Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2006

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2006"

Transkriptio

1 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2006 Eeva-Kaarina Aaltonen Pietarsaari 2007

2 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2006 Sisällysluettelo 1 Tarkkailun peruste 1 2 Sääolot ja hydrologia 3 3 Kuormitus Jätevesikuormitus Lämpökuormitus Luodon-Öjanjärvi 8 4 Merialueen vedenlaatu Vedenlaatu vuonna Vedenlaadun muutokset Lämpötila- ja jääkartoitusten tulokset 18 5 Pohjaeläinnäytteet Menetelmät Lajisto Yksilötiheydet ja biomassat 20 6 Kalataloustarkkailu 21 7 Tarkkailualueen uimaranta- ja leväseurannan tulokset 22 8 Tiivistelmä 22 Lähdeluettelo Liitteet 1-9 Kansikuva: Pietarsaari, Vanha Satama 2007 (Foto: Eeva-Kaarina Aaltonen)

3 Liite/ Bilaga 1 1 Tarkkailun peruste 1.1 Yleistä Pietarsaaren edustan merialueelle johdetaan Pietarsaaren seudun asutuksen sekä UPM Kymmene Oyj:n massa- ja paperitehtaiden sekä muiden yksiköiden jätevedet. Oy JA-RO Ab:n jätevedet johdetaan mereen Lapakonlahden kautta samaan kohtaan kuin UPM Kymmenen jätevedet samoin kuin Alholmens Kraft Oy:n voimalaitoksen jäähdytysvedet. Purkupaikat ilmenevät kuvasta 1. Yhteistarkkailussa mukana olevien tarkkailuvelvoitteet perustuvat seuraaviin Länsi- Suomen vesioikeuden (LSVEO), Länsi-Suomen ympäristölupaviraston (LSY) sekä vesiylioikeuden (VYO) ja Vaasan hallinto-oikeuden (VHO) päätöksiin: * Pietarsaaren kaupunki LSVEO 102/1994/ 3 lupaehdot 8) ja 10) VYO 1995/ 70 ( ) * UPM Kymmene Oyj LSY 85/2003/ 1 lupamääräys 40) VHO 00282/04/5101 ( ) * Oy JA-RO Ab LSVEO 101/1993/3 lupaehto 6) VYO 194/ 1994 * Alholmens Kraft Oy Ab LSY 71/ 2000/3 lupamääräykset C1 ja C3 VHO 01/ 0142/ 4 Merialueen vesistö- ja kalataloustarkkailussa on noudatettu Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistyksen laatimaa ohjelmaa jaksolle (Aaltonen 2002), jonka Länsi- Suomen ympäristökeskus on hyväksynyt päätöksellään (LSU-0898YO ) ja Pohjanmaan TE-keskuksen kalatalousyksikkö päätöksellään (2583/ 5723/ 2002). Tähän raporttiin on koottu vuoden 2006 tarkkailujen tulokset: 1 talvinäytteenotto 22 pisteeltä (kuva 1) 3 avovesiajan näytteenottoa 22 pisteeltä 12 avovesiajan näytteenottoa 5 meripisteeltä ja 2 Luodonjärven pisteeltä pohjaeläinnäytteiden tulokset 4 alueelta vuosittain kerättävät tiedot merialueen kalastajista, pyydyksistä ja saaliista vuosittain kerättävät tiedot uimavesien laadusta ja leväseurannasta Analyysitulokset ovat yhteenvedon liitteinä 2 (laajat näytteenotot) ja 3 (intensiivitarkkailu), Länsi-Suomen ympäristökeskuksen tulokset liitteenä 4 ja pohjaeläintulokset liitteenä 5. Kalataloustarkkailun tiedot on koonnut Norra svenska fiskeområdet (Wistbacka 2007) ja ne ovat liitteenä 6. Yhteenvetotaulukko uimarantojen valvontatuloksista on liitteenä 7 ja valtakunnallisen leväseurannan tulokset Ådön kalasatamasta ovat liitteenä 8. Mässkärin luotsiaseman tarkkailusta on tehty erillinen yhteenveto (Vesisenaho & Keränen 2007). Näytteenoton ja analysoinnin on hoitanut Nab Labs Oy, luettelo tarkkailussa käytetyistä menetelmistä on liitteenä 9. Yhteenvedon on laatinut Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistys ry.

4 2 Kuva 1. Pietarsaaren edustan merialueen kuormittajat ja havaintopaikat. (A= Pietarsaaren kaupunki, Alhedan puhdistamo, B= Alholmens Kraft Oy ja C = UPM Kymmene Oyj sekä Oy Jaro Ab).

5 3 Vuonna 2006 tehtiin perifyton- ja kasvillisuusselvitys Alholmens Kraftin jäähdytysvesien vaikutusalueella (Keränen 2006). Pietarsaaren edustalle valmistui vuonna 2004 Perämeri Life hankkeen yhteydessä laadittu rehevöitymismalli (Korpinen ym 2004), jonka avulla voidaan arvioida erilaisten kuormitustilanteiden vaikutuksia. Mallia hyödynnettiin vuoden 2006 alussa laaditussa selvityksessä kuormitusmuutosten vaikutuksesta rehevöitymiseen (Kiirikki 2006). Pietarsaaren edustan merialueen tarkkailuaineistoista on tehty laaja yhteenvetoraportti jaksolta (Aaltonen ym. 1998). 2 Sääolot ja hydrologia Vuoden 2006 sademäärät (Kokkola/ Korplax) ja keskilämpötilat (Kruunupyy) Ilmatieteen laitoksen lähimmiltä säähavaintoasemilta ja vertailujakson tiedot on esitetty kuvissa 2 ja 3. Jääpäivien lukumäärä näkyy taulukossa 1 (Merentutkimuslaitos). Luodonjärven juoksutukset Hästgrundetista ja Gertrudsista ilmenevät kuvasta 4. Luodon-Öjanjärven ja meriveden korkeuden vaihtelut Pietarsaaren satamassa on esitetty liitteessä 1. Vuoden 2006 kokonaissadanta (493 mm) Kokkolan Korplaxissa oli normaalia vähäisempi (521 mm). Huhti-, loka- ja joulukuu olivat erittäin runsassateisia, kun taas kesäkuukaudet olivat hyvin vähäsateisia (kuva 2). Vuoden keskilämpötila oli Kruunupyyssä 1,8 C lämpimämpi kuin vertailujaksolla, eli kuukauden keskilämpötilat olivat pääsääntöisesti 1 2 astetta vertailujaksoa korkeampia. Erityisen lämpimiä olivat tammi-, elo- ja joulukuu, jolloin lämpötila oli 4 8 C normaalia lämpimämpi. Maaliskuu oli selvästi (5,0 C) vertailujaksoa kylmempi. Ilman lämpötila oli kevät- ja alkukesää (huhti-heinäkuu) lukuun ottamatta korkeampi Kallanissa kuin Kruunupyyssä (kuva 3). Jäätalvi oli rannikon lähellä normaalia, saaristossa noin viikkoa normaalia lyhyempi ja ulkomerellä vajaat 2 viikkoa normaalia lyhyempi. Jääpeitteen kesto oli Pietarsaaren satamassa vajaat 5 kuukautta, Ådöskatanilla noin 4 kuukautta ja Mässkärin länsipuolella noin 3 kuukautta. Pysyvä jääpeite muodostui Mässkärin sisäpuolelle joulukuun puolivälissä ja ulommille alueille vasta tammikuun loppupuolella. Jäät lähtivät normaaliaikaan huhti - toukokuun vaihteessa. Taulukko 1. Jäätyminen ja jäänlähdön ajankohdat sekä jääpäivien lukumäärä Pietarsaaren edustalla talvella 2005/ 2006 (A = ensijäätyminen, B = pysyvän jääpeitteen muodostuminen, C = pysyvän jääpeitteen päättyminen, D = jään lopullinen katoaminen, E = todellisten jääpäivien lukumäärä) ja vertailujaksolla (M = jääpäivien lukumäärän keskiarvo, min = pienin ja max = suurin jaksolla ) (Seinä & Peltola 1991 ja Eriksson 2007). Paikka Talvi 2005/ A B C D E M Min Max Pietarsaari, satama Ådöskatan Mässkär Mässkär, 2 - W Mässkär, 5 - W Mässkär, 10 - W

6 Sadanta/ Nederbörd mm I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Kuukausi/ Månad Kuva 2. Kuukausisadanta Kokkolan Korplaxissa vuonna 2006 sekä vertailujakson keskiarvot (Ilmatieteen laitos 2006). Lämpötila/ Temperatur O C Kruunupyy 2006 Kallan I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Kuukausi/ Månad Kuva 3. Kuukauden keskilämpötila Kruunupyyssä ja Pietarsaaren Kallanissa vuonna 2006 sekä vertailujakson keskiarvot Kruunupyyssä (Ilmatieteen laitos 2006).

7 5 Luodon-Öjanjärvestä juoksutettavat makeat ja humuspitoiset vedet purkautuvat Luodon ja Pietarsaaren saaristoon Gertrudsin ja Hästgrundetin patoluukuista (kuva 1). Lisäksi Gertrudsissa ja Strorströmmenissä on kalatiet, jotka ovat pääsääntöisesti auki. Gertrudsin kalatien keskivirtaama on 5 m 3 /s ja Storströmmenin 1 m 3 /s. Kalatiet sulkeutuvat automaattisesti, kun meren ja järven vedenpintojen ero on noin 5-10 cm. Luodonjärven säännöstely irrotettiin meriveden pinnankorkeuden vaihteluista vuonna 1998 ja nykyisen säännöstelyn tavoitteena on pitää järven vedenpinta välillä cm (N 60 ). Luodon-Öjanjärven vedenpinnan korkeus ja juoksutukset vuonna 2006 ilmenevät liitteestä Luodonjärven juoksutukset 2006 Avtappningingar från Larsmosjön 2006 m 3 /s Hästgrundet 06 Gertruds 06 Kalatiet/ Fiskleder I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Kuukausi/ Månad Kuva 4. Luodonjärven juoksutukset kuukausikeskivirtaamina vuonna 2006 (UPM Kymmene 2006) ja jaksolla (Rantala 1987). Vuoden 2006 virtaamassa on eritelty Hästgrundetin, Gertrudsin ja kalateiden juoksutukset. Luodon-Öjanjärven virtaamat on laskettu automaattisesti mitattujen vedenkorkeustietojen ja luukkujen aukioloaikojen perusteella (UPM Kymmene Oyj 2006, kuva 4). Luodonjärvestä mereen juoksutettu keskivirtaama oli vuonna ,9 m 3 /s, eli noin viidenneksen pienempi kuin vertailujakson virtaama (31,3 m 3 /s). Juoksutus mereen jakautui siten, että Hästgrundetista juoksutettiin keskimäärin 11,5 m 3 /s (46 %), Gertrudsin tulvaluukuista 9,1 m 3 /s (36 %) ja kalateistä yhteensä 4,3 m 3 /s (17 %). Luodonjärvestä juoksutettiin vuoden 2006 huhtikuussa hieman ja joulukuussa selvästi normaalia enemmän vettä mereen, kun taas talven ja kesän juoksutukset olivat poikkeuksellisen pienet. Kesän vähäsateisuuden seurauksena Hästgrundetin ja Gertrudsin tulvaluukut olivat suljettuina kesäkuun puolestavälistä lokakuun loppuun ja kalatietkin heinäkuun alusta syyskuun loppuun. Kuukauden suurin keskivirtaama mitattiin joulukuussa.

8 3 Kuormitus 6 Pietarsaaren edustalle tulee jäte- ja järvivesien lisäksi hajakuormitusta suoraan lähivaluma-alueelta puroja ja ojia myöten. Jätevesiä tulee UPM Kymmenen tehtailta ja Pietarsaaren kaupungin jätevedenpuhdistamolta sekä pienemmässä määrin Pörkenäs lägergårdin ja Mässkärin luotsiaseman puhdistamoilta. Oy Jaro Ab:n jätevedet johdetaan mereen samassa kanavassa kuin UPM:n jätevedet. Järvivesiä virtaa alueelle Hästgrundetin ja Gertrudsin tulvaluukuista sekä Gertrudsin ja Storströmmenin kalateistä. Jäähdytysvesiä johdetaan mereen Alholmens Kraftin voimalaitokselta ja UPM Kymmeneltä. Jätevesikuormituksen kehittyminen näkyy kuvasta 5. Luodon-Öjanjärvestä juoksutettujen vesien ja jätevesien aiheuttama kokonaiskuormitus vuonna 2006 näkyy taulukosta 2 ja kuormituksen vaihtelu vuosina kuvasta 6. Merialueen ravinnekuormituksen vaihtelu kuukausitasolla vuonna 2006 näkyy kuvasta Jätevesikuormitus UPM Kymmene Oyj:n Pietarsaaren tehtaiden kokonaistuotanto oli vuonna AD tonnia sellua. Tuotetusta sellusta 94 % valkaistiin. Lisäksi valmistettiin tonnia voimapaperia ja noin tonnia teollisuuskääreitä. Mäntyöljyä valmistettiin tonnia ja tärpättiä 948 tonnia. Vuosi 2006 oli uuden talteenottolinjan ensimmäinen täysi tuotantovuosi ja selluntuotanto nousi noin viidenneksen suuremmaksi kuin edellisinä vuosina. Puhdistetut jätevedet johdetaan mereen aktiivilietelaitoksen ja Lapakonlahdessa tapahtuvan jälki-ilmastuksen ja selkeytyksen jälkeen Alholman koillispuolelle (kuva 1). UPM:n puhdistettujen jätevesien mukana mereen johdettu kiintoaineen, orgaanisen aineen ja kokonaistypen kuormitus oli tuotannon lisäyksestä huolimatta vain hieman suurempi kuin edellisvuonna. Mereen johdettu fosforikuormitus oli jopa edellisvuotista pienempi (kuva 5). AOX-kuormitus oli keskimäärin 380 kg/d eli noin 25 % isompi kuin vuonna BOD:lle ja COD:lle lasketut ominaiskuormitusluvut olivat hieman pienempiä, ravinteiden samaa tasoa ja AOX:lle laskettu ominaiskuormitusluku hieman isompi kuin edellisenä vuonna. UPM:n ympäristöluvan mukaiset lupaehdot täyttyivät vuonna 2006 kaikilta osin. Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn kaupunkien sekä Pedersören ja Luodon kuntien viemäröinnin piirissä olevien asukkaiden (yht as) puhdistetut jätevedet johdetaan mereen Alholman satama-altaassa (kuva 1). Jätevedet käsitellään Pietarsaaressa Alhedan jälkisaostuslaitoksessa, minne johdetaan myös tarkkailussa mukana olevien teollisuuslaitosten talousjätevedet. Vesistöön johdettu kuormitus oli BOD:n, COD:n ja fosforin osalta pienempi ja typen osalta yhtä suuri kuin vuonna Lupaehdot saavutettiin pientä fosforipoikkeamaa (1/ 2006) lukuun ottamatta kaikilla vuosineljänneksillä (kuva 5). Puhdistustehot olivat koko vuoden keskiarvoina seuraavat: kiintoaine 94 %, BOD 7 96 %, COD Cr 92 % ja kok-p 94 %. Kokonaistypen reduktio oli keskimäärin 36 %. Jätevesien aiheuttamasta orgaanisesta kuormituksesta (COD, BOD) % ja fosforikuormituksesta 84 % tuli UPM:ltä ja loput kaupungin puhdistamolta. Typpikuormitus jakautui UPM:n (52 %), kaupungin (35 %) ja Jaron (13 %) kesken.

9 7 BOD 7 t/d UPM Kymmene Pietarsaari / Jakobstad COD t/d UPM Kymmene Pietarsaari / Jakobstad Fosfori / Fosfor kg/d UPM Kymmene Pietarsaari / Jakobstad Typpi / Kväve kg/d UPM Kymmene Jaro Pietarsaari / Jakobstad Kuva 5. Jätevesikuormitus vuosina UPM Kymmenen ja Jaron typpikuormitukset on eritelty. (Kaupungin lupaehdot neljännesvuosikeskiarvoina: BOD 7ATU 20 mg/l, 90 % ja kok-p 0,7 mg/l, 90 %. UPM Kymmenen lupaehdot kuukausikeskiarvoina BOD 7 4,4 t O 2 /d (vuosikeskiarvona 3,6 t/d), COD Cr 70 t O 2 /d (60 t/d), fosfori 60 kg/d (55 kg/d) ja AOX 600 kg/ d (500 kg/d). 3.2 Lämpökuormitus Alholmens Kraft Oy:n voimalaitos on kiinteää polttoainetta käyttävä väliottolauhdelaitos, joka tuotti vuonna 2006 sähköä (1 700 GWh/v), kaukolämpöä (250 GWh/v) ja teollisuushöyryä (100 GWh/v). Vuosi 2006 oli voimalaitoksen viides kokonainen toimintavuosi. Polttoaineina käytettiin puuta (10 %), turvetta (53 %), hiiltä (27 %) ja kotitalousjätteestä valmistettuja pellettejä (2 %) sekä öljyä (0,1 %) voimalaitoksen käynnistykseen. Vuoteen 2005 verrattuna puun osuus oli pienentynyt sekä turpeen ja kivihiilen osuudet lisääntyneet. Voimalaitoksen (AK 1 ja AK 2) käyntiaika oli vuonna tuntia ja polttoaineiden energiasisältö noin TJ. Alholmens Kraftin jäähdytysvesien aiheuttama lämpökuorma mereen oli vuonna TJ eli vajaa puolet polttoaineiden kokonaisenergiasisällöstä. Jäähdytysvettä käytettiin vuonna 2006 keskimäärin 6,3 m 3 / s (lupa 6,7 m 3 /s). Mereen johdetun jäähdytysveden lämpötila oli viikkokeskiarvoksi laskettuna lämpimintä heinäkuussa + 29,4 C (lupa + 33 C) ja lämpötilanousu oli yleensä C, suurimmillaan maaliskuussa + 13,3 C vuorokausikeskiarvoksi laskettuna (lupa + 13 C) (Keränen 2007). Alholmens Kraftin lisäksi mereen tulee lämpökuormaa myös UPM Kymmeneltä, Alhedan jätevedenpuhdistamolta ja Luodonjärvestä. UPM Kymmenen lämpökuorma oli vuonna 2006 noin TJ, Pietarsaaren jätevedenpuhdistamon arviolta 14 TJ ja Luodonjärvestä tuleva luonnonmukainen lämpökuorma 120 TJ (Keränen 2007).

10 8 Merialueen lämpökuorma/ Havsområdets värmebelastning TJ L-Öjärvi/sjön Alheda UPM Oyj AK Oy Kuva 6. Eri lähteistä mereen johdettu lämpökuorma Pietarsaaren edustalla Luodon-Öjanjärvi Luodon-Öjanjärvestä mereen kohdistuva ravinnekuormitus vaihtelee järven juoksutuksista riippuen (vrt. kuva 4). Järvestä tuleva kuormitus on saatu laskemalla yhteen Hästgrundetin ja Gertrudin tulvaluukuista sekä kalateistä tulevat ravinnevirtaamat. Järvestä mereen kohdistunut ravinnekuorma oli samaa tasoa kuin 2000-luvun alussa keskimäärin (kuva 7). Koko vuoden keskiarvoksi laskettuna järvestä tullut fosforikuormitus oli vuonna kg P/ d ja typpikuormitus oli vuositasolla kg N/ päivä eli noin kolminkertainen jätevesien aiheuttamaan ravinnekuormitukseen verrattuna (taulukko 2). Taulukko 2. Pietarsaaren edustan merialueelle tuleva keskimääräinen kuormitus (kg/d) vuonna Muuttuja UPM Jaro Pietarsaari yht/tills. Järvestä Lähialue*) kg/ d Kymmene Jakobstad 2006 Från sjön Närområdet BOD COD Cr tot-p 23,4 4,4 27, tot-n vesimäärä ,2 x m 3 /d *) Lähivaluma-alue + isoimmat purot ja Pörkenäs lägergård (Aaltonen ym 1998)

11 9 Merialueelle tuleva fosforivirtaama Fosforflöde till havsområdet Merialueelle tuleva typpivirtaama Kväveflöde till havsområdet kg/d Jätevesi/ Avloppsvatten Luodonjärvi / Larsmosjön kg/d Jätevesi/ Avloppsvatten Luodonjärvi / Larsmosjön Kuva 7. Pietarsaaren edustan merialueen ravinnekuormitus vuosina Jätevesikuormituksen osuus merialueen kokonaisravinnekuormituksesta oli vuonna 2006 suurimmillaan (lähes 100 %) juoksutusluukkujen ollessa kiinni heinä- lokakuussa ja pienimmillään (6-10 %) suurten virtaamien aikaan huhtikuussa ja joulukuussa (kuva 8). Fosforikuormitus / Fosforbelastning 2006 kg/d Jätevesi/ Avloppsvatten Luodonjärvi / Larsmosjön Typpikuormitus / Kvävebelastning 2006 kg/d Jätevesi/ Avloppsvatten Luodonjärvi / Larsmosjön I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Kuukausi / Månad 0 I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Kuukausi / Månad Kuva 8. Pietarsaaren edustan merialueelle tuleva ravinnekuormitus (fosfori ja typpi) kuukausikeskiarvoina vuonna Merialueen vedenlaatu 4.1 Veden laatu vuonna 2006 TALVI Jäte- ja jokivesien leviäminen jään alla on esitetty kuvassa 9 pintaveden (1 m) värin, happamuuden ja johtokyvyn sekä fosforin ja orgaanisen hiilen (TOC) pitoisuuksien perusteella. Jään alle muodostuu selvä kerrostuneisuus, jossa pintaveden laatu poikkeaa muun vesipatsaan vedenlaadusta juuri näiden tekijöiden suhteen. Pintaveden (1 m) pharvo, samoin kuin suolaisuus on alentunut, vesi on ruskeaa ja kokonaisfosforin ja orgaanisen aineen (TOC) pitoisuudet ovat selvästi kohonneet. Jäte- ja järvivesien vaikutusalueita ei aina voida erottaa toisistaan. Luodonjärvestä juoksutettiin talvella 2006 vesiä merialueelle sekä Hästgrundetista että Gertrudsista ja kalateistä sangen niukasti. Gertrudsin ja Hästgrundetin tulvaluukuista juoksutettiin tammi-maaliskuussa keskimäärin 3 m 3 /s ja kalateistä yhteensä noin 7 m 3 /s, josta 6 m 3 /s juoksutettiin Gertrudin kalatien kautta.

12 10 Alueen eteläosassa järvivesien vaikutus pintavedessä näkyi ja otetuissa näytteissä tavallista vähäisemmässä määrin, mikä johtui pienistä juoksutuksista. Kackurinlahdella (P 79) ja Fallskäretin pohjoispuolella (P 78) järvivesien vaikutus näkyi normaalilla tavalla, koska Gertrudsin kalatie oli auki koko talven. Jätevesien ja järvivesien yhteisvaikutus näkyi pintavedessä (1 m) purkualueilta pohjoiseen (P 67) sekä Ådön ja Hälsingön sisäpuolisessa saaristossa (P 66). Uloimmilla havaintopaikoilla (P74-77) vesi oli tasalaatuista merivettä. Jäänalaisen vesikerroksen (1 m) happitilanne oli hyvä (kyllästysprosentti %) lähes koko alueella sekä pintavedessä että pohjanläheisessä kerroksessa. Happitilanne oli tyydyttävä (kyllästysaste %) vain joillakin totutuilla paikoilla (Vanhansatamanlahti, Hälsingön sisäpuoli ja Lillgrundetin ympäristö (P 67) sekä Kackurinlahti). Ulompana pintaveden happitilanne oli hyvä (yli 80 %). Huhtikuun alussa tehdyn lämpötila- ja happikartoituksen tulosten perusteella pintaveden happitilanne oli pääosin tyydyttävä, paikoittain vain välttävä koko tutkimusalueella (Keränen 2007). Kuva 9. Pintaveden (1 m) laadun perusteella arvioidut jäte- ja järvivesien leviämisalueet maaliskuussa AVOVESIAIKA Laajat näytteenottokierrokset (koko alue) Toukokuun näytteenottokierroksella ( ) huhti-toukokuun runsaiden juoksutusten (keskimäärin yhteensä yli 100 m 3 /s) ja jätevesien vaikutukset näkyivät saaristossa ja Ådönniemen sisäpuolisella alueella koko vesipatsaassa tai vähintään pintavedessä. Ulompana vaikutukset rajoittuivat pintaveteen ja yli viiden metrin syvyydessä vesi oli

13 11 lähes puhdasta merivettä. Järvi- ja jätevesien vaikutusalueella veden suolaisuus ja pharvo oli alentunut, vesi oli ruskehtavaa, sekä ravinne- ja TOC-pitoisuudet hieman kohonneet. Uloimmilla havaintopaikoilla (P 74-77) vesipatsas oli lähes tasalaatuinen eikä makeiden vesien vaikutuksia ollut havaittavissa. Pintaveden lämpötila vaihteli lähipisteiden noin 10 C:sta uloimpien pisteiden alle 4 C:een. Ulkopisteillä vesi oli kerrostunut ja veden lämpötila pohjan lähellä paikoin vielä alle 2 asteista. Näkösyvyys oli pienimmillään (0,8 1,2 m) purkualueella ja siitä pohjoiseen sekä Kackurinlahdella ja suurimmillaan (5,5 m) ulkomeren havaintopaikoilla P 74 ja 75. Epäorgaanisia fosfori- ja typpiyhdisteitä oli lähialueilla ja saaristossa talven jäljiltä vielä mitattavia määriä, mutta uloimmilla pisteillä kevään ensimmäinen levätuotantopiikki oli kuluttanut ammoniumtypen ja fosfaattifosforin alle määritystarkkuuden. Nitraattipitoisuudet olivat koko alueella hyvin mitattavalla tasolla. Klorofyllipitoisuudet vaihtelivat välillä 2 11 µg/l osoittaen sangen suuria eroja sisä- ja ulkoalueiden levätuotannon välillä. Heinä- elokuun vaihteessa ( ) pintaveden lämpötila oli lähipisteillä 20 C molemmin puolin ja ulkopisteillä noin 5 C kylmempää. Vesipatsas oli selvästi kerrostunut siten, että vesi oli 10 m syvyydessä ja sitä syvemmällä alle 10 C, uloimmilla paikoilla jopa alle 5-asteista. Hästgrundetin ja Gertrudsin luukut olivat olleet kiinni kesäkuun puolivälistä ja kalatiet heinäkuun alusta, joten makeiden vesien vaikutusta ei ollut havaittavissa. Pintaveden väri sekä ravinteiden, raudan ja orgaanisen hiilen (TOC) pitoisuudet olivat jätevesien vaikutusalueella kohonneet. Vaikutukset laimenivat tasaisesti purkualueelta ulospäin sekä saaristoon. Myös Vanhansatamanlahdella (P 51 ja P 52) vesi oli ruskehtavaa ja ravinnepitoisuudet kohonneet. Merivesi oli tasalaatuista ja pitoisuudet alhaiset yli 5 m syvyydessä ja uloimmilla havaintopaikoilla koko vesipatsaassa. Luodonjärven vesien laimentavan vaikutuksen puuttuessa erot lähi- ja ulkopisteiden välillä olivat hyvin selvät. Purkualueiden lähellä ja siitä pohjoiseen (P 54, P 55 ja P 67) näkösyvyys oli alle 2 m ja klorofyllipitoisuus yli 10 µg/l ja ilmentäen rehevyyttä samoin Vanhansatamanlahdella (P 51 ja 52). Ulkopisteillä klorofyllipitoisuudet olivat karulla tasolla (< 2 µg/l), vesi erittäin kirkasta ja näkösyvyys laajalla alueella 5 7,5 m (P 64, ja 84). Fosfaattifosforia ja ammoniumtyppeä oli läpi kesän mitattavia pitoisuuksia ja nitraattipitoisuudet olivat alle määritystarkkuuden. Länsi-Suomen ympäristökeskuksen tuloksissa pisteillä P 62 ja P 64 fosfaattifosforia oli vain 1 µg/l (liite 4). Lokakuun alussa ( ) vesipatsas oli tasalämpöinen (10-12 C). Jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikan edustalla (P 54 ja 55) vesi oli muutaman asteen lämpimämpää (13 15 C). Sekä tulvaluukut että kalatiet olivat edelleen suljettuina kuivuuden jatkuttua koko syyskuun ja vielä lokakuun loppupuolelle asti. Merivesi oli suolaisuudeltaan pinnasta pohjaan tasalaatuista. Ravinne-, rauta ja TOC-pitoisuudet olivat isommat kuin heinäelokuun kartoituskierroksella. Klorofyllipitoisuudet olivat koko alueella sangen pieniä, siten, että ulkopisteillä mitattiin noin 2 µg/l ja lähipisteillä 4 5 µg/l. Vanhansatamanlahden perukassa pitoisuus oli < 10 µg/l. Näkösyvyys oli lähialueilla alle 2 m ja ulkoalueilla 6 7 m osoittaen veden olleen siellä poikkeuksellisen kirkasta. Marras-joulukuun runsaat sateet aiheuttivat voimakkaan happamuus- ja metallihuuhtoutuman Luodon-Öjanjärven valuma-alueelta järveen, jossa ph-arvot laskivat pahimmillaan tasolle 4,4 4,9. Vaikutukset eivät näkyneet merialueen tarkkailussa.

14 12 Intensiivinäytteenotto (P 52, 54, 62, 64 ja 67) Kuvassa 10 on esitetty veden värin ja TOC-pitoisuuden sekä kuvassa 11 veden kokonaisravinteiden ja a-klorofyllipitoisuuksien vaihtelut toukokuusta marraskuuhun pisteillä 52, 54, 62, 64 ja 67. Jätevesien lähivaikutusalueella (P 54) ja siitä pohjoiseen (P 67) meriveden laatu vaihtelee voimakkaimmin ja nämä alueet erottuvat muista alueista. Pitoisuuksien vaihteluihin vaikuttivat kesän mittaan jätevesien johtaminen, meriveden pinnanvaihtelut ja tuuliolosuhteet. Vähäsateisuudesta johtuen Luodon-Öjanjärven juoksutusluukut ja kalatiet olivat kiinni lähes koko kesän eikä järvivesien vaikutusta siten ollut heinäkuun alun jälkeen, mikä näkyy erityisesti veden väri- ja typpipitoisuuksissa. Väri/ Färg (spektrofotometri) mg Pt/ l 250 P52 P54 P62 P64 P TOC mg/ l 21 P52 P54 P62 P64 P Kuva 10. Pintaveden (0-2 m) väriarvot (mg Pt/l) ja TOC-pitoisuudet (mg/l) pisteillä P 52, 54, 62, 64 ja 67 avovesikaudella 2006.

15 13 kok - P/ tot - P µg/ l P52 P54 P62 P64 P kok - N/ tot - N µg/ l P52 P54 P62 P64 P µg/ l 15 a - klorofylli/ a - klorofyll P52 P54 P62 P64 P Kuva 11. Pintaveden (0 2 m) kokonaisfosforin ja typen sekä a-klorofyllin pitoisuudet (µg/l) pisteellä P 52, 54, 62, 64 ja 67 avovesikaudella 2006.

16 14 Järvi- ja jätevesien vaikutukset ulottuvat ajoittain intensiiviseurannan uloimmalle pisteelle (P 64) asti, mutta eivät koko tarkkailun uloimmalle havaintopaikalle P 75. Kesällä 2006 jätevesien vaikutukset rajoittuivat purkupaikkojen edustalle ja saaristossa pohjoiseen. Sisä- ja ulkopisteiden väliset erot olivat selvät, koska järvivedet eivät levinneet saaristoon. Klorofyllipitoisuudet vaihtelivat koko kesän ajan tavallista enemmän etenkin purkualueiden lähellä. Maksimipitoisuudet nousivat lähipisteillä jopa yli 30 µg/l:aan ja ulkopisteilläkin lähelle 10 µg/l. Rehevöitymisluokitus Avovesikauden 2006 rehevöitymisluokitus on esitetty kuvassa 12, johon on edellisvuosien tapaan merkitty kaikilta pisteiltä kolmen havaintokerran klorofyllipitoisuuksien keskiarvot, maksimiarvot ja keskiarvopitoisuuksien perusteella arvioidut rehevyysluokat (luokitus Aaltonen & Kyröläinen): Luokka a-klo µg/l Luokka a-klo µg/l - erittäin rehevä >100 - lievästi rehevä hyvin rehevä rehevöitymässä rehevä karu < 2 Kuva 12. a-klorofyllin maksimija keskiarvopitoisuudet (µg/l) ja keskiarvojen (n=3) perusteella arvioidut rehevöitymisvyöhykkeet kesällä Ylimpänä maksimipitoisuus, alla keskipitoisuus ja suluissa intensiiviseurannan havainnoista laskettu keskiarvo pisteillä P 52, 54, 62, 64 ja 67; n = 12) Keskiarvojen perusteella tarkkailualue jakaantui kolmeen rehevyysluokkaan: purkualueet ja niiltä länteen ja pohjoiseen ulottuva saaristoalue sekä Kackurinlahti sijoittuivat luokkaan lievästi rehevöitynyt. Luokkaan rehevöitymässä kuuluva alue ulottui ulkosaaristoon ja uloimmat pisteet luokiteltiin karuiksi. Pienimmät klorofyllipitoisuudet (ka 1,7 2,0 µg/l) mitattiin uloimmilta havaintopaikoilta (P 74 75) ja suurimmat yksittäiset pitoisuudet (11-15 µg/l) jätevesien vaikutusalueella havaintopaikoilta P 54 ja 67. Lievästi rehevöitynyt alue oli edellisvuotista laajempi ja erot purkualueen ja uloimpien pisteiden välillä olivat edellisvuotista isommat.

17 15 Perifytonselvityksen perusteella leväkasvusto oli Alholmens Kraftin ja UPM:n purkukanavan suulla moninkertaista suhteessa vertailualueisiin. Kaupungin jätevesien vaikutusalue erottui Stockholmenin ja Bäckgrundetin saarten ja Luodonjärven vaikutusalue Hällön ja Hästgrundetin ympäristössä. Päällyskasvustorehevyys väheni sangen pian kauemmas mentäessä (Keränen 2006). Virkistyskäyttöluokitus Vuosien vedenlaatuaineistojen perusteella tehdyssä virkistyskäyttöluokituksessa (Pohjanmaan Tutkimuspalvelu 2004) purkualueet ja linjan Ådö Hälsingö Fallskäret itäpuolinen sisäsaaristo sijoittuvat luokkaan tyydyttävä, kapea kaistale Ådön länsirannalta Örenin ja Tolvmansgrundetin ulkopuolelle luokkaan hyvä ja uloin alue luokkaan erinomainen. Länsi-Suomen ympäristökeskuksen tulokset Länsi-Suomen ympäristökeskus otti näytteet kahdelta havaintopaikalta (P62 ja P64) maaliskuussa ja elokuussa. Tulokset on taulukoitu liitteeseen Veden laadun muutokset Pintaveden laadun (happi, väri, kok-p, klorofylli) muutokset jaksolla intensiiviseurannan pisteillä 54, 62, 64, 75 on esitetty kuvissa erikseen talven ja avovesiajan osalta. HAPPI (kuva 13) Jäänalaisessa happitilanteessa havaittiin selvä ja pysyvä muutos parempaan talvella 1986, jolloin UPM:n aktiivilietelaitos otettiin käyttöön. Tätä ennen happitilanne oli vaihdellut etenkin pisteillä 62 ja 64 huomattavasti ja kyllästysaste oli Mässkäriin asti alle 50 %. Nykytilanne on vakiintunut koko alueella, siten että pintaveden happitilanne on vähintään tyydyttävä, mutta enimmäkseen hyvä. Talvella 2006 hapen kyllästysasteen vaihteluväli pintavedessä oli koko tarkkailualueella % eli happitilanne oli paikoin tyydyttävä, mutta pääsääntöisesti hyvä. Heikoin happitilanne oli Vanhansatamanlahden perukassa (P 51). kyll/mätt % 110 Happi/ Syre Talvi/ Vinter 1 m Kuva 13. Hapen kyllästysasteen vaihtelut pisteillä P 54, 62, 64 ja 75 talvina (pisteen P 75 asemesta on käytetty talvella 1991, 2000, 2001 ja 2005 P 77, talvella 1993 P 76 ja talvina 1995, 1996,1997 ja 1998 P 74 tuloksia).

18 16 VÄRI (kuva 14) Talven väriarvot vaihtelevat hyvin voimakkaasti, mikä johtuu jäte- ja järvivesien erilaisesta kulkeutumisesta eri talvien juoksutustilanteissa. Väriarvot ovat olleet 1990-luvun alun jälkeen melko vakaat vain uloimmalla havaintopaikalla (P 75). Juoksutukset Luodonjärvestä olivat talvella 2006 sangen vähäiset ja painottuivat Gertrudsin kalatiehen, mikä näkyy havaintopaikkojen P78 ja 79 veden väriarvoissa (liite 2.3), jotka oli yhtä suuret kuin Hästgrundetin juoksutusluukkujen ja UPM:n jätevesien purkualueilla (P 54: 238 mg Pt/l). Avovesiaikaan havaitaan veden värin suhteen selvä gradientti purkualueilta ulospäin mentäessä. Vaihtelut ovat suurimmat järvi- ja jätevesien purkupaikkojen välittömässä läheisyydessä (P 54), missä vesi on myös selvästi ruskeampaa ( mg Pt/l) kuin muualla. Uloimmilla pisteillä (P 64 ja 75) väriarvot ovat toukokuuta lukuun ottamatta alhaiset (<40 mg Pt/l) ja vaihtelut vähäisiä. mg Pt / l 400 Väri/ Färg Talvi/ Vinter 1 m mg Pt/ l 400 Väri/ Färg Avovesi/ Öppet vatten 0-2 m/ 1 m Kuva 14. Veden värin vaihtelut pisteillä P 54, 62, 64 ja 75 talvina

19 17 FOSFORI (kuva 15) Talvella kokonaisfosforipitoisuudet vaihtelevat väriarvojen tavoin järvivesien juoksutuksista riippuen eri tavoin eri vuosina. Pitoisuuksissa on laskeva suuntaus ja vaihteluväli on pienentynyt 1990-luvun puolivälin jälkeen. Pitoisuudet ovat olleet melko tasaisen pienet vain uloimmalla havaintopaikalla (P 75). Juoksutukset Luodonjärvestä olivat talvella 2006 sangen vähäiset ja painottuivat Gertrudsin kalatiehen. Tämä näkyy Kackurinlahden havaintopaikkojen veden fosforipitoisuuksissa (P 78: 29 µgp/l ja 79: 33 µgp/l), jotka olivat samaa tasoa kuin Hästgrundetin juoksutusluukkujen ja UPM:n jätevesien purkualueilla (P 54: 27 µgp/l). Myös avovesikauden fosforipitoisuuksissa on laskeva suuntaus. Vaihtelut ovat vähäisempiä ja tilanne on huomattavasti vakaampi kuin talvella. Purkupaikkojen lähellä (P 54) fosforitaso erottuu selvästi muita korkeampana (noin 30 µg P/l). Fosforipitoisuus alenee ulospäin mentäessä alle 10 µg P/l: aan (P75). µg/l 100 Fosfori/ Fosfor Talvi/ Vinter 1 m µg/l 100 Fosfori/ Fosfor Avovesi/ Öppet vatten 0-2 m/ 1 m Kuva 15. Kokonaisfosforipitoisuuksien keskiarvojen vaihtelut pisteillä P 54, 62, 64 ja 75 talvella ja avovesiaikaan (pisteen P 75 asemesta on käytetty talvella 1991, 2000, 2001 ja 2005 P 77, talvella 1993 P 76 ja talvina 1995, 1996, 1997 ja 1998 P 74 tuloksia).

20 KLOROFYLLI (kuva 16) 18 Merialueen rehevöitymistä kuvaavan a-klorofyllipitoisuuden perusteella rehevöityminen lisääntyi luvun puolivälistä lähtien kaikilla intensiiviseurannassa olevilla pisteillä ja samalla alueiden väliset erot pääsääntöisesti kasvoivat. Vuoden 1998 jälkeen erot lähija ulkoalueiden välillä ovat edelleen lisääntyneet ja rehevöitymiskehitys näkyy erityisesti purkualueen lähimmillä havaintopaikoilla (P 54, 67). Yhtenä osatekijänä ovat Luodon- Öjanjärven juoksutusten suuret vaihtelut. Järvivesien juoksutus tulvaluukuista lopetettiin kesäkuun alkupuolella, minkä jälkeen ne avattiin vasta marraskuussa syyssateiden alettua. Myös kalatiet olivat suljettuina heinäkuusta syyskuuhun. Näin jätevesien vaikutusalue rajoittui purkupaikkojen läheisyyteen ja klorofyllipitoisuudet olivat ulompana sangen pieniä. Tilanne oli samankaltainen vähäsateisina vuosina 2002 ja 2003, jolloin järvivesien juoksutus oli vähäistä. µg/l 14 Pietarsaaren merialue/ Jakobstads havsområde a - klorofylli/ klorofyll rehevä/ eutrof lievästi rehevä/ måttligt eutrof rehevöitymässä/ pä väg att eutrofieras karu/ karg Kuva 16. Klorofyllipitoisuuksien keskiarvojen vaihtelut pisteillä P 54, 62, 64 ja 75 avovesiaikaan (intensiiviseurannan tulokset, n = 11 16/ vuosi). 4.3 Lämpötila- ja jääkartoitusten tulokset Alholmens Kraft Oy:n jäähdytysvesien leviämiskartoitus tehtiin huhti-, kesä, elo- ja lokakuussa. Kartoituksessa selvitettiin veden lämpötila, happikyllästys ja johtokyky sekä talvella jään paksuus (Keränen 2007). Alholmens Kraftin jäähdytysvedet nostivat veden lämpötilaa purkualueen lähimpien havaintopisteiden P 54 ja 55 lisäksi myös virtaussuunnassa kauempana sijaitsevilla pisteillä P 66 ja 67 sekä Kackurinlahden havaintopaikoilla (P 78 ja 79). Näillä alueilla myös meriveden suolaisuus (johtokyky) on alentunut ja happitilanne heikentynyt.

21 19 Huhtikuun alussa jäätilanne oli huono noin Alholmenin pohjoispuolella purkualueen tuntumassa (2 km 2 ) eikä mittauksia siten voitu tehdä lähimmiltä havaintopaikoilta. Lauhdevesien vaikutukset näkyivät 0,5 1,5 astetta korkeampina lämpötiloina erityisesti purkualueen lähellä sekä siitä pohjoiseen Risön, Lillgrundetin ja Hälsingön suuntaan. Happitilanne oli koko Ådön-Hälsingön sisäpuolisella alueella enimmäkseen tyydyttävä, mutta paikoin vain välttävä. Makeiden vesien vaikutus näkyi koko kartoitusalueella pintaveden alentuneena suolaisuutena. Kesäkuun puolivälissä tarkkailualueen vedet olivat 4 7 astetta lämpimämpiä kuin vuosina keskimäärin, mihin vaikuttanee eniten 2 3 viikkoa myöhempi ajankohta. Jäähdytysvesien vaikutusalue jäi suppeaksi. Happitilanne oli kartoitusalueella hyvä ja pintaveden suolaisuus selvästi alentunut. Elokuussa merivesi oli koko tarkkailualueella tavallista viileämpää ja korkeimmat lämpötilat n 19 C mitattiin Kackurinlahdella sangen kaukana purkualueesta, missä veden lämpötila oli C. Lämpötilavaihtelu oli paikoin sangen jyrkkää. Kartoitusalueella happitilanne oli hyvä eikä suolaisuus ollut juurikaan alentunut. Kuivan kesän aikana juoksutukset Luodonjärvestä olivat minimissään. Myös lokakuussa vesi oli keskimääräistä kylmempää eli noin 5-8 C ja lauhdevesien vaikutukset rajoittuivat erittäin suppealle alueelle. Hapen kyllästysaste oli edelleen hyvällä tasolla ja veden suolaisuus meriveden tasolla, koska pitkään vaivanneen kuivuuden vuoksi Luodonjärven juoksutusluukut olivat vielä lokakuun loppuun asti suljettuina. 5 Pohjaeläinnäytteet 5.1 Menetelmät Vuoden 2006 pohjaeläinnäytteet otettiin marraskuun alussa pisteiden P 54, 62, 65 ja 78 ympäristöstä. Piste 65 on ollut mukana tarkkailussa vuodesta 1998 lähtien, jolloin se korvasi aiemman pisteen P 79. Kultakin alueelta (noin 200 m x 200 m) otettiin tasavälein 10 nostoa Ekman-noutimella. Kukin nosto seulottiin välittömästi 0,5 mm metalliverkolla varustetulla sankoseulalla. Eläimet poimittiin ja mitattiin elävinä laboratoriossa. Punnitus tehtiin pintakuivatuksen jälkeen. Näytteenoton ja analysoinnin on hoitanut Nab Labs Oy. Aineiston on käsitellyt Hannu Salonen (2007) ja tulokset on koottu tämän raportin liitteeseen 5. Yksilömäärät ja biomassat vuodesta 1989 esitetään kuvissa 17 ja Lajisto Pohjaeläinlajisto oli edellisvuosien kaltainen, mutta lajeja oli jälleen aiempaa vähemmän. Kaikilta näytealueilta tavattiin surviaissääsken toukkia (Chironomidae, Tanypodinae), joka oli yleisin ryhmä. Pisteiden 54, 62 ja 78 alueilta tavattiin näiden lisäksi vain joitakin satunnaisia viherlimamatoja (Prostoma obscurum), harvasukasmatoja (Oligochaeta) ja sulkasääsken toukkia (Chaoborus). Pisteen 65 ympäristössä tavattiin näiden lisäksi myös kilkki (Mesidotea entomon) ja edellisvuoden tapaan myös järvisimpukka (Anodonta sp). Alueella esiintyi kaiken kaikkiaan 7 pohjaeläinlajia tai -ryhmää. Vuonna 2002 uutena lajina tavattua tulokaslajia, amerikan monisukasmatoa (Marenzelleria viridis) ei vuonna 2006 tavattu lainkaan.

22 Yksilötiheydet ja biomassat Pohjaeläinten yksilötiheydet olivat erittäin pieniä ja havaintoalueiden väliset erot olivat vähäiset ( kpl/ m 2, kuva 17). Muutoksia edellisvuosiin verrattuina ei juurikaan havaittu. Pohjaeläinten biomassa oli kaikilla havaintopaikoilla selkeästi edellisvuotta alhaisempi (0,07 0,77 g/m 2 ) (kuva 17). Yksilömäärät/ Individantal kpl, st/m Biomassa g/m Kuva 18. Pohjaeläinten yksilötiheydet kpl/m 2 ) ja biomassat (g/ m 2 ) pisteillä P 54, 62, 65 ja 78 vuosina (P 65 tullut ohjelmaan vuonna 1998, jolloin P 79 jäi pois).

23 6 Kalataloustarkkailu 21 Vuosittainen tiedonkeruu Tiedot kalastajien ja pyydysten määristä sekä kalansaaliista saatiin tarkkailuohjelman mukaisesti kalastusalueelta (Norra svenska fiskeområdet), joka on koonnut ne Pietarsaaren ja Luodon kalastuskunnilta. Seuraavassa esitetään yhteenveto Vestersundsbyn, Kyrkobyn, Pörkenäsin, Larsmon ja Eugmon kalastuskunnilta kerätyistä tiedoista merialueen kalastuksesta vuonna 2006 (Wistbacka 2007, liite 6). Alueella kalastaneiden lukumäärä oli vuonna henkeä, joista Pohjanmaan TE-keskuksen tilastojen mukaan 47 oli ammatti- tai sivuammattikalastajia. Läänikohtainen viehelupa on vähentänyt erityisesti virkistyskalastajien tarvetta lunastaa kalastuslupa kalastuskunnilta, joiden tilastoissa muutos näkyy kalastajien lukumäärän vähentymisenä vuoden 1997 jälkeen. Pyydyksinä käytettiin lähinnä mm verkkoja. Lisäksi kalastettiin pikkurysillä, siikaloukuilla, hauki- ja madekoukuilla, saksilla sekä vapakalastusvälineillä ja katiskoilla. Vuonna 2006 oli käytössä enemmän verkkoja ja heittovapoja sekä vähemmän rysiä, koukkuja ja saksia kuin edellisvuonna (taulukko 4). Taulukko 4. Pietarsaaren ja Luodon merialueella käytetyt pyydykset vuosina (Wistbacka ). Pyydys Kappaletta vuosi Verkot Rysät Siikaloukut Koukut&sakset Nuotat Pitkäsiimat Heittovavat Katiskat Taulukko 5. Pietarsaaren ja Luodon merialueen kalansaaliit (Wistbacka ). Laji Saalis kg Vuosi siika lohi taimen silakka made ahven hauki lahna särki kuha ***) säyne kuore muut lajit yht

24 22 Yleisin saalislaji vuonna 2006 oli jälleen siika, jonka osuus kokonaissaaliista oli neljännes. Lahnan osuus (17 %) oli noussut, kun taas silakan osuus saaliista oli pudonnut edellisvuoden yli 30 %:sta 15 %:iin. Myös lohi-, ahven- ja haukisaaliit olivat jonkin verran pienemmät, sen sijaan taimen-, kuha- ja madesaaliissa oli hieman kasvua edellisestä vuodesta. Saaliin kokonaismäärä oli vuonna 2006 noin kg eli reilun kymmeneksen ( kg) pienempi kuin edellisenä vuonna (taulukko 5). 7 Tarkkailualueen uimaranta- ja leväseurannan tulokset Pietarsaaren ja Luodon alueilla on seitsemän meren rannalla sijaitsevaa uimarantaa, joilla veden laatua seurataan säännöllisesti. Kittholmenin uimaranta Vanhassa satamassa ja Pikkuhiekan ranta Fäbodassa ovat ns EU-rantoja, joita valvotaan tarkemmin kuin muita rantoja. Uimavesi täytti kesällä 2006 kaikilla rannoilla voimassa olevat laatuvaatimukset (Sosiaali- ja terveysministeriön päätökset 292/ 1966 ja 41/ 1999). Näytteenottojen yhteydessä EU-rannoilla ei havaittu sinilevää, öljyä, kelluvia partikkeleita, fenoleita eikä silmin havaittavia muutoksia veden värissä tai näkösyvyydessä. Yhteenveto Malmin terveydenhuoltoalueen terveystarkastajien suorittaman uimavesivalvonnan tuloksista on liitteenä 7. Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallisessa levähavainto-ohjelmassa on havaintopaikka Ådön kalasatamassa. Pietarsaaren ympäristötoimiston henkilökunta tekee havainnot kerran viikossa. Paikalla ei ollut havaittavia leväesiintymiä kesällä Yhteenveto havainnoista on liitteenä 8. 8 Tiivistelmä Tähän yhteenvetoon on koottu Pietarsaaren edustan merialueen yhteistarkkailun tulokset vuodelta Yhteistarkkailuun osallistuvat UPM Kymmene Oyj, Oy JA-RO Ab ja Pietarsaaren kaupunki sekä vuoden 2002 alusta myös Alholmens Kraft Oy:n biovoimalaitos (AK 1 ja AK 2). Pietarsaaren merialueen veden laatuun vaikuttavat massa- ja paperiteollisuuden (UPM Kymmene Oyj) sekä asutuksen (Pietarsaari lähiympäristöineen) jätevesikuormituksen ohella Alhomens Kraft Oy:n jäähdytysvedet sekä Luodon-Öjan makeavesialtaasta juoksutettavat humuspitoiset vedet. UPM:n ja kaupungin jätevedenpuhdistamot toimivat vuonna 2006 hyvin ja kaikki lupaehdot saavutettiin. Mereen johdetusta jätevesimäärästä 96 % ja orgaanisesta kuormituksesta (BOD ja COD) % tulee UPM Kymmeneltä ja loput kaupungin puhdistamolta. UPM Kymmenen osuus jätevesien ravinnekuormituksesta on suhteessa hieman pienempi ja oli vuonna % fosforista ja 52 % typestä. Typpikuormituksesta tuli 35 % kaupungin puhdistamolta ja 13 % Oy Jaro Ab:ltä. Luodonjärvestä ei juoksutettu vettä mereen kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana lainkaan. Juoksutukset olivat myös alkuvuodesta sangen vähäiset. Huhtikuun sekä marras-joulukuun juoksutukset olivat runsaat. Järvivesien aiheuttama ravinnekuormitus oli koko vuotta tarkasteltaessa noin kolminkertainen jätevesien ravinnekuormitukseen verrattuna ja se jakautui hyvin epätasaisesti. Talvella, veden vaihtuvuuden ollessa huonoimmillaan, jäte- ja järvivedet kerääntyvät rannikolla muutaman metrin paksuiseksi kerrokseksi lähelle pintaa. Jään alle muodostuu

25 23 lähes kaikkien laatumuuttujien suhteen selvä kerrostuneisuus. Veden laadulle ovat talvella ominaisia voimakkaat alueelliset vaihtelut. Myös eri vuosien väliset erot ovat selvät. Jätevesien vaikutusalue rajoittui talvella 2006 lähelle purkualueita, koska Hästgrundetista juoksutettiin tammi-maaliskuussa erittäin vähän vesiä mereen. Gertrudin kalatiestä juoksutetut järvivedet levisivät Kackurinlahdelta Luodon saariston pohjoisosiin. Avovesiaikana laimenemisolosuhteet ovat paremmat ja jätevedet sekoittuvat koko vesimassaan. Pintaveden pitoisuudet ovat talvea alhaisemmat ja tasaisemmat. Järvi- ja jätevesien leviäminen saaristoon näkyi pintavedessä lievästi alentuneina johtokyky- ja näkösyvyysarvoina sekä veden ruskeana värinä ja kohonneina ravinnepitoisuuksina alkukesällä. Kesä- lokakuussa ei juoksutettu lainkaan järvivesiä, joten jätevesien vaikutukset rajoittuivat purkualueelle ja siitä pohjoiseen. Klorofyllipitoisuuksien perusteella Pietarsaaren edustan merialueen rehevyys sijoittui kolmeen rehevyysluokkaan. Purkupaikkojen lähialueet ja lähes koko saaristo luokiteltiin lievästi reheväksi. Ulkosaaristo sijoittui luokkaan rehevöitymässä ja uloimmat havaintopaikat luokkaan karu. Alholmens Kraft Oy:n jäähdytysvesien vaikutukset näkyivät purkualueen pohjoispuolella talvella 3-6 C lämpimämpänä vetenä. Jäätilanne oli purkualueilla heikompi kuin vertailujaksolla. Avovesiajalla lämpövaikutus oli pienempi. Pohjaeläimistö oli niukkalajinen. Yksilötiheydet ja biomassat olivat erittäin pieniä. Kaikkien pisteiden pohjaeläimistö oli tyypillinen jossain määrin likaantuneille ja rehevöityneille vesialueille. Lajistossa esiintyy kaikilla havaintopaikoilla myös huonoja olosuhteita sietäviä lajeja, kuten Chironomus plumosus- ryhmä ja harvasukasmadot. Kalastusalueen keräämien tietojen mukaan yleisimmät saalislajit alueella olivat silakka, siika, lohi, lahna, hauki, ahven ja made, joiden yhteenlaskettu saalis oli yli 90 % kokonaissaaliista. Kokonaissaalis oli vajaat kg, mikä on reilun kymmeneksen edellisvuotista pienempi. Siika oli edellisvuosien tapaan yleisin saalislaji. Silakkasaaliit olivat pienemmät ja lahnasaaliit selvästi isommat kuin edellisenä vuonna. Alueella sijaitsevien yleisten uimarantojen vesi täytti kaikilla tarkastuskerroilla sosiaali- ja terveysministeriön asettamat laatuvaatimukset. Valtakunnallisen leväseurannan yhteydessä Ådön kalasatamassa ei ollut havaittavia leväesiintymiä kesällä Liitteet 1 Meriveden pinnankorkeus Pietarsaaren satamassa Analyysitulokset (laajat näytteenotot) 3 Analyysitulokset (intensiiviseuranta) 4 Länsi-Suomen ympäristökeskuksen tulokset Pohjaeläintulokset Kalastuskuntakohtaiset tiedot Uimarantojen valvontatulokset Levähavainnot Ådön kalasatamassa Nab Labs Oy: Analyysimenetelmät/ Pietarsaaren merialue

26 24 Lähdeluettelo Aaltonen, E - K. 2002: Pietarsaaren edustan merialueen vesistö- ja kalataloustarkkailuohjelma Moniste 9 s. Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistys ry. Pietarsaari. Aaltonen, E - K, Kalliolinna, M. ja Salonen H. 1998: Pietarsaaren merialueen tila Osat I IV. Pohjanmaan Tutkimuspalvelu Oy ja Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistys ry. Kaustinen Eriksson, P. suullinen tiedonanto 2007: Jääpäivien lukumäärä talvella 2005/06. Merentutkimuslaitos. Jääpalvelu. Ilmatieteen laitos Ilmastokatsaus 1-12/ Keränen, J. 2006: Pietarsaaren merialueen perifyton- ja kasvillisuusselvitys s + liitteet. Pöyry Environment Oy - Kaustinen. Keränen, J. 2007: Alholmens Kraft Ab:n vesistötutkimukset Pietarsaaren merialueella s + liitteet. Pöyry Environment Oy - Kaustinen. Kiirikki, M. 2006: Pietarsaaren edustan ekosysteemimallilla lasketut skenaariot jätevedenpuhdistamon kuormituksen muutosten vaikutuksista. 6 s. Luode Consulting Oy. Espoo Korpinen, P., Kiirikki, M., Lauri, H. & Inkala, A. 2004: Bothnian Bay 3-D-water quality and ecosystem model: Technical Report. Manuscript 57 s. Merentutkimuslaitos 2007: Meriveden korkeus Pietarsaaren mareografilla Rantala, A. 1987: Luodon-Öjanjärven vedenkorkeuksien tarkistaminen. Moniste. Kovy 3 s. + liitteet. Salonen, H. 2007: Pietarsaaren merialue - pohjaeläintutkimus syksy s. Nab Labs Oy - Kaustinen. Seinä, A. ja Peltola, J. 1991: Jäätalven kesto ja kiintojään paksuustilastoja Suoman merialueella Finnish Marine Research. N:o s. Helsinki UPM Kymmene Oyj 2006: Luodon-Öjanjärven pinnankorkeudet ja juoksutukset Virtaamat korjattu huhtikuussa 2007 Länsi-Suomen ympäristökeskuksessa. Vesisenaho, P. ja Keränen, J. 2007: Mässkärin luotsiaseman jätevedenpuhdistamon kuormitusja vesistötarkkailu s - liitteet. Pöyry Environment Oy Kaustinen. Wistbacka, B : Kalataloustarkkailun vuosittainen tiedonkeruu.

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2013

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2013 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2013 Heli Ratia Eeva-Kaarina Aaltonen Joni Virtanen Pietarsaari 2014 Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Österbottens vatten och miljö rf PL/PB 87 68601 PIETARSAARI

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2012 Sisältää myös ruoppaustarkkailun tulokset syksyltä 2012

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2012 Sisältää myös ruoppaustarkkailun tulokset syksyltä 2012 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2012 Sisältää myös ruoppaustarkkailun tulokset syksyltä 2012 Eeva-Kaarina Aaltonen Tiia Sillanpää Heli Ratia Pietarsaari 2013 Pohjanmaan vesi ja ympäristö

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2011 - sisältää myös ruoppaustarkkailun tulokset syksyltä 2011

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2011 - sisältää myös ruoppaustarkkailun tulokset syksyltä 2011 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2011 - sisältää myös ruoppaustarkkailun tulokset syksyltä 2011 Eeva-Kaarina Aaltonen Tiia Sillanpää Pietarsaari 2012 Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Österbottens

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Tervon kunta (email) A.. Tiedoksi: Tervon ympäristönsuojelulautakunta (email) Pohjois-Savon ELY-keskus (email) Lähetämme oheisena Tervon kunnan

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2014

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2014 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 214 Marjut Mykrä Eeva-Kaarina Aaltonen Pietarsaari 215 Sisällysluettelo 1 Johdanto 1 1.1 Tarkkailun peruste 1 1.2 Aineistot ja menetelmät 2 1.3 Pintavesien

Lisätiedot

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630 RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014 Väliraportti nro 116-14-7630 Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy lähettää oheisena tulokset 13. 14.10.2014 tehdystä Rauman merialueen tarkkailututkimuksesta

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992 LUVY/149 4.8.215 Minna Sulander Ympäristönsuojelu, Vihti ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 198 ja 1992 Vihdin pohjoisosassa sijaitsevasta Iso-Kairista otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Tervon kunta (email) A 776 4..2 Tiedoksi: Tervon ympäristönsuojelulautakunta (email) Pohjois-Savon ELY-keskus (email) Lähetämme oheisena Tervon

Lisätiedot

Kokkolan merialueen yhteistarkkailu

Kokkolan merialueen yhteistarkkailu Kokkolan merialueen yhteistarkkailu Marjut Mykrä, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry. Ympäristönsuojeluviranhaltijat ry:n kesäpäivät 15.6.218 Kokkolan edustan merialueen yhteistarkkailu Alueelle johdettu

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2007

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2007 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2007 Eeva-Kaarina Aaltonen Pietarsaari 2008 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2007 Sisällysluettelo 1 Tarkkailun peruste 1 2 Sääolot ja hydrologia

Lisätiedot

VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu kesiin 2010-2014

VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu kesiin 2010-2014 LUVY/121 6.7.215 Anne Linnonmaa Valkjärven suojeluyhdistys ry anne.linnonmaa@anne.fi VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu kesiin 21-214 Sammatin Valkjärvestä otettiin vesinäytteet 25.6.215

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007 PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 27 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 91/27 Anne Åkerberg SISÄLLYS sivu 1 Johdanto 1 2 Näytteenotto ja sääolot 1 3 Tulokset 2 3.1 Lämpötila

Lisätiedot

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT Reetta Räisänen biologi Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Jätevedenpuhdistamoiden purkupaikoista Rannikkoalueella on varsin yleistä,

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Varkauden kaupunki LÄHETE A 4 Vesi- ja viemärilaitos Käsityökatu 42-44 29.3.23 2 VARKAUS Tiedoksi: Pohjois-Savon ELY-keskus (email) Varkauden

Lisätiedot

Kitkajärvien seuranta ja tilan arviointi

Kitkajärvien seuranta ja tilan arviointi Kitkajärvien seuranta ja tilan arviointi i Mirja Heikkinen 7.12.2009 Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus / Mirja Heikkinen/ Kitka-seminaari 14.12.2009 1 MITÄ, MISSÄ, MIKSI? - Säännöllinen seuranta

Lisätiedot

LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi

LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi LUVY/109 27.7.2012 Risto Murto Lohjan kaupunki ympäristönsuojelu LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi Näytteenotto liittyy Lohjan kaupungin lakisääteiseen velvoitteeseen seurata ympäristön

Lisätiedot

Kokkolan edustan merialueen tila 1970 luvulta 2000 luvun alkuun

Kokkolan edustan merialueen tila 1970 luvulta 2000 luvun alkuun Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistys ry. Österbottens vattenskyddsförening rf. Kokkolan edustan merialueen tila 197 luvulta 2 luvun alkuun Vuoden 23 tuloskooste liitteenä Marjo Kalliolinna Eeva-Kaarina Aaltonen

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

URAJÄRVEN LLR-KUORMITUSVAIKUTUSMALLINNUS

URAJÄRVEN LLR-KUORMITUSVAIKUTUSMALLINNUS URAJÄRVEN LLR-KUORMITUSVAIKUTUSMALLINNUS Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 251/2014 Niina Kotamäki, Suomen ympäristökeskus, SYKE JOHDANTO 30.9.2014 Tämä työ on osa Kymijoen alueen järvikunnostushankkeessa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1 2412/11.01.03/2012 56 Espoon järvien tila talvella 2012 Valmistelijat / lisätiedot: Kajaste Ilppo, puh. (09) 816 24834 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä Liite 1 Saimaa Immalanjärvi Vuoksi Mellonlahti Joutseno Venäjä Liite 2 1 5 4 3 2 Liite 3 puron patorakennelma Onnelan lehto Onnelan lehto Mellonlahden ranta Liite 4 1/7 MELLONLAHDEN TILAN KEHITYS VUOSINA

Lisätiedot

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 234/2013 Markku Kuisma ISSN 1458-8064 TIIVISTELMÄ Tämä julkaisu

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Annukka Puro-Tahvanainen Saariselkä 18.9.2014 25.9.2014 1 2 Inarijärveen tuleva ravinnekuorma Kokonaisfosfori 55 t/v Kokonaistyppi Piste- ja hajakuormitus

Lisätiedot

HEINOLAN ALUEEN VESISTÖJEN VEDENLAADUN VELVOITETARKKAILUTUTKIMUKSET VUONNA 2007

HEINOLAN ALUEEN VESISTÖJEN VEDENLAADUN VELVOITETARKKAILUTUTKIMUKSET VUONNA 2007 HEINOLAN ALUEEN VESISTÖJEN VEDENLAADUN VELVOITETARKKAILUTUTKIMUKSET VUONNA 27 vedenlaatu perifyton Anne Åkerberg Janne Raunio Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 169/28 ISSN 1458-864 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1(4) 16.12.2015 Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1 YLEISTÄ Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry tutki Paimion Karhunojan vedenlaatua vuonna 2015 jatkuvatoimisella MS5 Hydrolab vedenlaatumittarilla

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

PIETARSAAREN EDUSTAN YHTEISTARKKAILUN TULOKSET 2016

PIETARSAAREN EDUSTAN YHTEISTARKKAILUN TULOKSET 2016 PIETARSAAREN EDUSTAN YHTEISTARKKAILUN TULOKSET 216 Marjut Mykrä Pietarsaari 217 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 2 1.1 Tarkkailun peruste... 2 1.2 Aineistot ja menetelmät... 3 1.3 Pintavesien ekologisen luokituksen

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2010

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2010 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 21 Eeva-Kaarina Aaltonen Pietarsaari 211 Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry Österbottens vatten och miljö rf PL/PB 87 6861 PIETARSAARI JAKOBSTAD 6 724 4848;

Lisätiedot

TIIRAN UIMARANTAPROFIILI Nurmijärven kunta

TIIRAN UIMARANTAPROFIILI Nurmijärven kunta TIIRAN UIMARANTAPROFIILI Nurmijärven kunta 2 Tiiran uimarantaprofiili SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa

Lisätiedot

VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY

VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO, LAURI ARVOLA, EEVA EINOLA Lammin biologinen asema, Helsingin yliopisto Ravinneresurssi päivä 11.4.2017 Mustiala HANKKEEN TAVOITE:

Lisätiedot

RUSKON JÄTEKESKUKSEN VELVOITETARKKAILU VUONNA 2009

RUSKON JÄTEKESKUKSEN VELVOITETARKKAILU VUONNA 2009 9M6998 Ruskon jätekeskuksen tarkkailu v. 29, tiivistelmä 1 RUSKON JÄTEKESKUKSEN VELVOITETARKKAILU VUONNA 29 Vuonna 29 Ruskon jätekeskuksen ympäristövaikutuksia tarkkailtiin Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen

Lisätiedot

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo 2.2. JALASJÄRVEN KUNTA 2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo Jalasjärven kunnan 8 281 asukkaasta 3 5 on liittynyt kunnallisen viemäriverkoston piiriin. Viemäriverkostoon piiriin kuuluu lisäksi juustola, kenkätehdas,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 32. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 32. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1 2412/11.01.03/2012 32 Espoon vesistötutkimus vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Va.

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2015

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2015 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 215 Heli Ratia Marjut Mykrä Eeva-Kaarina Aaltonen Pietarsaari 216 Sisällysluettelo 1 Johdanto 1 1.1 Tarkkailun peruste 1 1.2 Aineistot ja menetelmät 2 1.3

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2014

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2014 VUOSIYHTEENVETO..1 VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 1 1 YLEISTÄ Asikkalan kunnan Vääksyn taajaman puhdistetut jätevedet johdetaan Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2008

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2008 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2008 Eeva-Kaarina Aaltonen Pietarsaari 2009 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2008 Sisällysluettelo 1 Tarkkailun peruste 3 2 Sääolot ja hydrologia

Lisätiedot

Aurajoen vedenlaatu ja kuormitus

Aurajoen vedenlaatu ja kuormitus Aurajoen vedenlaatu ja kuormitus Aurajoen virtaa seminaari Aurajoen nykyisyydestä ja tulevasta Lieto 28.11.213 Sari Koivunen biologi www.lsvsy.fi Sisältö: Aurajoen ja Aurajoen vesistöalueen yleiskuvaus

Lisätiedot

VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU

VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU KOKEMÄENJOEN VESISTÖN Marika Paakkinen 16.11.2009 Kirje nro 746 1 Tampereen kaupunki/ Ympäristövalvonta PL 487 33101 Tampere VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU 1. JOHDANTO Tampereen järvien

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 30.11.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteutti tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Kokkolan edustan yhteistarkkailun tulokset 2011

Kokkolan edustan yhteistarkkailun tulokset 2011 Kokkolan edustan yhteistarkkailun tulokset 2011 Kalliolinna Marjo Aaltonen Eeva-Kaarina Sillanpää Tiia Pietarsaari 2012 Sisällysluettelo 1 Tarkkailun peruste 1 2 Tarkkailun suoritus 1 3 Taustatiedot 1

Lisätiedot

Metsä Tissue Oyj Mäntän tehdas

Metsä Tissue Oyj Mäntän tehdas Metsä Tissue Oyj Mäntän tehdas MÄNTÄN SEUDUN ALAPUOLISEN VESISTÖN TARKKAILU VUONNA 213 Marika Paakkinen 213 ISSN 781-8645 Julkaisunro 76 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 2. TUTKIMUSALUE JA SEN HYDROLOGISET TIEDOT...

Lisätiedot

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2009

Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2009 Pietarsaaren edustan yhteistarkkailun tulokset 2009 Eeva-Kaarina Aaltonen Tiia Sillanpää Pietarsaari 2010 Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistys ry Österbottens vattenskyddsförening rf PL/PB 87 68601 PIETARSAARI

Lisätiedot

LAPINJOEN JA NARVIJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS

LAPINJOEN JA NARVIJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS LAPINJOEN JA NARVIJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 214 Sari Koivunen 3.12.215 Nro 32-15-8348 2 (14) LAPINJOEN JA NARVIJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (214) Sisällys 1. TUTKIMUKSEN TARKOITUS... 3 2. AINEISTO

Lisätiedot

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Antti Lindfors ja Ari Laukkanen Luode Consulting Oy 13.6.2013 LUODE CONSULTING OY, SANDFALLINTIE 85, 21600 PARAINEN 2 Johdanto Tässä raportissa käsitellään

Lisätiedot

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 Vesistöosasto/MM 25.9.2013 Kirjenumero 766/13 Renkajärven suojeluyhdistys ry RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 1. YLEISTÄ Renkajärvi on Tammelan ylänköalueella, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnissa sijaitseva,

Lisätiedot

KOURAJOEN-PALOJOEN JA SEN SUU- RIMMAN SIVU-UOMAN MURRONJOEN KALASTON SELVITTÄMINEN SÄHKÖKALASTUKSILLA VUONNA 2012. Heikki Holsti 2012

KOURAJOEN-PALOJOEN JA SEN SUU- RIMMAN SIVU-UOMAN MURRONJOEN KALASTON SELVITTÄMINEN SÄHKÖKALASTUKSILLA VUONNA 2012. Heikki Holsti 2012 KOURAJOEN-PALOJOEN JA SEN SUU- RIMMAN SIVU-UOMAN MURRONJOEN KALASTON SELVITTÄMINEN SÄHKÖKALASTUKSILLA VUONNA 2012 Heikki Holsti 2012 Kirjenumero 1079/12 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 2. TUTKIMUSALUE... 1 3.

Lisätiedot

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA Näytteenotto ja näytteiden analysointi Vesinäytteet on otettu lopputalvella 2006 ja 2007 sekä loppukesällä 2006, 2007 ja 2010

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja Itämeri Vaikutukset ekosysteemille?

Ilmastonmuutos ja Itämeri Vaikutukset ekosysteemille? Ilmastonmuutos ja Itämeri Vaikutukset ekosysteemille? Markku Viitasalo Suomen ympäristökeskus Ympäristövaliokunnan avoin kokous 12.5.2016 M. Viitasalo M. Westerbom Esityksen sisältö Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Lisätiedot

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Tutkimusraportti 121 / 2017 Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Nenäinniemen puhdistamo Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Nab Labs Oy Arja Palomäki Sisällys 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA...

Lisätiedot

Kan gaslam m in jäteved en puh d istam on vesistötarkkailun vuosiyh teen veto

Kan gaslam m in jäteved en puh d istam on vesistötarkkailun vuosiyh teen veto 1 / 1 LÄHETE 3.3.2016 Varkauden kaupunki Vesi- ja viemärilaitos Käsityökatu 42-44 78210 VARKAUS Tiedoksi: A1407 Pohjois-Savon ELY-keskus Varkauden kaupunki, sosiaali- ja terv. ltk ympäristönsuojelu Kan

Lisätiedot

Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2014

Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2014 Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2014 Joni Virtanen Pietarsaari 2015 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 KAATOPAIKKA... 3 3 KAATOPAIKAN TARKKAILU... 4 3.1 Pohjaveden tarkkailu... 4 3.2 Pintavesien

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 Kymijoen vesi ja ympäristö ry Janne Raunio SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2 TUTKIMUSALUE 1 3 AINEISTO JA METELMÄT 1 4 TULOKSET 4

Lisätiedot

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012 LUVY/119 6.9.213 Puujärven VSY Olli Kilpinen Hulluksentie 1 e 25 243 Masala PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 213 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 212 Näytteet Puujärven kahdelta syvännehavaintopaikalta

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

PYHTÄÄ-KOTKA-HAMINA MERIALUEEN VEDENLAADUN YHTEISTARKKAILUN YHTEENVETO VUODELTA 2014

PYHTÄÄ-KOTKA-HAMINA MERIALUEEN VEDENLAADUN YHTEISTARKKAILUN YHTEENVETO VUODELTA 2014 PYHTÄÄ-KOTKA-HAMINA MERIALUEEN VEDENLAADUN YHTEISTARKKAILUN YHTEENVETO VUODELTA 2014 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 246/2015 Viivi Mänttäri ISSN 1458-8064 TIIVISTELMÄ Pyhtää-Kotka-Hamina merialueen

Lisätiedot

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella Hannu Marttila Motivaatio Orgaaninen kiintoaines ja sedimentti Lisääntynyt kulkeutuminen johtuen maankäytöstä. Ongelmallinen etenkin turvemailla, missä

Lisätiedot

PIETARSAAREN EDUSTAN YHTEISTARKKAILUN TULOKSET 2017

PIETARSAAREN EDUSTAN YHTEISTARKKAILUN TULOKSET 2017 PIETARSAAREN EDUSTAN YHTEISTARKKAILUN TULOKSET 217 Marjut Mykrä Pietarsaari 218 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 2 1.1 Tarkkailun peruste... 2 1.2 Aineistot ja menetelmät... 3 1.3 Pintavesien ekologisen luokituksen

Lisätiedot

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Juha Piilola Saarijärven osakaskunta 2011 Sisältö 1. Aineistot ja menetelmät...3 2. Tulokset ja tulosten tarkastelu saaliista ja lajeittain...4 Ahven...5 Särki...6

Lisätiedot

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkon matkailukeskuksen keskustan liikennejärjestelyjen ja ympäristön kehittäminen Anniina Le Tortorec Tuomas Pelkonen 10. huhtikuuta 2019 / 1 Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkolahti on osa

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2015

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2015 Katsaus Julkaistavissa 9.6.2015 Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2015 Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä on johtanut vuoden 2015 alusta toukokuun loppuun mennessä yhteensä n. 3,7 miljoonaa

Lisätiedot

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 20942 i VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA 22.9.2016 Perttu Tamminen,

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 18.1.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELUN KEHITYS 2011 UPM Pietarsaari

YMPÄRISTÖNSUOJELUN KEHITYS 2011 UPM Pietarsaari YMPÄRISTÖNSUOJELUN KEHITYS 211 UPM Pietarsaari UPM Pietarsaari UPM Pietarsaaren sellu- ja paperitehdas sekä Alholman saha sijaitsevat Pohjanlahden rannalla Pietarsaaren Alholmassa. UPM Pietarsaaren ja

Lisätiedot

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Jorma Valjus Länsi-Uudenmaan VESI ja YMPÄRISTÖ ry Västra Nylands vatten och miljö rf Julkaisu 223/2011 LÄNSI-UUDENMAAN

Lisätiedot

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 Raita PA 2.0-panospuhdistamo Seurannassa oli yksi Raita PA 2.0-panospuhdistamo, josta otettiin kahdeksan lähtevän jäteveden

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7 BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7 Kemijärven suunnitellun biotuotetehtaan jätevesien kulkeutuminen kuormituspisteeltä P8 Raportti 1.3.217 Arto Inkala,

Lisätiedot

Hiidenveden vedenlaatu 15.8.2005

Hiidenveden vedenlaatu 15.8.2005 LUODE CONSULTING OY 1636922 4 HIIDENVESIPROJEKTI Hiidenveden vedenlaatu 15.8.2005 Mikko Kiirikki, Antti Lindfors & Olli Huttunen Luode Consulting Oy 24.10.2005 LUODE CONSULTING OY, OLARINLUOMA 15, FIN

Lisätiedot

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015 VUOSIYHTEENVETO.. VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU YLEISTÄ Asikkalan kunnan Vääksyn taajaman puhdistetut jätevedet johdetaan Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan

Lisätiedot

BEVIS hankealueet. Ruotsi. Suomi. Turun - Ahvenanmaan - Tukholman saaristot

BEVIS hankealueet. Ruotsi. Suomi. Turun - Ahvenanmaan - Tukholman saaristot Turun - Ahvenanmaan - Tukholman saaristot Suomi BEVIS hankealueet A. Engqvist Ruotsi Monikansallisessa BEVIS-hankkeessa on vuosina 2004-2007 laadittu työkaluja, joita voidaan käyttää yhteisten vesiensuojelutoimenpiteiden

Lisätiedot

HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA

HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA 1993-23 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 126/25 Erkki Jaala ISSN 1458-864 TIIVISTELMÄ Hamina-Kotka-Pyhtää merialueella veden laatua tarkkaillaan

Lisätiedot

OULUJOEN JA SEN SIVUVESISTÖJEN KALATALOUSTARKKAILU V. 2015

OULUJOEN JA SEN SIVUVESISTÖJEN KALATALOUSTARKKAILU V. 2015 KALATALOUSTARKKAILU 2015 16X269928 2.5.2015 OULUJOEN JA SEN SIVUVESISTÖJEN KALATALOUSTARKKAILU V. 2015 Kalastuskirjanpidon perustulokset Oulujoen ja sen sivuvesistöjen kalataloustarkkailu v. 2015 Kalastuskirjanpidon

Lisätiedot

Joroisselän valuma-alueen kuormitustarkasteluja sekä vedenlaatu/kuormitusaineiston täydennysaineistoja v

Joroisselän valuma-alueen kuormitustarkasteluja sekä vedenlaatu/kuormitusaineiston täydennysaineistoja v Joroisselän valuma-alueen kuormitustarkasteluja sekä vedenlaatu/kuormitusaineiston täydennysaineistoja v.2012 + Pertti Manninen ja Antti Haapala, Etelä-Savon ELY -keskus Kuormitusarviot/ kuormitusosuudet

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro

UUDENKAUPUNGIN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro UUDENKAUPUNGIN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA 2016 Väliraportti nro 117-16-5754 Oheisena lähetetään tulokset Uudenkaupungin merialueen tarkkailututkimuksesta, jonka Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus

Lisätiedot

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Hietakallionkatu 2, 53850 LAPPEENRANTA PL 17, 53851 LAPPEENRANTA No 3135/16 23.11.2016 IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Imatran Immalanjärven tarkkailu perustuu Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus

Lisätiedot

Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 2011. Mittausraportti

Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 2011. Mittausraportti 1 L U O D E C O N S U L T I N G O Y 1 3 9 2 2-4 HÄMEENLINNAN KAUPUNK I Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 211 Mittausraportti Mikko Kiirikki Luode Consulting Oy

Lisätiedot

Vesistövaikutukset eri puhdistamo- ja purkupaikkavaihtoehdoilla

Vesistövaikutukset eri puhdistamo- ja purkupaikkavaihtoehdoilla Vesistövaikutukset eri puhdistamo- ja purkupaikkavaihtoehdoilla Toiminnanjohtaja, limnologi Reijo Oravainen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Vesistö kuvaus 0 5 kilometriä 10 Siuron reitti

Lisätiedot

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 2014 Hanna Turkki 24.11.2015 Nro 116-15-7857 2 (61) RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS (2014) RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS (2014) 3 (61) Sisällys

Lisätiedot

Hapetuksen tarkoitus purkamaan pohjalle kertyneitä orgaanisen aineksen ylijäämiä

Hapetuksen tarkoitus purkamaan pohjalle kertyneitä orgaanisen aineksen ylijäämiä Hapetuksen tarkoitus Hapettamiselle voidaan asettaa joko lyhytaikainen tai pitkäaikainen tavoite: joko annetaan kaloille talvisin mahdollisuus selviytyä pahimman yli tai sitten pyritään hillitsemään järven

Lisätiedot

Katsaus Suomenlahden ja erityisesti Helsingin edustan merialueen tilaan

Katsaus Suomenlahden ja erityisesti Helsingin edustan merialueen tilaan Katsaus Suomenlahden ja erityisesti Helsingin edustan merialueen tilaan o Itämeri pähkinänkuoressa o Vedenlaadun kehitys Ulkoinen kuormitus Lämpötila ja suolapitoisuus Mitä on sisäinen kuormitus? Ravinteet

Lisätiedot

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2018 12.6.-14.6.2018 Oulu Hannu Salmi, Oulun seudun ympäristötoimi Kuivasjärvi Sivupohja, Oulu + grafiikka

Lisätiedot

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015 VUOSIYHTEENVETO 1..1 VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 1 1 YLEISTÄ Asikkalan kunnan Vääksyn taajaman puhdistetut jätevedet johdetaan Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HAKALANRANTA

UIMAVESIPROFIILI HAKALANRANTA UIMAVESIPROFIILI Kuvaus uimaveden ominaisuuksista sekä sen laatuun haitallisesti vaikuttavista tekijöistä ja niiden merkityksestä. HAKALANRANTA Hakalanranta 21 337200 RITVALA UIMAVESIPROFIILI HAKALANRANTA

Lisätiedot

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen SISÄLLYSLUETTELO: Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Kerätty aineisto... 3 3. Smolttipyynti Lieksanjoella 21.5. 13.6

Lisätiedot

Vesistötarkkailu vuonna 2012

Vesistötarkkailu vuonna 2012 AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 1641 OULUJOEN ALAOSAN YHTEISTARKKAILU OULUJOEN ALAOSAN YHTEISTARKKAILU VESISTÖTARKKAILU VUONNA 212 Copyright Ahma ympäristö Oy 16.4.213 Satu Ojala Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Ympäristön tila alkuvuonna 2013

Ympäristön tila alkuvuonna 2013 NÄKYMIÄ ALKUVUOSI 213 ETELÄ-POHJANMAAN ELY-KESKUS Ympäristön tila alkuvuonna 213 Vesistöjen tilan seuranta Etelä-Pohjanmaan ELY:n alueella Etelä-Pohjanmaan Elinkeino-, Liikenne- ja ympäristökeskus seuraa

Lisätiedot

Kokemäenjoen ja sen edustan merialueen kalansaaliiden kehitys velvoitetarkkailutulosten valossa

Kokemäenjoen ja sen edustan merialueen kalansaaliiden kehitys velvoitetarkkailutulosten valossa Kokemäenjoen ja sen edustan merialueen kalansaaliiden kehitys velvoitetarkkailutulosten valossa Anna Väisänen 15.3.2019 Velvoitetarkkailusta Toteutettu kalataloudellisena yhteistarkkailuna 1970-luvulta

Lisätiedot

ASIA. Pietarsaaren merialueen tarkkailuohjelman hyväksyminen. HAKIJA

ASIA. Pietarsaaren merialueen tarkkailuohjelman hyväksyminen. HAKIJA PÄÄTÖS Tarkkailuohjelman hyväksymisestä Annettu julkipanon jälkeen 7.3.2018 Dnro EPOELY/1616/2016 ASIA Pietarsaaren merialueen tarkkailuohjelman hyväksyminen. HAKIJA Pietarsaaren merialueen yhteistarkkailun

Lisätiedot

Vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten mittaaminen vesistössä. Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry

Vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten mittaaminen vesistössä. Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten mittaaminen vesistössä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Lyhyesti automaattisesta veden laadun seurannasta Kasvipeite/muokkaus/

Lisätiedot

Uimavesiprofiili Nunnalahti

Uimavesiprofiili Nunnalahti Uimavesiprofiili Nunnalahti Naantalin kaupunki 2011 Terveystarkastaja Kirsi Puola Työnjohtaja Mikko Kaareskoski UIMAVESIPROFIILI - Nunnalahti 2 YLEISTÄ UIMAVESIPROFIILISTA... 4 1. YHTEYSTIEDOT... 6 1.1

Lisätiedot