OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUS- OHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUS- OHJELMA"

Transkriptio

1 OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUS- OHJELMA Vahvistettu Rehtorin päätös 98/10/2014

2 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO 3 2. TOIMIALA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN, TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUSOHJELMA (120 OV) AMMATILLISEN TUTKINNON OSAT Kaikille pakolliset tutkinnon osat Asiakaslähtöinen valmistus (KT111-09),10 ov Kulttuurilähtöinen valmistus (KT112-09),10 ov Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma, artesaani Tuotteen suunnittelu (KT131-09), 10 ov Tuotteen valmistaminen (KT132-09), 20 ov Metallituotteen valmistaminen Puutuotteen valmistaminen Tekstiilituotteen valmistaminen Vaatteen valmistaminen Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Asiakaspalvelu ja myyntityö (KT301-09), 10 ov Kulttuurin soveltaminen käsityöhön (KT302-09),10 ov Ohjaustoiminta (KT303-09), 10 ov Stailaus (KT306-09), 10 ov Taidekäsityö (KT307-09), 10 ov Tilaustyön valmistaminen (KT308-09) 10 ov Tuotteen valmistaminen käsityönä (KT310-09), 10 ov Tutkinnon osat ammatillisista perustutkinnoista (KT350-09)), 10 ov Tutkinnon osa muusta ammattitutkinnoista (KT360-09) Tutkinnon osa erikoisammattitutkinnoista (KT370-09) Paikallisesti tarjottavat tutkinnonosat Alan työtehtävissä toimiminen ulkomailla Muut valinnaiset tutkinnon osat (KT400-09),10 ov AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSAT (KT000-09), 20 OV VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT (KT600-09), 10 OV (57)

3 7. ARVIOINTI OPINNÄYTE OPINTOKORTTI- JA TODISTUSMALLIT LIITTEET LIITE 1 OPINTOJEN ETENEMINEN, AJOITUS JA JÄRJESTÄMINEN, ARTESAANI LIITE 2 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, ARTESAANI (57)

4 1. JOHDANTO Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto-opintoja Jyväskylän ammattiopiston Hyvinvointi- ja kulttuuriyksikön Miilutien toimipisteessä Petäjävedellä. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelman opintoja voi suorittaa metalli-, puu-, tekstiili- ja vaatetusaloilla. Koulutusta suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä maakunnan yritysten ja alan toimijoiden kanssa. Yritykset tarjoavat opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet työssäoppimiseen, mikä puolestaan edistää tutkinnon suorittaneiden opiskelijoiden työllistymistä. Opintoja voidaan suunnata ja syventää valinnaisilla tutkinnon osilla niin, että ne mahdollistavat erikoistumisen elinkeinoelämän työtehtäviin. Tämä opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa täydentää käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon perusteita (OPH:n määräys 25/011/2009) ja on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä sen kanssa. 2. TOIMIALA Käsi- ja taideteollisuusala sisältää laajan kirjon erilaisia ammatteja ja työtehtäviä, joiden osaamisen vaatimukset ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet. Kaikki alan työtehtävät vaativat monipuolisesti osaavia tekijöitä. Osaamisen lisäksi odotusarvona alalla on sosiaalisuus, tiimityövalmiudet, joustavuus sekä persoonallisuus ja positiivinen elämän asenne. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon suorittaneella artesaanilla on laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet oman ammattialansa erilaisiin työtehtäviin sekä jatko-opintoihin. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto sisältää työ-, elinkeino- ja kulttuurielämästä lähtöisin olevia ammattialoja, jotka eroavat toisistaan esimerkiksi materiaalin ja / tai erityisosaamisen perusteella. Siksi tutkinnon suorittaneella artesaanilla tulee olla erikoistuneempi osaaminen valitsemallaan tutkinnon osa-alueella niin, että hän voi sijoittua työelämään, suorittaa ammattialansa tehtäviä ja kehittää ammattitaitoaan. Toimiala edellyttää tutkinnon suorittaneelta artesaanilta valmiuksia suunnitella oma työnsä, tehdä materiaali-, työtarve- ja kustannuslaskelmia sekä esitellä ja arvioida työtänsä. Ammattitaitoa on osata soveltaa opittuja taitoja ja tietoja vaihteleviin työelämän tilanteisiin ja suurempiin kokonaisuuksiin. Keski-Suomessa käsi- ja taideteollisuusala on pääasiassa pienten, yhden tai muutaman hengen pienyritysten toimiala. Tuotevalmistuksessa painottuvat yksilöllisyys, pienet sarjat, laadukkuus sekä asiakaspalvelu. Alalla pyritään asiakaslähtöiseen palveluhenkisyyteen ja yhteistoimintaan alan toimijoiden kesken. Tuotesuunnittelu, tuotteen elinkaariajattelu sekä oikeiden materiaalien valinta yhdessä korkean laadun, taloudellisuuden, kestävyyden ja esteettisen kauneuden kanssa ovat alan kilpailuvaltteja. Suurten teollisten työnantajien ja työpaikkojen puuttuminen alalta Keski-Suomessa lisää yrittämisen perusvalmiuksien ja asenteiden oppimista tutkinnon suorittaneen artesaanin perusvalmiuksina. 3(57)

5 3. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOS- TUMINEN, TUOTTEEN SUUNNITTELUN JA VALMISTUKSEN KOULUTUSOHJELMA (120 OV) KT Ammatilliset tutkinnon osat 90 OV KT Kaikille pakolliset tutkinnon osat (20 ov) KT Asiakaslähtöinen valmistaminen 10 ov KT Kulttuurilähtöinen valmistaminen 10 ov Koulutusohjelmittain eriytyvät pakolliset tutkinnon osat (30 ov) KT Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma, artesaani KT Tuotteen suunnittelu 10 ov KT Tuotteen valmistaminen 20 ov KT Kaikille valinnaiset tutkinnon osat, artesaani (40 OV) KT Asiakaspalvelu ja myyntityö 10 ov KT Kulttuurin soveltaminen käsityöhön 10 ov KT Ohjaustoiminta 10 ov KT Stailaus 10 ov KT Taidekäsityö 10 ov KT Tilaustyön valmistaminen 10 ov KT Tuotteen valmistaminen käsityönä 10 ov KT Tutkinnon osat ammatillisesta perustutkinnoista 10 ov KT Tutkinnon osa ammattitutkinnoista KT Tutkinnon osa erikoisammattitutkinnoista KT Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat (5-10 ov) KT Alan työtehtävissä toimiminen ulkomailla 10 ov KT Muut valinnaiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa KT Yrittäjyys 10 ov KT Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 2 ov KT Lukio-opinnot 10 ov KT Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat Pakolliset tutkinnon osat Pakollisten tutkinnon osien valinnaiset lisäosat KT Vapaasti valittavat tutkinnon osat 20 OV 16 ov 4 ov 10 ov 4(57)

6 4. AMMATILLISEN TUTKINNON OSAT 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Asiakaslähtöinen valmistaminen (KT111-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Käsityöyrittäjän näkökulmasta asiakaslähtöinen valmistaminen on oman suuntautumisalan mukaisten laadukkaiden, yksilöllisten, esteettisten ja käyttötarkoitukseen soveltuvien tuotteiden ja/tai palveluiden tuottamista asiakkaalla mahdollisimman taloudellisesti. Keskeistä laadukkaan tuotteen valmistamisessa on asiakkaan tarpeet, toivomukset ja vaatimukset. Teemat ja sisällöt asiakastapaamiseen ja - palveluun liittyvät esiintymis- ja neuvottelutilanteet (y) materiaalien- ja työkustannusten arviointi (y) hinta-arvion ja tarjouksen tekeminen (y) oman ammattialan perustaitojen soveltaminen ja syventäminen toteutuksessa ideoiden esittely suullisesti ja visuaalisesti (y)(e) ongelmanratkaisutaidot ja joustavuus (e) ammatti- ja tuote-etiikka työympäristöstä huolehtiminen (y) käsityöyrittäjyys (y) Oppimistehtävät Oppimistehtävät muotoutuvat asiakaslähtöisesti. käsityöyrittäjyyteen perehtyminen oman ammattialan keskeisillä materiaaleilla ja menetelmillä toteutettujen esteettisesti ja teknisesti laadukkaiden tuotteiden valmistaminen asiakkaalle (e) o taloudellisen valmistuksen suunnittelu o taloudellinen materiaalien käyttö o työympäristöön ja turvallisuuteen liittyvät tehtävät asiakaskommunikointiin liittyvät tehtävät (e) o asiakkaan tarpeiden selvittäminen ja niiden pohjalta sopivien ratkaisuvaihtoehtojen kehittäminen o aikataulutus o kustannusten laskenta o hinnoittelu ja siihen liittyvät tehtävät o visuaalisen materiaalin tuottaminen asiakkaan päätöksen teon tueksi o palautteen vastaanottaminen Opiskelijan itsenäisesti suorittamat oppimistehtävät 5(57)

7 tiedonhankinta materiaalien etsiminen, vertailu ja hankkiminen työvaiheiden suunnittelu työturvallisuusohjeisiin perehtyminen Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tutkinnon osa opiskellaan ensisijaisesti oppilaitoksessa asiakastyölähtöisesti. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. 6(57)

8 Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien hallinta: kokonaan Työperustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Kulttuurilähtöinen valmistaminen (KT112-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Oppimistehtäviin sisältyy koko koulutuksen ajan esteettisen ja visuaalisen näkemyksen kehittäminen ja kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen Teemat ja sisällöt Keskeiset ammattitaidon ja ammattitaitoa tukevan tiedon osa-alueet kulttuurilähtöisen tiedon hankinta suomalainen kulttuuriperinne, taide ja ammattialan esineistö (e) eurooppalainen kulttuuriperinne, taide ja ammattialan esineistö (e) ulkoeurooppalainen esinekulttuuri (e) Taiteen tuntemus eri aikakausien eurooppalaisen taiteen tyylisuuntiin tutustuminen esihistoriasta nykyhetkeen sekä tiedon soveltaminen tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa Esinekulttuuri eurooppalaiseen esinemaailmaan tutustuminen omaa ammattialaa painottaen sekä tiedon soveltaminen tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa Kulttuurilähtöinen tuote esineiden merkityssisällön analysointi kulttuurialue, kulttuurikausi tai tyylisuuntaus lähtökohtana Kulttuurien tuntemus 7(57)

9 ulkoeurooppalainen taide ja esineistö tuotteen suunnittelun apuna. Tuotteen suunnittelu tilaajan kulttuuritausta lähtökohtana Oppimistehtävät Oppimistehtävät painottuvat kulttuurilähtöisen tuotteeseen aina taustatiedon hankinnasta suunnitteluprosessin kautta valmiiseen tuotteeseen. Jokainen oppimistehtävä sisältää teeman mukaisesti kulttuuritiedon hyväksikäyttöä. Ohjatut oppimistehtävät kulttuurisen tiedon hyödyntäminen ympäröivän esinemaailman tulkitsemisessa ja tuotteen suunnittelussa (e) tuotteen ideointi, suunnittelu ja valmistaminen yleiseurooppalaista, suomalaista tai ulkoeurooppalaista kulttuuriperinnettä hyödyntäen muotokielen, materiaalin, rakenteen, käyttötarkoituksen ja/tai valmistustekniikan avulla (e) tuotteen suunnittelu ja valmistus kohderyhmän kulttuurinen tausta huomioiden (e) kulttuurilähtöisen tuotteen dokumentointi (e) suomalaiseen taide- ja esinekulttuuriin tutustuminen erilaisten kulttuurimatkojen ja/tai museokäyntien avulla suuntautumisaloittain painottuvia oppimistehtäviä: 1. tekstiili- ja vaatetus tuotteen suunnittelu ja valmistus perinteisiä käsityötekniikoita ja työmenetelmiä käyttäen ja soveltaen vaatetus- ja tekstiilikulttuurin kuvioiden, pintojen, muotojen, ornamenttien, värityksen, yksityiskohtien etsiminen ja muistiin piirtäminen perinteisten tekniikoiden tutkiminen ja kokeileminen tuotteen/tuotteita ideointi, suunnittelu ja valmistus hankitun tiedon pohjalta ensimmäisenä opiskeluvuonna tehtävän painopiste on suomalaisessa perinteessä ja toisena vuonna yleisessä puku- ja tekstiilikulttuurissa. 2. puu oppimistehtävissä perehdytään perinteisiin puusepän käsityötaitoihin tutkitaan eri tyylisuuntia käytännön tehtävien avulla vanhojen puuesineiden entisöinti ja kunnostus tutkitaan eri tyylisuuntauksien, kulttuurien, aikakauden ja muotoilijoiden vaikutukseen esinemuotoilussa suunnitellaan ja valmistetaan tuote/tuotteita eri kulttuurinäkökulmista 3. metalli oppimistehtävissä syvennetään hankittuja perinteisiä työtapoja valmistetaan toisinto/toisintoja valituista esinekulttuurin tuotteista tutustutaan valmistustekniikan vaikutukseen kulttuurissa esineessä tutkitaan eri tyylisuuntauksien, kulttuurien, aikakauden ja muotoilijoiden vaikutukseen esinemuotoilussa suunnitellaan ja valmistetaan tuote/tuotteita eri kulttuurinäkökulmista 8(57)

10 Opiskelijan itsenäisesti suorittamat oppimistehtävät tiedon hankinta erilaisista lähteistä, hyödyntäen museoita ja muita kulttuuritietoa säilyttäviä instituutioita sekä tiedon tulkinta oman työskentelyn kehittämisessä kulttuuritiedon omaksuminen tyylipiirteiden ja kausien omaksuminen kulttuuristen tuotteiden ideointi ja suunnittelu (e) tehtävien kokoava dokumentointi (e) Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja.. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi 9(57)

11 Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan 4.2 Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma, artesaani Tuotteen suunnittelu (KT131-09), 10 OV Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tuotteen suunnittelun teemat, sisällöt ja oppimistehtävät ovat yhteneväiset huomioiden materiaali- ja tekniikkakohtaisesti erot. Teemat ja sisällöt Oppimistehtäviin sisältyy koko koulutuksen ajan esteettisen ja visuaalisen näkemyksen kehittäminen ja kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen. tuotteen suunnittelu (y) (e) o suunnittelun ja ideoinnin lähtökohdat suuntautumisalan näkökulmasta o tuotteen analysointi o tuotesuunnitteluprosessin periaatteet luonnostelu ja piirtäminen (e) o luonnostelun ja sommittelun perusteet o luonnostelussa käytettävät välineet ja menetelmät 10(57)

12 o pinta, väri, aineen mukaisuus ja tekstuuri o valo, varjo ja perspektiivi o tuotteen piirtäminen ihminen ja mittasuhteet (e) o ihmisen anatomia o ihminen tilassa o ihmisen liikkeet o perspektiivinen kuvaaminen kolmiulotteinen muoto (e) tuotteen valokuvaaminen (y) (e) o esinevalokuvauksen perustaidot tietokone tuotteen suunnittelussa (e) o suuntautumisalan suunnitteluohjelmiin tutustuminen o kuvankäsittely ja sen hyödyntäminen tuotteen markkinoinnissa (y) tuotteen suunnittelu ja ideointi (y) (e) o havainnointi o luovaan ongelmanratkaisuun pohjautuva ideointi ja ideoiden kehittely o materiaalien, tekniikoiden ja rakenteiden huomioiminen suunnittelussa o ympäristö ja kohderyhmät tuotteen suunnittelu ja muotoilu (y) (e) o ideoinnista tuotekehitykseen o asiakas- ja kulttuurilähtöinen tuotekehitys o tuotevastuu tuotteen esillepano (y) (e) o tilasommittelun perusteita o tuotteen sijoittaminen tilaan o valaistus o tuotteen esittely Oppimistehtävät Oppimistehtävät painottuvat tuotteen suunnitteluprosessiin ideoinnista kehittelyyn ja valmistuksen kannalta keskeisten piirroksien tekemiseen (e). Oppimistehtävät sisältävät ideointia, luonnostelua, väri- ja muoto-opin analysointia, käyttötarkoituksen hahmottamista, materiaalien tarkastelua, kohderyhmän valikointia, erilaisten maku- ja tyylipiirteiden analysointia(e). Ohjatut oppimistehtävät tuotteiden ideointi, kehittely ja suunnittelu sekä eri vaiheiden dokumentointi tuotteen analysointi tila- ja volyymivaikutelman luominen erilaisia piirustustekniikoita hyödyntäen graafisten ratkaisumenetelmien hyödyntäminen ihmishahmojen luonnostelu ja piirtäminen mallista sekä hahmojen sijoittaminen tilaan eri valaistuksessa 11(57)

13 muotojen ja väriyhdistelmien hyödyntäminen tuotesuunnittelussa erilaisten tuotteiden ideointi ja luonnostelu sekä niiden sijoittaminen perspektiivin mukaiseen tilaan tuotteiden piirtäminen ja maalaaminen sommittelu- ja väri-ilmaisukeinot huomioiden hahmo-, pienoismallin tai kolmiulotteisen muodon pintarakenteen valmistaminen ideoinnin ja suunnittelun kohteena olevasta tuotteesta tuotteiden dokumentointi tuote-esittelyä ja markkinointia varten valokuvaamalla ne erilaisissa ympäristöissä valmistuksen kannalta keskeisten kuvien piirtäminen tuotteesta näyttelyn rakentaminen/tuotteen esillepano näyttelyt Opiskelijan itsenäisesti suorittamat oppimistehtävät tuoteideoiden kehittäminen luonnostelun ja piirtämisen harjoittelu tuotteiden värivariaatioiden kokeileminen tuotteiden valokuvaaminen erilaisissa ympäristöissä taustatiedon hankkiminen tuotteen suunnittelun lähtökohdiksi Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa. Oppimateriaali 12(57)

14 Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Tuotteen valmistaminen (KT132-09), 20 0V Metallituotteen valmistaminen Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tutkinnon osan keskeisenä sisältönä ovat tuotteen valmistuksen perustaidot metallituotteen valmistuksen suunnittelusta viimeisteltyyn, myyntikelpoiseen ja laadukkaaseen 13(57)

15 tuotteeseen (e). Tehtävillä harjoitetaan ja kehitetään eri metallien ja metalliseosten työstämisen, muokkaamisen ja sulan metallin käsittelyn taitoja turvallisesti ja taloudellisesti. Teemat ja sisällöt Työstömenetelmin aikaan saatavat muodot, liitokset, rakenteet ja viimeistely eri metallien muotoilu käsin sahaten, leikaten, viilaten, hioen koneellinen muotoilu lastuavan työstön menetelmin tuotteen rakenteet kiertein ja ruuviliitoksin tuotteen pinnan viimeistely hion, kiillottaen ja hiekkapuhaltaen Muokkausmenetelmin aikaan saatavat muodot, liitokset, rakenteet ja viimeistely metallin muotoileminen taonnan perusmenetelmin levymäisten metallien muokkaaminen tuotteiden liittäminen metallien muokkaukseen liittyvät lämpökäsittelyt Sulamenetelmin aikaan saatavat muodot, liitokset ja rakenteet valumenetelmät metallisulatus ja seostaminen hitsausmenetelmät juottaminen poltto- ja plasmaleikkaus Materiaalien käyttö työmenetelmissä ja tuotteissa eri käyttömetallit ja niiden ominaisuudet kauppalaadut Puutuotteen valmistukseen tutustuminen Työturvallisuus yleinen metallialan laite- ja tekniikkakohtainen työturvallisuus henkilökohtainen suojautuminen paloturvallisuus muiden huomiointi työskentelytiloissa Yrittäjyys (y) käsityöyrittäjyyteen tutustuminen asiakkaan kanssa kommunikointi o tekniset piirustukset o hinnoitteluun vaikuttavat tekijät o tuotteen laatuun vaikuttavat tekijät tuotannon suunnittelu o taloudelliset valmistusmenetelmät o taloudellinen materiaalien valinta ja käyttö 14(57)

16 Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Valmistettavat tuotteet tai niihin liittyvät osa-alueet vaihtelevat vuosittain, mutta ne sisältävät aina seuraavia osa-alueita: erilaisten metallituotteiden valmistus monipuolisesti sisältäen yhtä tai useampaa sisältöjen mukaista tekniikkaa ja/tai materiaalia metallien työstötekniikka tuotteen valmistuksessa muokkausmenetelmät tuotteen valmistuksessa sulamenetelmät tuotteen valmistuksessa teknisten piirustusten luku ja piirustustehtävät metallituotteen tai osien valmistusprosessi aina valmistuksen suunnittelusta sen toteutukseen ja viimeistelyyn oman työskentelyn arviointi sisältyy jokaiseen oppimistehtävään metalliopiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät oppimistehtäviin liittyvän taustamateriaalin hankkiminen työvälineiden käyttöön perehtyminen materiaalituntemuksen syventäminen työn kuvallinen ja kirjallinen dokumentointi Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa. 15(57)

17 Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien hallinta: kokonaan Työperustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Puutuotteen valmistaminen Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät 16(57)

18 Tutkinnon osan keskeisenä sisältönä on puutuotteen/kalusteen valmistus suunnittelusta valmiiseen tuotteeseen (e). Lopullisina tuotoksina saadaan laadukkaita ja myyntikelpoisia tuotteita. (y) Oppimistehtävissä korostuvat puumateriaalin tuntemus ja käyttökohteeseen soveltuva käsittely erilaisissa rakenteissa ja liitoksissa sekä puuntyöstökoneiden, -laitteiden ja työvälineiden turvallinen ja taloudellinen käyttö. Työstäminen Mitoitus o mitat, piirtimet ja harpit Lastuava työstö o katkaisu, halkaisu ja mittaan sahaaminen: koneellisesti ja käsin o höyläys koneellisesti ja käsin o hionta koneellisesti ja käsin o poraaminen koneellisesti ja käsin o sorvaaminen, erilaiset sorvit ja terät. o jyrsintä koneellisesti, syöttölaitteet ja terät o talttaaminen käsityövälineillä o veistäminen käsityövälineillä Muu työstö o liimaaminen o puutavaran kuivaus o pintakäsittely: maalaamon käyttö, pinnankäsittely ruiskulla ja käsin. o terähuolto (teroitus ja vaihto) Työtekniikat o puisten tuotteiden valmistaminen monipuolisin työstömenetelmin o työstömenetelmien soveltaminen tuotteeseen huomioiden taloudelliset ja esteettiset näkökulmat Työprosessin suunnittelu (y) o puutuotteiden suunnittelu o oikeiden käyttötarkoitukseen ja ympäristöön soveltuvien materiaalien, rakenteiden ja työtekniikoiden valinta o tuotteen hinnanmuodostuminen ja siihen vaikuttavat tekijät tuotteen valmistuksessa (y) Työturvallisuus o henkilökohtaisten suojavälineiden käyttö o puualan yleinen laite- ja tekniikkakohtainen työturvallisuus Puumateriaalin tuntemus yleisimmät koti- ja ulkomaiset puulajit sekä niiden ominaisuudet, rakenteet, ja käyttökohteet raaka-aineen hankinta, saatavuus ja hinta Tekninen piirustus (y) käsivaraisesti piirretyt kokoonpanokuvat, osapiirustukset sekä aksonometrisen piirustukset 17(57)

19 työohjeen ja katkaisuluettelon laatiminen teknisten piirustusten lukutaito Liitokset ja rakenteet perinteiset puusepänliitokset teolliset puusepän liitokset levyliitokset kehysrakenteet laatikkorakenteet ovi- ja ikkunarakenteet kalusteliitokset pöytä- ja tuolirakenteet kaappirakenteet Metallirakenteet yleisimmät metallilaadut metallien työstövälineet ja laitteet työturvallisuus Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät teeman mukaisen tuotteiden valmistus peruskoneita käyttäen teeman mukaan toteutettava tuote ja piirustukset ryhmätyönä liitosharjoitukset rakennetehtävä: laatikko- ja ovirakenteinen tuote rakennetehtävä: pöytä ja tuoli tuotteen valmistus metallin perusvalmistustapoja käyttäen oman työskentelyn arviointi sisältyy jokaiseen oppimistehtävään Puuopiskelijan itsenäisesti suorittamat oppimistehtävät kädentaitojen kehittäminen työvälineiden käyttöön/ huoltoon perehtyminen puumateriaalituntemuksen kehittäminen oppimistehtävien piirtäminen (tekninen piirustus) Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. 18(57)

20 Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien hallinta: 19(57)

21 kokonaan Työperustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Tekstiilituotteen valmistaminen Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Oppimistehtäviin sisältyy koko koulutuksen ajan esteettisen ja visuaalisen näkemyksen kehittäminen ja kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen (e). Tutkinnon osassa keskeisenä sisältönä on tekstiilituotteen valmistusprosessi tuotteen suunnittelusta, valmistukseen ja markkinointiin. Jokainen oppimistehtävä sisältää suunnittelua, ongelman ratkaisemista, kokeiluja ja kädentaidon kehittämistä niin, että lopputuloksena on esteettinen, yksilöllinen ja kilpailukykyinen tuote. Teemat ja sisällöt Keskeiset ammattitekniset osa-alueet Kudonta kankaan kudonnan terminologia kangaspuut kankaan suunnittelu (y) sidoksen, materiaalin ja tiheyden vaikutus kankaaseen (y) erilaiset kankaiden sidokset erilaiset materiaalit erilaiset työvälineet materiaalien menekin laskeminen (y) kankaan rakentaminen kutominen kankaan viimeistely hoito-ohje (y) ekologisuus (y) turvallinen työskentely, yleinen siisteys (y) työvälineiden huolto ja puhdistus suunnitelmallinen työskentely (y) laadukas kudottu kangas (y) Värjäys 20(57)

22 värjäyksen terminologia kasvivärit reaktio- ja happovärit, värjäysreseptit luonnonkuidut ja sekoitemateriaalit materiaalit kankaana, neuleena, huopana, lankana sekä kuituna värjäyksen suunnittelu ja materiaalin esikäsittely reservivärjäysmenetelmät värisekoitukset, erilaiset väriprosentit menekkien laskeminen (y) erilaiset työvälineet käsin värjäys, pesukonevärjäys hoito-ohje (y) ekologisuus, taloudellisuus (y) turvallinen työskentely, yleinen siisteys työvälineiden huolto ja puhdistus suunnitelmallinen työskentely (y) laadukas värjätty materiaali (y) Kankaanpainanta kankaanpainannan terminologia painopastojen käyttö (kuulto-, peitto- ja helmiäispasta) värien sekoitus, värien vaikutus toisiinsa, painovärin kulutus painopohjamateriaalit työvälineet painotilan järjestäminen painoseulan valmistus painopinnan suunnittelun perusteet materiaalin menekin laskeminen (y) käsipainantatekniikat kankaan painaminen painokankaan viimeistely hoito-ohje (y) ekologisuus (y) turvallinen työskentely, yleinen siisteys (y) työvälineiden huolto ja puhdistus suunnitelmallinen työskentely (y) laadukas painokangas (y) Huovutus huovutuksen terminologia tasohuopa kolmiulotteinen huopa hieronta- ja rullausmenetelmä 21(57)

23 kuviointimenetelmät huovutustilan järjestäminen (y) huovan muokkausvälineet sekä erilaiset lestit ja tukit huovan suunnittelun perusteet villa materiaalina, erilaiset villalaadut materiaalien menekki, kutistumisprosentti (y) kaavamateriaalit erilaisten materiaalien yhdistäminen huopaan huovuttaminen huovan viimeistely hoito-ohje (y) ekologisuus (y) turvallinen työskentely, yleinen siisteys työvälineiden huolto ja puhdistus suunnitelmallinen työskentely (y) laadukas huopa (y) Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät tuotteen suunnittelu ja valmistus kullakin tekniikalla tuotteen ideointi, kehittely ja suunnittelu tuotteeseensa sopivan materiaalin valinta ja kustannusarvion laatiminen työohjeiden ja piirustusten tekeminen valmistettaville tuotteille työvälineiden huoltaminen kunkin tekniikan vaatimalla tavalla ja turvallisesti työskentely materiaalitiedon, työtekniikoiden ja työturvallisuuden tietopuolinen osaaminen sovelletaan käytännön työtehtäviin itsenäiseen ja työryhmässä toimimiseen harjaantuminen tuotteen valmistaminen suunnitellun aikataulun mukaan oman työskentelyn arviointi jokaisessa oppimistehtävässä Tekstiiliopiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tuotteen ideointi ja suunnittelu materiaalien etsiminen vertailu ja hankkiminen tekniikoiden ammattitietoon perustuvien ratkaisujen harjoittelu (esim. sidokset, kaavoitus, värireseptit, laskelmat jne.) työvaiheiden suunnittelu työturvallisuusohjeisiin perehtyminen tuotteen viimeistely Toteutus 22(57)

24 Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. 23(57)

25 Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien hallinta: kokonaan Työperustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Vaatteen valmistaminen Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Oppimistehtäviin sisältyy koko koulutuksen ajan esteettisen ja visuaalisen näkemyksen kehittäminen ja kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen (e). Tutkinnon osan keskeisenä sisältönä on tekstiilituotteen valmistusprosessi tuotteen suunnittelusta, valmistukseen ja markkinointiin. Jokainen oppimistehtävä sisältää suunnittelua, ongelman ratkaisemista, kokeiluja ja kädentaidon kehittämistä niin, että lopputuloksena on esteettinen, yksilöllinen ja kilpailukykyinen tuote. Teemat ja sisällöt Keskeiset ammattitekniset osa-alueet Ompelu ompelun terminologia ompelijan käyttämät työvälineet, koneet ja laitteet erilaiset materiaalit ompeluteknisten rakenteiden perusteet mittojen ottaminen vaatteen kaavoitus materiaalin menekin laskeminen (y) vaatteen ja sen valmistusprosessin suunnittelu (y) leikkuusuunnitelma ja leikkaaminen ompeleminen, vaatteen sovittamien viimeistely hoito-ohje (y) 24(57)

26 ekologisuus (y) suunnitelmallinen, työturvallisuuden huomioiva työskentely, yleinen siisteys (y) työvälineiden huolto ja puhdistus laadukas tuote (y) Värjäys värjäyksen terminologia kasvivärit reaktio- ja happovärit, värjäysreseptit luonnonkuidut ja sekoitemateriaalit materiaalit kankaana, neuleena, huopana, lankana sekä kuituna värjäyksen suunnittelu ja materiaalin esikäsittely reservivärjäysmenetelmät värisekoitukset, erilaiset väriprosentit menekkien laskeminen (y) erilaiset työvälineet käsin värjäys, pesukonevärjäys hoito-ohje (y) ekologisuus, taloudellisuus (y) turvallinen työskentely, yleinen siisteys (y) työvälineiden huolto ja puhdistus suunnitelmallinen työskentely (y) laadukas värjätty materiaali (y) Kankaanpainanta kankaanpainannan terminologia painopastojen käyttö (kuulto-, peitto- ja helmiäispasta) värien sekoitus, värien vaikutus toisiinsa, painovärin kulutus painopohjamateriaalit työvälineet painotilan järjestäminen painoseulan valmistus painopinnan suunnittelun perusteet materiaalin menekin laskeminen (y) käsipainantatekniikat kankaan painaminen painokankaan viimeistely hoito-ohje (y) ekologisuus (y) turvallinen työskentely, yleinen siisteys (y) työvälineiden huolto ja puhdistus suunnitelmallinen työskentely (y) laadukas painokangas (y) Neulonta 25(57)

27 neuleen terminologia neulekone ja erilaiset työvälineet erilaiset materiaalit käsin sekä koneella neulonta, virkkaus, koukkuaminen tuotteen suunnittelu (y) neulevaatteen kaavoitus ja kuosittelu materiaalin menekki (y) neuleen tekniset rakenteet tuotteen neulominen tuotteen viimeistely hoito-ohje (y) ekologisuus (y) työvälineiden huolto ja puhdistus turvallinen työskentely, yleinen siisteys (y) laadukas neulottu tuote (y) Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät tuotteen suunnittelu ja valmistus kullakin tekniikalla tuotteen ideointi, kehittely ja suunnittelu tuotteeseensa sopivan materiaalin valinta ja kustannusarvion laatiminen työohjeiden ja piirustusten tekeminen valmistettaville tuotteille työvälineiden huoltaminen kunkin tekniikan vaatimalla tavalla ja turvallisesti työskentely materiaalitiedon, työtekniikoiden ja työturvallisuuden tietopuolinen osaaminen sovelletaan käytännön työtehtäviin itsenäiseen ja työryhmässä toimimiseen harjaantuminen tuotteen valmistaminen suunnitellun aikataulun mukaan oman työskentelyn arviointi sisältyy jokaiseen oppimistehtävään Vaatetusopiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tuotteen ideointi ja suunnittelu materiaalien etsiminen vertailu ja hankkiminen tekniikoiden ammattitietoon perustuvien ratkaisujen harjoittelu (esim. sidokset, kaavoitus, värireseptit, laskelmat jne.) työvaiheiden suunnittelu työturvallisuusohjeisiin perehtyminen tuotteen viimeistely. Toteutus 26(57)

28 Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden (y). Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksessa. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: 27(57)

29 Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien hallinta: kokonaan Työperustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan 4.4 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa seuraavat valinnaiset tutkinnon osat: Artesaani: KT Asiakaspalvelu ja myyntityö KT Kulttuurin soveltaminen käsityöhön KT Ohjaustoiminta KT Stailaus KT Taidekäsityö KT Tilaustyön valmistaminen KT Tuotteen valmistaminen käsityönä Edellä lueteltujen valinnaisten tutkinnon osien sijaan/lisäksi opiskelija voi valita 10 ov tutkinnon perusteiden kohdan 4.4 muista kaikille valinnaisista tutkinnon osista. Tällöin opetusmenetelmänä on työssäoppiminen, mikä edellyttää sopivan työssäoppimispaikan saamista. Tällöin osaamisen arviointi tehdään kokonaisuudessaan ammattiosaamisen näytöllä Asiakaspalvelu ja myyntityö (KT301-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tutkinnon osan keskeisenä sisältönä on oman ammattialan osaamisen ja tietouden soveltaminen myynti- ja asiakaspalvelutilanteisiin. Oppimistehtävissä keskeisiä alueita ovat työyhteisön toimintatapojen mukaan toimiminen sekä oman toiminnan kehittäminen annetun palautteen mukaisesti. Teemat ja sisällöt asiakaspalvelu kassa- myymälä- ja varastotyöskentely vuorovaikutustilanteissa toimiminen tuotteiden esillepano ja somistus 28(57)

30 ammattialan osaamisen soveltaminen tuotetietous ryhmätyöskentelytaidot työaikojen noudattaminen työympäristöstä huolehtiminen Oppimistehtävät Oppimistehtävät muotoutuvat edellä mainittujen sisältöjen mukaisesti työelämälähtöisesti, työpaikkakohtaisten työnkuvien ja työtehtävien mukaan. Opiskelijan itsenäisesti tehtävät oppimistehtävät oppimispäiväkirja tutustuminen toimintatapoihin työpaikalla Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimispaikat Tämä tutkinnon osa opiskellaan ainoastaan työssäoppimispaikassa. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi 29(57)

31 Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien hallinta: kokonaan Työperustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan Kulttuurin soveltaminen käsityöhön (KT302-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tutkinnon osa painottuu kulttuurihistorian ja nykykulttuurin soveltamiseen tuotteissa ja niiden valmistuksessa. Oppimistehtävissä korostuvat myös projektit ja/tai yhteistyö verkostokumppaneiden kanssa. Teemat ja sisällöt kulttuuritaustaisen tuotteen valmistaminen toteutuksen suunnittelu kestävän kehitysten periaatteet perinteisten työmenetelmien käyttö yhteistyön tekeminen ja verkostoituminen tavoitteellinen toiminta käsityöläisen arvoperusta Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät 30(57)

32 kulttuurillista tietoa soveltavat tehtävät työtapojen menetelmien ja välineiden soveltamistehtävät materiaalin valintaan ja käyttöön liittyvät tehtävät projekti/verkostoitumistehtävä Opiskelijan itsenäisesti tehtävät oppimistehtävät kulttuurisen tiedon hankinta valmistukseen ja tuotevastuuseen liittyvien säädösten ja määräysten selvittäminen dokumentointi Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan työtehtävälähtöisesti käsityöyrittäjän näkökulma huomioiden. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Jollei tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiatuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tehtävien mukaista tekemistä. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Niiden tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan toteuttaa työssäoppimalla ja/tai oppilaitoksessa Oppimateriaalit Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään alan oppikirjoja, lehtiä ja kirjallisuutta sekä opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi 31(57)

33 Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perusteluiden periaatteet on esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien hallinta: kokonaan Työperustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Ohjaustoiminta (KT303-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tutkinnon osassa keskeistä on oman suuntautumisalueen ohjaustoiminnan suunnittelu ja toteutus sekä kehittäminen toiminnan kohde huomioiden. Oppimistehtävissä korostuvat yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja yhteistyötaidot. Teemat ja sisällöt toiminnan tavoitteisiin liittyvät asiat toiminnan ohjaukseen ja neuvontaan liittyvät asiat budjetointiin liittyvät asiat omalta suuntautumisalalta puuttuva substanssi toiminnan kehittäminen palautteen mukaan 32(57)

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 21/10/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 47/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 64/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelman perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA Vahvistettu 29.11.2010 Rehtorin päätös 90/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. HIUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 5 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 6 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 3.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp...

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (9) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI Vahvistettu 18.3.2011 Rehtorin päätös 12/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. PINTAKÄSITTELYALAN

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 2.9.2011 Rehtorin päätös 61/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 16.6.2015 Rehtorin päätös 82/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1 Pakolliset

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala. Artesaani

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala. Artesaani OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala Artesaani Tekniikan alan apulaisrehtorin hyväksymä 29.4.2015, 9. Näyttötoimikunta hyväksynyt

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

Puualan perustutkinto

Puualan perustutkinto Puualan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 45 osp... 4 2.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp... 4 2.1.2 Asiakaslähtöinen valmistustoiminta, 15 osp... 6 2.2 Valinnaiset tutkinnon

Lisätiedot

TIKAPUU-PROJEKTIN OPETUSSUUNNITELMA

TIKAPUU-PROJEKTIN OPETUSSUUNNITELMA TIKAPUU-PROJEKTIN OPETUSSUUNNITELMA WinNovan Tikapuu-projekti toimii Porin Länsipuistossa ajalla 1.11.2009-30.6.2012 ja sen rahoitus tulee ESR-ohjelmasta ja Porin kaupungilta. Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA KOKIN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 139/20/2011

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

METSÄALAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

METSÄALAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja METSÄALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja Hyväksytty 9.05.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. METSÄALAN PERUSTUTKINTO... 3

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa.

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Media-assistentti Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ YO pohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Maatilatalouden koulutusohjelma, Maaseutuyrittäjä, 2-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Putkiasentajan osaamisala Putkiasentaja

TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Putkiasentajan osaamisala Putkiasentaja TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Putkiasentajan osaamisala Putkiasentaja Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO...3 2. TALOTEKNIIKAN

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4

Lisätiedot

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Graafisen suunnittelun osaamisala, kuva-artesaani Kuva- ja mediataiteen osaamisala, kuva-artesaani Valokuvauksen osaamisala,

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala Artesaani

Lisätiedot

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 339 LUOKKA 8 2 h viikossa TAVOITTEET oppii tuntemaan käsityöhön liittyviä käsitteitä ja käyttämään erilaisia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä oppii käsityön

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINTO VALOKUVAUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 19.6.2013 Rehtorin päätös 76/10/2013 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. KUVALLISEN ILMAISUN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Rehtorin hyväksymä hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puualan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puualan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puualan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä Puualan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (5) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu. Opetussuunnitelma. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija. Vaatetuksen koulutusohjelma

Koulutuskeskus Sedu. Opetussuunnitelma. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija. Vaatetuksen koulutusohjelma Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2009 Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija Vaatetuksen koulutusohjelma TOTEUTUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ 1 AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 2 2

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

Lausunto liiketalouden perustutkinnon perusteiden luonnoksesta

Lausunto liiketalouden perustutkinnon perusteiden luonnoksesta Lausunto 1(5) Opetushallitus PL 380 (Kumpulantie 3) 00531 Helsinki Viite Opetushallituksen lausuntopyyntö 17/421/2008 Lausunto liiketalouden perustutkinnon perusteiden luonnoksesta Pyydettynä lausuntona

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO huonekalupuuseppä VHP

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO huonekalupuuseppä VHP 1 OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO huonekalupuuseppä VHP Sivu 2 (122) SISÄLLYSLUETTELO 1. HUONEKALUPUUSEPÄN AMMATIN JA KOULUTUKSEN KUVAUS... 4 2. TUTKINNON RAKENNE... 5 3. HUONEKALUPUUSEPÄN

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu OPETUSSUUNNITELMA 2010. Puualan perustutkinto, puuseppä

Koulutuskeskus Sedu OPETUSSUUNNITELMA 2010. Puualan perustutkinto, puuseppä Koulutuskeskus Sedu OPETUSSUUNNITELMA 2010 Puualan perustutkinto, puuseppä Teollisuuspuusepän koulutusohjelma Käsitelty Sedun johtoryhmässä 30.9.2010. Hyväksytty Vips päätöksellä 170/2010 Reija Lepola

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 63/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.04.2011 Rehtorin päätös 23/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 141/20/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 140/20/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Kuvallisen ilmaisun perustutkinto 2014 Graafisen suunnittelun osaamisala, kuva-artesaani Kuva- ja mediataiteen osaamisala, kuva-artesaani Valokuvauksen osaamisala,

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä Koul KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina - Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Kulttuuriala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma, muotoilu ja mallintaminen ARTESAANI Salpauksen ammattiosaamisen

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4 MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1 KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 4.1.1 Työtehtävän suunnittelu, 10 ov Ammattitaitovaatimukset kartoittaa

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Viriketoiminnanohjausala. Voimassa 1.8.

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Viriketoiminnanohjausala. Voimassa 1.8. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Viriketoiminnanohjausala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO... 3 1.1.

Lisätiedot

10 osp Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 osp Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN 13..Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamis- Hyväksymismerkinnät 1 () Hiusalan perustutkinto Koodi: HIU3901 Päätös: LAO C3/201 Osaamisen arviointi Tutkinnon osan osaaminen arvioidaan työtehtävän

Lisätiedot

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT.

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT. TUTK.OSA ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET 10 ov Opiskelija osaa suunnitella omaa työtään valmistaa tuotteen tai palvelun arvioida ja kehittää omaa toimintaansa työskennellessään ottaa

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puutarhatalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puutarhatalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puutarhatalouden perustutkinto Rehtorin hyväksymä puutarhatalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO PUTKIASENNUKSEN OSAAMISALA

OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO PUTKIASENNUKSEN OSAAMISALA OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO PUTKIASENNUKSEN OSAAMISALA Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMA PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 96/10/2011 1 JOHDANTO... 3 2 TOIMIALA... 4 3 PUUALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Asiakaslähtöinen valmistaminen 15 osp, pakollinen tutkinnon

Lisätiedot

Tutkintokohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma

Tutkintokohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Tutkintokohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Kone- ja metallialan perustutkinto, Koneistaja Valmistustekniikan koulutusohjelma Ammatilliset tutkinnon osat, 90 ov Kaikille

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 4 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 5 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

AMMATTIKOULUTUKSEN PERUSTETYÖ Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot - yksikön päällikkö, opetusneuvos

AMMATTIKOULUTUKSEN PERUSTETYÖ Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot - yksikön päällikkö, opetusneuvos AMMATTIKOULUTUKSEN PERUSTETYÖ 14.2.2011 Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot - yksikön päällikkö, opetusneuvos AMMATTIKOULUTUKSEN TUTKINTOJÄRJESTELMÄ Valmistavat ja valmentavat koulutukset (4) 52 ammatillista

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO 120 OV OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO 120 OV OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO 120 OV OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2011 SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS JOHDANTO...3 1. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN KUVAUS JA ARVOT, TAVOITTEET JA

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA Peruskoulupohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Eläintenhoidon koulutusohjelma, Eläintenhoitaja, 3-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Hyväksytty Ammatillisen koulutuksen johtaja 26.06.2017 115 Näyttötoimikunta 18.5.2017 Voimassa 1.8.2017 alkaen Sisällys Valmistustyöt... 3 Asennus- ja automaatiotyöt...

Lisätiedot

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Pedagoginen johtaminen Salpauksessa Opiskelijat ja työelämä Maarit

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 4 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 3.1.1 Palvelutehtävissä toimiminen... 5 3.1.2 Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto...

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto 2015. Bovallius-ryhmä

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto 2015. Bovallius-ryhmä Opetussuunnitelma 2015 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 4 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 5 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 3.1.1 Asiakaspalvelu... 5 3.2 Valinnaiset

Lisätiedot

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO 2010, MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TUTKINTOKOHTAINEN OSA PAIKALLISESTI TARJOTTAVAT TUTKINNON OSAT / täydennys Hyväksytty Helsingin Konservatorion johtokunnassa

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja Pakollinen tutkinnon osa Metsien hoito ja puunkorjuu (30 osp) Ammatillisen perustutkinnon perusteiden mukaiset

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 17.3.2011 Rehtorin päätös 8/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1 JÄRJESTÄJILLE 1 Taustatiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjätyyppi Kunta Kuntayhtymä Muu taustayhteisö Vastaajan nimi Vastaajan asema organisaatiossa Vastaajan sähköpostiosoite Vastaajan

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 27.4.2015 Johtokunta 11.6.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Jaksosuunnitelma...3 Jaksosuunnitelma...4

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 97/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot