Yksikön toimintasuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yksikön toimintasuunnitelma"

Transkriptio

1 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kivilinna-Portti

2 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Kivilinna-Portissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma on ytimekäs käytännön varhaiskasvatustoiminnan kuvaus. Toiminnan suunnittelu perustuu lapsen varhaiskasvatuksen suunnitelmaprosessista saatuun tietoon, yksikön toimintasuunnitelmaan, Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan 2017 sekä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin

3 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä Meillä oppiva yhteisö on lapset, perhe ja varhaiskasvatusyksikön henkilöstö sekä erilaiset yhteistyökumppanimme. Myönteinen suhtautuminen ja osaamisen jakaminen konkretisoituu toimintaamme esim. positiivinen kannustaminen, erilaisten taitojen oppiminen ja opettaminen toisillemme. Meillä yhteiset tapahtumat lasten ja heidän läheisten kanssa sisällytetään arjen toimintaamme, esim. perinnepäivät ja perhekuvat. Oppimistamme yhteisönä tukee ja toimintaa kehitämme: päiväkodin viikoittaisissa talon- ja tiimien palavereissa ja kuukausittaisissa tiimivastaavien palavereissa (Tisko) varhaiskasvatusyksikkömme pedagogisissa illoissa ja kehittämispäivillä (puoli vuosittain) päivittäinen vuoropuhelu kasvattajien, vanhempien ja lasten kanssa Toimintakulttuuria luodaan vahvasti yhdessä lasten kanssa ideoiden ja suunnitellen esim. havainnoiden lapsia, keskustellen, lastenkokouksissa.

4 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuria rakennetaan: kasvattajien tapaamiset, kehittämispäivät, tiimipalaverit ja koulutukset lastenkokoukset ja päiväpiirit, vanhempien tapaamiset ja keskustelut. Toimintaa toteutetaan pienryhmissä. Päiväkodissamme muodostamme lapsiryhmät vuosittain sisarusryhmäperiaatteella. Sisarusryhmässä päiväkodin lapset saavat leikkiä ja oppia eri-ikäisten lasten kanssa. Isommat oppivat huomioimaan pienempiä ja pienemmät oppivat isommilta. Toimintahetkillä toimimme pääsääntöisesti ikätason vertaisryhmissä tai muodostaen pienryhmiä lapsen kasvua ja kehitystä edistäen. Sisarusryhmien lisäksi päiväkoti Kivilinnassa toimii vuosittain esiopetusikäisten oma ryhmä. Toiminnassamme näkyy yhteisömme moninaiset kulttuurit joka syksyisessä perheen kanssa yhteisesti tehdyissä perhekuvissa. Kuvan myötä käydään keskustelua perheidemme kulttuureista. Suuri Satuseikkailu teema Keväällä 2018 maailman lasten leikit, lorut, sadut tarinat. Suomi 100 teema: Suomen luonto ja eläimet Askarrellaan luonnon- ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen

5 Laaja-alainen osaaminen Laaja-alainen osaaminen muodostuu tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon kokonaisuudesta. Osaaminen tarkoittaa myös kykyä käyttää tietoja ja taitoja sekä toimia tilanteen edellyttämällä tavalla. Lapset toimivat päivän aikana erilaisissa toimintaryhmissä. Sisällöt valitaan lasta havainnoimalla ja lasten sekä vanhempien kanssa keskustellen. Ohjaamme lasta tunnistamaan ja sanoittamaan omia tunnetilojaan esim. tunnekello, tunnekuvat tunteita tutkitaan mm värien ja kehon kautta. Toteutamme Digiloikka -teemaa. Opettelemme ja tutustumme yksittäin ja ryhmässä Tablettien käyttöön monipuolisesti. Pohdimme yhdessä faktan ja fiktion eroa keskustellen, ihmetellen, oivaltaen. Lapsen päiväkotivuosien aikana kootaan kasvunkansion yhdessä lapsen ja vanhempien kanssa. Toteutetaan päiväkotimme liikuntasuunnitelmaa.

6 Oppimisympäristö Päiväkodin ja tiimien oppimisympäristöt rakennetaan kuunnellen lapsia ja vanhempia sekä havainnoiden lasta. Oppimisympäristö mahdollistaa kiireettömän ja turvallisen arjen toiminnan. Koko toimintavuoden aiheena on kasvattajan sensitiivisyys arjessa, kun kohtaan lapsen ja vanhemman. Keskusteleemme aiheesta tiimi palavereissa, talonkokouksissa, pedagogisessa illassa, kehittämispäivällä. Pienryhmätoimintamme mahdollistaa lasten ja kasvattajien välisen vuoropuhelun. Jokainen lapsi tulee kuulluksi. Päiväkodin ympäristö ja oma asuinalue monine mahdollisuuksineen tutuksi Vierailemme asuinalueellamme: Kontulan kirjasto, Kivikon metsä, Kivikon liikuntapaikat sekä leikkipuistot, Keinutien ala-aste Nallin sivukoulu. Tehdään kestävän kehityksen oppimateriaalihankintoja. Lajitellaan lasten kanssa päiväkodissa syntyvää jätettä.

7 Leikki ja monipuoliset työtavat Päiväkodin ja tiimien oppimisympäristö järjestetään niin että se mahdollistaa monipuolisen leikin. Päiväkodin sisä- ja ulkotilat sekä oma asuinalue toimivat lasten leikkiympäristönä monipuolisesti. Aikamatka ja maailman lasten kulttuuriset leikit otetaan mukaan lapsen päivään. Kasvattaja rikastaa lapsilta ja lasten leikeistä nousevia ideoita. Joustava päivärytmi mahdollistaa pitkäkestoisen leikin Suomi-100 teemalla vuodenaikojen leikit.

8 Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Lasten sensitiivinen kohtaaminen varhaiskasvatusyksikössämme vahvistaa lapsen osallisuutta ja lapsi kokee tulevansa kuulluksi ja nähdyksi. Lasten ja huoltajien osallisuus toteutuu varhaiskasvatusyksikössämme tämän toimintasuunnitelman kuvaamilla tavoilla. Meillä on yhdessä lasten kanssa sovitut arjen toimintatavat. Yhdenvertaisuudessa huomioimme myös jokaisen lapsen yksilölliset kasvun ja kehityksen tarpeet. Meillä kohdataan, huomioidaan ja kohdellaan yhteisössämme kaikkia yhteisön jäseniä yhdenvertaisina riippumatta henkilöön ja perheeseen liittyvistä tekijöistä. Toimintaa suunnitellaan ja oppimisympäristöä muokataan yhdessä.

9 Monilukutaito ja tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Tavoitteena varhaiskasvatusyksikössämme on lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja osallisuus sekä valmiudet elää ja toimia mediakulttuurissa. Pohdimme maailmaa yhdessä lasten kanssa, faktan ja fiktion eroa keskustellen, ihmetellen, oivaltaen. Pohdimme mistä tieto tulee, mitä esiintyy peleissä, saduissa, loruissa. Käytämme erilaisia välineitä ohjaten lasta pohtimaan erilaista tietoa esim. Suuri Satuseikkailu, digi-teema.

10 Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus Toimintamme pohjautuu suomalaiseen kulttuuriperinteeseen, kasvatuskulttuuriin, vuodenaikoihin ja juhliin. Perheiden kulttuuriset taustat näkyvät meillä oppimisympäristössä eritavoin esim. sadut, lorut, leikit, laulut. Henkilöstö toimii lapselle kielellisenä mallina rikastuttaen ja rohkaisten lasta käyttämään kieltä, antaen aikaa ja mahdollisuuden kielenoppimiseen. Käytämme oppimisen tukena kuvia, ilmeitä ja eleitä. Vanhempia kannustamme käyttämään kotona lapsen kanssa perheen omaa äidinkieltä.

11 Hyvinvointi, turvallisuus ja kestävä elämäntapa Meillä lasten hyvinvointi muodostuu turvallisen, tasapainoisen ja joustavan päivärytmin ympärille. Meille on tärkeää lapsen psyykkinen ja fyysinen turvallisuus esim. luottamuksen syntyminen, kiireetön arki, lasta kuunnellaan ja kuullaan Toimintavuosittaiset lapsiryhmät muodostamme huomioiden lasten kasvun ja kehityksen tarpeet, kaverisuhteet ja pysyvät kasvattajat. Kenenkään lapsen ei tule joutua kiusaamisen kohteeksi ja mahdollisiin kiusaustapauksiin puututaan meillä heti. Vanhempien ja lasten kanssa keskustellaan mikä koetaan kiusaamiseksi. Kiusaamista ennaltaehkäistään ja estetään valvonnalla, puhumalla asioista henkilökunnan kesken, lasten kanssa sekä myös vanhempien toiveita ja mahdollisia huolia kuunnellen. Meillä päiväkodin työntekijät ovat tarvittaessa yhteydessä eri yhteistyötahoihin asioiden suunnittelussa ja ennaltaehkäisyssä. Vanhempia ja lapsia kuullaan ja kuunnellaan hoitosuhteen alkaessa ja tutustumisaikana, jolloin yhteistyötä on helpompi rakentaa lapsen hoitosuhteen aikanakin. Apuna käytössä ovat Huoli-puheeksi-toimintamalli. Ohjaamme lasta kestävän kehityksen periaatteisiin pienestä pitäen. Ekologista kestävyyttä päiväkodissamme on jätteiden lajittelu lasten kanssa (paperiroskat, sekaroskat, kompostijäte, maitopurkkien kierrätys). Tutustumme ja tarkastelemme päiväkotejamme ympäröivää luontoa (esim. metsäretket, luonnon tutkiminen) ja rakennettua ympäristöä, opettelemme liikkumaan turvallisesti liikenteessä (julkisten liikennepalvelujen hyödyntäminen ja siinä liikennekasvatus, käyttäytyminen liikenteessä ja erilaisissa kulkuvälineissä).

12 Toiminnan arviointi ja kehittäminen Toimintaa kehitämme vanhemmilta ja lapsilta saadun palautteen pohjalta. Palautetta saadaan arjen keskusteluissa sekä varhaiskasvatus ja lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma keskusteluissa. Asiakastyytyväisyyskyselyjen ja työhyvinvointikyselyjen tuloksista nostamme kehittämistoimenpiteet ja ne vaikuttavat käytännön pedagogiikan toteutumiseen varhaiskasvatusyksikössämme. Toimintaa arvioidaan säännöllisesti: päiväkodin viikoittaisissa talon- ja tiimien palavereissa ja kuukausittaisissa tiimivastaavien palavereissa (Tisko) varhaiskasvatusyksikkömme pedagogisissa illoissa ja kehittämispäivillä (puoli vuosittain) päivittäinen vuoropuhelu kasvattajien, vanhempien ja lasten kanssa vaikuttaa toimintaan arvioinnin välineinä: kyselyt, haastattelut, havainnointi, valokuvaaminen, videointi, suorapalaute, kasvatusyhteisön jäsenten päivittäinen kohtaaminen. Lapsen omaa arviointi välinettä, iloisen oppimisen talo, käytetään viisi ja kuusi vuotiailla Lapset arvioivat ja suunnittelevat toimintaa lasten päiväpiireissä ja lasten kokouksissa (joista tehdään muistio).

13 Yhteistyö ja viestintä Järjestämme erilaisia vanhempainiltoja, vanhempien ja lasten yhteisiä hetkiä vanhempien toiveita kuunnellen sekä vanhempainkahviloita ja yhteisiä juhlia perinteitä kunnioittaen ja uusia luoden. Lasten varhaiskasvatussuunnitelmista ja lapsen esiopetuksenoppimissuunnitelmasta nousee vanhempien ja lasten ajatukset ja toiveet, jotka huomioidaan tiimin ja varhaiskasvatusyksikön toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Avaamme ja otamme käyttöön Päiväkoti Kivilinnan ja päiväkoti Portin omat Facebook-sivut, kuvaten sinne arjen toimintaa. Teemme yhteistyötä: varhaiskasvatusalueen kasvattajien ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toimijoiden kanssa lähikoulun, Keinutien ala-asteen Nallin sivukoulun kanssa Helsingin Mikaelin seurakunta Itäkadun perhekeskuksen toimijoiden kanssa lapsen kasvua ja kehitystä tukevien tarvittavien verkostojen kanssa (lastensuojelu, puheterapia, toimintaterapia, suomitoisenakielenä lastentarhanopettaja, kiertäväerityslastentarhanopettaja, terveydenhoitaja) aina vanhempien kanssa sopien.

14 Lapsen varhaiskasvatuksessa aloittaminen Vanhempien kanssa sovitaan milloin lapsi tulee tutustumaan päiväkotiin ennen varhaiskasvatuksen aloittamista. Aloituskeskustelu käydään ennen varhaiskasvatuksen aloittamista tai kahden viikon sisällä varhaiskasvatuksen aloittamisesta. Keskusteluissa käytetään tarvittaessa tulkkia. Lapsen siirtyessä toiseen päiväkotiin tai toiseen ryhmään, sovitaan vanhempien kanssa tarvittava tiedonsiirto tai siirtoneuvottelu. Syksyllä lokakuun loppuun mennessä lapsihavainnointien pohjalta keskustellaan ja kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelma yhdessä vanhempien ja lapsen kanssa. Vanhemmat valitsevat valmiista aikataulurungosta heille sopivan keskusteluajan. Keskustelun jälkeen käydään lapsen kanssa ja kasvattaja tiimissä keskustelun sisältöä läpi, mitä harjoitellaan, mitä taitoja opetellaan yhdessä, miten lapsen toiveisiin vastataan (kasvattajat tiimissä ja lapsen kanssa), miten oppimisympäristö tukee lapsen hyvää kasvua ja kehitystä meidän päiväkodissa. Kesken toimintavuotta aloittavien lasten perheiden kanssa käydään lapsenvarhaiskasvatuskeskustelu kirjaamisineen kahden kuukauden sisällä aloittamisesta.

15 Helsingin yhteiset tavoitteet vuodelle 2017 Varhaiskasvatus on mukana Suomi 100 Suuri Lukuseikkailu hankkeessa tiiviissä yhteistyössä kaupunginkirjaston kanssa. Jokaisessa päiväkodissa on järjestetty lapsille ja perheille 1-2- tapahtumaa vuoden 2017 aikana. Asiakkaiden osallisuus on vahvistunut. Lapset ja perheet saavat mahdollisuuden osallistua varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelmien tekemiseen kaikissa toimipisteissä, joissa toimintasuunnitelma tehdään. 15

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti 2017-18 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Haikara- Ruudissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Lappi TOIMINTAKULTTUURI YKSIKÖSSÄMME Tarjoamme lapsille hoivaa ja huolenpitoa maanantaista sunnuntaihin 24/7 Varhaiskasvatusta toteutetaan huomioiden lapsen hoitovuorot

Lisätiedot

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma 2017-2018 Telkkä-Lunnin toimintakulttuuri Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet selvitetään havainnoimalla ja kuuntelemalla. Telkkä-Lunnissa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 30.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma o Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Seulanen-Vaskiniitty

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Seulanen-Vaskiniitty Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Seulanen-Vaskiniitty 2017 2018 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimipisteessä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme ytimenä on arvostava, sensitiivinen kohtaaminen. Toimintamme lähtökohtana on lasten vahvuuksien

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Toimintakulttuurimme Kaiken toimintamme pohjana on luoda lapselle kokonaisvaltainen tunne turvallisuudesta. Lapsi kohdataan yksilönä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Yksikön toimintakulttuurin kuvaus,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimipisteessä tai yksikössä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö Laajasuo-Tonttula

Varhaiskasvatusyksikkö Laajasuo-Tonttula Varhaiskasvatusyksikkö Laajasuo-Tonttula 2018-2019 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Päiväpirtti - Vaahtera

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Päiväpirtti - Vaahtera Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Päiväpirtti - Vaahtera TOIMINTAKULTTUURI YKSIKÖSSÄMME Hyvä vuorovaikutus ja turvallinen arki on toimintakulttuurimme ydin! - Aikuinen vastaa siitä, että

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Siilitie

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Siilitie Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Siilitie 26.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pph Itäkeskus-Marjaniemi-Myllypuro Toimintakausi syksy 2017-kevät 2018 https://www.instagram.com/perhepaivahoito_myllikka_itis/ Perhepäivähoito osallisuutta

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Munkkivuori- Muusa

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Munkkivuori- Muusa Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Munkkivuori- Muusa Varhaiskasvatusyksikössämme on leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö, jossa osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuvat

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Laajasuo-Tonttula Yksikkömme toimintasuunnitelma perustuu Valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2016), Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 31.10.2017 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jäkälä Tapanila

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jäkälä Tapanila Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jäkälä Tapanila Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Elias-Maria

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Elias-Maria Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Elias-Maria Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri muuttuu jatkuvasti. Siihen vaikuttavat kaikki yhteisön jäsenet. Yksikössämme sovitaan toimintakulttuuria

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Louhikko - Pyynikki

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Louhikko - Pyynikki Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Louhikko - Pyynikki Toimintakulttuuri ja Laaja-alainen osaaminen Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Louhi

Varhaiskasvatusyksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Louhi Varhaiskasvatusyksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Louhi Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä: Lapsi on jäsenenä omassa iänmukaisessa pienryhmässään, jossa harjoitellaan päivittäin

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Immola-Tilhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Immola-Tilhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Immola-Tilhi Toimintakulttuuri ja laaja-alainen osaaminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimintayksikössä toteutetaan. Suunnitelma

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Nurkka-Savotta

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Nurkka-Savotta Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Nurkka-Savotta Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leipuri-Tuulimylly

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leipuri-Tuulimylly Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Leipuri-Tuulimylly Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Leipuri-Tuulimyllyssä

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö Lehdokki-Ratamon Toimintasuunnitelma Toimintakausi

Varhaiskasvatusyksikkö Lehdokki-Ratamon Toimintasuunnitelma Toimintakausi Varhaiskasvatusyksikkö Lehdokki-Ratamon Toimintasuunnitelma Toimintakausi 2017-2018 Uusi toimintakausi uusi VASU Keväällä 2017 valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunni telman perusteisiin tutustuttiin yksikön

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herttoniemi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herttoniemi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herttoniemi Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimipisteessä tai yksikössä pedagogisesti

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Savela-Sinivuori

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Savela-Sinivuori Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Savela-Sinivuori Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Myllynratas-Myllytupa

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Myllynratas-Myllytupa Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Myllynratas-Myllytupa Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Myllynratas- Myllytuvassa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö, Päiväkoti Kurkimoisio

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö, Päiväkoti Kurkimoisio Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö, Päiväkoti Kurkimoisio Toimintasuunnitelman sisältö Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Varhaiskasvatusykikkö Takataskun toimintasuunnitelma

Varhaiskasvatusykikkö Takataskun toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusykikkö Takataskun toimintasuunnitelma 2017-2018 Päiväkoti Takatasku Päiväkoti Takatasku on Ylä-Malmilla sijaitseva 91-paikkainen päiväkoti, jossa on tarjolla esiopetusta ja ympärivuorokautista

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro

Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Kirsi Tarkka 12.11.2018 Rovaniemi Varhaiskasvatus otsikoissa! Päiväkodit sulkevat ovensa seurakunnalta

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kannelmäki-Vanhainen

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kannelmäki-Vanhainen Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kannelmäki-Vanhainen Toimintakulttuuri Lapsuus on arvo omana elämänvaiheenaan. Henkilökuntana olemme vastuuntuntoisia ja motivoituneita. Meille on tärkeää,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karvikka- Longinoja

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karvikka- Longinoja Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karvikka- Longinoja Toimintakulttuuri Yksikkömme arvot: Vuorovaikutus Turvallisuus Kiireettömyys Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Kannustamme

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kalasatama

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kalasatama Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kalasatama 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kontula-Kurki

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kontula-Kurki Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kontula-Kurki 2017-2018 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassamme kuvaamme, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Kontula-Kurjessa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Nestori

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Nestori Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Nestori 2017-2018 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä Koulutuksissa käydään aktiivisesti ja tietoa jaetaan työyhteisössä. Työntekijöiden omia osaamisalueita

Lisätiedot

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kasvattajat sanoittavat lapsille päivittäin huomaamiaan positiivisia asioita lapsissa ja heidän toiminnassaan, näin opetamme lapsia

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö perhepäivähoito Jakomäki-Puistola-Suutarila toimintasuunnitelma. Toimintakausi

Varhaiskasvatusyksikkö perhepäivähoito Jakomäki-Puistola-Suutarila toimintasuunnitelma. Toimintakausi Varhaiskasvatusyksikkö perhepäivähoito Jakomäki-Puistola-Suutarila toimintasuunnitelma Toimintakausi 2018-19 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapio

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapio Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapio Yleistä Tämä on varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapion toimintasuunnitelma, joka on tehty yhdessä lasten, huoltajien

Lisätiedot

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri - Toimintamme päiväkodissa on tavoitteellista, pedagogisesti perusteltua. - Luomme lapselle innostavan ja turvallisen ympäristön,

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö Kotitorppa- Vallesmannin toimintasuunnitelma

Varhaiskasvatusyksikkö Kotitorppa- Vallesmannin toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kotitorppa- Vallesmannin toimintasuunnitelma 2017-2018 YKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMASSA: LAPSEN VARHAISKASVATUKSEN ALOITTAMINEN TOIMINTAKULTTUURI LEIKKIIN JA VUOROVAIKUTUKSEEN KANNUSTAVA

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Kyöstin päiväkoti Kyöstin päiväkoti on 105-paikkainen yksikkö, joka on kahdessa eri rakennuksessa toimiva kokonaisuus. Idyllisessä Kartano-rakennuksessa

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alppikylä-Suurmetsä Toimintakausi 2018-2019 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Pihlaja

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Pihlaja Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pihlaja 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin kaupungin

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka VARHAISKASVATUKSEN ALOITTAMINEN Tarjoamme vanhemmille mahdollisuuden tukea lapsensa varhaiskasvatuksen aloittamista portaittain. Kannustamme

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma

Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma Sampolassa, Sampolassa tutkitaan ja opitaan. Ihmetellen yhdessä, meidän lähiluonnossa. Leikkien ja iloiten. (säv. Jaakko kulta, san. Liisa Talus) Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma 2017-2018

Lisätiedot

Allinpuiston päiväkodin toimintasuunnitelma

Allinpuiston päiväkodin toimintasuunnitelma Allinpuiston päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Koko kylä kasvattaa Kaikilla päiväkodin aikuisilla on vastuu lapsen turvallisuudesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Yhteistyö

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Fallpakka-Laakavuori

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Fallpakka-Laakavuori Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Fallpakka-Laakavuori Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot