TYÖSSÄOPPIMINEN YRITTÄJÄNÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖSSÄOPPIMINEN YRITTÄJÄNÄ"

Transkriptio

1 TYÖSSÄOPPIMINEN YRITTÄJÄNÄ

2 TOY Taidosto YRITTÄJYYDEN OPPIMISTA KÄYTÄNNÖSSÄ Yrittäjyys on käsi- ja taideteollisuusalalla merkittävä vaihtoehto työllistyä. Siksi alan opiskelijat tarvitsevat mahdollisuuden harjoitella yrittäjyyttä. Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa tähän tarpeeseen on luotu TOY eli työssäoppiminen yrittäjänä. TOYn idea on tarjota opiskelijoille mahdollisuus kehittää omaa yritystoimintaa opiskeluun kuuluvan työssäoppimisjakson aikana. Olennaista TOY-mallissa on oikea asiakas, jolle tehdään todellinen asiakastyö palkkaa vastaan. IKATAssa TOY tehdään Taidosto-osuuskunnassa. Osuuskunnan lisäksi jakson voi suorittaa esimerkiksi NY-yrityksessä tai omassa tai toisen yrityksessä. TOY-malli on yrittäjyyden oppimismenetelmä ja työkalu. Sen keskeinen idea on, että kokemus ja tietopuoli kohtaavat. Opiskelija saa verkoston tuen ja kokemuspohjaa yrittäjyydestä, määrittelee mallin kehittäjä Terhi Leppä.

3 TOY Taidosto TII SAI AIKAA LUODA JA TUOTTAA TOY on mieletön juttu, jos sen ottaa tosissaan eikä tuhlaa aikaa. Saa kuukausikaupalla kehittää itseään ja tehdä omia töitään, luoda ja tuottaa, hehkuttaa taideja sisustuslasilinjalla opiskeleva Tii Heilimo. Kun aloitan yritykseni, minulla on jo omia tuotteita, joita myydä. Kun sitten yrittäjänä näen, mikä menee parhaiten kaupaksi, voin tehdä sitä mukaa uutta. TOY on Tiin mielestä hyvä keino madaltaa yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä, koska siinä saa tuntumaa yrittämiseen osuuskunnan kautta. TOY-ryhmästä tuli Tiille tärkeä. Yhteiset valmennuspäivät toivat bisneksen tuotteiden tekemisen oheen; se pisti miettimään, mikä kannattaa ja mikä ei. Osaan arvostaa sitä, että valmennuksessa autettiin ja tuettiin ja koululla sain hyvää opetusta ja välineet käyttööni.

4 TOY Taidosto LIISA ETSI OMAA TYYLIÄ TUOTTEISIINSA Omasta yrityksestä haaveileva Liisa Leponiemi käytti TOY-jaksonsa taontatöiden kehittämiseen ja oman tyylin etsimiseen tuotteisiinsa. Erikoismetallin artesaaniksi valmistunut Liisa koki turvalliseksi kartuttaa työkokemusta ja kasvattaa ammattilaisen asennetta osuuskunnassa. Teen töitä Taidoston kautta myös valmistumiseni jälkeen. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa haaveeni on täysin oma yritys, mutta ensin pitää saada lapset isommiksi. Liisa nautti TOY-ryhmänsä kannustavasta ilmapiiristä. Siellä oli aremmankin helppo tuoda julki omia ajatuksiaan. Valmennuksessa pääsi näkemään, mitä kaikkea muuta kuin oman työn tekemistä yrittäjän arki pitää sisällään. Laskutusasiat olivat minulle ihan uutta. Olen vain tottunut tekemään työni. Asianmukaiset suunnitelmat ja tarjoukset ovat tärkeitä asiakastyöskentelyssä, niissäkin riitti opittavaa.

5 TOY Taidosto TOY-MALLI OPETTAJAN NÄKÖKULMASTA Valmennussuhde Asiakassuhde Asiakas TOY-ryhmässä voi olla opiskelijoita yhdeltä tai useammalta eri ammattialalta. Ryhmää valmentaa TOY-valmentaja, jolla on valmennuskokemusta. Valmentaja toimii yhteistyössä työssäoppimisopettajan kanssa. TOY-jaksolla suoritetaan sekä ammatillisia että yrittäjyyteen liittyviä opintoja. Yrittäjyysopinnot sisältyvät nykyisen opetussuunnitelman mukaan myös ammatillisiin opintoihin, joten suoritettavat opintokokonaisuudet määritellään jokaiselle yksilöllisesti. Tärkein palaute tulee tyytyväiseltä asiakkaalta. Palautetta saadaan myös TOY-valmentajalta ja ammattialan opettajalta. Lisäksi TOY-ryhmä antaa vertaispalautetta toinen toisilleen. Näytöt voi suorittaa TOY-jaksolla. Palaute ja arviointi sisältyvät luontevasti malliin, sillä viimeisellä lähijaksolla synnytetään yrittäjän oma identiteetti tehtyjen tuotteiden kautta. TOopettaja Opiskelija Koulu / Ikata Valmentaja Yhteistyösuhde Työsuhde Ohjaajasuhde Taidostoosuuskunta TOYtiimi

6 10 TOY Taidosto 11 JOONAS SAI TUNTUMAA YRITTÄJYYTEEN Puukot ovat Joonas Kallioniemen oma juttu. Lapsena alkanut harrastus kantaa ammatiksi asti. Ensin innostuin tekemään itselleni, sitten muutkin kiinnostuivat. Nyt kysyntää on enemmän kuin ehdin tehdä. Keväällä jouduin sanomaan kyselijöille, että katsellaan kesän jälkeen. Erikoismetallin artesaaniksi opiskeleva Joonas haluaa tulevaisuudessakin tehdä puukkoja käsityömäisesti, joten yrittäjyys on hänelle ainoa vaihtoehto. Puukkoja myydään omalla nimellä. TOY-jakso sopi Joonakselle mainiosti. Jakson aikana sai tehdä omia töitä täysipäiväisesti ja hankkia tuntumaa yrittäjyyteen Taidostoosuuskunnassa yhdessä muiden kanssa. Työ itsessään tuli jakson aikana tutummaksi, kun sai tehdä paljon. Opin myös arvioimaan tekemistäni ja näkemään, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Ryhmältä sain perspektiiviä tekemiseeni. Taidoston hän koki käteväksi tueksi yrittäjyyden opettelussa. Osuuskunnassa sai käsitystä, millaista on yrittäjänä, mitä maksuja menee ja mitä jää käteen.

7 12 TOY Taidosto 13 VALMENNUSPÄIVÄT OVAT VUOROVAIKUTUSTA Olennainen osa mallia ovat opiskelijoiden yhteiset tapaamiset valmennuspäivissä. Lähtökohta oman yrityksen kehittämisessä on, että jokaisella on ryhmän tuki ja mahdollisuus jakaa ajatuksiaan tiimissä. Tärkeää on olla yhteydessä toisten kanssa ja tuoda julki osaamista. Vaikka jokaisella riittää työssään hommia ja aika on kallista, pitää opiskeluun aina liittyä ajatustyötä ja todellista oppimista, miettii TOY-ryhmiä valmentava Terhi Leppä. Tiimioppimisessa ajatus on, että rakennetaan tiimi, jolla on yhteinen suoritushaaste. Prosessin aikana jokainen laittaa itsensä likoon ja oppii tekemällä. Tekemiseen liitetään valmennus, jossa ajatellaan yhdessä. Kun ryhmässä tuetaan toinen toistaan, tapahtuu todellista oppimista. Valmennuspäivien teemat Minä ja yrittäjyys toylaisten omat caset Markkinointi & luovuus ja asiakkuudet Asiakas tuote tekijä Itsensä johtaminen Asiakas ja hinnoittelu Tapahtumaan osallistuminen esim. Tulimyrsky Tre/Jkl Yrittäjyys ja oppiminen

8 14 TOY Taidosto 15 LEENA LÖYSI YRITTÄJÄN ITSESTÄÄN TOY-jakson aikana puhkesin kukkaan ja löysin yrittäjän itsestäni, juttelee Leena Lentsu Virtanen, joka vielä tekstiilialan opintojensa alussa ajatteli, ettei hän never ever ala yrittäjäksi. Työssäoppimisjakso Taidosto-osuuskunnassa muutti Leenan elämän. En ollut IKATAan tullessani kovin mukava vaan vähän vaikeampi oppilas, tosi villi ja suulas. TOY-jakson aikana rauhoituin ja huomasin olevani parhaimmillani, kun saan toteuttaa itseäni. Nyt Leena tekee uniikkitöitä tilauksesta. Hänellä on oma tuotemerkki, tuotesarjoja ja blogi, jonka kautta syntyy myös asiakaskontakteja. Suunnitteilla on neulekahvilan perustaminen Tampereelle yhdessä kokiksi valmistuvan ystävän kanssa.

9 16 TOY Taidosto 17 MEILLÄ TEHDÄÄN OSAAJIA Yrittäjyyttä IKATAssa Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen strategiana on yrittäjyyden oppimisen kehittäminen. Yrittäjyyttä suosiva ilmapiiri oli otollinen TOY-mallin syntymiselle. Nyt mallista on oppilaitoksessa jo vankka kokemus. Taidosto on TOYn oppimisympäristö TOY-malli vaatii oppimisympäristön. IKATAssa mallille sopiva oppimisympäristö on oppilaitoksen yhteydessä toimiva Taidosto-osuuskunta. Osa opiskelijoista suorittaa TOY-jakson omassa tai toisen yrityksessä. Osuuskunnassa opiskelija ottaa työstään vastuun ja sitä kautta yrittäjyyttä haltuun. Samalla kasvavat rohkeus tehdä päätöksiä, alan osaaminen ja ammattiylpeys, miettii Terhi Leppä. HOPE kehittää mallia TOY-mallia kehitetään HOPEssa. HOPE on IKATAssa luotu opettajien yrittäjyyskasvatushanke, joka muuttaa uudenlaisia yrittäjyyden oppimismenetelmiä arjen käytännöksi toisen asteen oppilaitoksissa eri puolilla maata. HOPE-hanke syntyi halusta valmentaa opettajia tiimioppimiseen ja yrittäjyyskasvatukseen. Kun opettajat sytytetään yrittäjyysajattelun, he alkavat valmentaa opiskelijoita uskaltamaan, ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan, verkostoitumaan ja perustamaan osuuskuntia, toteaa HOPEn projektipäällikkö Maria Käkelä. HOPE toimii valtakunnallisessa verkostossa, jonka arvot ovat tekemällä oppiminen, tiimioppiminen ja tiimiyrittäjyys. Nämä ovat myös Taidoston johtavia arvoja.

10 18 TOY Taidosto 19 KAVERUKSET OPPIVAT YHTEISISTÄ ASIAKASTÖISTÄ Hienopuusepiksi valmistuneille Kimmo Lammintaustalle ja Miika Leinolle TOY tarjosi mahdollisuuden tehdä työssäoppimisjakson ajan koululla yhdessä asiakastöitä. Käytössä olivat kaikki puuosaston tilat ja koneet. Miehet tekivät jakson aikana asiakkaiden tilauksesta esimerkiksi kirjahyllyjä, kaappeja ja pöytiä. TOY on hyvä malli. Opimme yhdessä tekemisen, yrittämisen ja erehdyksen kautta käytännön ammattiin liittyviä asioita, miettii Kimmo. TOY-jakson aikana saimme tavallaan työskennellä oman päämme mukaan, vaikka asiakastöitä teimmekin. Jakso näytti, että yrittäjänä on pystyttävä itsenäisesti vastaamaan töistään, jatkaa Miika. JANITA LOI OMAN MALLISTON TOY oli mahtava. Opin sen aikana ehkä enemmän kuin koko kakkosvuonna, miettii vaatetusalan artesaaniksi valmistunut Janita Levanen. Janita loi TOY-jakson aikana oman vaatemalliston, jota hän nyt voi valmistaa asiakkaille. Nuoren naisen yritysidea on näin pitkällä, koska hän saattoi hyödyntää työssäoppimisjaksonsa sen kehittämiseen. Tärkeää oli, että sain käyttää aikaa yrittämiseen liittyvien asioiden miettimiseen ja oman itseni tutkiskeluun. TOY-jakso on hyvä mahdollisuus nähdä, onko itsestä todella yrittäjyyteen.

11 20 TOY Taidosto 21 SATU ARVOSTI RYHMÄN PALAUTETTA Erikoismetallia IKATAssa opiskeleva tekstiilialan artesaani Satu Linnolahti palaa halusta yhdistää kahta osaamisalaansa. Metallin ja tekstiilin yhdistelmästä voi löytää paljon uutta ja erilaista. TOY antoi Sadulle oivan mahdollisuuden harjoitella juuri sitä, mistä hänelle on hyötyä. On olemassa hyvin vähän työpaikkoja, joissa oppii pientä valua. Koruseppiä kyllä on ja isoja valimoja, mutta kumpikaan ei osu siihen, mitä minä haluan opetella. TOY-ryhmä toimi Sadun mielestä hyvin tukena kaikessa yritystoiminnan kehittämiseen liittyvässä. Koska prosessi tapahtuu pitkälle oman pään sisällä, hän koki tärkeäksi, että ryhmän kanssa voi keskustella ja purkaa pään sisältöä. Yksi parhaista asioista ryhmässä oli toisten palaute tuotteista. Siellä sain tietää, mitä muut ajattelevat tuotteistani, kannattaako niitä tehdä lisää ja kiinnostaisiko niiden ostaminen.

12 22 TOY Taidosto 23 TOY-MALLI LEVIÄÄ TOY-mallia on kehitetty ja levitetty IKATAssa aktiivisesti opettajien yrittäjyyskasvatushanke HOPEssa. Malli herättää kiinnostusta oppilaitoksissa eri puolella Suomea. Tämä oppilaitosverkosto kehittää TOY-mallia edelleen kunkin omaan toimintakulttuuriin ja -ympäristöön sopivaksi ja jakaa opit keskenään: Jyväskylän ammattiopisto JAO Koulutuskeskus Sedu Koulutuskeskus Tavastia Loimaan ammatti- ja aikuisopisto Loikky Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä LPKKY Pirkanmaan koulutuskonsernikuntayhtymä Pirko Sastamalan koulutuskuntayhtymä Sasky Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu Terhi Leppä kannustaa mallista kiinnostuvia kysymään rohkeasti lisää. Mielelläni kerron mallista, jotta jokaisessa oppilaitoksessa ei tarvitse lähteä aivan alusta. Meillä on olemassa runko, josta voi kehittää itselleen sopivan. Terhi Leppä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Eino Salmelaisen katu Ikaalinen p

13 Kuvat ja tekstit: Hanna Tuuri Taitto: Sanna Innilä