Aktivointi- tai sairauskorvausta saavat voivat saada asuntolisää. Asuntolisän suuruus määräytyy asuntokustannusten ja tulojen perusteella.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aktivointi- tai sairauskorvausta saavat voivat saada asuntolisää. Asuntolisän suuruus määräytyy asuntokustannusten ja tulojen perusteella."

Transkriptio

1 Tietoa Vakuutuskassalta 01/ Asuntolisä [bostadstillägg] aktivointikorvausta [aktivitetsersättning] tai sairauskorvausta [sjukersättning] saavalle [Bostadstillägg till dig som har aktivitetsersättning eller sjukersättning] Aktivointi- tai sairauskorvausta saavat voivat saada asuntolisää. Asuntolisän suuruus määräytyy asuntokustannusten ja tulojen perusteella. Kuka voi saada asuntolisää? [Vem kan få bostadstillägg?] Voit saada asuntolisää, jos asut Ruotsissa ja saat sairauskorvausta tai aktivointikorvausta, jostakin toisesta ETA-maasta maksettavaa eläkettä tai työkyvyttömyysetuutta. Lepäävät korvaukset [Vilande ersättningar] Jos saat lepäävää sairaus- tai aktivointikorvausta, voit saada asuntolisää kahden vuoden ajaksi. Paljonko asuntolisää voi saada? [Hur mycket kan jag få i bostadstillägg?] Asuntolisän suuruus määräytyy asuntomenojen ja tulojen perusteella. Korvausta voidaan maksaa enintään 93 prosenttia kruunun asuntokustannuksista kuukaudessa naimattomille ja kruunun asuntokustannuksista naimisissa oleville. Täten suurin mahdollinen korvaus on kruunua kuukaudessa naimattomalle ja kruunua kuukaudessa naimisissa olevalle. Rekisteröidyt kumppanit katsotaan naimisissa oleviksi, kuten yleensä myös yhdessä asuvatkin. Määrätapauksissa naimisissa olevat katsotaan asuntolisälaskelmassa naimattomiksi, kuten esimerkiksi silloin, kun toinen puolisoista on sairaskodissa. Kaksivuoteisessa huoneessa erityisessä asuntolassa esimerkiksi sairaskodissa asuva voi saada asuntolisää enintään kruunua kuukaudessa. Suurin mahdollinen korvaus on tällöin kruunua kuukaudessa. Asuntolisän suuruus määritetään siten, että me ensin laskemme, miten suuren enimmäiskorvauksen voit olla oikeutettu saamaan asuntokustannuksiesi perusteella. Saadusta summasta vähennetään sitten määrätty osa tuloistasi. Lisätietoa tästä on kohdassa Miten asuntolisän määrä lasketaan? Näin asuntokustannukset lasketaan [Så här beräknas din bostadskostnad] Jos olette naimisissa keskenänne, lasketaan asuntokustannus teille kummallekin erikseen puolittamalla yhteenlaskettu asuntokustannus. Joissakin tapauksissa käytämme asuntokustannuslaskelmassa vakiomäärää. Vakiomäärä vahvistetaan vuosittain ajankohtaisen hintakehityksen, esimerkiksi sähkön ja öljyn hinnoissa tapahtuneen kehityksen, mukaan.

2 Vuokrahuoneistossa asuvan asuntokustannuksiksi lasketaan vuokra lämmityskustannukset mukaan lukien. Jos taloussähkö sisältyy vuokraan, sen osuus vähennetään käyttämällä vakiomäärää. Vuokralaisjärjestön jäsenmaksua, TV-kanavien tai Internetliittymän maksuja ei lasketa mukaan. Alivuokralaisena asuvan asuntokustannukset lasketaan samalla tavoin kuin vuokrahuoneistossa asuvan. Asumisoikeushuoneistossa asuvan asuntokustannuksiksi lasketaan vuosimaksu lämmityskustannukset mukaan lukien. Jos taloussähkö sisältyy vuosimaksuun, sen osuus vähennetään käyttämällä vakiomäärää. Jos otit lainaa asumisoikeushuoneiston ostoa tai kunnostamista varten, lasketaan 70 prosenttia koroista mukaan asuntokustannuksiin, jos asumisoikeushuoneisto kiinnitettiin lainan vakuudeksi. Yhden perheen omistamassa talossa asuvan asuntokustannuksiksi lasketaan: 70 prosenttia lainojen koroista mahdollisen korkoavustuksen vähentämisen jälkeen 70 prosenttia mahdollisesta tontinvuokramaksusta (maanvuokrasta) kunnallinen kiinteistömaksu lämmityskustannukset ja muut käyttökustannukset vakiomäärän mukaan. Kahden perheen omistamassa talossa asuvan asuntokustannukset lasketaan samalla tavoin kuin yhden perheen omistamassa talossa asuvan. Tämän jälkeen asuntokustannukset jaetaan kummankin huoneiston kesken. Maatalousyksikköön kuuluvassa omassa pientalossa asuvan asuntokustannukset lasketaan samalla tavoin kuin yhden perheen omistamassa talossa asuvan. Mukaan saa laskea vain asuinkiinteistöön, eli asuinrakennukseen ja tonttiin, liittyvät kustannukset. Maatalousyksikköön kuuluvassa vuokratussa pientalossa asuvan asuntokustannuksiksi lasketaan vuokratun huoneiston ja tontin vuokramaksu, lämmityskustannukset ja muut käyttökustannukset vakiomäärän mukaan. Osakehuoneistossa tai omassa monen perheen kiinteistössä asuvan asuntokustannuksiksi lasketaan se summa, jonka Vakuutuskassa [Försäkringskassan] vahvistaa vuosittain Ruotsin keskimääräisen asuntokustannuskehityksen mukaan. Ilmaisessa huoneistossa asuvan asuntokustannukset määräytyvät Veroviraston [Skatteverket] vahvistamien sääntöjen mukaan. Erityisessä vammaisten palvelutalossa asuvan asuntokustannuksiksi lasketaan asumisesta maksettavat maksut. Erityisillä palvelutaloilla tarkoitetaan esimerkiksi sairaskoteja ja ryhmäasuntoja. Pyydämme huomioimaan, että mitään muita maksuja ei lasketa mukaan asuntokustannuksiin. Asuntokustannuksia vähentävät seikat [Det här minskar bostadskostnaden] Asuntokustannuksesi määritetään pienemmäksi, jos vuokraat kalustetun asunnon sinulla on alivuokralaisia asut asunnossa yhdessä jonkun lähiomaisesi kanssa saat lapsiperheen asuntoavustusta harjoitat kodissasi elinkeinotoimintaa. Tulolaskelma [Så här beräknas dina inkomster] Asuntolisän perusteena olevaa tuloa määritettäessä mukaan lasketaan ansiotyöstä, elinkeinon harjoittamisesta ja pääomasta saatujen tulojen lisäksi myös määrätyt verottomat tulot. Jos sinulla tai puolisollasi on varallisuutta, lisätään tuloihin myös varallisuuden lisäys [förmögenhetstillägg].

3 Tulo määritetään ennen veroa. Naimisissa olevien tulot lasketaan ensin yhteen ja summa jaetaan sitten tasan puolisoiden kesken. Ansiotulot [Inkomst av tjänst] Ansiotuloiksi lasketaan palkka ja työsuhteeseen liittyvät luontoisedut (ruokaetu, autoetu, asuntoetu) yksityisistä eläkevakuutuksista saatavat maksut sairauskorvaus ja aktivointikorvaus sairauspäiväraha [sjukpenning], kuntoutuspäiväraha [rehabiliteringspenning] ja sairausajan palkka [sjuklön] vanhempainraha [föräldrapenning] kunnallinen hoitoavustus [vårdnadsbidrag] työttömyyskorvaus [arbetslöshetsersättning] ja aktivointituki [aktivitetsstöd] hoitoavustuksen [vårdbidrag] veronalainen osa ryhmäsairausvakuutusten (AGS) perusteella maksettavat korvaukset elinkorko [livränta] ja muut vastaavat määräajoin saatavat tulot. Elinkorolla tarkoitetaan työvammaelinkorkoa [arbetsskadelivränta] ja ammattivammaelinkoron [yrkesskadelivränta] veronalaista osaa. Myös entisen puolison maksama toistuvaisavustus lasketaan ansiotuloksi. Huomaa, että ansiotulojen osalta voit tehdä samat vähennykset kuin veroilmoituksessakin. Näitä ovat esimerkiksi työmatkat, ammattikirjallisuus ja vastaavanlaiset työsuhteeseen liittyvät kulut. Elinkeinotulot [Inkomst av näringsverksamhet] Jos harjoitat elinkeinotoimintaa yksityisessä liikkeessäsi, yksinkertaisessa yhtiössä tai kauppayhtiössä lasketaan toiminnasta saamasi tulot mukaan avustuksen perusteena olevaan tuloosi. Elinkeinon harjoittamisesta saaduista tuloista saa tehdä samat vähennykset kuin veroilmoituksessakin, lukuun ottamatta aikaisemmilta vuosilta käyttämättä jääneisiin alijäämiin liittyviä vähennyksiä. Mahdollisuutta omasta eläkevakuutuksesta tehtävään vähennykseen on kuitenkin osittain rajoitettu. Pääomatulot [Inkomst av kapital] Pääomatuloiksi lasketaan: korkotulot osingot omaisuuden myynnistä saadut pääomavoitot yksityisasunnon vuokraamisesta saadut tulot. Pääomatuloista saat tehdä vähennyksen vain osalle niistä vähennyksistä, jotka olet tehnyt veroilmoituksessa. Korkomenoista ja hallinnollisista kuluista ei saa tehdä vähennystä.

4 Verottomat tulot [Skattefria inkomster] Avustuksen perusteena olevaan tuloon lasketaan mukaan seuraavat verottomat tulot: EU:n ulkopuolisista maista saatavat eläkkeet, elinkorot ja työtulot, jotka ovat Ruotsissa verovapaata tuloa lain mukaan tai kaksinkertaisen verotuksen estämisestä tehtyjen sopimusten nojalla rekrytointiavustus [rekryteringsbidrag] verottomat stipendit siltä osin kuin ne ylittävät kruunua kuukaudessa korvaukset ryhmäsairausvakuutuksista (AGS) ennen 1991 sattuneista sairaustapauksista. Varallisuuden lisäys [Förmögenhetstillägg] Vakuutuskassa tekee lisäyksen niihin tuloihin, joita sinulla ja avio-/avopuolisollasi oli varallisuudestanne 31. joulukuuta asuntolisähakemuksen jättämistä edeltävänä vuonna. Lisäys on 15 prosenttia kruunua ylittävästä yhteenlasketusta varallisuudesta naimattomalle ja kruunua ylittävästä yhteenlasketusta varallisuudesta puolisoille. Varat ja velat lasketaan samalla tavalla kuin veronalainen varallisuus aikaisemmin laskettiin varallisuusverotuksessa. Poikkeus tehdään kuitenkin sen yksityisen asuntokiinteistön ja asumisoikeushuoneiston osalta, jossa asut vakinaisesti. Näitä ei lasketa mukaan varallisuuteen. Velkoja, joiden vakuudeksi kyseinen omaisuus on kiinnitetty, ei myöskään oteta huomioon. Varallisuuslaskelmassa otetaan mukaan seuraava omaisuus: yksityinen asuntokiinteistö ja asumisoikeushuoneisto, joka ei ole vakinainen asuntosi osakkeet, rahasto-osuudet ja muut arvopaperit pääomavakuutukset pankkivarat rahasaatavat kruunua ylittävät käteisvarat autot, veneet, asuntovaunut ja vastaavat. OMX-listalla noteeratuista osakkeista, markkinoilla noteeratuista osakerahasto- ja yhdistelmärahastoosuuksista lasketaan 80 prosenttia niiden noteeratusta arvosta edellisen vuoden joulukuun 31. päivänä. Korkorahasto-osuudet lasketaan mukaan niiden täydestä arvosta. Kaikkia tuloja ei lasketa mukaan kokonaisuudessaan [Alla inkomster räknas inte fullt ut] Tulojesi määrää on alennettava ennen kuin voidaan laskea, miten paljon asuntolisää saat. Toisaalta voit siis ottaa määrätyistä tuloista mukaan vain määrätyn prosentuaalisen osuuden, toisaalta saat vähentää tuloista ns. vapaan määrän.

5 Tulot, jotka otetaan mukaan kokonaisuudessaan [Inkomster som tas upp med 100 procent är] jälkeen elävän eläke [efterlevandepension] sairauskorvaus ja aktivointikorvaus ulkomailta saatava eläke tai työkyvyttömyysetuus pääomatulot varallisuuden lisäys. Tulot, joista otetaan mukaan 80 prosenttia [Inkomster som tas upp med 80 procent är] vanhempainraha sairauspäiväraha kunnallinen hoitoavustus työttömyyskorvaus. Tulot, joista otetaan mukaan 50 prosenttia [Inkomster som tas upp med 50 procent är] työstä ja elinkeinon harjoittamisesta saatavat tulot. Vapaa määrä [Fribelopp] Niistä tuloista, jotka sinun on otettava mukaan, vähennetään vapaa määrä. Vapaa määrä on kruunua sairauskorvausta saavalle. Aktivointikorvausta saavan vapaan määrän suuruus määräytyy hänen ikänsä perusteella. Vapaan määrän vähentämisen jälkeen jäljellä oleva summa on alennettu tulo [reduceringsinkomst], siis se tulo, jonka pohjalta asuntolisä lasketaan. Miten asuntolisän määrä lasketaan? [Hur beräknas bostadstillägget?] Siitä asuntolisästä, jonka enintään voit saada asuntokustannuksiesi perusteella, vähennetään osa saadusta alennetusta tulosta. Vähennys on 62 prosenttia alennetusta tulosta kruunuun saakka 50 prosenttia alennetun tulon kruunua ylittävältä osalta. Asuntolisä lasketaan vuosittain. Saatu summa jaetaan kahteentoista osaan, jolloin saadaan kuukausittain maksettavan asuntolisän määrä. Erityinen asuntolisä [Särskilt bostadstillägg] Asuntolisää saava voi myös saada erityistä asuntolisää. Voit saada sitä, jos sinulla on asuntokustannusten maksamisen jälkeen kruunua kuukaudessa jäljellä itsesi elättämiseen. Jos olet naimisissa, raja on kruunua kuukaudessa. Tästä rajasta käytetään nimitystä kohtuullinen elintaso, ja se lasketaan käyttämällä hintaperusmäärää* [prisbasbeloppet]. *Hintaperusmäärä noudattaa yhteiskunnan hintakehitystä. Vuonna 2010 hintaperusmäärä on kruunua. Asuntolisän määrään vaikuttavat tulot vaikuttavat myös erityisen asuntolisän määrään. Myös asuntolisä lasketaan tuloksi, mutta erityisen asuntolisän laskelma perustuu tuloihin, joista on pidätetty vero.

6 On kuitenkin kaksi rajoitusta. Asuntokustannuksesi saavat olla enintään kruunua kuukaudessa, jos olet naimaton, tai kruunua kuukaudessa, jos olet naimisissa. (Naimisissa olevien asuntokustannus lasketaan kummallekin puolisolle erikseen puolittamalla yhteenlaskettu asuntokustannus.) Lisäksi oletetaan aina, että ansaitset tietyn vähimmäismäärän kuukaudessa ennen veroa, vaikka sinulla todellisuudessa olisikin pienemmät tulot. Sairauskorvausta saavalle vähimmäismäärä on kruunua kuukaudessa. Jos maksat 30 prosentin veron, tulee vähimmäiskuukausituloksi erityisen asuntolisän laskelmassa kruunua kuukaudessa ( = 5 936). Aktivointikorvausta saavan vähimmäismäärän suuruus määräytyy hänen ikänsä perusteella. Erityisen asuntolisän saamiseksi ei tarvita mitään erityistä hakemusta. Asuntolisähakemus [Hur ansöker jag om bostadstillägg?] Asuntolisää haetaan Vakuutuskassalta. Hakemuslomake valitaan sen perusteella, omistaako asuntonsa vai ei. Aviopuolisot jättävät yhteisen asuntolisähakemuksen. Vaikka vain toinen teistä hakisikin asuntolisää, on hakemukseen silti merkittävä kummankin tulo- ja varallisuustiedot. Tarvitsemme nämä tiedot, koska laskemme tulonne yhteen päättäessämme oikeudestanne asuntolisään. Asuntolisä myönnetään yleensä 12 kuukauden ajanjaksolle. Erityisten syiden perusteella asuntolisä voidaan kuitenkin myöntää jopa 36 kuukauden ajanjaksolle. Asuntolisä voidaan myöntää kolme kuukautta takautuvasti. Muutoksenhaku [Du kan överklaga om du tycker att Försäkringskassan gjort fel] Jos Vakuutuskassa on mielestäsi antanut virheellisen päätöksen asuntolisähakemuksellesi, voi Vakuutuskassa ottaa asian uudelleen käsiteltäväksi. Kirjoita siinä tapauksessa Vakuutuskassalle ja pyydä päätöksen tarkistamista kahden kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksi saamisesta. Jos myös uusi päätös on mielestäsi virheellinen, voit valittaa siitä lääninoikeudelle [länsrätten]. Lääninoikeuden tuomiosta voi taas valittaa kamarioikeudelle [kammarrätten]. Jotta kamarioikeus voisi ottaa asiasi käsiteltäväksi, tarvitset kuitenkin valitusluvan. Ilmoita aina muutoksista! [Anmäl alltid förändringar!] Jos tulosi pienenevät, vuokraasi korotetaan tai taloudellisessa tilanteessasi tapahtuu muita muutoksia, voit olla oikeutettu saamaan suurempaa asuntolisää. Ilmoita siis muutoksista Vakuutuskassalle! Sinun on kuitenkin aina myös ilmoitettava Vakuutuskassalle jos omat tai puolisosi tulot lisääntyvät olennaisesti jos muutat toiseen asuntoon, otat alivuokralaisen tai asumisolosuhteissasi tapahtuu muita muutoksia jos solmit avioliiton tai avioliittosi purkautuu. Jos et ilmoita näistä muutoksista, voit joutua maksamaan rahaa takaisin. Jos aiot matkustaa ulkomaille pitemmäksi aikaa tai muuttaa johonkin toiseen maahan asumaan, huomaa, että sinun on ilmoitettava siitä Vakuutuskassalle, koska ulkomailla oleskelu voi myös vaikuttaa oikeuteesi saada asuntolisää. Lisätietoa saa asiakaspalvelustamme Tiedotetta ei tule pitää aiheeseen liittyvänä lakitekstinä.

7 Vakuutuskassa tarkistaa [Försäkringskassan kontrollerar] Vakuutuskassa tarkistaa ilmoitetut tiedot. Kyse voi olla tuloihin, työpoissaoloihin, siviilisäätyyn tai asuinpaikkaan liittyvistä tiedoista. Saamme tiedonvaihdon välityksellä tietoa toisilta viranomaisilta ja tarkastamme rekistereissämme olevat tiedot vertaamalla niitä muun muassa Opintotukiasiain keskuslautakunnalta [Centrala studiestödsnämnden, CSN], työttömyyskassoilta ja Verovirastolta saatuihin tietoihin. Virheellisten tietojen tahallisesti ilmoittaminen tai korvauksen saamiseen mahdollisesti vaikuttavien muutosten ilmoittamatta jättäminen voi olla rikollinen teko. Vakuutuskassa tekee kaikista epäillyistä sosiaaliturvaan kohdistuvista rikoksista ilmoituksen poliisille.

Työnteko ja sairauskorvaus [sjukersättning]

Työnteko ja sairauskorvaus [sjukersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 2/2 2009 Työnteko ja sairauskorvaus [sjukersättning] Säännöt ovat voimassa 1. tammikuuta 2009 alkaen, mutta hakemuksen voi jättää jo nyt. [Arbeta med sjukersättning] sovelletaan

Lisätiedot

Asuntoavustus [bostadsbidrag] nuorille lapsettomille [Bostadsbidrag till unga utan barn]

Asuntoavustus [bostadsbidrag] nuorille lapsettomille [Bostadsbidrag till unga utan barn] Asuntoavustus [bostadsbidrag] nuorille lapsettomille [Bostadsbidrag till unga utan barn] Jos olet nuori ja tulosi ovat pienet, voit saada asuntoavustusta. Saamasi avustuksen suuruus määräytyy tulojesi,

Lisätiedot

Asuntoavustus [bostadsbidrag] lapsiperheille [Bostadsbidrag till barnfamiljer]

Asuntoavustus [bostadsbidrag] lapsiperheille [Bostadsbidrag till barnfamiljer] Asuntoavustus [bostadsbidrag] lapsiperheille [Bostadsbidrag till barnfamiljer] Pienituloiset lapsiperheet voivat saada asuntoavustusta. Asuntoavustuksen suuruus määräytyy tulojen, asumiskustannusten, asunnon

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [aktivitetsersättning] alentuneen työkyvyn yhteydessä [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga]

Aktivointikorvaus [aktivitetsersättning] alentuneen työkyvyn yhteydessä [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [aktivitetsersättning] alentuneen työkyvyn yhteydessä [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Aktivointikorvaus on tuki nuorelle, joka on työkyvytön

Lisätiedot

Sairauskorvaus [Sjukersättning]

Sairauskorvaus [Sjukersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 20/08 2009 Sairauskorvaus [Sjukersättning] Sairauskorvausta voit saada, jos työkykysi on pysyvästi alentunut vähintään yhdellä neljäsosalla. Sairauskorvauksen saaminen edellyttää,

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång]

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång] Jos koulunkäyntisi pitkittyy toimintarajoitteen vuoksi, voit saada aktivointikorvausta

Lisätiedot

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Skatteverket SKV 442, 5.painos Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Finska Ulkomailla asuvia

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning]

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Takuukorvauksena maksettava aktivointikorvaus takaa sinulle

Lisätiedot

Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning]

Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning] Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning] Klicka här, skriv ev. Undertitel Voit saada kotoutumiskorvausta, jos olet vastikään muuttanut Ruotsiin. Kotoutumiskorvaus on raha, jota sinulle maksetaan, kun

Lisätiedot

Vanhempainraha [gnpnnepardööröf]

Vanhempainraha [gnpnnepardööröf] Vanhempainraha [gnpnnepardööröf] Vanhempainrahaa maksetaan vanhemmille, jotta he voisivat hoitaa lapsiaan kotona työssä käymisen sijasta. Sitä maksetaan yhteensä 480 päivältä kustakin lapsesta. Vanhempainrahaa

Lisätiedot

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg]

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Klicka här, skriv ev. Undertitel Lapsilisää maksetaan, kunnes lapsi täyttää 16 vuotta. Sen jälkeen peruskoulua jatkavat lapset saavat jatkettua

Lisätiedot

HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT

HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT Sosiaalilautakunta Motalan kunta Voimassa 1. lokakuuta 2013 lähtien Hoito- ja hoiva-asumismaksut 1. lokakuuta 2013 lähtien Sivu 1 (3) HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT Asuessasi

Lisätiedot

Klicka här, skriv ev. Undertitel

Klicka här, skriv ev. Undertitel Klicka här, skriv ev. Undertitel Vanhempainraha on vanhemmille maksettava korvaus, jotta he voisivat töissä olon sijaan olla kotona lastensa kanssa. Tätä korvausta maksetaan yhteensä 480 päivältä lasta

Lisätiedot

Sairauspäiväraha [Sjukpenning]

Sairauspäiväraha [Sjukpenning] Sairauspäiväraha [Sjukpenning] Jos ei sairauden vuoksi kykene tekemään työtä, voi saada sairauspäivärahaa Vakuutuskassalta [Försäkringskassan]. Sairauspäivärahaa voi saada enintään 364 päivältä 15 kuukauden

Lisätiedot

VUOKRA-ASUNTOHAKEMUS Tulosta, täytä ja allekirjoita hakemus ja toimita se liitteineen kunnan asuntotoimistoon tai muulle vuokra-asunnon omistajalle.

VUOKRA-ASUNTOHAKEMUS Tulosta, täytä ja allekirjoita hakemus ja toimita se liitteineen kunnan asuntotoimistoon tai muulle vuokra-asunnon omistajalle. VUOKRA-ASUNTOHAKEMUS Tulosta, täytä ja allekirjoita hakemus ja toimita se liitteineen kunnan asuntotoimistoon tai muulle vuokra-asunnon omistajalle. 1 Henkilötiedot 1.1 Hakijan henkilötiedot Sukunimi Entiset

Lisätiedot

Aktivointituki ja kehityskorvaus

Aktivointituki ja kehityskorvaus Aktivointituki ja kehityskorvaus [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning] Työmarkkinapoliittisiin toimiin osallistuva voi saada korvausta aktivointituen tai kehityskorvauksen muodossa. Jos on täyttänyt

Lisätiedot

Palauta hakemus liitteineen osoitteella: Lindorff Oy Back Office, Vapaaehtoiset velkajärjestelyt PL 20 20101 Turku. Postinumero ja postitoimipaikka

Palauta hakemus liitteineen osoitteella: Lindorff Oy Back Office, Vapaaehtoiset velkajärjestelyt PL 20 20101 Turku. Postinumero ja postitoimipaikka 1 / 5 Selvitämme mahdollisuudet Lindorffin olevien velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Lähetämme hakemuksen saavuttua vastaanottoilmoituksen, jossa kerromme

Lisätiedot

Haluatko ilmoituksen myös sähköpostina Kyllä En. Toimipaikka tai työnantaja Alkaen Puhelin toimeen. Toimipaikka Alkaen Puhelin toimeen

Haluatko ilmoituksen myös sähköpostina Kyllä En. Toimipaikka tai työnantaja Alkaen Puhelin toimeen. Toimipaikka Alkaen Puhelin toimeen VUOKRA-ASUNTOHAKEMUS Tulosta, täytä ja allekirjoita hakemus ja toimita se liitteineen kunnan asuntotoimistoon tai muulle vuokra-asunnon omistajalle. 1 Henkilötiedot 1.1 Hakijan henkilötiedot Sukunimi Entiset

Lisätiedot

Eskilstunan kunnan vanhustenja vammaistenhuoltomaksut

Eskilstunan kunnan vanhustenja vammaistenhuoltomaksut Eskilstunan kunnan vanhustenja vammaistenhuoltomaksut Voimassa alkaen 1.2.2009 Tämä esite on kunnallista hoitoa ja huolenpitoa tarvitseville. Tässä informoimme palveluiden ja hoitotoimien maksuista. Jos

Lisätiedot

Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet

Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet Hanna Silander Lakimies Veronmaksajain Keskusliitto ry 15.3.2017 Oman asunnon ostaminen ja verotus Rahoitus Säästöt Laina Lahja Asunnon ostaminen Varainsiirtovero / ensiasunnon

Lisätiedot

Vastaus Pohjoismaiden neuvoston kysymykseen rajaesteistä ja asumiskustannuksista (E 12/2008)

Vastaus Pohjoismaiden neuvoston kysymykseen rajaesteistä ja asumiskustannuksista (E 12/2008) Ruotsin ulkoasiainministeriö Pohjoismaiden neuvostolle Vastaus Pohjoismaiden neuvoston kysymykseen rajaesteistä ja asumiskustannuksista (E 12/2008) Anita Knakkergaard (Tanskan kansanpuolue) on esittänyt

Lisätiedot

Lahjaveroilmoituksen antaa lahjansaaja. Pääsääntöisesti lahjaveroilmoitusta varten ei tarvita liitteitä eikä niitä voi verkkolomakkeella lähettää.

Lahjaveroilmoituksen antaa lahjansaaja. Pääsääntöisesti lahjaveroilmoitusta varten ei tarvita liitteitä eikä niitä voi verkkolomakkeella lähettää. Lahjaveroilmoitus -verkkolomake Täyttöohjeet Lomaketta täyttäessäsi etene järjestyksessä täyttäen kaikki pakolliset valkoiset kentät (*) sekä muut ilmoitettavat tiedot. Harmaisiin kenttiin et voi ilmoittaa

Lisätiedot

Metsänomistuksen vaikutukset pysyvässä kunnallisessa hoidossa olevien henkilöiden hoitomaksuihin ja erilaisiin KELA:n maksamiin etuuksiin

Metsänomistuksen vaikutukset pysyvässä kunnallisessa hoidossa olevien henkilöiden hoitomaksuihin ja erilaisiin KELA:n maksamiin etuuksiin Metsänomistuksen vaikutukset pysyvässä kunnallisessa hoidossa olevien henkilöiden hoitomaksuihin ja erilaisiin KELA:n maksamiin etuuksiin Polvelta Toiselle Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut, 7.4.2018,

Lisätiedot

Miten metsänomistus vaikuttaa pysyvään kunnalliseen hoitoon joutuvien henkilöiden hoitomaksuihin ja erilaisiin Kelan maksamiin sosiaalietuuksiin

Miten metsänomistus vaikuttaa pysyvään kunnalliseen hoitoon joutuvien henkilöiden hoitomaksuihin ja erilaisiin Kelan maksamiin sosiaalietuuksiin Miten metsänomistus vaikuttaa pysyvään kunnalliseen hoitoon joutuvien henkilöiden hoitomaksuihin ja erilaisiin Kelan maksamiin sosiaalietuuksiin Polvelta Toiselle messut, Rovaniemi 18.3.2017 Antti Pajula,

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Suomalainen Ranskassa Ratkaisuja ja Välineitä Verosuunnitteluun

Suomalainen Ranskassa Ratkaisuja ja Välineitä Verosuunnitteluun Tax Services Suomalainen Ranskassa Ratkaisuja ja Välineitä Verosuunnitteluun Markku Järvenoja Handelsbanken Private Banking Luxemburg Antibes, 29.11.2007 1 Kohtaamispisteet Kansainvälinen kahdenkertainen

Lisätiedot

HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Hakijan antamat tiedot vapaaehtoista velkajärjestelyä varten

HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Hakijan antamat tiedot vapaaehtoista velkajärjestelyä varten HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Selvitämme mahdollisuudet Lowellin olevien velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Lähetämme hakemuksen saavuttua

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Apulaisprofessori Tomi Viitala Osakeyhtiön verotus Osakeyhtiö on yhteisö eli osakkeenomistajistaan erillinen verovelvollinen Osakeyhtiölle lasketaan

Lisätiedot

Vammaiskorvaus [Handikappersättning]

Vammaiskorvaus [Handikappersättning] Vammaiskorvaus [Handikappersättning] 19 vuotta täyttänyt voi saada vammaiskorvausta, jos hän tarvitsee lisäavustusta tai hänellä on lisäkustannuksia pysyvän sairauden tai toiminnanvajavuuden vuoksi. Korvausta

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Päivi Ylitalo: Poromiehen verotus -maatalouden veroilmoitus- Toukokuu 2010 Lapin ammattiopisto www.poroverkko.wikispaces.com Paliskuntain yhdistys

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut ja yhteiskunnan tuet

Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut ja yhteiskunnan tuet Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut ja yhteiskunnan tuet Seinäjoki 8.11.2014 Suomen metsäkeskus Julkiset palvelut Antti Pajula Kunnat perivät pysyvässä hoidossa olevilta henkilöiltä

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

Erityisasumisen maksut

Erityisasumisen maksut Erityisasumisen maksut Avgifter för särskilt boende Tietoa tukea ja hoivaa koskevista maksuista sinulle, joka asut ryhmäasunnossa tai hoitokodissa Esitteen tiedot on päivitetty 29.12.2014. Voit myös kuunnella

Lisätiedot

Vuokratulojen verotus

Vuokratulojen verotus Vuokratulojen verotus Tutustu asunnon vuokratulojen verotukseen Suunnitteletko asunnon vuokraamista? Vuokraatko asuntoa jo nyt? Aiotko lopettaa vuokraamisen? Tästä aineistosta saat selville, kuinka maksat

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta EV 109/1999 vp - HE 73/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi opintotukilain ja asumistukilain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7311999 vp laeiksi opintotukilain

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN. Henkilötiedot. Haettava huoneisto Huoneistotyyppi. Syväyksenkatu 18 B, 89600 SUOMUSSALMI Puh. 08-7190111 Fax.

SUOMUSSALMEN. Henkilötiedot. Haettava huoneisto Huoneistotyyppi. Syväyksenkatu 18 B, 89600 SUOMUSSALMI Puh. 08-7190111 Fax. SUOMUSSALMEN VANHUSTENTALOYHDISTYS RY. Asuntohakemus 1 (5) Syväyksenkatu 18 B, 89600 SUOMUSSALMI Saapunut Puh. 08-7190111 Fax. 08-7190113 / 20 Ämmänsaaren palvelutalo Ämmänsaaren Vanhustentalo Hoitokoti

Lisätiedot

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus. 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus. 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto Ulkomaille muuttava eläkkeensaaja 1. Ulkomaille muutosta huolimatta Suomesta saatu eläke verotetaan

Lisätiedot

Sopeutumisraha SOPEUTUMISRAHA 1 (5) 21.4.2015. Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja.

Sopeutumisraha SOPEUTUMISRAHA 1 (5) 21.4.2015. Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja. SOPEUTUMISRAHA 1 (5) Sopeutumisraha Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja. Jos kansanedustaja ei ole edustajantoimen päättyessä saavuttanut eläkeikää, hänellä

Lisätiedot

ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI

ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI OPINTOTUKI ON opintoraha asumislisä lainantakaus lainavähennysoikeus 2 TUKIAJAT Yliopistotutkintoon ( tukiajat 1.8.2005 alkaen) Opinto oikeus pelkästään alempaan

Lisätiedot

Hoito- ja hoivatoiminnan maksut Eskilstunan kunnassa

Hoito- ja hoivatoiminnan maksut Eskilstunan kunnassa Hoito- ja hoivatoiminnan maksut Eskilstunan kunnassa Voimassa 1. 2.2012 alkaen Tämän esitteen tiedot koskevat kaikkia kunnallisen hoidon ja hoivan tarpeessa olevia henkilöitä. Esite sisältää tietoja palvelusta

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2017 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

Hakemus palautetaan Paimion Palvelukeskussäätiön. osoitteeseen c/o Yrityspalvelu Muurinen Ky,

Hakemus palautetaan Paimion Palvelukeskussäätiön. osoitteeseen c/o Yrityspalvelu Muurinen Ky, 1 Hakemus palautetaan Paimion Palvelukeskussäätiön osoitteeseen c/o Yrityspalvelu Muurinen Ky, ASUNTOHAKEMUS SENIORITALO Vistantie 22 B 4, 21530 Paimio Hakemuksen numero Vuosi Vuokra-asunto HAKIJAN HENKILÖTIEDOT

Lisätiedot

Kotona Nimi Henkilötunnus asuvat lapset ja Nimi Henkilötunnus muut samassa Nimi Henkilötunnus taloudessa asuvat Nimi Henkilötunnus.

Kotona Nimi Henkilötunnus asuvat lapset ja Nimi Henkilötunnus muut samassa Nimi Henkilötunnus taloudessa asuvat Nimi Henkilötunnus. HAMINAN KAUPUNKI SOSIAALITYÖ TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Vastaanotettu Sibeliuskatu 36 B 49400 HAMINA Neuvonta p. 749 3031 Henkilö- Hakijan sukunimi ja etunimet Henkilötunnus tiedot ja asuminen Puolison sukunimi

Lisätiedot

Helsingin OP Pankki Oyj. Vesa Väätänen

Helsingin OP Pankki Oyj. Vesa Väätänen Helsingin OP Pankki Oyj Vesa Väätänen OP-bonuksia keskittämisestä Palkitsemme asiakkaitamme keskittämisestä markkinoiden parhailla keskittämiseduilla. Viime vuonna asiakkaillemme kertyi OP-bonuksia 195

Lisätiedot

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp).

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (StVM

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi TOIMEENTULOTUKIOPAS

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi TOIMEENTULOTUKIOPAS Haapaveden kaupunki Haapaveden Siikalatvan sosiaalityö Tähtelänku 1, PL 40 86600 HAAPAVESI Sosiaali- terveyspiiri Helmi TOIMEENTULOTUKIOPAS TOIMEENTULOTUKIOPAS Mitä on toimeentulotuki? Miten selvitetään

Lisätiedot

Professori Seppo Penttilä Sijoittajan kansainvälinen verotus

Professori Seppo Penttilä Sijoittajan kansainvälinen verotus Johtamiskorkeakoulu Professori Seppo Penttilä Sijoittajan kansainvälinen verotus Sijoitusmessut Tampere 25.3.2014 Kenen saamat tulot verotetaan Suomessa? Suomessa verotetaan Verovelvolliset Yleisesti verovelvollinen

Lisätiedot

Maksuja ja maksamista koskevat säännöt

Maksuja ja maksamista koskevat säännöt Esikoulu Pedagoginen hoitotoiminta Vapaa-ajankoti Kuva: Lovisa Lindblom ja ja maksamista koskevat säännöt Enköpingin kunta SÄÄNNÖT 22.4.2013 Koululautakunnan tarkistama 16.5.2013 Koululautakunnan vahvistama

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2010 1 333 MUUTOSVAATIMUS PITKÄAIKAISHOITOMAKSUPÄÄTÖKSESTÄ Terke 2010-2498 Esityslistan asia TJA/19 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun

Lisätiedot

Maksut Tietoa maksuista hoito- ja hoivasektorissa

Maksut Tietoa maksuista hoito- ja hoivasektorissa Maksut 2018 Tietoa maksuista hoito- ja hoivasektorissa Sisällys Sivu Joitakin käsitteitä... 3 Maksujen laskeminen... 5 Maksut 2018... 6 Muuta... 7 Sinä, joka saat apua Skövden kunnalta kotipalvelun, erityisasumisen,

Lisätiedot

Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20

Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20 LAPUAN KAUPUNKI TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20 Vakuutan, että antamani tiedot ovat totuudenmukaiset ja sitoudun ilmoittamaan toimeentulotukipäätöksen

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2012 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Haen toimeentulotukea ajalle 1 HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet Hakemuksen saapumispäivämäärä: Henkilötunnus Katuosoite Postinumero- ja toimipaikka Kotikunta Puhelin (koti, työ, matkapuhelin)

Lisätiedot

ennakkoveroa/muutosta ennakkoveroon

ennakkoveroa/muutosta ennakkoveroon VEROKORTTIHAKEMUS JA ENNAKKOVEROHAKEMUS 2016 Henkilöasiakas, liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maatalouden harjoittaja ja yhtymän osakas hakee verokorttia ja/tai ennakkoveroa tällä lomakkeella. Rajoitetusti

Lisätiedot

Lahjaverovelvollisuus syntyy, kun saat lahjan, jonka arvo on euroa (ennen : euroa) tai enemmän

Lahjaverovelvollisuus syntyy, kun saat lahjan, jonka arvo on euroa (ennen : euroa) tai enemmän Lahjansaajan opas Veronalaiset lahjat Lahjaverovelvollisuus syntyy, kun saat lahjan, jonka arvo on 5 000 euroa (ennen 1.1.2017: 4 000 euroa) tai enemmän Veronalaisia lahjoja ovat samalta lahjanantajalta

Lisätiedot

Tilapäinen vanhempainraha lapsen hoidon yhteydessä [Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn]

Tilapäinen vanhempainraha lapsen hoidon yhteydessä [Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn] Tilapäie vahempairaha lapse hoido yhteydessä [Tillfällig föräldrapeig vid vård av bar] Klicka här, skriv ev. Udertitel Lapset sairastuvat usei. Tämä vuoksi voit saada tilapäistä vahempairahaa, jos joudut

Lisätiedot

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Voit hakea opiskelijan tukia verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja palvelunumeroista ma pe klo 8 18 Opiskelijan tuet 020 692 209 Asevelvollisen tuet 020 692

Lisätiedot

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ulla Huovinen HAAGA-HELIA amk ulla.huovinen@haaga-helia.fi Työsuhteessa vai yrittäjänä? Työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä Vaikuttaa

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Sovellettava laki: Laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä a) Toimeksiantosopimus on tehtävä kirjallisesti tai sähköisesti siten, ettei tietoja voi yksipuolisesti muuttaa ja ne

Lisätiedot

HO Asteriholhoustiliho14.wtr

HO Asteriholhoustiliho14.wtr HO Asteriholhoustiliho14.wtr TULOT 10Korkotulot 11Osinkotulot 12Vuokratulot 13 Palkka ja eläketulot 14Kansaneläke 15Muut tulot 16Tulot omaisuudenmyynnistä MENOT 17Käyttövarat 18Elinkustannukset 19Verot

Lisätiedot

Haluatko ilmoituksen myös sähköpostina Kyllä En. Toimipaikka tai työnantaja Alkaen Puhelin toimeen. Toimipaikka Alkaen Puhelin toimeen

Haluatko ilmoituksen myös sähköpostina Kyllä En. Toimipaikka tai työnantaja Alkaen Puhelin toimeen. Toimipaikka Alkaen Puhelin toimeen VUOKRA-ASUNTOHAKEMUS Tulosta, täytä ja allekirjoita hakemus ja toimita se liitteineen kunnan asuntotoimistoon tai muulle vuokra-asunnon omistajalle. 1 Henkilötiedot 1.1 Hakijan henkilötiedot Sukunimi Entiset

Lisätiedot

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot)

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot) Välitön tuloverotus Verovelvolliselta suoraan perittäviä veroja nimitetään välittömiksi veroiksi Verot määräytyvät tulojen ja varallisuuden perusteella Tulon (=tuloverotus) perusteella maksetaan veroa

Lisätiedot

Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut, yhteiskunnan tuet ja edunvalvonta

Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut, yhteiskunnan tuet ja edunvalvonta Metsänomistamisen erityiskysymykset: laitoshoidon maksut, yhteiskunnan tuet ja edunvalvonta Kuopio 29.3.2014 Suomen metsäkeskus Julkiset palvelut Antti Pajula Kunnat perivät pysyvässä hoidossa olevilta

Lisätiedot

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot)

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot) Välitön tuloverotus Verovelvolliselta suoraan perittäviä veroja nimitetään välittömiksi veroiksi Verot määräytyvät tulojen ja varallisuuden perusteella Tulon (=tuloverotus) perusteella maksetaan veroa

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Sisällysluettelo Yleisen asumistuen laskenta Ruokakunta ja tulot Keskiarvotulo Jatkuva tulo o Palkka lisineen o Työttömyysetuus o Sairausvakuutuksen päiväraha,

Lisätiedot

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta.

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta. Ulkomaisen vuokratyövoiman verotusta koskeva uudistus 2007: tyypillisiä kysymyksiä vastauksineen Sisällysluettelo 1. Yleiset kysymykset 2. Enintään kuusi kuukautta Suomessa olevat 3. Yli kuusi kuukautta

Lisätiedot

Perustoimeentulotuen mä ä rä n läskennän ohje

Perustoimeentulotuen mä ä rä n läskennän ohje Perustoimeentulotuen mä ä rä n läskennän ohje Sisällysluettelo Perustoimeentulotuen laskenta Tulot Asumismenot Menot Arvio perustoimeentulotuen määrästä Tämän laskurin avulla voit selvittää mahdollisuuden

Lisätiedot

Yritysmuodot. 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta. Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito

Yritysmuodot. 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta. Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Yritysmuodot 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Marjatta Kariniemi 7.2.2005 1 Erot eri yritysmuodoissa omistajien vastuu yrityksen

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus.

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Miksi osakeyhtiötä verotetaan? Fiskaalisen tavoitteen tehokkaampi toteutuminen Veropohjan laajuus

Lisätiedot

Tietoa toimeentulotuesta

Tietoa toimeentulotuesta sosiaalipalvelu Tietoa toimeentulotuesta Information om försörjningsstöd Toimeentulotukihakemuksen käsittelyprosessi Jätä täytetty hakemus käsiteltäväksi Selvitys ja työsuunnitelma Laskukaava: Kulutusnormi

Lisätiedot

Tietoa hoidon ja hoivan maksuista Maksut

Tietoa hoidon ja hoivan maksuista Maksut Tietoa hoidon ja hoivan maksuista Maksut Enköpingin kunta Enköpingin kunta 2013. Hoito- ja hoivahallinto. Tietoa palvelu- ja hoivamaksuista Yleistä Tämä esite on tarkoitettu hoito- ja hoivahallinnon asiakkaille.

Lisätiedot

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus Apulaisprofessori Tomi Viitala Eriytetty tuloverojärjestelmä - Tulolajit Luonnollisilla henkilöillä kaksi tulolajia: ansiotulo ja pääomatulo

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta annetun lain 3 ja 4 :n, rajoitetusti verovelvollisen tulon ja varallisuuden verottamisesta annetun lain :n

Lisätiedot

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 2018

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 2018 TULOSELVITYS Maksukyvyn mukainen maksu tarkistetaan kerran vuodessa tai tulojen muuttuessa. Asiakkaalla on velvollisuus ilmoittaa tulojen muuttumisesta. Hoitomaksu muutetaan takautuvasti tulojen muuttumisesta

Lisätiedot

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta.

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta. 1(5) LOMAKKEEN 3317 TOIMINTARYHMÄN TOIMINTARAHAN MAKSUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE Lnro 3316A EUROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Manner-Suomen

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS

TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Saapunut / 20 Rek.nro. Täyd. / 20 Päätös nro. Hakijan velvollisuus on täyttää toimeetulotukihakemus asianmukaisesti kaikilta osin (Hall.laki 16, 17). Hakemukseen tulee liittää kaikki

Lisätiedot

tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila 25.11.2014

tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila 25.11.2014 Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä velka- ja talousongelmien

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 29.11.2002 TARKVES MUUTTOSOP (VM 4.3.2003) Päivitetty 1.3.2009 LIITE 4 1 ( 4 ) RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 1 Soveltamisala 2 Yleistä Tämän sopimuksen määräyksiä

Lisätiedot

Maatalousyhtymän verotus Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen

Maatalousyhtymän verotus Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen Maatalousyhtymän verotus 7.12.2016 Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen Maatalousyhtymällä voi olla - Maatalouden tulolähde: maatalous, rakennusten vuokrat, maa-alueen vuokra, metsätalouden sivutulot - Muun

Lisätiedot

Toimeentulotukiasiakkaiden asumisen turvaaminen. Raija Kostamo

Toimeentulotukiasiakkaiden asumisen turvaaminen. Raija Kostamo Toimeentulotukiasiakkaiden asumisen turvaaminen Raija Kostamo 28.3.2017 Miten asumista voidaan tukea Kelasta? Kelasta voi saada rahallista tukea asumiseen eri etuuksien muodossa Yleinen asumistuki Opintotuen

Lisätiedot

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94 RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) LIITE I TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT Vakuusrahaston tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaisesti: TULOSLASKELMA 1.1.19xx - 31.12.19xx Varsinainen

Lisätiedot

SOSIAALINEN LUOTOTUS

SOSIAALINEN LUOTOTUS Saapunut Sivu 1/4 Päätös nro SOSIAALINEN LUOTOTUS LUOTTOHAKEMUS MUUTOSHAKEMUS HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Hakijan nimi Hakijan nimi Kotiosoite Henkilötunnus Henkilötunnus Puhelin (molempien hakijoiden) Postinumero

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Luontoisedut ja tulorekisteri

Luontoisedut ja tulorekisteri Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työntekijätiedot... 3 2 Asuntoetu... 4 2.1 Esimerkki Asuntoedusta... 4 2.1.1 Vaihtoehto 1/ Kirjataan Asuntoetu täysimääräisenä... 4 2.1.2 Vaihtoehto 2/ Kirjataan Asuntoedun

Lisätiedot

BRONEX SOFTWARE OY , 15:07:25, Sivu 1. Lähtö. Ehdotus A TULOT OSAKKAALLE KÄTEEN (1000 )

BRONEX SOFTWARE OY , 15:07:25, Sivu 1. Lähtö. Ehdotus A TULOT OSAKKAALLE KÄTEEN (1000 ) EHDOTUSLASKELMA, Verovuosi 2014 Nimi: Erkki Esimerkki Jakopohjana oleva nettovarallisuus: 100000.00 113.5 +3.2 D KUSTANNUKSET YHTIÖLLE (1000 ) 108.7-1.6 103.9-6.4 99.1-11.2 B Lähtö Ehdotus C 94.3-16.0

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS 1 (5) SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Haen toimeentulotukea ajalle 1 HAKIJAN HENKILÖTIEDOT 2 AVIO-/AVOPUOLISON HENKILÖTIEDOT

TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS 1 (5) SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Haen toimeentulotukea ajalle 1 HAKIJAN HENKILÖTIEDOT 2 AVIO-/AVOPUOLISON HENKILÖTIEDOT TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS 1 (5) Haen toimeentulotukea ajalle 1 HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet Hakemuksen saapumispäivämäärä: Henkilötunnus Katuosoite Postinumero- ja toimipaikka Puhelin (koti,

Lisätiedot

ERILAISIA PARISUHTEITA. Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu

ERILAISIA PARISUHTEITA. Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu ERILAISIA PARISUHTEITA Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu PERHETYYPPIEN MURROS 2000-LUVULLA 100 % 90 % 80 % 2,1 11,3 7,5 2 11 7 2 11 8 70 % 60 % 35,7 36 33 Isä ja lapsia Äiti ja lapsia 50 % 40 % 30

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus Apulaisprofessori Tomi Viitala Eriytetty tuloverojärjestelmä - Tulolajit Luonnollisilla henkilöillä kaksi tulolajia: ansiotulo ja pääomatulo

Lisätiedot

MAATILAYRITYKSEN OSAKEYHTIÖIT- TÄMINEN. ProAgria Etelä-Suomi ry Simo Solala yritys- ja talousasiantuntija 050 595 1059 simo.solala@proagria.

MAATILAYRITYKSEN OSAKEYHTIÖIT- TÄMINEN. ProAgria Etelä-Suomi ry Simo Solala yritys- ja talousasiantuntija 050 595 1059 simo.solala@proagria. MAATILAYRITYKSEN OSAKEYHTIÖIT- TÄMINEN ProAgria Etelä-Suomi ry Simo Solala yritys- ja talousasiantuntija 050 595 1059 simo.solala@proagria.fi Yksityinen maatalouden harjoittaja Harjoittaa liiketoimintaa

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA,

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, 19.3.2018 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2010 1 107 MUUTOSVAATIMUS PITKÄAIKAISHOITOMAKSUPÄÄTÖKSESTÄ Terke 2010-4 Esityslistan asia TJA/17 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun

Lisätiedot

Sijoittajan perintöverosuunnittelu

Sijoittajan perintöverosuunnittelu Sijoittajan perintöverosuunnittelu Katariina Sorvanto Lakimies Veronmaksajat Mistä perintö- ja lahjaveroa maksetaan? Yleensä kun joko perinnönjättäjä tai -saaja tai lahjanantaja tai -saaja asui kuolinhetkellä/lahjoitushetkellä

Lisätiedot

Toimeentulotuen tarkoitus

Toimeentulotuen tarkoitus Toimeentulotuen tarkoitus Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä.

Lisätiedot

Pidätyksen alaisen palkan määrä (sis. luontoisedut) Perusprosentti Lisäprosentti Palkkakauden tuloraja perusprosentille

Pidätyksen alaisen palkan määrä (sis. luontoisedut) Perusprosentti Lisäprosentti Palkkakauden tuloraja perusprosentille TULOVEROTUS 1 Ongelma Ennakonpidätys Kesällä 2012 Satu on kesätöissä. Hän on työnantajansa kanssa sopinut kuukausipalkakseen 1600 euroa. Palkanmaksupäivänä hänen tililleen on maksettu 1159,00 euroa. Satu

Lisätiedot

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Vuosi-ilmoitukset 2016 Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Sisältö Vuosi-ilmoitusten palautuspäivät Tietovälineellä ilmoittaminen Lain muutoksista aiheutuvat muutokset 2016 tietuekuvauksissa Uudet

Lisätiedot

Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen

Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1982/710) 17 ja asetuksen (1983/607) 10 säädöksiin, joiden mukaan kunnan on huolehdittava

Lisätiedot