Johanna Lehto-Vahtera Museot hyvän palvelun ja hyvinvointipalvelun rajapinnalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johanna Lehto-Vahtera 14.3.2013. Museot hyvän palvelun ja hyvinvointipalvelun rajapinnalla"

Transkriptio

1 Johanna Lehto-Vahtera Museot hyvän palvelun ja hyvinvointipalvelun rajapinnalla

2 Keskustelua hyvinvoinnista ja museoista Hyvinvointi toimialoissa: Esimerkkinä Kuopion kaupungin hyvinvoinnin palvelualue, johon kuuluvat mm. taide- ja tapahtumapalvelut, museo ja kirjasto....huonoina aikoina kulttuurilla on yhä suurempi merkitys tervehdyttävänä ja voimaa antavana toimintana, myös elinkeinoelämää virkistävänä tekijänä. Tutkimusten mukaan museokäynnit parantavat ja ehkäisevät eniten ennalta terveyden negatiivisia muutoksia... (Herranen 2012)

3 Keskustelua hyvinvoinnista ja museoista Museoalalla kulttuurin kuluttamisen ja hyvinvoinnin yhteys on tiedostettu pitkään. Tämä on näkynyt entistä suurempana elämyksellisyyden tavoitteluna, museopedagogian lisääntyneenä arvostuksena ja nostamalla interaktiivisuus arvoksi. Kulttuurin ja taiteen vaikutuksista ihmisen hyvinvoinnille puhutaan nykyään monella foorumilla, joissa keskustelu saavuttaa erilaisia pintoja ja tasoja. Työtiloihin tuodaan taidetta, jonka ajatellaan virkistävän tiloissa työskenteleviä. (esim. ArtShotCut) Johtajuudenkaan trendi ei ole enää itsensä johtaminen vaan työkyvyn johtaminen.

4 Keskustelua hyvinvoinnista ja museoista Koko 2000-luvun ajan on enenevästi nostettu esiin kulttuurin ja taiteen hyvät vaikutukset. Tämä tutkimuksella vahvistettu tosiasia on noussut esiin lukuisissa esitelmissä, juhlapuheissa ja kulttuuripalvelujen puolestapuhujien perusteluissa. TAIKA-hankkeen ( ) tarkoituksena oli viedä taiteeseen perustuvia menetelmiä työelämään ja se tarkasteli taidetta kohtaamisalustana sektorirajat ylittäville kulttuurisille innovaatioille. TAIKA-hankkeen jatko-osassa ( ) selvitetään taiteen mahdollisuuksia toimia työelämän laadun ja innovaatiokyvykkyyden kehittäjänä. TIUKU: Tieteen ja kulttuurin Turku hyvinvoiva kaupunki, joka pyrkii luomaan uusia tieteen, taiteen ja kulttuurin vuoropuhelun muotoja.

5 Keskustelua hyvinvoinnista ja museoista Boinkum Benson Konlaan Cultural Experience and health. The coherense of health and leisure time activities (Kulttuurikokemukset ja terveys). Aineistona tiedot ruotsalaisen terveydestä ja vapaa-ajan harrastuksista. Konlaanin tutkimuksen mukaan kulttuurin harrastaminen vaikuttaa positiivisesti itse koettuun terveydentilaan. Samalla ACTH-stressihormonin taso ja verenpaine laskee. Kulttuurimuodoista museoissa käyminen vaikutti positiivisimmin itse koettuun terveydentilaan. Kulttuuritapahtumissa osallistujien kokema yhteisöllisyyden tunne vaikuttaa terveyteen myönteisesti. (Hyyppä 2010) Kulttuurin suoma suojatekijä on taustayhteistön sosiaalinen ja kulttuurinen pääoma (kuten kulttuuriperintö, taidevaranto) eikä kulttuurin kuluttaminen sinänsä. (Hyyppä 2010)

6 Raporttien sanomaa Museopoliittinen ohjelma 2000: Museon sidos taustayhteisöönsä ei ole enää objektiivisen havainnoijan, vaan kulttuuria tuottavan osallistujan. Museot toteuttavat sivistystehtäväänsä elämyksillisillä ja vuorovaikutteisilla palveluilla. Tapahtumalliset toiminnot kiinnittävät museon entistä paremmin nykykulttuuriin. Museot ovat oppimisympäristöjä elämänikäiseen oppimiseen ja ne panostavat tähän liittyvien toimintamuotojen kehittämiseen. (Museo 2000) Taiteen tulkkina 2001: Toiminnallisuus käsitetään taidemuseoissa entistä moninaisemmin tavoin: se ei ole ainoastaan erilaista tilan käyttämistä, näyttelyiden elävöittämistä tai taiteiden välisten asioiden esittelyä, vaan näyttäytyy myös sosiaalisempina projekteina, jotka liittyvät esimerkiksi saavutettavuuden kehittämiseen tai monikulttuurisuuteen. (Sederholm 2001)

7 Raporttien sanomaa Museot vaikuttajina. Tarve- ja tavoitekartoitus 2007: Sosiaaliset vaikutukset liittyvät hyvinvointiin, terveyteen, turvallisuuteen ja yhteiskunnan vakauteen. Museot ovat keskeinen osa hyvinvointipalveluja ja museokokemuksella on tutkimusten mukaan terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Yhteisöllisyyden kokemus on itsessään pysyvä sosiaalisen hyvinvoinnin tekijä, mutta sen ilmenemismuotoja on vaikeampi ennakoida. Indikaattoriksi tähän ehdotetaan mm. museon aseman vakiinnuttamista kohtaamispaikkana ja museoiden asema oppimisen paikkoina sekä yhteistyön tekeminen sosiaali- ja terveystoimen ja alan järjestöjen kanssa. (Karvonen et al. 2007)

8 Raporttien sanomaa Museot vaikuttajina. Tarve- ja tavoitekartoitus 2007: Sosiaaliset vaikutukset liittyvät hyvinvointiin, terveyteen, turvallisuuteen ja yhteiskunnan vakauteen. Museot ovat keskeinen osa hyvinvointipalveluja ja museokokemuksella on tutkimusten mukaan terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Yhteisöllisyyden kokemus on itsessään pysyvä sosiaalisen hyvinvoinnin tekijä, mutta sen ilmenemismuotoja on vaikeampi ennakoida. Indikaattoriksi tähän ehdotetaan mm. museon aseman vakiinnuttamista kohtaamispaikkana ja museoiden asema oppimisen paikkoina sekä yhteistyön tekeminen sosiaali- ja terveystoimen ja alan järjestöjen kanssa. (Karvonen et al. 2007)

9 Raporttien sanomaa Opetus- ja kulttuuriministeriön Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelmaehdotus tuo esiin hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet kulttuurikokemusten avulla. Ohjelma kannustaa taide- ja kulttuurilaitoksia Monipuoliseen yhteistyöhön sote-alan, koulujen, vankiloiden, maahanmuuttajayhteisöjen jne. kanssa. (Liikanen 2010)

10 Raporttien sanomaa Taiteen soveltavasta käytöstä organisaatioissa ja sitä koskevalla, näkökulmia yhdistävällä tutkimuksella ei ole vielä rakenteita Suomessa. Taidetoimijat ja museotoimijat ovat erillään (esim teatteri ja museot). Minkälaisia menetelmiä kehittyy? Organisaatiolähtöisiä, vai sisältölähtöisiä? (ks. myös Lehikoinen 2012) Ehdotetun Luova Eurooppa -ohjelman laajemmassa toimintaympäristössä kulttuurilla on uusi, entistä strategisempi ja valtavirtaistetumpi asema, jossa käytetään usein sellaisia ilmaisuja ja käsitteitä kuin "luova talous" ja "luova ekosysteemi" globaalin ja digitaalitalouden muuttuessa yhä osaamis- ja sisältöpohjaisemmaksi. EU:n yhteydessä tämä merkitsee myös kulttuurin ja luovuuden asemointia toiminnallisesti paljon lähemmäksi niitä lähellä sijaitsevia ja paljon laajempia toimintakokonaisuuksia esimerkiksi yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden, innovoinnin, digitaalialan ja alueellisten strategioiden yhteydessä. (Luova Eurooppa -ohjelma /kulttuurilohko)

11 Museoaate ja yhteisö Museoiden demokratisoituminen ja tavoite toiminnan itsereflektioon 1980-luvulta eteenpäin. Uusi museologia levisi kansainvälisesti 1980-luvun aikana. Esinekeskeisyydestä ilmiökeskeisyyteen. Tavoitteena museoiden sisäinen muutos ja osallistavuuden lisääminen. Ekomuseoiden ideologia: yhteisöllinen museo, joka toimii identiteetin, menneisyyden ja nykyisyyden ymmärryksen välineenä paikallisille asukkaille. Paikallisen kulttuurin ymmärryksen väline museokävijöille. Ekomuseoaate yhdistää paikallisen ruohonjuuritason toiminnan museoinstituutioon. Selkeä linkki yhteisöllisyyteen. Yhteisöllisyyden, yhteisen merkitys matkalla hyvinvoinnin kokemukseen. (Hyyppä) Kulttuuriperintö on yhteinen asia. Paikallismuseoiden museoiden perustamisen ja pyörittämisen yhteisöllisyys.

12 Museoaate ja yhteisö Ekomuseoiden ideologia: yhteisöllinen museo, joka toimii identiteetin, menneisyyden ja nykyisyyden ymmärryksen välineenä paikallisille asukkaille. Paikallisen kulttuurin ymmärryksen väline museokävijöille. Ekomuseoaate yhdistää paikallisen ruohonjuuritason toiminnan museoinstituutioon. Selkeä linkki yhteisöllisyyteen. luonto kestävä kehitys laboratorio-ajatus

13 Museoprofession muutoksia Museoammattilaisuuden kehitys ja muutos ja sen vaikutus museon tuottamiin palveluihin: Nykymuseosukupolvi on alistettu byrokratialle, auktoriteetti on menetetty, samalla kuin keräämisen intohimo on karissut ammattilaisuuden myötä. (Hein 2000) Museoammattilainen on asiakassuuntautunut tiimipelaaja, joka yrittää miellyttää kaikkia. Museoiden muutosprosessi? Miten tulevaisuus nähdään? Miten selvitään sirpaloituvan kokoelmakentän ja monimuotoisen asiakaskunnan tarpeissa siten, ettei itse museo menetä merkitystään pysyvänä palveluna, joka kykenee edelleen tarjoamaan yhteisölle identiteetin rakennuspuita? Kulttuuriperinnön välittäjän rooli on valitsijan, välittäjän ja tarjoilijan rooli.

14 Museoprofession muutoksia Museot sisältävät tunnepuolen kokoelmia, taidetta; ja tietopuolen kokoelmia, historiasta kertovat esineet, dokumentit. Muistaminen yhdistää tätä kaikkea, muistijälkien synnyttäminen, museon välittäjän rooli on ainutlaatuinen. Museoilla sadan vuoden aikan kehittynyt ammattitaito, museoammattilainen rinnastuu tässä kontekstissa yhteisötaiteilijaan tai yleisesti taiteilijuuteen. Vastaanottajan havainto omasta identiteetistä taiteen ja kulttuuriperinnön äärellä on pysyvästi olennainen tapahtuma.

15 Museoprofessio ja hyvinvointityö ICOM: Education relates to both the heart and the mind, and is understood as knowledge which one aims to update in a relationship which sets knowledge in motion to develop understanding and individual reinvestment. Education is the action of developing moral, physical, intellectual and scientific values, and knowledge. CECA (ICOM): The Committee for Education and Cultural Action Kriittisissä kirjoituksissa museoideologiasta on pohdittu mm. kävijöiden kokemismahdollisuuksia museoissa. Useat syyt, mm. koventunut kilpailu kävijöistä ja rahoituksesta ovat pakottaneet museoita muuttamaan toimintaperiaatteitaan ja ottamaan yleisön paremmin huomioon. Kävijöiden valistamiseksi moniin museoihin on perustettu uusi toiminnan sektori, museopedagogiikka. Tiedot kävijämääristä eivät enää riitä museoille. (Linko 1994)

16 Museoprofessio ja hyvinvointityö 1990-luvun lopulla-2000-luvun alussa ilmaantui museologian ja museoiden käyttöön käsite social inclusion, joka vakiintui suomen kieleen käsitteeksi osallisuus. Kulttuurin tai yleisemmin luovien alojen ja hyvinvointialojen yhteistyöstä puhuttaessa on otettu käyttöön termi välittäjäammattilainen, joka voi olla taideterapeutti, yhteisötaiteilija tai museopedagogi. Museoissa työskentelee siis melko paljon paljon näitä välittäjäammattilaisia ja museot ovat kulttuurin välittämisen ammattilaisia. Laajentuminen projekteista systemaattiseen ja pitkäkestoiseen yhteisötyöhön hyvinvoinnin parissa on vain pienen askeleen päässä tästä.

17 Kävijyys Museokäyntien ja -kokemusten hajanaistumiseen kaksi syytä: yleisön käytöksen ja tarpeiden makrotason muutos museoiden lisääntynyt tapa tuottaa entistä interaktiivisempia ja osallistavampia näyttelyitä (Sandell 2007) Kävijätutkimusten mukaan museokävijyys keskittyy koulutettuun ja hyvintoimeentulevaan väestönosaan, vaikka museot tekevät paljon toimia laajentaakseen yleisöpohjaansa. (Kaitavuori 2004) Museot huomioivat erilaiset käyttäjäryhmät, mutta se ei ole muuttanut yleisöpohjaa tai tuonut uusia kävijöitä. Sama tilanne on vuonna 2011 toteutetun kävijätutkimuksen pohjalta. (Taivassalo & Levä 2012) Onko relevanttia ajatella näin? Pitääkö museon kasvattaa näyttely- ja osallistavuustoimillaan ja yleisölähtöisellä toiminnallaan osallistujia uusiksi maksaviksi asiakkaiksi. Tuleeko tavoitteena olla lisääntynyt kävijämäärä?

18 Kävijyys Museoiden tulisi olla ensisijaisesti yhteisöllisiä instituutioita = aidosti yhteisönsä kanssa toimivia tahoja. Museot kiinnittävät liikaa huomiota kävijämääriin (kulutukseen) toimintansa indikaattorina, ja laiminlyövät tehtävänsä mm. yhteisön sosiaalisen hyvinvoinnin rakentajana. Museoiden tulisi huomioida toimintansa suunnittelussa myös epätavanomaiset ja eimuseaaliset näkökulmat. Museot arvioivat toimintaansa liian usein vain kysymällä miten työ on tehty. Useammin kysymyksen tulisi olla miksi teemme tätä mitä teemme. (SØndergaard & Janes 2012) Kritiikki aina paikallaan, mutta museoiden itsereflektointi ja itsekriittisyys on kehittynyt viime vuosikymmeninä suurin harppauksin. Museoiden erikoistuminen on tästä hyvä esimerkki. Kaikkien ei kannata tehdä samaa.

19 Kävijyys Museot ovat kehittyneet paikoiksi, joissa keskitytään yhtä paljon yleisöön kuin kokoelmiin. saavutettavuus osallistavuus: yhteisöohjelmat, tapahtumat pedagogian kasvu (ammatillistuminen) elämyksellisyys interaktiivisuus museot yhteisiksi olohuoneiksi -ajattelu Taidemuseotyön pyrkimys interventioida ulos museosta: osallistava taide ja yhteisötaide

20 Kohderyhmänä aikuiset Taidemuseoissa on keskitytty kehittämään enimmäkseen lasten taidekasvatustoimintoja Elinikäiseen oppimiseen nuorten ja aikuisten taidekasvatukseen ei ole satsattu yhtä paljon. (Sederholm 2001) Kulttuuripalvelujen tuottajien määrän kasvu, kilpailu kävijöistä. Lapset ja nuoret, myös vauvat sekä enenevästi maahanmuuttajat ja senioriväestö ovat lähes kaikkien museoiden markkinoinnin kohteena ja toiminnan suunnittelun kohderyhmänä. Työssäkäyvät aikuiset ole museoille erikoisryhmä otsikolla työyhteisö, vaikka työyhteisön sisäiset sidonnaisuudet ovat verrattavissa vaikkapa koululuokan keskinäiseen yhteyteen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa toimii paljon keski-ikäisiä, hyvin koulutettuja naisia. Ahkerimmin museopalveluita käyttävän asiakkaan profiili on samankaltainen. (Lehto-Vahtera 2011) Yli 65-vuotiailla yhteisöllinen kulttuuritoimintaan osallistuminen vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen terveysteen. Vaikutus seuraa, vaikka harrastuksen aloittaisi myöhemmällä iällä. (Ks. myös Nummelin 2011)

21 Osallisuus Kulttuuria kaikille = OIKEUS johonkin jota museot pitävät hallussaan/kokoelmat sisällöt, osaaminen. Hyvinvoinnin tukeminen kulttuurin ja taiteen avulla koskettaa myös näkemystä, jonka mukaan kulttuuri(perintö) kuuluu kaikille. Jokaisella on oikeus ja tasa-arvoinen mahdollisuus itse tehdä taidetta tai osallistua kulttuuritoimintaan. (Perho 2011) Toteutuessaan kulttuurisen saavutettavuuden periaate parantaa elämänhallintaa.

22 Prosesseja Taiteeseen pohjautuvat työskentelymenetelmät ja muu aktiivinen kulttuuri- ja taidetoiminta toimivat ensisijaisesti kokemuksen ja sosiaalisuuden kautta. (Rönkä 2011) Taidelähtöiset menetelmät käsite ja metodi Taiteellisten prosessien sijoittaminen uusiin ympäristöihin kuten yrityksiin voio muuttaa taiteilijan työnkuvaa ja taiteilijaidentiteettiä kuten myös ajatusta taiteesta. Tässä muutoksessa tarvitaan tutkimusta taide- ja kulttuurialan itseymmärryksen lisäämiseen. (Lehikoinen 2013) Miten museo muuttuu kun museoprosessit ja yleisötyö sijoittuu uusiin ympäristöihin? Miten taide muuttuu? Miten käsitys kulttuuriperinnöstä muuttuu?

23 Vakiintunut kulttuuriperintö Museoammattilaisten pyrkimys välittää taidetta ja kulttuuriperintöä mutkistaa asetelmaa ja pyrkii toisaalta sivistämään kansalaisia ja toisaalta tarjoaa väistämättä länsimaisen taidehistorian näkemystä. (Ramirez 1996) Authorised heritage discource (ADH) Kanonisoitu kulttuuriperintö, kansallinen perintö. (Smith 2006) Myös ei-materiaalinen kulttuuriperintö ja erilaiset tavat kokea kulttuuriperintö, menneisyyden tai nykyisyyden arvokkaat asiat vaihtelevat, ne eivät avaudu kaikille samalla tavalla. Juuri tämä näkökulma voi olla avain, kun mietitään kulttuuriperinnön tai taiteen hyvinvointivaikutuksia. Ihmisten persoonalliset yhteydet kulttuuriin, kulttuuriperinnön tai muistojen suhde identiteettiin, tunne kuulumisesta johonkin. Kulttuuriperintöä ei voi maalata esiin yhdellä siveltimenvedolla

24 Vakiintunut kulttuuriperintö Museot avaavat oppimisympäristöinä laajemman tulkinnallisen ikkunan yleisötyöhön kuin museot sivistysympäristönä. Tällöin oppimistavoite ei ole museon valmiiksi arvottama kansallisen kulttuuriperinnön näkökulma tai sen edustama hyvä maku. (Kaitavuori 2007) Luokittelu on osa museohistoriaa. Se toimii tulkintojen polkujen alkupisteenä. Sama esine luokitellaan eri tavalla eri kokoelmiin ja lähtee kulkemaan omanlaista polkua kontekstin ja arvonmuodostuksen maisemassa. Erilaiset museot, erilaiset konventiot.

25 Arvot Tulevaisuuden toivo tai pelko tai pyrkimys ei ole tietoa, joka olisi kaivettavissa esiin museoesineistä, teoksista, kulttuuriperinnöstä itsessään. Se syntyy niistä arvoista, oletuksista ja pyrkimyksistä, joita kunkin aikakauden ihminen niille asettaa. Meidän tämänpäivän tekomme määräävät museoiden tulevaisuuden. Ovatko museot omaksuneet brändin rakentamisen opit suoraan liikemaailmasta, soveltamatta niitä oman toimintansa yleishyödylliseen luonteeseen? Museoiden tulisi rakentaa brändi arvojen, ideoiden ja tekojen varaan, ei kokoelmien. (SØndergaard & Janes 2012)

26 Museologit Stephen E. Weil ja Kalle Kallio ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että toisinaan museot sekoittavat toiminnan keinot ja tavoitteet keskenään. Jos tavoitteena on säilyttää kokoelmia, se ei johda aktiivisesti muuhun tavoitteeseen kuin selviytymiseen = passiivinen tavoite. (Weil 2002; Kallio 2007) Pysyvyys voidaan nähdä kuitenkin myös museon yhteiskunnalle antamana arvona, vaikka kokoelmien säilyttäminen ei olisikaan itsetarkoitus. Voivatko museokokoelmat tyhjentyä arvosta? Tieto ei periydy. Arvot Kokoelmille ei tehdä uusia kysymyksiä, tutkimuksen puute. Historiankirjoitus on moniäänistynyt. Ovatko museot pysyneet perässä?

27 Arvot Arvot ja huomiotalous Museolla on useita yleisöjä ja useita julkisuusrooleja Museota voidaan käyttää eri tavoin. Museo lainaa imagoaan tässä hetkessä ja tulevaisuudessa, lyhyellä aikavälillä tai pitkäkestoisesti. (Taalas/Tulevaisuuden taidemuseo 2009) Hyvä brändi ei riitä: mielikuva museosta tarvitsee myös tulevaisuudessa tuekseen tietoa asiakkaalle ymmärrettävää ja kiinnostavaa tietoa museon sisällöistä.

28 Arvot Museoiden kantamia arvoja: Kestävä kehitys Ajankulun ja elämänkaaren merkitys Pysyvyys Hyvä museokokemus Ikimuistoinen näyttely Aitous Interaktiivisuus

29 Museon aika Asiakkaan aika, pitäisikö ajatella että eri kellonaikoina ja viikonpäivinä erilaista tarjontaa? Ruokailun ja työn rytmi on muuttunut, se vaikuttaa muuhunkin kulutukseen ja käytökseen. Pysyykö museopalvelu sellaisena, joka säilyttää itsenäisyytensä, vai tehdäänkö museokulutuksen kanssa samaan aikaan jotakin muuta, mitä? (Pantzar 2011) Ihmiset haluavat kerätä lautaselleen brunssin, josta saa nauttia silloin kuin on aikaa. Museossa on aikaa (nykyhetki, mennyt ja tuleva), se on moniselitteinen arvo, jota kannamme.

30 Museo tilana Museo tilana ja paikkana. Museotila ja siellä oleminen on arvo ja, jota voi kehittää. Historiaan tai taiteeseen liittyvä ympäristö on monen arvostama asia, josta halutaan päästä osalliseksi ja joka koetaan virkistäväksi. Museon matala kynnys on laajempi käsite kuin museon saavutettavuus.

31 Kokemus vai elämys? Asenne elämään on merkittävä avain hyvinvointiin. Voiko museokokemus tai -elämys saada aikaan pysyvää vaikutusta siihen? Kokemus tuottaa muutosta sen kokevassa ihmisessä. Muutos voi olla hetkellinen tai johtaa muutokseen, aiheuttaa ketjureaktion... Kokemuksen aikana kehitämme uusia merkityksiä ja koemme asiat täydemmin liittäessämme uusia merkityksiä kokemiimme objekteihin, tapahtumiin ja asioihin. Samalla avautuu uusia näkökulmia ymmärryksellemme ja tavallemme omaksua asioita. Elämys on voimakas, vahva, intensiivinen ja pysäyttävä. Kokemus on elämystä huomaamattomampi, meitä vähemmän ravisteleva. (Linko 1998)

32 Kokemus vai elämys? Taiteilla on ollut aina kyseenalaistajan ja toisenlaisten näkökulmien esille tuojan rooli. Taideja kulttuuritoiminnan keinoin pystytään vaikuttamaan esimerkiksi työpaikan ilmapiiriin. Taiteelliset kokemukset lisäävät kommunikaatiotaitoja ja tiimityötaitoja. Etenkin nyt, kun työelämän muutokset stressaavat ihmisiä, kulttuurille ja taiteelle puhkeaa uusia käyttömuotoja. Ihmisillä on myös valtavan suuri tarve olla osallisena taiteellista prosessia... (Linko 1998) Taideteos, museo-objekti, maisema voi edustaa kauneutta, se voi herättää tunteita, toivoa tai turhautumista tai jättää kylmäksi. Henkilökohtainen koskettava taidekokemus yhdistettynä yhteisön tuottamaan sosiaaliseen tukeen luovat tehokkaasti hyvinvointia. (Rönkä 2011) Mitä merkitystä on kokemusten määrällä ja voiko määrä korvata laadun? (Brandenburg 2012)

33 Kokemus vai elämys? Museon mahdollisuus tarjota merkittäviä kokemuksia ja elämyksiä mikro- ja makrotasolla: yksittäinen taidekokemus yhteisöllinen taidekokemus -tapahtuma Historiallisen esineen tai kohteen äärellä voidaan saavuttaa havainto itsestä ketjuna osana suvussa ja historiassa.

34 Kokemus vai elämys? Newman, Andrew Imagining the social impact of museums and galleries: interrogating cultural policy through an empirical study. Newman tekee selkoa museoista ja gallerioista sosiaalipolitiikan välineinä ja kysyy, mikä on visuaalisen taiteen kuluttamisen ja hyvinvoinnin tuottamisen prosessin suhde? New Dynamics of Ageing programme (NDA) , Northern Gallery for Contemporary Art, Sunderland, Tyne and Wear BALTIC Center gor Contemporary Art; Gateshead, Tyne and Wear Shipley Art Gallery, Gateshead, Tyne and Wear Great North Museum, Hancock, Newcastle upon Tyne, Tyne and Wear Kolme vierailua/henkilö, kolme erilaista vuotiaiden ryhmää. Tutkimuksessa haluttiin selvittää mm. vakiintuneiden kulttuuriperintökäsitysten vaikutusta museokokemukseen (Smith 2006)

35 Kokemus vai elämys? (Newman 2013) Taidenäyttelyiden kokemiseen vaikuttivat aiemmat hyvät kokemukset, jonkinlainen esteettinen esiymmärrys. Muissa kuin taidenäyttelyissä kokemus rakentui enemmän muistojen ja tarinan varaan. Kävijät saattoivat ikään kuin jatkaa näyttelyn tarinaa, omasta elämänkokemuksesta ammentaen. Käsitöitä esittelevissä näyttelyissä ryhmät ihmettelivät esineiden tekijöiden taituruutta, joka välittyi esillä olevissa esineissä. Taituruuden ihailu, joka tämän tutkimuksen kokemuksissa haastoi kävijöitä myös myöhemmin itse kokeilemaan taitojaan.

36 Kokemus vai elämys? Kirjastopalvelujen paradigman muutos: Ei etsitä pelkästään kirjoille lukijoita, vaan lukijoille kirjoja. Muokataan tuttu kysymys käännettyyn sanajärjestykseen: Mihin tarpeeseen ja tarkoitukseen ihmiset etsivät luettavaa? (Koivu 2011) Museoiden tulee kysyä: Mihin tarkoitukseen ihmiset hakevat esine- ja näyttelykokemuksia? Minkä vuoksi turisti hakeutuu aidon kulttuuriperinnön äärelle tai taideteokseen eteen? Miksi sama ihminen käy katsomassa samaa teosta uudelleen tai palaa samaan paikkaan yhä uudelleen?

37 Laatu ja vaikuttavuus Vaikuttavuusnäkökulma Museon toiminta-ajatus Vaikuttavuusnäkökulma (voi olla myös kulttuuriperinnön näkökulma) (Kallio 2007) Sidosryhmien tarpeet Asiakkaiden näkökulma (kävijämäärät, kävijöiden kokemukset) Museon prosessit Innovatiivisuus, henkilöstön osaaminen Kumppanuuksien valinta

38 Lähteet ja linkit von Brandenburg, Cecilia: Kulttuurin ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä. Näköaloja taiteen soveltavaan käyttöön. Opetusministeriön julkaisuja 2008:12, Helsinki. von Brandenburg, Cecilia: Art, Health promotion and well-being at work. Synnyt 1/2009. von Brandenburg, Cecilia: Taiteen hyödyntämisestä hyvinvoinnin edistämisessä. Teoksessa: Terveyttä kulttuurin ehdoilla. Näkökulmia kulttuuriseen terveystutkimukseen. Toim. Marja-liisa Honkasalo & Hannu Salmi, Turku Falk, John H. & Dierking, Lynn D The Museum Experience. Washington. Filpus, Leena: Kulttuuri tekee hyvää. Yhteenveto. Akavan erityisalojen järjestölehti 1/2011. Hein, Hilde S The Museum in Transition. A philosophical Percpective. Washington. Herranen, Merja: Lillukanvarsiako vain? MAL-tiedote 11/2012. Museoalan ammattiliitto ry MAL. Hyyppä, Markku: Kulttuurifriikki elää pitempään. Suomen kulttuurirahaston vuosijuhlaesitelmä Kaitavuori, Kaija: Museot ja muu maailma. Yhteisöllisyys museon toimintatapana. Teoksessa. Valistus/museopedagogiikka/oppiminen. Taidemuseo kohtaa yleisönsä, Toim. Marjatta Levanto & Susanna Pettersson. Hämeenlinna Kallio, Kalle: Museon yhteiskunnalliset tavoitteet. Teoksessa: Museologia tänään. Toim. Pauliina Kinanen, Jyväskylä Koivu, Ira: Miten kirjastoa tulisi markkinoida? Kirjastolehti Konlaan, Boinkum Benson Cultural Experience and health. The coherense of health and leisure time activities. Umeå University Medical Dissertations. New Series No Umeå. Lehikoinen, Kai: Taiteelliset interventiot ja taiteen soveltava käyttö työyhteisöissä: ajatuksia tutkimustarpeista ja tietopohjan vahvistamisesta. Julkaisussa: Uutta osaamista luomassa. Työelämän kehittäminen taiteen keinoin. TAIKA Toim. Pälvi Rantala & Satu-Mari Korhonen, Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisiä julkaisuja B. Tutkimusraportteja ja selvityksiä

39 Lähteet ja linkit Lehto-Vahtera, Johanna: Taide jää mieleen. Hankehakemus. Aboa Vetus & Ars Nova Liikanen, Hanna-Liisa. Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia. Ehdotus toimintaohjelmaksi Opetusministeriön julkaisuja 2010:1. Linko, Maaria: Kenen museo? Museoideologia ja museoiden merkitys kävijöille. Teoksessa: Uusi aika. Kirjoituksia nykykulttuurista ja aikakauden luonteesta. Toim. Eskola, Katariina et al., Nykykulttuurin tutkimusyksikön julkaisuja 41. Jyväskylä Linko, Maaria: Aitojen elämysten kaipuu. Yleisön kuvataiteelle, kirjallisuudelle ja museoille antamat merkitykset. Nykykulttuurin tutkimusyksikön julkaisuja 57. Jyväskylä Malmberg, Katarina: Harrastukset pidentävät ikää. Hyvä Terveys. Moninaisuus luovuutemme lähteenä. Kulttuurin ja kehityksen maailmankomission raportti. Unesco. Helsinki [alkuteos 1995] Museo Museopoliittinen ohjelma. Museum 2000 museipolitiskt program. Komiteamietintö 31:1999. Helsinki Museot vaikuttajina. Tavoite- ja tarvekartoitus. Minna Karvonen et al. Museoiden arviointimalli. Museovirasto Newman, Andrew: Imagining the social impact of museums and galleries: interrogating cultural policy through an empirical study. International Journal of Cultural Policy. Vol 19, No 1/2013, Nummelin, Sanna: Kulttuurin hyvinvointivaikutukset: onnea, elämyksiä, terveyttä. Turun kaupunki. Kaupunkitutkimus- ja tietoyksikkö. Tutkimuskatsauksia 1/2011. Pantzar, Mika Asiakkaan aika ja talouden rytmiliike. Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö. JULKAISUSARJA 2. Helsinki. Perho, Maija: Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelma. Esitelmä seminaarissa Museoista hyvinvointia ja terveyttä Suomen kansallismuseo. Rönkä, Anu-Liisa: Esitelmä seminaarissa Taide käy työssä Lahti. Sandell, Richard Museums, Prejudice and the Reframing of Difference. London and New York.

40 Lähteet ja linkit Perho, Maija: Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelma. Esitelmä seminaarissa Museoista hyvinvointia ja terveyttä Suomen kansallismuseo. Rönkä, Anu-Liisa: Esitelmä seminaarissa Taide käy työssä Lahti. Sandell, Richard Museums, Prejudice and the Reframing of Difference. London and New York. Sederholm, Helena: Taiteen tulkkina. Selvitys taidemuseoiden erityisluonteesta. Opetusministeriö. Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston julkaisusarja 5/2001. Helsinki. Smith, Laurajane The Uses of Heritage. London and New York. SØndergaard, Morten KarnØe & Janes, Robert R. What are Museums for? - Reviting Museums in a Troubled World. Nordisk Museologi 1/2012, Syrjästä esiin. Puheenvuoro kulttuurista ja kehityksestä Euroopassa. Eurooppa-työryhmän raportti Euroopan neuvostolle. Taiteen keskustoimikunnan tutkimus- ja tiedotusyksikkö. Mikkeli Taivassalo, Eeva-Liisa & Levä, Kimmo Museokävijä Suomen museoliitto. Helsinki. Tulevaisuuden taidemuseo: virtuaalikeskustelu (Sirpa Pietikäinen, Saara Taalas, Pasi Saukkonen & Anita Rubin). Teoksessa: Tulevaisuuden taidemuseo. Toim. Susanna Pettersson, Valtion taidemuseo. Vammala Linkit: Luova Eurooppa -ohjelman ( ) kulttuurilohko. Yhteenveto: Malmberg, Katarina: Kirjastolehti:

41 Kyky ottaa haltuun ilmiöitä, popularisoida ja välittää niitä Aito kiinnostus yleisöä ja yhteisöä kohtaan Pitkä kokemus osallistavista lisäpalvelujen tuottamisesta Museopedagogiikan vahva ja yhä vahvistuva asema Museoprofession kehitys Palvelumuotoilun haasteet Hyvinvoinnin rakenteen pintapuolinen tuntemus Eri näkökulmia yhdistävän tutkimuksen puute Kokoelmasisältöjen muotoilu hyvinvointipalveluiksi keskittynyt enemmän taiteeseen kuin muuhun kulttuuriperintöön Hinnoittelun vaikeus Markkinoinnin haasteet Museon yhteiskunnallisen roolin vahvistuminen Uusi vivahde kulttuuri- ja taideperinnön arvonmuodostusprosessiin Museo luovan talouden ja muutostalouden aktiiviseksi toimijaksi Uuden pysyvän osaamisalueen (hyvinvointityö) kehittyminen Uusien kumppanuuksien löytäminen Ydinosaamisalueiden ja lisäpalveluiden keskinäinen määrittelemättömyys Mihin keskitytään? Miten tehdään vai Miksi tehdään? Liian suuret haasteet, ammattitaidon rajat tulevat vastaan Uusi palvelu lisää kävijöitä -malli ei toteudu

42 (Falk & Dierking 1992) Johanna Lehto-Vahtera

43 Johanna Lehto-Vahtera

Taidemuseo työyhteisön taukotilana Taide jää mieleen -hankkeen tuloksia

Taidemuseo työyhteisön taukotilana Taide jää mieleen -hankkeen tuloksia Taidemuseo työyhteisön taukotilana Taide jää mieleen -hankkeen tuloksia Elli Liippo Taideohjaaja, Taide jää mieleen -hanke Aboa Vetus & Ars Nova Taidemuseo työyhteisön taukotilana aikaa asioiden syvempään

Lisätiedot

Museotyö muutoksessa!

Museotyö muutoksessa! Museotyö muutoksessa! Kohti vaikuttavampaa museotoimintaa Carina Jaatinen, Museovirasto Tampere 27.5.2015 Virittelyä ja herättelyä! Mitä on tulevaisuuden museotoiminta? Miksi sitä tehdään? Ketä se palvelee?

Lisätiedot

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Emilia Västi, hankekoordinaattori Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke (2014-2015) Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt -hanke (2015 2016) 1 Pikakysely

Lisätiedot

KULTTUURI, TERVEYS JA HYVINVOINTI

KULTTUURI, TERVEYS JA HYVINVOINTI KULTTUURI, TERVEYS JA HYVINVOINTI Tutkimusohjelman suunnittelun taustaa Voimaa taiteesta -seminaari 27.9.2012 Anu Laukkanen projektitutkija ESITYKSEN RAKENNE I Tutkimusohjelman suunnittelun taustaa II

Lisätiedot

Kulttuurin ja hyvinvoinnin välisten yhteyksien kehittäminen Turussa

Kulttuurin ja hyvinvoinnin välisten yhteyksien kehittäminen Turussa Kuva: Nina Tienhaara, Osaamispolku-hanke 2013 Kulttuurin ja hyvinvoinnin välisten yhteyksien kehittäminen Turussa Marja Susi, Turun AMK /Taideakatemia. Diat, Anna-Mari Rosenlöf Taustaa Turun Kulttuuripääkaupunkivuosi

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

Kulttuurin ja vapaa-ajan hyvinvointivaikutukset

Kulttuurin ja vapaa-ajan hyvinvointivaikutukset Kulttuurin ja vapaa-ajan hyvinvointivaikutukset Esa Pirnes Kulttuuriasiainneuvos, YTT Iisalmi 5.2.2013 Kulttuuri ja hyvinvointi (Tilasto)tieto Vakuuttava / Vaikuttava Uskottava / Uskouttava Kattava / Syventävä

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020 Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010 Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies Strategian tausta laajat muutostrendit haastavat toiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelma ja toteutuksen vaiheet 2011. 28.1.2011 Ohjelmajohtaja Maija Perho Tekryn seminaari

Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelma ja toteutuksen vaiheet 2011. 28.1.2011 Ohjelmajohtaja Maija Perho Tekryn seminaari Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelma ja toteutuksen vaiheet 2011 Tekryn seminaari Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Istuvan hallituksen ohjelmaan sisällytettiin mm. Terveyden edistämisen

Lisätiedot

Kulttuurin taloudelliset vaikutukset Keskuskirjastokokous 30.1.2014 Kirjastojen taloudellinen vaikuttavuus: Puhutaan rahasta

Kulttuurin taloudelliset vaikutukset Keskuskirjastokokous 30.1.2014 Kirjastojen taloudellinen vaikuttavuus: Puhutaan rahasta Kulttuurin taloudelliset vaikutukset Keskuskirjastokokous 30.1.2014 Kirjastojen taloudellinen vaikuttavuus: Puhutaan rahasta Timo Cantell Helsingin kaupungin tietokeskus timo.cantell@hel.fi Kulttuuripolitiikan

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Työpajatyöskentelyä Aika: pe 9.10.2015, klo 10 15, Paikka: Kumppanuustalo Artteli ry.,

Lisätiedot

Uusi kirjastolaki mahdollistajana ja edistäjänä: hajakommentteja

Uusi kirjastolaki mahdollistajana ja edistäjänä: hajakommentteja Uusi kirjastolaki mahdollistajana ja edistäjänä: hajakommentteja Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät Mitä uuden kirjastolain pitäisi mahdollistaa? Kirjastolain uudistamisen tavoitteena on turvata

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA Päihdealan sosiaalityön päivä 22.11.2012 Aulikki Kananoja ESITYKSEN JÄSENNYS Kulttuurinen muutos ( William Ogburn) Globaali ympäristö Väestörakenteen muutos Suomalaisen hyvinvointipolitiikan

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Taide, taidetoiminta ja niiden vaikutukset ikääntyneiden hyvinvointiin

Taide, taidetoiminta ja niiden vaikutukset ikääntyneiden hyvinvointiin Uutta tutkimusta taiteista ja hyvinvoinnista: katsauksia kansainväliseen tutkimukseen Taide, taidetoiminta ja niiden vaikutukset ikääntyneiden hyvinvointiin 26.10.2017 Sitra Helena Malmivirta KT, LTO,

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä

KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä KUVATAIDE Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako työryhmä Mikko Hartikainen 18.11.2009 Kuvataide oppiaineena perusopetuksessa Visuaalista kulttuurikasvatusta Osa

Lisätiedot

Taiteen jälkiä seuraamassa -taidekokemusten merkityksistä työyhteisöissä

Taiteen jälkiä seuraamassa -taidekokemusten merkityksistä työyhteisöissä Taiteen jälkiä seuraamassa -taidekokemusten merkityksistä työyhteisöissä Cecilia von Brandenburg Aalto /Arts YH Novia/ ArtGoesWork cecilia.vonbrandenburg@aalto.fi Jäniksen tarina Voimmeko ajatella maailmaa

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Taiteen salakuljetusta vai osallistavaa taidetta?

Taiteen salakuljetusta vai osallistavaa taidetta? Kulttuuriluotsit 10 vuotta 10.11.2016 OTSIKKO BANGERS -FONTILLa Taiteen salakuljetusta vai osallistavaa taidetta? Sanna Pekkinen Hyvinvoinnin välitystoimisto on ESR rahoitteinen hanke, johon sisältyy koulutusta,

Lisätiedot

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset Taide ja kulttuuri osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä Prosenttiperiaatteen laajentamisen

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset Taide ja kulttuuri osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä Prosenttiperiaatteen laajentamisen Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset Taide ja kulttuuri osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä Prosenttiperiaatteen laajentamisen kärkihanke / Opetus- ja kulttuuriministeriö / 1/2018/ Johanna

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi. Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus

Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi. Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi Eero Ropo TAY Kasvatustieteiden yksikkö Aineenopettajakoulutus 2 Turvallisuuden kokemus ja identiteetti Turvallisuutta ja identiteettiä on kirjallisuudessa käsitelty

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Taideyliopistoselvityksen tilannekatsaus 2.12.2010

Taideyliopistoselvityksen tilannekatsaus 2.12.2010 Taideyliopistoselvityksen tilannekatsaus 2.12.2010 Taideyliopistoselvitystyöryhmän tehtävät Selvitystyöryhmän tulee: tehdä esitys siitä, millä edellytyksillä maahamme voidaan synnyttää kansallisesti ja

Lisätiedot

Sulkevat ja avaavat suhteet

Sulkevat ja avaavat suhteet Sulkevat ja avaavat suhteet Nuoret, vertaisuus ja yhteisöllinen kiinnittyminen Sosiaalipedagogiikan päivät Mikkeli 7.4.2017 Riikka Korkiamäki riikka.korkiamaki@uta.fi Lähtökohta-ajatus Intiimikään suhde

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Museologian opetussuunnitelma 2013

Museologian opetussuunnitelma 2013 Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Museologian opetussuunnitelma 2013 PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO PERUSOPINNOT (25 op)... 3 Perusopintojen osaamistavoitteet... 3 MSLP010

Lisätiedot

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia Tulevaisuuden Museo-Suomi Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia 24.10.2010 Taiteen ja kulttuurin luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille. Hallitusohjelma Kattavin

Lisätiedot

Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri.

Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri. Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri., Soile Kuitunen 1 Visio 2020: Mikkeli modernin palvelun kasvukeskus Saimaan

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2017 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus-

Lisätiedot

Aikuisten museo. Aikuisten museo

Aikuisten museo. Aikuisten museo Aikuisten museo Aikuisten museo Aikuisten museo Johdatus päivän teemaan 15.12.2009 Kalle Kallio museonjohtaja Työväenmuseo Werstas Päivän ohjelma ennen lounasta 11.00-12.15 Miten kapitalismi ruostuttaa

Lisätiedot

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kulutuksen arkea ja juhlaa Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kaupunkikeskusta kulutuksen tilana Outi Uusitalo, Jyväskylän yliopisto Sisältö: Taustaa, KAUTAS-hanke Kaupunkitilan

Lisätiedot

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Mikä on Taikalamppu? Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten verkosto Perustettu

Lisätiedot

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Kaupunginhallitus 8.1.2018 Liite 1 7 MIKKELIN STRATEGIA 2018-2021 Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin Miten teemme yhteisestä visiosta totta? Arvokirjan

Lisätiedot

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Megatrendit ja kulttuurialan muutos Työpajan purku

Megatrendit ja kulttuurialan muutos Työpajan purku Megatrendit ja kulttuurialan muutos 3.6.2016 Työpajan purku Osallistujattila 2025 Ilmoittautuneita 175 kpl Ilmoittautuneet aloittain: Museoala Orkesterit Teatterit Muut Ryhmätöiden lm. 20+1 kpl ks. dokumentointi

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2018 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Arvokasvatus urheilujärjestöissä ja -seuroissa: Uuden tutkimusprojektin ensiaskeleet ja esittely. Lauri Keskinen lokesk[ät] utu.fi

Arvokasvatus urheilujärjestöissä ja -seuroissa: Uuden tutkimusprojektin ensiaskeleet ja esittely. Lauri Keskinen lokesk[ät] utu.fi Arvokasvatus urheilujärjestöissä ja -seuroissa: Uuden tutkimusprojektin ensiaskeleet ja esittely Lauri Keskinen lokesk[ät] utu.fi 24.11. TUL:n Seurapäivät Aluksi: seurahengestä ja kasvatuksesta Seurahenki

Lisätiedot

Kul$uuriperintö oppimisen alustana XVI Valtakunnallinen museologian seminaari

Kul$uuriperintö oppimisen alustana XVI Valtakunnallinen museologian seminaari Kul$uuriperintö oppimisen alustana XVI Valtakunnallinen museologian seminaari Heljä Järnefelt Jyväskylä 12.4 2012 www.kul7uuriperintokasvatus.fi Suomen Kul$uuriperintökasvatuksen seura Seura on vuonna

Lisätiedot

Kaikki ohjaavat tulevaisuutta - työelämän tulevaisuuskuvia ja valmiuksia

Kaikki ohjaavat tulevaisuutta - työelämän tulevaisuuskuvia ja valmiuksia Kaikki ohjaavat tulevaisuutta - työelämän tulevaisuuskuvia ja valmiuksia Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi 25.10.2013 Leena Jokinen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto Osaamisen kehittämisen menetelmiä

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Merja Saarela, Kari Nuutinen lisäksi asiantuntijoina: Kainulainen Maija, Keskuspuiston ammattiopisto; Invalidisäätiö

Lisätiedot

ArtsEqual - Taide kouluissa. Eeva Anttila, Taideyliopisto eeva.

ArtsEqual - Taide kouluissa. Eeva Anttila, Taideyliopisto eeva. ArtsEqual Arts@School - Taide kouluissa Eeva Anttila, Taideyliopisto eeva. anttila@uniarts.fi artsequal.fi Tutkimuskysymykset Mitä ovat ne mekanismit, jotka taidetta ja taidekasvatusta koskevissa suomalaisissa

Lisätiedot

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen Tutkimuksen tavoitteet Tavoitteena on tutkia taiteen ja kulttuuritoiminnan merkitystä ja vaikutuksia henkilökunnan

Lisätiedot

Ohjauksen mahdollisuudet työelämän muutoksissa

Ohjauksen mahdollisuudet työelämän muutoksissa Ohjauksen mahdollisuudet työelämän muutoksissa Tulevaisuuden työ ja ohjaus seminaari (6.11.2015) Puheenjohtaja Eric Carver Uraohjaajat ja valmentajat ry Ohjauksen mahdollisuudet työelämän muutoksissa Ohjaus

Lisätiedot

Osallisuus kunnan kulttuuritoiminnassa

Osallisuus kunnan kulttuuritoiminnassa Osallisuus kunnan kulttuuritoiminnassa Kuntanäkökulma kulttuurilain uudistustyöhön Sampo Purontaus 7.12.2017 Kuntanäkökulmasta Mikä kuntanäkökulma? Kuntakenttä tuottaa hyvin kirjavaa puhetta esim. kulttuurin

Lisätiedot

Kulttuuripalvelun mahdollistaminen terveydenhuollossa eri hallintokuntien ja taiteilijoiden yhteistyönä

Kulttuuripalvelun mahdollistaminen terveydenhuollossa eri hallintokuntien ja taiteilijoiden yhteistyönä Kulttuuripalvelun mahdollistaminen terveydenhuollossa eri hallintokuntien ja taiteilijoiden yhteistyönä Voimaa Taiteesta seminaari, Vantaa 27.9.2012 Tuulia Koponen, yh, TtM, 27.9.2012 Tuulia Koponen 1

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

PORIN TAIDEMUSEO. tehtävämme. Satakunnan kulttuurin edistämisessä

PORIN TAIDEMUSEO. tehtävämme. Satakunnan kulttuurin edistämisessä PORIN TAIDEMUSEO tehtävämme Satakunnan kulttuurin edistämisessä Tehtävämme ja vastuualueemme Satakunnan kulttuurin edistämisessä PORIN TAIDEMUSEON TEHTÄVÄNÄ on Porin kulttuuritoimen yhteisten arvojen mukaisesti

Lisätiedot

Tarja Pääjoki, JY. Kuva Hanna Nyman, Vantaan taikalamppukekus Pessi

Tarja Pääjoki, JY. Kuva Hanna Nyman, Vantaan taikalamppukekus Pessi Tarja Pääjoki, JY Kuva Hanna Nyman, Vantaan taikalamppukekus Pessi Taikalampun strategia, laadittu 2009 10 Kuva Lastenkulttuurikeskus Lastu Lapsen taiteellinen toimijuus Lapsi näkee kaiken uutena; hän

Lisätiedot

Kivi leivässä vai manteli puurossa?

Kivi leivässä vai manteli puurossa? Kivi leivässä vai manteli puurossa? Itseoppineet perinteenkerääjät arkiston keruuideologian haastajina FT tutkijatohtori Kati Mikkola Helsingin yliopisto / SKS:n tutkimusosasto Esityksen kuvat: SKS ja

Lisätiedot

Kuvat: Joonas Luukkonen, Mats Tuominen, Jouko Tanskanen / Helsingin kaupunginmuseo, Michael Holler, Helsingin kaupunginmuseo, Marjut, Eero Roine,

Kuvat: Joonas Luukkonen, Mats Tuominen, Jouko Tanskanen / Helsingin kaupunginmuseo, Michael Holler, Helsingin kaupunginmuseo, Marjut, Eero Roine, Kuvat: Joonas Luukkonen, Mats Tuominen, Jouko Tanskanen / Helsingin kaupunginmuseo, Michael Holler, Helsingin kaupunginmuseo, Marjut, Eero Roine, Lasten ja nuorten puutarhayhdistys, Rimpparemmi, Cartina/Henrik

Lisätiedot

Kimmo Levä Museonjohtaja FM, MBA

Kimmo Levä Museonjohtaja FM, MBA Kimmo Levä Museonjohtaja FM, MBA Luovat toimialat: taiteet ja muu kulttuurituotanto, matkailu, arkkitehtuuri, mainonta ja viestintä, muotoilu Luova talous: luovuutta tuotteissaan ja tuotannossaan hyödyntävät

Lisätiedot

Mitä on luova talous? Luovat toimialat ja niiden kehityssuuntia

Mitä on luova talous? Luovat toimialat ja niiden kehityssuuntia Mitä on luova talous? Luovat toimialat ja niiden kehityssuuntia Luova talous kasvava talouden sektori Kulutustutkimusten mukaan kulttuurin talous ollut 1980-luvulta lähtien Euroopassa ja Pohjois- Amerikassa

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain infotilaisuus

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain infotilaisuus Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain infotilaisuus Arja Huotari Kulttuuritalon johtaja Kulttuuripalvelupäällikkö 21.3.2019 KULTTUURI-ILMASTONMUUTOS Cultural Climate Change ROHKEASTI REUNALLA Hinterland

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO KULTTUURITOIMINTA- Anita Kangas

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO KULTTUURITOIMINTA- Anita Kangas KULTTUURITOIMINTA- KOKEILUT Anita Kangas KESKI-SUOMEN KULTTUURITOIMINTAKOKEILUN TAUSTA (VUOSINA 1976-1979) ARVO SALON JOHTAMA KULTTUURITOIMINTAKOMITEA 1974:2. KULTTUURIPOLITIIKAN TAVOITTEET: TASA-ARVON

Lisätiedot

University of Helsinki Designing the Future

University of Helsinki Designing the Future University of Helsinki Designing the Future Ira Leväaho, WDC projektipäällikkö Viestintä&yhteiskuntasuhteet teemat 10.6.2011 1 Taustaa HYlle design tarkoittaa tapaa organisoida asioita ja toimintaa, joilla

Lisätiedot

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 TA-tili TA /SEUKO 2 RAHAPELITOIMINNAN VOITTOVARAT TAITEEN EDISTÄMISEEN TA 2018 TAE 2019 29.80.52. MOMENTTI YHTEENSÄ 238 294 000 246 260 000 1) Luova työ ja tuotanto

Lisätiedot

Hallituksen kärkihanke: Prosenttitaiteen periaatteen laajentamista taiteen hyvinvointivaikutusten tukemiseksi

Hallituksen kärkihanke: Prosenttitaiteen periaatteen laajentamista taiteen hyvinvointivaikutusten tukemiseksi Hallituksen kärkihanke: Prosenttitaiteen periaatteen laajentamista taiteen hyvinvointivaikutusten tukemiseksi Projektipäällikkö Jutta Virolainen Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore Lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille - palvelu, Valtion taidemuseo 9.11.2011 Esityksen rakenne Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet

Lisätiedot

Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa!

Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa! Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa! Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet 2019 Johanna Selkee Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto @JoSelkee Sivistyskunnan haasteet VÄESTÖ - vanhenee - monikulttuuristuu

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

Koulutuksen ja työelämän haasteet ja mahdollisuudet

Koulutuksen ja työelämän haasteet ja mahdollisuudet Koulutuksen ja työelämän haasteet ja mahdollisuudet Eeva Mäkinen FT, MuM, kehitysjohtaja Itä-Suomen Hyvinvointivoimala Kuopion konservatorio Itä-Suomen Hyvinvointivoimala 1 Itä-Suomen Hyvinvointivoimala

Lisätiedot

Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa

Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa Sosiaalipedagogiikan kouluttajatapaaminen 21.11.2014 Elina Nivala & Sanna Ryynänen Lähtökohtia 1. Tutkimusmenetelmien osaaminen ei kuulu yksinomaan

Lisätiedot

HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015

HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015 HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015 1. Toiminta-avustukset a. Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset 2015 b. Taide- ja kulttuuriyhteisöjen toiminta-avustukset

Lisätiedot

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset KDK:n ajankohtaiset kuulumiset 17.5.2011 Valtakunnalliset museopäivät, Turku Tapani Sainio Kansalliskirjasto www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

Kulttuurilaitosten vaikuttavuuden arviointi

Kulttuurilaitosten vaikuttavuuden arviointi Kulttuurilaitosten vaikuttavuuden arviointi Museojohtajien kesäpäivät 26.8.2010 14.9.2010 Pasi Saukkonen 1 Arviointiyhteiskunta Siirtyminen keskitetyn vallan ja vastuun normatiivisesta, hyvän elämän ja

Lisätiedot

Johanna Lehto-Vahtera Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel

Johanna Lehto-Vahtera Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel Johanna Lehto-Vahtera (@LehtoVah) Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel Pooli 6 Taide, oppi ja kokemus (Konst, undervisning och erfarenhet) Poolissa on

Lisätiedot

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Työelämän laatu ja johtaminen muutoksessa TOIMINTAYMPÄRISTÖN KAAOS RESURSSIEN NIUKKUUS JA KUNTALAISTEN RAJOTTOMAT TARPEET OVAT JO HAASTANEET

Lisätiedot

Vuosi 2014 on 1.4.2005 perustetun yhdistyksen yhdeksäs toimintavuosi, jonka aikana valmistaudutaan 10v. juhlavuoteen 2015.

Vuosi 2014 on 1.4.2005 perustetun yhdistyksen yhdeksäs toimintavuosi, jonka aikana valmistaudutaan 10v. juhlavuoteen 2015. TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Vuosi 2014 on 1.4.2005 perustetun yhdistyksen yhdeksäs toimintavuosi, jonka aikana valmistaudutaan 10v. juhlavuoteen 2015. Vuoden tärkeimpiä teemoja ovat kansainvälisyys ja erilaisissa

Lisätiedot

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen Päijät-Hämeessä SOS II hankkeen tavoitteet Asiakkaan osallisuutta edistävien käytäntöjen kehittäminen Aikuissosiaalityön raportoinnin ja arvioinnin mallien kehittäminen

Lisätiedot

KULTTUURI ALUEEN ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN VAHVISTAJANA

KULTTUURI ALUEEN ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN VAHVISTAJANA Kärjet liikkeelle aluekehittämisen ajankohtaispäivät KULTTUURI ALUEEN ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN VAHVISTAJANA Nikke Isomöttönen, intendentti Mikkelin kaupunginorkesteri 23.11.2015 KULTTUURI ALUEEN ELINVOIMAN

Lisätiedot

Näyttelyprosessin monet kasvot

Näyttelyprosessin monet kasvot Näyttelyprosessin monet kasvot Pohdintaa museonäyttelyiden toteutuksesta Ringa Takanen Jokaisen museossa esitettävän näyttelyn suunnittelu ja toteutus on pitkällinen projekti, jolla on omat erityispiirteensä.

Lisätiedot

Elämänlaatua ikäihmisille

Elämänlaatua ikäihmisille Elämänlaatua ikäihmisille kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut tukevat ikäihmisten elämänlaatua Kulttuuri on hyvin moninaista. Se kuuluu jokaisen arkeen. Tampereen kaupungin

Lisätiedot

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt?

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Anna-Mari Rosenlöf, projektipäällikkö Kuva: Itä-Suomen Hyvinvointivoimala, JiiPee Photography, 2016. Taiteesta ja kulttuurista

Lisätiedot

OSKU. Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa 1.4.2011 31.3.2013

OSKU. Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa 1.4.2011 31.3.2013 OSKU Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa työtoiminnassa projekti 1.4.2011 31.3.2013 OSKUssa khi kehitetään uusia kuntouttavan työtoiminnan menetelmiä ja osaamista ja moniasiantuntijuuteen perustuvaa

Lisätiedot

HYVINVOINTIFOORUMI. Leena Liimatainen Yksikön johtaja LAMK sosiaali- ja terveysala 2.5.2016 Wanha Walimo

HYVINVOINTIFOORUMI. Leena Liimatainen Yksikön johtaja LAMK sosiaali- ja terveysala 2.5.2016 Wanha Walimo HYVINVOINTIFOORUMI Leena Liimatainen Yksikön johtaja LAMK sosiaali- ja terveysala 2.5.2016 Wanha Walimo HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUNNISSA Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö kunnissa on

Lisätiedot

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU KYKYVIISARIkeskeiset käsitteet KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU www.ttl.fi 2 Mitä työkyky on? Työkyky rakentuu

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Päivän ohjelma: 10.00 Tervetuliaiskahvit 10.30 Tilannekatsaus: Missä mennään arviointimallin uudistuksessa

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Taiteesta ja kulttuurista elämänhallintaa. Eeva Mäkinen FT, projektijohtaja Takuulla-hankkeet ja Hyvinvointivoimala Kuopion konservatorio

Taiteesta ja kulttuurista elämänhallintaa. Eeva Mäkinen FT, projektijohtaja Takuulla-hankkeet ja Hyvinvointivoimala Kuopion konservatorio Taiteesta ja kulttuurista elämänhallintaa Eeva Mäkinen FT, projektijohtaja Takuulla-hankkeet ja Hyvinvointivoimala Kuopion konservatorio Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia 2 2010-2014 Ohjelman strategiset

Lisätiedot

JULKINEN TAIDE JA JOHN DEWEYN DEMOKRAATTINEN KOKEMUS. JOHN ADAMSIN ON THE TRANSMIGRATION OF SOULS

JULKINEN TAIDE JA JOHN DEWEYN DEMOKRAATTINEN KOKEMUS. JOHN ADAMSIN ON THE TRANSMIGRATION OF SOULS JULKINEN TAIDE JA JOHN DEWEYN DEMOKRAATTINEN KOKEMUS. JOHN ADAMSIN ON THE TRANSMIGRATION OF SOULS KALLE PUOLAKKA KSEI/PALMENIA LAHTI LAHDEN TIEDEPÄIVÄ 11.11.2014 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia

Lisätiedot

Utta r. asiaan 2. Kaksi kolmasosaa Suomen kansantulosta tulee kymmenestä suurimmasta kaupungista. Metropolialue joutuu entistä ankarampaan kilpailuun.

Utta r. asiaan 2. Kaksi kolmasosaa Suomen kansantulosta tulee kymmenestä suurimmasta kaupungista. Metropolialue joutuu entistä ankarampaan kilpailuun. Utta r asiaan 2, 1 / 6 5.6.2013 HE INOL AN E L INKE I NOT OIM IKUNN AN NÄ KE MYS HEINOLAN ELINKE INOSTRATE GIAN PERUSTE ET Heinolan elinkeinopolitiikka muutosten keskellä Kaksi kolmasosaa Suomen kansantulosta

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

Ikäihmisen elinympäristö, osallistuminen ja autonomian tunne

Ikäihmisen elinympäristö, osallistuminen ja autonomian tunne 11.11.2014 Ikäihmisen elinympäristö, osallistuminen ja autonomian tunne Merja Rantakokko, TtT Gerontologian tutkimuskeskus Jyväskylän yliopisto Osallisuus Mukanaoloa, vaikuttamista sekä huolenpitoa ja

Lisätiedot

Kulttuuri asukkaiden hyvinvoinnin tukena ja osana palvelurakennetta

Kulttuuri asukkaiden hyvinvoinnin tukena ja osana palvelurakennetta Kulttuuri asukkaiden hyvinvoinnin tukena ja osana palvelurakennetta Työpaja Leppävirralla 1.11.2018 Mervi Lehmusaho ja Tiina Riekkinen Kulttuurisote-hanke Taiteen ja kulttuurin myönteisiä vaikutuksia Mielen

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle

Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle Pikkuparlamentti 25,10.2013/Arvostava vuorovaikutus, yliopistonopettaja KTK/erityispedagogiikka erja.kautto-knape@jyu.fi 2 Positiivisen

Lisätiedot

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Pauliina Mattinen 1 Tutkimuksesta yleensä Tutkimuksen aineistonkeruun toteutti Innolink Research Oy. Tutkimus

Lisätiedot

Kulttuurin taloudelliset vaikutukset. Kulttuurifoorumi - Kulturforum Porvoo Borgå

Kulttuurin taloudelliset vaikutukset. Kulttuurifoorumi - Kulturforum Porvoo Borgå Kulttuurin taloudelliset vaikutukset Kulttuurifoorumi - Kulturforum Porvoo Borgå 12.3.2015 Timo Cantell Helsingin kaupungin tietokeskus timo.cantell@hel.fi Matti ja Maija lähtevät Helsingin Musiikkitaloon

Lisätiedot