VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI- JA ALKUOPETUS KUOPIOSSA,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI- JA ALKUOPETUS KUOPIOSSA,"

Transkriptio

1 VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI- JA ALKUOPETUS KUOPIOSSA, OPETUSSUUNNITELMA 1. Vuosiluokkiin sitomattoman opiskelun määrittely Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) määritellään vuosiluokkiin sitomaton opiskelu luvussa 5.4 (opetuksen järjestämistapoja) seuraavasti: " Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on yksilöllisen opinnoissa etenemisen mahdollistava joustava järjestely. Vuosiluokkiin sitomatonta järjestelyä voidaan käyttää koko koulun, tiettyjen vuosiluokkien tai yksittäisten oppilaiden opiskelun järjestämisessä. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi lahjakkuutta tukevana tai opiskelujen keskeyttämistä ehkäisevänä toimintatapana. Vuosiluokkiin sitomattoman opiskelun toteuttaminen edellyttää tätä koskevaa päätöstä opetussuunnitelmassa. Opetussuunnitelmassa päätetään tällöin, että eri oppiaineiden opinnoissa voidaan edetä vuosiluokkiin jaetun oppimäärän sijasta kunkin oppilaan oman opinto-ohjelman mukaisesti (Perusopetusasetus 11 3 mom.). Oppilaan oma opinto-ohjelma rakentuu opetussuunnitelmassa määrätyistä opintokokonaisuuksista. Opintokokonaisuudet suunnitellaan eri oppiaineille määriteltyjen tavoitteiden ja sisältöjen pohjalta. Näiden opintokokonaisuuksien suorittaminen hyväksytysti on edellytyksenä opinnoissa etenemiselle ao. oppiaineessa ja opinnoissa kokonaisuutena. Opetussuunnitelmassa on määrättävä, mitkä opintokokonaisuudet ovat oppilaalle pakollisia ja mitkä valinnaisia. Oppilaan opintojen etenemistä ja opintokokonaisuuksien suorittamista tulee seurata säännöllisesti. Vuosiluokkiin sitomatonta opiskelua käytettäessä tuntijako sekä oppiaineiden opetuksen tavoitteet ja niihin liittyvät sisällöt määritellään opintokokonaisuuksittain. Opintokokonaisuudet muodostetaan kussakin aineessa valtioneuvoston asetuksen määrittelemien tuntijaon nivelkohtien väliin muodostuvien vuosiluokkakokonaisuuksien pohjalta (Valtioneuvoston asetus (422/2012) 6. Vuosiluokkakokonaisuudet voidaan jakaa kahdeksi tai useammaksi opintokokonaisuudeksi. Opintokokonaisuuksien sisältö voidaan myös muodostaa yhdistämällä eri oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä vuosiluokkakokonaisuuksien sisällä tai tarvittaessa yli tuntijaon nivelkohtien. Tarvittaessa oman opinto-ohjelman mukaan etenemistä koskeva ratkaisu voidaan tehdä hallintopäätöksenä yksittäiselle oppilaalle myös perusopetuslain 18 nojalla. Tällainen hallintopäätös on mahdollinen silloinkin, kun paikallista opetussuunnitelmaa ei ole laadittu vuosiluokkiin sitomatonta opiskelua varten.

2 Kuopiossa esi- ja alkuopetuksessa vuosiluokkiin sitomatonta opetusta toteutetaan siten, että opintokokonaisuudet nimetään esiopetuksen oppimiskokonaisuuksien mukaisesti sisällyttäen kuntakohtaiset alkuopetuksen oppiaineiden tavoitteet ja sisällöt sekä laajaalaisen osaamisen tavoitteet jatkumoksi esiopetuksen tavoitteille ja sisällöille. Noudatetaan kuntakohtaista alkuopetuksen tuntijakoa. Oppimisympäristöt ja monipuoliset toimintatavat sekä arviointi nousevat merkityksellisiksi vuosiluokkiin sitomattoman esi- ja alkuopetuksen toteuttamisessa Kuopiossa. Vuosiluokkiin sitomattomuus rakennetaan yksilöllisen etenemisen poluksi lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan perustaitojen pohjalta. Lapsen oppimisen taso kartoitetaan esiopetuksen alussa, ja hän voi vuosiluokattomasti edetä lukemisessa, kirjoittamisessa ja matematiikan perustaidoissa 2. luokan kevääseen. 2. luokan keväällä arvioidaan yksilöllisesti lapsen edistymistä ja taitoja peilaten 2. luokan tavoitteisiin eri oppimiskokonaisuuksissa ja oppimaan oppimisen taidoissa, kun arvioidaan siirtymistä 3. vuosiluokalle. VSOP opetus kestää 2-4 vuotta. Kuopion vuosiluokkiin sitomattoman esi- ja alkuopetuksen opetussuunnitelman rakenne Viisi oppimiskokonaisuutta rakennettuna jatkumona esi- ja alkuopetuksen tavoitteiden ja sisältöjen pohjalle, tuntijako Arvioinnin kaksi ulottuvuutta Tavoitteet ja arviointi (luvut 4 ja 6) Oppimisympäristöt ja monipuoliset työtavat(luku 5) Esi- ja alkuopetuksen oppimisympäristöt (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen) Leikki ja oppiminen Esi- ja alkuopetuksen yhteistyö Yksilöllisyys yhdessä VSOP tiimin rakenne Roolit ja tehtävät eri hallintokuntien välisessä yhteisessä työssä (opetusvastuu) Moniammatillisuus Yhteissuunnittelu, arvioinnin käytänteet VSOP ryhmien muodostaminen ja koko VSOP kaikille oma ja samalla yhteinen! Rakenteet ja resurssit ja vastuut (luku 3) Toiminnan periaatteet (luku 2) VSOP toiminnan periaatteet

3 2. VSOP opetuksen toiminnan periaatteet Vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen toteuttaminen vaatii yhteissuunnittelua ja valmiutta moniammatilliseen yhteistyöhön esiopetuksen ja alkuopetuksen henkilökunnalta. Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien tuntemus on avainasemassa. Toiminnan perustan muodostavat seuraavat periaatteet: -varhaisen tuen ja puuttumisen keinojen tehostaminen esi- ja alkuopetuksessa vähentäen näin tuen tarvetta jatkossa -oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisy jo esiopetuksesta alkaen -moniammatillinen oppilashuolto lapsen oppimisen tukena -koti tiivis tuki oppimisessa ja turvallisuuden tunteen luomisessa -tiivis yhteistyö kodin kanssa -VSOP laadukkaana yleisen tuen muotona esi- ja alkuopetuksessa tehostetun ja erityisen tuen perustana -uuden opetussuunnitelman mukaisen työn toteuttaminen kouluissa (oppilaan osallistaminen oppimisessaan, yksilöllisen opintopolun suunnittelu opintokokonaisuuksien kautta, yhteistyö koulun ja esikoulun aikuisten kesken ja resurssin käytön uudelleensuunnittelu, koulumotivaation lisääminen, opetusmenetelmien kehittäminen) 3. Rakenteet, resurssit ja vastuut VSOP opetusta voidaan toteuttaa siten, että esiopetus sijaitsee koululla tai koulun välittömässä läheisyydessä tai myös siten, että esiopetus sijaitsee kauempana koulusta. Esikoulun ja koulun yhteistyö ja toimintamuodot suunnitellaan tällöin eri lähtökohdista. Toteuttamismuotona voi olla esim. esiopetus ja alkuopetuksen ryhmien yhteinen tilojen käyttö, joustavat ryhmittelyt eri oppiaineissa ja henkilökuntaresurssin tehokas uudelleensuunnittelu. Samoissa tiloissa sijaitsevat esi- ja alkuopetuksen ryhmät voivat luontevasti muodostaa VSOP, jossa työskennellään yhteisiä resursseja uudelleen suunnitellen.

4 VSOP tiimin voi muodostaa: - lastentarhanopettaja (kvtes, erityisesti esiopetusikäisen lapsen opsan mukaisten tavoitteiden mukaisen opetuksen järjestämisestä vastaaminen) - veo (varhaiskasvatuksen erityisopettaja) - lastenhoitaja (kvtes, lastentarhanopettajan työparina toimiminen, lasten avustaminen, ohjaaminen ja tukeminen kasvussa ja oppimisessa) - luokanopettaja(t) (ovtes, opsan mukaisten tavoitteiden mukaisen opetuksen järjestämisestä vastaaminen) - laaja-alainen erityisopettaja (ovtes, opetuksesta ja tarvittaessa kartoituksista vastaaminen yhteistyössä luokanopettajan kanssa) - koulunkäynnin ohjaaja (kvtes, luokanopettajan työparina toimiminen, lasten avustaminen ja ohjaaminen kasvussa ja oppimisessa) VSOP toiminnasta kuten yksikön muustakin toiminnasta vastaa rehtori, joka pääättää resurssin kohdentamisesta ja VSOP muodostamisesta sekä aikuisten että lasten osalta. VSOP opetusryhmä ei ole erityisopetuksen ja yleisopetuksen välimuoto, vaan koostuu heterogeenisesti eri oppimisen vaiheessa olevista lapsista. 4. Oppimiskokonaisuudet vuosiluokkiin sitomattomassa esi- ja alkuopetuksessa sekä tuntijako VSOP opetuksessa VSOP opetus suunnitellaan koulukohtaisesti Kuopion kaupungin kuntakohtaisten oppimiskokonaisuuksien ja 1. ja 2. luokan (alkuopetuksen) oppiaineittaisten tavoitteiden ja sisältöjen pohjalta noudattaen VSOP toiminnalle määriteltyjä kuntakohtaisia periaatteita. Rakennetaan oppimisympäristöjä ja toimintatapoja, jotka tukevat tavoitteiden ja sisältöjen toteutumista. Suunnitellaan monialaisia opintokokonaisuuksia, joiden sisällä on mahdollisuus edetä oman oppimissuunnitelman ja yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti. Kehitetään tavoitteiden asettamisen ja arvioinnin menetelmiä lapsia ja perheitä osallistavaan suuntaan. Koulukohtaisesti työskentely suunnitellaan seuraavien oppimiskokonaisuuksien mukaisesti ja noudattaen Kuopion perusopetuksen kuntakohtaista alkuopetuksen tuntijakoa. Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa työskentely suunnitellaan yhdistäen Kuopion esiopetuksen ja alkuopetuksen paikallisia oppiainekohtaisia tavoitteet ja sisällöt. Laaja-alaisen oppimisen tavoitteet johdetaan valtakunnallisista opetussuunnitelmien perusteista.

5 OPPIMISKOKONAISUUDET TAVOITTEET JA SISÄLLÖT sekä laajaalainen osaaminen VSOPssa ILMAISUN MONET MUODOT (musiikki, käsityö, kuvataide, suullinen ja kehollinen ilmaisu) Esi- ja alkuopetuksen kuntakohtaiset opetussuunnitelmat VVH/ yht. 19+ Kuopion 1 lisätunti koulukohtaisen päätöksen mukaisesti 4 vvh KIELEN RIKAS MAAILMA (äidinkieli ja kirjallisuus, vuorovaikutus) vuorovaikutustilanteissa toimiminen tekstien tulkitseminen tekstien tuottaminen kieli, kirjallisuus ja kulttuuri MINÄ JA MEIDÄN YHTEISÖMME (etiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat) TUTKIN JA TOIMIN YMPÄRISTÖSSÄNI (matematiikka, ympäristöoppi, teknologia) matematiikka: ajattelun taidot luvut ja laskutoimitukset geometria ja mittaaminen tietojenkäsittely ja tilastot KASVAN JA KEHITYN (liikunta, turvallisuus, hyvinvointi) Esi- ja alkuopetuksen kuntakohtaiset opetussuunnitelmat Esi- ja alkuopetuksen kuntakohtaiset opetussuunnitelmat Esi- ja alkuopetuksen kuntakohtaiset opetussuunnitelmat Esi- ja alkuopetuksen kuntakohtaiset opetussuunnitelmat 7vvh 1vvh 5vvh 2vvh 5. Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet VSOP:ssa Vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen osallistuvalla esiopetuksen ja alkuopetuksen lapsella on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. (PoL) Turvallisuus otetaan huomioon oppimisympäristöissä ja kaikessa toiminnassa. Lasten kokeman turvallisuuden perustana ovat keskinäiseen kunnioitukseen ja huolenpitoon perustuva toimintakulttuuri ja VSOPeen soveltuvat oppimisympäristöt. Oppimisympäristöissä tarkoitetaan VSOPssa tiloja, paikkoja, välineitä, yhteisöjä ja käytänteitä, jotka tukevat lasten kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta, Oppimisympäristöt muodostavat pedagogisesti joustavia ja monitahoisia kokonaisuuksia. Ne tarjoavat mahdollisuuden leikkiin, luoviin ratkaisuihin ja asioiden monipuoliseen tarkasteluun lapsia motivoivia ja toiminnallisia työtapoja käyttäen.

6 Oppimisympäristöjen kehittämistä ohjaavat opetussuunnitelmien perusteissa määritellyt arvoperusta, oppimiskäsitys ja toimintakulttuurin kehittämiselle asetetut tavoitteet. Lisäksi otetaan huomioon lasten osaaminen, heidän kiinnostuksen kohteensa ja yksilölliset tarpeensa sekä opetussuunnitelmien perusteissa kuvatut opetuksen toteuttamisen periaatteet sekä eri oppiaineiden erityistarpeet. Lisäksi oppimisympäristöjen kehittämisessä ja valinnassa otetaan huomioon se, että lapset oppivat uusia tietoja ja taitoja myös koulun ulkopuolella. Hyvä työrauha ja ystävällinen ja kiireetön ilmapiiri tukevat leikkiä ja oppimista. Oppimisympäristöjä kehitetään niin, että ne edistävät vuorovaikutusta ja yhteisöllistä tiedon rakentumista. Yhteisesti sovitut säännöt ja toimintatavat luovat ilmapiiriltään turvallisen ja muita kunnioittavan oppimisympäristön. Monipuoliset oppimisympäristöt tukevat lasten aktiivisuutta, terveen itsetunnon ja sosiaalisten taitojen kehittymistä sekä oppimaan oppimisen taitoja ja tasaarvoa. Lapset osallistuvat oppimisympäristöjen rakentamiseen. Heidän ideansa ja tuotoksensa näkyvät oppimisympäristöissä. Tämä tukee lasten osallisuutta ja antaa heille onnistumisen kokemuksia sekä vahvistaa vuorovaikutusta vertais kanssa. Oppimisympäristöissä käytetään ulko- ja sisätiloja, lähiluontoa ja rakennettua ympäristöä. Tieto- ja viestintäteknologia on osa monipuolisia oppimisympäristöjä. Sen avulla vahvistetaan lasten osallisuutta ja yhteisöllisen työskentelyn taitoja sekä tuetaan lasten henkilökohtaisia oppimispolkuja. Lisäksi hyödynnetään eri yhteistyökumppaneiden, kuten kirjasto-, kulttuuri- ja liikuntatoimen tarjoamia mahdollisuuksia. Lasten omia leikkikaluja, tieto- ja viestintäteknologisia laitteita voidaan käyttää huoltajien kanssa sovituilla tavoilla. Samalla varmistetaan, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus tieto- ja viestintäteknologian käyttöön. Tavoitteena on, että oppimisympäristöt muodostavat lapsille kokonaisvaltaisen oppimaiseman ja kannustavat aktiiviseen, yhteisölliseen ja itsenäiseen oppimiseen. Oppimisympäristöjen rakentamisessa korostuu lasten ja aikuisten yhteistyö, osallisuus ja aktiivisuus toiminnallisissa oppimisympäristöissä. Painopisteenä ovat vuorovaikutuksessa tapahtuvan oppimisen, yhdessä tekemisen ja jaettuun asiantuntijuuteen perustuvan toimintakulttuurin tukeminen. Työtapojen valinnan lähtökohtina ovat opetukselle, oppimiselle ja esiopetukselle asetetut tehtävät ja tavoitteet sekä lasten yksilölliset tarpeet, edellytykset ja kiinnostuksen kohteet. Monipuolisilla työtavoilla tuetaan lasten kasvua ja oppimista, heidän laaja-alaisen osaamisensa kehittymistä sekä vahvistetaan heidän sosiaalisia taitojaan. Opetuksessa käytetään eri ikäkausiin sekä erilaisiin oppimistilanteisiin soveltuvia työtapoja. Työtapojen ja arviointimenetelmien monipuolisuus antaa lapselle mahdollisuuden osoittaa osaamistaan eri tavoin. Työtapojen valinnalla edistetään ryhmään kuulumisen tunnetta, luovuuden, itsetunnon kehittymistä sekä yhteisöllistä oppimista.

7 Työtapojen valinnassa otetaan huomioon: Opetuksen eheyttäminen Eri oppiaineiden erityispiirteet Laaja-alaisen osaamisen kehittäminen Opetuksen eriyttäminen -> ehkäistään tuen tarpeen syntymistä opiskelun laajuus ja syvyys työskentelyn rytmi ja eteneminen erilaiset tavat oppia yksilölliset tarpeet motivaation ja itsetunnon tukeminen, oppimisen rauha Monipuolisten työtapojen käyttö edellyttää, että oppimisympäristössä on riittävästi erilaisia leikkiin ja oppimiseen soveltuvia materiaaleja, havainto- ja työvälineitä sekä mahdollisuuksia käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa. Toimivat oppimisympäristöt tarjoavat tilaisuuksia eriyttää lasten/oppilaiden työskentelyä. Työtavat ovat sekä oppimisen väline että opettelun kohde -vähitellen kehittyvä taito, jota lapset tarvitsevat oppimisen polulla. On tärkeää, että opettaja ohjaa lapsia oppimaan erilaisissa ryhmissä, työpareina ja itsenäisesti. Lapset osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja työtapojen valintaan. Tämä on arjen osallisuutta, jonka tavoitteena on edistää lapsen aloitteellisuuden kehittymistä ja omaa vastuunottoa. Oppimista edistää myös se, että lapset asettavat tavoitteita ja tietävät, mitä heiltä odotetaan. Tehtyjen valintojen työskentelyn sekä oppimisen edistymistä arvioidaan yhdessä. Kokemukselliset, toiminnalliset työtavat, yksilöllisen etenemisen malli sekä leikki ovat keskeisiä toimintatapoja VSOPssa. Opetus suunnitellaan eheytetyn opetuksen periaatteilla sekä monialaisia oppimiskokonaisuuksia toteuttamalla. OPPIMISYMPÄRISTÖT JA MONIPUOLISET TYÖTAVAT VSOP:SSA ERI OPINTOKOKONAISUUKSITTAIN: ILMAISUN MONET MUODOT (kuvataide, musiikki, käsityö, suullinen ja kehollinen ilmaisu): Eri ilmaisumuotojen käyttö arjessa ja juhlassa, rohkaisu luovaan ajatteluun ja aktiiviseen kokeiluun Mielikuvituksen, tarinoiden, draaman, pelien ja leikkien sekä luonnon- että rakennetun ympäristön käyttö

8 Myönteiset oppimiskokemukset, osallisuus, aktiivisuus ja itseohjautuvuus sekä moniaistinen havainnointi Mahdollisuus taiteen kokemiseen elämyksellisesti ja yhteisöllisesti Monipuoliset materiaalit, teknologiat, ilmaisukeinot ja välineet sekä työtavat Lähiseudun kulttuuritarjonnan hyödyntäminen ja yhteistyö museoiden, Musiikkikeskuksen, teatterin ja muiden taidetoimijoiden kanssa, esim. LASTU -projekti Pitkäjänteinen työskentely ja tutkiva ja tavoitteellinen taideoppiminen Teknisen työn ja tekstiilityön työtavat KIELEN RIKAS MAAILMA (äidinkieli ja kirjallisuus): Leikki ja toiminnallisuus, draama Yksilöllisen etenemisen menetelmä Yhteistoiminnalliset toimintatavat Rakennetaan monipuolinen teksti- ja kieliympäristö. Oppimisympäristössä mahdollisuus runsaaseen kirjoitetun sekä puhutun kielen tutkimiseen, havainnointiin ja kokeilemiseen ja sanavaraston laajentamiseen yksillöllisen taitotason mukaisesti Tieto- ja viestintäteknologian käyttö Sadutus, digitarinat, kirjoittamalla lukemaan -menetelmä Lastenkirjallisuus, medialukutaito Kili -ryhmät Opetuksen eheyttäminen siten, että äidinkielen oppiminen nivoutuu ilmiöiden kielelliseen hahmottamiseen eri oppiaineiden yhteydessä Yhteistyö Kulttuuripolun ja kirjastojen kanssa MINÄ JA MEIDÄN YHTEISÖMME (etiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat): Yhteiset pohdinnat ja keskustelut, eläytymisen mahdollistavat menetelmät Projektit ja monialaiset oppimiskokonaisuudet Tutustuminen lähiyhteisön tapoihin sekä uskontoihin ja muihin katsomuksiin toiminnallisin, luovin ja elämyksellisin menetelmin Yhteistyö kotien kanssa ja kunnioitus perheiden taustaa, arvoja ja katsomuksia kohtaan Mahdollisuus eläytyä menneisyyden ja nykyisyyden tapahtumiin kertomuksien, musiikin, draaman, kuvataiteen, leikin kautta Vierailut, tieto- ja viestintäteknologian käyttö, yhteistyö kotiseurakuntien kanssa TUTKIN JA TOIMIN YMPÄRISTÖSSÄNI (matematiikka, ympäristöoppi, teknologia): Opetuksen liittäminen lapsen kokemusmaailmaan ja toimintaympäristöön, osallisuus oppimisessa Arjessa ja ympäristössä ilmenevät matemaattiset ja luonnontieteelliset ilmiöt Oppimisympäristö ja opetus, jotka luovat mahdollisuuksia luvun, muutoksen ja ajan käsitteiden sekä tason ja avaruuden hahmottamiseen ja mittaamistaitojen kehittymiselle Toiminnallinen ja välineiden avulla tapahtuva oppiminen Yksilöllisen oppimisen menetelmä Yhteistoiminnalliset toimintatavat Leikki, pelit, tieto- ja viestintäteknologia, draama, tarinat, Luonnolliset tilanteet ja ympäristöt, retket, ympäristön teknologia Kokeileminen, keksiminen, tutkiva työtapa Kysymysten esittäminen, vertailu, luokittelu, järjestäminen, havaintojen teko, ratkaisujen keksiminen arjen ongelmiin ja ratkaisujen kokeileminen Dokumentoinnin harjoittelu ja tulosten esittäminen eri tavoin

9 Ympäristöopin monitieteisen perustan huomioiminen Kuopio- malli matemaattisten taitojen kehittämisessä Metsämatikka Yhteistyö Kuopion Museon, Liikunta- ja Kulttuuripolun sekä Ympäristöpolun kanssa, Itä-Suomen yliopiston, seurojen ja järjestöjen kanssa, Matikkakukko KASVAN JA KEHITYN (liikunta, turvallisuus ja hyvinvointi): Mahdollisuudet päivittäiseen omaehtoiseen liikkumiseen sekä sisällä että ulkona Liikkuva koulu -ajattelun mukainen oppimisympäristön rakentaminen Liikunta ja kehollinen aktiivisuus mukana kaikissa arjen toiminnoissa Liikunnan merkitys oppimisessa Monipuolinen ja säännöllinen arkeen liittyvien motoristen perustaitojen päivittäinen harjoittelu eri ympäristöissä Leikki Fyysisten ja psyykkisten vaaratilanteiden tarkastelu Uni, ravinto, kohtuullinen kuluttaminen, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi osana lapsen arkea koulussa ja kotona Kiusaamisen ehkäisy, sosiaalisten taitojen harjoittelu, tunnetaitojen harjoittelu eri menetelmillä Yhteistoiminnalliset menetelmät, monialaiset oppimiskokonaisuudet liikennekasvatus Turvakasvatus tieto- ja viestintäteknologiassa Yhteistyö SPR -paikallisosastojen, kouluterveydenhuollon ja muiden oppilashuollon asiantuntijoiden, Liikuntapolun, Nuoren Suomen, urheilu- ja liikuntaseurojen sekä muiden toimijoiden kanssa 6. Arviointi ja kartoitukset VSOP:ssa Arvioinnilla on esiopetuksessa kaksi tehtävää: sen avulla suunnitellaan ja kehitetään opetusta sekä tuetaan kunkin lapsen hyvinvointia, kasvua ja oppimista. Alkuopetuksessa arviointi kohdistuu oppilaan oppimiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen (oppimaan oppimisen taidot). Oppimisen arviointi sisältää opinnoissa edistymisen ja osaamisen tason arviointia sekä palautteen antamista niistä. Edistymistä tarkastellaan suhteessa aiempaan osaamiseen ja asetettuihin tavoitteisiin. Opettaja seuraa kunkin lapsen kehittymistä ja oppimista lukuvuoden aikana. Seurannan kohteena ovat lasten oppimaan oppimisen taidot (työskentely, käyttäytyminen) ja oppimisen edistyminen eri oppimiskokonaisuuksien tavoitteissa ja sisällöissä. Seuranta perustuu jatkuvaan arviointiin ja dokumentointiin ja tarvittaessa kartoitusmenetelmillä saatuihin tuloksiin. Seurannassa ja havainnoinnissa painotetaan oppimisen ja opetuksen järjestämistä arviointia tukevaksi. Lisäksi tehostetun ja erityisen tuen lapsille tuen dokumentointi noudattaa Kuopion kaupungin voimassaolevaa ohjeistusta. Onnistumisen kokemuksilla ja kannustavalla palautteella tuetaan lasten myönteisen itsetunnon kehittymistä. Tavoitteena on, että lasten halu kokeilla ja oppia vahvistuu ja heille syntyy luottamus siihen, että he pystyvät oppimaan uutta ja oppiminen itsessään on motivoivaa.

10 ARVIOINNIN KAKSI TEHTÄVÄÄ 1. Opetuksen kehittäminen lasten pedagogisiin tarpeisiin ja oppimiseen soveltuvaksi 2.Lasten oppimisen ja oppimaan oppimisen taitojen (käyttäytymisen ja työskentelyn) edistymisen seuranta ja tukeminen 3. TORNI -lomake (edistyminen taidossa ja tavoitteet seuraavalle jaksolle ja niiden saavuttamisen arviointi väliarviointina oppimiskeskustelussa marras-tammikuussa ja toukokuussa lukuvuositodistuksessa) 2. Mahdolliset testaukset ja kartoitukset 1. Edistymisen seuranta toiminnassa ja oppimisessa

11 Lapsella on mahdollisuus yksilölliseen etenemiseen lukemisessa, kirjoittamisessa ja matematiikan perustaidoissa riippumatta siitä, sijaitseeko esiopetus koulun yhteydessä vai ei. Myös esikoulussa olevalle lapselle tarjotaan oman tasonsa mukaiseen työskentelyyn. Oppimisessa edetään vasta, kun on varmennettu, että edellinen taso on opittu. Tavoitteiden asettamisessa ja arvioinnissa käytetään lapsia ja perheitä osallistavia menetelmiä. Esim. lukuvuoden tavoitteita määriteltäessä syys-lokakuussa oppimissuunnitelma voidaan päivittää Torni lomaketta (osaaminen kartoitettu ryhmässä lapsen kanssa etukäteen). Jos oppilas on saavuttanut lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan perustaidot alkuopetuksen minimitavoitteiden mukaisesti jo 2. VSOP -lukuvuoden keväällä ja huoltajat ehdottavat 3. luokalle siirtymistä, lapsen oppimisen ja kehityksen (sosiaaliset, emotionaaliset ja vuorovaikutuksen sekä työskentelyn taidot) kokonaistilanteen arviointi tehdään moniammatillisesti voimassa olevan käytännön mukaisesti. Tehostetun ja erityisen tuen lasten ja huoltajien kanssa järjestetään tapaaminen kolmesti lukuvuodessa. Yleisen tuen lasten huoltajat kutsutaan tapaamisiin tarvittaessa. Vanhempien tulee olla kuitenkin tietoisia lasten edistymisestä ja oppimisesta. ARVIOINTISUUNNITELMA LUKUVUOSITTAIN: Koulukohtaisessa arviointisuunnitelmassa määritellään syksyn oppimissuunnitelman (tavoitteenasettelun) laadintatapa, kuvataan toiminnoissa tehtävän seurannan muoto ja määritellään koulukohtaiset kartoitusmenetelmät, joita käytetään oppimisen edistymisen seurannassa. 1. lukuvuosi MILLOIN? MITÄ? MITEN? KUKA? ELO- SYYSKUU ELO- SYYSKUU Alkukartoitus ja pedagogisten tarpeiden tunnistus: matematiikka Alkukartoitus ja pedagogisten tarpeiden tunnistus:lukeminen ja kirjoittaminen Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden (eskarin arki havainnointilomake), Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. Mavalka 2, VaNe - arviointiosuus Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden (eskarin arki havainnointilomake), veo/ela lto/lo, aikuiset veo/ela

12 SYYS- LOKAKUU edistymisen seuranta ja tavoitteet syyslukukaudelle (lukeminen, kirjoittaminen, oppimaan oppimisen taidot) Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim.kielireppu, Armi materiaalin Kari kertoo - teksti Torni VASU lto/lo, aikuiset opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi ELO- JOULUKUU oppimisen seuranta Esiopetuksen havainnointimenetelmät, itseja vertaisarviointi, portfoliot aikuiset lapsi itse MARRAS- TAMMI- KUU edistymisen seuranta ja tavoitteet kevätlukukaudelle kaikissa oppimiskokonaisuuksissa ja oppimaan oppimisen taidoissa VASU muut lapset opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi TAMMI- TOUKOKUU oppimisen seuranta Esiopetuksen havainnointimenetelmät, itseja vertaisarviointi, portfoliot aikuiset lapsi itse HUHTIKUU kartoitus matematiikan taidoissa edistymisessä Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden (eskarin arki havainnointilomake), muut lapset veo/ela lto/lo HUHTIKUU kartoitus lukemisen ja kirjoittamisen taidoissa edistymisessä Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim., Mavalka 2, VaNe - arviointiosuus Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden (eskarin arki havainnointilomake), veo/ela lto/lo HUHTI- TOUKOKUU edistymisen seuranta omiin matematiikan ja lukemisen ja Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. Kielireppu, Armi materiaalin Kari kertoo -teksti Torni opetusvastaa

13 kirjoittamisen tavoitteisiin nähden ja oppimaan oppimisen taidoissa VASU ESIOPETUKSEN OSALLISTUMISTODISTUS va aikuinen/huo ltajat/lapsi 2. lukuvuosi MILLOIN? MITÄ? MITEN? KUKA? ELO- SYYSKUU Alkukartoitus ja pedagogisten tarpeiden tunnistus: matematiikka Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden veo/ela lto/lo ELO- SYYSKUU Alkukartoitus ja pedagogisten tarpeiden tunnistus: lukeminen ja kirjoittaminen Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim.mavalka 3, VaNe materiaalin arviointiosuus, LukiMat materiaalin arviointiosuus, hajotelmakoe Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden veo/ela lto/lo SYYS- LOKAKUU Edistymisen seuranta ja tavoitteet syyslukukaudelle (lukeminen, kirjoittaminen, matematiikka, oppimaan oppimisen taidot) Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim.venny kartoitus, Armi materiaalin Kari kertoo teksti, Kielireppu Torni Oppimissuunnitelma/hojks opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi ELO- JOULUKUU oppimisen seuranta Havainnoinnit, itse- ja vertaisarviointi, portfoliot aikuiset lapsi itse MARRAS- TAMMI- KUU Edistymisen seuranta tavoitteet kevätlukukaudelle (väliarviointi) Kaikki oppimiskokonaisuudet ja Torni Kuopion kaupungin 1. luokan oppimiskeskustelukäytänne muut lapset opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi

14 oppimaan oppimisen taidot Oppimissuunnitelma/hojks TAMMI- TOUKOKUU Oppimisen seuranta Havainnoinnit, itse- ja vertaisarviointi, portfoliot aikuiset HUHTIKUU HUHTIKUU Kartoitus matematiikan taidoissa edistymisessä: matematiikan keskeinen oppiaines omien tavoitteiden mukaisesti Kartoitus lukemisen ja kirjoittamisen taidoissa edistymisessä Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim: Allu, junnauskokeet, hajotelmakokeet, luetun ymmärtämisen tehtäviä, sanaja lausesaneluita, vapaan kirjoituksen tehtäviä, lukusujuvuus Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. VaNe materiaalin arviointiosuus,lukimat materiaalin arviointiosuus, hajotelmakoe Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden lapsi itse muut lapset veo/ela lto/lo veo/ela lto/lo HUHTI- TOUKOKUU Edistymisen seuranta kaikissa oppimiskokonaisuuksissa ja oppimaan oppimisen taidoissa (lukuvuosiarviointi) Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. sana/lausesanelu, Armi materiaalin Kari kertoo teksti Torni Oppimissuunnitelma/hojks 1.luokan LUKUVUOSITODISTUS opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi 3. lukuvuosi MILLOIN? MITÄ? MITEN? KUKA? ELO- SYYSKUU Alkukartoitus ja pedagogisten Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa veo/ela

15 tarpeiden tunnistus: matematiikka havainnoiden lto/lo ELO- SYYSKUU Alkukartoitus ja pedagogisten tarpeiden tunnistus: lukeminen ja kirjoittaminen Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim.mavalka, VaNe materiaalin arviointiosuus, LukiMat materiaalin arviointiosuus, helminauha, junnauskoe 0-20 Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden veo/ela lto/lo SYYS- LOKAKUU ELO- JOULUKUU Edistymisen seuranta ja tavoitteet syyslukukaudelle Oppimisen seuranta Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. Armi materiaalin Kari kertoo teksti, sana/lausesanelut Torni Oppimissuunnitelma/hojks Havainnoinnit, itse- ja vertaisarviointi, portfoliot opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi aikuiset lapsi itse MARRAS- TAMMI- KUU TAMMI- TOUKOKUU Edistymisen seuranta ja tavoitteet kevätlukukaudelle (väliarviointi) Kaikki oppimiskokonaisuudet ja oppimaan oppimisen taidot Oppimisen seuranta Torni Oppimissuunnitelma/hojks Kuopion kaupungin 2. luokan oppimiskeskustelukäytänne Havainnoinnit, itse- ja vertaisarviointi, portfoliot muut lapset opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi aikuiset HUHTIKUU Kartoitus matematiikan taidoissa edistymisessä: Matematiikan keskeinen oppiaines Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. Allu, junnauskokeet, hajotelmakokeet, luetun ymmärtämisen tehtäviä, sana- ja lausesaneluita, vapaan kirjoituksen tehtäviä, lukusujuvuus Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden lapsi itse muut lapset veo/ela lto/lo

16 HUHTIKUU omien tavoitteiden mukaisesti Kartoitus lukemisen ja kirjoittamisen taidoissa edistymisessä Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. VaNe materiaalin arviointiosuus, junnauskoe 0-20 Arvioinnin järjestäminen leikissä ja oppimisessa havainnoiden veo/ela lto/lo HUHTI- TOUKOKUU Edistymisen seuranta kaikissa oppimiskokonaisuuksissa ja oppimaan oppimisen taidoissa (lukuvuosiarviointi, siirtyminen 3. luokalle) Tarvittaessa kartoitusmenetelminä esim. sanelu, Armi materiaalin Kari kertoo teksti Torni Oppimissuunnitelma/hojks 2.luokan LUKUVUOSITODISTUS opetusvastaa va aikuinen/huo ltajat/lapsi ESIMERKKEJÄ HAVAINNOINTI- JA KARTOITUSMENETELMISTÄ, käytetään tarvittaessa: Kuopion erityisopettajille kohdennettujen sivustojen arviointimenetelmämateriaali Matematiikan arvioinnissa ja opetuksessa käytetään perustana Kuopion mallia matematiikan valmiuksien seurannassa ja tukemisessa esi- ja alkuopetuksessa Mavalka VaNe materiaalin arviointiosuudet Matikkaluotsi Heureka hajotelmakoe LukiMat materiaali AbacoMath Näppituntuma junnauskoe 0-20 Boehmin peruskäsitetesti lukukäsitetesti (Aunio) Trageton tuotosten arviointi Armi testipaketti Scribeon lausesanelu Kielireppu Eskarin arki havainnointimateriaali Alkukartoitus ja pedagogisten tarpeiden tunnistus elo-syyskuussa; arvioidaan mm. näitä taitoja: 1.lukuvuosi lukeminen ja kirjoittaminen min.: kirjain- ja äännetuntemus, äännetietoisuus, tavutus, riimittely, luku- ja kirjoitustaidon kehitysvaihe, lukutaitoisilta lukemisen sujuvuus

17 matematiikka min. : lukujonotaidot, lukumäärän säilyvyys, lukukäsite, suuruus- ja suhdekäsitteet, strategiat 2.lukuvuosi lukeminen ja kirjoittaminen min.: kirjain- ja äännetuntemus, alkuäänne/loppuäänne, tavutus, nopea nimeäminen, luku- ja kirjoitustaidon kehitysvaihe, lukutaitoisilta lukemisen sujuvuus matematiikka min.: lukumäärän säilyvyys, lukukäsite, lukujonotaidot, lukumäärän hahmottaminen ilman laskemista, hajotelmat 3.lukuvuosi lukeminen ja kirjoittaminen min.: lukemisen sujuvuus, kirjoitustaito matematiikka min.: lukukäsite, yhteen- ja vähennyslaskut, mittaaminen Huhti-toukokuussa mm. näitä taitoja: 1.lukuvuosi matematiikka: kartoitus matematiikan taidoissa edistymisessä, lukumäärän säilyvyys, lukukäsite, lukujonotaidot lukeminen ja kirjoittaminen: kartoitus lukemisen ja kirjoittamisen taitojen edistymisessä 2.lukuvuosi matematiikka: matematiikan keskeinen oppiaines omien tavoitteiden mukaisesti lukeminen ja kirjoittaminen: lukusujuvuus yksilöllisesti, luetun ymmärtäminen, ryhmäsanelu 3.lukuvuosi Keskeisen oppiaineksen arviointi tavoitteisiin nähden, kokonaisarviointi 3. luokalle siirryttäessä lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan taitojen osalta.

18 Suunnitelma ja ohjeet Kuopion vuosiluokkiin sitomattoman esi- ja alkuopetuksen arvioinnin toteuttamiseen SYYS-LOKAKUU: 1. TORNI (kaikki)/vasu 1. lukuvuotena - lapsen kanssa ryhmässä/vanhempien ja lasten illassa lukeminen, kirjoittaminen, matematiikka ja oppimaan oppimisen taitojen henkilökohtaiset tavoitteet seuraavalle jaksolle 2. OPPIMISSUUNNITELMA/HOJKS (tehostettu ja erityinen tuki) - arviointi ja tavoitteet - tehostetun ja erityisen tuen lapset kolmiportaisen tuen ohjeistuksen mukaisesti Wilmaan MARRAS-TAMMIKUU 1. TORNI (kaikki) - lapsen kanssa ryhmässä lukeminen, kirjoittaminen, matematiikka ja oppiminaan oppimisen taitojen henkilökohtaisten tavoitteiden arviointi ja tavoitteet seuraavalle jaksolle 2. VÄLIARVIOINTI (kaikki) - Torni+muut oppimiskokonaisuudet - kaikkien kanssa oppimiskeskustelu Kuopion kaupungin ohjeistuksen mukaisesti, VSOP osuus/vasu 1. lukuvuotena 3. OPPIMISSUUNNITELMA/HOJKS (tehostettu ja erityinen tuki) - arviointi ja tavoitteet - tehostetun ja erityisen tuen lapset kolmiportaisen tuen ohjeistuksen mukaisesti Wilmaan TOUKOKUU 1. TORNI (kaikki) - lapsen kanssa ryhmässä lukeminen, kirjoittaminen, matematiikka ja oppimaan oppimisen taitojen henkilökohtaisten tavoitteiden arviointi ja tavoitteet seuraavalle jaksolle 2. LUKUVUOSIARVIOINTI (kaikki)/vasu 1. lukuvuotena - Torni+muut oppimiskokonaisuudet - Kuopion kaupungin lukuvuositodistus, VSOP osuus/esiopetuksen osallistumistodistus 1. lukuvuotena 3. OPPIMISSUUNNITELMA - arviointi ja tavoitteet - tehostetun ja erityisen tuen lapset kolmiportaisen tuen ohjeistuksen mukaisesti Wilmaan Torni (lukeminen, kirjoittaminen, matematiikka) sekä matematiikan tähtilomake - väritä open ohjeistuksen mukaisesti portaasta osa, kun osataito on saavutettu tai kokonainen porras, kun taito on kokonaan saavutettu - väritä porras yhdessä lapsen kanssa arviointiin pohjautuen (edistymistä havainnoitu toiminnassa ja tarvittaessa kartoituksilla) - samalla menettelytavalla laaditaan myös open ohjeistuksen oppimaan oppimisen taidot osuuden perusteella henkilökohtaiset eli oppimaan oppimisen taitojen tavoitteet tulevalle jaksolle - oppimaan oppimisen taitoja arvioidaan väliarvioinnin ja lukuvuosiarvioinnin yhteydessä - kun portaat suurimmaksi osaksi tulevat väritetyiksi, voi lapsi piirtää oman kuvansa Tornin huipulle voittajana ja Tornin ikkunoihin ne ihmiset, jotka ovat häntä huipulle pääsyssä auttaneet!

19 LUKEMINEN 18. Osaat tehdä johtopäätöksiä lukemastasi 17.Löydät lukemastasi tarvittavia tietoja 16.Luet ja ymmärrät erilaisia tekstityyppejä 15.Luet itsenäisesti kokonaisia kirjoja 14.Luet ja ymmärrät lyhyitä juonellisia tarinoita 13.Ymmärrät ja muistat lukemasi Olet suorittanut Lukudiplomin 12.Luet lyhyitä virkkeitä 11.Luet äänteet sanoiksi 10.Luet äänteet tavuiksi 9.Osaat yhdistää kuulemasi äänteet sanoiksi 8.Osaat nimetä sanan loppuäänteen 18 7.Osaat nimetä sanan alkuäänteen 17 6.Osaat nimetä pienaakkoset 16 5.Osaat kirjain-äännevastaavuuden 15 4.Osaat nimetä suuraakkoset 3.Ymmärrät lukemisen merkityksen 2. Ymmärrät, miten puhe muutetaan kirjoitetuksi kieleksi ja kirjoitettu kieli puheeksi 1.Ymmärrät, että puheen voi jakaa sanoihin, tavuihin ja äänteisiin 8 7 Lukunopeus san. 60san. 80san. 100 san

20 KIRJOITTAMINEN 17.Osaat laatia kirjoitelman valitsemastasi aiheesta 16.Käytät selkeitä virkkeitä ja kerrontasi on sujuvaa 15.Käytät virkkeissä isoa alkukirjainta ja sopivaa lopetus- merkkiä 14.Osaat kirjoittaa lyhyen juonellisen tarinan 13.Käytät isoa alkukirjainta tutuissa erisnimissä 12.Osaat käyttää sanavälejä 11.Kirjoitat lyhyitä virkkeitä 10.Kirjoitat oikein äng äänteen 9.Osaat tavuttaa sanoja 17 8.Osaat kirjoittaa pienaakkoset 7..Kirjoitat sanoja oikein Olet harjoitellut näppäintaitoja Kirjoitat tavuja ja lyhyitä sanoja luettavasti 14 5.Osaat äänne-kirjainmerkin vastaavuuden 4.Kirjoitat suuraakkoset Harjoittelet kirjainmuotoja 10 2.Osaat kynäotteen 9 1.Olet kokeillut leikillistä kirjoittamista käsin ja tieto- ja viestintä- 8 teknologiaa hyödyntäen Osaat kirjoittaa käsialakirjoitusta

21 MATEMATIIKKA 28.Osaat kellonajat 15 minuutin tarkkuudella 27.Osaat yhteen- ja vähennyslaskuja lukualueella Osaat laskujärjestyksen 25.Osaat kertotaulut 0-5 ja Ymmärrät kertolaskun vaihdannaisuuden 23.Osaat laskea yhteen- ja vähennyslaskuja euroilla ja senteillä 22.Ymmärrät kertolaskun käsitteen 21.Osaat vertailla lukuja ja niiden ominaisuuksia 20.Hallitset paikkajärjestelmän (ykköset, kymmenet, sadat) 19.Hallitset lukujonot alueella Osaat kellonajoista tasatunnit ja puolet tunnit 17.Osaat päässälaskuja lukualueella Osaat kymmenylityksen yhteen- ja vähennyslaskussa Hallitset laskutoimitukset lukualueella 0-20 ilman kymmenylitystä 14.Osaat muuttaa laskutarinat matematiikan kielelle Osaat piirtää kuvan sanallisesta tehtävästä ja keksiä omia laskutarinoita 12.Ymmärrät yhteen- ja vähennyslaskun yhteyden 11.Osaat kymmenhajotelmat ja kymmeneen täydentämisen 10.Osaat kaikki hajotelmat lukualueella Osaat järjestysluvut Osaat asettaa luvut kasvavaan ja pienenevään järjestykseen lukualueella Hallitset lukujonon Hallitset lukumäärän, lukusanan ja numeromerkinnän välisen yhteyden 5.Osaat lukukäsitteen Hahmotat lukumääriä erikseen laskematta lukualueella Ymmärrät lukumäärän säilyvyyden 6 2.Ymmärrät yksi yhteen vastaavuuden 5 1.Osaat luokitella, vertailla ja sarjoittaa konkreettisin välinein

22 MATEMATIIKKA JATKUU: Olet harjoitellut tilavuuden yksiköitä Olet harjoitellut ajan mittausyksiköitä (vuorokausi, kuukausi, vuosi) Olet harjoitellut pituuden mittausyksiköitä m ja cm Olet harjoitellut massan yksiköitä kg ja g Osaat tehdä yksinkertaisia peilauksia, suurennoksia ja pienennöksiä Osaat piirtää ja rakennella omia kuvioita Osaat rakennella kaksi- ja kolmiulotteisia rakennelmia mallin mukaan Osaat luokitella kappaleita ja kuvioita ominaisuuksien mukaan Löydät ja osaat nimetä kappaleiden ominaisuuksia Hahmotat kolmiulotteista ympäristöä ja löydät siihen ohjatusti geometrisiä muotoja Osaat tavallisimmat sijaintikäsitteet Olet laatinut toimintaohjeita ja testannut niitä käytännössä (ohjelmointi) Olet suorittanut matikkadiplomin

23 HENKILÖKOHTAISET TAVOITTEET (oppimaan oppimisen taidot) ARVIOINTI (oppimaan oppimisen taidot)

24 Torni - open käsikirja Äidinkieli Lukeminen Osaat nimetä suuraakkoset Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin, eli osaa kaikki kotimaiset. Saa puuttua muutama vierasperäinen. Osaat kirjain-äännevastaavuuden Väritetään kokonaan kun lapsi osaa kaikki äänteet ( siis huom. Ei kirjainten nimeä vaan äänteet) Osaat nimetä pienaakkoset Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin, eli osaa kaikki kotimaiset. Osaat nimetä sanan alkuäänteen 1/3 = vokaalit, 2/3 = soinnilliset konsonantit, 3/3 = takaiset konsonantit Osaat nimetä sanan loppuäänteen Sama kuin edellisessä Osaat yhdistää kuulemasi äänteet sanoiksi Äänteiden erottelu kunnossa, esim. A-u-t-o kokoaminen äänteet kuulemalla. Joko kuulee tai ei. Väritetään kun lapsi osaa. Luet äänteet tavuiksi Lapsi saa selvää 2-kirjaimisista tavuista=1/3, 3-kirjaimisista tavuista=2/3, 4- kirjaimisista=kokonaan Luet äänteet sanoiksi 1/3 lyhyet sanat, 2/3=muutkin sanat melko sujuvasti, 3/3 kaikki sanat sujuvasti, myös epäsanat Luet lyhyitä virkkeitä 1/3= kahden sanan yksinkertaiset lauseet, 2/3=3-4 sanaiset lauseet, vähän monimutkaisemmat. 3/3= vaikeampia sanoja sisältävät lauseet

25 Ymmärrät ja muistat lukemasi Luet ja ymmärrät lyhyitä juonellisia tarinoita 1 /2= muutaman sivun " vauvakirjat", 2/2= Aapisen/ lukukirjan tarinat Luet itsenäisesti kokonaisia kirjoja 1 /2 helppolukuiset kirjat, 2/2= ikätasoiset kirjat Luet ja ymmärrät erilaisia tekstityyppejä tietotekstit,satutekstit Löydät lukemastasi tarvittavia tietoja 1/2 = yllin kirja, 2/2 = tietokirjataso, tekstin ymmärtäminen, kysymyksiin vastaaminen Osaat tehdä johtopäätöksiä lukemastasi päättelyä tekstistä, esim. Mitä luin Extralaatikko: Lukudiplomi Kirjoittaminen Harjoittelet kirjainmuotoja 1/3 = ei harjoittele mielellään, 2/3= harjoittelee lähes aina mielellään, 3/3= harjoittelee mielellään Kirjoitat suuraakkoset Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. Osaat äänne-kirjainmerkin vastaavuuden Väritetään kokonaan kun lapsi osaa tuottaa kaikki äänteet kirjaimiksi Kirjoitat tavuja ja lyhyitä sanoja luettavasti 1/3= kaksikirjaimisia tavuja, 2/3= kolmikirjaimisia tavuja, 3/3=nelikirjaimisia tavuja ja siten, että muutkin kuin oma opettaja ymmärtää

26 Kirjoitat sanoja oikein Sama kuin edellä mutta oikein Osaat kirjoittaa pienaakkoset Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin, eli osaa kaikki pienaakkoset. Osaat tavuttaa sanoja 1 /2 osaa tavuttaa lyhyitä sanoja, 2/2 osaa tavuttaa myös pitkiä sanoja Kirjoitat oikein äng-äänteen Joko tai... Kirjoitat lyhyitä virkkeitä Joko tai... Osaat käyttää sanavälejä % osaa useimmiten, 2/2 käyttää sanavälejä säännöllisesti Käytät isoa alkukirjainta tutuissa erisnimissä Käyttää silloin tällöin= 1 /2, aina=2/2 Osaat kirjoittaa lyhyen juonellisen tarinan Lyhyimmillään alku, tapahtuma ja loppu. Käytät virkkeissä isoa alkukirjainta ja sopivaa lopetusmerkkiä % käyttää jompaakumpaa, 2/2 käyttää molempia säännöllisesti Käytät selkeitä virkkeitä ja kerrontasi on sujuvaa Osaat laatia kirjoitelman valitsemastasi aiheesta Laatikot: Olet harjoitellut näppäintaitoja Erillinen laatikko (extra): Kirjoituskirjaimet

27 Matematiikka Luvut ja laskutoimitukset Osaat luokitella, vertailla ja sarjoittaa konkreettisin välinein Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. -Osaat melko hyvin: Vähän taitoja, kaikki ei suju, -Osaat hyvin: Kaikki sujuu Ymmärrät yksi yhteen -vastaavuuden Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: Lukusana ja laskettava synkassa, nimeää lukusanan jokaisen laskettavan kohdalla vain kerran, laskemisen aloittaminen ja lopettaminen tarkkaa. Ymmärrät lukumäärän säilyvyyden Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. -Osaat hyvin: Ei epävarmuutta Hahmotat lukumääriä erikseen laskematta lukualueella 0-10 Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: hahmottaa vaivattomasti lukuja esineistä, kuvista ainakin 6-8 asti - Osaat melko hyvin: hahmottaa pistenopan silmälukujen määrän laskematta Osaat lukukäsitteen 0-10 Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: kaikki lukumäärät, lukusanat ja numerosymbolit - Osaat melko hyvin: osaa osittain lukumäärät, lukusanat ja numerosymbolit Hallitset lukujonon 0-20 Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: eteenpäin, taaksepäin ja keskeltä lukujonoa, naapuriluvut - Osaat melko hyvin: osaa, eteenpäin, mutta ei esim. taaksepäin Osaat asettaa luvut kasvavaan ja pienenevään järjestykseen lukualueella 0-20

28 Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa ilmaista lukujen suuruussuhteita sanallisesti, sekä nuolia ja vertailumerkkejä (>, <, =) käyttäen - Osaat melko hyvin: osaa ilmaista lukujen suuruussuhteita sanallisesti. Osaat järjestysluvut Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: sekä lukeminen että merkintä Osaat kaikki hajotelmat lukualueella 2-9 Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. -Osaat hyvin: osaa kaikki hajotelmat, ymmärtää myös, että luvun voi hajottaa useampaan kuin kahteen osaan Osaat kymmenhajotelmat ja kymmeneen täydentämisen Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa kymmenhajotelmat sekä puuttuvan tekijän Ymmärrät yhteen- ja vähennyslaskun yhteyden Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: siis 5-2=3 koska 3+2=5 tai että vähennyslaskun voi tarkista "peruuttamalla" yhteenlaskuksi tai päinvastoin. Osaat piirtää kuvan sanallisesta tehtävästä. Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaat piirtää kuvan sanallisesta tehtävästä. Hallitset laskutoimitukset lukualueella 0-20 ilman kymmenylitystä Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: sujuva, nopea, ei apuvälineitä (esim. sormia) - Osaat melko hyvin: tarvitsee aikaa, käyttää apuvälineitä (esim. sormia) mutta pääsee oikeaan ratkaisuun Osaat kymmenylityksen yhteen- ja vähennyslaskussa Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa kymmenylityksen molemmissa laskutavoissa, esim. kymmeneen täydentämisen ja hajotelmien kautta - Osaat melko hyvin: osaa kymmenylityksen vain toisessa laskutavassa Osaat päässälaskuja lukualueella 0-20 Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: sujuva, nopea, automatisoitunut (ei sormia), vaihdannaisuus, analogiat

29 Osaat kellonajoista tasatunnit ja puolet tunnit Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa molemmat (sekä tasat että puolet) - Osaat melko hyvin. Osaa tasatunnit Hallitset lukualueen Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: eteenpäin, taaksepäin, keskeltä lukujonoa, hypellen, lukujono virheetön, myös keskeltä lukujonoa aloitettaessa. Sormet ja suu käyvät samaan tahtiin laskettaessa helmiä tms. Pyykkipoikatesti: "Missä on 28 helmeä?" "laita tämä (28) oikealle paikalleen" "Kuinka monta helmeä tässä on?" - Osaat melko hyvin: osaa esim. kasvavaan suuntaan mutta ei vähenevään Hallitset paikkajärjestelmän (ykköset, kymmenet, sadat) Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaa hyvin: osaa kaikki ykköset, kymmenet ja sadat - Osaa melko hyvin: Osaa osittain (esim. luvuilla 0-20) Osaat vertailla lukuja ja niiden ominaisuuksia Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa sekä vertailla lukuja, että tietään niiden ominaisuuksista, esim. osaa nimetä lukuja yhdistävän tekijän esim. parillinen-pariton, yksinumeroinenkaksinumeroinen, kaikissa kymppien paikalla 1 - Osaat melko hyvin: osaa vertailla lukuja Ymmärrät kertolaskun käsitteen Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa piirtää ja merkitä kuvasta Osaat laskea yhteen- ja vähennyslaskuja euroilla ja senteillä Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa laskea sekä euroilla, että senteillä. - Osaat melko hyvin. Osaa laskea euroilla. Ymmärrät kertolaskun vaihdannaisuuden Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: Ymmärtää, ettei tulo muutu vaikka tulon tekijöiden paikat vaihtuvat. Osaat kertotaulut 0-5 ja 10

30 Väritetään osittain kun lapsi osaa melko hyvin tai kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: osaa ulkoa, automatisoituneet - Osaat melko hyvin: osaa vain osan kertotauluista (kirjaa viereen mitkä kertotaulut osaa) Osaat laskujärjestyksen Väritetään kokonaan kun lapsi osaa hyvin. - Osaat hyvin: mikä on järjestys ja miksi Osaat yhteen- ja vähennyslaskuja lukualueella Väritetään neljässä osassa. (Kirjaa viereen, mitä osaa) - Osaat yhteen ja vähennyslaskuja tasakymmenillä - Osaat lisätä ja vähentää kaksinumeroiseen lukuun yksinumeroisen luvun ilman kymmenylitystä - Osaat lisätä ja vähentää kaksinumeroiseen lukuun yksinumeroisen luvun kymmenylityksellä - Osaat lisätä ja vähentää kaksinumeroisen luvun kaksinumeroisesta luvusta. Osaat kellonajat 15 minuutin tarkkuudella. Väritetään kokonaan kun osaa hyvin. Laatikkoina: Rastitaan tai väritetään laatikko, kun asiaa on harjoiteltu tai käyty läpi. Osaamista ei vielä arvioida majakassa.

31 OPPIMAAN OPPIMISEN TAIDOT Työskentelyn taidot 1. Osaan toimia ohjeen mukaan 2. Osaan antaa työrauhan 3. Osaan siirtyä joustavasti toiminnasta toiseen 4. Jaksan työskennellä sinnikkäästi ja tehdä tehtävät loppuun asti 5. Huolehdin kotitehtävistäni 6. Huolehdin omista ja yhteisistä työvälineistä 7. Osaan toimia itsenäisesti 8. Osaan toimia parin kanssa ja pienessä ryhmässä 9. Olen oma-aloitteinen Käyttäytyminen (sosiaaliset taidot ja tunnetaidot) 1. Käyttäydyn ystävällisesti ja hyvien tapojen mukaisesti 2. Noudatan sovittuja sääntöjä 3. Osaan pyytää apua ja ottaa sitä vastaan 4. Osaan odottaa vuoroani 5. Osaan kuunnella 6. Siedän pettymyksiä 7. Osaan säädellä tunteitani 8. Osaan olla reilu kaveri 9. Ratkaisen erimielisyyksiä myönteisin keinoin

VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI-JA ALKUOPETUS TOHOLAMMILLA, OPETUSSUUNNITELMA

VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI-JA ALKUOPETUS TOHOLAMMILLA, OPETUSSUUNNITELMA VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI-JA ALKUOPETUS TOHOLAMMILLA, OPETUSSUUNNITELMA 1. Vuosiluokkiin sitomattoman alkuopetuksen määrittely Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) määritellään vuosiluokkiin

Lisätiedot

ESIOPETUS-1-2 LUOKKA OMA OPPIMISPOLKU

ESIOPETUS-1-2 LUOKKA OMA OPPIMISPOLKU Väritä yhdessä aikuisen kanssa: ESIOPETUS-- LUOKKA OMA OPPIMISPOLKU nimi: kun harjoittelet tietoa tai taitoa kun osaat tiedon tai taidon kun osaat tiedon tai taidon ja voisit opettaa sen toisille. MATEMATIIKKA

Lisätiedot

TERVETULOA KOULUTUKSEEN! Vuosiluokkiin sitomaton esi- ja alkuopetus Kuopiossa

TERVETULOA KOULUTUKSEEN! Vuosiluokkiin sitomaton esi- ja alkuopetus Kuopiossa TERVETULOA KOULUTUKSEEN! Vuosiluokkiin sitomaton esi- ja alkuopetus Kuopiossa ESI- JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURIN KEHITTÄMINEN VASTAAMAAN TULEVAISUUDEN VAATIMUKSIA Vuosiluokkiin sitomattoman esi-

Lisätiedot

Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk

Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk Koulu: Oppilas: ÄIDINKIELI Lukeminen 20. Luet kokonaisia kirjoja. 19. Osaat tehdä johtopäätöksiä lukemastasi. 18. Löydät lukemastasi tarvittavia tietoja. 17.

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Opetuksen järjestämisen mahdollisuudet opetussuunnitelman perusteiden mukaan Vuosiluokkaopetus Osittainen

Lisätiedot

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS 21.4.2017 Warkaus-Sali, Varkaus Seminaarin avaus Itä-Suomen aluehallintovirasto 1 Perusopetuslaki, 21.8.1998/628 18 Erityiset opetusjärjestelyt Oppilaan opiskelu voidaan

Lisätiedot

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin LAUSEPANKKI 1.-2. luokkien lukuvuosiarviointiin SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Mekaaninen lukeminen -Harjoittelet äänteitä ja kirjaimia. -Olet oppinut uusia äänteitä ja kirjaimia. -Osaat äänteet ja kirjaimet.

Lisätiedot

JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS

JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS Huttunen Satu JOENSUUN SEUDUN OPS 2018 Sisällys 1. Joustava esi- ja alkuopetus... 2 2. Joustavan esi- ja alkuopetuksen toteuttaminen... 4 3. Vuosiluokkiin sidottu ja sitomaton

Lisätiedot

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo 1 Edistää lapsen kasvu-, kehitys ja oppimisedellytyksiä Vahvistaa lapsen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja yhdysluokkaopetuksen mahdollisuudet. Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos Opetushallitus

Opetussuunnitelma ja yhdysluokkaopetuksen mahdollisuudet. Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos Opetushallitus Opetussuunnitelma ja yhdysluokkaopetuksen mahdollisuudet Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos Opetushallitus Alanteen koulu, Suomussalmi Peruskoulujen määrä vähenee edelleen Muutokset peruskoulujen lukumäärässä

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS

JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS Huttunen Satu JOENSUUN SEUDUN OPS 2018 Sisällys 1. Joustava esi- ja alkuopetus... 2 2. Joustavan esi- ja alkuopetuksen toteuttaminen... 4 3. Vuosiluokkiin sidottu ja sitomaton

Lisätiedot

MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty )

MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty ) MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty 16.12.2015) Merkitys, arvot ja asenteet T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä MATEMATIIKKA JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Merkitys, arvot ja asenteet Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4

LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4 LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4 tuetusti / vaihtelevasti / hyvin / erinomaisesti vuosiluokka 1 2 3 4 käyttäytyminen Otat muut huomioon ja luot toiminnallasi myönteistä ilmapiiriä.

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

* * * Koulun nimi: todistusten testikoulu Sivu 1(2) Testi Oppilas Luokka 1T. Taito erinomainen. Taito kehittymässä.

* * * Koulun nimi: todistusten testikoulu Sivu 1(2) Testi Oppilas Luokka 1T. Taito erinomainen. Taito kehittymässä. Luokka 1T LUKUVUOSITODISTUS erinomainen Sivu 1(2) hyvä kehittymässä alulla Äidinkieli ja kirjallisuus - suomi ilmaista itseäsi suullisesti Luet tavuja Luet sanoja Luet sujuvasti Kirjoitat lyhyitä sanoja

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN 2014 MUUTTAMINEN, OPH

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN 2014 MUUTTAMINEN, OPH SASTAMALAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN MUUTOKSET: OPETUSHALLITUKSEN MÄÄRÄYS 24.4.2017 PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN 2014 MUUTTAMINEN, OPH-866-2017 Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

Oppilaan taitojen seuranta: Havainnointi Kokeet Vanhempaintapaamiset Todistusarviointi Ryhmähavainnointi Wilma: poissaolon seuranta

Oppilaan taitojen seuranta: Havainnointi Kokeet Vanhempaintapaamiset Todistusarviointi Ryhmähavainnointi Wilma: poissaolon seuranta Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeiden suunnitelmallinen seulonta tuen järjestämiseksi Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja esi kasvun ja hyvinvoinnin lapsikohtaiset keskustelut, lapsen oppimissuunnitelma

Lisätiedot

Erityiset opetusjärjestelyt

Erityiset opetusjärjestelyt Erityiset opetusjärjestelyt koulunkäynnin tukena Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, apulaisrehtori Tänään perehdymme: Pidennetty oppivelvollisuus Opetuksesta vapauttaminen Vuosiluokkiin sitomaton opetus

Lisätiedot

Noudatat hyviä tapoja. Annat työrauhan toisille. Osaat työskennellä itsenäisesti. Osaat työskennellä toisten kanssa. Teet tehtäväsi huolellisesti

Noudatat hyviä tapoja. Annat työrauhan toisille. Osaat työskennellä itsenäisesti. Osaat työskennellä toisten kanssa. Teet tehtäväsi huolellisesti IIN KUNTA Haminan koulu VÄLITODISTUS XX.XX.XXXX Kiltti, poika-tyttö Syntymäaika XX.XX.XXXX Lukuvuosi XXXX-XXXX 1. vuosiluokka KÄYTTÄYTYMINEN JA TYÖSKENTELYTAIDOT Kiitettävä Hyvä Tyydyttävä Välttävä Noudatat

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

ARVIOINTIKIRJA. Arviointikirja sisältää lukuvuoden aikana toteutettavia. arviointikeskusteluja ja väliarviointeja varten:

ARVIOINTIKIRJA. Arviointikirja sisältää lukuvuoden aikana toteutettavia. arviointikeskusteluja ja väliarviointeja varten: ARVIOINTIKIRJA Arviointikirja sisältää lukuvuoden aikana toteutettavia arviointikeskusteluja ja väliarviointeja varten: - oppilaan itsearvioinnin ja - opettajan arvioinnin oppilaasta. Välitodistus annetaan

Lisätiedot

Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja Esiopetusryhmä miettii ja ilmoittaa tuotoksensa myöhemmin.

Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja Esiopetusryhmä miettii ja ilmoittaa tuotoksensa myöhemmin. OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN VARHAINEN HAVAINNOINTI JA SEURANTA esi Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja Esiopetusryhmä miettii ja ilmoittaa tuotoksensa myöhemmin. 1-2lk Oppilaan : läksyjen teon Oppilaan

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Eija Kauppinen Opetushallitus Rakennusfoorumi 6.11.2018, Helsinki Oppimisympäristöt muutoksessa Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE - kykenee keskittymään matematiikan opiskeluun - kykenee kertomaan suullisesti matemaattisesta ajattelustaan

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017 OPPIMISEN ARVIOINTI Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017 1 OPPIMISEN ARVIOINNIN KOKONAISUUS PL 22 Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään oppilaan

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Arviointitiedote. Vuosiluokat 1-6

Arviointitiedote. Vuosiluokat 1-6 Arviointitiedote Vuosiluokat 1-6 Uusi perusopetuksen opetussuunnitelma, OPS 2016, astui voimaan 1.8.2016. Uuden opetussuunnitelman myötä myös arviointi muuttuu ja kehittyy. Puolalan koulun oppilasarviointi

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN Paula Äimälä Rauman normaalikoulu OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN edellyttää pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

MINÄ OSAAN OHJEITA OPETTAJALLE

MINÄ OSAAN OHJEITA OPETTAJALLE HYVINKÄÄN KAUPUNKI 2016-2017 MINÄ OSAAN OHJEITA OPETTAJALLE Äidinkielen ja kirjallisuuden jatkuvan arvioinnin lomake esi- ja alkuopetukseen Sisältö: Luokanopettajat Kirsi Lindfors ja Jaana Perkinen Äidinkielen

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014 Esiopetuksesta perusopetukseen 15.1.2014 Lapsen kasvun ja kehityksen polku varhaiskasvatus 0-6 v (=päivähoito ja esiopetus) -> esiopetus 6 v. -> perusopetus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä 7.6.2016 Pia Kola-Torvinen Elisa Helin Opetushallitus Tavoitteena suomalaiseen järjestelmään sopiva, kehittämistä ohjaava asiakirja Lainsäädännön linjaukset

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

ARVIOINTI veso-iltapäivä alakoulut OPS 2016

ARVIOINTI veso-iltapäivä alakoulut OPS 2016 ARVIOINTI veso-iltapäivä 29.3.17 alakoulut OPS 2016 Oppimisen arviointi Erja Vitikka 6.3.2015 Laaja-alainen osaaminen Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Pienkoulu Osaava Taina Peltonen, sj., KT, & Lauri Wilen, tutkija, Phil. lis. Varkaus 2017

Pienkoulu Osaava Taina Peltonen, sj., KT, & Lauri Wilen, tutkija, Phil. lis. Varkaus 2017 Pienkoulu Osaava Taina Peltonen, sj., KT, & Lauri Wilen, tutkija, Phil. lis. Varkaus 2017 5.4 Opetuksen järjestämistapoja - OPS2016 -vuosiluokkiin sitomaton opiskelu - Oppilaan opinnoissa yksilöllisen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN Uudistustyön suunta Missä perusteiden linjauksissa muutos ilmenee? (1) Koulun ja opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan Arvoperusta, tehtävä ja velvoitteet Toimintakulttuuri ja koulutyön järjestäminen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi YMPÄRISTÖOPPI Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Rakentaa perusta ympäristö- ja luonnontietoaineiden eri tiedonalojen osaamiselle Tukea oppilaan

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta

Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta Outi Rinne/ 5.4.2016 Jatkumo Perusopetus jäsentyy vuosiluokkien 1 2, 3 6 sekä 7-9 muodostamiin jaksoihin. Vuosiluokat muodostavat. opetuksellisesti

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu 20.9.2017 Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Uudistuneen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden taustalla

Lisätiedot

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika esiopetusyksikkö ja ryhmä lastentarhanopettaja erityisopettaja 1. Lapsen kasvun ja oppimisen tilanne Lapsen vahvuudet

Lisätiedot

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu 1 OPPIAINEEN TEHTÄVÄ kehittää oppilaan kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitoja ohjata kiinnostumaan

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Tehtäväorientoituneisuus. Keskittyminen ja pitkäjänteisyys työskentelyssä. Työn aloittaminen ja loppuun saattaminen.

Tehtäväorientoituneisuus. Keskittyminen ja pitkäjänteisyys työskentelyssä. Työn aloittaminen ja loppuun saattaminen. 1. LK TYÖSKENTELYTAIDOT Mitä sisältää? Millaista hyvä osaaminen? Osaat työskennellä itsenäisesti Tehtäväorientoituneisuus. Keskittyminen ja pitkäjänteisyys työskentelyssä. Työn aloittaminen ja loppuun

Lisätiedot

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 14.3 Vuosiluokkien 3-6 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 14.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE kykenee keskittymään matematiikan opiskeluun kykenee kertomaan suullisesti matemaattisesta ajattelustaan

Lisätiedot

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan

Lisätiedot

* * * Koulun nimi: todistusten testikoulu Sivu 1(2) Testi Oppilas Luokka 1T. Taito erinomainen. Taito hyvä.

* * * Koulun nimi: todistusten testikoulu Sivu 1(2) Testi Oppilas Luokka 1T. Taito erinomainen. Taito hyvä. Luokka 1T VÄLITODISTUS erinomainen Sivu 1(2) hyvä kehittymässä alulla Äidinkieli ja kirjallisuus - suomi Hallitset äänne-kirjain vastaavuuden Luet tavuja Luet sanoja Kirjoitat kirjaimia Kirjoitat tavuja

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Kuvaus formatiivisesta arvioinnista lukuvuoden aikana. Anja Huurinainen-Kosunen Viikin normaalikoulu

Kuvaus formatiivisesta arvioinnista lukuvuoden aikana. Anja Huurinainen-Kosunen Viikin normaalikoulu Kuvaus formatiivisesta arvioinnista lukuvuoden aikana Anja Huurinainen-Kosunen Viikin normaalikoulu Oppimisen arviointi oppilaan oppimisen tukena Tavoitteellisuudella ja vuorovaikutuksella voidaan ohjata

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa 1.4 (s 15) Painotettu opetus kuvataan painotetun opetuksen tuntijako

Lisätiedot

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Niina Sinkko/Suomalais-venäläinen koulu Suomi-Venäjä-Seura, pääsihteeri https://www.youtube.com/watch?v=f8rq_iugejc Yleisesti Paikalliset opsit

Lisätiedot

Siilinjärven alakoulujen opettajat Marja Rytivaara, Kasurilan koulu 1

Siilinjärven alakoulujen opettajat Marja Rytivaara, Kasurilan koulu 1 Siilinjärven alakoulujen opettajat 4.4.2017 Marja Rytivaara, Kasurilan koulu 1 Ohjelma Klo 13.45 Asiaa arvioinnista formatiivisesta arvioinnista oppiaineiden arvioinnista nivelvaiheiden arvioinnista Asiaa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Erja Vitikka Opetusneuvos Vuoden 2014 opetussuunnitelman perusteiden päälinjauksia Lainsäädännön määrittelemän arvioinnin pedagogisen

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Koulun nimi: Tiirismaan koulu

Koulun nimi: Tiirismaan koulu Koulun nimi: Tiirismaan koulu OPS2016 Arviointi, Tiirismaan peruskoulun ops-työpaja 28.10.2014 Mitä ovat uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisen arvioinnin keskeiset tehtävät? Ohjata oppimaan Tukea kehitystä

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot