Transkriptio

1 OPETUSSUUNNITELMA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu Rehtorin päätös 76/10/2013

2 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO TOIMIALA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN, VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA (120 OV) AMMATILLISEN TUTKINNON OSAT Kuvan toteuttaminen (KU111-10), 10 ov Valokuvauksen koulutusohjelman pakolliset tutkinnon osat (KU150-10), 50 ov Valokuvan toteuttaminen (KU151-10), 10 ov Dokumentaristinen valokuvaus (KU152-10), 10 ov Rakennettu kuva (KU153-10), 10 ov Valokuvailmaisu (KU154-10), 10 ov Valokuvauksen ammattikäytännöt ja yrittäjyys (KU155-10), 10 ov Kaikille valinnaiset tutkinnon osat KU Valokuvataide 10ov KU Kuvaajalähtöinen dokumentointi 10ov KU Kuvajournalistinen kerronta 10 ov KU Kohderyhmäjournalismi 10 ov KU Tuotekuvaus 10 ov KU Mainos- ja trendikuvaus 10 ov Valokuvataide (KU312-10), 10 ov Kuvaajalähtöinen dokumentointi (KU152-10), 10 ov Kuvajournalistinen kerronta (KU314-10), 10 ov Kohderyhmäjournalismi (KU315-10), 10 ov Tuotekuvaus (KU316-10), 10 ov Mainos- ja trendikuvaus (KU317-10), 10 ov Tutkinnon osat ammatillisista perustutkinnoista (KU350-10), 10 ov Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat (KU390-10), 0-10 ov Muut valinnaiset tutkinnon osat Yrittäjyys (KU401-10), 10 ov Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (KU402-10), 2 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat ( ) Lukio-opinnot ( ), 10 ov AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSAT (YH000-10), 20 OV (51)

3 6. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT (KU600-10), 10 OV ARVIOINTI OPINNÄYTE LIITTEET: LIITE 1 OPINTOJEN ETENEMINEN, AJOITUS JA JÄRJESTÄMINEN, KUVA- ARTESAANI LIITE 2 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, KUVA-ARTESAANI (51)

4 1. JOHDANTO Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa kuvallisen ilmaisun sekä käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto-opintoja Jyväskylän ammattiopiston Hyvinvointi- ja kulttuuriyksikön Miilutien toimipisteessä Petäjävedellä. Miilutien toimipisteen yhteisenä tavoitteena on tarjota luovuuteen, korkeatasoiseen ammattitaitoon sekä yrittäjyyteen tähtäävään koulutusta monipuolisessa ja mielekkäässä oppimisympäristössä. Kuvallisen ilmaisun perustutkinnon opintoja voi suorittaa valokuvauksen koulutusohjelmassa. Koulutuksessa painotetaan perusammattitaidon kehittymistä, laadukasta työn jälkeä ja palvelua, asiakaslähtöisyyttä, sisäistä ja ulkoista yrittäjyyttä, sekä luovaa ajattelua että eettistä, ekologista, ekonomista ja esteettistä elämänasennetta. Koulutusta suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä maakunnallisten, valtakunnallisten sekä kansainvälisten yritysten ja alan toimijoiden kanssa. Yritykset tarjoavat opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet työssäoppimiseen edistäen tutkinnon suorittaneiden opiskelijoiden työllistymistä. Opintoja voidaan suunnata ja syventää valinnaisilla tutkinnon osilla niin, että ne mahdollistavat erikoistumisen elinkeinoelämän työtehtäviin. Tämä opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa täydentää kuvallisen ilmaisun perustutkinnon perusteita (OPH:n määräys 13/011/2010) ja on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä sen kanssa. 2. TOIMIALA Kuvallinen ilmaisu on osa kulttuurialan perustutkintoja yhdessä käsi- ja taideteollisuusalan, audiovisuaalisen viestinnän sekä tanssi- ja musiikkialan kanssa. Kuvallinen ilmaisu on tärkeä osa visuaalista viestintää. Sen tehtävänä on näkyä kaikkialla esteettisenä ja luovana toimintana ja tuotteina. Kuvallisen ilmaisun osaamisalueita ovat graafinen viestintä, kuva- ja mediataide sekä valokuvaus. Toimintaa ohjaa yksilöllisyys ja omaperäisyys. Kuvallisen ilmaisun alalla toimiva kuva-artesaani pyrkii työskentelyssään esteettisesti korkeatasoisiin tuloksiin valitsemistaan aiheista tai tilauksesta. Viestinnässä ja töiden sisällössä hän noudattaa eettisiä ja moraalisia periaatteita muita kunnioittaen. Kuvallisen ilmaisun koulutusohjelmassa luodaan vankka pohja valokuvauksen perusosaamiselle ja erikoistumismahdollisuuksille. Tutkinnon keskeisiä painotusalueita ovat mm. kuvajournalismi, rakennettu kuvaus sekä valokuvailmaisu. Alalla toimiva pyrkii uudistamaan visuaalista kulttuuria ja tuottamaan merkityksellistä ja kestävää visuaalista aineistoa Kuva-artesaanilla on perusvalmiudet ammattinsa harjoittamiseen joko freelancerina, yrittäjänä tai toisen palveluksessa. Hän hallitsee monipuolisesti valokuvan toteutuksen ja tekniikat kuvauksesta konkreettiseksi kuvaksi. Työtehtävien kirjo vaihtelee lehtikuvauksista studiokuvauksiin, mainoskuvista dokumenttikuviin ja vapaaseen ilmaisuun. Kuvaartesaaniopinnot antavat erinomaiset valmiudet jatko-opintoihin alan korkeakouluihin niin koti- kuin ulkomaillakin 3(51)

5 3. KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN, VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA (120 OV) KU Ammatilliset tutkinnon osat 90 OV KU Kaikille pakolliset tutkinnon osat (10 ov) KU Kuvan toteuttaminen 10 ov Koulutusohjelmittain eriytyvät pakolliset tutkinnon osat (50 ov) KU Valokuvauksen koulutusohjelma, kuva-artesaani KU Valokuvan toteuttaminen KU Dokumentaristinen valokuvaus KU Rakennettu kuva KU Valokuvailmaisu KU Valokuvauksen ammattikäytännöt ja yrittäjyys 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov KU Kaikille valinnaiset tutkinnon osat (30 OV) KU Valokuvataide KU Kuvaajalähtöinen dokumentointi KU Kuvajournalistinen kerronta KU Kohderyhmäjournalismi KU Tuotekuvaus KU Mainos- ja trendikuvaus KU Tutkinnon osat ammatillisista perustutkinnoista 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov KU Paikallisesti tarjottavat tutkinnonosat (0-10 ov) KU Kansainvälisyys 10 ov KU Muut valinnaiset tutkinnon osat KU Yrittäjyys 10 ov KU Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 0 10 ov Lukio-opinnot 10 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 20 OV Pakolliset tutkinnon osat Pakollisten tutkinnon osien valinnaiset lisäosat KU Vapaasti valittavat tutkinnon osat 16 ov 4 ov 10 ov 4(51)

6 4. AMMATILLISEN TUTKINNON OSAT 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Kuvan toteuttaminen (KU111-10), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Kuvan toteuttamisen tutkinnon osassa tuotetaan visuaalisen viestinnän teoksia tai tuotteita erilaisilla kuvallisen ilmaisun menetelmillä. Keskeistä teoksien tai tuotteiden valmistamisessa on värien, sommittelun ja rajaamisen käyttö, sekä graafisen suunnittelun, kuvataiteen ja valokuvauksen historian ja viestintäkulttuurin hyödyntäminen. Teemat ja sisällöt Kuvan toteuttaminen kuvataiteen keinoin piirustus ja maalaus o tekijän oman ilmaisun ja näkökulman esilletuominen kuvallisen ilmaisun menetelmillä o visuaalisesti hallittujen ja havainnollisten teoksien tai tuotteiden teko o värien ja sommittelun tarkoituksenmukainen o oman kuvailmaisun hahmottaminen o oman toiminnan arvioiminen o tavoitteiden asettaminen ja vaihtoehtoisten ratkaisujen toteuttaminen o työmenetelmien, välineiden ja materiaalien käytön suunnittelu ja hyödyntäminen omassa työskentelyssä o Oppiminen ja ongelmanratkaisu, joustava työskentely ideoiden ja soveltaen, sekä uusia ratkaisuja etsien o ihmisen mittasuhteet Kuvan toteuttaminen valokuvauksen keinoin neulanreikäkuvaus o työmenetelmien, välineiden ja materiaalien käytön suunnittelu ja hyödyntäminen omassa työskentelyssä o tavoitteiden asettaminen ja vaihtoehtoisten ratkaisujen toteuttaminen o perinteisen mustavalkopaperin kehittäminen kemiallisessa prosessissa kuvan muodostuminen vedostuspaperille työturvallisuus o Oppiminen ja ongelmanratkaisu, joustava työskentely ideoiden ja soveltaen, sekä uusia ratkaisuja etsien digitaalinen automaattikuvaus o digitaalisen kameran peruskäyttö o kuvaustehtävät sommitteluun, rajaukseen, värien käyttöön 5(51)

7 o Oppiminen ja ongelmanratkaisu, joustava työskentely ideoiden ja soveltaen, sekä uusia ratkaisuja etsien värilasertulostus Kuvan toteuttamisen tietoperustaan perehtyminen taidehistoria ja valokuvauksen historia kuvien toteuttamisen tietoperustaan perehtyminen kuvien ja viestintätuotteiden tyylipiirteiden ajoittaminen eri aikakausille graafisen suunnittelun, kuva- ja mediataiteen sekä valokuvauksen historian ja viestintäkulttuurin tyylipiirteiden ja suuntauksien tunnistaminen, sekä historiallisen ja kulttuurisen näkökulman huomioiminen kuvan toteuttamisessa o kuvien viestin muuttuminen eri yhteyksissä o kulttuuristen sekä historiallisten viestien ja sisältöjen tunnistaminen o kuvien rajaaminen suhteessa kuvan välittämään viestiin ja ilmaisuun kuva-analyysi o Kuvista sekä kuvien käytöstä keskusteleminen sisällön ja toteutuksen näkökulmasta alalle ominaisilla ja oikeilla termeillä muut huomioiva vuorovaikutus- ja yhteistyö o sovittujen työaikojen ja aikataulujen noudattaminen, sekä mahdollisista poikkeamista neuvotteleminen Oppimistehtävät Kuvan toteuttaminen kuvataiteen keinoin kuvien piirtämistehtävät kuvien maalaustehtävät kollaasitekniikka henkilökuvan toteuttaminen piirtämällä tai maalaamalla ihmisen mittasuhteiden hahmottaminen piirtämällä kolmiulotteisuuden ja tilakäsityksen harjaannuttaminen erilaisin tehtävin luonnosten tekeminen värien ja sommittelun tarkoituksenmukaisen käytön opetteleminen erilaisten harjoitustehtävien kautta Kuva-aiheen sommitteleminen suhteessa kuvan välittämään viestiin ja ilmaisuun. Kuvan toteuttaminen valokuvauksen keinoin 6(51)

8 neulanreikäkameran rakentaminen neulanreikäkuvaus kuvan kehittäminen kemiallisella menetelmällä fotogrammin valmistus pimiössä valokuvaaminen digitaalikameralla automatiikkaa käyttäen pikakuvaustehtävät aiheina valokuvauksen historia, katukuvaus, päiväkirjamaisuus, oman elämän seuraaminen, arjen seuraaminen, (tyyppi, ratkaiseva hetki, simultaani (kaksi tilannetta samassa kuvassa) kontrasti, rytmi, tila, yksityiskohta/rajaus oleellista valokuvan sommittelu, kuvakulmat ja rajaus ja sisältö, kuvan viesti kuvien siirto sähköisesti värilasertulostus Kuvan toteuttamisen tietoperustaan perehtyminen taidehistoriaan ja valokuvauksen historiaan perehtyminen o esitelmän teko taide- ja valokuvahistorian eri aikakausista o kulttuuristen sekä historiallisten viestien ja sisältöjen tunnistaminen o kuvien ja viestintätuotteiden tyylipiirteiden ajoittaminen eri aikakausille o kuvallisen esittämisen tavat o piirtäen keskeisimmät lajityypit esimerkein visuaalisen kuvataiteen historiasta, esimerkiksi klassinen ihmiskuvaus kuvien analysointi ja tulkinta valokuvauksen termejä käyttäen o piirustustehtävät, sommitelma-analyysit o kirjalliset analyysit kuvan merkityksestä Kuvista sekä kuvien käytöstä keskusteleminen o kuvan sisällön muuttuminen eri käyttöympäristöissä o kuvan katsojan näkökulman huomioiminen o arviointiin osallistuminen o alalle ominaisten termien käyttö Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tiedonhankinta: o kuvataiteen ja valokuvahistorian esitelmien teko o lähteiden käyttö o kuvallisen esittämisen tavat: erilaisten esitystapojen tutkiminen eri medioissa neulanreikäkuvaustehtävien toteuttaminen digitaalisten kuvaustehtävien toteuttaminen o sommittelutehtävien kuvaaminen o kuva-alan käyttö 7(51)

9 o oman arjen dokumentointi o kuvan viesti ja sisältö Oman työn suunnitteleminen (y) o aikataulun laatiminen ja noudattaminen, sekä mahdollisista poikkeamista neuvotteleminen o materiaalien ja työvälineiden suunnitelmallinen käyttö o työturvallisuuden huomioiminen varmistetaan raportilla o työskentely ideoiden, soveltaen ja uusia ratkaisumalleja etsien o oman toiminnan arvioiminen o muut huomioiva vuorovaikutus- ja yhteistyö; ryhmätöiden tekeminen Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti valokuvauksen yrittäjyyden näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää ammattimaista tekemistä. Oppimispaikat Tutkinnon osa opiskellaan ensisijaisesti oppilaitoksessa. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi 8(51)

10 Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija kokoaa tutkinnon osassa tehtyjä tehtäviä kuvasalkkuun ja esittelee salkun sisällön arviointitilaisuudessa käyttäen alan ammattitermistöä. Opiskelija arvioi työtään keskustelemalla ja analysoimalla tuotoksiaan. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan 9(51)

11 4.4 Valokuvauksen koulutusohjelman pakolliset tutkinnon osat (KU150-10), 50 ov Valokuvan toteuttaminen (KU151-10), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Valokuvan toteuttaminen on erilaisten tekniikoiden hallintaa valokuvauksessa ja kuvanvalmistuksessa huomioiden kuvan sisältö, kuvaajan oma ilmaisu sekä kuvan käyttötarkoitus. Keskeistä laadukkaiden valokuvien toteuttamisessa on osata käyttää valokuvan erilaisia perinteisiä ja digitaalisia kuvaus- ja valmistustapoja sekä materiaaleja. Teemat ja sisällöt Valokuvauksen tekniikan tietoperustaan perehtyminen Valokuvaustekniikan perusteet järjestelmäkameran käyttö ja rakenne oikea valotus ja valotuksen korjaus kennolle ja filmille suljinajan ja himmentimen vaikutus kuviin erilaiset kameraobjektiivit ja polttovälin vaikutus valokuvaan lisälaitteiden ja välineiden käyttäminen kuvauksissa o jalustan käyttö o suodinten käyttö o yhdysrakenteiset, ulkoiset ja siirrettävät salamalaitteet keinovalon yhdistäminen vallitsevaan valoon Digitaalinen kuvaus digitaalisen kuvaamisen perusteet o jpg- ja raw-kuvaus o tarkentaminen o valkotasapainon mittaaminen o kuvausohjelmat o menu-valikko o värinhallintajärjestelmän käyttäminen Digitaalinen kuvanvalmistus kuvankäsittely o väriasetukset kameraan ja kuvankäsittelyohjelmaan o rajaus o sävysäädöt o tallennusmuodot o aluevalinnat o maskaus o terävöitys digitointi 10(51)

12 o skannaus taso- ja filmiskanneri keskeiset sovellukset usean tallennusmedian välillä värijärjestelmän käyttäminen o väriavaruus ja profiilit tulostus o mustesuihku- ja sublimaatiotulostimet o värinhallinta Perinteinen valokuvaus perusteet mustavalko- ja värikuvaukseen o Mustavalkokuvaus kinokoon mustavalkofilmille kuvaaminen kuvaustehtävien saattaminen valmiiksi valokuviksi filminkehitys kemiallisessa prosessissa mustavalkokuvien arkistokelpoinen vedostus pimiötekniikat o kuvan varjostus ja lisävalotus o toonaus o turvalliseen pimiötyöskentelyyn perehtyminen o Värivalokuvaus kuvaaminen kinokoon värinegatiiville ja positiiville kuvaustehtävien saattaminen valmiiksi valokuviksi skannaus Valokuvan käyttötarkoitus ja sisältö (y) kuvien julkaisu ja arkistointi ulkoiselle palvelimelle Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Oppimistehtäviin sisältyy kuvaussuunnitelmien tekeminen erilaisiin kuvausharjoituksiin, sovittujen aikataulujen noudattaminen, arviointikeskusteluihin osallistuminen sekä itse- että vertaisarvioiden Valokuvauksen tekniikan tietoperustaan perehtyminen o esitelmät eri kuvaajien käyttämät tekniikat tekniset osa-alueet o tekniikkakansion kokoaminen harjoituskuvat selventävin otsikoin ja teknisin tiedoin muistiinpanot opetusmonisteet o osaaminen varmistetaan kokeella 11(51)

13 Valokuvaustekniikan käyttäminen digitaalikuvausharjoituksissa o kuvaustehtävien saattaminen valmiiksi valokuviksi o kuvaaminen jpg- ja raw-muodoissa o kuvaaminen eri polttovälejä käyttäen o himmentimen ja suljinaikojen eri variaatioiden käyttö kuvausharjoituksissa o valkotasapainon mittaaminen erilaisissa valaistusolosuhteissa o valotuksen korjauksen harjoituskuvaus o tarkentaminen liikkuvaan ja paikallaan pysyvään kohteeseen o kuvausohjelmien käyttäminen o menu-valikkoon tutustuminen o värinhallintajärjestelmän käyttäminen Lisälaitteiden ja välineiden käyttäminen digitaalikuvausharjoituksissa o salamavalo yhdysrakenteisen salaman kuvausharjoitus ulkoisten salamalaitteiden käyttö kuvausharjoituksissa yksi ja useampi salamalaite langaton salama luova salaman käyttö valon heijastaminen ja dumppaaminen o salaman ja vallitsevan valon yhdistäminen o jalustan ja suotimien käyttö Digitaalinen kuvanvalmistus o Kuvankäsittely tiedoston käsittely tulostuskelpoiseksi tiedoston käsittely sähköiseen toimintaympäristöön värinhallintajärjestelmän käyttäminen väriasetukset kameraan ja kuvankäsittelyohjelmaan kuvankäsittelyn perusteiden harjoitustehtävät rajaus sävysäädöt tallennusmuodot aluevalinnat maskaus terävöitys kuvamanipulaatio o sähköisen portfolion kokoaminen o kuvien arkistointi o keskeisten sovellusten käyttö usean tallennusmedian välillä o kuvien julkaisu ja arkistointi ulkoiselle palvelimelle (y) o digitointi skannaus o materiaalien digitoiminen tasoskannerilla 12(51)

14 o mustavalkofilmien, värinegatiivin ja/tai diapositiivin digitointi filmiskannerilla o tulostus mustesuihku- ja sublimaatiotulostimien käyttäminen Valokuvaustekniikan käyttäminen filmikuvausharjoituksissa o oikea valotus ja valotuksen korjaus filmille o suljinajan ja himmentimen vaikutus kuviin o erilaisten objektiivien ja polttovälien vaikutus kuviin o mustavalkokuvaustehtävien saattaminen valmiiksi valokuviksi kuvaaminen kinokoon mustavalkofilmille kuvaaminen filminkehitys mustavalkokuvien arkistokelpoinen vedostus ja pimiötekniikat turvalliseen pimiötyöskentelyyn perehtyminen kuvasarjan esillepano o värikuvaustehtävien saattaminen valmiiksi valokuviksi kuvaaminen kinokoon värinegatiiville skannaus tulostus ja esillepano Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät kuvaussuunnitelman tekeminen, kuvausten toteuttaminen ja esteettisesti ja teknisesti laadukkaiden kuvien valmistaminen valokuvauksen ja kuvanvalmistuksen keskeisillä materiaaleilla ja menetelmillä materiaalikulujen seuranta (y) työturvallisuusohjeisiin perehtyminen ja työturvallisuudesta huolehtiminen tekniikkakansion kokoaminen opintokokonaisuuden sisällöistä kuvin ja tekstein annettujen ohjeiden mukaisesti laitteiden käyttöohjeiden lukeminen ja soveltaminen kirjallinen työ valokuvauksen värijärjestelmien käyttämisestä oppilaitoksessa ja jollakin valokuvausalan työpaikalla Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti huomioiden yrittäjämäinen toimintatapa (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. 13(51)

15 Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa opiskellaan ensisijaisesti oppilaitoksessa. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa valokuvan toteuttamisen ammattitaitonsa toteuttamalla asiakkaan tarpeet huomioivia laadukkaita, yksilöllisiä, esteettisiä ja käyttötarkoitukseensa soveltuvia suuntautumisalansa valokuvia. Työtä tehdään niin laajasti, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla. Ammattiosaamisen näyttö 14(51)

16 Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: muuten kokonaan, paitsi perinteinen kuvanvalmistus Työn perustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Muu osaamisen arviointi Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta: perinteinen kuvanvalmistus o mustavalkoisen kuvan valmistus pimiössä arvioidaan työtehtävällä ja kokeella Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto Dokumentaristinen valokuvaus (KU152-10), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Dokumentaristinen valokuvaus on havaintoihin perustuvaa informatiivista ja kertovaa kuvaamista autenttisissa ympäristöissä ammattikuvauskaluston ominaisuuksia hyödyntäen. Dokumentaristisen valokuvauksen taustaksi hankitaan tietoa kuvattavasta kohteesta tai ilmiöstä ja välitetään se kuvina rehellisesti ja ymmärrettävästi. Toiminta on eettisestä, lainmukaisesta ja vastuullista. Keskeinen sisältö on kerronnallisten kuvakokonaisuuksien rakentaminen Teemat ja sisällöt Dokumentaristisen valokuvauksen tietoperusta aikakausi- ja sanomalehtikuvauksen lajityypit ammatti- ja oikeuskäytännöt o ammattietiikan sääntöjen noudattaminen kuvatessa kuvan ja tekstin suhteen ymmärtäminen 15(51)

17 Kerronnallisten kuvakokonaisuuksien rakentaminen still -kuvina havaintoihin perustuva kuvaaminen ihmisistä ja ilmiöistä autenttisessa ympäristössä kameran ominaisuuksia hyödyntäen tietojen hankkiminen kuvaustehtävän taustaksi ammattikuvauskaluston käyttäminen laitteiden valitseminen kuvaustehtäviin Dokumentaarinen videokuvaus ja editointi laitteiden valitseminen kuvaustehtäviin tietojen hankkiminen kuvaustehtävän taustaksi dokumentaaristen uutisinserttien kuvaaminen videolle kuvatun videomateriaalin editointi Tekniikan hyödyntäminen dokumentaristisessa valokuvauksessa erilaisten ammattikameroiden ja laitteiden käyttö o perspektiivin korjausobjektiivit kameratekniikan hyödyntäminen o syväterävyys o oikean objektiivin valinta valon hallinta kuvauksessa o keinovalon ja päivänvalon yhdistäminen o salamalaitteet yhdysrakenteinen ulkoinen salamalaite ja monisalamakuvaus siirrettävät keikkasalamasetit varjostimet heijastimet värisuotimet Kuvien arkistointi ja massakäsittelyyn tarkoitetut tietokonesovellukset Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät kuvausharjoitusten saattaminen valmiiksi valokuviksi annetussa aikataulussa ammattimaista kuvauskalustoa ja lisävalaisua käyttäen o tilannekuvaus o kuvituskuvaus o kuvareportaasien suunnittelu ja toteutus yhteisestä sekä itse valitusta ajankohtaisesta aiheesta o henkilökuvaus miljöössä o tallentava kuvaus asuinympäristö ajankuva o kuvaus- ja julkaisusopimusten tekeminen (y) o kirjallinen työ valokuvaajan tekijänoikeuksista 16(51)

18 kuvatekstien kirjoittaminen kuviin, sekä kuvitus sovittuun tekstiin kuvien julkaisu sähköisessä ympäristössä (y) kameratekniikan hyödyntäminen (syväterävyys, valon hallinta, oikean objektiivin valinta..) arkistointi- ja massakäsittelyyn tarkoitettujen tietokonesovelluksien käyttäminen o oman arkistojärjestelmän suunnittelu, toteutus ja raportointi videokuvaus ja editointi o lyhyiden dokumenttien kuvaaminen ja editointi sähköiseen julkaisuun erilaisten ammattikameroiden ja laitteiden käyttö o perspektiivin korjausobjektiivien käyttö kuvausharjoituksissa o lisävalaisu salamalaitteilla, sekä niihin liittyvien tarpeistojen käyttäminen lisävalona kuvattaessa erilaisissa ympäristöissä Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tiedonhankinta kuvaustehtävän taustaksi kuvausten suunnittelu ja toteutus ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä kuvauspaikkojen etsiminen aikataulujen teko (y) kuvareportaasien toteuttaminen kuvaus- ja kuvankäyttösopimusten laatiminen (y) oman työn arvioiminen ja kehittäminen salamalaitteiden käytön harjoittelu kuvaustehtävien avulla oman kuva-arkiston kehittäminen, kirjallinen raportti arkiston toimintaperiaatteesta ja toimivuudesta kirjallinen raportti: kuvaustehtäviin valittavien laitteiden perustelu ja vaihtoehtojen suunnittelu, sekä saman kuvaustehtävän toteuttaminen eri ajankohtana eri kalustolla leikekirja inspiroivista lehtikuvista kuvien sähköinen julkaisu (esim. blogi) (y) Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti valokuvauksen yrittäjyyden näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. 17(51)

19 Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tutkinnon osa suoritetaan ensisijaisesti oppilaitoksessa, vaihtoehtoisesti asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että siellä tehtävät työt kattavat tutkinnon osan keskeisimmät sisältöalueet ja niihin liittyvät oppimistehtävät. Mahdolliset puuttuvat sisältöalueet opiskellaan muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa dokumentaristisen valokuvauksen ammattitaitonsa dokumentoimalla suunnitelmallisesti ajankohtaista ilmiötä ja tekemällä tarvittavat kuvaus- ja kuvankäyttösopimukset. 18(51)

20 Työtä tehdään niin laajasti, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: muuten kokonaan paitsi dokumentaarisen videon tekeminen Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Muu osaamisen arviointi Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Työprosessin hallinta: dokumentaarisen videon suunnittelu, kuvaaminen ja editointi Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto Rakennettu kuva (KU153-10), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Rakennetun kuvan opintokokonaisuudessa toimitaan asiakastyön säädösten ja sopimusten mukaisesti. Keskeistä on henkilöiden, tilojen ja tuotteiden valaisu ja kuvaaminen studiossa sekä erilaisissa miljöissä ammattikuvauskalustolla asiakkaan tarpeiden mukaan. Teemat ja sisällöt Rakennetun kuvan tietoperustaan perehtyminen ja toteutus oman suunnitelman ja/tai toimeksiannon mukaisesti ammattikuvauskaluston valitseminen ja käyttö kuvaustehtävissä kuvattavan/kuvattavien ohjaus erilaisten taustojen ja kuvauspaikkojen valinta ja käyttäminen valaisulaitteiden käyttäminen ihmisten, esineiden, ihmisryhmien ja tilojen hallittuun valaisemiseen 19(51)

21 o Miljöössä henkilökuvaus ja valaisu miljöössä erilaisissa ympäristöissä tuotekuvaus ja valaisu tilakuvaus ja valaisu o Studiossa studiomuotokuvaus ja valaisu tuotekuvaus ja valaisu studiomiljöiden suunnittelu ja rakentaminen Kuvien viimeistely valokuvien käsittely ammattitekniikoiden avulla kuvankäsittely o kuvamanipulaatio o digitaalinen valaisu Kuvaus asiakastyönä yhteistyö tilaajan/kuvattavan ja muiden osallistujien kanssa asiakastyön säädökset, aikataulut ja sopimukset huomioiden (y) Oppimistehtävät Oppimistehtäviin sisältyy kuvaussuunnitelmien tekeminen erilaisiin kuvausharjoituksiin, sovittujen aikataulujen noudattaminen, arviointikeskusteluihin osallistuminen sekä itse- että vertaisarvioiden Ohjatut oppimistehtävät Rakennetun kuvan toteutus studiokuvauksen kameroiden ja valaisukaluston käyttö kuvausharjoituksissa miljöössä ja studiossa erilaisten taustojen ja kuvauspaikkojen valitseminen ja käyttäminen studiomiljöiden suunnittelu ja rakentaminen mahdollisen työryhmän kokoaminen ja ohjaus (y) henkilökuvauksen suunnittelu, valaisu ja toteutus studiossa tai miljöössä o passikuvaus o pari- tai ryhmäkuvaus o riittikuvaus (kuten valmistujais-, tai rippikuvaus) tuotekuvauksen suunnittelu, valaisu ja toteutus studiossa tai miljöössä o eri materiaalien valaisu ja kuvausmenetelmät o erikokoisten tuotteiden valaisu ja kuvaus o reprokuvaus 20(51)

22 o työympäristöön ja turvallisuuteen liittyvät tehtävät asiakaskommunikointiin liittyvät tehtävät (y) o asiakkaan tarpeiden selvittäminen o kuvattavan asian taustatiedoista, kuvan tavoitteista sekä käyttötarkoituksesta neuvotteleminen ja niiden pohjalta sopivien ratkaisuvaihtoehtojen kehittäminen o kuvattavan/kuvattavien ohjaus ja valaisu o palautteen vastaanottaminen o oman työn arviointi ja kehittäminen valokuvien valmistaminen oman suunnitelman mukaan tai asiakkaalle (y) o taloudellisen suunnitelman ja aikataulun teko sekä noudattaminen kuvien käyttötarkoituksen huomioiminen sekä kuvaustavan, kaluston ja materiaalien valinta o markkinointikelpoisten valokuvien valmistaminen sovittuun käyttötarkoitukseen, tilaan ja ympäristöön o kuvankäsittely kehittyneiden ammattitekniikoiden avulla o kustannusten laskenta ja tarvittaessa valmistetun tuotteen myyminen alan käytänteiden mukaisesti ammattikuvauskaluston valitseminen ja käyttö kuvaustehtävissä o suunnitelmallinen valaisulaitteiden käyttäminen ihmisten, esineiden, ihmisryhmien ja tilojen hallittuun valaisemiseen valotusmittaria apuna käyttäen o tarkoituksenmukaisten polttovälien käyttö Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät ohjattu/itsenäinen studiokuvauksen kameroiden ja valaisukaluston käyttö tehtävien suorittamisessa kuvien käsittely ja valmistaminen ammattitekniikoiden avulla työvaiheiden suunnittelu ja kirjaaminen (y) työturvallisuusohjeisiin perehtyminen yhteistyö tilaajan/kuvattavan ja muiden osallistujien kanssa (y) annettujen kuvaustehtävien valmiiksi saattaminen annetussa aikataulussa leikekirjan koostaminen inspiroivista studio- ja henkilökuvista Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti valokuvauksen yrittäjyyden näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. 21(51)

23 Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa annettuina tehtävinä, sekä asiakastyölähtöisesti ja työssäoppien. Opintojen aikana tehdään vierailuja alan työpaikkoihin. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa rakennetun kuvan ammattitaitonsa toteuttamalla asiakkaan tarpeet huomioivia laadukkaita, yksilöllisiä, esteettisiä ja käyttötarkoitukseensa soveltuvia henkilöja tuotekuvia miljöössä ja/tai studiossa. Työtä tehdään niin laajasti, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. 22(51)

24 Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Valokuvailmaisu (KU154-10), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Valokuvailmaisun tutkinnon osassa opiskellaan omaa tapaa toteuttaa ajatuksia ja mielikuvia valokuvina valokuvauksen tekniikoita ja kuvankäsittelyä apuna käyttäen. Keskeistä valokuvailmaisussa on visuaalisesti ja ajatuksellisesti ehjien kokonaisuuksien tavoitteellinen ja laadukas toteuttaminen. Teemat ja sisällöt Valokuvailmaisun tietoperusta valokuvan nykysuuntaukset kuva-analyysi ja käsitteistön käyttäminen Kuvakokonaisuuden toteutus Luova(t) valokuvausprojekti(t): ajatuksien, mielikuvien ja/tai tunteiden ilmaiseminen kuvaustehtävillä suunnittelu ja toteutus ammattikuvauskalustoa ja valaisulaitteita käyttäen, erilaisia vaihtoehtoja kokeillen, perustellen käytetyt menetelmät sekä aikatauluja noudattaen Valokuvien viimeistely ja esillepano Valokuvasta teokseksi tulostamalla, vedostamalla, pohjustamalla, kehystämällä, kollaasina, painotuotteena, eri materiaaleille siirrettynä ja/tai sekatekniikoilla teosten ripustus virtuaalinäyttelyn suunnittelu ja toteutus Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät 23(51)

25 nykyvalokuvan suuntauksiin tutustuminen o esitelmät nykyvalokuvaajista o oman valokuvailmaisun pohdinta ja esittely suhteessa valokuvauksen perinteeseen valokuvanäyttelyn tekemisen periaatteet o valokuvanäyttelyvierailut o näyttelyn tekemisen runko o virtuaalisen valokuvanäyttelyn rakentaminen (y) kustannusten laskeminen (y) valokuvateosten viimeistely ja esillepano o kuvan kehystäminen o pohjustaminen o ripustaminen o paspatuurien käyttö kuva-analyysi o kuvista ja kuvien tulkinnasta keskusteleminen käsitteistöä käyttäen o kuvien arvioiminen itse- ja vertaisarviointina, sekä oman työn kehittäminen kuvausprojektin/projektien suunnittelu ja toteutus, sekä aikataulujen noudattaminen o erilaisten työmenetelmien, laitteiden ja materiaalien käyttäminen sekä niistä sopivien valitseminen omaan työhön o valokuvan keinojen käyttäminen ilmaisun tukena o visuaalisen ja ajatuksellisesti ehjän kuvakokonaisuuden rakentaminen o tavoitteiden asettaminen kuvien sisällölle Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tiedonhankinta kuvaustehtäviä varten kuvaajaesitelmät oman teoksen/teossarjan viimeistely ja esillepano kuvasalkun, valokuvakirjan ja/tai sähköisen portfolion tekeminen näyttelyn rakentamisen a-ö virtuaalisesti Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti valokuvaajan ja yrittäjän (y) näkökulma huomioiden. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. 24(51)

26 Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa luentoina, tehtävinä ja työpajatyöskentelynä, sekä työssäoppien. Opintojen aikana tehdään vierailuja museoihin ja näyttelyihin. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa valokuvailmaisullisen ammattitaitonsa hyödyntämällä valokuvallisia ilmaisutapoja ammatillisessa kontekstissa. Työtä tehdään niin laajasti, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: 25(51)

27 Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Valokuvauksen ammattikäytännöt ja yrittäjyys (KU155-10), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tutkinnon osan keskeiset sisällöt ovat valokuvauksen ammattikentän ja järjestötoiminnan tunteminen, liiketoimintasuunnitelman, rahoitussuunnitelman ja liiketoimintaidean valmistaminen, sekä oman osaamisen markkinointi. Teemat ja sisällöt Pienyrittäjyyteen perehtyminen (y) o liikeidea, liiketoimintasuunnitelma ja rahoitussuunnitelma o yrityksen taloudenhoito o sisäinen yrittäjyys o yritysmuotojen ja yrittäjän lakisääteisten velvollisuuksien tunteminen Toiminnan ja osaamisen markkinointi (y) o Tulostuskelpoisen esitteen tekeminen itselleen ja / tai yritykselleen Tietokonesovellukset o Käyttöjärjestelmän keskeiset hallintatoiminnot ja tärkeimmät toimistosovellukset o Verkkosivujen tekemisen keskeiset tietokonesovellukset Verkkosivujen tekeminen itselleen ja / tai yritykselleen (y) Valokuvauksen ammattikentän ja järjestötoiminnan tunteminen (y) Valokuvaajan tekijänoikeudet ja kuvien julkaisu (y) Oppimistehtävät Oppimistehtävät muotoutuvat valokuvaajan ammattikäytänteiden mukaisesti. Ohjatut oppimistehtävät pienyrittäjyyteen perehtyminen (y) o omien vahvuuksien ja mahdollisuuksien arvioiminen yrittäjänä ammattialallaan o liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen 26(51)

28 o rahoitussuunnitelman laatiminen sekä apurahojen ja / tai yrittäjille suunnattujen tukien hakeminen o pienryhmätyönä luetteloidaan valokuvauksen perinteiset tuotteet, arvioidaan niiden elinkaarta ja tuotannollisia mahdollisuuksia alati muuttuvilla markkinoilla. Innovoidaan uusia tuotteita muuttuville markkinoille. Mietitään ja kehitetään palveluita tuotteiden ympärille. o Tutustutaan pienryhmätyönä eri yritysmuotoihin alkavan yrityksen ja laaditun liikeidean pohjalta. Valitaan toimintaan sopiva yritysmuoto huomioiden rahoitus- ja vakuuspohjan, sekä toimijoiden määrän. o asiakkaan löytäminen o valokuvauksen ammattikentän ja järjestötoiminnan tunteminen kuvaus- ja kuvankäyttösopimuksien laatiminen (y) o Tekijänoikeudet ja kuvan kaupallinen käyttö, sopimusten laatiminen käyttäen ohjeena alalle vakiintuneita sopimuksia. o Kuvaajan eettinen toiminta. yrityksen taloudenhoito (y) o Tulos- ja rahoitusbudjetin ymmärtäminen, kirjanpidon perusteet, tilitoimiston merkitys, arvonlisäverotuksen perusteet. Hinnoittelun perusteiden ymmärtäminen. valokuvausalan liiketoiminnan ja sen kehittymisen arvioiminen yhteistyössä asiantuntijaverkostojen kanssa (y) o tutustuminen uusyrityskeskusten toimintaan. työyhteisön hyvinvoinnin edistäminen oman osaamisen markkinointi (y) o taitto-ohjelman käyttäminen - ilmoitusten tekeminen - kuvan ja tekstin sekä tietokonegrafiikan yhdistäminen - painotuotteiden suunnittelu ja toteutus - tulostuskelpoisen esitteen tekeminen itselleen ja / tai yritykselleen o taulukkolaskenta o kotisivujen tekeminen itselleen ja / tai yritykselleen o yrityksen graafinen ohjeistus (Design management), visuaalinen näkyvyys (logot, käyntikortit, kirjepohjat jne) Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tiedonhankinta materiaalien etsiminen, vertailu ja hankkiminen työvaiheiden suunnittelu työturvallisuusohjeisiin perehtyminen valokuvausalan järjestötoimintaan tutustuminen (y) yrittäjyyskansion kokoaminen (liiketoimintasuunnitelma, rahoitussuunnitelma ja liikeidea, sekä kirjallinen arvio yrittäjänä toimimisen mahdollisuudesta) (y) 27(51)

29 Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti valokuvausyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa sekä työssäoppien. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään 28(51)

30 osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa ammattikäytänteiden ja yrittäjyyden ammattitaitonsa kokoamalla yrittäjäkansion, joka sisältää liiketoimintasuunnitelman, rahoitussuunnitelman ja liikeidean, sekä kirjallisen arvion yrittäjänä toimimisen mahdollisuudesta. Työtä tehdään niin laajasti, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan 4.5 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa seuraavat valinnaiset tutkinnon osat: KU Valokuvataide 10ov KU Kuvaajalähtöinen dokumentointi 10ov KU Kuvajournalistinen kerronta 10 ov KU Kohderyhmäjournalismi 10 ov KU Tuotekuvaus 10 ov KU Mainos- ja trendikuvaus 10 ov Edellä lueteltujen valinnaisten tutkinnon osien sijaan/lisäksi opiskelija voi valita 10 ov tutkinnon perusteiden kohdan 4.4 muista kaikille valinnaisista tutkinnon osista. Tällöin opetusmenetelmänä on työssäoppiminen, mikä edellyttää sopivan työssäoppimispaikan saamista. Tällöin osaamisen arviointi tehdään kokonaisuudessaan ammattiosaamisen näytöllä. 29(51)

31 Valokuvataide (KU312-10), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tutkinnon osan keskeinen sisältö on kuvaajalähtöisesti toteutettava laaja taiteellinen kokonaisuus, jossa korostuu itsenäinen valokuvallinen osaaminen. Teemat ja sisällöt KUVAKOKONAISUUDEN TOTEUTUS TAITEELLISISTA LÄHTÖKOHDISTA kuvausprojektin tai kuvausprojektien toteutus o sisällöllinen ja visuaalinen tavoitteellisuus o aikataulutetun kuvaussuunnitelman teko o näkökulman valinta o taustatietojen hankinta vuorovaikutustaidot kuvaustilanteissa ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa luova työmenetelmien, -välineiden ja tekniikoiden hyödyntäminen kuvien viimeistely o erikoistekniikat o luova kuvankäsittely esittämistavan valinta kuva-analyysi o oman työn arviointi o omasta osaamisesta keskusteleminen alan termeillä o oman osaamisen sijoittaminen valokuvataiteen kenttään Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät kuvausprojektin/projektien toteutus o aikataulutetun kuvaussuunnitelman teko o näkökulman valinta o sisällöllisten ja visuaalisten tavoitteiden asettaminen o taustatietojen hankinta vuorovaikutustaidot kuvaustilanteissa ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa o luova työmenetelmien, -välineiden ja tekniikoiden kokeilu ja raportoiminen o kuvien viimeistely perustelluin tekniikoin o perusteltu esittämistavan valinta o kuva-analyysi 30(51)

32 kuvausprojektin/projektien esittely näyttelynä, sähköisenä galleriana tai painotuotteena Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tiedonhankinta materiaalien etsiminen, vertailu ja hankkiminen työvaiheiden suunnittelu oppimispäiväkirja ja loppuraportti Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti valokuvataiteilijan näkökulma huomioiden. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan ensisijaisesti työssäoppimispaikalla tai oppilaitoksessa opinnäytteenä. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla valokuvauksen työtehtävissä. Hän voi toimia itsenäisesti tai alan yrityksen työtehtävän mukaisesti. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi 31(51)

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 2.9.2011 Rehtorin päätös 61/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 64/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 47/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 21/10/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA Vahvistettu 29.11.2010 Rehtorin päätös 90/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. HIUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN

Lisätiedot

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Graafisen suunnittelun osaamisala, kuva-artesaani Kuva- ja mediataiteen osaamisala, kuva-artesaani Valokuvauksen osaamisala,

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Graafisen suunnittelun osaamisala, kuva-artesaani Kuva- ja mediataiteen osaamisala, kuva-artesaani Valokuvauksen osaamisala,

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa.

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Media-assistentti Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 5 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 6 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 3.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp...

Lisätiedot

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO 2010, MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TUTKINTOKOHTAINEN OSA PAIKALLISESTI TARJOTTAVAT TUTKINNON OSAT / täydennys Hyväksytty Helsingin Konservatorion johtokunnassa

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUS- OHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUS- OHJELMA OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUS- OHJELMA Vahvistettu 27.08.2014 Rehtorin päätös 98/10/2014 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO 3 2. TOIMIALA...

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu)

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Lukiodiplomi Kuvataide 2010 2011 Määräykset ja ohjeet 2010: 13 ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Kuvataiteen lukiodiplomin sisältö 1 Lukiodiplomin muoto, rakenne ja laajuus 3 2 Lukiodiplomikurssi

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelman perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI Vahvistettu 18.3.2011 Rehtorin päätös 12/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. PINTAKÄSITTELYALAN

Lisätiedot

11.-12.10.2016 18.-19.10.2016 9. ryhmä I 9.-11.11.2016 ryhmä II 16.-18.11.2016 10. ryhmät I+II 7.-9.12.2016

11.-12.10.2016 18.-19.10.2016 9. ryhmä I 9.-11.11.2016 ryhmä II 16.-18.11.2016 10. ryhmät I+II 7.-9.12.2016 KUI - VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TOTEUTUSSUUNNITELMA Lähiopetusjaksot 2016-2017 Ensimmäinen opintovuosi 2016 0. ryhmät I + II 1.-2.12.2015 orientoiva lähijakso 1. ryhmä I 13.-15.1.2016 ryhmä II 20.-22.1.2016

Lisätiedot

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT.

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT. TUTK.OSA ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET 10 ov Opiskelija osaa suunnitella omaa työtään valmistaa tuotteen tai palvelun arvioida ja kehittää omaa toimintaansa työskennellessään ottaa

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet:

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: 1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: Opiskelija suunnittelee ja valmistelee tuoteneuvottelutilanteita. Opiskelija neuvoo asiakkaita tuotteiden

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA

KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Satakunnan koulutuskuntayhtymän opetussuunnitelmatoimikunta 26.3.2015 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Kuvallisen ilmaisun

Lisätiedot

1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN

1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON MÄÄRÄYKSEN MUUTOS LIITE 1 1(5) 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.2 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4 MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1 KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 4.1.1 Työtehtävän suunnittelu, 10 ov Ammattitaitovaatimukset kartoittaa

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA KOKIN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 139/20/2011

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 141/20/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala. Artesaani

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala. Artesaani OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala Artesaani Tekniikan alan apulaisrehtorin hyväksymä 29.4.2015, 9. Näyttötoimikunta hyväksynyt

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (9) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

10 osp Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 osp Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN 13..Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamis- Hyväksymismerkinnät 1 () Hiusalan perustutkinto Koodi: HIU3901 Päätös: LAO C3/201 Osaamisen arviointi Tutkinnon osan osaaminen arvioidaan työtehtävän

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.04.2011 Rehtorin päätös 23/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. MÄÄRÄYKSEN MUUTOS Lausuntopyyntö 15/421/2012 LIITE 1 (4) - - -

AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. MÄÄRÄYKSEN MUUTOS Lausuntopyyntö 15/421/2012 LIITE 1 (4) - - - 1 (4) - - - 4.2.17 Tallennetuotanto Ammattitaitovaatimukset osaa tallentaa tekstiä, kuvaa, ääntä, liikkuvaa kuvaa ja kolmiulotteisia malleja laatukriteerien mukaisesti käsitellä kaikkia aineistolajeja

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 63/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 140/20/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tuoteneuvonta, 15 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o suunnittelee

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 27.4.2015 Johtokunta 11.6.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Jaksosuunnitelma...3 Jaksosuunnitelma...4

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO. Kuvallisen ilmaisun perustutkinto Koulutusohjelma: Graafinen suunnittelu. ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamiseksi

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO. Kuvallisen ilmaisun perustutkinto Koulutusohjelma: Graafinen suunnittelu. ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamiseksi KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO Kuvallisen ilmaisun perustutkinto Koulutusohjelma: Graafinen suunnittelu Suunnitelma tutkinnon osien arvioimiseksi ja Ammatilliset tutkinnon osat 90 opintoviikkoa Hyväksytty

Lisätiedot

KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO - valokuvauksen osaamisala

KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO - valokuvauksen osaamisala KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO - valokuvauksen osaamisala Tutkintoon valmistava 2-vuotinen monimuotokoulutusohjelma valokuvausalalla toimiville OPETUKSEN PAINOTUS Opetus painottuu Visuaaliviestinnän

Lisätiedot

09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: A LA CARTE tarjoilu, 20 osp, valinnainen t.o. ARVIOINNIN KESKEISET

Lisätiedot

Oppimisen ja osaamisen arviointi. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Oppimisen ja osaamisen arviointi. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Oppimisen ja osaamisen arviointi Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppimisen (ammatillinen peruskoulutus) arvioinnin periaatteita kolmikantaisuus: työssäoppija, työpaikkaohjaaja

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Toiminnan kannattavuuden suunnittelu 15 osp Tavoitteet: Opiskelija laskee tuotteen aiheuttamat kustannukset ja hinnoittelee tuotteen. Hän

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Pedagoginen johtaminen Salpauksessa Opiskelijat ja työelämä Maarit

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 7.2.2013 M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulos) arvioidaan mahdollisimman

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Rehtorin hyväksymä hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o laskee

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Myynnin tukipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o palvelee sisäisiä

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 2011 Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulosta) arvioidaan mahdollisimman aidoissa työelämän

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT Johtokunnan hyväksymä 13.10.2009 / 69 Voimassa alkaen 1.8.2009 Sisältö 5.2 Valinnaiset tutkinnon osat... 3 5.2.1 Äidinkieli (0-4 ov)...

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Visuaalinen myyntityö tutkinnon osa (VISU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Visuaalinen myyntityö Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen Hyväksymismerkinnät 1 (5) Tämän asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto 2015. Bovallius-ryhmä

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto 2015. Bovallius-ryhmä Opetussuunnitelma 2015 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 4 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 5 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 3.1.1 Asiakaspalvelu... 5 3.2 Valinnaiset

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 4 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 3.1.1 Palvelutehtävissä toimiminen... 5 3.1.2 Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto...

Lisätiedot

Lisäksi ammattitaitoa täydennetään erilaisilla tehtävillä ja portfoliolla siltä osin kuin sitä ei voida tutkintotilaisuudessa osoittaa

Lisäksi ammattitaitoa täydennetään erilaisilla tehtävillä ja portfoliolla siltä osin kuin sitä ei voida tutkintotilaisuudessa osoittaa 1 SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO/ Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ ARVIOINTI Tutkintotilaisuudet suunnitellaan yksilöllisesti yhteistyössä

Lisätiedot

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab 1/6 Liikunnanohjaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla liikunnan ohjaustehtävissä. Hän hankkii tarvittavan tiedon, osallistuu tapahtuman

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 16.6.2015 Rehtorin päätös 82/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1 Pakolliset

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa I TEHTÄVÄN ASETTELU Työelämälähtöisyys: opinnäytetyö hyödyttää työelämää, kehittää

Lisätiedot

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla SUUNNITTELU JA VALMENNUS TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMISEN ALOITUS TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN SUUNNITELMA Työpaikka-analyysi

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Tutkinnon osan nimi ja laajuus: 2.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus, 20 osp. Pakollinen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Viestinnän koulutusohjelma Valokuvaus Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Opinto-opas 2006-2007 VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala Laajennettu työssäoppiminen. Merkonomi

OPETUSSUUNNITELMA. LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala Laajennettu työssäoppiminen. Merkonomi OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala Laajennettu työssäoppiminen Merkonomi Palvelualan apulaisrehtorin hyväksymä 28.4.2015, 12. Näyttötoimikunta hyväksynyt

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 97/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2016-2017 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot