Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma"

Transkriptio

1 Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VV07 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin oman ammattialan opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma. Opintokokonaisuuden laajuus on vähintään 2 opintoviikkoa tai 3 opintopistettä (80h opiskelijan työnä). Opintojakso voi olla myös joko kokonaan tai osin verkkototeutuksena. Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelmassa kuvattu opetus toteutetaan sitten käytännössä Opetusharjoittelu oppilaitoksessa, 8op -opintojaksolla. Vaihe 1. Opetussuunnitelmien / tutkintojen perusteiden työelämälähtöisyyden arviointi Analysoi oman ammattialasi opetussuunnitelmaa / tutkintojen perusteita seuraavista näkökulmista: - miten opetussuunnitelmassa / tutkintojen perusteissa näkyy työelämälähtöisyys, vai näkyykö? Perustele! - ovatko opintojaksot / tutkinnon osat työtehtävälähtöisesti nimettyjä ja määriteltyjä? Perustele! - ovatko kuvattu ammattitaito, tavoitteet, sisällöt ja arviointikohteet työelämälähtöisiä? Perustele! - avautuuko ops / tutkintojen perusteet kaikille lukijoille samalla tavalla - onko se yksiselitteinen ja selkeä? Perustele! Analyysi: Sähköalan perustutkinto, sähköasentaja - Mielestäni opetussuunnitelmassa näkyy työelämän läheisyys. Tämä tulee esille siinä, että kun opiskelijoilla alkaa työssäoppiminen niin he suorittavat osan opinnoistaan työssäoppimispaikallaan. Tällä hetkellä toisen vuoden opiskelijat suorittavat näyttökokeen työssäoppimispaikallaan mahdollisuuksien mukaan. - Mielestäni opintojaksot ovat nimetty työtehtävälähtöisesti kuten esimerkiksi kiinteistöasennukset. Tällä opintojaksolla keskitytään erilaisten rakennuksien sähköistykseen. Pyrimme tekemään mahdollisuuksien mukaan paljon erilaisia sähköasennustöitä koulun rakennuksissa ja myöskin ulkopuolisille asiakkaille, esimerkiksi sähköistimme Koulutuskeskus Tavastian rakentaman omakotitalon Hämeenlinnan asuntomessuille puhtaasti opiskelijoiden ja opettajien voimin. - Mielestäni ovat. Opetussuunnitelmassa asetetut tavoitteet ovat monesti sähköasentajan jokapäiväistä arkielämää. - Mielestäni opetussuunnitelma on selkeä ja hyvin luettavissa ja ymmärrettävissä. Opetussuunnitelma on mielestäni se, jonka mukaan opetuksen pitäisi edetä. Opetussuunnitelmaa ei kuitenkaan voi noudattaa 100%:sti koska joissakin opintojaksoissa tehdään hyvinkin paljon erinäisiä töitä ja tällöin jokaiselle opiskelijalle samanlaisen työn järjestäminen on todella hankalaa. Oman hankaluutensa aiheuttaa opiskelijoiden työssäoppiminen. Aina työpaikalla suoritettava työssäoppiminen ei kata sitä aluetta mitä on odotettu ja ennalta sovittu työelämän edustajan kanssa.

2 Vaihe 2a. Opintokokonaisuuden taustatiedot, analysointi ja jäsentäminen Mille kouluasteelle ja mihin tutkintoon opintokokonaisuus liittyy? Opintokokonaisuus liittyy toisen asteen koulutukseen ja sähköalanperustutkintoon, sähköasentaja Mikä on opintokokonaisuuden nimi ja laajuus? Kiinteistöasennukset 5ov Mitkä ovat opintokokonaisuuden osaamistavoitteet (opetussuunnitelmasta)? - sähköpiirustukset - työselitykset - putkitus-, johdotus- ja kaapelityöt - tarvikkeiden valinta - laiteasennukset - käyttöönotto - opastus ja dokumentointi Kuvaa opiskelijoiden taustoja (ikä, peruskoulutus, työkokemus, )? Opiskelijat ovat iältään noin vuotta vanhoja toisen vuoden opiskelijoita. Opiskelijat ovat pääsääntöisesti suorittaneet peruskoulun, joillakin opiskelijoilla on taustallaan jo aikaisemmin suoritettu ylioppilastutkinto ja osalla on opiskelun ohessa ilta- ja viikonlopputöitä. Kuvaa lyhyesti, miten opetus on tarkoitus toteuttaa (lähiopetus, yhdistetty lähi- ja etäopiskelu, verkko-opiskelu, )? Opiskelu on tarkoitus suorittaa lähiopetuksena erilaisissa työkohteissa ja luokkaopiskeluna. Olemme aiemmassa jaksossa suorittaneet omakotitalon sähköistyssuunnitelmat, jonka aikana jokainen opiskelija on suunnitellut itse omakotitalon sähköistyksen. Tässä samalla he ovat oppineet lukemaan sähköpiirustuksia ja tunnistamaan yleisiä piirrosmerkkejä sähkö- ja rakennuspiirustuksista sekä sähköalalla olevia erinäisiä standardeja, määräyksiä ja suosituksia. Opiskelijan on osattava toteuttaa pienehkö sähköasennus hänelle annetuin piirustuksin ja osattava kuunnella asiakasta sekä ohjata asiakasta oikeaan suuntaan, jotta asennus täyttää sähköturvallisuusmääräykset ja olisi asiakkaalle mieluisa. Vaihe 2b. Määrittele opintokokonaisuuden teemat ja ydinsisällöt (Kts. Koli & Silander. Verkko-opetuksen työkalupakki. 2003) Opintokokonaisuuden osatavoitteet (opsista) Osatavoitteeseen liittyvät teemat (osaamiskokonai- Osatavoitteeseen liittyvien teemojen ydinsisällöt (osaamisosaamiskokonaisuuden 1. Opiskelija tuntee suus) Teema 1: Mikä tarkoitus on käyttöönottotarkastuksella Teema 2: Sähköasennustyöt Teema 3: Dokumentointi konkreettinen osaamisena) Teeman 1 ydinsisältö: Käyttöönottotarkastuksien merkitys Teeman 2 ydinsisältö: Erilaisten uudis-, saneeraus- ja laajennuspienimuotoiset sähkötyöt Teeman 3 ydinsisältö: Ymmärtää uusien asennuksien dokumentoinnin tärkeyden

3 2. Opiskelija osaa Teema 3: Dokumentointi Teema 4: Laiteasennukset Teema 1: Käyttöönottotarkastus Teema 2: Sähköasennukset Teema 3: Dokumentointi Teema 4: Sähkötyöturvallisuus Teeman 3 ydinsisältö: Ymmärtää uusien asennuksien dokumentoinnin tärkeyden Teeman 4 sisältö: Opiskelija ymmärtää miksi erilaisten laitteiden mukana tulee asennusohjeet Teeman 1 ydinsisältö: Opiskelija osaa suorittaa tekemiensä sähköasennuksien tarkastukset ja testaukset sekä niiden dokumentoinnin määräysten edellyttämällä tavalla Teeman 2 sisältö: Opiskelija osaa toteuttaa valmiiden sähkösuunnitelmien perusteella teollisuus-, liikesekä asuinkiinteistöjen putkitus- ja johdotusasennuksia, pienimuotoiset asennukset. Teeman 3 ydinsisältö: Asennettujen sähköasennuksien muutosten lisääminen olemassa oleviin piirustuksiin Teeman 4 ydinsisältö: Noudattaa työskennellessään sähkötyöturvallisuusstandardia SFS 6002 sekä toimii YSE 98 (yleiset sopimusehdot) vaatimuksien edellyttämällä tavalla Vaihe 3. Opintokokonaisuuden pedagogiset mallit Valitse, kuvaa ja perustele oman ammatillisen opintokokonaisuutesi toteutuksessa käytettävä (käytettävät) pedagogiset mallit. Opintokokonaisuuden aikana tulen käyttämään oheisia malleja tai niiden sekoituksia - Case pohjainen oppiminen - Yhteistoiminnallinen oppiminen Case pohjaisessa mallissa opiskelijoille annetaan erillisiä sähköasennustöitä, joita opiskelijat suorittavat kahden- tai kolmen hengen ryhmissä. Opiskelijoiden tulisi ryhmänä ratkaista niitä ongelmia mitkä heille tulee esille työn edetessä. Tässä samalla tulee esille myös tuo minun valitsema toinen oppimismalli eli yhteistoiminnallinen oppiminen. Opettaessani olen huomannut, että ryhmä on yleensä enemmän kuin ryhmän jäsenten summa.

4 Vaihe 4a. Opintokokonaisuuden opetus- ja oppimisprosessi Suunnittele ja kuvaa ammattialakohtaisen opintokokonaisuutesi toteutusprosessi oppimistilanteittain, piirrä oppimistilanteiden toteutuskuvaaja ja suunnittele opiskelija-arviointi Oppimistilanne Nimeä, määritä ja kuvaa: oppimistilanne, pedagoginen malli, aika/kesto, Oppimistilanne 1.Käyttöönottotarkastukset, silmämääräinen tarkastus Millaisessa ympäristössä opetus- ja oppiminen tapahtuu (tarvikkeet, työkalut, oppimisalusta, )? Teorialuokka Itse tuotettu materiaali ja opiskelutehtävät Mitä oppijat (yksilö-pariryhmä) tekevät oppiakseen tavoitteen mukaisia asioita? Teoriaopetus, ja tehtäviä. Asiaa havainnollistetaan kuvilla ja esimerkillä, mitä asioita pitää tarkistaa silmämääräisessä tarkastuksessa. Opiskelussa on tarkoitus saada luokkaan keskusteleva ilmapiiri. Myöhemmässä vaiheessa siirrymme työsaliin ja erinäisiin sähköasennuskohteisiin suorittamaan silmämääräistä tarkastusta t Mitä oppimateriaaleja ja aineistoja käytetään (kirjallisuus, www, itse tuotettu aineisto, )? Itse tuotettu ja Kiinteistöjen sähköasennukset - kirjasta tehtäviä Oppimisen ohjaus ja palaute Miten oppimista ohjataan (mitä opettaja tekee) ja miten oppimistehtävistä annetaan palautetta? Opettaja ohjaa opiskelijoita kertomalla tästä asiasta ja saa opiskelijat ajattelemaan asian tärkeyttä. Tehtäviä tehtäessä opettaja kiertää opiskelijoiden seassa ja antaa yksilöllistä opetusta. Opettaja ohjaa käytännön mittauksissa opiskelijaa tilanteen vaatimalla tavalla Palaute luokassa kierrellessään. Opettaja antaa palautetta opiskelijoille työsuorituksen aikana ja työsuorituksen jälkeen.

5 Oppimistilanne 2.Käyttöönottotarkastukset, eristysresistanssin mittaaminen miten tämä tehdään ja mitä tämä tarkoittaa Teorialuokka Itse tuotettu materiaali ja opiskelutehtävät Teoriaopetus, ja tehtäviä. Asiaa havainnollistetaan kuvilla ja esimerkillä, mitä asioita pitää tarkistaa silmämääräisessä tarkastuksessa. Opiskelussa on tarkoitus saada luokkaan keskusteleva ilmapiiri. Myöhemmässä vaiheessa siirrymme työsaliin ja erinäisiin sähköasennuskohteisiin suorittamaan eristysresistanssin mittaamista Itse tuotettu ja Kiinteistöjen sähköasennukset - kirjasta tehtäviä Opettaja ohjaa opiskelijoita kertomalla tästä asiasta ja saa opiskelijat ajattelemaan asian tärkeyttä. Tehtäviä tehtäessä opettaja kiertää opiskelijoiden seassa ja antaa yksilöllistä opetusta. Opettaja ohjaa käytännön mittauksissa opiskelijaa tilanteen vaatimalla tavalla. Palaute luokassa kierrellessään. Työsalissa mittauksien aikana annetaan työsuorituksesta palautetta. Opettaja antaa palautetta opiskelijoille työsuorituksen aikana ja työsuorituksen jälkeen.

6 Oppimistilanne 3.Käyttöönottotarkastukset, suojajohtimen jatkuvuuden toteaminen miten tämä tehdään ja mitä tämä tarkoittaa Teorialuokka Itse tuotettu materiaali ja opiskelutehtävät Teoriaopetus, ja tehtäviä. Asiaa havainnollistetaan kuvilla ja esimerkillä, mitä asioita pitää tarkistaa silmämääräisessä tarkastuksessa. Opiskelussa on tarkoitus saada luokkaan keskusteleva ilmapiiri. Myöhemmässä vaiheessa siirrymme työsaliin ja erinäisiin sähköasennuskohteisiin suorittamaan suojajohtimen jatkuvuuden toteamista Itse tuotettu ja Kiinteistöjen sähköasennukset - kirjasta tehtäviä Opettaja ohjaa opiskelijoita kertomalla tästä asiasta ja saa opiskelijat ajattelemaan asian tärkeyttä. Tehtäviä tehtäessä opettaja kiertää opiskelijoiden seassa ja antaa yksilöllistä opetusta. Opettaja ohjaa käytännön mittauksissa opiskelijaa tilanteen vaatimalla tavalla. Palaute luokassa kierrellessään. Opettaja antaa palautetta opiskelijoille työsuorituksen aikana ja työsuorituksen jälkeen.

7 Oppimistilanne 4.Käyttöönottotarkastukset, silmukkaimpedanssin mittaaminen miten tämä tehdään, mitä tämä tarkoittaa ja paljonko on vaaditut arvot Teorialuokka Itse tuotettu materiaali ja opiskelutehtävät Teoriaopetus, ja tehtäviä. Asiaa havainnollistetaan kuvilla ja esimerkillä, mitä asioita pitää tarkistaa silmämääräisessä tarkastuksessa. Opiskelussa on tarkoitus saada luokkaan keskusteleva ilmapiiri. Myöhemmässä vaiheessa siirrymme työsaliin ja erinäisiin sähköasennuskohteisiin suorittamaan silmukkaimpedanssin mittauksen suorittamista. Itse tuotettu ja Kiinteistöjen sähköasennukset - kirjasta tehtäviä Opettaja ohjaa opiskelijoita kertomalla tästä asiasta ja saa opiskelijat ajattelemaan asian tärkeyttä. Tehtäviä tehtäessä opettaja kiertää opiskelijoiden seassa ja antaa yksilöllistä opetusta. Opettaja ohjaa käytännön mittauksissa opiskelijaa tilanteen vaatimalla tavalla. Palaute luokassa kierrellessään. Opettaja antaa palautetta opiskelijoille työsuorituksen aikana ja työsuorituksen jälkeen.

8 Oppimistilanne 5.Käyttöönottotarkastukset, vikavirtasuojakytkimen testaus miten tämä tehdään, mitä tämä tarkoittaa Oppimistilanne 6. Sähköasennukset Teorialuokka Itse tuotettu materiaali ja opiskelutehtävät Erilaiset sähköasennuskohteet ja teorialuokka Käsityökalut Teoriaopetus, ja tehtäviä. Asiaa havainnollistetaan kuvilla ja esimerkillä, mitä asioita pitää tarkistaa silmämääräisessä tarkastuksessa. Opiskelussa on tarkoitus saada luokkaan keskusteleva ilmapiiri. Myöhemmässä vaiheessa siirrymme työsaliin ja erinäisiin sähköasennuskohteisiin suorittamaan vikavirtasuojakytkimen testausta. Erilaiset sähköasennustyöt. Teorialuokassa opiskellaan kiinteistöasennuksiin kuuluvia asioita ja opetellaan sähköpiirustuksien lukemista. Pistorasioiden asennuksesta suurempaan kokonaisuuteen. Itse tuotettu ja Kiinteistöjen sähköasennukset - kirjasta tehtäviä Sisäjohtoasennukset - kirja Opettaja ohjaa opiskelijoita kertomalla tästä asiasta ja saa opiskelijat ajattelemaan asian tärkeyttä. Tehtäviä tehtäessä opettaja kiertää opiskelijoiden seassa ja antaa yksilöllistä opetusta. Opettaja ohjaa käytännön mittauksissa opiskelijaa tilanteen vaatimalla tavalla. Palaute luokassa kierrellessään. Opettaja antaa palautetta opiskelijoille työsuorituksen aikana ja työsuorituksen jälkeen. Opettaja ohjaa opiskelijoita sähköasennuskohteissa kertomalla miten kulloinkin olemassa oleva asennus tulee suorittaa. Mahdollisesti puhelimitse annettava ohjaus tulee myös tässä vaiheessa ku-

9 vaan. Teorialuokassa opiskellaan yleisiä asioita kiinteistöasennuksista ja opetellaan erilaisten sähköpiirustuksien lukemista. Palaute työkohteissaan kulkiessa. Teorialuokassa annetaan opiskelijalle tilanteen vaatimalla tavalla palautetta tehtävistä suoriutumisesta. Oppimistilanne 7. Dokumentointi Erilaiset sähköasennuskohteet ja teorialuokka Uusien asennustöiden lisääminen olemassa oleviin sähköpiirustuksiin. Ei varsinaista oppimateriaalia. Opettaja kertoo teorialuokassa dokumentoinnin tärkeydestä sähköasennustöissä. Opettaja ohjaa myös opiskelijoita sähköasennuskohteissa piirustuksien laatimisesta ja uusien asennuksien lisäyksestä olevassa oleviin sähkösuunnitelmiin. Palaute työkoh-

10 teissaan kulkiessa. Oppimistilanne 8. Sähkötyöturvallisuus Oppimistilanne 9. Sähkötyöturvallisuus käytännössä Teorialuokka Asentajan sähkötyöturvallisuusopas Erilaiset sähköasennuskohteet Asentajan sähkötyöturvallisuusopas Ei varsinaisia oppimistehtäviä Ei varsinaisia oppimistehtäviä Asentajan sähkötyöturvallisuusopas Asentajan sähkötyöturvallisuusopas Opettaja kertaa luokkahuoneessa aiemmin opiskellun sähkötyöturvallisuuden SFS6002. Palaute työkohteissaan kulkiessa Opettaja kysyy opiskelijoilta, että miten tässä kohteessa pitäisi tehdä, jotta noudatetaan sähkötyöturvallisuutta. Tilanteen vaatiessa opettaja yrittää johdatella opiskelijoita oikeaan suuntaan ennen kuin kertoo miten tämä asia tulisi tehdä. Palaute työkohteissaan kulkiessa.

11 Yhteistä suurimmalle osalle oppimistilanteista Opettaja Kertoo teoriaa, videotykin avustuksella: o Havainnollistaa käsitteitä o Erilaisissa sähköasennuskohteissa tapahtuva opiskelu Oppilaat: Seuraavat teoriaopetusta Seuraavat opettajan esimerkkejä Kokeilevat erilaisten työkalujen käyttöä Suorittavat erilaisia sähköasennustöitä pienryhmissä Vaihe 4b. Opintokokonaisuuden opetus- / oppimistilannekuvaaja Piirrä ammattialakohtaisen opintokokonaisuutesi oppimistilanteiden toteutuskuvaaja (esim. aikajana, Mindmap, ) vko 6 Käyttöönottotarkastukset ( mittausharjoituksia ja pöytäkirjan tekemistä harjoitellaan koko opintojakson ajan) vko 6-14 Sähköasennuksia pienryhmissä, erinäisissä sähköasennuskohteissa. vko 6-14 Sähkötyöturvallisuus käytännössä, opiskellaan sähkötyöturvallisuutta erilaisissa sähköasennustehtävissä vko 6-14 Dokumentointi, erinäisissä sähköasennuskohteissa suoritettava dokumentoinnin (punakynäpiirustukset) opiskelu Opiskeluviikkojen aikana käydään myös läpi sähköasennusteoriaa, luokkahuoneessa. Teoria tunnit tullaan järjestämään silloin kun oppitunteja on neljä tai vähemmän yhtenä päivänä. Tämä teoriaopiskelu täsmentyy sitten kun lukujärjestykset on laadittu neljännelle periodille.

12 Vaihe 4c. Opintokokonaisuuden opiskelija-arviointi Suunnittele ja kuvaa ammattialakohtaisen opintokokonaisuutesi opiskelija-arviointi: mitä arvioidaan = arviointikohteet, millä menetelmillä arvioidaan = arviointimenetelmät ja miten osaamisen taso (opiskelijan saama arvosana) määräytyy = arviointikriteerit? Arviointikohteet: - Arviointikohteet kerrotaan opiskelijoille kurssin alussa - Opiskelijan asenne ammattiin ja läsnäolo opetuksessa - Työkalujen hallinta - Sähköasennuksien suorittaminen ja asennuksen lopputulos (omatoimisuus, asennuksen hahmottaminen, asennuksen suorittaminen) - Työaikojen noudattaminen - muiden työryhmän opiskelijoiden auttaminen - tosissaan yrittäminen ja työpaikan siivous työpäivän päätteeksi Arviointimenetelmät: Opettaja kirjaa ylös opiskelijoiden läsnäolon (poissaolot ja myöhästymiset). Runsaat poissaolot (selvittämättömät / luvattomat poissaolot) vaikuttavat arviointiin. Opettaja kirjaa aina työpäivän jälkeen opiskelijakohtaisesti ylös työlistaan miten opiskelija on suoriutunut työpäivästään. Arvioinnissa otetaan myös huomioon opetuksen aikana pidettävä teoriakoe. Arviointikriteerit: Arvioinnissa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin: sähkötyöturvallisuuden noudattaminen, työn eteneminen, valmiin asennuksen toimivuus, asennustekniikka ja siisteys, dokumentointiin, käyttöönottotarkastukseen ja omatoimisuus. Arviointiasteikko on hylätty / T1-K5. - Hylätyn arvosanan saa seuraavilla edellytyksillä: runsaat poissaolot (n. 20% opintojen tunneista), ei noudata ollenkaan työaikoja, saa hylä tyn kirjallisesta kokeesta tai ei osallistu kirjalliseen kokeeseen ollenkaan. - T1 => Opiskelija asentaa, testaa ja ottaa käyttöön asentamansa sähköasennuksen sekä huolehtii tarvittavasta loppudokumentoinnista ja mittauksista pöytäkirjoineen kokeneen asentajan johdolla.. Tekee putkituksen ja kaapeloinnin valvonnan alaisena. Asentaa ohjattuna ja valvottuna erilaisia sähkölaitteita (sähkölämmitin, valaisin, sähköliesi, sähkökiuas,) sähköpiirustusten, työselityksen ja sähkölaitteen valmistajan

13 antamien ohjeiden mukaisesti eri asennusalustoille. - T2 => Ylittää selkeästi tason T1 mutta ei saavuta tasoa H3 - H3 => Opiskelija asentaa, testaa ja ottaa käyttöön asentamansa järjestelmän sekä huolehtii ohjattuna tarvittavasta loppudokumentoinnista ja mittauksista pöytäkirjoineen. Tekee putkitus- ja johdotustyöt ohjeiden mukaan. Tulkitsee ja soveltaa työselityksiä, sähköpiirustuksia ja asennusohjeita erilaisten sähkölaitteiden asennuksissa. Tietää, mitä lämmittimissä ja valaisimissa olevat merkinnät tarkoittavat ja yleisimpien asennusjohtimien varastoinnin, kuljetuksen ja kaapelivedon tekniset periaatteet. - H4 => Ylittää selkeästi tason H3 mutta ei saavuta tasoa K5 - K5 => Opiskelija asentaa, testaa ja ottaa käyttöön asentamansa järjestelmän sekä huolehtii tarvittavasta loppudokumentoinnista ja mittauksista pöytäkirjoineen. Asentaa putkitus- ja johdotusmateriaaleja eri asennusalustoille sekä asennusreiteille huomioiden materiaalejen määräysten mukaisen mekaanisen suojauksen. Asentaa ja kytkee erilaisia sähkölaitteita sähköpiirustuksien, työselityksen ja valmistajan ohjeiden mukaan erilaisille asennusalustoille. Asentaa ja kytkee asuin- yms. tilojen lämmittimiä sähköpiirustuksien, työselityksen ja valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti ja varmistaa silmämääräisessä tarkastuksessa lämmittimen soveltuvuuden asennustilaan. Tuntee lämmittimen kotelointiluoka- ja ja hyväksymismerkinnät. Tuntee lämmittimen soveltuvuuden eri asennustiloihin. Tuntee yleisimmät asennusjohtimet-, johdot-, ja kaapelit sekä tietää niiden rakenteet ja sallitut vetolujuudet, taivutussäteet sekä asennuslämpötilan. Osaa asennustöitä tehdessään ottaa huomioon taloudellisuuden ja asiakaspalvelun.

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VV07 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin oman

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VV07 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin oman

Lisätiedot

Oppimistehtävät Kuva oppimistehtävät ja mitä oppijat (yksilö-pariryhmä) tekevät oppiakseen tavoitteen mukaisia asioita?

Oppimistehtävät Kuva oppimistehtävät ja mitä oppijat (yksilö-pariryhmä) tekevät oppiakseen tavoitteen mukaisia asioita? Vaihe 4a. Opintokokonaisuuden opetus- ja oppimisprosessi (oppimistilanteet) Suunnittele ja kuvaa ammattialakohtaisen opintokokonaisuutesi toteutusprosessi oppimistilanteittain, piirrä oppimistilanteiden

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin oman

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä työkohteissa. Työtä

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintokson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma. OMA NIMI: Raili Orjala

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma. OMA NIMI: Raili Orjala Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma OMA NIMI: Raili Orjala VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä automaation perustaitoihin kuuluvia työtehtäviä työpaikkaolosuhteissa. Työtä tehdään

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

MITÄ OSAAMISTA ARVIOIDAAN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖILLÄ

MITÄ OSAAMISTA ARVIOIDAAN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖILLÄ LIITE F LIITE NÄYTTÖSUUNNITELMAAN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMAAN Opintokokonaisuuden nimi ja laajuus: IV asennus ja ohutlevytyöt 8 ov MITÄ OSAAMISTA ARVIOIDAAN AMMATTIOSAAMISEN

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Sähköalan perustutkinto

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Sähköalan perustutkinto KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA Sähköalan perustutkinto Automaatiotekniikan ja kunnossapidon koulutusohjelma Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma Sähkö- ja energiatekniikan

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. asennusten suunnit-

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. asennusten suunnit- Hyväksymismerkinnät 1 (5) Pientalon ilmavaihtotyöt Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä osallistumalla pientalon ilmanvaihtotöiden asennuksiin työkohteessa. Työtä tehdään siinä laajuudessa,

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

Sähköteknisten perustyötehtävien hallinta

Sähköteknisten perustyötehtävien hallinta SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOALA OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.7.2019 27.12.2018 1 Sisällys Sähköteknisten perustyötehtävien hallinta... 2 Sähköasennusten perustyöt, 15 osp... 2 Sähköasennukset asennusympäristöissä,

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4. Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.2015 Opetusneuvos, M. Lahdenkauppi Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma OMA NIMI: Hanne Mäki-Hakola VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen tunnustamisen taustaa Oppimisympäristöjen monipuolistuminen Koulutuksen taloudellisuuden, tehokkuuden

Lisätiedot

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) toteutti syksyllä 2017 Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä valmistamalla jonkin koneistettavan osan tai osakokonaisuuden CNC-ohjattua työstökonetta

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

TYÖPAJOILLA SUORITETTAVIEN AMMATILLISTEN OPINTOJEN TOIMINTAMALLI OPPILAITOKSEN JA TYÖPAJOJEN VÄLILLÄ

TYÖPAJOILLA SUORITETTAVIEN AMMATILLISTEN OPINTOJEN TOIMINTAMALLI OPPILAITOKSEN JA TYÖPAJOJEN VÄLILLÄ TYÖPAJOILLA SUORITETTAVIEN AMMATILLISTEN OPINTOJEN TOIMINTAMALLI OPPILAITOKSEN JA TYÖPAJOJEN VÄLILLÄ Kohderyhmä: Opiskelijat, jotka tarvitsevat työvaltaista tapaa suorittaa ammatillisia opintoja Opiskelijat,

Lisätiedot

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Peimarin koulutuskuntayhtymä Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) toteutti syksyllä 2017 Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa

Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Kirkkopalvelut ry Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) toteutti syksyllä 2017 Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteuttaminen

Työssäoppimisen toteuttaminen Työssäoppimisen toteuttaminen 1 Sisällöt Määritelmät Valmistautuminen työssäoppimisen ohjaamiseen Mitä meidän työyhteisössä voi oppia? Yhteistyö oppilaitoksen kanssa Tutkinnon perusteiden merkitys työssäoppimisessa

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

Tietoliikennelaitteet ja kaapelointi, 20 ov KIINTEISTÖNJÄRJESTELMÄT, 10 OV

Tietoliikennelaitteet ja kaapelointi, 20 ov KIINTEISTÖNJÄRJESTELMÄT, 10 OV Tietoliikennelaitteet ja kaapelointi, 20 ov KIINTEISTÖNJÄRJESTELMÄT, 10 OV VALTAKUNNALLINEN OPS Ammattitaitovaatimukset opiskelijalle/tutkinnon suorittajalle: osaa suorittaa telekaapeleiden ja televerkon

Lisätiedot

ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA. Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus 7.2.

ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA. Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus 7.2. ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus 7.2.2013 Koulutuskeskus Salpauksen linjaukset Pedagoginen strategia Opas arviointiin

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamispisteet tutkinnon osan toteuttamisesta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamispisteet tutkinnon osan toteuttamisesta 5 Opetussuunnitelma Hyväksymismerkinnät 1 (6) 2.4.215 Rakennusalan perustutkinto Koodi: RAK395 Päätös: LAO C68/215 Näytön kuvaus Tutkinnonosa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Arviointi perustuu opiskelijan

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Laboratorioalan perustutkinto. Laboratorioalan koulutusohjelma

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Laboratorioalan perustutkinto. Laboratorioalan koulutusohjelma KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan koulutusohjelma NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2/5 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Laboratorioalan koulutusohjelma

Lisätiedot

TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA

TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus -yksikön päällikkö, opetusneuvos Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

Työssäoppimispaikan työtehtävien ja ammattiosaamisen näytön suorittaminen työssäoppimisja näyttösuunnitelman mukaan hyväksytysti.

Työssäoppimispaikan työtehtävien ja ammattiosaamisen näytön suorittaminen työssäoppimisja näyttösuunnitelman mukaan hyväksytysti. TARKENNETTU OPINTOKUVAUS Tutkinnon osa: 10 ov Tutkinnon osaan kuuluvat opinnot: tuottaminen 6 ov Työssäoppiminen 4 ov Opinto: Työssäoppiminen 4 ov Tavoitteet: Opiskelija osaa kartoittaa sähköisten liiketoiminnan

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin ammattiopisto Märkätilojen vedeneristystyöt - josta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä märkätilojen

Lisätiedot

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa Osaamisperusteisuutta vahvistamassa 18.12.2015 opetusneuvos Hanna Autere ja yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila (TUTKE 2) osaamisperusteisuus työelämälähtöisyys

Lisätiedot

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010)

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito muodostuu: ammattieettisestä osaamisesta eettisten ongelmien tunnistaminen, käsittely ja ratkaisu vastuullinen ja oikeudenmukainen

Lisätiedot

VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012

VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012 VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012 Vuosiväliraportin sisältö Kirjallinen osuus Seurantatiedot e-lomakkeella Kysely valmistuneille Työnjohtokoulutuskokeilua koordinoiva koulutuksenjärjestäjä (TAO+PAIKO) toteuttaa kyselyn

Lisätiedot

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN JA PBL-OPETUSSUUNNITELMA

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN JA PBL-OPETUSSUUNNITELMA LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN JA PBL-OPETUSSUUNNITELMA Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Lapin ammattiopisto, palvelualat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Anna-Leena Heikkilä LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä koneistamalla piirustusten mukaisia koneenosia eri työstötavoilla (sorvaus, jyrsintä, poraus). Työtä tehdään

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa valmistelemalla hitsausrailon, asemoimalla ja silloittamalla koekappaleet,

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille

Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille 11.5.2011 Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille Pasi Kankare, Opetushallitus Oppisopimusten määrän kehitys Oppisopimuskoulutuksella koko tutkinnon

Lisätiedot

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla SUUNNITTELU JA VALMENNUS TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMISEN ALOITUS TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN SUUNNITELMA Työpaikka-analyysi

Lisätiedot

Miten koulutuksen järjestäjä ohjaa ja tukee työpaikalla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä?

Miten koulutuksen järjestäjä ohjaa ja tukee työpaikalla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä? Miten koulutuksen järjestäjä ohjaa ja tukee työpaikalla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä? Laatua laineilla ammatillisen koulutuksen laatuseminaari 2016 Jonna Kokkonen Laatu- ja kehityspäällikkö Itä-Savon

Lisätiedot

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) tutkinnon osan Näyttötyössäopp. toteuttamisesta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

30 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä sähköasennustekniikan töitä sähkö- ja energiatekniikan

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 7.2.2013 M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulos) arvioidaan mahdollisimman

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista ja joustavaa oppimista

Henkilökohtaistamista ja joustavaa oppimista Henkilökohtaistamista ja joustavaa oppimista Jonna Kokkonen Laatu- ja kehityspäällikkö Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto 1 SAMIedun organisaatio Yhteensä noin 5500 Opiskelijaa

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Kiinteistönhoitaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 49/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

Koulun nimi: Tiirismaan koulu

Koulun nimi: Tiirismaan koulu Koulun nimi: Tiirismaan koulu OPS2016 Arviointi, Tiirismaan peruskoulun ops-työpaja 28.10.2014 Mitä ovat uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisen arvioinnin keskeiset tehtävät? Ohjata oppimaan Tukea kehitystä

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Sähköpätevyydet. Tapio Kallasjoki 1/2016. Tapio Kallasjoki 1/2016

Sähköpätevyydet. Tapio Kallasjoki 1/2016. Tapio Kallasjoki 1/2016 Sähköpätevyydet Tapio Kallasjoki 1/2016 Tapio Kallasjoki 1/2016 Sähköturvallisuuden säädösperusta Sähköturvallisuuslaki 410/96 Sähköturvallisuusasetus 498/96 Ministeriön päätökset (Ktm/TEM) Valvova viranomainen

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ ARVIOINNIN PERUSLÄHTÖKOHTIA Arviointikriteerit ovat kirjalliset, jotka toimitetaan työpaikalle Arvioinnin perustana on aina etukäteen sovitut tavoitteet Arvioinnin

Lisätiedot

Asentajasarja: Sähköasennusopas

Asentajasarja: Sähköasennusopas Asentajasarja: Sähköasennusopas Tuotenumero: 411647 46,00 (+ alv 10%) normaalihinta 34,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennusopas perustuu Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n julkaisemaan sähköasennukset

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Sähköalan uudet perustutkinnot Lauri Kurvonen Helsinki

Sähköalan uudet perustutkinnot Lauri Kurvonen Helsinki Sähköalan uudet perustutkinnot Lauri Kurvonen Helsinki 12.12.2008 Osaamisen ja sivistyksen asialla Sähköalan uudet perustutkinnot Sähkö ja automaatiotekniikan perustutkinto: sähköasentaja automaatioasentaja

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

10.2.2014. Tiina Salmela, Elisa Rinne, 2013

10.2.2014. Tiina Salmela, Elisa Rinne, 2013 Kun tehdään sähköasennusten muutos-, laajennus- tai uudistöitä, asennuksille on aina ennen niiden käyttöönottoa tehtävä käyttöönottotarkastus standardin SFS 6000-6-61 mukaisesti. 1 Käyttöönottotarkastuksesta

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Näytöt ja osaamisen arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta Asetus ammatillisesta koulutuksesta Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mitoituksen periaatteet

Lisätiedot

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen POM2SSU Kainulainen Tehtävänä on perehtyä johonkin ilmiöön ja sen opetukseen (sisältöihin ja tavoitteisiin) sekä ko. ilmiön käsittelyyn tarvittavaan

Lisätiedot

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ammattiosaaminen 2025 visio, AMKEn tulevaisuusvaliokunta Visio voi toteutua, jos 1. ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

Paperiteollisuuden perustutkinto

Paperiteollisuuden perustutkinto Paperiteollisuuden perustutkinto Ammatti-osaamisen näyttö erikoispäällystys ja laminointi opintokokonaisuudesta Kuva: Janne Hietanummi: Valkeakosken ammattiopisto Taustaa Ammattiosaamisen näyttö suoritettiin

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot