MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Kirkkonummen kunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008. Kirkkonummen kunta"

Transkriptio

1 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008 Kirkkonummen kunta

2 Kirkkonummen kunta, Kirkonkylän koulu (esiopetus ja perusopetuksen vuosiluokat 1.-6.) 1. Arvopohja Perusopetuslaki 6, Yhdenvertaisuuslaki , Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Opetuksen järjestäminen kunnassa Monikulttuuristen oppilaiden opetusjärjestelyt kunnan tasolla hoitaa opetusasiainpäällikkö ja koulun tasolla rehtori. Opetusasiainpäällikkö hoitaa opettajien rekrytoinnin, oman äidinkielen ja vieraan kielen ylläpito-opetuksen opetusjärjestelyt sekä erillisen valtionavustuksen hakemisen tukiopetukseen, suomi 2. kielenä opetukseen ja oman äidinkielen opetukseen. Kunnassa on yksi suomi 2. kielenä lehtorin virka ja yksi päätoiminen tuntiopettaja. Nämä on sijoitettu keskustassa sijaitseviin vuosiluokkien 1-6 kouluun ja vuosiluokkien 7-9 kouluun, joissa on eniten taustaltaan monikulttuurisia oppilaita. Muissa kouluissa opetusta antavat luokanopettajat ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorit. Kunnan opetussuunnitelmassa on suomi 2. kielenä oppimäärä kuvattuna opetussuunnitelman perusteiden mukaisena, johon on lisätty ohjeet opetuksen tavoitteista, työtavoista, opetusjärjestelyiden periaatteista ja arvioinnin perusteista. Ohjeiden mukaan silloin, kun oppilaan äidinkieli ei ole suomi ja suomen kielen taito ei ole äidinkielen tasoinen, opiskelee oppilas suomi 2. kielenä oppimäärän mukaisesti riippumatta siitä, millä tavalla opetus on järjestetty. Oppilas voi opiskella S2-oppimäärää joko kokonaan S2-tunneilla, osittain S2-tunneilla ja osittain suomi äidinkielenä tunneilla tai kokonaan suomi äidinkielenä -tunneilla. Yhteistyö suomi 2. kielenä ja suomi äidinkielenä opettajan sekä erityisopettajan kesken on välttämätöntä silloin, kun oppilas ei opiskele koko oppimäärää S2-opettajan johdolla. Oman äidinkielen opetusta järjestetään albanian ja venäjän kielissä. Lisäksi saksan ja espanjan kielissä järjestetään ylläpito-opetusta joko monikulttuurisuustaustaisille ja/tai ulkomailla kielen oppineille lapsille. Opettajat ovat äidinkielisiä. Opetusta annetaan opetushallituksen erillisen avustuksen turvin 2-2,5 viikkotuntia. Opetukseen ilmoittaudutaan lukuvuodeksi kerrallaan ja opetus järjestetään, jos ilmoittautuneita on vähintään neljä. Ilmoittautumislomake on käännetty albanian ja venäjän kielille. Oppikirjoja ja opetusmateriaalia on hankittu oman äidinkielen opettajien tilausten mukaisesti. Lukuvuoden lopussa osallistujille annetaan todistus vieraskielisten oppilaiden oman äi-dinkielen opetukseen / suomenkielisten oppilaiden vieraan kielen ylläpitoopetukseen osallistumisesta, jossa arvioidaan lapsen osaamista kielen eri osa-alueilla. S2 ja oman äidinkielen opettajat ovat voineet osallistua opetushallituksen tai muun tahon järjestämään koulutukseen halutessaan. Ongelmana tässä on ollut kielitaidon puute, koska kaikki oman äidinkielen opettajat eivät hallitse suomen kieltä.

3 Katsomusaineiden opetusta järjestetään evankelis-luterilaisessa, ortodoksisessa, katolisessa ja islamin uskonnoissa opetushallituksen antamien opetussuunnitelman perusteiden mukaisina. Opetus järjestetään kussakin koulussa erikseen, koska välimatkat ovat pitkät Opetuksen järjestäminen ja muut järjestelyt koulun tasolla Kirkkonummen kunnassa ei ole valmistavaa opetusta eikä valmistavaa esiopetusta. Suomi 2 -opetusta on lukuvuonna järjestetty vuosiluokilla tuntia viikossa. Tuntimäärä kasvaa tulevana lukuvuonna, koska S2-opettajan virka vakinaistetaan alkaen (opetusvelvollisuus 18 h). Oman äidinkielen opetusta annetaan albanian kielessä. Ryhmiä on kolme ikätasoryhmää. Ryhmäkoko on alle 10 oppilasta. Jokainen oppilas saa oman äidinkielen opetusta 2 h viikossa. Kielen tunnit ovat iltapäivisin oppilaan koulupäivän jälkeen. S2-opettaja ja albanian kielen opettaja tekevät yhteistyötä. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä luokanopettajien kanssa esim. omankielisten kirjojen lukemisessa. Myös esiopetusryhmässä annetaan albanian kielen opetusta sekä suomen kielen tukiopetusta eli pidetään suomi-kerhoa n. 1 kertaa viikossa. Muissa kielissä kuin albaniassa vähimmäisoppilasmäärä ei täyty. Uskonnonopetusta annetaan ortodoksisessa uskonnossa (2 h viikossa) ja islamissa (4 h viikossa). Oppitunnit ovat joko enemmistöuskonnon tuntien paikalla tai ennen tai jälkeen muiden oppituntien. Ryhmäkoko jää alle 10 oppilaaseen. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä katsomusaineissa aineenopettajien ja luokanopettajien välillä esim. luokkavierailuin. Tuettua opetusta annetaan tukiopetuksena, jota antavat S2-opettaja, laaja-alainen erityisopettaja ja luokanopettaja. Tuki lisääntyy tulevana lukuvuonna S2-tuntien lisäyksen myötä. Erityistä tarvetta on reaaliaineiden tukemisessa. Koulunkäyntiavustajaresurssia ei ole kohdennettu erityisesti maahanmuuttajataustaisiin oppilaisiin. Avustajatunnit saadaan kunnan resurssista. Tavoitteena on kiinnittää päättäjien huomio maahanmuuttajataustaisten oppilaiden erityistarpeisiin, jotta puolikielisyyden tuottamaa syrjäytymisvaaraa voidaan vähentää. Koko koulun informointi ja koulutus. Hanketta on esitelty koulussa ja opettajat on jaettu kehittämisryhmiin. Yhdessä ryhmässä mietitään eri opettajien yhteistyön ja opetusjärjestelyjen kehittämistä koko koulun näkökulmasta. Syksyllä 2008 on tulossa asiantuntijaluento sekä esikoulun käytäntöjen esittely opettajille kokousaikana. Koulutuksiin osallistuneet opettajat kertovat kuulumisia koko koululle. OHR-menettelytavoissa toimitaan samalla tavalla eri oppilasryhmien kohdalla.

4 Yhteistyö ja yhteissuunnittelu päivähoidon/päiväkotien kanssa toteutetaan esikouluyhteistyön kautta. Pyrkimyksenä on saada esiopetuksessa toteutettuja hyviä käytäntöjä jatkumaan alkuopetuksessa ja välittymään koko kouluun. Vanhempaintapaamisten käytäntönä on kutsua huoltajat kouluun tavanomaiseen tapaan. Pyritään saamaan huoltajat aiempaa paremmin yhteisiin ja maahanmuuttajataustaisille perheille suunnattuihin vanhempainiltoihin. Tulkkia käytetään tarvittaessa Opetuksen järjestäminen kunnassa 2.3. Yhteistyö Kunnan muista viranomaisista maahanmuuttajakoordinaattori on pitänyt asiantuntijaalustuksen koululla ja yhteistyö jatkuu. Kirjastoyhteistyönä on tulossa S2-opetuksessa olevien oppilaiden kirjastokäynti, jossa ohjataan oman äidinkielisen kirjallisuuden löytämiseen ja tilaamiseen. Oppilaille kerrotaan Kirkkonummen taidelaitosten tarjoamista harrastusmahdollisuuksista. 3. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisen oppilaan ja vanhempien vastaanotto koulussa 3.1. Oppilaan ja perheen vastaanotto Oppilaan ja perheen vastaanotossa ei ole vakiintunutta käytäntöä maahanmuuttajataustaisten oppilaiden kohdalla, koska suurin osa perheistä on asunut Kirkkonummella jo yli kymmenen vuotta. Tarvittaessa annetaan lisäopastusta suomalaiseen koulukäytäntöön Tiedottaminen Oppilaille ja vanhemmille jaettavista tiedotteista opettajien tiedotteet ovat suomenkielisiä. Koko koulua koskevat tiedotteet on käännetty albanian kielelle Osallistuva ja vaikuttava oppilas ja perhe Koulun oppilaskunta aloittaa syksyllä Koko koulun vanhempainyhdistystä ei ole. Eri luokkien vanhemmat toimivat luokkatoimikunnissa. Maahanmuuttajataustaisille perheille ei ole järjestetty erityistä tukea osallistumiseen. Maahanmuuttajataustaisia perheitä on kuitenkin tuettu osallistumaan heille suunnatulla vanhempainillalla.

5 3.4. Mahdolliset ongelmat Oppilashuolto toimii. Jokaisen oppilaan kohdalla päätetään erityiset toimet tarpeen mukaan oppilashuollossa. Esiopetusyhteistyön kautta pyritään varhaiseen puuttumiseen ja perheiden kanssa tehtävän yhteistyön tiivistämiseen. 4. Suvaitsevaisuuden ja hyvien etnisten suhteiden kehittäminen. Eri kielten ja kulttuurien tuntemuksen lisääminen ja kulttuurivähemmistöjen ja valtakulttuurin yhteyksien edistäminen 4.1. Ihmisoikeuksien. Erityisesti lasten oikeuksien, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittely ja tunnetuksi teko Kunnan opetussuunnitelmassa on turvallisuussuunnitelma, jossa on toimintaohjeet oppilaiden suojaamiseksi syrjinnältä, kiusaamiselta ja väkivallalta. Koulun opetussuunnitelmaa ollaan päivittämässä, minkä yhteydessä opettajakunta käsittelee asiaa. Tavoitteena on, että tarkennettu opetussuunnitelma on käytössä lukuvuoden alussa. Koulun tilaisuuksissa kiinnitetään huomiota jokaisen oikeuteen esiintyä ja osallistua. Monikulttuurisuutta tuodaan esiin koulun eri tapahtumissa ja juhlissa. Lapset työstävät Lasten oikeuksien julistusta tekemällä julistukseen liittyvän kuvituksen ja aiheesta kirjoitetaan luokissa syksyllä Teema liitetään YK-päivän viettoon ja ihmisoikeuksien käsittelyyn. Tasa-arvoisuutta, yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä käsitellään luokissa sekä keskustellen yleisesti että esim. kiusaamistapausten ja kiusaamisen ehkäisyn yhteydessä. Koulun seinille, sekä luokkiin että yhteisiin tiloihin, laitetaan esille uutistietoja ja tietoiskuja eri puolilta maailmaa. Oppilaat tekevät keväällä 2008 viikon kestävän kulttuuritapahtuman yhteydessä taideprojektin, jossa tutkitaan lapsen elämää erilaisissa ympäristöissä. Rehtori ja opettajat osallistuvat aihepiiriin liittyviin koulutuksiin mahdollisuuksien mukaan. Muuta henkilökuntaa, erityisesti avustajia ohjataan huomioimaan monikulttuurisuutta ja kiinnittämään huomiota mm. kielitaitoon liittyviin kysymyksiin Koulun kulttuurisen monimuotoisuuden tunnetuksi teko valtaväestön keskuudessa Ks. myös edellinen kohta. Monikulttuurisuuskysymyksiä työstetään koulun muun toiminnan yhteydessä, jolloin valtaväestön ja vähemmistön kulttuurikasvatusta toteutetaan yhtenä kokonaisuutena mahdollisimman usein.

6 Oppilaan ja perheen näkemyksiä huomioidaan. Vaikka heitä kannustetaan esittelemään valtaväestölle omaa kulttuuriaan, tähän ei pakoteta. Olennaista on osoittaa esim, kotikielen käytön tukemisella, että oppilaalla on oikeus omaan kulttuuriinsa ja mahdollisuuksia saada tukea sen edistämiseen koulussa Maahanmuuttajataustaisen oppilaan tutustuttaminen ja kotouttaminen suomalaiseen kulttuuriin ja paikkakuntaan Pääosa kunnan maahanmuuttajataustaisista oppilaista on syntynyt Suomessa. Heille pyritään järjestämään päivähoitopaikka kolmevuotiaana tai aikaisemminkin, vanhempien toiveiden mukaan(vrt.subjektiivinen oikeus päivähoitopaikkaan). Kesken koulupolun tulleille oppilaille laaditaan sosiaalitoimessa kotouttamissuunnitelma. Tulevaisuudessa lienee tarpeen tiivistää yhteistyötä maahanmuuttajakoordinaattorin kanssa jatkona päiväkodissa tehdylle työlle Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten ja valtaväestön vanhempien tutustuminen toisiinsa Syksyllä 2008 käynnistetään kerhotoiminta, johon kutsutaan mukaan maahanmuuttajataustaisten vanhempien lisäksi suomalaisia vanhempia, erityisesti äitejä. Tavoitteena on tukea niitä vanhempia, joilla on oman taustansa tai puutteellisen kielitaitonsa vuoksi korkea kynnys osallistua koulun toimintaan. Heille pyritään myös löytämään tukiperheitä, jotka auttavat koulukysymyksissä esim. vanhempainiltoihin osallistumisessa Syrjinnän ja rasismin ehkäiseminen Syrjinnän ja rasismin ehkäisemisessä noudatetaan kunnan turvallisuussuunnitelmaa. Maahanmuuttajataustaisia oppilaita varten ei ole tehty erityisiä suunnitelmia esim. kiusaamisen osalta. Jatkossa tarvitaan keskustelua ja toimia varsinkin maahanmuuttajataustaisten tyttöjen koulumotivaation tukemiseksi. 5. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten oppilaiden monikulttuurisen identiteetin kehittäminen 5.1. Kulttuurisen moninaisuuden asema ja arvostus Oman äidinkielen käyttöön suhtaudutaan sallivasti. Opettajatyöryhmä miettii, miten oppilaiden mahdollisuutta käyttää omaa äidinkieltä voidaan lisätä osana suomenkielen ja oman äidinkielen opiskelua.

7 Koulussa otetaan huomioon oppilaiden vapaa-päivät. Erillisiä juhlia ei ole järjestetty. Tulevana lukuvuonna tehdään vanhempien kanssa yhteistyössä arki- ja juhlakalenteri, joka kertoo lähtömaiden kulttuurista koko koululle. Islamin opettaja on järjestänyt vierailun moskeijaan ja pitää oppilaille aamuhartauksia. Ortodoksiopettaja on vienyt oppilaat oman kirkon jumalanpalvelukseen. Käytäntöä jatketaan ja pyritään laajentamaan niin, että katsomusaineiden yhteistyönä oppilaat tutustuvat toistensa uskontoihin kyseisen aineen opettajan kanssa ja vierailevat erilaisissa pyhissä tiloissa alakoulun aikana Kulttuurinen moninaisuus Opetussuunnitelman mukaisesti tutustutaan eri maanosiin, valtioihin ja kulttuureihin. Yhteistyötä syvennetään oman äidinkielen ja S2-opetuksen välillä. Taideaineissa musiikin ja kuvataiteen opetuksessa kehitetään kulttuurien välisen vuorovaikutuksen ymmärtämistä Oppilas lähtökohtana Opettajatyöryhmä kokoaa eri luokissa käytettyjä arjen tapoja tuoda esiin maahanmuuttajataustaisten kieltä ja kulttuuria. Kotien kanssa tehtävällä yhteistyöllä pyritään lisäämään taustakulttuurin tuntemusta ja vaikutusta opetukseen esim. eri maihin tutustuttaessa Oppilaan oman kielen käytön tukeminen ja tunnetuksi teko Oppitunneilla ja välitunneilla ja koko kouluntilaisuuksissa oppilaat saavat käyttää omaa äidinkieltä. Oppilaat tekevät albanian kielen kuvasanakirjan koulun seinälle. Tavoitteena on tehdä eri kieliä ja kulttuureja näkyväksi koulussa. 6. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten oppilaiden oppimismahdollisuuksien edistäminen 6.1. Oppilaiden taustan huomioiva pedagogiikka Opettajille järjestetään syksyllä 2008 koulusta liittyen suomen kielen kehityksen huomioimiseen. Opetuksen eriyttämisestä keskustellaan ja laaditaan ohjeet HOPSin käytölle kevään 2007 aikana. S2-opettajan konsultointia lisätään. Työn tueksi S2-opettaja tarkentaa koulun S2-opetuksen luokkakohtaisia tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä. Esiopetuksessa saatu tieto siirtyy kouluun.

8 6.2. Oppimista tukeva materiaali Laaja-alaisen erityisopetuksen välineistöä pyritään saamaan laajempaan käyttöön S2- oppilaiden kohdalla tukemaan suomen kielen kehitystä. Selkokielistä materiaalia hankitaan koulukirjastoon. Omakielisen materiaalin hankinta on osoittautunut vaikeaksi, mutta sitä hankitaan mahdollisuuksien mukaan. Koulukirjastoon hankitaan oppilaskäyttöön muiden kielten sanakirjoja myös kotikäyttöä varten Opetuksen järjestelyt esim. kokeissa Oppilaille annetaan lisäaikaa kokeissa tarpeen mukaan. Suullisten kokeiden käyttö on harvinaista mutta mahdollista. Kokeiden valmistaminen yhteistyössä S2-opettajan kanssa ja kokeen tekeminen S2-opettajan kanssa on tapana osalla opettajista. Kielen taso voidaan huomioida sekä kysymysten selittämisellä kokeen aikana että vastausta arvioitaessa Mahdolliset ongelmat Varhaista puuttumista vaikeuttaa sopivan testistön puuttuminen, mutta esikoulun kanssa tehtävä yhteistyö helpottaa tilannetta. Yksilöllistämispäätöksiä eri oppiaineissa tehdään tarpeen mukaan Riittävä tuettu opetus Tuen tarpeen tunnistamisesta ks. kohta 6.4. Oppilaan kielellisen ja kulttuurisen taustan huomioimisen kehittämiseen on tarvetta. Tätä edistetään jo käynnistetyissä HOPS-työryhmissä, joissa pohditaan linjauksia sille, milloin ja millaista tukea maahanmuuttajataustaisille oppilaille tarvitaan. Tukiopetusta antavat kieltenopettajat, luokanopettajat ja laaja-alainen erityisopettaja sekä S2-opettaja. Oman äidinkielen opettajan kanssa tehtävää yhteistyötä rajoittaa opettajan suppea kielitaito. Opettajien yhteistyön tiivistämiseksi on keväällä 2008 perustettu työryhmä, joka kehittää erityisen tuen tarpeen huomioivia toimintatapoja sekä yksilöopetuksessa että samanaikaisopetuksessa. Laaja-alaisen erityisopetuksen järjestelyissä noudatetaan hyväksi koettua tavanomaista tapaa. Omakielistä tukea ei pystytä toistaiseksi tarjoamaan, mutta tavoitteena on löytää aikuisia, jotka voivat osallistua syksyllä käynnistettävän läksykerhon toimintaan.

9 6.6. Yhteistyö vanhempien kanssa Oppilaiden vanhemmille tiedotetaan mahdollisista oppimisen vaikeuksista ja tukitoimista tavanomaiseen tapaan. Tapaamisiin pyydetään mukaan molemmat vanhemmat ja tulkkia käytetään miltei aina Opon toiminta Kunnasta hankkeeseen osallistuu alakoulu, joten oppilaan ohjausta ei ole pohdittu. 7. Monikulttuurisen kodin ja koulun yhteistyön kehittäminen 7.1. Huoltajille suunnattu tiedotus suomalaisesta koulusta Huoltajille jaetaan vuosittain koulun lukuvuositiedote. Siinä kerrotaan mm. tukitoimista ja terveydenhuollosta, joista saa lisätietoa tarvittaessa pidettävissä tapaamisissa. Vanhemmat kutsutaan mukaan terveystarkastuksiin. Suomalaisen koulun käytännöistä kerrotaan myös vanhempainilloissa, erityisesti 1. luokalla ja eri nivelvaiheissa. Lisätietoa vanhemmat saavat luokanopettajan pitämissä tapaamisissa, nk. vanhempainvarteissa, joita pidetään lukuvuosittain. Lisäksi S2-opettaja, oman äidinkielen opettaja ja uskonnon opettaja tiedottavat toiminnastaan parhaaksi katsomallaan tavalla. Erityisopetuksen toiminnasta kerrotaan vanhemmille luokanopettajan ja erityisopettajan kanssa pidettävissä tapaamisissa, joissa sovitaan mahdollisista tutkimuksista ja niistä seuraavista tukitoimista. Esikoulukeväänä lasten kouluun tutustumispäivän yhteydessä on huoltajille järjestetty info-tilaisuus, jossa on rehtorin lisäksi laaja-alainen erityisopettaja ja terveydenhoitaja kertomassa koulun käytänteistä. Tilaisuudessa on mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin. Koko koulun tiedotteita on alettu kääntää albanian kielelle syksystä 2007 lähtien, mitä käytäntöä jatketaan Koulun tutustuminen huoltajien taustakulttuuriin Tavoitteena on saada lisää maahanmuuttajakoordinaattorin neuvontaa vanhempien taustakulttuurista koulun ja kasvatuksen näkökulmasta Vanhempien kuulluksi tuleminen Luokissa jokaisella vanhemmalla on mahdollisuus tulla kuulluksi, mutta maahanmuuttajataustaisten vanhempien osallistumien on vähäistä. Kynnystä osallistumiseen pyritään madaltamaan em. kerhotoiminnalla ja omankielisillä tiedotteilla.

10 Syksyllä 2007 pidettiin kosovolaisille vanhemmille suunnattu vanhempainilta, jossa paikalla oli albanian kielen tulkki. Koulun kulttuurisen moninaisuuden lisääntyminen edellyttää maahanmuuttajataustaisille huoltajille suunnattujen vanhempainiltojen jatkamista ja laajentamista. Tulkkipalveluja käyttämällä voidaan taata huoltajien ja koulun välinen yhteisymmärrys. Jokaisesta tapaamisesta kirjataan sovitut asiat. Tapaamisissa käsitellään kaikkia koulun arkeen ja lapsen koulunkäyntiin ja mahdollisiin vaikeuksiin liittyviä asioita useimmiten tulkin välityksellä. Se, että vanhemmat saavat tarpeellisen tiedon koululle varmistetaan luokanopettajan avulla. Koska useimmat perheet ovat asuneet Suomessa jo pitkään, vaikeutena on lähinnä perheiden eristäytyminen, ei niinkään koulukäytäntöjen vieraus tai liian puutteellinen kielitaito. Tähän asiaan pyritään saamaan parannusta syksyllä 2008 käynnistettävän kerhotoiminnan kautta ja rohkaisemalla vanhempia eri yhteyksissä ottamaan yhteyttä opettajiin tai rehtoriin Vanhempien mahdollisuudet vaikuttaa Maahanmuuttajataustaisia vanhempia ei ole koulun johtokunnassa. Vanhempainyhdistys ei toimi tällä hetkellä. Koulukohtaisten opetussuunnitelmien valmistelussa vanhempia on kuultu kunnan järjestämässä arvo-kyselyssä Ristiriitatilanteissa Koulun oppilashuolto toimii ristiriitatilanteissa tietyn sovitun toimintatavan mukaan. Koska suurin osa oppilaista on eurooppalaisia, enimmäkseen kosovolais-taustaisia ja pitkään Suomessa asuneita, koulun ja oppilashuollon toimintatavat ovat tulleet tutuiksi ja osoittautuneet toimiviksi. Yhteistyökumppanina koululla on maahanmuuttajakoordinaattori, joka tuntee perheiden ja maahanmuuttajayhteisöjen historiaa ja kokonaisuutta koulua laajemmin. 8. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisen henkilökunnan aseman kehittäminen 8.1. Asema opettajana ja kollegana/koulunkäyntiavustajana ym. Koulussamme toimii neljä eri kieli- ja kulttuuritaustaista henkilöä, kolme opettajaa ja yksi avustaja. Muiden paitsi albanian kielen opettajan suomen kielen taito mahdollistaa osallistumiseen kaikkiin tilaisuuksiin ja kokouksiin. Heillä on tasavertainen asema opettajainhuoneessa ja henkilöstötiloissa.

11 Albanian kielen opettajan kanssa yhteistyötä on tehty tulkin välityksellä. Albaniankielistä opetusmateriaalia ollaan hankkimassa opettajan ehdotuksen pohjalta Yhteistyö koulun sisällä Albanian kielen opettajan suomen kielen taito asettaa rajoituksia yhteistyölle kaikkien aineiden opettajien kanssa. S2-opettaja ja albanian kielen opettaja ovat pystyneet tekemään yhteistyötä koulun tiloissa toimivan esikoulun albanian opettajan tulkkauksen avulla. Näin on pystytty suunnittelemaan esimerkiksi keväällä 2008 toteutuvia, kaikille oppilaille suunnattuja monikulttuurisia esityksiä, joihin osallistuvat koululaiset ja esikoululaiset Koulutus ja kehittyminen Koululle tulevista koulutustiedotteista informoidaan henkilökuntaa. Kehityskeskustelut esimiehen kanssa käydään vuosittain Palkkaus ja työsuhde Maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden kohdalla toimitaan samoin kuin muidenkin työntekijöiden kohdalla. Toiminnan seuranta Kehittämissuunnitelman seuranta tapahtuu sekä koko kouluyhteisön kehittämisen yhteydessä että tarkemmin maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ja perheiden hyvinvointia seuraamalla. Koko kouluyhteisön asioita ovat opettajien ja muun henkilökunnan saaminen mukaan yhteistyöhön esim. luomalla hyviä käytäntöjä S2-opettajan ja oman äidinkielen opettajan kanssa tehtävään yhteistyöhön, perheiden kohtaamiseen ja oppilaiden taustakulttuuriin tutustumiseen ja ymmärtämiseen. Seurannan tarkoituksena on tavoitella sitä, että edellä kirjatut hyvät pyrkimykset saadaan koulun arkikäytäntöön.

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA IISALMI

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA IISALMI MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA IISALMI 2007 2008 SISÄLLYS 1. Arvopohja... 3 2. Opetuksen järjestäminen koulussa / kunnassa... 3 3. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisen oppilaan ja vanhempien

Lisätiedot

kouluyhteisössä: avaus

kouluyhteisössä: avaus Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä: avaus Vuoranta 28.8.2007 Leena Nissilä Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen asialla www.oph.fi www.edu.fi TAUSTAA: Kouluhyvinvointistrategian

Lisätiedot

ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. Romanioppilaiden määrä ja opetuksen vastuutahot kunnassa 3 2. Romanioppilaan kohtaaminen 4 3. Suvaitsevaisuuden ja hyvien

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt I. Työryhmän yhteenveto MOKU hanke

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt I. Työryhmän yhteenveto MOKU hanke Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt I Työryhmän yhteenveto 18.9.2009 MOKU hanke Toimintamalleja 1 Oppilaan aiempi koulutausta otetaan huomioon. Esimerkiksi jos oppilas on

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2009 Kouvola 1 Sisällys Johdanto... 3 1. Arvopohja... 5 2. Opetuksen järjestäminen... 7 2.1. Kouvolan kaupungin opetustoimen tilastoja... 7 2.2. Valmistava

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2010 Punkalaidun

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2010 Punkalaidun MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2010 Punkalaidun 1. JOHDANTO 1.1. Taustaa Punkalaitumen kunnassa on n. 3300 asukasta. Esi- ja perusopetusikäisiä on 357, joista maahanmuuttajataustaisia

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN MONIKULTTUURISUUSSUUNNITELMA

SAVONLINNAN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN MONIKULTTUURISUUSSUUNNITELMA SAVONLINNAN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN MONIKULTTUURISUUSSUUNNITELMA 2016-2018 VERSIOHALLINTA Käsittelyssä 17.12.2015, sivistyslautakunta 1 Tämä suunnitelma pohjaa julkaisuun nimeltä Savonlinnan kaupungin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008 2009 (päivitetty toukokuussa 2008) Savonlinnan kaupungin esi- ja perusopetus

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008 2009 (päivitetty toukokuussa 2008) Savonlinnan kaupungin esi- ja perusopetus MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008 2009 (päivitetty toukokuussa 2008) Savonlinnan kaupungin esi- ja perusopetus 1 Sisällysluettelo 1. Arvopohja 2. Opetuksen järjestäminen koulussa / kunnassa

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN SUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN SUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN SUUNNITELMA 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen perusteet 1.1 Peruopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat ja laajuus Maahanmuuttajien valmistava opetus on tarkoitettu jokaiselle

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Tiina Pilbacka-Rönkä Valteri, Mikael 2.5.2017 Tiina Pilbacka-Rönkä PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS Valmistavan opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2007. Kuopio HK 28.-29.8.2007

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2007. Kuopio HK 28.-29.8.2007 1 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2007 Kuopio HK 28.-29.8.2007 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1. Arvopohja 2. Opetuksen järjestäminen koulussa / kunnassa 3. Oppilaan ja

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Esimerkkejä Vaasa: Nivelluokat Jyväskylä: JOPO mmt oppilaille Kontiolahti: Jatkoluokat MOKU 18.9.2009 Vaasan nivelluokat 1 Nivelluokat

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA ESPOON KAUPUNKI OPETUS- JA KULTTUURITOIMI SUOMENKIELINEN KOULUTUSKESKUS PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty Espoon suomenkielisen koulutuslautakunnan kokouksessa 12.5.2004

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA Oulunsalo Opetussuunnitelman perusteet muuttuivat vuoden 2011 alusta, mikä velvoitti kuntia tekemään muutoksia myös kuntakohtaisiin opetussuunnitelmiin. Oulunsalon

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta

Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 26.2.2014 11 liitenro 2 Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 26.2.2014 11 Sonkajärven kunnan perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

Monikulttuurisuustaitojen kehittämissuunnitelma

Monikulttuurisuustaitojen kehittämissuunnitelma Monikulttuurisuustaitojen kehittämissuunnitelma Porvoon suomenkielinen koulutustoimi 12.5.2009 Sisällys 1. Yleistä 1.1. Kouluyhteisöjen monikulttuurisuustaitojen kehittämisohjelma 1.2. Arvopohja 1.3. Monikulttuurisuuteen

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI. Sivistyslautakunta 18.11.2015 liite 3 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI. Sivistyslautakunta 18.11.2015 liite 3 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Sivistyslautakunta 18.11.2015 liite 3 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUS- SUUNNITELMA Sisällys 1. Valmistavan

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 KOULU: Paraistenseudun koulu KEHITTÄMISSUUNNITELMA KEHITTÄMISKERTOMUS 1. JOHTAJUUS Työn kehittämistä tukevat käytänteet Koulun verkostoituminen ja yhteistyö

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Hyvinkää Järvenpää Kerava Riihimäki Tuusula Sisällysluettelo 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat 3 2. Perusopetukseen valmistavan

Lisätiedot

Arviointikysely oppilaiden vanhemmille 2016 RTF Report - luotu :27 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet

Arviointikysely oppilaiden vanhemmille 2016 RTF Report - luotu :27 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Arviointikysely oppilaiden vanhemmille 2016 RTF Report - luotu 03.01.2017 12:27 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet A Rehtorit 6 2 0 Parhalahti 32 14 14 Pirttikoski 18 11 10 Saari alakoululaiset 150 57

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJAT LUKIO- KOULUTUKSESSA

MAAHANMUUTTAJAT LUKIO- KOULUTUKSESSA MAAHANMUUTTAJAT LUKIO- KOULUTUKSESSA Leena Nissilä Osaamisen ja sivistyksen asialla MAAHANMUUTTAJAT SUOMESSA Ulkomaan kansalaisia 121 739 2,3 % väestöstä Pakolaisia vastaanotettu vuodesta 1973 yht. 27

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen tuen keskus - 2008 Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 MAAHANMUUTTAJIEN

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689

Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Maahanmuuttajien opetus Oulun kaupungin opetustoimessa hallinnon näkökulmasta Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen

Lisätiedot

ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS

ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS Valmistava opetus - yleistä Oppilas, joka ei vielä osaa suomea tai tarvitsee tukea suomen kielen vahvistamisessa, aloittaa koulunkäyntinsä perusopetukseen valmistavassa

Lisätiedot

Nivelvaiheet. Johanna Wahlman Pontuksen päiväkotikoulu, Lappeenranta

Nivelvaiheet. Johanna Wahlman Pontuksen päiväkotikoulu, Lappeenranta Nivelvaiheet Johanna Wahlman Pontuksen päiväkotikoulu, Lappeenranta Pontuksen päiväkotikoulu pähkinänkuoressa 2017 toimintansa aloittanut solumallin koulu - pian kaksivuotias! Eri-ikäiset lapset soluissa

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2007. Hämeenlinna HK 28.-29.8.2007

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2007. Hämeenlinna HK 28.-29.8.2007 1 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2007 Hämeenlinna HK 28.-29.8.2007 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1. Arvopohja 2. Opetuksen järjestäminen koulussa / kunnassa 3. Oppilaan

Lisätiedot

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10.1 Kuntakohtainen arviointi Uudistuneen perusopetuslain (628/1998) mukaan opetuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta.

Lisätiedot

määritelty opetussuunnitelman perusteissa:

määritelty opetussuunnitelman perusteissa: Nousiainen määritelty opetussuunnitelman perusteissa: - edistää lapsen ja nuoren oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä - oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien

Lisätiedot

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen Kota- hanke Kohdennetun tuen antaminen 1 Joustava yksilöllisen llisen oppimisen pienryhmä Toiminnan tavoitteena on: Lähikouluperiaatteen turvaaminen/säilytt ilyttäminen ja soveltaminen Torkinmäen koululle

Lisätiedot

Anne Ojutkangas Maahanmuuttajaoppilaan kohtaaminen valmistavassa opetuksessa

Anne Ojutkangas Maahanmuuttajaoppilaan kohtaaminen valmistavassa opetuksessa Perusopetukseen valmistava opetus -opetussuunnitelmatyöstä käytäntöön Anne Ojutkangas Maahanmuuttajaoppilaan kohtaaminen valmistavassa opetuksessa 23.9.2016 1. Kokkola/Hollihaan koulu Väestö ja kielisyys

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN KOKKOLASSA 2007-2008

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN KOKKOLASSA 2007-2008 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN KOKKOLASSA 2007-2008 ( 2007 Ohjausryhmä (syyskuussa - 9 henkilöä (sivistystoimi, perusturva), sivistysjohtajan valtuuttama - yhteyshenkilö koordinoi - kokoontuu 1/kk

Lisätiedot

11.3. Pedagoginen toimikunta kokoontui laatimaan yhtenäiskoulun toimintakulttuuritekstiä toimintakulttuuriteksti tarkistettiin ja pedagoginen

11.3. Pedagoginen toimikunta kokoontui laatimaan yhtenäiskoulun toimintakulttuuritekstiä toimintakulttuuriteksti tarkistettiin ja pedagoginen 11.3. Pedagoginen toimikunta kokoontui laatimaan yhtenäiskoulun toimintakulttuuritekstiä. 19.5. toimintakulttuuriteksti tarkistettiin ja pedagoginen toimikunta kokoontui sellaisenaan viimeisen kerran.

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat 2018-2019 Kasvatus- ja sivistysltk 23.10.2018 Tuusulassa esiopetusta tarjotaan sekä päiväkodeissa että kouluilla Esiopetuksessa on yhteensä 520 lasta Kunnallisessa

Lisätiedot

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Kauhavan kaupunki Sivistystoimi NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Varhaiskasvatus-esiopetus, esiopetus-alkuopetus, alakoulu-yläkoulu ja yläkoulu-toinen aste Oppilaanohjauksen, tehostetun ja erityisen tuen -KELPO

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

S2-opetuksen toimintamalli

S2-opetuksen toimintamalli Kuopion S2-opetuksen toimintamalli Kuopion kaupungin peruskoulut S2-opetus ja opetuksen järjestämisen tavat S2-oppilaalla tarkoitetaan maahanmuuttajataustaista oppilasta, paluumuuttajaa tai Suomeen adoptoitua

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

Maahanmuuttajien opetuksen itsearviointilomake Yleissivistävä koulutus Kunta/koulutuksen järjestäjä täyttää

Maahanmuuttajien opetuksen itsearviointilomake Yleissivistävä koulutus Kunta/koulutuksen järjestäjä täyttää Liite Maahanmuuttajien opetuksen itsearviointilomake Yleissivistävä koulutus Kunta/koulutuksen järjestäjä täyttää Maahanmuuttajataustaisten lasten opetuksen itsearvioinnin indikaattorit on suunniteltu

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009

SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS 19.-20.3.2009, Helsinki Marget Kantosalo Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19.-20.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

Monikulttuuristen lasten hyvinvointi opetuksen näkökulmasta. Monikulttuurisuusasioiden neuvottelukunta

Monikulttuuristen lasten hyvinvointi opetuksen näkökulmasta. Monikulttuurisuusasioiden neuvottelukunta Monikulttuuristen lasten hyvinvointi opetuksen näkökulmasta Monikulttuurisuusasioiden neuvottelukunta 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 syksy syksy syksy 2015 2016 2017

Lisätiedot

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut)

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Hyvinkään varhaiskasvatus ja perusopetus Lapsi Kasvun ja oppimisen asiantuntijat Luokanopettaja Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Esiopetuksesta perusopetukseen lastentarhanopettajan,

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Karamzinin koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Karamzinin koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ 4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Lapsi ja nuori elää samanaikaisesti sekä kodin että koulun vaikutuspiirissä. Tämä edellyttää näiden kasvatusyhteisöjen vuorovaikutusta ja

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta. Tiedote

Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta. Tiedote Ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) tuntijakomuutoksesta Tiedote 15.4.2019 14.4.2019 1 Kaikki varhentavat 2020 Kielenopetus uudistuu kieliä pienestä pitäen Ulla Verkaman esityksen (Kalajoki 4.4.2019)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kotkan perusopetuksen pajapäivä, 10.10.2015 Tuija Metso Suomen Vanhempainliitto Vanhempainyhdistysten yhteistyöjärjestö noin 1350

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008 Lahden kouluissa ja päiväkodeissa Lahden kaupunki SISÄLLYSLUETTELO 1. Arvopohja 2. Opetuksen järjestäminen koulussa / kunnassa 2.1. Nykytilan kuvausta

Lisätiedot

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14 Koulu: Iisveden koulu Lukuvuosi: 2014-2015 Virat ja toimet Viran ja toimen nimike Määrä Lisätietoja Rehtori Luokanopettaja 4 yhdellä rehtorin tehtävät Aineen lehtori Erityisopettaja Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

KAITAAN KOULU SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014

KAITAAN KOULU SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014 KAITAAN KOULU SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014 1 Sisällys 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

Vanhemmat mukana oppilaitoksen hyvinvointia rakentamassa

Vanhemmat mukana oppilaitoksen hyvinvointia rakentamassa Vanhemmat mukana oppilaitoksen hyvinvointia rakentamassa Oppilas- ja opiskelijahuollosta kohti uutta opiskeluhuoltoa Kansalliset kehittämispäivät XIV Ulla Siimes, toiminnanjohtaja Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Monikulttuurinen kouluyhteisö Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) L2 Kulttuuristen merkitysten tunnistaminen, arvostaminen Oman kulttuuri-identiteetin

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa 1.4 (s 15) Painotettu opetus kuvataan painotetun opetuksen tuntijako

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta

Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta Outi Rinne/ 5.4.2016 Jatkumo Perusopetus jäsentyy vuosiluokkien 1 2, 3 6 sekä 7-9 muodostamiin jaksoihin. Vuosiluokat muodostavat. opetuksellisesti

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa Sivistystoimi Sisällysluettelo Oppilashuolto lapsen koulunkäyntiä tukemassa... 3 Koulukuraattoreiden ja koulupsykologien tarjoama tuki... 4 Koulukuraattori...

Lisätiedot

Mitä pidetään tärkeänä? Oppimisen monet tavat ja oppilaan hyvinvointi Koulun toimintakulttuurin avainsanat: Yhteisöllisyys, osallisuus ja kuulluksi

Mitä pidetään tärkeänä? Oppimisen monet tavat ja oppilaan hyvinvointi Koulun toimintakulttuurin avainsanat: Yhteisöllisyys, osallisuus ja kuulluksi Mitä pidetään tärkeänä? Oppimisen monet tavat ja oppilaan hyvinvointi Koulun toimintakulttuurin avainsanat: Yhteisöllisyys, osallisuus ja kuulluksi tuleminen Uuden lain keskeiset tavoitteet: Edistetään

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamista ennalta ehkäisevä työ Opetussuunnitelma Kasavuoren

Lisätiedot