Avoimen yliopiston hoitotieteen opiskelijoiden käsityksiä eettisestä johtamisesta Hannele Laaksonen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Avoimen yliopiston hoitotieteen opiskelijoiden käsityksiä eettisestä johtamisesta Hannele Laaksonen"

Transkriptio

1 1 Työryhmäkoordinaattorit: Johanna Kujala & Hannele Laaksonen Torstai , klo , Päätalo LS A Alkusanat Johanna Kujala & Hannele Laaksonen Eettiset dilemmat johtajien työssä: kyselytutkimus suomalaisilla johtajilla Taru Feldt, Mari Huhtala, Anna-Maija Lämsä, Saija Mauno & Ulla Kinnunen Edistääkö eettinen organisaatiokulttuuri johtajien työhyvinvointia? Eettinen kuormittavuus välittävänä tekijänä Mari Huhtala, Taru Feldt, Anna-Maija Lämsä, Saija Mauno & Ulla Kinnunen Avoimen yliopiston hoitotieteen opiskelijoiden käsityksiä eettisestä johtamisesta Hannele Laaksonen Katsaus ICT-alan yritysten etiikkaan ja vastuuseen näkökulmana johtaminen Mirja Airos Keskustelua ja kokoava yhteenveto

2 2 Taru Feldt, professori Mari Huhtala Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopisto, taloustieteen tiedekunta Saija Mauno Ulla Kinnunen Tampereen yliopisto, psykologian laitos Eettiset dilemmat johtajien työssä: kyselytutkimus suomalaisilla johtajilla Tausta: Eettiset dilemmat viittaavat päätöksentekotilanteisiin, joissa on mukana eettinen ulottuvuus. Eettisesti haastavat päätöksentekotilanteet voidaan luokitella a) ongelmiin, jotka johtuvat siitä, ettei johtaja tiedä, mikä on oikein, ja b) ongelmiin, jotka johtuvat siitä, ettei johtaja toimi sen mukaan, minkä tietäisi olevan oikein (Nash, 1993). Johtaja voi tietää, millainen toiminta tietyssä tilanteessa olisi eettistä, mutta valita silti tietoisesti epäeettisen toimintatavan (esimerkiksi tiedon pimittämisen). Molemmat tilanteet kuvaavat ristiriitaa yksilön ja ympäristön välillä, mikä on psyykkisen stressin riskitekijä. Tavoitteet: Tutkimuksemme tarkoitus oli lisätä ymmärrystä suomalaisten johtajien työn eettisestä kuormittavuudesta. Tavoitteenamme oli tutkia eettisten dilemmojen yleisyyttä ja niiden aiheuttamaa stressiä. Lisäksi selvitimme, millaisia ovat olleet johtajien kohtaamat vaikeimmat dilemmat heidän työuransa aikana. Menetelmät: 902 keskijohdon ja ylemmän johdon johtajaa vastasi postikyselyyn syksyllä Eettisten dilemmojen yleisyyttä tarkasteltiin keskiarvojen ja prosenttiosuuksien avulla. Johtajien omat kuvaukset vaikeimmasta dilemmasta luokiteltiin laadullisesti. Tulokset: Eettisesti haastavat tilanteet olivat melko yleisiä johtajien työssä, sillä 84 % johtajista raportoi kohtaavansa niitä vähintään muutaman kerran vuodessa. Viidesosa tutkituista kohtasi eettisesti haastavia tilanteita muutaman kerran kuukaudessa ja 7 % useasti viikossa. Sen sijaan 16 % johtajista ei kohdannut eettisesti haastavia tilanteita työssään. Neljäsosa niistä johtajista, jotka kohtasivat työssään eettisesti haastavia tilanteita vähintään muutaman kerran vuodessa, koki nämä tilanteet psyykkisesti kuormittavina. Uran eettisesti haastavimmat työtilanteet luokiteltiin irtisanomistilanteisiin, oikeudenmukaisuuteen liittyviin tilanteisiin, arvoristiriitoihin, vuorovaikutustilanteisiin, lain noudattamiseen, muutoksiin sopeutumiseen, henkilöstön henkilökohtaisiin ongelmiin ja rehellisyyteen. Pohdinta: Tutkimuksemme antoi ensimmäistä kertaa tietoa siitä, kuinka yleisiä eettiset haasteet ovat johtajien työssä. Avoimen kysymyksen vastaukset kuvastivat ajankohtaista taloudellista ilmapiiriä ja sen mukanaan tuomia haasteita. Vastauksissa näkyi myös johtajien työn moniulotteisuus sekä velvollisuudet ja haasteet suhteessa eri sidosryhmiin, erityisesti omistajiin, asiakkaisiin ja henkilöstöön. Irtisanomistilanteet nousivat yleisimmäksi kaikkein vaikeimmaksi eettiseksi dilemmaksi vastanneiden johtajien keskuudessa.

3 3 Mari Huhtala Taru Feldt Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopisto, taloustieteiden tiedekunta, johtaminen Saija Mauno Ulla Kinnunen Tampereen yliopisto, psykologian laitos Edistääkö eettinen organisaatiokulttuuri johtajien työhyvinvointia? Eettinen kuormittavuus välittävänä tekijänä Tausta: Eettinen organisaatiokulttuuri viittaa arvoihin, normeihin ja odotuksiin siitä, millainen toiminta organisaatiossa on oikein tai väärin. Tässä tutkimuksessa johtajien arvioita organisaatiokulttuurinsa eettisyydestä tutkittiin Müel Kapteinin (1998, 1999) kehittämän Yrityksen eettiset hyveet -mallin avulla (Corporate Ethical Virtues, CEV). Suomessa eettisen organisaatiokulttuurin kokonaisvaltaiseen arvioimiseen ei ole ollut saatavilla validoituja menetelmiä. Organisaatiokulttuurin eettisyyden yhteyksiä ei ole myöskään tutkittu eettiseen kuormittavuuteen ja työhyvinvointiin. Työn eettisellä kuormittavuudella viittaamme johtajien kokemien eettisten dilemmojen yleisyyteen sekä niistä johtuvaan stressiin. Työhyvinvointia kuvaamme sekä vähäisellä uupumusasteisella väsymyksellä että työn imulla. Tavoitteet: Johtajille suunnatun kyselytutkimuksemme tavoitteena oli tutkia 58-osioisen Corporate Ethical Virtues -kyselyn (CEV; Kaptein, 2008) rakennevaliditeettia sekä selvittää eettisen kulttuurin yhteyksiä eettiseen kuormittavuuteen ja työhyvinvointiin. Selvitimme erityisesti eettisen kuormittavuuden välittävää roolia näissä yhteyksissä. Menetelmät: Tutkimus on osa Eettinen kuormittavuus johtajien työssä -tutkimusta, johon osallistui 902 johtajaa syksyllä Tilastollisina menetelminä käytettiin konfirmatorista faktorianalyysia ja rakenneyhtälömallinnusta (mediaattorimalli). Tulokset: Konfirmatoriset faktorianalyysit tukivat CEV-kyselyn oletettua kahdeksan osa-alueen rakennetta: 1) sääntöjen selkeys, 2) esimiehen ja 3) ylimmän johdon esimerkillinen toiminta, 4) toteutettavuus, 5) organisaation tuki, 6) läpinäkyvyys, 7) keskusteltavuus ja 8) toiminnan seuraukset. Mitä paremmaksi johtajat arvioivat organisaationsa kulttuurin näillä osa-alueilla, sitä vähemmän he raportoivat työssään eettistä kuormittavuutta (vähemmän eettisiä dilemmoja ja niistä johtuvaa stressiä). Vähäinen eettinen kuormittavuus oli vuorostaan yhteydessä johtajien vähäiseen uupumusasteiseen väsymykseen. Eettisellä organisaatiokulttuurilla oli myös suora yhteys johtajien korkeaan työn imuun. Pohdinta: CEV-kyselyn rakennevaliditeetti osoittautui erinomaiseksi suomalaisten johtajien aineistossa. Organisaatiokulttuurin eettisyys on syytä nostaa tarkastelun alle suomalaisissa organisaatioissa, sillä sen havaittiin olevan yhteydessä johtajien vähäiseen eettiseen kuormittavuuteen sekä työhyvinvointiin.

4 4 Hannele Laaksonen, palvelualuejohtaja Vaasan kaupunki, koti- ja laitoshoito, Ikäkeskus Sepänkyläntie 14 16, Vaasa Avoimen yliopiston hoitotieteen opiskelijoiden käsityksiä eettisestä johtamisesta Katsauksessa esitetään avoimen yliopiston yhden aineopintoihin osallistuvan hoitotieteen opiskelijoiden (N=15) ryhmän käsityksiä siitä, mitä on eettinen johtaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa. Aineisto on kerätty välisenä aikana käydyistä keskusteluista Moodle-oppimisympäristössä. Aineisto analysoitiin sisällön analyysillä ja erittelyllä. Tulosten mukaan ihanteellinen eettinen johtaja on oikeudenmukainen, kannustava, tasapuolinen, johdonmukainen, jämäkkä ja helposti lähestyttävä. Eettisesti toimiva johtaja tukee hoitajien hyvinvointia ja jaksamista muun muassa työvuorosuunnittelun kautta, työntekijöitä kannustamalla ja tukemalla, mahdollistamalla ammatillinen kasvu ja kehittyminen, sekä jakamalla kannusteita ja toteuttamalla vuorovaikutteisia kehityskeskusteluja. Esimiestyötä helpottaa merkittävästi, jos yksikössä on pystytty luomaan kaikkiin mahdollisiin asioihin selkeät pelisäännöt, jotka ovat kaikkien tiedossa ja myös kirjallisesti saatavilla. Selkeät pelisäännöt vähentävät spekulointia, epäilyjä, juoruiluja ja konflikteja. Johtajan eettiseen toimintaan kuuluu myös monitieteisyyden toteuttaminen omassa toiminnassaan, jonka pohjana on oman osaamisen ylläpito ja kiinnostus kehittämiseen. Eettinen johtaja arvostaa eri tieteitä ja ymmärtää niiden merkityksen kokonaisuuden kannalta. Tiedottaminen liitettiin keskusteluissa eettiseen johtamiseen, koska hyvän tiedottamisen kautta voidaan vaikuttaa myös työyhteisön hyvinvointiin. Tiedottamisen välineitä ovat suulliset osastokokoukset, kirjalliset materiaalit, sähköpostit ja info-tv. Tiedottamisen kehittäminen on tärkeää, sillä tietoa tulee toisinaan niin paljon, että jonkinlainen karsinta on paikallaan. Toisaalta tiedottamisen välineiden tulee olla sopivia kuhunkin yksittäiseen tilanteeseen. Eettisesti toimivilta johtajilta vaaditaan omaa näkemystä, selkärankaa ja suoruutta asioiden hoidossa. Esimiehen on hallittava laajoja kokonaisuuksia ja tehtävä välillä raskaitakin päätöksiä, jotka eivät kaikki ole välttämättä oman eettisen omantunnon mukaisia. Selkeät pelisäännöt auttavat monessa tilanteessa hallitsemaan asioita ja työyhteisöä. Koska johtaminen on hyvin haastavaa, ajoittain henkisesti raskasta, on johtajan huolehdittava myös omasta jaksamisestaan esimerkiksi osallistumalla työnohjaukseen ja kouluttamalla itseään. Hoitotyön johtajien yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tärkeää alan arvostuksen ja tunnettavuuden lisäämiseksi sekä yleensä asioihin vaikuttamiseksi. Omassa yksikössä/organisaatiossa tutkimuskulttuurin edistäminen on tärkeää, jotta hoitotyö perustuisi tutkittuun tietoon.

5 5 Mirja Airos, KTM, ekonomi, apurahatutkija Jyväskylän yliopisto, taloustieteiden tiedekunta, johtaminen PL Jyväskylän yliopisto Puh: GSM: Fax: Katsaus ICT -alan yritysten etiikkaan ja vastuuseen näkökulmana johtaminen ICT -alan yritysten etiikan ja vastuun tutkimukselle avautuu monia mahdollisuuksia ja monisyinen tulkintojen tekemisen kenttä. Tässä tutkimuksessa tutkimusteemaa lähestytään julkisia diskursseja tulkitsemalla siten, että katsanto lähtee johtamisen ja johtajuuden tematiikoista. Tulkinnassa keskeisen viitekehyksen luovat aihealueen kirjallisten diskurssien läpikäynti ja vuoropuhelu tutkijan aiempien tai kirjoitusprosessi olevien tutkimustekstien kanssa. Tutkimuksella saavutetaan sekä yleisesti työelämää tukevia ajatuksia, että Suomessa varsin tutkimatonta tieteidenvälistä keskustelua. Toimialan etiikan ja vastuun tutkimuksen pohdinnan yhteydessä tulee myös määriteltyä ja osoitettua tämänkaltaisen tutkimuksen tarve ja paikka suomalaisessa akateemisessa traditiossa. Tutkimuksessa muu kirjallinen tarkastelu tapahtuu seuraavien alatutkimusten kanssa vuorovaikutteiseen käsittelytapaan pyrkien. Samalla pyritään luotaamaan ensimmäisiä näkemyksiä siitä, miten uudempi teoria ja mediakeskustelu tukee, täydentää tai kumoaa näiden tekstien perussanomaa. 1. Informaatio- ja kommunikaatioteknologia-alan etiikka ja vastuullisuus käsitehistoriallinen tarkastelu -artikkeli (toimitettu 2005, julkaistu osana teosta vuoden 2006 alussa) 2. Ethics and Responsibility in ICT Enterprises Prospects and Leadership -artikkeli, (julkaistu huhtikuussa 2009 Electronic Journal of Business Ethics and and Challenges for Management Organization Studies -journaalissa) 3. Näkemyksiä ICT alan johtajien etiikasta ja vastuusta -artikkeli, (tarkoituksena tarjota Hallinnon tutkimus -lehteen tai Liiketaloudelliseen aikakauskirjaan, käsikirjoituksen ensiversio valmistumassa kuukauden sisällä) 4.Critical Moments in Managers/Leaders Ethical and Responsible Decision Making in ICT Enterprises -artikkeli, (lähtee viimeistään marraskuussa 2010 Journal of Information, Communication & Ethics in Society -journaaliin arviointiprosessiin) Vaikka tämä abstrakti on varsin yleisluonteinen, niin täydempi laitos on luvassa mennessä. Abstrakti on nopea ja lyhyt kuvaus siitä, mitä täysi teksti ja esitys tulee käsittelemään. Työelämän tutkimuspäivien yleisen teeman mukaisesti esitys pyritään pitämään yleistajuisena ja myös helposti ymmärrettävänä unohtamatta tieteellisen pohjan pitävyyttä. Tämä esitys palvelee hyvin tutkijan omaa kehittymistä ja samalla antaa ryhtiä työskentelylle, jonka tavoitteena on saavuttaa tätä kokonaisuutta koskien jämäkkä ja kattava kokonaispaketti vuoden 2010 loppuun mennessä sekä antaa pohjaa tulevalle työskentelylle. Tämän katsauksen on tarkoitus toimia lisensiaatin tutkimuksen (tai väitöstutkimuksen) johdantoluvun osana. Tutkimuksen rakenne ja sisällöt varmistuvat tulevan kuukauden aikana. Työtä tehdään erilaisten keskeneräisten tutkimusten ristipaineissa. Katsaus voidaan erikseen yhteistyössä tutkimuksen ohjaajan Tuomo Takalan kanssa sopien tarjota julkaistavaksi Työelämän tutkimus -lehteen tai konferenssijulkaisuun. Keskusteluja ohjaajan toivomasta tavasta ei vielä ole käyty.

Eettinen organisaatiokulttuuri mitä väliä? Maiju Kangas PsT, KTM

Eettinen organisaatiokulttuuri mitä väliä? Maiju Kangas PsT, KTM Eettinen organisaatiokulttuuri mitä väliä? Maiju Kangas PsT, KTM maiju.kangas@hrsadvisors.fi ALUSTUKSEN TEEMAT Organisaatiokulttuurin käsite Eettinen organisaatiokulttuuri ja hyveet Eettisen organisaatiokulttuurin

Lisätiedot

Eettinen kuormittuneisuus työelämässä

Eettinen kuormittuneisuus työelämässä Eettinen kuormittuneisuus työelämässä Mentorointi, Coaching ja eettisyys työelämässä-ilta 15.9.2016 työterveyspsykologi Pia Pihlajasaari, PsT, psykoterapeutti ET, esimiesten ja johdon työnohjaaja, Työelämän

Lisätiedot

EETTINEN ORGANISAATIOKULTTUURI JA HENKILÖSTÖN HYVINVOINTI

EETTINEN ORGANISAATIOKULTTUURI JA HENKILÖSTÖN HYVINVOINTI LOPPURAPORTTI 17.3.2014 EETTINEN ORGANISAATIOKULTTUURI JA HENKILÖSTÖN HYVINVOINTI ORGANISAATIOIDEN VÄLISEN VERTAILUN JA JOHTAJIEN SEURANTATUTKIMUKSEN VALOSSA Tutkimushanke numero 110104 Hankkeen vastuuhenkilö:

Lisätiedot

EETTINEN KUORMITTAVUUS JOHTAJIEN TYÖSSÄ (hankenumero )

EETTINEN KUORMITTAVUUS JOHTAJIEN TYÖSSÄ (hankenumero ) + 1 TUTKIMUSHANKKEEN LOPPURAPORTTI EETTINEN KUORMITTAVUUS JOHTAJIEN TYÖSSÄ (hankenumero 108124) Hankkeen vastuuhenkilö: Taru Feldt, professori Jyväskylän yliopisto psykologian laitos sähköposti: taru.feldt@jyu.fi

Lisätiedot

Henkilöstökysely

Henkilöstökysely Henkilöstökysely 2017 15.11.2017 Vastausprosentti kouluittain Yliopiston vastausprosentti oli 61%, 2327 vastaajaa. 205 193 221 361 367 401 579 Vastausprosentti henkilöstöryhmittäin Yliopiston vastausprosentti

Lisätiedot

ITSENSÄ JOHTAMINEN KOTIHOIDON ESIMIEHEN TYÖSSÄ

ITSENSÄ JOHTAMINEN KOTIHOIDON ESIMIEHEN TYÖSSÄ ITSENSÄ JOHTAMINEN KOTIHOIDON ESIMIEHEN TYÖSSÄ Jonna Luhtaniemi Taija Rämä 2017 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 OPINNÄYTETYÖN TEOREETTISET LÄHTÖKOHDAT... 3 3 OPINNÄYTETYÖN TULOKSET JA JOHTOPÄÄTÖKSET... 4 4 LOPUKSI...

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus code name 1 2 3 sum YAKJA16XPROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 45 YAKJA16XYKJ05-1000 Toimintaympäristön muutoksiin varautuminen

Lisätiedot

Toimivat hyveet: Eettinen organisaatiokulttuuri työhyvinvoinnin ja henkilökohtaisten työtavoitteiden kontekstina

Toimivat hyveet: Eettinen organisaatiokulttuuri työhyvinvoinnin ja henkilökohtaisten työtavoitteiden kontekstina LECTIO PRAECURSORIA Toimivat hyveet: Eettinen organisaatiokulttuuri työhyvinvoinnin ja henkilökohtaisten työtavoitteiden kontekstina Mari Huhtala Eettinen valintatilanne on kuin tienhaarassa seisomista

Lisätiedot

Ensihoitajien psyykkinen ja fyysinen kuormittuminen sekä työssäjaksaminen. Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Ensihoitajien psyykkinen ja fyysinen kuormittuminen sekä työssäjaksaminen. Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Ensihoitajien psyykkinen ja fyysinen kuormittuminen sekä työssäjaksaminen Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Mitä kuormittavuus on? Työn kuormittavuus on moniulotteinen käsite.

Lisätiedot

Porvoon kaupunki. Yleistä kyselystä. Yleistä raportoinnista. Raportin rakenne. Raportti tehty: , klo 16.

Porvoon kaupunki. Yleistä kyselystä. Yleistä raportoinnista. Raportin rakenne. Raportti tehty: , klo 16. n kaupunki Raportti tehty: 7..7, klo 6.9 Vastaajia: 75 Yleistä kyselystä n työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin työntekijöiden työhyvinvoinnin tilaa ja kokemuksia työn sujuvuudesta. Työhyvinvointikyselyn

Lisätiedot

Uutta kunnista KUNTALIITON JULKAISUSARJA NRO 14/2018

Uutta kunnista KUNTALIITON JULKAISUSARJA NRO 14/2018 Uutta kunnista KUNTALIITON JULKAISUSARJA NRO 14/2018 Eettiset ongelmat kuntajohtajien työssä Tanja Vierula, Marianne Pekola-Sjöblom & Jenni Airaksinen KESKEISET HAVAINNOT Vakavien eettisten ongelmien,

Lisätiedot

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa?

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Seminaari 28.3.2019 Paneeli: Miten vähentää eettistä kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollossa? Mika Virtanen, projektipäällikkö,

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2013

Työhyvinvointikysely 2013 Työhyvinvointikysely 2013 22.11.2013 Henkilöstöpalvelut Ulla Huttunen Toteutus Kysely toteutettiin sähköisesti JY:ssa 23.9.- 6.10.2013 Kysely uudistui vuonna 2013 kysymysten määrä väheni (62 -> 43) Uudet

Lisätiedot

SEURAA NETTILUKKARIA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT

SEURAA NETTILUKKARIA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT Tämä on alustava lukujärjestys! Seuraa nettilukkaria päivitysten havaitsemiseksi. Seuraa opintojakson oikeassa yläkulmassa olevaa päivämäärää niin tiedät, koska aikataulua

Lisätiedot

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo Muutosjohtamisen ensimmäinen kurssi (2010) Tekijänä ja opettajana professori Marjaana Seppänen Lapin yliopistosta Osa

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Arvot ja eettinen johtaminen

Arvot ja eettinen johtaminen Arvot ja eettinen johtaminen Erika Heiskanen +358 40 7466798 erika.heiskanen@juuriharja.fi Juuriharja Consulting Group Oy Eettinen strategia Eettinen johtaminen Eettinen kulttuuri Valmennamme kestävään

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTI- KYSELY MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIETOJENKÄSITTELY- TIETEEN LAITOS

TYÖHYVINVOINTI- KYSELY MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIETOJENKÄSITTELY- TIETEEN LAITOS TYÖHYVINVOINTI- KYSELY MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIETOJENKÄSITTELY- TIETEEN LAITOS 2015-2013 Työhyvinvointikysely Taustatiedot Sukupuoli: 10 8 69.0 % 72.5 % 6 4 31.0 % 27.5 % 2 Nainen

Lisätiedot

Muutokset näkyvät punaisella

Muutokset näkyvät punaisella SYKSY 2016 VAPAASTI VALITTAVAT Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset näkyvät punaisella 2.-3. lv HOIT3608 ARTIKKELIAKATEMIA 5 op Opettajat: Anna Axelin ja Minna Stolt Opetusmuoto:

Lisätiedot

Nuori Mieli Työssä. S-ryhmätasoinen nuorten työntekijöiden hyvän työelämän kehittämisohjelma Sanna-Mari Myllynen, työhyvinvointijohtaja, S-ryhmä

Nuori Mieli Työssä. S-ryhmätasoinen nuorten työntekijöiden hyvän työelämän kehittämisohjelma Sanna-Mari Myllynen, työhyvinvointijohtaja, S-ryhmä Nuori Mieli Työssä S-ryhmätasoinen nuorten työntekijöiden hyvän työelämän kehittämisohjelma Sanna-Mari Myllynen, työhyvinvointijohtaja, S-ryhmä Nuori Mieli Työssä- ohjelma tavoittelee nuorten työelämän

Lisätiedot

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Uusittu 16.11.2010 Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2010 12.11. - 17.12.2009 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa

Lisätiedot

Osallisuus- / työssäjaksamiskysely henkilöstölle

Osallisuus- / työssäjaksamiskysely henkilöstölle Osallisuus- / työssäjaksamiskysely henkilöstölle Työtehtävä Osallisuuden määritelmää: Yleensä osallisuus ymmärretään tunteena, joka syntyy, kun ihminen on osallisena jossakin yhteisössä esimerkiksi työn

Lisätiedot

ESIMIESTEN KOULUTUS 2017

ESIMIESTEN KOULUTUS 2017 ESIMIESTEN KOULUTUS 2017 Miksi tulet esimieskoulutukseen? Ammattillisen identiteetin kasvua ja kehitystä.avainasioita ovat itsetuntemus, luovuus ja uudistuminen. Työyhteisön toiminnan tunnistaminen ja

Lisätiedot

Aloitustilaisuus

Aloitustilaisuus Uute Uutta tekemässä 2015-2018 Muutoksen ja hyvinvoinnin johtaminen Pohjois-Suomen seurakunnissa Aloitustilaisuus 26.10.2015 Miltä työssä näyttää nyt? Mitä työelämässä tapahtuu juuri nyt? Miten käy työhyvinvoinnille?

Lisätiedot

Lähijohtajuus ja työntekijän työuupumusja depressio-oireet selittävätkö johtajuuden piirteet myöhempää oireilua?

Lähijohtajuus ja työntekijän työuupumusja depressio-oireet selittävätkö johtajuuden piirteet myöhempää oireilua? Lähijohtajuus ja työntekijän työuupumusja depressio-oireet selittävätkö johtajuuden piirteet myöhempää oireilua? Kaisa Perko & Ulla Kinnunen Tampereen yliopisto Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Lisätiedot

Työhyvinvointia yhdessä Pori

Työhyvinvointia yhdessä Pori Työhyvinvointia yhdessä 20.4.2018 Pori Työhyvinvointi ei synny sattumalta Terveys Hyvinvointi Toimintakyky Työkyky Työhyvinvointi Työhyvinvointi tarkoittaa sitä, että työ on turvallista, terveellistä ja

Lisätiedot

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI Copyright Mentorit Oy, 2006. www.mentorit.fi Mittarin käyttöoikeus vain tunnukset lunastaneella. Osittainenkin kopiointi tai muokkaus vain tekijän luvalla. Kyselyn perustana

Lisätiedot

Työyhteisö ja vaativa erityinen tuki. Terhi Ojala, Raija Pirttimaa, Piia Ruutu & Taina Suvikas

Työyhteisö ja vaativa erityinen tuki. Terhi Ojala, Raija Pirttimaa, Piia Ruutu & Taina Suvikas Työyhteisö ja vaativa erityinen tuki Terhi Ojala, Raija Pirttimaa, Piia Ruutu & Taina Suvikas 21.4.2017 Vaativa erityinen tuki = Vaativaa ja moniammatillista erityistä tukea oppimiseensa ja kuntoutumiseensa

Lisätiedot

JY työhyvinvointikysely 2015 (2013) Bio- ja ympäristötieteiden laitos

JY työhyvinvointikysely 2015 (2013) Bio- ja ympäristötieteiden laitos JY työhyvinvointikysely 2015 (2013) Bio- ja ympäristötieteiden laitos 30.10.2015 Työhyvinvointikysely 2015 Taustatiedot Palvelussuhde: 50,0 % Määräaikainen 50,0 % 50,0 % Toistaiseksi voimassaoleva 50,0

Lisätiedot

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 17.2.2011 Hannele Waltari Mitä työhyvinvointi on? Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Johanna Ruusuvuori Sosiaalipsykologian professori, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Yhteiskuntatutkimuksen tieteenalayksikön päällikkö

Johanna Ruusuvuori Sosiaalipsykologian professori, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Yhteiskuntatutkimuksen tieteenalayksikön päällikkö Tutkimustieto SOTEkehityksen käyttöön Johanna Ruusuvuori Sosiaalipsykologian professori, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Yhteiskuntatutkimuksen tieteenalayksikön päällikkö Tutkimusperustainen palvelu-

Lisätiedot

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Tapani Keränen Itä-Suomen yliopisto; Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, tutkimusyksikkö ja eettinen toimikunta 21.3.2012 1 Alueelliset eettiset

Lisätiedot

Kirsi Jaakkola YAMK, TERVEYDEN EDISTÄMINEN

Kirsi Jaakkola YAMK, TERVEYDEN EDISTÄMINEN Kirsi Jaakkola YAMK, TERVEYDEN EDISTÄMINEN Kuntouttavassa hoitotyössä kuntouttavaa toimintaa suoritetaan osana potilaan perushoidollisia tilanteita. Tavoitteena on tunnistaa ja ehkäistä myös kuntoutumista

Lisätiedot

Työhyvinvointi. Janita Koivuranta

Työhyvinvointi. Janita Koivuranta Työhyvinvointi Janita Koivuranta Mitä on työhyvinvointi? Työhyvinvointi on kokonaisuus, joka muodostuu työn mielekkyydestä, terveydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista Työhyvinvointi vaikuttaa työssä

Lisätiedot

Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus

Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus Mirkka Torppa ja Timo Helenius 26.9.2019 1. Exponential Worktutkimuksen toteutus

Lisätiedot

This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail.

This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail. This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail. Author(s): Pihlajasaari, Pia; Feldt, Taru; Lämsä, Anna-Maija; Huhtala,

Lisätiedot

Hausjärven kunnan työhyvinvointikysely 2018 yhteenveto

Hausjärven kunnan työhyvinvointikysely 2018 yhteenveto Liite nro 17 5.3.2019 Khall 29 Hausjärven kunnan työhyvinvointikysely 2018 yhteenveto KYSELYN TOTEUTUS JA RAPORTOINTI Hausjärven kunta toteuttaa kahden vuoden välein työhyvinvointikyselyn, jonka avulla

Lisätiedot

Seinäjoen perusopetus Arviointikysely syksy 2012 JOHTAJUUS. Piia Seppälä Seinäjoen perusopetuksen arviointityö

Seinäjoen perusopetus Arviointikysely syksy 2012 JOHTAJUUS. Piia Seppälä Seinäjoen perusopetuksen arviointityö Seinäjoen perusopetus Arviointikysely syksy 2012 JOHTAJUUS Piia Seppälä Seinäjoen perusopetuksen arviointityö Koulut vastaajaryhmittäin Yleistä Kysely toteutettiin syysloman jälkeisillä kolmella viikolla.

Lisätiedot

Palveleva johtajuus - vetovoimaa varhaiskasvatukseen. Kirsi Rytkönen

Palveleva johtajuus - vetovoimaa varhaiskasvatukseen. Kirsi Rytkönen Palveleva johtajuus - vetovoimaa Kirsi Rytkönen 25.3.2015 Palveleva johtajuus vetovoimaa Lorem ipsum ja dolor sit amet. Joka ei tunne historiaansa on tuomittu toistamaan sitä - Autoritaarinen, omaa etua

Lisätiedot

Integriteetin loukkaukset: mikä on yritysjohdon vastuu hyvän esimerkin näyttäjänä? Ari Salminen Hyvä yritys ja sen muodot seminaari 10.4.

Integriteetin loukkaukset: mikä on yritysjohdon vastuu hyvän esimerkin näyttäjänä? Ari Salminen Hyvä yritys ja sen muodot seminaari 10.4. Integriteetin loukkaukset: mikä on yritysjohdon vastuu hyvän esimerkin näyttäjänä? Ari Salminen Hyvä yritys ja sen muodot seminaari 10.4.2018 Esitys Muutama sana hyveestä, ja johtamisen hyveistä Johdon

Lisätiedot

Tieteellinen tutkimus, käytännölliset odotukset tutkijan valinnat

Tieteellinen tutkimus, käytännölliset odotukset tutkijan valinnat Kunnallistieteen yhdistys tutkijaseminaari Kuopio 14.5.2009 Tieteellinen tutkimus, käytännölliset odotukset tutkijan valinnat Professori Vuokko Niiranen Terveyshallinnon ja talouden laitos Kuopion yliopisto

Lisätiedot

JOHTAJIEN HENKILÖKOHTAISET TYÖTAVOITTEET JA EETTISEN ORGANISAATIOKULTTUURIN YHTEYS NIIHIN

JOHTAJIEN HENKILÖKOHTAISET TYÖTAVOITTEET JA EETTISEN ORGANISAATIOKULTTUURIN YHTEYS NIIHIN JOHTAJIEN HENKILÖKOHTAISET TYÖTAVOITTEET JA EETTISEN ORGANISAATIOKULTTUURIN YHTEYS NIIHIN Noora-Maria Parviainen Kirsi-Marjaana Vehviläinen Pro gradu tutkielma Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto Maaliskuu

Lisätiedot

Koulutuspäivän tavoite

Koulutuspäivän tavoite Työnohjauksesta nousevia asioita Kohtaamisia terveydenhuollon arjessa 23.5.2017 Työhyvinvointiylihoitaja, työnohjaaja KSSHP Koulutuspäivän tavoite Herättää ajatuksia ihmisten kohtaamisesta Muuttaa kohtaamisen

Lisätiedot

Transformationaalinen johtajuus ja työntekijän depressio-oireet: yhteyttä välittävät psykologiset tekijät

Transformationaalinen johtajuus ja työntekijän depressio-oireet: yhteyttä välittävät psykologiset tekijät Transformationaalinen johtajuus ja työntekijän depressio-oireet: yhteyttä välittävät psykologiset tekijät Kaisa Perko (1), Ulla Kinnunen (1) & Taru Feldt (2) (1) Tampereen yliopisto (2) Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Yleistä Leif Åberg kevät 2012 Aika ja paikka: 20.01. - 02.03.2012 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa Johtamisen

Lisätiedot

Työhyvinvointi vahvistuu ASLAK-kuntoutuksessa. Maija Tirkkonen ja Ulla Kinnunen Tampereen yliopiston psykologian laitos

Työhyvinvointi vahvistuu ASLAK-kuntoutuksessa. Maija Tirkkonen ja Ulla Kinnunen Tampereen yliopiston psykologian laitos Työhyvinvointi vahvistuu ASLAK-kuntoutuksessa Maija Tirkkonen ja Ulla Kinnunen Tampereen yliopiston psykologian laitos ASLAK ammatillisesti syvennetty lääketieteellinen kuntoutus Kohderyhmä: työntekijät,

Lisätiedot

ENSIHOITAJIEN TYÖSSÄ KUORMITTUMINEN SEKÄ TYÖSSÄJAKSAMINEN

ENSIHOITAJIEN TYÖSSÄ KUORMITTUMINEN SEKÄ TYÖSSÄJAKSAMINEN ENSIHOITAJIEN TYÖSSÄ KUORMITTUMINEN SEKÄ TYÖSSÄJAKSAMINEN Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos MITÄ ENSIHOITOTYÖN KUORMITTAVUUS ON TEIDÄN MIELESTÄ? Työn kuormittavuus on moniulotteinen

Lisätiedot

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2010 12.11. - 17.12.2009 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa Johtamisen sivuainekokonaisuutta

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

EETTINEN ORGANISAATIOKULTTUURI, TYÖHYVINVOINTI JA EETTINEN KUORMITTUNEISUUS OPETTAJILLA

EETTINEN ORGANISAATIOKULTTUURI, TYÖHYVINVOINTI JA EETTINEN KUORMITTUNEISUUS OPETTAJILLA EETTINEN ORGANISAATIOKULTTUURI, TYÖHYVINVOINTI JA EETTINEN KUORMITTUNEISUUS OPETTAJILLA Heini Kämäräinen Pro gradu tutkielma Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto Toukokuu 2014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Psykologian

Lisätiedot

Osuva-kysely Timo Sinervo

Osuva-kysely Timo Sinervo Osuva-kysely Timo Sinervo Timo Sinervo 1 Kunnat ja organisaatiot Kunta Vastaajat Jyväskylä 977 Eksote 1065 Länsi-Pohja 65 Akseli 59 Laihia-Vähäkyrö 52 Kaksineuvoinen 33 Terveystalo 31 Jyväskylän hoivapalv.

Lisätiedot

OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA

OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA OSAAMISEN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUSSA OPINNÄYTETYÖN TEKIJÄT TERO LUOKKANEN JA SINI OTTELIN OPINNÄYTETYÖN OHJAAJAT: LEHTORI, TUTKINTOVASTAAVA RAIJA RAJALA,

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

Psykososiaalisen kuormittumisen ehkäisy 2.12.2015

Psykososiaalisen kuormittumisen ehkäisy 2.12.2015 Psykososiaalisen kuormittumisen ehkäisy 2.12.2015 Seinäjoen kaupunki Elisa Saunamäki Psykososiaalinen kuormittuminen Jokaisen yksilön työhyvinvointi ja psykososiaalinen kuormittuminen koostuu eri asioista.

Lisätiedot

Työelämäosaamisen tila ja kehittämistarpeet Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä

Työelämäosaamisen tila ja kehittämistarpeet Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä Työelämäosaamisen tila ja kehittämistarpeet Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä Laura Bordi, FM, tutkija, suunnittelija Marja-Liisa Manka, FT, professori, tutkimusjohtaja Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu

Lisätiedot

Työkykykoordinaattorikoulutus 10 op. Kehittämistehtävän ohjeistus

Työkykykoordinaattorikoulutus 10 op. Kehittämistehtävän ohjeistus Työkykykoordinaattorikoulutus 10 op Kehittämistehtävän ohjeistus Tavoite Kehittämistehtävän tavoitteena on kehittää uusia toimintatapoja ja lisätä osaamista liittyen joko verkostoitumiseen, keinovalikoiman

Lisätiedot

Mistä tutkimusten eettisessä ennakkoarvioinnissa on kyse?

Mistä tutkimusten eettisessä ennakkoarvioinnissa on kyse? Mistä tutkimusten eettisessä ennakkoarvioinnissa on kyse? Helena Siipi Turku Institute for Advanced Studies (TIAS) ja Filosofian oppiaine Turun yliopisto Sidonnaisuudet Työ: Turun yliopisto Turku Institute

Lisätiedot

Eettinen jousto asiantuntijatyössä. egofunktio Johanna Kujala

Eettinen jousto asiantuntijatyössä. egofunktio Johanna Kujala Eettinen jousto asiantuntijatyössä egofunktio 16.2.2018 Johanna Kujala Tänään keskustelemme Etiikka ja moraali Peruskäsitteet ja -teoriat Asiantuntijatyön eettiset haasteet ja ongelmat Moraalinen joustavuus

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN ASIANTUNTIJATYÖN TUKEMINEN

TULEVAISUUDEN ASIANTUNTIJATYÖN TUKEMINEN www.gotowebinar.com TULEVAISUUDEN ASIANTUNTIJATYÖN TUKEMINEN Webinaari 31.1.2017 Corporate Spirit Oy, Annukka Väisänen ja Esko Piekkari ENGAGING PEOPLE FOR SUCCESS MIKSI TÄMÄ TEEMA? Perinteisesti organisaatioissa

Lisätiedot

Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein voimavara!

Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein voimavara! 1 Esimiesvalmennus entistä tietoisempaan johtajuuteen Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein voimavara! Hyvä johtaja ja esimies! Tarvitsetko ajan ja paikan, missä voit tutkia

Lisätiedot

PJ-neuvosto Nelli ja Paavo

PJ-neuvosto Nelli ja Paavo PJ-neuvosto 27.3. Nelli ja Paavo Päivän ohjelma OP-pankin esittäytyminen Loppu kevään aikatauluista sopiminen Päivän teematyöskentely Loppu kevään aikatauluista sopiminen Menkää osoitteeseen live.voxvote.com

Lisätiedot

Reserviläisjohtajana sodassa

Reserviläisjohtajana sodassa Reserviläisjohtajana sodassa 1939-1944 Vaikeiden johtamistilanteiden kokemukselliset kategoriat KTT Jukka I. Mattila 2018 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu 1 1.1 Tutkimuksen aihe Teemana reserviläisten

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi JOHTAJUUS

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi JOHTAJUUS Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi JOHTAJUUS Kysely opettajille kevät 2010 Piia Seppälä, arvioinnin yhdyshenkilö Yleistä Tämä toteutettu Johtamisen arviointi oli uuden Seinäjoen opetustoimen

Lisätiedot

Terveydenhoitajan tulevaisuuden osaaminen - uudet osaamisvaatimukset. Terveydenhoitajapäivät 31.1.2014, Jyväskylä Päivi Haarala

Terveydenhoitajan tulevaisuuden osaaminen - uudet osaamisvaatimukset. Terveydenhoitajapäivät 31.1.2014, Jyväskylä Päivi Haarala Terveydenhoitajan tulevaisuuden osaaminen - uudet osaamisvaatimukset Terveydenhoitajapäivät 31.1.2014, Jyväskylä Päivi Haarala Terveydenhoitajan osaaminen 31.1.2019 terveydenhoitajia koulutetaan tulevaisuuden

Lisätiedot

Mitä tiedetään yrittäjien työhyvinvoinnista?

Mitä tiedetään yrittäjien työhyvinvoinnista? Mitä tiedetään yrittäjien työhyvinvoinnista? Mäkiniemi, J.-P., Ahola, S., Nuutinen, S., Laitinen, J., Heikkilä-Tammi, K. & Oksanen, T. Työhyvinvoinnin tutkimusryhmä, JKK, TAY & Työterveyslaitos jaana-piia.makiniemi@uta.fi

Lisätiedot

Hyvä opiskelija oikeuksien lisäksi vastuita ja velvollisuuksia

Hyvä opiskelija oikeuksien lisäksi vastuita ja velvollisuuksia Hyvä opiskelija oikeuksien lisäksi vastuita ja velvollisuuksia Kangasniemi, Mari 1 & Murtonen, Mari 2 1 Itä-Suomen yliopisto, Hoitotieteen laitos, Kuopio 2 Turun yliopisto, Oppimistutkimuksen keskus &

Lisätiedot

Ratuke. Onko etiikalla roolia työturvallisuudessa? 30.10.2012. Novetos Oy Tapio Aaltonen

Ratuke. Onko etiikalla roolia työturvallisuudessa? 30.10.2012. Novetos Oy Tapio Aaltonen Ratuke Onko etiikalla roolia työturvallisuudessa? 30.10.2012 Novetos Oy Tapio Aaltonen Taustakysymyksiä Mitä on etiikka Turvallisuuden ulottuvuuksia Työkulttuuri Eettinen johtaminen 29.10.2012 Arvot ja

Lisätiedot

University of Tampere University of Jyväskylä

University of Tampere University of Jyväskylä Työ kuormituksesta palautumisen haasteet Ulla Kinnunen Tampereen yliopisto Psykologian laitos Työelämän muutokset 24 x 7 x 365 logiikka Aina avoin yhteiskunta Työn rajattomuus Aika ja paikka Oma kyky asettaa

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämässä. Kauppatieteiden tohtori Susanna Kultalahti Tutkijatohtori / Johtamisen laitos, Vaasan yliopisto

Y-sukupolvi työelämässä. Kauppatieteiden tohtori Susanna Kultalahti Tutkijatohtori / Johtamisen laitos, Vaasan yliopisto Y-sukupolvi työelämässä Kauppatieteiden tohtori Susanna Kultalahti Tutkijatohtori / Johtamisen laitos, Vaasan yliopisto Uusi sukupolvi, uudet kujeet? Ennen Eläkevirat Yksi työnantaja Lojaalisuus, vakaus

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen

Pedagoginen johtaminen Pedagoginen johtaminen Pedagogisten johtajien koulutus 30.10.2006 Pedagoginen johtaminen Opetustoiminnan tukeminen Yhteisöllisyyden muodostumisen tukeminen Tavoite I Tavoite II Oppimisen edistäminen Laadukas

Lisätiedot

Osaamista opintojen ohessa (OOO) - tutkimusnäkökulma

Osaamista opintojen ohessa (OOO) - tutkimusnäkökulma Osaamista opintojen ohessa (OOO) - tutkimusnäkökulma Yliopistonopettaja Anne Virtanen (anne.virtanen@jyu.fi) Kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto Peda Forum -päivät 20.-21.8.2013 Tampere OOO-hankkeen

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusselvitys

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusselvitys Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusselvitys Eija Leinonen ja Marja-Leena Haataja 12.9.2017 Selvityksen tavoitteet Selvityksen tavoitteena oli selvitellä tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja työhyvinvoinnin yhteyttä

Lisätiedot

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen ParTy Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen Parempi työyhteisö ilmapiirikysely Työyhteisön tilaa voi arvioida ja kehittää rakentavasti

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus 14.6.2017 Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnissa ja Henkilöstön työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

Työyhteisötaitojen mittaaminen ja kehittäminen

Työyhteisötaitojen mittaaminen ja kehittäminen Työyhteisötaitojen mittaaminen ja kehittäminen Uudista & Uudistu messut 2011 Leena Kinnunen, johdon konsultti 1 Promenade Research Oy Asiantuntevin tutkimuskumppani Promenade auttaa yritysjohtoa ymmärtämään

Lisätiedot

Artikkeli Sosiaalilääketieteellisessä aikakauslehdessä

Artikkeli Sosiaalilääketieteellisessä aikakauslehdessä Artikkeli Sosiaalilääketieteellisessä aikakauslehdessä Hoitotieteen valtakunnallinen tutkijakoulu 30.3.2010 Päivikki Koponen, TtT, erikoistutkija THL TA1: Hyvinvointi ja terveyspolitiikat toimiala VETO:

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

T-Media helps its clients to create competitive advantage through employer image branding and reputation management, research and communications

T-Media helps its clients to create competitive advantage through employer image branding and reputation management, research and communications T-Media helps its clients to create competitive advantage through employer image branding and reputation management, research and communications T-Media Oy is a part of TAT Group together with Economic

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston strategiaseminaari

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston strategiaseminaari Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet Kaupunginvaltuuston strategiaseminaari Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja 28.08.2017 Sami Uusitalo työhyvinvointipäällikkö Taustaa Kaupungilla käytössä

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet 1 Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnin ja henkilöstön kanssa käsiteltyjen Kunta10 - työhyvinvointikyselyn tulosten pohjalta kaupungissa on havaittu

Lisätiedot

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 Suomen Parkinson-liitto ry Liikuntatoiminta Taina Piittisjärvi Raportti 17.3.2014 1(4) RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 TULOKSIA Tämä on raportti Suomen Parkinson-liiton

Lisätiedot

Hoitajien tiimityö ja johtaminen vaikutukset haastavassa työyhteisössä Mielenterveyden teemapäivä

Hoitajien tiimityö ja johtaminen vaikutukset haastavassa työyhteisössä Mielenterveyden teemapäivä Hoitajien tiimityö ja johtaminen vaikutukset haastavassa työyhteisössä Mielenterveyden teemapäivä 27.10.2015 Virve Pekurinen TtM, TtT-opiskelija Turun yliopisto Hoitotieteen laitos TARKOITUS Kuvata hoitajien

Lisätiedot

Minna Rauas. Nuorisotyölle eettinen ohjeistus

Minna Rauas. Nuorisotyölle eettinen ohjeistus Minna Rauas Nuorisotyölle eettinen ohjeistus Työryhmä: *Suvi Kuikka (pj/nuoli ry) *Markus Söderlund (Allianssi), *Annikki Kluukeri Jokinen (Humak), *Marika Punamäki (Mamk/Juvenia) *Tomi Kiilakoski (nuorisotutkimus)

Lisätiedot

Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena. Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala

Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena. Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala Mitä tekemistä tutkijoilla oli interaktiivinen opetus ja oppiminen hankkeessa? Hankkeen alussa toinen tutkijoista

Lisätiedot

Paras työpaikka tulevaisuuden osaajalle

Paras työpaikka tulevaisuuden osaajalle Paras työpaikka tulevaisuuden osaajalle HENRY Foorumi 4.11.2008 Päivi Lind 1 Suomen parhaat työpaikat 2003 Tapiola-ryhmä 9.sija suurten organisaatioiden sarjassa. Euroopan sadan parhaan työpaikan joukossa.

Lisätiedot

HOITO- JA HOIVATYÖN FYYSINEN JA PSYYKKINEN KUORMITTAVUUS

HOITO- JA HOIVATYÖN FYYSINEN JA PSYYKKINEN KUORMITTAVUUS HOITO- JA HOIVATYÖN FYYSINEN JA PSYYKKINEN KUORMITTAVUUS Kristiina Hellstén, hankejohtaja, FT Turun kaupunki Kotihoitotyön ergonomian ja työturvallisuuden kehittäminen seminaari 15.4.2015, Turku Hoito-

Lisätiedot

Yrityksen eettinen yhteiskuntavastuu

Yrityksen eettinen yhteiskuntavastuu Yrityksen eettinen yhteiskuntavastuu Ethical Leadership and Management Symposium Laurea Tikkurila Timo Ryynänen www.laurea.fi Workshopin tavoitteina ovat Perehtyä eettisen johtamisen keskeiseen pilariin,

Lisätiedot

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK TAUSTA Kliininen harjoittelu olennainen osa Sairaanhoitajan (amk) tutkintoa. Tutkinnon

Lisätiedot

Hyvän hoidon kriteeristö

Hyvän hoidon kriteeristö Hyvän hoidon kriteeristö Työkirja työyhteisöille muistisairaiden ihmisten hyvän hoidon ja elämänlaadun kehittämiseen ja arviointiin 4., uudistettu painos 2016 1 Muistisairaan ihmisen hyvän hoidon elementit

Lisätiedot

This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail.

This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail. This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail. Author(s): Pihlajasaari, Pia; Feldt, Taru; Mauno, Saija; Tolvanen,

Lisätiedot

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja 1 JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinvointi, Toimintaterapia Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja Tavoite- ja arviointilomake Opiskelijan nimi ja ryhmätunnus Opintojakson

Lisätiedot

Eettisen toimikunnan työskentely. Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto

Eettisen toimikunnan työskentely. Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto Eettisen toimikunnan työskentely Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto Toimikunnan asema Toimikunnalla ei ole lakisääteistä asemaa Toiminta perustuu rehtorin päätökseen Toimikunnan tehtävä Eettisten asioiden

Lisätiedot

Opiskelu- ja työhyvinvoinnin talousmekanismit

Opiskelu- ja työhyvinvoinnin talousmekanismit Opiskelu- ja työhyvinvoinnin talousmekanismit Ossi Aura, FT, tutkija, konsultti, tietokirjailija Ossi Aura Consulting Oy Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin Kehittämispäivät 16-17.11.2016 Opiskelu-

Lisätiedot

Johtaminen ja yritysjohtaminen osaamistarjotin samiedu.fi

Johtaminen ja yritysjohtaminen osaamistarjotin samiedu.fi Johtaminen ja yritysjohtaminen osaamistarjotin 1.8.2019-31.12.2019 Tervetuloa opiskelemaan Ammattiopisto SAMIeduun! Tähän esitteeseen olemme koonneet johtamisen ja yritysjohtamisen opintokokonaisuuksia

Lisätiedot

Välittämistä ja konkretiaa Nuorten ja ammattilaisten kohtaamisia koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla. Laura Halonen & Elina Nurmikari

Välittämistä ja konkretiaa Nuorten ja ammattilaisten kohtaamisia koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla. Laura Halonen & Elina Nurmikari Välittämistä ja konkretiaa Nuorten ja ammattilaisten kohtaamisia koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla Laura Halonen & Elina Nurmikari Nuorisotakuun hankekokonaisuus Millaiseen tarpeeseen hanke syntyi

Lisätiedot

Kokemuksia eettisen tapauskeskustelun käytöstä Tampereella

Kokemuksia eettisen tapauskeskustelun käytöstä Tampereella Kokemuksia eettisen tapauskeskustelun käytöstä Tampereella 28.3.2019 Tanja Saarela perinnöllisyyslääketieteen el vs. yl Tays perinnöllisyyspoliklinikka Miksi MCD? Terveydenhuollossa työntekijöillä on paljon

Lisätiedot