Hätäkeskuslaitoksen kirjallinen lausunto aiheesta; Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hätäkeskuslaitoksen kirjallinen lausunto aiheesta; Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille"

Transkriptio

1 Lausunto HAK (6) Hallintovaliokunta Eduskunta Hätäkeskuslaitoksen kirjallinen lausunto aiheesta; Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille HAK; Hätäkeskuslaitoksen lausunto Eduskunnan hallintovaliokunnalle Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Eduskunnan hallintovaliokunta on pyytänyt Hätäkeskuslaitokselta kirjallista asiantuntijalausuntoa Valtioneuvoston selonteko (VNS 3/2016 vp) julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Yleistä Suomessa on kansainvälisesti tarkastellen tehokas hätäkeskusjärjestelmä ja se on esimerkkimaa hätäkeskustoiminnan järjestämisessä. Osana laajaa hätäkeskusuudistusta Hätäkeskuslaitos sai vuoden 2014 loppuun mennessä valmiiksi mittavan rakenneuudistuksen, jossa valtakunnallinen hätäkeskustoiminta organisoitiin kuuteen hätäkeskukseen aiemman viidentoista sijasta. Rakenneuudistuksen toteuttaminen oli myös taloudellisesti merkittävä panostus. Kokonaisuutena siitä aiheutui noin 18 M kustannukset. Kustannuserinä olivat mm. toimitiloista luopuminen, teknisten järjestelmien päivittäminen, rakenneuudistusta toteuttaneen hankehenkilöstön palkkaus sekä ylimääräisten hätäkeskuspäivystäjäkurssien järjestäminen. Hätäkeskusuudistuksen yhteydessä toteutettiin myös erilaisia toimenpiteitä, joilla tähdättiin toimintamallien ja palveluiden kehittämiseen. Sen keskiössä olivat erityisesti laki hätäkeskustoiminnasta, uusi organisaatio ja yhtenäistä virastoa tukevat ohjeistusten ja toimenkuvien muutokset. Tämä edellytti mittavaa panostusta uusimuotoisen toiminnan järjestämiseen ja osaamisen kehittämiseen. Hätäkeskuslaitos on myös pyrkinyt koko ajan hyödyntämään digitalisaation antamia mahdollisuuksia parhaansa mukaan, mistä on konkreettisena osoituksena 112 Suomi -älypuhelinsovellus, jonka on ladannut jo puoli miljoonaa suomalaista. Hätäkeskusuudistuksen viimeisenä vaiheena Hätäkeskuslaitos tulee ottamaan käyttöön uuden viranomaisten yhteiskäyttöisen hätäkeskustietojärjestelmä ERICA:n , joka mahdollistaa verkottuneen hätäkeskustoiminnan.

2 Lausunto HAK (6) Verkottuminen mahdollistaa entistä paremman kyvyn reagoida ruuhka- ja häiriötilanteisiin sekä tehokkaamman resurssien käytön. Lisäksi se mahdollistaa entistä paremman ja monipuolisemman hätäkeskusten ja viranomaisten johto- ja tilannekeskusten välisen yhteistyön sekä tiedonvaihdon. Uusi hätäkeskustietojärjestelmä tullaan käyttöönottamaan porrastetusti hätäkeskuksissa tämän vuoden marraskuun ja ensi vuoden maaliskuun välisenä aikana. Julkisen talouden sopeuttamisohjelmien vaikutuksesta Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärää on vähentynyt vuosien välisenä aikana 763 henkilöstä noin 600:aan. Tätä ei ole pystytty toteuttamaan luonnollisella poistumalla, vaan Hätäkeskuslaitoksesta on jouduttu irtisanomaan yli sata henkilöä. Uuden hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönottaminen tulee vaatimaan merkittäviä panostuksia mm. järjestelmän testaukseen, perustietojen syöttämiseen sekä henkilöstön kouluttamiseen. Käyttöönottotoimenpiteiden arvioidaan sitovan viraston henkilöresursseja muusta toiminnasta molempien vuosien vuoden aikana henkilötyövuoden verran. Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Valtioneuvoston selonteossa kuvataan julkiset talouden näkymät vaatimattomiksi suunnitteluvuosille. Kolmen taantumavuoden jälkeen Suomen kansantalous lähti vaimeaan kasvuun viime vuonna. Taloudellisen tilanteen ja tulevaisuuden näkymien seurauksena hallitus on asettanut tavoitteeksi valtion menojen pienentämisen meneillään olevan vaalikauden aikana. Sisäministeriön hallinnonalan määrärahataso tulee pienenemään ensi vuoden 1,4 miljardista eurosta 1,3 miljardiin euroon vuonna Hätäkeskuslaitoksen määrärahat tulevat laskemaan suunnitteluvuosien aikana tämän vuoden n. 52,5 miljoonasta eurosta alle 50 miljoonaan euroon. Valtioneuvoston selonteon kohdassa hallinnonalakohtaiset linjaukset todetaan Hätäkeskustoiminnan osalta että hätäkeskusuudistus on loppusuoralla painopisteen ollessa tällä hetkellä hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönotossa ja viranomaisten yhteisen tilannekuva- ja kenttäjohtojärjestelmän kehittämisessä. Selonteon mukaan tavoitteena on varmistaa uuden hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönotto ja häiriötön hätäkeskustoiminta, mitä varten Hätäkeskuslaitokselle varataan kehyskaudelle lisärahoitusta 2 miljoonaa euroa vuosittain. Tulevien vuosien määrärahojen supistuminen tulee merkitsemään Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärän vähentämistä. Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärä tulee laskemaan nykyisestä 600 tasosta alle 540. Tämän lisäksi samaan aikaan uuden hätäkeskustietojärjestelmän sekä valtiohallinnon

3 Lausunto HAK (6) yhteisten ICT-ratkaisujen, kuten TUVE-palveluiden, mukanaan tuomat käyttöja ylläpitokulut tulevat nousemaan merkittävästi. Osaan näiden kulujen syntymiseen tai suuruuteen virastolla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa, eikä niiden lopullista suuruutta ole kyetty ennakolta arvioimaan. Kasvavia ICT-kuluja ei ole riittävästi huomioitu Hätäkeskuslaitoksen määrärahoissa. Ilman määrärahatason korjaamista Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärä tulee laskemaan vuoteen 2020 mennessä 10 prosenttia. Tällä henkilöstömäärällä Hätäkeskuslaitos ei kykene selviytymään nykyisistä tehtävistään siltä odotetulla tasolla, eikä nykymuotoisen hätäkeskustoiminnan jatkaminen ole kaikilta osin mahdollista. Hätäkeskuslaitoksen toiminnan vaatimat resurssit ja vähennysten vaikutukset Hätäkeskuslaitokselle ja sen toimintaan on arvioitu tarvittavan nykyisiin määrärahakehyksiin 5 m :n pysyvä vuosittainen korotuksen (hallintovaliokunnan lausunto HaVL 39/2014). Tätä esitystä pienemmät määrärahat johtavat nykymuotoisen toiminnan vaikeutumiseen ja mahdollisiin henkilöstövähennystarpeisiin. Hallintovaliokunnan lausunnon mukaisesti hätäkeskuspalveluiden tuottamisen minimi henkilöstömäärä tulisi olla 650. Henkilöstö- ja toimipisteverkoston leikkaukset ovat olleet viraston kokoon suhteutettuna kovinta luokkaa kaikkiin turvallisuusviranomaisiin verrattuna. Hätäkeskuslaitoksen toiminnan vaatimat resurssit ovat viraston perustamisesta lähtien olleet toiminnan luonne huomioiden liian pienet. Hätäkeskusuudistusta koskeneen Valtioneuvoston selonteon (2007) yhteenvedossa todetaan, että hätäkeskustoiminnan keskeiset ongelmat liittyvät erityisesti henkilöstön riittävyyteen ja sen saatavuuteen sekä muun muassa määrärahojen alimitoitettuun tasoon. Jo vuoden 2007 selonteossa (HaVM 3/2008 vp - VNS 3/2007 vp Valtioneuvoston selonteko hätäkeskusuudistuksesta 2007) todettiin hätäkeskuspäivystäjien silloinen määrä liian pieneksi ja työkuorma liian suureksi: "Henkilöstövaje aiheuttaa sekä normaaleissa työvuoroissa että ylityönä lisäkuormitusta hätäkeskuksissa työskentelevälle henkilökunnalle. Tämä ilmenee siitäkin, että hätäkeskuspäivystäjien sairauspoissaolot ovat nousseet epätavallisen korkeiksi. Valiokunnan käsityksen mukaan henkilöstö on tehnyt omalla työpanoksellaan erinomaista työtä, vaikka sen sietokyky on ollut ja on edelleen kovalla koetuksella. Nykytila on synnyttämässä kierrettä, joka voi johtaa yhä paheneviin henkilöresurssiongelmiin. Esimerkiksi jatkuva työn psyykkinen rasittavuus voi johtaa työntekijän työkyvyttömyyteen. Saadun selvityksen mukaan tarvitaan noin 100 uutta hätäkeskuspäivystäjän virkaa, jotta toiminta kyetään henkilöstövoimavarojen osalta vakiinnuttamaan.

4 Lausunto HAK (6) Tällöinkin sairauspoissaoloja on kyettävä ratkaisevasti vähentämään. Samalla on tehostetusti kyettävä parantamaan työssäjaksamista ja muutoinkin työhyvinvointia koko hätäkeskusorganisaatiossa. Lisäksi on luonnollisesti hyödynnettävä hätäkeskuspäivystystyön työprosessien ja työskentelymallin kehittämismahdollisuuksia." Hätäkeskuslaitoksen rooli yhteiskunnassa Hätäkeskustoiminta on yksi tärkeimmistä toiminnoista, jotka vaikuttavat suoraan luottamukseen viranomaisia ja yhteiskuntaa kohtaan. Yhteiskunnan kompleksisuuden lisääntyessä ja väestön ikääntyessä hätäkeskustoiminta muuttuu entistä vaativammaksi. Hätäkeskuslaitoksen rooli yhteiskunnan varautumisessa korostuu entisestään muuttuneen turvallisuusympäristön myötä. Hätäkeskuslaitos on keskeinen toimija yhteiskunnan turvallisuuskentässä ja sisäisen turvallisuuden tilannekuvan tuottamisessa. Se on hätätilanteissa tiedonkulun keskipiste ja yhteiskunnan kriisinsietokyvyn kannalta keskeinen taho. Toimintaympäristön muutokset - muun muassa digitalisaatio, väestö- ja aluerakenteen muutokset, tekninen kehitys, viranomaiskentässä tapahtuvat muutokset lisäävät edelleen hätäkeskustoimintaan kohdistuvia palveluodotuksia ja tuottavuusvaatimuksia. Yhteiskunnan digitalisoituminen muokkaa hätäkeskustoimintaa suhteellisesti enemmän kuin muita turvallisuusviranomaisia. Edellä mainittuun liittyvät niin väestön odotukset seuraavan polven hätäpalveluista, viranomaisten tietoturvallisuutta ja kybervarautumista koskevat määräykset kuin EU:n toimintaan liittyvät linjauksetkin. Hätäkeskustoiminnan kehittämisessä on hyödynnetty digitalisaatiota. Hädässä olijan paikantamiseen ja hätäilmoituksen tekemiseen liittyviä sovelluksia on kehitetty menestyksekkäästi. Suomessa on tällä hetkellä yksi maailman kehittyneimmistä hätäkeskustoiminnan malleista ja Hätäkeskuslaitos on palkittu Euroopan hätänumerojärjestö EENA:n toimesta jo kahdesti - kansallisen hätäkeskusjärjestelmän ja viranomaisyhteistyön osalta. Hätäkeskuslaitoksella on edessään myös erilaisia uusia tehtäviä liittyen mm. paneurooppalaisen ajoneuvojen törmäyshälytysjärjestelmän (ecall) ja 112- tekstiviestin käyttöönottoon. Hätäkeskuslaitokselle on myös annettu vastuu Kadonneiden lasten vihjenumeropalvelun tuottamisesta. Uuden kenttäjärjestelmän (KEJO) käyttöönotto ja eri viranomaisten tulevien johto- ja tilannekeskusten luominen vaativat myös Hätäkeskuslaitokselta kehittämistoimia. Huolimatta hätäilmoitusten kokonaismäärän lievästä laskusta viime vuosina, on välitettyjen hälytystehtävien määrä ja tehtävien käsittelyyn käytettävä

5 Lausunto HAK (6) työaika ollut samaan aikaan kasvussa. Verkottunut toimintamalli ja kasvaneet turvallisuusuhkat vaativat viraston johtokeskustoimintojen kehittämistä, joka aiheuttaa sekä investointikustannuksia että pysyvää henkilöresursointia. Hätäkeskuslaitos joutuu tekemään vuosina laajoja sopeutustoimia sekä lykkäämään investointeja. Niiden vuoksi nykyisen palvelutason ylläpito vaikeutuu ja häiriöiden todennäköisyys lisääntyy. Koska Hätäkeskuslaitos on toteuttanut erilaisia hallinto- ja tukitoimien sopeutustoimia jo etupainotteisesti aiempina vuosina, uudet sopeutustoimet kohdistuvat Hätäkeskuslaitoksen kulurakenteesta johtuen lähes täysimääräisesti henkilöstöön. Vuodesta 2018 alkaen nykyinen määrärahakehys aiheuttaa paineita vähentää henkilöstöä edelleen noin 10% nykytasoon nähden. ICT-kustannusten kasvu lisää entisestään tätä painetta. Toimipisteiden ja henkilöstömäärän vähennykset lähtötaso huomioiden ovat suhteellisesti kovimmat koko turvallisuusviranomaiskentässä. Laajat lisäleikkaukset henkilöstöön vaarantavat mm. perusoikeuksien turvaamisen totutussa ja lainsäädännön edellyttämässä laajuudessa. Hätäkeskustoiminnan vaikutukset muiden viranomaisten toimintaan Hätäkeskuslaitoksen palvelutason heikkeneminen vaikuttaa suoraan poliisin, sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen toimintaan. Seurauksena voi olla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantumista, omaisuus- ja henkilövahinkojen lisääntymistä sekä hoitopäätösten ja hoitotoimenpiteiden viivästyksiä ja viivästyksistä aiheutuvia kalliimpia hoitoprosesseja. Pahimmillaan seurauksena voi olla ihmishenkien menetyksiä. Kiireellisten tukipalveluiden tuottamisen vaikeutuminen aiheuttaa työturvallisuusriskejä ja väestön varoittamiseen liittyvien toimenpiteiden huomattavaa viivästymistä. Hätäkeskuslaitoksella tulee olla kyky hoitaa tehtäviään normaalioloissa, erilaisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Määrärahojen vähennykset vaarantavat osaltaan myös sen kyvyn varautua erilaisiin normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin, mikä heijastuu näissä tilanteissa huomattavassa määrin kokonaisturvallisuuteen. Varautumiseen ja sen vaatimaan harjoitteluun ei ole säästöjen myötä varaa käytännössä lainkaan. Hätäkeskustoiminnan kehittäminen joudutaan karsimaan minimiin, eikä kansalaisten tai viranomaisten palveluodotuksiin kyetä uusien palvelumuotojen muodossa vastaamaan. Digitalisaation tuomia mahdollisuuksia toiminnan kehittämisessä ei pystytä hyödyntämään. Väestön varoittamiseen, viranomaisten tilannekuvan tuottamiseen, hälyttämiseen ja yhteiskunnan kriisinsietokyvyn ylläpitämiseen liittyvien toiminnallisuuksien kehittäminen ei edisty. Seuraavan sukupolven hätäkeskuspalvelujen käyttöönotto vaikeutuu ja Suomi menettää asemansa hätäkeskustoiminnan kärkimaana.

6 Lausunto HAK (6) Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori Johtaja, ohjaus ja ennakointi Teemu Lehti Asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu asianhallintajärjestelmässä. Hätäkeskuslaitos klo 13:36. Allekirjoituksen oikeellisuuden voi todentaa kirjaamosta. Jakelu Tiedoksi Hallintovaliokunta, HaV@eduskunta.fi Aaltonen Jukka, Hätäkeskuslaitos Nieminen Marko, Hätäkeskuslaitos

Lausunto HAK (10) HAK Ohjaus- ja ennakointiosasto Hallintovaliokunta Eduskunta

Lausunto HAK (10) HAK Ohjaus- ja ennakointiosasto Hallintovaliokunta Eduskunta Lausunto HAK-156881 1 (10) Hallintovaliokunta 00102 Eduskunta Hätäkeskuslaitoksen kuuleminen aiheesta; Hallituksen esityksestä vuoden 2016 talousarvioksi sekä Valtioneuvoston selonteosta talouden suunnitelmaksi

Lisätiedot

Hätäkeskus viranomaisten ketjussa TURVALLINEN SUOMI-SEMINAARI 2017

Hätäkeskus viranomaisten ketjussa TURVALLINEN SUOMI-SEMINAARI 2017 Hätäkeskus viranomaisten ketjussa TURVALLINEN SUOMI-SEMINAARI 2017 Marko Nieminen Hätäkeskuspalveluiden johtaja Hätäkeskuslaitos Hätäilmoitukset 2016 Hätäilmoitukset yhteensä: 2 665 000 Hätäpuheluja: 2

Lisätiedot

Tulostavoiteasiakirja 2016

Tulostavoiteasiakirja 2016 Sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö SMDno-201S-3S7 Hätäkeskuslaitos Tulostavoiteasiakirja 2016 Toiminta-ajatus, arvot ja tulevaisuuden tavoitteet (visio) Hätäkeskuslaitos on avun ja turvan

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2015

Asiakirjayhdistelmä 2015 02. Hätäkeskuslaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvioesitys HE 131/ vp (15.9.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 53 318 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Sisäministeriö asettaa Hätäkeskuslaitokselle

Lisätiedot

HAK: Hätäkeskuslaitoksen lausunto sisäministeriölle pelastuslakiluonnoksesta. Hätäkeskuslaitos lausuu asiassa seuraavaa.

HAK: Hätäkeskuslaitoksen lausunto sisäministeriölle pelastuslakiluonnoksesta. Hätäkeskuslaitos lausuu asiassa seuraavaa. Lausunto HAK-1711089 1 (5) Sisäministeriö Kirjaamo kirjaamo@intermin.fi Sisäministeriön lausuntopyyntö 2.11.2017 (SMDno-2016-1495) HAK: Hätäkeskuslaitoksen lausunto sisäministeriölle pelastuslakiluonnoksesta

Lisätiedot

Hätäkeskusuudistus. Marko Nieminen Hätäkeskuspalvelujen johtaja Hätäkeskuslaitos. www.112.fi

Hätäkeskusuudistus. Marko Nieminen Hätäkeskuspalvelujen johtaja Hätäkeskuslaitos. www.112.fi Hätäkeskusuudistus Marko Nieminen Hätäkeskuspalvelujen johtaja Hätäkeskuslaitos www. Sisäasiainministeriön 15.5.2009 päätöksen mukaisesti hätäkeskustoimintaa kehitetään vuoteen 2015 mennessä seuraavin

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitos lausuu asiassa seuraavaa:

Hätäkeskuslaitos lausuu asiassa seuraavaa: Lausunto HAK-167089 1 (5) Eduskunta Hallintovaliokunta Viite: Asiantuntijalausuntopyyntö 20.9.2016 HAK; Hätäkeskuslaitoksen lausunto pelastuslain ja hätäkeskustoiminnasta annetun lain muuttamisesta annettavan

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitos. Avun ja turvan ensimmäinen viranomaislenkki auttamisen ketjussa

Hätäkeskuslaitos. Avun ja turvan ensimmäinen viranomaislenkki auttamisen ketjussa Hätäkeskuslaitos Avun ja turvan ensimmäinen viranomaislenkki auttamisen ketjussa NOPEA APU TURVALLISEMPI HUOMINEN Turvallisuussuunnittelun seminaari Hyvinkää 22.-23.1.2013 Seminaari Hyvinkää 23.1.2013

Lisätiedot

Sote päivystystoimintojen johto- /koordinaatiokeskusten suunnittelu

Sote päivystystoimintojen johto- /koordinaatiokeskusten suunnittelu Sote päivystystoimintojen johto- /koordinaatiokeskusten suunnittelu 26.5.2016 Lasse Ilkka Ensihoitopalvelun toimintaympäristön muutokset Potilasjakauman muutokset Hätäkeskustoiminnan muutokset Sosiaali-

Lisätiedot

ERICA - KÄYTTÖÖN PALOPÄÄLLYSTÖPÄIVÄT LAHTI

ERICA - KÄYTTÖÖN PALOPÄÄLLYSTÖPÄIVÄT LAHTI ERICA - KÄYTTÖÖN PALOPÄÄLLYSTÖPÄIVÄT LAHTI 22.3.2018 TOTI - HANKE Toiminnan ja tietotekniikan kehittämishanke (TOTI) vuodesta 2008 lähtien. Kehitystyöhön ovat Hätäkeskuslaitoksen ohella osallistuneet poliisin,

Lisätiedot

Sisaministerio Inrikesministeriet

Sisaministerio Inrikesministeriet 1(7) Sisaministerio Inrikesministeriet SMDno-2018-1804 HATAKESKUSLAITOS tulossopimus 2019 Sisaministerion visio Vuonna 2030 Suomi on maailman turvallisin maa seka kaikille yhta tun/allinen. Edistyksellinen

Lisätiedot

Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa

Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa Harri Martikainen kehittämisjohtaja Sisäisen turvallisuuden strategian valmistelu, Etelä-Suomen alueellinen työpaja 4.10.2016 Ratkaisujen Suomi - Pääministeri Juha

Lisätiedot

Hatakeskuslaitoksen tulostavoiteasiakirja 2018

Hatakeskuslaitoksen tulostavoiteasiakirja 2018 Sisaministerio SMDno-2017-82 Sosiaali-ja terveysministerio Hatakeskusiaitos Hatakeskuslaitoksen tulosasiakirja 2018 Viraston toiminta-ajatus, arvotja tulevaisuuden tavoitteet (visio) Hatakeskuslaitoksen

Lisätiedot

ICT kehitysnäkymät. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8.10.2015 Ylitarkastaja Teemu Luukko

ICT kehitysnäkymät. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8.10.2015 Ylitarkastaja Teemu Luukko ICT kehitysnäkymät Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8.10.2015 Ylitarkastaja Teemu Luukko 2 Mikä ICT? Digitaalisuus Kyber IoT LTE, MKR PRS.. Vaatii pohjalle yhteiset toimintatavat ja -ratkaisut 3 4 5 ICT:n

Lisätiedot

HÄTÄKESKUS. Hätäkeskusuudistuksen historia ja nykytila

HÄTÄKESKUS. Hätäkeskusuudistuksen historia ja nykytila HÄTÄKESKUS Hätäkeskusuudistuksen historia ja nykytila Suomessa pelastustoimen ja sairaankuljetuksen tehtäviä välittävät hätäkeskukset ovat tähän asti kuuluneet pelastustoimen organisaatioon ja nämä hätäkeskukset

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitoksen s trateginen strateginen muutoshanke Tommi Hopearuoho Toimialapäällikkö; S osiaali Sosiaali- ja terveystoimi

Hätäkeskuslaitoksen s trateginen strateginen muutoshanke Tommi Hopearuoho Toimialapäällikkö; S osiaali Sosiaali- ja terveystoimi Hätäkeskuslaitoksen strateginen muutoshanke Tommi Hopearuoho Toimialapäällikkö; Sosiaali- terveystoimi Hätäkeskustoiminnan kehittämisen aikana Yhdenmukaistaminen, toiminnan tietojärjestelmän kehittäminen

Lisätiedot

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 3/2008 vp. valtioneuvoston selonteon hätäkeskusuudistuksesta JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 3/2008 vp. valtioneuvoston selonteon hätäkeskusuudistuksesta JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 3/2008 vp Valtioneuvoston selonteko hätäkeskusuudistuksesta 2007 JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 4 päivänä joulukuuta 2007 lähettänyt hallintovaliokuntaan valmistelevasti

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELVITYS

VALTIONEUVOSTON SELVITYS HALLINTOVALIOKUNNAN LAUSUNTO 27/2009 vp Ministeriön selvitys hätäkeskusten aluejaosta Valtioneuvostolle JOHDANTO Vireilletulo Sisäasiainministeriö on 29 päivänä lokakuuta 2009 toimittanut valiokunnalle

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö Pelastusosasto PL Valtioneuvosto LAUSUNTO

Sisäasiainministeriö Pelastusosasto PL Valtioneuvosto LAUSUNTO 1 Sisäasiainministeriö Pelastusosasto PL 26 00023 Valtioneuvosto LAUSUNTO 2009-09-02 ASIA: Tehy ry:n ja Suomen Ensihoitoalan Liitto ry:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi hätäkeskustoiminnasta

Lisätiedot

Pelastustoimi 2007-2012. 28.11.2007 Pelastusylijohtaja Pentti Partanen

Pelastustoimi 2007-2012. 28.11.2007 Pelastusylijohtaja Pentti Partanen Pelastustoimi 2007-2012 Vuosi 2007 Pelastustoimi vahvasti hallitusohjelmaan Sisäisen turvallisuuden ohjelman toimeenpano Lääkäri- ja pelastushelikopteriselvitys Selonteko hätäkeskusuudistuksesta Väestön

Lisätiedot

Hätäkeskusuudistuksen eteneminen

Hätäkeskusuudistuksen eteneminen Hätäkeskusuudistuksen eteneminen Marko Nieminen Hätäkeskuspalvelujen johtaja Hätäkeskuslaitos www. Uudet hätäkeskukset Oulun hätäkeskus v.2011 Ensisijainen toiminta-alue Pohjois-Suomi ja Lapin lääni Vaasan

Lisätiedot

Hallintovaliokunnan lausunto 27/2009 vp

Hallintovaliokunnan lausunto 27/2009 vp Page 1 of 8 Hallintovaliokunnan lausunto 27/2009 vp HaVL 27/2009 vp - MINS 5/2009 vp Tarkistamaton versio 1.1 Hätäkeskusten aluejako Valtioneuvostolle JOHDANTO Vireilletulo Sisäasiainministeriö on 29 päivänä

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖ SELVITYS SMDno/2010/1812

SISÄASIAINMINISTERIÖ SELVITYS SMDno/2010/1812 SISÄASIAINMINISTERIÖ SELVITYS SMDno/2010/1812 24.9.2010 Eduskunnan hallintovaliokunnalle SELVITYS HÄTÄKESKUSUUDISTUKSEN TOIMEENPANOSTA 1. JOHDANTO Valtioneuvosto asetti vuonna 2007 antamassaan selonteossa

Lisätiedot

Eri yhteistyöviranomaisten kokemus hätäkeskuspalveluista 2009, , 2014 ja 2016

Eri yhteistyöviranomaisten kokemus hätäkeskuspalveluista 2009, , 2014 ja 2016 Eri yhteistyöviranomaisten kokemus hätäkeskuspalveluista 2009, 2011-2012, 2014 ja 2016 3,43 3,44 3,30 3,33 3,40 3,47 3,15 3 4 3,81 3,76 3,72 3 3,36 3,45 3,84 4,10 4,15 3,84 3,91 4,13 4,21 6 Pelastustoimi

Lisätiedot

HE 160/2005 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi pelastuslakia

HE 160/2005 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi pelastuslakia HE 160/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi pelastuslain 69 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi pelastuslakia siten, että pelastustoimen toimenpiderekisterin

Lisätiedot

KAINUUN PELASTUSLAITOS

KAINUUN PELASTUSLAITOS KAINUUN PELASTUSLAITOS MUUTOSINFOT ke 22.3. Suomussalmi ke 29.3. Ristijärvi ti 4.4. Paltamo ti 25.4. Puolanka ke 3.5. Sotkamo ke 10.5. Kajaani ke 17.5. Kuhmo to 18.5. Hyrynsalmi KAINUUN PELASTUSLAITOS

Lisätiedot

Pelastustoimen strategia SPEK:n pelastusalan neuvottelupäivät

Pelastustoimen strategia SPEK:n pelastusalan neuvottelupäivät Pelastustoimen strategia SPEK:n pelastusalan neuvottelupäivät 9.12.2015 Tiina Männikkö Pelastustoimen strategiahanke SM asetti hankkeen ajalle 12/2014 5/2016 Ohjausryhmä Strategiaryhmä 8.1.2016 2 Strategiahankkeen

Lisätiedot

Torstai kello Läsnä pj. Tapani Tölli /kesk vpj. Tapani Mäkinen /kok jäs. Thomas Blomqvist /r

Torstai kello Läsnä pj. Tapani Tölli /kesk vpj. Tapani Mäkinen /kok jäs. Thomas Blomqvist /r HALLINTOVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 24/2008 vp Torstai 27.3.2008 kello 12.15-13.15 Läsnä pj. Tapani Tölli /kesk vpj. Tapani Mäkinen /kok jäs. Thomas Blomqvist /r Maarit Feldt-Ranta /sd (1 5, 6 osittain) Juha

Lisätiedot

Talousarvioesitys Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta

Talousarvioesitys Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta Talousesitys 30. Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta S e l v i t y s o s a : Pelastustoimen tehtävänä on tulipalojen ehkäiseminen ja pelastustoiminta normaali- ja poikkeusoloissa sekä häiriötilanteissa,

Lisätiedot

Sisäministeriön hallinnonalan konsernistrategia

Sisäministeriön hallinnonalan konsernistrategia Sisäministeriön hallinnonalan konsernistrategia Valokuvat: We are here Oy, 2019 Suomi on maailman turvallisin maa Suomi pärjää erinomaisesti kansainvälisissä vertailuissa, joissa mitataan luottamusta viranomaisiin

Lisätiedot

Pelastustoimi kysely. Kysely pelastustoimen ja sen toimintaympäristön nykytilasta

Pelastustoimi kysely. Kysely pelastustoimen ja sen toimintaympäristön nykytilasta Pelastustoimi 2019 -kysely Kysely pelastustoimen ja sen toimintaympäristön nykytilasta Perustiedot kyselystä Kyselyn laatimiseen osallistui Palopäällystöliiton toimijoiden lisäksi sisäministeriön pelastusosaston

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Iiro Clouberg Lausunto 27.09.2018 HAK2018659 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Eri yhteistyöviranomaisten kokemus hätäkeskuspalveluista

Eri yhteistyöviranomaisten kokemus hätäkeskuspalveluista Eri yhteistyöviranomaisten kokemus hätäkeskuspalveluista 5,0 3,44 3,18 3,30 3,40 3,33 3,23 3,15 3,15 0 3 6 3,76 3 3,36 3,84 3,89 3,84 3,91 4,13 Pelastustoimi 2007 n=305 2008 n=290 2009 n=299 2011 n=296

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN TULEVAISUUDESSA

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN TULEVAISUUDESSA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN TULEVAISUUDESSA 29.10.2018 Lasse Ilkka Erityisasiantuntija Hyvinvointi ja palvelut Valmiusyksikkö SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN

Lisätiedot

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA VARAUTUMISSEMINAARI 4.12.2008 VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA Pelastusylijohtaja Pentti Partanen VARAUTUMINEN Tarkoitetaan kaikkia niitä hallinnon ja elinkeinoelämän, tai jopa yksittäisen

Lisätiedot

Asia: VNS 5/2016 vp Valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta

Asia: VNS 5/2016 vp Valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta MUISTIO 1 (5) 14.9.2016 Talousvaliokunta 16.9.2016 Asia: VNS 5/2016 vp Valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta Yleistä Hallitus antoi 19. toukokuuta sisäisen turvallisuuden selonteon eduskunnalle.

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus: Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

Esityslista 1 (5) VNS 5/2016 vp, Valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta; pelastusosaston lausunto

Esityslista 1 (5) VNS 5/2016 vp, Valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta; pelastusosaston lausunto Esityslista 1 (5) 5.12.2016 Hallintovaliokunnalle VNS 5/2016 vp, Valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta; pelastusosaston lausunto Pelastustoimi Kansainvälisessä turvallisuustilanteessa tapahtuneet

Lisätiedot

YHTEISKUNNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIA 2010

YHTEISKUNNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIA 2010 YHTEISKUNNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIA 2010 Pääsihteeri Aapo Cederberg 1 PERUSTANA KOKONAISMAANPUOLUSTUS Kokonaismaanpuolustuksella tarkoitetaan kaikkia niitä sotilaallisia ja siviilialojen toimia, joilla

Lisätiedot

PELASTUSLAITOSTEN ICT NYKYTILANNE JA TULEVAISUUDEN TAVOITTEITA

PELASTUSLAITOSTEN ICT NYKYTILANNE JA TULEVAISUUDEN TAVOITTEITA PELASTUSLAITOSTEN ICT NYKYTILANNE JA TULEVAISUUDEN TAVOITTEITA 23.2.2016 Pelastuslaitosten tietoverkkoprojekti II Pelastuspäällikkö Jukka Kangasvieri PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi

Lisätiedot

Pääluokka 26 SISÄMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 26 SISÄMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 26 SISÄMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Hallinto 01. Sisäministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 14 857 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Päätösosa

Lisätiedot

Verkottuneen Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen toiminta tulevaisuudessa

Verkottuneen Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen toiminta tulevaisuudessa Verkottuneen Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen toiminta tulevaisuudessa Liukkonen, Aarre 2016 Laurea Laurea-ammattikorkeakoulu Verkottuneen Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen toiminta tulevaisuudessa

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden strategia Alueellinen työpaja Rovaniemi

Sisäisen turvallisuuden strategia Alueellinen työpaja Rovaniemi Sisäisen turvallisuuden strategia Alueellinen työpaja Rovaniemi 9.12.2016 Kehittämisjohtaja Harri Martikainen Sisäinen turvallisuus Sisäisen turvallisuuden ylläpitämisellä ehkäistään ennalta ja torjutaan

Lisätiedot

Kaikki VTV:n tarkastukset liittyvät riskienhallintaan ja tukevat hyvää hallintoa

Kaikki VTV:n tarkastukset liittyvät riskienhallintaan ja tukevat hyvää hallintoa VTV:n tarkastuskertomukset sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta sekä sähköisten palvelujen toimintavarmuuden ohjauksesta Pasi Tervasmäki, Pirkko Lahdelma ja Mika Häkkinen Valtiontalouden tarkastusvirasto

Lisätiedot

Kirje Lausuntopyyntö HE luonnoksesta laiksi pelastustoimen järjestämisestä

Kirje Lausuntopyyntö HE luonnoksesta laiksi pelastustoimen järjestämisestä KIRKKONUMMI.,-YRKSLfrTI Liite PatuL 12 / 29.9.2016 ESPOO ESBO Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Kirje 0303.00 6.9.2016 lw 09. 09, 2016, O. ^1/6^ Kftsil. Buhanri. 1(2) 13746/2016 Jakelussa mainitut Lausuntopyyntö

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitos noudattaa näitä periaatteita seuraavin tavoin. 1. Hätäkeskuslaitoksen tehtävät. 2. Hätäkeskuslaitoksen rekisterit

Hätäkeskuslaitos noudattaa näitä periaatteita seuraavin tavoin. 1. Hätäkeskuslaitoksen tehtävät. 2. Hätäkeskuslaitoksen rekisterit Raportti HAK-184349 1 (7) HAK; Henkilötietojen käsittely Hätäkeskuslaitoksessa EU:n yleinen tietosuoja-asetus on tullut voimaan 24.5.2016. Asetusta sovelletaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen 25.5.2018

Lisätiedot

Turvallisuudesta kilpailuetua. Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1.

Turvallisuudesta kilpailuetua. Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1. Turvallisuudesta kilpailuetua Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1.2019 Vastaajien profiili Tutkimuksen tulokset Turvallisuutemme on hyvällä

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitos. Avun ja turvan ensimmäinen viranomaislenkki auttamisen ketjussa. Ari Ekstrand laatupäällikkö. 112.fi

Hätäkeskuslaitos. Avun ja turvan ensimmäinen viranomaislenkki auttamisen ketjussa. Ari Ekstrand laatupäällikkö. 112.fi Hätäkeskuslaitos Avun ja turvan ensimmäinen viranomaislenkki auttamisen ketjussa Ari Ekstrand laatupäällikkö Esityksen sisältö Auttamisen ketju Hätäkeskuslaitos uudistuu Hätäkeskuslaitos lukujen valossa

Lisätiedot

SUOMEN ENSIHOITOALAN LIITTO RY:n LAUSUNTO HALLINTOVALIOKUNNALLE HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HÄTÄKESKUSTOIMINNASTA

SUOMEN ENSIHOITOALAN LIITTO RY:n LAUSUNTO HALLINTOVALIOKUNNALLE HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HÄTÄKESKUSTOIMINNASTA LAUSUNTO (HE 262/2009) 14.5.2010 Hallintovaliokunta Eduskunta SUOMEN ENSIHOITOALAN LIITTO RY:n LAUSUNTO HALLINTOVALIOKUNNALLE HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HÄTÄKESKUSTOIMINNASTA Turvallisuus ja perustuslailliset

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitos Puolivuosiraportti 2016

Hätäkeskuslaitos Puolivuosiraportti 2016 Hätäkeskuslaitos Puolivuosiraportti HAK--445 Viraston omat tulostavoitteet (Tulostavoiteasiakirja, SMDno-2015-357, 8.12.2015) Hätäkeskuslaitoksen puolivuosiraportissa (Q2/30.6.) kuvataan toiminnan toteutumaa

Lisätiedot

UUSI KANSALLINEN ENSIHOITOKERTOMUS

UUSI KANSALLINEN ENSIHOITOKERTOMUS UUSI KANSALLINEN ENSIHOITOKERTOMUS Terveydenhuollon ATK-päivät 13.5.2015 Tampere -talo Lasse Ilkka/STM/THL Markku Saarinen/STM Ensihoitokertomus on osa uutta viranomaisten yhteistä kenttäjärjestelmää Turvallisuusviranomaisille

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta

Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta LSPel jäsenpalokuntien hallinnon ja päällystön seminaari 14.10.2017 Erityisasiantuntija Jouni Pousi Twitter @PousiJouni 1 Tavoitteena sujuvoittaa

Lisätiedot

30. Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta

30. Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta Talous 30. Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta S e l v i t y s o s a : Pelastustoimen tehtävänä on tulipalojen ehkäiseminen ja pelastustoiminta normaali- ja poikkeusoloissa sekä varautuminen näihin tehtäviin.

Lisätiedot

MAAKUNNAN VARAUTUMINEN JA ALUEELLISEN VARAUTUMISEN YHTEENSOVITTAMINEN

MAAKUNNAN VARAUTUMINEN JA ALUEELLISEN VARAUTUMISEN YHTEENSOVITTAMINEN MAAKUNNAN VARAUTUMINEN JA ALUEELLISEN VARAUTUMISEN YHTEENSOVITTAMINEN Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 53 31.1.2019 30.1.2019 Martti Soudunsaari Prosessisuunnittelija / maakuntauudistuksen valmistelu

Lisätiedot

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 12/2010 vp. hallituksen esityksen laiksi hätäkeskustoiminnasta JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 12/2010 vp. hallituksen esityksen laiksi hätäkeskustoiminnasta JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 12/2010 vp Hallituksen esitys laiksi hätäkeskustoiminnasta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 8 päivänä joulukuuta 2009 lähettänyt hallintovaliokuntaan valmistelevasti käsiteltäväksi

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä 2.11.2017 1 YHTEISKUNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIAN PERUSTEET Yhteiskunnan turvallisuusstrategia (YTS) valtioneuvoston

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen. Hankejohtaja Taito Vainio

Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen. Hankejohtaja Taito Vainio Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen Hankejohtaja Taito Vainio 1 Pelastustoimen kehittämistä ohjaavat linjaukset HALLITUSOHJELMATAVOITTEET 1) Pelastustoiminnan ja varautumisen valtakunnallista

Lisätiedot

Erica myös pelastustoimen tietojärjestelmien keskiössä

Erica myös pelastustoimen tietojärjestelmien keskiössä Erica myös pelastustoimen tietojärjestelmien keskiössä Teemu Luukko Erityisasiantuntija, sisäministeriön pelastusosasto Tietohallintoryhmän pj Pelastustoimen Erica-pääkäyttäjä Jukka Kangasvieri Pelastuspäällikkö,

Lisätiedot

Kumppanuusverkoston turvallisuuspalveluista pontta onnettomuuksien ehkäisyn kehittämiseen

Kumppanuusverkoston turvallisuuspalveluista pontta onnettomuuksien ehkäisyn kehittämiseen Kumppanuusverkoston turvallisuuspalveluista pontta onnettomuuksien ehkäisyn kehittämiseen PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi KUMPPANUUSVERKOSTON TOIMINTA Sai alkunsa 2008 Nykyinen

Lisätiedot

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto vaikuttavaa yhteistyötä

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto vaikuttavaa yhteistyötä Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto vaikuttavaa yhteistyötä PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi KUMPPANUUSVERKOSTON TOIMINTA Sai alkunsa 2008 Nykyinen toiminta perustuu 16.8.2011

Lisätiedot

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2016 Kklk ] Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/3.

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2016 Kklk ] Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/3. Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE Kklk 11.10.] Laatija: AT tilivuosi /3. ennuste KAUPUNGINKIRJASTO Talous 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/3. ENN tulot/tili Myyntituotot

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden strategia ja selonteko

Sisäisen turvallisuuden strategia ja selonteko Sisäisen turvallisuuden strategia ja selonteko 31.1.2019 Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi 53 Ari Evwaraye, sisäministeriö Esityksen sisältö 1. Sisäisen turvallisuuden selonteko (2016) 2. Sisäisen

Lisätiedot

Lausunto PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO Lausunto PelJ/96/01.00/2018

Lausunto PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO Lausunto PelJ/96/01.00/2018 Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto Lausunto 29.10.2018 Asia: VM120:00/2017 Lausuntopyyntö luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi maakuntien tieto- ja viestintäteknisten palvelujen valtakunnallisen

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-17258569 1 (5) 16.10.2017 POL-2017-27380 Eduskunnan hallintovaliokunta HaV@eduskunta.fi Lausuntopyyntö HE 106/2017 Lausunto harva-alueen poliisipalvelujen turvaamisesta 1. Lausuntopyynnöstä

Lisätiedot

Talousarvioesitys Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta

Talousarvioesitys Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta Talous 30. Pelastustoimi ja hätäkeskustoiminta S e l v i t y s o s a : Pelastustoimen tavoitteena on turvallinen ja kriisinkestävä Suomi, jossa pelastustoimen palvelut on järjestetty laadukkaasti, kustannustehokkaasti

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistamishanke

Pelastustoimen uudistamishanke STM valmiusseminaari 26.-27.5.2016, Haikon kartano Pelastustoimen uudistamishanke V-P Ihamäki Pelastusjohtaja, pelastusjohtajat pj. (Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos) PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Esko Koskinen

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Esko Koskinen Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Esko Koskinen Maakuntalaki Maakuntauudistus ja pelastustoimi Siirto maakunnille "Kuntalaki" Maakuntahallinto Organisaatio Liikelaitos Maakunnat ja JTS Maakuntien

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi pelastuslain ja hätäkeskustoiminnasta annetun lain muuttamisesta (HE 100/2016 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi pelastuslain ja hätäkeskustoiminnasta annetun lain muuttamisesta (HE 100/2016 vp) 1 SISÄMINISTERIÖ Vastine Tietoverkkojohtaja 11.10.2016 Pekka Tulokas Eduskunnan hallintovaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi pelastuslain ja hätäkeskustoiminnasta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja kiinteistö. Uudet työn tekemisen tavat, prosessit ja digitalisaatio kiinteistöistä palveluihin 3L Education, Helsinki 12.1.

Maakuntauudistus ja kiinteistö. Uudet työn tekemisen tavat, prosessit ja digitalisaatio kiinteistöistä palveluihin 3L Education, Helsinki 12.1. Maakuntauudistus ja kiinteistö Uudet työn tekemisen tavat, prosessit ja digitalisaatio kiinteistöistä palveluihin 3L Education, Helsinki 12.1.2017 Maakuntauudistus pähkinänkuoressa Rakennusneuvos Matti

Lisätiedot

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä JUHTA 12.12.2013 Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara LAIN KÄSITTELYN TILANNE (HE 150/2013 vp) Hallintovaliokunta antoi mietintönsä

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet 1 Sisältö 10:30-11.00 YTS2017: Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot Strategiset tehtävät Keskustelu n 5-10 min 11.30-12.00 Hybridiuhat ja informaatiovaikuttaminen

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 20.4.2016 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee

Lisätiedot

Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko

Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko 12.12.2014 Parlamentaarinen työryhmä ja sen tehtävät Liikenne- ja viestintäministeriö asetti 28.2.2014 parlamentaarisen

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö Lausunto id (5) SMDno/2012/

Sisäasiainministeriö Lausunto id (5) SMDno/2012/ Sisäasiainministeriö Lausunto id8323111 1 (5) 00.03.01 SMDno/2012/410 16.04.2012 Valtiovarainministeriö Lausuntopyyntönne 17.2.2012 LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ Poliisitoimen

Lisätiedot

Valtioneuvoston Selonteko 2008

Valtioneuvoston Selonteko 2008 Valtioneuvoston Selonteko 2008 VNS 2008 Sotilaallisen toimintaympäristön yleisiä trendejä EU:n ja Naton laajentuminen sekä järjestöjen välinen yhteistyö lisännyt turvallisuutta Sotilaallisen voiman käyttö

Lisätiedot

Kehykset Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous)

Kehykset Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous) Kehykset 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous) Hallintovaliokunta (HaV) VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 Yleistä Pääluokan määrärahataso

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden selonteko

Sisäisen turvallisuuden selonteko Sisäisen turvallisuuden selonteko Kansliapäällikkö Päivi Nerg Kehittämisneuvos Harri Martikainen Tänään aiheena 1. Onko Suomi turvallinen maa? 2. Mikä meitä Suomessa uhkaa? 3. Mikä parantaisi sisäistä

Lisätiedot

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Kyberturvallisuus toiminta Valtio Kyberturvallisuuden poliittinen ohjaus kuuluu valtioneuvostolle,

Lisätiedot

HÄTÄKESKUSLAITOKSEN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2010-2013 JA TULOSSUUNNITELMA 2009

HÄTÄKESKUSLAITOKSEN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2010-2013 JA TULOSSUUNNITELMA 2009 344/3.1.1/2008 HÄTÄKESKUSLAITOKSEN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2010-2013 JA TULOSSUUNNITELMA 2009 Liite 1b 1. JOHDON KATSAUS... 2 2. LÄHTÖKOHDAT SUUNNITTELUKAUDEN TOIMINNALLE... 2 2.1. TOIMINTAYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

Kehyspäätös Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehyspäätös Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehyspäätös 2018-2021 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Hallintovaliokunta (HaV) VNS 4/2017 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018 2021 - Maakunta- ja soteuudistuksen toimeenpano, kuntatalous

Lisätiedot

60 Määräajassa tehtävä kansalaisuusilmoitus

60 Määräajassa tehtävä kansalaisuusilmoitus Kirje SM182685 1 (6) 00.00.01.00.03 SMDno-2017-400 Eduskunnan lakivaliokunta Valiokuntaneuvos Tuokila KAA 3/2016 vp Äitiyslaki: sisäministeriön lausunto kansalaisuuslakiin tarvittavista muutoksista Lakivaliokunta

Lisätiedot

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto Osaamisen foorumina PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTON ALKUTAIVAL Pelastuslaitosten valtakunnallinen

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitoksen tulostavoiteasiakirja (SMDno/2014/872, 19.12.2014) ICT-järjestelmien ja toimintatapamuutosten käyttöönotto SM:n hallinnonalalla

Hätäkeskuslaitoksen tulostavoiteasiakirja (SMDno/2014/872, 19.12.2014) ICT-järjestelmien ja toimintatapamuutosten käyttöönotto SM:n hallinnonalalla Raportti HAK-155240 1 (14) Sisäministeriö kirjaamo@intermin.fi Hätäkeskuslaitoksen tulostavoiteasiakirja (SMDno/2014/872, 19.12.2014) HAK; Hätäkeskuslaitoksen puolivuosiraportti 2015 Valtiokonsernin yhteiset

Lisätiedot

Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina

Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina Maakunnat varautumisen toimijoina -seminaari 26.9.2017 Varautumispäällikkö Jussi Korhonen, sisäministeriö Maakuntauudistuksen valmius- ja varautumistehtävien

Lisätiedot

Sisäministeriö. PELASTUSOPISTON tulossopimus Inrikesministeriet. SMDno Sisäministeriön visio. Viraston missio

Sisäministeriö. PELASTUSOPISTON tulossopimus Inrikesministeriet. SMDno Sisäministeriön visio. Viraston missio 1 (5) Sisäministeriö nrikesministeriet SMDno-2018-1804 PELASTUSOPSTON tulossopimus 2019 Sisäministeriön visio Viraston missio Vuonna 20 Suomi on maailman turvallisin maa sekä kaikille yhtä turvallinen.

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0166(COD) sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0166(COD) sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 16.10.2013 2013/0166(COD) LAUSUNTOLUONNOS sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalta liikenne- ja matkailuvaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015 Keskeistä vuodesta 2016 Suomen kansantalous supistui v. 2014 0,4%. Kuluvan vuoden

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-1747544 1 (5) 28.02.2017 POL-2017-1318 Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015, 19.1.2017 Poliisihallituksen lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi sosiaali- ja

Lisätiedot

ENSIHOITOPALVELU KOHTI TULEVAISUUTTA

ENSIHOITOPALVELU KOHTI TULEVAISUUTTA ENSIHOITOPALVELU KOHTI TULEVAISUUTTA Mistä tullaan? Missä ollaan? Minne mennään? 15.4.2018 Lasse Ilkka erityisasiantuntija 2 Sairaankuljetuksesta ensihoitopalveluun 13.3.2018 ENSIHOITOPALVELU TÄNÄÄN ENSIHOITOPALVELUN

Lisätiedot

Tilannekuva pelastustoiminnan johtamisessa. Paul Nyberg Palomestari Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Tilannekuva pelastustoiminnan johtamisessa. Paul Nyberg Palomestari Helsingin kaupungin pelastuslaitos Tilannekuva pelastustoiminnan johtamisessa Paul Nyberg Palomestari Helsingin kaupungin pelastuslaitos Tilannekuva terminä Tilannekuva herättää paljon ajatuksia Lukuisia tuotteita ja palveluita myydään

Lisätiedot

PETU10+ Pelastustoimen tutkimuslinjaukset

PETU10+ Pelastustoimen tutkimuslinjaukset PETU10+ Pelastustoimen tutkimuslinjaukset PETU10+ Pelastustoimen tutkimuslinjaukset PETU10+ on dynaaminen pelastustoimen TKI-toimintaa ohjaava asiakirja PETU10+:n teemat määritellään 10 vuoden perspektiivillä,

Lisätiedot

Pelastustoimen ja siviilivalmiuden hallitusohjelmatavoitteet - Sisäministeriön näkökulma

Pelastustoimen ja siviilivalmiuden hallitusohjelmatavoitteet - Sisäministeriön näkökulma Pelastustoimen ja siviilivalmiuden hallitusohjelmatavoitteet - Sisäministeriön näkökulma Turvallinen Suomi 26.3.2019 Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka Pelastustoimen ja siviilivalmiuden tavoitteet lainsäädännöstä

Lisätiedot

AVAK-malli Keski-Uudellamaalla. Palveluesimies Kati Aaltio, Nurmijärven kunta

AVAK-malli Keski-Uudellamaalla. Palveluesimies Kati Aaltio, Nurmijärven kunta AVAK-malli Keski-Uudellamaalla Palveluesimies Kati Aaltio, Nurmijärven kunta Kunnan alueellinen valmiuskeskus Kunnan alueellinen valmiuskeskus on paikka/kiinteistö, jonne kunta on varannut tilat häiriötilanteiden

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Lainsäädäntöneuvos Hannele Kerola

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Lainsäädäntöneuvos Hannele Kerola VALTIOVARAINMINISTERIÖ MUISTIO Lainsäädäntöneuvos Hannele Kerola 27.4.2016 VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS HALLINNON TIETOTEKNIIKKAKESKUKSEN (HAL- TIK) TEHTÄVIEN JA TOIMINTOJEN SIIRTÄMISESTÄ VALTION TIETO- JA VIES-

Lisätiedot

ERICA tulee olemmeko valmiit?

ERICA tulee olemmeko valmiit? ERICA tulee olemmeko valmiit? Erityisasiantuntija Teemu Luukko, SM / PEO, pelastustoimen ERICA pääkäyttäjä Viestipäällikkö Janne Hartikainen, KSPEL, pelastustoimen ERICA pääkäyttäjä Kuka hän on? ERICA

Lisätiedot

TIEDOTUSVÄLINEILLE HÄTÄKESKUSLAITOS PERUSTIETOA HÄTÄKESKUSLAITOKSESTA JA HÄTÄNUMEROSTA

TIEDOTUSVÄLINEILLE HÄTÄKESKUSLAITOS PERUSTIETOA HÄTÄKESKUSLAITOKSESTA JA HÄTÄNUMEROSTA TIEDOTUSVÄLINEILLE HÄTÄKESKUSLAITOS 2010 www.112.fi PERUSTIETOA HÄTÄKESKUSLAITOKSESTA JA HÄTÄNUMEROSTA Sisällysluettelo 1. Hätäkeskuslaitos VIRASTONA 3 1.1 Hätäkeskuslaitoksen strategia 2015 4 1.1.1 TOTI

Lisätiedot

Valtorin strategia Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti

Valtorin strategia Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti Valtorin strategia Valtorin strategia Visio, toimintaajatus ja arvot Töissä valtiolla sujuvasti ja turvatusti Tuotamme valtionhallinnon toimialariippumattomat ict-palvelut sekä korkean varautumisen ja

Lisätiedot

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Sisältö 1. Maakunnan varautumistehtävät; toimialojen varautuminen ja konsernin varautumisen yhteensovittaminen 2. Alueellinen yhteinen varautuminen 3. Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1.

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1. Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk 21.4.2015 Laatija: AT tilivuosi 2015/1. ennuste KAUPUNGINKIRJASTO Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1. ENN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Pelastuslaitos

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Pelastuslaitos Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 12 ten sivutoimisen ja vapaaehtoisen henkilöstön koulutusjärjestelmän kehittäminen, lausunto koulutuksen kehittämistyöryhmän esityksestä HEL 2016-004710 T 01 03 00 00

Lisätiedot