SUOMENMAAN V IRALLINEN TILASTO. XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. 20. V U O N N A JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSIAMMATTILAITOKSET.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMENMAAN V IRALLINEN TILASTO. XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. 20. V U O N N A JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSIAMMATTILAITOKSET."

Transkriptio

1 SUOMENMAAN V IRALLINEN TILASTO. XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. 0. V U O N N A 903. JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSIAMMATTILAITOKSET. - -> ( X >- HELSINGISSA, K K [ S Ä K I L L I S E N S E N A A T I N K I R J A P A I N O S S A, 905.

2 Sisällys: Siv. Y l e i s k a t s a u s... J. I. Summittainen katsaus Suomen tehdas- ja käsiammattiteollisuuteen vuonna 903 ('teollisuuksittani j a e t t u n a ).... II. Summittainen katsaus Suomen jokaisen läänin tehdas- ja käsiam m attiteollisuuteen vuonna III. Summittainen katsaus maamme kaupunkien ja kauppalain teh das-ja käsiammattiteollisuuteen vuonna 903 tuotannon bruttoarvon mukaan järjestettynä IV. Summittainen katsaus teollisuustoimintaan Suomen kihlakunnissa vuonna V. K atsaus Suomen tehdas- ja käsiammattiteollisuuteen vuonna 903 (teollisuuksittani jä r je s t e t t y n ä ).... V I. Suomen tehtaat ja käsiammattilaitokset 903, kaupungeittain, kauppaloittani ja kihlakunnittain ryh m itettyinä, V II. V uonna 903 perustettujen teollisuuslaitosten lu e t t e l o V III. Taulu osottava maamme kaupungeissa vuonna 903 toimineiden ulkomaalaisten ammattilaisten lu v u n IX. Taulu osottava maamme kihlakunnissa vuonna 903 toimineitten ulkomaalaisten ammattilaisten lu v u n X. Vuonna 903 käytettyjen höyrykoneitten luku ja hevosvoimamäärä, läänittäin ryh m ite tty n ä X I. Vuonna 903 käytetyt höyrykoneet ja niiden hevosvoimamäärä, teollisuuksittani jä rjeste tty in ä... 0.

3 Vuosi 903 on 0:imen vuosisadan ensimäinen vuosi, jolloin Suomen teollisuustilasto osottaa maamme teollisen toiminnan lisääntyneen. Tosin oli teollisten työpaikkain luku jo 90 ja 90 vuosien tilaston mukaan ollut lisääntymässä, mutta työntekijäluku ja tuotannon arvo olivat vähentyneet, ja mahdollista on, että työpaikkain luvun lisääntyminen oli ainoastaan näennäinen, johtuen teollisten työpaikkain luetteloihin tehdyistä täydennyksistä. Vuonna 903 sitä vastoin ei ainoastaan työpaikkain luku ole taaskin lisääntynyt, vaan sen ohessa myös työntekijäluku ja tuotannon arvo kasvanut. Jos vertaa toisiinsa työpaikkain ja työntekijäin lukua sekä tuotannon arvoa vuonna 903 ja kymmenenä lähinnä edellisenä vuonna, lukuun ottaen metalliteollisuudenkin *), niin saa seuraavan taulun : Vuosi. T yöpaikkoja. Lisäy s tai vähennys /0:a edell. vuoden määrästä. Työntekijäluku. Lisäy s tai vähennys % :a edell. vuoden m äärästä. Tuotannon bruttoarvo Smk. L isäy s tai vähennys /0:a edell. vuoden määrästä *) Tässä on kuitenkin huomattava, että käytettyjen keräyskaavakkeiden erilaisuuden tähden m etalliteollisuuden työntekijäluvun arvoja ei käy täsmällisesti vertailem inen tehtaitten ja käsiammattilaitosten vastaaviin arvoihin, kun näihin m yös luetaan konttoriväki, jota ei liene otettu lukuun ensin mainituissa.

4 n Nämä nu.merolu.vut eivät tietystikään aivan tarkoin ilmaise tapahtuneita muutoksia, kun työntekijäluvun laskemisen tapa voi paljon vaihdella eikä tuotannon arvon suuruus riipu ainoastaan valmistetun tavaran määräin vaihteluista, vaan myös hintaoloista. Jotta voisi kutakuinkin varmasti väittää teollisuustuotannon vuonna 903 lisääntyneen, on tutkittava osottaako eri teollisuusryhmäin vastaavien arvojen vertailu vuosina 90 ja 903 ylipäätään lisäystä viimeksi mainittuna vuonna tapahtuneen. Näin on todella, mitä työntekijälukuun ja tuotannon arvoon tulee, tehdas- ja käsiammattiteollisuuteen kuuluvien teollisuusryhmäin laita, ainoastaan vaatetusteollisuutta lukuun ottamatta, mutta metalliteollisuuden tuotannon arvo sen sijaan osottaa vähenemistä. V iimeksi mainitun asianlaidan johdosta tulee tuotannon arvon lisäys suurempi, jos edelliseen vuoteen vertaillessa erottaa luvusta metalliteollisuuden; lisäys on silloin 7 %. Työpalkkain ja työntekijäin luvun lisäys niinikään tulee siinä tapauksessa suurempi, ensinmainittujen 4. /0 ja jälkimäisten 6.5 /0. Kun metalliteollisuus otetaan lukuun, olivat kaupungeissa työpaikat lisääntyneet.7 %, työntekijäluku 7 /0 ja tuotannon arvo.4 /0. Maaseudulla oli työpalkkain luku lisääntynyt 5.6 /0, työntekijäin luku 5.3 /0 ja tuotannon arvo 5. % Tehdastelussa käytettyjen höyrykoneitten luku lisääntyi 949:stä 994:än eli 4.7 /0, nimittäin kaupungeissa 330:stä 357:än eli 8. /0ja maaseudulla 69:stä 637:än eli.9 /0. Höyrykoneitten hevosvoimaluku lisääntyi 4.690:stä :en eli 4 /0, nimittäin kaupungeissa.5:stä.99:än eli. /0 ja maaseudulla.69:stä.45:en eli 5.9 /0. Tässä ei ole metalliteollisuutta otettu lukuun. Muiden käytettyjen voimakoneiden kuin höyrykoneitten voimamäärää on ollut mahdoton saada selville, ja sellaisten koneitten lukuakin koskevat tiedot ovat usein häilyviä. Ei sentähden ole koetettu laatia minkäänlaista tilastoa näistä koneista. Taulussa VI, jossa teollisuuden jakauminen paikkakunnittain (kaupungeittain ja kihlakunnittain) osotetaan, on kuitenkin enimmäkseen mainittu asianomaisilla paikkakunnilla olevain moottorien luku sekä niiden voima hevosvoimin ilmaistuna, ja on tässä otettu lukuun sähkökoneetkin niissä tapauksissa, jolloin niiden voima on ensitiedoissa ollut tällä tavoin ilmoitettu. Mahdollista kuitenkin on, että jossakussa tapauksessa on kahdesti luettu sähkövoima, jota on tehtaaseen otettu jostakin siihen kuulumattomasta sähkögeneraattorista. Mainituilla paikkakunnittaisilla summilla ei sentähden oikeastaan ole muuta merkitystä kuin olla erikoisarvojen muodollisina yhteenlaskelmina. Lukuisissa tapauksissa ei asianomaisten kaupunkien taikka kihlakuntain tietoja ole ensinkään laskettu yhteen, syystä että joukossa on ollut joku erä vesivoimaa, johon nähden ei ole ilmoitettu enempää voiman määrää kuin käytettyjen moottorienkaan lukua.

5 m Jos asianomaisten läänien tuotannonarvoja vertaillaan vastaaviin 90 vuoden arvoihin (metalliteollisuus lukuun otettuna), niin saadaan seuraava taulu: L ä ä n i. Tuotannon bruttoarvo vuonna 90. Tuotannon bruttoarvo vuonna 903. Lisäys tai v ä hennys edell. vuoden arv. verraten. Lisäy s tai vähennys '0:a edell. vuoden arvosta. U u d e n m a a n f Turun ja P o r i n f H ä m e e n W i i p u r i n f M i k k e l i n K u o p i o n W a a s a n f O u l u n f Yhteensä f Tuotannon arvo on niinmuodoin lisääntynyt kaikissa muissa paitsi Kuopion läänissä. Waasan, Hämeen ja Mikkelin lääneissä oli lisääntyminen varsin suuri. Enemmän kuin iniljonan mk. oli tuotannon arvo lisääntynyt seuraavissa kaupungeissa: Tampereella ( mk. 8 /0), Helsingissä ( mk. = 8.9 /0), K i ko lain kaupung iss a ( mk. =- 38 %), Turussa ( mk. 6 %), Porissa ( mk. 6.5 /0) ja Kotkassa (.0.00 mk. ~ 9 /0). Seuraavissa kihlakunnissa oli tuotannon lisäys yli iniljonan markan, nimittäin: Tammelan mk. eli 8.9 /0, Lapveden mk. eli 6.8 /0, Kymin mk. eli.7 /0, Hauhon mk. eli 40.7 % Kemin mk. eli 38.3 /0, Laukaan mk. eli 44.7 /0, Helsingin kihlakunnan.3.00 mk. eli 9.5 #/0. Lisäystä ylipäätään oli huomattavana 30 kaupungissa ja kauppalassa sekä 44 kihlakunnassa, vähennystä kaupungissa ja kauppalassa sekä 7 kihlakunnassa. Eri teollisuusryhmissä tapahtuneet muutokset näkyvät seuraavasta taulusta: Työpaikkoja. Työntekijäluku. Tuotannon arvo. Teollisuusryhm ä Lisäys %:a Lisäys Lisäys I V K iviteollisuus V. Kem iall. teollisuus V I N ahkateollisuus j Siirretään _

6 IY Teollisuusryhm ä. Työpaikkoji. Työntekijäluku. Tuotannon arvo Lisäys %: Lisäys %:a Lisäys %:a. Siirretty Y li. Kutom ateollisuus J V I I I. Paperiteollisuus IX. Puunjalostusteollisuus X. Rakennusteollis X I. Ravinto- ja nautinto ainesteollis u u s X II. Vaatetusteollisu u s X I I I. G-raafill. teollisuus ] Yhteensä I III. Metalliteollisuus K aiken kaikkiaan] )+ 3.5 Suurin lisäys oli niinmuodoin tapahtunut kutoma- ja rakennusteollisuuksissa, jota vastoin vaatetusteollisuuden tuotannon arvo on hieman vähentynyt. Se seikka että kutomateollisuudessa on työntekij äiuvun lisääntyminen ollut tuotannon arvon lisääntymistä niin paljon vähempi johtuu siitä, että viimeksi mainitun suuri lisääntyminen vähemmän aiheutuu tuotannon kasvamisesta kuin hintaolojen muuttumisesta. Lisäksi mainittakoon tässä eri teollisuuksissa tapahtuneet tärkeimmät muutokset. IV. Kiviteollisuus ja saviteollisuus. Selviteltyjä kivilouhoksia ja kivenhakkaamoita oli edelleenkin 49. Mutta tämän teollisuuden sekä työntekij äluku että tuotannon arvo olivat suuresti lisääntyneet edelliseen vuoteen verraten; työntekij äluku oli kasvanut.64:stä.700 henkeen eli 46 /0, tuotannon arvo markasta markkaan eli 7 /0. Viennin arvo oli mk. Tiilitehtaitten luku oli lisääntynyt 94:stä 99:än, niiden työntekij äluku hengestä 458 henkeen eli. /0 ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 6.7 /0. Maassamme oli edelleenkin ainoastaan yksi posliinitehdas (joka sen ohessa oli kaakelitehdas). Kaakelitehtaitten luku oli lisääntynyt 0:stä :en, niiden

7 y työväki 797 hengestä 9 henkeen eli 4% ja tuotannon arvo.9bb.400 markasta..500 markkaan eli 8.5 %. Lasitehtaita oli edelleenkin 5. Niiden työntekijäluku oli vähentynyt.60 hengestä.547 henkeen eli 3.4%. tuotannon arvo markasta markkaan eli 6.7 %. V. Kemiallinen teollisuus. Saippuatehtaita oli edelleenkin 8. Työntekijäluku oli lisääntynyt 94 hengestä 04 henkeen ja tuotannon arvo markasta markkaan eli.%. Tulitikhutehtaitten luku oli lisääntynyt :sta 3:en, niiden työntekijäluku 67 hengestä 680 henkeen eli 8.5 % ja tuotannon arvo markasta markkaan. Luujauhotehtaitten luku oli lisääntynyt 4:stä 6:en ja niiden työntekijäluku 56 hengestä 65 henkeen, mutta tuotannon arvo vähentynyt markasta markkaan eli 5. %. V I. N ahkateollisuus. Nahkatehtaitten luku oli lisääntynyt 4:stä 6:en, niiden työntekijäluku 896:stä.04:än eli 4.3 % ja tuotannon arvo () markasta markkaan eli 8.4 %. Karvuulaitosten luku oli lisääntynyt 75:stä 783:en eli 4. %, niiden työntekijäluku.84 hengestä.865 henkeen eli 4.5 % ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 8.3 %. Satidasepäntehtaita oli lukuaan (Åströmin tehtaan satulasepän osastoa oi, ole tässä luettu eri tehtaaksi). Työntekijälukua ja tuotannon arvoa ei käy vertaileminen edellisen vuoden vastaaviin määriin, syystä että toisen tehtaan tiedot vuodelta 903 on luettu yhteen samalle toimimin elle kuuluvan ajokaluteh- taan tietojen kanssa. Selviteltyjen satulasepäntyöpajain luku oli vähentynyt 75:stä 68:an, niiden työntekijäluku 96 hengestä 68 henkeen eli.5 % ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 5.5 %. V II. Kutomateollisuus. Villatehtaita oli edelleenkin 7. Niiden työntekijäluku oli lisääntynyt.09 hengestä.44 henkeen (di 4.4 % ja tuotannon arvo markasta

8 VI markkaan eli 0. %. Tuotannon arvon lisääntyminen kuitenkin osaksi johtunee ulkomaisen raaka-aineen tuntuvasta hinnannoususta. Pumpulitehtaitten luku oli ennallaan eli 6. Niiden työntekij äluku oli lisääntynyt 6. hengestä 6.5 henkeen eli 3 henkeä. Tuotannon arvon lisääntyminen sitä vastoin on sangen suuri, nimittäin markasta markkaan eli 56.5 %. Tämä valtava lisääntyminen aiheutui kuitenkin enimmäksi osaksi, jopa todennäköisesti yksinomaan raaka-aineen, pumpulin, erittäin suuresta hinnannoususta. Valmistusmäärä ei tosin ole varmasti arvioitavissa, kun tiedot ovat epätäydelliset ja moninaisin eri mitoin ilmaistut, mutta pumpulin tuonti ei ollut tänä vuonna suurempi kuin edellisenä vuonna, vaan päinvastoin pienempi. Vuonna 90 oli mainittu tuonti kg. ja vuonna 903 taas kg., mikä osottaa vähennystä 9.8 %. Edelleenkin oli maassamme ainoastaan yksi pellavatehdas. Sen työntekijäluku oli lisääntynyt.346 hengestä.476 henkeen eli 9.7 /0 ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 8.8 %. Trikootehtaita oli edelleenkin 5. Niiden työntekij äluku oli lisääntynyt 706 hengestä 75 henkeen eli 6.4 /0 ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 3. %. V III. Paperiteollisuus. Puuhiomojen luku oli pysynyt entisellään 9:nä. Niiden työntekij äluku oli hiukan vähentynyt, nimittäin.4 hengestä.04 henkeen. Tuotannon aivo sitä vastoin oli lisääntynyt markasta markkaan. Selluloosatehtaita oli 0, joten lisäksi oli tullut *). Työntekij äluku oli lisääntynyt 509 hengestä 707 henkeen ja tuotannon arvo markasta markkaan. Niin puuhiomojen kuin selluloosatehtaitten työntekijälukua ja tuotannon arvoa koskeviin tietoihin nähden on kuitenkin huomattava, että ne vain vaja- * naisesti vastaavat todellisuutta, syystä että asianomaiset tehtaanomistajat eivät toisinaan ole ilmoittaneet näitä tietoja erikseen, vaan paperitehdasta koskevien tietojen yhteydessä. Puuvanukkeen vienti oli tuntuvasti suurempi kuin vuonna 90. Selluloosan vienti oli lisääntynyt kilosta kiloon eli.3% ja koneellisen puuvanukkeen vienti kilosta kiloon eli kokonaista 46.9 %. * ) 90:n vuoden tilastossa ei näiden luku kuitenkaan ole 9, vaan 8, johtuen siitä että yksi selluloosatehdas, jo k a oli paperitehtaan yhteydessä ja työskenteli yksinomaan sen tarpeiksi, ei ollut erityisesti mainittu selluloosatehtaaksi.

9 vn Paperitehtaitten luku oli edelleenkin 6. Työntekij äluku oli lisääntynyt 4.4 hengestä 4.89 henkeen eli 3.6 /0, tuotannon arvo.09.ocx) markasta markkaan eli 6.5 /0. Valmistusmäärä oli lisääntynyt kilosta kiloon. Näihin arvoihin on kuitenkin myös luettu pienehköt määrät pahvia. Asfalttihuopateöllisims oli suuresti lisääntynyt sen kautta että tämän alan suurin tehdas taasen oli ryhtynyt jatkamaan joksikin ajaksi keskeytynyttä toimintaansa. Työpaikkoja oli 7, niiden työntekij äluku 77 henkeä ja valmistusarvo mk. Tapettitehtaitten luku oli vähentynyt 4:stä 3:en ja niiden työntekij äluku 3 hengestä 00 henkeen sekä tuotannon arvo markasta markkaan eli 3.7 /0. IX. Puunjalostusteollisuus. Sahojen luku oli lisääntynyt 644:stä 684:än eli 6. /#, niiden työntekijäluku 0.58 hengestä henkeen eli 3.5 /0 ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 9. /0. Itse valmistusmäärän lisäys on kuitenkin vähempi; m3:stä vuonna 90 oli se kasvanut rn3:ksi vuonna 903 eli 4. /0. Vientimäärä oli m3 ja 6.6 /0 suurempi kuin vuonna 90. Sahoista kävi 343 höyryllä, 834 vesivoimalla, 4 petrolilla ja 3 sähkövoimalla. Sahattuja puita oli lukuaan Vuoden 903 sahateollisuudessa käytetyt puut olivat pienimpiä mitä milloinkaan on sahattu, sillä jokaiseen standerttiin sahattua tavaraa meni keskimäärin 44.8 puuta, jota vastoin suurin puuluku, mikä minäkään edellisenä vuonna on tähän käytetty, oli 43.8 (vuonna 898). Puusepänteollisuudessa on tehtaiksi katsottu 0 työpaikkaa, joiden työntekijäluku oli.7 henkeä ja tuotannon arvo mk., sekä käsiammattityöpajoiksi 8 työpaikkaa, joiden työntekij äluku oli 769 henkeä ja tuotannon arvo mk. Jos samanlaatuiset tiedot lasketaan yhteen ja vertaillaan 90 vuoden tietoihin, niin on työpalkkain lisäys 6.3 /0, työntekij äluvun lisäys 8. /0 ja tuotannon arvon lisäys.8 /0. Rihmarullatehtaita oli edelleenkin 6. Niiden työntekij äluku oli lisääntynyt. hengestä.3 henkeen eli.9 % ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 3.5 /0. X. Rakennusteollisuus. Tässä ryhmässä on varsinainen rakennustoiminta tärkein teollisuus. Saa- puneitten tietojen mukaan oli tätä teollisuutta harjoitettu 90 työpaikassa 3.055

10 V III työntekijällä. Tuotannon arvo oli ilmoitettu markaksi. Tästä teollisuudesta annetut tiedot ovat kuiteakin nyt niinkuin ennenkin olleet sangen puutteellisia ja epätäydellisiä. X I. R avinto- ja nautintoainesteollisuus. Mitä myllyteollisuuteen tulee, on katsottu olevan syytä vuonna 903 lukea kauppamyllyjen luokkaan 9 työpaikkaa. Näissä on ilmoitettu olevan 473 työntekijää. Tämä numerotieto, joka on edellisen vuoden vastaavaa lukua paljon suurempi, johtuu kuitenkin ilmeisesti eräästä Kuopion läänissä olevasta kauppajauhomyllystä annetusta virheellisestä tiedosta. Tuotannon arvo on lisääntynyt markasta markkaan eli 8 /0*). Tullijauhomyllyiksi on luettu.768 myllyä, joissa oli.38 työntekijää; edelliseen vuoteen verraten oli tämä lisäys vastaavat 7.6 ja 8.9 %. Tullijauhomyllyjen valmistusarvoja ei ole ilmoitettu. Kauppajauho my Hyistä kävi 0 höyryvoimalla, 8 vesivoimalla ja petrolimoottorilla, tullijauhomyllyistä taas 5 höyryllä,.735 vesivoimalla, petrolimoottorilla, 4 sähköllä ja tuulen voimalla. Olutpanimoihin nähden oli syytä odottaa tuntuvaa tuotannon vähenemistä, syystä että mallasjuomani myyntiä melkoisesti rajoittava asetus astui voimaan kesäkuun päivänä 903. Tuotanto vähenikin, mutta todellisuudessa se oli runsaammin vähentynyt edellisenä vuonna, jolloin panimonomistajat odottaessaan lain voimaan astumista olivat ruvenneet sovittamaan valmistusmäärää muuttuneitten olosuhteitten mukaan. Niinpä väheni tuotannon arvo vuonna % ja valmistetun oluen ja portterin määrä 8 9%, mutta jo vuonna 90 oli tuotannon arvo vähentynyt 4.3 % ja valmistusmäärä 5.9 %. Kumpaisenakin vuonna yhteensä väheni tuotannon arvo.6 % ja valmistusmäärä noin 3.7 %. Vuonna 903 oli olutpanimoita 90 (edell. vuonna 85), niiden työntekijäluku.465 henkeä (edell. vuonna.4) ja tuotannon arvo mk. Valmistetun oluen ja portterin määrä oli noin litraa. Viinapolttimoita oli edelleenkin 4. Niiden työntekijäluku oli lisääntynyt 6 henkeä (439:stä 445:en) ja tuotannon arvo markasta.8.00 markkaan eli.5 %. Vähiviinatehtaita oli toimessa 34 (edell. vuonna 35). Työntekijäluku oli sama kuin ennen eli 40, mutta tuotannon arvo oli lisääntynyt markasta markkaan eli 5.5 %. Painohiivatehtaita oli edelleenkin 3. Näiden työntekijälukua ei nyt enempää kuin ennenkään oltu ilmoitettu erikseen niihin yhdistettyjen polttimojen *) Jauhamattoman viljan tuontiarvo oli kuitenkin tullitilaston mukaan paljon suurem pi eli mk.

11 työntekijitlnvnsta. Tuotannon arvo oli isääntynyt markasta, 7.7(H) markkaan oli 4.3 %. Tnjxdikatehtaita oli 3. olion niiden luku odollisostü vuodosta vähontynyt yhden. Niiden työntokijälukn oli lisääntynyt 3.0 hengestä 3.3 henkeen «di 6.8 % ja tuotannon arvo maikasta markkaan eli.%. X II. V aatetus- ja puhdistusteollisuus. Bä/iUiliniyöpajain luku oli lisääntynyt 487:stä 500:an eli.7 /0. Työntekijälukn oli kuitenkin hiukan vähontynyt,.88:,sta.38 henkeen eli.3 /0ja tuotannon arvo niinikään vähentynyt markasta markkaan oli 0.7 %. Toimessa olevien paitatehtaitten luku oli vähentynyt 6:,sta 5:en. Työntekij äluku oli hiukan lisääntynyt, nimittäin 04 hengestä 09 henkeen eli 5 henkeä, tuotannon arvo sitä vastoin vähentynyt markasta markkaan eli 0.9 %. Hattutehtaita oli edelleenkin 6. Niiden työntekijäluku oli lisääntynyt 6 hengestä 46 henkeen eli 8.9 /0 ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 8 /0. Käynnissä olevien hattu- ja lakkityöpajain luku oli kasvanut 0:st.a 4:än. Työntekijäin luku oli kuitenkin ennallaan 08 ja tuotannon arvo oli vähentynyt markasta markkaan eli 7. /0. Jalkinetehtaita oli edelleenkin. Työntekijäluku oli lisääntynyt 37:stä 85 henkeen eli 35 /0, tuotannon arvo markasta markkaan eli 7%. Jalkinetyöpajain luku oli lisääntynyt 49:stä 50:en eli.8%, niiden työntekijäluku.39 hengestä.43 henkeen eli.9 % ja tuotannon arvo.030.)0 markasta markkaan eli 5. %. X III. Graaflllinen teollisuus. Kirjapainojen luku oli lisääntynyt 88:sta 9:en, niiden työntekijäluku.057:stä.05:en eli 7. % ja tuotannon arvo markasta markkaan eli 4.8 %. Kivipainojen luku oli edelleenkin 8. Niiden ilmoitettu työntekijäluku oli lisääntynyt 37 hengestä 443 henkeen, mutta tuotannon arvo vähentynyt markasta markkaan eli 4 %. Helsingissä marraskuussa 905. F. Alfred Brander. T. S. Dillner.

12 I. Summittainen k atsaus Suom en käsiam m atti- j a tehdasteollisuuteen yuonna 903. Ryhmä. Luokka. Teollisuuslaji. Kaupungeissa ja kauppaloissa. Työntekijöitä.') Työpaikkoja. Maaseudulla. Työntekijöitä. ') Työpaikkoja. Yhteensä koko maassa. Työntekijöitä. ') Työpaikkoja. Tuotannon bruttoarvo. 5 7if. Tuotannon bruttoarvo. 5%? Tuotannon bruttoarvo. Smf. IV 8 Kivilouhoksia ja kivenh a k k a a m o ja... 35,67,407, ,00 49,700,9,800 L iitu teh taita ,600 9 K alkkipolttim oita , , ,500 T iilite h ta ita , ,36 3,, ,58 3,40,000 Savenvalim oja , , ,000 Kaakeli-, fajanssi- ja posliinitehtaita , ,59,400 9,,500 Sem enttivalim oita , ,000 Kipsivalim oita , ,500 Torfoliittitehtaita.... 3,500 3,500 Muuraussavitehtaita , ,000 L a site h ta ita ,000 4,490 3,05,800 5,547 3,349,800 V V ä riteh ta ita , ,600 Kim röökkitehtaita , , V ärjäysteh taita... : 3 5, , ,400 Värjäyslaitoksia , , ,900 Ö ljyteh ta ita , ,000 K ynttilätehtaita , ,000 Saippuatehtaita ,4, , ,546,400 3 Teknokem iallisia teht , , ,700 > Kuivatislauslaitoksia , ,000 P ik ir u u k k e ja , ,800 > A s fa lttite h ta ita , ,00 Lakka- ja pulituuriteht. 5 98, ,400 K aasutehtaita , ,700 > Sähkövoima-asemia ,88, , ,9,600 S y siteh ta ita , ,700 Siirretään 69 3,047 9,83, ,577 0,49, ,64 0,34,400 ') Mestarit ja konttoriväki lukuun otettuina. Teollisuustilasto v:lta 903

13 Ryhmä. Luokka. Teoilisuuslaji. Kaupungeissa ja kauppaloissa. Työntekijöitä. Työpaikkoja. S m f Maaseudulla. Työntekijöitä. Työpaikkoja. Yhteensä koko maassa. Työntekijöitä. Työpaikkoja. Tuotannon bruttoarvo. Tuotannon bruttoarvo. Tuotannon bruttoarvo. S êi7f. Siirretty 69 3,047 9,83, ,577 0,49, ,64 0,34,400 Y 3 Polttoturvetehtaita , ,800 Turvepehkutehtaita , ,900 Tulitikkutehtaita , , ,095,700 4 Pyrotekn. laboratooreja 3 5, ,000 Dynam iittitehtaita , ,000 6 Luujauhotehtaita , , ,900 V I 7 N ahkatehtaita ,56, ,300 6,04 7,095,00 Karvuuverstaita ,798,300 75,556 5,6, ,865 6,96,000 Satulasepäntehtaita... 5,500 5,500 Satulasepänverstaita , ,700 * * Turkistehtaita ,700 H a rja te h ta ita , ,600 Harjantekijänverstaita , ,700 V II 8 V illateh taita...,38 5,49,300 6,096 5,6,700 7,44 0,68,000 Vanutuslaitoksia , ,300 9 V a n u te h ta ita... 6,000 6,000 > Pum pulitehtaita ,84 3,090,500,83 5,000, ,5 8,090,500 Pellavanlihtauslaitoksia 3 3, ,300 P e lla v a te h ta ita...,476 3,700,000 -,476 3,700,000 Trikootavaratehtaita ,40, ,40,300 Matonkutomoita , ,700 V illa k u to m o ita , ,400 0 K ö y s ite h ta ita , ,800 Nyörinpunomoita ,500 _ ,500 Nau ha te h ta ita ,000 50, ,800 > Täpetehtaita... 4,900 4,900 Käärinkaihdintehtaita. 3 58, ,300 V III P u u h iom oja ,500 7,096 6,3,000 9,04 6,79,500 Selluloosatehtaita ,58, ,58,700 P a h v ite h ta ita , ,000 Asfalttihuopatehtaita , , ,39,400 Paperitehtaita... 45,800, ,837,76, ,89 4,56,500 Siirretään 396 4,338 59,09,00,40 9,343 58,536,700,636 33,68 7,68,900

14 3 Ryhmä. Luokka. Teollisuuslaji. Kaupungeissa ja kauppaloissa. Työntekijöitä. Työpaikkoja. $ }m f. Maaseudulla. Työntekijöitä. Työpaikkoja. ä h n f. Yhteensä koko maassa. Työntekijöitä. Työpaikkoja. Tuotannon bruttoarvo. Tuotannon bruttoarvo. Tuotannon bruttoarvo. Siirretty 396 4,338 59,09,00,40 9,343 58,536,700,636 33,68 7,68,900 V III T a p e ttite h ta ita , ,500 Pussi- ja kirj. kuoriteht , ,400 Kartonkityöpajoja , ,500 Kirjansitomatehtaita , ,900 K irjan sitom olta , ,000 I X P a r k k im y lly jä , ,500 * S a h a la ito k s ia ,53 0,0, ,70 59,097, ,963 79,00,00 Lastu villatehtaita , ,300 3 Puunaula- ja lestitehi. 4 4, ,800 Puusepäntehtaita ,03, ,00 0,7 3,84,400 Puusepäntyöpajoja ,600 8, ,300 Ruum isarkkutehtaita , ,700 Sorvaustehtaita... 77,700 77,700 Sorvarintyöpajoja , ,900 Rihmarullatehtaita , ,776,000 6,3 3,38,500 K a id e te h ta ita , ,600 > T yn n yriteh ta ita ,800 3, ,800 Tynnyrintek. työpajoja , ,00 K o r k k ite h ta ita , ,400 4 Vasutehtaita... 0,00 0,00 5 K a m p a te h ta ita ,800 9, ,800 Kum itavaratehtaita , ,000 K u m ity ö p a jo ja...,800,800 Kautsuleimasintehtaita , ,400 6 A jo k a lu teh ta ita , ,500 Vaunutehtaita , ,700 P y ö rä te h ta ita , ,000 X 7 Muurareja ja rakennusurakoitsijoita ,055 6,436, ,055 6,436,00 Maalareita ja verhoilij. 7,463,465,400 7,463,465,400 L a sin le ik k a a jia , ,800 N u oh ojia , ,300 Kadunlaskijoita , ,000 Siirretään,5 6,448 96,606,300,90 37,39,57,300 3,07 63,777 8,3,600

15 4 Ryhm ä. Luokka. Teollisuuslaji. K aupungeissa ja kauppaloissa. Työntekijöitä.! Työpaikkoja. Tuotannon bruttoarvo. $ m f. M aaseudulla. Työntekijöitä. Työpaikkoja. Yhteensä koko maassa. Työntekijöitä. Työpaikkoja. T uotannon bruttoarvo. Tuotannon bruttoarvo. Siirretty,5 6,448 96,606,300,90 37,39,57,300 3,07 63,777 8,3,600 X I 8 Kauppajauhom yllyjä.. 5 7,759, ,03, ,79,00 Tullijauhom yllyjä ,889,095,903,38 9 Sokeritehtaita ,950, ,00 877,458,000 > Makaroonitehtaita , ,000 S iku riteh taita ,800 6, ,000 H öyry kahvipaahtimoita 5 5 Kahvin- ja siemenenpuhdistustehtaita , ,000 Kaakao- ja suklaateht , , Höyryleipom oita , Leipom oita... 98,95 5,33,900 98,95 5,33,900 Sokerileipomoita , ,400 Karam ellitehtaita , ,600 Sianteurastuslaitoksia. 7 69, ,000 Teurastuslaitoksia ,635, ,635,300 Makkaratehtaita , ,300 Makkaralaitoksia , ,00 S ä ily k e te h ta ita , ,00 M allastehtaita , ,000 3 Olutpanim oita... 5,035 5,34, ,507,700 90,4 6,64,900 K a lja te h ta ita ,00 0, ,600 Viinapolttim oita , ,3, ,8,00 Väkiviinatehtaita ,500 X 8, ,00 Painohiivatehtaita , ,700 Punssi- ja viinitehtaita 69,8,300 69,8,300 Etikkatehtaita ,00 38, ,500 Virvoitusjuom atehtaita , , ,400 3 Tupakkatehtaita ,36 4,54, , ,3 4,76,600 X I I 33 Paitatehtaita ,800 _ ,800 Räätälintyöpajoja ,88 4,735,00 500,88 4,735,00 Kureliivitehtaita , ,900 Hansikastehtaita , ,700 Hattuteh t a i t a... 46,058, ,058,900 Hattu- ja lakkityöpajoja , ,300 Siirretään,446 37,96 69,50,00 3,96 40,438 9,000,00 6,407 78,399 98,50,300

16 5 Ryhm ä. Luokka. Teoilisuuslaji. K aupungeissa ja kauppaloissa. Työntekijöitä. Työpaikkoja. Työpaikkoja. Maaseudulla. Työntekijöitä. Yhteensä koko maassa. Työntekijöitä. Työpaikkoja. T uotannon bruttoarvo. %mf. Tuotann on bruttoarvo. dfrnf Tuotannon bruttoarvo. 9mf Siirretty,446 37,96 69,50,00 3,96 40,438 9,000,00 6,407 78,399 98,50,300 X I I 33 K ravattiteh taita , ,700 Sateenvarjotehtaita , ,00 * Silkkihuivien ripsutusta 8,600-8,600 Turkkurinty öpajoja , ,000 H u opatyöpajoja , ,900 * J a lk in eteh ta ita , , ,400 Jalkinetyöpajoja ,43,35,700 50,43,35, P a rtu riliik k eitä , , K ylpylaitoksia P e s u la ito k s ia , ,00 X I I I 36 K irjapain oja... 9,05 5,83,700 9,05 5,83,700 K iv ip a in o ja , ,00 P u u p iirtä m ö itä... 3,000-3,000 Valokuvaam oita , ,500 Yhteensä 3,38 43,38 79,389,300 3,966 40,6 9.56: S. «On 7,84 83, ,953,00

17 II. Sum m ittainen katsaus Suom en jok aisen läänin käsiam m atti- j a tehdasteollisuuteen vuonna 903. ] Kaupungit ja kauppalat. Maaseutu. Y h t e e n s ä. Läänit. Työpaikkain luku. Tuotannon bruttoarvo. Työpaikkain luku. Tuotannon bruttoarvo. 3mf. Työpaikkain luku. Työntekijäluku. Työntekijäluku. Työntekijäluku. Tuotannon bruttoarvo. Uudenmaan lää n i.. 869,74 49,068, ,934 4,356,500,77 7,676 63,45,000 Turun ja Porin lääni 697 7,80 35,004, ,64 4,84,700, ,89,00 Hämeen lääni ,59 3,395, ,046 5,8, ,575 57,7,600 Viipurin lääni ,900 6,79,800 66,93 43,66,400,074 6,83 60,454,00 Mikkelin lääni ,87,800 39,503 4,08, ,070 5,369,800 Kuopion lääni... 90,75 7,364,300 45,0 5,84, ,763,549,00 Vaasan lääni ,45 7,88, ,47,95,300,76 8,76 40,04,000 Oulun lä ä n i... 4,594,87, ,08 9,356, ,675 0,644,00 Yhteensä 3,38 43,38 79,389,300 3,966 40,6 9,563,800 7,84 83, ,953,00

18 III. Summittainen k atsaus m aam m e kaupunkien j a k auppalain käsiam m atti- j a tehdasteollisuuteen Yuonna 903 tuotannon bru ttoarvon m ukaan järjestettynä. Paikkakunta. bruttoarvo. S mf Tuotonnan Työpaikkoja. T y ö n t e k i j ö i t ä, (mestarit ja konttoriväki lukuun otettuina). A lle 5 5 ja 8 vu o Y li 8 vuod. Yhteensä. vuoden. den välillä. ; Käytettyjä hö3tymoottoreita. Hevosvoim a- määrä. Luku. H e l s i n k i... 44,99, ,03 3,36 7,456 3, ,37 T a m p e r e... 9,568, ,869 3,80 3,36 4, ,83 T u r k u...,789, ,47,767,484,069 4,603 N ik olain k au p u n k i. 6,906, ,07,004,84, 4 3,03 P o r i... 0,30, ,593 6, ,844 O u l u... 8,960, ,477 3, , V iip u r i... 8,65, ,43 85, Pietarsaari.... 8,504, K o t k a... 6,407, ,388 85, K u o p io... 5,60, K e m i...,78, ; Häm eenlinna...,63, K a u m a...,459, ! H an ko...,, L o v iis a...,58, I i s a lm i...,060, P o r v o o...,049, L a p p e e n ra n ta , U u sik aup un k i , M ik k e li... 75, K o k k o l a , Tam m isaari , Joensuu , Jyväskylä , H a m i n a , Kristiinankaup... 44, S o rta v a la , Savonlinna , Salon kauppala.. 59, N a a n t a l i... 5, R a a h e... 3,00 7 5! Siirretään 78,33,00 3, ,09,769 4,35 3,905 6,565 5,959 35,933

19 8 Paikkakunta. bruttoarvo. Tuotannon 3.'mf. Työpaikkoja. T y ö n t e k i j ö i t ä, (m estarit ja konttoriväki lukuun otettuina). A lle 5 5 ja 8 vuoden Y li 8 vuod. Yhteensä. vuoden. välillä. K äytettyjä höyrym oottoreita. H evosvoim a määrä. Luku. Siirretty 78,33,00 3, ,09,769 4,35 3,905 6,565 5,959 35,933 T o r n i o... 06, L a h t i... 04, H e i n o l a... 9, K a j a a n i... 77, Maarianham ina.. 67, Käkisalm i.... 3, U usikaarlepyy.. 75, Nurm eksen kaupp. 47, K a s k in e n... 4, Ik a a lin e n Yhteensä 79,389,300 3, ,70,784 4,559 3,993 7,076 6,06 357,99 M aaseudulla 9,563,800 3, , ,657 6,794 3,87 7, ,45 Yhteensä kaupung. ja m aaseud ,953,00 7, ,890,60 55,6 0,787 59,903 3, ,406 Vuonna ,067,600 6, ,83,439 5,369 8,969 56,95, , ,33,083 6, ,46 5,45 8,574 57,44, , ,076,78 6,677, ,0,798 53,66 8,85 58,49, , ,57,490 6,58, ,43,80 55,385 9,49 60,939, , ,08,35 6,33, ,77,46 49,844 6,3 54,604 9, , ,98,440 6, ,67,9 43,34 4,355 47,93 7, , ,457,90 6, ,7,839 39,83 3,074 43,84 5, , ,499,857 6, ,85,633 36,5,60 39,608 3, , ,083,806 5, ,647,447 3,593 0,343 35,765, ,89 V, ,973,967 5, ,640,430 3,608 9,53 34,86,3 59 5,76 V, ,388,34 5, ,88,7 3,4 9,36 35,895, ,079 V, ,5,466 5,478,68 69,99,76 33,308 9,547 37,468, ,35 V, Keskim äärä vuosilta ,893,684 5, ,790,598 33,75 0,054 36,70, ,59 Keskim äärä vuo ,86,665 6, ,87,409 48,334 6,404 53,4 9, ,043

20 i IY. Sum m ittainen katsau s teollisuustoim intaan Suom en kih lakunnissa vuonna 903. Lääni. bruttoarvo. Tuotannon Työpalkkain luku. Kihlakunta. A lle 5 3mf T y ö v ä k i, (m estarit ja konttoriväestö lukuun otettuina). 5 ja 8 vu o vuoden. den välillä. i Y li 8 v. Summa,. Käytett. höyrymoottoreja. L u k u. H evosvoim ia, i Uudenm. H e ls in g in... 6,96, ,73 450, ,6 P e r n a ja n...,808, L o h ja n...,444, Raaseporin....,77, U lv ila n... 4,6, ,7 367, M a sk u n...,7, Turun ja P orin P i i k k i ö n...,7, H a l i k o n...,5, o L o i m a a n...,376, T y r v ä ä n...,006, Ikaalisten , Ahvenanm aan.. 33, U I V e h m a a n ,00 4 i M ynäm äen.... 3, Tam m elan.... 0,783, , , ,54 Häm een H auhon... 5,368, ,300 P irk k a la n...,73, H o l l o l a n...,666, J ä m sä n...,78, R uoveden....,0, Lapveden.... 5,57, , , ,55 K y m i n...,44, ,8 544, ,38 Jääsken... 4,08, ,0 37, Viipurin Rannan... 3,806, ,76 306, ,7 A y rä p ä ä n...,98, Sortavalan....,069, Käkisalmen....,58, S a lm in...,96, K urkijoen ,900 7 _ M ikkelin M ik k e lin...,70, R antasalm en...,7, H e in o la n , Juvan... 40, Siirretään 0,06,900, ,3 7,950 5,689 4,57 6, ,409 Teollmmstihisto c.lta 903.

21 i 0 Lääni. Kihlakunta. brutto-arvo. S (m f Tuotannon Työpaikkain luku. T y ö v ä k i, (m estarit ja konttoriväestö lukuun otettuina). Alle 5 vuoden.! M iesp. N aisp. 5 ja 8 v u o den välillä. i N aisp. Y li 8 v. Summa. M iesp. N aisp. M iesp. N aisp. Käytett. höyrym oottoreja. Luku. Hevosvoim ia. Siirretty 0,06,900, ,3 7,950 5,689 4,57 6, ,409 L ip e r in...,957, Rautalam m in...,43, Kuc >pic >n Vaa,sar Ou lun K u o p i o n...,76, Ilom antsin.... 3, Pielisjärven.... 0, I i s a lm e n... 94, L a u k a a n... 4,39, Kuortaneen.... 3,30, I lm a jo e n...,737, L a p u a n...,445, Korsholm an...,066, Pietarsaaren...,044, _ K e m i n... 5,35, , O u l u n...,308, S ä lö is te n...,554, H aapajärven... 3, K a ja a n in... 36, Lapinm aan....,600 Summa 9,563,800 3, , ,657 6,794 3,87 7, ,45

22 V. Katsaus Suomen Tehdas- ja K äsityöteollisuuteen 903.

23 3 Työväki, Ryhmä Lmokka. Luku. Teollisuus. Tuotannon bruttoarvo. 3nf. mestarit ja konttoriväestö lukuun otettuina. Käytetyn koneellisen Tuotannon määrä ja laji. käyttövoiman A lle 5 5 ja 8 v. vuoden. välillä. määrä. Y li 8 v. Summa. Kulutettuja raaka-aineita. K iy it e o llis u u s. IV 9 Kivilouhoksia ja kivenhakkaamoja. Kaupungeissa Uudenmaan lääni.... Turun l ä ä n i... Hämeen l ä ä n i... Wiipurin lä ä n i... Mikkelin lä ä n i... Kuopion lä ä n i... Waasan l ä ä n i... Oulun lä ä n i höyry k. 8 hv. petr. moot. 7 hv. 5 höyryk. 8 hv l.8 l l l Maaseudulla Uudenmaan lääni.... Turun lä ä n i... Hämeen l ä ä n i... Wiipurin lä ä n i... Kuopion lä ä n i m3 raakaa kiveä höyryk. 5 hv. höyryk. 5 hv. höyryk. 0 3 höyiyk. 40 hv. - 7 i i Louhittu m:i kalliota. l 8 Louhittu m3 kalliota. 9 Liitutehdas. Kaupungissa. Wiipurin lään i kg liitua. höyryk Ulkoili, raaka-ain mk arv. Kalkkipolttimoita. Kaupungeissa. Uudenmaan lääni W iipurin lään i hl kalkkia, kg kipsiä, 4.lk)5 kuormaa muuraussavea kg kalkkia. höyryk j kg kalkkikiveä, ulkom. aineita mkan arvosta kg kalkkikiveä kg kalkkikiveä, ulkom. ain mkan arv.

24 4 5 Ryhmä. I Luokka. I Luku. Teollisuus. Tuotannon bruttoarvo. $m. Tuotannon määrä ja laji. Käytetyn koneellisen käyttövoiman määrä. Työväki, mestarit ja konttoriväestö lukuun otettuina. A lle 5 5 ja 8 v. Y li 8 v. Summa. vuoden. välillä. Kulutettuja raaka-aineita. I V 9 Maaseudulla. Uudenmaan lääni höyryk. 3 hv _ 40 5 Turun lä ä n i hl kalkkia, kg jauhoja, H öyryv. yhteinen sahan l _ !.455 kg stukkaa, 7 hautakiveä,.596 kanssa. ast. rouhemarmoria, kg kalkkikiveä. 3 W iipurin lä ä n i hl ja kg kalkkia. höyryk. 6 hv petr. moot. 9 hv. 4 Mikkelin lä ä n i hl kalkkia. _ Kuopion lä ä n i hl sain hl kalkkia y. m. höyryk. 9 hv. i $ Tiilitehtaita. Kaupungeissa. 4 Turun lä ä n i tiiltä. hövrvk. 8 hv Hämeen l ä ä n i sam. 30 hv W iipurin lä ä n i sam. _ 5 5 Oulun lä ä n i sam. H öyry v.yht. sahan kanssa tiiltä. höyryk. 48 hv Maaseudulla. 40 Uudenmaan lääni tiiltä. 0 höyryk. 55 hv petr. moot. 3 hv. 4 Turun lä ä n i sam. 5 höyryk. 3 hv Hämeen l ä ä n i sam W iipurin lä ä n i sam ) Mikkelin lä ä n i sam Kuopion lä ä n i sam W aasan l ä ä n i sam. höyryk. 50 hv Oulun lä ä n i sam tiiltä. 38 höyryk. 85 hv Savenvalimoja. Kaupungeissa. * Uudenmaan lääni Turun lääni kiviastiaa,.800 kaakelia. 4 4 ; - J) Neljällä tiilitehtaalla sahan kanssa yhteinen höyryvoima.

25 6 7 Työväki, Ryhmä, Luokka. Luku. Teollisuus. Tuotannon bruttoarvo. 3hnf. mestarit ja konttoriväestö lukuun Käytetyn koneellisen Tuotannon määrä ja laji. käyttövoiman A lle 5 5 ja 8 v. Y li 8 v. vuoden. välillä. määrä. otettuina. Summa. Kulutettuja, raaka-aineita, IV 9 9 i i ! i i > i > : Hämeen l ä ä n i... Oulun lä ä n i..... Maaseudulla. Uudenmaan lääni.... Turun lääni... Hämeen l ä ä n i... W iip u r in l ä ä n i... Waasan l ä ä n i... Oulun l ä ä n i... Kaakeli-, fajanssi- ja posliini- tehtaita. Kaupungeissa. Uudenmaan lääni.... Turun lääni... Hämeen l ä ä n i... W iipurin lä ä n i... Maaseudulla,. Uudenmaan lääni kiviastiaa, kaakelia..00 tus. ruukkuja y. m. _ - l l kiviastiaa, kaakelia sam sam..900 kiviastiaa, 3.50 kaakelia _ kaakelia sam., kaakeliuunia, kiviastiaa kaakelia kaakelia, kaakeliuunia, kiviastiaa, Fajanssia, posliinia, kaakeleja, tiiliä, kipsiä, kivimassaa. Käyttövoimana sähkö. höyryk. 8 hv. sähkömoott. 5 hv. höyryk. 8 hv. 3 höyryk. 5 hv. 3 petr. moot. 0 hv. 3 höyryk. 38 hv. _ l l i i l i _ Ulkom. ain. 7.6 mkan arv. ain ain ain Ulkom. ain mkan arv. 47 Ulkom. ain mkan arv. Turun lä ä n i ain..30 Wiipurin lä ä n i ; kaakelia ain sähkömoott. hv. 5 ; höyryk. 76 hv. Sementtivalimolta Ulkom. ain mkan arv. Kaupungeissa. I 5 Uudenmaan lä än i petr. moot, 8 hv Ulkom. ain mkan arv. Hämeen l ä ä n i höyryk. 8 hv. _ ' 4 ain W iip u r in lään i Kotim. rouhemarm. 40 mk arv. Ulkom. ain mkan arv. ' C höyryk. 8 hv Ulkom. ain mkan arv. Teottisuustikisto viita

26 8 9 Työväki, Ryhmä. Luokka. Luku. Teollisuus. Tuotannon bruttoarvo. Smf. mestarit ja konttoriväestö lukuun otettuina. Käytetyn koneellisen Tuotannon määrä ja laji. käyttövoiman A lle 5 5 ja 8 v. vuoden. välillä. määrä. Y li 8 v. Summa. Kulutettuja raaka-aineita. IV 9 Kipsivalimoita. Kaupungeissa. 3 Uudenmaan lääni ~ > Torfoliittitehdas. Kaupungeissa. Uudenmaan lääni Kiilloitusjauhetta l i Ulkom. ain..500 mkan arv. Muuraussavitehdas. Kaupungeissa. Uudenmaan lääni hl muuraussavea. höyryk. hv hl ulk. kalkkia.000 mkan arv. 0 Lasitehtaita. Kaupungeissa. W iipurin lä ä n i laat. ikkunalasia Ulk. raaka-ain mkan arv. Maaseudulla. Uudenmaan lääni pulloa ja purkkia. höyryk. 3 hv 3 _ 3 47 sam Turun lä ä n i lasiastiaa, 0.79 laat. ikkunalasia. > sam Hämeen l ä ä n i Pulloja, talous- ja lääkelaseja, 4.53 laat. ikkunalasia. 4 W iipurin lä ä n i talouslasia ja pulloa, laat. ikkunalasia, mvärjättyä lasia sam ') > sam Mikkelin lä ä n i laat. ikkunalasia. sam kg. Kuopion lä ä n i sam _ sam mkan arv. W aasan l ä ä n i sam., pulloa. höyryk. 4 hv sam höyryk. 69 hv *) Tietoja puuttuu yhdestä lasitehtaasta.

27 0 Ryhmä Luokka. Luku. i! Tuotannon Käytetyn koneellisen Teollisuus. bruttoarvo. Tuotannon määrä ja laji. käyttövoiman Alle 5 määrä. vuoden. Työväki, mestarit ja konttoriväestö lukuun otettuina. 5 ja 8 v. välillä. Yli 8 v. Summa. Kulutettuja raaka-aineita, Miesp, V i! i K e m ia llin e n j a sä h k ö te k n illin en teollisu us. Väritehtaita. Kaupungeissa. 3 Uudenmaan lääni Värejä, vernissoja, lakkoja, tekn. tuott. höyryk. 33 hv !) 5 Ulk. raaka-ain mk arv.) Waasan l ä ä n i kg vesivärejä. - 3 sam höyryk. 33 hv Ulkom. raaka-ain mk arv. > Kimröökkitehtaita. i Maaseudulla.! Turun lä ä n i ! kg kimröökkiä. _ 6 6 _.398 m3 koivuhiiliä. 3 Wiipurin lä ä n i sam. _ 3 3) 3; sain kg kimröökkiä. _ m3koivuhiiliä. Värjäystehtaita. Kaupungeissa. Oulun lä ä n i höyryk. 0 hv. - 3 Maaseudulla. Wasa lä n höyryk. 0 hv Väriaineita.500 mkan arv. i Värjäyslaitoksia. Kaupungeissa. 4 Uudenmaan lääni Väriaineita.630 mkan arv. 9 Turun lä ä n i petr. moot. 4 hv Sam Hämeen l ä ä n i Sam Wiipurin lä ä n i Sam i 4 Mikkelin lä ä n i _ 4 4 Sam..385 ') Yhdellä tehtaalla yhteinen työväki tapettitehtaan kanssa. ) Tieto koskee ainoastaan tehdasta. - 3) Yhdellä kimröökkitehtaalla yhteinen työväki sahan kanssa.

28 3 Ryhmä. I Luokka. Luku. Teollisuus. Tuotannon bruttoarvo. Sfmfi Tuotannon määrä ja laji. Käytetyn koneellisen käyttövoiman määrä. Työväki, mestarit ja konttoriväestö lukuun otettuina. A lle 5 5 ja 8 v. Y li 8 v. Summa. vuoden. välillä. Kulutettuja raaka-aineita. V u 7 Kuopion lä ä n i Väriaineita mkan arv. 9 W aasan l ä ä n i _ Sam Oulun lä ä n i i 3 4 Sam Väriaineita mkan arv. Maaseudulla. 0 Uudenmaan lääni _ 0 0 Väriaineita mkan arv. Turun lä ä n i _ 4 4 Sam Hämeen l ä ä n i Sam W iipurin lä ä n i Sam Mikkelin lä ä n i _ 3 Sam Kuopion lä ä n i Sam W aasan l ä ä n i _ Sam Oulun lä ä n i Sam Väriaineita mkan arv. Öljytehtaita. Maaseudulla. Uudenmaan lääni kg pellavansiemenkakkuja, vesiratas. 50 hv. 7 _ kg kotiin, pellavansiem kg vernissaa ulkom sam kotim. pellavaöljyä ulkom. sam. Hämeen lääni kg pellavajauh., 6.0 kg pel 3.3 kg kotim. pellavansiem. lavaöljyä kg pellavansiemeniä pellavaöljyä. Kynttilätehtaita. Kaupungeissa. W iipurin lä ä n i kg stearinikynttilöitä. sähkömoottori kg stearin mk arv.! W aasan l ä ä n i sam. Ma nitaaii saip ouate ntaitten tied ^nannoissa sam kg stearinikynttilöitä kg stearin mk arv.

29 4 5 Työväki, Ryhmä, Luokka. Luku. Teollisuus. Tuotannon bruttoarvo. Smf. K äytetyn koneellisen Tuotannon määrä ja laji. käyttövoiman A lle 5 vuoden. määrä. mestarit ja konttoriväestö lukuun otettuina. 5 ja 8 v. välillä. I Y li 8 v. Summa. Kulutettuja raaka-aineita. V 6 Saippuatehtaita. Kaupungeissa. Uudenmaan lääni.... Turun lä ä n i... W iipurin lä ä n i... W aasan l ä ä n i kg pyykkisaippuaa, ] tg suopasaippuaa pyykkisaippuaa, kgsuopa H},0otus. ja kg t-oalettisaippua Eby 800 kg pöytäsuolaa, hajuaineita ja pesujauhetta kg pesusaippuaa kg su 0- paa, kg raakaa glyseriiniä, kg pesusaippuaa, toalettisai pnaa mkan arvosta. P- höyryk. 8 hv. höyryk. hv. höyryk. 0 hv i l i l Ulk. raaka-ain mk arv. Kot. sam Ulk. sam Kot. sam Ulk. sam Ulk. sam kg pyykkisaippuaa y. m. 3 höyryk. 30 hv Ulk. raaka-ain mk arv Maaseudulla. W iipurin lä ä n i laat. pyykkisaippuaa. *) U lk raaka-ain mkan arv. 8 Teknokemiallisia tehtaita. 4 4 Kaupungeissa. Uudenmaan lääni.... Turun lääni... Hämeen l ä ä n i... W iipurin lä ä n i... W aasan l ä ä n i ~ Saippuaa, suopaa y. m. 700 l ,000 m lattiantekoaineita l Ulk. aineita mkan arv. sam..900 sam..500 sam. 300 sam Ulk. aineita mkan arv. 8 Maaseudulla. Uudenmaan lääni.... Turun lä ä n i... W iipurin lä ä n i (X) kg juoks. hiilihappoa, g kristallisuudaa, 8,000 kg tärkk lystä. Saippuaa, hajuaineita, kirj. mustetl a kg hiilihappoista kalia. höyryk. 50 hv. petr. moot. 46 hv. 5 turb. 440 hv. " Ulk. aineita mkan arv kg kalsin. suudaa.000 mkan arv., kivihiiliä ja koksia 3.56 mkan arv., kg maissia mkan arv kg kloorikalia 0.87 mkan arv ) Tietoja puuttuu yhdestä tehtaasta. Teollisuustilasto v.lta

X V III. TEOLLISUUSTILASTOA V U O N N A JÄLKIMÄINEN OSA.

X V III. TEOLLISUUSTILASTOA V U O N N A JÄLKIMÄINEN OSA. S U O M E N M A A N V I R A L L I N E N T I L A S T O. X V III. TEOLLISUUSTILASTOA. 2 2. V U O N N A 9 0 5. JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSIAMMATTILIKKEET. > «< --------------------- HELSINKI 907. H E

Lisätiedot

XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. 23. V U O N N A JÄLKIMÄINEN TEHTAAT JA KÄSI AMMATTI LUK KE ET.

XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. 23. V U O N N A JÄLKIMÄINEN TEHTAAT JA KÄSI AMMATTI LUK KE ET. S U O M E N M A A N V I R A L L I N E N T I L A S T O. XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. 23. V U O N N A 1906. JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSI AMMATTI LUK KE ET. H E L S IN K I, K E I S A R I L L I S E N S E

Lisätiedot

TEOLLISUUS-TILASTOA.

TEOLLISUUS-TILASTOA. SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO. XVIII. TEOLLISUUS-TILASTOA. 6. V U O D E L T A 899. Jälkim m äinen osa. T e h t a i t a j a K ä s i t y ö l a i t o k s i a. ------ H E L S I N G I S S Ä, S U O M A L. K

Lisätiedot

XVIII. 15. V U O D E L T A Jälkimmäinen osa. T e h ta ita j a 1Cäsi työ laitoksia. H ELSINKI,

XVIII. 15. V U O D E L T A Jälkimmäinen osa. T e h ta ita j a 1Cäsi työ laitoksia. H ELSINKI, SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO. XVIII. TEOLLISUUS-TILASTOA. 5. V U O D E L T A 898. Jälkimmäinen osa. T e h ta ita j a Cäsi työ laitoksia. H ELSINKI, SUOMAL. KIRJALLIS. SEURAN KIRJAPAINO N OSAKEYHTIÖ, 90.

Lisätiedot

SUOMENMAAN VIR A L L IN E N TILASTO. XVIII. 21. VUONNA JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSI AMMATTI LI IKK E ET.

SUOMENMAAN VIR A L L IN E N TILASTO. XVIII. 21. VUONNA JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSI AMMATTI LI IKK E ET. SUOMENMAAN VIR A L L IN E N TILASTO. XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. 2. VUONNA 904. ---- JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAAT JA KÄSI AMMATTI LI IKK E ET. H E L S I N G IS S Ä, K E IS A R IL L IS E N SEN A A TIN K IRJAPA

Lisätiedot

TEOLLISUUS-TILASTOA.

TEOLLISUUS-TILASTOA. SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO. XVIII. TEOLLISUUS-TILASTOA. 3. VUODELTA 8 9 6. Jälkimmäinen osa. Tehtaita ja Käsi työlaitoksia. ---------- HELSINKI, S u o m a l a is e n K ir ja l l is u u d e n S e u r

Lisätiedot

TEOLLISUUS-TILASTOA.

TEOLLISUUS-TILASTOA. SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO. XVIII. TEOLLISUUSTILASTOA. l i. VUTOZDZEX/TLA 9. Jälkimmäinen osa. T e h t a i t a j a K ä s i t y ö l a i t o k s i a..»o HELSINKI, S u o m a l a is e n K ir j a l l is

Lisätiedot

METSÄN KYLVÖ JA ISTUTUS

METSÄN KYLVÖ JA ISTUTUS Suomen Metsänhoitoyhdistys Tapion Käsikirjasia N:o 15. METSÄN KYLVÖ JA ISTUTUS ESITTÄNYT ARVID BORG. TAPIO Metsänomistaja, jolla ei ole TAPIO-lehteä, on ajastaan aivan takapajulla. Jos haluat tietoja metsäsi

Lisätiedot

t P1 `UT. Kaupparek. nro Y-tunnus Hämeenlinnan. hallinto- oikeudelle. Muutoksenhakijat. 1( UiH S<

t P1 `UT. Kaupparek. nro Y-tunnus Hämeenlinnan. hallinto- oikeudelle. Muutoksenhakijat. 1( UiH S< 1(0 1 4 1 1 4 UiH 0 0 0 1 S< A S I A N A J O T O I M I S T O O S S I G U S T A F S S O N P L 2 9, Ra u h a n k a t u 2 0, 1 5 1 1 1 L a h t i P u h e l i n 0 3 / 7 8 1 8 9 6 0, G S M 0 5 0 0 / 8 4 0 5

Lisätiedot

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census Suomen virallinen tilasto Finlands officiella Statistik Official Statistics of Finland VI C:106 Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census 1980 Osa XV Del XV Volume

Lisätiedot

TEOLLISUUS-TILASTOA.

TEOLLISUUS-TILASTOA. SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO. X V III. TEOLLISUUS-TILASTOA.. "VTT OIDIELT-A. 885. Jälkimmäinen osa. Tehtaita ja Käsityölaitoksia. HELSINKI, Su o m a laisen K ir ja l l is u u d e n -Seu r a n K ir ja

Lisätiedot

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A 2 0 1 7 Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A Forssan kaupunki Talousarvio ja -suunnitelma 2017-2019 / T O I M I A L A P A L V E L U 50 YHDYSKUNTAPALVELUT 5 0 0 T E

Lisätiedot

KIERTOKIRJEKOKO ELMA

KIERTOKIRJEKOKO ELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKO ELMA 1976 N :o 126-130 N:o 126 postitoim ipaikkojen perustam isesta T a m m ik u u n 1 p ä iv ä s tä 1 9 7 7 perustetaan h aaraosa stot I I m a tra 1 2 Imatran

Lisätiedot

TEOLLISUUS-TILASTOA.

TEOLLISUUS-TILASTOA. SUOMENMAAN VIR A L L IN E N TILASTO. XVIII. TEOLLISUUS-TILASTOA. 19. VUODELTA 1902. JÄLKIMÄINEN OSA. TEHTAITA JA KÄSITYÖLAITOKSIA. H E L S I N G I S S Ä, SUOMAL. KIRJALLIS. SEURAN KIRJAP. OSAKEYHTIÖ, 1905.

Lisätiedot

HENKIKIRJOJEN MIKROFILMIRULLAT

HENKIKIRJOJEN MIKROFILMIRULLAT HENKIKIRJOJEN MIKROFILMIRULLAT Luettelo sisältää Mikkelin maakunta-arkistossa käytettävissä olevat henkikirjojen (v. 1634- -1937) rullafilmit. Luettelon lopussa on hakemisto pitäjien kuulumisesta eri kihlakuntiin.

Lisätiedot

Tilastollisia tiedonantoja 3

Tilastollisia tiedonantoja 3 Tilastollisia tiedonantoja 3 041 245 260 440 598 650 650 651 785 kieli nimeke julkaisija sarja fin huom. svt aihealue tietovuosi alue seuraaja fin Väestösuhteet Suomessa vuonna 1905 Helsinki : [Tilastollinen

Lisätiedot

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census Suomen virallinen tilasto Finlands officiella Statistik Official Statistics of Finland V IC: 106 Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census 1980 Osa XVIII Del XVIII

Lisätiedot

1 Pöytäkirja Avaa haku

1 Pöytäkirja Avaa haku D yn as t y t i et o pa l ve l u Sivu 1 / 9 Poistuminen ( Toimielimet 1 Jätelautakunta 1 Pöytäkirja 17.12.2013 Avaa haku 1 Jätelautakunta Pöytäkirja 17.12.2013 Pykälä 15 Edellinen asia 1Seuraava asia M

Lisätiedot

V a a liv o itto. H a a s ta tte lu Suomen S o sia lid e m o k ra a tissa 18/

V a a liv o itto. H a a s ta tte lu Suomen S o sia lid e m o k ra a tissa 18/ V a a liv o itto. H a a s ta tte lu Suomen S o sia lid e m o k ra a tissa 18/7 1933. PUOLUE Et'. MI VAALIVOITTO YLITTI ROHKEE i MATKIN ODOTUKSET. Jos v a a lit o l i s i to im ite ttu vuosi s i t t e n,

Lisätiedot

TF.OT.1 IS! II ISTU ASTOA

TF.OT.1 IS! II ISTU ASTOA SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO. X V I I I. TF.OT. IS! II ISTU ASTOA -----------------,--------------ntimmnnninrniniinn inmirrni m m»mn imfiiifiimmrinkhn-mi i. VUODELTA 884, Jälkimäinen osa* Tehtaita ja

Lisätiedot

Sisäpiirintiedon syntyminen

Sisäpiirintiedon syntyminen Kai Kotiranta Sisäpiirintiedon syntyminen Kontekstuaalinen tulkinta Y liopistollinen väitöskirja, jo k a Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan suostum uksella esitetään julkisesti tarkastettavaksi

Lisätiedot

J u s s i N ie m i-p y n ttä ri, y lilä ä k ä ri, M a lm in p s y k ia tria n p o lik lin ik k a T o rs ta i 1.1 2.2 0 1 1

J u s s i N ie m i-p y n ttä ri, y lilä ä k ä ri, M a lm in p s y k ia tria n p o lik lin ik k a T o rs ta i 1.1 2.2 0 1 1 M IT E N O S A A M IS T A V O I J O H T A A? jo ita k in a ja tu k s ia J u s s i N ie m i-p y n ttä ri, y lilä ä k ä ri, M a lm in p s y k ia tria n p o lik lin ik k a T o rs ta i 1.1 2.2 0 1 1 E s ity

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1957 No 168 N :o 168. Kiertokirje eräiden lääkintäalan viranomaisten virkalähetysoikeuksien myöntämisestä, muuttamisesta ja lakkauttamisesta. Posti- ja

Lisätiedot

Ammattiluokitus Classification of occupations

Ammattiluokitus Classification of occupations K äsikirjoja H andböcker H andbooks N ro 14 Uusittu laitos Revised edition Ammattiluokitus Classification of occupations 1987 HELSIN KI 1987 Tilastokeskus Statistikcentralen Central Statistical Office

Lisätiedot

YHDYSKUNTALAUTAKUNTA TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 TALOUSSUUNNITELMA

YHDYSKUNTALAUTAKUNTA TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 TALOUSSUUNNITELMA YHDYSKUNTALAUTAKUNTA TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 TOIMIALA 50 YHDYSKUNTAPALVELUT P A L V E L U 5 0 0 T E K N I S E N J A Y M P Ä R I S T Ö T O I M E N H A L L I N T O J A M A A S

Lisätiedot

2 Keminmaa 3 4 5 6. Haaparanta TORNIO. > 40 db > 45 db > 50 db > 55 db > 60 db > 65 db > 70 db > 75 db. Vt 4 Kemi

2 Keminmaa 3 4 5 6. Haaparanta TORNIO. > 40 db > 45 db > 50 db > 55 db > 60 db > 65 db > 70 db > 75 db. Vt 4 Kemi LIITE.. Pek ka ti injun Heik rä npe ä nper kkaa u u L joki Kylä L LIITE.. i aar Na u ska ang as ik ju Koi vuh ar Ru u tti Mä nt Väi nöl ä y lä Ma rtta Vai n io n ine Tor v o Paa tti Las si ik ko Kem inm

Lisätiedot

SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO XVIII TEOLLISUUSTILASTOA VUONNA 1914 STATISTIQUE DES INDUSTRIES ANNÉE 1914 HELSINGISSÄ 1916

SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO XVIII TEOLLISUUSTILASTOA VUONNA 1914 STATISTIQUE DES INDUSTRIES ANNÉE 1914 HELSINGISSÄ 1916 SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO XVIII A TEOLLISUUSTILASTOA 31 VUONNA 1914 STATISTIQUE DES INDUSTRIES ANNÉE 1914 HELSINGISSÄ 1916 KEISARILLISEN SENAATIN KIRJAPAINOSSA Sisällys. Suomen teollisuus vuonna 1914:

Lisätiedot

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen ---------------------------------------- TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan Riikka Mononen ---------------------------------------- Tehtäväkori 2016 TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan -materiaali on kokoelma

Lisätiedot

KAUPUNKIVERKKOTUTKIMUS 2015 TILASTOT SISÄLLYSLUETTELO

KAUPUNKIVERKKOTUTKIMUS 2015 TILASTOT SISÄLLYSLUETTELO KAUPUNKIVERKKOTUTKIMUS TILASTOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Väestö 2. Teollisen tuotannon arvonlisä ja majoitus- ja ravitsemustoiminnan tai kuljetuksen liikevaihdon osuus 3. Keskusmerkitys 4. Toiminnallinen erikoistuminen

Lisätiedot

Läänintilit 1635-1808

Läänintilit 1635-1808 Läänintilit 1635-1808 20.7.2012 mennessä 1545 arkistoyksikköä on digitoitu: Turun ja Porin lääni: Ahvenanmaan maakirja 1636, 1643, 1661 Ahvenanmaan tili- ja henkikirja 1635, 1643-44 Ahvenanmaan tili- ja

Lisätiedot

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census Suomen virallinen tilasto Finlands officiella Statistik Official Statistics of Finland VI C:106 Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census 1980 Osa XVI Del XVI Volume

Lisätiedot

i lc 12. Ö/ LS K KY: n opiskelijakysely 2014 (toukokuu) 1. O pintojen ohjaus 4,0 3,8 4,0 1 ( 5 ) L i e d o n a mma t ti - ja aiku isopisto

i lc 12. Ö/ LS K KY: n opiskelijakysely 2014 (toukokuu) 1. O pintojen ohjaus 4,0 3,8 4,0 1 ( 5 ) L i e d o n a mma t ti - ja aiku isopisto i lc 12. Ö/ 1 ( 5 ) LS K KY: n opiskelijakysely 2014 (toukokuu) 1. O pintojen ohjaus 1=Täysi n en mi eltä. 2=Jokseenki n er i m ieltä, 3= En osaa sanoa 4= Jokseenki n sa m a a mieltä, 5= Täysin sa ma a

Lisätiedot

Aluetiedon lähteitä - Aluekatsaukset, AlueOnline ja SeutuNet. Leila Kaunisharju 1.12.2009

Aluetiedon lähteitä - Aluekatsaukset, AlueOnline ja SeutuNet. Leila Kaunisharju 1.12.2009 Aluetiedon lähteitä - Aluekatsaukset, AlueOnline ja SeutuNet Leila Kaunisharju Aluekatsaukset Pohjois-Suomen katsaus (Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi) Itä-Suomen katsaus (Etelä-Savo,

Lisätiedot

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Lokakuu 2016 Tilastokeskuksen aineistoja Meeri Koski Koko yritysliikevaihdon trendit Q1/15-Q1/16 Vuosi 2010=100 115 110 105 100 95 90 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2

Lisätiedot

METSÄTEOLLISUUDEN RAAKA- JA JÄTEPUUN

METSÄTEOLLISUUDEN RAAKA- JA JÄTEPUUN 8/978 METSÄTEOLLISUUDEN RAAKA JA JÄTEPUUN KAUKOKULJETUKSET VUONNA 977 Arno Tuovinen MITSATIHD Opastinsilta 8 B 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90400 SE LOS TE 8/978 8/978 METSÄTEOLLISUUDEN RAAKA JA JÄTEPUUN

Lisätiedot

Aluevarausmerkinnät: T/kem Maakuntakaava

Aluevarausmerkinnät: T/kem Maakuntakaava kk mk mv se jl ma ge pv nat luo un kp me va sv rr rr A AA C P TP T TT T/kem V R RA RM L LM LL LS E ET EN EJ EO EK EP S SL SM SR M MT MU MY W c ca km at p t t/ kem mo vt/kt/st vt/kt st yt tv /k /v ab/12

Lisätiedot

YLEISARKISTOJEN MIKROFILMIRULLAT Muu mikrokuvattu aineisto

YLEISARKISTOJEN MIKROFILMIRULLAT Muu mikrokuvattu aineisto YLEISARKISTOJEN MIKROFILMIRULLAT Muu mikrokuvattu aineisto Luettelo sisältää Mikkelin maakunta-arkistossa käytettävissä olevat muut mikrokuvatut aineistot, kuten läänin- ja voudintilit, tuomiokirjat, perukirjat,

Lisätiedot

TEOLLISUUS-TILASTOA.

TEOLLISUUS-TILASTOA. SUOMENMAAN VIRALLINEN TILASTO. X V III. TEOLLISUUS-TILASTOA. 4. V U O D E L T A 8 8 7. Jälkimmäinen osa. Tehtaita ja Kasityölaitoksia. HELSINKI, S u o m a l a is e n K ir j a l l is u u d e n S e u r a

Lisätiedot

Forssan kaupunki Osavuosikatsaus YHDYSKUNTAPALVELUT. Arviointik r iteeri tr mittarit ja tavoitetaso ja t a v o i t e t a s o

Forssan kaupunki Osavuosikatsaus YHDYSKUNTAPALVELUT. Arviointik r iteeri tr mittarit ja tavoitetaso ja t a v o i t e t a s o Forssan kaupunki Osavuosikatsaus 2017-08 TOIMIALA 50 YHDYSKUNTAPALVELUT P A L V E L U 5 0 0 T E K N I S E N J A Y M P Ä R I S T Ö T O I M E N H A L L I N T O J A M A A S E U T U P A L V E L U T T I L I

Lisätiedot

Hyvät p u o lu e to v e r it

Hyvät p u o lu e to v e r it L y y li A a lto : A v io liitto la k ik o m ite a n m ie tin n ö s tä E t. H:n sos.dem. N a i s p i i r i n s y y s n e u v o tte lu p ä iv illä V iia la s s a 2 5.8.7 3 Hyvät p u o lu e to v e r it Kun

Lisätiedot

Keski-Suomen energiatase 2009, matalasuhdanteen vaikutukset teollisuuden energiankulutukseen. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Keski-Suomen energiatase 2009, matalasuhdanteen vaikutukset teollisuuden energiankulutukseen. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Keski-Suomen energiatase 2009, matalasuhdanteen vaikutukset teollisuuden energiankulutukseen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Sisältö Keski-Suomen taloudellinen kehitys 2008-2009 Matalasuhteen

Lisätiedot

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Huhtikuu 2017 Tilastokeskuksen aineistoja Meeri Koski Pohjanmaan ELY-keskus Koko yritysliikevaihdon trendit Vuosi 2010=100 115,0 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 Q1

Lisätiedot

TILASTOLLINEN OSOITUS TILASTA JA VAIKUTUKSESTA. lukuvuonna Koulutoimen Ylihallituksen antama. HELSINGISSÄ,

TILASTOLLINEN OSOITUS TILASTA JA VAIKUTUKSESTA. lukuvuonna Koulutoimen Ylihallituksen antama. HELSINGISSÄ, TILASTOLLINEN OSOITUS SUOMEN AüfIKOPKTOIlI TILASTA JA VAIKUTUKSESTA lukuvuonna 1876-1877. Koulutoimen Ylihallituksen antama. HELSINGISSÄ, S uom alaisen K irjallisuu d en S euran kirjapainossa, 1878. Taulut.

Lisätiedot

Rekisteriseloste. 1. Rekisterinpitäjä. 3. Rekisterin nimi

Rekisteriseloste. 1. Rekisterinpitäjä. 3. Rekisterin nimi Rekisteriseloste 1. Rekisterinpitäjä N im i: Res p o ndeo Oy Y -t u nnus : 2 6 2 2 6 8 4-1 O s oit e: Ität u ulenkuja 11, 02100 E s p oo 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa E lisa Tiilimäki

Lisätiedot

LUETTELO KÄRÄJÄOIKEUKSISSA OLEVISTA ARKISTOJEN OSISTA

LUETTELO KÄRÄJÄOIKEUKSISSA OLEVISTA ARKISTOJEN OSISTA KIRJE Oikeushallinto-osasto Liite 4 Tuomioistuinyksikkö 06.03.2018 OM 3/31/2016 LUETTELO KÄRÄJÄOIKEUKSISSA OLEVISTA ARKISTOJEN OSISTA Tiedot perustuvat syksyllä 2017 tehtyyn arkistokyselyyn. 1) Lapin käräjäoikeus

Lisätiedot

Kirjainkiemurat - mallisivu (c)

Kirjainkiemurat - mallisivu (c) Aa Ii Uu Ss Aa Ii Uu Ss SII-LIN VII-LI-KUP-PI I-sot, pie-net kir-jai-met, sii-li neu-voo aak-ko-set. Roh-ke-as-ti mu-kaan vaan, kaik-ki kyl-lä op-pi-vat! Ss Har-joit-te-le kir-jai-mi-a li-sää vih-koo-si.

Lisätiedot

ENSIREKISTERÖINNIT Tammi-syyskuu Taulu 1. Kuukausittain. Kuukausi. Ensirekisteröinnit. Autot yhteensä. L5/L5e

ENSIREKISTERÖINNIT Tammi-syyskuu Taulu 1. Kuukausittain. Kuukausi. Ensirekisteröinnit. Autot yhteensä. L5/L5e Taulu 1. Kuukausittain Kuukausi Nelipyörät Mopot Moottorikelkat Traktorit Moottorityökoneeperävaunuperävaunut Matkailu- Puoli- Muut L7/L7e perävaunut Tammikuu 23 56 124 117 1 033 1 305 823 779 192 195

Lisätiedot

Aluetiedon lähteitä - Aluekatsaukset, AlueOnline ja SeutuNet. Sirkku Hiltunen 29.10.2009

Aluetiedon lähteitä - Aluekatsaukset, AlueOnline ja SeutuNet. Sirkku Hiltunen 29.10.2009 Aluetiedon lähteitä - Aluekatsaukset, AlueOnline ja SeutuNet Sirkku Hiltunen 29.10.2009 Aluekatsaukset Pohjois-Suomen katsaus (Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi) Itä-Suomen katsaus (Etelä-Savo,

Lisätiedot

VÄESTÖNMUUTOKSET BEFOLKNINGSRÖRELSEN VITAL ST A T IS T IC S O FFICIAL STATISTICS OF F IN LA N D

VÄESTÖNMUUTOKSET BEFOLKNINGSRÖRELSEN VITAL ST A T IS T IC S O FFICIAL STATISTICS OF F IN LA N D SUOMEN VIRALLINEN TI L A S T O F I N L A N D S OFFICIELLA STATISTIK O FFICIAL STATISTICS OF F IN LA N D VI A: 131 VÄESTÖNMUUTOKSET BEFOLKNINGSRÖRELSEN VITAL ST A T IS T IC S 1969 HELSINKI 1972 Tätä julkaisua

Lisätiedot

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census

Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census Suomen virallinen tilasto Finlands officiella statistik Official Statistics of Finland VI C :106 Väestö- ja asuntolaskenta Folk- och bostadsräkningen Population and Housing Census 1980 Osa V Del V V o

Lisätiedot

KIE RTOKIRJEKOKOE LM A

KIE RTOKIRJEKOKOE LM A POSTI, JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIE RTOKIRJEKOKOE LM A 1936 N:o 30-31 Sisällys: N:o 30. Postinkuljetuksesta valtionrautateillä. N:o 31. Postinkuljetuksesta yksityisillä rautateillä. N:o 30. Kiertokirje postinkuljetuksesta

Lisätiedot

Kunnanhallitus Valtuusto Osavuosikatsaus II tammi - elokuulta 2017

Kunnanhallitus Valtuusto Osavuosikatsaus II tammi - elokuulta 2017 Kunnanhallitus 296 09.10.2017 Valtuusto 112 25.10.2017 Osavuosikatsaus II tammi - elokuulta 2017 KH 296 Kunnanhallitus on antanut talousarvion täytäntöönpano-ohjeissa aika tau lut osavuosikatsausten laadinnasta.

Lisätiedot

Tilastollisia tiedonantoja 6

Tilastollisia tiedonantoja 6 Tilastollisia tiedonantoja 6 041 245 260 440 598 650 650 651 785 kieli nimeke julkaisija sarja fin huom. svt aihealue tietovuosi alue seuraaja fin Väestösuhteet Suomessa vuonna 1906 Helsinki : [Tilastollinen

Lisätiedot

Kunnan työnvälitystoimisto.

Kunnan työnvälitystoimisto. XX. Kunnan työnvälitystoimisto. Kunnan työnvälitystoimiston johtokunnan antama kertomus vuodelta 1909 l ) oli seuraavansisältöinen: Kunnan työnvälitystoimiston johtokuntaan kuului v. 1909 filosofian Toimiston

Lisätiedot

Piirrä kuvioita suureen laatikkoon. Valitse ruutuun oikea merkki > tai < tai =.

Piirrä kuvioita suureen laatikkoon. Valitse ruutuun oikea merkki > tai < tai =. Piirrä kuvioita suureen laatikkoon. Valitse ruutuun oikea merkki tai < tai =. 1 Valitse ruutuun oikea merkki tai < tai =. ------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 10/7b

NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 10/7b I RAUTARUUKKI Oy I RAUTUVAARAN YlVlPÄ.RISTi-)N ALUEELLI- MALMINETSINTÄ NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 0/7b I 3.2. - 30.4.976 osa II -- TUTKIMUSALUE LAATIJA I JAKELU KUNTA LAAT.PVM HYV. SlVlOY OU ma KARTTALEHTI

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen kasautumisanalyysi Ydinalue = pienin alue/tila (250 m ruudut) jolle sijoittuu 90 % työntekijöistä Kasautumisluku

Lisätiedot

RAPORTTI TALOUDEN TOTEUTUMASTA ajalla

RAPORTTI TALOUDEN TOTEUTUMASTA ajalla RAPORTTI TALOUDEN TOTEUTUMASTA ajalla 1.1.-3.4.212 24.5.212 HA LL I NT O PA LV E LU T TA YHT 212 TOT 212 TOT%12 ALLE /YLI TOT EUR TOT EUR TOT %11 1.1-3.4.212 1.1.-31.12.211 1.1.-3.4.211 643 871 183 6 28,4%

Lisätiedot

Varhainen reagointi ja kuntoutuspalveluohjaus

Varhainen reagointi ja kuntoutuspalveluohjaus Varhainen reagointi ja kuntoutuspalveluohjaus - Ratkaisuja työpaikkojen hyvinvoinnin parantamiseksi? Arviointi- ja kehittämispäällikkö, VTT Janne Jalava Mitä reagointimalleilla taas tarkoitettiinkaan?

Lisätiedot

TILASTOLLINEN OSOITUS- TILASTA JA VAIKUTUKSESTA

TILASTOLLINEN OSOITUS- TILASTA JA VAIKUTUKSESTA TILASTOLLINEN OSOITUS- S u o m e n a l k e i s o p i s t o j e n TILASTA JA VAIKUTUKSESTA l u k u v u o s i n a 1 8 7 0-1 8 7 5.. ' Koulutoimen Ylihallituksen antam a. (Une explication en langue française

Lisätiedot

P S. Va r äi n. m m2 2. e a / puistossa säilyvät puut. korko muuttuu, kansi uusitaan SVK asv.

P S. Va r äi n. m m2 2. e a / puistossa säilyvät puut. korko muuttuu, kansi uusitaan SVK asv. TI E f as 8 5 5 pu ke lu pi ip iv - le / te AP 1 4 KI +8 8 +8 9 O le lem ht a ip ss uu a st ol oa ev aa rk ki ip met A L 31 6 L AP P LE IK S E T ei l y tu pu r u va liu m k u at m to äk i in u hl M 22

Lisätiedot

O V F IS K A R S A B. Kertomus vuodelta 1979 yhtiön 96. toimintavuosi

O V F IS K A R S A B. Kertomus vuodelta 1979 yhtiön 96. toimintavuosi F= O V F IS K A R S A B Kertomus vuodelta 1979 yhtiön 96. toimintavuosi F= O Y F IS K A R S A B Kertomus vuodelta 1979 yhtiön 96. toimintavuosi I SISÄLTÖ : Sivu S isällysluettelo 1 H allitus tilintarka

Lisätiedot

Työsuhteista työtä vai työtoimintaa?

Työsuhteista työtä vai työtoimintaa? Jaana Paanetoj a Työsuhteista työtä vai työtoimintaa? Tutkimus vajaakuntoisen tekemän työn oikeudellisesta luonteesta Y liopistollinen väitöskirja, jo k a H elsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TIEDONANTOJA. Matemaattinen. osasto ISSN METSÄNHOITO- PERUSPARANNUSTYÖT VUONNA MATTI UUSITALO

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TIEDONANTOJA. Matemaattinen. osasto ISSN METSÄNHOITO- PERUSPARANNUSTYÖT VUONNA MATTI UUSITALO METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TIEDONANTOJA Matemaattinen osasto 8 ISSN 0588 METSÄNHOITO JA PERUSPARANNUSTYÖT VUONNA MATTI UUSITALO Helsinki 8 Metsäntutkimuslaitoksen tilasto töiden kustannuksista olevassa vastaavat

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Kesäkuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist

Työttömyyskatsaus Kesäkuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Työttömyyskatsaus Kesäkuu 2018 Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Turun ja Turun seutukunnan työttömyys nopeassa laskussa Työttömyyden nopea laskutrendi jatkui Turussa ja Turun

Lisätiedot

Yritysvaikutusten arviointi:

Yritysvaikutusten arviointi: Kh 19.10.2015 259 NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Sivistyslautakunta 67 08.10.2015 Lasten kotihoidon tuen kuntalisän seuranta ajalla 1.10.2002-31.3.2015 SIVIS 67 Lasten kotihoidon tuen kuntalisä on

Lisätiedot

RESÄMÄTKOJÄ SUOMESSA. matkasuunnitelmia. 1925. SUOMEN MATKAILIJAYHDISTYKSEN laatimia

RESÄMÄTKOJÄ SUOMESSA. matkasuunnitelmia. 1925. SUOMEN MATKAILIJAYHDISTYKSEN laatimia Imatra Savonlinna Punkaharju SUOMEN MATKAILIJAYHDISTYKSEN laatimia matkasuunnitelmia. RESÄMÄTKOJÄ SUOMESSA 1925. Allaviitotut matkasuunnitelmat ovat aiotut ohjeiksi kesämatkoja suunniteltaessa ja voidaan

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty viime kuukausina

Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty viime kuukausina Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 219 on heikennetty viime kuukausina 3,2 3 2,8 2,6 2,4 2,2 2 1,8 1,6 1,4 1,2 1,8,6,4,2 BKT:n konsensus-ennusteet vuodelle 219, % 218, tammi helmi maalis huhti

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2015

Työpaikat ja työlliset 2015 Työpaikkoja Irja Henriksson 3.10.2017 Työpaikat ja työlliset 2015 Vuoden 2015 lopussa Lahdessa oli 49 761 työpaikkaa ja työllisiä 46 047. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 0,8 % ja työllisten 0,4 %. Luvut

Lisätiedot

Reilu johtaminen ja varhaisen reagoinnin mallit

Reilu johtaminen ja varhaisen reagoinnin mallit Reilu johtaminen ja varhaisen reagoinnin mallit Arviointi- ja kehittämispäällikkö, VTT Janne Jalava Työ- ja toimintakonseptit historiallisessa murroksessa suomalaisissa työorganisaatioissa on tehty viimeisten

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003 TEK Tutkimus Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003 Tutkimus/HT 05.08.2003 Työttömyydessä tyypillistä kasvua keväästä kesään Työttömien diplomi-insinöörien ja arkkitehtien

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 4/2014

Satakunnan työllisyyskatsaus 4/2014 NÄKYMIÄ HUHTIKUU 2014 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 4/2014 Julkaisuvapaa tiistaina 20.5.2014 klo 9.00 Työllisyystilanteessa pientä paranemista Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan elinkeino-,

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ja Suomen talousnäkymät

Teknologiateollisuuden ja Suomen talousnäkymät Teknologiateollisuuden ja Suomen talousnäkymät Johtava ekonomisti Petteri Rautaporras Twitter: @PRautaporras 4.4.2019 Teknologiateollisuus 1 Maailmantalouden näkymät heikentyneet 4.4.2019 Teknologiateollisuus

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 19:2016

TILASTOKATSAUS 19:2016 TILASTOKATSAUS 19:2016 21.10.2016 TYÖPAIKAT JA TYÖSSÄKÄYNNIN MUUTOS VANTAALLA, ESPOOSSA, HELSINGISSÄ JA KUUMA-ALUEELLA VIIME VUOSINA Vantaalla oli vuoden 2014 lopussa 107 330 työpaikkaa ja 99 835 henkilöä

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59

VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59 VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59 Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36)

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, Työ- ja elinkeinoministeriön ja ETLAn sekä Pohjanmaan kauppakamarin omaan

Lisätiedot

4.10.2005 Juhani Ilmola, SOK

4.10.2005 Juhani Ilmola, SOK Ympäri stönsu o j e l u päi v ät 20 0 5 Kaupat ja kunnalliset määräy kset C a se j a k e l u a se ma t Juhani Ilmola y mpäristöpäällik k ö SO K S-ry h män rakenne S-ry h m ä Osuusk a up a t SOK -y h ty

Lisätiedot

Riittääkö puuta kaikille?

Riittääkö puuta kaikille? Riittääkö puuta kaikille? EK-elinkeinopäivä Hämeenlinnassa 8.5.2007 Juha Poikola POHJOLAN VOIMA OY Pohjolan Voiman tuotantokapasiteetti 3400 MW lähes neljännes Suomen sähköntuotannosta henkilöstömäärä

Lisätiedot

Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa

Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Tilanne 30.4.2009 Erikoissairaanhoidon hoitoon pääsy - 30.4.2009 tilanne 1 Yleistä 30.4.2009 tiedonkeruussa kysyttiin tietoja sekä kiireettömien että kiireellisten

Lisätiedot

Taulu N:o 178. Helsingin kaupungin Vesijohdon toiminta vuosina

Taulu N:o 178. Helsingin kaupungin Vesijohdon toiminta vuosina Taulu N:o 178. Helsingin kaupungin Vesijohdon toiminta vuosina 1884 1903. «2. g S- a2 pr e e-tkapp. Nostettu vesimäärä vuorokautta ja kuluttajaa kohti Keskimäärin tuntia vuorokaudessa, joina pumput toiminnassa

Lisätiedot

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille Tekninen lautakunta 66 20.09.2017 Tekninen lautakunta 102 19.12.2017 102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

Lisätiedot

SEUTUKUNNITTAISET ALUEPROFIILIT Vakka-Suomi LIITE 1

SEUTUKUNNITTAISET ALUEPROFIILIT Vakka-Suomi LIITE 1 SEUTUKUNNITTAISET ALUEPROFIILIT LIITE 1 Teollisuuden vientiaste seutukunnittain 105,2 Salon seutukunta 85 61,3 56,1 Turunmaa 42,8 Turun seutukunta 39,6 Loimaan seutukunta 30,3 0 20 40 60 80 100 120 Viennin

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ja Suomen talousnäkymät

Teknologiateollisuuden ja Suomen talousnäkymät Teknologiateollisuuden ja Suomen talousnäkymät Ekonomisti Petteri Rautaporras Twitter: @PRautaporras 3.4.2018 Teknologiateollisuus 1 Sisältö Kansainvälisen talouden näkymät Teknologiateollisuuden ja Suomen

Lisätiedot

Hoidon saatavuus suun terveydenhuollossa

Hoidon saatavuus suun terveydenhuollossa Hoidon saatavuus suun terveydenhuollossa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille maaliskuu 2009 29.5.2009 Tieto-osasto/ PATI 1 Tiedonkeruu keväällä 2009 Hoitotakuukysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille

Lisätiedot

AKU AKUJÄRVI L A ANT ANTONI DME AE AS KEMI-TORNIO L A B KITTILÄ L A ESS ESSE L A ET ENONTEKIÖ DME AE ET ENONTEKIÖ ILS A G IVALO L A G KEMI-TORNIO L A

AKU AKUJÄRVI L A ANT ANTONI DME AE AS KEMI-TORNIO L A B KITTILÄ L A ESS ESSE L A ET ENONTEKIÖ DME AE ET ENONTEKIÖ ILS A G IVALO L A G KEMI-TORNIO L A AIP SUOMI / FINLAND GEN 2.5-1 GEN 2.5 LUETTELO RADIOSUUNNISTUSLAIT- TEISTA Käyttötarkoitus: A = Lentopaikan radiosuunnistuslaite E = Reittisuunnistuslaite GEN 2.5 LIST OF RADIO NAVIGATION AIDS Purpose:

Lisätiedot

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7)

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto Elintarviketeollisuusliiton vuonna 2007 toteuttamasta ympäristökyselystä Elintarviketeollisuusliitto kokosi vuonna 2006 ensimmäisen teollisuuden yhteisen

Lisätiedot

Henrik Rainio

Henrik Rainio 18.3.2019 Henrik Rainio Porvoon tilinpäätös ja C21 - kaupunkien tilinpäätösten ennakkotiedot Toimintakate, / asukas 2017 * Muutos % Manner-Suomi -5 129-5 302 3,4 % Uusimaa -4 656-4 837 3,9 % 1Turku -5

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 18.3.2014 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Vuoden 2011 lopussa Lahdessa oli 47 210 työpaikkaa ja työllisiä 42 548. Vuodessa työpaikkalisäys oli 748,

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lappi kodiksi maahanmuutto- ja kotouttamistyön ajankohtaisseminaari Rovaniemi 5.10.2016 Ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2015

Lisätiedot

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Jukka Leskelä Energiateollisuus Vesiyhdistyksen Jätevesijaoston seminaari EU:n ja Suomen energiankäyttö 2013 Teollisuus Liikenne Kotitaloudet

Lisätiedot

Tutkimus. Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien. Työllisyyskatsaus. 1. vuosineljännes

Tutkimus. Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien. Työllisyyskatsaus. 1. vuosineljännes Tutkimus Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien Työllisyyskatsaus 1. vuosineljännes 2006 www.tek.fi Eero Siljander Diplomi-insinööri ja arkkitehtikunnan työllisyys on kasvanut ja työttömyys vähentynyt 0,2

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy Hallitus 198 10.04.2013 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy H 198 Suomen Terveystalo Oy on pyytänyt Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvon ta vi ras tol ta yksityisen

Lisätiedot

Transitokuljetukset, maaliskuu 2013

Transitokuljetukset, maaliskuu 2013 Kauppa 2013 Handel Trade Transitokuljetukset, maaliskuu 2013 250 Kuvio 1. Transitokuljetukset itään kuukausittain 2011-2013 2,5 200 2 Mijl. kiloa 150 100 1,5 1 Mrd. 50 0,5 0 01 02 03 04 05 06 07 08 09

Lisätiedot

Turun väestökatsaus maaliskuu 2017

Turun väestökatsaus maaliskuu 2017 Turun väestökatsaus maaliskuu 2017 Tilastokeskuksen tietojärjestelmämuutosten vuoksi maaliskuun väestönmuutostiedot viivästyivät runsaalla kuukaudella. Huhtikuun tilastot valmistuvat 16.6., toukokuun 22.6.

Lisätiedot