Ohjausta urasuunnitteluun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjausta urasuunnitteluun"

Transkriptio

1 Ohjausta urasuunnitteluun Leena Penttinen Ohjauksen ja työelämätaitojen kehittäminen korkea-asteella ESR-projekti

2 Koulutus- ja työuran suunnittelua epävarmuuden työmarkkinoilla Yhteiskunnalliset muutokset koulutus- ja työmarkkinoilla Epävarmuuden kaksitahoisuus: ulkoinen ja sisäinen epävarmuus (Barnett 2004) Työelämän muutosten tuoma rakenteiden epävarmuus Identiteetin rakentamisen epävarmuus: entistä vaikeampaa määrittää, kuka minä olen Miten yksilöä voidaan tukea suunnistamaan omalla (työ)elämänurallaan?

3 Työurapohdintoja opintopolulla Tuleva työura askarruttaa suurinta osaa opiskelijoita jo opintojen alkuvaiheessa Mikä pohdituttaa? (Asiantuntija)identiteetti: olenko oikealla/minulle sopivalla alalla? Koulutuksen tuottamat kvalifikaatiot: Mihin työtehtäviin koulutukseni valmistaa? Ovatko koulutuksessa opitut asiat käyttökelpoisia työelämässä? Työllistyminen ja työmarkkinatilanne: Työllistynkö tällä koulutuksella? (Lairio, Penttinen & Penttilä 2007)

4 Työelämäorientaation rakentuminen Yksilöllinen työelämäsuhde (ks. myös Horn 2009) Neuvottelua identiteetistä opiskelijana, tulevana asiantuntijana jne. Oman kiinnostuksen ja yksilöllisen elämänkulun jäsentäminen Omat tulkinnat ja merkitykset työlle ja työuralle Työelämätiedot ja taidot Alaspesifit tiedot ja taidot Geneeriset työelämätaidot Työnantajien odotusten ja koulutuksen ristiriidat? Koulutuksen ei koeta tuottavan kovinkaan hyvin työelämätaitoja (Kivinen ym. 2002) Taidot opitaan vasta työelämässä? (Tynjälä ym. 2004) Työelämävalmiudet (työmarkkinakansalaisen taidot) Työmarkkinoiden mahdollisuuksien ja työtehtävien jäsentäminen Oman osaamisensa tunnistaminen ja sijoittaminen työmarkkinoille Työnhakuvalmiudet : CV, portfoliot, työhaastattelut

5 Urasuunnittelun edellyksistä Yksilöltä vaaditaan aiempaa aktiivisempaa oman uran rakentamista Mukautumiskyky (Savickas 2005) Tulevasta työstä tietoiseksi tulemista Oman ammatillisen tulevaisuuden kontrollin lisäämistä Uteliaisuutta tulevaisuuden näkymien ja itsensä tutkimisessa Luottamuksen voimistamista tavoitteiden asettamisessa Ohjauksellisena tavoitteena tukea opiskelijan yksilöllisiä valmiuksia omassa urasuunnittelussaan

6 Työ- ja koulutusuran valintojen toimintahorisontti Työelämäorientaatioon liittyvät kysymykset sijoittuvat aina yksilölliseen toimintahorisonttiin, joka koostuu yksilön habituksesta ja työmarkkinarakenteista (työllisyys, työelämä, sosiaaliluokka jne) (Hodkinson & Sparkes 1997) Valintatilanteissa mukana Pragmaattinen rationaalinen päätöksenteko Vuorovaikutus muiden kanssa Päätösten sijoittuminen ennustamattomiin elämänkulun siirtymiin ja käännekohtiin Toimintahorisontti voi sekä laajentaa että rajoittaa yksilön näkemyksiä omista mahdollisuuksistaan Opiskeluajan kokemukset muodostavat pedagogisen työelämähorisontin, jossa opettajat ja ohjaajat erilaisilla pedagogisilla ratkaisuilla voivat tukea opiskelijoita laajentamaan omaa yksilöllistä toimintahorisonttiaan ja työuraorientaatiotaan

7 IDENTITEETIN RAKENTAMINEN KOULUTUS: KVALIFIKAATIOT KOMPETENSSIT TYÖ- MARKKINOIDEN MAHDOLLISUUS- RAKENTEET K O U L U T U S Opetus & Pedagogiikka (Opetussuunnitelma) (Ura)ohjaus HOPS Opettajatuutorointi Vertaistuki Opiskelijatuutorointi Mentorointi Opiskelijakunta (Työ)harjoittelu Vaihto-opiskelu Projektit Opiskeluajan työssäkäynti Vapaa-ajan harrastukset T Y Ö E L Ä M Ä (Penttinen & Skaniakos 2010)

8 Työelämäorientaation rakentamisen kriittisiä konteksteja Merkittävät (seuraamukselliset) siirtymät (Beach 2003) Kehityksellinen muutos tapahtuu, kun Kokemus tuottaa uutta tietoa ja tietäminen laajenee Identiteettiä rakennetaan asemoimalla itseä uudella tavalla yhteiskunnassa yksilön ja sosiaalisen toiminnan välisen suhteen muutokset koulutuksen aikana ja siirryttäessä työelämään Siirtymien tietoinen reflektointi, jolloin niistä voi tulla merkittäviä seuraamuksellisia siirtymiä Henkilökunnan rooli siirtymien merkittävyyden tukemisessa Opiskeluyhteisön rooli?

9 Opiskelun vertaistuesta ja ryhmistä - Opiskeluaikana vertaistuki käytetyin tuen lähde (Lairio, Penttinen & Penttilä 2007) - Täkrkeä sosialisaation ja integraation tukija (Thomas 2000, Tinto 1993, Weidman 1989) - Opintojen alkuvaiheessa tarve kuulua johonkin, samastua toisiin ja neuvotella uudesta identiteetistä korkeakouluopiskelijana (Wilcox ym. 2005) - Epävirallisen vertaistuen ongelmallisuus: voi vahvistaa myös kielteisiä ja virheellisiä käsityksiä ja pessimistisiä tulevaisuudenkuvia (Buchman 1998) Opiskeluajan sosiaalinen verkosto (miehet/naiset %): Yksinäisyyden kokeminen: ajoittain 31.2/37.9, usein 3.8/4.2 Opiskeluun liittyvään ryhmään kuuluminen: ei koe 41.4/36.3 (Opiskelijoiden terveystutkimus 2008)

10 Vertaisryhmä voimavaraistavana tukena Ohjauksellisesti vertaisryhmä nähdään paikkana, jossa voidaan jakaa kokemuksia saadaan emotionaalista tukea ja palautetta toisilta saadaan uusia näkökulmia, lisätään tietoisuutta vahvistetaan tärkeitä sosiaalisia taitoja vahvistetaan uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen vahvistetaan myönteistä asenteiden ja käyttäytymisen muutosta (Coman, Evans & Burrows 2002, Symes 1998) Ryhmä vs. yksilö: yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen ryhmätoiminnan avulla

11 Korkeakouluopiskelijoiden (vertais)ryhmäohjauksen kehittäminen VALTTI ja Ohjauksen ja työelämätaitojen kehittäminen korkeaasteella ESR-hankkeet Tavoitteena löytää opintoja ja valmistumista edistäviä ryhmäohjauksen malleja korkeakouluopiskeluun VALTTI-hankkeesta Tutkimuskysymyksiä: Mikä on ura- ja opinnäyteryhmien merkitys yksittäiselle opiskelijalle, millaista tukea ryhmän tarjoaa? Mikä on pedagogisesti keskeistä ryhmätoiminnassa? Mikä on ohjaajan merkitys ryhmälle/yksittäiselle opiskelijalle?

12 Ryhmän merkitys yksilölle? - vertaisuus voimavarana Mä en ole ainoa luuseri Mari: No minusta se oli lohduttavaa, että on muitaki epätoivosii (nauraa). Ku joskus tuntu, että sitä niin itekseen vaan miettii niitä, että kellään muulla ei oo samanlainen tilanne, vaikka oikeasti onkin. - - Niin sitten tullee semmonen olo, että jos sie kerrot sille ihmiselle siitä omasta tilanteesta, niin se ymmärtääki siitä jotakin. Johanna: Sitte niinku tajus, että no ei mulla nyt loppupeleissä niin huonosti oo tai siis silleen, että ihan normiopiskelijoilla on ihan samanlaisia ongelmia.

13 Sosiaalista ja tiedollista tukea Tuomas: No oikeestaan niinkun kaks asiaa. Yks oli se sosiaalinen tuki tämmönen että saa jossain käydä, että saa käydä juttelemassa semmosesta aiheesta, joka vaivaa elikkä se sosiaalinen puoli. Ja toinen puoli oli se, että saa sitte kysästä esimerkiksi apua johonki vaikka kielen huoltoon tai vastaavasti johonki viitteisiin tai merkintöihin erityisasioissa. Elikkä siinä tuli niinku kaks kärpästä samalla iskulla. Ville: No, semmoinen yhteistyö niinku, että porukalla sai enemmän aikaan kuin yksin. Arttu: Ja sit on ehkä jonkin verran lisääntyny tuo aktiivinen ote opiskeluihin.

14 Opinnäytetyön työmäärän suhteellistaminen Johanna: ehkä tietyllä tavalla sitte rupes pelkään sitä opinnäytetyötä ajatteli, että se on kauheen vaativa tai semmonen, niin just että ei oo sen ajatuksen kans yksin. Se oli sellanen niinku onnellinen tunne, kun tajus konkreettisesti, että se ei oo kuitenkaan mikään kauheen iso asia. - - siinä mielessä hyvät (tunnelmat), että ku mie oon tossa opintoja lopettelemassa, niin on semmonen voittajafiilis.

15 Kannustusta & kokemusten jakamista Annukka: Hmm, no ihan semmosia jokapäiväisiä asioita, että kuinka vaikeaa on joskus tarttua siihen opinnäytetyön kirjoittamiseen - - Että niinkö samoja tunteita muutkin, tai samoja asioita koki kuin minä. Emilia: No kyllä me nyt eniten juteltiin motivaatiosta. Eli kaikilla oli niin alussa tai näin se työ, että miten niinkun just motivoi itsensä tekeen sitä työtä, että ei keksi itelleen mitään muuta tekemistä. Hyvin paljon keskusteltiin

16 Tietojen ja taitojen jakamista Tuomas: - - siinä puhuttiin, että miten oli vaikka jonku viitekehyksen tehny tai sitte jonku tietyn miten tulokset laitetaan ja miten tällä tavalla. Niitä eri osioita nii sitte pysty, jos mää olin tehny jonku osion, niin mää tein sen näin, että sää voit tehä sen nuin. Ja sitte se vastaavaa sieltä, että no mää oon nyt tehny tän, että miten sää oot - - sillä tavalla niinku vuorovaikutusta niinku tietojen vaihtelua siinä asiasta ku toisestakin

17 Ryhmäohjauksen pedagogiikasta? Ryhmäläisten erilaisuus voimavarana: eri alojen opiskelijoita yhdistävät samankaltaiset kysymykset! Annukka: - - siellä ei ollut yhtään, joka ois ollut samasta koulutusohjelmasta kuin mie, eikä sillä oikeastaan ollutkaan merkitystä, että mikä oli se koulutusohjelma tai se opinnäytetyön aihe. Kaikista oli omalla laillaan hyötyä, että niistä jotka oli ihan alkuvaiheessa, niin jotenkin toisaalta sai siitäkin jotenkin innostusta itelle, että minä en ole enää ihan alkuvaiheessa. Sitten kun oli päässyt vauhtiin, ja sanotaan ne, jotka oli pitemmällä, että sai siitä kannustusta, että kyllä minäkin voin sinne loppuun asti päästä. Ja, että en oikeastaan koe, että kenestäkään olis ollut enemmän hyötyä kuin toisesta, että kaikista oli samalla tavalla.

18 Vuorovaikutteiset työskentelytavat Mika: No kyllähän se tota on paljon enemmän oli apua, mitä niinkö aluks aattelin. Ku aluksi ajattelin, että se on vaan semmonen, että käydään ja vähän luennoi, että mitä pittää tehä ja. Että se oli niinkun enemmän semmosta vuorovaikutusta. Että niinku keskusteltiin ja oli niinku semmonen no lämminhenkisempi, mitä oon tottunu olevan tommosten opetusten ja kurssien. Siellä niinkö tuli tukea sitte tuolta opettajanki osalta.

19 Opiskeluun ja opinnäytteeseen liittyvien tunteiden jakaminen Johanna: Joo no mie en ihan kaikilla kerroilla päässy mukaan, mutta tietysti mikä ensimmäisenä jäi mieleen, niin piti kuvailla sitä opinnäytetyötä, että minkälaisena näkee sen. Sitte itelle siitä oli tullu semmonen mörkö, mikä istuu olkapäillä ja näin. Niin sitte kuunteli, minkälaisia ajatuksia muilla oli ja näki semmosia ihmisiä, ketkä on vähä samassa tilanteessa ja se helpotti sitä omaaki tilannetta.- - siellä oikeesti käsiteltiin jonkun verran niitä tunteita, kun mun mielestä se oli just semmonen motivaatiokysymys. Se motivaatio lähtee just semmosesta tunteesta, että kokee sen mielenkiintosena ja tärkeenä. - - siellä ryhmässä puhuttiin mietittiin sitte sitäkin tilannetta, kun on valmistunu. Vähän semmosta mielikuvaleikkiä, että miltä se elämä sitte näyttäs. En mie osaa sitä selittää oikeen sen paremmin. (naurahdus)

20 Konkreettisia välineitä opiskelun edistämiseen (suosikkitehtävänä ajankäyttötehtävä!) Mari: Et kaikista paras tehtävä oli se ajankäyttötehtävä, missä tehtiin se viikkolukujärjestys. - - Niin se oli semmonen niin jotenkin silmiä avaava, että en ois kyllä ite hoksannu ikinä tehä semmosta, enkä sitten tavallaan nähnykään sitä, että mihin se aika mennee... Mutta siinä se niinku konkretisoitu

21 Ammatillisten kokemusten jakaminen Arttu: Se varmaan tuntu mielekkäältä sen takia, että mulla nyt ei hirveesti oo tän opiskelujen kannalta niinku ole niinku yhteyksiä muihin ihmisiin. Et tuntu varmaan hyvältä sen takia tehdä jotakin. Tietysti, kun me keskusteltiin siinä niin minä ja saman alan ihminen keskusteltiin asiasta, niin asioista, niin tota noin sai niinkun jonkin verran niinkun... ku hänellä on enemmän kokemusta siltä alalta, niin juteltiin vähän siitä, millasta se homma on käytännössä siellä esimerkiks hänen työpaikallaan ja Ensinnäkin siinä sai semmosta realistisempaa kuvaa siitä työelämästä- - semmosta niinku mielenkiintosia tarinoita sieltä työelämästä.

22 Konkreettisia työelämävalmiuksia Ville: Ja sitten tämmöistä työelämään liittyvää odotin siitä, ja käytiinhän siellä niitä jonkin verran läpi. Käytiin läpi CV:tä, eri ammattinimikkeitä, työhakemusta ja työhaastattelua. Ja sitten niihin sain sitten jonkin verran sitä tukea. Ari: Kyllä se oli ihan positiivista, että pystyy niinkö... pystyy työskentelemään sitten työelämässäkin varmaan, jos sitä tiimityöskentelyä tullee, et hallittee sitten tiimityöskentelyn, että... tuo ryhmätyöskentelyn

23 Ohjaaja: yksilöllisen tuen tarjoaja eteenpäin potkija ja kannustaja Emilia:Joo ohjaaja oikeestaan oli vähän pelastuskin tämän minun opinnäytetyön kans. Mika: No on sillä nyt ainakin tässä minun tapauksessa ku se on viivästyny se työ, niin on tärkeetä ja on mukavaa, kun siinä joku on, joka vähä tökkii ja kyselee, että miten on työ edenny.

24 Ryhmän toiminnan ohjaaja ja suunnittelija Mika: sehän niinkö kaiken toiminnan ohjas ja kyllä merkittävä. Sakari: Se on vähä niinku että se ohjaaja on nimenomaan ohjannu ja pitäny ryhmää kasassa Johanna: No on se ollu kyllä tosi iso rooli, että jos olis ollu joku semmonen itseopiskeluryhmä, niin ei välttämättä paljoo sais aikaan. Ku se että siinä on sitte konkreettisesti semmonen ihminen, joka aina niinkun kertoo semmosia hyviä keinoja ja antaa uutta näkökulmaa siihen hommaan. Vähä semmonen puolueeton tuki. Annukka: - -no ohjaaja niinkö veti sitä ryhmää hyvin. Asiat meni eteenpäin, ja ne kokoontumiset oli aina suunniteltuja.

25 Ohjaaja myönteisen ilmapiirin luojana Mika: Kyllähän se varmaan tota suurelta osin ohjaaja on siihen vaikuttanu. Että se ite suhtautu asiaan silleen rennosti ja avoin siis semmonen avoin, niinkö mää ajattelen, että se on semmonen suuri vaikuttaja ollu siinä.

26 Tiivistäen 1 Ryhmän merkityksestä yksilölle: Ryhmään osallistuneet tavallisia opiskelijoita, joiden elämänkokonaisuudessa opintojen valmistuminen on viivästynyt monista syistä Ryhmä opiskelijalle tärkeä hyväksytyksi tulemisen paikka: ryhmään osallistutaan kokonaisvaltaisina ihmisinä Ryhmä tarjoaa sekä sosiaalisen että tiedollista ja taidollista tukea, tukee sekä opinto- että tulevan työuran jäsentämistä

27 Tiivistäen 2 Ryhmän ohjaamisen pedagogiikkaan tulee kiinnittää erityistä huomiota: Vertaisryhmässä toteutettava ohjauksellista pedagogiikkaa Selkeä jäsennys ja suunnitelma Tarkoituksenmukaiset tehtävänannot Ohjaajalla tärkeä rooli ryhmätoiminnan strukturoinnissa: Ryhmäyttäminen Tehtävänannot Ilmapiirin luominen ja ylläpitäminen Yksilöllisen tuen tarjoaminen

28 Lopuksi: ketä kiinnostaa? Emilia: Jos joku olis mulle tän kahen vuoden aikana kerranki soittanu puhelimella ja kysyny, että voisko hän auttaa sinua opinnäytetyön kans alkuun, niin mää olisin varmasti saanu alkuun sen. Erilaisissa elämäntilanteissa opiskelu jää helposti viimeiseksi elämänkokonaisuuden tärkeysjärjestyksessä. Jos haluamme tukea opintojen etenemistä Meidän tulee olla AKTIIVISESTI KIINNOSTUNUT OPISKELIJOISTAMME Ja myös osoittaa se heille

Työelämäpedagoginen toimintahorisontti: Miten työelämäorientaatiota voidaan tukea korkeakoulutuksen aikana?

Työelämäpedagoginen toimintahorisontti: Miten työelämäorientaatiota voidaan tukea korkeakoulutuksen aikana? Työelämäpedagoginen toimintahorisontti: Miten työelämäorientaatiota voidaan tukea korkeakoulutuksen aikana? Leena Penttinen & Terhi Skaniakos Ohjauksen ja työelämätaitojen kehittäminen korkea-asteella

Lisätiedot

Teoriasta käytäntöön akateemisen opiskelun pedagoginen työelämähorisontti

Teoriasta käytäntöön akateemisen opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Teoriasta käytäntöön akateemisen opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Terhi Skaniakos, FT Jyväskylän yliopisto Strateginen kehittäminen Miksi työelämätaitoihin tulisi kiinnittää huomiota? Opiskelijat:

Lisätiedot

TÄÄLTÄ TULEVAISUUTEEN TYÖLLISTYVYYS, URATAIDOT JA ASIANTUNTIJAKSI KASVU

TÄÄLTÄ TULEVAISUUTEEN TYÖLLISTYVYYS, URATAIDOT JA ASIANTUNTIJAKSI KASVU TÄÄLTÄ TULEVAISUUTEEN TYÖLLISTYVYYS, URATAIDOT JA ASIANTUNTIJAKSI KASVU Minna-Rosa Kanniainen, uraohjauksen asiantuntija Helsingin yliopiston urapalvelut 20.5.2016 10 MINUUTISSA 1. Mikä olennaista työelämärelevanssissa

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Ohjaus ja opintojen eteneminen: ajankäyttö, opintoihin kiinnittyminen ja

Ohjaus ja opintojen eteneminen: ajankäyttö, opintoihin kiinnittyminen ja Ohjaus ja opintojen eteneminen: ajankäyttö, opintoihin kiinnittyminen ja tulevaisuusorientaatio Kuvallinen aloitussivu, tavoitteellisella kuvan koko 230 x 68 mm opintopolulla Penttinen, Kosonen, Annala

Lisätiedot

Mä oon vaan halunnu olla siinä kampaajakuplassa Opintopolku amiksesta korkeakouluun opiskelijoiden kokemuksia ohjauksesta ja opinnoista

Mä oon vaan halunnu olla siinä kampaajakuplassa Opintopolku amiksesta korkeakouluun opiskelijoiden kokemuksia ohjauksesta ja opinnoista Mä oon vaan halunnu olla siinä kampaajakuplassa Opintopolku amiksesta korkeakouluun opiskelijoiden kokemuksia ohjauksesta ja opinnoista Jatkoväylä - sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Leena Penttinen UEF // University of Eastern Finland

Leena Penttinen UEF // University of Eastern Finland Ohjaus epävarmuuksien tulevaisuudessa Tulevaisuustieto ohjauksen osana koulutus 20.5.2016 Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Kuvallinen aloitussivu, kuvan koko 230 x 68 mm Leena Penttinen leena.m.penttinen@uef.fi

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Osaamista opintojen ohessa -pilotti Jyväskylän yliopistossa

Osaamista opintojen ohessa -pilotti Jyväskylän yliopistossa Osaamista opintojen ohessa -pilotti Jyväskylän yliopistossa Leena Penttinen, projektipäällikkö Jyväskylän yliopisto leena.penttinen@jyu.fi yliopistostatyoelamaan.fi Peda-Forum-päivät 20.-21.8.2013 Tampere

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ Opinnäytetöiden kehittäminen - valtakunnallinen verkostohanke Seminaari 11.2.2005, Oulu Riitta Rissanen Savonia-ammattikorkeakoulu TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ OPISKELIJA

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen Hops-ohjausohjaus maatalousmetsätieteellisessä tiedekunnassa Työpaja 18.8.2011 Leena Suominen ja Outi Vlk Valkama www.helsinki.fi/yliopisto 8.9.2011 1 Hops periaatteet HY:ssä (hops-työryhmän loppuraportti

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

KE TU 2011 Keskeytynyt opiskelu tutkinnoksi. Sini Sarvilahti

KE TU 2011 Keskeytynyt opiskelu tutkinnoksi. Sini Sarvilahti KE TU 2011 Keskeytynyt opiskelu tutkinnoksi Sini Sarvilahti 11.3.2013 Projektin taustaa Opiskelijoiden kyselyt mahdollisuudesta saattaa opinnot loppuun ja valmistua Työelämän imu vie mennessään Oma opiskeluporukka

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

OHJAUKSELLISIA KEINOJA NUORTEN JA AIKUISTEN OPINTOJEN KESKEYTTÄMISEN EHKÄISYYN

OHJAUKSELLISIA KEINOJA NUORTEN JA AIKUISTEN OPINTOJEN KESKEYTTÄMISEN EHKÄISYYN CARRY ON 1.2.2016-30.6.2018 OHJAUKSELLISIA KEINOJA NUORTEN JA AIKUISTEN OPINTOJEN KESKEYTTÄMISEN EHKÄISYYN Ohjauksen ajankohtaispäivä 2017 Aikuiskoulutuskeskus Kouvola 19.5.2017 Hilkka Huisko Carry on

Lisätiedot

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS 11.4.2019 ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS Elämänote-tutkimus Pilotti tammikuussa 2019 7 tiedonkerääjää ja 7 haastateltavaa pääkaupunkiseudulla Kutsut, koulutus, käytännöt, haastattelurungot Levitys muihin hankkeisiin

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

Opiskelijasta asiantuntijaksi: asiantuntijuus, osaaminen ja työelämätaidot. Teemaluento 2016 BMTK, KaTK, LuTK

Opiskelijasta asiantuntijaksi: asiantuntijuus, osaaminen ja työelämätaidot. Teemaluento 2016 BMTK, KaTK, LuTK Opiskelijasta asiantuntijaksi: asiantuntijuus, osaaminen ja työelämätaidot Teemaluento 2016 BMTK, KaTK, LuTK 20.9.2016 Asiantuntijaksi kehittyminen Mitä on asiantuntijuus ja ammatti-identiteetti? Osaaminen;

Lisätiedot

Aikuisten maahanmuuttajien ohjauksen erityispiirteet ammatillisessa koulutuksessa. Katarzyna Kärkkäinen, Jyväskylän yliopisto Oulu, 22.3.

Aikuisten maahanmuuttajien ohjauksen erityispiirteet ammatillisessa koulutuksessa. Katarzyna Kärkkäinen, Jyväskylän yliopisto Oulu, 22.3. Aikuisten maahanmuuttajien ohjauksen erityispiirteet ammatillisessa koulutuksessa Katarzyna Kärkkäinen, Jyväskylän yliopisto Oulu, 22.3.2019 Vieraskieliset koulutuksessa (Statistics Finland 2017) Yksilölliset

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

URAOHJAUKSELLA TUKEA OPISKELIJOIDEN URASUUNNITTELUUN

URAOHJAUKSELLA TUKEA OPISKELIJOIDEN URASUUNNITTELUUN URAOHJAUKSELLA TUKEA OPISKELIJOIDEN URASUUNNITTELUUN Joensuu 1.9.2017 KT Helena Kasurinen KT Helena Kasurinen SISÄLTÖ Ohjauksen tehtävä Urasuunnittelutaidot ja toimijuus Ura- ja elämänsuunnittelu Ohjaus

Lisätiedot

Henkilökohtaisten ratkaisujen mahdollistaminen opiskelijalle EQAVET Seminaari

Henkilökohtaisten ratkaisujen mahdollistaminen opiskelijalle EQAVET Seminaari Henkilökohtaisten ratkaisujen mahdollistaminen opiskelijalle EQAVET Seminaari 26.11.2018 Suuri Pedagoginen laatu yhdistyy yhä tiiviimmin hyvinvointiin Kivaa Opitaan ja hyvä olla HYVIN- VOINTI Ei opita

Lisätiedot

Opiskelijavaihdosta kansainvälistyville työurille yhdenvertaisten mahdollisuuksien opintopolku?

Opiskelijavaihdosta kansainvälistyville työurille yhdenvertaisten mahdollisuuksien opintopolku? Opiskelijavaihdosta kansainvälistyville työurille yhdenvertaisten mahdollisuuksien opintopolku? Leena Penttinen, Toni Kosonen & Mira Tuononen Ohjauksen koulutus, Itä-Suomen yliopisto toni.kosonen@uef.fi

Lisätiedot

Realiteetteja ja reunaehtoja

Realiteetteja ja reunaehtoja Realiteetteja ja reunaehtoja Toimiva arki Oppiva yhteistoiminta Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Mira Lönnqvist, toimintaterapeutti YAMK, lehtori Voimauttava prosessi Yhteistoiminnan haasteita arjen

Lisätiedot

Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi

Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi Vertaiset ja kokemusasiantuntijat toipumisen ja kuntoutumisen tukena Päihde- ja mielenterveysjärjestöt hyvinvoinnin tukena -miniseminaari 20.11.2018 Mielenterveysmessut,

Lisätiedot

Tieto on valtaa sijoittajamarkkinoilla Maija Honkanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Tieto on valtaa sijoittajamarkkinoilla Maija Honkanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Tieto on valtaa sijoittajamarkkinoilla Maija Honkanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Sieltä voi tulla sit taas ihan jopa strategisii asioita, - - - kun katsoo yritystä ulkopuolelta ja markkinoita vähän

Lisätiedot

KOKEMUKSIA JA TULEVAISUUDEN VISIOITA LUMIPALLO-TYÖSKENTELYSTÄ TAMPEREELLA

KOKEMUKSIA JA TULEVAISUUDEN VISIOITA LUMIPALLO-TYÖSKENTELYSTÄ TAMPEREELLA KOKEMUKSIA JA TULEVAISUUDEN VISIOITA LUMIPALLO-TYÖSKENTELYSTÄ TAMPEREELLA E T S I V Ä N T Y Ö N V A L T A K U N N A L L I S I L L E V E R K O S T O P Ä I V I L L E 2 6. 3. 2 0 1 5 1 Tarja Laukkanen HAJATELMIA

Lisätiedot

Paussipaikka on vähän kuin bensa-asema. Siellä sitten vähän korjaillaan ja huolletaan. Tankataan tankki täyteen.

Paussipaikka on vähän kuin bensa-asema. Siellä sitten vähän korjaillaan ja huolletaan. Tankataan tankki täyteen. 1 2 Paussipaikka on vähän kuin bensa-asema. Sinne saavutaan usein tankki tyhjänä, osat enemmän tai vähemmän kolisten ja rämisten. Siellä sitten vähän korjaillaan ja huolletaan. Tankataan tankki täyteen.

Lisätiedot

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus Uraohjauksella tarkoitetaan opiskelijan ja ohjaajan välistä yhteistyöprosessia, jonka

Lisätiedot

Eriarvoistava kieli ja köyhyys

Eriarvoistava kieli ja köyhyys Eriarvoistava kieli ja köyhyys Kieli ja syrjäytyminen 8.2.2019 Anna-Maria Isola Osallisuus on sitä, että ihminen kuuluu merkityksellisenä osana johonkin kokonaisuuteen. Hän tulee kuulluksi itsenään ja

Lisätiedot

Peda-forum Lappeenranta 28.5.2014

Peda-forum Lappeenranta 28.5.2014 Peda-forum Lappeenranta 28.5.2014 työpaja Helsingissä 4.2.2014 Piirros: Linda Saukko-Rauta Niin opiskelijat kuin työnantajatkin tuntuvat olevan epätietoisia siitä, mitä opiskelijoista oikeasti valmistuu

Lisätiedot

Siirtymät sujuviksi SISU -hanke

Siirtymät sujuviksi SISU -hanke Siirtymät sujuviksi SISU -hanke 1.8.2015-31.03.2018 PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Päätösseminaari 1.-2.11.2017 Tavoitteet & kohderyhmä Tavoitteet

Lisätiedot

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Peda Forum-päivät Turussa 15.-16.8.2018 Jenni Koponen Metropolia AMK & Eetu Heikkinen Oulun yliopisto Esityksen runko Ketä me ollaan? Mitä

Lisätiedot

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Tutkimuskysymykset Mitä / millaista tukea vanhempi on saanut / kokenut tarvitsevansa

Lisätiedot

Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa

Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa KT 1.9.2016 Taustaa Valtioneuvoston asetus ammatilliseen aikuiskoulutukseen liittyvästä henkilökohtaistamisesta 1.8.2015 Näyttötutkinto-opas 2015 Näyttötutkinto-oppaan

Lisätiedot

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, 8.3.2012 Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden korkeakoulu, Ruotsi Kurssin esittely Opiskelijapalautteen

Lisätiedot

Oppilaitoksesta oppisopimukseen

Oppilaitoksesta oppisopimukseen Oppilaitoksesta oppisopimukseen opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta Katarina Ojala katarina.ojala@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Tutkimuksen toteutus Laadullinen

Lisätiedot

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko 29.11.2012 Työllistyminen on yksi keskeinen keino syrjäytymisen ehkäisemiseen Riittävät

Lisätiedot

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Pienryhmäohjauksen mahdollisuuksia lukiossa - kokemuksia Itäkeskuksen lukiosta YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Lukion

Lisätiedot

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Koulutuksen ja työelämän yhteistyö 21.3.2013 Arto Saloranta 3/20/2013 Työllistyvyyden käsite Ohjaus ja työllistyvyys Työllistyvyys korkea asteella Tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Asiantuntijaorganisaation johtaminen

Asiantuntijaorganisaation johtaminen Asiantuntijaorganisaation johtaminen 18.10. 2018 Asiantuntijoiden johtaminen Taitoa vai taktiikaa seminaari Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö Mervi Vähätalo Asiantuntijatalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

Opiskelijoiden harjoitteluaikaiset oppimiskokemukset yleisillä

Opiskelijoiden harjoitteluaikaiset oppimiskokemukset yleisillä Opiskelijoiden harjoitteluaikaiset oppimiskokemukset yleisillä akateemisilla aloilla TAO-oppimisverkoston tapaaminen 29.4.2011 Jyväskylä Johanna Penttilä Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus rs Esityksen

Lisätiedot

VIKLO: Ohjauksen haasteet - Ohjaussopimuksen käyttö ohjauksen apuna. Kirsi Pyhältö, Dos. Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö

VIKLO: Ohjauksen haasteet - Ohjaussopimuksen käyttö ohjauksen apuna. Kirsi Pyhältö, Dos. Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö VIKLO: Ohjauksen haasteet - Ohjaussopimuksen käyttö ohjauksen apuna Kirsi Pyhältö, Dos. Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö Ohjauksen määrällä ja laadulla on väliä! Ohjaus vaikuttaa siihen

Lisätiedot

Mitä lukion jälkeen? Sujuva-hankkeen ryhmänohjaustoiminta lukioissa 1. tapaaminen

Mitä lukion jälkeen? Sujuva-hankkeen ryhmänohjaustoiminta lukioissa 1. tapaaminen Mitä lukion jälkeen? Sujuva-hankkeen ryhmänohjaustoiminta lukioissa 1. tapaaminen Mirja Väänänen, Teija Mikkilä & Leena Viitanen, Oulun yliopisto, 2016 Esittelyt SUJUVA-hanke Tavoitteena sujuvoittaa siirtymisiä

Lisätiedot

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara MATKALLA TÖIHIN MITEN RAKENNAN OMAN POLKUNI? MISTÄ MOTIVAATIOTA? OSAANKO MINÄ? SUOMEN KIELEN TAITO JA VIESTINTÄ? VERKOSTOITUMINEN? MIHIN VOIN VAIKUTTAA? MIHIN KAIKKEEN KANNATTAA OSALLISTUA? OLENKO MINÄ

Lisätiedot

Oppimisen tunnistaminen ja opintoihin kiinnittyminen. - Kiinnittymismittarin pilottivaiheen tarkastelua Sirpa Törmä/ CC1-projekti/Tay

Oppimisen tunnistaminen ja opintoihin kiinnittyminen. - Kiinnittymismittarin pilottivaiheen tarkastelua Sirpa Törmä/ CC1-projekti/Tay Oppimisen tunnistaminen ja opintoihin kiinnittyminen - Kiinnittymismittarin pilottivaiheen tarkastelua Sirpa Törmä/ CC1-projekti/Tay Kiinnittymismittari Tutkimusperustainen kysely oppimisen ja toimintakäytäntöjen

Lisätiedot

KORKEAKOULUSTA TYÖELÄMÄÄN. Kaisa Karhu Suunnittelija, opiskelu- ja uraohjaus Oulun yliopisto

KORKEAKOULUSTA TYÖELÄMÄÄN. Kaisa Karhu Suunnittelija, opiskelu- ja uraohjaus Oulun yliopisto KRKEAKULUSTA TYÖELÄMÄÄN Kaisa Karhu Suunnittelija, opiskelu- ja uraohjaus ulun yliopisto Alustuksen aiheet Minkälainen on tulevaisuuden työelämä? Mihin meidän pitää oppilaita/ opiskelijoita valmistaa?

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta

Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Varhaiskasvatustutkimusseminaari 15.11.2010 15/11/2010 OYM Lastentarhaopettajien tarinoita

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja opintojen edistäminen. Marita Mäkinen, Johanna Annala & Antero Stenlund

Opetussuunnitelma ja opintojen edistäminen. Marita Mäkinen, Johanna Annala & Antero Stenlund Opetussuunnitelma ja opintojen edistäminen Marita Mäkinen, Johanna Annala & Antero Stenlund 1 Opetussuunnitelmatutkimus Osallistujat (N = 85) TaY:n opetushenkilöstöä (N = 27) ja TAMKin ja ent. PIRAMKin

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus 3.5.2017 Mihin tarkoitukseen uraseuranta? Korkeakoulujen

Lisätiedot

Kyllä minä tästä selviän aikuisopiskelijan minäpystyvyysuskomukset ohjauksen lähtökohtana

Kyllä minä tästä selviän aikuisopiskelijan minäpystyvyysuskomukset ohjauksen lähtökohtana Kyllä minä tästä selviän aikuisopiskelijan minäpystyvyysuskomukset ohjauksen lähtökohtana Anne Partanen Minäpystyvyyskouluttaja, KT annpartanen@gmail.com http://sites.google.com/site/annpartanen/ 040-7023678

Lisätiedot

Kohti visiota näkökulmia tulokselliseen ja hyvinvoivaan korkeakoulutyöhön

Kohti visiota näkökulmia tulokselliseen ja hyvinvoivaan korkeakoulutyöhön Kohti visiota näkökulmia tulokselliseen ja hyvinvoivaan korkeakoulutyöhön Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Marjo Heikkinen ja asiakkuuspäällikkö Tero Virtanen 1 Työhyvinvointi syntyy onnistumisesta ydintehtävässä

Lisätiedot

Ryhmän tavoitteet ja yksilölliset kehityskulut

Ryhmän tavoitteet ja yksilölliset kehityskulut Ohjauksen koulutus Kasvatustieteiden ja psykologian osasto Ryhmän tavoitteet ja yksilölliset kehityskulut Itä-Suomen ohjauksen koulutuspäivät Helena Puhakka Esitys perustuu artikkeliin: Puhakka, H. & Koivuluhta,

Lisätiedot

Kotimainen kirjallisuus

Kotimainen kirjallisuus Kotimainen kirjallisuus Kysely lähetettiin 80 kotimaisen kirjallisuuden alumnille, joista 27 vastasi. Vastausprosentti oli 34 %. Vastaajista 89 % on naisia. Vastaajien keski-ikä on 35 vuotta. Opintojen

Lisätiedot

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Tutkimuksen puheenvuoro Arjen turvaa kylissä

Lisätiedot

Kyselyn tarkoitus. Rita Koivisto

Kyselyn tarkoitus. Rita Koivisto Kyselyn tarkoitus Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa Lapin ammattiopiston aikuiskoulutuksen opettajien näkemyksiä Työräätäli -toimintamallin kehittämiseksi opettajien ja opiskelijoiden hyödyksi. Työräätäli

Lisätiedot

Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala)

Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala) Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala) Opiskelijoiden vastauksia PKSSK:n toimintaan liittyen: 14. Tukiko PKSSK:ssa järjestetty alkuperehdytys ja vastaanotto harjoitteluun tuloasi? 15. Oliko harjoitteluyksikössä

Lisätiedot

OPISKELIJAKESKUKSEN opiskelu- ja uraohjauspalvelut. Ohjausta ja neuvontaa. Ota yhteyttä

OPISKELIJAKESKUKSEN opiskelu- ja uraohjauspalvelut. Ohjausta ja neuvontaa. Ota yhteyttä OPISKELIJAKESKUKSEN opiskelu- ja uraohjauspalvelut Ohjausta ja neuvontaa O Opintojen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa O Jumiutuneiden opintojen eteenpäin saattamisessa O Työnhaku- ja urasuunnittelussa

Lisätiedot

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa Anna-Leena Ruotsalainen AHOT:lla eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan opiskelijan

Lisätiedot

Työhyvinvointi. Aktiivista toimijuutta ja valintoja verkostossa. Heli Heikkilä ja Laura Seppänen. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Työhyvinvointi. Aktiivista toimijuutta ja valintoja verkostossa. Heli Heikkilä ja Laura Seppänen. Työterveyslaitos www.ttl.fi Työhyvinvointi Aktiivista toimijuutta ja valintoja verkostossa Heli Heikkilä ja Laura Seppänen ESIMERKKI 1: Raideliikenteen hallinta 1/2 Liikenneohjaajasta kalustonkäytönohjaajaksi Liikenteenohjaus ei

Lisätiedot

OLEN HYVÄ NÄIN! Niina Veko, Valtti-työpajan toiminnanjohtaja ja Satakunnan ALUverkoston. Katja Uustalo, Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori

OLEN HYVÄ NÄIN! Niina Veko, Valtti-työpajan toiminnanjohtaja ja Satakunnan ALUverkoston. Katja Uustalo, Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori OLEN HYVÄ NÄIN! NUORTEN TARINOITA ETSIVÄSTÄ NUORISOTYÖSTÄ JA TYÖPAJOILTA Niina Veko, Valtti-työpajan toiminnanjohtaja ja Satakunnan ALUverkoston koordinaattori Katja Uustalo, Satakunnan etsivän nuorisotyön

Lisätiedot

Ammattistartti osa valmistavien koulutusten palapeliä ohjauksen merkitys opinpolun siirtymissä 12.4.2010

Ammattistartti osa valmistavien koulutusten palapeliä ohjauksen merkitys opinpolun siirtymissä 12.4.2010 Ammattistartti osa valmistavien koulutusten palapeliä ohjauksen merkitys opinpolun siirtymissä 12.4.2010 Ammattistarttikokeilun päätösseminaari 12.-13.4.2010 Jyväskylä Kirsti Kupiainen Säädökset ja määräykset

Lisätiedot

Jyväskylä Vapaaehtoiseen osallisuuteen aktivointi leipa jonoista ja vankiloista

Jyväskylä Vapaaehtoiseen osallisuuteen aktivointi leipa jonoista ja vankiloista Jyväskylä 25.10.2016 Vapaaehtoiseen osallisuuteen aktivointi leipa jonoista ja vankiloista 25.10.2016 1 ViaDia Varikko 2015-2017 (ESR) Kuntouttava päivä- ja työtoimintamalli 25.10.2016 2 Varikkojen yhteyshenkilöt:

Lisätiedot

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Harri Raisio & Alisa Puustinen DDI T&K-päivä 9.11.2016, Vantaa TURVALLISUUSKAHVILA Ketterä tapa osallistaa laaja joukko ihmisiä yhteiseen keskusteluun

Lisätiedot

Kasvattajan rooli leikkiä edistävissä ja rajoittavissa tekijöissä

Kasvattajan rooli leikkiä edistävissä ja rajoittavissa tekijöissä Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Kasvattajan rooli leikkiä edistävissä ja rajoittavissa tekijöissä Saija Turunen, tutkija, Ph.D. 1 Esityksen rakenne Tutkimuksen esittely Tutkimustulokset Aikuisen

Lisätiedot

OPPIMISEN SÄÄTELY HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ

OPPIMISEN SÄÄTELY HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ OPPIISEN SÄÄTELY HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ Opetuksen päivä 13.10.2017 Lääketieteellinen tiedekunta Tohtorikoulutettava illa Räisänen Yliopistopedagogiikan keskus (HYPE) 12.10.2017 1 TUTKIUKSEN TAUSTAA Yliopisto-opiskelijoiden

Lisätiedot

Vertaistukea, uraohjausta ja pedagogiikkaa työelämäorientaation tukeminen korkeakoulutuksessa

Vertaistukea, uraohjausta ja pedagogiikkaa työelämäorientaation tukeminen korkeakoulutuksessa Vertaistukea, uraohjausta ja pedagogiikkaa työelämäorientaation tukeminen korkeakoulutuksessa Leena Penttinen Kehittämispäällikkö leena.penttinen@jyu.fi Ohjauksen ja työelämätaitojen kehittäminen korkea-asteella

Lisätiedot

korkeasti koulutetun maahan muuttaneen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen viitekehys

korkeasti koulutetun maahan muuttaneen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen viitekehys URAREITTI korkeasti koulutetun maahan muuttaneen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen viitekehys Työpaketti 3: Ammatillinen suomen kieli ja viestintätaito terveysalalla iltapäiväseminaari 30.5.2017

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ. Helena Rautiainen

HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ. Helena Rautiainen HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ Helena Rautiainen 26.8.2014 1 OPETTAJATUUTORITOIMINTA Opettajatuutorit ovat ammattikorkeakoulun opintojen ohjauksessa erittäin keskeisiä toimijoita.

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS

TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS Ala-Mursula Leena, Heikkinen Jarmo, Horppu Ritva, Päätalo Kati & Toivonen Asta Kysy, kuuntele, kannusta ja kehity TYÖTERVEYSHUOLLON KOULUTTAJALÄÄKÄRIN OPAS Leena Ala-Mursula, Jarmo Heikkinen, Ritva Horppu,

Lisätiedot

Asiakkaiden ajatuksia laadusta ja arvioinnista. kelä

Asiakkaiden ajatuksia laadusta ja arvioinnista. kelä laadusta ja arvioinnista päihdetyössä Kimmo MäkelM kelä Asenne ratkaisee! Tää on työtä sydämell mellä Laadun ominaisuuksien jaottelu (Outinen ym. 1994) Toiminnan edellytysten laatu Toiminnan laatu Toiminnan

Lisätiedot

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Ei tarvinnut yksin muistaa tehdä kaikkea, kun oli joku sanomassa että sun pitää tehdä tuo ja tuo Pro gradu tutkimus Oulun

Lisätiedot

Opiskelijan siirtymät ja opintopolun sujuvuus koulutuksen nivelvaiheissa

Opiskelijan siirtymät ja opintopolun sujuvuus koulutuksen nivelvaiheissa Opiskelijan siirtymät ja opintopolun sujuvuus koulutuksen nivelvaiheissa Alustavia tuloksia Ohjauksen päivät 8.5.2019 Jani Goman, Johanna Kiesi, Niina Rumpu etunimi.sukunimi@karvi.fi www.karvi.fi 2 Arviointiaineisto

Lisätiedot

Otetta opintoihin ryhmä korkeakouluopiskelijan tukena

Otetta opintoihin ryhmä korkeakouluopiskelijan tukena Otetta opintoihin ryhmä korkeakouluopiskelijan tukena Valtin seminaari 10.11.2011 Ryhmän synty Opintopsykologipalvelujen ylisuuri kysyntä. Mahdollisuus päästä käsittelemään asioitaan nopeammin ryhmässä.

Lisätiedot

Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28)

Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28) Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet)

Lisätiedot

Ohjaus Oulun yliopistossa

Ohjaus Oulun yliopistossa Ohjaus Oulun yliopistossa Lähinnä sinua: oman tiedekuntasi lähipalvelut ja omaopettaja O Opintojen suunnittelu ja aikatauluttaminen Kaikille yhteisissä palveluissa: opintopsykologi ja suunnittelijat O

Lisätiedot

Tulevaisuudesta oppiminen ja tulevaisuusoppiminen tulevaisuustaitojen ohjausmalleja Tulevaisuudesta oppiminen ja tulevaisuusoppiminen

Tulevaisuudesta oppiminen ja tulevaisuusoppiminen tulevaisuustaitojen ohjausmalleja Tulevaisuudesta oppiminen ja tulevaisuusoppiminen Tulevaisuudesta oppiminen ja tulevaisuusoppiminen tulevaisuustaitojen ohjausmalleja Tulevaisuudesta oppiminen ja tulevaisuusoppiminen Tulevaisuustaitojen ohjausmalleja Leena Jokinen 18.3.2016 www.utua-hanke.fi

Lisätiedot

Yksilölliset opintopolut mahdollistava opetussuunnitelma. Kertomus erään oppilaitoksen erään tutkinnon opetussuunnitelmatyöstä

Yksilölliset opintopolut mahdollistava opetussuunnitelma. Kertomus erään oppilaitoksen erään tutkinnon opetussuunnitelmatyöstä Yksilölliset opintopolut mahdollistava opetussuunnitelma Kertomus erään oppilaitoksen erään tutkinnon opetussuunnitelmatyöstä Yhdessä hankkeen tavoitteet Porvoon Ammattiopistossa Läpäisyn tehostaminen

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kyselytutkimus Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kysyimme Lappeenrantalaisilta lapsilta, nuorilta ja aikuisilta heidän mielikuvia nuorisotoimesta (painottaen nuoria). Näin he vastasivat. Lapset Lapset

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

Nuorten osallisuus, työelämävalmiudet ja hyvinvointi -kyselytutkimuksen tuloksia

Nuorten osallisuus, työelämävalmiudet ja hyvinvointi -kyselytutkimuksen tuloksia Nuorten osallisuus, työelämävalmiudet ja hyvinvointi -kyselytutkimuksen tuloksia Nuoren hyvä arki rakentuu monesta tekijästä, kuten hyvistä ihmissuhteista, voimavaroja tukevista harrastuksista, yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

ELIITTIURHEILUJOHTAJAKSI ETENEMISEN KERTOMUKSIA

ELIITTIURHEILUJOHTAJAKSI ETENEMISEN KERTOMUKSIA ELIITTIURHEILUJOHTAJAKSI ETENEMISEN KERTOMUKSIA Tietoisesti pyrkien vai sattumalta edeten? LitM, KK Väitös 19.2.2016 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Golfliiton liittokokousseminaari 13.2.2016 LIKES-tutkimuskeskus

Lisätiedot

Urapalvelut opiskelijoille

Urapalvelut opiskelijoille Urapalvelut opiskelijoille Lukuvuosi 2019-2020 Uraohjaajat Kirsi Vallius-Leinonen, Outi Suorsa, Saara Puittinen ja Janne Saarela Henkilökohtainen uraohjaus Uraohjauksen tavoitteena on tukea sinua rakentamaan

Lisätiedot

Antaa eväitä hyvälle elämälle Susanna Holopainen Opinnäytetyö sosionomi (ylempi AMK)

Antaa eväitä hyvälle elämälle Susanna Holopainen Opinnäytetyö sosionomi (ylempi AMK) Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin kehittäminen Antaa eväitä hyvälle elämälle Susanna Holopainen Opinnäytetyö sosionomi (ylempi AMK) Opinnäytetyö käsittelee sosiaalista kuntoutusta: sen taustoja,

Lisätiedot

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue Sivu 1 / 5 Tässä raportissa kuvaan Opintojen ohjaajan koulutuksessa oppimaani suhteessa koulutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja osaamisalueisiin. Jokaisen osaamisalueen kohdalla pohdin, miten saavutin

Lisätiedot

Yksintulleiden nuorten perhe ja arjen turvallisuus

Yksintulleiden nuorten perhe ja arjen turvallisuus Yksintulleiden nuorten perhe ja arjen turvallisuus Johanna Hiitola, YTT, Erikoistutkija, Siirtolaisuusinstituutti Suomen Akatemian hanke: Perheen erossaolo, maahanmuuttostatus ja arjen turvallisuus Kuka

Lisätiedot

Opiskelijaelämän kuopat ja henkilökohtainen opinto-ohjaus tukitoimena

Opiskelijaelämän kuopat ja henkilökohtainen opinto-ohjaus tukitoimena Opiskelijaelämän kuopat ja henkilökohtainen opinto-ohjaus tukitoimena Katja Munter Kehittäjä, lehtori HUMAK / Preventiimi Sivu 1 1. Opiskelijan terveys & voimavarat 2. Opiskelutaidot OPISKELUKYKY 4. Opiskeluympäristö

Lisätiedot