TURUN OPETUSTOIMEN 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURUN OPETUSTOIMEN 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2011"

Transkriptio

1 TURUN OPETUSTOIMEN 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2011 Verkkokyselyn yhteenveto Yleistä Keväällä 2011 toteutettiin verkkokysely, jonka avulla selvitettiin Turun kasvatus- ja opetustoimen kuudesluokkalaisten tieto- ja viestintätekniikan (TVT) osaamista sekä käyttöä oppitunneilla ja oppimiseen liittyen. Kartoitus on osa Turun kaupungin kuntatason tieto- ja viestintätekniikan strategiassa määriteltyä TVT-opetuskäytön seurantaa. Edellisen kerran kartoitus tehtiin keväällä Kyselyn toteutuksesta vastasi Tietokone opetuksessa TOP-keskus. Kartoitukseen osallistuneissa kouluissa oli vastausajankohtana kuudennen luokan oppilaita yhteensä 1392, joista kyselyyn vastasi Kokonaisvastausprosentti oli 72 %. Kokonaisvastausprosentti laski jokin verran edellisestä vuodesta, jolloin vastaava luku oli 77,4 %. Vuonna 2009 vastausprosentti oli 78,2 % ja vuonna %.Vastaajista suomenkielisiä oli 884 (vastausprosentti 69 %) ja ruotsinkielisiä (vastausprosentti 91 %); poikia 55 % ja tyttöjä 45 %. Kyselyyn vastattiin ilman omia henkilötietoja; vastaajilta kysyttiin kuitenkin mitä koulua tai oppilaitosta he käyvät. Vastauksia hyödynnetään opetuksen kehittämistyössä. Koulu- ja oppilaitokset saavat käyttöönsä myös yksikkökohtaiset tulokset. Tässä yhteenvedossa käydään läpi kyselyn keskeisimpiä tuloksia läpi. Esille on nostettu erityisesti asioita, joissa on tapahtunut muutoksia edellisiin vuosiin verrattuna. Kaaviokuvat on koottu erilliseen dokumenttiin Turun_6-lk_tvt-kysely_yhteenvetoraportti.pdf.

2 Tietokoneen hallinta ja perusohjelmien käyttö Tietokoneen peruskäyttötaitojen hallinta on pysynyt melko samanlaisena kuin vuosina 2010 ja Kysymyksiin oli mahdollista vastata kolmella tavalla: osaan varmasti, olen epävarma ja en osaa, en tiedä. Vuoden 2011 kyselyssä eniten eroja perustaidoissa esiintyi tiedostojen etsimisessä, tallentamisessa eri levyasemille sekä oikean tulostimen valitsemisessa. Nämä taidot osasi varmasti vain % vastaajista. Muiden tietokoneen hallintaan liittyvien perustaitojen sisällä osaamisprosentti vaihteli % välillä. Tekstinkäsittelytaitojen vertailuarvot ovat melko samankaltaiset kuin vuosina 2010 ja Yli 90 % vastanneista ilmoitti hallitsevansa tekstinkäsittelyn perustaidot. Tavutuksen, sivun reunusten muuttamisen sekä kuvien ja tekstin asemoinnin suhteen esiintyi kuitenkin edellisvuosien tapaan epävarmuutta. Vastaajista 73 % ilmoitti osaavansa käyttää jotakin kuvankäsittelyohjelmaa. Vuonna 2010 vastaava luku oli 74 %. Vain muutama prosentti vastaajista ei hallinnut kuvankäsittelytaitoja lainkaan; epävarmoja oli noin neljäsosa. Yksittäisten kuvankäsittelyyn liittyvien taitojen osaaminen ei ole muuttunut viime vuosiin verrattuna. Skannerin käyttö koettiin kuitenkin edellisvuosien tapaan vaikeana: vain 47 % osasi asian varmasti. Tietojen käsittely ja esittäminen taulukkolaskentaohjelmalla osattiin perustaidoista selvästi heikoiten. Vastaajista 48 % osasi luoda yksinkertaisen taulukon ja 42 % yksinkertaisen kaavion vuonna 2010 vastaavat vertailuarvot olivat 50 % ja 38 %. Uutena perustaitona oppilailta tiedusteltiin myös PowerPointesitysgrafiikkaohjelman osaamista. Vastaajista 78 % ilmoitti hallitsevansa ohjelman käytön esimerkiksi esitelmän tekemisessä varmasti. 50 % vastaajista ilmoitti, ettei taulukkolaskentaohjelmia käytetty opetuksessa lainkaan. Aktiivisesti eli lähes viikoittain tai useammin Exceliä tai vastaavaa ohjelmaa käytti 14 % oppilaista ( %). Avokysymyksissä tietokonetaitojen opettamista ja perusohjelmien käyttöä kommentoitiin jonkin verran: Se on kivaa kun on oppinut koulussa käyttämään enemmän tietokonetta, mutta tunteja on liian vähän. Koulussa voitais opettaa enemmän kuvankäsittely ohjelmia, leikepöydän käyttöä yms. Minusta koulussa ei opeteta paljoakaan tietotekniikka paitsi niille jotka ovat valinnaisen tietotekniikan tunneilla. Sitä vähän tehtiin joskus I 2luokalla.

3 Turun opetusverkon käyttäjäoikeus ja koulun sähköpostin käyttö Turussa kaikilla oppilailla on opetuksen edu.turku.fi palvelujen käyttäjäoikeus eli tunnus ja salasana, joka mahdollistaa Moodle oppimisalustan ja sähköpostin käytön. Kyselyaineistojen perusteella käyttöoikeuksien hyödyntäminen on laskenut vuosittain. Vuonna ,8 % ilmoitti saaneensa tunnuksen ja myös käyttävänsä sitä. Vuonna 2009 vastaava luku oli 34,5 % ja vuosina 2010 ja 2011 noin 27 %. Merkittävää on, että lähes 26 % vastaajista ei ole lainkaan tietoisia käyttäjätunnusten saatavuudesta. Osuus on kasvanut viime vuodesta 16 prosenttiyksikköä. Epätietoisuuden selvä lisääntyminen saattaa kuitenkin johtua keväällä 2011 tehdystä käyttäjätunnusuudistuksesta. Vuonna % vastaajista ilmoitti, ettei käytä koulun sähköpostiosoitetta. Vuoden 2010 kyselyssä määrä nousi 62 %:iin. Vastaavasti vuonna 2011 määrä oli laskenut takaisin vuoden 2009 tasolle, noin 54 %:iin. Suurin osa oppilaista ilmoitti yksiselitteisesti käyttävänsä jotakin muuta sähköpostitunnusta, eikä toiselle osoitteelle näin ollen ollut tarvetta. Monen vastaajan mielestä muut sähköpostipalvelut olivat koulun tarjoamaa vaihtoehtoa parempia: En jaksa käydä siellä, koska minulla on toinen sähköposti. On muita parempia sähköposteja, ja käyttäjätunnus on hankala. Monet luokat ovat käyttäneet kaikkea näitä, tehnyt koulun sähköpostin, mutta me emme! Vaadimme oikeutta Merkittävää on, että 27 % koulun sähköpostia käyttämättömistä ei ollut saanut tunnusta lainkaan. Tunnnuksettomien määrä on kasvanut tasaisesti, sillä vuonna 2010 vastaava prosenttiosuus oli 16 % ja 2009 vain 6 %. WWW, internet ja sähköpostin käyttötaidot Sähköpostin käyttötaidoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia aiempiin vuosiin verrattuna. 95 % vastaajista osasi lähettää sähköpostia ja vastata viesteihin. Liitetiedostojen lisääminen, osoitekirjan käyttö sekä sähköpostin käyttäytymissääntöjen (netiketin) tuntemus on noin kuudesosalle epävarmaa. WWW ja internet taidoissa ei myöskään tapahtunut merkittävää muutosta % vastaajista osasi selailla www sivuja, kopioida ja liittää kuvia verkkosivuilta sekä käyttää hakukoneita.

4 Tietoturva ja henkilösuoja asiat Tietoturva ja henkilösuoja asioihin kuuluvat esimerkiksi turvallinen verkon käyttö, tietoturvariskit, nettikiusaaminen sekä henkilösuoja ja tekijänoikeusasiat. Vuonna % vastaajista ilmoitti, ettei edellä mainittuja asioita oltu käsitelty lainkaan tai hyvin vähän; vuonna 2009 puolestaan 35 %. Vuoden 2011 kyselyn perusteella tietoturva asioita käsiteltiin aiempia vuosia enemmän, sillä vastaava yhteisprosenttiosuus laski 30 %:iin. Tietoturva asiat ja nettikiusaaminen nousivat muutaman kerran esille myös avoimissa vastauksissa: Ja netti kiusaaminen pienennykseen esim. Facebookin avulla kiusataan muita esim. haukkumalla kuvia!! Saarnauksen nettiturvallisuudesta voisi keskittää vain 1 4 lk. Sitten jo lapset oppivat. Koulun merkitys TVT taitojen oppimisessa Kyselyyn vastanneista oppilaista 17 % ilmoitti, ettei ole oppinut koulussa juurikaan uusia TVT taitoja. Osuus on laskenut vuodesta prosenttiyksikköä, vuoden 2009 tasolle. Hieman yli kolmasosa (36 %) vastaajista on oppinut jonkin verran ja noin 13 % lähes kaiken koulussa. Kokonaisuutena vertailuarvot ovat melko samanlaiset kuin aiempina vuosina. Opetukseen ja oppimiseen liittyvä tietotekniikan käyttö 46 %:n mukaan tietotekniikkaa käytetään oppimisen kannalta koulussa sopivasti; 44 %:n mukaan liian vähän. Päivittäin tietokonetta käytti vain 6 % vastaajista. Tietotekniikan käyttö on laskenut kokonaisuudessaan jonkin verran viime vuosien aikana. Tämän vuoden kyselyn mukaan 46 % oppilaista käytti tietokoneita opetukseen liittyen joka viikko. Vastaavasti vuoden 2008 vertailuarvo on 54 %. Yksittäisistä opiskelluista aineista esille nousi erityisesti elämänkatsomustieto sekä kielistä ranska, joissa tietotekniikan viikoittainen ja lähes viikoittainen käyttö oli muita oppiaineita yleisempää. Oppiainekohtaiset vastausjakaumat viittasivat kuitenkin pääosin varsin vähäiseen tieto ja viestintätekniikan opetuskäyttöön. Avoimissa vastauksissa oppilaat toivoivat erityisesti atk tunteja lisää. Moni vastaajista toivoi myös TVT:n laaja alaisempaa käyttöä opiskelun apuna:

5 Tietokoneiden käytön osaamisesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Koulussa pitäisi opettaa ATKta myös niille, jotka eivät sitä valitse/saa valita valinnaisekseen. Joidenkin vanhemmat eivät varmasti ymmärrä tietokoneiden tärkeyttä, eívätkä siksi anna lastensa valita ATKta valinnaiseksi. Jos ATKta olisi esim. pari tuntia kuukaudessa pakollisena koulussa, voisi jo oppia muutamia varmasti tärkeitä asioita. :D minusta koulussa pitäisi opettaa enemmän tietokoneista ja että saisimme tehdä ainakin kerran viikossa koneella töitä!!! ja läksyjä jota pitää tehdä koneella ja lisää esitelmiä koulun koneillla. haluaisin myös että jos opettajat saavat käyttää kesken tunnin asioiden tarkistukseen niin saammemekin :) Suosituimmat TVT työtavat ovat pitkään pysyneet samoina. Vähintään kerran viikossa koulussa käytettiin opiskelun apuna tulostamista (20 %), tekstinkäsittelyä (24 %), sähköpostia (23 %), verkkoharjoitusten tekemistä (21 %) sekä tiedonhankintaa verkosta (30 %). Moodle oppimisalustan käyttö on kyselyn perusteella yleistynyt. Vastaajista % ilmoitti käyttävänsä jotakin kysyttyä Moodlen työskentelytapaa ainakin kerran viikossa tai lähes joka viikko. Vuoden 2010 vertailuarvot olivat %. Uutena vaihtoehtona oppilailta tiedusteltiin älytaulun käyttöä, jota 14 % käytti ainakin kerran viikossa; 63 % ei koskaan. Kokonaisuutena eri työtapojen käyttö oli kuitenkin pysynyt melko tasaisena, sillä yksittäiset vaihtelut olivat tyypillisesti vain muutaman prosenttiyksikön luokkaa verrattuna aiempiin tuloksiin. Tietokoneen käyttö kotitehtävissä Oppilaista 98 %:lla oli kotonaan nettiyhteydellä varustettu tietokone. Vastaajilta tiedusteltiin mielipidettä tietokoneella tai verkossa suoritettavista kotitehtävistä. Mielipiteet olivat kokonaisuudessaan hieman edellisvuotta myönteisemmät. 42 % käyttäisi mielellään tietokonetta tehtävien tekemisen apuna. Vain 16 % vastaajista koki, että tietokonetta ei tulisi käyttää kotitehtävien tekemisessä. Toisaalta 40 % ilmoitti, ettei kotiläksynä ole koskaan ollut tietokonetehtäviä ja vain 19 % oppilaista käytti tietokonetta koulutehtävien tekemiseen joko lähes päivittäin tai lähes joka viikko. Internetin vuorovaikutteiset sovellukset ja suosikkipaikat verkossa Netin vuorovaikutteiset sovellukset ja palvelut tunnettiin yleisesti ottaen hyvin. Tunnetuimmat ja käytetyimmät sovellukset olivat Messenger, Facebook ja Wikipedia. Facebookin käyttö on kasvanut

6 kyselyjen perusteella merkittävästi: vuonna 2009 palvelua käytti aktiivisesti 17 %, % ja 2011 jo 73 % vastaajista. Avoimissa vastauksissa nostettiin lisäksi esille muita suosikkipaikkoja, jotka on ryhmitelty alle. Suosikkipaikat verkossa 2011: Mainintoja (%) Mainintoja (kpl) Kuvien ja videonjakopalvelut (erit. YouTube) 31 % 155 Verkkopelit ja pelisivustot (MiniClip, Runescape ym.) 23 % 117 Sosiaalinen media (erit. Facebook) 16 % 82 Muut, sekalaiset sivut 8 % 42 Hakupalvelut (erit. Google) 5 % 26 Harrastussivut (erit. urheilu ja lemmikit) 5 % 24 TV-, elokuva- ja musiikkisivut (mm. Fin-tv) 3 % 16 Pikaviestiohjelmat, chatit ja puheluohjelmat 3 % 16 Blogit 2 % 11 Verkkolehdet ja tietopalvelut (mm. Wikipedia) 2 % 9 Sähköposti 2 % 9 Toiveita ja kehitysideoita tieto ja viestintätekniikan opetuskäyttöön Kyselyn lopuksi oppilailla oli mahdollisuus kertoa vapaasti mielipiteensä tietotekniikan käytöstä opetuksessa ja oppimisessa. Seuraavassa on poimittu joitakin aineistossa toistuneita teemoja ja muita TVTopetukseen liittyviä ideoita. Merkittävä osa vastaajista toivoi atk opetuksen lisäämistä tai mainitsi pitävänsä tietokoneen käytöstä. Näyttääkin siltä, että osa oppilaista on rinnastanut TVT:n käytön opetuksessa suoraan tietotekniikan opetukseen. ATK opetuksen lisäksi esille nousi TVT käytön lisääminen yleisellä tasolla. Useimmiten näitä tarpeita ei kuitenkaan määritelty sen tarkemmin. Osa vastaajista toivoi lisäksi enemmän TVT:n tai tietokoneiden käyttöön liittyvää vapaata aikaa koulussa sekä ylipäänsä koneiden vapaampaa käyttöä:

7 On ollut kiva työskennellä tietokoneella. Tykkään tehdä powerpointilla, mutta meillä ei ole kauhean paljoa tunteja niin en ole pystynyt tehdä esitystäni loppuun. Muuten tosihyvä ja on ollut hyvä opettaja. Pidän moodle läksyistä, mutta välillä niitä tulee niin paljon ettei ole ehtinyt tehdä kaikkea, kun ei huomaa että edes tulee uusi. Mutta muuten ne ovat kivoja ja niitä on kiva tehdä. Tietotekniikan opetus on hyödyllistä tulevaisuutta ajatellen. Toiviosinkin sitä enemmän kouluuni. Haluaisin kuitenkin pitää koulukirjat oppimisen päävälineenä, eli en haluaisi kaikkea opetusta tietokoneelta. Tietokone on toki hyvä apuväline opiskelussa. [Tietokoneen käyttöä] Sitä pitäisi olla enemmän koska kirjoittaminen tietokoneella on nopeampaa ja kätevämpää kuin kirjoittaminen paperille. Kouluaikana tietokonetta pitäisi saada käyttää vapaasti tiedon etsimisessä. Tämä ei onnistu, koska tietokoneita ei ole luokassa yleensä kuin yksi ( opettajan käytössä). Jos tietokoneita olisi useampi opittaisiin siitä enemmän, tietotekniikka on kuitenkin tulevaisuuden ala. Haluaisin lisää tietotekniikan tunteja. Olemme tehneet paljon projekteja käyttäen tietokonetta, mutta haluaisin oppia vähän vaikeampia ja uusia asioita.

TURUN OPETUSTOIMEN 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010

TURUN OPETUSTOIMEN 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010 TURUN OPETUSTOIMEN 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010 Verkkokyselyn yhteenveto Yleistä Keväällä 2010 toteutettiin verkkokysely, jonka avulla selvitettiin Turun opetustoimen kuudesluokkalaisten

Lisätiedot

TURUN OPETUSTOIMEN 9 LK OPPILAIDEN TIETO JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2011

TURUN OPETUSTOIMEN 9 LK OPPILAIDEN TIETO JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2011 TURUN OPETUSTOIMEN 9 LK OPPILAIDEN TIETO JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2011 Verkkokyselyn yhteenveto Yleistä Keväällä 2011 toteutettiin verkkokysely, jonka avulla selvitettiin Turun kasvatus ja opetustoimen

Lisätiedot

TURUN OPETUSTOIMEN 9-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010

TURUN OPETUSTOIMEN 9-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010 TURUN OPETUSTOIMEN 9-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010 Verkkokyselyn yhteenveto Yleistä Keväällä 2010 toteutettiin verkkokysely, jonka avulla selvitettiin Turun opetustoimen yhdeksäsluokkalaisten

Lisätiedot

Mitä kartoitettiin? Turun opetustoimen 6-lk oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaamista ja käyttöä koulussa.

Mitä kartoitettiin? Turun opetustoimen 6-lk oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaamista ja käyttöä koulussa. Turun opetustoimen 6. luokkalaisten tieto- ja viestintätekniikan osaamisen tulokset vuonna Sisällysluettelo Yleistä... 5 Poimintoja... 6 Tietokoneen hallinta... 7 Tekstinkäsittelytaidot... 9 Kuvankäsittely...

Lisätiedot

Turun kasvatusja opetustoimen 6 lk tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2011. Tietokone opetuksessa TOP keskus

Turun kasvatusja opetustoimen 6 lk tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2011. Tietokone opetuksessa TOP keskus Turun kasvatusja opetustoimen 6 lk tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2011 Tietokone opetuksessa TOP keskus 21.2.2012 Sisällys Taulukkoraportit: TIETOKONEEN HALLINTA TEKSTINKÄSITTELY KUVANKÄSITTELYTAIDOT

Lisätiedot

Turun kasvatus ja opetustoimen 9 lk tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2011. Tietokone opetuksessa TOP keskus

Turun kasvatus ja opetustoimen 9 lk tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2011. Tietokone opetuksessa TOP keskus Turun kasvatus ja opetustoimen 9 lk tieto ja viestintätekniikan osaaminen 2011 Tietokone opetuksessa TOP keskus 21.2.2012 Sisällys Taulukkoraportit: TIETOKONEEN HALLINTA TEKSTINKÄSITTELY KUVANKÄSITTELY

Lisätiedot

Turun opetustoimen 9-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN

Turun opetustoimen 9-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010 Turun opetustoimen 9-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN TOP-keskus Turun kaupunki 17.9.2010 Sisällys Taulukkoraportit: TIETOKONEEN HALLINTA TEKSTINKÄSITTELY KUVANKÄSITTELY MUUT TYÖSKENTELYTAIDOT

Lisätiedot

Turun opetustoimen 9.luokkalaisten tieto- ja viestintätekniikan osaamisen tulokset vuonna 2009

Turun opetustoimen 9.luokkalaisten tieto- ja viestintätekniikan osaamisen tulokset vuonna 2009 Turun opetustoimen 9.luokkalaisten tieto- ja viestintätekniikan osaamisen tulokset vuonna Sisällysluettelo Yleistä... 3 Poimintoja... 4 Tietokoneen hallinta... 5 Tekstinkäsittely... 7 Kuvankäsittely...

Lisätiedot

Turun sivistystoimialan 6. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaaminen Yhteenvetoraportti

Turun sivistystoimialan 6. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaaminen Yhteenvetoraportti Turun sivistystoimialan 6. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaaminen 2013 Yhteenvetoraportti 28.3.2013 Turun sivistystoimialan 6. luokan oppilaiden TVT-osaaminen 2013 Keväällä 2013 toteutettiin

Lisätiedot

Turun opetustoimen 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN

Turun opetustoimen 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN 2010 Turun opetustoimen 6-LK OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OSAAMINEN TOP-keskus Turun kaupunki 17.9.2010 Sisällys Taulukkoraportit: TIETOKONEEN HALLINTA TEKSTINKÄSITTELY KUVANKÄSITTELYTAIDOT

Lisätiedot

OPETTAJIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIKAN OPETUSKÄYTTÖ TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN KOULUISSA

OPETTAJIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIKAN OPETUSKÄYTTÖ TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN KOULUISSA Tampereen kaupunki RAPORTTI 1 Hyvinvointipalvelut Perusopetus 27.4.2007 OPETTAJIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIKAN OPETUSKÄYTTÖ TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN KOULUISSA TVT-strategiatyön arviointi 2007 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Turun sivistystoimialan 9. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaaminen 2013. Yhteenvetoraportti

Turun sivistystoimialan 9. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaaminen 2013. Yhteenvetoraportti Turun sivistystoimialan 9. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaaminen 2013 Yhteenvetoraportti 28.3.2013 Turun sivistystoimialan 9. lk oppilaiden TVT-osaaminen 2013 Keväällä 2013 toteutettiin

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (1-6 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (1-6 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/4 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

TURUN OPETUSHENKILÖSTÖN TVT-OPETUSKÄYTÖN KARTOITUS 2010

TURUN OPETUSHENKILÖSTÖN TVT-OPETUSKÄYTÖN KARTOITUS 2010 TURUN OPETUSHENKILÖSTÖN TVT-OPETUSKÄYTÖN KARTOITUS 2010 Verkkokyselyn yhteenveto Keväällä 2010 toteutettiin Turun opetustoimen TVT-strategian arviointiin liittyvä tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön

Lisätiedot

Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä. TVT osaamiskartoituksen tuloksia

Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä. TVT osaamiskartoituksen tuloksia Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä TVT osaamiskartoituksen tuloksia Kyselyn toteutuksesta Kysely toteutettiin OPEKA työkalulla syksyllä 2013 Selänteen alueella sekä Nivalan Ylivieskan seutukunnassa

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/5 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI Ella Kiesi Opetushallitus Tieto ja viestintätekniikkataidot kouluissa Valtakunnalliset opetussuunnitelmien perusteet lähtökohtana Tieto- ja viestintätekniikalla

Lisätiedot

Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa

Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa Windows 8:lla abeista digiabeja hankkeen aluksi syksyllä 2013 ja lopuksi joulukuussa 2014 teimme opiskelijoille kyselyn heidän

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver )

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver ) Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver.30.11.2016) Alakoulussa oppilas saa tieto- ja viestintätekniset perusvalmiudet, joilla tuottaa erilaisia

Lisätiedot

TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN 9. LUOKAN OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN TAITOJEN KARTOITUS 2006 Yhteenvetoraportti

TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN 9. LUOKAN OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN TAITOJEN KARTOITUS 2006 Yhteenvetoraportti TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetuspalvelukeskus Kehittämispalvelut Etäopetuskeskus TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN 9. LUOKAN OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN TAITOJEN KARTOITUS 2006 Yhteenvetoraportti

Lisätiedot

TOIMINNAN HAVAINNOINTI. Kysely Orimattilan ja Myrskylän perusopetuksen opettajille syksyllä 2015

TOIMINNAN HAVAINNOINTI. Kysely Orimattilan ja Myrskylän perusopetuksen opettajille syksyllä 2015 TOIMINNAN HAVAINNOINTI Kysely Orimattilan ja Myrskylän perusopetuksen opettajille syksyllä 2015 HAVAINNOINNIN TAVOITE Kehittämistyön alkukartoitus Laadun arvioinnin työkalu kysely uusitaan vuosittain Uuden

Lisätiedot

DIDAKTISET KÄRJET NOUSUUN ISOVERSTAASSA HANKKEEN OPETTAJIEN OSAAMISEN KARTOITUS

DIDAKTISET KÄRJET NOUSUUN ISOVERSTAASSA HANKKEEN OPETTAJIEN OSAAMISEN KARTOITUS Terho Kontioinen, suunnittelija Itä-Suomen yliopisto Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto DIDAKTISET KÄRJET NOUSUUN ISOVERSTAASSA HANKKEEN OPETTAJIEN OSAAMISEN KARTOITUS Opeka-kysely

Lisätiedot

Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille

Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille 2016 2021 Sisällys: 1. Johdanto 2. Ilmajoen koulujen tvt käytön tavoitteet vuosille 2016 2021 3. Käytännön toteutus 3.1. Sovellukset

Lisätiedot

Rajakylän koulun tietostrategia. Periaatteet

Rajakylän koulun tietostrategia. Periaatteet Rajakylän koulun tietostrategia Periaatteet Oulun opetustoimen tietostrategian mukaan jokaisella on oikeus ajanmukaiseen oppimisympäristöön. Tieto- ja viestintäteknologiaa tulee käyttää kaikissa oppiaineissa

Lisätiedot

Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi kevät 2018

Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi kevät 2018 Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi kevät 208 Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnassa toteutettiin oma laadunarviointikysely toimintaan osallistuneille lapsille toukokuussa

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4. Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä

Lisätiedot

KYLÄSAAREN KOULUN TIETOSTRATEGIA

KYLÄSAAREN KOULUN TIETOSTRATEGIA KYLÄSAAREN KOULUN TIETOSTRATEGIA 21.5.2008 Kyläsaaren koulussa on oppilaita 201 (toukokuu 2008) 1. Koulun IT-visio Informaatioteknologiaa hyödynnetään yhtenä osa-alueena jokapäiväistä koulutyötä. 2. Tietostrategian

Lisätiedot

Taito, taide ja TVT -kyselyn yhteenvetoraportti

Taito, taide ja TVT -kyselyn yhteenvetoraportti Taito, taide ja TVT -kyselyn yhteenvetoraportti Kyselyn taustaa Turun opetustoimen TOP-keskuksessa toteutettiin syksyllä 2010 Taito, taide ja TVT kysely koskien tieto- ja viestintätekniikan käyttöä taito-

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN INRFASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2009 RAPORTTI MUUN HENKILÖKUNNAN TULOKSISTA

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN INRFASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2009 RAPORTTI MUUN HENKILÖKUNNAN TULOKSISTA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN INRFASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2009 RAPORTTI MUUN HENKILÖKUNNAN TULOKSISTA Saimaan ammattikorkeakoulu Pasi Juvonen TIIVISTELMÄ Tässä raportissa

Lisätiedot

MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10

MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10 MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10 340110 TIETOTEKNIIKKA TUTUKSI JATKOKURSSI SENIORIT C ma 13.00-15.15 7.1.2013-11.2.2013, 18 oppituntia Varttuneen aikuisen kattava tietokonekurssi, jolla

Lisätiedot

Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa

Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa 1 Tutkimuksen tavoite Tämän kyselytutkimusprojektin tavoitteena oli selvittää suomalaisten peruskoulujen

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN (TVT) INFRASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2010

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN (TVT) INFRASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2010 Pasi Juvonen TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN (TVT) INFRASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2010 Raportti muun henkilökunnan tuloksista Saimaan ammattikorkeakoulu Saimaa University

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön sisällöt, taidot ja osaaminen

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön sisällöt, taidot ja osaaminen Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön sisällöt, taidot ja osaaminen 1. Laitteiden, ohjelmistojen ja palveluiden hallinta (tietokoneen käyttötaidot, käyttöjärjestelmä, tutustuminen erilaisiin tietoteknisiin

Lisätiedot

Perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan käytön taitotavoitteet

Perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan käytön taitotavoitteet LIITE 5 Tampereen kaupunki Kasvatus ja opetuspalvelut 2012 2015 Perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan käytön taitotavoitteet Tavoitteena on, että oppilas hyödyntää tieto ja viestintätekniikan mahdollisuuksia

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN INRFASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2009 RAPORTTI OPETUSHENKILÖKUNNAN TULOKSISTA

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN INRFASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2009 RAPORTTI OPETUSHENKILÖKUNNAN TULOKSISTA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN INRFASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2009 RAPORTTI OPETUSHENKILÖKUNNAN TULOKSISTA Saimaan ammattikorkeakoulu Pasi Juvonen TIIVISTELMÄ Tässä raportissa

Lisätiedot

Turun opetustoimen 6. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan taitojen kartoitus 2007

Turun opetustoimen 6. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan taitojen kartoitus 2007 Turku 15.8.2007 Turun opetustoimen 6. luokan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan taitojen kartoitus 2007 RAPORTTI KARTOITUKSEN TULOKSISTA Kuntatason TVT-opetuskäytön strategian toteutumisen seurantaa

Lisätiedot

Espoon tutkimuskoulujen opettajien tieto ja viestintätekniikan osaaminen ja käytäntö sekä pedagoginen soveltaminen

Espoon tutkimuskoulujen opettajien tieto ja viestintätekniikan osaaminen ja käytäntö sekä pedagoginen soveltaminen 1 Espoon tutkimuskoulujen opettajien tieto ja viestintätekniikan osaaminen ja käytäntö sekä pedagoginen soveltaminen Liisa Ilomäki, Kirsi Oravainen, Minna Lakkala ja Marjut Iivonen Espoon koulutoimen tieto

Lisätiedot

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Lumen 1/2017 ARTIKKELI Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Päivi Honka, FM, tuntiopettaja, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA TUUPALAN KOULU. Tietotekniikka. valinnainen. 8. ja 9. luokat

OPETUSSUUNNITELMA TUUPALAN KOULU. Tietotekniikka. valinnainen. 8. ja 9. luokat OPETUSSUUNNITELMA TUUPALAN KOULU Tietotekniikka valinnainen 8. ja 9. luokat Sisällysluettelo A. TAVOITTEET... 3 B. ARVIOINTI... 3 I. 8. LUOKKA... 4 1. TIETOTEKNIIKAN PERUSTEET... 4 2. KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Paikka Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto Pohjolankatu 4 6, Savonlinna Hinta 80 euroa/osallistuja, sisältää 20 h Koulutuspäivän kesto 5 tuntia, klo 10:00 15:00 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

ETÄOPETUS KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA. - TVT - strategia

ETÄOPETUS KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA. - TVT - strategia ETÄOPETUS KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA - TVT - strategia YLEISTÄ Ajanmukaisen tieto- ja viestintätekniikan riittävä hallitseminen on yksi merkittävimmistä yksilön elinikäisen oppimisen avaintaidoista

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Miten seuraavat asiat ovat välittyneet lapsenne koulun arjesta? Oppilas voi vaikuttaa opetuksen suunnitteluun. Säännöllisesti

Lisätiedot

Etäopetuksen monet muodot

Etäopetuksen monet muodot Etäopetuksen monet muodot Erikoistutkija Minna Nummenmaa Professori Erno Leh8nen Turun yliopisto Oppimistutkimuksen keskus Ope=ajankoulutuslaitos #itkfoorumi205 www.etaopetus.fi minna.nummenmaa@utu.fi

Lisätiedot

Oppilaskysely Opetuspalvelut

Oppilaskysely Opetuspalvelut Oppilaskysely 2019 Opetuspalvelut Taustatietoja Oppilaat vastasivat kyselyyn ajalla 25.4. 17.5.2019 saamansa linkin kautta Kyselyyn vastasi 3330 oppilasta 2019 kyselyyn vastasi 76% kaikista perusopetuksen

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE 1 ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston itsearviointiprosessi

Lisätiedot

Auran yhtenäiskoulun tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma

Auran yhtenäiskoulun tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma Auran yhtenäiskoulun tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Visio 3. Perusopetuksen TVT- opetuskäytön tavoitteet 4. Tekninen ympäristö 4.1 Verkkoyhteydet 4.2 Tietoturva

Lisätiedot

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27%

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27% Kaikki vastaajat (N=819) % 30 20 10 0 25% 26% 22% 27% 29% 36% 7. 8. 9. 34% 52% % 52 50 48 48% 46 Tyttö Poika Aloittelija: minulla ei ole kokemusta ipadin käytöstä Noviisi: minulla on ipadin peruskäyttökokemusta,

Lisätiedot

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet...

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet... 1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet... 1 1.1 Yhteiset tavoitteet... 1 1.2 Peruskoulun tavoitteet... 1 1.3 Lukion tavoitteet... 1 1.4 Aikuislukion tavoitteet... 2 2 Tvt-projektit...

Lisätiedot

Opetustoimen tietostrategia

Opetustoimen tietostrategia Opetustoimen tietostrategia Oulun opetustoimessa jokaisella on oikeus ajanmukaisiin oppimisympäristöihin. Oulun opetustoimessa hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa kaikissa oppiaineissa ja koulujen

Lisätiedot

Dynamo-koulutus 7.5.2014 Omat laitteet oppimisessa

Dynamo-koulutus 7.5.2014 Omat laitteet oppimisessa Dynamo-koulutus 7.5.2014 Omat laitteet oppimisessa Käsitteitä BYOD - Bring Your Own Device CYOD - Choose Your Own Device MDM - Mobile Device Management Pilvipalvelut TAVOITE: Omnia tekee ratkaisuja ja

Lisätiedot

Auranlaakson koulu. Auranlaakson koulu Koulun hyvinvointiprofiili (alakoulu)

Auranlaakson koulu. Auranlaakson koulu Koulun hyvinvointiprofiili (alakoulu) Sivu 1/5 Auranlaakson koulu tulostusohje Tyttöjä: Poikia: 64 vastaajaa 32 (50 %) 32 (50 %) Koulun tilat ja toiminta Samaa mieltä Ei samaa eikä eri mieltä Eri mieltä Vastaajia Luokkahuone on riittävän tilava

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Kuusiston koulu (Kaarina)

Kuusiston koulu (Kaarina) Sivu 1/5 Kuusiston koulu (Kaarina) tulostusohje Tyttöjä: Poikia: 101 vastaajaa 59 (58 %) 42 (42 %) Koulun tilat ja toiminta Samaa mieltä Ei samaa eikä eri mieltä Eri mieltä Vastaajia Luokkahuone on riittävän

Lisätiedot

RAPORTTI. Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013. Siru Korkala

RAPORTTI. Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013. Siru Korkala RAPORTTI Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013 Siru Korkala Kansainvälisen toiminnan resurssit ammatillisessa koulutuksessa vuonna 2013 CIMOn kysely oppilaitoksille

Lisätiedot

MEDIAKYSELY KEVÄT 2013

MEDIAKYSELY KEVÄT 2013 MEDIAKYSELY KEVÄT 2013 TAUSTAA Taustalla kansainvälinen EU Kids Online -tutkimus lasten ja nuorten internetin käytöstä sekä opettajien ja vanhempien huoli mobiililaitteiden viihdekäytön lisääntymisestä.

Lisätiedot

Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke. Päätösseminaari

Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke. Päätösseminaari Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke Päätösseminaari 21.1.2016 1 2 Isoverstaan opiskelijakysely 2015 Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke 3 Opiskelijakysely 2014 ja 2015 2014: Didaktiset

Lisätiedot

Verkkoalusta erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjaamisessa

Verkkoalusta erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjaamisessa Erityisopiskelijoiden työssäoppimisen kokeilu- ja kehittämishanke Verkkoalusta erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjaamisessa Pirkko-Liisa Iivari Omnian ammattiopisto 9.11.2006 Työssäoppimisen ohjaus

Lisätiedot

Attitude 2012. Pirkanmaan tulokset

Attitude 2012. Pirkanmaan tulokset Attitude 2012 Pirkanmaan tulokset Kyselyn taustaa Kohderyhmänä toisen asteen toisen vuosikurssin opiskelijat Vastaajia yhteensä 379 12 lukiosta ja ammatillisesta oppilaitoksesta Tampereen kaupunkiseudulta

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. TVT -tiimi. 2.1 Kokoonpano. 2.2 Tehtävät. 3. TVT -opetuksen toteutus. 3.1 Laitteet ja opetusjärjestelyt

SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. TVT -tiimi. 2.1 Kokoonpano. 2.2 Tehtävät. 3. TVT -opetuksen toteutus. 3.1 Laitteet ja opetusjärjestelyt MOISION KOULUN TVT -STRATEGIA 2012-2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. TVT -tiimi 2.1 Kokoonpano 2.2 Tehtävät 3. TVT -opetuksen toteutus 3.1 Laitteet ja opetusjärjestelyt 4. Tieto -ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Kaikki vastaajat (N=81) 40 33 30. Kotimäki Piikkiö Piispanlähde Valkeavuori

Kaikki vastaajat (N=81) 40 33 30. Kotimäki Piikkiö Piispanlähde Valkeavuori Kaikki vastaajat (N=81) 40 33 30 N 20 10 16 20 12 0 Kotimäki Piikkiö Piispanlähde Valkeavuori 22% 19% Kielet (myös äidinkielen opettajat) Reaaliaineet Taito ja taideaineet Opettajat jakautuivat hyvin tasaisesti

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen yläkoulun vanhemmille, Yhteenvetoraportti, N=120, Julkaistu: 19.2010 1/17 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Lapsemme on 1. 7. luokalla 39 32,50% 2. 8. luokalla 49 40,83% 3. 9. luokalla

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa TIES462 Virtuaaliset oppimisympäristöt-kurssi Sanna Kainulainen 2014 Miksi tämä aihe? SOMEn käyttö on yleistynyt Miksi SOMEn käyttö kouluissa ja oppilaitoksissa

Lisätiedot

Mobiili oppimisympäristö pienkoululla

Mobiili oppimisympäristö pienkoululla Mobiili oppimisympäristö pienkoululla Risto Korhonen, KM/LO, IlonaIT asiakkuusjohtaja, rehtori Risto Kilpeläinen 2010 Kyläkoulut Suomessa - Maaseudun pienet koulut oppimis- ja kasvuympäristöinä Höytiän

Lisätiedot

KESKEISIÄ TAITOJA TIETOTEKNIIKASSA

KESKEISIÄ TAITOJA TIETOTEKNIIKASSA 5.22. Tietotekniikka Tietotekniikka on monipuolinen työkalu, jonka käyttötaitoa tarvitaan hyvin monenlaisissa yhteyksissä tiedonhausta oman tiedon tuottamiseen. Tietotekniikan taitoja tarvitaan myös ympäröivän

Lisätiedot

Summanen Anna-Mari TERVEYSTIEDON OPPIMISTULOKSET PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖVAIHEESSA 2013

Summanen Anna-Mari TERVEYSTIEDON OPPIMISTULOKSET PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖVAIHEESSA 2013 TERVEYSTIEDON OPPIMISTULOKSET PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖVAIHEESSA 2013 OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI Kevät 2013 Perusopetuksen päättövaihe Arviointiin osallistui 3 652 oppilasta, joista 1. tyttöjä 1 754 (48,0 %)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA 0 SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN 5.-9. LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE 24.10-10.11.2017 TIIVISTELMÄ RAPORTISTA SOFIA AHONEN, KULTTUURITOIMEN HARJOITTELIJA SAARIJÄRVEN KAUPUNKI 1 1

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain

Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain Tässä alla vain sisällöt. Täydellinen taitotasotaulukko selittävine kommentteineen sekä koulukohtaisine toteuttamissarakkeineen on Akkunassa

Lisätiedot

KARKKILAN OPETUSTOIMEN TVT-STRATEGIA 2015-2020

KARKKILAN OPETUSTOIMEN TVT-STRATEGIA 2015-2020 KARKKILAN OPETUSTOIMEN TVT-STRATEGIA 2015-2020 Sisällys 1. Opetus muutoksessa.2 2. Visio.2 3. Tavoitteet.2 4. Toteutus 3 5. Kehittämissuunnitelmat 4 1 1. Opetus muutoksessa Oppimisympäristöt ja oppimistavat

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Helsinki. Joulukuu 2016

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Helsinki. Joulukuu 2016 Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely 201 Helsinki Joulukuu 201 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Espoo. Joulukuu 2016

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Espoo. Joulukuu 2016 Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely 016 Espoo Joulukuu 016 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen

Lisätiedot

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILIT 2015 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Lappeenranta 2015, 2014, 2013 koko maa 2015 KOULUN TILAT JA TOIMINTA

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILIT 2015 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Lappeenranta 2015, 2014, 2013 koko maa 2015 KOULUN TILAT JA TOIMINTA 1 (8) 5.5.2015 KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILIT 2015 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Lappeenranta 2015, 2014, 2013 koko maa 2015 KOULUN TILAT JA TOIMINTA Samaa mieltä koko maa 2015 Samaa mieltä Lpr 2015 Samaa mieltä

Lisätiedot

Vantaa. PKS 2. luokkien palvelukykykysely VANTAA HeikkiMiettinen

Vantaa. PKS 2. luokkien palvelukykykysely VANTAA HeikkiMiettinen . luokkien palvelukykykysely 0 0 VANTAA..0 HeikkiMiettinen . luokkien palvelukykykysely 0 0 VANTAA Kyselyn toteutus Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa

Lisätiedot

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILIT 2016 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Lappeenranta 2016, 2015, 2014 koko maa 2016 KOULUN TILAT JA TOIMINTA

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILIT 2016 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Lappeenranta 2016, 2015, 2014 koko maa 2016 KOULUN TILAT JA TOIMINTA 1 (8) 29.4.2016 KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILIT 2016 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Lappeenranta 2016, 2015, 2014 koko maa 2016 KOULUN TILAT JA TOIMINTA Samaa mieltä koko maa 2016 Samaa mieltä Lpr 2016 Samaa mieltä

Lisätiedot

Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet

Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet Taina Salonen Oppimistulosten arviointiin venäjän kielessä osallistuneiden koulujen välillä oli suuria eroja tieto- ja viestintätekniikan käytössä, autenttisen

Lisätiedot

NUORTEN TALOUSOSAAMINEN. Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista.

NUORTEN TALOUSOSAAMINEN. Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista. NUORTEN TALOUSOSAAMINEN Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista. 1 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT tarjoaa tietoa sekä kokemuksia taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä.

Lisätiedot

Antti Ekonoja

Antti Ekonoja Antti Ekonoja antti.j.ekonoja@jyu.fi Aloitusluento Opettajan ja osallistujien esittäytyminen Kurssin yleisten asioiden läpikäynti Pohdintaa (omia kokemuksia) tietotekniikan/tvt:n opiskelusta eri kouluasteilla

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Ville Laitinen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille 2017 Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Nostoja tuloksista yleisellä tasolla Huoltajat arvostavat opetushenkilöstön työn korkealle Myös kodin ja kasvatusta/opetusta

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN (TVT) INFRASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2010

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN (TVT) INFRASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2010 Pasi Juvonen TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN (TVT) INFRASTRUKTUURI JA OSAAMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA VUONNA 2010 Raportti opetushenkilökunnan tuloksista Saimaan ammattikorkeakoulu Saimaa University

Lisätiedot

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT Perusopetuksen matematiikan oppimistulokset 9. vuosiluokalla 2015 Arvioinnin tulokset Oppilaiden keskimääräinen ratkaisuosuus oli 43 % arviointitehtävien kokonaispistemäärästä

Lisätiedot

Saamen kielten oppimistulokset vuosiluokilla 2015

Saamen kielten oppimistulokset vuosiluokilla 2015 Saamen kielten oppimistulokset 7. 9. vuosiluokilla 2015 Saamen kielten oppimistulosten arviointi toteutettiin ensimmäistä kertaa. Arviointiin pyrittiin saamaan kaikki saamea äidinkielenä ja A-kielenä opiskelevat

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti 2017-2020) Susanna Saarvo Yhteistyökumppanit Kansalaisopistojen liitto (KoLry) ADHD-liitto A-Kiltojen Liitto Epilepsialiitto Mielenterveyden Keskusliitto Kuurojen

Lisätiedot

Espoo. PKS 2. luokkien palvelukykykysely ESPOO HeikkiMiettinen

Espoo. PKS 2. luokkien palvelukykykysely ESPOO HeikkiMiettinen . luokkien palvelukykykysely 0 0 ESPOO..0 HeikkiMiettinen . luokkien palvelukykykysely 0 0 ESPOO Kyselyn toteutus Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen seminaari15.4.2016 Minna Harmanen Jan Hellgren Matti Pietilä

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Syksy 2017 Tanja Välisalo tinyurl.com/hytk-tvt2017 Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen?

Lisätiedot

-ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella

-ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella -ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella Annette Ukkola Oulun yliopisto Tuloksista - lähteenä kolme eri kyselyä

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen alakoulun vanhemmille Yhteenvetoraportti N=155 Julkaistu: 19.2010 1/21 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Lapsemme on 1. 1. luokalla 28 18,06% 2. 2. luokalla 36 23,23% 3. 3. luokalla

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastossa elo-syyskuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, 3 tai tutustu tablettiin.

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. 1. Ikäryhmä. 2. Sukupuoli. 3. Äidinkieli. 4. Maakunta, jossa opiskelet

TAUSTATIEDOT. 1. Ikäryhmä. 2. Sukupuoli. 3. Äidinkieli. 4. Maakunta, jossa opiskelet TAUSTATIEDOT Tervetuloa kehittämään ammatillisen koulutuksen digitalisaation tulevaisuutta! Kyselyllä saadaan tietoa siitä, kuinka digitalisaation vaikutukset näkyvät ammatillisessa koulutuksessa opiskelijan

Lisätiedot

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään?

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Educa 27.1.2012 Hannu Laukkanen 1 Aiheitamme tänään Tieto ja viestintätekniikka - TVT- koulussa ja opetuksessa Sosiaalinen media mahdollisuuksien media Tekijänoikeudet

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot

Kokemuksista strategiaan digitaalisuus opettajien ja opiskelijoiden silmin

Kokemuksista strategiaan digitaalisuus opettajien ja opiskelijoiden silmin Kokemuksista strategiaan digitaalisuus opettajien ja opiskelijoiden silmin Janne Niinivaara Koordinaattori, verkkoopetus ja viestintä Helsingin yliopiston Kielikeskus Johanna Vaattovaara Pedagoginen yliopistonlehtori

Lisätiedot