ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA"

Transkriptio

1 Viiden tähden keskustan kehitysohjelma Raitiotien kehitysohjelma ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

2 Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen kartoittamiseen ja luokitteluun. Kehitystä mitataan ja seurataan päivittämällä tietoja vuosittain. Elinvoimalaskenta on tehty kaikkiaan 29 kaupunkikeskustassa (tilanne 10/2017). Tampereen keskustan elinvoimaa on seurattu vuosittain keväästä 2015 alkaen.. Työkaluna kartoituksessa käytetään ALLin CityApp mobiilisovellusta, jonka avulla liiketilat viedään kartalle.

3 Elinvoimalaskenta on lahjomaton mittari Kartoituksessa luokitellaan liiketilat niiden käytön mukaan: lauantailiikkeet, ravintolat, arkiyritykset ja tyhjät liiketilat. Laskennassa on mukana ne liiketilat, joilla on oma ovi kadulle tai kauppakeskukseen.

4 Liiketilojen merkitseminen ja luokitteleminen Liiketilat viedään digitaaliseen karttapohjaan luokiteltuna alla oleviin luokkiin. LAUANTAILIIKKEET Satunnaista lauantaiasiakasta palvelevat yritykset RAVINTOLAT Satunnaista lauantaiasiakasta palvelevat ravintolat ja kahvilat ARKIYRITYKSET Liiketilat, jotka eivät tarjoa palvelua satunnaiselle lauantaiasiakkaalle TYHJÄT TILAT Tyhjillään olevat liiketilat liikeyrityksille potentiaaliset tilat REMONTISSA OLEVAT Remontissa olevat tai kausiluonteisesti kiinni olevat liiketilat TILAA VAATIVAT* Ns. tilaa vaativat vähittäiskaupan yksiköt (YM:n määritelmä) VÄHITTÄISKAUPPA Isot vähittäiskaupat ( m2 / < 4000 m2) Käytettävät symbolit ALLin kartalla Tilaajan toiveesta tehtiin rinnalle myös tarkempi toimialaluokitus - ks. tarkempi luokitus sivulla 11! * Tampereen keskustassa ei esiinny ns. tilaa vaativan kaupan yksiköitä.

5 Tampereen keskustan elinvoimalaskenta 2017 Keskustan elinvoimalaskennan päivitys tehtiin Tampereen kaupungin Viiden tähden keskustan kehitysohjelman ja Raitiotien kehitysohjelman yhteisestä toimeksiannosta lokakuussa Edellinen päivitys on helmi-maaliskuulta Peruspäivityksen lisäksi liiketilat luokiteltiin tarkemmin, kaikkiaan 29 luokkaan. Liiketilojen laskennan ja luokituksen suoritti Martti Wilhelms viemällä liiketilatiedot ALLin cityapp - tietokantaan aikavälillä

6 Tampereen elävä keskusta-alue Elävän keskustan muodostavat ns. kuumat korttelit ja sitä ympäröivä +200 m elävä keskusta-vyöhyke* Elävä keskusta = liiketilojen laskenta-alue (rajaus tehty v. 2016) * Rajausperiaatteet: EKK ry, Citybook - Keskustan kehittäjän käsikirja, 2014 Tampereen keskustan kuumat korttelit 2017 (punaisella rajattu) ja elävä keskusta (musta raja).

7 ALLin elinvoiman laskentakaavat Kaupunkien vertailuluvut lasketaan aina liiketilalaskennan perusteella rajatulta Elävä keskusta-alueelta. Kokonaiselinvoimalaskennassa käytetään osakeskusten liiketilalukuja. Osakeskusten valinta ja rajaus vaikuttaa elinvoimalukuun. Kaupungit eivät siten ole yhdenvertaisesti vertailukelpoisia elinvoimaluvulla, paitsi muutosten seurannan osalta (aikasarjat). Elinvoimaluku (vitality index) = _(Kuumat yritykset Tyhjät liiketilat) kaupungin asukasluku (x 1000) Muita seurattavia elinvoiman tunnuslukuja ovat: SaFe-% = lauantaiyritysten määrä / kaikki liikeyritykset BusRe-% = lauantain kauppaliikkeet / lauantaiyritykset (ml. ravintolat) Black hole-% = tyhjien liiketilojen määrä / kaikki liiketilat *Elinvoimalaskennassa käytetty asukaslukua

8 Tampereen liiketilat ja vertailuluvut 2017 Liiketilat Vertailuluvut Elinvoimaluku = (Kuumat yritykset tyhjät liiketilat) kaupungin as.luku (x 1000) SaFe-% = Kuumat yritykset / kaikki liiketilat BusRe-% = Lauantailiikkeet / kaikki kuumat (ml. ravintolat) Tyhjien osuus = Tyhjät liiketilat / kaikki liiketilat

9 Liiketilojen ja elinvoiman kehitys Muutokset Tampereen keskustan liiketiloissa ( ) LIIKETILAT ELÄVÄ KESKUSTA 2016 k 2017 k 2017 s muutos 7 kk Lauantailiikkeet Ravintolat / kahvilat (lauantaisin) Kuumat yritykset yhteensä Arkiyritykset Tyhjät liiketilat * -6 Remontissa / kausiluont. suljettuna * -7 Kaikki yhteensä ALLin * Tyhjiä ja remontissa olleita siivottiin pois asematunnelista ja Ratinan kauppakeskuksen työmaakorttelista. Liiketilojen kehitys keväästä 2017 syksyyn 2017: Lauantailiikkeet ovat vähentyneet (19 kpl), sen sijaan ravintolat / kahvilat ovat lisääntyneet (11 kpl). Arkiyritysten määrän nousu on saman verran kuin ns. kuumien yritysten kato (8 kpl). Tyhjien liiketilojen määrä on pysynyt likipitäen saman suuruisena, ottaen huomioon poistot, jotka tehtiin asematunnelin suljetun ravintolakäytävän osalta.

10 Liiketilojen ja elinvoiman kehitys TAMPEREEN ELINVOIMALUKUJEN KEHITYS k = kevät s = syksy 2016 k 2017 k 2017 s Muutossuunta Elinvoimaluku 3,724 3,840 3,764 hieman laskua SaFe% 62,6 63,10 63,07 samalla tasolla BusRe% 65,5 65,66 64,22 hieman laskua Black hole% 6,8 6,30 5,96* parannus* *tyhjiä poistettu asematunnelin suljetusta tilasta (7 kpl) - ilman poistoa Black hole% olisi hieman heikentynyt (6,42) Tampereen raitiotietyömaa ja muut katutyömaat ovat hankaloittaneet liikennettä. Vasemmalla kuva tilanteesta Itsenäisyydenkadulta, oikealla kuva Tuomiokirkonkadulta, jossa yritys pitää katuremonttialea.

11 Tampereen keskustan toimialakohtainen liiketilaluokitus Tampereen keskusten toimialakohtainen liiketilaluokitus on tehty kaikille kaupan, palveluiden ja toimistojen käytössä oleville liiketiloille (yht kpl). Taulukossa alla ovat toimialojen liiketilamäärät. KAUPPA kpl Päivittäistavarakauppa 22 Elintarvikkeiden ja juomien erikoisliike 48 Muotikauppa (vaate- ja kenkä- ja korukauppa) 124 Terveys- ja hyvinvointialan kauppa (apteekki ym.) 37 Sisustus- ja kodintavarat, käsityöt & kukka (pienet) 55 Vapaa-ajan erikoiskauppa (urheilu, erä-, ym. harrasteet) 13 Tekninen erikoiskauppa (tietotekn.-, elektroniikka-) + teleliittymät 28 Kodin tavaratalot, kodinkone- ja huonekaluliikkeet 11 Kioski ja lipunmyynti 17 Kirpputorimarket 8 Muut erikoistavaraliikkeet 128 yhteensä 491 Kauppaliikkeiden määrässä kärkipaikkaa pitää muotikauppa (124 kpl). Palveluissa suurin ryhmä on henkilökohtaiset palvelut (221 kpl), joihin kuuluvat parturi-kampaamot, kauneussalongit ym. Ravintolapalvelut on jaettu kolmeen kategoriaan. Kauppaliikkeet ovat lähes poikkeuksetta lauantaisin palvelevia. Palvelutoimialalla aukioloaika vaihtelee suuresti. Toimistot ja huoltoliikkeet ovat pääsääntöisesti arkiyrityksiä. PALVELUT kpl Ruokaravintolat ja kahvilat 206 Pikaravintolat ja pizzeriat 61 Viihderavintolat, pubit 92 Henk. koht. palvelut (kampaaja, hieronta...) 221 Majoituspalvelut 13 Terveys- ja sosiaalipalvelut (yksit. & julkiset) 33 Kulttuuripalvelut (teatteri, elokuvat, museo..) 17 Viihde ja virkistys (Pelisalit..) 12 Korjauspalvelut (suutari, ompelimo..) 24 Liikunta-, kunto- ja tanssisalit 17 Pesula- ja vuokrauspalvelut 7 Liikenne- ja postipalvelut (ml. autonvuokraus) 5 yhteensä 708 TOIMISTOT ym. (arkisin) Pankki-, vakuutus-, kiinteistönväl.-, isännöinti-, työnväl.- ja lakipalve 69 Yrityspalvelut (mainos-, suunnittelu- ym. toimistot) 49 Julkiset palvelut ja virastot (pl. Sote-palvelut) 14 Muut palvelut kuluttajille / toimistot (matkat., hautauspalv-, isännöi 34 Yhdistykset / seurakunnat / ammattiliitot 19 Huoltoliikkeet + varaosien kauppa 9 yhteensä 194

12 Tampereen keskustan voimakartta ja keskipiste Tampereen keskustan voimakartta kertoo ns. kuumien yritysten eli lauantaisin palvelevien yritysten keskittymisen. Lauantaisin palvelevien liikeyritysten maantieteellinen painopiste on Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien kulmassa.

13 Vahvimpia ravintolakeskittymiä länsipuolella ovat Kauppahalli ja Finlaysonin alue sekä Hämeenkadun muutamat korttelit ja Keskustorin eteläosa. Itäpuolella ravintolaelämää on keskittynyt Hämeenkadun varrelle sekä Koskikeskukseen ja Tullin alueelle. Pienempiä keskittymiä löytyy myös mm. Aleksanterikadun ja Verkatehtaankadun kortteleista sekä Tammelan puistokadulta. Tampereen keskustan ravintolaelämä Voimakartta ravintoloiden ja kahviloiden sijoittumisesta kertoo, että ravintolatarjontaa on melko tasaisesti koko keskustan alueella.

14 Voimakartta: keskustan länsipuoli Voimakartta lähemmäs tarkennettuna paljastaa keskittymät ja epäjatkuvuuskohdat. Keskustan länsipuolella voimakkain lauantaikaupan keskittymä on Tampereen Kauppahalli. On kuitenkin huomionarvoista, että kivijalkakauppaa ja palveluita on runsaasti ja melko laajalla alueella Satakunnankadun ja Satamakadun välisellä alueella. Kuvan ulkopuolelle jää Finlaysonin alue, joka on myös lauantailiikkeiden ja ravintoloiden keskittymä.

15 Voimakartta: keskustan itäpuoli Keskustan voimakartta lähemmäs tarkennettuna paljastaa keskittymät ja epäjatkuvuuskohdat. Keskustan itäpuolella voimakkaimmat lauantaikaupan keskittymät ovat luonnollisesti Koskikeskus ja Tullintori. Kivijalkakauppaa ja ravintoloita on vahvasti myös Otavalankadun ja Hämeenkadun välisellä alueella.

16 Tampereen keskustan elinvoimalaskenta yhteenveto Tampereen elinvoimaluku on vahva, vaikka pieni notkahdus on koettu viime keväästä. Tulevista päivityksistä nähdään, selittyykö elinvoiman muutos kausivaihtelulla, vai onko kyseessä pysyvämpi suuntaus. Pidemmän aikavälin vuosiseurannassa (2015 alk.) elinvoimaluku on kuitenkin ollut nousujohteinen. Lauantaisin palvelevien yritysten määrä on verraten korkea: SaFe 63,07 % - isojen kaupunkien keskiarvon ollessa 56,2 % (08/2017). Katutyömaiden vaikutus saattaa haitata liikeyritysten toimintaa ydinalueella lähivuosina. Kuninkaankadulla tyhjentyneen Anttilan kiinteistöön on remontoitu liiketilaa ja avattu liikkeiden ovia myös suoraan kadulle.

17 ALLin elinvoimalaskennan toteutus Sovelluksen käyttöönotto, tiedonkeruu ja tulosten tulkinta: FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy. p Sovelluksen ylläpito: ohjelmistotalo Silmu Software Oy Kehittämisyhteistyössä mukana: Elävät Kaupunkikeskustat ry

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VAASAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VAASAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VAASAN KESKUSTA FM Martti Wilhelms 30.11.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen

Lisätiedot

TAMPEREEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

TAMPEREEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy TAMPEREEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 12.4.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RAUMAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RAUMAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RAUMAN KESKUSTA FM Martti Wilhelms 22.11.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA Viiden tähden keskustan kehitysohjelma FM Martti Wilhelms 8.5.2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten

Lisätiedot

TURUN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

TURUN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy TURUN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 5.5.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen perusselvitys

Lisätiedot

Keskusten elinvoimalaskenta

Keskusten elinvoimalaskenta Keskusten elinvoimalaskenta FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy 02/2018 Keskusten elinvoimalaskenta Elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen. Elinvoimalaskenta on Elävät Kaupunkikeskustat

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 24.5.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

MIKKELIN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

MIKKELIN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy MIKKELIN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 27.2.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RIIHIMÄKI. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RIIHIMÄKI. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RIIHIMÄKI FM Martti Wilhelms 15.1.2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen kartoittamiseen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Martti Wilhelms 23.5.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

PORVOON KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET RESULTATEN AV LIVSKRAFTSMÄTNING I BORGÅ CENTRUM

PORVOON KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET RESULTATEN AV LIVSKRAFTSMÄTNING I BORGÅ CENTRUM PORVOON KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET RESULTATEN AV LIVSKRAFTSMÄTNING I BORGÅ CENTRUM Martti Wilhelms 30.8.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Liikekeskustan elinvoiman mittaaminen ja seuranta

Lisätiedot

VAASAN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

VAASAN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy VAASAN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 30.12.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

ALLin elinvoimalaskenta

ALLin elinvoimalaskenta ALLin elinvoimalaskenta ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen perusselvitys ja työkalu keskusten kehittäjille. ALLin avulla lasketaan keskustan kivijalan ja kauppakeskusten liiketilat: lauantailiikkeet,

Lisätiedot

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 12.11.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 22.5.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoimanlaskentaa on tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta

Lisätiedot

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2016 Martti Wilhelms 10.1.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 12.5.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoiman laskentaa on tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta

Lisätiedot

RAAHEN LIIKEKESKUSTAN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy. EKK ry:n Pike-seminaari 11.5.

RAAHEN LIIKEKESKUSTAN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy. EKK ry:n Pike-seminaari 11.5. RAAHEN LIIKEKESKUSTAN ELINVOIMALASKENTA 2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy EKK ry:n Pike-seminaari 11.5.2017 Mitä on elinvoima? Kuntaliitto: Uusi kunta 2017 - keskustelunaloite YLE

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 5.5.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoiman laskentaa tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta on

Lisätiedot

Keskusten elinvoiman mittaaminen ja seuranta

Keskusten elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoiman mittaaminen ja seuranta FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Kuntamarkkinat 14.9.2017 Elinvoimainen keskus - elinvoimainen kunta Keskusta on luonnollinen paikka

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 24.3.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoiman laskentaa tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta

Lisätiedot

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 2016 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 2016 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 2016 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com ALLin liikekeskustan elinvoiman mittaaminen ja seuranta ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Salo H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

Elinvoimalaskennan tulokset - Salo H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoimalaskennan tulokset - Salo H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 4.6.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

Keskusten elinvoimaluvut 2018

Keskusten elinvoimaluvut 2018 Keskusten elinvoimaluvut 2018 Martti Wilhelms FM, Suunnittelumaantieteilijä 25.5.2018 Mikkeli Keskusten elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen Elinvoimalaskenta on Elävät Kaupunkikeskustat ry:n

Lisätiedot

Keskusten elinvoimaluvut 2018

Keskusten elinvoimaluvut 2018 Keskusten elinvoimaluvut 2018 Martti Wilhelms FM, Suunnittelumaantieteilijä 25.5.2018 Mikkeli Keskusten elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen Elinvoimalaskenta on Elävät Kaupunkikeskustat ry:n

Lisätiedot

Keskusten elinvoimaluvut 2018

Keskusten elinvoimaluvut 2018 Keskusten elinvoimaluvut 2018 Martti Wilhelms FM, Suunnittelumaantieteilijä 23.5.2018 Mediatiedote osoitteesta: www.allicityapp.com Keskusten elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen Elinvoimalaskenta

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Vaasa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms

Elinvoimalaskennan tulokset - Vaasa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms Elinvoimalaskennan tulokset - Vaasa 2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 7.1.2019 Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Kotka H1 / TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms

Elinvoimalaskennan tulokset - Kotka H1 / TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms Elinvoimalaskennan tulokset - Kotka H1 / 2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 1.3.2019 Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa Elinvoimalaskenta perustuu Elävät Kaupunkikeskustat

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms 31.5.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms 31.5.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 31.5.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

PORIN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 13.4.2016

PORIN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 13.4.2016 PORIN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 13.4.2016 ALLin elinvoimalaskenta ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen perusselvitys ja työkalu keskusten kehittäjille. ALLin avulla lasketaan keskustan

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot 23.5.2017 Martti Wilhelms www.allincityapp.com ALLin kaupungit 05/2017 ALLin Elinvoimalaskenta on tehty 25 kaupunkikeskustassa. Seurantatiedot elinvoiman

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot 23.5.2017 Martti Wilhelms www.allincityapp.com ALLin kaupungit 05/2017 ALLin Elinvoimalaskenta on tehty 25 kaupunkikeskustassa. Seurantatiedot elinvoiman

Lisätiedot

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA EKK ry:n hallitus

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA EKK ry:n hallitus KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA EKK ry:n hallitus 4.2.2016 Mitä on elinvoima? Elinvoima on ydinolemukseltaan energiaa, dynamiikkaa, luovuutta, voimaa, kestävyyttä ja terveyttä; se on iloa, innostusta, tulevaisuudenuskoa,

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VANTAAN LIIKEKESKUKSET 2017

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VANTAAN LIIKEKESKUKSET 2017 ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VANTAAN LIIKEKESKUKSET 2017 Vantaan kaupungin kaupunkisuunnitteluyksikkö Vantaan kaupungin elinkeinopalvelut FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Päivitys

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere 11/2018

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere 11/2018 Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere 11/2018 Viiden tähden keskustan kehitysohjelma TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 19.12.2018 Raportin sisältö Johdanto Tutkimuksesta yleisesti

Lisätiedot

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Tietoliite julkaisuvapaa 24.5.2019 klo 12.00 FM Martti Wilhelms TietojärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa Elinvoimalaskenta

Lisätiedot

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Tietoliite julkaisuvapaa 24.5.2019 klo 12.00 FM Martti Wilhelms TietojärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa Elinvoimalaskenta

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Rovaniemi H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

Elinvoimalaskennan tulokset - Rovaniemi H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoimalaskennan tulokset - Rovaniemi H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 28.3.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Turku H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

Elinvoimalaskennan tulokset - Turku H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoimalaskennan tulokset - Turku H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 21.5.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere H1 / 2019

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere H1 / 2019 Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere H1 / 2019 Viiden tähden keskustan kehitysohjelma TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 27.5.2019 Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Vantaa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms

Elinvoimalaskennan tulokset - Vantaa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms Elinvoimalaskennan tulokset - Vantaa 2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 20.12.2018 Raportin sisältö Johdanto Tutkimuksesta yleisesti Elinvoimaluku ja muut tunnusluvut Liiketilojen

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Lahti H1 / 2019

Elinvoimalaskennan tulokset - Lahti H1 / 2019 Elinvoimalaskennan tulokset - Lahti H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 8.4.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy LUONNOS Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoiman rakennusaineet

Lisätiedot

Martti Wilhelms Puhelin

Martti Wilhelms Puhelin TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Gummeruksenkatu 7, 40100 Jyväskylä Kotipaikka Jyväskylä, Alv.Rek. Y-tunnus 0845935-0 Martti Wilhelms Puhelin +358 50 538 4334 martti.wilhelms@salokorpi.com PORIN KAUPUNKI

Lisätiedot

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Mitoituksen päivitys 2013 1 Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Vuoreksen kaupunginosa on lähtenyt jo rakentumaan. Vuoreskeskus on ensimmäisiltä osiltaan rakentunut ja myös muita

Lisätiedot

LIITE Kaupunginosittaiset tiedot 1 30.1.2013 Tampella Tampereen keskustan liiketilat kaupunginosittain 2012 2 Juhannuskylä Tullin alue Tammela Ratina Kyttälä pohjoinen Kyttälä etelä Vanha keskusta pohjoinen

Lisätiedot

Keskustaterikoiskaupanliikepaikkoina Parempiakauppapaikkoja -parempia keskustoja. KaupantutkijaTuomasSantasalo ErikoiskaupanLiitto

Keskustaterikoiskaupanliikepaikkoina Parempiakauppapaikkoja -parempia keskustoja. KaupantutkijaTuomasSantasalo ErikoiskaupanLiitto Keskustaterikoiskaupanliikepaikkoina Parempiakauppapaikkoja -parempia keskustoja KaupantutkijaTuomasSantasalo ErikoiskaupanLiitto Vähittäiskaupan toimipaikkamäärän kehitys 1995-2007 30 000 25 000 3283

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1 50 Liite 1 Selvityksessä käytettyjä käsitteitä Supermarket Hypermarket Supermarket on pääosin itsepalveluperiaatteella toimiva ruoan myyntiin keskittyvä päivittäistavaramyymälä, jonka myyntipinta-ala on

Lisätiedot

KANNELMÄEN KAUPPAKESKUS JA PRISMA - ALUSTAVA TOIMINNALLINEN SUUNNITELMA 27.12.2007. Nervanderinkatu 5 D 38, 00100 Helsinki www.tuomassantasalo.

KANNELMÄEN KAUPPAKESKUS JA PRISMA - ALUSTAVA TOIMINNALLINEN SUUNNITELMA 27.12.2007. Nervanderinkatu 5 D 38, 00100 Helsinki www.tuomassantasalo. KANNELMÄEN KAUPPAKESKUS JA PRISMA - ALUSTAVA TOIMINNALLINEN SUUNNITELMA 27.12.2007 TUOMAS SANTASALO Ky Nervanderinkatu 5 D 38, 00100 Helsinki www.tuomassantasalo.fi HOK-ELANTO / KIINTEISTÖT KANNELMÄEN

Lisätiedot

Kaupallisten palveluiden verkosto

Kaupallisten palveluiden verkosto Kaupallisten palveluiden verkosto Keski-Suomi 2005 Pohjois-Savo 2006 Kaksi kaupallisen palveluverkon tutkimusta Sekä Keski-Suomen että Pohjois-Savon tutkimukset on tehnyt Tuomas Santasalo. 2005 ja 2006

Lisätiedot

ARVIO VÄHITTÄISKAUPAN TASOSTA NURMEKSESSA. Kauppa ja palvelut Nurmes 2010

ARVIO VÄHITTÄISKAUPAN TASOSTA NURMEKSESSA. Kauppa ja palvelut Nurmes 2010 ARVIO VÄHITTÄISKAUPAN TASOSTA NURMEKSESSA Apteekit Ruokakaupat Optikkoliikkeet Huoltoasemat Kello- / kulta Kodinkoneliikkeet Rauta / maatalous Kukkakaupat Urheilu / vapaa-aika Lahjatavara Kiitettävä Hyvä

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

Suomen kasvukäytävän ELINVOIMAKARTASTO

Suomen kasvukäytävän ELINVOIMAKARTASTO Suomen kasvukäytävän ELINVOIMAKARTASTO Elinvoiman indikaattoreita kasvukäytäväalueella / 2014 Osa 3 pendelöinti, asiointi Työ- ja elinkeinoministeriö Suomen kasvukäytävä -verkosto Konsultti: Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä. Myyrmäen yritystilaisuus Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija

Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä. Myyrmäen yritystilaisuus Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä Myyrmäen yritystilaisuus 17.11.2016 Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija Vähittäiskaupan nykytila Myyrmäessä Myyrmäen keskusta toimii kaupallisena keskuksena Länsi-

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN LIIKENNEMÄÄRÄT KESÄLLÄ 2010

KEVYEN LIIKENTEEN LIIKENNEMÄÄRÄT KESÄLLÄ 2010 TAMPEREEN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN YLEISTÄ Tampereen keskusta-alueen kevyen liikenteen laskentoja on suoritettu kesäisin käsilaskentana kesä- ja heinäkuussa noin viiden viikon aikana. Laskentapisteitä

Lisätiedot

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja Joulukauppa numeroina Joulukauppa on elintärkeää tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille n liikevaihdon arvo keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna Keskiarvo 2000-2017 Kellot, korut, kultasepäntuotteet*

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit

Kaupan indikaattorit Kaupan indikaattorit Toukokuu 11 Vähittäiskaupan ja teknisen kaupan luottamusindeksit Luottamusindeksit kaupan alalla Toukokuu 11 Tukkukaupan indeksit. Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa):

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä KAUPAN ALAN ERITYISPIIRTEITÄ Kaupan alan kansantaloudellinen merkitys

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

Keskustan työnaikaisten liikennejärjestelyiden tilannekatsaus ja lähiaikojen toimenpiteet haittojen lieventämiseksi

Keskustan työnaikaisten liikennejärjestelyiden tilannekatsaus ja lähiaikojen toimenpiteet haittojen lieventämiseksi Keskustan työnaikaisten liikennejärjestelyiden tilannekatsaus ja lähiaikojen toimenpiteet haittojen lieventämiseksi 1 SISÄLTÖ 1. Katsaus liikennemäärien kehittymiseen tunnelin avaamisen jälkeen 2. Liikenneverkon

Lisätiedot

LAHDESJÄRVEN TYÖPAIKKA- JA LIIKETOIMINTA-ALUEET

LAHDESJÄRVEN TYÖPAIKKA- JA LIIKETOIMINTA-ALUEET Lahdesjärven työpaikka-alue Vuores-projekti 1 LAHDESJÄRVEN TYÖPAIKKA- JA LIIKETOIMINTA-ALUEET Tarkastelun kohteena on Lahdesjärven tulevan työpaikka-alueen toiminnallinen sisältö. Tarkastelussa määritellään

Lisätiedot

KÄVELYN JA PYÖRÄILYN LIIKENNEMÄÄRÄT KESÄLLÄ 2011

KÄVELYN JA PYÖRÄILYN LIIKENNEMÄÄRÄT KESÄLLÄ 2011 YLEISTÄ Tampereen keskusta-alueen kävelyn ja pyöräilyn laskentoja on suoritettu kesäisin käsilaskentana kesä- ja heinäkuussa noin viiden viikon aikana. Laskentapisteitä on ollut vuosittain noin 80 ja ne

Lisätiedot

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Kumppanuushaun kaavalliset lähtökohdat ja alueen käytön tavoitteet Nahkurintorin alue sijaitsee Lohjan kaupunkikeskustan kaupallisella ydinalueella. Kehittämisalue

Lisätiedot

Suuri Vaikutusaluetutkimus 2011/ Pohjois-Savo. Lähde: TNS Gallup Oy / Pohjois-Savon liitto toukokuu 2012

Suuri Vaikutusaluetutkimus 2011/ Pohjois-Savo. Lähde: TNS Gallup Oy / Pohjois-Savon liitto toukokuu 2012 Suuri Vaikutusaluetutkimus 2011/ Pohjois-Savo Lähde: TNS Gallup Oy / Pohjois-Savon liitto toukokuu 2012 Suuri Vaikutusaluetutkimus 2011 Yleistä Valtakunnallisen Suuren Vaikutusaluetutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu Viroon

Suomalaisten matkailu Viroon Haastattelututkimuksen tuloksia 1 2 Viron ja Suomen välinen laivaliikenne 4 laivayhtiötä TallinkSilja, VikingLine, Eckerö ja LindaLine Syyskuun 2015 ja elokuun 2016 välisenä aikana Helsingistä Tallinnan

Lisätiedot

Kauppakeskusbarometri

Kauppakeskusbarometri Kauppakeskusbarometri 2018 12.10.2018 1 Kauppakeskusbarometri 2018 Kauppakeskusammattilaisten näkemyksiä kauppakeskusmarkkinan tilanteesta ja tulevaisuudesta 61 vastausta (63 vastausta v. 2017) Barometrikysely

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

Ote ja tiivistelmä Lohjan keskustan kaupallisesta selvityksestä 2006

Ote ja tiivistelmä Lohjan keskustan kaupallisesta selvityksestä 2006 Ote ja tiivistelmä Lohjan keskustan kaupallisesta selvityksestä 2006 Lohjan keskustan kaupallinen selvitys 2006 KESKUSTAN KAUPALLISEN RAKENTEEN KEHITTÄMINEN Lohja 11.09.2006 LOHJAN KAUPUNKI TUOMAS SANTASALO

Lisätiedot

Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa. Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö

Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa. Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö Keskustat ja kauppa yhdyskuntarakenteessa Ville Helminen/Antti Rehunen/Arto Viinikka/Hanna Käyhkö SYKE/Rakennetun ympäristön yksikkö Näkökulmia kaupan yhdyskuntarakenteelliseen sijaintiin SYKEn hankkeissa

Lisätiedot

Kauppakeskus Ratina RATINA / TAMPERE. sponda.fi

Kauppakeskus Ratina RATINA / TAMPERE. sponda.fi Kauppakeskus Ratina RATINA / TAMPERE Ratina - Tampereen suurin kaupan ja tekemisen keskus Tampereen suurin kauppakeskus Ratina kokoaa kattonsa alle yli sadan liikkeen valikoiman ja palvelut. Helposti

Lisätiedot

Turun keskustan tulevaisuus kurkistus syksyn 2006 postikyselyn tuloksin

Turun keskustan tulevaisuus kurkistus syksyn 2006 postikyselyn tuloksin Turun keskustan tulevaisuus kurkistus syksyn 2006 postikyselyn tuloksin Professori Heli Marjanen Turun kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos/talousmaantiede SYKETTÄ SYDÄMEEN KEINOJA TURUN KESKUSTAN KEHITTÄMISEKSI

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila B2-13a 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime

Lisätiedot

PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT

PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT Kuva: Stockmann Group, Kenneth Luoto/ Flickr PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT TIEDOTUSTILAISUUS 3.6.2015 SISÄLTÖ 01 Järvenpään vaikutusalue 02 Kaupan kysyntä ja tarjonta 03 Kauppakeskuksen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Jalankulun ja pyöräilyn liikennemäärät 2012 2 Laskentaraportti 20.2.2013

Sisällysluettelo. Jalankulun ja pyöräilyn liikennemäärät 2012 2 Laskentaraportti 20.2.2013 JALANKULUN JA PYÖRÄILYN LIIKENNEMÄÄRÄT 2012 Jalankulun ja pyöräilyn liikennemäärät 2012 2 Laskentaraportti 20.2.2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 3 Jalankulkijoiden ja pyöräilyn liikennemäärät

Lisätiedot

Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat. Jaana Kurjenoja

Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat. Jaana Kurjenoja Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat Jaana Kurjenoja Suomen suurimmat rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden verkkokaupat Arvioitu ensisijainen

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila B1-10 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Jaana Kurjenoja Taustaa Päivämatkat ja yöpymisen Virossa

Lisätiedot

Erikoiskaupan näkymät. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto

Erikoiskaupan näkymät. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto Erikoiskaupan näkymät Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto Yleistä kaupasta Kaupan liitto 350 Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä 1000 henkilöä Kauppa 300 250 200 150 100 Metalli

Lisätiedot

Vähittäiskauppa kesällä

Vähittäiskauppa kesällä Vähittäiskauppa kesällä Mitä kesällä ostetaan? Kukkien ja kasvien myynnin sesonki alkaa käynnistyä huhtikuussa ja kuumimmillaan se on touko-kesäkuussa. Toukokuussa kasveja myydään jopa 93 prosenttia keskimääräistä

Lisätiedot

Mediatiedote Huom! julkaisuvapaa pe 22.5. klo 13.00

Mediatiedote Huom! julkaisuvapaa pe 22.5. klo 13.00 Mediatiedote Huom! julkaisuvapaa pe 22.5. klo 13.00 SUOMEN KAHDEKSAS KÄVELYKATUVIIKONLOPPU Avaus pe 22.5.2015 klo 12.00 Lahden ydinkeskustassa Paikka: Lanunaukio, Aleksanterinkatu 10, Lahti Paikalla: kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Kauppakatu 3 TAMPERE / TAMPERE. sponda.fi

Kauppakatu 3 TAMPERE / TAMPERE. sponda.fi Kauppakatu 3 TAMPERE / TAMPERE Kun keskeinen sijainti on yrityksellesi tärkeä Keskeisellä paikalla oleva liike- ja toimistorakennus sijaitsee Hämeenkadulla Sokosta vastapäätä. Alun perin arkkitehti August

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan vapaa-ajan asukkaille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 3: PALVELUTUOTANTO Ruralia-instituutti 2018 2 PALVELUTUOTANTO

Lisätiedot

Heinola Resort 2012-2014 t12206 1

Heinola Resort 2012-2014 t12206 1 Heinola Resort 2012-2014 t12206 1 Lomakeluonnos Infoteksti: 1. Hyvää päivää. Olen N.N. Taloustutkimus Oy:stä. Teemme parhaillaan tutkimusta vapaa-ajan asumisesta ja palvelujen käytöstä Heinolan seudulla.

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Selvitys perustuu Eurostatin, Statistics Estonian ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä kahteen otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TNS Gallup:

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2017 27.7.2017 1 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI VALTIOVERONALAISET TULOT, MUKAAN LUKIEN VEROVAPAAT OSINGOT JA KOROT. LÄHDE: TILASTOKESKUS, VERONALAISET TULOT Veronalaiset tulot ml. verovapaat 2005

Lisätiedot

Helsingin Joutsen apteekki. Tiina Oksala

Helsingin Joutsen apteekki. Tiina Oksala Helsingin Joutsen apteekki 100-vuotisjuhlaseminaari Kaupunkikeskustan kivijalkakaupat Tiina Oksala Toimitusjohtaja, Erikoiskaupan Liitto Esityksen sisältö - Tiivistelmä esityksestä 17.11.2012 Erikoiskaupan

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

Palvelualojen taskutilasto

Palvelualojen taskutilasto Palvelualojen taskutilasto 2008 Sisältö PAMin jäsenet... 3 Palkansaajien määriä... 4 Yritysten lukumääriä palvelutoimialoilla... 6 Tietoja ansioista ja työttömyydestä... 8 Vähittäiskaupan yritykset henkilöstön

Lisätiedot

Kauppakeskusbarometri 2012 tulokset

Kauppakeskusbarometri 2012 tulokset Kauppakeskusbarometri 2012 tulokset Juha Tiuraniemi toiminnanjohtaja, Suomen Kauppakeskusyhdistys ry Suomen Kauppakeskusyhdistys ry Taustatiedot Kauppakeskusbarometri 2012 / Suomen Kauppakeskusyhdistys

Lisätiedot

Palvelualojen taskutilasto

Palvelualojen taskutilasto Palvelualojen taskutilasto 2006 Sisällysluettelo PAMin jäsenet... 3 Sopimusalajakauma 31.12.2006...3 Jäsenten ikäjakauma 31.12.2007...4 Palkansaajien määriä ja %-osuus työvoimasta... 4 Palkansaajien määriä

Lisätiedot

Mainosvuosi 2013. Mainosvuosi 2013

Mainosvuosi 2013. Mainosvuosi 2013 Mainonnan kokonaiskehitys Mediamainonnan määrä ja kehitys 2002-2013 Milj. Euroa Muutos-% 1600 1400 1200 1000 2,5 6,5 3,3 3,7 6,4 1,7 4,8 3,7-2,9 10 5 0 800 600 400 200 0-15,8 1079 1150 1189 1236 1315 1500

Lisätiedot

Keskustan kehittämisellä elinvoimaa Jyrki Mattila, Hyvinkään kaupunki

Keskustan kehittämisellä elinvoimaa Jyrki Mattila, Hyvinkään kaupunki Keskustan kehittämisellä elinvoimaa Jyrki Mattila, Hyvinkään kaupunki HYVINKÄÄ HELSINGIN SEUDULLA Maakuntakaavojen yhdistelmä 2012 KUUMA kehityskuva 2012 HYVINKÄÄN NYKYPÄIVÄ Pohjois-Uudenmaan vireä seutukeskus

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Selvitys perustuu Eurostatin ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TAK Oy: Rajahaastattelut eli henkilökohtaiset

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2014 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI Kehitys noudattaa koko Suomen kasvua, alueen kunnat kuitenkin Suomen keskiarvon alapuolella. Heijastuu myös vähittäiskaupan kulutukseen, pienempi kulutus /asukas

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Lapsiperheet Kuluttajakysely, maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten Viron matkailu Päivämatkat

Lisätiedot

www.sunnycarcenter.fi

www.sunnycarcenter.fi www.sunnycarcenter.fi www.sunnycarcenter.fi Sunny Car Center Oy Vankanlähde 7 13100 Hämeenlinna Tel +358 (0)10 322 3344 Fax +358 (0)10 322 3345 www.sunnycarcenter.fi Katariina Muukka Project Coordinator

Lisätiedot

Ennakkomediatiedote Huom! julkaisuvapaa pe 20.5. klo 11.00

Ennakkomediatiedote Huom! julkaisuvapaa pe 20.5. klo 11.00 Ennakkomediatiedote Huom! julkaisuvapaa pe 20.5. klo 11.00 SUOMEN YHDEKSÄS KÄVELYKATUVIIKONLOPPU ALKAA 17 kaupungin elinvoimatiedot julkistetaan Avaus Paikka: pe 20.5. klo 10.00 Tampereen ydinkeskustassa

Lisätiedot

Pirkkalan keskustakorttelin asemakaavan muutoksen liikenneselvitys

Pirkkalan keskustakorttelin asemakaavan muutoksen liikenneselvitys Pirkkalan keskustakorttelin asemakaavan muutoksen liikenneselvitys Lisätarkastelu muuttuneiden maankäyttösuunnitelmien perusteella Maiju Lintusaari Sito Parhaan ympäristön tekijät Lähtötiedot Asumisen

Lisätiedot