Vanhempainraha [gnpnnepardööröf]

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vanhempainraha [gnpnnepardööröf]"

Transkriptio

1 Vanhempainraha [gnpnnepardööröf] Vanhempainrahaa maksetaan vanhemmille, jotta he voisivat hoitaa lapsiaan kotona työssä käymisen sijasta. Sitä maksetaan yhteensä 480 päivältä kustakin lapsesta. Vanhempainrahaa maksetaan kolmen eri korvaustason mukaan. Ennen vuotta 2002 syntyneisiin lapsiin sovelletaan muita sääntöjä. Lisätietoa saa Vakuutuskassalta [Försäkringskassan]. Vanhempainraha takaa, että voit lapsen vanhempana saada vapaata työstäsi ja saada korvausta pitemmiltä yhtäjaksoisilta aikaväleiltä, yksittäisiltä päiviltä tai osapäiviltä. Raskaana oleva voi aloittaa vanhempainrahan noston aikaisintaan 60 päivää ennen arvioitua synnytysaikaa. Vanhempainrahaa voidaan maksaa, kunnes lapsi täyttää kahdeksan vuotta tai päättää ensimmäisen kouluvuotensa. Adoptiolapsen vanhemman on nostettava vanhempainraha kahdeksan vuoden kuluessa siitä päivästä, jolloin hän sai lapsen hoitoonsa, kuitenkin viimeistään siihen ajankohtaan mennessä, jolloin lapsi täyttää kymmenen vuotta. Äitiysneuvola [Mödravårdscentralen] tarjoaa usein lasta odottaville vanhempainkoulutusta. Kumpikin vanhemmista voi osallistua koulutukseen samanaikaisesti ja saada vanhempainrahaa samalta ajalta. Vanhemmilla, jotka ovat lapsen yhteishuoltajia, on kummallakin oikeus saada vanhempainrahaa 240 päivältä. Näistä 60 päivää on varattu kullekin vanhemmalle omakohtaisesti. Muut päivistä vanhemmat voivat vapaasti jakaa keskenään. Vanhempi, joka on luopunut vanhempainrahapäivistä, voi saada luovuttamansa päivät takaisin, jos niistä ei vielä ole maksettu korvausta. Lapsen yksinhuoltaja on oikeutettu saamaan vanhempainrahaa 480 päivältä. Kaksosten syntymän yhteydessä vanhempainrahaa maksetaan vielä 90 sairausrahapäivältä tai perustasopäivältä ja 90 alimman tason päivältä. Vanhemmille, joille syntyy kolmoset tai useampia lapsia, vanhempainrahaa maksetaan vielä 180 sairausrahapäivältä tai perustasopäivältä kustakin lapsesta kahden lapsen jälkeen. Vanhempainloma kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Siitä on hyötyä sekä sinulle itsellesi että työnantajallesi. 1 (8)

2 Kuka on oikeutettu vanhempainrahaan [Vem har rätt till föräldrapenning?] Vanhempainraha maksetaan lapsen vanhemmille tai lapsen lailliselle huoltajalle. Vanhempainraha maksetaan myös lapsen hoitoonsa ottaville adoptiovanhemmille. Lisäksi vanhempainraha maksetaan henkilölle, joka asuu yhdessä lapsen vanhemman kanssa ja jolla on tai on ollut toisia yhteisiä lapsia vanhemman kanssa joka on tai on ollut naimisissa vanhemman kanssa on tai on ollut vanhemman rekisteröity kumppani Paljonko saa? [Hur mycket får man?] Vanhempainrahaa maksetaan kolmen eri korvaustason mukaan. Ensimmäisestä näistä käytetään nimitystä sairauspäivärahataso [sjukpenningnivå], ja se määräytyy vanhemman sairauspäivärahan perusteena olevan tulon mukaan. Lisätietoa sairauspäivärahan perusteena olevasta tulosta saa kohdasta Lisätietoa vanhempainrahasta ja sairauspäivärahan perusteena olevasta tulosta. Toisesta näistä käytetään nimitystä perustaso [grundnivå]. Perustaso on 225 kruunua päivässä. Perustason mukaisen korvauksen saavat vanhemmat, joilla on ollut pienet tulot tai ei lainkaan tuloja. Sairauspäiväraha- ja perustason mukaista korvausta maksetaan 390 päivältä, ja 180 ensimmäiseltä päivältä maksetaan kustakin lapsesta aina sairauspäiväraha- tai perustason mukainen korvaus. Myös kummallekin vanhemmalle erityisesti varatuista päivistä maksetaan sairauspäiväraha- tai perustason mukainen korvaus. Kolmannesta korvaustasosta käytetään nimitystä alin taso [lägstanivå] ja sen mukaista korvausta maksetaan 90 päivältä. Alin taso on 180 kruunua päivässä 1. heinäkuuta 2006 ja sitä myöhemmin syntyneistä lapsista ja 60 kruunua ennen 1. heinäkuuta 2006 syntyneistä lapsista. Mikä on tasa-arvobonus? [Vad är jämställdhetsbonus?] Tasa-arvobonus auttaa vanhempia jakamaan vanhempainvapaan tasan keskenään. Bonuksen saaminen edellyttää, että vanhemmilla on yhteinen huoltajuus lapsesta ottaessaan ulos vanhempainrahaa. Ei kuitenkaan tarvitse olla aviossa tai asua yhdessä. Sairauspäivärahaan tai peruspäivärahan tasoiseen vanhempainrahaan oikeutetuista 390 päivästä 60 päivää on varattu kummallekin vanhemmalle. Nämä 60 päivää eivät oikeuta bonukseen. Vanhemmat voivat saada bonuksen jäljellä olevilta 270 päivältä. Tasa-arvobonus voidaan maksaa vasta silloin, kun se vanhemmista, joka on käyttänyt pienemmän määrän päiviä, ottaa vanhempainrahaa, Teidän ei tarvitse anoa tasa-arvobonusta, vaan saatte bonuksen suoraan tilillenne pari päivää vanhempainrahan maksamisen jälkeen. Saatte kumpikin 50 kruunua päivältä. Esimerkki: Kim on kotona ensimmäiset 160 päivää lapsensa kanssa. 160 päivän jälkeen Robin on lapsen kanssa kotona. He eivät saa ensimmäisiltä 60 päivältä tasa-arvobonusta, koska ne päivät on varattu Robinille. Kun Robin ottaa vanhempainrahan päivältä 61, he saavat nyt 50 kruunua tasaarvobonusta jokaiselta päivällä, jonka Robin on kotona. 2 (8)

3 Miten vanhempainrahaa voi saada? [Hur gör man för att få föräldrapenning?] Lasta odottava käy äitiysneuvolassa ja saa sieltä äitiystodistuksen, jonka hän voi lähettää Vakuutuskassalle. Todistus on tarkoitettu ilmoitukseksi vanhempainrahan noston aloittamisesta. Kun olemme saaneet todistuksen, lähetämme lisätietoa vanhempainrahasta. Todistuksessa ei tavallisesti ole mitään tietoja lapsen toisesta vanhemmasta. Kun toinen lapsen vanhemmista alkaa nostaa vanhempainrahaa, hänen on tämän vuoksi ilmoitettava siitä Vakuutuskassalle. Ilmoitus on tehtävä viimeistään sinä päivänä, jolloin korvauksen nosto aloitetaan. Verkkosivuillamme voi tehdä ilmoituksen ja täyttää hakemuksen. Ilmoitus on tehtävä viimeistään sinä päivänä, jolloin haluaa aloittaa vanhempainrahan noston. Tätä varten tarvitaan sähköinen verkkopankkitunnus, jonka saa oman pankkinsa Internet-sivuilta. Ilmoituksen voi myös tehdä soittamalla numeroon Puhelimitse ilmoituksen tekevälle lähetetään kotiosoitteeseen lomake Ansökan Föräldrapenning [Hakemus Vanhempainraha], joka palautetaan täytettynä meille. Vanhempainrahan voi nostaa usealla eri tavalla [Du kan ta ut föräldrapenningen på olika sätt] Vanhempainrahaa voidaan maksaa täysimääräisenä tai siitä voi maksaa kolme neljäsosaa, puolet, yksi neljäsosa tai yksi kahdeksasosa. Päivittäin maksettavan vanhempainrahan suuruus määritetään suhteuttamalla vanhempainrahaa saavan työaika samassa ammatissa toimivien kokopäivätyössä käyvien tavanomaiseen työaikaan. Siten voi nostaa täysimääräistä vanhempainrahaa, jos ei käy lainkaan töissä kolme neljäsosaa vanhempainrahasta, jos työaika on enintään yksi neljäsosa tavanomaisesta työajasta puolet vanhempainrahasta, jos työaika on enintään puolet tavanomaisesta työajasta. yhden neljäsosan vanhempainrahasta, jos työaika on enintään kolme neljäsosaa tavanomaisesta työajasta yhden kahdeksasosan vanhempainrahasta, jos työaika on enintään seitsemän kahdeksasosaa tavanomaisesta työajasta. Perustason tai alimman tason mukaista vanhempainrahaa voi nostaa, jos työaika on enintään seitsemän kahdeksasosaa tavanomaisesta työajasta. Verkkosivuillamme voi suunnitella, miltä päiviltä nostaa vanhempainrahaa. Voiko vanhempainrahaa nostaa vapaapäiviltä? [Kan jag ta ut föräldrapenning för arbetsfria dagar?] Perustason tai alimman tason mukaista vanhempainrahaa voi nostaa vapaapäiviltä. Vanhempainrahaa ei kuitenkaan voi nostaa sinä aikana, jolloin on vuosilomalla. Jotta voisi nostaa sairauspäivärahatason mukaista täysimääräistä vanhempainrahaa päiviltä, jotka yleensä ovat vapaapäiviä, on vanhempainrahaa nostettava vapaapäiviä edeltävänä päivänä tai niiden jälkeisenä päivänä. Sama sääntö pätee myös silloin, kun nostaa puolet korvauksesta vapaapäiviltä jne. Sääntöä sovelletaan, jos vapaapäiväjaksoon sisältyy enintään neljä päivää. 3 (8)

4 Voivatko molemmat vanhemmat olla kotona samanaikaisesti ja saada vanhempainrahaa? [Kan båda föräldrarna vara hemma samtidigt och få föräldrapenning?] Lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana molemmat vanhemmat voivat saada vanhempainrahaa samoilta päiviltä. Näitä päiviä kutsutaan kaksoispäiviksi [dubbeldagar]. Vanhemmat voivat käyttää enintään 30 kaksoispäivää. Muistakaa, että kaksoispäiviltä ei saa ylimääräisiä vanhempainrahaan oikeuttavia päiviä. Tämä merkitsee sitä, että mikäli olette kotona yhtä aikaa, käytätte tällöin 2 päivää, siis kumpikin vanhemmista yhden. Lapsen täytettyä yhden vuoden vain yksi vanhemmista kerrallaan voi saada vanhempainrahaa. Kaksoispäivien käyttäminen edellyttää, että molempien vanhempien on anottava niitä samoina päivinä ja samassa määrin. Käyttämänne kaksoispäivät eivät oikeuta tasa-arvobonukseen. Tämä merkitsee sitä, että vanhempien, joilla on kaksoset kannattaa ottaa vanhempainraha kumpikin eri lapselle kaksoispäivien sijasta. Jos sairastut, voit saada sairauspäivärahaa [sjukpenning] vanhempainrahan sijasta [Om du blir sjuk kan du få sjukpenning i stället för föräldrapenning] Jos sairastut vanhempainloman aikana etkä pysty hoitamaan lastasi, tee sairastumisilmoitus Vakuutuskassalle. Voit tällöin saada sairauspäivärahaa vanhempainrahan sijasta. Lisätietoa vanhempainrahasta ja sairauspäivärahan perusteena olevasta tulosta [Mer om föräldrapenning och sjukpenninggrundande inkomst] Odottava äiti voi vähentää työaikaansa synnytystä ennen ilman, että sairauspäivärahan perusteena oleva tulo pienenee [Du kan arbeta mindre före förlossningen utan att sänka din sjukpenninggrundande inkomst] Odottava äiti voi jäädä kokonaan vanhempainlomalle tai vähentää työaikaansa kuusi kuukautta ennen arvioitua synnytysajankohtaa, ilman että hänen sairauspäivärahan perusteena oleva tulonsa pienenee. Eri säännöt eri päiville [Olika regler för olika dagar] Ensimmäiset 180 päivää [De första 180 dagarna] Vanhempainrahan 180 ensimmäisen päivän osalta sovelletaan erityisiä sääntöjä. Sairauspäivärahan mukaisen vanhempainrahan saaminen näiltä päiviltä edellyttää, että on 240 peräkkäisenä päivänä ennen lapsen arvioitua tai todellista syntymäajankohtaa ollut oikeutettu saamaan korvausta vähintään 180 kruunua päivässä. Tämän ehdon täyttymistä arvioidessaan Vakuutuskassa valitsee arvioidun tai todellisen syntymäajankohdan sen mukaan, kumpi on hakijalle edullisempi vaihtoehto. Jos ehto ei täyty sinun osaltasi, saat perustason mukaisen korvauksen 225 kruunua päivältä 4 (8)

5 Jos olet työskennellyt toisessa EU- tai ETA-maassa voit laskea tämän ajan mukaan niihin 240 päivään, jotka vaaditaan sairauspäivärahatason mukaisen korvauksen saamiseksi 180 ensimmäiseltä päivältä. Kun Vakuutuskassa arvioi, oletko oikeutettu saamaan sairauspäivärahatason mukaista vanhempainrahaa, emme tällöin huomioi niitä ajanjaksoja, joilta olet saanut kunnallista hoitoavustusta [vårdnadsbidrag]. Samaa periaatetta voidaan soveltaa myös silloin, kun olet toiminut ulkomailla kehitysyhteistyötä tekevänä työntekijänä. Lisätietoa tästä voi saada Vakuutuskassalta. Seuraavat 210 päivää [De övriga 210 dagarna] Sairauspäivärahatason mukaan maksettaville 210 seuraavalle päivälle ei ole samoja vaatimuksia. Jos siis olet saanut 180 ensimmäiseltä päivältä perustason mukaisen korvauksen, voit 181. päivästä alkaen saada sairauspäivärahatason mukaisen korvauksen, jos saat sen mukaan laskettuna suuremman korvauksen kuin perustason mukaan. Sama vanhempainraha säilyy vähintään kahden vuoden ajan [Du behåller samma föräldrapenning i minst två år] Pienten lasten vanhemmat haluavat usein lyhentää työaikaansa, minkä vuoksi heidän tulonsa jäävät pienemmiksi. Vanhempainrahan suuruus määräytyy kuitenkin lapsen syntymähetkellä voimassa olevan sairauspäivärahan perusteena olevan tulosi mukaan niin kauan, kunnes lapsesi täyttää kaksi vuotta. Jos alle yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäisen lapsen äiti tulee uudelleen raskaaksi, niin hän ja odotetun lapsen toinen vanhempi säilyttävät saman vanhempainrahan myös sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta, vaikka heidän sairauspäivärahan perusteena oleva tulonsa olisikin aikaisempaa pienempi. Tällöin he saavat saman vanhempainrahan, jonka he saivat ensimmäisestä lapsesta, myös seuraavasta lapsesta vähintään kahden vuoden ajan. Samaa sääntöä sovelletaan myös silloin, kun vanhemmat adoptoivat lapsen kahden vuoden ja kuuden kuukauden kuluessa aikaisemman lapsen syntymästä tai adoptiosta. Pienemmältä sairauspäivärahalta voi välttyä [Du kan undvika att få sänkt sjukpenning] Vanhemman saaman sairauspäivärahan ja tilapäisen vanhempainrahan suuruus määräytyy hänen aikaisemman sairauspäivärahan perusteena olevan tulonsa mukaan niin kauan kuin lapsi on alle 1-vuotias. Lapsen täytettyä 1 vuotta voidaan sairauspäivärahan perusteena oleva tulo määrittää vanhemman todellisten tulojen mukaan, jolloin hän saa pienemmän korvauksen sairastuessaan tai hoitaessaan sairasta lasta. Samoja sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun lapsen adoptiosta on kulunut yksi vuosi. Vanhempi voi kuitenkin välttyä sairauspäivärahan perusteena olevan tulonsa alentamiselta lapsensa 1-vuotispäivän jälkeen. Se säilyy samalla tasolla kuin aikaisemminkin, jos hän nostaa täyttä vanhempainrahaa vähintään viideltä päivältä viikossa lyhentää työaikaansa suhteessa työaikaansa ennen lapsen syntymää ja nostaa vanhempainrahaa työajan lyhentymistä vastaavasti opiskelee opintotuen [studiestöd] turvin on ilmoittautunut työnvälitystoimistoon [Arbetsförmedlingen] työnhakijaksi. Palkkakehitys huomioidaan [Du får följa löneutvecklingen] Toisen palveluksessa oleva saa korottaa sairauspäivärahan perusteena olevaa tuloaan, jos hän on saanut todellisen palkankorotuksen. Jos ei ole toisen palveluksessa tai toi- 5 (8)

6 mii itsenäisenä yrittäjänä, voidaan sairauspäivärahan perusteena oleva tulo tarkistaa kuluttajahintaindeksin* mukaan. Kunnallinen hoitoavustus [Kommunalt vårdnadsbidrag] Jos saat kunnallista hoitoavustusta ja olet lyhentänyt työaikaasi, alennetaan sairauspäivärahan perusteena oleva tulosi. Jos et käy lainkaan työssä, se nollataan. Kun hoitoavustuksen maksaminen lakkautetaan, voit kuitenkin saada takaisin hoitoavustuksen myöntämistä edeltävän sairauspäivärahan perusteena olevan tulosi. Hoitoavustusjakso katsotaan siis ylimenovaiheeksi. Säännön soveltaminen edellyttää, että sairauspäivärahan perusteena olevan tulon turvaamiselle asetettavat ehdot täyttyvät hoitoavustuksen maksun lakkauttamisen yhteydessä. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat muun muassa, jos hoitoavustuksen lakkauttamisen yhteydessä olet sairauslomalla haet työtä ja olet ilmoittautunut työnvälitystoimistoon työnhakijaksi hoidat alle 1-vuotiasta lasta. Jos jompikumpi teistä vanhemmista saa esimerkiksi vanhempainrahaa, työttömyyskorvausta [arbetslöshetsersättning] tai aktivointitukea [aktivitetsstöd], on hyvä muistaa, että tällöin ei voi saada hoitoavustusta samalta kalenterikuukaudelta. Se saattaa merkitä sitä, että ei saa takaisin hoitoavustusta edeltävää sairauspäivärahan perusteena olevaa tuloa. Tällöin sairauspäivärahan perusteena oleva tulo määräytyy ajankohtaisten ansiotulojen perusteella. Jos ei ole ansiotuloja, ei ole oikeutettu sairauspäivärahan perusteena olevaan tuloon. Lisätietoa hoitoavustuksesta voi saada kunnalta. Mitä sairauspäivärahan perusteena olevalla tulolla oikeastaan tarkoitetaan? [Vad är egentligen sjukpenninggrundande inkomst?] Vakuutuskassa määrittää vanhemmalle maksettavan korvauksen suuruuden vanhemman sairauspäivärahan perusteena olevan tulon mukaan. Sairauspäivärahan perusteena olevalla tulolla tarkoitetaan työstä arvion mukaan saatavia vuosituloja, toisen palveluksessa olevan osalta yleensä kuukausipalkkaa kahdellatoista kerrottuna. Sairauspäivärahan perusteena olevalle tulolle on kuitenkin asetettu yläraja, joka on 7,5 hintaperusmäärää [prisbasbelopp]. Hintaperusmäärä vuonna 2011 on kruunua, minkä vuoksi suurin mahdollinen sairauspäivärahan perusteena oleva tulo vuonna 2011 on kruunua. Juuri vanhempainraha muodostaa kuitenkin poikkeuksen. Kun Vakuutuskassa määrittää vanhempainrahan suuruuden, me huomioimme tulot kymmeneen hintaperusmäärään saakka, joka vuonna 2011 on kruunua. Tällöin saadaan suurimmaksi mahdolliseksi korvaukseksi 910 kruunua/päivä. * Kuluttajahintaindeksi kuvastaa keskimääräistä hintakehitystä Ruotsissa. 6 (8)

7 Laske itse saamasi korvaus! [Räkna ut din ersättning!] Vanhempainraha on vajaat 80 prosenttia sairauspäivärahan perusteena olevasta tulosta jaettuna 365 päivällä. Voit laskea saamasi korvauksen määrän seuraavasti: Näppäile laskimeen sairauspäivärahan perusteena oleva tulosi. Kerro se luvulla 0,97. Kerro saatu tulo vielä luvulla 0,8. Jaa saatu tulo luvulla 365. Tulos on saamasi korvaus/päivä. Esimerkki Esimerkissä oletetaan, että sairauspäivärahan perusteena oleva tulo on kruunua x 0,97 = kruunua x 0,8 = kruunua /365 = 510,24 kruunua päivässä (pyöristyksen jälkeen 510 kruunua) Ilmoita aina muutoksista [Anmäl alltid förändringar!] Sinun täytyy ilmoittaa Vakuutuskassalle olosuhteissasi tapahtuvista muutoksista, jotka vaikuttavat oikeuteesi saada korvausta. Tällaisia muutoksia voivat olla esimerkiksi tulojen pieneneminen työajan lyheneminen ylityöt ja muut lisätyöt kun sinä tai toinen vanhempi alkaa käydä töissä tai saa eläkettä ulkomailta kun sinä, toinen vanhempi tai lapsi muuttaa ulkomaille Liian suuren korvauksen joutuu yleensä maksamaan takaisin, vaikka korvauksen saaminen ei olisikaan ollut omaa syytä. Tiedoksi [Mer information] Tiedotetta ei tule pitää aiheeseen liittyvänä lakitekstinä. Lisätietoa saa: Tiedotteesta Sjukpenninggrundande inkomst [Sairauspäivärahan perusteena oleva tulo] Voit myös lukea esitteet: Till alla som väntar eller just fått barn [Kaikille lasta odottaville tai vastikään lapsen saaneille] Till alla barnfamiljer [Kaikille lapsiperheille] Kaikki tiedotteet ja esitteet saat osoitteesta: Siellä voit myös kätevästi hoitaa asioita itsepalvelutoimintojen avulla. Itsepalvelunumerostamme voit tilata todistuksia, lomakkeita ja esitteitä. Voit myös tehdä joitakin ilmoituksia. Tiedustelut [Frågor?] Jos sinulla on kysyttävää, voit käyttää Hannaa, digitaalista avustajaamme verkossa. Hän vastaa tavallisimpiin vakuutuksiimme ja palveluihimme liittyviin kysymyksiin ja opastaa sinut löytämään etsimäsi tiedot. Voi myös soittaa suoraan asiakaspalveluumme ja Kansalliseen tekstipuhelinvälitykseen (8)

8 Vakuutuskassa tarkistaa [Försäkringskassan kontrollerar] Vakuutuskassa tarkistaa ilmoitetut tiedot. Kyse voi olla tuloista, työpoissaoloista, siviilisäädystä tai asuinpaikasta. Saamme tiedonvaihdon välityksellä tietoa toisilta viranomaisilta ja tarkastamme rekistereissämme olevat tiedot vertaamalla niitä muun muassa Opintotukiasiain keskuslautakunnalta [Centrala studiestödsnämnden, CSN], työttömyyskassoilta ja Verovirastolta [Skatteverket] saatuihin tietoihin. Virheellisten tietojen tahallisesti ilmoittaminen tai korvauksen saamiseen mahdollisesti vaikuttavien muutosten ilmoittamatta jättäminen voi olla rikollinen teko. Vakuutuskassa tekee kaikista epäillyistä avustusrikoksista ilmoituksen poliisille. 8 (8)

Klicka här, skriv ev. Undertitel

Klicka här, skriv ev. Undertitel Klicka här, skriv ev. Undertitel Vanhempainraha on vanhemmille maksettava korvaus, jotta he voisivat töissä olon sijaan olla kotona lastensa kanssa. Tätä korvausta maksetaan yhteensä 480 päivältä lasta

Lisätiedot

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg]

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Klicka här, skriv ev. Undertitel Lapsilisää maksetaan, kunnes lapsi täyttää 16 vuotta. Sen jälkeen peruskoulua jatkavat lapset saavat jatkettua

Lisätiedot

Työnteko ja sairauskorvaus [sjukersättning]

Työnteko ja sairauskorvaus [sjukersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 2/2 2009 Työnteko ja sairauskorvaus [sjukersättning] Säännöt ovat voimassa 1. tammikuuta 2009 alkaen, mutta hakemuksen voi jättää jo nyt. [Arbeta med sjukersättning] sovelletaan

Lisätiedot

Asuntoavustus [bostadsbidrag] lapsiperheille [Bostadsbidrag till barnfamiljer]

Asuntoavustus [bostadsbidrag] lapsiperheille [Bostadsbidrag till barnfamiljer] Asuntoavustus [bostadsbidrag] lapsiperheille [Bostadsbidrag till barnfamiljer] Pienituloiset lapsiperheet voivat saada asuntoavustusta. Asuntoavustuksen suuruus määräytyy tulojen, asumiskustannusten, asunnon

Lisätiedot

Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning]

Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning] Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning] Klicka här, skriv ev. Undertitel Voit saada kotoutumiskorvausta, jos olet vastikään muuttanut Ruotsiin. Kotoutumiskorvaus on raha, jota sinulle maksetaan, kun

Lisätiedot

Asuntoavustus [bostadsbidrag] nuorille lapsettomille [Bostadsbidrag till unga utan barn]

Asuntoavustus [bostadsbidrag] nuorille lapsettomille [Bostadsbidrag till unga utan barn] Asuntoavustus [bostadsbidrag] nuorille lapsettomille [Bostadsbidrag till unga utan barn] Jos olet nuori ja tulosi ovat pienet, voit saada asuntoavustusta. Saamasi avustuksen suuruus määräytyy tulojesi,

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [aktivitetsersättning] alentuneen työkyvyn yhteydessä [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga]

Aktivointikorvaus [aktivitetsersättning] alentuneen työkyvyn yhteydessä [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [aktivitetsersättning] alentuneen työkyvyn yhteydessä [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Aktivointikorvaus on tuki nuorelle, joka on työkyvytön

Lisätiedot

Sairauspäiväraha [Sjukpenning]

Sairauspäiväraha [Sjukpenning] Sairauspäiväraha [Sjukpenning] Jos ei sairauden vuoksi kykene tekemään työtä, voi saada sairauspäivärahaa Vakuutuskassalta [Försäkringskassan]. Sairauspäivärahaa voi saada enintään 364 päivältä 15 kuukauden

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång]

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång] Jos koulunkäyntisi pitkittyy toimintarajoitteen vuoksi, voit saada aktivointikorvausta

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning]

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Takuukorvauksena maksettava aktivointikorvaus takaa sinulle

Lisätiedot

Sairauskorvaus [Sjukersättning]

Sairauskorvaus [Sjukersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 20/08 2009 Sairauskorvaus [Sjukersättning] Sairauskorvausta voit saada, jos työkykysi on pysyvästi alentunut vähintään yhdellä neljäsosalla. Sairauskorvauksen saaminen edellyttää,

Lisätiedot

Aktivointituki ja kehityskorvaus

Aktivointituki ja kehityskorvaus Aktivointituki ja kehityskorvaus [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning] Työmarkkinapoliittisiin toimiin osallistuva voi saada korvausta aktivointituen tai kehityskorvauksen muodossa. Jos on täyttänyt

Lisätiedot

Aktivointi- tai sairauskorvausta saavat voivat saada asuntolisää. Asuntolisän suuruus määräytyy asuntokustannusten ja tulojen perusteella.

Aktivointi- tai sairauskorvausta saavat voivat saada asuntolisää. Asuntolisän suuruus määräytyy asuntokustannusten ja tulojen perusteella. Tietoa Vakuutuskassalta 01/01 2010 Asuntolisä [bostadstillägg] aktivointikorvausta [aktivitetsersättning] tai sairauskorvausta [sjukersättning] saavalle [Bostadstillägg till dig som har aktivitetsersättning

Lisätiedot

antaja on nimennyt alle 18-vuotiaan lapsen sijoitettavaksi. Filippiinit, Etiopia ja Venäjä

antaja on nimennyt alle 18-vuotiaan lapsen sijoitettavaksi. Filippiinit, Etiopia ja Venäjä Kelan etuudet numeroina 2013 Äitiysavustus Oikeus: Suomessa asuva odottava äiti, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää ja joka on käynyt neuvolassa tai lääkärissä terveystarkastuksessa ennen 4.

Lisätiedot

Tilapäinen vanhempainraha lapsen hoidon yhteydessä [Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn]

Tilapäinen vanhempainraha lapsen hoidon yhteydessä [Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn] Tilapäie vahempairaha lapse hoido yhteydessä [Tillfällig föräldrapeig vid vård av bar] Klicka här, skriv ev. Udertitel Lapset sairastuvat usei. Tämä vuoksi voit saada tilapäistä vahempairahaa, jos joudut

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011)

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti.

Lisätiedot

Maksuja ja maksamista koskevat säännöt

Maksuja ja maksamista koskevat säännöt Esikoulu Pedagoginen hoitotoiminta Vapaa-ajankoti Kuva: Lovisa Lindblom ja ja maksamista koskevat säännöt Enköpingin kunta SÄÄNNÖT 22.4.2013 Koululautakunnan tarkistama 16.5.2013 Koululautakunnan vahvistama

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Esikoulu & pedagoginen hoitotoiminta

Kysymyksiä ja vastauksia Esikoulu & pedagoginen hoitotoiminta Kysymyksiä ja vastauksia Esikoulu & pedagoginen hoitotoiminta Enköpingin kunta Enköpingin kunnassa kaikille lapsille ja nuorille annetaan mahdollisuus kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla omaa tulevaisuuttaan

Lisätiedot

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Skatteverket SKV 442, 5.painos Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Finska Ulkomailla asuvia

Lisätiedot

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen

Lisätiedot

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen Sivistyslautakunta 103 27.11.2012 Kunnanhallitus 319 12.12.2012 Kunnanvaltuusto 74 20.12.2012 Sivistyslautakunta 14 18.03.2014 LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1 Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1 Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti. Isän

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN. TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN. TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94 JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94 1 Sisältö TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ... 3 1 Soveltamisala... 3 1 LUKU PALKKIOT... 3 2 Kokouspalkkiot... 3 3 Samana päivänä

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

Rintamalisät 22.04.2016

Rintamalisät 22.04.2016 Rintamalisät 22.04.2016 Sisällysluettelo 1 Etuusohje... 1 1.1 Myöntämisedellytykset... 1 1.1.1 Määrä ja maksaminen... 1 1.1.2 Hakeminen ja alkamisajankohta... 1 1.2 Ylimääräinen rintamalisä... 2 1.2.1

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet:

Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet: Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet: Yleisohje Laskennalla voit laskea arvion kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen määristä. Jos asut Ahvenanmaalla, tarkista lastenhoidon tuen määrä omasta asuinkunnastasi,

Lisätiedot

Lomituspalvelujen Päivityspäivät 2015. Itse järjestetty lomitus Esitetyt muutokset

Lomituspalvelujen Päivityspäivät 2015. Itse järjestetty lomitus Esitetyt muutokset Lomituspalvelujen Päivityspäivät 2015 Itse järjestetty lomitus Esitetyt muutokset 2 Esitetty 1 Lain tarkoitus Maatalousyrittäjän lomituspalvelujen tarkoituksena on tukea maatalousyrittäjän sosiaaliturvan

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2 Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2 Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti. Isän

Lisätiedot

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS uudet säännökset Voidaan myöntää 1.1.2018 alkaen myös sellaiseen

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Fulbright Center 12.5.2014

Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Fulbright Center 12.5.2014 Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Fulbright Center 12.5.2014 Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen ja Yhdysvaltojen välillä

Lisätiedot

Tietolehtinen uusialkutyöpaikoista/erityisistä uusialkutyöpaikoista

Tietolehtinen uusialkutyöpaikoista/erityisistä uusialkutyöpaikoista Sida: 1 av 4 Finska Faktablad för arbetssökande Nystartsjobb/särskilt nystartsjobb 2015-04 Tietolehtinen uusialkutyöpaikoista/erityisistä uusialkutyöpaikoista Mikäli olet ollut työttömänä pidemmän aikaa

Lisätiedot

Eini Mäkelä, opintotukipäällikkö

Eini Mäkelä, opintotukipäällikkö 1 OPINTOTUKI JA HARJOITTELU ULKOMAILLA Harjoitteluun voi saada opintotukea kun Opiskelija saa harjoittelustaan opintopisteitä opintopisteitä ei tarvitse kertyä 5 op/tukikuukausi/harjoittelukuukausi Lukuvuoden

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Lapsiperheiden tuet. Perhe-etuudet ja tuet lapsen sairastuessa

Lapsiperheiden tuet. Perhe-etuudet ja tuet lapsen sairastuessa Lapsiperheiden tuet Perhe-etuudet ja tuet lapsen sairastuessa LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Lapsiperheiden tuet 1 Kelan tuet lapsiperheelle 2 Kuka voi saada lapsiperheen tukia? 3 Ennen kuin lapsi syntyy

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 2 ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Sosiaalivakuutuksesta [Om socialförsäkringen]

Sosiaalivakuutuksesta [Om socialförsäkringen] Sosiaalivakuutuksesta [Om socialförsäkringen] Sosiaalivakuutus on Ruotsin sosiaaliturvajärjestelmän tärkeä osa. Ruotsin sosiaalivakuutuksen piiriin kuukuvat kaikki Ruotsissa asuvat ja työskentelevät henkilöt.

Lisätiedot

Etelä-Afrikka, Kenia, Kiina ja Kolumbia. Muut maat. 1 900 e 3 800 e 4 500 e 3 000 e. Yksinhuoltajakorotus 95,75 105,80 135,01 154,64 174,27 48,55

Etelä-Afrikka, Kenia, Kiina ja Kolumbia. Muut maat. 1 900 e 3 800 e 4 500 e 3 000 e. Yksinhuoltajakorotus 95,75 105,80 135,01 154,64 174,27 48,55 Äitiysavustus Määrä: Hakija saa valintansa mukaan joko äitiyspakkauksen tai 140 euron verottoman rahasumman. Äitiysavustuksia saa kaksi toista ja kolme kolmatta samalla kertaa syntynyttä lasta kohden eli

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA,

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, 19.3.2018 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän

Lisätiedot

Raha seuraa lasta. Monimuotoiset perheet -verkoston perhevapaamalli

Raha seuraa lasta. Monimuotoiset perheet -verkoston perhevapaamalli Raha seuraa lasta Monimuotoiset perheet -verkoston perhevapaamalli Raha seuraa lasta Monimuotoiset perheet -verkoston perhevapaamalli Lähtökohdat: Raha seuraa lasta. Jokaista syntyvää tai perheeseen adoptoitavaa

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Perhevapaakorvaus työnantajalle

Perhevapaakorvaus työnantajalle Perhevapaakorvaus työnantajalle 2017 Perhevapaakorvaus Työnantaja voi saada perhevapaakorvausta naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista. Perhevapaakorvaus voidaan myöntää tilanteissa,

Lisätiedot

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Johanna Aholainen 9.10.2014 Kelan tehtävät elatustukiasioissa Elatustuen myöntäminen ja maksaminen asiakkaan hakemuksesta Elatusavun periminen

Lisätiedot

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Sisällys Yleistä..........................................1 Lippusääntö..................................1 Merimiehiin sovellettava EU-lainsäädäntö.......1

Lisätiedot

KESKENERÄINEN, ei jatkettu valmistelua

KESKENERÄINEN, ei jatkettu valmistelua Aktuaari- ja talouspalveluryhmä 17.12.2017 Alustavia kustannuslaskelmia perhevapaamalleista Oheiset laskelmat ovat vielä alustavia ja tulokset saattavat muuttua merkittävästi mallien yksityiskohtien ja

Lisätiedot

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014 Työeläketurva Eläkepalvelut 2014 Kokonaiseläketurva 1. Työeläke perustuu työansioihin ei ylärajaa Eläkevakuutusyhtiöt, eläkesäätiöt ja eläkekassat Maatalousyrittäjät, MELA Merimieseläkekassa Keva: julkiset

Lisätiedot

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa VUOROTTELUKORVAUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä

Lisätiedot

Joustavaa hoitorahaa käyttävät hyvässä työmarkkina-asemassa olevat äidit

Joustavaa hoitorahaa käyttävät hyvässä työmarkkina-asemassa olevat äidit Joustavaa hoitorahaa käyttävät hyvässä työmarkkina-asemassa olevat äidit Jenni Kellokumpu Marraskuu 217 Talouspolitiikka Joustavaa hoitorahaa käyttävät hyvässä työmarkkina-asemassa olevat äidit Tämän keskustelualoitteen

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kaupunginvaltuusto 11.12.2017 102 1 Soveltamisala Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta sekä korvausta ansionmenetyksestä ja

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Voimaan 1.1.2013

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Voimaan 1.1.2013 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Voimaan 1.1.2013 1 1 Yleistä Tämän säännön mukaan luottamushenkilölle maksetaan 1. palkkiota luottamustoimen hoitamisesta 2. korvausta luottamustoimen hoitamisesta aiheutuvasta

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2015 296/2015 Laki merimieseläkelain muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu?

EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu? EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu? 13.9.2010 Jaana Rissanen Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus KOULUTTAA Asetus 883/2004 ja sen täytäntöönpanoasetus

Lisätiedot

HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT

HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT Sosiaalilautakunta Motalan kunta Voimassa 1. lokakuuta 2013 lähtien Hoito- ja hoiva-asumismaksut 1. lokakuuta 2013 lähtien Sivu 1 (3) HOITO- JA HOIVA-ASUMISMAKSUT Asuessasi

Lisätiedot

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 93 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaanedustuksen virkamiesten puolisoille maksettavasta erityiskorvauksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Seutuhallitus 3.12.2009 205 Seutuvaltuusto 11.12.2009 31 1 Soveltamisala 1) Tätä sääntöä sovelletaan a) yhtymävaltuuston jäseniin b) yhtymähallituksen jäseniin c) tarkastuslautakuntaan

Lisätiedot

KELAN ETUUDET EUROINA 2017

KELAN ETUUDET EUROINA 2017 KELAN ETUUDET EUROINA 2017 KOTI JA PERHE TERVEYS JA KUNTOUTUS OPISKELU JA ASEVELVOLLISUUS TYÖTTÖMYYS ELÄKKEELLE PERUSTOIMEENTULOTUKI Hakemukset ja liitteet www.kela.fi/asiointi Puhelinpalvelu Asevelvollisen

Lisätiedot

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 12.12.2012 Voimaantulopäivä: 1.1.2013 1 SOVELTAMISALA Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 212 16.12.2014 Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 1010/05/03/00/2014 SosTe 212 Valmistelija; palvelujohtaja

Lisätiedot

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti.

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti. Kasvatus- ja koulutuslautakunta 22.6.2016 VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1.8.2016-31.7.2017 Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan

Lisätiedot

Perhevapaakorvaus työnantajalle

Perhevapaakorvaus työnantajalle Perhevapaakorvaus työnantajalle Korvaus naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista www.kela.fi/tyonantajat Sisällysluettelo Perhevapaakorvaus Työnantajan verkkoasiointi Kysymykset

Lisätiedot

KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kvalt 8.4.2013 37 Voimaantulo: 1.5.2013 1 SOVELTAMISALA Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta,

Lisätiedot

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Sijoittumista koskevat säännöt

Sijoittumista koskevat säännöt Esikoulu Pedagoginen hoitotoiminta Kuva: Patricia Hagelin Sijoittumista koskevat säännöt Enköpingin kunta SÄÄNNÖT 22.11.2012 SKN2012/338 Koululautakunnan vahvistama 22.11.2012 Nykyinen enimmäismaksun

Lisätiedot

KAN_6 1 + + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_100214PP +

KAN_6 1 + + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_100214PP + KAN_6 1 *1219901* KANSALAISUUSILMOITUS; NUORI HENKILÖ Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu Suomen kansalaisuuden hakemiseksi sinulle 18-22 -vuotias, jota ei ole tuomittu vapausrangaistukseen ja joka - olet

Lisätiedot

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio 25.8.2016 Termit Sopimukseton maa tarkoittaa muuta maata kuin EU-/ETA-maata tai Sveitsiä, tai Sosiaaliturvasopimusmaata (mm.

Lisätiedot

Mitä sosiaalityö on? Keskosvanhempien yhdistys Kevyt MLL Meilahden yhdistys ry 2009

Mitä sosiaalityö on? Keskosvanhempien yhdistys Kevyt MLL Meilahden yhdistys ry 2009 Mitä sosiaalityö on? Keskosvanhempien yhdistys Kevyt MLL Meilahden yhdistys ry 2009 MItä sosiaalityö on? Keskoslapsen vanhemmille, Kevyt-yhdistys on teettänyt tämän pienen tietopaketin keskosvanhempien

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys-ja vanhempainvapaajakson

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva Selkoesite Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömyysturva Tämä esite kertoo, mitä palveluja ja tukia työtön saa. Esite kertoo myös, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia työttömällä työnhakijalla

Lisätiedot

Kv 26.1.2009 Liite nro 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 13.1.2009

Kv 26.1.2009 Liite nro 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 13.1.2009 Kv 26.1.2009 Liite nro 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 13.1.2009 1 1 Yleistä Tämän säännön mukaan luottamushenkilölle maksetaan 1. palkkiota luottamustoimen hoitamisesta 2. korvausta luottamustoimen

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

Korkein maksuprosentti Korkeimman maksun tuloraja 2 1 403 11,5 3 925 3 1 730 9,4 4 815 4 2 053 7,9 5 724 5 2 191 7,9 5 862 6 2 328 7,9 5 999

Korkein maksuprosentti Korkeimman maksun tuloraja 2 1 403 11,5 3 925 3 1 730 9,4 4 815 4 2 053 7,9 5 724 5 2 191 7,9 5 862 6 2 328 7,9 5 999 NAANTALIN KAUPUNKI 15.6.2016 Sivistysvirasto, varhaiskasvatus MAKSUTIEDOTE PÄIVÄHOITOLASTEN VANHEMMILLE Kunnallisessa kokopäivähoidossa noudatetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (734/1992,

Lisätiedot

Virkamiesten lomauttaminen

Virkamiesten lomauttaminen Virkamiesten lomauttaminen Päivitetty 11/2016 Valtion virkamieslaki 8 luku 36 39 Jos viranomainen voisi 27 :n 1 momentin nojalla irtisanoa virkamiehen, virkamies voidaan 14 päivän ilmoitusaikaa noudattaen

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 12.6.2012 Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala 1 2 Kokouspalkkiot 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1 4 Vuosipalkkiot

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Lyhyesti ja selkeästi Sisällys 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki 5 Koulutusajan tuet työttömälle 6 Ikääntyvän

Lisätiedot

Erityisasumisen maksut

Erityisasumisen maksut Erityisasumisen maksut Avgifter för särskilt boende Tietoa tukea ja hoivaa koskevista maksuista sinulle, joka asut ryhmäasunnossa tai hoitokodissa Esitteen tiedot on päivitetty 29.12.2014. Voit myös kuunnella

Lisätiedot

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Aiheet Termit Kelan ja ETK:n työnjako Työhön EU-alueelle Työhön sopimuksettomaan

Lisätiedot

Koti ja perhe Lapsiperheen etuudet ja asumisen tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Koti ja perhe Lapsiperheen etuudet ja asumisen tuet. Lyhyesti ja selkeästi Koti ja perhe Lapsiperheen etuudet ja asumisen tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Koti ja perhe 1 Tukea lapsiperheelle 2 Kuka voi saada lapsiperheen tukia? 2 Ennen kuin lapsi syntyy 3 Kun lapsi syntyy

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

JYYn Toimeentuloinfo. Opintotukisihteeri Meri Himanen

JYYn Toimeentuloinfo. Opintotukisihteeri Meri Himanen JYYn Toimeentuloinfo Opintotukisihteeri Meri Himanen 3.5.2017 Ajankohtaista opintotuesta Kesätuki Opintotuen muutokset Opintotukitoiminnan siirtyminen yliopistolta Kelaan Kesäopintotuki Kesäkuukausille

Lisätiedot

2.1 Yleistä 2.1 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat 3. PÄIVÄHOITOMAKSUN PERUSTEENA OLEVAT TULOT JA NIIDEN SELVITTÄMINEN

2.1 Yleistä 2.1 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat 3. PÄIVÄHOITOMAKSUN PERUSTEENA OLEVAT TULOT JA NIIDEN SELVITTÄMINEN PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN JA PERIMINEN PADASJOEN KUNNASSA 01.08.2014 ALKAEN 1. SÄÄDÖKSET 2. PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN 2.1 Yleistä 2.1 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat 3. PÄIVÄHOITOMAKSUN

Lisätiedot

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Koti ja perhe numeroina 2014

Koti ja perhe numeroina 2014 Koti ja perhe numeroina 2014 Voit hakea lapsiperheen tukia verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja palvelunumeroista ma pe klo 8 18 Lapsiperheen tuet 020 692 206 Asumisen tuet 020 692 201 Sisältö Äitiysavustus

Lisätiedot

Liite 1 Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset

Liite 1 Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset 1 Soveltamisala Tätä hallintosäännön liitettä sovelletaan kunnan luottamushenkilöille kuntalain ja valtuuston päätösten mukaisesti maksettaviin palkkioihin ja

Lisätiedot

Päivähoidon asiakasmaksut

Päivähoidon asiakasmaksut Päivähoidon asiakasmaksut Mänttä-Vilppulan sivistyslautakunta Tämä esite on voimassa 1.8.2012 alkaen toistaiseksi. Se on tarkoitettu teille avuksi päivähoidon maksuasioissa. Toivomme, että säilytätte esitteen,

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI Voimaantulopäivä Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 29.5.2017 53 1.6.2017 1 Soveltamisala Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys- ja vanhempainvapaajakson ajalta syntyneistä vuosilomakustannuksista.

Lisätiedot

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Lapsiperheet-sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Valtuusto 11.11.2015 Tulee voimaan 1.12.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala 1 2 Kokouspalkkio 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

Jakso : (esim. osa kuukaudesta, aikaisintaan alkaen hakupäivästä yksi kuukausi eteenpäin)

Jakso : (esim. osa kuukaudesta, aikaisintaan alkaen hakupäivästä yksi kuukausi eteenpäin) Individ och Myndighet Hakemus Toimeentulotuki/ Muu taloudellinen tuki Mitä tukea haet? Toimeentulotuki Muu taloudellinen tuki : Hakemus koskee: Kuukausi: Jakso : (esim. osa kuukaudesta, aikaisintaan alkaen

Lisätiedot

Eläkkeensaajana Espanjassa

Eläkkeensaajana Espanjassa Eläkkeensaajana Espanjassa Filippa Nikkinen Helmikuu 2010 Kelan Ulkomaan yksikkö Asiakkaitamme ovat: Ulkomailla asuvat eläkkeenhakijat ja saajat Ulkomaille muuttavat / ulkomailla asuvat vakuutetut lähetetyt

Lisätiedot

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi Selkoesite Vuorotteluvapaa te-palvelut.fi Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa tarkoittaa, että työntekijä jää pois työstä määräajaksi ja työnantaja palkkaa hänen tilalleen työttömän työnhakijan. Työntekijä

Lisätiedot

RAISION KAUPUNKI 041 00 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

RAISION KAUPUNKI 041 00 1 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAISION KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAISION KAUPUNKI 041 00 1 RAISION KAUPUNGIN Kaupunginvaltuuston 17.1.2005 muuttama, voimaantulo 21.1.2005 1 SOVELTAMISALA 2 KOKOUSPALKKIOT Luottamushenkilölle suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 217/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 217/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 217/2006 vp Hallituksen esitys vanhempainpäivärahoja ja työnantajakustannusten korvaamista koskevan lainsäädännön muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä vanhempainpäivärahoja

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2009

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2009 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2009 Kaupunginhallitus 14.4.2008 Kaupunginvaltuusto 28.4.2008 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI SISÄLLYSLUETTELO 1 SOVELTAMISALA... 1

Lisätiedot

Hallintosääntö. Kokous- ja palkkiosääntö

Hallintosääntö. Kokous- ja palkkiosääntö Hallintosääntö Kokous- ja palkkiosääntö 1 KOKOUS- JA PALKKIOSÄÄNTÖ Yhtymävaltuusto hyväksynyt 5.6.2013 1 Soveltamisala Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta, korvausta

Lisätiedot