Rakennerahastohankkeiden tarkastus- ja rahoituskorjaustapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rakennerahastohankkeiden tarkastus- ja rahoituskorjaustapahtumat"

Transkriptio

1 Rakennerahastohankkeiden tarkastus- ja rahoituskorjaustapahtumat hotelli Scandic Intercontinental, Helsinki Hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuus art 13 menojen varmentamista, hallintoviranomaisen ohjaus- ja valvontakäyntejä sekä VVCn järjestelmätarkastuksia koskevien havaintojen valossa Neuvotteleva virkamies Riitta Mensalo TEM / Alueiden kehittämisyksikkö/ Rakennerahastojen hallinnointiryhmä

2 Esityksen sisältö Korjaavat toimenpiteet hallinto- ja valvontajärjestelmän (HVJ) kuvauksissa Tarkastusviranomaisen järjestelmätarkastusten käsittely Art 13 paikan päällä tehtävien tarkastusten käsittely Havaintoja hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuudesta (pohjana järjestelmätarkastukset, hallintoviranomaisen (HVO) ohjaus- ja valvontakäynnit, art 13 menojen varmentamista (maksatushakemuksen käsittely, paikan päällä tarkastukset jne.)koskevat tiedot) Havaittuja tukikelvottomuusvirheitä Ohjelmien toimeenpanossa havaittujen ongelmien/ kehittämistarpeiden käsittely välittävässä toimielimessä (erityisesti ennaltaehkäisevä näkökulma)

3 Korjaavat toimenpiteet rakennerahastojen hallinto- ja valvontajärjestelmissä Perustettu hallinto- ja valvontajärjestelmä toimii tehokkaasti, kun se kykenee estämään, paljastamaan ja korjaamaan virheet ja sääntöjenvastaisuudet Välittävät toimielimet ovat järjestäneet korjaavien toimenpiteiden käsittelyn HVOn ohjeiden mukaisesti ovat käynnistäneet riittävät, oikea-aikaiset sekä vaatimusten mukaiset korjaustoimenpiteet havaittujen virheiden ja sääntöjenvastaisuuksien johdosta -> mahdollisimman pian ongelman havaitsemisen jälkeen tuntevat keskeiset korjaavat toimenpiteet ja niiden hallinnolliset menettelyt varmistavat organisaation sisäisin valvontatoimin, että samankaltaiset tarkastuksissa havaitut toiminnan puutteet ja virheellisyydet tullaan jatkossa ehkäisemään

4 HVJ-kuvaukset Päivitetty tapahtuneiden organisaatio- ja lainsäädäntömuutosten johdosta (HVOn kirje ) HVO on antanut niistä palautetta välittäville toimielimille HVO käsitellyt niitä ohjaus- ja valvontakäynneillään Keskeisiä korjaavia toimenpiteitä koskevia puutteita HVJ-kuvauksissa ovat olleet: -> tehtävän organisoinnista ja/tai eriyttämisvaatimusten noudattamisesta ei ole saatu riittävää selvyyttä -> eriyttämisessä puutteita -> ei ole kuvattu kaikkia korjaavien toimenpiteiden prosesseja -> ei ole saatu selkeätä kuvaa korjaavien toimenpiteiden prosesseista välittävissä toimielimissä -> ollut epäselvää, mitä korjaavilla toimenpiteillä tarkoitetaan Välittävissä toimielimissä korjaavien toimenpiteiden organisointi hakee vielä muotoaan ja kokemusta/osaamista korjaavien toimenpiteiden tekemisestä ei ole kaikkialla kertynyt (vastuuhenkilö)

5 HVJ-kuvaukset Välittävien toimielinten tulee päivittää korjaavia toimenpiteitä koskevat kuvauksensa! Tärkeää tarkistaa kuvauksesta esim: Onko kuvattu, kenellä kokonaisvastuu korjaavista toimenpiteistä (organisaatioyksikkö ja virka ja nimi)?-> jatkotoimenpiteiden tekijä Jos hallinnollinen vastuu ja tekninen vastuu (=tietojen kirjaaminen järjestelmään) eriytetty, löytyykö tieto kuvauksesta? Onko kuvattu, miten havaitut toiminnan puutteet ja virheellisyydet tullaan jatkossa estämään? Onko keskeiset korjaavat toimenpiteet (ml. itse toteutettavat hankkeet) kuvattu riittävän selkeästi? Kuka, mitä, missä ja miten! Tuen maksamisen keskeyttäminen Tuen oma-aloitteinen palautus Tuen maksamisen lopettaminen Tuen takaisinperintä /Tuen määrääminen palautettavaksi (itse toteutettu hanke) jne.

6 HVJ-kuvaukset Tehtävien eriyttäminen Korjaavat toimet eriytettävä rahoittaja- ja maksaja-toiminnoista. -> usein hallintoyksikkö tai vastaava. Korjaavien toimenpiteiden käsittely maakunnan liitoissa Muistettava viranomaistoimintojen ja tuen saajan toiminnan erottaminen toisistaan viranomaisen itse toteuttamissa hankkeissa Otettava huomioon lisäksi yleiset esteellisyyssäännöt Eriyttämistä ei tarvita : Rahoitus- tai maksatuspäätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen käsittelyä (rahoittaja-/maksajatoiminto) Hallintolain mukaiset teknisen ja asiavirheen korjaukset rahoitus- ja maksatuspäätöksen osalta (pl. Niistä johtuva takaisinperintäpäätös jne?) Tärkeää: Riittävä resurssit ja osaaminen! Mikä on tilanne tänään?

7 Tarkastusviranomaisen järjestelmätarkastusten käsittely Tähän mennessä valmistuneita tarkastuksia on yhteensä 22. Tarkastusten yleinen johtopäätös: Luokka 1. Toimii hyvin; vain vähäisiä muutostarpeita 20 Luokka 2. Toimii, mutta joitakin muutoksia tarvitaan 2 Käsittelyn vaiheet välittävässä toimielimessä: A. Tarkastuksen johdosta tehtävät toimenpiteet 1. Välittävän toimielimen hallinnollinen päätös tarkastusraportin johdosta 2. Päätöstä koskevien toimenpiteiden kirjaaminen EURA 2007 tietojärjestelmän tarkastus- ja valvontaosioon 3. Mahdollisten korjaavien toimenpiteiden tekeminen B. Välittävän toimielimen toiminnan kehittäminen Tarkastusraportissa esitettyjen havaintojen huomioon ottaminen välittävän toimielimen toiminnassa Tarkastusraporttia koskeva välittävän toimielimen allekirjoitettu päätös liitetään liitetiedostona (pdf-muoto) EURA 2007-järjestelmän vastineeseen.

8 Tarkastusviranomaisen järjestelmätarkastusten käsittely Vuonna 2009 tehdyt järjestelmätarkastukset -järjestelmätarkastuksiin liittyvien päätöstensä yhteenvetotietoja välittävät toimielimet eivät tallenna EURA-järjestelmään, vaan toimittavat kyseisen päätöksen tiedoksi työ- ja elinkeinoministeriön rakennerahastojen hallinnointiryhmään. Vuoden 2009 jälkeen tehdyt järjestelmätarkastukset Päätöksen tekemisen jälkeen välittävässä toimielimessä henkilö, jatkotoimenpiteiden tekijän käyttäjäoikeuksin kirjaa EURA 2007 järjestelmän tarkastus- ja valvontaosioon Vastineen lisätietoja kenttään yhteenvedon tarkastusraporttia koskevan päätöksen sisällöstä. Kirjausten selkeyden varmistamiseksi tulevat päätöksessä esitetyt korjaavat toimenpiteet jaotella tarkastusraportin sisällön mukaan (yleisjohtopäätös, havaintoja koskeva luokittelu: Tehtävien eriyttäminen, Valintamenettely, Hankkeiden ohjeistus, Jäljitysketju, Raportointi-järjestelmä, Oikaisevat menettelyt).

9 Art 13 paikan päällä tehtävien tarkastusten käsittely Art 13 paikan päällä tarkastusten yhteydessä havaittujen tukikelvottomuusvirheiden korjaamista koskee samat menettelyt kuin muitakin korjaavia toimenpiteitä (tarkastuksen kohteena useimmiten jo maksetut menot) Poikkeus: havaittu tukikelvoton meno sisältyy vireillä olevaan maksatushakemukseen -> ko. meno voidaan vähentää maksatuspäätöksessä hyväksyttävistä menoista Valtteri-järjestelmässä otettu käyttöön Varmennus-toiminnon Jatkotoimenpiteet näyttö. ->Käyttäjä kirjaa varmennuksen jatkotoimenpiteet ja antaa niille määräajan. Jatkotoimenpiteiden toteuduttua kirjataan tehdyt korjaavat toimenpiteet, jonka jälkeen varmennus voidaan merkitä valmiiksi.

10 Havaintoja hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuudesta Tehtävien organisointi yleisesti kunnossa, ongelmana varajärjestelyjen puute, maksatuksen heikot resurssit, eriyttämisresurssiongelmaa korjaavissa toimenpiteissä Pitkät hankehakemusten käsittelyajat Tuensaajan saama rahoituspäätös ehtoineen on ollut joskus epäselvä tai sisällöltään ristiriitainen (lainsäädäntöperusta, jaetut ohjeet, annetut erityisehdot) - > Tuensaajalla oikeus saada selkeät ehdot hankkeen toteuttamiselle!!

11 Havaintoja hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuudesta Tuplarahoituksen ja päällekkäisten kulujen esittämisen estäminen VVC:n suositus: Sen estämiseksi, ettei haeta tuplarahoitusta eikä esitetä päällekkäisiä kuluja eri rahoittajille, TEMissä tulee kehittää tietojärjestelmiä ja tiedonkulkua nykyisestään siten, että kaikilla rahoittajilla on mahdollisuus katsoa onko ko. tuenhakijan hankkeeseen myönnetty muualta rahoitusta ja myös maksettu. Samoin eri viranomaisten yhteistyötä tulee tiivistää. Lisäksi TEMissä tulisi selvittää voidaanko tietyn tyyppisiin hankkeisiin hakea ja saada tukea vain joko ELY-keskuksista tai liitoista, mutta ei molemmista. Yhteistyö rahoituspäätöksen valmistelun yhteydessä, yhteiset sisäiset palaverit, tietojärjestelmien hyväksikäyttö jne.

12 Havaintoja hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuudesta VVC:n havainto eräässä ELY-keskuksessa: Virheellinen asiakirjojen säilytysaikaohje Tuotteistettujen asiantuntijapalvelujen päätös- ja tilausasiakirjoissa oli vielä keväällä 2009 virheellisesti määrätty toimeksiannon asiakirjoja säilytettäväksi vuoden 2012 loppuun asti. TEMin tulisi kirjeellään kehottaa kaikkia ELYjä varmistamaan, että tuotteistettuja asiantuntijapalveluja/ konsultointia suorittaneiden konsulttitoimistojen toimeksiantoon liittyvät asiakirjat on määrätty säilytettäväksi ohjelmakauden määräysten mukaisesti eikä vanhan kauden mukaisesti. Jos säilytysaika on virheellisesti määrätty, tulee ELYjen lähettää silloin oikaisukirje palvelun suorittajille säilytysajasta.

13 Havaintoja hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuudesta Pitkät maksatushakemusten käsittelyajat, paikan päällä tarkastukset viivästyminen, Puutteita maksatusten todentavan aineiston läpikäynnissä (ei tarkistettu, onko meno tosiasiallisesti tuensaajan maksama, epäselvää tuntikirjanpidon ja maksetun palkan yhteys) Perusteet kustannusten kohdentamiseen hankkeelle puutteelliset, ei riittävää työajanseurantaa jne.

14 Havaintoja hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuudesta Miten maksatushakemusten käsittelyä ja paikan päällä tehtäviä tarkastuksia voidaan nopeuttaa? Nykyisten resurssien käyttöä tulee tehostaa toimintatapoja kehittämällä Tukipäätösten (ml. projektisuunnitelma) selkeä sisältö ja reunaehdot ja oikeellisuus Rohkeutta päätöksentekoon epäselvissä tilanteissa Yhteistyö rahoittajien ja maksajien välillä, tarvittaessa yhteiset pelisäännöt menojen tukikelpoisuudelle Kehitetään menojen varmentamista riskipainoisempaan suuntaan riittävän varmuuden saamiseksi minimoimalla käytettävät resurssit Päällekkäisen työn välttämiseksi sovitetaan yhteen maksatushakemuksen käsittelyn yhteydessä sekä paikan päällä tehtävissä tarkastuksissa tehtävä työ Koulutusta antamalla ( HVO) -> peruskoulutusta sekä räätälöityä koulutusta, koulutusta tukikelpoisuussääntöjen soveltamisesta, rahoittajien ja maksajien yhteistä koulutusta Välittävän toimielimen oma koulutus ja perehdyttäminen! Kustannustehokkaat menettelyt <-> hyväksyttävä virhetaso!

15 Havaintoja hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuudesta Tukikelpoisuussääntöjen selkeys ja tuensaajan saamat ohjeet Keskeinen hallittava riski menojen tukikelpoisuuden kannalta! Pirstaloitunut lainsäädäntö ja ohjeistus : RR - tukikelpoisuusasetus ja HVO:n tukikelpoisuusohje, eri hallinnonaloilla käytössä olevien kansallisten tukilainsäädäntöjen säännöt Välittävillä toimielimillä vastuu tuensaajien ohjeistamisesta Sääntöjen soveltaminen osoittautunut haasteelliseksi ja osin ongelmalliseksi sekä rahoitus- että maksatusvaiheessa (yleiskustannukset, de minimis, valtion tuet, tulot jne.) -> erilaisia tulkintoja! Tilanne edellyttää sekä rahoittajilta että maksajilta vahvaa kulloinkin kyseessä olevan tukijärjestelmän substanssiosaamista ja keskeisten rakennerahastosääntöjen ja muun hanketta koskevan lainsäädännön tuntemista Tuensaajalle annettavan rahoituspäätöksen (ml. siihen liittyvä tuensaajan neuvonta) tulisi sisältää mahdollisimman selkeät tiedot hankkeen toteuttamiseen liittyvistä reunaehdoista ml. tukikelpoisuussäännöt ->

16 Tukikelpoisuussääntöjen selkeys ja tuensaajan saamat ohjeet Esille tulleiden ongelmien ehkäiseminen Välittävässä toimielimessä tieto kuhunkin hanketyyppiin/tukimuotoon sovellettavasta lainsäädännöstä ja niihin liittyvistä ehdoista,rahoittajan ja maksajan ym. yhteistyö, yhteisistä pelisäännöistä sopiminen Hankehakemuksen ja hankesuunnitelman riittävä konkreettisuus hankkeen käytännön toteutuksen ohjaamiseksi Selkeä tukipäätös ehtoineen hankkeen aloituspalaverissa varmistettu, että tuensaajalla ja rahoittajalla on sama näkemys toteutettavan hankkeen sisällöstä ja toteutustavoista, varmistettu, että tuensaaja tietää hankkeen toteutukseen liittyvät ehdot ja pystyy toteuttamaan hankkeen ehtojen mukaisesti moitteeton varainhoito => eriytetty asianmukainen projektikirjanpito ja seurantajärjestelmät (työajan seuranta, välillisten kustannusten kohdentaminen hankkeelle jne.) -> varmistettava etukäteen kirjanpidon ja muun taloushallinnon osaaminen hankinnat -> tunnettava hankkeen hankintoja koskevat EU- ja kansallinen hankintalainsäädännön vaatimukset

17 Havaituista tukikelvottomuusvirheistä Ohjelmakaudella : Tukikelvottomien menojen virhetyyppiluokitukset: maksatushakemusten käsittelyssä (EURA hankkeissa lukien, TUKI2000-hankkeissa lukien) paikan päällä tehtävissä tarkastuksissa ((EURA hankkeissa maaliskuusta 2009 lukien, TUKI2000-hankkeissa lukien) tarkastusviranomaisen hanketarkastuksissa - Luokittelut pääosin yhteneväisiä - Luokittelujen käyttö mahdollistaa jatkossa ohjelmatason raportoinnin kuntoon saattamisen sekä havaittujen virheiden ja sääntöjenvastaisuuksien syvällisemmän analysoinnin

18 Esille tulleiden virheiden / sääntöjenvastaisuuksien käsittelystä Havaittujen virheiden käsittely ja analysointi välittävässä toimielimessä: 1. Yksittäisen tukikelpoisuusvirheen/ sääntöjenvastaisuuden korjaaminen varmistettava selvityksin 1. ettei havaittu ongelma esiinny saman tuen saajan saman hankkeen eri maksatuksissa / muissa hankkeissa, 2. ettei havaittu ongelma esiinny kaikissa samantyyppisissä hankkeissa 2. Virheen korjaaminen laajennettava kaikkiin virheen sisältämiin hankkeisiin 3. Havaittu ongelma liittyy järjestelmän prosessien toimivuuteen (päätös- /maksatusprosessin vaatimusten mukaisuus, ohjeiden epäselvyys jne.) Tarkistetaan / muutetaan prosessien menettelyjä / ohjeistusta jne.

19 Havaintoja tukikelvottomuusvirheistä: Tilastotietoja Art 13 paikan päällä tarkastuksissa havaitut 3 suurinta tukikelvottomuus-ryhmää (%:na) EURA 2007-hankkeet: Virhetyyppi EAKR ESR 1.Kustannus ei liity hankkeeseen 64,88 17,49 2.Kustannus ei syntynyt tukikelpoisena aikana 5,38 22,22 9.Kustannusta ei voitu todentaa 8,51 8, Tiedotustoimenpiteessä ei mainintaa EU- 0,37 17,50 rahoituksesta TUKI2000-hankkeet: Virhetyyppi EAKR 2. Kustannus ei syntynyt tukikelpoisena aikana 6,82 3. Hankkeen tuotos poikkeaa olennaisesti 18,16 rahoituspäätöksestä 9.Kustannusta ei voitu todentaa 15,18

20 Havaintoja tukikelvottomuusvirheistä: Tilastotietoja Art 13 maksatushakemusten asiakirjatarkastuksissa havaitut 3 suurinta tukikelvottomuusryhmää (%:na) EURA 2007-hankkeet: Virhetyyppi EAKR ESR 1. Kustannus ei liity hankkeeseen 16,82 24,16 2. Kustannus ei syntynyt tukikelpoisena aikana 7,74 2,50 6. Olennainen hankintamenettelyvirhe 13,33 5,67 9. Kustannusta ei voitu todentaa 6,57 7, Kustannus laskettu virheellisesti 5,42 22,51

21 Maksatushakemuksen käsittelyn ja paikan päällä tarkastuksen yhteydessä havaittuja menojen tukikelvottomuusvirheitä 1.Meno ei liity lainkaan toteutettavaan hankkeeseen Meno on syntynyt ennen hankkeen aloittamista Meno tuensaajan toteuttaman toisen hankkeen meno Meno ei kuulu lainkaan hankkeelle tai sen yhteys hankkeeseen on epäselvä Meno kuuluu organisaation tavanomaiseen toimintaan Hankkeelle osa-aikaisesti työtä tekevien palkat ei ole kohdennettu työajan seurannan mukaan 2. Meno ei ollut todennettavissa Menoa ei löydy hankkeen kirjanpidosta Menoja todentavia asiakirjoja ei löydy tai ne ovat hyvin puutteelliset

22 Maksatushakemuksen käsittelyn ja paikan päällä tarkastuksen yhteydessä havaittuja menojen tukikelvottomuusvirheitä (jatkuu) 3. Hankkeelle kuuluvaa osuutta organisaation välillisistä menoista ole kohdennettu hankkeelle oikein Hankkeelle kohdistettujen välillisten kustannusten osuus laskennallisena tai kohdentamisperiaatteet eivät ole olleet selvät 4. Hankintamenettelyihin liittyy virheitä Käytetty suorahankintamenettelyä, vaikka suorahankinnan edellytykset eivät ole täyttyneet Kynnysarvon ylittävissä hankkeissa hankintamenettelyissä olennaisia puutteita hankintaprosessin eri vaiheissa (esim. ilmoittaminen, valintaprosessi) Pienhankinnoissa hankintojen kohtuullisuutta ei ole perusteltu/dokumentoitu (kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa on hankintojen kustannusten tukikelpoisuuden edellytyksenä, että ne ovat kohtuullisia ja että tämän arvioimiseksi on pyydetty riittävä määrä tarjouksia

23 Maksatushakemuksen käsittelyn yhteydessä havaittuja menojen tukikelvottomuusvirheitä (jatkuu) 5. Muuta tukikelvottomaksi todettua Matkakuluja - matkan liittymistä hankkeeseen ei voida todentaa (kuka matkustanut, milloin, minkä vuoksi) - ulkomaan matkoja ei ole rahoittajan etukäteen hyväksymiä tai projektisuunnitelmassa mainittuja - kodin ja työpaikan matkat eivät ole olleet hyväksyttäviä - matkakulujen kohtuullisuus Luontaisedut EU-projekteja koskeva tiedottaminen - lehti-ilmoituksista, hankkeen tiedotusaineistosta, julkaisusta puuttunut joku näistä : EU:n lippu, rahaston nimi, kansallinen Vipuvoimaa EUlogo tai ne kaikki Lasku-/kirjoitusvirheitä: laskutettu vääriä palkkasummia, sivukuluja, menon määriä jne. Tarjoilukulut - kahvit kyllä, lounas ei jne.,kohtuullisuus (välittävillä toimielimillä omia ohjeita)

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus Artikla 13 tarkastukset ja niiden havainnot

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus Artikla 13 tarkastukset ja niiden havainnot TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus 31.8.-1.9.2010 Artikla 13 tarkastukset ja niiden havainnot Riitta Mensalo Neuvotteleva virkamies Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

TYÖKOKOUS RAKENNERAHASTO-HANKKEIDEN MAKSATUKSISTA VASTAAVILLE RAKENNERAHASTOJEN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA

TYÖKOKOUS RAKENNERAHASTO-HANKKEIDEN MAKSATUKSISTA VASTAAVILLE RAKENNERAHASTOJEN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA TYÖKOKOUS RAKENNERAHASTO-HANKKEIDEN MAKSATUKSISTA VASTAAVILLE RAKENNERAHASTOJEN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA Helsinki 11.6.2013 Maksajan ja rahoittajan roolit maksatusprosessissa Maksatuksen ajankohtaisia

Lisätiedot

EU-OSARAHOITTEISIA HANKKEITA KOSKEVAT KORJAAVAT TOIMENPITEET SEKÄ TARKASTUS- VIRANOMAISEN TARKASTUSRAPORTTIEN KÄSITTELY VÄLITTÄVISSÄ TOIMIELMISSÄ

EU-OSARAHOITTEISIA HANKKEITA KOSKEVAT KORJAAVAT TOIMENPITEET SEKÄ TARKASTUS- VIRANOMAISEN TARKASTUSRAPORTTIEN KÄSITTELY VÄLITTÄVISSÄ TOIMIELMISSÄ EU-OSARAHOITTEISIA HANKKEITA KOSKEVAT KORJAAVAT TOIMENPITEET SEKÄ TARKASTUS- VIRANOMAISEN TARKASTUSRAPORTTIEN KÄSITTELY VÄLITTÄVISSÄ TOIMIELMISSÄ 14.-15.6.2010 Finlandia-talo Helsinki Tarkastusviranomaisen

Lisätiedot

PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013

PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 Koulutus välittäville toimielimille Kirjanpidon ja

Lisätiedot

Tarkastushavaintojen käsittely

Tarkastushavaintojen käsittely Tarkastushavaintojen käsittely Koulutus välittäville toimielimille 27.3.2012 Työ- ja elinkeinoministeriö /Alueosasto /RARA Ylitarkastaja Henri Mattila Tarkastusraporttien käsittelyohjeistus HVO-ohje 18.3.2010

Lisätiedot

Keskustelua tukikelpoisuudesta - Välittävän toimielimen vastuu: linjan selkeytys ja sen viestiminen hakijoille

Keskustelua tukikelpoisuudesta - Välittävän toimielimen vastuu: linjan selkeytys ja sen viestiminen hakijoille Keskustelua tukikelpoisuudesta - Välittävän toimielimen vastuu: linjan selkeytys ja sen viestiminen hakijoille Kuopio 1.9., Oulu 14.9., Seinäjoki 21.9., Helsinki 28.9.2011 Työ- ja elinkeinoministeriö Rakennerahastojen

Lisätiedot

Tarkastusraporttien käsittely Koulutus välittäville toimielimille

Tarkastusraporttien käsittely Koulutus välittäville toimielimille Tarkastusraporttien käsittely Koulutus välittäville toimielimille 7.6.2011 Scandic Continental Työ- ja elinkeinoministeriö /Alueiden kehittämisyksikkö /RAHA Ylitarkastaja Henri Mattila Puheenvuorossa tulee

Lisätiedot

Sulkemisen haasteet maksatuksen näkökulmasta

Sulkemisen haasteet maksatuksen näkökulmasta Sulkemisen haasteet maksatuksen näkökulmasta Työkokous rakennerahastohankkeiden maksatuksista vastaaville rakennerahastojen ajankohtaisista asioista 11.6.2013, Scandic Marski Ylitarkastaja Martta Viitaniemi,

Lisätiedot

Sulkemistoimet ja aikataulut Ohjelmakausi 2007-2013

Sulkemistoimet ja aikataulut Ohjelmakausi 2007-2013 Sulkemistoimet ja aikataulut Ohjelmakausi 2007-2013 Rahoittajien ja maksajien työkokoukset Tampere 13.11.2012, Kuopio 20.11.2012, Helsinki 22.11.2012 ja Rovaniemi 29.11.2012 Ylitarkastaja Martta Viitaniemi

Lisätiedot

Tulot rakennerahastohankkeissa Yleisasetuksen (EY) N:o 1083/2006 55 artiklan vai kansallisen tukilainsäädännön soveltaminen?

Tulot rakennerahastohankkeissa Yleisasetuksen (EY) N:o 1083/2006 55 artiklan vai kansallisen tukilainsäädännön soveltaminen? Tulot rakennerahastohankkeissa Yleisasetuksen (EY) N:o 1083/2006 55 artiklan vai kansallisen tukilainsäädännön soveltaminen? Työ- ja elinkeinoministeriö Alueiden kehittämisyksikkö Rakennerahastojen hallinnointiryhmä

Lisätiedot

TYÖKOKOUKSET RAHOITTAJILLE JA MAKSAJILLE SYKSYLLÄ 2012

TYÖKOKOUKSET RAHOITTAJILLE JA MAKSAJILLE SYKSYLLÄ 2012 TYÖKOKOUKSET RAHOITTAJILLE JA MAKSAJILLE SYKSYLLÄ 2012 Kuluvan ohjelmakauden hallinto- ja valvontajärjestelmän toimivuus näkökulmina ohjelmakauden sulkeminen ja tulevan ohjelmakauden toimeenpanoprosessin

Lisätiedot

TUKIKELPOISUUSASETUKSEN UUDISTAMINEN

TUKIKELPOISUUSASETUKSEN UUDISTAMINEN TUKIKELPOISUUSASETUKSEN UUDISTAMINEN Työ- ja elinkeinoministeriö Alueiden kehittämisyksikkö Aluestrategiaryhmä Hallitusneuvos Tuula Manelius Työkokoukset kevät 2011 Säädöspohja rr-toiminnassa EU-säädökset

Lisätiedot

VERSIO 3: KORJATTU DIAT 10 JA 13

VERSIO 3: KORJATTU DIAT 10 JA 13 VERSIO 3: KORJATTU DIAT 10 JA 13 Flat rate rahoitteisten hankkeiden art. 13 mukainen menojen varmentaminen Kuopio 31.8., Oulu 13.9., Seinäjoki 20.9., Helsinki 27.9.2011 Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

Lisätiedot

EU-OSARAHOITTEISIA HANKKEITA KOSKEVAT KORJAAVAT TOIMENPITEET SEKÄ TARKASTUS- VIRANOMAISEN TARKASTUSRAPORTTIEN KÄSITTELY VÄLITTÄVISSÄ TOIMIELMISSÄ

EU-OSARAHOITTEISIA HANKKEITA KOSKEVAT KORJAAVAT TOIMENPITEET SEKÄ TARKASTUS- VIRANOMAISEN TARKASTUSRAPORTTIEN KÄSITTELY VÄLITTÄVISSÄ TOIMIELMISSÄ EU-OSARAHOITTEISIA HANKKEITA KOSKEVAT KORJAAVAT TOIMENPITEET SEKÄ TARKASTUS- VIRANOMAISEN TARKASTUSRAPORTTIEN KÄSITTELY VÄLITTÄVISSÄ TOIMIELMISSÄ 14.-15.6.2010 Finlandia-talo Helsinki Sääntöjenvastaisuuksien

Lisätiedot

Maksatus Lump sum -hankkeissa

Maksatus Lump sum -hankkeissa Maksatus Lump sum -hankkeissa Uudenmaan ELY-keskuksen Lump sum -koulutus 28.5.2013 Mikael Posti Uudenmaan ELY-keskus Maksatushakemus 1 Maksatushakemukset EURA:ssa rahoituspäätöksen mukaisessa aikataulussa

Lisätiedot

Alueelliset työkokoukset, syksy 2011 Prosenttipäätökset ja rahoituserien käsittely (kysymyksiin ja havaintoihin perustuen)

Alueelliset työkokoukset, syksy 2011 Prosenttipäätökset ja rahoituserien käsittely (kysymyksiin ja havaintoihin perustuen) Alueelliset työkokoukset, syksy 2011 Prosenttipäätökset ja rahoituserien käsittely (kysymyksiin ja havaintoihin perustuen) Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA Rahoituspäätökset EURA 2007 -järjestelmässä

Lisätiedot

Rahoittajien työkokoukset, maaliskuu 2011 Rahoituspäätökset: ajankohtaista, havaintoja, kysymyksiä ja esimerkkejä

Rahoittajien työkokoukset, maaliskuu 2011 Rahoituspäätökset: ajankohtaista, havaintoja, kysymyksiä ja esimerkkejä Rahoittajien työkokoukset, maaliskuu 2011 Rahoituspäätökset: ajankohtaista, havaintoja, kysymyksiä ja esimerkkejä Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA Muutoksia EURA -järjestelmässä Rahoituspäätösten

Lisätiedot

Rakennerahastohankkeiden rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta

Rakennerahastohankkeiden rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta Rakennerahastohankkeiden rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta Korjaavat toimenpiteet prosessi Finlandia-talo Helsinki 27.3.2012 Ylitarkastaja Eila Niemi Korjaavat toimenpiteet prosessi Esityksen

Lisätiedot

PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013

PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET EU-OSARAHOIT- TEISTEN HANKKEIDEN TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN TOIMITTAMISEN VARMENTAMISEKSI OHJELMAKAUDELLA 2007-2013 Koulutus välittäville toimielimille Paikan päällä

Lisätiedot

RR info hanketoimijoille Maksatus

RR info hanketoimijoille Maksatus RR info hanketoimijoille Maksatus Keski-Pohjanmaan liitto 22.11.2018 Maksatushakemus Maksatushakemus tulee tehdä sillä tarkkuudella, että annettujen tietojen pohjalta voidaan tehdä oikea ratkaisu Maksatushakemuksen

Lisätiedot

Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa - rahoituspäätökset EURA 2007 järjestelmässä. Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA

Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa - rahoituspäätökset EURA 2007 järjestelmässä. Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa - rahoituspäätökset EURA 2007 järjestelmässä Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA EURA 2007 järjestelmän rahoituspäätösmallit 2010 ESR:ssa käytössä seuraavat

Lisätiedot

Toteuttajien tukiosuus (EU ja valtio) koko hankkeen toteutusaikana: Koko hanke:

Toteuttajien tukiosuus (EU ja valtio) koko hankkeen toteutusaikana: Koko hanke: Maakuntahallitus 41 13.03.2017 EAKR- JA VALTIONTUEN TAKAISINPERINTÄ A32028 229/00.01.05.20/2011 Maakuntahallitus 13.03.2017 41 Päijät-Hämeen liitto on 13.4.2012 ja 22.1.2014 tekemillään rahoituspäätöksillä

Lisätiedot

EU:n maksajavirastovaatimukset

EU:n maksajavirastovaatimukset EU:n maksajavirastovaatimukset Hallinnoimme vuosittain kahden miljardin euron tukia Tietojärjestelmät Tuet oikein ja ajallaan ohjaa toimeenpanoa tekee paikalla tehtävät tarkastukset asiatarkastaa, hyväksyy

Lisätiedot

Maksatuskausi Päätös Maksettu

Maksatuskausi Päätös Maksettu Maakuntahallitus 22 20.02.2017 EAKR- JA VALTIONTUEN TAKAISINPERINTÄ A32345 239/00.01.05.20/2012 Maakuntahallitus 20.02.2017 22 Päijät-Hämeen liitto on 7.3.2013, 15.1.2014 ja 12.2.2015 tekemillään rahoituspäätöksillä

Lisätiedot

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011 Tarkastustuloksen dokumentointi Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto / rakennerahastoryhmä Neuvotteleva

Lisätiedot

Toteuttajien tukiosuus (EU ja valtio) koko hankkeen toteutusaikana: Koko hanke:

Toteuttajien tukiosuus (EU ja valtio) koko hankkeen toteutusaikana: Koko hanke: Maakuntahallitus 40 13.03.2017 EAKR- JA VALTIONTUEN TAKAISINPERINTÄ A32358 226/00.01.05.20/2012 Maakuntahallitus 13.03.2017 40 Päijät-Hämeen liitto on 7.3.2013 ja 11.3.2014 tekemillään rahoituspäätöksillä

Lisätiedot

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011. Tarkastuksen tavoitteet, sisältö ja vaiheet

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011. Tarkastuksen tavoitteet, sisältö ja vaiheet Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011 Tarkastuksen tavoitteet, sisältö ja vaiheet Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto / rakennerahastoryhmä

Lisätiedot

Hanketukien maksatus 2014-2020

Hanketukien maksatus 2014-2020 Hanketukien maksatus 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit ja maksatuksen hakeminen Anette Mäkelä 18.3.2015 Yksinkertaistetut kustannusmallit 2014-2020 Käytetään pääsääntöisesti Perustuvat EU:n yleisasetuksen

Lisätiedot

EAKR-hankkeiden suunnittelu, toteuttaminen, maksatus ja jatkotoimenpiteet Keski-Pohjanmaan liitossa

EAKR-hankkeiden suunnittelu, toteuttaminen, maksatus ja jatkotoimenpiteet Keski-Pohjanmaan liitossa EAKR-hankkeiden suunnittelu, toteuttaminen, maksatus ja jatkotoimenpiteet Keski-Pohjanmaan liitossa Keski-Pohjanmaan liitto 22.11.2018 klo 09.00 12.00 23.11.2018 1 Ohjelma 09.00-09.30 Tilaisuuden avaus,

Lisätiedot

MAKSATUSPÄÄTÖSTEN TEKEMINEN ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖL- LISYYS -TAVOITTEEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMISSA JA MANNER-SUOMEN ESR TOIMENPIDEOHJELMASSA

MAKSATUSPÄÄTÖSTEN TEKEMINEN ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖL- LISYYS -TAVOITTEEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMISSA JA MANNER-SUOMEN ESR TOIMENPIDEOHJELMASSA Dnro 1107/051/2008 (SM-2007-01010-Ha63) (0/17/2007TM) Annettu Hallintoviranomaisen ohje nro 01/2008 3.4.2008 Voimassaoloaika Ohjelmakausi 2007 2013 Säädösperuste Rakennerahastolain (1401/2006) 11 :n 2

Lisätiedot

12.12.2013, Pori. EU-koordinaattori Marja-Leena Kymäläinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Taloustarkastaja Heli Tyyskänen, Varsinais-Suomen liitto

12.12.2013, Pori. EU-koordinaattori Marja-Leena Kymäläinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Taloustarkastaja Heli Tyyskänen, Varsinais-Suomen liitto Maksatuksen ajankohtaiskatsaus Ohjelmakausi 2007-2013: 2013 Onko vielä jotain opittavaa? 12.12.2013, Pori EU-koordinaattori Marja-Leena Kymäläinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Taloustarkastaja Heli Tyyskänen,

Lisätiedot

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri EAKR-hankkeiden aloituspalaveri Tosiasiallisesti aiheutuneiden suorien kustannusten malli - EAKR 14.6.2016 Tosiasiallisesti aiheutuneiden suorien kustannusten malli Toteutetaan kokonaan investointina tai

Lisätiedot

Avoimeksi jääneitä asioita/ maksajien 2011 työkokouksen jälkeen tapahtunutta

Avoimeksi jääneitä asioita/ maksajien 2011 työkokouksen jälkeen tapahtunutta Avoimeksi jääneitä asioita/ maksajien 2011 työkokouksen jälkeen tapahtunutta Kuopio 31.8., Oulu 13.9., Seinäjoki 20.9., Helsinki 27.9.2011 TEM Alueiden kehittämisyksikkö 1.9.2011 alkaen Alueosasto Neuvotteleva

Lisätiedot

MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE

MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE Tuija Nikkari Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE Seinäjoki 24.5.2011 Rahoituspäätös ja projektisuunnitelma Rahoituspäätös sisältää päätösasiakirjan

Lisätiedot

Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13

Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 Tarkastuslistan kysymykset 5A12-14: Tiedotus ja julkisuus tuensaajan toiminnassa, Kestävä kehitys ja ympäristövaikutukset, Yhtäläiset mahdollisuudet ja syrjimättömyys

Lisätiedot

Paikan päällä tehtävät tarkastukset Tarkastussuunnitelma

Paikan päällä tehtävät tarkastukset Tarkastussuunnitelma Paikan päällä tehtävät tarkastukset Tarkastussuunnitelma Koulutus välittäville toimielimille Oulu; Siilasvuon talo K2 5.-6.2009 Kuopio; Kuopion yliopisto 7.-8.5.2009 Tampere; Museokeskus Vapriikki 12.-13.5.2009

Lisätiedot

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011

Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011 Art 13 paikan päällä tarkastukset TUKI2000- järjestelmässä hallinnoitavissa yritystuissa 21.-22.3.2011 5B. Maksatushakemuksissa esitettyjen yksittäisten menojen tosiasiallisuuden ja sääntöjenmukaisuuden

Lisätiedot

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus, Finlandia-talo 31.8-1.9.2010

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus, Finlandia-talo 31.8-1.9.2010 TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus, Finlandia-talo 31.8-1.9.2010 Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA Hallintoviranomaisen ohjeistus itse toteutettavista

Lisätiedot

Tulot rakennerahastohankkeissa

Tulot rakennerahastohankkeissa Tulot rakennerahastohankkeissa TEM Alueiden kehittämisen yksikkö Rakennerahastojen hallinnointiryhmä Ylitarkastaja Tuula Sarajärvi Ylitarkastaja Eliisa Hujala Tulojen käsittely EAKR- ja ESR -hankkeissa

Lisätiedot

Sulkemistoimet rakennerahastotietojärjestelmissä

Sulkemistoimet rakennerahastotietojärjestelmissä Sulkemistoimet rakennerahastotietojärjestelmissä Työkokous Joensuu 12.5.2011 Antti Härkönen Erikoissuunnittelija TEM/KEHY/SÄP 2 Kaikki EURA 2007 -järjestelmässä perustetut projektit suljetaan EURA 2007

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2014

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2014 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus 2014 Tilintarkastuspäällikkö Jari Sanaskoski, 03.12.2015 Valtiontalouden tarkastusvirasto Valtiontalouden tarkastusviraston EUvaroja koskevat tarkastushavainnot

Lisätiedot

PIKKU KAKE HANKKEEN ALOITUSKOKOUS TALOUS /FLAT RATE 17%

PIKKU KAKE HANKKEEN ALOITUSKOKOUS TALOUS /FLAT RATE 17% PIKKU KAKE HANKKEEN ALOITUSKOKOUS TALOUS /FLAT RATE 17% YLEISTÄ Joensuun KAKE hankkeen budjetti 1 274 914 Pikku KAKE Palkkakustannukset Ostopalvelut Muut kustannukset Joensuun kaupungin rahoitus Kaupunki

Lisätiedot

Maksatus Lump sum -hankkeissa. Aila Jumppanen

Maksatus Lump sum -hankkeissa. Aila Jumppanen Maksatus Lump sum -hankkeissa Aila Jumppanen Maksatushakemus 1 Maksatushakemukset ja seurantaraportit tehdään EURA:ssa hankepäätöksen mukaisessa aikataulussa. Maksatuskaudet 1-2 ja palautuspäivät on mainittu

Lisätiedot

ARTIKLA 13 PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET TUKI2000-JÄRJESTELMÄSSÄ HALLINNOITAVISSA YRITYSTUISSA

ARTIKLA 13 PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET TUKI2000-JÄRJESTELMÄSSÄ HALLINNOITAVISSA YRITYSTUISSA ARTIKLA 13 PAIKAN PÄÄLLÄ TEHTÄVÄT TARKASTUKSET TUKI2000-JÄRJESTELMÄSSÄ HALLINNOITAVISSA YRITYSTUISSA Koulutus välittäville toimielimille Art 13 paikan päällä tehtävät tarkastukset osana menojen varmentamisprosessia

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman 2007-2013 sulkeminen Jatkotoimenpiteet Lahti 28.10.2014 Maatalousylitarkastaja L.Ventelä/

Maaseudun kehittämisohjelman 2007-2013 sulkeminen Jatkotoimenpiteet Lahti 28.10.2014 Maatalousylitarkastaja L.Ventelä/ Maaseudun kehittämisohjelman 2007-2013 sulkeminen Jatkotoimenpiteet Lahti 28.10.2014 Maatalousylitarkastaja L.Ventelä/ Maaseutuvirasto/Varainhoitoosasto/Jatkotoimenpideyksikkö Jatkotoimenpiteet tarkastusten

Lisätiedot

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri EAKR-hankkeiden aloituspalaveri Flat rate 15% - EAKR 24.8.2016 Yksinkertaistettu kustannusmalli Flat rate 15% Käytössä perustelluissa rahoittajan hyväksymissä poikkeustapauksissa, joissa hankkeen sisällöstä

Lisätiedot

Ajankohtaista maksatuksesta ja tarkastuksesta. Rakennerahastojen ajankohtaiskatsaus

Ajankohtaista maksatuksesta ja tarkastuksesta. Rakennerahastojen ajankohtaiskatsaus Ajankohtaista maksatuksesta ja tarkastuksesta Rakennerahastojen ajankohtaiskatsaus 1.3.2012 Pohjois-Karjalan ELY-keskus / Smolander Pauliina 1.3.2012 1 Keskustelun aiheita Tilastoja: missä mennään rakennerahasto-ohjelmissa

Lisätiedot

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817112 v.2 Copyright Tekes Projektin vastuullinen johtaja: Lue rahoituspäätös

Lisätiedot

Maksatushakemukset. -käsittelyn sujuvuus ja ajankohtaisia huomioita 5.12.2012

Maksatushakemukset. -käsittelyn sujuvuus ja ajankohtaisia huomioita 5.12.2012 Maksatushakemukset -käsittelyn sujuvuus ja ajankohtaisia huomioita 5.12.2012 EU-koordinaattori Marja-Leena Kymäläinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Taloustarkastaja Heli Tyyskänen, Varsinais-Suomen liitto

Lisätiedot

HYVÄÄ LAATUA KOHTUULLISILLA KUSTANNUKSILLA. Tukikelpoisuusasetus 29.11.2007 Hankintojen kilpailuttaminen Hankkeiden viestintä

HYVÄÄ LAATUA KOHTUULLISILLA KUSTANNUKSILLA. Tukikelpoisuusasetus 29.11.2007 Hankintojen kilpailuttaminen Hankkeiden viestintä HYVÄÄ LAATUA KOHTUULLISILLA KUSTANNUKSILLA Tukikelpoisuusasetus 29.11.2007 Hankintojen kilpailuttaminen Hankkeiden viestintä TUKIKELPOISUUDEN EDELLYTYKSET Kustannukset aiheutuneet päätöksessä hyväksyttynä

Lisätiedot

2. Maksatushakemuksen laatiminen hankkeen toteuttajan toimesta

2. Maksatushakemuksen laatiminen hankkeen toteuttajan toimesta 3.7.2008 Liite 11 OHJE MAKSATUSHAKEMUKSISTA 1. Yleistä Hankkeen kokonaiskustannukset on hyväksytty rahoituspäätöksessä ja hyväksytyssä projektisuunnitelmassa. Rahoituspäätöksessä on myös asetettu hankkeen

Lisätiedot

HALLINTOVIRANOMAISEN OHJE 2/2010 8. MAKSATUSHAKEMUKSET. 8.1 Yleistä

HALLINTOVIRANOMAISEN OHJE 2/2010 8. MAKSATUSHAKEMUKSET. 8.1 Yleistä 8. MAKSATUSHAKEMUKSET 8.1 Yleistä Rahoittaja hyväksyy hankkeen kokonaiskustannukset rahoituspäätöksessä. Rahoituspäätöksessä on myös asetettu hankkeen toteuttamiseen ja rahoituksen maksamiseen liittyvät

Lisätiedot

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi

TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi Koulutuspäivät Finlandia-talo Helsinki 31.8-1. 9. 20101 Korjaavat toimenpiteet 1.9.2010 Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueiden

Lisätiedot

Hankehallinnointikoulutus

Hankehallinnointikoulutus Hankehallinnointikoulutus Kankaanpää 16.4.2010 Maija Saari EU-koordinaattori Yleiset edellytykset, VN asetus Menojen tulee olla: - hankkeen toteuttamisen kannalta tarpeellisia - määrältään kohtuullisia

Lisätiedot

Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 paikan päällä

Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 paikan päällä Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 paikan päällä Tarkastuslistan kysymykset 5A2, 5A3, 5A5 ja 5A6, 5A11: Rahoituspäätöksenmukaisuus ja toteutuksen edistyminen osarahoitussuhteiden toteutuminen,

Lisätiedot

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri EAKR-hankkeiden aloituspalaveri Flat rate 24% - EAKR 24.8.2016 Yksinkertaistettu kustannusmalli Flat rate 24% Hankkeen välilliset kustannukset korvataan prosenttimääräisenä hyväksyttävistä välittömistä

Lisätiedot

Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Julkisen tutkimuksen rahoitus 5.5.2017 DM 1821297 v.1 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin

Lisätiedot

Julkisten toimijoiden tilintarkastus. Johtava asiantuntija Marita Virtanen KHT, JHTT, CIA, CCSA, CFE, CISA Piia-Tuulia Rauhala

Julkisten toimijoiden tilintarkastus. Johtava asiantuntija Marita Virtanen KHT, JHTT, CIA, CCSA, CFE, CISA Piia-Tuulia Rauhala Julkisten toimijoiden tilintarkastus Johtava asiantuntija Marita Virtanen KHT, JHTT, CIA, CCSA, CFE, CISA Piia-Tuulia Lausuntomallien taustaa Yliopistouudistus vuonna 2010 Tekesin aikaisempi tilintarkastusmallipohja

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Jaana Airaksinen, asiantuntija Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 tiedotustilaisuus 1.11.2013, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki

Lisätiedot

SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA

SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA 31.8.2012 SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA Hankkeen hallittu päättäminen Rahoituskoordinaattori Merja Rossi Kaakkois-Suomen ELY-keskus HANKKEEN PÄÄTTÄMINEN Päättäminen on osa hankkeen suunnitelmaa ja toteuttamista

Lisätiedot

Tukikelpoisuustulkinta rahoittajassa ja maksajassa vs. hanketoteuttajan oikeusvarmuus

Tukikelpoisuustulkinta rahoittajassa ja maksajassa vs. hanketoteuttajan oikeusvarmuus Tukikelpoisuustulkinta rahoittajassa ja maksajassa vs. hanketoteuttajan oikeusvarmuus TEM Alueiden kehittämisyksikkö Rakennerahastojen hallinnointi ryhmä Ylitarkastaja Eliisa Hujala Hallitusneuvos Eeva-Liisa

Lisätiedot

Yksinkertaistetut kustannusmallit

Yksinkertaistetut kustannusmallit Yksinkertaistetut kustannusmallit Jukka Kotro 25.5.2015 Savonlinna 27.5.2015 Mikkeli Sivu 1 28.5.2015 Hankkeiden kustannusmallit Tuen hakija valitsee ja perustelee hakuvaiheessa, minkä kustannusmallin

Lisätiedot

Rakennerahastojen rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta -koulutus

Rakennerahastojen rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta -koulutus Rakennerahastojen rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta -koulutus Seuranta, täsmäytykset ja vaikutukset maksatusvakuutuksiin Ylitarkastaja Kaisa Saarinen Oulu 14.9. Helsinki 16.9. Kuopio

Lisätiedot

Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen

Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen Haaparanta 15.9.2011 2.12.2010 Anna-Mari Auniola, Lapin liitto Ensimmäisen tason valvonta Suomessa Suomessa valvonnan järjestämiseen on valittu hajautettu

Lisätiedot

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Info toimenpiteiden toteuttajille 29.10.2018 Leader Varsin Hyvä Eeva Mettala-Willberg Toimenpiteen aloittaminen Toimenpiteen toteuttamisen on saanut aloittaa

Lisätiedot

Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020

Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020 Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit 12/2014 Noora Hakolan esityksen pohjalta Pekka Selkälä Yksinkertaistetut kustannusmallit (KehL 28/2014 13 ) Prosenttiperusteinen

Lisätiedot

ESR-RAHOITUKSEN EHTOLIITE OHJELMAKAUSI 2007 2013

ESR-RAHOITUKSEN EHTOLIITE OHJELMAKAUSI 2007 2013 ESR-RAHOITUKSEN EHTOLIITE OHJELMAKAUSI 2007 2013 ESR-projektin toteutuksen ja rahoituksen maksamisen ehdot tiedoksi projektissa toimiville alihankkijoille ja yhteistyökumppaneille Projektin toteuttajan/rahoituksen

Lisätiedot

Ohjausryhmä. EAKR-hankkeiden starttikoulutus ja

Ohjausryhmä. EAKR-hankkeiden starttikoulutus ja Ohjausryhmä EAKR-hankkeiden starttikoulutus 2.10. ja 4.10.2018 Ohjausryhmä Pääsääntöisesti rahoittaja edellyttää hankkeelle ohjausryhmää Tarkista hankepäätöksestä edellytetäänkö hankkeeltasi ohjausryhmää

Lisätiedot

EURA 2014. EU:n rakennerahastojen hallintajärjestelmä. Erikoissuunnittelija Antti Härkönen Työ- ja elinkeinoministeriö Sähköiset palvelut -ryhmä

EURA 2014. EU:n rakennerahastojen hallintajärjestelmä. Erikoissuunnittelija Antti Härkönen Työ- ja elinkeinoministeriö Sähköiset palvelut -ryhmä EURA 2014 EU:n rakennerahastojen hallintajärjestelmä Erikoissuunnittelija Antti Härkönen Työ- ja elinkeinoministeriö Sähköiset palvelut -ryhmä EURA 2014 EURA 2014 on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja

Lisätiedot

TUKIKELPOISET KUSTANNUKSET HANKKEISSA, JOISSA VÄLILLISET KULUT KORVATAAN PROSENTTIMÄÄ- RÄISENÄ (NS. FLAT RATE)

TUKIKELPOISET KUSTANNUKSET HANKKEISSA, JOISSA VÄLILLISET KULUT KORVATAAN PROSENTTIMÄÄ- RÄISENÄ (NS. FLAT RATE) 1 (6) 12.1.2017 TUKIKELPOISET KUSTANNUKSET HANKKEISSA, JOISSA VÄLILLISET KULUT KORVATAAN PROSENTTIMÄÄ- RÄISENÄ (NS. FLAT RATE) Keski-Suomen liitto myöntää tukea maakunnan kehittämisraha-, EAKR- ja ESR-

Lisätiedot

EAKR-päätöksenteko Uudenmaan liitossa

EAKR-päätöksenteko Uudenmaan liitossa EAKR-päätöksenteko Uudenmaan liitossa Starttipaketti EAKR-hankkeille Tiina Huotari Ohjelmajohtaja Uudenmaan liitto Rakennerahastojen hallinnon tasot Euroopan komissio Alue- ja kaupunkipolitiikan pääosasto

Lisätiedot

Komission tarkastukset

Komission tarkastukset Komission tarkastukset Komission tarkastuksen kulku 1/2 Ilmoitus tarkastuksesta, ennakkoaineistot Tarkastusviikko - Aloituskokous - Asiakirjatarkastukset - Käynnit tuensaajien luokse - Loppukokous Komission

Lisätiedot

Tempo! De minimis -rahoitus

Tempo! De minimis -rahoitus Tempo! De minimis -rahoitus Kustannusseurannan keventämisen pilotti 1.6.2017 31.5.2018 Miten projektin tavoitteita seurataan ja miten eteneminen raportoidaan Tekesille? Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot

Lisätiedot

Vastauksia eräisiin kysymyksiin. Rakennerahastopäivät, 4.9.2008 Kaj von Hertzen

Vastauksia eräisiin kysymyksiin. Rakennerahastopäivät, 4.9.2008 Kaj von Hertzen Vastauksia eräisiin kysymyksiin Rakennerahastopäivät, 4.9.2008 Kaj von Hertzen Koskeeko tuloa tuottavia hankkeita koskeva sääntely myös de minimis ehdolla rahoitettuja hankkeita? Kysymyksen taustalla lienee

Lisätiedot

Hanke- ja yritystukien toimeenpano Yksinkertaistetut kustannusmallit Mieslahti

Hanke- ja yritystukien toimeenpano Yksinkertaistetut kustannusmallit Mieslahti Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit Mieslahti 10.02.2015 Sivu 1 9.2.2015 Yksinkertaistetut kustannusmallit Tavoitteena on, että ohjelmakaudella 2014-2020 käytetään

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä

Lisätiedot

Rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi rakennerahastojen tietojärjestelmissä Eura 2007 ja Wepa 2007

Rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi rakennerahastojen tietojärjestelmissä Eura 2007 ja Wepa 2007 Rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi rakennerahastojen tietojärjestelmissä Eura 2007 ja Wepa 2007 Rakennerahastojen rahoituskorjaustapahtumien hallinnointi ja seuranta alueelliset koulutuspäivät 2010

Lisätiedot

Lakikoulutuspäivä Tuula Manelius

Lakikoulutuspäivä Tuula Manelius Lakikoulutuspäivä Rahoituslaki, rahoitusasetus, tukikelpoisuusasetus, valtionavustuslaki Rahoituslain soveltamisala rakennerahastoasioissa jakautuu kahteen eri malliin. 1) Osa rakennerahastotoimijoista

Lisätiedot

SOLID-rahastoseminaari 19.5.2015

SOLID-rahastoseminaari 19.5.2015 SOLID-rahastoseminaari 19.5.2015 Ohjelma 12.00 Tilaisuuden avaus Ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri Komission monitorointikäynnin tulokset Artsi Alanne SOLID-hankkeiden loppuraportointi Johanna Malmelin ja Artsi

Lisätiedot

Sulkemistoimet ja aikataulut Ohjelmakausi 2007-2013

Sulkemistoimet ja aikataulut Ohjelmakausi 2007-2013 Sulkemistoimet ja aikataulut Ohjelmakausi 2007-2013 Sulkemistyökokous välittäville toimielimille Työkokoukset Helsinki 10.5.2011, Joensuu 12.5.2011 Tampere 17.5.2011 ja Oulu 19.5.2011 Ylitarkastaja Kaisa

Lisätiedot

Keskeisimmät muutokset toimeenpanossa ohjelmakaudella ALKE-lainsäädäntö (HE 190/2013)

Keskeisimmät muutokset toimeenpanossa ohjelmakaudella ALKE-lainsäädäntö (HE 190/2013) Keskeisimmät muutokset toimeenpanossa ohjelmakaudella 2014-2020 ALKE-lainsäädäntö (HE 190/2013) Laki alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoinnista, ns. hallintolaki Laki alueiden kehittämisen

Lisätiedot

7.11.2011. - Kustannusmallia ei voi muuttaa missään vaiheessa hankkeen toteutusaikana sen jälkeen, kun hanke on hyväksytty rahoitettavaksi.

7.11.2011. - Kustannusmallia ei voi muuttaa missään vaiheessa hankkeen toteutusaikana sen jälkeen, kun hanke on hyväksytty rahoitettavaksi. 7.11.2011 EU:n rakennerahasto-ohjelmat 2007-2013 FLAT RATE ohje Välittömät ja välilliset kustannukset flat rate -hankkeissa - Kustannusmalli otettu käyttöön tukikelpoisuusasetuksen muutoksella (501/2011)

Lisätiedot

Mikäli Akatemia on päätöksessään asettanut myönnölle erityisehdon, on sitä noudatettava.

Mikäli Akatemia on päätöksessään asettanut myönnölle erityisehdon, on sitä noudatettava. 30.1.2007 SUOMEN AKATEMIAN RAHOITUSPÄÄTÖSTEN YLEISET EHDOT Tuki tutkijakouluille ja valtakunnallisille tutkijankoulutuskursseille, tutkimusyhteistyön edistäminen, tuki tiedeakatemioille ja tiedepoliittisille

Lisätiedot

Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa

Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa Alueiden kehittäminen ja sen rahoitus koulutus ja keskustelutilaisuus Tampere 17.2.2010 Erikoissuunnittelija Päivi Tapanila Työ- ja elinkeinoministeriö Esityksen

Lisätiedot

TUEN MYÖNTÄMINEN RAKENNERAHASTOHANKKEISSA

TUEN MYÖNTÄMINEN RAKENNERAHASTOHANKKEISSA TUEN MYÖNTÄMINEN RAKENNERAHASTOHANKKEISSA ALUEKEHITYS JA RAHOITUS KOULUTUS JA KESKUSTELUTILAISUUS Kuopio 5.2.2010 Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, AKY, RAPO Mitä aion käsitellä ALUEHALLINNON UUDISTUKSEN

Lisätiedot

Julkiset (pien)hankinnat

Julkiset (pien)hankinnat Julkiset (pien)hankinnat Kustannuslaskentakoulutus 10.11.2009 Lakimies, 1 Sisältö Pienhankinnan määrittelyä Pienhankintojen kilpailuttamisen periaatteita ja pienhankinnoissa käytettäviä menettelyjä Hankintalakiin

Lisätiedot

Tietoisku maksatushakemuksista

Tietoisku maksatushakemuksista Tietoisku maksatushakemuksista Sisäasioiden rahastot Sonja Lyytikäinen 8.6.2017 Miksi raportoidaan? Hankkeen seuranta niin rahoittajan kuin tuen saajankin näkökulmasta Rahoituksen käyttäminen tukipäätöksen

Lisätiedot

OHJEET MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHAN KÄYTÖSTÄ Maakunnan kehittämisrahan hakeminen ja myöntäminen Hankkeen toteuttaminen ja toteutumisen seuranta Tuen

OHJEET MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHAN KÄYTÖSTÄ Maakunnan kehittämisrahan hakeminen ja myöntäminen Hankkeen toteuttaminen ja toteutumisen seuranta Tuen OHJEET MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHAN KÄYTÖSTÄ Maakunnan kehittämisrahan hakeminen ja myöntäminen Hankkeen toteuttaminen ja toteutumisen seuranta Tuen maksaminen ja käyttöä koskevat ehdot Myönnetyn avustuksen

Lisätiedot

Mitä kustannuksia julkisen tutkimuksen projektille voidaan hyväksyä? Miten projektiseuranta on järjestettävä?

Mitä kustannuksia julkisen tutkimuksen projektille voidaan hyväksyä? Miten projektiseuranta on järjestettävä? Mitä kustannuksia julkisen tutkimuksen projektille voidaan hyväksyä? Miten projektiseuranta on järjestettävä? 7-2016 1/22 Copyright Tekes Tilitysohjeen sisältö Mitä asioita otettava huomioon heti projektin

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö Alueiden kehittämisyksikkö (AKY) Rakennerahastojen hallinnointiryhmä (RAHA)

Työ- ja elinkeinoministeriö Alueiden kehittämisyksikkö (AKY) Rakennerahastojen hallinnointiryhmä (RAHA) Työ- ja elinkeinoministeriö Alueiden kehittämisyksikkö (AKY) Rakennerahastojen hallinnointiryhmä (RAHA) Ohjelmakauden 2007-2013 hallinto- ja valvontajärjestelmän kuvaus Välittävä toimielin: Kymenlaakson

Lisätiedot

Rahoituskorjaustoimenpiteet RR-tietojärjestelmissä

Rahoituskorjaustoimenpiteet RR-tietojärjestelmissä Rahoituskorjaustoimenpiteet RR-tietojärjestelmissä 27.3.2012 Erikoissuunnittelija Antti Härkönen Asiantuntija Antti Kosunen Työ- ja elinkeinoministeriö Sähköiset palvelut -ryhmä Esityksen sisältö Peruutus-toiminto

Lisätiedot

Hankkeen toiminta. ESR-koordinaattori Sanna Laiho. Uudenmaan ELY-keskus

Hankkeen toiminta. ESR-koordinaattori Sanna Laiho. Uudenmaan ELY-keskus Hankkeen toiminta ESR-koordinaattori Sanna Laiho Uudenmaan ELY-keskus 28.5.2013 Ohjausryhmä tai erillinen asiantuntijaryhmä (1) Lump Sum hankkeen neuvotteluvaiheessa harkitaan tapauskohtaisesti, tullaanko

Lisätiedot

Prosenttiperusteinen yleiskustannusten laskentamalli FLAT RATE

Prosenttiperusteinen yleiskustannusten laskentamalli FLAT RATE Prosenttiperusteinen yleiskustannusten laskentamalli FLAT RATE Kainuun maakunta -kuntayhtymä y ke 17.8.2011 klo 9.00 Oili Paloniemi, EU-koordinaattori Heikki Immonen, EU-hankekoordinaattori Mikä flat rate

Lisätiedot

Päätös Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma

Päätös Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hankkeen nimi: KymRIS Smart Specialisation in Northern Growt... Päätös Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Päätöksen tila: Voimassa 1 (9) 9.6.2015 EURA 2014/595/09 02 01 01/2014/UML

Lisätiedot

Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet Anne-Maj Virvelä

Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet Anne-Maj Virvelä Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet 7.11.2017 --- Anne-Maj Virvelä Ennen koulutusta 1. Mitä tiedän aiheesta etukäteen? 2. Mitä haluan oppia koulutuksessa? Pohdi vähintään 2 kysymystä

Lisätiedot

ESR:n erityispiirteet rakennerahastohaussa

ESR:n erityispiirteet rakennerahastohaussa ESR:n erityispiirteet rakennerahastohaussa Minna Koivukangas EU-koordinaattori Keski-Suomen ELY-keskus/ Varsinais-Suomen toimipiste 13.6.2014 Esityksen sisältö Yleistä hankehallinnosta ohjelmakaudella

Lisätiedot

Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 paikan päällä

Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 paikan päällä Hankkeen tarkastaminen, A1828/2006, art 13 paikan päällä Jäljitysketju ja kustannusten tukikelpoisuus 5A1 Koulutus välittäville toimielimille: Oulu; Siilasvuon talo K2 5.-6.5.2009 Kuopio; Kuopion yliopisto

Lisätiedot

Tempo-projektin raportointi

Tempo-projektin raportointi Tempo-projektin raportointi Aloituspalaveriohje: Näin raportoit projektista ja seuraat tavoitteiden saavuttamista 15.4.2019 (DM 2091936 v.2) Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot huolellisesti Rahoitusehdot

Lisätiedot

Ajankohtaista: Vuodenvaihdeohjeet, lisämaksut hankkeille

Ajankohtaista: Vuodenvaihdeohjeet, lisämaksut hankkeille Ajankohtaista: Vuodenvaihdeohjeet, lisämaksut hankkeille ESR- ja EAKR-toimeenpanon työkokoukset 8.12. Kuopio, 13.12. Helsinki, 15.12. Rovaniemi TEM/ALUE/RARA Ylitarkastaja Kaisa Saarinen Vuodenvaihdeohjeet

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Rahoituksen hakeminen mikä muuttuu

Kestävää kasvua ja työtä Rahoituksen hakeminen mikä muuttuu Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Rahoituksen hakeminen mikä muuttuu Iisalmi 18.3.2014 Varkaus 19.3.2014 Kuopio 27.3.2014 Sisältö: Sähköinen asiointi Hakuprosessi EURA 2014 Ennakko, luontoissuoritukset

Lisätiedot