Tässä osiossa tutustutaan / palautetaan mieleen tekstinkäsittelyn perusteita ja opitaan (?) muutamia hyödyllisiä (?) vinkkejä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tässä osiossa tutustutaan / palautetaan mieleen tekstinkäsittelyn perusteita ja opitaan (?) muutamia hyödyllisiä (?) vinkkejä."

Transkriptio

1 Sivu 1 / 7 Oulun seudun amk Luonnonvara-alan yksikkö / Jouko Karhunen Tietotekniikkaa / Wordin asioita 1 Tässä osiossa tutustutaan / palautetaan mieleen tekstinkäsittelyn perusteita ja opitaan (?) muutamia hyödyllisiä (?) vinkkejä. Tehtävä 0 Hae JK:n osoittamasta paikasta tiedosto kasjal_raaka.doc. Tallenna se heti omaan kansioosi. Pikanäppäimet: Huom! Shift -näppäin on sama kuin Vaihto -näppäin, eli se näppäin, jolla saat näppäimestä ylätason merkin (mm isot kirjaimet). Huom! Huom! Shift ei ole sama kuin CapsLock Kokeile / Selvitä mitä tekevät kursorin ollessa tekstissä? CTRL-nuoli oikealle CTRL-nuoli vasemmalle Entä jos painat Shift-nuoli oikealle (Kokeile myös: Pidä Shift alhaalla ja näppää nuolta oikealle useita kertoja) Shift-Ctrl-nuoli oikealle Shift-Ctrl-End End Home PgDn PgUp Ctrl-PgDn Ctrl-PgUp Ctrl-End Ctrl-Home Muistathan tunnilta mitä tekevät: Ctrl-C (kopioi aktiivisen alueen leikekirjaan) Ctrl-X (leikkaa aktiivisen alueen leikekirjaan) Ctrl-V (liittää leikekirjan sisällön kursorin kohdalle) Ctrl-Enter (jota JK on painanut seuraavaksi)

2 Sivu 2 / 7 Valikoista Word 2007:n tärkeä valikko aukeaa vasemman yläkulman Office-painikkeesta Ruudun yläreunassa on valintanauha Valintanauha jakaantuu valintanauhan välilehtiin Välilehden ryhmä Tiedosto-valikon kohdat Uusi Avaa Muunna Tallenna Tallenna nimellä Tulosta Valmistele Lähetä Sulje Muista käyttää AINA ennen tulostusta valintaa Office-painike tulosta - esikatsele Valinnasta Office-painike tulosta tutustu ainakin kirjoittimen valintaan tulostettavien sivujen valintaan Vanhat muokkaa-valinnat (leikkaa, kopioi, liitä) sekä vanhat muotoile-valinnat (Fontti, lihavointi, alleviivaus jne) löydät helpoiten näppäämällä tekstissä hiiren oikeaa silmää. Office-painikkeen oikealla puolella on levykkeen kuva pikatallennusta varten sekä kumoa kirjoitus ja toista kirjoitus näppäimet. JK suosittelee, ettet kritiikittömästi käytä pikatallennusnäppäintä, sillä se tallentaa tiedoston sinne mistä se on haettu. Tehtävä 1 Tee Excel-taulukkolaskentaohjelmalla pieni taulukko, jossa on vaikka ryhmäsi opiskelijoisen sukuja etunimet sekä iät. Aktivoi taulukkon osa Valitse (Excelissä) hiiren oikea silmä - kopioi Mene Wordiin valitse hiiren oikealla silmä liitä Näytä- valikon kohdasta Asiakirjanäkymät käytän itse valintaa "tulostusasettelu".

3 Sivu 3 / 7 Testaa eri asiakirjanäkymiä. Näytä tai piilota- viivain näyttää/piilottaa paperin yläreunassa sarkainviivaimen. Tehtävä 2 Tee tiedoston kasjal_raaka.doc tekstiin harjoituspaperin mukaiset ylä- ja alatunnisteet. Sivunumerot Sivunumerot voit Word tekstiin tehdä esimerkiksi ylä- ja alatunnisteilla Lisää Ylätunniste Alatunniste Sivunumero Sivunumero muotoile sivunumero valinnan takaa löydät myös tavan, josta asiakirjan sivunumerointi saadaan alkamaan muustakin numerosta kuin ykkösestä. Tätä tapaa on syytä käyttää kun laaja tiedosto on jaettu osiin (esim. sivut 1-20, ja 31-55) ja osan sivujen numeroinnin täytyy alkaa poikkeavasti.

4 Sivu 4 / 7 Lisää kuva Perustekstissä (JK:n mielestä arveluttava) tehokeino on kuvan liittäminen tekstin sisään: Käytännön kasvinjalostuksen tehtävä on viljelyyn tulevien, perinnölliseltä rakenteeltaan uudenlaisten lajikkeiden luominen. Jalostaja ei pyri uuden biologisen tiedon löytämiseen. Kasvinjalostajan työskentelylle on ominaista se, että päinvastoin kuin monessa uuteen tietoon pyrkivässä tutkimustyössä menetellään, kasvinjalostaja ei tutki kerrallaan yhtä asiaa, tai nykyaikaisittain sanottuna yhtä projektia, vaan hänellä on samanaikaisesti ja toisiaan seuraavina aaltoina etenemässä monia aineistoja. Joka vuosi luodaan uutta jalostusmateriaalia risteyttämällä tai mutaatioita tuottaen. Näin kasvinjalostajan koekentillä ja laboratoriossa on tutkimuksen kohteena jalostusohjelman kaikissa eri vaiheissa olevaa aineistoa. Käytännön viljelyyn tulevalta laajaa perinnöllistä sitä, että lajikkeella pitää olla muunteluihin nähden, mitä viljelysaa olla sellainen, että se menestyy hyvin ahtaasti rajautuvien vallitessa. Tiedämme perimä-ympäristöriippuvuus on viljelyn kannalta arvokkaita vain voimaperäisessä viljelyssä tai lajikkeita, jotka ovat tasaisen varmoja rajoin. lajikkeelta edellytetään riittävän sopeutumiskykyä. Tämä merkitsee sietokykyä, toleranssia, niihin ympäristössä esiintyy. Kasvilajike ei vain rajoitetuissa oloissa, vain lämpötila- ja maaperäolojen käytännöstä, että lajikkeittain tämä eriasteista. On lajikkeita, jotka ovat joissakin oloissa, kuten huvin happamilla mailla, ja toisia sadontuottajia paljon laajemmin Edellä avainsanoja ovat: Lisää -- kuva Aktivoi kuva Hiiren oikea silmä Muotoile kuvaa Asettelu -- tiukka Tehtävä 3. Teepä edelläolevanlainen JK:n mielestä asiatekstin hirvitys. Kokeile myös muita kuvan ja tekstin yhdistelmiä.

5 Sivu 5 / 7 Kuvan nappaaminen weppisivulta Joskus halutaan kuva/logo tm "kaapata" toisen tekemältä weppisivulta. Tälläisissa tapauksissa ole varovainen tekijänoikeuksien suhteen: Mitä tahansa wepistä EI SAA kopioida vapaasti. Kuvan nappaaminen weppisivulta onnistuu seuraavasti: 1. menet selaimella sivulle, jossa kuva on 2. menet hiirikursorilla haluamasi kuvan päälle 3. näppäät hiiren oikeata silmää 4. avautuvasta valikosta valitse: Save Image As tai vastaavaa tästä lähtien (tiedoston tallentaminen haluamaasi kansioon) homma lienee tuttua Tehtävä 4. Hae jokin (pieni) kuva tai logo joltakin weppisivulta. Palstat sivuutamme tällä kertaa. Sen sijaa sarkaimilla on tekstin asettelussa tärkeä merkitys. Tehtävä 5. Teepä seuraavanlainen taulukko (siis Wordillä) Nimi paino pisteet kotipaikka Jouko 105 8,5 Muhos Kalle 72 9,750 Kuivaniemi Maija 52 15,05 Utajärvi Vauva 5 9,0 Oulu Ohje: Sivun asettelu Kappale - Sarkain Edellä sarkainasetukset on muutettu siten, että kohta 1cm vasen tasaus kohta 5 cm oikea tasaus kohta 8 cm desimaalitasaus kohta13 cm oikealle tasaus tietojen syöttämisen välissä näpäytetään sarkain-näppäintä

6 Sivu 6 / 7 Kannattanee aloittaa homma tekemällä ensin otsikkorivi (muista sarkaimet otsikkojen välissä) ja sen jälkeen muotoilemalla otsikko ja siitä eteenpäin. Lähes sama onnistunee myös taulukolla(huom edelleen käytämme Wordia!): Tehtävä 6 (kyseessä on edelleen Wordin harjoitus) Teepä seuraavanlainen taulukko Nimi paino pisteet kotipaikka Jouko isänpoika 105 5,5 Muhos Karhunen Matti 78 9,745 Ii Jussi 56 12,456 Muhos Sisällysluettelon tekeminen Sisällysluettelon automaattisen tekemisen idea on seuraavanlainen 1. Muotoillaan sisällysluetteloon mukaan haluttavat otsikkorivit tietyllä tavalla - esim: (otsikkorivi aktivoituna) muotoile - tyylit - haluttu omatekemä tai valmis tyyli - eri tasot (alaotsikot) on luonnollisesti muotoiltava eri lailla 2. Sisällysluettelo tehdään tekstin loppuun valitsemalla - Viittaukset - välilehti sisällysluettelo - Lisää sisällysluettelo - kannattaa varmistaa minkä tyylin / tyylien mukaan luettelo tehdään valitsemalla - sisällysluettelo-välilehdestä kohta asetukset, jolloin nähdään mitkä tyylit vastaavat mitäkin tasoa (näitä voi luonnollisesti muuttaa) Tyylejä voit (luonnollisesti) tehdä itsekin olemassa olevien lisäksi Muotoile - tyyli - uusi- anna nimi - (yleensä tyyli kohdistetaan kappaleeseen, eli loppuu enterin painallukseen ja teksti jatkuu normaalina) - muotoilu (josta voit valita mm. fontin ja numerointitavan) - jos tyylissä numerointi on "päällä", niin väliin lisättävät otsikot numeroituvat automaattisesti

7 Sivu 7 / 7 Tehtävä 7. Tee kasvinjalostusdokumenttiin esimerkkisivujen mukainen sisällysluettelo Sisällysluettelo Pikanäppäimet:... 1 Valikoista... 2 Lisää kuva... 4 Sisällysluettelon tekeminen... 6 Sisällysluettelo... 7