-2, KH :00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "-2, KH :00"

Transkriptio

1 -2, KH :00 Kokouskutsu Maanantaina 30. lokakuuta ja tiistaina 31. lokakuuta 2017 klo 10.00, Kalajoen hiekkasärkät Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Pentti Silvennoinen Lars Björklund, I varapuheenjohtaja Helinä Sipinen Kurt Hellstrand, II varapuheenjohtaja Mikael Snellman Märta-Lisa Westman Monica Grankulla-Häggblom Owe Sjölund Sebastian Holmgård Anders Sandlin Conny Englund Marika Kjellman Maria Lunabba Jaana Silander Brita Brännbacka-Brunell Ulla Hellén Vesa Suvanto Kari Koskela Mervi Rantala Vuokko Piippolainen Sauli Isokoski Muut läsnäolijat Kristina Stenman, kaupunginjohtaja Milla Kallioinen, kaupunginsihteeri Anne Ekstrand, kaupunginlakimies Anna-Maja Henriksson, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jacob Storbjörk, kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Annica Haldin, kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja Jarmo Ittonen, kaupunginvaltuuston III varapuheenjohtaja Asiat Oheisen esityslistan mukaan. Toimeksi saanut: Milla Kallioinen kaupunginsihteeri

2 343, KH :00 KOKOUSKUTSUN LAILLISUUS JA KOKOUKSEN PÄÄTÖSVALTAISUUS

3 344, KH :00 PÖYTÄKIRJANTARKASTUS Kaupunginsihteeri: Pöytäkirja tarkastetaan kaupunginkansliassa maanantaina 6. marraskuuta Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus valitsee Märta-Lisa Westmanin ja Kari Koskelan pöytäkirjantarkastajiksi.

4 345, KH :00 CFV: 772/2017 ARVIOINTIKERTOMUS 2016 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2016: Liite 345 A Lausunto tarkastuslautakunnalle: Liite 345 B (lähetetään ) Kaupunginsihteeri: Tarkastuslautakunta on esittänyt arviointikertomuksessa eräitä kommentteja ja parannusehdotuksia, joihin se haluaa saada kaupunginhallitukselta vastineen. Kaupunginjohtaja ja vt. kaupunginkamreeri ovat laatineet tarkastuslautakunnalle lausunnon arviointikertomuksesta. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan lausunnon ja toimittaa sen tarkastuslautakunnalle.

5 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

6 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

7 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

8 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

9 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

10 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

11 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

12 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

13 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

14 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

15 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

16 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

17 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

18 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

19 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 A, kh

20 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 B, kh LAUSUNTO TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUKSESTA 2016 Tarkastuslautakunnan raportissa on huolellisesti käyty läpi kaupungin vuoden 2016 toiminta ja tilinpäätös. Tarkastuslautakunta on esittänyt raportissaan eräitä kommentteja ja parannusehdotuksia, joihin se haluaa saada kaupunginhallitukselta vastineen. Tässä lausunnossa annetaan selonteko toimenpiteistä, joihin on tarkastuslautakunnan esittämiin huomioiden perusteella ryhdytty. Toiminta vuonna 2016 ja tilinpäätös - Tilinpäätös tulee järjestellä siten, että kuntalain määräyksiä noudatetaan Kaupunginvaltuusto hyväksyi uudet konserniohjeet Konserniohjeeseen sisältyvät mm. seuraavat ohjeet: Kuntakonserniin kuuluvien tytäryhteisöjen tilikauden tulee olla kalenterivuosi, ellei tästä poikkeamiseen ole erityistä syytä. kunnan tytäryhteisön tilintarkastajaksi on valittava kunnan tilintarkastusyhteisö, jollei tästä poikkeamiseen ole tytäryhteisöjen suureen lukumäärään tai muuhun tarkastuksen järjestämiseen perustuvaa syytä. Sopimus kaupungin nykyisen tilintarkastajan kanssa päättyy vuoden 2017 tilinpäätöksen tarkastuksen myötä. Tulevaan tilintarkastuspalveluiden hankintaan sisältyvät myös tytäryhtiöiden tilintarkastuspalvelut. Saman tilintarkastusyhteisön tarkastaessa sekä tytäryhtiöt että kaupungin saman tilintarkastuskauden osalta, prosessit tehostuvat ja kaupungin konsernitilinpäätöksen tulisi valmistua lakisääteisessä ajassa. - Palkkaohjelma vanhentunut palkanlaskenta ei kustannustehokasta Vuosien investointiehdotuksessa on varattu määräraha palkanlaskentaohjelmaa varten. - Kuntastrategia kunnan toiminnan ja talouden pitkän tähtäimen tavoitteita varten Kaupungin uusi kuntastrategia on lähestulkoon valmis ja se käsitellään valtuustossa vielä tänä syksynä. - Euromääräisten tavoitteiden jatkuvat seurantamahdollisuudet lyhyellä ja pitkällä aikavälillä Staden Jakobstad / Stadsstyrelsen. PB Jakobstad. Tfn (06) Pietarsaaren kaupunki / Kaupunginhallitus. PL Pietarsaari. Puh (06)

21 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 B, kh Talousarvion yleisohjeen toimintaohjeena on, että tuottavuudelle ja tehokkuudelle olisi saatava euromääräinen tavoite sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Talousarvioehdotuksissa tavoitteet on pyrittävä muotoilemaan mitattavaan muotoon. Talouden tasapainottaminen - Velvollisuus kattaa kunnan taseeseen kertynyt alijäämä enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamisesta, eli vuoden 2015 alijäämä on katettava viimeistään Kaupungin taseessa on vuoden 2016 tilinpäätöksessä 82,6 milj. ylijäämää aikaisemmilta tilikausilta, mikä kattanee mahdollisen useamman vuoden alijäämän ja antanee lykkäystä toiminnan järjestämiseksi tehokkaalla tavalla. Ilmoitettujen uudistusten kokonaisvaikutus kunnan talouteen on kuitenkin vielä epäselvä. Nykytilanteessa on tärkeää työskennellä kaupungin toiminnan paremman kannattavuuden saamiseksi. Vuoden 2016 vuosikate oli 1,9 milj. ja poistot 6,78 milj. Toiminnan ylijäämä on edellytyksenä sille, ettei velkaantumisaste kasvaisi ja ettei taseen omaa pääomaa käytetä loppuun. Tehostamisvaatimukset ja säästötoimenpiteet ovat viime vuosien aikana sisältyneet kaupungin talousarvioon. Samalla kiinteistöjen myöhemmäksi siirretyt huoltoinvestoinnit johtavat laajempiin ja kalliisiin peruskorjauksiin. Kaupungin elinvoiman säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi vaaditaan myös panostuksia esim. infrastruktuuriin, teollisuustontteihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Useampi yritys ja suurempi asukasmäärä tarkoittaisivat korkeampaa valtionrahoitusta. Kaupungin imagon parantaminen ja palvelutarjonnan kehittäminen siten, että useampi yritys ja asukas valitsevat tänne muuttamisen, vaikuttaisi myönteisesti myös vuosikatteeseen. Kuntakonserni - Konserniohje Kaupungin uusissa konserniohjeissa huomioidaan uuden kuntalain säännökset ja arviointikertomuksessa ilmenneet havainnot. - Tavoitteet, raportointi, riskienhallinta ja sisäinen valvonta konsernissa Vuosien suunnitelmiin sisältyy ohjeen päivittäminen sisäisen tarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen selonteon rakenteen kehittämisen osalta. Konsernitason riskienhallintasuunnitelma sisältyy osana strategiatyötä ja laaditaan vähitellen. Staden Jakobstad / Stadsstyrelsen. PB Jakobstad. Tfn (06) Pietarsaaren kaupunki / Kaupunginhallitus. PL Pietarsaari. Puh (06)

22 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 B, kh Henkilöstö ja työllistämistoiminta Työllistämistoimenpiteiden toimintasuunnitelma on laadittu. Terveydenhuollon ja työsuojelun edustajista sekä henkilöstöpäälliköistä koostuva työryhmä laatii tällä hetkellä toimintasuunnitelmaa työterveyden tukemista ja sairauspoissaolon vähentämistä varten. Toimintasuunnitelmaan sisältyy käytännön toimenpide-ehdotuksia. Kokonaisvaltainen riskienhallinta Riskienhallinta on jatkuva osa kaupungin toimintaa, ja siihen kuuluvat sekä ympäröivän maailman analysointi että sisäisten prosessien ja mittarien seuranta. - Strategiset riskit Kaupungin strategisena tavoitteena on olla edelleen houkutteleva paikka yritysten perustamiselle ja asuinpaikka kaikenikäisille asukkaille. Tämä on myös edellytys kaupungin toiminnan ja palveluiden kestävälle kehittämiselle. Kaupungin osalta valtion tasolla tehtävät päätökset toimintojen keskittämisestä aiheuttavat huomattavia strategisia riskejä. Näistä voidaan mainita erityisesti kaksi: 1. Logistiikkapanostusten keskittäminen maakuntakeskuksiin ja/tai suurimipiin kasvukeskuksiin, mikä voi vaarantaa erityisesti lentoliikenteen, mutta myös toimivat maantie- ja rautatieyhteydet. Logistiikkaketjujen huonontuessa ja hidastuessa yritysten toimintamahdollisuudet vaarantuvat. Tätä riskiä voidaan torjua aktiivisella edunvalvonnalla yhteistyössä elinkeinoelämän, maakunnan ja vaalipiirin kansanedustajien kanssa. 2. Lisäleikkaukset ammattikoulutuksen ja ammattikorkeakoulutason koulutuksen resursseissa, aiheuttaen painetta koulutuspaikkojen suuremmalle keskittymiselle maakuntakeskuksiin. Tämä vaarantaa yritysten työvoiman saatavuuden ja sen myötä jatkuvat etabloitumiset, ja näin olen myös kaupungin myönteisen väestönkasvun. Pietarsaaren seudun pirstoutunut kuntarakenne muodostaa myös strategisen riskin, sekä edunvalvonnan että kaupungin ja seudun brändäyksen osalta. Tämän riskin vaikutusta voidaan osittain vähentää yhä aktiivisemmalla ja syvemmällä seudullisella yhteistyöllä, jossa Pietarsaaresta tuleva rahoitus on kuitenkin pidettävä kohtuullisella tasolla. Viiden vuoden näkökulmasta Pietarsaaren seudun kuntien yhdistyminen merkitsisi erittäin tärkeää strategista panostusta. - Toimintaan liittyvät ja taloudelliset riskit, avainhenkilöiden menettäminen Pietarsaaren toimintaan liittyvät ja taloudelliset riskit nivoutuvat hyvin pitkälle yhteen väestön kehittymiseen: heikosti laskeva väestömäärä, ikäprofiilin samalla tullessa vanhemmaksi. Tämä johtaa iäkkäämmän väestön epäedullisempaan omavaraisuusasteeseen ja palveluntarpeen Staden Jakobstad / Stadsstyrelsen. PB Jakobstad. Tfn (06) Pietarsaaren kaupunki / Kaupunginhallitus. PL Pietarsaari. Puh (06)

23 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 B, kh kasvamiseen. Tätä riskiä voidaan ennen kaikkea ehkäistä toimenpiteillä, jotka edistävät vuotiaiden nuorten aikuisten muuttoa Pietarsaareen. Tämä edellyttää työpaikkoja ja panostuksia kunnallisiin palveluihin sekä asuntojen saatavuutta. Vuoden 2018 talousarvioehdotuksen investointiosaan sisältyy mm. kunnallistekniikan rakentaminen Lammassaaren uudelle asemakaava-alueelle. Nykyisessä väestötilanteessa myös liian pirstoutunut palvelu erityisesti kouluissa aiheuttaa sekä taloudellisen että toimintaan liittyvän riskin: kiinteistöjen alhainen käyttöaste, monen kiinteistön samalla vaatiessa peruskorjausta, ja opettajaresurssien epätarkoituksenmukainen käyttäminen, mikä puolestaan voi tarkoittaa avainhenkilöiden menettämisen suurempaa riskiä. Järjestelmällinen selvitystyö ja laaja poliittinen valmius tehdä päätöksiä voivat vaikuttaa tämän riskin vähentämiseen. Tavoitteena on, että valtuusto tekee konkreettisia päätöksiä kouluverkosta vuoden 2017 aikana, vuonna 2016 tehtyjen periaatepäätösten jatkona. Kolmannen riskin muodostavat monimutkaiset ja epätarkoituksenmukaiset työprosessit ja työvälineet kaupungin omassa toiminnassa. Nämä voivat johtaa henkilöstön tehottomuuteen ja huonoon motivaatioon. Prosessien jatkuva tarkastaminen ja päivittäminen ovat tarpeellisia. Uusia välineitä otetaan myös käyttöön, mm. uusi Tweb-järjestelmä asia- ja asiakirjankäsittelyä varten. - Sopimukset, yhtiöittäminen, omistajaohjaus Uusi kuntalaki ja sen konserninohjausta koskevat säännöstöt heijastavat kunnan nykypäivän toimintaympäristöä, jossa monet toiminnot ovat ulkoistettuja ja on olemassa puutteellisen viestinnän ja kokonaiskuvan riski. Valtuuston vuonna 2017 hyväksymä kaupungin konserniohje antaa kehykset kaupunkikonsernin omistajaohjaukseen. Kaupunginhallituksen TKK-jaostolla on keskeinen tehtävä yhdessä kaupunginjohtajan kanssa tarkastaa koko konsernin toimintaa. Kokonaisuus edellyttää myös konserni- ja osakkuusyhtiöiden johdon kanssa käytävää jatkuvaa vuoropuhelua, samoin kuin esim. kuntayhtymien kanssa, joihin kaupunki kuuluu. - Ympäröivän maailman muutokset, väestönkasvu Viitataan strategisten riskien käsittelyyn. Palvelumitoitusta ja asuntojen saatavuutta silmällä pitäen väestönkasvu ei aiheuta huomattavaa riskiä, vaan lähes pelkästään myönteistä kehitystä. Staden Jakobstad / Stadsstyrelsen. PB Jakobstad. Tfn (06) Pietarsaaren kaupunki / Kaupunginhallitus. PL Pietarsaari. Puh (06)

24 345, KH :00 / :s bilaga: Liite 345 B, kh Toiminnan suunnittelu - Talousarvioylitykset, lisätalousarviot joulukuussa Neljännesvuosiraportit esitellään kaksi kertaa vuodessa. Raportit antavat viitteitä vuositason tuloksesta, mutta todellinen tulos näkyy vasta vuoden lopussa. - Erittelemättömiä säästövaatimuksia vaikea täyttää Lähtökohtana on, että säästöt, mikäli mahdollista, eritellään budjetointivaiheessa. Talousarvion käsittely - Valtuuston talousarviokäsittely joulukuussa Valtuuston talousarviokokous on tänä vuonna suunniteltu pidettäväksi marraskuussa ( ). Kiinteistömassa ja investoinnit Talousarviokäsittelyn yhteydessä kaupungin kiinteistökanta käydään läpi tänäkin vuonna. Työn alla on päivitetty luettelo mahdollisesti myytävistä kiinteistöistä. Myyntihinnan ja tasearvon välisen eron tulisi olla positiivinen, jotta vältetään negatiivinen vaikutus kaupungin vuositulokseen. Tätä ei ainakaan ole mahdollista saavuttaa, mutta myynnillä voidaan vähentää kiinteitä kustannuksia niiden kiinteistöjen osalta, joita ei käytetä kaupungin toimintaan. Jo toista vuotta peräkkäin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto ei budjetoi investointeja, tulevia uudistuksia ja omaisuudensiirtoa silmällä pitäen. Kaupunginhallituksen puolesta Gunilla Höglund vt. kaupunginkamreeri Staden Jakobstad / Stadsstyrelsen. PB Jakobstad. Tfn (06) Pietarsaaren kaupunki / Kaupunginhallitus. PL Pietarsaari. Puh (06)

25 346, KH :00 CFV: 856/2016 HENKILÖSTÖJOHTAJAN NIMITTÄMINEN Kh Kaupunginsihteeri: Henkilöstöjohtajan virka on tällä hetkellä avoinna, ja tehtäviä hoitaa henkilö kaupunginjohtajan määräyksellä saakka. Kaupungin toiminta on monien muutosten edessä tulevina vuosina ja henkilöstöjohtajan virkaa ei ole tällä hetkellä syytä laittaa avoimeen hakuun. Kaupungin henkilöstö on monien muutosten edessä johtuen yhtiöittämisestä ja maakuntauudistuksesta. Kaupungin henkilöstömäärä tulee pienenemään tulevaisuudessa. Tässä tilanteessa henkilöstöjohtajan virkaan voitaisiin väliaikaisella virkasiirrolla siirtää kaupungin vakituinen viranhaltija hoitamaan virkaa. Kotouttamiskoordinaattori Eva-Maria Emet on antanut suostumuksensa väliaikaiseen virkasiirtoon, ja kaupunginhallitus on haastatellut häntä Kunnallisen viranhaltijalain 24 :n mukaan viranhaltija voidaan perustellusta syystä siirtää enintään vuoden määräajaksi oman työnantajan toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, edellyttäen, ettei viranhaltijan varsinainen palkka vähene. Viranhaltijalle annettu määräys voidaan milloin tahansa peruuttaa ja asianomainen on velvollinen siirtymään välittömästi takaisin entiseen virkasuhteeseen siihen kuuluvin palkkaeduin. Kotouttamisyksikkö siirrettiin kaupunginvaltuuston päätöksellä sosiaali- ja terveysvirastosta Pietarsaaren kaupunkiin ja kaupunginkansliaan. Tässä tilanteessa olisi myös tarkoituksenmukaisinta, että kaupunginhallitus päättäisi kotouttamisyksikön siirrosta konsernihallinnon sisällä kaupunginkansliasta henkilöstötoimistoon. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää siirtää terveystieteiden maisteri Eva- Maria Emetin henkilöstöjohtajan virkaan vuoden määräajaksi ajalle Kaupunginhallitus päättää siirtää kotouttamisyksikön hallinnollisesti kuulumaan henkilöstötoimistoon alkaen. Päätös Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh

26 346, KH :00 CFV: 856/2016 Kaupunginsihteeri: Vuoden 2017 aikana on voitu todeta, että kaupungin organisaatio tarvitsee henkilöstöjohtajan. Kaavailtu maakunta- ja soteuudistus on siirtynyt edemmäksi eikä varmuutta ole siitä milloin kaupungin henkilöstömäärä vähenee. Lisäksi kaupungin henkilöstöpolitiikka tarvitsee joka tapauksessa muutoksista huolimatta HR-puolen vahvistusta. Vuoden 2017 ajan henkilöstöjohtajan virka on hoidettu sisäisenä virkasiirtona kunnallisen viranhaltijalain 24 :n mukaisesti. Tällainen järjestely saa olla voimassa enintään vuoden ajan. Henkilöstöjohtajan virka on laitettava julkiseen hakuun, mikäli virka halutaan täyttää toistaiseksi. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää, että henkilöstöjohtajan virka täytetään toistaiseksi ja virka laitetaan julkiseen hakuun kolmen viikon hakuajalla. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Yhteenveto hakijoista (luottamuksellinen liite): Liite 346 Kaupunginsihteeri: Määräaikaan mennessä virkaa on hakenut viisi (5) henkilöä. Kelpoisuusvaatimuksena virkaan on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja henkilöstöhallinnon hyvä tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito. Kielitaitovaatimuksena on suomen ja ruotsin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

27 347, KH :00 CFV: 853/2017 SANNA MELARTI: ANOMUS LUOTTAMUSTOIMESTA EROAMISESTA Kh Anomus: Liite 335 Kaupunginsihteeri: Sanna Melarti anoo eroa luottamustoimistaan ulkomaille muuton takia. Melarti on varajäsen sivistyslautakunnan suomenkielisessä jaostossa. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto myöntää Melartille eron sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston varajäsenyydestä ja valitsee samalla tilalle uuden varajäsenen sivistyslautakunnan suomenkieliseen jaostoon. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Anomus: Liite 90 Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto myöntää Melartille eron sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston varajäsenyydestä ja valitsee samalla tilalle uuden varajäsenen sivistyslautakunnan suomenkieliseen jaostoon. kaupunginvaltuusto myöntää Melartille eron sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston varajäsenyydestä ja valitsee hänen tilalleen Helena Sandvikin varajäseneksi sivistyslautakunnan suomenkieliseen jaostoon. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ilmoittaa Sanna Melartille, Helena Sandvikille ja sivistyslautakunnan suomenkieliselle jaostolle kaupunginvaltuuston päätöksestä.

28 348, KH :00 CFV: 832/2017 PIETARSAAREN LIIKUNTATOIMINTAAN TARKOITETTU RETTIGIN RAHASTO; SÄÄNNÖN HYVÄKSYMINEN Kh Pietarsaaren liikuntatoimintaan tarkoitetun Rettigin rahaston sääntö: Liite 313 Kaupunginlakimies: Rettig Group Oy Ab on päättänyt lahjoittaa euroa Pietarsaaren kaupungille. Varat sijoitetaan rahastoon ja kaupunginvaltuuston on hyväksyttävä rahastolle sääntö. Rahaston pääomasta käytetään vuosittain euroa kymmenen vuoden ajan yksittäisille lapsille ja nuorille, joilla ei muutoin ole varaa harrastaa liikuntatoimintaa. Kaupunginhallituksen tulee valita rahaston johtokunta, johon kuuluu viisi jäsentä. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että Pietarsaaren liikuntatoimintaan tarkoitetun Rettigin rahaston sääntö hyväksytään. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Pietarsaaren liikuntatoimintaan tarkoitetun Rettigin rahaston sääntö: Liite 91 Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto hyväksyy Pietarsaaren liikuntatoimintaan tarkoitetun Rettigin rahaston säännön. Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen. Kh Ehdotus

29 348, KH :00 CFV: 832/2017 Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus merkitsee kaupunginvaltuuston päätöksen tiedoksi ja valitsee viisi henkilöä rahaston johtokuntaan.

30 349, KH :00 UBV: 792/2017 SIVISTYSLAUTAKUNNAN TALOUSARVION OIKAISU VUODELLE 2017 Sivl Sivistyslautakunta on käsitellyt ja hyväksynyt anomuksen Etelänummen koulun ja Pietarsaaren lukion lisäresurssista kolmessa kokouksessa. Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen henkilöstökustannukset ylittyvät n :lla vuonna Syynä tähän on, että lautakunta on myöntänyt seuraavat lisäresurssit Etelänummen koululle ja Pietarsaaren lukiolle: - Jopo-luokan käynnistäminen Etelänummen koulussa - Lisäresurssin myöntäminen Etelänummen koululle, määräraha käytetään ryhmäkokojen pienentämiseksi erityisesti 9. vuosiluokalla - Lisäresurssi Pietarsaaren lukiolle, resurssia käytetään riittävän kurssitarjonnan tarjoamiseksi opiskelijoille Jopo-luokan kustannukset ovat n , Etelänummen lisäresurssin n ja Pietarsaaren lukion lisäresurssin kustannukset ovat n vuonna Ehdotus Päätös Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta anoo kaupunginvaltuustolta talousarvion oikaisua vuodelta 2017 edellä mainittua tarkoitusta varten. Sivistyslautakunta: Ehdotus hyväksyttiin. Kh Ehdotus Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se myöntää sivistyslautakunnalle :n lisämäärärahan yllä mainittuihin henkilöstökustannuksiin. Rahoitetaan lainalla. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Ehdotus Kaupunginhallitus ehdottaa:

31 349, KH :00 UBV: 792/ että kaupunginvaltuusto myöntää sivistyslautakunnalle :n lisämäärärahan yllä mainittuihin henkilöstökustannuksiin. Rahoitetaan lainalla. Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ilmoittaa sivistyslautakunnalle ja rahatoimistolle kaupunginvaltuuston päätöksestä.

32 350, KH :00 TV: 791/2017 ERILLISINVESTOINTIEN MÄÄRÄRAHA, TALOUSARVION 2017 TARKISTAMINEN TL Anomus talousarvion sisällä tehtävästä muutoksesta: Liite 167 Valmistelu: Kaupungininsinööri Harri Kotimäki, , rakennuttajainsinööri Frank Bäcksholm, , vastaava suunnittelija Johan Enlund, ANOMUS KOSKIEN TORIN JA AMPUMARADANTIEN MÄÄ- RÄRAHOJA Pirilön teollisuusalue oli mukana investoinneissa, mutta aika ei riitä rakentamisen käynnistymiseen vuoden 2017 aikana. Kadun suunnittelu on käynnissä ja samaan aikaan suunnitellaan viereisen kantatie 68:n muutoksia sekä uutta asemakaavaa alueelle. Yhteisistä kysymyksistä suurin oli suuri oja, joka on alueella ja tien laidassa. Kaikki suunnitelmat valmistuvat vuoden aikana ja rakentaminen voi tapahtua vuonna Samaan aikaan torin kunnostus on aiheuttanut ennakoimattomia kustannuksia. Vain osa niistä voidaan käsitellä kunnallisteknisten investointien käyttösuunnitelman sisällä. Torin pinnat ja keskustaympäristön parantaminen tarvitsee nyt lisämäärärahaa, joka voidaan ottaa Ampumaradantiestä. Pormestarinsaarentien lisäystarve aiheutuu puomeista kevyen liikenteen väylällä ja massanvaihdoista. Asia tulee lähettää kaupunginhallituksen kautta valtuuston päätettäväksi. Kaupungininsinööri: Tekninen lautakunta ehdottaa, että kaupunginhallitus hyväksyy ja lähettää asian liitteen 167 mukaan edelleen valtuustoon. Ehdotus Päätös Tekninen johtaja: Tekninen lautakunta päättää kaupungininsinöörin ehdotuksen mukaisesti. Tekninen lautakunta: Tekninen lautakunta hyväksyi ehdotuksen. Kh Anomus talousarvion sisällä tehtävästä muutoksesta: Liite 310

33 350, KH :00 TV: 791/2017 Ehdotus Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy kunnallisteknisen osaston anomuksen talousarvion sisällä tehtävistä muutoksista. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Anomus talousarvion sisällä tehtävästä muutoksesta: Liite 93 Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto hyväksyy kunnallisteknisen osaston anomuksen talousarvion sisällä tehtävistä muutoksista. Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ilmoittaa tekniselle palvelukeskukselle ja rahatoimistolle kaupunginvaltuuston päätöksestä.

34 351, KH :00 CFV: 876/2017 VUODEN 2018 TULOVEROPROSENTIN JA KIINTEISTÖVEROPROSENTIN VAH- VISTAMINEN Kh Kaupunginsihteeri: Kuntalain 111 :n mukaan valtuuston on viimeistään talousarvion hyväksymisen yhteydessä päätettävä kunnan tuloveroprosentista ja kiinteistöveroprosenteista. Verotusmenettelystä annetun lain 91a :n mukaan kunnan tulee ilmoittaa tuloveroprosentin suuruus Verohallinnolle viimeistään verovuotta edeltävän vuoden marraskuun 17. päivänä. Tuloveroprosentti ilmoitetaan neljännesprosenttiyksikön tarkkuudella. Kiinteistöverolain (654/1992) 11 :n mukaan kunnanvaltuusto määrää kunnan kiinteistöveroprosenttien suuruuden laissa säädettyjen vaihteluvälien rajoissa vuosittain etukäteen samalla, kun se vahvistaa varainhoitovuoden tuloveroprosentin. Kiinteistöveroprosentit määrätään prosentin sadasosan tarkkuudella (Kiinteistöverolaki /654 ja /970). Kiinteistöverolaki (654/1992 ja 970/2016) sisältää kiinteistöveroprosenttien vaihteluvälit sekä säännöksen siitä, että kuntien on jatkossa määrättävä erikseen kiinteistöveroprosentti myös muille kuin vakituisille asuinrakennuksille. Kiinteistöverolain 11, 12, 12 a, 12 b, 13 a ja 14 pykälien mukaan vaihteluvälit ovat seuraavat: Yleinen kiinteistöveroprosentti tulee määrätä välillä 0,93 1,80 % Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti tulee määrätä välillä 0,41 0,90 % Muiden kuin vakituisten asuinrakennusten veroprosentti tulee määrätä välillä 0,93 1,80 %. KiintVL:n 12 b :ssä mainituissa kunnissa rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti tulee määrätä vähintään 3,00 prosenttiyksikköä valtuuston määräämää yleistä veroprosenttia korkeammaksi, kuitenkin enintään 6,00 prosentiksi (tämä kohta ei koske Pietarsaarta). Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentin ala- ja ylärajaa korotetaan siten, että rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti voidaan määrätä välillä 2,00 6,00. yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentin alin raja on 0,00 voimalaitosten kiinteistöveroprosentti on enintään 3,10. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto vahvistaa vuoden 2018 veroprosentit seuraaviksi:

35 351, KH :00 CFV: 876/2017 Tuloveroprosentti pysyy muuttumattomana 21,25 %. Kiinteistöveroprosenttien osalta ehdotetaan seuraavaa: yleistä kiinteistöveroa korotetaan 1,05 %:sta 1,150 %:iin vakituisen asunnon kiinteistöveroa korotetaan 0,45 %:sta 0,500 %:iin, - muun asunnon kiinteistöveroa korotetaan 1,05 %:sta 1,150 %:iin, - voimalaitoksen kiinteistövero pysyy muuttumattomana, 2,850 %, - yleishyödyllisen yhteisön kiinteistövero pysyy muuttumattomana 0,000 % - rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöveroa korotetaan 3,000 %:sta 4,000 %:iin. Päätös Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Ehdotus Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto vahvistaa vuoden 2018 veroprosentit seuraaviksi: Tuloveroprosentti pysyy muuttumattomana 21,25 %. Kiinteistöveroprosenttien osalta ehdotetaan seuraavaa: - yleistä kiinteistöveroa korotetaan 1,05 %:sta 1,150 %:iin - vakituisen asunnon kiinteistöveroa korotetaan 0,45 %:sta 0,500 %:iin - muun asunnon kiinteistöveroa korotetaan 1,05 %:sta 1,150 %:iin - voimalaitoksen kiinteistövero pysyy muuttumattomana, 2,850 % - yleishyödyllisen yhteisön kiinteistövero pysyy muuttumattomana 0,000 % - rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöveroa korotetaan 3,000 %:sta 4,000 %:iin. Päätös Kaupunginvaltuusto: Keskustelun aikana valtuutettu Eero Luomala ehdotti seuraavaa muutosta kaupunginhallituksen ehdotukseen kiinteistöveroprosenttien osalta: - vakituisen asunnon kiinteistövero pysyy samana kuin nyt eli 0,45 %:ssa, - muun asunnon kiinteistövero pysyy samana kuin nyt eli 1,05 %:ssa, Ehdotusta kannattivat valtuutettu Tuomo Palojärvi ja valtuutettu Mervi Rantala. Keskustelun aikana valtuutettu Maria Lunabba ehdotti seuraavaa muutosta kaupunginhallituksen ehdotukseen kiinteistöveroprosentin osalta: Rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistövero pysyy samana kuin nyt eli 3,000 %:ssa. Ehdotusta kannatti valtuutettu Johan Karjaluoto.

36 351, KH :00 CFV: 876/2017 Asiassa äänestettiin seuraavasti: Ensin äänestykseen otettiin Luomalan ehdotus vastaan kaupunginhallituksen ehdotus. Kaupunginhallituksen ehdotuksen puolesta äänestävät JAA ja Luomalan ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 37 JAA-ääntä ja 5 EI-ääntä. Kaupunginvaltuusto päätti siten hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen, jonka mukaan - vakituisen asunnon kiinteistöveroa korotetaan 0,45 %:sta 0,500 %:iin - muun asunnon kiinteistöveroa korotetaan 1,05 %:sta 1,150 %:iin Seuraavaksi äänestykseen otettiin Lunabban ehdotus vastaan kaupunginhallituksen ehdotus. Kaupunginhallituksen ehdotuksen puolesta äänestävät JAA ja Lunabban ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 24 JAA-ääntä ja 18 EI-ääntä. Kaupunginvaltuusto päätti siten hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen, jonka mukaan rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöveroa korotetaan 3,000 %:sta 4,000 %:iin. Kaupunginvaltuusto päätti siten hyväksyä kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen ehdotuksen veroprosenteista seuraavasti: Kaupunginvaltuusto vahvisti vuoden 2018 veroprosentit seuraaviksi: Tuloveroprosentti pysyy muuttumattomana 21,25 %. Kiinteistöveroprosenttien osalta päätettiin seuraavaa: - yleistä kiinteistöveroa korotetaan 1,05 %:sta 1,150 %:iin - vakituisen asunnon kiinteistöveroa korotetaan 0,45 %:sta 0,500 %:iin - muun asunnon kiinteistöveroa korotetaan 1,05 %:sta 1,150 %:iin - voimalaitoksen kiinteistövero pysyy muuttumattomana, 2,850 % - yleishyödyllisen yhteisön kiinteistövero pysyy muuttumattomana 0,000 % - rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöveroa korotetaan 3,000 %:sta 4,000 %:iin. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ilmoittaa verohallinnolle vuoden 2018 tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosentit.

37 352, KH :00 CFV: 16/2015 KULTTUURIPOLIITTINEN OHJELMA Kh Kaupunginsihteeri: Pietarsaaressa ei ole kirjallista kulttuuripoliittista ohjelmaa, joten sellaisen laatiminen on perusteltua ja ajankohtaista. Ohjelmaan olisi hyvä sisällyttää sekä nykytilan analyysi että tulevaisuuden linjauksia mm. kulttuurityön painopistealueista, kehittämistarpeista, yhteistyömahdollisuuksista ja mahdollisista priorisoinneista. Jotta ohjelma toimisi ohjaavana työkaluna, tulee sen olla konkreettinen ja selkeä. On myös tärkeää kytkeä laadittava ohjelma kaupungin strategiaan sekä muihin toimenpideohjelmiin. Kulttuuripoliittisen ohjelman laatiminen vaatii viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välistä yhteistyötä yhdessä yhteisessä työryhmässä. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää hyväksyä, että kaupungille laaditaan kulttuuripoliittinen ohjelma ja lähettää asian kulttuurijaostolle työryhmän perustamista varten. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Sivl-kj Pietarsaaren kulttuuripoliittisen ohjelman laatimisesta on keskusteltu myös aikaisemmin, mutta asia ei ole edennyt kulttuuritoimialan uudelleenorganisoinnin ja sivistyslautakunnan kulttuurijaoston toimintasäännön muutoksen vuoksi. Myös kulttuuritoimisto on nyt uudelleenorganisoitu ja löytänyt muotonsa, joten kulttuuripoliittisen ohjelman laatimistyö voi jatkua. Ehdotus Päätös Valmisteleva viranhaltija, museonjohtaja: Kulttuurijaoston yksikönpäälliköt laativat yhdessä kehykset kulttuuripoliittiselle ohjelmalle, joka esitellään seuraavassa kokouksessa, jolloin myös nimetään työryhmä. Sivistyslautakunnan kulttuurijaosto: Ehdotus hyväksyttiin.

38 352, KH :00 CFV: 16/2015 Sivl-kj Edellisen kokouksen päätöksen mukaan on laadittu kehysehdotus ja työryhmä voidaan valita kulttuuripoliittisen ohjelman jatkotyötä varten. Kehysehdotus Liite 20 Ehdotus Päätös Valmisteleva viranhaltija, museonjohtaja: Kulttuurijaosto valitsee työryhmään kulttuurijaoston johtavien viranhaltijoiden lisäksi Pietarsaaren seudun musiikkiopiston rehtorin Bo-Anders Sandströmin sekä kaksi luottamushenkilöä kulttuurijaostosta. Sivistyslautakunnan kulttuurijaosto: Työryhmän jäseniksi valittiin Brita Brännbacka-Brunell (kulttuurijaoston puheenjohtaja), Sauli Isokoski (kulttuurijaoston varapuheenjohtaja), Marja-Leena Pitkäaho (kulttuurisihteeri), Leif Storbjörk (kirjastonjohtaja), Guy Björklund (museonjohtaja) ja Bo-Anders Sandström (Pietarsaaren seudun musiikkiopiston rehtori). Työryhmä voi tarvittaessa kutsua asiantuntijoita kokouksiinsa. Kh Annika Myllärin ja Sören Lillkungin kirjelmä: Liite 413 Kaupunginsihteeri: Schauman-salin toimitusjohtaja Annika Mylläri ja ammattikorkeakoulu Novian kulttuuriyksikön yksikönjohtaja Pietarsaaressa, Sören Lillkung ovat laatineet kirjelmän, jossa he esittävät oman näkemyksensä kaupungin kulttuuristrategian valmistelusta ja toteuttamisesta. Mylläri ja Lillkung toivovat, että strategiatehtävä käynnistetään perusteellisesti järjestämällä suurempi kokous, jossa kaikille kaupungin kulttuuritoimijoille annetaan tilaisuus vaikuttaa kulttuuristrategian tavoitteeseen ja myös määrittää ongelmat, jotka on ratkaistava ennen tavoitteisiin pääsyä. Kaupunginhallituksen ja kaupungin kulttuurijaoston on luonnollisesti johdettava prosessia, mutta Mylläri ja Lillkung haluavat ehdottomasti olla prosessin osallisia alusta loppuun. Ehdotus Kaupunginjohtajan sijainen:

39 352, KH :00 CFV: 16/2015 Kaupunginhallitus merkitsee kirjelmän tiedoksi ja toimittaa sen eteenpäin sivistyslautakunnan kulttuurijaostolle ja työryhmän puheenjohtajalle. Päätös Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Sivl-kj Annika Myllärin ja Sören Lillkungin kirjelmä: Liite 33 Kulttuurijaosto on saanut tehtäväksi kulttuuripoliittisen ohjelman laatimisen Pietarsaaren kaupungille. Kulttuurijaosto on nimennyt työryhmän ja tehtävä on aloitettu. Kulttuurijaosto päätti että työryhmään kuuluisi omien johtavien virkamiesten ja kahden valtuutetun lisäksi myös Pietarsaaren musiikkiopiston johtava virkamies, jotta tulevaan kulttuuripoliittiseen ohjelmaan sisältyisi myös kaupungin kulttuuritoiminnat Pietarsaaren musiikkiopisto ja lasten taidekoulu Balatako. Sittemmin Campus Allegron muut toimijat ovat jättäneet kaupunginhallitukselle kirjelmän, jossa motivoidaan kulttuurijaoston tehtävän laajentamista. (Ks. liite). Työryhmä toteaa, että jos tavoite on kulttuuripoliittinen ohjelma, johon sisältyy miltei kaikki Pietarsaaren kulttuuriset instituutiot, niin kunnalliset kuin ei-kunnalliset, tehtävästä tulee niin laaja, että siihen tarvitaan pätevä ulkopuolinen henkilö, joka omaa riittävän ymmärryksen ja tiedon tehtävää varten. Työryhmä on tehnyt kustannusarvion ja kyselyjen jälkeen löytänyt sopivan henkilön tehtävää varten. Kaupunginhallitusta pitää informoida muuttuneesta tilanteesta. Ehdotus Päätös Esittelevä virkamies, kirjastotoimenjohtaja: Kulttuurijaosto päättää, että kulttuuripoliittinen ohjelma tulisi työstää laajemman mallin mukaan, edellyttäen että kaupunginhallitus hyväksyy menettelytavan. Sivistyslautakunnan kulttuurijaosto: Ehdotus hyväksyttiin. Kh Kaupunginsihteeri:

40 352, KH :00 CFV: 16/2015 Pietarsaaren kulttuuripoliittinen ohjelma on ollut työn alla kulttuurijaostossa vuoden 2016 alkuvuoden ajan. Valmistelutyössä on tultu siihen johtopäätökseen, että kulttuuripoliittinen ohjelma on syytä tehdä huolellisesti eikä työhön ole tällä hetkellä laittaa resursseja talon sisältä. Työryhmä on nyt löytänyt sopivan henkilön laatimaan ohjelman, ja on pyytänyt tarjousta tältä henkilöltä (Päivi Jokitalo). Pietarsaaren kulttuuripoliittisen ohjelman laadinnassa tulee huomioida koko seudullinen aspekti, ja ohjelman tulee ottaa huomioon Pietarsaaren eri väestöryhmät, ml. maahanmuuttajien kasvava osuus. Lisäksi huomioon tulee ottaa Pohjanmaan liiton strategia ja Pietarsaaren kaupungin strategia. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää hyväksyä, että kulttuuripoliittinen ohjelma tehdään siinä laajuudessa kuin sivistyslautakunnan kulttuurijaosto ehdottaa. Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että se kustantaa käyttövaroistaan ulkopuolisen asiantuntijan palkkaamisen työhön. Kustannus on vuonna 2016 ja vuonna Päätös Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Sivl-kj Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittisen ohjelman tekstiversio on saapunut kulttuurijaostolle Päivi Jokitalolta, jonka tehtävänä on ollut ohjelman valmistelu. Kirjoitusprosessiin on aktiivisesti osallistunut työryhmä koostuen kulttuurijaoston edustajista sekä toimijoista, jotka Campus Allegrossa työskentelevät kulttuurin parissa. Prosessi on ollut avoin kaupungin asukkaille. Kaikki ovat saaneet osallistua ja vaikuttaa sähköpostitse, yleisötilaisuuksien sekä sosiaalisen median kautta. Pohjanmaan liiton strategia Kulturprogram ÖSTERBOTTEN / Kulttuuriohjelma POHJANMAA on huomioitu, tosin uusi ohjelma on työn alla. KulturÖsterbottenin ja Pohjanmaan liiton edustajia on kuultu. Pietarsaaren kaupungin nykyiset strategiat on huomioitu. Kaupungilla on paraikaa työn alla strategian päivittäminen. Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittisella ohjelmalla on tärkeä osa uudistusprosessissa. Ohjelman tarkoituksena on olla etulinjassa koskien aikamme kehityksen trendien huomioimista. Kaupungin kulttuuripoliittinen ohjelma on siten erittäin ajankohtainen.

41 352, KH :00 CFV: 16/2015 Kulttuurijaostolle saapuneelle tekstille on tehty kevyt muokkaus kulttuurisihteerin toimesta, yhteisymmärryksessä kirjastotoimenjohtajan ja museonjohtajan kanssa. Lopullinen, painovalmis versio tulisi kuvittaa sopivassa määrin. Ehdotus Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi: Liite 22 Ehdotus Päätös Esittelevä virkamies, kirjastotoimenjohtaja: Kulttuurijaosto hyväksyy ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi koskien sisältöä sekä tekstiä ja lähettää asian edelleen sivistyslautakunnalle. Sivistyslautakunnan kulttuurijaosto: Kulttuurijaosto hyväksyi ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi sisällön ja tekstin osalta ja lähettää asian edelleen sivistyslautakunnalle. Valmis teksti on editoitava, kuvitettava, oikoluettava ja siitä tulee tehdä oma julkaisu, esim. sähköisessä muodossa. Sivl Päivi Jokitalo on johtanut työryhmää, joka on koostunut kulttuurijaoston edustajista sekä toimijoista, jotka työskentelevät kulttuurin parissa Campus Allegrossa. Prosessi on ollut avoin kaupungin asukkaille. Kaikki ovat saaneet osallistua ja vaikuttaa sähköpostitse, yleisötilaisuuksien sekä sosiaalisen median kautta. Kulttuurijaosto hyväksyi ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin Kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi sisällön ja tekstin osalta ja lähetti asian edelleen sivistyslautakunnalle. Ehdotus Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi: Liite 42 Ehdotus Päätös Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta hyväksyy ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi sisällön ja tekstin osalta ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle. Valmis teksti on editoitava, oikoluettava ja siitä tulee tehdä oma julkaisu esim. sähköisessä muodossa. Sivistyslautakunta:

42 352, KH :00 CFV: 16/2015 Ehdotus hyväksyttiin. Kh Ehdotus Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi: Liite 276 Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää hyväksyä ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi sisällön ja tekstin osalta. Kaupunginhallitus: Keskustelun aikana Owe Sjölund ehdotti Lars Björklundin kannattamana, että asia jätetään pöydälle. Kaupunginhallitus päätti siten yksimielisesti jättää asian pöydälle. Kh Ehdotus Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi: Liite 341 Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi sisällön osalta. Valmis teksti editoidaan, oikoluetaan ja siitä tehdään oma lyhennetty julkaisu sähköisessä ja kirjallisessa muodossa. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Ehdotus Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi: Liite 95 Ehdotus Kaupunginhallitus ehdottaa:

43 352, KH :00 CFV: 16/ että kaupunginvaltuusto hyväksyy ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi sisällön osalta. Valmis teksti editoidaan, oikoluetaan ja siitä tehdään oma lyhennetty julkaisu sähköisessä ja kirjallisessa muodossa. Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ilmoittaa sivistyslautakunnan kulttuurijaostolle ja kulttuurisihteerille kaupunginvaltuuston päätöksestä.

44 353, KH :00 CFV: 900/2017 VALTUUTETTU MARIA LUNABBA YM.: ALOITE FÄBODA KUR -HANKKEESTA Kv Aloite: Liite 96 Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kh Aloite: Liite 353 Kaupunginsihteeri: Aloitteessa toivotaan, että kaupunki herättäisi Fäboda Kurin eloon. Alueelle tulisi rakentaa paikka, joka mahdollistaa juhlien ja muiden tilaisuuksien järjestämisen. Kaupungin tulee selvittää alueen mahdollisuudet ja tarvittaessa laatia alueelle uusi kaava. Mahdollisesti alueen osalta voitaisiin järjestää arkkitehtikilpailu. Aloitteen on allekirjoittanut 17 valtuutettua. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää, että kaupunginjohtaja kokoaa työryhmän valmistelemaan asiaa, ja työryhmän tulee raportoida kaupunginhallitukselle mennessä.

45 353, KH :00 / :s bilaga: Liite 353, kh

46 354, KH :00 CFV: 901/2017 VALTUUTETTU JARMO ITTONEN YM.: ALOITE KOTIMAISTEN KIELTEN OPISKE- LUN ALOITTAMISEN VARHENTAMISESTA PIETARSAAREN PERUS- KOULUISSA Kv Aloite: Liite 97 Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kh Aloite: Liite 354 Kaupunginsihteeri: Aloitteessa vaaditaan, että syyslukukaudesta 2018 alkaen ruotsin kielen opiskelu ja kotikielen (suomi tai ruotsi) opiskelu varhennetaan alkamaan 1. luokalta alkaen kaikissa kaupungin peruskouluissa. Koulutusviraston tulee pikaisesti selvittää kielten opiskelun varhentamisen aiheuttamat kustannukset ja hakea opetusministeriöltä tukea tätä tarkoitusta varten. Aloitteen on allekirjoittanut 41 valtuutettua. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää lähettää asian valmisteltavaksi sivistyslautakunnalle, jonka tulee raportoida kaupunginhallitukselle mennessä.

47 354, KH :00 / :s bilaga: Liite 354, kh

48 354, KH :00 / :s bilaga: Liite 354, kh

49 355, KH :00 CFV: 395/2017 VUODEN 2018 TALOUSARVIOKEHYKSET JA VUOSIEN TALOUS- SUUNNITELMA TKK Keskustelu vuoden 2018 talousarviokehyksistä ja vuosien taloussuunnitelmasta aloitettiin vuosien taloussuunnitelman pohjalta. Tulevan taloussuunnitelmakauden aikana julkisessa taloudessa toteutetaan suuria uudistuksia, joiden seurauksena ovat alhaisemmat verotulot, mikä edellyttää kaupunkia tarkastamaan tulo- ja kustannusrakennettaan. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Talousarviokehysten käsittely jatkuu seuraavassa kokouksessa. Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto: Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto hyväksyi ehdotuksen. TKK Talousarvion 2018 kehysehdotus: Liite 11 Valmistelu: kaupunginkamreeri Jonny Wallsten, puh Kaupungilla on korkeat asukaskohtaiset sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset ja osittain epätarkoituksenmukainen rakenne vanhushuollossa. Sivistystoimessa päiväkoti- ja kouluverkkoa on tarkistettava kiinteistöjen parempaa hyödyntämisastetta sekä tarkoituksenmukaista henkilöstösuunnittelua ajatellen, sekä tulevaisuuden investointien mahdollistamiseksi. Vuoden 2018 talousarviokehykset perustuvat seuraaviin olettamuksiin: Lisäykset verrattuna talousarvioon 2017: Henkilöstökustannukset 0,0 % Palvelujen ostot 0,0 % Tarvikkeet 0,0 % Sisäiset vuokrat 0,0 % Myyntituotot 0,0 % Kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin seuraavista lisäyksistä talousarviokehyksiin: 1,2 milj. euroa määrärahalisäystä vuodelle 2018 ja

50 355, KH :00 CFV: 395/2017 1,1 milj. euroa vuodelle 2019 sekä 0,8 milj. euroa vuodelle 2020 kunnallisteknisen osaston käyttötalouteen. Tätä on huomioitu kehysehdotuksessa. Edellisen mukaan tehdyn kustannusten tarkistamisen jälkeen vahvistetaan tehostamisvaatimus, joka on yhteensä 1,0 milj. euroa. Tehostamisvaatimus jaetaan lautakuntatasolle. Sosiaali- ja terveysviraston talousarviokehys on kuitenkin samalla tasolla kuin talousarvio Sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset (tuhat euroa): Valtionosuudet kehysehdotuksessa 2018 perustuvat Kuntaliiton arvioon. Kunnallisverokanta on korkeintaan 21,25 % vuosina Kiinteistöveroon ehdotetaan muutoksia seuraavasti: - Yleinen kiinteistövero 1,05 -> 1,15 % - Vakituisen asunnon kiinteistövero 0,45 -> 0,50 % - Muun asuinrakennuksen kiinteistövero 1,05 -> 1,15 % - Rakentamattoman tontin kiinteistövero 3,00 -> 4,00 % Verotuotot perustuvat Kuntaliiton ennusteeseen. Korkokustannukset lasketaan 2,0 %:n keskikoron mukaan vuosina Poistot lasketaan voimassa olevan poistosuunnitelman mukaisesti. Investoinnit Nettoinvestoinnit ovat taloussuunnitelman mukaan 13,3 milj. euroa 2018 ja 11,9 milj. euroa Päätös investoinneista tehdään syksyllä talousarviokäsittelyn yhteydessä.

51 355, KH :00 CFV: 395/2017 Ehdotus Kaupunginjohtaja: Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto esittää kaupunginhallitukselle että kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy oheisen talousarvion kehysehdotuksen: - lautakunnittain nettotasolla tuloslaskelma 2018 sekä, että - vuoden 2018 nettoinvestointien summa tulee olemaan korkeintaan 8,3 milj. euroa plus rahoitus Kielikylpykoulun tilojen rakentamista varten. Talousarviokehysehdotukseen sisältyy kiinteistöveron korotus, minkä arvioidaan lisäävän kiinteistöverosta saatavia tuottoja 0,5 milj. eurolla. Päätös investoinneista tehdään syksyllä talousarviokäsittelyn yhteydessä. Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto antaa kaupunginjohtajalle ja kaupunginkamreerille tehtäväksi laatia toimenpidesuunnitelma kiinteistön- ja henkilöstönkäytön tehostamiseksi sivistystoimessa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon prosessien kehittämiseksi, erityisesti Pietarsaaren vanhushuollossa. Päätös Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto: Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto hyväksyi ehdotuksen. Kh Talousarvion 2018 kehysehdotus: Liite 185 Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy oheisen talousarvion kehysehdotuksen: - lautakunnittain nettotasolla tuloslaskelma 2018 sekä, että - vuoden 2018 nettoinvestointien summa tulee olemaan korkeintaan 8,3 milj. euroa plus rahoitus Kielikylpykoulun tilojen rakentamista varten. Päätös investoinneista tehdään syksyllä talousarviokäsittelyn yhteydessä. Päätös Kaupunginhallitus: Keskustelun aikana kaupunginjohtaja muutti ehdotustaan seuraavasti:

52 355, KH :00 CFV: 395/2017 Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy oheisen talousarvion kehysehdotuksen: - lautakunnittain nettotasolla tuloslaskelma 2018 sekä, että - vuoden 2018 nettoinvestointien summa tulee olemaan korkeintaan 8,3 milj. euroa. - lisäksi kaupunginhallitus päättää pyytää lautakunnilta esityksiä toimintojen tehostamiseksi mennessä. - lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää aikaisempien päätösten mukaisesti, että yksi ruotsinkielinen koulu ja yksi suomenkielinen koulu lakkautetaan vuonna lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy, että lasten päivähoidon osalta rakennetaan yksi iso yksikkö ja lakkautetaan 3-4 yksikköä vuonna Päätös investoinneista tehdään syksyllä talousarviokäsittelyn yhteydessä. Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Talousarvion 2018 kehysehdotus: Liite 77 Ehdotus Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy oheisen talousarvion kehysehdotuksen: - lautakunnittain nettotasolla tuloslaskelma 2018 sekä, että - vuoden 2018 nettoinvestointien summa tulee olemaan korkeintaan 8,3 milj. euroa. - lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää aikaisempien päätösten mukaisesti, että yksi ruotsinkielinen koulu ja yksi suomenkielinen koulu lakkautetaan vuonna lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy, että lasten päivähoidon osalta rakennetaan yksi iso yksikkö ja lakkautetaan 3-4 yksikköä vuonna Päätös investoinneista tehdään syksyllä talousarviokäsittelyn yhteydessä. Päätös Keskustelun aikana RKP:n valtuustoryhmä ehdotti, että päätösehdotuksen viimeinen ranskalainen viiva, joka nyt on seuraava:

53 355, KH :00 CFV: 395/2017 lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy, että lasten päivähoidon osalta rakennetaan yksi iso yksikkö ja lakkautetaan 3-4 yksikköä vuonna muutetaan seuraavaan muotoon: kaupunginvaltuusto hyväksyy, että lasten päivähoidon suuren yksikön tarve selvitetään ja että 3-4 yksikköä suljetaan vuonna RKP:n valtuustoryhmän ehdotusta kannattivat SDP:n valtuustoryhmä, KD:n valtuustoryhmä, Vasemmiston valtuustoryhmä ja Keskustan valtuustoryhmä. Keskustelun aikana varavaltuutettu Marita Salmu ehdotti valtuutettu Mervi Rantalan kannattamana, että päätöstä suuren päivähoitoyksikön rakentamisesta ja pienten yksiköiden lakkauttamisesta lykätään kunnes vaikutusarviot on tehty. Nämä kaksi ehdotusta ovat vastakkaisia ja hallintosäännön mukaisesti ensin otetaan äänestykseen kaksi eniten pohjaehdotuksesta poikkeavaa ehdotusta. Asiassa äänestettiin seuraavasti: RKP:n valtuustoryhmän ehdotuksen puolesta äänestävät JAA ja Salmun ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 36 JAA-ääntä, 5 EI-ääntä ja 1 tyhjä ääni. Seuraavaksi asetetaan vastakkain RKP:n valtuustoryhmän ehdotus ja kaupunginhallituksen pohjaehdotus. Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti hyväksyä RKP:n ehdotuksen eli päätösehdotuksen viimeinen ranskalainen viiva muutetaan muotoon: kaupunginvaltuusto hyväksyy, että lasten päivähoidon suuren yksikön tarve selvitetään ja että 3-4 yksikköä lakkautetaan vuonna Keskustelun aikana valtuutettu Mervi Rantala ehdotti päätösehdotukseen seuraavaa lisäystä kohtaan lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää aikaisempien päätösten mukaisesti, että yksi ruotsinkielinen koulu ja yksi suomenkielinen koulu lakkautetaan. Kaupunginvaltuustolle annetaan arviointiselvitys koulujen lakkautusvaikutuksista: - Kustannustehokkuus - Vaikutukset lapsiin ja perheisiin - Suomenkielisten 6-luokkalaisten siirtäminen Etelänummelle vuonna 2018 Ehdotusta kannattivat valtuutetut Helinä Sipinen ja Eero Luomala. Asiassa äänestettiin seuraavasti: kaupunginhallituksen ehdotuksen puolesta äänestävät JAA ja Rantalan ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 37 JAA-ääntä ja 5 EI-ääntä. Kaupunginvaltuusto päätti siten kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan.

54 355, KH :00 CFV: 395/2017 Keskustelun aikana valtuutettu Helinä Sipinen ehdotti, että kaupunginvaltuusto päättää lisätä sosiaali- ja terveysviraston määrärahoja euroa vanhuspalvelun osalta, ja että sosiaali- ja terveyslautakunta valmistelee varsinaista talousarviota varten ikääntyvän väestön hyvinvointiohjelmaan perustuvan arvion vuosien vanhuspalvelujen henkilöstöresurssitarpeista. Valtuutettu Mervi Rantala kannatti ehdotusta. Asiassa äänestettiin seuraavasti: kaupunginhallituksen ehdotuksen puolesta äänestävät JAA ja Sipisen ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 36 JAA-ääntä ja 6 EIääntä. Kaupunginvaltuusto päätti siten kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan. Keskustelun aikana valtuutettu Mervi Rantala ehdotti, että vuoden 2018 sosiaali- ja terveyslautakunnan kehysehdotukseen lisätään euron lisämääräraha lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin ja riippuvuushoitoihin. Määräraha tulee käyttää henkilöstöresursseihin kahden psykiatrisen sairaanhoitajan palkkaamiseksi. Valtuutettu Marita Salmu kannatti ehdotusta. Asiassa äänestettiin seuraavasti: Kaupunginhallituksen ehdotuksen puolesta äänestävät JAA ja Rantalan ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 36 JAA-ääntä ja 6 EIääntä. Kaupunginvaltuusto päätti siten kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan. Kh Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ilmoittaa rahatoimistolle sekä talous-, kehittämis- ja konsernijaostolle kaupunginvaltuuston päätöksestä. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kaupunginhallitus toteaa lisäksi, että selvitys uudesta päiväkodista edeltää päätöstä 3-4- päivähoitoyksikön lakkauttamisesta. TKK Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto keskustelee asiasta ja päättää talousarviokäsittelyn aikataulusta. Ehdotus Kaupunginjohtaja:

55 355, KH :00 CFV: 395/2017 Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto keskustelee asiasta ja päättää tulevien kokousten aikataulusta. Päätös Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto: Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto päätti, että seuraava kokous pidetään klo Toimialajohtajat kutsutaan kokoukseen. TKK Toimialajohtajat ja Pietarsaaren Veden toimitusjohtaja tiedottavat toimialansa talousarviosta. Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto keskustelee asiasta. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto keskustelee asiasta ja päättää tulevien kokousten aikataulusta. Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto: Seuraava kokous pidetään klo TKK Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto keskustelee asiasta. Valmistelua täydennetään kokouksessa. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto keskustelee asiasta ja päättää tulevien kokousten aikataulusta. Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto: Talous-, kehittämis- ja konsernijaosto keskusteli vuoden 2018 talousarviosta ja vuosien taloussuunnitelmasta. Jaosto käsitteli lautakuntien investointiehdotuksia. Kaupungin kiinteistöomistuksesta keskusteltiin. Vuosien 2019 ja 2020 muutosprosentit vahvistettiin palkkojen ja korkojen osalta 0,5 %:iin ja aineiston osalta 1,5 %:iin. Talousarvioehdotus lähetetään jäsenille kommentoitavaksi sähköisesti.

56 355, KH :00 CFV: 395/2017 Kh Vuoden 2018 talousarvioehdotus ja ehdotus taloussuunnitelmaksi vuosiksi : Liite 355 Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus keskustelee vuoden 2018 talousarvioehdotuksesta ja ehdotuksesta taloussuunnitelmaksi vuosiksi

57 PIETARSAAREN KAUPUNKI TALOUSARVIO 2018 JA TALOUSSUUNNITELMA Kaupunginjohtajan ehdotus 0

58 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Uusi kuntalaki... 3 MÄÄRÄRAHAT LAUTAKUNTATASOLLA TULOSLASKELMA RAHOITUSLASKELMA KAUPUNGINVALTUUSTO, KAUPUNGINHALLITUS, KONSERNIHALLINTO KAUPUNGINHALLITUS KESKUSVAALILAUTAKUNTA TARKASTUSLAUTAKUNTA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO (kaupungin osuus) KESKI-POHJANMAAN JA PIETARSAAREN ALUEEN PELASTUSLAITOS SIVISTYSPALVELUT TEKNISET PALVELUT YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA TEKNINEN LAUTAKUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT JÄTELAUTAKUNTA LIIKELAITOKSET KONSERNIYHTIÖT INVESTOINNIT

59 JOHDANTO Mentäessä kohti vuotta 2018 Suomen talouden pitkä taantuma näyttää vihdoin taittuvan, ja tuotannon arvioidaan kasvavan 3 % vuonna Samalla jatkuvat toimenpiteet julkisen talouden tasapainottamiseksi, sekä elvyttämistoimenpiteet, kuten veronalennukset. Valtion toimenpiteet vaikuttavat osittain kuntien talouteen ja liikkumavaraan kielteisesti. Pietarsaaren talousarviotyö vuodelle 2018 on siten tapahtunut tiukoissa kehyksissä. Pietarsaaren seudun ja kaupungin osalta talouden kehitys kuitenkin jatkuu myönteisenä. Työttömyysaste seudulla oli elokuussa 6,2 %, ja Pietarsaaressa 9,6 %. Samoin väestökehitys on hieman postiivinen, pitkälti ulkomailta tapahtuvan muuton ansiosta. Hallinnossa vuosi 2017 on ollut epävarmuuden, ja samalla laajan valmistelutyön, aikaa maakunta- ja sosiaali- ja terveysuudistuksen ympärillä. Tämä epävarmuus jatkuu vuonna 2018, mutta kaupungin täytyy kuitenkin valmistautua suuriin muutoksiin vuonna 2020, jolloin suuren osan kunnan tehtävistä on määrä siirtyä maakunnalle. Uudessa tilanteessa kunnan tehtävä kasvun ja asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vahvistuu. Välineinä ovat maapolitiikka, sivistystoimi sen laajassa merkityksessä, ja elinkeinopolitiikka. Samalla alueiden välinen kilpailu kovenee, niin työvoimasta, resursseista kuin investoinneista. Silloin kaupungin rakentamat verkostot elinkeinoelämän, naapurikuntien, koulutuksen järjestäjien, kolmannen sektorin toimijoiden ja rahoittajien kanssa tulevat yhä tärkeämmiksi. Nuo verkostot ovat välttämättömiä esimerkiksi sellaisten logistiikka- ja infrastruktuurihankkeiden ajamiseksi joihin tarvitsemme valtion panostusta. Vuonna 2017 olemme työstäneet kaupungin uutta strategiaa. Se on vielä valmistelussa, mutta eräs viesti on noussut ylitse maiden: Pietarsaaren pitää kasvaa. Meillä on hieno, monipuolinen kaupunki, jossa on menestyviä yrityksiä, laadukasta koulutusta ja aina korkeakoulutasolle, rikas yhdistys-, kulttuuri-, ja urheiluelämä, ja kaunis ympäristö. Laajemman joukon pitää saada tietää mitä Pietarsaari voi tarjota. Valtuuston hyväksymä kulttuuripoliittinen ohjelma KUPOLI esittelee rikkaan kulttuuritarjontamme, ja antaa suuntaviivoja näkyvyyden lisäämiseksi. Tämä on tehtävä kaupungin koko organisaatiolle, samalla kun kutsumme kaikki verkostomme tähän työhön vuonna Pietarsaaren tulee tulla tunnetummaksi ja tehdä kehittämistoimenpiteitä. Jotta voimme panostaa uuteen on myös luovuttava. Vuoden 2018 talousarvioesitys sisältää ehdotuksia niin kiinteistöjen myynnistä kuin koulurakentamisesta, sekä uusien asuintonttien rakentamisesta. Mutta meidän on myös päivittäisessä työssä osattava luopua vanhoista työtavoista ja ottaa käyttöön uusia välineitä, kuten digitalisaation tarjoamat. Meidän on myös kohdattava ongelmat ja haasteet keskuudessamme, ja löydettävä uusia malleja, erityisesti jotta nuoret löytävät hyviä polkuja aikuisuuteen. Pietarsaari on monien muutosten edessä, ja monet niistä ovat myönteisiä kehitysmahdollisuuksia, joille on hyvä rakentaa. Tartutaan näihin mahdollisuuksiin. Kristina Stenman kaupunginjohtaja 2

60 Uusi kuntalaki Uuden kuntalain mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan. Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Valtuuston asema kansan valitsemana ja ylimpänä päättävänä elimenä on ratkaisevan tärkeä toiminnan tavoitteiden asettamisessa. Valtuusto osoittaa koko suunnittelukauden tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavat voimavarat. Talousarvion, taloussuunnitelman ja tilinpäätöksen rakenne muotoillaan siten, että ne ovat kaikilta osin vertailukelpoiset. TALOUDELLINEN TAUSTA Yleinen taloudellinen tilanne (Lähde: Valtiovarainministeriön taloudellinen katsaus, syksy 2017) Valtiovarainministeriö arvioi, että Suomen talous on nopeassa kasvuvaiheessa vuonna Ministeriön syyskuussa tekemän ennusteen mukaan arvioitu kokonaistuotanto kasvaa v noin 3 %, minkä jälkeen kasvuvauhti hidastuu vuosina , mutta kokonaistuotanto kasvaa edelleen noin 2 % vuodessa. Vuosien 2020 ja 2021arvioitu taloudellinen kasvu jää keskimäärin alle 1,5 % vuodessa. Kasvun hidastuminen johtuu pitkälti yksityisestä kulutuskysynnästä, sillä ostovoiman kasvun arvioidaan olevan tätä vuotta hitaampaa. Inflaation nopeutuminen heikentää palkansaajien ostovoimaa, vaikka samalla työllisyyden paraneminen tukeekin sitä. Kotimainen inflaatio kiihtyy ensi vuonna ja laajemmin eri hyödykeryhmissä kuin v ja on tuolloin 1,5 %. Palveluiden hinnat nousevat eniten. Tasoltaan matalan mutta nousevan korkotason odotetaan vaikuttavan hintojen korotukseen. Hintatason nousua hidastavat vahvistuva Yhdysvaltain dollari ja maltillisena pysyvä öljyn hinta. Bruttokansantuotteen kasvun säilyminen kohtuullisen nopeana parantaa työllisyyttä, mutta työttömien määrä pienenee silti hitaasti. Vuonna 2018 työllisyysaste nousee noin 70 %:iin ja työttömyysaste alenee 8,1 prosenttiin. Työllisyystilanteen kohentumisen hidasteena ovat erilaiset alueelliset ja ammatilliset yhteensopivuusongelmat. 3

61 Viennin kasvuvauhti jatkuu hyvänä ennustejakson loppuun saakka. Markkinaosuuksien menetys päättyy ja vienti kasvaa maailmankaupan kasvun vetämänä tasaisella tahdilla. Viennin kasvu tulee jatkossakin pääosin tavaraviennistä, mikä kasvattaa myös tuotantopanosten tuontia. Hyvistä vientinäkymistä kertoo tilausten suuri määrä ja hyvä luotettavuus. Maailmantalouden ja maailmankaupan kasvunäkymät ovat vahvistuneet viime aikoina. Kasvutalouksien ja Yhdysvaltain myönteinen kehitys jatkuu ja euroalueen merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa. Euroalueen talouskasvu nousee runsaaseen 2 %:iin ensi vuonna. Kuntien taloustilanne Valtiovarainministeriön mukaan ansiotaso kehittyy pääosin työmarkkinaosapuolten neuvotteleman kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Sopimuspalkkoja ei korotettu vuonna 2017 ja julkisen sektorin lomarahoja leikattiin 30 %. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksena sopimuspalkkojen arvioidaan laskevan keskimäärin 0,3 %. Ansiokehitysennusteessa oletetaan muiden tekijöiden kuin sopimuspalkkojen kohottavan ansioita 0,6 % vuodessa. Nimellisten ansioiden arvioidaan näin ollen kasvavan 0,3 % v Valtiovarainministeriö on arvioinut katsauksessaan palkansaajien yleisen ansiotasoindeksin kohoavan 1,4 % 2018 ja 1,6 % KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt (Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Kuntaalan Unioni ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo) allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen mukaiset kunta-alan sopimukset. Niiden piirissä ovat kaikki kuntien ja kuntayhtymien palkansaajaa. Sopimuskausi on Sopimus pienentää sekä palkkakustannuksia että palkoista maksettavia kunnallisveroja. Tilastokeskuksen laskelmien mukaisesti kunta-alan kustannustaso nousi 2016 yhteensä 0,2 prosenttia mitattuna peruspalvelujen hintaindeksillä. Kunta-alan hintaindeksi laski vuoden 2017 toisella neljänneksellä 1,6 ja kunnallisten peruspalvelujen hintaindeksi laski -1,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kuntien ansiotasoindeksi laskee 1,1 % vuonna 2017, mutta sen oletetaan kasvavan 1,1 % vuonna 2018 ja 1,4 % vuonna 2019 Pietarsaaren taloustilanne Pietarsaaren kaupungin käyttötalous on edelleen haasteellinen. Jotta käyttökustannukset saataisiin kohtuullisiksi ajan mittaan, on seuraavat tavoitteet lyöty lukkoon talousarvio- ja - suunnitelmakaudeksi Tavoitteet o Strategista alijäämää, ts. lainoilla rahoitettavaa osaa investoinneista, vähennetään voimakkaasti. 4

62 Kaupungin talouden strategiseen sopeuttamiseen tähtäävän strategian toteuttaminen jatkuu, ja siihen sisältyvät mm. seuraavat toimenpiteet: o o o o o o o o sisäisiä palveluja tehostetaan tarkistamalla ja päivittämällä mitoituksia kunnallisteknisen osaston työprosesseja tehostetaan. erityistä huomiota kiinnitetään tulopuoleen. Maksut, joita ei ole sidottu sopimuksiin tai jotka eivät ole valtion vahvistamia, tulisi tarkistaa vuosittain prosentuaalisesti suurten maksukorotusten välttämiseksi. kaikkien palvelutuotantomuotojen kustannustehokkuudesta tehdään järjestelmällinen ja puolueeton analyysi, minkä jälkeen valitaan palvelun kokonaistaloudellisesti tehokkain tuotantomuoto. luodaan sisäiset työmarkkinat, ja työnantaja kannustaa työntekijöitä kouluttautumaan uudelleen esim. oppisopimusten kautta. luonnollisen poistuman hyödyntämistä tehostetaan siten, että ainakin 30 työvuotta vähennetään vuosittain luonnollisen poistuman kautta. järjestelmällinen laatu- ja johtajuustyö jatkuu vuonna 2018 kaikissa hallinnonhaaroissa. päätös ylityön olennaisesta rajoittamisesta pidetään edelleen voimassa ja sen toteutumista seurataan järjestelmällisesti. Työllisyys (lähde: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus) Työttömien työnhakijoiden osuus Pohjanmaan ELY-keskusalueen työvoimasta oli elokuussa taas manner-suomen alhaisin (8,1 %). Työttömyys väheni 15,2 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Nuorisotyöttömyys laskee edelleen alueella. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli 22,1 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Myös pitkäaikaistyöttömyys laskee. Työttömyys oli Pietarsaaressa vuoden 2016 lopussa 10,9 %, kun se samaan aikaan vuonna 2015 oli 11,1 %. Elokuussa 2017 työttömyys oli Pietarsaaressa 9,6 %, verrattuna 9,7 prosenttiin elokuussa Pietarsaaren seudulla työttömyys oli tämän vuoden elokuussa 6,2 % ja koko maassa vastaava luku oli 11,0 %, mikä on 2,0 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuosi sitten. Kaikkiaan Pietarsaaressa oli 852 työtöntä elokuussa 2017, ja heistä 164 oli alle 25-vuotiaita ja 213 oli pitkäaikaistyöttömiä. Kaupunki suhtautuu vakavasti rakenteelliseen työttömyyteen, seuraa suhdannekuvan muutoksia ja pyrkii omalta osaltaan työllistämään pitkäaikaistyöttömiä siten, että heillä säilyy oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan. Tämän tahdon ilmauksena talousarvioon on varattu 1,0 milj. euroa (brutto) työllistäviin toimenpiteisiin. Lisäksi kaupunki on valmis tarkistamaan määrärahoja vuoden 2018 aikana, jos siihen osoittautuu olevan tarvetta työllisyystilanteen huonontumisen vuoksi. 5

63 Väestönkehitys Pietarsaaren seudun asukasmäärä oli henkilöä vuodenvaihteessa 2016/2017. Tilastokeskus arvioi Pietarsaaren seudun väestönmääräksi henkilöä Väestönmuutos on Pietarsaaren kaupungissa ollut positiivinen tämän vuoden elokuuhun asti, lisäys on 38 henkilöä. Pietarsaaren kaupungin asukasmäärä oli Tilastokeskuksen mukaan henkilöä. Alustavien tietojen mukaan elokuuhun 2017 mennessä Pietarsaaressa on asukasta. Pietarsaaren kaupungissa oli vuonna 2016 syntyvyysvaje, -31 henkilöä, myös maan sisäisessä muuttoliikkeessä oli -121 henkilön vaje. Kansainvälinen muuttonetto oli sen sijaan positiivinen vuonna 2016, +90 henkilöä. Talousalueen sisäinen muuttoliike johtuu monista tekijöistä, joista elämänlaatunäkökohta on tärkeimpiä, ja alueiden välinen muutto puolestaan paljolti koulutusmahdollisuuksien tarjonnasta ja työpaikkojen saatavuudesta. Siksi kaupungin on erittäin tärkeää panostaa elinkeino- ja koulutuspolitiikkaan lähinnä yhteistyössä alueen muiden kuntien kanssa alueiden välisessä kilpailussa selviytymiseksi. Samalla kaupungin on voitava tarjota alueen sisäisessä kilpailussa selviytymiseksi laadukkaita kuntapalveluja, joista kärkisijalla olevia on kaukonäköinen asunto- ja tonttipolitiikka. Kaupungin kehitys on myönteistä kansainväliseen muuttoon nähden, mihin on myös vastaisuudessa suhtauduttava myönteisesti. TALOUSARVIO 2018 JA TALOUSSUUNNITELMA Verotuotot Kaupungin verotuotot muodostuvat kunnan tuloverosta, yhteisöverotuotto-osuudesta ja kiinteistöverosta. Maan hallitus on linjannut keventävänsä ansiotuloverotusta 515 miljoonalla eurolla kilpailukykysopimukseen liittyen. Päätösperäiset veronalennukset alentavat kuntien verotuloja, mutta myös muut sopimuksessa sovitut asiat vaikuttavat kuntien verotuloihin alentavasti. Kilpailukykysopimuksessa on sovittu erinäisistä palkansaajien maksuihin liittyvistä muutoksista vuosina Maksujen muutokset vaikuttavat kunnallisverotuloja alentavasti. Palkansaajien työttömyyskustannusten ja työeläkemaksujen korotuksien arvioidaan vuonna 2017 vähentävän kunnallisveron tuottoa yhteensä 120 milj. eurolla. Päivärahamaksun korotuksen arvioidaan vähentävän kunnallisveron tuottoa lähes 160 milj. eurolla. Sairaanhoitomaksun alentaminen siirtää verosta tehtäviä vähennyksiä nykyistä enemmän tehtäväksi kunnallisverosta vähentäen kunnallisveron tuottoa lähes 50 miljoonalla eurolla vuonna Maksujen muutoksista johtuen kunnallisverojen arvioidaan siten jäävän vuonna 2017 noin 330 miljoonaa euroa pienemmiksi. Kilpailukykysopimuksen yhteydessä alennetaan yritysten maksamia maksuja, mikä osaltaan vähentää yritysten kustannuksia. Tämän oletetaan lisäävän vastaavasti yritysten verotettavaa tuloa ja siten myös kuntien saamaa yhteisöveron tuottoa. Yhteisöverotuloja lisäävä vaikutus on uusimmassa veroennusteessa arvioitu olevan vuoden 2017 osalta noin 60 milj. euron suuruisena. Yhteisöveroennustetta on nostettu kesäkuussa tehdystä viimeisimmästä ennusteesta, johtuen ensisijaisesti hyvästä kehityksestä verovuosina 2015 ja

64 Kunnallisveron tuottoa alensivat vuonna 2017 palkkojen nollakorotukset, julkisen sektorin lomarahojen leikkaukset sekä työajan vastikkeeton pidentäminen. Kilpailukykysopimuksella on supistava vaikutus kunnan talouteen, yhteensä noin 82 miljoonaa euroa vuonna Hallitus on luvannut tekevänsä Kilpailukykysopimuksen syntymisen seurauksena veronkevennyksiä kompensoidakseen veronmaksajille maksujen korotuksista aiheutuvia menetyksiä. Palkansaajien osalta kevennys toteutetaan pääosin työtulovähennyksen kautta ja eläkeläisten osalta eläketulovähennyksen kautta. Nämä veronkevennykset vähentävät kunnallisveron tuottoa noin 270 milj. eurolla vuonna Tältä osin veromenetykset kompensoidaan kuitenkin valtionosuuksien korotuksella. Suunniteltujen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen sekä maakuntauudistuksen taloudelliset vaikutukset on toistaiseksi jätetty huomioimatta. Talousarvio- ja -suunnitelmaehdotus rakentuu kunnallisveron prosenttimäärän pitämiseen 21,25 %:ssa vuosina euro TP 2012 TP 2013 TP 2014 TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 Kunnallisvero Yhteisövero Kiinteistövero Yhteensä Valtionosuudet Kuntien valtionavut koostuvat laskennallisista yleiskatteellisista valtionosuuksista ja määrättyihin käyttötarkoituksiin kohdistettavista valtionavustuksista, joiden suuruus kattaa määrätyn osuuden toiminnan todellisista kustannuksista. Laki kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta ja valtionosuusjärjestelmän muutos tulivat voimaan Uudistus rakentuu laajalti nykyisille perusteille, mutta järjestelmää on yksinkertaistettu, määräytymisperusteita uusittu, vähennetty ja laskennallisuutta lisätty. Peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmän uudistukseen kuuluu viiden vuoden siirtymäkausi, jonka aikana valtionosuuden muutosta tasataan. Kunnan peruspalvelujen valtionosuuteen tehtävien määrärahaleikkausten lisäksi myös opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionosuusrahoitusta alentavat hallitusohjelmassa ja kehyspäätöksissä sovitut säästöt. TP TP TP TP TP TA TA TS TS 1000 euroa Valtionosuudet Vuoden 2018 talousarvioon ja vuosien taloussuunnitelmaan liittyvät olettamukset Vuoden 2018 talousarvio rakentuu seuraaville olettamuksille: Lisäys Henkilöstökustannukset 0,0 % Ostopalvelut 0,0 % Tarvikkeet 0,0 % Sisäinen vuokra 0,0 % Myyntituotot 0,0 % 7

65 Edellä esitettyjen kustannustarkistusten jälkeen vahvistetaan 1,0 miljoonan euron tehostamisvaatimus, joka jaetaan lautakuntatasolla. Tuottojen ja kustannusten on taloussuunnitelmassa arvioitu nousevan 0,5 % vuonna 2019 ja 0,5 % vuonna o Verotuotot on arvioitu Kuntaliiton ennusteiden mukaan. Kiinteistöveron korotuksen arvioidaan lisäävän verotuottoja 0,5 milj. eurolla o Valtionosuus 2018 perustuu Kuntaliiton ennusteeseen. o Korkokustannukset on arvioitu 2,0 %:n keskikoron mukaan Kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset on merkitty Sosiaali- ja terveydenhuolto -kohtaan (kaupungin osuus). Siihen sisältyy kaupungin sisäisesti sosiaalija terveyslautakunnalta ostama sosiaali- ja terveydenhuolto ja Vaasan sairaanhoitopiiriltä ostettu palvelu. Sosiaali- ja terveysvirastolta ostettujen palvelujen kustannukset vähenevät 0,5 milj. euroa vuoden 2017 talousarvioon verrattuna sosiaali- ja terveyslautakunnan ehdotuksen mukaan. Vaasan sairaanhoitopiirin kautta ostetut palvelut lisääntyvät 1,0 milj. euroa vuoden 2017 talousarvioon nähden. Vaasan sairaanhoitopiiri hallinnoi ensihoitoa lukien ja ostaa palvelut Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta. Sivistyslautakunnan budjetoidut nettokustannukset 2018 ovat 0,2 milj. euroa korkeammat kuin vuoden 2017 talousarviossa, eli 39,6 milj. euroa. Teknisen lautakunnan talousarvion rakenne muuttui kun siivouspalvelut, ruokapalvelut, kiinteistöhuolto ja rakentaminen, katujen kunnossapito ja varikkotoiminta, puistojen ja viheralueiden hoito, ja liikunta-alueiden hoito siirrettiin Alerte Oy Ab:lle Tekninen palvelukeskus on muuttunut näiltä osin tilaajaorganisaatioksi yhtiöittämisen myötä. Sosiaali- ja terveyslautakunta: Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain (169/2007) mukaan Pietarsaaren, Luodon, Uudenkaarlepyyn ja Pedersören kunnanvaltuustot hyväksyivät 18. toukokuuta 2009 yhteistoimintasopimuksen, jolla kunnat muodostavat yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi 1. tammikuuta 2010 lukien. Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvio sisältyy kaupungin talousarvioon erillisenä osana, jonka nettotulos on nolla, sillä kaikki kustannukset jaetaan eri yhteistyökuntien kesken. Liikelaitos Liikelaitoksen talousarvio ja -suunnitelma on kunnan talousarvion erillinen osa. Johtokunta valmistelee talousarvio- ja suunnitelmaehdotukset. Valmistelun lähtökohtana ovat valtuuston tai kuntayhtymäkokouksen liikelaitokselle asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Tavoitteiden on yleensä sisällyttävä voimassa olevaan taloussuunnitelmaan. Valtuuston tavoiteasettelu voi koskea liikelaitoksen asemaa, toiminnan laajuutta ja toimintaedellytyksiä (mm. investointeja) tai palvelun laatua, hinnoitteluperiaatteita tai pääoman tuottovaatimusta. Liikelaitoksen talousarvion erillisyys tarkoittaa sitä, ettei kunnan talousarvioon varata määrärahoja ja arvioida liikelaitoksen käyttötalouden tuloja eikä ilmoiteta investointeja. 8

66 Kunnan talousarvion liikelaitoksia sitovat erät ovat niitä, jotka määritellään laissa erikseen (120 2 mom.). Noita eriä ovat korvaus kunnan sijoittamasta pääomasta, kunnan toimintaavustus kunnalliselle liikelaitokselle sekä kunnan pääomasijoitus liikelaitokseen ja liikelaitoksen pääoman palautus kunnalle. Kunnanhallituksen talousarviovalmistelua ohjaava kehyspäätös voi koskea vain edellä mainittuja eriä. Pietarsaaren Veden tuottovaatimus on 5 % peruspääomasta. Liikelaitoksen tavoitteet ilmenevät liikelaitoksen talousarvioehdotuksesta. Tuloslaskelma osoittaa ilman liikelaitosta 2,6 milj. euron alijäämää ja liikelaitos mukaan luettuna 1,9 milj. euron alijäämää vuonna Investoinnit Talousarvioehdotuksessa nettoinvestointien määrä on 7,95 milj. euroa vuonna 2018, kun poistot ovat 7,1 milj. euroa. Kaupungin omat nettoinvestoinnit ovat 5,96 milj. euroa (poistot 5,98 milj. euroa). Liikelaitos Pietarsaaren Veden nettoinvestoinnit ovat yhteensä 2,0 milj. euroa vuonna Sosiaali- ja terveyslautakunta ei budjetoi investointeja vuodelle Vuoden 2019 aikana ovat kaupungin kokonaisnettoinvestoinnit 13,9 milj. euroa ja vuonna 2020 ne ovat 16,3 milj. euroa. Velkakanta oli 43,7 milj. euroa vuoden 2016 tilinpäätöksessä, eli euroa/asukas. Velkakanta tulee talousarvion ja taloussuunnitelman mukaan olemaan 70,4 milj. euroa, eli euroa/asukas vuonna euroa TP 2012 TP 2013 TP2014 TP2015 TP2016 TA2017 TA2018 TS2019 TS2020 Vuosikate Poistot Nettoinvestoinnit Lainakanta/asukas

67 MÄÄRÄRAHAT LAUTAKUNTATASOLLA 10

68 TULOSLASKELMA 11

69 12

70 RAHOITUSLASKELMA 13

71 KAUPUNGINVALTUUSTO, KAUPUNGINHALLITUS, KONSERNIHALLINTO Kaupunginjohtaja Kristina Stenman Konsernihallinto - talous - henkilöstö - hallinto - lakiasiat 14

72 KAUPUNGINHALLITUS Kaupunginsihteeri: Milla Kallioinen TOIMIALA: Kaupunginkanslia TOIMINTA-AJATUS Kaupunginkanslian toiminta-ajatuksena on tarjota asiakkaille, ts. kaupungin hallintokunnille, poliittisille toimielimille, asukkaille, viestimille ja yrityksille laadukasta palvelua. Laadukkaalla palvelulla tarkoitetaan luotettavaa, nopeaa, kustannustehokasta, kaksikielistä ja asiakasystävällistä palvelua. Kaupunginkanslian ydintoimintoihin kuuluvat kansliatoiminnot, ts. asianhallinta, ja kaupunginvaltuustoa ja kaupunginhallitusta sekä myös päivähoito- ja koulutusviraston ja teknisen palvelukeskuksen poliittisia toimielimiä koskevat valmistelu-, sihteeri- ja toimeenpanotehtävät. Yleisten kansliatoimintojen lisäksi kaupunginkanslia tarjoaa kaupungin muille hallinnonhaaroille hyvin laaja-alaisia palveluita, joihin kuuluvat mm. laki-, hankinta-, tietosuoja-, käännös-, tulkkaus- ja puhelunvälityspalvelut. Kaupunginkanslia vastaa myös kaupungin joukkoliikenteestä (Vippari). Kaupunginkanslia vastaa myös kaupungin matkailuneuvonnasta ja kaupungin markkinoinnista. Kansliatoimintojen ja edellä mainittujen erikoisasiantuntijapalvelujen lisäksi kaupunginkanslia avustaa kaupunginjohtajaa kaupungin johdon ja hallinnon koordinoinnissa ja johtaa hallinnon kehittämistä, ulkoista viestintää ja tarpeen mukaan osallistuu muihin sisäisiin ja ulkoisiin hankkeisiin. Kaupunginkansliaan kuuluvat myös IT-yksikkö sekä talous- ja velkaneuvonta, sosiaaliasiamies. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Kaupungin taloudellisen tilanteen johdosta kaikilla toimialoilla, mukaan lukien kaupunginkans-liassa, on tarkistettu palvelutarjontaa ja palveluntuottamista kustannusten vähentämiseksi. Matkailutoimisto liitettiin kokonaan kaupunginkanslian yhteyteen jo aiemmin. Tämä paransi ja tehosti matkailu ja markkinointiresurssien kohdentamista oikeisiin kohteisiin. Tätä kokonais-valtaista tehostamis- ja uudelleenorganisointityötä jatketaan edelleen vuonna Kaupungin viestintää on tarpeen vahvistaa, ja näitä tehtäviä hoitamaan on tarkoitus palkata vakinainen henkilö alkuvuodesta Kotouttamisyksikkö on siirtynyt vuoden 2017 alusta kaupunginkansliasta henkilöstötoimiston yhteyteen. Kaupungintalon asiakaspalvelu yhdenmukaistetaan ja Front Office-toiminto sijoite-taan organistorisesti kaupunginkansliaan vuoden 2018 alusta. 15

73 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva 1. Luotettava ja nopea Kirjaamo toimii joka arkipäivä. asiainhallinta Realistisen tavoitetason mukaan saapunut asia kirjataan ja toimitetaan edelleen saapumispäivänä, valmistellaan ja viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn 1 kuukauden kuluessa (lausunnot pyydetyssä määräajassa) tai kaupunginvaltuustolle kolmen kuukauden kuluessa. Asioihin ja/tai valmisteluihin liittyvät epäselvyydet selvitetään säännöllisissä kanslisti-, esimies- tai johtoryhmäkokouksissa. Kaupunginsihteerillä on päävastuu, ja kanslisteilla/kirjaajalla on osavastuu. Arviointi (Tilinpäätös) 2. Kaupunki noudattaa palveluissaan, julkisissa hankinnoissaan ja tietosuojatoiminnassa lain määräyksiä. Päätöksissä ei oikaisuvaatimuksiin tai valituksiin johtavia virheellisyyksiä. Asioiden juridinen tarkastus tehdään valmisteluvaiheessa. Kaupunginsihteeri on päävastuussa. 3. Kaupunki pitää yhteyttä asiakkaisiinsa ja hoitaa tiedotustoimintaa asiakasystävällisesti ja selkeästi käyttämällä tiedotusvälineitä, sosiaalista mediaa, Internetiä ymv. Toimitaan tiedottamis- ja viestintäsuunnitelman mukaisesti. Kaupunginsihteeri on päävastuussa. Viestintäsuunnittelija osavastuussa 16

74 4. Organisaation kehittäminen julkisten hankintojen tueksi Kaupunginkanslia toimii neuvovana ja koordinoivana yksikkönä kaupungin hankintatoiminnassa. Kaupungin hankinnoissa toimitaan kaupungin hankintasäännön mukaan. Hankinnat toteutetaan laadukkaasti ja edullisesti. Kaupunginsihteeri on päävastuussa. Koordinaattori on osavastuussa 5. Kaupungin markkinoinnin ja matkailun kehittäminen ja kaupungin näkyvyyden lisääminen. 6. Kaupungintalon Front Office-toiminta Aktiiviset markkinointi- ja mainontatoimenpiteet vuoden aikana. Toimenpiteitä suunnataan erityisesti elinkeinoelämään ja teollisuuteen tavoitteena uudet yritykset kaupunkiin. Kaupungin asiakaspalvelu on auki arkisin ja palvelu on sujuvaa. Kaupunginsihteeri päävastuussa. Matkailu- ja markkinointisuunnittelija ja viestintäsuunnittelija osavastuussa. Asiakaspalveluvastaavat ovat päävastuussa. 17

75 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio - 18 Työvuodet 19,5 26, TS -19 TS -20 Talous- ja velkaneuvoja, sosiaaliasiamies: Aila Kronqvist TOIMIALA: Talous- ja velkaneuvonta sekä sosiaaliasiamiestoiminta TOIMINTA-AJATUS Talous- ja velkaneuvonta on lakisääteinen, asiakkaille maksuton palvelu, jonka yleisestä ohjauksesta ja valvonnasta vastaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Pietarsaaren kaupunki huolehtii tämän palvelun järjestämisestä alueella, joka käsittää Pietarsaaren lisäksi Pedersören kunnan, Uudenkaarlepyyn, Luodon sekä Kruunupyyn. Tavoitteena on antaa yksityishenkilöille tietoa ja neuvoja talouden suunnittelusta ja velkojen hoidosta. Neuvoja auttaa asiakasta kokonaistilanteen ja velkaongelmien erilaisten ratkaisumahdollisuuksien kartoittamisessa. Neuvoja voi auttaa vapaaehtoisten maksuohjelmien ja sovintoehdotusten laatimisessa velkojille, sekä velkojen järjestelylainalle Takuu-Säätiöstä haettavan takauksen hakemisessa. Mittavin osa työstä on avustaa asiakasta käräjäoikeudesta haettavan velkajärjestelyn hakuprosessissa sisältäen velkojen kartoittamisen sekä velkajärjestelyhakemuksen ja maksuohjelmaehdotuksen laatimisen. Sosiaaliasiamiestoiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Laki velvoittaa kunnat nimeämään sosiaaliasiamiehen, joka neuvoo asiakasta asiakaslain soveltamisessa. Pietarsaaren kaupunki huolehtii sosiaaliasiamiestoiminnan järjestämisestä alueella, joka käsittää Pietarsaaren lisäksi Pedersören kunnan, Uudenkaarlepyyn ja Luodon. Sosiaaliasiamiehen tehtäviin kuuluu tarvittaessa avustaa asiakasta muistutuksen laatimisessa ja muutoksenhaussa. Asiamiehen tehtäviin kuuluu myös seurata asiakkaiden aseman ja oikeuksien toteutumista ja laatia tästä vuosittain raportti kaupunginhallitukselle. Sosiaaliasiamies on puolueeton henkilö, joka toimii asiakkaiden edun turvaajana. Tehtävä on luonteeltaan neuvoa antava; asiamies ei tee päätöksiä eikä myönnä etuuksia. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Uudistettu velkajärjestelylaki tuli voimaan vuoden 2015 alussa. Uudistuksen tavoitteena oli saattaa velkajärjestelylaki vastaamaan luotonannossa tapahtunutta muutosta. Nyt laki antaa myös toiminimiyrittäjille mahdollisuuden hakeutua velkaneuvonnan piiriin ja hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä. Tämä lakimuutos ei kuitenkaan ole aikaansaanut ennakoitua voimakasta kasvua velkaneuvonnan asiakasmääriin. Yhteydenottoja ja tiedusteluja yrittäjiltä tai entisiltä yrittäjiltä on kyllä ollut mutta varsinaisiksi velkaneuvonnan asiakkaiksi heistä on kirjattu vain muutama. Uusien asiakkaiden määrä velkaneuvonnassa v on samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Sosiaaliasiamiespalvelujen käyttö on jonkin verran laskenut edellisestä vuodesta. 18

76 Talous- ja velkaneuvonta- sekä sosiaaliasiamiespalvelut ovat elokuusta 2016 alkaen olleet saatavilla Raatihuoneella aivan kaupungin ytimessä. Hallitus antoi esityksen eduskunnalle talous- ja velkaneuvonnan järjestämisen siirtämisestä aluehallintovirastoilta sekä kunnilta oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi. Ohjaus ja valvonta ehdotetaan siirrettäväksi Kilpailu- ja kuluttajavirastolta oikeusministeriölle. Uudistuksen tavoitteena on yhtenäistää kansalaisten saamia talous- ja velkaneuvonnan palveluja. Lain on tarkoitus tulla voimaan jo vuoden 2019 alusta alkaen. 19

77 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Talous- ja velkaneuvontapalvelu Ammattitaidolla, huolellisesti Kokopäivätoiminen talous- ja on velkaantuneiden, ja asiakaslähtöisesti hoidettu velkaneuvojan virka velkaantumisuhan alla olevien tai talous- ja taloutensa hallintaan neuvontaa velkaneuvontapalvelu Kaupunginhallitus haluavien yksityishenkilöiden saatavilla Pietarsaaressa Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Palvelun hyvä saatavuus/saavutettavuus - puhelinneuvonta ja ajanvaraus - sähköposti - asiakaskäynnit - Internet-sivut Palvelun hyvä laatu -puhelinneuvonta ja ajanvaraus päivittäin - sähköposteihin vastataan viikon sisällä - jonotusaika asiakastapaamiseen enintään 40 vrk Asiakkaan talouden saattaminen tasapainoon velkojen järjestelyn ja talousneuvonnan keinoin50 Talous- ja velkaneuvoja Asiakkaan neuvominen, tukeminen, avustaminen ja vastuuttaminen hoitamaan asioitaan itsenäisesti 20

78 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Uusia asiakkaita Asiakastapaamisia VJ-hakemuksia KäO Maksuohjelmaehdo tuksia Kirjallisia lausumia Lisäsuoritusvelvolli suuden tarkist. Tarkistettu selvittäjän maksuohjelmia Sosiaaliasiamies kontakteja Työvuodet Talousarvio -18 TS -19 TS -20 IT-päällikkö: TOIMIALA: Jaakko Kaivosoja IT-palvelut TOIMINTA-AJATUS Tavoitteena on tuottaa kaupungin omaa toimintaa varten tarkoituksenmukaiset tietotekniset palvelut. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Vuonna 2016 alussa uset tukipalvelut siirtyivät Ab Alerte Oy:n vastuulle. IT-yksikön vastuulla ovat Alerten keskeisimmät tietojärjestelmäpalvelut, joihin liittyvät palvelut tuotetaan sopimuksen mukaisesti. Uudistuneisiin Suomi.fi -palveluihin on vuoden aikana toteutettu järjestelmäintegraatioita. Sähköiseen asiointiin tähtääviä kehityshankkeita on meneillään. Aiempien vuosien tapaan IT-yksikkö tulee aktiivisesti osallistumaan eri hallintokunnissa meneillään oleviin kehityshankkeisiin. 21

79 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Tavoitteena on toimintavarmat ja käytettävyydeltään hyvät tietojärjestelmät Yli tunnin kestävät tietojärjestelmien käyttökatkokset: Alle 10 kpl - Alle 5 kpl - Ei katkoksia Toteutetaan kriittiset järjestelmät kahdennettuina ja vikasietoisina. Tietotekniikkapäällikkö vastaa. Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... 22

80 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Työvuodet 10, TS -19 TS -20 Perustelut Tietotekniikkayksikön henkilöstö koostuu nykyisellään IT-päälliköstä, ICT-koordinaattorista, kolmesta IT-suunnittelijasta, kehitysassistentista ja neljästä mikrotukihenkilöstä. vt. Henkilöstöjohtaja: Eva-Maria Emet TOIMIALA: Henkilöstöasiat TOIMINTA-AJATUS Henkilöstötoimisto huolehtii kaupungin henkilöstöhallinnosta, työsuojelusta, kotouttamistoiminnasta, työllistämisvastuusta ja palkanlaskennasta. Henkilöstötoimisto toimii kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston kansliana ja huolehtii henkilöstöjaoston valmistelu- ja toimeenpanotehtävistä. Pietarsaaren kaupungin tavoitteena on olla houkutteleva uuden ajan työnantaja, jolla on motivoitunut, osaava ja hyvinvoiva henkilöstö. Työntekijämme viihtyvät työympäristössään, jota leimaa avoimuus, viestintä ja yhteistyö. Henkilöstö on osaavaa, tuntee osallisuutta ja työskentelee tehokkaasti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Työsuojelun tavoitteena on, että kaikki työntekijät voivat suorittaa työnsä turvallisella ja ergonomisesti oikealla tavalla terveessä ja viihtyisässä työympäristössä. Kotouttamisyksikön tavoitteena on edistää parhaalla mahdollisella tavalla vastasaapuneiden maahanmuuttajien mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan. Työskentelemme kokonaisvaltaisesti maahanmuuttajiin liittyvien asioiden parissa maahanmuuton syihin katsomatta, koordinoimme maahanmuuttajien vastaanottoa ja kotouttamista kunnassa yhteistyössä työnvälityksen, kuntien toimintojen ja muiden paikallisten ja seudullisten toimijoiden kanssa. Toiminta on yhteistä Pietarsaaren, Pedersören, Uudenkaarlepyyn, Luodon ja Kruunupyyn kunnille. Työllistämisyksikkö huolehtii pitkäaikaistyöttömien toiminnan koordinoimisesta. Tavoitteena on löytää sopiva työ, koulutus tai muu pitkäaikainen ratkaisu työttömyydelle. Toimintaan kuuluvat kuntouttava työtoiminta, työllistämistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Puusepänverstastoiminta. Kuntouttava työtoiminta pyrkii parantamaan asiakkaan edellytyksiä ottaa vastaan työtä sekä lisäämään asiakkaan hyvinvointia ja elämänhallintaa. 23

81 Työllistämistä edistävän monialaisen yhteispalvelutoiminnan tavoitteena on edistää asiakkaan mahdollisuuksia työllistyä, hakea koulutukseen, ylläpitää ammattiosaamista ja työkykyä sekä edistää kuntouttamista ja aktiivista otetta elämään. Työllistämistä edistävä monialainen yhteispalvelutoiminta on yhteinen Pietarsaaren, Pedersören, Uudenkaarlepyyn, Luodon ja Kruunupyyn kunnille. Puusepänverstastoiminta kuuluu kaupungin oman kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Puusepänverstaassa on yhteensä 30 paikkaa. Tavoitteena on, että toiminta on asiakkaiden ponnahduslauta koulutukseen, oppisopimukseen, palkkatukeen tai työhön. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Kaupungin hallintosäännön uudistaminen on muuttanut henkilöstöosaston vastuualueita. Jaoston tehtäviä ovat nykyään kehittäminen ja valvonta. Vuoden 2018 tavoitteena on vahvistaa mittarit/tunnusluvut, jotka tuovat meille käsityksen vastuualueiden onnistumisesta tavoitteissaan. Lisääntyneen sairauspoissaolon huolestuttavaa suuntausta on muutettava. Psyykkisistä sairauksista ja oireilusta johtuva työkyvyttömyys on lisääntynyt. On ryhdyttävä erilaisiin tehostettuihin panostuksiin työterveyden lisäämiseksi ja sairauspoissaolon vähentämiseksi. Pitkäaikaistyöttömien työllistämisen toimintamuotoja ja työllistymisen edistämistä on kehitettävä edelleen. 24

82 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva "Sisäiset asiakkaat" Säännölliset HR- Henkilöstöjohtaja Asiantunteva HR-tuki viiteryhmäkokoukset, kerran kuukaudessa Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... "Ulkoiset asiakkaat" Työllistämiseen liittyvät asiat Pitkäaikaistyöttömille mielekkäitä työllistämistoiminnan muotoja Sähköisten tukityövälineiden kehittäminen raportointia varten Pilotti, päivähoito Toimiva työajanseurantajärjestelmä "Starttiryhmä" yhteistyössä Työväenopiston kanssa, pilottiryhmä 3 kk Lisätä palkkatuella palkattujen määrää kaupungissa, 12 hlöä vuonna 2018 Yhteistyöhanke Österbottens segelfartygsföreningin kanssa, 10 paikkaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille Henkilöstöjohtaja Henkilöstöjohtaja Henkilöstöjohtaja/työllistämistoiminnan esimies Henkilöstöjohtaja Henkilöstöjohtaja/työllistämistoiminnan esimies 25

83 Kotouttamisyksikkö Tarjota tarkoituksenmukaista palvelua ja ohjausta maahanmuuton syihin katsomatta 100 uuden kiintiöpakolaisen onnistunut vastaanottaminen ja koordinointi Pietarsaaren seudulla v Kotouttamisportin toiminnan kehittäminen Toimiva yhteistyö, verkostotyö kunnissa ja kuntien välillä, koulutuslaitokset, vapaaehtoiset ja kolmas sektori Kotouttamiskoordinaattori Kotouttamiskoordinaattori Palveluohjauksen kehittäminen, tavoitteena työllistäminen, työharjoittelu tai opinnot Yhteistyö avainyhteistyökumppaneiden kanssa Mallien kehittäminen onnistuneita työllistämispolkuja varten Kotouttamiskoordinaattori Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Maahanmuuttajaverkoston perustaminen Vuonna 2016 tehdyssä selvityksessä todettiin, että maahanmuuttajaverkosto voisi olla sopiva foorumi maahanmuuttajien osallisuuden lisäämiseen. Kotouttamiskoordinaattori Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 26

84 HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Motivoitunut, osaava ja Esimiespassin sisällön Koulutuksen tarvetta on sitoutunut johtajuus vahvistaminen, koulutus alkaa 2018 kartoitettu työntekijöille ja Esimiespassin avulla esimiehille osoitetuilla kysymyksillä. Luentoja ja ryhmäcoachingia mm. seuraavista aiheista: yhteistyö, esimiehen rooli ja muutosjohtajuus, työhyvinvointi, kaupungin suuntaviivat ja periaatteet ja niiden soveltaminen Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Tukea muutosjohtajuudessa Varhainen puuttuminen heikentyneen työkyvyn tapauksissa Varhainen yhteydenotto työterveyshuoltoon työkyvyn heikentyessä Henkilöstöjohtaja Uusien esimiesten perehdyttäminen Työterveyden lisäämisen ja sairauspoissaolon vähentämisen toimintasuunnitelman mukaisesti 27

85 Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilöstön Kysely joka toinen vuosi Henkilöstöjohtaja hyvinvointikysely koko henkilöstölle Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Terveenä työssä olemisen tukeminen, sairauspoissaolon ennaltaehkäiseminen. Työterveyden tukemisen ja sairauspoissaolon vähentämisen toimintasuunnitelman toteuttaminen Suunnatut työhyvinvointipanostukset, työhyvinvointisuunnitelma Työhyvinvointikoordinaattorin palkkaaminen koordinoimaan mm. heikentyneen työkyvyn vuoksi työtehtäviä vaihtavien henkilöiden toimintaa. Korvaavan työn kehittäminen Varhaisen puuttumisen aikaistaminen (10-15 päivää) ja suuntaviivojen uudistaminen Henkilöstöjohtaja Henkilöstöjohtaja ja henkilöstöpäällikkö Sairauspoissaolon vähentäminen 15 päivään/työntekijä Uusien työntekijöiden Omalla ilmoituksella tehtävää sairausilmoitusta korotetaan 5 päivään Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön kehittäminen Tukea esimiehille muutosjohtajuudessa Uusien tunnuslukujen käyttöönotto "Pietarsaaren kaupungin Henkilöstöjohtaja Henkilöstöjohtaja 28

86 perehdyttäminen palveluksessa", suuntaviivat ja henkilöstöperiaatteet. Vuosittaiset kehityskeskustelut Henkilöstöjohtaja/esimiehet Onnistunut henkilöstön rekrytointi Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva HR-asioiden viiteryhmän työ aloitetaan. Ryhmä koordinoi ja synkronoi henkilöstö- ja HR-asioita, lähtökohtana rakentava, tavoitteellinen ja yhteinen henkilöstöpolitiikka, jossa huomioidaan yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus. Koordinointia, jotta voidaan paremmin kohdata henkilöstön liikkuvuuden tarve kaupungin yksiköiden välillä. HR-asioiden viiteryhmä käsittelee seuraavia asioita: rekrytointi, tointen/virkojen haettavaksi julistaminen, palkkahinnoitteluun liittyvät asiat, sisäiset uudelleensijoitukset, täydennyskoulutusasiat, kuntouttavien työtukipaikkojen koordinoiminen, palkkatukipaikkojen koordinoiminen Henkilöstöjohtaja Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 29

87 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Pietarsaaren kaupunki on Kehittää tunnuslukuja Henkilöstöjohtaja nykyaikainen ja houkutteleva henkilöstöasioiden seurantaa työnantaja varten Arviointi (Tilinpäätös) Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Joustavat ja tehokkaat HR- Roolien ja vastuun jaon tukiprosessit. selkeyttäminen Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Prosessiin liittyvien asioiden koordinointi HR-viiteryhmässä Tehokkaat ja tarkoituksenmukaiset prosessit yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin nähden työllistämiseen ja kotouttamiseen liittyvissä asioissa. Yhteistyökokoukset ulkoisten toimijoiden kanssa, verkostotyöskentely. 30

88 RESURSSIT JA TALOUS Tuottavuuden lisääminen Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Tarkoituksenmukainen Järjestelmälliset täydennyskoulutus täydennyskoulutussuunnitelmat kelpoisuuden ja osaamisen tukemiseksi. HR-viiteryhmätyö Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... Tarkoituksenmukaisten ja joustavien työvälineiden kehittäminen. Sähköisten työvälineiden / lomakkeiden kehittäminen yhdessä IT-osaston kanssa Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Työmarkkinatuen osarahoitus...teksti... vuoden 2017 tasolla Sairauspoissaolon vähentäminen Palkkatukea sisäisesti suunnitelman mukaisesti 12/2018 Riittävästi kuntouttavan työn toimipaikkoja Ostopaikat Kokkotyösäätiöltä sopimuksen mukaisesti + Muut Työkyvyn tukemisen ja sairauspoissaolon vähentämisen toimintasuunnitelman mukaisesti Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 31

89 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Aktivoidut työllistetyt Sairauspoissaolo 15,7 15,7 17,1 15,5 15,0 Työvuodet 25, 26, ,6 34,33 TS -19 TS -20 Perustelut Kotouttamisyksikkö siirretään henkilöstöasioiden alaisuuteen vuodesta Tämä tarkoittaa henkilötyövuosien lisäystä 9,96:lla. Toimintaan ei itsessään ole lisätty henkilöstöä. Henkilötyövuosia on lisätty yhdellä henkilötyövuodella työhyvinvointikoordinaattorin myötä vuonna vt. Kaupunginkamreeri: Gunilla Höglund TOIMIALA: Rahatoimisto TOIMINTA-AJATUS Rahatoimisto hoitaa ja valmistelee kaupungin taloushallintoon kuuluvat asiat. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Mahd. kirjanpidon ja palkanlaskennan palveluiden yhtiöittäminen vaikuttaa rahatoimiston toimintaan. 32

90 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Tavoitteiden raportointi ja Tavoitteet, mittarit ja Kaupunginkamreeri seuranta kehitetään raportointi määritelty. käyttäjäystävällisemmiksi. Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... 33

91 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Työvuodet 19,97 20,34 19, , TS -19 TS

92 KESKUSVAALILAUTAKUNTA Kaupunginlakimies: Anne Ekstrand TOIMIALA: Valtiolliset ja kunnalliset vaalit TOIMINTA-AJATUS Presidentinvaalit toimitetaan tammi-helmikuussa 2018 ja maakuntavaalit lokakuussa Eduskuntavaalit ja EU-vaalit toimitetaan vuonna Vuonna 2020 ei suunnitella pidetttäväksi vaaleja. 35

93 TARKASTUSLAUTAKUNTA Puheenjohtaja: TOIMIALA: Kaj Nyman Tilintarkastus TOIMINTA-AJATUS Tarkastuslautakunta järjestää kaupungin hallinnon ja tilien tarkastuksen. Lautakunta arvioi vuosittain arviointikertomuksessa, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Jos kunnan taselaskelma osoittaa alijäämää, jolla ei ole katetta, on tarkastuslautakunnan arvioitava, miten talouden tasapainottaminen on onnistunut tilikaudella, ja voimassa olevan taloussuunnitelman ja toimenpide-ohjelman riittävyys. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Vuodesta 2017 tarkastuslautakunta arvioi valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista koko kuntakonsernissa. Uutena tehtävänä tarkastuslautakunta valvoo kuntalaissa 84 :ssä säädetyn sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista. Tarkastuslautakunta saattaa sidonnaisuusilmoitukset valtuustolle tiedoksi. Sidonnaisuusrekisteri on pidettävä yleisessä tietoverkossa. 36

94 SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO (kaupungin osuus) Sosiaali- ja terveysvirasto (sisäiset ostopalvelut) 2018 Kohtaan sisältyy määräraha itä palvelua varten, jota kaupungin sosiaalilautakunta aikaisemmin ylläpiti, sekä MTHA:lta ostettu palvelu. Lisäksi kohtaan sisältyvät eläkemenoperusteiset eläkemaksut, jotka kaupunki maksaa sosiaali- ja terveydenhuollosta. 37

95 38

96 KESKI-POHJANMAAN JA PIETARSAAREN ALUEEN PELASTUSLAITOS TULOSALUE ALUEELLINEN PELASTUSTOIMI / PIETARSAARI 2018 ( ) Toiminnan lainsäädännöllinen peruste on pelastuslaki ( ) ja muu peruste on palvelutasopäätös alkaen sekä kansalaisten onnettomuuden aikaisiin tarpeisiin liittyvä tarve: Vaihtoehtoista palvelua ei ole saatavissa. Lisäksi pelastuslaitos huolehtii Pietarsaaren paloasemalta Vaasan sairaanhoitopiirin järjestämisvastuulle kuuluvasta lakisääteisestä ensihoitotoiminnasta yhteistoimintasopimusten edellyttämässä laajuudessa. Tavoitteet Valvonnan ja turvavallisuusviestinnän avulla ehkäistä onnettomuuksia ennakolta, parantaa kuntalaisten riskitietoutta ja luoda ihmisille omatoimisia valmiuksia onnettomuuksien varalle. Asiantuntijalausuntojen avulla ja valvonnan keinoin vaikuttaa henkilö- ja paloturvallisuuteen. Pelastustoiminnan keinoin minimoida henkilövahingot ja omaisuusvahingot pelastustoimia edellyttävissä onnettomuuksissa. Varautua turvaamaan ihmishenkiä ja omaisuutta yhteiskunnan häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Täyttää ensihoidon yhteistoimintasopimusten (ensihoitotoiminta ja ensivastetoiminta) velvoitteet. Toiminnan keskeisimpiä tuloksia ovat ehkäistyt onnettomuudet, pelastetut ihmiset ja pelastettu omaisuus sekä alueen asukkaille luodut valmiudet omatoimisuuteen onnettomuustilanteissa. TALOUSARVIO 2018 JA TALOUSSUUNNITELMA Käyttötalous 2018: Pietarsaaren kustannusvastuulle kuuluva pelastustoiminnan valmius turvataan osittain päätoimisella ja osittain sivutoimisella henkilöstöllä. Viranomaistoiminnan ja hallinnon kulut ovat asukaslukuperusteisia, joihin Pietarsaaren maksuosuus mukaan lukien Luoto on noin 24,51 %. Talousarvioesitys vuodelle 2018 on kaikkiaan 0,3 % pienempi vuoden 2017 talousarvioon verrattuna. Ensihoitopalvelut tuotetaan yhteistoimintasopimuksen mukaisesti sairaanhoitopiirille netto nolla periaatteella. Pietarsaaren kaupunki vastaa suoraan omistamiensa paloasemien sekä sammutusvesihuollon kuluista. Investointiosa 2018: Investointiosa sisältää pelastuslautakunnan esityksen mukaisesti Pietarsaaren kaupungin alueella olevien paloasemien sekä Luodon kunnan alueella olevien paloasemien kalustohankinnat, netto

97 Suunnitelma Pietarsaaren kustannusvastuulla olevien paloasemien palvelut tuotetaan palvelutasopäätöksen mukaisesti. Investointiosaan sisällytetään pelastuslautakunnan esittämät kalustohankinnat. Mahdollisesti vuoden 2020 alusta pelastustoimi siirtyy maakunnan järjestämisvastuulle. Tunnusluvut Annetaan tarvittaessa asiantuntijalausunto kaikista rakennuslupahakemuksista. Valvontaa kohdennetaan valvontasuunnitelman mukaisesti 100 % erikoiskohteista ja tarkastetaan valvontasuunnitelman mukainen määrä asuinrakennuksista vuosittain pääosin omavalvonnan keinoin. Räjähde-, kemikaali- ja käyttöönotto- sekä lopputarkastukset suoritetaan viikon kuluessa pyynnöstä. Annetaan turvallisuusneuvontaa vähintään 9 %:lle Pietarsaaren ja Luodon väestöstä. Ylläpidetään välittömässä valmiudessa vähintään yksikkölähdön suuruista sammutus- ja pelastusmuodostelmaa ja muilta osin valmius tuotetaan sivutoimisuuteen perustuen: Riskialueen I kohteet pyritään saavuttamaan keskimäärin alle 6 minuutissa, riskialueen II kohteet keskimäärin alle 10 minuutissa ja riskialueiden III ja IV kohteet keskimäärin alle 15 minuutissa. Toimintavalmiusaikojen ylityksien tulee jäädä alle valtakunnallisen toimintavalmiusaikamäärityksen. Ylläpidetään ensihoitovalmiutta yhteistoimintasopimuksen edellyttämässä laajuudessa. Kustannusten kohdentamisessa noudatetaan kuntien yhteisesti hyväksymää alueellisen pelastustoimen yhteistoimintasopimusta. 40

98 SIVISTYSPALVELUT Sivistysjohtaja Jan Levander o o o o o o o o o o o Hallinto Esikouluopetus, aamu- ja iltapäivätoiminta, perusopetus, lukio-opetus Päivähoito Pietarsaaren seudun musiikkiopisto Pietarsaaren ruotsinkielinen työväenopisto, Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto Nuorisotyö Kirjastotoiminta Museotoiminta Yleinen kulttuuritoiminta Liikunta ja urheilutoiminta 41

99 Sivistysjohtaja: Jan Levander TOIMIALA: Hallinto TOIMINTA-AJATUS Päivähoito- ja koulutusvirasto palvelee asiakkaitaan päivähoitoon ja opetukseen liittyvissä asioissa. Toiminta on asiakaslähtöistä, laadukasta ja kaksikielistä. Se haluaa edistää lapsiperheiden viihtymistä, ja tavoitteena on tukea perheiden ja kaupungin välistä kasvatuskumppanuutta. Sivistyslautakunnan muut hallinnonhaarat on mainittu omina hallinnonaloinaan.. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Syksyn 2017 aikana on tehty työtehtävien muutoksia päivähoito- ja koulutusvirastossa. Perhepäivähoidon henkilöstön eläköityminen on johtanut siihen, että sen sijaan että korvattaisiin perhepäivähoidon johtoa, olemme priorisoineet varhaiskasvatuksen suunnittelijan palkkaamiseen. Suunnittelija, Annika Rajakangas sijaistaa päivähoidon johtajaa tarpeen mukaan. Päivähoidon johtaja työskentelee keväästä 2017 alkaen osa-aikaisesti (80%). Lisa Kentala työskentelee ruokahuollon ja siivouksen erityisasiantuntijana. 42

100 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kaupungin uusi hallintosääntö korostaa kaupungin kotisivujen keskeistä roolia tidotuskanavana. Kotisivujen käyttäminen tiedotuskanavana kehitetään tarkotuksena parantaa asukkaiden osallisuutta Kaupungin kotisivuista kehitetään parempaa tiedotusvälinettä Työryhmä saa tehtäväkseen kehittää kotisivuja. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... HENKILÖSTÖ Onnistunut henkilöstön rekrytointi Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Sujuva rekrytointiprosessi Läpinäkyvä prosessi, joka saa Sivistysjohtaja seuraa toistaiseksi voimassa oleviin kestää korkeintaan rekrytointiprosessi työsuhteisiin kuukauden ilmoittamisesta Kuntarekryn käyttöönotto päätökseen Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 43

101 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Sivistystoimen toimintasääntö päivitetään Toimintasääntö tulee olla hallinnon tryöväline. Esimiesten työtehtävien arviointi. Sivistysjohtaja ja esimiehet päivittävät ja seuraavat kehitystä Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... 44

102 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Työvuodet 8,0 8,0 7,6 7,6 9,6 9,6 9,6 TS -19 TS -20 Sivistysjohtaja: Jan Levander TOIMIALA: Esiopetus, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, perusopetus ja lukiokoulutus TOIMINTA-AJATUS Pietarsaaren päivähoito- ja koulutustoimi on kaksikielinen elinikäisen oppimisen periaatteita edistävä organisaatio, joka antaa kasvatuksen ja koulutuksen avulla kaikille oppijoille valmiuksia ja edellytyksiä selviytyä arkipäivän tilanteissa, työelämässä, jatko-opinnoissa sekä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Toiminnassa korostuvien yhdessä vaikuttamisen, kaksikielisyyden, kansainvälistymisen ja yhteistyön avulla taataan laadukkaat palvelut ja edistetään hyvää elämänlaatua sekä tuetaan yksilön mahdollisuuksia kasvaa yhteiskunnan jäseneksi, joka tuntee olonsa varmaksi ja turvalliseksi. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukioiden uuden opetussuunnitelman laatimistyö on päättynyt ja suunnitelmat on otettu käyttöön. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön vaiheittain ja sen toteuttaminen jatkuu erityisesti vuosiluokilla 7-9 ja lukiossa. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Toiminta koskee vuosiluokkien oppilaita ja kaikkia erityisopetukseen siirrettyjä oppilaita. Seurakunnan ja Folkhälsanin kanssa tehdyt sopimukset päättyvät vuoden 2018 aikana ja nyt tulee suunnitella tulevien vuosien toimintaa. Nykyään on myös mahdollista hoitaa iltapäivätoiminta kerhotoiminnan muodossa. Perusopetus Perusopetuksen puitteissa haettavien hankerahojen määrä vähentyy entisestään. Lisäksi omarahoitusosuus on entistä korkeampi. Tilanne on meille haastava. Perusopetuksen puitteissa Kielikylpykoulun suunnittelu on valmis. Valtuusto päättää hankkeen toteuttamisesta. Sisäilmaan liittyvät ongelmat ovat valitettavasti jatkuneet useissa kiinteistöissämme. Tällä hetkellä tutkimuksia tehdään mm. Oxhamnin koulussa. Sivistyslautakunnan asettama työryhmä keskustelee kaupungin tulevaisuuden kouluverkosta. Lukiokoulutus Seudulle on nimitetty lukiolautakunta. Pietarsaari toimii lukiolautakunnan isäntäkuntana vuonna Pietarsaaren lukio järjestää tänä vuonna lukio-opintoihin valmistelevaa opetusta. Pietarsaaren lukio toimii koordinoivana kouluna Erasmus-hankkeessa (EU-hanke). Lukuvuoden aikana toiminnassa on jälleen useita maahanmuuttajille suunnattuja valimstelevan opetuksen ryhmiä. Ryhmät toimivat lukuvuoden aikana Itälän, Lagmanin ja Oxhamnin kouluilla. Niihin osallistuu yhteensä yli 40 lasta. Mainittavan arvoista on myös, että kotikieliopetusta järjestetään monella kielellä. Tällä hetkellä suurimman ryhmän muodostavat lapset, joilla on arabia kotikielenään. Ryhmässä on yli 50 osallistujaa. 45

103 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kuraattoripalveluiden Olla maan keskitasolla Viralliset tilastot saatavuus koulutoimessa Sivistysjohtaja Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... RESURSSIT JA TALOUS Tuottavuuden lisääminen Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Ryhmäkoot perusopetuksessa ja Seudun keskitasoa Koulutoimenjohtajat kokoavat lukiossa ja vertailevat aineistoa seutukohtaisesti Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Perusopetuksen ja Kustannukset maan OPH:n viralliset tilastot lukiokoulutuksen keskitasoa Sivistysjohtaja oppilas/opiskelijakohtaiset kustannukset Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 46

104 Suoritteet/ Tunnusluvut Oppilaita esiopetuksessa -ruotsinkielisiä -suomenkielisiä Oppilaita perusopetuksessa -ruotsinkielisiä suomenkielisiä Aamu- ja iltapäivätoiminta -ruotsinkielisiä -suomenkielisiä Lukiokoulutus -Jakobstads gymnasium -Pietarsaaren lukio Tilinpäätös Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio TS TS Työvuodet Perustelut Esiopetuksen, peruskoulutuksen ja lukiokoulutuksen valtionosuudesta käytetään 100 %. Valtionosuus perustuu oppilasmääärään Sivistyslautakunnan edun mukaista on luonnollisesti, että kunnan hyväksi tuleva valtionosuus käytetään opetukseen. 47

105 Päivähoidon johtaja: Tom Enbacka TOIMIALA: Varhaiskasvatus TOIMINTA-AJATUS Varhaiskasvatuksen tavoitteena on toimia tärkeänä osana kehitettäessä Pietarsaaren kaupunkia. Tätä toteutetaan tarjoamalla lapsiperheille monipuolisia ja korkealaatuisia varhaiskasvatuspalveluja. Tämä saavutetaan siten, että varhaiskasvatus: - tarjoaa jokaiselle pietarsaarelaiselle lapselle mahdollisuuden merkitykselliseen lapsuuteen ja hyvään elämän alkuun, punomalla yhteen leikin, opetuksen ja hoidon toimivaksi kokonaisuudeksi - että varhaiskasvatus mahdollisuuksien mukaan pystyy täyttämään vanhempien toiveet - tarjoaa henkilökunnalle hyvät työolosuhteet ja mahdollisuuden täydennyskoulutukseen. Työskentelemme moniammatillisesti yhdessä lasten ja perheiden kanssa saavuttaaksemme hyvinvointia. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Varhaiskasvatus jatkaa suunnilleen samassa laajudessa kuin aikaisemminkin. Paremmat suhdanteet kompensoivat osittain pienempiä ikäluokkia. Pietarsaaren hyväksymä subjektiivinen päivähoito-oikeus pidetään ennallaan. Päivähoidon toiminnan digitalisointi jatkuu edelleen. Valtiovalta on ilmoittanut uusista maksujärjestelmän muutoksista Muutokset voivat loppuviimein vähentää tuottoja jopa 20 %. Päivähoidon kiinteistöihin liittyvistä ongelmista on keskusteltu kahdessa työryhmässä ja vuoden aikana on tehtävä päätös keskustaan sijoitettavan päiväkodin rakentamisesta. Suurempi päiväkoti keskustassa tarkoittaa, että varhaiskasvatuksen kokonaistoimintaa tarkistetaan. 48

106 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Arviointi (Tilinpäätös) Vastuussa oleva Johtajuuden tukeminen varhaiskasvatussuunnitelman jalkauttamisessa Pedagogisten keskustelutilaisuuksien järjestäminen Päiväkotien johtajille : Annika.Rajakangas...tilinpäätösteksti... Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Uudistuvaan toimintakulttuuriin Koulutustilaisuuksien Tom Enbacka liittyvien digitalisten työkalujen järjestäminen. käyttöönotto Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Varhaiskasvatussuunnitelman Perehdytystyön jatkaminen: Tom Enbacka jalkauttaminen : vasun mukaisen koulutustilaisuuksien toimintakulttuurin juurruttaminen järjestäminen. varhaiskasvatukseen Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... 49

107 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 hoitopäiviä/päiväkoti hoitopäiviä/ perhepäivähoito 0-6 v v. varhais- 65,5 66,4 62,7 65, ,3 kasvatuksessa % Lapsia päiväkoti Lapsia perhepäivähoito Lapsia esiopetuksen päivähoito Työvuodet TS -19 TS

108 Rehtori: TOIMIALA: Peter Roos Pietarsaaren musiikkiopisto TOIMINTA-AJATUS Musiikkiopisto: Antaa seudun lapsille ja nuorille laajan oppimäärän mukaista musiikin opetusta taiteen perusopetuksen puitteissa, sekä edellytykset suhtautua musiikkiin myönteisellä tavalla, edellytykset musiikin elinikäiselle harrastamiselle sekä valmiudet ammattiin tähtääviin musiikkiopintoihin. Kuvataidekoulu Balatako sekä teatteri- ja tanssilinja: Antaa seudun lapsille ja nuorille kuvataiteen, teatterin ja tanssin taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaisesti. Opetuksen tavoitteena on antaa valmiudet oppilaan tunnepohjaiselle, esteettiselle ja eettiselle kasvamiselle sekä elinikäiselle taiteenharrastamiselle, ja luoda perusta jatkokoulutukselle. Opetuksen tehtävänä on myös kehittää ja vaalia kansallista kulttuuria sekä edistää oppilaan kykyä arvostaa muita kulttuureja ja toimimista monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Pietarsaaren Sinfonietta: Ylläpitää Pietarsaaren Konserttisarjaa omien konserttien ja tuotettavien konserttien muodossa sekä toimii koulutusorkesterina Pietarsaaren Musiikkitalon ammattiopiskelijoille. Yhteistä musiikkiopiston toimialoille on yhteistyö päiväkotien, peruskoulujen, kaupungin muiden kulttuuri-instituutioiden ja yhdistysten kanssa. Musiikkiopiston tehtävänä on myös ylläpitää yhteyksiä kansallisiin ja kansainvälisiin kulttuurijärjestöihin. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Pyrkimys kuvataiteen, teatterin ja tanssin opetuksen saamiseksi osaksi seudullista toimintaa musiikin tavoin jatkuu edelleen. Selvitetään mahdollisuutta saada valtiontukea myös muille taidemuodoille musiikin lisäksi. Uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön kaikkien musiikkiopiston eri opintosuuntien osalta syyslukukaudella Lukuvuonna tehdään tiivistä työtä opetussuunnitelman parissa, opetushallituksen määräämien perusteiden mukaisesti. Sinfonietan johtosääntö on vanhentunut ja johtosäännön uudistamista varten on asetettu työryhmä. Tavoitteena on luoda toiminnalle toistuva kehys, mikä helpottaa suunnittelutyötä tulevaisuudessa. Osa tanssinopetusta suunnitellaan toteutettavaksi Campus Allegron uudessa Black Box -tilassa. Tämä vaatii investointeja peileihin ja tankoihin, mutta tuo myös säästöjä vuokrissa, sekä yhtenäisemmän opetuksen, suurimman osan toiminnasta toteutuessa samassa korttelissa. 51

109 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Uudet opetussuunnitelmat valmiit Uudet opetussuunnitelmat Työryhmä apulaisrehtorin otettaviksi käyttöön käytössä johdolla, yhteistyössä syyslukukaudella 2018 rehtorin, opettajakunnan ja musiikkiopiston johtokunnan kanssa Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Pietarsaaren Sinfonietan johtosääntöä uudistetaan Aktiivinen seudullinen musiikkileikkikoulutoiminta, toimintaa myös Campus Allegron ulkopuolella Johtosääntö käytössä Useita musiikkileikkikouluryhmiä yhteistyökunnissa Työryhmä, johon kuuluvat musiikkiopiston johtokunta sekä Sinfonietan johtoryhmä Rehtori suunnittelee yhdessä musiikkileikkikoulun opettajien kanssa 52

110 RESURSSIT JA TALOUS Tuottavuuden lisääminen Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Musiikinopetuksen Talousarvio pysyy Rehtori vastaa talousarviossa viikkotuntimäärä n. 377 tuntia. kehyksissään pysymisestä yhdessä Puskuri (n. 10 %) tarvitaan, johtokunnan kanssa. ettei valtionosuustunteja aliteta. Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... Teatterilinja voi ottaa lisää oppilaita ilman että se vaikuttaa kielteisesti talousarvioon Omistajaohjaus Teatterilinjalla lisää oppilaita, mikä tuo suurempia tuloja Tiedon levittäminen ja kouluvierailut Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Balatakosta, tanssi- ja Seudun kuntien oppilaita Rehtori selvittää teatterilinjasta voi tulla koko opiskelee jo mainituilla mahdollisuuksia hakea seudun koulutus linjoilla, mitä voidaan käyttää valtiontukea kaikille musiikkitoiminnan mallin argumenttina taidemuodoille mukaisesti Opetushallituksen kanssa käytävissä neuvotteluissa. Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... 53

111 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Työvuodet 21,86 21, ,0 23,07 Perustelut TS -19 TS -20 Henkilötyövuosien määrä kasvaa, sillä JMI tarjoaa myös teatterin ja tanssin opetusta syksyltä 2017 lukien. 54

112 Rehtori: TOIMIALA: Anders Wingren Pietarsaaren ruotsinkielinen työväenopisto TOIMINTA-AJATUS Pietarsaaren ruotsinkielisen työväenopiston tavoitteena on tarjota kursseja, luentoja ja tapahtumia, joiden myötä asiakas saa uusia tietoja ja taitoja sekä parantaa niitä, saa uusia elämyksiä ja toteuttaa unelmiaan. Opisto osallistuu kurssilaisten yleissivistyksen, kulttuuritietouden, yksilöllisen vastuun ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Opisto on lähellä asiakasta ja kuuntelee asiakkaan toiveita. Opisto tarjoaa mielekästä ja vireää vapaaajantoimintaa eri kohderyhmille. Opiston toiminnan taiteellinen osa (kuvataide, musiikki, tanssi ym.) pyrkii herättämään osallistujien harrastuneisuutta ja kehittämään arvostelukykyä sekä antamaan elämyksiä. Eri tietopohjaisissa aineissa (kielet, luonnontieteet, yhteiskuntatieteet ym.) opisto pyrkii lisäämään osallistujien tietoja. Kuntoliikunnassa painotetaan osallistujien terveyden ja kunnon ylläpitämistä ja parantamista. Opistolla on paljon toimintaa myös Luodossa. Toimintaa voidaan lisätä Luodossa. Opistolla on käytössään uusi joogasali lukien. Salissa harjoitetaan joogaa ja rauhallisempia kuntoilumuotoja, ja tämän myötä saamme ajanmukaisen imagon. Keskiviikkoiset tapahtumamme (Onsdags Event) tarjoavat jännittäviä ja mielenkiintoisia luentoja, jotka houkuttelevat yleisöä suuremmalta maantieteelliseltä alueelta. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Opisto toimii uusissa tiloissa Strengbergin talon neljännessä kerroksessa. Opistolla on hallinnollisten tilojen lisäksi luokkahuone ja joogasali. Henkilöstöpuolelle on tullut lisänä yksi resurssi (100 %) hallinnon asiantuntijana. Resurssi on tänä päivänä täytetty 70 %:sti. Sekä tekstiilityön- että kielenopettajan virat ovat toistaiseksi täyttämättä. Opetusta tekstiilityöhön ja kieliin liittyvissä aineissa hoidetaan tuntiopettajien voimin, joilla ei ole kokonaisvastuuta aineistaan. Onsdags Event -tilaisuudet, joogasali ja viikonlopputapahtumat tuovat opistolle suurempaa näkyvyyttä kaupungissa ja henkilöstö työskentelee joustavammin tehtäviensä ja ajankohtien osalta. Onsdag Event -tilaisuudet tarjoavat jännittäviä ja mielenkiintoisia luentoja, jotka houkuttelevat yleisöä suuremmalta maantieteelliseltä alueelta. Opiston toimintaa Luodossa voidaan lisätä. Opistolla on käytössään uusi joogasali lukien. Salissa harjoitetaan joogaa ja rauhallisempia kuntoilumuotoja, ja tämän myötä saamme ajanmukaisen imagon. 55

113 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Pystyä palvelemaan Tilastot kurssilaista Rehtori, kurssisihteeri Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Tyytyväiset kurssilaiset HENKILÖSTÖ Erittäin hyvä. Arvosana 4 (asteikolla 1-5). Opettajat, kurssiarviointi rehtori Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kehityskeskustelut ja Rehtori pitää kehityskeskustelut henkilöstöpäivät RESURSSIT JA TALOUS Vähintään yksi kehityskeskustelu jokaisen henkilöstöön kuuluvan kanssa. Vähintään yksi henkilöstöpäivä vuoden aikana. Henkilöstöpäivä suunnitellaan yhdessä Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Pystyä toteuttamaan oppituntia Tilastot talousarvion rajoissa Rehtori oppituntia Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 56

114 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Oppitunteja Kurssilaisia, brutto Kurssilaisia, netto Kurssilaisia/asukkaita 37,4 38,8 40, , % (ml. Luoto) Kurssilaisia/asukkaita 54,9 56,1 59, , % (ainoastaan Pietarsaaren ruotsinkieliset) Menot yhteensä, euroa Tulot yhteensä, euro Menot yhteensä, euro Netto, euro Työvuodet 12,31 11,24 11, TS -19 TS -20 Perustelut Kasvavat tulot ja menot käynnistäessämme Onsdags Event -tilaisuuksia, luentoja ja viikonlopputapahtumia. Lisää näkyvyyttä, aseman nostaminen ja samalla lisää asiakkaita muille kursseille. Osallistujamäärä nousee reilusti. Lisää asiakkaita Onsdags Event -tilaisuuksiin ja myös muille kursseillemme. Korkeampi määrä oppitunteja toteuttaessamme uudentyyppistä toimintaa. Rehtori: TOIMIALA: Päivi Rosnell Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto TOIMINTA-AJATUS Työväenopisto on ensisijaisesti yleissivistävää aikuiskoulutusta antava oppilaitos, jonka tehtävänä on vahvistaa yhteiskunnan eheyttä, aktiivista kansalaisuutta ja elinikäisen oppimisen edellytyksiä. Tämän toteuttamiseksi opisto pyrkii vastaamaan koulutustarpeisiin järjestämällä kurssitoimintaa mm. seuraavilla osa-alueilla: taito- ja taideaineet, kielet, tietotekniikka, musiikki, tanssi ja liikunta. Tämän lisäksi vastataan muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin tarjoamalla eri aihepiirien lyhyempiä opintokokonaisuuksia ja luentotilaisuuksia. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Lukuvuonna puutöidenkurssit ovat siirtyneet Etelänummen koululle. 57

115 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Opistotoiminnan Toimintaa ja laatua kehitetään Kehittämistyöhanke jatkuu. kehittäminen systemaattisesti. Kehittämistyöhön osallistuu koko henkilöstö. Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Väestön erilaiset osallistujaryhmät Kurssitarjonta ja osallistujaryhmien kohtaaminen Jatkuva kurssiarviointi kurssien päätyttyä (opiskelijapalautteet sähköisesti ja paperilla) rehtor Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... HENKILÖSTÖ Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilöstön osaaminen Täydennyskoulutukseen Täydennyskoulutuksen vastaa toiminnan osallistuminen vastaa toiminnan kehittäminen toiminnan tarkoitusta tarkoitusta mukaan rehtori Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 58

116 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Opetustunnit Brutto-opiskelijat Netto-opiskelijat Toimintamenot Tulot Valtionosuus Työvuodet 11,25 9,5 9,5 8,63 TS -19 TS -20 Perustelut Vaikinaisia toimia opistossa on neljä ja tämän lisäksi noin 50 tuntiopettajaa. Opetushallitus kerää kansalais- ja työväenopistoilta vuodesta 2017 alkaen tietoja käyttökustannuksista erittelytietona: TE-toimiston tai kunnan viranomaisen hyväksymän kotoutumissuunnitelman mukaisen omaehtoisen koulutuksen kustannukset. Valionosuuden rahoitusprosentti on 55,97%. 5

117 Nuorisosihteeri: Tiina Höylä-Männisto TOIMIALA: Nuorisotyö TOIMINTA-AJATUS Pietarsaaren nuorisotoimi on kaksikielinen kaupungin organisaatio, joka ylläpitää toimivaa nuorisotilaa ja luo edellytyksiä nuorisotoiminnan järjestämiseen. Nuorisotoimi järjestää toimintaa nuorisotilan lisäksi myös kouluilla. Kaikessa toiminnassa korostuvat yhteistyö, tasavertaisuus, turvallisuus, kasvatuksellisuus, kansainvälisyys ja päihteettömyys. Toiminnalla on tarkoitus tukea nuorten sosiaalisten valmiuksien kehitystä sekä heidän itsenäistä kasvua. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Nuorisotoimi toimii sivistystoimen alaisuudessa tehden yhteistyötä muiden sivistystoimen hallintokuntien kanssa. Nuorisotoimen toimipaikkoina ovat nuorisotalo Tupakkamakasiinin lisäksi Etelänummen ja Oxhamnin yläkoulut sekä Resurssikoulu. Yläasteilla toimiessaan nuoriso-ohjaajat organisoivat välituntitoimintaa ja osallistuvat tarvittaessa koulun omaan toimintaan. Fix-luokalla Oxhamnilla työskentelee yksi erityisnuorisoohjaaja. Toisen erityisnuoriso-ohjaajan työpanos on sidottu Resurssikoulun toimintaan. Myös Jopo-luokalla aloitti syksyllä nuoriso-ohjaaja opettajan työparina. Kesätoimintaan kuuluu alakoulujen oppilaille suunnattu teemaleiritoiminta. Summer Deal - leiri on tukea tarvitseville nuorille suunnattu työleiri, joka toteutetaan yhdessä etsivien nuoriso-ohjaajien kanssa. Leirille osallistuvat nuoret valitaan kaupungin kesätyöpaikkaa hakeneiden joukosta. Pietarsaaren nuorisotoimi toimii aktiivisesti myös nuorten tietopalvelujen parissa. Jäsenyys nuorisoportaali Decibel.fi:ssa antaa pietarsaarelaisille nuorille mahdollisuuden käyttää nuorisotiedotuspisteen tarjoamia kanavia nuorisolain edellyttämällä tavalla. Kansainvälisyys huomioidaan siten, että nuorille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua nuorisovaihtoihin eri puolille Eurooppaa. "ABC kohtaa nuoria" -yhteistyö jatkuu vuonna Nuorten oma vaikutuskanava, nuorisovaltuusto, aloittaa vuonna 2018 seitsemännen kautensa. Kaupungin nuorisovaltuustolla on tärkeä tehtävä toimielimenä, joka tuo Pietarsaaren nuorten äänen kuuluviin. Haluamme työskennellä sen eteen, että nuorisovaltuuston jäsenet entiseen tapaan voivat osallistua lautakuntien kokouksiin, sekä että nuorisovaltuuston roolia vahvistetaan siten, että sekä lautakuntien että kaupunginhallituksen asiat voidaan tarvittaessa lähettää nuorisovaltuustoon lausuntoa varten. Tavoitteena on vahvistaa nuorten ääntä asioiden valmistelun yhteydessä 6

118 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Nuorten lisäämällä nuorten mahdollisuuksia. osallisuutta parannetaan vaikutus- Vuoden aikana nuorille annetaan 1/2/4 eri tilaisuutta osallistua nuoria koskevien päätösten valmisteluihin. Keskustelutilaisuus Nuorten osallisuushankkeet Nuorisovaltuusto Nuorisosihteeri Arviointi (Tilinpäätös) RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Nuorisotoimen taloutta Tavoitteena hakea rahoitusta Nuorisosihteeri ja nuorisotasapainotetaan hankkimalla 2 / 3 / 4 hankkeelle vuoden ohjaajat lisäresursseja erilaisten aikana hankkeiden/ projektirahoitusten kautta. Arviointi (Tilinpäätös) 61

119 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Ryhmäkoko/ohjattu kerho/ Tupis Kävijämäärä/ mittausviikko/ Tupis Kysymykset Decibel.fi:hin/ PRS Työvuodet 9 9 8,5 9,5 9,5 9,5 9 TS -19 TS

120 Kirjastotoimenjohtaja: Leif Storbjörk TOIMIALA: Kirjastotoiminta (Kirjasto- ja tietopalvelut) TOIMINTA-AJATUS Kaupunginkirjaston on toimittava ajanmukaisena tietoyhteiskunnan yleisenä kirjastona siten, että fyysiset ja virtuaaliset palvelut tukevat ja vahvistavat toisiaan. Perinteinen kulttuuri- ja sivistystehtävä yhdistyy monipuoliseen tiedonvälitys- ja neuvontatehtävään. Toiminta perustuu voimassa olevaan kirjastolakiin (Laki yleisistä kirjastoista /1492). Kirjastopalvelujen on oltava kaikkien saatavilla. Yleisen kirjaston peruspalvelut ovat maksuttomia. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Uusi kirjastolaki on tullut voimaan YHDESSÄ ENEMMÄN. Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittinen ohjelma valmistui keväällä Ohjelmassa korostetaan kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalveluita. Ohjelma on käsitelty sivistyslautakunnan kulttuurijaostossa ja sivistyslautakunnassa ja viety kaupunginhallitukseen hyväksyttäväksi. Ohjelma on osa kaupungin strategiatyötä. Sivistyslautakunnan kulttuurijaosto on saanut kaupunginhallitukselta tehtäväksi laatia kulttuuripoliittisen ohjelman. Kaupunginkirjaston panostukset monikulttuuriseen työhön tehdään läheisessä yhteistyössä Kulttuuritoimiston ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Monikulttuurista kirjastotyötä tehdään myös Fredrika-kirjastojen hankeyhteistyönä. Kirjastoympäristö tarjoaa maahanmuuttajille kosketuskohdan enemmistöväestöön, tukea kielenoppimiseen, oman äidinkielen ylläpitämiseen omalla kielellä luettavan kirjallisuuden kautta sekä tukea tietoyhteiskuntaan liittyen. Avoimuus ja saavutettavuus tekevät lasten- ja nuortenosastosta erinomaisen tapaamispaikan ikään katsomatta. Kulttuuriperintömme välittyy myönteisessä ilmapiirissä seuraaville sukupolville. Lisäämällä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja joidenkin kirjastossa tehtävien täsmäpanostusten kautta hieman vanhemmat nuoret saadaan viihtymään kirjastossa entistä paremmin. Koulun ja kirjaston välinen yhteistyö toteutetaan uusina toimintamuotoina. Lasten ja nuorten lukutottumukset muuttuvat. Kaupunginkirjasto vastaa näihin innovatiivisilla, lukemista edistävillä hakkeilla. Opetussuunnitelmat ja varhaiskasvatussuunnitelma tukevat tehtävää. Fredrika-kirjastojen ja Vaasan kaupunginkirjaston/maakuntakirjaston välisen yhteistyöhankkeen tavoitteena on avata fyysiset kokoelmat kokonaistaloudellisesti edulliseen yhteiseen käyttöön koko Pohjanmaan alueella. Tarkoituksena on rakentaa yksinkertaiset tilaajatoiminnot ja toimiva kuljetuslogistiikka. Uuden kirjastolain mukaisesti maakuntakirjastot lakkaavat nykyisessä muodossaan vuoden 2017 lopussa alkaen Vaasan kaupunginkirjasto on alueellinen kehittämiskirjasto. Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksen mukaan Vaasan kaupunginkirjaston alueeseen kuuluu jatkossa Pohjanmaan lisäksi myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaa. 63

121 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kirjaston tilojen Paljon kirjastokäyntejä, sekä saavutettavuus ja kirjaston fyysisiä että verkon kautta. kokoelmien, sekä fyysisen että Hyvä medialainaus. sähköisen aineiston, Riittävä hankinta. käyttömahdollisuus. Hakuvälineiden ja tietokantojen käyttömahdollisuus. Kaikkien yhteiskuntaryhmien kokoontumispaikka. Voimassa olevien laatusuositusten mukainen palvelutaso, jossa huomioidaan paikalliset ominaispiirteet. Asiakasystävälliset, säännölliset ja kiinteät aukioloajat. Jatkuva hankinta ja poisto. Tarpeeksi henkilöstöä, joka antaa hyvää palvelua. Kirjailijavierailut, teemapäivät, tapahtumat, näyttelyt. Ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista tiedottaminen. Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Tietoa yhteiskunnasta ja demokratiasta. Osallisuus yhteisöön. Käyttäjillä on mahdollisuus kopioida, skannata ja käyttää sähköpostia. Asiakkaiden käytössä on tietokoneita ja tutkijanhuoneita. Kirjastotalon pitäminen hyvässä kunnossa yhteistyössä kiinteistövastaavien kanssa. Kirjasto saa myönteistä palautetta uutisoinnissa, myös valtakunnallisesti. 64

122 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kirjasto- ja tietopalvelujen Vakaat volyymiluvut puitteissa tuotetaan volyymipalveluja kuten lainausta Kirjastopalveluja suomeksi ja suuruusluokassa ruotsiksi toteutetaan lainausta vuodessa ja samanlaisin perustein. kirjastokäyntejä (fyysisiä + verkossa) suuruusluokassa Monikielinen ja moni käyntiä vuodessa. kulttuurinen kirjasto- Lisäksi tiedotustyö, neuvonta ympäristö. ja opastaminen tiedonhaun prosesseissa lukemista edistävän toiminnan ohella. Jos palveluista tehdään vastaava kysely pietarsaarelaisten parissa vuoden 2014 tapaan: kirjasto saa korkeat pisteet. Kirjastolle annetaan resurssit ja henkilöstölle annetaan tarvittavat työkalut tavoitteiden toteuttamiseen. Korkea palvelutaso, jossain määrin itsepalvelua. Lainausautomaatit. Laajennettu kirjastonetti, lisää e-aineistoa. Seudullista yhteistyötä. Vastuu: Sivistyslautakunta Kulttuurijaosto Kirjastotoimenjohtaja Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... 65

123 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Lainaus Lainaajia vuoden aikana (käytössä olevia lainauskortteja) Fyysisiä käyntejä Verkkokäyntejä Osallistujia järjestetyissä tapahtumissa ja käyttäjäkoulutuksissa Kirjastonkirjat (%) 9,2 9,5 9,5 9,5 joita saatavilla e- kirjana tai striimattuna äänikirjana Kirjaston 93,6 94, kokoelmien sanomalehtien ja aikakauslehtien osuus (%), jotka ovat saatavilla sähköisessä muodossa Työvuodet 17 16,5 15,5 16,6 16,2 16,2 16,2 TS -19 TS -20 Perustelut Kirjastotoiminta on kunnallista peruspalvelua ja se saa valtionavustusta. Valtionosuusrahoitus on kirjastojen osalta osa kunnallista peruspalvelua. Kirjastotoiminnan yleisiä taloudellisia vaikutuksia on tutkittu. Suomessa tämä tehtiin viimeksi vuonna 2017 ja tutkimus on koottu raporttiin Kirjastojen taloudelliset vaikutukset. (Raportti on e-julkaisuna osoitteessa Kuntien toiminnan lähtökohtana on paikallisuus. Tulevaisuuden kunnan pääasiallisena tehtävänä on huolehtia asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen elinmahdollisuuksista. Kaupungin kirjastotoimi tarjoaa lain vaatimukset täyttävää peruspalvelua, käyttökustannusten ollessa hyvin vaatimattomat koko kunnan käyttökustannuksiin nähden. Myös kaupungin muut hallintokunnat hyötyvät kirjaston palveluiden käyttömahdollisuuksista. Kirjastotalolla on erinomainen sijainti aivan kaupungin ydinkeskustassa. Samassa kiinteistössä toimii vuodesta 2016 lähtien kulttuuritoimisto. Monia synergiavaikutuksia on syntynyt, mutta päivittäistä kirjastotyötä on luonnollisesti edelleen jäljellä, ja tämä vaatii henkilöstöresursseja. Vuoden 2018 talousarvio tarkoittaa tuntuvia leikkauksia medianhankinnassa. Myös kokonaistyövuosia on vähennetty. Kirjastot työskentelevät mielellään verkostoissa. Pietarsaaren kaupunginkirjaston tavoitteena on olla luotettava yhteistyökumppani myös alueellisesti, maakuntatasolla ja kansallisella tasolla, sekä tarvittaessa kansainvälisellä tasolla. Tämän yhteistyön puitteissa on mahdollisuus saada lisää ulkoista rahoitusta hankemäärärahojen muodossa. 66

124 Museonjohtaja: Carola Sundqvist TOIMIALA: Museotoiminta TOIMINTA-AJATUS Ymmärtääksemme omaa aikaamme ja tunteaksemme tulevaisuuden suunnan, on meidän tunnettava oma historiamme Pietarsaaren kaupunginmuseolla on keskeinen vastuu kaupungin museopalveluista. Museolain mukaan museotoiminnan tarkoituksena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Tarjoamme tietoa kaupungista ja sen historiasta. Tietoa säilytetään museon esine-, tekstiilija taidekokoelmissa sekä asiakirja-, kartta- ja kuva-arkistoissa ja museon kirjastossa. Museo omistaa myös ainutlaatuisen tupakkakokoelman, jonka pohjalta aiomme kehittää erityismuseon. Tupakkamuseo on ainoa laatuaan maassamme. Museo antaa tietoa ja tekee lausuntoja kunnan ja valtion viranomaisille. Tehtäviimme kuuluu tutkia Pietarsaaren historiaa ja luennoida paikallishistoriasta, merenkulkuhistoriasta, perinteistämme, arkielämästä, tapahtumista ja ihmisistä. Tehdäksemme tämän asukkaillemme helposti saataville, yhä enemmän tietoa muutetaan digitaaliseen muotoon. Tulemme edelleen kuitenkin julkaisemaan tutkimustamme julkaisusarjamme muodossa. Museon tulee tehdä aktiivista yhteistyötä kunnan ja seudun erilaisten tahojen kanssa, esim. koulutuksen ja kotouttamiskoulutuksen kanssa. Tavoitteenamme on yhteistoiminnan kautta lisätä asukkaiden tietoa tekijöistä, jotka ovat luoneet ja kehittävät edelleen kaupunkiamme. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Digitalisointityö jatkuu vuonna 2018 museossa. Tämä koskee erityisesti museon lajaa kuvaarkistoa, missä digitalisointi etenee pienin askelin. Kuva-arkistossa on noin ½ miljoonaa negatiivia. Vuonna 2018 säästöjen mukaan henkilökunta vähenee yhdellä henkilöllä. Tämä vaikuttaa museon toimintaan. Tietysti tulemme tekemään muutoksia organisation sisällä mutta ensi vuonna muutos tulee vaikuttamaan negatiivisesti museopedagoogiseen työhön. Arkisto kasvaa ja tarvitsee lisää tiloja ja lisää hyllyjä. Arkisto kuuluu arkistolain alaisuuteen joka määrää asiakirjojen säilytysajan. Meidän ainutlaatuinen Tupakkamuseomme vaatii satsauksia vuonna 2018 jotta voisimme saada näyttelyn valmiiksi. Museoalalla tulee tapahtumaan muutoksia vuoden aikana, mm valtionsosuusjärjestelmää ollaan uudistamassa. 67

125 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Museon esine-, taide-, Kävijämäärä museoissa valokuva- ja kirjakokoelmien, arkistojen ja tiedon Kävijämäärä kansliassa saavutettavuus Omat näyttelyt: 3 Yhteistuotantona toteutetut näyttelyt. 15 Tarinakahvilat Luennot Tutkimuksia Säännölliset, ehkä heinäkuussa pidennetyt aukioloajat. Tiedottaminen museon infokirjeen, kotisivujen, facebookin, ilmoitusten sekä kouluihin suunnattujen kirjeiden kautta. Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Tapatumien järjestäminen joko yksin tai yhdessä muiden kanssa Museopedagoginen työ 8 tapahtumaa; n osallistujaa Noin 3000 osallistujaa Henkilöstö järjestää tapahtumia, esim. yhteistyössä Etelänummen joulun ja museon omia kuten kertojakahviloita, joissa kävijä on keskipisteessä, näyttelyjä työpajoineen ja aikamatkoineen Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 68

126 HENKILÖSTÖ Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilökunnan osaaminen on Henkilökunta osallistuu...teksti... etusijalla. koulutuksiin joka auttaa meitä pysymään ajan tasalla alalla tapatuvien muutosten kanssa. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Museon on jatkossakin saatava 9 henkilötyövuotta. seurata valtionosuuksien valtiontukea. muutoksia, oltava ennakoivia. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 69

127 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio - 18 Kävijät: museon näyttely ja luennot. Kävijät, kanslia ja arkisto Opastetut ryhmät Näyttelyiden määrä, yhteistuotanto Näyttely, omat Tapahtumat Valtionsuuksia Työvuodet 10,5 10,09 10,09 9,85 9 TS -19 TS -20 Perustelut Museon suunnitelmissa on pitää vähemmän näyttelyitä/vuosi, jotta voisimme keskittyä jokaiseen näyttelyyn paremmin. Voisimme esimerkiksi pitää yleisiä luentoja ja opastuksia usemmin näyttelyiden yhteydessä. Tällä tavalla voimme tarjota kävijille enemmän tietoa ja elämyksiä. Vuonna 2018 meillä on mernekulku teemana ja sen teeman ympärille rakennamme myös vuoden 2018 lastentapahtuma. 70

128 Kulttuurisihteeri: Marja-Leena Pitkäaho TOIMIALA: Yleinen kulttuuritoiminta TOIMINTA-AJATUS Pietarsaari muodostuu monipuoliseksi kulttuurikaupungiksi, jolla on oma kulttuuriperintö sekä kaksikielisyys. Yleinen kulttuuritoiminta antaa asukkaille mahdollisuuden monipuoliseen kulttuuripalveluun sekä tukee paikallisia hankkeita, jotka koskettavat asukkaitaan. Kaikilla on sama oikeus taiteen luomiseen sekä kultuuritoimintaan osallistumiseen. Yleinen kulttuuritoiminta edistää, tukee ja järjestää kulttuuritoimintaa Pietarsaaressa kuntien kulttuuritoiminnan lain puitteissa. Kulttuuritoiminta järjestää asukkaille mahdollisuuksia saada taiteen perusopetusta sekä muuta harrastajia tukevaa toimintaa. Kulttuuritoimisto palvelee sekä tiedottaa asukkaita kulttuurin alan kysymyksissä sekä vaalii ja edistää yhdistys- ja kulttuurielämän runsautta kaupungissa. Yleinen kulttuuritoiminta Pietarsaaressa pyrkii olemaan monipuolinen, helposti saatavilla oleva sekä ulospäinsuuntautunut toiminta- ja palvelumuoto. Runsas ja monipuolinen kulttuuritarjonta edesauttavat kunnan asukkaiden hyvinvointia sekä tekee kaupungista vetovoimaisen. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS YHDESSÄ ENEMMÄN. Pietarsaaren kaupungin kulttuuripoliittinen ohjelma valmistui keväällä Pietarsaaren kulttuuripoliittinen ohjelmaa nostaa esiin kaupungin monipuolisen kulttuurikentän ja -palvelut. Runeberginviikko 2017: Maamme, oli kahden viikon pituinen suursatsaus juhlivan Suomen kunniaksi. Kaikkien aikojen yleisöennätykseksi tuli n kävijää. Runeberginviikko jatkaa kehitystään vuonna 2018, pitkän tähtäimen tavoitteena saada vielä suurempi näkyvyys (kansallinen), joka edesauttaa Pietarsaaren kaupungin positiivista imagoa. Kulttuuritoimiston Leader-hanke Kulttuurinen moninaisuus jatkuu osittain vuonna

129 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Laadukas, monipuolinen ja kävijää/vuosi. Toiminnan määrätietoinen monikulttuurinen toiminta. suunnittelu dialogissa Saatavuus. Matala kynnys asiakkaiden kanssa. osallistua. Kustannustehokas markkinointi. Kulttuurisihteeri ja muu henkilökunta. Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Verkostoituminen ja yhteistyö. Seudullinen yhteistyö Nykyisten yhteistyömuotojen ylläpitäminen nykyisellä tasolla. Osittain yhteinen tapahtumatuotanto. Säännölliset kokoukset. Yhteistyö tapahtumien osalta. Kulttuurisihteeri. Kulttuurijaosto. Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... 72

130 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio - 18 Kävijämäärä, koko toimintavuosi Runeberginviikko, kävijämäärä Ulkoisesti rahoitetut hankkeet Työvuodet 1,2 1,2 1,2 1,4 1,4 1,4 1,4 TS -19 TS -20 Perustelut Kunnille myönnetään valtionosuutta yleistä kulttuuritoimintaa varten. Yleisen kulttuuritoiminnan valtionosuusrahoitus on osa kunnan peruspalvelujen valtionosuutta. 73

131 Liikuntatoimenjohtaja: Tove Jansson TOIMIALA: Liikunta- ja urheilutoimta TOIMINTA-AJATUS Tavoitteena on taata kuntalaisten mahdollisuudet päivittäiseen liikuntaan ja kuntoiluun turvallisessa, kaksikielisessä ymäristössä, johon pääsee helposti. 1. TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ LIIKUNTA Yhteistyötä muiden liikunnanjärjestäjien kanssa kehitetään monipuolisen terveysliikunnan aikaansaamiseksi. Terveysliikunnan toimintasuunnitelma vuosille KUNTOLIIKUNTA Liikuntalaitosten ja ulkoilualueiden ylläpitäminen ja kehittäminen siten, että ne vastaavat tarkoituksenmukaisesti seurojen ja kuntalaisten tarpeita. Voimavaroja jaettaessa avustuksina ja tukina kiinnitetään huomiota toiminnan laajuuteen, nuorisotoimintaan ja liikuntamuodon yhteiskunnalliseen merkitykseen. 3. ERITYISRYHMIEN LIIKUNTA Kunnan tulisi taata kaikille ikääntyneille ja eri erityisryhmille mahdollisuus käyttää päivittäin ympäri vuoden liikenneväyliä ja liikuntapaikkoja, jotka ovat helposti saavutettavia ja turvallisia ja jotka houkuttelevat liikkumiseen. Varsinkin ikääntyneiden ja erityisryhmien, kuten liikuntarajoitteisten tai kuulo- ja näkövammaisten päivittäinen liikunta riippuu ratkaisevasti siitä, että lähiympäristössä on kevytliikenneväyliä ja rakennuksia, joissa he voivat liikkua turvallisesti ja esteettömästi. 4. KOULULIIKUNTA Koululiikunnan tarpeet on huomioitava siten, että koululaisilla on mahdollisuus monipuoliseen liikuntaan, harjoitteluun ja ulkoilun harrastamiseen. 5. KILPA- JA HUIPPU-URHEILU Liikuntalaitoksia ylläpidetään tavalla, joka mahdollistaa kilpa- ja huippu-urheilun. Erityistä huomiota kiinnitetään seuroihin, jotka saavuttavat ansiokkaasti huipputuloksia kansallisella ja kansainvälisellä tasolla TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS 1. Muutoksia kaupungin strategian mukaisesti. 2. Rettig Sport Center, osa 2, pelikenttä valmistuu vuonna Pietarsaaren Alerte Oy on tehnyt tarjouksen osalle 1 ja 2 siivoukesta, 3140 /kuukausi. Osa 2 on varustettava likuntavälinellä erilaisille palloilulajeille. 3. Liikuntatoimisto tilaa ulkoliikunta-alueiden ja Telluksen hoitoa eurolla vuonna Sivistyslautakunnan päätösten mukaisesti, ei enää tilata jääalueiden ja vastaavien ulkoliikuntapaikkojen hoitoa, kouluille jotka ei enää ole toiminnassa Uimahalli on uusittu Uutta saneerausta varten on vuonna 2019 varattava talousarvioon suunnittelurahaa euroa. 5. Liikuntalaki 390/2015: Kunnan tulee kuulla asukkaitaan liikuntaa koskevissa keskeisissä päätöksissä osana kuntalain (365/1995) 27 :ssä säädettyä kunnan velvollisuutta huolehtia asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista. Kunnan tulee arvioida asukkaittensa liikunta-aktiivisuutta osana terveydenhuoltolain (1326/2010) 12 :ssä tarkoitettua terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. 74

132 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kaupungin nykyiset Riittävä määrä Liikuntatoimistolla on oltava liikuntapaikat pidetään huoltohenkilökuntaa tarpeeksi resursseja kunnossa jatkuvalla työllä ja Urheilutalossa, palveluiden ostoa varten riittävällä huoltohenkilökunnan Rettigareenassa ja ulkomäärällä. liikuntapaikoilla. PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kaupunki on vastuussa liikuntapaikoista ja siitä, että nykyisiä liikuntapaikkoja on riittävästi kaupunkilaisten käytössä. Uimahallin saneeraus suunnitellaan tai palvelu vuokrataan ulkopuoliselta yritykseltä joka rakentaa uuden uimahallin Rettig Sport Centerin yhteyteen. Kaupunki tekee 20 vuoden vuokrasopimuksen. Valtuusto.Sivistyslautakunta ja sen liikuntajaosto. Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Ammattitaitoinen henkilökunta Henkilökuntaa valittaessa pidetään ammattitaitoa ensisijaisena.. Liikuntatoimenjohtaja ja liikuntajaosto. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 75

133 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Uimahalli / asiakas Salibandy Sali/asiakas Urheilutalo Rettig Sport Center Tellus /asiakas Aktiivit Jalkapallotunnit luonnonnurmi Jalkapallotunnit tekonurmi YU tunnit Keskusurheilukenttä Työvuodet 10,74 10,74 10,55 10,55 10,55 12,3 12,3 TS -19 TS -20 Perustelut Palvelutaso toimintaidean mukaisesti. Valtionosuus Pietarsaaren kaupungin liikuntatoiminnalle maksetaan seuraavin perustein: asukasmäärä x 12 euroa, josta 30 %, 21ja opetus- ja kulttuuritoiminnan tukemisesta säädetyn lain mukaisesti (1705/2009). Pietarsaaren kaupunki (Kh 162) on mukana Ikäinstituutin järjestämään Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen. Ohjausryhmä kokoontuu vuonna 2018 ja jatkaa toiminnan suunnittelua Pietarsaaressa. Valtakunnallisen "Voimaa vanhuuteen - iäkkäiden terveysliikuntaohjelma" -hankkeen tavoitteena on edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua terveysliikunnan avulla. Toimintakyvyn heikkoudella tarkoitetaan esimerkiksi ennakoivia liikkumisongelmia, alkavia muistisairauksia tai lievää masennusta, jotka voivat johtaa liikkumisen rajoittumiseen ja avun tarpeen lisääntymiseen. Terveysliikunta on osoitettu tehokkaaksi ja edulliseksi tavaksi edistää iäkkäiden ihmisten hyvinvointia laaja-alaisesti. 76

134 77

135 TEKNISET PALVELUT o o o o Ympäristönsuojelu Rakennusvalvontatoimisto Tekninen palvelukeskus Sisäinen tukipalvelukeskus 78

136 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA o o Ympäristönsuojelu Rakennusvalvontatoimisto Vt ympäristönsuojelupäällikkö: Sofia Zittra-Bärsund TOIMIALA: Ympäristönsuojelu TOIMINTA-AJATUS Toiminta-ajatuksena on turvata terveellinen, viihtyisä ja virkistävä sekä luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö kaupungin asukkaille, kunnalliselle ympäristönsuojeluviranomaiselle määrätyillä lakisääteisillä tehtävillä. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Ympäristölainsäädäntö kehittyy edelleen nopeassa tahdissa. Vuonna 2014 astuivat uusi ympäristönsuojelulaki (527/2014) ja ympäristönsuojeluasetus (713/2014) voimaan. Ympäristönsuojelulain toisen tarkistusvaiheen päämääränä oli mahdollistaa lupakäsittely joustavammaksi. Uudistuksen 3. vaiheessa selvitetään mitä edellytyksiä on luoda uusi, yksinkertaisempi ilmoitusmenettely, joka korvaisi ympäristölupamenettelyn. Hallituksen lakiesittelyyn uusi ilmoitusmenettely tulee vuoden 2017 aikana. Lakimuutokset merkitsevät mm. sitä, että ympäristöluvan varaisen toiminnan valvontaan tullaan kohdistamaan suurempaa painoarvoa mutta samalla tästä valvonnasta voidaan periä maksua. Muutokset ja uudet sovellutukset vaativat huomattavaa työmäärää jo pelkästään riittävän tietotason ylläpitämiseksi sekä valmiutta asioiden käsittelemiseen ja tarpeellisten aloitteiden tekemiseen. Työmäärä tulee myös jossain määrin lisääntymään mutta ainakin tässä vaiheessa tuntuu realistiselta, että tämä lisäys voidaan olettaa hoidettavan nykyisellä henkilöstömäärällä ja työtehtävien uudelleen priorisoinnilla. Ilmanlaadun mittaus jatkuu yhteistyössä teollisuuden ja naapurikuntien kanssa. Vuosien aikana tullaan viemään lävitse ilmanpäästöjen vaikutuksia tutkiva uusi bioindikaattoritutkimus. Tutkimukset on suunniteltu suoritettavaksi yhteistyössä teollisuuden, naapurikuntien ja Kokkolan kaupungin kanssa. Bioindikaattoritutkimuset tehdään 5 vuoden väliajoin. Vakituinen ympäristönsuojelupäällikkö Elinor Slotte on ollut virkavapaalla alkaen ja sanonut itsensä irti Vt. ympäristönsuojelupäällikkö Sofia Zittra-Bärsund on ollut sijainen ja astuu vakinaiseen ympäristönsuojelupäällikön virkaan lokakuussa

137 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Sujuva ja oikeanlainen lupa- ja min - kaikkien valitusten nopea muiden päätösten käsittely tutkinta real - kuten yllä ja luvanvaraisten toimintojen tarkastukset valvontaohjelman mukaisesti max - kuten yllä ja myös ei luvanvaraisten toimintojen aktiiviset tarkastukset Ajanmukaisen asiantuntemuksen ylläpitäminen ja kyky antaa asianmukaista tietoa ja palvelua Vastaava: ympäristönsuojelupäällikkö Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Luotettavaa tietoa kaupungin ympäristöstä on saatavilla ja tietoa levitetään aktiivisesti min - nykytilanne real - ympäristönsuojelutoimiston kotisivuja kehitetään ja infotilaisuuksia järjestetään tarvittaessa Ympäristötietoa kerätään ja tallennetaan järjestelmällisesti Vastuuhenkilö: ympäristönsuojelupäällikkö, ympäristötarkastaja, ympäristösuunnittelija Arviointi (Tilinpäätös) Arviointi (Tilinpäätös) max - kuten yllä ja lisäksi aktiivisempi tiedottamistyö 80

138 Seudun kilpailukyvyn parantaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Läheinen yhteistyö naapurikuntien min - säännöllisiä kokoontumisia ympäristönsuojeluviranomaisten toiminnan yhteensovittamiseksi kanssa real - kuten yllä ja yhteiset projektit max - kuten yllä ja yhteisten ympäristönsuojelumääräysten laatiminen sekä yhteinen toiminta Aktiiviset yhteydet naapurikuntien viranhaltijoiden kanssa. Yhteistyössä Luodon, Pedersören, Uudenkaarlepyyn ja Kokkolan kanssa toteutetaan ilmansaasteiden vaikutusten bioindikaattoritutkimus Arviointi (Tilinpäätös) 81

139 HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kehityskeskustelut min - real: Vastuuhenkilö: kehityskeskustelut 1 ympäristönsuojelupäällikkö Henkilöstökokoukset krt/vuosi/henkilö. Arviointi (Tilinpäätös) Henkilöstökokoukset kerta/viikko yhdessä rakennustarkastuksen ja jätelautakunnan kanssa. Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Viihtyvyyttä ja min - Työtehtävien toimeliaisuutta työpaikalla toimenkuvien läpikäynti ja parannetaan oikealla mahdollinen tarkistaminen työnjaolla ja rutiinien kehittämisellä real - kuten yllä sekä diarion kehittäminen ja asiakirjojen arkistoiminen Lisäkoulutuksen tarve koordinoidaan ympäristönsuojelutoimistossa ja yhdessä naapurikuntien kolleegoiden kanssa. Vastuuhenkilö: ympäristönsuojelupäällikkö Arviointi (Tilinpäätös) Ympäristönsuojelua koskeviin kursseihin ja seminaareihin osallistumisen lukumäärä päivissä max - kuten yllä sekä tavanomaisten rutiinitehtävien prosessikaavion luominen min3, real 5, max 7 82

140 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Sujuva päätöksentekoprosessi Tavoite/MittariI Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Lupa-asioiden min - 6 Vastuuhenkilö: keskimääräinen käsittelyaika real - 4 Ympäristönsuojelupäällikkö / Aika hakemuksen max - 3 kuukautta sisäänjätöstä päätöksen antamiseen. Arviointi (Tilinpäätös) RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Toiminta toteutetaan Min - ei menojen ylityksiä hyväksytyn talousarvion puitteissa Real - Optimaaliset menot ja tulokset Jatkuva talousarviokuri talousarviota seuraamalla Arviointi (Tilinpäätös) Max - lisääntyneet tulot 83

141 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Käsiteltyjen lupahakemusten ja ilmoitusten määrä Tarkastus ja valvonta asiat Lausunnot Ympäristölupien 5,5 32* käsittelyaika, kk Työvuodet 2 2,1 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 TS -19 TS -20 Perustelut * Ympäristöluvan pitkä käsittelyaika johtui asian luonteesta, jossa tarvittiin uutta tietoa käytettävästä raaka-aineesta (tuhkasta). Suurin osa ympäristönsuojelutoimiston työpanoksesta vuonna 2018 koostuu yhä lakisääteisten lupa-asioiden käsittelystä, tarkastustehtävistä ja ympäristön tilan seurannasta. Luvanvaraisen toiminnan ja rekisteröitävän toiminnan tarkastukset tullaan tekemään valvontasuunnitelman sekä ohjelman mukaisesti. Painopiste on muiden hallintokuntien, naapurikuntien sekä muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö. Säästövaatimusten seurauksena yhtään uutta merkittävää kehitystyöprojektia ei voida aloittaa mutta yhteistyö teollisuuslaitosten ja naapurikuntien kanssa ilmanlaadun seurantatyössä jatkuu. Ilmanlaadun mittauksen tarkkailusuunnitelma on uusittu vuonna 2016 ja ilmanlaadun tarkkailua tullaan tekemään vuosina uuden sopimuksen puitteissa. Vuosien tehdään laaja bioindikaattoritutkimus, joka koskee ilmaan päästöjä, yhteistyössä naapurikuntien, teollisuuden ja Kokkolan kaupungin kanssa. Bioindikaattoritutkimus tehdään keskimäärin joka viides vuosi. 84

142 Johtava rakennustarkastaja: Micael Nylund TOIMIALA: Rakennusvalvontatoimisto TOIMINTA-AJATUS Toiminta-ajatus on palvella ja ohjata rakentajia sekä suunnittelussa että rakentamisessa lupakäsittelyn ja valvonnan avulla sekä siten varmistaa, että kaupunkiympäristö on asukkaille ja työntekijöille turvallinen, terveellinen ja viihtyisä. Suorittaa ne tehtävät, jotka asuntolainsäädäntö on asettanut kunnalle: Kunnan on valvottava asuntorahaston vanhusten asuntojen korjaamiseen myöntämiä korjausavustuksia. Kunnan on myös toimittava asiantuntijana erilaisissa tukikysymyksissä sekä seurattava asunto-olojen kehitystä kaupungissa. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Vuonna 2017 palkattiin apulaisrakennustarkastaja. Virka ei ole ollut täytettynä sen jälkeen kun kaksi vakituista rakennustarkastajaa lähti eläkkeelle vuoden 2015 lopussa. Uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen on ollut vilkasta vuonna Useita suuria rakennusprojekteja tullaan aloittamaan vuoden 2018 aikana. Kun nämä suuret rakennusprojektit käynnistyvät vuonna 2018, olemme hyvin varustautuneita rakennusvalvontatoimiston henkilökunnan suhteen. Uusia määräyksiä, joita henkilökunnan on otettava huomioon lupakäsittelyssä, tulee jatkuvasti. 85

143 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Tyytyväisten asiakkaiden 60 % / 80 % / 100 % Hyvä asiakaspalvelu osuus / Asiakaskysely joka Johtava rakennustarkastaja kymmenennelle valmistuneelle tai käyttöönotetulle projektille Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kehityskeskustelut Kehityskeskustelut: 1 kerta Johtava rakennustarkastaja per 2 v / 1,5 v / 1 v per henkilö Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Henkilöstökokoukset Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Henkilöstökokous: 1 kerta per kk / joka toinen viikko / viikko. Johtava rakennustarkastaja Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Koulutus 1 päivä vuodessa / 2 päivää Kurssit vuodessa / 3 päivää vuodessa Johtava rakennustarkastaja Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 86

144 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Sujuva päätöksentekoprosessi Tavoite/MittariI Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Lupien käsittelyajat Max / real/ min Nopea käsittely keskimäärin 2 kk / 1,5 kk / 1 kk Johtava rakennustarkastaja Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Asiakkaiden osuus min / real / max Maksujen tarkistukset kustannusten katta- 35 % / 45 % / 90 % Johtava rakennustarkastaja miseen viiden vuoden aikajaksolla Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 87

145 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 MYÖNNETYT rakennusluvat (lautakunta + rak.tarkastaja) Rakennustarkastajan luvat + muut päätökset Ilmoitusasiat Valmistuneet asunnot Tarkastukset Työvuodet 6 6 4,5 5,5 5,5 5,5 5,5 TS -19 TS

146 TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekninen palvelukeskus Sisäinen tukipalvelukeskus Vt. tekninen johtaja: Rune Hagström TOIMIALA: Tekninen palvelukeskus TOIMINTA-AJATUS Tekninen palvelukeskus - valmistelee kaupungin maa- ja kaavoituspoliittiset toimenpiteet yhteiskunnan eri toimintojen edellytysten turvaamiseksi, - hallinnoi, rakennuttaa, suunnittelee, rakentaa ja pitää kunnossa kaupunkilaisten yhteistä omaisuutta kuten katuja, kevyen liikenteen väyliä, puistoja, venesatamia ja ulkoliikuntapaikkoja sekä hoitaa metsäomaisuutta, - hoitaa kaupunkiympäristöä herkkätuntoisesti siten, että se kehittyy tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, - kehittää kaupungin yhdyskuntatekniikkaa ja julkisia ulkotiloja siten, että ne edistävät elinvoimaista kaupunkielämää. - hoitaa kaupungin toimitilojen ja rakennuksien isännöintitoiminnan sekä järjestää niiden kunnossapidon - järjestää kaupungin toimitilojen ja rakennuksien siivouksen - hoitaa kaupungin kiinteistökannan rakennuttamistehtävät sekä kunnossapitävät investoinnit. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Vuoden 2018 aikana on fokus edelleen Teknisen palvelukeskuksen palvelualueiden - kaavoituksen, mittaustoiminnan, kunnallistekniikan ja tilahallinnon - tuottavuuden tehostamisssa ja toiminnan jatkuvassa parantamisessa. Teknisen palvelukeskuksen tavoitteet ja mittarit ovat yhtä kuin keskuksen neljän palvelualueen tavoitteet ja mittarit yhteensä. Tekninen palvelukeskus osallistuu aktiivisesti kaupungin organisaation ajankohtaiseen strategiatyöhön. Teknisen johtjajan virkaa hoidetaan sijaisella kunnes uuden johtajan rekrytointi on tapahtunut. Yhteistyö kehittäminen Alerte Oy Ab kanssa jatkuu 89

147 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Työvuodet 339,06 314,56 289,36 38, TS -19 TS -20 Asemakaavi-arkkitehti: Pekka Elomaa TOIMIALA: Kaupunkisuunnittelu TOIMINTA-AJATUS Kaavoitusosasto valmistelee kaupungin kaavoituspoliittiset toimenpiteet yhteiskunnan eri toimintojen kehittymisedellytysten turvaamiseksi siten, että kaupunkirakenne pysyy kiinteänä, sekä huolehtii kaavoituksen, neuvonnan, koulutuksen, valvonnan ja viranomaislausuntojen avulla kaupunkirakentamisen ja kaupunkikuvan laadusta siten, että rakentaminen edistää yksilön hyvinvointia ja johtaa kanssakäymistä edistävään ja esteettisesti korkeatasoiseen yhdyskuntaanbutjetti. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Väestön ikärakenteen muutos edellyttää, että suunnittelussa kasvavassa määrin otetaan huomioon ympäristön laatu "seniorinäkökulmasta", esimerkiksi kaupungin keskeisten osien suunnittelussa. Samalla on kaavoituksella valmisteltava tilaa mahdollisille muuttajille, jotka työelämässä tulevat korvaamaan ns. suuret ikäluokat. Raskaan teollisuuden poistuessa kaupungin keskeiseltä alueelta kaavoituksella mahdollistetaan elinvoimaisen uuden kaupunginosan syntyminen Siikaluodon alueelle. Kaupungin yleiskaava on oikeusvaikutukseton ja sen voimassaoloaika alkaa tulla täyteen. Yleiskaavan uudistamisen yhteydassä tullaan ratkaisemaan maankäyttökysymyksiä koko kaupungin alueella. Kaupunkiseudulla kasvaa koordinoidun, seudullisen maankäyttöpolitiikan tarve, mikä asettaa lisävaatimuksia kunnanrajat ylittävälle suunnitteluyhteistyölle - erityisesti naapurikuntien Luodon ja Pedersören kanssa. 90

148 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kaavoituksellinen valmius Kaavoitustoiminta kattaa myös Asemakaava-arkkitehti vastaa yhdyskunnan kaupunkiympäristön olennaista rakentamistarvetta, reservien laadullista parantamista riittäessä sekä palvelevia suunnitelmia. asuntorakentamisen, että elinkeinoelämän tarpeisiin. Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Arviointi (Tilinpäätös) Vastuussa oleva Asukkaiden tietoisuutta kaavoituksen merkityksestä yhdyskunnan kehityksessä sekä yksittäisen kansalaisen roolista ja oikeuksista prosesseissa kehitetään. Tiedotustoimintaa parannetaan. Asemakaava-arkkitehti...tilinpäätösteksti... Seudun kilpailukyvyn parantaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Yhteinen näkemys Yhteistyö seudun Asemakaava-arkkitehti seudullisista maankäytön mankäyttöryhmässä ja tavoitteista. maakuntakaavoituksessa. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 91

149 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Työvuodet 4 4 3,93 4,51 4, TS -19 TS -20 Perustelut Kaavoitusosaston henkilöresurssit ovat olleet alimitoitetut jo usean vuoden ajan ja työtehtävien määrä on lisääntynyt. Kaavoitusosasto on onnistunut sijaisen rekrytoinnissa erinomaisesti toisen toimistoarkkitehdin ollessa opintovapaalla. Opintovapaan päättyessä puolestaan toinen, vanhempi toimistoarkkitehti on osa-aikaisellä eläkkeellä ennen lopullista eläköitymistään. Siirtymävaiheessa lisäämällä väliaikaisesti työvuosia puolella voimme korvata eläkkeelle siirtymisestä koituvan vajeen ja turvata mahdollisimman hyvin hiljaisen tiedon siirtymisen uudelle sukupolvelle. Sijaisena toiminut nuori pätevä arkkitehti voi näin ilman katkoa jatkaa vanhemman kollegan sijaisena kunnes hänen virkansa täytetään. Järjestely turvaa kaavoitusosastolle asetettujen tehtävien hoitamisesn nykyisellä tasolla. Kaupungingeodeetti: Anders Blomqvist TOIMIALA: Mittaus ja maankäyttö TOIMINTA-AJATUS Mittausosasto: - valmistelee kaupungin maapoliittiset toimenpiteet yhteiskunnan eri toimintojen kehittymisen edellytysten turvaamiseksi - kehittää ja ylläpitää kaupungin ja isäntäkunnan paikkatietojärjestelmää - pitää kaupungin kiinteistörekisteriä - hoitaa ja kehittää asemakaava-alueiden kiinteistönmuodostusta - vastaa kiinteistöjen osoitejärjestelmästä - hallinnoi kaupungin maaomaisuutta, hoitaa maanhankintaa ja maanluovutusta sekä kaupungin omistamia talousmetsiä monikäyttösuunnitelman mukaisesti - vastaa kaupungin karttatuotteista ja mittaustoiminnasta TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Osato osallistuu kaupungin rakennusrekisteri- ja kiinteistöverohankkeeseen Paikkatietojärjestelmän kehitys ja ylläpito jatkuvat. Henkilökunnan uusrekrytoinnin yhteydessä tehdään tiettyjä rakennemuutoksia. Talusmestät hoidetaan 2016 päivitetyn metsäsuunnitelman perusteella. Osasto pyrkii siirtämään paperiarkiston aineistoa digitaliseen muotoon. 92

150 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Aktiivinen elinkeinopolitiikka Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Asumiselle ja yritystoiminnalle tarjolla tarvittava määrä tontteja. Raakamaata hankitaan ha viiden vuoden sisällä. Tavoite keskimäärin 5 ha/v...neuvotteluja maanomastajien kanssa ajankohtaisilla alueilla. Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Kaupunginhallitus kiinnittää huomiota jatkuvaan aktiiviseen tonttipolitikkaan asuntojen rakentamista ja elinkeinotoimintaa varten sekä turvata myös vanhojen toimivien yritysten mahdollisuudet kehittyä..teksti... Rakentamiskelpoisten pientalotonttien varanto on vähintään 40 kpl Oikeiden kadunrakentamishankkeiden priorisointi. Kunnallistekniset sopimukset yksityisten tontinomistajien kanssa. 93

151 RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Maapolitiikan tase positiivinen pitkällä aikavälillä Maanmyyntitulot ja tarkasteluvuoden uusien vuokrasopimusten pääomitetut (5 %) tulot ylittävät yhteensä maanostomenot ja muut maa-alueita koskevat investoinnit. Vakaan maanhinnan tason säilyttäminen. Arvokkaiden maakohteiden myynti tarjousten perusteella. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 94

152 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Myyty maata Ostettu maata Puunmyyntitulo Rekisteröyty tontteja kpl. Rekisteröyty yleisiä alueita kpl....teksti... Työvuodet 14,4 13,07 13, TS -19 TS -20 Perustelut Tarkoituksena on, että kaupungin tonttitarjontaa lisätään, mikä edellyttää vankkoja työpanoksia koskien maakauppoja ja kiinteistönmuodostamista. Maakaupat riippuvat lyhyellä tähtäimellä suoraan siitä, mitkä kohteet tarjotaan kaupungille ostettaviksi tai mitkä voidaan kauden aikana myydä. Tavoitetasoja on sen vuoksi hankala määritellä tarkasti vuositasolla. Vuokraaminen om edelleen yleisin ja suosituin tontinluovutustapa. Siksi vuokratulojen kasvu on todennäköisempi kehitys kuin maanmyyntitulojen kasvu. Suuri osa kaupungin metsäomaisuudesta on nyt saavuttanut sellaisen kasvuvaiheen, jossa tarvitaan puustonhoitoharvennuksia. Tämä on parantanut taloudellista tulosta. Työtehtävien määrä ja laatu merkitsevät sitä, että henkilöstömäärä on lähitulevaisuudessa pidettävä vakaana. 95

153 Kaupungininsinööri: Harri Kotimäki TOIMIALA: Kunnallistekniikka TOIMINTA-AJATUS Kunnallistekninen osasto - huolehtii katujen ja muiden yleisten alueiden sekä niihin kuuluvien laitteiden hallinnosta, suunnittelusta, kunnossapidon järjestämisestä ja rakentamisesta - huolehtii toimialansa rakennuttajatoiminnasta - huolehtii kaupungin puistojen, virkistysalueiden, puistometsien ja venesatamien hallinnosta, suunnittelusta, kunnossapidon järjestämisestä ja rakentamisesta - huolehtii kaupungin ulkoliikuntapaikkojen, ulkoilureittien ja uimarantojen suunnittelusta ja rakentamisen järjestämisestä - huolehtii geoteknisten selvitysten hankkimisesta - huolehtii maa-ainesten myynnistä - suorittaa tielautakunnalle kuuluvien asioiden valmistelun ja toimeenpanon - huolehtii liikennesuunnittelusta - huolehtii kaupungin pysäköinninvalvonnan hallinnosta. - järjestää hylättyjen ajoneuvojen sekä katujen kunnossa- ja puhtaanapitoa haittaavien ajoneuvojen siirtämisen TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Kunnossapidon yhtiöittäminen on siirtymäkaudella aiheuttanut pientä epävarmuutta talouden seurannassa. Sopimusta voidaan vielä tarkistaa ja tilaukset tehdä jatkossa entistä selkeämmin. Lisääntynyt valvonnan tarve tulee vähentämään käytettävissä olevia resursseja omasta suunnittelusta. Konsulttipalveluita ostetaan aiempaa enemmän. 96

154 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2017 Toteutustapa Vastuussa oleva Palvelun saatavuutta Palvelutieto, joka näkyy Suomi.fi palvelukuvaukset parannetaan tiedotuksen valtion portaalin kautta on päivitetään. Osastopäällikkö kautta oikein yhdessä hallinnon kanssa. Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2017 Toteutustapa Vastuussa oleva Viikkopalaveri otetaan käyttöön Ryhmän voimavarat käytetään tehokkaimmalla tavalla kaikkien eduksi Työtilanteen läpikäyntiin 30 min viikossa. Osastopäällikkö Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2017 Toteutustapa Vastuussa oleva Tehtäväkuvaukset tarkistetaan Työtehtävät ja vastuut on Tehtävät ja vastuut tarkistetaan jaettu tarkoituksenmukaisella yhdessä työntekijän kanssa. tavalla. Yksi seuranta tehdään myöhemmin vuoden aikana. Osastopäällikkö. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... 97

155 Suoritteet/ Tunnusluvut Pysäköinninvalvonta: - saadut maksut Tilinpäätös - 13 Tilinpäätös -14 Tilinpäätös -15 Talousarvio -16 Talousarvio - 17 TS -18 TS -19 Puistojen ja viheralueiden kunnossapito Liikenneväylien kunnossapito Rakennuttaminen: investoinnit (tp-16) (tp) (tp) (tp) Saneerattuja katuja 910 m 1270 m 34 m 1551 m 675 m 410 m (tp) Uusia katuja 1125 m 500 m 1315 m 1687 m 2381 m 1548 m (tp) Työvuodet 74,54 67,36 63,74 58,25 10,73 11,13 12,13 Perustelut Yksi työntekijä jatkaa lyhennetyllä työajalla 60 %. Pysäköinnintarkastajat jatkavat 100 % työajalla. Molemmat muutokset tapahtuivat kesällä Tarvittaisiin yksi projekti-insinööri lisää. Talouden seuranta tapahtuu nyt yleisemmällä tasolla kunnossapidon yhtiöittämisen jälkeen. Uusien katujen rakentaminen kasvattaa käyttömenoja eli keskimäärin kunnossapitotyö lisääntyy noin 5000 :lla joka vuosi. 98

156 Talonrakennuspäällikkö: Rune Hagström TOIMIALA: Tilahallinto TOIMINTA-AJATUS Tilahallinto - toimii vuokranantajana ja huolehtii siitä, että kaupungin eri hallintokunnilla on mahdollisimman tarkoituksenmukaiset ja taloudelliset toimitilat joko kaupungin omissa rakennuksissa tai vuokratiloissa - rakennuttaa, suunnittelee, isännöi ja pitää kunnossa kaupungin toimitilat ja rakennukset TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Tukitoimintojen tuotanto on yhtiöitetty ja tilaajatoimintojen kehittäminen jatkuu. Uusi isännöitsijä rekrytoidan. 99

157 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Aikatauluseuranta: 100% toteutunut. Hyväksytyn aikataulun vertailu Hyväksytty/Toteutunut. toteutuneeseen. Kunnossapitävät investoinnit projekti-insinööri, suuret investoinnit rakennuttajainsinöör Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Käyttöasteen seuranta. 100% vuokrattu Toteutuneen käyttöasteen seuranta. Isännöitsijä Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Hyväksytyt tavoitehinta-arviot Tavoitearviot pitävät 100% Jatkuva kustannusseuranta eivät ylity Talonrakennuspäällikkö. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

158 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Asuinrakennukset Hoitorakennukset Konttorirakennukset Museo ja yleiset rakennukset Opetusrakennukset Maatalousrakennukset Muut rakennukset Työvuodet 59,28 35,10 34, TS -19 TS

159 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Vt. Sosiaali- ja terveysjohtaja Pia-Maria Sjöström Hallinto Terveydenhuolto Vanhushuolto Sosiaalihuolto Ympäristöterveydenhuolto Vt. Sosiaali- ja terveysjohtaja: Pia-Maria Sjöström TOIMIALA: Sosiaali ja terveysvirasto TOIMINTA-AJATUS Sosiaali- ja terveysvirasto tuottaa perusterveydenhuollon, paikallisesti tuotetun erikoissairaanhoidon, sosiaalihuollon, vanhushuollon ja ympäristöterveydenhuollon palveluja, joiden tarkoituksena on edistää yhteistoimintakuntien asukkaiden hyvinvointia ja hyvää terveyttä sekä ehkäistä sosiaalista turvattomuutta ja sairauksien ja epäterveellisen ympäristön haitallisia vaikutuksia. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lainsäädäntö on edelleenkin epäselvä. Tä-mänhetkisen aikataulun mukaan se tulee voimaan Rinnakkain nykyisen toiminnan jatkamisen ja kehittämisen kanssa työskennellään toiminnan siirtämiseksi maakunnan alaisuuteen. Nykytilanteessa ensimmäisiä maakuntavaltuustovaaleja suunnitellaan syksyksi Uuteen maakuntaorganisaation liittyvistä valmisteluista vastaavat väliaikaisen valmistelutoimielimen viranhaltijat siihen saakka, että organisaatiolla on toimiva poliittinen päättäjätaso. Sosiaali- ja terveysviraston henkilöstöä on mukana toimielimen tukena toimivissa asiantuntijaryhmissä. Suunnitelmien mukaan uudistettu terveydenhuoltolaki (1326/2010) tulee kokonaisuudessaan voimaan , mikä vaikuttaa päivystystoimintaan ja päiväkirurgiaan. Vuonna 2018 on meneillään mittavia kiinteistötöitä, jotka saattavat vaikuttaa toimintaan ajoittain: - Koivurinteen peruskorjaus jatkuu - Uudenkaarlepyyn tk-vastaanotto peruskorjataan - Pedersheim peruskorjataan - Malmin keittiö ja sitä ympäröivät tilat sekä sairaalan ensimmäisen kerroksen muutostyöt valmistuvat 102

160 Sosiaali- ja terveysviraston rakenteelliset ja sisällölliset päätavoitteet vuodelle 2018: Toimintaa kehitetään yhä yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi, jonka keskipisteessä ovat asiakkaat ja potilaat. Yhteistyötä yhteistoiminta-alueen kuntien, kolmannen sektorin ja yksityisten toimijoiden kanssa vahvistetaan. Kuntien muun toiminnan ja sosiaali- ja terveydenhuollon välistä työnjakoa on selkiytettävä kotona asuvien ikäihmisten, lasten, nuorten ja perheiden sekä erityistarpeisten asiakasryhmien hyvinvointipalelujen osalta. Palveluohjausta kehitetään, ikäihmisten osalta maakuntatasolla hallituksen kärkihankkeessa, joka koskee seniorien ja omaishoidon toimivia palvelumalleja. Mahdollisuuksia erilaisiin ehkäiseviin ja tukeviin toimintamuotoihin julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ulkopuolella kartoitetaan. Varhaisen puuttumisen avulla vähennetään erikoistuneempien palvelujen tarvetta. Perhepalvelujen uudelleenjärjestely mahdollistaa sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen tarjoamisen ja vähentää vammaishuollon erityispalvelujen ja lastensuojelun tarvetta. Perhepalvelukeskuksen muutto Malmille luo edellytykset tiiviille yhteistyölle äitiys- ja lastenneuvolan sekä terveydenhuollon lasten ja nuorten yksikön kanssa. Suuri osa perhepalvelutyöstä tehdään kentällä, ja kaikissa yhteistoimintakunnissa on vastaisuudessakin tilat kirjaamista ja verkostokokouksia varten. Lapsen etua ja huoltajien tukemista painotetaan, myös aikuisille annettavassa hoidossa ja palveluissa. Nuorisoaseman toimintaa kehitetään. Perustoimeentulotuen käsittelyn siirryttyä Kelalle aikuissosiaalityön painopiste on konkreettisessa sosiaalityössä ja elämänhallinnan tukemisen lisäämisessä. Perusterveydenhuollossa kehitetään hoitokoordinaattoritoimintaa käsittämään myös mielenterveyspotilaat, maahanmuuttajat ja pitkäaikaistyöttömät. Käyttöön otetaan MARAKmalli toimintamalliksi perheväkivaltaa epäiltäessä. Ympäristöterveydenhuollossa järjestellään työtehtäviä uudelleen siten, että terveystarkastajat eri-koistuvat joko elintarvike- ja tupakkavalvontaan tai terveydensuojelun valvontaan. Muutos toteutetaan, jotta suunnitelmallinen ehkäisevä toiminta kyetään suorittamaan paremmin. Hoitoa ja palveluja annetaan kotona tai asumisyksikössä aina, kun se on asiakkaan kannalta tarkoituksenmukaista. Kotihoidon miehitystä vahvistetaan siten, että se vastaa kansallisia suosituksia. Ostopalvelujen vähentämiseksi vahvistetaan vammaishuollon kuntoutusohjaajan resurssia ja perhepalvelujen sosiaaliohjaajan resurssia. Mahdollisuuksia ympärivuorokautiseen kotihoitoon ja kotikuntoutukseen kehitetään yhteistyössä päivystyksen ja kuntoutuksen palveluyksikön kanssa. Omaishoidon tukea parannetaan mm. säännöllisin terveystarkastuksin sekä parantamalla mahdollisuutta vuorohoitoon. Sairaanhoidossa jaetaan resursseja uudelleen päivä- ja kotisairaalan sekä lasten kotisairaalan miehityksen lisäämiseksi. Henkilöstöresurssien uudelleenjaon avulla Stella tuettu asuminen voi tukea useampia itsenäisesti asuvia asiakkaita, joilla on neuropsykiatrisia ongelmia. Kotihoidon, eri tukipalvelujen, vuorohoidon ja palveluasumisen kriteerejä täsmennetään eri asiakasryhmien osalta, mahdollisuuksien mukaan maakuntatasolla. Digitaalisia palveluja kehitetään. Malmin päivystys toimii perusterveydenhuoltotason ympärivuorokautisena päivystyksenä lukien. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt siihen erikoisluvan saakka. Takapäivystystoimintaa ei voida jatkaa entiseen tapaan; anestesian takapäivystys päättyy, eikä päivystyksellä voi olla myöskään ympärivuorokautista sisätautien ja lastentautien takapäivystystä. Useimmille potilaille voidaan antaa edelleenkin kiireellistä sairaanhoitoa Malmilla, mutta mahdollisuudet akuutin erikoissairaanhoidon antamiseen heikkenevät sekä päivystyksessä että sairaalaosastoilla. Leikkaustoimintaa jatketaan lain sallimassa laajuudessa. Potilasturvallisuuden ylläpitämiseksi on tehostettava yhteistyötä ensihoidon, pelastuslaitosten ja lähisairaaloiden kanssa, ja vastuualueet on selkiytettävä. Lastenosaston ja päivystyksen yhteistyö tiivistyy osaston muuttaessa päivystyksen yhteydessä sijaitseviin tiloihin. Mahdollisuutta yhteisiin röntgen- ja laboratorioyksiköihin Vaasan keskussairaalan kanssa selvitetään. 103

161 Yleislääketieteen vuodepaikkojen määrä on suuri suhteessa todelliseen tarpeeseen, mutta paikkamäärää ei voida vähentää niin kauan kuin osastoilla on odottamassa asumispaikkaa sellaisia asiakkaita, jotka eivät selviydy kotihoidossa. Ensisijaisesti on päätettävä potilaiden hoitaminen ylimääräisillä paikoilla. Sitä mukaa kuin odottavat asiakkaat voivat saada nopeammin asumispaikan ja ehkäisevää toimintaa, eri tukitoimia ja kuntouttavaa kotihoitoa, vähenee asumispaikkaa odottavien osastohoidon tarve ja paikkoja voidaan vähentää jonkin verran. Yleislääketieteen paikkojen tarve arvioidaan ja paikkoja vähennetään kesän jälkeen, jos mahdollista. Mielenterveys- ja riippuvuushoidon henkilöstöä vahvistetaan ja riippuvuusongelmaisten kuntoutusresursseja lisätään. Mahdollisuudet korvaushoidon ja neulojen/ruiskujen vaihtopisteen järjestämiseen tartuntatautilain mukaisesti selvitetään. Päiväosaston toimintaa tehostetaan ja mahdollisuuksia psykatrin videokonsultaatioon lisätään. Lasten ja nuorten vastaanotto siirtyy lasten ja nuorten poliklinikan yhteydessä sijaitseviin tiloihin, ja tavoitteena on, että myös lastensuojelu muuttaa läheisiin tiloihin. Lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevät yksiköt osallistuvat LAPE-hankkeeseen (hallituksen kärkihanke lasten ja perheiden palvelujen kehittämiseksi). Toiminnassa on tapahtunut viime vuosina suuria rakenteellisia muutoksia. Suunnitteilla olevan sote-uudistuksen johdosta tuleva toiminta on epävarmaa, vaikka paikallista hoitoa ja palveluja tarvitaan vastaisuudessakin. Henkilöstön sairauspoissaolot ovat lisääntyneet viime vuosina huolestuttavasti etenkin vanhushuollossa. Osassa yksilöitä on ollut liian suuri työkuormitus pitkän aikaa. Henkilöstön sairauspoissaolot ovat lisääntyneet viime vuosina huolestuttavasti etenkin vanhushuollossa. Syyt vaihtelevat yksiköittäin, ja tarvitaan useita erilaisia toimenpiteitä. Esimiehet tarvitsevat lisää muutosjohtamisen koulutusta. Useiden yksikköjen työkuormitusta voidaan vähentää työn uudelleenjärjestelyillä, mutta eräissä yksiköissä tarvitaan lisähenkilöstöä. Tarvittaessa käytettävien vakinaisten sijaisten (pooli) pilotoinnin odotetaan helpottavan toiminnan suunnittelua odottamattomien poissaolojen yhteydessä. Henkilöstön hyvinvointitutkimuksen tulosten pohjalta laaditaan yksikkökohtaiset suunnitelmat työilmapiirin parantamiseksi. Kaupunki palkkaa hyvinvointikoordinaattorin, joka voi osallistua konkreettiseen työskentelyyn sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Henkilöstö rokotetaan uuden tartuntatautilain mukaisesti. 104

162 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva -terveydenhuollon 100 % hoitotakuumääräykset ja sosiaalihuollon määräajat toteutuvat/thl:n seuranta palvelujen saatavuudesta -vanhushuollon asumispaikkojen odotusajat lyhenevät/ odotusaikojen seuranta -tavoitteena 3 kk:n, max 5 kk:n odotusaika tehostettuun palveluasumiseen, dementiaasumiseen ja pitkäaikaishoitoon toiminnan suunnittelu ja seuranta -perhepalvelujen uudelleenjärjestely -onnistunut rekrytointi -sairauspoissaolojen väheneminen -parempi ehkäisevä työ ja kuntoutus kotihoidon kautta vähentävät tarvetta -palvelusetelin käyttöönotto -hoitopaikkojen digitaalinen koordinointi -yhteistyö kolmannen sektorin ja yksityissektorin kanssa Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva - ehkäisevien toimenpiteiden parantaminen ja riippuvuusongelmien kielteisten seurausten -riippuvuushoitoklinikan käyntimäärän lisääntyminen -päihdekuntoutusta saaneiden asiakkaiden määrän -riippuvuushoidon ja lasten- ja nuorisopsykiatrian henkilöstöresurssien lisääminen Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

163 väheneminen /riippuvuushoitoklinikan ja nuorisoaseman käyntimäärä, kuntoutusta saaneiden asiakkaiden määrä, päihderiippuvuuteen liittyvien huostaanottojen määrä lisääntyminen - päihderiippuvuuteen liittyvien huostaanottojen määrän väheneminen -nuorisoasema -kuntoutuksen talousarviomäärärahan lisääminen -uusia työmenetelmiä lastensuouelua tarvitsevien nuorten ja perheiden tukemiseksi (Hackney, MDFT) - huumeriippuvaisten korvaushoidon käyttöönotto -ruiskujen/neulojen vaihtopiste Seudun kilpailukyvyn parantaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Palveluja annetaan -erikoissairaanhoitoa annetaan -aktiivinen osallistuminen soteyhteistoiminta-alueella, kun se paikallisesti suunnitteluun on mahdollista ja potilasturvallisuuden ja -yhteistyö keskussairaaloiden taloudellisesti puolustettavaa lainsäädännön edellyttämässä kanssa määrin -lasten ja nuorten osasto päivystyksen yhteyteen -psykiatriassa lääkärin konsultaatiot videolinkin kautta. Pilotoidaan myös sisätaudeissa yhteistyössä VKS:n kanssa Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

164 HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilöstön hyvinvointi -henkilöstölle syksyllä esimiesten kouluttaminen lisääntyy/ tehdyn hyvinvointitutkimuksen muutosjohtamisessa hyvinvointitutkimus, pohjalta laaditaan toi- - lisätukea esimiehille ja sairauspoissaolot, menpidesuunnitelmat kaikille henkilöstölle yksiköissä, joiden henkilöstön vaihtuvuus yksiköille työilmapiiri ei ole hyvä -työssäolo terveenä lisääntyy -analysoidaan syyt siihen, että monissa yksiköissä työilmapiiri on hyvä ja jaetaan hyviä esimerkkejä Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilöstön työssäolo terveenä lisääntyy -tavoite: sairauspoissaolot vähenevät 2 päivällä/työntekijä. Vanhushuollossa minimi 2 päivää/työntekijä -sairauspoissaolojen syiden läpikäynti yksiköissä -hyvinvointisuunnitelmat -varhainen puuttuminen pitkiin tai toistuviin sairauspoissaoloihin -onnistuneet uudelleensijoitukset -töiden järjestely, henkilöstöresurssien vahvistaminen -yhteistyö työterveyshuollon kanssa (johto, esimiehet, hyvinvointikoordinaattori, työntekijät) Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

165 Onnistunut henkilöstön rekrytointi Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Uusiin tai avoimiin virkoihin ja toimiin saadaan rekrytoitua pätevää henkilöstöä -pätevien sosiaalityöntekijöiden määrän lisääntyminen -vanhushuollon ja sisätau-tien lääkäriresurssien vahvistaminen -kaikki kotihoidon uudet toimet, sosiaaliohjaajan ja fysioterapeutin toimet täytetään pätevällä henkilöstöllä -aktiivinen rekrytointiprosessi -myönteinen työympäristö (asianomainen esimies yhteistyössä johdon ja työyksikön kanssa) Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

166 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Perhepalvelujen onnistunut -lastensuojeluasiakkaiden -toiminnan uudelleenjärjestely uudelleenjärjestely, määrä 4, max 50/vastaava suunnitelman mukaisesti sosiaalihuoltolain mukaisten sosiaalityöntekijä -lastensuojeluasiakkaiden pal-velujen käytön siirtäminen lastensuojelusta lisääntyminen, erityispalvelujen sosiaalihuoltolain mukaisiin väheneminen/ palveluihin lastensuojeluasiakkaiden -yhteiset tilat määrä, sosiaalihuoltolain -yhteistyö lasten, nuorten ja mukaisten palvelutarpeen selvi- perheiden parissa tysten määrä työskentelevien muiden ammattiryhmien kanssa varhaisen puuttumisen mahdollisuuksien lisäämiseksi -uusia työmenetelmiä asiakastyöhön (Hackney, MDFT) Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

167 RESURSSIT JA TALOUS Tuottavuuden lisääminen Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Mahdollisuudet asioiden -asiakkaille vähintään kaksi -tarpeiden ja mahdollisuuksien hoitamiseen digitaalisesti uutta mahdollisuutta asioi- selvittäminen lisääntyvät/digitaalisten den hoitamiseen digitaali- -nykyaikaisemmat verkkosivut, palvelujen määrä sesti joissa paremmat edellytykset (it-asiantuntija yhteistyössä johdon kanssa Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Oman toiminnan ja ostopalvelujen välinen tasapaino - asiakaspalvelujen ostokustannukset enintään samalla tasolla kuin 2017, poikkeuksena palvelusetelikustannukset ja lautakunnan hyväksymät ostopalvelut -ostopalveluvarojen uudelleenjako perhepalvelujen henkilöstöresursseihin -vanhushuollon asumispalvelujen henkilökohtaisten maksusitoumusten tarpeen vähetessä resurssi ohjataan palveluseteleihin Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

168 Suoritteet/ Tunnusluvut Työvuodet Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 TS -19 TS

169 JÄTELAUTAKUNTA Jätehuoltopäällikkö: Johan Hassel TOIMIALA: Pohjanmaan jätelautakunta TOIMINTA-AJATUS Pohjanmaan jätelautakunta toimii sopijakuntien yhteisenä jätehuoltoviranomaisena siten kuin jätelain 23 :ssä säädetään. Pohjanmaan jätelautakunnan jäsenkunnat ovat suraavat: Kaupungit Kauhava, Kokkola, Pietarsaari ja Uusikaarlepyy sekä kunnat Evijärvi, Kaustinen, Kruunupyy, Luoto, Pedersöre ja Veteli. Pietarsaaren kaupunki toimii ylikunnallisen jätehuoltoviranomaisen isäntäkuntana. Pohjanmaan jätelautakunta huolehtii sopijakunnille kuuluvista jätehuollon viranomaistehtävistä jätelain (646/2011) 23 :n mukaisesti. Näitä tehtäviä ovat mm: 1. yleisten jätehuoltomääräysten hyväksyminen ja kunnan keräys- ja käsittelypaikoista päättäminen tässä yhteydessä (91, ) 2. jätehuoltomääräyksistä poikkeaminen yksittäisissä tapauksissa (91.3 ) 3. jätteenkuljetukseen liittyvistä asioista päättäminen (35 38 ) 4. jätteenkuljetusrekisterin pitäminen (142 ) 5. kunnallisten jätehuoltoon kuulumisesta poikkeaminen yksittäisissä tapauksissa palvelujen ja hallinnon jätteen osalta (42 ) 6. jätetaksan hyväksyminen (79.3 ) 7. jätemaksujen määrääminen, kohtuullistamisesta päättäminen ja muistutusten käsittely (81 ) 8. jätemaksujen ulosottoon laittaminen (145 ) 9. muut kunnalliseen jätehuoltoon liittyvät viranomaispäätökset TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Tulevina vuosina tulee jätelautakunnan sopeuttaa toiminnan sisältöä kietotalouden yleisiin tavoitteisiin, tavoitteet jotka sisältävät tiekemmat vaatimukset yhdyskuntajätteen kierrättämiseen. Vaikutukset jätelain muutoksista, jotka tulevat voimaan vuonna 2018 ei voida vahvistaa tässä vaiheessa. 112

170 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Jätelautakunta pyrkii tarjoamaan Ensisijaiseti tulee toteuttaa Toiminnan harjoittaminen kuntalaisille laadukasta lakisääteiset vaatimukset. lainsäätäjän ja paikallisten kunnallista jätehuoltoa Vuoden 2018 aikana jatkuu jätepoliittisen linjausten kohtuullisin kustannuksin. kunnallisten mukaan. Mitataan vertaamalla miten jätehuoltopalvelujen Vastuussa: Pohjanmaan jätehuollon palvelutaso kehitystyö yhteistyössä jätelautakunta määräytyy suhteutettuna kunnallisen jätehuoltoyhtiö kunnallisten jätemaksujen Ekoroskin kanssa hintatasoon. Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Jätelautakunta suhtautuu avoimesti yleisön parannusesityksiin nykyisen jätelainsäädännön puitteissa. Viihtyvyys ja turvallisuus varmistetaan kunnallaisissa jätehuoltomääräyksissä. Kuntalaisten mahdollisuus osallisuuteen varmistetaan tiedottamisella. Hyvä hallintotapa. Jätehuoltomääräysten päivittäminen tarpeen mukaan. Vastuussa: Pohjanmaan jätealutakunta Arviointi (Tilinpäätös)...tiilinpäätösteksti... Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

171 Seudun kilpailukyvyn parantaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Jäsenkuntien yhteinen näkemys miten kunnallista jätehuoltoa tulisi kehittää. Kiinnittä jäsenkuntien huomion seikkaan, että kuntien yhteinen strategia kunnalliselle jätehuollolle puuttuu. Vastuussa: jäsenkunnat, Pohjanmaan jätelautakunta Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

172 HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilöstö hoitaa lautakunnan Nykyisten työrutiinien Henkilönunnan kannustaminen johtosäännössä sille määrätyt kehittäminen osallistumaan koulutuksiin velvollisuudet motivaation ja jotka edistävät työtehtävien viihtyvyyden vaarantumatta. suorittamista. Henkilöstön on pidettävä Vastuussa: Jätehuoltopäällikkö työtehtäviä mielekkäinä ja tärkeinä, ja sitä on kannustettava kehittämään itseään annettujen työtehtävien rajoissa. Mittari: Yleinen työviihtyvyys heijastuu sairauspoissaoloihin.. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilökunta osallistuu Henkilökunta osallistuu Vastuussa: Jätehuoltopäällikkö toimintaan joka edistää yhdessä rakennusvalvonnan hyvinvointia työpaikalla. ja ympäristöosaston kanssa Mittarit: Yleinen työhyvinvointi järjestettäviin toimintoihin heijastuu sairaspoissaoloissa. sekä henkilöstöosaston järjesteääviin toimintoihin. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Onnistunut henkilöstön rekrytointi Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Henkilöstön rekrytointi Vuonna 2018 henkilöstön Vastuussa: Jätelautakunta. tapahtuu jätelautakunnan rekrytointi ei ole johtosäännön mukaisesti. ajankohtainen Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

173 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kuntalaisille tarjotaan kunnallisesta jätehuollosta asiantuntevaa tietoa ja palveluja. Toteuttaminen mitataan vuosittain kunnallisen jätehuoltoyhtiön asakastyytyväisyyskyselyjen kautta. Kuntalaisten mahdollisuudet ajankohtaisen tiedon saamisen kehitetään, tarkoittaen sekä jätelautakunnan verkkosivuilla olevaa sekä Ekoroskin kautta välitetttyä tiedonsaanti. Verkkosivujen päivittäminen sekä yhteistyö Ekoroskin kanssa tietojen vaihdon muodossa. Vastuussa: Jätehuoltopäällikkö Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Kunnallisen Lakisääteisten tehtävien Vastuussa: Jätelautakunta, jätehuoltoviranomaiselle kuuluvien toimeenpano.. jätehuoltopäällikkö. lakisääteisten tehtävien hoitaminen sekä kehittäminen. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Sujuva päätöksentekoprosessi Tavoite/MittariI Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva ätelautakunnan Nykyisten saapuneiden Vastuu: Jätelautakunta, päätöksentekoprosessin asioiden käsittelyaikojen jätehuoltopäällikkö. sujuvuuden mittari on asioiden ylläpitäminen. keskimääräinen käsittelyaika. Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti

174 RESURSSIT JA TALOUS Tuottavuuden lisääminen Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Jätelautakunnan toiminnalle ei Jätelautakunnalle ei ole ole tuottavuuden lisäämiseksi määriteetävissä tuottavuuden asetettu tavoitteita tai lisäämiseksi tavoitteita mittareita. toiminnan muodosta johtuen.. Arviointi (Tilinpäätös)..tilinpäätösteksti... Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Vastuussa oleva Tavote on toimintakulujen Ylläpitää viranomaistoiminta Menokehityksen seuranta. ylläpitäminen kohtuullisella toimintakelpoisena nykysellä Vastuussa: Jätehuoltopäällikkö. tasolla. tasolla. Mittari: Tilinpäätö Arviointi (Tilinpäätös)...tilinpäätösteksti... Omistajaohjaus Tavoite Tavoitetaso 2018 Toteutustapa Arviointi (Tilinpäätös) Vastuussa oleva Jätelautakunta ei ole omistajaohauksen kohde....teksti......teksti.....tilinpäätösteksti

175 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilinpäätös - 14 Tilinpäätös -15 Tilinpäätös -16 Talousarvio -17 Talousarvio -18 Lautakuntapäätökset Virkamiespäätökset Ilmoitusasiat Työvuodet TS -19 TS -20 Perustelut Arvio virkamiespäätöksistä ja ilmoitusasioista vuosille perustuvat nykyiseen kotilausjätteen keräysjärjestelmään. Mahdollinen keräysjärjestelmän muutos vuonna 2018 kasvattanee ilmoitusasioden lukumäärää huomattavasti. 118

176 LIIKELAITOKSET Pietarsaaren Vesi 119

177 120

178 121

179 122

180 123

181 124

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2018-05-02 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 2. toukokuuta 2018 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2017-08-30 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 30.8.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2018-11-19 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 19. marraskuuta 2018 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja

Lisätiedot

-2, KV 2015-11-16 18:00

-2, KV 2015-11-16 18:00 -2, KV 205--6 8:00 Kokoustiedot Aika 6..205 klo 8.00 Paikka Raatihuone, kaupunginvaltuuston istuntosali Päättäjät Berg, Vesa Luomala, Eero Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää,

Lisätiedot

Tämä kokouskutsu on julkipantu julkisten kuulutusten ilmoitustaululle 22.10.2015 Ilmoitustaulunhoitaja Anne Härkälä

Tämä kokouskutsu on julkipantu julkisten kuulutusten ilmoitustaululle 22.10.2015 Ilmoitustaulunhoitaja Anne Härkälä Kokousaika 26.1.215 klo 17. Kokouspaikka Käsiteltävät asiat 224 225 226 227 228 Kunnanvirasto Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Kiinteistöveron määrääminen

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2017

Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2017 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 329 31.10.2016 Asianro 901/02.03.01/2016 107 Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2017 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 31.10.2016 329 Talousjohtaja

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2018-12-05 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 5.12.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2015-05-12 16:00

-2, SIV-SU 2015-05-12 16:00 -2, SIV-SU 2015-05-12 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 12.5.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula Vilppola

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2011 Sivu 42 (51) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 1 varavaltuutettu

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2011 Sivu 42 (51) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 1 varavaltuutettu KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2011 Sivu 42 (51) Valtuusto KOKOUSAIKA Maanantai 14.11.2011 kello 18.00-18.15 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET 19 valtuutettua LIITE

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :00

-2, SIV-LJ :00 -2, SIV-LJ 2017-08-31 18:00 Kokouskutsu Torstaina 31.8.2017 ja 7.9.2017 klo 18.00, Urhlutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Kim Yli-Pelkola, puheenjohtaja Trey

Lisätiedot

VUODEN 2018 TULOVEROPROSENTIT JA KIINTEISTÖVEROPROSENTIT.

VUODEN 2018 TULOVEROPROSENTIT JA KIINTEISTÖVEROPROSENTIT. VEROHALLINTO PL 325 00052 VERO 18.10.2017 Suomen Kuntaliitto Toinen Linja 14 Diaarinumero 00530 HELSINKI A1/31000/2017 VUODEN 2018 TULOVEROPROSENTIT JA KIINTEISTÖVEROPROSENTIT Verohallinto pyytää huomioimaan,

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosentit vuodelle 2018 on ilmoitettava verohallinnolle viimeistään

Kiinteistöveroprosentit vuodelle 2018 on ilmoitettava verohallinnolle viimeistään Kaupunginhallitus 519 30.10.2017 Kaupunginhallitus 524 31.10.2017 Kaupunginvaltuusto 157 13.11.2017 Kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2018 KH 519 Kiinteistöverolain (654/1992) 11 :n (1266/2001)

Lisätiedot

Kunnanvaltuusto määrää (KiintVL 11, 12 ja 12 b ): Kunnanvaltuusto voi määrätä (KiintVL 12 a, 13, 13a ja 14 )

Kunnanvaltuusto määrää (KiintVL 11, 12 ja 12 b ): Kunnanvaltuusto voi määrätä (KiintVL 12 a, 13, 13a ja 14 ) Kunnanhallitus 456 28.10.2013 Kunnanvaltuusto 148 11.11.2013 Kunnan kiinteistöveroprosenttien vahvistaminen vuodeksi 2014 1644/02.03.01/2011 Kunnanhallitus 28.10.2013 456 Kiinteistön sijaintikunnalle suoritetaan

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2015

Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 833/02.03.01/2014 332 Kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2015 Talousjohtaja Heli Lähteenmäki: Kiinteistöverolain mukaan kunnanvaltuusto määrää kunnan

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-09-13 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 13.9.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Kunnanvaltuusto Kiinteistöveroprosentin määräminen vuodelle 2014

Kunnanvaltuusto Kiinteistöveroprosentin määräminen vuodelle 2014 Kunnanvaltuusto 101 11.11.2013 Kiinteistöveroprosentin määräminen vuodelle 2014 KVALT 101 KHALL 273 Kunnanjohtaja Kiinteistöverolain (654/1992) 11 :n mukaan kunnanvaltuusto määrää kunnan kiinteistöveroprosenttien

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 82 29.3.2016 Asianro 404/02.02.01/2016 46 Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-05-31 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 31.5.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

VUODEN 2015 TULOVEROPROSENTIT JA KIINTEISTÖVEROPROSENTIT. ORSI-Ilmoitukset@vero.fi

VUODEN 2015 TULOVEROPROSENTIT JA KIINTEISTÖVEROPROSENTIT. ORSI-Ilmoitukset@vero.fi VEROHALLINTO PL 325 00052 VERO 24.10.2014 Suomen Kuntaliitto Toinen Linja 14 Diaarinumero 00530 HELSINKI A7/31000/2014 VUODEN 2015 TULOVEROPROSENTIT JA KIINTEISTÖVEROPROSENTIT Verohallinto pyytää huomioimaan,

Lisätiedot

Kiinteistön arvon perusteella kunnalle suoritetaan vuotuista kiinteistöveroa. Kiinteistövero menee kokonaan kiinteistön sijaintikunnalle.

Kiinteistön arvon perusteella kunnalle suoritetaan vuotuista kiinteistöveroa. Kiinteistövero menee kokonaan kiinteistön sijaintikunnalle. Kaupunginhallitus 389 29.10.2018 Kaupunginvaltuusto 148 05.11.2018 Kiinteistöveroprosentti vuodelle 2019 3374/02.03.01.01/2018 Kaupunginhallitus 29.10.2018 389 Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-03-08 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 8.3.2017 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen,

Lisätiedot

Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta

Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta HAAPAVEDEN KAUPUNKI KOKOUSKUTSU Kaupunginvaltuusto NRO 6/2010 Kokousaika 15.11.2010 klo 19.00 Kokouspaikka Kaupungintalo Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro Asia Sivu Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Åbo stad Sammanträdets datum Ärende nr 1 5045-2014 (045) Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Sammandrag: Turun

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, seppo.juntti@salo.fi, puh. 02 778 2200. Kuntalain 66 kuuluu seuraavasti:

Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, seppo.juntti@salo.fi, puh. 02 778 2200. Kuntalain 66 kuuluu seuraavasti: Kaupunginhallitus 345 26.10.2015 Kiinteistöveroprosentti vuodelle 2016 1978/02.03.01.01/2015 Kaupunginhallitus 26.10.2015 345 Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, seppo.juntti@salo.fi,

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, puh Kuntalain 66 kuuluu seuraavasti:

Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, puh Kuntalain 66 kuuluu seuraavasti: Kaupunginhallitus 168 23.10.2017 Kiinteistöveroprosentti vuodelle 2018 2471/02.03.01.01/2017 Kaupunginhallitus 23.10.2017 168 Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, seppo.juntti@salo.fi,

Lisätiedot

Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, puh Kuntalain 66 kuuluu seuraavasti:

Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti, puh Kuntalain 66 kuuluu seuraavasti: Kaupunginhallitus 374 31.10.2016 Kaupunginvaltuusto 94 14.11.2016 Kiinteistöveroprosentti vuodelle 2017 1933/02.03.01.01/2016 Kaupunginhallitus 31.10.2016 374 Valmistelija: henkilöstö- ja talouspäällikkö

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2015-06-16 16:00

-2, SIV-SU 2015-06-16 16:00 -2, SIV-SU 2015-06-16 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 16.6.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula Vilppola

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 Kunnanvaltuusto Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Maanantai 13.11.2017 klo 18.00-19.00, tauko 18.35-18.40 Puumilan Taitotalo Ala-Katara Severi Alkkiomäki

Lisätiedot

ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 5. Kunnanvaltuusto. SAAPUVILLA Alamattila Jaakko Kimmel Miliza OLLEET JÄSENET Alatörmänen Seppo Kotavuopio Kari

ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 5. Kunnanvaltuusto. SAAPUVILLA Alamattila Jaakko Kimmel Miliza OLLEET JÄSENET Alatörmänen Seppo Kotavuopio Kari ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 5. Kunnanvaltuusto KOKOUSAIKA Keskiviikko 11.11.2015 klo 17.00 (valtuustoseminaari klo 15.00) KOKOUSPAIKKA Kunnanvirasto, valtuustosali SAAPUVILLA Alamattila Jaakko Kimmel

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala Kaupunginhallitus 341 19.12.2016 Kaupunginhallitus 50 20.02.2017 Kaupunginhallitus 70 06.03.2017 Kaupunginvaltuusto 13 13.03.2017 Toimielimet ja luottamushenkilöorganisaatio 1.6.2017 alkaen Kh 19.12.2016

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kaupunginhallitus 156 03.04.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 37 02.05.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 44 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 32 22.05.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016 149/02.06.01.03/2017

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Aika: Torstai klo Sivu 1-8 Paikka: Kunnantalo, kokoushuone 2. Pöytäkirjan tarkastajat Piia Haikola Jari Niskakoski

Aika: Torstai klo Sivu 1-8 Paikka: Kunnantalo, kokoushuone 2. Pöytäkirjan tarkastajat Piia Haikola Jari Niskakoski REISJÄRVEN KUNTA Vapaa-aikalautakunta 1/2019 PÖYTÄKIRJA Aika: Torstai 10.01.2018 klo 16.30 17.30 Sivu 1-8 Paikka: Kunnantalo, kokoushuone 2 Läsnä: Parkkila Kimmo, puheenjohtaja Haikola Piia, jäsen Pesola

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2016-03-02 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 2.3.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Kunnanvaltuusto 6/ Kokousaika kello

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Kunnanvaltuusto 6/ Kokousaika kello ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Kunnanvaltuusto 6/2017 80 Kokousaika 13.11.2017 kello 18.00 18.18 Kokouspaikka kunnantalo, valtuustosali Läsnä Kaarto, Anne-Mari Kalsi, Esa Kankare, Tarmo Kiertonen,

Lisätiedot

-2, TL :00

-2, TL :00 -2, TL 2017-05-30 12:00 Kokouskutsu Tiistai 30.5.2017 klo 12.00, ravintola Pavis, isompi kabinetti, Paviksentie 2 Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Johan Karjaluoto, puheenjohtaja

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokouskäytännöistä 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokousmenettelyt Tavoitteena yhdenmukaiset menettelyt toimielimissä Käsitellään toimielimen ensimmäisessä kokouksessa Päätetään

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen Esittelijä: Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen Esittelijä: Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva Lappeenrannan Toimitilat Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen pitäminen 4.6.2018 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1329/00.00.01.08/2018 Käsittelyhistoria Kaupunginhallitus 267 28.5.2018 Aiempi käsittely: Kaupunginhallitus

Lisätiedot

-2, KH :30

-2, KH :30 -2, KH 2016-12-30 11:30 Kokouskutsu Perjantaina 30. joulukuuta 2016 klo 11.30, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Michael

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto NRO 6/2009 Kokousaika klo Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta

Kaupunginvaltuusto NRO 6/2009 Kokousaika klo Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta HAAPAVEDEN KAUPUNKI KOKOUSKUTSU Kaupunginvaltuusto NRO 6/2009 Kokousaika 16.11.2009 klo 13.00 Kokouspaikka Kaupungintalo Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro Asia Sivu Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 37 23.05.2017 Tekninen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 298. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 298. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28.10.2013 Sivu 1 / 1 4537/02.03.01/2013 298 Tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2014 (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Pekka Heikkinen, puh. (09)

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-01-28 16:00

-2, SIVL 2015-01-28 16:00 -2, SIVL 2015-01-28 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 28.1.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :00

-2, SIV-LJ :00 -2, SIV-LJ 2018-01-17 18:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 17.1.2018 klo 18.00, Rettig Sport Center Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Kim Yli-Pelkola, puheenjohtaja Trey Howard Jaakko

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista / 3/

Muonion kunta Esityslista / 3/ Muonion kunta Esityslista / 3/2016 Kokouskutsu 12.5.2016 Tarkastuslautakunnan kokous Aika to klo 16.30 Paikka Valtuustosali Kutsutut Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja Juha Särkijärvi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :30

-2, SIV-LJ :30 -2, SIV-LJ 2017-03-09 17:30 Kokouskutsu Torstaina 9.3.2017 klo 17.30, Urheilutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Christer Tonberg, puheenjohtaja Pia Nyman Jaakko

Lisätiedot

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012 salainen 31 11.06.2013 195 18.06.2013 Tilintarkastuskertomus 2012 Khsal 31 Tarkastuslautakunta 42 5.6.2013 ja kunnanjohtaja ovat laatineet vuoden 2012 tilinpäätöksen, joka sisältää toimintakertomuksen,

Lisätiedot

107 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kahden pöytäkirjantarkastajan valinta Ehdotuslistan hyväksyminen 2

107 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kahden pöytäkirjantarkastajan valinta Ehdotuslistan hyväksyminen 2 UUDENKAARLEPYYN KAUPUNKI Kaupunginvaltuusto KOKOUSKUTSU 8/2017 1 Aika Torstaina 09.11.2017 klo 19.00 Paikka Kaupungintalo, Topeliuksenpuistikko 7 Käsiteltävät asiat Sivu 107 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Hallintosääntö Hangon kaupunki / Kvo-asia

Lisätiedot

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla.

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla. Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04 Paikka Kunnantalo, kokoushuone Kalla Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Arviointikertomus

Lisätiedot

Pidetään valtuuston kokoushuoneessa maanantaina alkaen kello

Pidetään valtuuston kokoushuoneessa maanantaina alkaen kello JÄMIJÄRVEN KUNNANVALTUUSTON KOKOUS Pidetään valtuuston kokoushuoneessa maanantaina 6.11.2017 alkaen kello 19.00. Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 67 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 68

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto 17.6.2014 27

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto 17.6.2014 27 Valtuusto 17.6.2014 27 1. VUODEN 2013 ARVIOINTIKERTOMUS Tark.ltk. 13.5.2014 16 Liite 1 Laadittiin vuoden 2013 arviointikertomus. Puheenjohtajan ehdotus: Tarkastuslautakunta jättää arviointikertomuksen

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :00

-2, SIV-LJ :00 -2, SIV-LJ 2017-11-28 18:00 Kokouskutsu Tiistaina 28.11.2017 klo 18.00, Urheilutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Kim Yli-Pelkola, puheenjohtaja Trey Howard Jaakko

Lisätiedot

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Sari Korento kehittämispäällikkö Uusi kuntalaki (410/2015) Voimaan 1.5.2015» Taloussäännöksiä sovelletaan vuodesta 2015» siirtymäsäännöksiä

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2017 Kokousaika: 19.4.2017 klo 12.00 15.45 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Minna Yli-Kujala, varajäsen

Lisätiedot

Vuoden 2014 kiinteistöveroprosenttien määrääminen

Vuoden 2014 kiinteistöveroprosenttien määrääminen Kunnanhallitus 255 28.10.2013 Kunnanvaltuusto 69 11.11.2013 Vuoden 2014 kiinteistöveroprosenttien määrääminen 349/02.03.02/2013 Kunnanhallitus 28.10.2013 255 Valmistelija: kunnansihteeri Eeva Suomalainen

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 95 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) yhtymäkokous 31.5.2013 HEL 2013-006136 T 00 01 06 Päätös Konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginjohtajaa

Lisätiedot

Nimenhuutoluettelo on pöytäkirjan liitteenä A. Puheenjohtaja Marko Pelttari

Nimenhuutoluettelo on pöytäkirjan liitteenä A. Puheenjohtaja Marko Pelttari Viranomainen No 4/2014 KOKOUSPÖYTÄKIRJA Valtuusto Sivu 46 KOKOUSAIKA Maanantai 10.11.2014 kello 19.00 19.14 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Köyliön

Lisätiedot

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 109 31.3.2014 Asianro 337/02.02.01/2014 52 Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Lisätiedot

APULAISKAUPUNGINSIHTEERIN REKRYTOINTI JA KONSERNIHALLINNON UU- DELLEENJÄRJESTELY. Stpj , 10

APULAISKAUPUNGINSIHTEERIN REKRYTOINTI JA KONSERNIHALLINNON UU- DELLEENJÄRJESTELY. Stpj , 10 APULAISKAUPUNGINSIHTEERIN REKRYTOINTI JA KONSERNIHALLINNON UU- DELLEENJÄRJESTELY Stpj 15.3.2012, 10 Liite A Pietarsaaren kaupunki on rekisterinpitäjänä useilla hallinnonaloilla, joissa edellytetään tietosuojan

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 Sivu 43 (52) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 Sivu 43 (52) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 Sivu 43 (52) Valtuusto KOKOUSAIKA Tiistai 8.11.2016 kello 18.10-18.40 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET 16 valtuutettua LIITE

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:45 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

Kertyneen ylijäämän arvioidaan suunnitelmavuoden 2019 jälkeen olevan 11,2 miljoonaa euroa.

Kertyneen ylijäämän arvioidaan suunnitelmavuoden 2019 jälkeen olevan 11,2 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus 250 28.11.2016 Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelma 3250/02.02.00/2016 Kaupunginhallitus 28.11.2016 250 Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh. 040

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2018-09-26 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 26.9.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 77 HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Khs 2006-1644 Esityslistan asia Kj/6 Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2013 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Tuloveroprosentin määrääminen vuodelle 2017

Tuloveroprosentin määrääminen vuodelle 2017 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 328 31.10.2016 Asianro 900/02.03.01/2016 106 Tuloveroprosentin määrääminen vuodelle 2017 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 31.10.2016 328 Talousjohtaja

Lisätiedot

KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2016 1(8)

KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2016 1(8) KEURUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2016 1(8) Tarkastuslautakunta 19.12.2016 AIKA 19.12.2016 klo 17:00-18:25 PAIKKA Rantakartano Pöyhölä, Pöyhöläntie 72, Keuruu KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 56 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Kuntayhtymän hallitus Tarkastuslautakunta

Kuntayhtymän hallitus Tarkastuslautakunta Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 1 1 (1) Kuntayhtymän hallitus 31 25.3.2019 Tarkastuslautakunta 41 23.4.2019 4 1360/02.06.01.06/2018 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tilinpäätös ja toimintakertomus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Valtuusto Sivu 1 / Tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2017

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Valtuusto Sivu 1 / Tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2017 Valtuusto 2.09.206 Sivu / 3563/206 02.03.0 Kaupunginhallitus 236 29.8.206 4 Tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 207 Valmistelijat / lisätiedot: Pia Ojavuo, puh. 043 826

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2012 1 (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/3 28.05.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2012 1 (6) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/3 28.05.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2012 1 (6) 118 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) kevätyhtymäkokousta koskevan päätöksen muuttaminen HEL 2012-005995 T 00 01 06 Päätös Konsernijaosto

Lisätiedot

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Kuntaliiton ja Etelä-Savon maakuntaliiton ajankohtaisseminaari 7.5.2015 Mikkeli Kehittämispäällikkö Sari Korento Uusi kuntalaki (410/2015) Hyväksyttiin eduskunnassa

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2018-03-28 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 28.3.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 Kaupunginhallitus 87 08.04.2008 Kaupunginhallitus 123 06.05.2008 Kaupunginvaltuusto 43 04.06.2008 TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 918/02/021/2008 KHALL 87 Liite

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON KOKOUS 3.6.2015. koulutusjohtaja Jari Kettunen, 040-5141133, jari.kettunen@porvoo.

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON KOKOUS 3.6.2015. koulutusjohtaja Jari Kettunen, 040-5141133, jari.kettunen@porvoo. Kaupunginhallitus 182 01.06.2015 ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON KOKOUS 3.6.2015 597/11.110/2015 KH 01.06.2015 182 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja Jari Kettunen, 040-5141133,

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 26.4.2017 1 Kokousaika Pe 28.4.2017 klo 16.00 19.10 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja

Lisätiedot

Tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2016 - Pihtiputaan kunta

Tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2016 - Pihtiputaan kunta Kunnanhallitus 193 03.11.2015 Kunnanvaltuusto 81 09.11.2015 Tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2016 - Pihtiputaan kunta 597/000/2015 Kunnanhallitus 03.11.2015 193 Kuntalain mukaan

Lisätiedot

306 Tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosenteista ja muiden verojen perusteista päättäminen v Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka

306 Tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosenteista ja muiden verojen perusteista päättäminen v Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka Tampere Ote pöytäkirjasta 13/2017 1 (6) Kaupunginvaltuusto, 306, 13.11.2017 Kaupunginhallitus, 617, 30.10.2017 306 Tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosenteista ja muiden verojen perusteista päättäminen

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

-2, SIV-KJ :00

-2, SIV-KJ :00 -2, SIV-KJ 2016-06-14 17:00 Kokouskutsu Tiistai 14.6.2016 klo 17.00, Museo, Isokatu 4 Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Brita Brännbacka-Brunell, puheenjohtaja Harald Wester Sauli

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (9) Juankosken tarkastuslautakunta Juankosken kaupungintalo 3. kerroksen kokoushuone

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (9) Juankosken tarkastuslautakunta Juankosken kaupungintalo 3. kerroksen kokoushuone Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (9) 16 Kokoustiedot Aika maanantai klo 9:00-12:15 Paikka Juankosken kaupungintalo 3. kerroksen kokoushuone Saapuvilla olleet jäsenet Pentti Rissanen, puheenjohtaja

Lisätiedot

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2016-06-13 08:00 Kokouskutsu Maanantaina 13. kesäkuuta 2016 klo 08.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Michael

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (11) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-14:45 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET

SUONENJOEN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET SUONENJOEN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 30.1.2012 8 Voimaan: 1.2.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite 2 Soveltamisala 3 Konserniohjeen käsittely ja hyväksyminen

Lisätiedot