Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini!"

Transkriptio

1 Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini!

2 Millaisia viininjuojia suomalaiset ovat? Ja kuinka me eroamme viininkuluttajina muista pohjoismaalaisista? Tuloksia koostettu seuraavista tutkimuksista: Altia Consumer Segmentation, noin pohjoismaalaisen kuluttajan (noin vastaajaa kustakin maasta, Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) online-kysely v Brand Health Study 2015, noin pohjoismaalaisen kuluttajan (noin vastaajaa kustakin maasta, Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) onlinekysely v Viinimaan lukijoille kesällä 2016 tehdyt kyselyt (ainoastaan Suomi) Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

3 Suosikkiviinit

4 Punaviini suosituinta kaikissa Pohjoismaissa Suomalaiset juovat muita pohjoismaalaisia mieluummin kuohuviiniä ja valkoviiniä. Punaviini taas on muualla vieläkin suositumpaa kuin Suomessa. % Yht Ruotsi Tanska Suomi Norja Kuinka arvioisit oman viininkulutuksesi viimeisen 3 kk ajalta jakautuvan eri viinityypeille? - Brand Health Punaviini Valkoviini Kuohuviini Roséviini Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

5 Suosikkiviinit omin sanoin Ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset mainitsevat spontaanisti Amaronen suosikkiviinikseen. Suomalaisten yleisin maininta on punaviini. Suomalaiset kuvailevat suosikkiviiniään herkimmin sanoilla raikas, maukas, pehmeä ja täyteläinen. Onko sinulla suosikkiviiniä? Jos on, niin mikä se on? - Altia Consumer Segmentation Suomi Ruotsi Tanska Norja Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

6 Suomalaiset tuntevat viinibrändejä - Brand Health 2015 Suomalaisista 75 % osaa nimetä spontaanisti ainakin yhden viinibrändin (n vastaajaa). Ruotsalaisista hieman pienempi osuus osaa nimetä brändejä spontaanisti, 73 % (n vastaajaa). Toisaalta Ruotsissa nimetään Suomea useammin rypäleitä tai viinityylejä. Ruotsissa spontaaneista maininnoista korkeimmalle nousee Amarone (9 % vastaajista nimeää spontaanisti), Suomessa Riesling (2 %). Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

7 Miksi, missä tilanteissa ja kuinka paljon kerralla?

8 Miksi viiniä nautitaan? Tärkein syy: Viini maistuu hyvältä Toiseksi tärkein syy: Viinin yhdistäminen ruokaan niin, että maut korostuvat Kuinka kuvailisit niitä syitä, miksi yleensä juot viiniä? - Altia Consumer Segmentation Suomi Ruotsi Tanska Norja Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

9 Kerralla nautittava viinimäärä Suurin osa kuluttajista kertoo juovansa kerralla 1-2 annosta Kun nautit viiniä, kuinka monta lasillista/drinkkiä keskimäärin juot kerralla? - Altia Consumer Segmentation Yht Enemmän kuin 6 lasia/drinkkiä 6 lasia/drinkkiä Ruotsi lasia/drinkkiä Tanska lasia/drinkkiä Suomi lasia tai drinkkiä 1 lasi/drinkki Norja % 20% 40% 60% 80% 100% Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

10 Tilanteet, joissa viiniä nautitaan Viiniä nautitaan tyypillisesti osana ateriaa Kuinka arvioisit oman viininkulutuksesi viimeisen 3 kk ajalta jakautuvan näille tilanteille? - Altia Consumer Segmentation Yht Ainoastaan aterioiden yhteydessä Ruotsi Enimmäkseen aterioiden yhteydessä Tanska Noin puolet kerroista aterian yhteydessä Suomi Toisinaan aterioiden yhteydessä, mutta yleensä ei Norja Ei koskaan aterioiden yhteydessä 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ei vastausta Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

11 Tilanteet, joissa viiniä nautitaan Kuinka arvioisit oman viininkulutuksesi viimeisen 3 kk ajalta jakautuvan näille tilanteille? Aterioiden lisäksi viiniä nautitaan Suomessa tyypillisesti osana illanviettoa tai muuten vain lasillinen viikonloppuna kotona. - Brand Health 2015 Suomalaisia viininkuluttajia (n=2 000) pyydettiin valitsemaan listasta max 3 tilannetta, joissa itse tyypillisesti nauttii viiniä. 1. Osana rentoa juhlaa tai illanviettoa (esim. etkot tai kotibileet) 55 % 2. Silloin tällöin viikonloppuna lasillinen kotona 55 % 3. Päivällisen tai muun aterian yhteydessä kotona 53 % 4. Osana jonkin erityisen tilanteen (esimerkiksi syntymäpäivien) juhlistamista 46 % 5. Vapaa-ajalla, esimerkiksi piknikillä, veneillessä, kesämökillä tai hiihtomajalla 41 % 6. Silloin tällöin arkipäivänä lasillinen kotona 14 % 7. Ei mikään näistä/en tiedä 1 % Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

12 Pullon ulkoasun merkitys viinin valintaan

13 Pullon ulkoasulla on väliä Altian suomalaisen kuluttajasivuston Viinimaan kyselyyn vastanneista kolmasosa kertoi ostavansa usein viiniä pullon ulkoasun perusteella 77 % Oletko koskaan ostanut viiniä pullon ulkoasun perusteella? (n=872) 31% 46% 17% 6% 55 % Oletko koskaan jättänyt viiniä ostamatta, koska pullon ulkoasu ei ole miellyttänyt sinua? (n=651) 17% 38% 15% 29% Kyllä, useinkin. Silloin tällöin Kerran tai kaksi En koskaan Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

14 Hyvin juominen ja suomalainen viinikulttuuri

15 Mitä on hyvin juominen? Noin 50 Viinimaan lukijaa kertoi elokuussa 2016 omin sanoin, mitä heidän mielestään on hyvin juominen Hyvin juominen on meillä sitä, kun tehdään hyvää ruokaa ja nautitaan se kiireettömästi hyvän viinin kanssa tai juhlistetaan yhteisiä hetkiä ystävien tai puolison kanssa. Ruuan ja viinin onnistunut yhdistäminen. Rentouttava hetki viinilasillisen ja puolison kanssa. Hyvin juominen tapahtuu viikonloppuisin hyvässä seurassa ruuan äärellä. Hyvään juomiseen ei niinkään kuulu päihtyminen, vaan laadukas ruokahetki, joka erottaa arjen viikonlopusta. Kaikki juomat maistuvat parhaimmilta hyvässä seurassa joko ruuan kanssa tai ilman. Kaunis, sopiva lasi, kaunis kattaus, hyvä ruoka ja hyvä seura. Minulle hyvin juominen merkitsee sitä, että löytää juuri oikean juoman joka sopii sekä ruoanlaittoon, että ruokajuomaksi. Laatu tai hinta ei ole tärkeää. halvoistakin viineistä löytää hyviä yhdistelmiä. Tärkeintä on löytää hyvä yhdistelmä ruoan ja juoman kombinaatioon. Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

16 Yhteenvetoa: Suomalainen viinikulttuuri Suomalaiset ovat positiivisen uteliaita viinin kuluttajia. Suomalaisilla on halu oppia lisää viineistä ja heittäytyä viinien maailmaan ilman turhaa pönötystä. Ruotsalaiset taas ovat suomalaisia imagohakuisempia viinivalinnoissaan. Suomalaisten viininjuonti on sosiaalista, ja viini kuuluu illanistujaisiin ja juhliin. Useimmiten sen kanssa tarjotaan myös ruokaa, mutta ruuan ja viinin täydellinen yhdistely ei ole kaikille tärkeää. Tärkeämpää on ilmapiiri ja seura, hauskuus ja viihtyminen. Kaikissa tutkituissa Pohjoismaissa viininkulutus painottuu viikonloppuihin ja juhliin. Ehkä jopa hieman yllättäen suomalaisista yhtä suuri osa identifioutuu viiniharrastajiksi kuin ruotsalaisista. Suurta eroa harrastuneisuudessa eri maiden välillä ei ole. Suuri kiinnostus viinejä kohtaan heijastuu myös muihin alkoholeihin, ja viiniharrastajat ovat muita todennäköisemmin kiinnostuneita myös esim. viskeistä tai konjakeista. Suomessa on paljon myös pragmaattisia viininkuluttajia, joille valinnan helppous on tärkeää, ja joille eri tilanteisiin sopivat pakkausvaihtoehdot ovat tärkeässä roolissa. Suomalainen viinikulttuuri - Mitä se on?

17

Pohjoismaiden joulukauppa 2015

Pohjoismaiden joulukauppa 2015 Kuluttajatutkimus Pohjoismaiden joulukauppa 1 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaalaiset ostaneet joululahjoja verkosta jo 4,4 miljardilla Ruotsin kruunulla Pohjoismaiden joulukauppa on täydessä vauhdissa.

Lisätiedot

Kuluttajatutkimus: Joulukauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa

Kuluttajatutkimus: Joulukauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa Kuluttajatutkimus: Joulukauppa Pohjoismaissa 2017 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaalaiset suunnittelevat ostavansa joululahjoja verkosta yhteensä 2,2 miljardilla eurolla tänä vuonna YHTEENVETO Joulukauppa

Lisätiedot

Orkla-ruokabarometri Tarja Pentilä

Orkla-ruokabarometri Tarja Pentilä Orkla-ruokabarometri 2016 8.2.2017 Tarja Pentilä Tietoja tutkimuksesta Orklan ruokabarometri 2016 Menetelmä: Otanta: Verkkokysely Kansallisesti edustava otanta vähintään 18 vuotta täyttäneestä väestöstä

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA Pohjoismaista verkkokauppaa 34,5 miljardilla Ruotsin kruunulla ESIPUHE Pohjoismaiset kuluttajat arvioivat tehneensä verkko-ostoksia

Lisätiedot

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 16.11.2011 Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 Suomalaiset aikovat sijoittaa muita pohjoismaalaisia innokkaammin tulevina kuukausina finanssikriisistä huolimatta, käy ilmi Danske Invest

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE. Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoituja tutkimusaineistoja

KYSELYLOMAKE. Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoituja tutkimusaineistoja 1 of 6 19.7.2011 8:46 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoituja tutkimusaineistoja FSD1257 Alkoholikysely 2002 FSD1280 Humalakokemukset 2002 FSD1281 Alkoholinkäyttö

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaiset kuluttajat aikovat tehdä joululahjaostoksia verkosta 2,0 miljardilla eurolla tänä vuonna

Lisätiedot

Alkoholijuomien tukkuhinnat lokakuussa 2015

Alkoholijuomien tukkuhinnat lokakuussa 2015 Talous ja ympäristötilastot Alkoholijuomien tukkuhinnat lokakuussa 2015 Marraskuu 2015 Tilastokeskus: 00022 Tilastokeskus 029 551 1000 Toimeksiantaja: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry 2 Alkoholijuomien

Lisätiedot

Seuranta- ja loppukysely

Seuranta- ja loppukysely Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio, 20170604 Seuranta- ja loppukysely NIMI Ikä Pvm 1. Paino 2. Pituus 3. Verenpaine 1. / 2. / http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi04010#t3

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Syödään yhdessä tutkimustulokset

Syödään yhdessä tutkimustulokset Syödään yhdessä tutkimustulokset 6.6.2016 KUVA 1 Mitä mieltä olet seuraavista ruokaan ja ruokailuun liittyvistä väittämistä? (Vastaajat, jotka olivat joko täysin samaa mieltä taijokseenkin samaa mieltä.)

Lisätiedot

Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää

Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää KUVA KUVA KUVA Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää 19.5.216 Ekonomisti Jouni Vihmo KUVA Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry Yritykset odottavat hyvää kesää majoitusyritykset

Lisätiedot

Suomalaiset johtavat kasvisaterioissa, kuluttajat skeptisiä teollisia ruokavalmisteita kohtaan

Suomalaiset johtavat kasvisaterioissa, kuluttajat skeptisiä teollisia ruokavalmisteita kohtaan #orklabarometri LEHDISTÖTIEDOTE Vapaa julkaistavaksi, 8.2.2017 Suomalaiset johtavat kasvisaterioissa, kuluttajat skeptisiä teollisia ruokavalmisteita kohtaan TIIVISTELMÄ Pohjoismaisen ruokabarometrin mukaan

Lisätiedot

TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016

TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016 TAVARANTOIMITTAJA- TILAISUUS 14.4.2016 Tervetuloa! OHJELMA 9.30 Tilaisuuden avaus - Tervetuloa ja ajankohtaiset - Valikoimastrategia 2017-2020 - Verkkokaupan tilannekatsaus 11.15 Tauko ja siirtyminen 11.30

Lisätiedot

Suomi Juo Suomalaisten alkoholinkäyttö ja sen muutokset 1968-2008. Erikoistutkija Pia Mäkelä Alkoholi ja huumeet yksikkö, THL

Suomi Juo Suomalaisten alkoholinkäyttö ja sen muutokset 1968-2008. Erikoistutkija Pia Mäkelä Alkoholi ja huumeet yksikkö, THL Suomi Juo Suomalaisten alkoholinkäyttö ja sen muutokset 1968-2008 Erikoistutkija Pia Mäkelä Alkoholi ja huumeet yksikkö, THL Suomi juo ; Pia Mäkelä, Heli Mustonen & Christoffer Tigerstedt (toim.) Perusteos

Lisätiedot

Suomalaisen työn liitto (STL) - Suomalainen kuluttaja muuttuvassa ympäristössä 2014

Suomalaisen työn liitto (STL) - Suomalainen kuluttaja muuttuvassa ympäristössä 2014 Suomalaisen työn liitto (STL) - Suomalainen kuluttaja muuttuvassa ympäristössä 2014 28.08.2014 Mikko Kesä, Jan-Erik Müller, Tuomo Saarinen Innolink Research Oy Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Syödään yhdessä tutkimustulokset

Syödään yhdessä tutkimustulokset Syödään yhdessä tutkimustulokset 6.6.206 KUVA Mitä mieltä olet seuraavista ruokaan ja ruokailuun liittyvistä väittämistä? (Vastaajat, jotka olivat joko täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä.)

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle

Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle 10.6.2014 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kotimaisen luomutuotannon merkitys luomumarkkinoiden kasvulle Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Twitter: @IlkkaAlarotu Ruoka on osa identiteettiä 56

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Gigantin joulukysely 2015 Tätä kuuluu suomalaiseen jouluun ja vuoden 2015 toivelahjat.

Gigantin joulukysely 2015 Tätä kuuluu suomalaiseen jouluun ja vuoden 2015 toivelahjat. Gigantin joulukysely 2015 Tätä kuuluu suomalaiseen jouluun ja vuoden 2015 toivelahjat. Kyselyn toteutus Gigantti toteutti verkkokyselyn jouluun liittyvistä toiveista ja mieltymyksistä. Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Kuluttajatutkimus Joulukauppa Pohjoismaissa 2018

Kuluttajatutkimus Joulukauppa Pohjoismaissa 2018 Verkkokauppa Pohjoismaissa Kuluttajatutkimus Joulukauppa Pohjoismaissa 2018 Verkkokauppa Pohjoismaissa Joulukauppa Pohjoismaissa Pohjoismaalaiset aikovat ostaa joululahjoja verkosta 2,11 miljardilla eurolla

Lisätiedot

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Kirsimarja Raitasalo THL, Alkoholi ja huumeet 11.11.2011 1 Taustaa Alkoholinkulutus on

Lisätiedot

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Suomen suurimmat alkoholiongelmat Humalan ylikorostunut rooli puheessa ja itseymmärryksessä

Lisätiedot

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT ALKOHOLITTOMAT LONG DRINKIT OLUET SIIDERIT PUNAVIINIT VALKOVIINIT KUOHUVIINIT ROSEEVIINIT JÄLKIRUOKA & VÄKEVÖIDYT VIINIT HANA- PAKKAUKSET MUUT VODKAT & VIINAT

Lisätiedot

Pohjoismaiden johtava viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo

Pohjoismaiden johtava viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo 27.8.2018 TOIMITUSJOHTAJA PEKKA TENNILÄ Pohjoismaiden johtava viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo NASDAQ HELSINGIN AVOIMET OVET -TILAISUUS Johtava viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo

Lisätiedot

3. Verenpaine 1. / 2. /

3. Verenpaine 1. / 2. / Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio, 20170604 Alkukysely NIMI Ikä Pvm 1. Paino 2. Pituus 3. Verenpaine 1. / 2. / http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi04010#t3

Lisätiedot

Energiamäärät on laskettu saatavina vain alkoholista, ei ole lisätty lantrinkeja eikä ruokaa, jota illan mittaan tulee nautituksi.

Energiamäärät on laskettu saatavina vain alkoholista, ei ole lisätty lantrinkeja eikä ruokaa, jota illan mittaan tulee nautituksi. ALKOHOLIJUOMIEN ENERGIAMÄÄRÄT Energiamäärät on laskettu saatavina vain alkoholista, ei ole lisätty lantrinkeja eikä ruokaa, jota illan mittaan tulee nautituksi. JUOMA 100 ml ANNOS annos 7000 kcal energiamäärä,

Lisätiedot

HORECA-REKISTERI 2015

HORECA-REKISTERI 2015 HORECA-REKISTERI 2015 1 1.4.2016 Taloustutkimus 2015 Sisältö 1. Johdanto 2. Rekisterin sisältö ja toimialaluokitus 3. Keittiöiden luku- ja annosmäärät toimialoittain 4. Keittiöiden luku- ja annosmäärät

Lisätiedot

Alkoholin käyttöön liittyviä mielipiteitä TNS Gallup Oy Sakari Nurmela

Alkoholin käyttöön liittyviä mielipiteitä TNS Gallup Oy Sakari Nurmela Alkoholin käyttöön liittyviä mielipiteitä TNS Gallup Oy Sakari Nurmela Johdanto Tässä raportissa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin kansalaisten alkoholin käyttöä ja kohtuullista juomista.

Lisätiedot

(6) 0,75 litran pullo South Eastern Australian ala-alue

(6) 0,75 litran pullo South Eastern Australian ala-alue 2.3.2017 1 (6) JOULUVIINIT 2017 Australia vähittäismyyntihinta KW170301 South Eastern Australian ala-alue enintään 13,90 euroa vähintään 20 000 pulloa; pullojen lukumäärä ilmoitettava muut vaatimukset

Lisätiedot

PUNAVIINIT / RÖDVINER / RED WINES

PUNAVIINIT / RÖDVINER / RED WINES PUNAVIINIT / RÖDVINER / RED WINES LAIVAN PUNAVIINI BÅTENS RÖDVIN 6,90 7,90 29,80 SHIP S RED WINE RANSKA / FRANCE Le Cirque 6,90 7,90 30,00 Syrah/ Merlot, keskitäyteläinen, keskitanniininen Marjainen, mausteinen

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

PERUSRYPÄLETTÄ. Harri Juutilainen

PERUSRYPÄLETTÄ. Harri Juutilainen KOLME VALKOISTA PERUSRYPÄLETTÄ Harri Juutilainen 21.4.2008 2008 1 Lajikkeet ja valkoviinityypit Maailmassa on satoja viiniköynnöslajikkeita, mutta vain harvoilla on taloudellista merkitystä. Tänään maistelussa

Lisätiedot

LIITE 1. Hyvä Asiakkaamme!

LIITE 1. Hyvä Asiakkaamme! Hyvä Asiakkaamme! LIITE 1 Mielipiteenne on meille tärkeä. Kertokaa meille, mitä mieltä olette palvelustamme ja ravintolastamme. Vastausten perusteella haluamme kehittää ja parantaa toimintaamme. Lomakkeen

Lisätiedot

Teema toimitukset. Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2015 ensimmäinen neljännes

Teema toimitukset. Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2015 ensimmäinen neljännes Teema toimitukset it t Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2015 ensimmäinen neljännes Pohjoismaista verkkokauppaa 36,5 miljardilla Ruotsin kruunulla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ESIPUHE Verkkokauppa

Lisätiedot

HYVÄÄ JA HUONOA 8 APTEEKKARI 1/15

HYVÄÄ JA HUONOA 8 APTEEKKARI 1/15 HYVÄÄ JA HUONOA Lena Sonnerfelt asioi Kronan apteekissa Tukholman Tyresössä. Hänen mielestään apteekkipalvelut ovat muuttuneet osin paremmiksi, osin huonommiksi valtiollisen monopolin purkamisen jälkeen.

Lisätiedot

WYNDHAM ESTATE BIN 444 CABERNET SAUVIGNON * Täyteläinen, notkea, lämmin, pitkä * Mainio viini pihveille ja riistalle

WYNDHAM ESTATE BIN 444 CABERNET SAUVIGNON * Täyteläinen, notkea, lämmin, pitkä * Mainio viini pihveille ja riistalle Punaviinit Talon punaviini, Yhdysvallat BLOSSOM HILL WINEMAKER S RESERVA CABERNET SAUVIGNON 31,50 / plo * Keskitäyteläinen, hedelmäinen, vaniljainen * Viini moneen makuun ja käyttöön, myös seurusteluun

Lisätiedot

Fazer Suomalainen aamu 2014 -tutkimus

Fazer Suomalainen aamu 2014 -tutkimus 1 Fazer Suomalainen aamu 2014 -tutkimus Tutkimuksen tavoite ja toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten aamu- ja aamupalatapoja ja -rutiineita. Samalla haluttiin selvittää erityisesti

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 toinen neljännes TEEMA: MATKA VERKKO-OSTOKSEN TEKEMISEEN

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 toinen neljännes TEEMA: MATKA VERKKO-OSTOKSEN TEKEMISEEN Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 toinen neljännes TEEMA: MATKA VERKKO-OSTOKSEN TEKEMISEEN Verkkokauppaa 33 miljardilla Ruotsin kruunulla ESIPUHE Pohjoismainen verkkokauppa on yhä voimissaan vuoden

Lisätiedot

Musio. maailman ensimmäinen erityinen lentokoneviini

Musio. maailman ensimmäinen erityinen lentokoneviini Teksti: Frida Astrid Ulrik-Petersen Valokuvat: Sebastian Rosenvinge Skov ja Mattia Traverso He työskentelevät aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan eivätkä pidä vapaata juuri koskaan. 25 vuodessa he ovat

Lisätiedot

Suomalaisten alkoholiostot Virosta

Suomalaisten alkoholiostot Virosta Suomalaisten alkoholiostot Virosta Haastattelututkimuksen tuloksia 1 2 Viron ja Suomen välinen laivaliikenne 4 laivayhtiötä TallinkSilja, VikingLine, Eckerö ja LindaLine Vuodessa noin 8,8 miljoonaa matkustajaa

Lisätiedot

Verkkokaupan trendit Pohjoismaissa 2015. Näin teemme ostoksia verkossa

Verkkokaupan trendit Pohjoismaissa 2015. Näin teemme ostoksia verkossa Verkkokaupan trendit Pohjoismaissa 2015 Näin teemme ostoksia verkossa 1 3 4 5 6-8 Anna Borg Helppous on helppoa vai onko? Raportti lyhyesti Faktaa Ruotsi, Tanska, Suomi ja Norja Verkkokaupan vahva asema

Lisätiedot

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana Ravintolaruokailun trenditutkimus Paakkari, Marjaana Aineiston rakenne - N= N= N= % % % SUKUPUOLI Nainen 9 Mies IKÄ Alle vuotta - vuotta 9-9 vuotta - vuotta Yli vuotta PERHEEN ELINVAIHE Pariskunta, ei

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Oy Hartwall Ab Momentin Group Oy Olvi Oyj Red Bull Finland Oy Saimaan Juomatehdas Oy Oy Sinebrychoff Ab Valvoo panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden etuja alkoholi-

Lisätiedot

Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2)

Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2) Viestinnän pääosasto YLEISEN MIELIPITEEN SEURANTAYKSIKKÖ Bryssel 14. helmikuuta 2013 Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2) AMMATTIRYHMIEN TARKASTELU Tämä ammattiryhmien välisten erojen

Lisätiedot

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Päihdekyselyn koonti Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Pohjatietoa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 102 henkilöä Kyselyyn vastasi LÄHI14S, DILO13S, DINU13S, LAPE14S, LANU15K,DIL13S, NUVAV14S Kysely

Lisätiedot

Kirjoita kuhunkin erilliseen vastauspaperiin kurssin nimi, tentin päiväys, oma nimesi, syntymäaikasi ja nimikirjoituksesi.

Kirjoita kuhunkin erilliseen vastauspaperiin kurssin nimi, tentin päiväys, oma nimesi, syntymäaikasi ja nimikirjoituksesi. Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet, kurssikoe 4.3.2015, H. Laine Tehtävien mukana jaetaan sql-syntaksin tiivistelmä. Kirjoita kuhunkin erilliseen vastauspaperiin

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

FRESITA PICCOLO 20 CL RUFFINO PROSECCO ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO

FRESITA PICCOLO 20 CL RUFFINO PROSECCO ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO VIINILISTA KUOHUVIINIT KUOHUVIINIT Chile FRESITA PICCOLO 20 CL Raikas ja makean mansikkainen kuohuviini, jonka valmistuksessa on käytetty aitoja mansikoita. 20 cl 8,00 RUFFINO PROSECCO Klassinen italialainen

Lisätiedot

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Lisätiedot

PORVOOLAISTEN NUORTEN ÄÄNESTYSAKTIIVISUUSKYSELY

PORVOOLAISTEN NUORTEN ÄÄNESTYSAKTIIVISUUSKYSELY PORVOON KAUPUNKI JA PORVOON NUORISOVALTUUSTO Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOOLAISTEN NUORTEN ÄÄNESTYSAKTIIVISUUSKYSELY KYSELY Internet-kysely toteutettiin lokakuussa 2010 yhteistyössä koulujen

Lisätiedot

Alkoholi ja lihavuus. VIII Valtakunnallinen Kansanterveyspäivä Satu Männistö, dos., akatemiatutkija, THL 12.12.2011

Alkoholi ja lihavuus. VIII Valtakunnallinen Kansanterveyspäivä Satu Männistö, dos., akatemiatutkija, THL 12.12.2011 Alkoholi ja lihavuus VIII Valtakunnallinen Kansanterveyspäivä Satu Männistö, dos., akatemiatutkija, THL 12.12.2011 Esityksen tavoitteet Alkoholin kulutus Suomessa Alkoholi lihottaa vai lihottaako? Alkoholimetabolia

Lisätiedot

KAKSOSTEN KEHITYS JA TERVEYS TUTKIMUS ÄIDIN LOMAKE

KAKSOSTEN KEHITYS JA TERVEYS TUTKIMUS ÄIDIN LOMAKE HELSINGIN YLIOPISTO KANSANTERVEYSTIETEEN LAITOS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO PSYKOLOGIAN LAITOS KAKSOSTEN KEHITYS JA TERVEYS TUTKIMUS ÄIDIN LOMAKE TÄSTÄ ALKAVAT VARSINAISET KYSYMYKSET 1. Milloin ja missä synnyitte?

Lisätiedot

1. Mikä 4-vuotiaassanne on parasta ja missä hän on hyvä? Lapsen mielipuuhat?

1. Mikä 4-vuotiaassanne on parasta ja missä hän on hyvä? Lapsen mielipuuhat? LAPSESI OLLESSA 4-VUOTIAS Hyvät vanhemmat, lapsen kasvaminen tuo tullessaan sekä ilon että huolen aiheita. Tämän lomakkeen avulla voitte arvioida perheenne hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Toivottavasti

Lisätiedot

Anniskeluun tai vähittäismyyntiin maahantuotujen alkoholijuomien raportointi

Anniskeluun tai vähittäismyyntiin maahantuotujen alkoholijuomien raportointi Anniskeluun tai vähittäismyyntiin maahantuotujen alkoholijuomien raportointi 1 (7) Anniskeluun tai vähittäismyyntiin maahantuotujen alkoholijuomien raportointi päivitetty 7.4.2009 PL 210, 00531 Helsinki

Lisätiedot

Samppanja & kuohuviini - Champagne & Sparkling Wine

Samppanja & kuohuviini - Champagne & Sparkling Wine Samppanja & kuohuviini - Champagne & Sparkling Wine Plo LANSON WHITE LABEL 84,00 Champagne, Chardonnay - Pinot Noir FREIXENET CARTA NEVADA SEMI SECO 0,50 / 35 DO CAVA Espanja, Macabeo - Parellada - Xarello

Lisätiedot

Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet

Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet S O S I A A L I - J A T E R V E Y S M I N I S T E R I Ö Esitteitä 2006:6 1 Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet Ikääntyminen tuo muutoksia

Lisätiedot

RUFFINO PROSECCO FRESITA PICCOLO 20 CL ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO

RUFFINO PROSECCO FRESITA PICCOLO 20 CL ANNA DE CODORNIU BLANC DE BLANCS PICCOLO 20 CL BOLLINGER SPECIAL CUVÉE CODORNÌU ECOLOGICA SEMI SECO VIINILISTA KUOHUVIINIT KUOHUVIINIT Chile FRESITA PICCOLO 20 CL Raikas ja makean mansikkainen kuohuviini, jonka valmistuksessa on käytetty aitoja mansikoita. 20 cl 8,00 RUFFINO PROSECCO Klassinen italialainen

Lisätiedot

Uutiskirjeiden palautekyselyn rapotti 2014

Uutiskirjeiden palautekyselyn rapotti 2014 Uutiskirjeiden palautekyselyn rapotti 2014, Uutisia maailmalta sekä Kirjaston ja tietopalvelun uutisia L A S T E N S U O J E L U N K E S K U S L I I T T O C E N T R A L F Ö R B U N D E T F Ö R B A R N

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

1. PANEROITUJA SIPULIRENKAITA (L) 5,56 vapaavalintainen dippi. 2. TORTILLA NACHOJA (G) 5,56 Salsaa ja cheddarjuustoa

1. PANEROITUJA SIPULIRENKAITA (L) 5,56 vapaavalintainen dippi. 2. TORTILLA NACHOJA (G) 5,56 Salsaa ja cheddarjuustoa ALKULÄMMITTELY 1. PANEROITUJA SIPULIRENKAITA (L) 5,56 vapaavalintainen dippi 2. TORTILLA NACHOJA (G) 5,56 Salsaa ja cheddarjuustoa 3. FRITEERATTUJA LOHKOPERUNOITA 4,63 4. HALLOUMIJUUSTOA (G) 5,50 / 6,50

Lisätiedot

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin?

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin? itä on ruokakulttuuri - kuluttajan silmin? toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi Finfood Suomen Ruokatieto ry Kulttuurin Kaukametsä -seminaari Onko ruoka kulttuuria? 7. 8.9.008 istä tuntee vahvan ruokakulttuurin?

Lisätiedot

VALKOVIINI 31,00 6,80 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA

VALKOVIINI 31,00 6,80 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA VALKOVIINIT plo 16cl TALON VALKOVIINI 31,00 6,80 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA Kuiva, keskitäyteläinen ja trooppisten hedelmien sävyttämä. Raikas ja lempeän hapokas. Mainio seurusteluviini,

Lisätiedot

Ruokakulttuuri 2015. Hyvää Suomesta -merkin kuluttajaseuranta 2015. TNS 13.3.2015 Suomen Gallup Elintarviketieto

Ruokakulttuuri 2015. Hyvää Suomesta -merkin kuluttajaseuranta 2015. TNS 13.3.2015 Suomen Gallup Elintarviketieto Ruokakulttuuri 0 kuluttajaseuranta 0 TNS..0 Suomen Gallup Elintarviketieto Tutkimusaineisto ja toteutus Vastaajamäärä N= 00/00 (yhteensä 000) Kohderyhmä Koko väestö --vuotiaat, pl. Ahvenanmaa Tiedonkeräys..-..0

Lisätiedot

Yleistä kyselystä. Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Yleistä kyselystä. Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille! RyhmäRengin emäntä Verkkosivut: https://kirsialastalo.wordpress.com/ FB-sivut:

Lisätiedot

OSTOPOLKUJA. Päivittäistavarakaupassa. Copyright 33 Company 2015

OSTOPOLKUJA. Päivittäistavarakaupassa. Copyright 33 Company 2015 OSTOPOLKUJA Päivittäistavarakaupassa SUURI SUOMALAINEN SHOPPER-TUTKIMUS OSTAJAPROFIILIT OSTOMISSIOT OSTOPAIKAT OSTOKÄYTTÄYTYMINEN Millaisia ostajatyyppejä Suomessa on? Miksi he menevät kauppaan? Missä

Lisätiedot

Eurooppalaisten kauppakamareiden Women On Board hanke tähtää naisten osuuden lisäämiseen kauppakamareiden hallituksissa.

Eurooppalaisten kauppakamareiden Women On Board hanke tähtää naisten osuuden lisäämiseen kauppakamareiden hallituksissa. LISÄÄ NAISIA KAUPPAKAMAREIDEN LUOTTAMUSTEHTÄVIIN 12.11.7 Eurooppalaisten kauppakamareiden Women On Board hanke tähtää naisten osuuden lisäämiseen kauppakamareiden hallituksissa. Tutkimuksen avulla selvitetään

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa

Verkkokauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa Teema: Matka verkko-ostosten tekemiseen Q2 2015 Pohjoismaista verkkokauppaa 40,5 miljardilla Ruotsin kruunulla vuoden toisella neljänneksellä ESIPUHE Verkkokauppa kasvoi Pohjoismaissa

Lisätiedot

POHJOISMAINEN TUTKIMUS ASUNTOKAUPAN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA (=tulosten julkistaminen Suomen tulosten osalta)

POHJOISMAINEN TUTKIMUS ASUNTOKAUPAN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA (=tulosten julkistaminen Suomen tulosten osalta) Jukka Malila Toimitusjohtaja KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN KESKUSLIITTO RY POHJOISMAINEN TUTKIMUS ASUNTOKAUPAN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA (=tulosten julkistaminen Suomen tulosten osalta) Helsinki 6.9.2011 ESITYKSEN

Lisätiedot

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT ALKOHOLITTOMAT LONG DRINKIT OLUET SIIDERIT PUNAVIINIT VALKOVIINIT KUOHUVIINIT ROSEEVIINIT JÄLKIRUOKA & VÄKEVÖIDYT VIINIT HANA- PAKKAUKSET MUUT VODKAT & VIINAT

Lisätiedot

* * * * * * * * * Etelä-Afrikka ZONNENBURG SHIRAZ - CABERNET SAUVIGNON/ Western Cape * 60 % Shiraz, 40 % Cabernet Sauvignon

* * * * * * * * * Etelä-Afrikka ZONNENBURG SHIRAZ - CABERNET SAUVIGNON/ Western Cape * 60 % Shiraz, 40 % Cabernet Sauvignon Punaviinit Talon punaviini, Espanja MURVIEDRO RESERVA/ DO Valencia 30,00 /plo 5,00 /12 cl * Monastrell 40%, Tempranillo 40 % ja Syrah 20 % * Täyteläinen, savuista hedelmällisyyttä, vaniljaa, tummaa suklaata,

Lisätiedot

Luonnollisen läheltä

Luonnollisen läheltä Luonnollisen läheltä Se tulee läheltä. MAITOKOLMION MAITO ON AITOA LÄHIMAITOA Maitokolmion maito tuotetaan lähitiloilla melkein naapurissa. Se kerätään viikon jokaisena päivänä, pakataan ja lähetetään

Lisätiedot

Kaupunkipyörien asiakaskysely 2018

Kaupunkipyörien asiakaskysely 2018 Kaupunkipyörien asiakaskysely 2018 24.9.7.10. 7 935 vastaajaa Tarja Jääskeläinen Tutkimusmetodologia Tutkimus toteutettiin nettikyselynä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kysely lähetettiin kaikille

Lisätiedot

Suomalaiset ostopäätösten äärellä -selvitys: Design from Finland -merkkiin liittyviä löydöksiä. Muutosvoimat kulutuspäätösten takana

Suomalaiset ostopäätösten äärellä -selvitys: Design from Finland -merkkiin liittyviä löydöksiä. Muutosvoimat kulutuspäätösten takana Suomalaiset ostopäätösten äärellä -selvitys: Design from Finland -merkkiin liittyviä löydöksiä Muutosvoimat kulutuspäätösten takana Tutkimuksen toteutus VAIHE 1 VAIHE 2 Online yhteisö Kvantitatiivinen

Lisätiedot

Kesäroseet KESÄVIINIT Espanja. Espanja, Portugali (13) MARRASKUU

Kesäroseet KESÄVIINIT Espanja. Espanja, Portugali (13) MARRASKUU 19.11.2015 1 (13) KESÄVIINIT 2016 Kesäroseet Espanja KW151103 täydentävä puolimakea 1 litran nestekartonki vähittäismyyntihinta enintään 8,49 euroa vähintään 40000 ta; pakkauksien lukumäärä ilmoitettava

Lisätiedot

1 JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... 1 LIITEKUVAT... 4

1 JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... 1 LIITEKUVAT... 4 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 0 Sisällysluettelo: JOHDANTO... MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... Sivu LIITEKUVAT... Kantar TNS Oy, Miestentie C, 0 ESPOO, Finland,

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Yleistulokset 2013 vuoden PR-Barometer Business -tutkimuksesta

Yleistulokset 2013 vuoden PR-Barometer Business -tutkimuksesta 2013 Yleistulokset 2013 vuoden PR-Barometer Business -tutkimuksesta Tietoja tutkimuksesta Aalund Nordic s PR-Barometer on viestintätutkimus, joka mittaa toimittajien mielipidettä erilaisista Suomessa toimivista

Lisätiedot

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin...

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... Sisällys Esipuhe...11 Kirjoittajat... 15 1 Aamu... 17 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... 17 Mitä unen aikana tapahtuu?...18

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 Augustkodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 AUGUSTKODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET OLOSUHTEET

Lisätiedot

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Pohjois- Suomen Nurmipäivät 12.1.2012 Mitä kuluttajat odottavat? 2 12.1.2012 Ostopäätöksiin vaikuttavat

Lisätiedot

KUTSU Vuoden Viinit 2016 kilpailuun

KUTSU Vuoden Viinit 2016 kilpailuun KUTSU Vuoden Viinit 2016 kilpailuun Vuoden Viinit kilpailu ry:llä on kunnia kutsua Suomen viiniedustajat maamme ainoaan, jo 19. kertaa järjestettävään Vuoden Viinit -kilpailuun. Edelliseen kilpailuun osallistui

Lisätiedot

Kaupunkipyörien asiakaskysely kaikki vastaajat, N= Tarja Jääskeläinen

Kaupunkipyörien asiakaskysely kaikki vastaajat, N= Tarja Jääskeläinen Kaupunkipyörien asiakaskysely 2017 kaikki vastaajat, N= 7 940 Tarja Jääskeläinen Tutkimusmetodologia Tutkimus toteutettiin nettikyselynä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kysely lähetettiin kaikille

Lisätiedot

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä:

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä: Taulukko 1: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat alla olevaan listaan. Merkitse yhdelle riville vain yksi Taulukko 2: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat

Lisätiedot

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20%

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Vuosikerta Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Käyminen pysäytetty 7-8 g/l jäännössokeripitoisuuden kohdalle. Vaalean lohenpunainen kaunis väri. Raikas ja aromaattinen tuoksu, jossa selkeästi havaittavissa

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

PUNAVIINIT. MOREAU CHABLIS, RANSKA 52,50 Kuiva, runsas, hedelmäinen Erinomainen valinta kala- ja äyriäisruokien kanssa. Rypäleet: Chardonnay

PUNAVIINIT. MOREAU CHABLIS, RANSKA 52,50 Kuiva, runsas, hedelmäinen Erinomainen valinta kala- ja äyriäisruokien kanssa. Rypäleet: Chardonnay VALKOVIINIT Plo 16cl TALON VALKOVIINI PENFOLD S RAWSONS RETREAT RIESLING, AUSTRALIA 28,00 6,20 Kuiva, sitrusarominen, pirskahtelevan hapokas, tasapainoinen Suosittelemme kala- ja äyriäisruoille sekä salaateille.

Lisätiedot

Dokumenttia hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot:

Dokumenttia hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: FSD1281 ALKOHOLINKÄYTTÖ JA VANHEMMUUS 2002 FSD1281 PARENTHOOD AND ALCOHOL USE 2002 Tämä dokumentti on osa yllä mainittua Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa. Dokumenttia

Lisätiedot

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

Asiakkaat tyytyväisimpiä paikallisyhtiöihin

Asiakkaat tyytyväisimpiä paikallisyhtiöihin EPSI Rating Sähkön vähittäismyynti 2016 Päivämäärä: 28-11-2016 Lisätietojen saamiseksi, vieraile kotisivuillamme (www.epsi-finland.org) tai ota yhteyttä Tarja Ilvonen, CEO EPSI Rating Suomi Puhelin: +358

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden asiakastyytyväisyys 2019

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden asiakastyytyväisyys 2019 Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden asiakastyytyväisyys 2019 2 SISÄLTÖ 1. TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2. TAMMILEHDON PALVELUASUNTOJEN ASUKKAIDEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 2.1 Fyysiset ja aineelliset

Lisätiedot

ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90

ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90 1 Yli 65-vuotias ARVIOI ALKOHOLIN KÄYTTÖÄSI 90 85 80 Mittari alkoholin käytön itsearviointiin 75 70 65 2 Tämän mittarin tarkoituksena on auttaa Sinua arvioimaan alkoholin käyttöäsi. Alkoholin käyttöä olisi

Lisätiedot

PENFOLD S KOONUNGA HILL SHIRAZ-CABERNET, AUSTRALIA 38,00 Täyteläinen, kypsän hedelmäinen. Sopii liharuokien kanssa. Rypäleet: Shiraz, Cabernet

PENFOLD S KOONUNGA HILL SHIRAZ-CABERNET, AUSTRALIA 38,00 Täyteläinen, kypsän hedelmäinen. Sopii liharuokien kanssa. Rypäleet: Shiraz, Cabernet VALKOVIINI plo 16 cl TALON VIINI CASTILLO DE MOLINA SAUVIGNON BLANC, CHILE 32,00 7,00 Kuiva, sopivan hapokas, sitruunaa/limea. Suosittelemme aperitiiviksi, salaateille, äyriäisille, vaalealle kalalle Rypäleet:

Lisätiedot

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio 20130108 Tämän lomakkeen tarkoitus on kartoittaa ryhmään osallistuvien terveystottumuksia ja auttaa ryhmän tapaamisten sisältöjen suunnittelussa.

Lisätiedot

JACOBS CREEK RIESLING, AUSTRALIA 37,00 Kuiva, sitrusmaisen hapokas, erittäin raikas. Sopii salaateille sekä kala- ja äyriäisruoille.

JACOBS CREEK RIESLING, AUSTRALIA 37,00 Kuiva, sitrusmaisen hapokas, erittäin raikas. Sopii salaateille sekä kala- ja äyriäisruoille. VALKOVIINIT plo 16cl TALON VALKOVIINI 33,00 7,70 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA Kuiva, keskitäyteläinen ja trooppisten hedelmien sävyttämä. Raikas ja lempeän hapokas. Mainio seurusteluviini,

Lisätiedot

Metsäkyselyn tuloksia. Markus Makkonen ja Lauri Frank Jyväskylän yliopisto

Metsäkyselyn tuloksia. Markus Makkonen ja Lauri Frank Jyväskylän yliopisto Metsäkyselyn tuloksia Markus Makkonen ja Lauri Frank Jyväskylän yliopisto 28.11.2016 Aineiston keräys Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä touko-kesäkuussa 2016 Kutsu kyselyyn lähetettiin 76 014 Suomen

Lisätiedot