Osaamisperustaisen opetussuunnitelmatyön dynamiikasta ja rajojen ylityksistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Osaamisperustaisen opetussuunnitelmatyön dynamiikasta ja rajojen ylityksistä"

Transkriptio

1 Osaamisperustaisen opetussuunnitelmatyön dynamiikasta ja rajojen ylityksistä FT, dosentti Johanna Annala & KT Jyri Lindén Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta Tampereen yliopisto

2 MIKROTASO: Erilaiset opettajat, opiskelijat, näkemykset, tavoitteet, arvostukset, positiot, statukset YHTEISÖ TULKITSEE JA TOTEUTTAA OPETUS- SUUNNITELMAA MAKROTASO: Moninaiset odotukset korkeakoulutuksen tuloksista; työelämä, yhteiskunta, globalisaatio Opetussuunnitelman kehittäminen merkitysneuvotteluina INSTITUUTION TASO: Erilaiset toiminta- ja suunnittelukulttuurit, yhteisöt, historia (ks. Wenger 1998; Annala 2007)

3 Opetussuunnitelma intentionaalinen ja dynaaminen prosessi, joka ilmentää tieteenalan toimintakulttuuria sekä tieteenalalle arvokkaita periaatteita pedagogista toimintakulttuuria ja oppimisnäkemystä tieteenalan ja opetuksen orientoitumista yhteiskuntaan, maailmaan ja tulevaisuuteen (Annala & Mäkinen 2011, 2016;Mäkinen & Annala 2010)

4 Ydinkysymys Onko meillä yhteinen ymmärrys kehittämisen kohteesta, opetussuunnitelmasta? Mitkä intressit ohjaa? Mihin toiminta ja kehittämistyö kohdistuu?

5 Erilaisia lähestymistapoja OPS:n ideaan Curriculum studies Syllabus ~ opintojen runko, ohjelma lista opintojaksoista/kursseista, sisältölistat, kirjalistat (ks. Kelly 1977/2009) vrt. tutkintovaatimukset, suoritusvaatimukset Produkti tavoitteet, sisällöt, menetelmät, arviointi varmistamisen/kontrolloinnin ajatus taustalla (mm. Tyler 1949; Biggs 2003) vrt. OPS-otsikot järjestelmissä ja oppaissa Prosessi Seuraavassa diassa lisää

6 OPS prosessina? 1) Kumulatiiviset prosessit opetussuunnitelman sisällä Miten tieteellinen ajattelu, ammatillinen osaaminen, metodinen osaaminen, yleiset työelämätaidot ym. karttuu opinnoissa? 2) Sykliset prosessit: suunnitelma (dokumentti), toteutus (opetus- ja oppimistapahtumat) ja oppimistulos (osaaminen) Miten suunnitelmat toteutuu opiskelijan/ yhteisön näkökulmasta? OPS ~resepti jota kokki toteuttaa luovasti? Akateeminen vapaus vapautta mistä/ mihin? 3) OPS-työn organisoinnin prosessit Miten palautejärjestelmät (opettaja, opiskelija, alumnit, muut intressitahot, maailman muutos) syöttävät tietoa opetussuunnitelman ja ohjelman kehittämiseksi? (Annala, Lindén & Mäkinen 2016)

7 Täysivaltaisuus (emansipaatio) OMISTAJUUS OPETUSSUUNNITELMA NEUVOTTELUNA Prosessi OPETUSSUUNNITELMA VALTAISTUMISENA Praxis OPETUSSUUNNITELMA KOMPETENSSIEN TUOTTAJANA Produkti Sosiaalinen kontrolli OPETUSSUUNNITELMA SISÄLTÖJEN VARMISTAJANA Syllabus Sisällön siirtäminen TIETO Kriittinen reflektio Opetussuunnitelmakäsitykset suhteessa omistajuuteen ja tietoon (Annala, Lindén & Mäkinen 2016, 174)

8 Pohdintoja ja näkökulmia 1. Etsiydy Flingan sivulle 2. Mieti hetki itseksesi, millaisella alueella kuvaisit oman yksikkösi tai tiedekuntasi opetussuunnitelmaa suhteessa opetussuunnitelman käsitteellistämiskuvioon ja sijoita alueesi keskipiste kuvioon (kirjoita TDK:n/ohjelman nimi ja valitse vierestä Circle) 3. Käykää sijaintiin liittyvät perustelut läpi vieruskavereiden kanssa

9

10 Kaksi näkökulmaa osaamisperustaiseen ops:iin Competence-viitekehys painottaa taitoja (skills) ja niiden erilaisia jäsennyksiä, jolloin huomio kohdistuu standardien luomiseen ja tulosten mittaamiseen suhteessa ennalta määriteltyyn minimiin > lineaarinen (vrt. OPS produktina) Competency-lähestymistavan lähtökohta on opiskelijoiden potentiaaleissa ja toiminnassa, jolloin keskiössä on kysymys siitä, millaisia prosesseja mahdollisimman ansiokas suoriutuminen edellyttää ja miten sitä voidaan arvioida > dynaaminen (vrt. OPS prosessina) (mm. Boyatzis 1983; Dubois 1993; Hogg 2008; Rowe 1995.)

11 Lineaariset osaamiset taidot, standardit, oikeat vastaukset, tullaan valmiiksi - ainakin osittain? havaittavissa ja arvioitavissa olevat tiedot, taidot, eettiset valmiudet, asenteet kriteeriperustaisuus! osaamistavoitteiden ja arviointiperusteiden määrittäminen kohtuullisen mutkatonta, mutta vaatii asiaan paneutumista Jakson suoritettuaan opiskelija - osaa esittää aineiston havaintomatriisimuodossa - osaa soveltaa tilastotieteen menetelmiä tutkimusaineiston kuvailussa sekä muuttujien välisten riippuvuuksien tarkastelussa - (hyv-hyl)

12 Dynaamiset osaamiset luovutaan valmistumisen ajatuksesta; edistetään valmiuksia elinikäiseen oppimiseen, analyyttiseen ajatteluun ja potentiaalien käyttöönottoon (tiedolliset, taidolliset, asenteelliset, eettiset) osaamistavoitteiden ja arviointiperusteiden määrittäminen haastavaa; voiko kriteerejä olla ennakkoon määriteltynä? Tavoitteena on, että opiskelijat - osaavat argumentoida tasa-arvoon liittyvää koulutuspolitiikkaa - arvioivat kriittisesti toiseutta tuottavaa luokittelua kasvatusyhteisöissä - ymmärtävät kollegiaalisen toimintakulttuurin välttämättömyyden kasvatusyhteisöissä - osaavat tukea monenlaisten oppilaiden oppimista, kasvua ja osallistumista heterogeenisissa opetusryhmissä (1-5)

13 Yliopisto-opiskelussa ei ole kyse tieto- ja taitopakettien omaksumisesta, vaan myös vaikeasti havaittavasta, pidemmän ajan kuluessa kertyvästä osaamisesta: tieteellinen ajattelu, looginen päättely, täsmällinen argumentointi, isojen kokonaisuuksien hahmottaminen, sinnikkyys, ajankäytön hallinta, strateginen toiminta, KNOWING ACTING BEING (Barnett & Coate 2005)

14 Graduate attributes What does it mean to be educated? These attributes include but go beyond the disciplinary expertise or techical knowledge that has traditionally formed the core of most univeristy courses. They are qualities that also prepare graduates as agents of social good in an unknown future (Bowden et al 2000, teoksessa Chalmers & Pardirge 2013)

15 Graduate attributes In Chalmers & Partridge: Teaching graduate attributes and academic skills Monilukutaito Tutkimus ja tiedonhankinta Eettinen, sosiaalinen ja ammatillinen ymmärrys Älyllinen autonomia Kommunikaatio

16 Esimerkki opetussuunnitelmakartoituksesta Sumsion & Goodfellow 2004 Artikkelin taustalla Geneeristen tavoitteiden problematiikka korkeakoulutuksessa Kartoituksessa havaitut ongelmat Prosessin toteuttaminen toimijalähtöisesti ja tutkimuksellisesti (tiedonhankinta-neuvottelu-yhteisön käyttöön)

17 Olen Leena ja tähtään luokanopettajaksi. Harrastan kaikenlaisia käsitöitä ja olen käynyt käsityökoulua. Haluaisin opettaa käsitöitä myös koulussa. Olen vähän huolissani matematiikan taidoistani, suoritin lukiossa lyhyen matematiikan. Teema, kurssi, opintokokonaisuus Menetelmäopinnot ja kandidaatintutkielma Ohjattu harjoittelu 20 op Mitä yhteistä on tutkinto-ohjelman opiskelijoiden tarinoilla ja poluilla? - Teemallisesti, tutkimuksellisesti, pedagogisesti?

18 Jaksojen erot ja yhteydet opetussuunnitelman Keskustelu jaksojen toteutuksesta itsenäisesti ja kokonaisuutena Tietoa opettajan johdolla Ryhmäprosessi, yhteinen tavoitteenasettelu Tieteenalan logiikka ja Käsitteet Opettajajohtoisuus Opiskelijan reflektio ja omistajuus Geneeriset tavoitteet Mukaillen Mälkki, 2019

19 Opetussuunnitelmatyön dynamiikasta

20 Opetussuunnitelmatyön orientaatiot Dialoginen orientaatio -- se tuotti uutta yliopiston sisäisesti, et meil yliopiston yksikköjen välillä ja yksikön sisällä yhteistyökuvioita rakennettiin aktiivisesti, enemmän kun ennen. Just näitten temaattisten, poikkitieteellisten kokonaisuuksien osalta me käytiin hyvinki rakentavia keskusteluja semmosten oppiaineitten kanssa, joita me ei oo juurikaan ennen tavattu taikka joitten kanssa yhteistyötä ei oo ollu. Tämmöstä konkreettista. Opiskelijathan on yhteyksiä löytäny ennenkin, mutta nyt halutaan tehdä jotenkin vakiintuneempaa ja helpommin opiskelijoille aukeevaa. (9M) Reproduktiivinen orientaatio Se ei oo menny siihen laajem-, siihen suuntaan, mitä mä oon ymmärtäny, että se on tarkotettu, et se ois laaja-alasempi. Se ei oo siihen suuntaan menny. Se on vaan kirjattu näkymään, näyttämään sieltä. Meil ei oo halua siis lähtee siihen laajaalasempaan vaan me halutaan pitää ikään kuin tää oma profiili korkeella. (16M)

21 Opetussuunnitelmatyön dynamiikka (Annala & Mäkinen 2017; Wenger 2003) Yritys löytää jaettu ja osallisille mieleinen päämäärä vs. yritys jarruttaa tai pysäyttää prosessi YHTEINEN YRITYS VASTA- VUOROINEN TOIMINTA Rajojen ylityksiä ja uusia avauksia vs. positioiden ja tradition korostus JAETTU REPERTOAARI Tutustuminen ja uteliaisuus itselle vieraaseen vs. vieraan vähättely ja torjunta

22 Toimijuudesta ja rakenteista Ulkoapäin tulevat muutokset luovat polarisaatiota yliopiston sisäisissä rakenteissa ja yksilöiden & yhteisöjen toimijuudessa Valtataistelut tieteenalojen, oppiaineiden ja positioiden välillä Liikkuvat kentät: paikan hakeminen osaamisperustaisen opetussuunnitelma-ajattelun ja oppiaineiden/ tieteenalan traditioiden välillä Kenellä on/ kenelle annetaan toimijuus: kuka on sopiva (fit) Toimijuus voi olla aktiivista tai passiivista vaikuttamista Symbolinen pääoma on ydinkysymys Sopiva symbolinen pääoma sitoo ja motivoi opetussuunnitelmatyöhön -> voittajat? Tutkimuksen ja opetuksen lähentäminen sopivaa symbolista pääomaa? (Annala 2017)

23 Käytäntöyhteisön merkitys opetussuunnitelman kehittämisessä Yhteisön jäsenten osallistuminen kehitystyön tavoitteiden asettamiseen sekä toimintakäytänteiden luomiseen vahvistaa sitoutumista ja motivoi toimintaan Rakenteelliset uudistukset tai strategiset linjaukset eivät tuota muutosta sinällään, vaan edellyttää yhteisön merkitysneuvotteluja, jotka etenevät hitaasti osallistumisen (esim. kokoukset) ja esineellistyminen (esim. kirjatut dokumentit) rinnakkaisena prosessina.

24 Merkitysneuvottelevan orientaation merkitys Se on ristiriitainen, luova prosessi --meil on ollu hauskaa siellä OPSryhmässä, meil on ollu mukavaa tehdä näitä, meil on ollu myös vähemmän mukavaa sillon kun ristiriidat on noussu pintaan. Me ollaan selvitty niistä ristiriidoista ymmärtääkseni suhteellisen vähin vaurioin, ja saatu aikaseks kuitenkin joku yhtenäinen, yhdessä hyväksytty kokonaisuus, joka sitte hyväksytään tuolla meiän johtokunnassa. Et se tavallaan että ihmiset niinku ristiriidoista huolimatta saa jotain aikaseks, niin se on aina mun mielestä semmonen tervehdyttävä ja hyvä kokemus, vaikka se ei kaikkia aina jätäkään, loppu-, onnelliseks niitä jotka ei saa ehkä niinku, juuri niitä omia päämääriään niinku läpitte silleen kun haluavat. (5M)

25 Lopuksi Opetussuunnitelman tulkinta prosessina edellyttää jatkuvaa dialogia ja merkitysneuvotteluja Prosessin vetäjät (eri tasoilla) ja osalliset (positioista riippumatta) ovat yhtälailla vastuussa merkitysneuvottelujen onnistumisesta Tarvitaan osallisuutta tukevaa pedagogista johtajuutta eri tasoilla Tarvitaan uskaltautumista dialogiin yli rajojen Tarvitaan aikaa

26 Julkaisuja Annala, J. (2017) Yliopiston opettajien toimijuus opetussuunnitelmatyön muuttuvilla kentillä. Teoksessa Korhonen, V., Annala, J. & Kulju, P. (toim.) Kehittämisen palat, yhteisöjen salat näkökulmia kasvatukseen ja koulutukseen. Tampere: Tampere University Press, Annala, J. (2016) Mitä Tampere3 tekee opiskelijan osaamiselle? TAMY urablogi: Annala, J. & Mäkinen, M. (2016) Communities of practice in higher education: contradictory narratives of a university-wide curriculum reform. Studies in Higher Education DOI: / Annala, J., Lindén, J. & Mäkinen, M. (2016) Curriculum in higher education research. In J. Case & J. Huisman (Eds.) Researching Higher Education. International perspectives on theory, policy and practice. SHRE Society for Research into Higher Education & Routledge, Lindén, J., Annala, J. & Mäkinen, M. (2016) Tieteenalakohtainen tieto ja opetussuunnitelman kriisi korkeakoulutuksessa. Tiedepolitiikka 41 (1), Lindén, J., Annala, J. & Mäkinen, M. (2016) Y-sukupolven opiskelijoiden kriittiset koulutuskäsitykset ja sukupolviajattelu korkeakoulutuksen kehittämisessä. Teoksessa S. Pihlajaniemi, N. Haltia, M. Ranta, A. Saaranen-Kauppinen & I. Väänänen (toim.) Avoin tiede ja avoin koulutus? Opiskelijatutkimuksen vuosikirja 2016, Helsinki: Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö & Opiskelijatutkimusverkosto, Saatavilla verkossa: Annala, J., Mäkinen, M. & Lindén, J. (2015). Tutkimuksen ja opetuksen yhteys yliopistossa opetussuunnitelmatyön näkökulma. Kasvatus & Aika, 9 (3), Kallioniemi-Chambers,V., Annala, J. & Mäkinen, M. (2013). Tutkija-opettajien kiirekokemukset yliopiston opetussuunnitelmatyössä. Kasvatus & Aika, 7(4), Mäkinen, M. & Annala, J. (2012). Understanding curriculum in Finnish higher education. In S. Ahola and D.M. Hoffmann (eds.) Higher education research in Finland emerging structures and contemporary issues. CHERIF: Yearbook of Higher Education Research. Jyväskylä: Institute for Educational Research, Mäkinen, M. & Annala, J. (2012). Osaamisperustaisen opetussuunnitelman kahdet kasvot. In M. Mäkinen et al.(eds.) Osallistava korkeakoulutus, Tampere: TUP, Annala, J. & Mäkinen, M. (2011). Research-teaching nexus in higher education in curriculum design. Transnational Curriculum Inquiry, 8(1), Annala, J. & Mäkinen, M. (2011). Korkeakoulutuksen opetussuunnitelma kohti tietämisen ja taitamisen päämääriä. Kasvatus, 42(1), Annala, J. & Mäkinen, M. (2011). Korkeakoulutuksen opetussuunnitelma tulkintojen kohteena. In M. Mäkinen et al.(eds.) Korkeajännityksiä kohti osallisuutta luovaa korkeakoulutusta. Tampere: TUP, Mäkinen, M. & Annala, J. (2011). Opintoihin kiinnittyminen yliopistossa. In M. Mäkinen et al. (eds.) Korkeajännityksiä kohti osallisuutta luovaa korkeakoulutusta. Tampere: TUP, Mäkinen, M. & Annala, J Osaamisperustaisen opetussuunnitelman monet merkitykset korkeakoulutuksessa. Kasvatus & Aika 4(4), Mäkinen, M. & Annala, J. (2010). Meanings behind curriculum development in higher education. PRIME, 4 (2), Videoluento (45 min) em. artikkeleiden ajatuksia kiteyttäen: Yliopiston opetussuunnitelmatyön uudet suuntaviivat (2014).

Dialogia mallitarinan kanssa kertomuksia yliopiston opetussuunnitelman uudistamisesta Johanna Annala & Marita Mäkinen Tampereen yliopisto

Dialogia mallitarinan kanssa kertomuksia yliopiston opetussuunnitelman uudistamisesta Johanna Annala & Marita Mäkinen Tampereen yliopisto Dialogia mallitarinan kanssa kertomuksia yliopiston opetussuunnitelman uudistamisesta Johanna Annala & Marita Mäkinen Tampereen yliopisto Kasvatustieteen päivät, 23.11.2012 Helsinki Tehdään tulevaisuus!

Lisätiedot

Opetussuunnitelman uudistamisen dynamiikkaa

Opetussuunnitelman uudistamisen dynamiikkaa Opetussuunnitelman uudistamisen dynamiikkaa Johanna Annala & Marita Mäkinen Tampereen yliopisto Peda-forum-päivät, Tampere Tehdään tulevaisuus! Tampereen yliopiston muutos 2010 2015 Tiedekunnat ja laitokset

Lisätiedot

Yliopistolaki (2009), 2

Yliopistolaki (2009), 2 Yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa.

Lisätiedot

Mitä mielessä? padlet.com/mira_e_valkonen/rnknlrn Salasana: osaamisperustaisuus #korkeakoulutus #ops #osaaminen

Mitä mielessä? padlet.com/mira_e_valkonen/rnknlrn Salasana: osaamisperustaisuus #korkeakoulutus #ops #osaaminen Mitä mielessä? Mitkä ovat sinua askarruttavia kysymyksiä osaamisperustaisuuteen liittyen? Kertokaa niistä toisillenne 2-3 hengen ryhmissä Lähettäkää kaikki ryhmänne kysymykset seinälle (yksi kysymys kerrallaan):

Lisätiedot

Osaamisdiskurssi korkea-asteen koulutuksessa

Osaamisdiskurssi korkea-asteen koulutuksessa Osaamisdiskurssi korkea-asteen koulutuksessa Marita Mäkinen & Johanna Annala 22.8.2011 KORKEAKOULUTUTKIMUKSEN SYMPOSIUM: KANNATTAAKO KORKEAKOULUTUS? 22.-23.8.2011 Jyväskylä Osaamisen tausta Arkikielessä

Lisätiedot

Yliopistolaki (2009), 2

Yliopistolaki (2009), 2 Yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa.

Lisätiedot

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa 5.9.2015 Sodankylä Opetusneuvokset Aija Rinkinen ja Anneli Rautiainen Opetushallitus Mistä tulemme? Minne

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja opintojen edistäminen. Marita Mäkinen, Johanna Annala & Antero Stenlund

Opetussuunnitelma ja opintojen edistäminen. Marita Mäkinen, Johanna Annala & Antero Stenlund Opetussuunnitelma ja opintojen edistäminen Marita Mäkinen, Johanna Annala & Antero Stenlund 1 Opetussuunnitelmatutkimus Osallistujat (N = 85) TaY:n opetushenkilöstöä (N = 27) ja TAMKin ja ent. PIRAMKin

Lisätiedot

Tutkimukseen perustuva opetus Research-teaching nexus (R-T nexus) Johanna Annala & Marita Mäkinen

Tutkimukseen perustuva opetus Research-teaching nexus (R-T nexus) Johanna Annala & Marita Mäkinen Tutkimukseen perustuva opetus Research-teaching nexus (R-T nexus) Johanna Annala & Marita Mäkinen Strategiset rastit: kohti uusia tutkinto-ohjelmia Opetusmenetelmät 26.1.2012 Yliopistojen tehtävänä on

Lisätiedot

Yhteisöä rakentamassa näkökulmia pedagogiseen kehittämiseen

Yhteisöä rakentamassa näkökulmia pedagogiseen kehittämiseen Yhteisöä rakentamassa näkökulmia pedagogiseen kehittämiseen Vesa Korhonen, Johanna Annala & Pirjo Kulju Työskentelyni mieli ja merkitys nousevat vuorovaikutuksesta. Se luo maaperän yhdessä toimimiseen

Lisätiedot

Miten arvioida akateemista osaamista? Johanna Annala & Marita Mäkinen

Miten arvioida akateemista osaamista? Johanna Annala & Marita Mäkinen Miten arvioida akateemista osaamista? Johanna Annala & Marita Mäkinen Peda-forum-päivät, Aalto-yliopisto, 22.8.2012 1 Tavoitteen asettaminen Mieti aamupäivälle jokin henkilökohtainen osaamis- tai oppimistavoite?

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS OPS2016 Laaja-alainen osaaminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet, uudistuvat oppiaineet sekä vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu paikallisessa opetussuunnitelmassa Oulu 26.2.2015 Irmeli Halinen

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

Opintopisteiden keruusta osaamiseen

Opintopisteiden keruusta osaamiseen Opintopisteiden keruusta osaamiseen Johanna Annala Yliopistonlehtori (yliopistopedagogiikka) LTL orientoivat 6.11.2013 Millaisia ennakkokäsityksiä sinulla oli opiskelusta yliopistossa? Miten yliopisto-opiskelu

Lisätiedot

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen Opetusmenetelmien valinnan perusteita Strateginen rasti 26.1.2012 Markku Ihonen Alustuksen osaamistavoitteita Alustuksen jälkeen osallistuja tunnistaa ja osaa eritellä keskeiset opetusmenetelmien valintaan

Lisätiedot

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Annukka Uusitalo 28.2.2006 Mediakasvatuskeskus Soveltavan kasvatustieteen laitos

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila Konstruktiivisesti linjakas opetus Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 17.11.2014 Opetuksen linjakkuus (Biggs & Tang 2007) Seuraavat opetuksen osat tukevat toisiaan oppimistavoitteet sisällöt

Lisätiedot

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä TAMPEREEN YLIOPISTO KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Hakukohde: Elinikäinen oppiminen ja kasvatus VALINTAKOE 3.6.2014 Vastaa jokaiseen kysymykseen selvällä käsialalla. Artikkeleita ei saa pitää esillä kokeen

Lisätiedot

OPS Opetussuunnitelmatyö käyntiin! JYU. Since

OPS Opetussuunnitelmatyö käyntiin! JYU. Since OPS 2019-2020 Opetussuunnitelmatyö käyntiin! JYU. Since 1863. 2.4.2019 1 Tervetuloa! Päivän aikataulu 12.30 Avaus - Koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso 12.40 Terveisiä tulevaisuudesta

Lisätiedot

OULU Paikallinen työn merkitys, ohjaaminen ja eteneminen

OULU Paikallinen työn merkitys, ohjaaminen ja eteneminen OULU 23.1.2014 Paikallinen työn merkitys, ohjaaminen ja eteneminen Paikallisen työn merkitys ja ohjaaminen Opetussuunnitelmatyön tasot ja strategisen ja pedagogisen johtamisen tehtävät Paikallisen opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017- UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-24.9.2015 Opetussuunnitelmatyön aikataulu Syyskuu 2015: Rehtorin päätös opetussuunnitelmatyön yhteisiksi tavoitteiksi / linjauksiksi 24.9.2015: opetussuunnitelmatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat ja osaaminen

Opetussuunnitelmat ja osaaminen Opetussuunnitelmat ja osaaminen Riitta Pyykkö Pedagogiset messut ajankohtaista opetuksen kehittämisestä Turku 22.5.2012 Mitä sanoo asetus? Yliopiston tehtävänä on jatkuvasti arvioida ja kehittää tutkintoja,

Lisätiedot

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Kaisu Rättyä Itä-Suomen yliopisto Tero Juuti Tampereen teknillinen yliopisto Teoreettinen viitekehys kognitiiviskonstruktivistinen oppimiskäsitys opettajan tiedon

Lisätiedot

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Miten arviointi suuntaa oppimista? Viivi Virtanen 28.2.2011 1/10 Millä keinoin opiskelijan saisi oppimaan sen mitä opetan? 2/10 Miten arviointi vaikuttaa siihen, miten

Lisätiedot

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET Jyväskylän kommentit Kevätseminaari 15-16.5.2017 Mikä yliopistomme koulutuksessa on kuvauksen mukaista? Sosiaalityön ops 2017-2020 hyväksytty huhtikuussa

Lisätiedot

OPS2016. Uudistuvat oppiaineet ja vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu 21.10.2015. Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

OPS2016. Uudistuvat oppiaineet ja vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu 21.10.2015. Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS OPS2016 Uudistuvat oppiaineet ja vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu 21.10.2015 Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Paikallinen opetussuunnitelma Luku 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Lukiopäivät 11.-12.11.2015 Eija Kauppinen, Kimmo Koskinen, Anu Halvari & Leo Pahkin Perusteiden oppimiskäsitys (1) Oppiminen on seurausta

Lisätiedot

Koulut ja Maker space miksi ja miten?

Koulut ja Maker space miksi ja miten? Koulut ja Maker space miksi ja miten? Esimerkkinä Savonlinnan normaalikoulun Tuumaamo Prof., Dos. Laura Hirsto, laura.hirsto@uef.fi Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto/ Savonlinna

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

Maahanmuuttajaoppilaat perusopetuksessa

Maahanmuuttajaoppilaat perusopetuksessa Maahanmuuttajaoppilaat perusopetuksessa Maahanmuuttajataustaisen oppilaan koulupolku Haasteita ja hyviä käytänteitä Kajaani 27.3.2017 Raimo Salo, KT Finland School of Education raimo.salo@fsoe.fi 044 375

Lisätiedot

Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot. Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY

Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot. Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY Top 5 desirable future work skills Judgment and decision making: Considering the relative costs and benefits

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi.

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. 1 MIKÄ ON HAVAINTO? Merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös kvantitatiivisessa, vrt.

Lisätiedot

Musiikki oppimisympäristönä

Musiikki oppimisympäristönä Musiikki oppimisympäristönä Opetussuunnitelma, musiikkitieto ja dialogi leena.unkari-virtanen@metropolia.fi Mupe musiikkitiedon näkökulmasta OPSien taustalla Opetuksen dialogisuus Musiikki oppimisympäristönä

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Pedaopas 2015-2016 Sisällys 1. Opettajan pedagogisten opintojen osaamistavoitteet... 3 2. Opettajan pedagogisten

Lisätiedot

Osviitaksi opinnäytteeseen Hanna Vilkka

Osviitaksi opinnäytteeseen Hanna Vilkka 1 Osviitaksi opinnäytteeseen Hanna Vilkka 21.11.2017 Kuva: Hanna Vilkka, Kivimuseo, Vapriikki 2 Lue: Ammattikasvatuksen aikauskirja Kasvatus & Aika Kasvatus-lehti Aikuiskasvatus-lehti Journal of Education

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen - työpaja

Pedagoginen johtaminen - työpaja Pedagoginen johtaminen - työpaja Oppimisseikkailu 2017 7.3.2017 Anne Nevgi (HYPE) ja Jaanika Blomster (Viikki), Jussi Merenmies (Meilahti), Leila Niemi-Murola (Meilahti) ja Hanna Vehkamäki (Kumpula) Työpajan

Lisätiedot

Opetussuunnitelman merkitys opiskelijan opintojen edistäjänä

Opetussuunnitelman merkitys opiskelijan opintojen edistäjänä Opetussuunnitelman merkitys opiskelijan opintojen edistäjänä Johanna Annala www.campusconexus.fi; johanna.annala@uta.fi HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu, työkokous 23.3.2011 Teemat 1. Campus Conexus

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi 11.12.2017 Jaana Kullaslahti Pedagoginen johtaminen ja koulutuksen kehittäminen mitä tietoa?

Lisätiedot

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 Ohjaus Tampereen yliopistossa Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 1 Iltapäivän kulku Miksi ohjauksen kokonaissuunnitelma? Opetuksen kehittämispäällikkö Markku

Lisätiedot

Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous

Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous 25.10.2017 Tausta Hallituksen päätös lukiouudistuksen toteuttamisesta keväällä 2017. Lukiouudistus

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Opetusharjoittelu 3 OKLS3039 (8 op) Kevät 2018 Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Harjoittelun osaamistavoitteet/ops Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida ja antaa palautetta

Lisätiedot

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä enorssi: Ohjaussymposium Tampere 23.4.2009 Prof. Päivi Atjonen Joensuun yliopisto Lähtökohdiksi 1 Ohjaajan työn n muutokset Lisääntyneet

Lisätiedot

Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon!

Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon! Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon! Pirkanmaan ympäristökasvatuspäivä 2.6.2015 Päivi Ikola Aluejohtaja Uutta vai vanhaa? 2.6.2015 Päivi Ikola Perusopetuksen

Lisätiedot

Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014

Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014 Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014 Johdannoksi Yliopisto-opintojen tavoitteena on tukea opiskelijoiden oman alan akateemisen asiantuntijuuden rakentumista

Lisätiedot

Opintopisteiden keruusta osaamiseen

Opintopisteiden keruusta osaamiseen Opintopisteiden keruusta osaamiseen Yliopistonlehtori, FT Johanna Annala Kasvatustieteiden yksikkö (& opintopsykologi Taija Tuominen) LTL orientoivat 6.2.2013 Millaisia ennakkokäsityksiä sinulla oli opiskelusta

Lisätiedot

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus 3.5.2017 Mihin tarkoitukseen uraseuranta? Korkeakoulujen

Lisätiedot

UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka

UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS 26.1.2019 EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka teppo.t.toikka@jyu.fi Ammatillinen kehittyminen uutta luova asiantuntijuus oppivassa

Lisätiedot

Opetushallituksen kuulumiset

Opetushallituksen kuulumiset Opetushallituksen kuulumiset Helsinki 11.9.2015 SML:n pulmaparlamentti Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Uudistuvat opetussuunnitelmat 2012-2017 Yleissivistävä koulutus Esiopetus 2014 Perusopetukseen valmistava

Lisätiedot

HOPS välineenä. Strategiset rastit: HOPS Sami Hautakangas & Liisa Ahlava

HOPS välineenä. Strategiset rastit: HOPS Sami Hautakangas & Liisa Ahlava 29.3.2012 HOPS välineenä Strategiset rastit: HOPS 29.3.2012 Sami Hautakangas & Liisa Ahlava Kenen/minkä väline? Opiskelijan Ohjausvastaavan / HOPS-opettajan Tutkinto-ohjelman johtajan / vastuutahon Tieteenalayksikön

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Uuden OPS:n henki Petteri Elo OPS-koulutus 2016

Uuden OPS:n henki Petteri Elo OPS-koulutus 2016 Uuden OPS:n henki Yhteystiedot Petteri Elo petteri.elo@pedanow.com +358405506020 www.pedanow.com Twitter: @PetteriElo VÄITE # 1 Oppikirjat ohjaavat liikaa opetusta. www.ivn.us Luku 3.3: Tavoiteena laaja-alainen

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS (25 op) TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE

LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS (25 op) TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS (25 op) TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE 2012 2015 LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS 25 OP (TUNNISTE 61640) Biämnesstudier i fysisk fostrans didaktik

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Jack of All Trades or Master of None. Opiskelijoiden mietteitä laaja-alaisista kandidaatintutkinnoista

Jack of All Trades or Master of None. Opiskelijoiden mietteitä laaja-alaisista kandidaatintutkinnoista Jack of All Trades or Master of None Opiskelijoiden mietteitä laaja-alaisista kandidaatintutkinnoista Laaja-alaisuuden kysymykset Opiskelijanäkökulma on myös moninainen ja riippuu paljon keneltä kysytään.

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikkaa opetustyön tueksi

Tieto- ja viestintätekniikkaa opetustyön tueksi Tieto- ja viestintätekniikkaa opetustyön tueksi Opettajat arvioinnin ja koulu-koti-yhteistyön toteuttajina Heidi Krzywacki, Tiina Korhonen, Laura Koistinen, Jari Lavonen 19.8.2011 1 Tutkimus- ja kehittämishankkeessa

Lisätiedot

Opetus ja oppiminen verkossa. Erno Lehtinen Turun yliopisto

Opetus ja oppiminen verkossa. Erno Lehtinen Turun yliopisto Opetus ja oppiminen verkossa Erno Lehtinen Turun yliopisto Virtuaaliyliopistotoiminnan kokemukset Virtuaaliyliopisto poliittisena projektina Avoimen yliopisto-opetuksen ja kampuspohjaisen opetuksen näkökulmat

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Maailma muuttuu muuttuuko koulu?

Maailma muuttuu muuttuuko koulu? Janne Pietarinen professori kasvatustiede, erityisesti perusopetuksen ja opettajankoulutuksen tutkimus Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto Maailma muuttuu muuttuuko koulu? Suomalaisen

Lisätiedot

Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena. Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala

Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena. Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala Mitä tekemistä tutkijoilla oli interaktiivinen opetus ja oppiminen hankkeessa? Hankkeen alussa toinen tutkijoista

Lisätiedot

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Optek Opetusteknologia koulun arjessa Jari Lavonen, Professor of Physics and Chemistry Education, Head of the department Department of Teacher Education,

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

KUKA OLEN (JA EN OLE) & MITEN OPIN KIROILEMAAN PORTUGALIKSI

KUKA OLEN (JA EN OLE) & MITEN OPIN KIROILEMAAN PORTUGALIKSI KIELTENOPETTAJASTA KIELI-INNOSTAJAKSI? VAIHTOEHTOJA OPETTAJAKESKEISYYDELLE SANNA RYYNÄNEN, FT, ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO ISTUMINEN ON HEIKOIN OPPIMISASENTO -EPÄKONFERENSSI TAMPERE 03.05.2013 IHAN LYHYT JOHDANTO

Lisätiedot

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Eija Kauppinen 13.4.2016 Perusopetuksen oppimiskäsitys Oppilas on aktiivinen toimija ja oppii asettamaan tavoitteita, ratkaisemaan ongelmia ja toimimaan muiden kanssa.

Lisätiedot

Campus Conexus Marita Mäkinen & Johanna Annala. Tampere 28.1. 2011 Opintoasiainpäälliköiden talvipäivät

Campus Conexus Marita Mäkinen & Johanna Annala. Tampere 28.1. 2011 Opintoasiainpäälliköiden talvipäivät Korkeakouluopintoihin kiinnittyminen yksilön ja yhteisön asia Campus Conexus Marita Mäkinen & Johanna Annala Tampere 28.1. 2011 Opintoasiainpäälliköiden talvipäivät University connecting people? Campus

Lisätiedot

Tehostettu kisällioppiminen tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan opetuksessa yliopistossa Thomas Vikberg

Tehostettu kisällioppiminen tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan opetuksessa yliopistossa Thomas Vikberg Tehostettu kisällioppiminen tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan opetuksessa yliopistossa Thomas Vikberg Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tietojenkäsittelytieteen laitos Kisällioppiminen = oppipoikamestari

Lisätiedot

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan OPS-koulutus Joensuu 16.1.2016 Marja Tamm Matematiikan ja kemian lehtori, FM, Helsingin kielilukio 3.vpj. ja OPS-vastaava,

Lisätiedot

ENSIMMÄISEN VUODEN OPETTAJA

ENSIMMÄISEN VUODEN OPETTAJA ENSIMMÄISEN VUODEN OPETTAJA AVAIN OPINTOJEN ETENEMISEEN? Anne Haarala-Muhonen Johan Bärlund Heikki Pihlajamäki Presentation Name / Firstname Lastname 09/03/2017 1 SISÄLTÖ Tutkimustuloksia, Anne Keskustelua

Lisätiedot

Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen 11.11.2015 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu

Lisätiedot

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku)

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) 1. Historia ja tulevaisuuden valmiudet Lähtökohtakysymyksiä: MIKSI historiaa opetetaan,

Lisätiedot

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus 4.10.2013 Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Opetusneuvos, esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Anneli Rautiainen

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

Monikulttuurisuus ja moninaisuus kasvatuksessa

Monikulttuurisuus ja moninaisuus kasvatuksessa Monikulttuurisuus ja moninaisuus kasvatuksessa EDUCA 2014 Heini Paavola, PkO, EO, KT Kasvatuksen ja koulutuksen keskeinen tavoite on pyrkimys hyvään kasvatukseen ja opetukseen. Millaista on hyvä kasvatus

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

RAKENTEELLISEN SOSIAALITYÖN NÄKÖKULMAN VAHVISTAMINEN SOSIAALITYÖN OPETUKSEN KÄYTÄNTÖYHTEYDESSÄ

RAKENTEELLISEN SOSIAALITYÖN NÄKÖKULMAN VAHVISTAMINEN SOSIAALITYÖN OPETUKSEN KÄYTÄNTÖYHTEYDESSÄ RAKENTEELLISEN SOSIAALITYÖN NÄKÖKULMAN VAHVISTAMINEN SOSIAALITYÖN OPETUKSEN KÄYTÄNTÖYHTEYDESSÄ MAARIT KAIRALA & SANNA LÄHTEINEN & LAURA TIITINEN LAPIN YLIOPISTO Kipinä tutkimusaiheeseen Sosiaalityön koulutus

Lisätiedot

Opetuksen johtaminen laitosjohtajan näkökulmasta

Opetuksen johtaminen laitosjohtajan näkökulmasta Opetuksen johtaminen laitosjohtajan näkökulmasta Anne Nevgi & Aino Mäkipaja Peda-forum päivät 17.-18.8.2016, Jyväskylä Pedagoginen johtaminen/ Anne Nevgi 16/08/2016 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITE

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 1 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

ELÄMÄNKATSOMUSTIEDON OPS. Lahti 2015

ELÄMÄNKATSOMUSTIEDON OPS. Lahti 2015 ELÄMÄNKATSOMUSTIEDON OPS Lahti 2015 Et-opetuksen erityispiirteitä ET jakautuu reaaliaineena tiedon oppimiseen ja katsomusaineena oman ET:n kehittämiseen. Ei vuosiluokkia, vaan 1-6 ja 7-9 + ryhmät Opettajat

Lisätiedot

Kansallinen seminaari

Kansallinen seminaari Kansallinen seminaari Matemaattis- luonnontieteellisten aineiden aineenopettajakoulutuksen pedagogisten opintojen tutkintovaatimukset Matemaattis- luonnontieteellisten aineiden didaktiikka luokanopettajakoulutuksessa

Lisätiedot

korkeasti koulutetun maahan muuttaneen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen viitekehys

korkeasti koulutetun maahan muuttaneen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen viitekehys URAREITTI korkeasti koulutetun maahan muuttaneen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen viitekehys Työpaketti 3: Ammatillinen suomen kieli ja viestintätaito terveysalalla iltapäiväseminaari 30.5.2017

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta

Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta Eija Lehtonen eija.lehtonen@omnia.fi / eija.e.lehtonen@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Teoreettinen viitekehys

Lisätiedot

TÄÄLTÄ TULEVAISUUTEEN TYÖLLISTYVYYS, URATAIDOT JA ASIANTUNTIJAKSI KASVU

TÄÄLTÄ TULEVAISUUTEEN TYÖLLISTYVYYS, URATAIDOT JA ASIANTUNTIJAKSI KASVU TÄÄLTÄ TULEVAISUUTEEN TYÖLLISTYVYYS, URATAIDOT JA ASIANTUNTIJAKSI KASVU Minna-Rosa Kanniainen, uraohjauksen asiantuntija Helsingin yliopiston urapalvelut 20.5.2016 10 MINUUTISSA 1. Mikä olennaista työelämärelevanssissa

Lisätiedot

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Tiina Tähkä tiina.tahka@oph.fi MAOL Pori 6.10.2012 1 Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelma Mervi Nyman Koulutusohjelman toteutuksen lähtökohdat Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu

Lisätiedot

Yliopiston ajatus ja strateginen johtaminen

Yliopiston ajatus ja strateginen johtaminen Yliopiston ajatus ja strateginen johtaminen Sosiologipäivät, Kuopio Korkeakoulutuksen sosiologia -työryhmä Jarkko Tirronen YTT Itä-Suomen yliopisto Kuopion kampus jarkko.tirronen@uef.fi Jarkko Tirronen

Lisätiedot