TIEDOTE 1 (5) RAHTI- JA ALIHANKINTATYÖN VALVONTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIEDOTE 1 (5) RAHTI- JA ALIHANKINTATYÖN VALVONTA"

Transkriptio

1 TIEDOTE 1 (5) Valvontaosasto Pvm/Datum/Date Dnro/Dnr/DNo Raja- ja luomuvalvontayksikkö /0439/2012 RAHTI- JA ALIHANKINTATYÖN VALVONTA Luonnonmukaisen tuotannon vuosittaisiin tuotantotarkastuksiin on vuoden 2012 alussa tullut muutos koskien rahtityön ja alihankintatoimintojen tarkastuksia. Aikaisemmin sekä päämies että alihankintayritys ovat molemmat kuuluneet luomuvalvontaan ja tarkastettu erillisinä valvontakohteina. Jatkossa rahtityö ja alihankintatoiminnot tarkastetaan osana päämiehen toimintaa. Poikkeuksena ovat rehujen valvontajärjestelmään kuuluvat rahtisekoittajat. Rahtisekoittajien on kuuluttava luomurehujen valvontajärjestelmään, mikäli luomurehuja valmistetaan luomutiloille. Olemme oheen koonneet Teille tietoa, mitä asioita muutos tuo käytännössä mukanaan. Muutos pähkinänkuoressa Aiemmin sekä päämies että alihankkija ovat molemmat kuuluneet luomuvalvontaan itsenäisinä toimijoina ja tarkastettu vuosittain erillisinä valvontakohteina. Päämiehelle ei ole valvontaviranomaisen puolesta toimitettu tiedoksi alihankkijan luona tehdyn tarkastuksen tulosta, tarkastuskertomusta tai päätöstä. Tämän vuoden alusta käytäntöä muutetaan siten, että vain päämies on valvonnassa itsenäisenä toimijana ja alihankkijan toimeksi saamat luomutoiminnot tarkastetaan osana päämiehen toimintaa. Alihankkijoita ei siis jatkossa tarkasteta enää itsenäisinä valvontakohteina. Alihankkijalta ei edellytetä valvontaan kuulumista, ellei tällä ole omaan lukuun suoritettavaa luomutoimintaa. Alihankkijan toimipaikassa tarkastuksella käydään läpi päämiehen toimeksi antamat luomutoiminnot ja niiden säännöstenmukaisuus. Tarkastuksen tulos, tarkastuskertomus, ja päätös tarkastuksesta toimitetaan päämiehelle. Tarkastuskäynti laskutetaan päämieheltä. Mitä ovat rahtityö ja alihankintatoiminnot? Ulkoistamisessa toimija (päämies) siirtää osan tai kaikki luomutoimintonsa sopimuksella toisen maatilan tai ulkopuolisen yrityksen (alihankkija) tehtäväksi alihankintana. Luomutuotteen omistajuus säilyy koko alihankintatoiminnon ajan päämiehellä. Luomutuotannossa ulkoistettavat alihankintatoiminnot liittyvät luomutuotteiden tuotantoon, valmistukseen tai tuontiin. Alihankintatoimintoja voivat olla esimerkiksi viljan jauhattaminen rahtimyllyssä tai tuotteiden varastoiminen ulkopuolisessa yrityksessä. Mallitapauksia alihankinnasta on kohdassa Esimerkkejä alihankinnasta. Oletko päämies? Muutos lisää valinnanmahdollisuutta Päämiesten osalta muutos tarkoittaa, että tämän vuoden alusta alkaen päämiehet voivat teetättää rahti- ja alihankintatöitä luomuvalvontaan kuulumattomilla alihankkijoilla. Tämä helpottaa rahti- ja alihankintatyön hankintaa päämiehen lähialueelta ja tarjoaa mahdollisuuden useamman eri alihankkijan käytölle. Koska alihankkijat eivät kuulu luomuvalvontaan, Asiakirjaselvitystä todisteeksi valvontaan kuulumisesta ei tarvita rahti- ja alihankintatyötä sovittaessa.

2 TIEDOTE 2 (5) Päämies ilmoittaa rahti- ja alihankintatyöstä Vaikka alihankkijat eivät kuulu luomuvalvontaan, niiden päämiehelle suorittamat alihankintatoiminnot on oltava tarkastettavissa. Päämiehen on ilmoitettava valvontaviranomaiselle käyttämänsä alihankkijat ja näille ulkoistetut luomutoiminnot valvontaan liittyessään, kun alihankkijoita tulee lisää tai ne vaihtuvat. Ilmoitus on tehtävä ennen toiminnan aloittamista. Lomake on tulostettavissa Evira.fi -sivuilta (Lomakkeet ja ohjeet > Luomu > Ilmoitukset luomuvalvonnalle). Tietojen ajantasaisuudesta on hyvä huolehtia. Mikäli luomuvalvonnassa havaitaan, että kaikki päämiehen toiminnot eivät ole olleet tarkastettavissa, voidaan valvonnassa päätyä markkinointikieltoon sellaisten tuotteiden osalta, joiden luonnonmukaisuudesta ei ole voitu varmentua tarkastamattomassa valvontakohteessa. Luomusuunnitelmat ajantasalle Tiedot alihankkijoista sisällytetään päämiehen luomusuunnitelmaan. Myös muutokset toiminnassa päivitetään suunnitelmaan. Päämiehen luomusuunnitelmassa on alihankinnan osalta oltava samat tiedot kuin aiemminkin; keitä alihankkijat ovat, mitä luomutoimintoja nämä tekevät päämiehelle ja mitkä valvontaviranomaiset tai -laitokset valvovat näitä toimintoja. Tarkemmin luomusuunnitelman laadinnasta alihankinnan osalta on kerrottu Luomusuunnitelma - ohjeessa, joka löytyy Evira.fi -sivuilta kohdasta Ohjeet ja lomakkeet. Päämiehen on pyydettävä alihankkijalta kirjallinen sitoumus luonnonmukaisen tuotannon toimintojen valvonnasta. Päämies liittää sitoumuksen osaksi omaa luomusuunnitelmaansa. Sitoumus voi olla vapaamuotoinen. Malli sitoumuksesta on tämän kirjeen liitteenä. Lisäksi, jos päämiehen ja alihankkijan toimipaikoissa tarkastuksen suorittavat eri valvontaviranomaiset tai -laitokset, päämiehen on sisällytettävä luomusuunnitelmaan omasta ja alihankkijoidensa puolesta suostumus sille, että valvontaviranomaiset/- laitokset voivat keskenään vaihtaa tietoja tarkastusten tuloksista (ks. Esimerkkejä alihankinnasta nrot 5 ja 7). Suostumuksessa päämies yksilöi myös tavan, jolla tietojenvaihto voidaan toteuttaa. Kirjanpito laaditaan yksikkötasolla Jäljitettävyyden varmistamiseksi kirjanpito tuotevirroista on laadittava yksikkötasolla, kaikissa luomutoimintaan liittyvissä tuotanto-, valmistus- ja jakeluvaiheissa. Alihankkijan toimipaikka katsotaan päämiehen erilliseksi tuotanto- tai valmistusyksiköksi, joten alihankintatoimintojen osalta kirjanpito on laadittava siten, että yksikköön saapuvat ja yksiköstä lähtevät tuotteet ovat jäljitettävissä toimittajiin, myyjiin, vastaanottajiin ja ostajiin. Vaikka alihankkija laatisi kirjanpidon, päämiehen vastuulla on varmentua, että se on riittävä jäljitettävyyden takaamiseksi.

3 TIEDOTE 3 (5) Tarkastuskäynti päämiehen lukuun Alihankkijan toimipaikassa tarkastuksella käydään läpi päämiehen toimeksi antamat luomutoiminnot ja niiden säännöstenmukaisuus. Tarkastuksen tulos, tarkastuskertomus, ja päätös tarkastuksesta toimitetaan jatkossa aina päämiehelle. Aiemmin tarkastuksen tulosta ei toimitettu tiedoksi päämiehelle, ellei tarkastuksella havaittu säännöstenvastaisuuksia. Tarkastuskäynti laskutetaan päämieheltä (ks kohta Tarkastuskäynnin kustannukset). Oletko alihankkija? Jatkossa alihankkijalta ei edellytetä valvontaan kuulumista, ellei tällä ole omaan lukuun suoritettavaa luomutoimintaa. Toimeksi saamanne luomutoiminnot tarkastetaan päämiehenne lukuun. Jos yrityksenne harjoittaa ainoastaan alihankintaa, voitte halutessanne erota luonnonmukaisen tuotannon valvonnasta. Eroilmoitus on tehtävä kirjallisesti. Lomake on tulostettavissa Evira.fi -sivuilta (Lomakkeet ja ohjeet > Luomu > Ilmoitukset luomuvalvonnalle). Alihankkijana teidän ei jatkossa tarvitse laatia ja päivittää luomusuunnitelmaa. Luomusuunnitelman alihankinnan osalta laatii ja sen päivittämisestä vastaa päämies. Alihankkijat, joilla ei ole omaa luomutoimintaa ja -tuotteita, eivät jatkossa saa päätöstä päämiehelleen suorittamasta luomutoiminnasta. Alihankkijoille ei myöskään anneta päätöksen mukana toimitettavaa Asiakirjaselvitystä valvontaan kuulumisesta. Tarkastusta koskeva kertomus ja päätös annetaan jatkossa ainoastaan päämiehelle. Tarkastuskäynti veloitetaan päämieheltä. Vaikka ette jatkossa kuulu luomuvalvontaan itsenäisenä toimijana, voitte edelleen tarjota rahti- ja alihankintapalveluja luomualan toimijoille. Sovittaessa rahti- ja alihankintatyöstä Asiakirjaselvitystä todisteena valvontaan kuulumisesta ei enää jatkossa tarvita. Alihankkijana teidän on annettava päämiehellenne, kuten aiemminkin, kirjallinen sitoumus luonnonmukaisen tuotannon toimintojen valvonnasta. Päämies liittää sitoumuksen osaksi omaa luomusuunnitelmaansa. Sitoumus voi olla vapaamuotoinen. Malli sitoumuksesta on tämän kirjeen liitteenä. Tarkastuskäynti alihankkijan luona Rahti- ja alihankintatyön tarkastuskäynti sovitaan suoraan alihankkijan ja luomutarkastajan kesken. Mikäli alihankkijalla on useita päämiehiä, tarkastetaan kaikkien toiminnot mahdollisuuksien mukaan samalla tarkastuskäynnillä. Alihankintayritys varmentaa kertomuksen päämiestensä edustajana. Päämies voi halutessaan osallistua alihankintayrityksessä tapahtuvaan tarkastukseen. Tällöin tarkastetaan vain kyseisen päämiehen alihankintatoiminnot. Tarkastuksesta ei tehdä erillistä päätöstä. Tarkastuksen tulos otetaan huomioon tehtäessä päätöstä päämiehen tuotantotarkastuksesta. Kopio tarkastuskertomuksesta toimitetaan päämiehelle päätöksen mukana. Jos toiminnassa havaitaan puutteellisuuksia tai säännöstenvastaisuuksia, korjaavat toimenpidevaatimukset osoitetaan päämiehelle.

4 TIEDOTE 4 (5) Tarkastuskäynnin kustannukset Rahti- ja alihankintatyön tarkastaminen veloitetaan tuntiperusteisesti kylvösiementen ja taimiaineiston, rehujen ja elintarvikkeiden valvontajärjestelmiin kuuluvilta toimijoilta. Maataloustuotannon valvontajärjestelmään kuuluvilta toimijoilta, jotka pääasiassa jalostavat omia tuotteita maksu ei veloiteta. Tarkastus laskutetaan päämieheltä. Jos alihankintayrityksellä on useita päämiehiä, jotka tarkastetaan yhdellä käynnillä, jaetaan tarkastuskustannus päämiesten kesken. Tarkastuskäynti sekä alihankkijan että päämiehen luona maksaa lähtien 101 eur/tunti. Alihankkijan luona tehdystä tarkastuksesta ei peritä tuotantotarkastuksen perusmaksua. Kooste luomuvalvonnan hinnoista löytyy Evira.fi -sivuilta (Asiakokonaisuudet > Luomu > Valvonta > Hinnasto). Hyvä muistaa sovittaessa alihankinnasta Päämies Alihankkija ilmoittaa rahti- ja alihankintatyöstä valvontaviranomaiselle pyytää alihankkijalta sitoumuksen luomuvalvonnasta alihankkijan toimipaikassa vastaa luomuvalvonnalle toiminnon suorittamisesta säännöstenmukaisesti ja kirjanpidon laadinnasta yksikkötasolla antaa tarvittaessa suostumuksen omasta ja alihankkijan puolesta tietojenvaihdolle koskien alihankkijalla tehdyn tarkastuskäynnin tulosta laatii ja päivittää luomusuunnitelman myös alihankinnan osalta antaa sitoumuksensa luomuvalvontaan liittyy luomuvalvontaan vain jos tuottaa, valmistaa, varastoi tai tuo luomutuotteita omissa nimissään Esimerkkejä alihankinnasta Luomuviljan kuivaaminen ja varastointi 1) Luomuviljelijä kuivaa ja varastoi viljaa toisen luomutilan kuivurissa. Molemmat kuuluvat luomuvalvontaan ja vastaavat omalta osaltaan luomuvaatimusten noudattamisesta. 2) Luomuviljelijä kuivaa ja varastoi viljaa maamiesseuran kuivurissa, jossa hän on osakkaana. Kuivuri kuuluu viljelijän kautta luomuvalvontaan ja viljelijä itse vastaa luomuvaatimusten noudattamisesta kuivurissa. Kyseessä ei ole rahtityö, koska viljelijä itse kuivaa viljan. Toiminta on kuvattu luomusuunnitelmassa. 3) Luomuviljelijä kuivaa ja varastoi viljaa tavanomaisen tilan kuivurissa. Tavanomainen tila hoitaa kuivauksen ja viljan käsittelyn. Tavanomainen tila antaa luomuviljelijälle kirjallisen sitoumuksen, jossa tavanomainen tila sitoutuu noudattamaan luomuvaatimuksia kuivauksen ja varastoinnin osalta. Luomusuunnitelmassa on kuvattu tuotteiden erillään pito kuivauksen ja varastoinnin aikana. Luomuviljelijä vastaa luomuvaatimusten noudattamisesta kuivauksen ja varastoinnin aikana. Varastointi tarkastetaan luomutarkastuksen yhteydessä. Elintarvikkeiden valmistus ja varastointi 4) Luomuviljelijä tekee luomujuureksista sosetta paikallisen koulun tiloissa ja laitteilla. Viljelijä hoitaa itse kaikki valmistuksen vaiheet ja varastoi tuotteet omissa ti-

5 TIEDOTE 5 (5) Rehun rahtisekoitus Tuonti loissaan. Kyseessä ei ole rahtityö, koska viljelijä itse valmistaa tuotteet. Viljelijä vastaa luomuvaatimusten noudattamisesta. Toiminta on kuvattu luomusuunnitelmassa. Koulun ei tarvitse sitoutua luomuvaatimusten noudattamiseen eikä kuulua luomuvalvontaan. 5) Maanviljelijä teurastuttaa luomutuotantoeläimet läheisessä teurastamossa, josta ne palaavat takaisin maatilalle. Tarkastuskäynnin teurastamossa suorittaa Evira. Maanviljelijän on kuuluttava luomuvalvontaan ja ilmoitettava luomusuunnitelmassaan missä tuotantoeläimet teurastetaan ja että teurastusta valvoo Evira. Teurastamo ei kuulu valvontaan, koska sillä ei ole omaan lukuun tehtävää luomutoimintaa. Päämies antaa omasta ja alihankkijan puolesta valvonnalle suostumuksen tietojenvaihdosta. 6) Varastointiyritys varastoi luomutuotteita elintarvikealan yritykselle. Elintarvikealan yrityksen on kuuluttava valvontaan ja varastointiyrityksessä tehtävää varastointia valvotaan. Varastointiyritys ei kuulu valvontaan. 7) Luomuelintarvikeyritys valmistuttaa luomutuotteita toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevassa yrityksessä. Suomalainen elintarvikeyritys ilmoittaa toiminnastaan kyseisen jäsenvaltion toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle ja hankkii alihankintatyölle valvonnan. Suomalainen luomuelintarvikeyritys ilmoittaa luomusuunnitelmassaan alihankkijan yhteystiedot ja valvontaviranomaisen/-laitoksen, joka valvoo alihankkijan suorittaa valmistustoimintaa. Lisäksi elintarvikeyritys antaa omasta ja alihankkijansa puolesta suostumuksen sille, että Evira ja alihankintatyötä toisessa jäsenvaltiossa valvova viranomainen/laitos voivat vaihtaa valvontaa koskevia tietoja keskenään. 8) Luomurehujen valmistaminen luomutiloilla rahtisekoittajien toimesta edellyttää kuulumista luomurehujen valvontajärjestelmään. Rehujen luomuvalvontajärjestelmään kuuluminen edellyttää vuosittaista paikanpäällä tapahtuvaa tarkastusta. Valvonnasta vastaa Evirassa rehu- ja lannoitevalvontayksikön rehujaosto. 9) Luomuelintarvikeyritys tuo luomutuotteita EU:n ulkopuolelta. Tuonnin edustajana tuoja käyttää huolintayritystä. Huolintayrityksen ei tarvitse kuulua luomuvalvontaan. Tuoja kuvaa alihankintana tehtävän tuontitoiminnan luomusuunnitelmassaan.

Alhaisen jalostusasteen valmistus ja alihankinta luomussa, Jaana Laurila

Alhaisen jalostusasteen valmistus ja alihankinta luomussa, Jaana Laurila Alhaisen jalostusasteen valmistus ja alihankinta luomussa, 16.11.2017 Jaana Laurila 1 Tuotteiden vähäinen käsittely Tuotteiden vähäinen valmistus Elintarvikkeiden valmistus Tuotteiden vähäinen käsittely

Lisätiedot

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti Luomuviljelyn peruskurssi Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Paperiasiat hallintaan (Yleistä) Luomusuunnitelma ja viljelykiertosuunnitelma

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonmukaisen tuotannon valvonnassa

Ajankohtaista luonnonmukaisen tuotannon valvonnassa Ajankohtaista luonnonmukaisen tuotannon valvonnassa Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Johanna Honkanen 13.02.2013 1 Valvonnassa 421 toimijaa Luomu + sv noin 24 300 ha Luomutilojen

Lisätiedot

Luomuilta 11.4.2013 Rosita Isotalo

Luomuilta 11.4.2013 Rosita Isotalo Luomuilta 11.4.2013 Rosita Isotalo Illan aiheita: -Kesän tarkastus; mitä pitää muistaa? - -Kirjanpidot, onko kunnossa? - -2013 tukihaku luomutilalla MIKSI VALVOTAAN? Takaa kuluttajille aidot luomutuotteet

Lisätiedot

Luomun infopäivä 2016

Luomun infopäivä 2016 Luomun infopäivä 2016 Viitasaari 18.3.2016 Petäjävesi 31.3.2016 Aili Vuorenmaa puh. 050-3952730 30.3.2016 Kotieläintilojen kipukohtia luomuvalvonnassa Kuivituksen järjestäminen Luomueläimille kelpaavan

Lisätiedot

Lainsäädännön asettamat vaatimukset Luomuketjulle. Mikkeli 23.1.2014 Jaana Elo KoKo Palvelut

Lainsäädännön asettamat vaatimukset Luomuketjulle. Mikkeli 23.1.2014 Jaana Elo KoKo Palvelut Lainsäädännön asettamat vaatimukset Luomuketjulle Mikkeli 23.1.2014 Jaana Elo KoKo Palvelut Luomutuotteita sääteleviä lainsäädäntöjä Neuvoston asetus 834 / 2007 Komission asetus 889 / 2008 MMMa 846 / 2008

Lisätiedot

Luomuviljakaupan dokumentit

Luomuviljakaupan dokumentit Luomuviljakaupan dokumentit 28.11.2017 Miksi niin paljon paperia? Liittyy maataloustukiin ja yleisiin lainsäädännön vaatimuksiin, esim. Kirjaamisvaatimukset (lohkokirjanpito) Verokirjanpito Rahtikirjat

Lisätiedot

Luomusuunnitelmaohje Elintarvikkeet

Luomusuunnitelmaohje Elintarvikkeet Esittelijä Hanna-Riikka Pirttilahti Sivu/sivut 1 / 9 Luomusuunnitelmaohje Elintarvikkeet Evira antaa tämän ohjeen luonnonmukaisen tuotannon valvontaa ohjaavana viranomaisena. Tämä ohje ei ole tyhjentävä

Lisätiedot

Eviran luomuvalvontajärjestelmä

Eviran luomuvalvontajärjestelmä Eviran luomuvalvontajärjestelmä Tarkasta ajantasainen ohjeistus www.evira.fi Satakunnan ELY-keskus Mirella-Katriina Levomäki 14.4.2016 Luomun tuotanto-ohjeet Luomusuunnitelma (ajan tasalla oleva) Kuvaus

Lisätiedot

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan?

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? Tilalla tuotetaan samaa kasvilajia sekä 1) Luonnonmukaisesti että siirtymävaiheessa 2) 1. ja 2. ja/tai

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonmukaisen tuotannon valvonnassa

Ajankohtaista luonnonmukaisen tuotannon valvonnassa Ajankohtaista luonnonmukaisen tuotannon valvonnassa Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 06.05.2013 1 Valvonnassa 421 toimijaa Luomu + sv noin 24 300

Lisätiedot

Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla

Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla Elintarvikkeiden jalostaminen maatiloilla Elintarvikelainsäädännön suomat mahdollisuudet Luomuasetuksen asettamat raamit Jaana Elo Luomupäivät 9.10.2015 Mikkeli Elintarvikelainsäädännön suomat mahdollisuudet

Lisätiedot

Metsien luomusertifiointi Noormarkun Klubi

Metsien luomusertifiointi Noormarkun Klubi Metsien luomusertifiointi 28.9.2016 Noormarkun Klubi Mirella-Katriina Levomäki Satakunnan Ely-keskus 12.10.2016 Luomukeruutoiminnasta Satakunnassa Luomukeruutoiminta on Satakunnassa erittäin vähäistä Ajoittain

Lisätiedot

LUOMUSUUNNITELMA ALHAISEN JALOSTUSASTEEN VALMISTUS

LUOMUSUUNNITELMA ALHAISEN JALOSTUSASTEEN VALMISTUS LUOMUSUUNNITELMA ALHAISEN JALOSTUSASTEEN VALMISTUS Tila: Toimija: Tiltu: Luomurekisteritunnus: Laatija: Päivämäärä: Päivitetty: SISÄLTÖ: 1. Toiminnan kuvaus 2. Valmistettavien tuotteiden koostumus 3. GMO

Lisätiedot

Minustako luomuelintarvikevalmistaja? -info

Minustako luomuelintarvikevalmistaja? -info Minustako luomuelintarvikevalmistaja? -info Luomutiedon lähteitä mmm.fi/luomu/luomulainsaadanto Evira.fi/yhteiset/luomu/elintarvikkeet Luomuliitto.fi http://luomu.fi/tietopankki/wpcontent/uploads/sites/4/2013/10/luomuli

Lisätiedot

Luomutarkastus ja hallinto

Luomutarkastus ja hallinto Luomutarkastus ja hallinto Marja Pulkkinen Asiantuntija Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Marja Pulkkinen, ME-yksikkö 29.11.2011 1 Luonnonmukaisen tuotantojärjestelmän

Lisätiedot

Luonnonmukainen tuotanto 1

Luonnonmukainen tuotanto 1 Eviran ohje 18219/5 Luonnonmukainen tuotanto 1 Yleiset ja kasvintuotannon ehdot Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18219/5 Luonnonmukainen tuotanto 1 Yleiset ja kasvintuotannon ehdot 5.

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi 18.1.2012 1(4) YMPÄRISTÖVALVONTASUUNNITELMA Valvontasuunnitelmassa kuvataan Ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaiset valvonnan tarpeet, valvontaan käytettävät resurssit ja valvonnan tavoitteet sekä raportoidaan

Lisätiedot

Tukikoulutus UKK-instituutti Marika Arrajoki-Alanen

Tukikoulutus UKK-instituutti Marika Arrajoki-Alanen Tukikoulutus UKK-instituutti 2018 Marika Arrajoki-Alanen 20.3.2018 Sopimus/sitoumus Luomusitoumus Ympäristösopimukset: MoMa-sopimus Kosteikon hoito Alkuperäiskasvilajikkeiden ylläpito Ei voi hakea: - Ympäristösitoumukset

Lisätiedot

Luomun asiakirjat. Vähittäiskauppiaat ja ammattikeittiöt

Luomun asiakirjat. Vähittäiskauppiaat ja ammattikeittiöt Luomun asiakirjat Vähittäiskauppiaat ja ammattikeittiöt käsitteitä Asiakirjaselvitys Vaatimuksenmukaisuustodistus/-vakuus Saateasiakirja Luomun merkinnät Asiakirjaselvitys Pakollinen asiakirja Tällä tuottaja

Lisätiedot

Luomusuunnitelmaohje Elintarvikkeet

Luomusuunnitelmaohje Elintarvikkeet Esittelijä Mari Järvenmäki Sivu/sivut 1 / 9 Luomusuunnitelmaohje Elintarvikkeet Eviran tehtävänä on maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 846/2008 17 nojalla ohjata, suunnitella ja valvoa luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut

Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila Jaana Elo KoKo Palvelut Kohti luomuelintarvikeyrittäjyyttä Lisäarvoa Luomujalostuksesta Ulvila 20.10.2016 Jaana Elo KoKo Palvelut EU-tasoinen lainsäädäntöä Neuvoston asetus 834 /2007 Neuvosto ja parlamentti: periaatteet ja tavoitteet

Lisätiedot

Mistä tietää, että luomu on luomua?

Mistä tietää, että luomu on luomua? Mistä tietää, että luomu on luomua? Luomuvalvonta ja sertifiointi Suomessa Jyri kähönen, toimitusjohtaja Raikastamo Oy Raikastamo Oy Perustettu 2008, yksityisessä omistuksessa Erikoistunut luomumehujen

Lisätiedot

Tukikoulutus UKK-instituutti Marika Arrajoki-Alanen

Tukikoulutus UKK-instituutti Marika Arrajoki-Alanen Tukikoulutus UKK-instituutti 2017 Marika Arrajoki-Alanen 17.3.2017 Luomutilat Pirkanmaalla Luomuhehtaarit 25000 20000 15000 10000 5000 0 2 Ei-tuotannolliset investoinnit Luomusitoumus Ympäristösopimukset:

Lisätiedot

OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN

OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN Oiva- infopäivät elintarvikealan toimijoille Kesäkuu 2013 Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Raisa Romppanen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 1 Mitä Oiva on?

Lisätiedot

Luomuvalvontajärjestelmä 2019

Luomuvalvontajärjestelmä 2019 Luomuvalvontajärjestelmä 2019 Varsinais-Suomen ELY-keskus Luomutiimi/ 2019 Vuosi 2019 ajankohtaista Luomuvalvontajärjestelmä Tarkastukset Ensimmäinen Uusinta Ylimääräinen Poikkeamat Näytteenotto Luvat

Lisätiedot

Ajankohtaista elintarvikehygieniasta. 2.5.2016 Evira Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin

Ajankohtaista elintarvikehygieniasta. 2.5.2016 Evira Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Ajankohtaista elintarvikehygieniasta 2.5.2016 Evira Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Ajankohtaista 2016 Elintarvikkeiden tuotantoa koskevat täydentävien ehtojen vaatimukset

Lisätiedot

LUOMUSUUNNITELMA 1 (5)

LUOMUSUUNNITELMA 1 (5) LUOMUSUUNNITELMA 1 (5) LUOMUSUUNNITELMA JA SEN PÄIVITYS Päivityskohtaan merkitään viimeisin päivämäärä, jolloin suunnitelmaa on muutettu tai täydennetty. Laatimispäivämäärä Muutospäivämäärä Muutospäivämäärä

Lisätiedot

Jäljitettävyys elintarvikkeiden valmistuksessa ja tukkukaupassa. Luomuvalvonta, Tarja Vanninen

Jäljitettävyys elintarvikkeiden valmistuksessa ja tukkukaupassa. Luomuvalvonta, Tarja Vanninen Jäljitettävyys elintarvikkeiden valmistuksessa ja tukkukaupassa Luomuvalvonta, Tarja Vanninen 30.1.2018 Mitä lainsäädäntö sanoo jäljitettävyydestä 178/2002/EY yleinen elintarvikeasetus art. 18 : kaikki

Lisätiedot

Kasvintuotannon elintarvikehygienia

Kasvintuotannon elintarvikehygienia Kasvintuotannon elintarvikehygienia Neuvo 2020 Seinäjoki 3.12 / Vaasa (sv) 5.12 / Järvenpää 10.12 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö 1 Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden

Lisätiedot

Viljan interventiovalvonnan raportti 2009. Evira/7307/0411/2010

Viljan interventiovalvonnan raportti 2009. Evira/7307/0411/2010 Evira/7307/0411/2010 Eviran raportti Hyväksymispäivä 23.6.2010 Tuonti- ja markkinavalvontayksikkö Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Beata Meinander Juha Kärkkäinen Juha Kärkkäinen Sisällysluettelo 1 VALVONNAN

Lisätiedot

Luonnonmukainen tuotanto. Sitoumus ja Valvonta. Kari Alatalo Keski-Suomen ELY-keskus

Luonnonmukainen tuotanto. Sitoumus ja Valvonta. Kari Alatalo Keski-Suomen ELY-keskus Luonnonmukainen tuotanto Sitoumus ja Valvonta Kari Alatalo Keski-Suomen ELY-keskus 21.3.2016 FI-EKO-110 Tuotettu Suomessa 15.03.16 2 Luonnonmukainen tuotanto - tilakehitys 15.03.16 3 Luonnonmukainen tuotanto

Lisätiedot

Luomun kasvu ja luomuvalvonta

Luomun kasvu ja luomuvalvonta Luomun kasvu ja luomuvalvonta Antti-Jussi Oikarinen Luomun kasvuloikka -seminaari 13.3.2019 Ruokaviraston toimipaikat Työntekijöitä yli 100 15 50 alle 15 Ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden hyväksi

Lisätiedot

Hyvinkää Tuki-info Reijo Käki

Hyvinkää Tuki-info Reijo Käki Hyvinkää Tuki-info 11.4.2018 Reijo Käki Luomutarkastukset 2018 Painopistealueet Näytteenotto Valmistautuminen tarkastukseen Luomulisäysrekisteri Muutokset ehtoihin Luomuun soveltuvat tuotantopanokset

Lisätiedot

Luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmä ja luomusitoumus

Luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmä ja luomusitoumus Luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmä ja luomusitoumus Minna Mustonen Pohjois-Savon ELY-keskus 22.4.2016 Työnjako ja luomuhenkilöt POS ELY:ssä Minna Mustonen; valvontahakemukset, -päätökset, tarkastusten

Lisätiedot

LUONNONMUKAINEN TUOTANTO ESIMERKIT/KASVINTUOTANTOTILAT AILI VUORENMAA MERJA LEHTINEN KESKI-SUOMEN ELY

LUONNONMUKAINEN TUOTANTO ESIMERKIT/KASVINTUOTANTOTILAT AILI VUORENMAA MERJA LEHTINEN KESKI-SUOMEN ELY LUONNONMUKAINEN TUOTANTO ESIMERKIT/KASVINTUOTANTOTILAT AILI VUORENMAA MERJA LEHTINEN KESKI-SUOMEN ELY u 1 Esimerkkitila Lasse Luomu Kokonaispinta-ala 40 hehtaaria 35 hehtaaria peltoa 5 hehtaaria pellon

Lisätiedot

LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2013

LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2013 VILJELIJÄKIRJE 1 (6) LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2013 SISÄLLYS 1. Luomutarkastukset vuonna 2013 Valvonnasta eroaminen tai jatkaminen luomusopimuksen päättyessä Valmistautuminen luomutarkastukseen

Lisätiedot

LUONNONMUKAISEN TUOTANNON VALVONTA

LUONNONMUKAISEN TUOTANNON VALVONTA LUONNONMUKAISEN TUOTANNON VALVONTA Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 04.11.2013 1 Tuotteiden markkinointi luomumerkinnöin edellyttää luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään

Lisätiedot

Luomutilojen tukikoulutus

Luomutilojen tukikoulutus Luomutilojen tukikoulutus 20.3.2018 Tuki-ja luomuehtojen yhteensovittaminen NEUVO2020 Sari Hiltunen, ProAgria Etelä-Suomi ry Kylvöalaennuste 2018 1 Hintatietoja, viikko 12/2018 tavanomainen luomu leipävehnä

Lisätiedot

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3 Liite I Liite I 2 (7) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Tarkastukset... 3 a) Elintarvikehuoneistojen ilmoitusten ja hakemusten käsittelyyn liittyvät tarkastukset 3 b) Säännöllisen valvonnan tarkastukset...

Lisätiedot

Pirkko Tuominen, Luomun erityisasiantuntija ProAgria Pohjois-Savo

Pirkko Tuominen, Luomun erityisasiantuntija ProAgria Pohjois-Savo Luomun erityisasiantuntija ProAgria LUOMUTARKASTUKSIA VARTEN Luomutarkastuksia maatiloilla tehdään koko kalenterivuoden ajan ja osa tarkastuksista tehdään kasvukauden ulkopuolella. Osa tarkastuksista tehdään

Lisätiedot

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY Jukka Saarinen 18.3.2014 Huittinen Luonnonmukaisen tuotannon nykytilanne ja kehittämistarpeet Satakunnassa Satafood Kehittämisyhdistyksen ja Pyhäjärviinstituutin yhteishanke

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA KESKUSTELU- JA TIEDOTUSTILAISUUS ENSISAAPUMISESTA JA ELINTARVIKEKULJETUKSISTA 6.9.2007 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Joni Haapanen SÄÄDÖKSET Elintarvikelaki

Lisätiedot

LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2014

LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2014 VILJELIJÄKIRJE 1 (10) LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2014 YLEISTÄ LUOMUTUOTANNON VALVONNASTA VUONNA 2014 1. Luomutarkastuksen sisältö aikaisempaa riskiperusteisemmaksi 2. Valmistautuminen

Lisätiedot

Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6

Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Eviran ohje 18223/3 Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Tuonti Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18223/3 Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Tuonti 2015 Eviran ohje 18223/3 Käyttöönotto: 15.6.2015

Lisätiedot

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto OIVA -valvontatietojen julkistaminen Elintarviketurvallisuusvirasto 1 Mikä Oiva? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen

Lisätiedot

Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6

Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Eviran ohje 18223/2 Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Tuonti Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18223/2 Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Tuonti 2013 Eviran ohje 18223/2 Käyttöönotto: 1.5.2013

Lisätiedot

Luonnonmukaisen tuotannon valvontaraportti 2013

Luonnonmukaisen tuotannon valvontaraportti 2013 Luonnonmukaisen tuotannon valvontaraportti 2013 Eviran raportti Hyväksymispäivä 25.4.2014, sivulle 25 tehty korjaus 8.5.2014. Dnro: Evira/3606/0411/2014 Raja- ja luomuvalvontayksikkö Hyväksyjä Esittelijä

Lisätiedot

Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015-

Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015- Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015- Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöagrologi Erkki Aro 18.11.2014 Mynämäki 9.12.2014 2 340 Luomumaatiloja Varsinais-Suomessa (kpl) 2009-2014 335 330 325 320

Lisätiedot

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonnan säädökset Elintarvikelain 23/2006 mukaisesti kaikilla elintarvikealan toimijoilla on oltava

Lisätiedot

Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014

Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014 Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014 SISÄLTÖ 1. Luomutuotannon osuudet 2013 2. Luomutuottajan yrittäjäominaisuudet 3. Luomutuotannossa jatkaminen ja luomuun siirtyminen

Lisätiedot

Kestävyystodentamisen kehittämisestä. Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä

Kestävyystodentamisen kehittämisestä. Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä Kestävyystodentamisen kehittämisestä Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä 11.9.2015 Sisältö Tarkastuskertomus Komission hyväksymät vapaaehtoiset järjestelmät ja kansallinen

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

Luonnonmukaisen. tuotannon korvaus Ohjelmakausi 2014 2020. Tiedot ovat 24.3.2015 tilanteen mukaisia.

Luonnonmukaisen. tuotannon korvaus Ohjelmakausi 2014 2020. Tiedot ovat 24.3.2015 tilanteen mukaisia. Luonnonmukaisen tuotannon korvaus Ohjelmakausi 2014 2020 25.3.2015 Yleistä luomukorvauksesta 5-vuotinen sitoumuskausi, alkaa 1.5. (vuoden jatkot) Ei vaadi ympäristökorvaussitoumusta taustalle Lohkon tukikelpoisuus

Lisätiedot

Luonnonmukainen tuotanto 2015-2020

Luonnonmukainen tuotanto 2015-2020 Luonnonmukainen tuotanto 2015-2020 02.04.2015 Materiaalin tekohetkellä lainsäädäntöä ei ole hyväksytty muutokset mahdollisia Tuki-infot 2015 Anna-Leena Vierimaa Luomutuotannon asiantuntija ProAgria Oulu/

Lisätiedot

Eviran ohje 18222/3. Luomutuotanto 3. Elintarviketuotannon ehdot. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Eviran ohje 18222/3. Luomutuotanto 3. Elintarviketuotannon ehdot. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18222/3 Luomutuotanto 3 Elintarviketuotannon ehdot Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18222/3 Luomutuotanto 3 Elintarviketuotannon ehdot 2014 Eviran ohje 18222/3 Käyttöönotto:

Lisätiedot

Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto. Luomuiltapäivä

Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto. Luomuiltapäivä Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto Luomuiltapäivä Yksimahaisten ruokinta poikkeus käyttää tavanomaista rehua päättyy 31.12.2011 tämän vuoden ajan voidaan käyttää enintään 5 % päiväannoksesta

Lisätiedot

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Luomuviljelyn talous Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 1.12.2009 Luonnonmukaisen tuotannon näkymät 1/2 Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut kaikkialla Suomessa kulutus on tapahtunut muuta Eurooppaa

Lisätiedot

Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 5

Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 5 Eviran ohje 18221/1 Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 5 Keruutuotanto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18221/1 Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 5 Keruutuotanto 2009 Luonnonmukaisen tuotannon

Lisätiedot

Elintarviketuotantolaitosten vientihyväksyntä

Elintarviketuotantolaitosten vientihyväksyntä 8.-10.10.2014 Elintarviketuotantolaitosten vientihyväksyntä Kirsi Montonen, Makery Oy Maija Hurri-Martikainen Atao Oy, Pasilankatu 2, FI-00240 Helsinki, Finland // www.makery.fi Venäjän viennistä Venäjä

Lisätiedot

Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa. Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät Kotka Pirjo Korpela Evira

Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa. Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät Kotka Pirjo Korpela Evira Liikkuvat elintarvikehuoneistot ja kotivalmistus Oivassa Ympäristöterveyden valtakunnalliset koulutuspäivät 18.5.2016 Kotka Pirjo Korpela Evira Liikkuvat elintarvikehuoneistot Elintarvikelaki 6 kohta 18a

Lisätiedot

Apuvälineitä luomueläintuottajille luomuvalvonnan kirjanpitovaatimuksen toteuttamiseksi

Apuvälineitä luomueläintuottajille luomuvalvonnan kirjanpitovaatimuksen toteuttamiseksi Apuvälineitä luomueläintuottajille luomuvalvonnan kirjanpitovaatimuksen toteuttamiseksi Pirkko Tuominen, ProAgria Pohjois-Savo Anne Johansson, ProAgria Länsi-Suomi Ulla Turunen, ProAgria Pohjois-Karjala

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

Luomutuotannon kannattavuus

Luomutuotannon kannattavuus Luomuviljelyn peruskurssi Luomutuotannon kannattavuus LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Mitä muutoksia luomu saattaa tuoda tuotantoon? Tuotantosuunnalla iso merkitys Viljelykierron noudattaminen

Lisätiedot

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja

Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Tarja Vainiola, ylitarkastaja Lain vaatimusten toteutumisen valvonta ja ohjaus Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 28.10.2014 Tarja Vainiola, ylitarkastaja 27.10.2014 1 Oikeutus tarkastusten tekemiseen Terveydenhuollon

Lisätiedot

Erityisympäristötuki Luomukasvituotannon sopimus Luomukotieläintuotannon sopimus

Erityisympäristötuki Luomukasvituotannon sopimus Luomukotieläintuotannon sopimus Erityisympäristötuki Luomukasvituotannon sopimus Luomukotieläintuotannon sopimus Marja Pulkkinen Asiantuntija Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Marja Pulkkinen,

Lisätiedot

Luomuluonnonmarjojen. poimintaohje

Luomuluonnonmarjojen. poimintaohje Luomuluonnonmarjojen poimintaohje Mitä luomulla tarkoitetaan? Poimijan on tutustuttava tähän luonnonmukaista keruuta koskevaan ohjeeseen ennen keruun aloittamista ja poimija vahvistaa kirjallisesti sitoutuvansa

Lisätiedot

ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020

ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020 ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020 Jaostopäällikkö Annukka Markkula Elintarvikemikrobiologian jaosto Elintarviketurvallisuusosasto Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät Rovaniemi 25.9.2019

Lisätiedot

Luomutilojen EU-tukikoulutus. Lammilla

Luomutilojen EU-tukikoulutus. Lammilla Luomutilojen EU-tukikoulutus Lammilla 10.4.2018 Ohjelma Ajankohtaista luomutilalla yleiskatsaus Kaija Hinkkanen, ProAgria Etelä-Suomi ry Luomusitoumus 2018 ja luomuvalvonnan ajankohtaiset Aija Laine-Mönkö,

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 712. Maa- ja metsätalousministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 712. Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 6 päivänä elokuuta 2003 N:o 712 713 SISÄLLYS N:o Sivu 712 Maa- ja metsätalousministeriön asetus luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden, elintarvikkeiden

Lisätiedot

Luomusiipikarjan Syysseminaari , Saarioinen Oy

Luomusiipikarjan Syysseminaari , Saarioinen Oy Luomusiipikarjan Syysseminaari 25.10.2012, Saarioinen Oy Luomutarkastus ja sen suurimmat haasteet. Hankalat tulkinnat ja valvontakäynnit. Kuinka tuottajan tulisi varautua tarkastukseen Satu-Maaria Ahopelto

Lisätiedot

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA Palotarkastusinsinööri Tapio Stén Pirkanmaan pelastuslaitos, pvm. 27.9.2017 Pelastusviranomaisen rooli väestönsuojien

Lisätiedot

LUOMUBROILERIPÄIVÄ Ahlman-instituutti, Tampere. Merja Manninen. Luomujaosto. Luomutuotanto 2. Eläintuotannon ehdot

LUOMUBROILERIPÄIVÄ Ahlman-instituutti, Tampere. Merja Manninen. Luomujaosto. Luomutuotanto 2. Eläintuotannon ehdot LUOMUBROILERIPÄIVÄ Ahlman-instituutti, Tampere Merja Manninen merja.manninen@evira.fi Luomujaosto Luomutuotanto 2 Eläintuotannon ehdot Eviran ohje 18217/4 (ei suuria muutoksia, poistetaan lupien 5 ja 15

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA. Yrityksen nimi Laitosnumero Omavalvontasuunnitelman hyväksyjä. Hyväksymisaika

OMAVALVONTASUUNNITELMA. Yrityksen nimi Laitosnumero Omavalvontasuunnitelman hyväksyjä. Hyväksymisaika 1/5 OHJEISTETTU MALLIPOHJA OMAVALVONTASUUNNITELMA Yrityksen nimi Laitosnumero Omavalvontasuunnitelman hyväksyjä Hyväksymisaika Hukkanen Tuija Juotasniemi Pentti Oikarinen Helena 2006/2007 2/5 Sisällysluettelo

Lisätiedot

METSIEN JA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAA KOSKEVIEN KANSALLISTEN OHJELMIEN HALLINNOINTI JA VALVONTA

METSIEN JA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAA KOSKEVIEN KANSALLISTEN OHJELMIEN HALLINNOINTI JA VALVONTA MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Metsäosasto PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO MÄÄRÄYS Pvm Dnro 17.3.2005 339/01/2004 Maa- ja metsätalousministeriön määräyskokoelma nro 5/05 Valtuutussäännökset: Laki Metsäntutkimuslaitoksesta

Lisätiedot

Lampaat luomussa. Rokua 23.11.2013. Anna-Leena Vierimaa Luomutuotannon asiantuntija ProAgria Oulu/YmpäristöAgro II

Lampaat luomussa. Rokua 23.11.2013. Anna-Leena Vierimaa Luomutuotannon asiantuntija ProAgria Oulu/YmpäristöAgro II Lampaat luomussa Rokua 23.11.2013 Anna-Leena Vierimaa Luomutuotannon asiantuntija ProAgria Oulu/YmpäristöAgro II Lammas luomu vs. tavanomainen Sisätiloissa enemmän tilaa Lampaat (myös kartitsat) laitumelle

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen EU:n luomupolitiikasta: Luomuliiton kannat http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_fi.htm

Julkinen kuuleminen EU:n luomupolitiikasta: Luomuliiton kannat http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_fi.htm Julkinen kuuleminen EU:n luomupolitiikasta: Luomuliiton kannat http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_fi.htm 3. PIENYRITYKSET 3.1 Auttaako sääntöjen ja valvontavaatimusten yhdenmukaistaminen

Lisätiedot

Opas pienmeijereille Luomumaito- ja jalosteet. Jaana Elo KoKo Palvelut

Opas pienmeijereille Luomumaito- ja jalosteet. Jaana Elo KoKo Palvelut Opas pienmeijereille Luomumaito- ja jalosteet Jaana Elo KoKo Palvelut EU-tasoinen lainsäädäntöä Neuvoston asetus 834 /2007 Neuvosto ja parlamentti: periaatteet ja tavoitteet Komission asetus 889 / 2008

Lisätiedot

EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan

EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät Tampereella 24.-25.1.2012 Kirsi-Helena Kanninen (kirsi-helena.kanninen@evira.fi,

Lisätiedot

A8-0141/142

A8-0141/142 13.5.2015 A8-0141/142 142 3 artikla otsikko Vastuullisen tuojan omaehtoinen vakuutus Vastuullisen tuojan ilmoitus 13.5.2015 A8-0141/143 143 3 artikla 1 kohta 1. Kaikki tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien

Lisätiedot

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 EVO-projekti 2015 Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 Ylitarkastaja Jussi Peusa, Evira jussi.peusa@evira.fi Miksi? EU: Elintarvikeketjun rikollisuuden vastustaminen elintarvikkeiden koostumukseen

Lisätiedot

Luonnonmukainen tuotanto. Valvontajärjestelmä ja Tuotantotarkastukset. Aili Vuorenmaa Kari Alatalo Keski-Suomen ELY-keskus 31.3.

Luonnonmukainen tuotanto. Valvontajärjestelmä ja Tuotantotarkastukset. Aili Vuorenmaa Kari Alatalo Keski-Suomen ELY-keskus 31.3. Luonnonmukainen tuotanto Valvontajärjestelmä ja Tuotantotarkastukset Aili Vuorenmaa Kari Alatalo Keski-Suomen ELY-keskus 31.3.2016 Mitä luomuvalvonta on? Tuotteiden markkinointi luomumerkinnöin edellyttää

Lisätiedot

Reijo Käki Luomutarkastaja

Reijo Käki Luomutarkastaja Reijo Käki Luomutarkastaja Minun tarkastus jakautuu kolmeen osioon: 1. Ensin luen luomusuunnitelman ja kuvaukset, sekä katson lohkolomakkeelta viljelykierrot. ->näiden perusteella päätös tarkastettavista

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

LUONNONMUKAISEN KERUUTUOTANNON OHJEET - Keruualueiden hyväksyminen - Keruutuotteiden ostotoiminta

LUONNONMUKAISEN KERUUTUOTANNON OHJEET - Keruualueiden hyväksyminen - Keruutuotteiden ostotoiminta LUONNONMUKAISEN KERUUTUOTANNON OHJEET - Keruualueiden hyväksyminen - Keruutuotteiden ostotoiminta Helsinki Loimaa 2003 KTTK/EVI Elokuu 2003 1 Jakelu: Julkaisu on saatavilla KTTK:n internetsivuilta osoitteesta

Lisätiedot

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 EVO-projekti 2015 Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 Ylitarkastaja Jussi Peusa, Evira jussi.peusa@evira.fi Tässä esityksessä Käydään läpi pääpiirteittäin miksi kyseinen projekti mitä tavoitellaan

Lisätiedot

LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2015

LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2015 1 (13) LUONNONMUKAISEN MAATALOUSTUOTANNON VALVONTA 2015 SISÄLTÖ YLEISTÄ LUOMUTUOTANNON VALVONNASTA VUONNA 2015 1. Valmistautuminen luomutarkastukseen 2. Hyödynnä tieto riskeistä osana luomutuotannon suunnittelua,

Lisätiedot

Luomukorvaus ja luomuvalvonta Lammi

Luomukorvaus ja luomuvalvonta Lammi Luomukorvaus ja luomuvalvonta 2019 10.4.2019 Lammi www.ruokavirasto.fi LUOMUSITOUMUKSEN HAKU 2019 Luonnonmukaisen tuotannon uusia sitoumuksia ei voi hakea vuonna 2019 Voimassa oleviin sitoumuksiin ei

Lisätiedot

Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset

Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset Eläinten hyvinvointi osana maatalouden tulevaisuutta Tampere 30.9.2014 ylitarkastaja Helena Hepola Eläinsuojeluvalvonta 1. Epäilyyn perustuvat tarkastukset

Lisätiedot

Elintarvikehuoneiston valvontaohje Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2014

Elintarvikehuoneiston valvontaohje Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2014 Elintarvikehuoneiston valvontaohje Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2014 Ylitarkastaja Anne Fagerlund Evira/Elintarvikehygieniayksikkö Ohjeen päivitys Laitoksen valvontaohje (Eviran

Lisätiedot

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Jukka Hollo, Tilasiemen Oy Tilasiemenpakkaajat Tilasiemen Oy Tilasiemenen osuus luomusiementuotannossa runsas kolmannes Yhdellä numerolla pärjää: 010 217 6777 Netissä

Lisätiedot

PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja. Hämeenlinnan kaupunki

PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja. Hämeenlinnan kaupunki PIENMEIJERIPÄIVÄT Hämeenlinna 14.11.2014 Sanna Tuomi Terveystarkastaja Hämeenlinnan kaupunki 13.11.2014 Mikä on Oiva? Oiva-järjestelmä on Eviran määräämä tapa julkaista valvontatiedot. Valvontatietojen

Lisätiedot

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Siipikarjan terveys ja terveydenhuolto Eläinlääkäreiden täydennyskoulutus 2014 Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Suomi ja siipikarjan salmonella EU-lisävakuudet

Lisätiedot

N:o 12 167 TAVARATODISTUS

N:o 12 167 TAVARATODISTUS N:o 12 167 TAVARATODISTUS 1. Viejä (nimi, täydellinen osoite, maa) EUR.1 N:o A 000.000 Lukekaa kääntöpuolella olevat huomautukset ennen lomakkeen täyttämistä 2. Todistus, jota käytetään etuuskohteluun

Lisätiedot

Kasvintarkastusrekisterit, kasvipassin käyttöoikeus ja taimitoimittajan valtuutus

Kasvintarkastusrekisterit, kasvipassin käyttöoikeus ja taimitoimittajan valtuutus OHJE 14200/1 Sivu/sivut 1 / 5 Kasvintarkastusrekisterit, kasvipassin käyttöoikeus ja taimitoimittajan valtuutus Kasvinterveyttä ja taimiaineistoa koskevan lainsäädännön mukaan toimijan, joka markkinoi,

Lisätiedot

Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6

Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Eviran ohje 18223/4 Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Tuonti Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18223/4 Luonnonmukaisen tuotannon ehdot 6 Tuonti 2017 Eviran ohje 18223/4 Käyttöönotto: 6.10.2017

Lisätiedot

Luomueläintuotanto Tiivistelmä tuotantoehdoista 2014

Luomueläintuotanto Tiivistelmä tuotantoehdoista 2014 Luomueläintuotanto Tiivistelmä tuotantoehdoista 2014 Kaikkia eri tuotantosuuntia ja tiloja koskevat luomutuotantoehdot Sisältö Valvontaan liittyminen, suunnitelmat ja valvontakohteet Luomu ja tavanomainen

Lisätiedot

Onko luomuvalvonta tuottajalle taakka vai vahvuus? 18.5.2015

Onko luomuvalvonta tuottajalle taakka vai vahvuus? 18.5.2015 Onko luomuvalvonta tuottajalle taakka vai vahvuus? 18.5.2015 Brita Suokas, projektisuunnittelija Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hanke HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS

Lisätiedot

Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015-

Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015- Luonnonmukainen viljely ja luomukorvaus 2015- Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöagrologi Erkki Aro 13.4.2015 Luomusopimukset päättyvät 30.4.2015 Kaikki luonnonmukaisen tuotannon ja kotieläintuotannon

Lisätiedot

LUOMUKOTIELÄINTUOTANNOSSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT MITEN NE PALVELEVAT TILAA? Pirkko Tuominen ProAgria Pohjois Savo

LUOMUKOTIELÄINTUOTANNOSSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT MITEN NE PALVELEVAT TILAA? Pirkko Tuominen ProAgria Pohjois Savo LUOMUKOTIELÄINTUOTANNOSSA TARVITTAVAT DOKUMENTIT MITEN NE PALVELEVAT TILAA? Pirkko Tuominen ProAgria Pohjois Savo Dokumentit luomukotieläintuotannossa Kokonaan uudet tilat: Jo alusta alkaen oikeat toimintatavat

Lisätiedot